Pierogi is de naam van een deeggerecht, dat vooral gegeten wordt in Polen, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Baltische landen, Tsjechië, Slowakije en andere Slavische landen. Pierogi werden aanvankelijk gegeten bij feestmaaltijden, maar tegenwoordig ook als voorgerecht, als hoofdgerecht, maar ook als nagerecht.
Voor het deeg:
250 gr tarwebloem 1 ei 1 dl warm water (ongeveer) 1/4 tl zout
Voor de vulling:
200 g aardappelpuree 150 gr witte kaas (feta of soortgelijk) zout en peper naar smaak
Maak eerst de vulling: meng in een kom aardapelpuree met de kaas. Breng op smaak met zout en peper.
Maak nu het deeg - meng de bloem met ei, zout en water. Het deeg op een licht bebloemd oppervlak stevig en glad kneden, vervolgens in tweeën delen en uitrollen tot een dunne lap. Snij het deeg in rondjes. Een lepel pureevulling in het midden van elk rondje leggen. De randen bestrijken met water, dichtvouwen en met een vork dichtdrukken. De procedure herhalen voor het resterende deeg. Een grote pan met licht gezouten water aan de kook brengen en daarin de pierogi 3-5 minuten koken tot ze boven komen drijven. Met een pastalepel uit de pan scheppen. Serveer als bijgerecht met vlees, soep of als hoofdgerecht met zure room of traditioneel met stukjes gebakken spek.
Pirogie Ruskie hier geserveerd als bijgerecht met een stoofschotel van lamsvlees en spitskool en nog een salade van rode bieten met knoflook.
|