STORT NU UW SPONSORBIJDRAGE VOOR DE VRIENDEN DER BLINDEN OP BE34 0358 4867 7390
Inhoud blog
  • TERUGBLIK OP ONZE TOCHT
  • MAANDAG 9 SEPTEMBER 2013 FINISTERRA
  • FOTO S 9 SEPTEMBER 2013
  • FOTO S 8 SEPTEMBER 2013
  • ZONDAG 8 SEPTEMBER 2013 O PEDROUZO-SANTIAGO 21 KM
  • ZATERDAG 7 SEPTEMBER 2013 ARZUA-O PEDROUZO 20 KM
  • VRIJDAG 6 SEPTEMBER 2013 PALAS DE REI-ARZUA 29 KM
  • DONDERDAG 5 SEPTEMBER 2013 PORTOMARIN-PALAS DE REI 23 KM
  • WOENSDAG 4 SEPTEMBER 2013 SARRIA-PORTOMARIN 21,5 KM
  • DINSDAG 3 SEPTEMBER 2013 TRIACASTEL-SARRIA 19 KM
    EEN TOCHT VAN 2300 KM BEGINT MET 1 STAP
    EEN SPONSORTOCHT VOOR DE VRIENDEN DER BLINDEN KOKSIJDE
    WELKOM OP HET DAGBOEK VAN THERESE EN SYLVAIN VAN HUN TOCHT VAN KOKSIJDE NAAR COMPOSTELA
    06-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DONDERDAG 5 SEPTEMBER 2013 PORTOMARIN-PALAS DE REI 23 KM
    Gisteren nog een kleine wandeling in de (verplaatste) stad. Vannacht een zwaar onweer met veel regen.
    We vertrekken rond 7.30 uur in de stad en dienen terug naar de brug over de rivier om op de route te komen. De regenjassen moeten terug (na ongeveer anderhalve maand) uit de rugzak. Het is opvallend dat gisteren met het mooie weer de route vol "pegrims" loopt en het vandaag met de regen heel wat rustiger is. De taxibedrijven en bussen hebben dan ook weer een topdag!!!
    Vandaag komen we de eerste eucaplyptusbomen tegen. Ook veel cruzeiros, een kruis dat nog op vele plaatsen in Galicië is te vinden.
    Wat ons ook al is opgevallen bij het langskomen van een kerkhof zijn de opeengeplaatste grafstenen. Vandaag in Lestedo staan deze zelfs met de voorzijde naar de straatkant, heel bizar.
    Het blijft de hele voormiddag regenen. Rond 14.00 uur komen we aan in Palas de Rei.
    Morgen richting Arzúa 29 km, een lange tocht maar met Santiago in zicht moet dat kunnen.










    06-09-2013 om 17:23 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    04-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOENSDAG 4 SEPTEMBER 2013 SARRIA-PORTOMARIN 21,5 KM
    Wandelen vandaag om 8 uur Sarria uit. Vandaag wortd het weer een dag van klimmen en dalen langs boerendorpjes, waar enkele slimme Spanjaarden een kleine bar hebben geopend. Vermits er in die dorpjes niks is te krijgen trekken zij veel volk, temeer daar vanuit Sarria vele Spanjaarden hun "camino" beginnen voor de laatste 100 km. 
    Onderweg zien we kleine velden en weiden die zijn afgezet met stenen muurtjes, ontstaan door vele verdelingen van erfenissen in deze kleine dorpjes.
    Even verder in Brea komen we voorbij kilometersteen 100 km. Evenwel treffen we 500 meter verder een tweede 100 km paal.
    Niets van aantrekken, wij hoeven nog "slechts" de afstand van de Dodenmars van Bornem te stappen.
    Omstreeks 14 uur komen we aan in Portomarin: Portomarin verdween in 1962 volledig onder het water van de rivier Minho. Er werd een stuwdam gebouwd en het dorp werd hogerop terug opgebouwd. Alle belangrijke gebouwen werden afgebroken, de stenen genummerd en in het nieuwe gedeelte terug opgebouwd.
    Morgen richting Palas de Rei 23 km


















    04-09-2013 om 18:19 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    03-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DINSDAG 3 SEPTEMBER 2013 TRIACASTEL-SARRIA 19 KM
    Gisterenavond hebben we onze vliegtuigtickets geboekt voor onze terugreis.
    Deze morgen al dadelijk na het vertrek gaat het steil bergop. Vlak zoals in de meseta zal het de komende dagen ook niet meer worden. Hoeft ook niet want de uitzichten zijn elke dag prachtig. Na een goede nachtrust gaat het vandaag terug vlotjes.
    We lopen nog steeds op de historische route, toch wel straf dat hier in de 9de eeuw al pelgrims langskwamen die door de sloten stapten blootvoets in hun hoge houten klompen. Nu zijn er overal bruggetjes aangelegd. Alles voor de pelgrim in deze streek.
    Via een corredoira, de vroegere verbindingswegen tussen de dorpen lopen we alweer tussen een aantal boerenhuizen, wel altijd attent zijn voor de "koeienvlaaien". Moegewerkte honden die de veestapel bewaken liggen hier in het midden van de straat uit te rusten tussen de langskomende pelgrims.
    Toch wel wat anders dan in Frankrijk waar achter elke hoek of poort een hond staat te blaffen, klaar om je op te eten.
    Omstreeks 13 uur komen we in Sarria aan. Na het beklimmen van een aantal trappen komen we aan de kerk, waar ook onze albergue is gelegen.
    We zitten op de route voor morgen richting Portomarin, 21.5 km


















    03-09-2013 om 17:05 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)
    02-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAANDAG 2 SEPTEMBER 2013 LINARES-TRIACASTEL 19 KM
    Voor de eerste keer op onze tocht hebben we ons vanmorgen overslapen. Moe zeker???
    Toch vertrekken we om 8 uur. Vanaf het vertrek klimmen we tot Alto de San Roque. Wat we gisteren 4 km zijn gedaald van O Cebreiro naar Linares stijgen we nu terug. Via Hopital, een voormalig hospitum voor pelgrims in de 9 de eeuw, stijgen we verder naar Alto de Poio, nog een stevige brok.
    Hierboven staat een pelgrimsbeeld naar Santiago gericht.
    Hierna komen we door typische dorpjes uit Galicië, waar enkel veeboeren wonen, met onverharde wegen bedekt met veel koeienvlaaien.
    Onze grootouders zouden er van opkijken. Beseffen deze mensen wel hoe mooi Galicië is terwijl zij vechten voor een karig inkomen?
    We krijgen nu een lange afdaling over moeilijk begaanbare paden vol stenen. Gisteren bij de beklimming van O Cebreiro werd de rug nog eens getest, vandaag de knieën. En ja, na onze 3 maanden lange tocht doen ze allebei wel wat pijn !!!
    Omstreeks 13 uur bereiken we Triacastela, vroeger stonden hier 3 kastelen waar zelfs geen ruïnes meer van overblijven.
    Het dorp leeft van de camino (Hostals, Albergues, Casa enz) en van de kalksteengroeves.
    Pelgrims namen in de middeleeuwen een stuk kalksteen mee om bij te dragen aan de bouw van de kathedraal van Santiago. Wij hebben geluk, de kathedraal is afgewerkt. Aan het eind van het dorp logeren we in Casa David, een netjes onderhouden "Habitations"
    Ook de reisorganisaties van Lianne en Andreas hebben hier geboekt zodat we toevallig weer samen zitten.
    Morgen richting Sarria 19 km
















    02-09-2013 om 17:31 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG 1 SEPTEMBER 2013 VEGA DE VALCARCE- LINARES 16 KM
    Deze morgen vertrekken we om 8 uur, vroeger kqn niet meer want dan is het nog donker. Een fleece 's morgens is nu wel noodzakelijk want we stappen in het bos. Hoog in de bergen schijnt de zon al.
    Via Ruitelan komen we aan in Las Herrerias waar de beklimming naar O Cebreiro begint. Deze beklimming is een goed bewaard gedeelte van de oude geplaveide pelgrimsweg uit de middeleeuwen. Na een stevige klim van een 3-tal km komen we aan in La Fabe aan een bar. Hier komen we Andreas (Duitser) en Lianne (Australische) terug tegen. Het is een blij weerzien. We zagen ze het laatst een 8-tal dagen geleden in Mansilla de las Mullas: Vanaf die die stappen ze samen. We trakteren voor Lianne haar verjaardag op 29 augustus. Tegelijk spreken we af om samen een auto te huren op maandag 9 september om van Santiago naar Finisterra en Muxta te gaan.
    Van hieruit wordt het weer een 3-tal km stevig klimmen met prachtige uitzichten en hier steken we ook de grens met Galicië over, een autonoom gebied binnen Spanje. Hier wordt geen Spaans gesproken maar Galicsch, een taal verwant met het Portugees.
    O Cebreiro is om vlug te vergeten. Commercieel opgefokt met vele zondagstoeristen met de auto. Scherpenheuvel heeft er wat van!!!
    Wij dalen verder af naar Linares, een heel klein dorpje met amper een 10-tal huizaen waar we verblijven in Casa Jaime de enige overnachtingsmogelijkheid hier. Gelukkig hebben we hier gereserveerd want terwijl we inchecken moet de eigenaares verschillende pelgrims doorsturen wegens volboekt.
    Morgen richting Triacastela 19 km


















    02-09-2013 om 17:13 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    31-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZATERDAG 31 AUGUSTUS 2013 VILLAFRANCA-VEGA DE VALCARCE 18 KM
    Villafranca del Bierzo, waar we gisteren verbleven, is ontstaan in de 11 de eeuw toen hier vele Fransen zich vestigden omwille van belastingsvoordelen. Monaco avant la lettre. Ook de kloostergemeenschap van Clugny vestigde zich toen hier!!!
    Het werd vroeger "Klein Santiago" genoemd omdat er 24 kerken stonden.
    Ook nu, als je vanop de brug kijkt, staan er nog verscheidene. We hebben ze uiteraard niet allemaal bezocht.
    Kreupele en zieke pelgrims kregen indertijd ook een volledige aflaat indien ze via de "Portada del Perdon" binnenkwamen. Gelukkig niet aan ons besteed. Wij gaan voor de volledige aflaat tot Santiago.
    Vanmorgen vertrek om 7.30 uur. We blijven lange tijd, vergezeld van vele pelgrims, langs de N-VI lopen. Een betonnen afspanning scheidt ons van de weg. Het is dan ook een verademing als we in Trabadelo een koffie met Santiagotaart, een soort frangipagnetaart, nemen. Ook op de Camino doet de commerce zijn werk.
    Wat later verlaten we de N-VI en lopen door het groen verder richting Vega de Valcarce waar een brug van de A-6 (Madrid-La Coruna) overloopt.
    We verblijven in Casa El Recanto, eigendom van de panaderia er rechtover. Mooi meegenomen voor het ontbijt morgenvroeg.
    Morgen richting Linares (16 km) met de beklimming naar O Cebreiro (12 km). Je kan er per paard naartoegebracht worden, je kan je rugzak er laten heenvoeren, maar wij kiezen voor het volle pond !! Amaai, onze rug!













    31-08-2013 om 16:13 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    30-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRIJDAG 30 AUGUSTUS 2013 PONFERRADA VILLAFRANCA DEL BIERZO 23 KM
    Gisterenavond bezoeken we de stad. Via het gemeentehuis naar de Calle de Reloy en renaissancekerk De La Encina gaan we naar het kasteel. Dit is gebouwd van 1178 tot 1312 in de tijd van de tempeliers die de pelgrims moesten behoeden in deze streek. Het is een van de best bewaarde kastelen van Spanje.
    Deze morgen vertrekken we om 8 uur. Het duurt algauw 1 uur voor we de stad uit zijn. Even later komen we voorbij een tuinstadje. Allemaal huisjes aan mekaar rond een binnenplein met een centraal gedeelte met een uurwerk en ook een kerkje erbij.
    In Columbrianos nemen we een koffie, juist op 200 km van Compostela. We merken het wel de laatste dagen, er zijn veel pelgrims op weg die zijn vertrokken vanuit Leon en ook mensen die voor een veertiental dagen stappen. De eigenaar van de bar is fel begaan met de camino en vertelt aan iedereen die in zijn bar aankomt over onze prestatie.
    Daarna loopt onze route verder tussen de wijngaarden van El Bierzo. Het gaat weer stevig bergop en bergaf maar Therese heeft iets geleerd van Jos Paternot tijdens haar eerste tocht in het Zwarte Woud een aantal jaren geleden. Je moet kunnen blijven praten als je stijgt, anders ga je te snel.
    We komen rond 14.30 uur aan in Villafranca del Bierzo en na wat zoekwerk vinden we onze slaapplaats Albergue La Piedras.
    Morgen richting Vega de Valcare 18 km


















    30-08-2013 om 18:13 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    29-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO S 29 AUGUSTUS 2013








    29-08-2013 om 19:42 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DONDERDAG 29 AUGUSTUS 2013 FONCEBADON-PONFERRADA 28 KM
    Kunnen niet vroeger dan 8 uur vertrekken gezien we na 1.5 km aan Cruz de Fierro komen. We willen alle steentjes, voor al de mensen waaraan we denken en onderweg gedacht hebben, in de klaarte neer te leggen aan dat 5 meter hoge kruis op 1500 meter hoogte.
    Het weer is schitterend en we hebben geweldige vergezichten. We dalen lichtjes tot Manjarin, waar een albergue wordt opengehouden met het comfort van de middeleeuwen. Hier kan je leven als een Tempelier.
    Hierna klimmen we terug tot 1500 meter en even later begint de lange afdaling.
    Onderweg in El Acebo, de meest pittoreske Calle Real van de hele provincie Leon, kopen we brood, tomaat, salami, ei en drank en eten dit op een terras van de tienda met een zicht op de houten balkons van het dorp. Mmm lekker!!!! 
    Hierna dalen we verder naar Riego de Ambros. Van hieruit volgt nog een zinderende afdaling tussen gesteente en rotsblokken van het Iragogebergte naar Molinaseca dat al werd vernoemd in de "codex"
    Nu nog 2 uur stappen tot Ponferrada, hoofdstad van de regio El Bierzo. In 1082 gaf bisschop Osmundo opdracht om de houten brug te vervangen door een ijzeren om de pelgrims te beschermen vandaar de naam Pons Ferrata
    Rond 16.30 uur komen we toch wel heel moe aan. We vinden dit toch wel een zware tocht.
    Morgen richting Villafranca del Bierzo 23 km


















    29-08-2013 om 19:41 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    28-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOENSDAG 28 AUGUSTUS 2013 SANTA CATALINA-FONCEBADON 18 KM

    Deze morgen om 6.45 uur ontbijten we maar blijkbaar liggen alle pelgrims nog te slapen. Vandaag wordt het uitsluitend klimmen, maar we zijn ondertussen al wat gewoon. Onze voeten lijken wel van beton!!
    In Rabanal del Camino, om 10 uur, nemen we zoals gebruikelijk een koffie. Een verdwaalde geit vergezelt ons op het terras. De ober wil haar wegjagen maar ze loopt naar binnen waar ze ook ook haar behoefte doet, tot groot jolijt van de terrasbevolking.
    Via een koeweg, niet zo eenvoudig, stappen we richting Foncebadon. Onderweg ontmoeten we een meisje met problemen. Blijkbaar volgens haar vriend heeft ze een gebrek aan suiker.
    Rond 12.30 uur komen we aan. Foncebadon was vroeger en spookdorp dat dankzij de camino terug wat opleeft.
    We verblijven er in Albergue El Convento met zicht op de Cruz de Ferro.
    Morgen richting Ponferrada, een lange tocht van 28 km.













    28-08-2013 om 17:06 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    27-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DINSDAG 27 AUGUSTUS 2013 SAN JUSTO-SANTA CATALINA DE SOMOZA 15 KM
    We vertrekken om 8 uur richting Astorga. Na een 4-tal km komen we daar aan en ontbijten uitgebreid op de Plaza Mayor in een moderne taverne. Hierna bezoeken we het bisschoppelijk paleis, een ontwerp van de Catalaan Gaudi, en de kathedraal met alweer een indrukwekkend hoogaltaar.
    We trekken verder en komen voorbij de Hermitage Ecce Homo, met een gebed op de gevel in verschillende talen. Hier staat in de kapel, boven op een bron, een wijwatervat. De legende zegt dat wanneer je met dit water een kruisteken maakt je een behouden aankomst van je camino zal hebben. We geloven erin!!
    Hierna komen we op een lang recht voetpad. De grond in deze streek is werkelijk rood van kleur.
    Rond 12 uur komen we aan in Santa Catalina de Somoza, een dorp van trommelaars en fluitspelers, dat dankzij de heropleving van de camino terug tot leven is gekomen. We verblijven er in Albergue San Blas.
    Morgen richting Foncebadon, een klim van 18 km.











    27-08-2013 om 15:55 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    26-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAANDAG 26 AUGUSTUS 2013 VILLAR DE MAZARIFE-SAN JUSTO DE VEGA 28 KM

    Vanmorgen na het ontbijt vertrekken we om 7.15 uur. Het wordt de eerste 14 km een eentonige tocht door de natuur.
    Na een 4 tal km komt er een Nederlander aangereden per fiets, die we trouwens al hebben gezien in onze verblijfsplaats.
    Hij wil absoluut een aktiefoto. Hij vindt onze foto niet zo direkt geslaagd en rijdt een aantal keren terug om dan weer in volle aktie terug te komen. Hij voelde zich gisterenavond ook schuldig dat hij niet in zijn tent ging slapen hetgeen Therese weglachte door te zeggen dat zij dar absolut geen moeite mee had.
    Het worden hierna nog 10 lange kilometers tot we aan de Puente de Orbigo aankomen, de langste en beroemste brug op de camino.
    Wil je het verhaal van deze brug kennen google dan maar eens.
    Van hieruit gaan we verder tot Villares de Orbigo. Hier houden we rust op een bank in de schaduw en eten een lekkere perzik.
    Een fruitteler komt langs met 2 emmers versgeplukte "Reine Claude" pruimen. Hij doet teken dat we onze plasticzak moeten openhouden.
    Alswe niet stop gezegd haden moest Sylvain 5 kg pruimen extra dragen in zijn rugzak. Pelgrims worden in deze streek graag gezien.
    Van hieruit gaan we naar Satibañez, waarna we via een pad vol keien naar de hoogvlakte van de Paramo pikkelen met de Montes de Leon in de verte. Even verder komen we voorbij een stalletje waar je alles gratis kan krijgen (Drank, koekjes ed). Wel heeft de jongeman een dos staan voor een gift.
    Aan de rand van het plateau staat Cruzero de San Toribio, dat de origínele St Jacobsroute markeert.
    Rond 14.15 uur, we vinden zelf dat we flink hebben gestapt, komen we aan in San Justo de la Vega waar we verblijven in Hostal July.
    Morgen stadsbezoek Astorga en dan richting Santa Catalina de Somoza 15 km











    26-08-2013 om 19:26 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    25-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG 25 AUGUSTUS 2013 LEON-VILLAR DE MAZARIFE 21 KM
    Deze morgen laten we om 7.15 uur via het klooster San Marcos Leon achter ons. Alle doelstellingen tot nu toe zijn bereikt, Reims- Vezelay-Saint Jean Pied de Port-Burgos en nu Leon. Er rest ons nog een 300 tal km tot Santiago. We komen voor Virgin del Camino en later ook in Oncia de la Valdoncina een aantal ondergrondse woningen tegen. In Virgin del Camino nemen we in een frisse ochtendzon ontbijt op een terras.
    We nemen even verder de alternatieve route naar Villar de Mazarife, want we willen weg van de N-120, het geraas van de auto's, die we nu alle enkele dagen hoeven te volgen.
    Hierna bereiken we de droge hoogvlakte, de Páramo, met lage struiken. De cistusroosjes, lavendel en brem waarvan sprake in onze gids zijn reeds uitgebloeid.
    In Chozas de Abajo nemen we nog een rustpauze in een plaatselijke bar en rond 13 uur komen we aan in Villar de Mazorife.
    Hier begint juist de zondagsmis, toch wel laat, in de kerk met de (zoals in zovele dorpen hier) ooievaarsnesten boven op de toren. We pikken een stukje van de mis mee.
    We logeren in Albergue Tio Pepe, eenvoudig maar proper, recht tegenover de kerk met een St. Jacobsbeeld.
    Morgen een langere tocht richting San Justo de la Vega 28 km











    25-08-2013 om 17:12 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    24-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZATERDAG 24 AUGUSTUS 20 13 MANSILLA-LEON 20 KM
    Gisteren nog een kleine wandeling gemaakt in het dorp met zijn oude stadswallen opgetrokken met stenen uit de rivier de Esla, welbekend uit kruiswoordraadsels. We eten op een terras tussen de lokale bevolking, hele families samen. Wij met tweeën krijgen ook wel zin in een familieetentje.
    We vertrekken vanmorgen om 7.15 uur, vroeger kan niet want het blijft langer donker. We steken de Esla over, een brede rivier die echter bijna droog staat. We stappen via Villamoros, waar we stoppen voor een koffie en langs Puente de Villarente.
    Bij het binnenkomen van Leon zijn er een aantal nieuwe voetgangersbruggen over de drukke brede invalswegen naar de stad. Na nog eens 4 km komen we rond 12 uur aan de binnenstad. Even later gaan we eten in de hoofdstraat. Hier komt Erika, een Australische, die we reeds verschillende malen op de weg zijn tegengekomen langs en we praten nog wat bij.
    We bezoeken daarna de kathedraal, de Palacio de los Guzmanes, de Casa de Botines van Gaudi en de romaanse basiliek San Isidoro.
    Morgen gaan we richting Villar de Mazarife 21  km














    24-08-2013 om 18:57 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
    23-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRIJDAG 23 AUGUSTUS 2013 EL BURGO RANERO-MANZILLA DE LA MULAS 19 KM
    Niet zo goed geslapen, veel te warm op de kamer. 
    Deze morgen eten we in Hostal El Peregrino naast de deur (reeds open om 6 uur) en we zijn op weg om 7.15 uur.
    Terug de eentonige weg op met platanen en slecht onderhouden picknickplaatsen.
    Na 13 km komen we aan in Reliegos. Reeds lang tevoren staat aangegeven dat "Bar El Torre" zich hier bevindt met "El Elvis" achter de toog. 
    Blijkbaar is hier ook gefilmd voor "The Way" van Emilio Estevez met Martin Sheen in de hoofdrol.
    Nog niet gezien, kijken maar.
    Hier houden we uiteraard een stop. Binnen zijn alle muren  versierd met spreuken en vlaggen uit verschillende landen.
    Hier komen we 2 mannen uit Parijs voor de zoveelste maal tegen. Zij zijn op weg met de fiets maar vorderen minder dan de stapper!!!!
    Gisteren zijn ze blijkbaar tot 1 uur 's nachts bij "El Elvis" blijven plakken en deze morgen bij ons bezoek zaten ze er terug met bier: "ieder zijn camino"
    We stappen verder het dorp uit via een enorme pelotamuur, een balspel dat in het noorden van Spanje blijkbaar heel populair is.
    zie http://nl.wikipedia.org/wiki/pelotos
    Na weer eens 5 km bereiken we rond 12 uur onze bestemming. We verblijven in Hostal "El Puente" met een kamer aan de noordkant (oef).
    Morgen richting Leon 19 km.







    23-08-2013 om 16:45 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    22-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DONDERDAG 22 AUGUSTUS 2013 SAHAGUN EL BURGO RANERO 19 KM
    Gisterenavond nog een stadswandeling gemaakt en samen gegeten met Lianne, een Australische, die al een paar dagen op dezelfde plaats gelogeerd als wij.
    Deze morgen vertrekken we om 8,15 uur. We doen eerst onze inkopen in een kleine supermarkt. Als de uitbater hoort dat wij Vlamingen zijn vertelt hij ons dat hij een intervieuw had met Arnaut tijdens zijn reportage voor "Man bijt hond" over de Camino. Hij toont dan ook trots een foto van hem met Arnaut. 
    Onderweg ontmoeten we een franse pelgrim die vanuit Frankrijk de hele route vrijmaakt van zwerfvuil. Een echt huzarenwerk. 
    Onderweg gaan we voorbij de Ermita Virgin de Perales, een kerkje uit de 12 de eeuw.
    Rond 12,30 uur komen we aan in El Burgo de Ranero waar in de Calle Real vele Adobehuisjes (leemhuisjes) staan.
    We verblijven er in Hostal Piedras Blancas, rechtover de Albergue Municipale.
    Morgen richting Mansilla de las Mulas 19 km














    22-08-2013 om 16:58 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    21-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOENSDAG 21 AUGUSTUS 2013 CALZADILLA-SAHAGUN 22.5 KM
    Deze morgen ontbijt in de Hostal en vertrek om 7 uur. Het wordt duidelijk dat de zon later opkomt de laatste dagen. We zien op een kwartier tijd het ondergaan van de maan en het opkomen van de zon.
    Na 7 km in Ledigos bestellen we zoals bijna iedere dag een "Café Americano" in de Albergue. Hier zijn er nog verschillende pelgrims die vertrekkensklaar staan.
    Via een pd lqngs de N-120 blijven we doorstappen. In San Nicolas del Real Camino, ja we zitten hier echt op de historische route, gaan we in een rustieke bar een frisdrank nemen, het wordt weer aardig warm.
    Op een 4-tal km zien we Sahagan liggen in het dal. We maken echter nog een ommetje langs de Ermita Virgin del Puente (12 de eeuw) waar we in het gastenboek, voor de eerste maal in Spanje, terug de naam van Gerard uit Maastricht vinden.
    Langs een saaie weg bereiken we rond 12.30 uur onze verblijfplaats Albergue Viatoris.
    Oef, op tijd uit de hitte, 34 graden!!!!!
    Morgen richting El Burgo de Ranero 18 km








    21-08-2013 om 17:49 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    20-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DINSDAG 20 AUGUSTUS 2013 VILLACAZAR-CALZILLA 22.5 KM
    Anekdote over het eten gisterenavond : we bestellen een fles rosé en vragen hierbij kippenboutjes als aperiteifhapje. We bestellen hierbij ook ons hoofdgerecht. Na 10 minuten komt alles tegelijk op tafel : wijn, aperitiefhapjes, hoofdschotel en brood.
    Voor de zon opkomt, 6.30 uur, zijn we al op weg. Ons boek vertelt ons dat het een lange hete rit kan worden in de Paramo. We nemen ontbijt in Carrion de los condos na ongeveer 6 km. Daarna komen we langs het klooster van San Zoilo. Dit gebouw staat op de grondvesten van een 11 de eeuws klooster dat nu is omgebouwd tot een 3- sterrenhotel (Hallo Tom).
    Even later komen we in de saaie Pãramo=leegvlakte met loodrechte wegen. Deze loopt over een 13 km. Later steken we de "Cañada Leonesa Oriental" over, een van de veedrijversroutes die door deze streek lopen.
    Reeds van de 12 de eeuw dreven veehouders hun kudde vanuit het dorre zuiden hierheen in de zomer en keerden in de herfst terug.
    Hier nemen we onze lunch op een picknickplek, die gelukkig in de schaduw ligt.
    Een uurtje later zien we de toren bij het kerkhof van Calzadilla de la Cueza.
    We verblijven er in Albergue Camino Real.
    Morgen richting Sahagun 22 km














    20-08-2013 om 16:37 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAANDAG 19 AUGUSTUS 2013 BOADILLA-VILLACAZAR 20 KM
    Gisterenavond weer met vele mensen aan de tafel in de Albergue gezeten, links van ons 5 Fransen en rechts  Italianen. Altijd een geanimeerd gedoe.
    Deze morgen vertrekken we tussen licht en donker om 7.15 uur uit de Albergue en stappen al vlug langs het "Canal de Castilla", een niet voltooid kanaal uit de 18de eeuw. Bij het binnenkomen van Fromista steken we het kanaal over via de sluis. Een plaatselijke inwoner probeert Therese met hand en tand uit te leggen wwarover het gaat. Na een paar maal "No Comprendo" blijft hijtoch doorratelen. Grappig"!!!
    In Fromista bezoeken we de kerk, 350 kraagstenen van dieren, tronies en menselijke figuren ondersteunen het dak.
    Hierna nemen we een koffie in de plaatselijke bar.
    Hierna lopen we in de Campos=platteland met enorme tarwevelden, wel tot 50 ha groot, en lopen via Revenga de Campos tot Villamentero de Campos. Hier houden we een halt bij een Albergue en vinden het fijn om de spaanse kippen van onze "bocadillo" te laten meegenieten.
    Rond 13.00 uur komen we aan en verblijven in Hostal Las Cantinas rechtover de imposante Santa Maria La Blanca kerk.
    Morgen richting Calzadilla de la Cueza 22.5 km














    20-08-2013 om 16:16 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    18-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG 18 AUGUSTUS 2013 CASTROJERIZ-BOADILLA 21KM
    De honden blaffen al vanaf 4.30 uur,dus zijn er reeds pelgrims op stap. Wij draaien ons nog eens en staan zoals gewoonlijk rond 6 uur op.
    In Hostal El Manzano nemen we nog ontbijt en rond 8 uur vertrekken we.
    Al dadelijk een stevige klim naar een meseta waar we schitterende uitzichten hebben. Na een steile afdaling, blijkbaar is hier een pelgrim verongelukt want er staat een grafsteen, komen we na een 3-tal km aan bij de fuente de Piojo, letterlijk de bron van de luizen. Hier staat een Spanjaard met drank en fruit, je geeft vrijwillig wat je wil, maar dit is voor hem een oplossing voor de crisis.
    We komen voorbij de Hermitage San Nicolas (gerestaureerd door het Italiaans Compostelagezelschap) en steken dadelijk de XXII de eeuwse brug over van de Itero. Onderweg ervaren we dat de afstand op onze bladwijzer niet klopt. Het worden er 21 km ipv 17km.
    Het wordt tussen de velden broeiend heet en we lopen wel 10 km op een rechte weg in de woestijn.
    Rond 12.15 uur zien we Boadilla in de verte liggen en een uurtje later komen we aan in Albergue El Camino. Blijkbaar hebben vele pelgrims hun tocht vanwege de warmte en de vermoeiende paden ingekort want het is er razend druk.
    In de namiddag bezoeken we de kerk en de "Rollo", een laatgotische gerechtszuil waarop taferelen van Jacobus zijn leven zijn afgebeeld.
    Morgen richting Villacazar de Sirga 20 km
     



















    18-08-2013 om 21:50 geschreven door SYLVAIN EN THERESE  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)





    Foto

     Therese en Sylvain 
     Wij zijn 59 en 62 jaar jong en wonen sinds 2006 in Koksijde.
     Tom en Wendy, onze kinderen, zijn 36 jaar.
     Ook hebben wij 4 lieve kleinkinderen: Xander, Kasper, Britt en Mille
     
      
       

    Archief per week
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 04/02-10/02 2013

    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • VRIENDEN DER BLINDEN
  • Genootschap Compostela
  • artikel HET LAATSTE NIEUWS

  • Gastenboek
  • Kevin Durant send fine passes Thompson follow-up single arm dunk
  • Duran for protect the warriors team willing to pay?One can easily be replaced off can kill two birds with one stone
  • LZM
  • jinlong
  • OZAO

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail ons

    KLIK HIERONDER



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs