Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben Svetlana
Ik ben een vrouw en woon in Amsterdam (Nederland) en mijn beroep is Financieel medewerker.
Ik ben geboren op 13/06/1958 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken/bakken.
Als de moeder van twee mooie meiden geniet ik van koken maar vooral van bakken. Bedankt voor uw bezoek en uw reacties.
Foto
Foto
Foto
Top20Culinair svetlanasrecepten
Top20Culinair
Inhoud blog
  • Cannelloni gevuld met courgette, spinazie en ricotta
  • Salade met frambozen feta en avocado
  • Meringue-fruit cake
  • Griekse yoghurttaart Yiaourtopita
  • Yoghurt scones
  • Kip Pilav
  • Dhaba (kip) karahi
  • Projara
  • Gurabije
  • Timballo van courgette - Timballini di zucchini
  • Tropische salade
  • Spaanse tortilla
  • Medovik - Russische honing taart
  • Maaltijdsalade met pasta, gerookte kipfilet en pesto
  • Proja - Servische maisbrood
  • Pierogi Ruskie - Pirogie gevuld met aardappelpuree en witte kaas
  • Rafaello bonbons
  • Podvarak - Servische zuurkoolschotel
  • Kalfsrolletjes met parmigiano en rucola
  • Pollo alla cacciatore - Kip op jagerswijze
  • Pêche Melba
  • Hawai salade
  • Salata mexicana met tonijn
  • Gulyás leves - Hongaarse Goulashsoep
  • Kilimanjaro taart
  • Russische Pirozhki
  • Servische gevulde paprika met rijst en gehakt
  • Plat brood met koriander
  • Tonijnballetjes in tomatensaus
  • Gnocchi alla romana
  • Bloemkool met varkensvlees en aardappelen - Griekse schotel met bloemkool
  • Chocolade manden
  • Jagnjeca sarmica - Lamslever pate
  • Peren toetje
  • Rosbief met wintergroenten
  • Een snel gemaakte maanzaad Strudel
  • Minipaprika's gevuld met kaas
  • Suva pita - Servische walnootkoek
  • Visfilets A la meunière
  • Brodetto - Kroatische visstoofpot
  • Šomloi galuška - Hongaarse Trifle
  • Russische Stroganoff
  • Vanilice - Servische zandkoekjes
  • Italiaans gehaktbrood gevuld met spinazie en mozzarella
  • Prebranac - Servische wittebonenschotel
  • Aromatische kalfsfilet
  • Key lime pie
  • Courgette rolletjes met kaas
  • Souvlaki
  • Cevapi/Cevapcici
  • Kip massala met aardappelen en kouseband (Roti kip)
  • Servische baklava
  • Bon-bon Philadelphia
  • Kip in bier
  • Italiaanse karbonade
  • Kalkoenfilet gevuld met kaas en spinazie
  • Hartige panekoeken (met ham en kaas)
  • Focaccia alla Genovese
  • Osso buco alla milanese - Osso buco op milanese wijze
  • Italiaanse kip met aardappels en champignons
  • Tiramisu met mango en kokos
  • Krofne - servische oliebollen
  • Servische bloemkool
  • Baci di Dama ( dameskusjes): Italiaanse hazelnootkoekjes
  • Servische aardappelsalade
  • Appel pita (Pita sa jabukama)
  • Witlof met ham en kaas
  • Caribische kip met mango en kokos
  • Tiramisu met aardbeien
  • Exotische kip-kerrie
  • Limburgse worstenbroodjes
  • Bramentaart
  • Pizetta's
  • Varkenshaas met tomaten saus
  • Cocospudding met kersen
  • My kitchen
  • Griekse salade - choriatiki salata
  • Aardbeienrol
  • Russische salade
  • Aardappelmoussaka - Servische moussaka
  • Bouillabaisse - Franse vissoep
  • Franse appeltaart
  • Florentijnse kip
  • Shopska salade
  • Karythopitta - Griekse walnotentaart
  • Spanakotiropita (Griekse pita met kaas en spinazie)
  • Zoete Paas Kransen
  • Hartige rol
  • Tonijn en Zalm salade
  • Dobos taart
  • Donauwellen
  • Tortellini in tomatenroomsaus
  • Oma’s appeltaart met custard en kaneel
  • Sofficini - foto recept
  • Gibanica - fotorecept (Servische pita met kaas)
  • Teriyaki kip
  • Lamington
  • Gebakken forel met citroen en amandel
  • Trifle
  • Focaccia Ripiena con pomodoro, mozzarella e prosciutto/Gevulde focaccia
    Categorieën
  • Deeg recepten (24)
  • Dessert (9)
  • Fotos (0)
  • Hoofdgerecht (28)
  • Soep recepten (2)
  • Taart/Gebak (31)
  • Vegetarisch (4)
  • Vis recepten (1)
  • Vlees recepten (4)
  • Voorgerechten (11)
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda 7 januari Ortodoxe kerstmis; 6 mei Sint Georgie Ortodoxe kerkfeest; 12 juli Milica's verjaardag; 1 december Sandras verjaardag; 13 juni mijn verjaardag; 4 december Nico's verjaardag;

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Archief
  • Alle berichten
    Laatste commentaren
  • manto (manto)
        op Kilimanjaro taart
  • مانتو جلو باز (مانتو جلو باز)
        op Kilimanjaro taart
  • مانتو جلو باز (مانتو جلو باز)
        op Kilimanjaro taart
  • 87693276548 (us pharmacy no prior prescription)
        op Kilimanjaro taart
  • 82225351693 (legitimate canadian pharmacies)
        op Kilimanjaro taart
  • forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je recepten naar mij te verzenden.

    Svetlana's recepten
    Recepten verzameling van Svetlana, beroemde taarten recepten met geschiedenis en andere heerlijke recepten
    Svetlana´s online kookboek met foto´s. Alle recepten zijn uitgeprobeerd
    15-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lamington
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Een Australische dessert van kleine blokjes van biscuit, gedipt in chocolade, daarna gerold in de kokosnoot. Ze worden geserveerd met thee in de middag. Lamington's zijn zo populair in Australië dat de cakes een favoriet middel zijn van het inzamelen van geld voor schoolgroepen en kerken. Deze geldinzameling avontuur wordt genoemd Lamington Drives.

    De cake is vernoemd naar Charles Wallace Baillie, Lord Lamington, de gouverneur van Queensland 1895-1901. Lord Lamington stond bekend om het dragen van een hoed Homburg dat leek op de taart.


    Indien je geen tijd hebt om een cake te bakken kan je een kant en klare cake kopen

    Ingredienten:

    Cake:
    50 g boter of margarine
    200 g suiker
    2 eieren
    300 g zelfrijzende bakmeel
    2 dl melk
    geraspte citroenschil

    Glazuur:
    200 g boter of margarine
    10 el melk
    200 g suiker
    2 el cacao
    2 zakjes gemalen kokos

    Bereiding
    Cake:


    Verwarm de oven op 180 graden. Roer de boter
    romig met de suiker. Voeg de eieren, bakmeel, melk en geraspte citroenschil toe. Goed mixen. Bakvorm invetten. Beslag in de vorm gieten. Ongeveer half uur bakken. Cake een beetje af laten koelen.

    Voor een snelle versie kan je een kant en klare cake kopen.

    Glazuur

    Snijd de cake eerst in blokken, van bijvoorbeeld  5 x 5 cm. Doe de melk en boter in een pannetje en laat smelten op een matig vuur. Van het vuur halen. Cacao en suiker erdoor mengen. Doop de stukken cake eerst in dit mengsel, en rol ze meteen daarna door de kokos.





    15-02-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags:lamington, kokos cake, chokolade/kokos cake
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebakken forel met citroen en amandel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Ingredienten:
    4 forellen panklaar
    4 el bloem
    3 el olie of 30 g boter
    4 el citroensap
    1 citroen in dunne plakjes
    4 el geschaafde amandelen, geroosterd
    1 el fijngesneden peterselie

    Spoel de forellen af onder koud water en dep ze droog met keukenpapier. Bestrooi de vissen met zout, peper en citroensap van binnen- en buitenkant en wentel ze door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak de forellen in 10 minuten goudbruin.
    Serveer de gebakken forellen met de citroenplakjes en strooi de geroosterde amandelen en peterselie erover.



    15-02-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Tags:gebakken forel met citroen en amandelen, gebakken forel
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trifle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Trifle is onstaan in Engeland als een manier om het gebruik van oud gebakken cake. Authentieke trifle bestaat uit iets oudgebakken biscuit gedrenkt in fruit en sherry gelaagd met vla en gegarneerd met slagroom. De ingredienten worden zorgvuldig gestapeld in een trifle (glazen) kom. Trifle betekend `kleinigheid` iets van weinig belang. Een zeer eenvoudig dessert dat prachtig uitziet met zijn meerdere lagen, kleuren en texturen.
    Het eerste recept van Trifle dateert van 1654 van een man (Joseph Cooper) die kok was voor Charles I. De Engelsen noemen versies van deze taart Tipsy Cake of Pudding Tipsy Squire.


    Ingredienten:

    1 cake
    1,5 dl sherry
    1,8 dl kokend water
    85 g rode/gelatinepoeder
    1,6 dl koud water
    2 el suiker
    45 g vanille puddingpoeder
    5 dl melk
    2 zakjes vanille suiker
    1 ei
    700 g verse aardbeien of andere fruit zoals perziken, bosbessen
    250 g slagroom
    2 el poedersuiker

    Snijd cake in blokjes van 2 cm en leg ze in een grote diepe schaal. Giet er sherry over.
    Giet kokend water over het gelatinepoeder en roer tot het is opgelost. Voeg koud water toe. Giet het mengsel in een schaal van 30x20 cm en zet het 30 min in de koelkast. Doe suiker en vanillepoeder in een middelgrote pan, voeg melk toe. Roer op matig vuur met een houten lepel tot de pudding kookt en indikt. Van het vuur halen. Voeg vanillesuiker en ei toe en roer goed. Afdekken met plasticfolie en op kamertemperatuur af laten koelen. Snijd de gelatine met een plastik spatel in blokjes. Leg de blokjes bovenop cake. Voeg vervolgens een laag in kleine stukjes gesneden aardbeien toe en dek die af met een laag afgekoelde vanillepudding. Laat 20 min in de koelkast opstijven. Klop slagroom met poedersuiker en spuit decoratief over de trifle. Garneer met slagroom en overgebleven aardbeien.





    Een onweerstaanbare combinatie van smaken.




    Snijd de cake in blokjes van 2 cm en schenk er sherry over.



    Snijd de gestolde gelatine met een plastic spatel in blokjes.



    Leg de gelatineblokjes bovenop cake.





    Garnier met slagroom en overgebleven aardbeien.

    15-02-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (9 Stemmen)
    Categorie:Dessert
    Tags:triflé
    12-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Focaccia Ripiena con pomodoro, mozzarella e prosciutto/Gevulde focaccia
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Focaccia brood is een van de meest populaire platte broden. Vaak gebakken met kruiden, kaas of andere ingrediënten toegevoegd aan het deeg, kan focaccia beschouwd worden als een voorloper van de moderne pizza. Dit brood wordt meestal gegeten gepaard met een soort van toppen van olijfolie, rozemarijn kaas of seizoensgebonden groente. Recepten voor focaccia brood variëren van zoet tot hartig, en van zeer eenvoudig tot die waar enkele uren van voorbereiding nodig is.
    De naam van dit brood is afkomstig uit de Romeinse uitdrukking "panis focacius", die verwijst naar een plat brood gebakken op een haard of onder de as van een vuur. De eerste focaccia brood was alleen maar mengsels van bloem, water en zout, en dan plat gemaakt. Deze methode was geschikt voor alle beschikbare bron van warmte zoals een verwarmde tegel of aardewerk schijf. Hoewel de meeste focaccia brooden waren oorspronkelijk zonder gist gemaakt, als gevolg van de dichte lucht van de Middellandse Zee klimaat, veel recepten van vandaag vragen om kleine hoeveelheden gist of andere rijsmiddel.
    Voor de recente geschiedenis, is focaccia brood verbonden met religieuze ceremonies, in het bijzonder kerstavond en sommige katholieke vieringen.
    Verschillende versies van deze Italiaans brood zijn te vinden in andere delen van de wereld. In de Bourgogne, is focaccia genoemd foisse of fouaisse, in andere gebieden van Frankrijk, is het bekend als fougasse. In Argentinië is het op grote schaal geconsumeerd onder de naam fugazza. De Spaanjarden noemen het hogaza.
    Tegenwoordig genieten we van deze veelzijdige brood alleen als een snack of een lichte maaltijd. Deze is sinds kort een populaire aartikel in vele koffiehuizen en delicatessenwinkels.


    Onderstaand vindt je het recept voor Focaccia Ripiena of Gevulde Focacia zoals ik die af en toe op zondagochtend maak om mijn gezien  te verblijden. Ik maak die ook voor een buffet ter gelegenheid van een verjaardag of  andere feesten.

    Voor het deeg:
    400 g witte bloem
    200 ml van het 'water of melk
    1 pakje gist
    3 eetlepels extra vierge olijfolie
    1 theelepel suiker
    ½ theelepel zout
     
    Voor de vulling:
    200 g tomaten stukjes (vers of uit het blik)
    100 g proscuitto
    200 gram mozzarella
    2 eetlepels extra vergine olijfolie
    zout
    oregano

    Bereid het deeg
    Meng de bloem de gist. Doe alles in een kom en druk een gat in het midden. Giet de water of melk, zout en olie en suiker meng alles goed met een lepel, daarna met je handen.
    Kneed het deeg goed tot die elastisch is geworden. Maak van het deeg een bal, plaatst deze in een met bloem bestoven kom, dek af met een handdoek en laat rijzen op een warme plaats gedurende een uur.
    Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol met deegroller op een met bloem bestoven werkblad, tot en met 2 cirkels van ongeveer 1 cm dikte. Prik met een vork mozarella fijn en meng met tomaten. Maak ze op smaak met olijfolie zout en oregano.
    Bekleed met de eerst cirkel van het deeg een licht ingevette bakblik, spreid het mengsel van tomaten en mozzarella over het deeg en dek af met de proscuitto. Bedek alles met een andere cirkel van het deeg.
    Druk de randen en zorg dat alles goed dicht is. Laat 20 minuten rijzen onder een doek.
    Bestrijk het oppervlak van de focaccia met olijfolie en druk met je vinger kuiltjes in het deeg,Je kunt deze focaccia bestrooien met grof zeezout, rozemarijn of andere kruiden die jij lekker vindt, plakjes tomaat of olijfen, of een paar gehalveerde kerstomaatjes. Bak gedurende 30 minuten bij 180 ° C oven en dan serveren.














    Hier is een idee voor een buffet of hapjes, heel erg lekker!
    Het is relatief eenvoudig te doen en zo verleidelijk net een "eenvoudige" taart.
    Je kan spelen met de smaak en op duizenden manieren vullen.


    12-02-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Deeg recepten
    Tags:gevulde focaccia, focaccia gevuld, italiaans brood
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Börek (vegetarisch gevuld met aardappelen)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Börek komt oorspronkelijk uit de Turkse keuken. In het Turks wordt het woord börek gebruikt voor diverse deeggerechten, terwijl het in talen die het woord hebben geleend meer specifiek gebruikt wordt.

    In Turkije is een börek een lasagneachtig soort, meestal gevuld met feta.  Börek wordt vaak verkocht in bakkerijen en snackbars van Turkse immigranten in West-Europa.

    In Servië verwijst het woord burek naar een speciaal deeggerecht. Dikke lagen deeg, vulling en veel vet worden samengeknepen en in een ronde vorm gebakken, soms afgedekt met een laag deeg. Traditioneel bestaat de vulling uit gehakt of kaas. Burek zonder vulling komt ook voor (prazan). Andere vullingen zijn: appel zure kers (morel), champignon, en een soort pizzavulling

    In Bosnië  verwijst het woord burek alleen naar een ander soort deeggerecht en alleen als deze gevuld is met vlees. Dunne lagen deeg worden gevuld en daarna opgerold. Hetzelfde gerecht met kaas heet sirnica met spinazie en kaas zeljanica, en met aardappels krompiruša. Al deze gerechte vallen onder de naam pita.


    Bron: Wikipedia


    Ingredienten:

    500 g geraspte aardappelen
    2 grote uien fijn gesneden
    500 g filodeeg (bij Turkse winkels)
    2 tl zout
    1 tl peper
    1 tl vegeta
    olie

    Snijd de uien heel fijn en fruit ze in een grote pan in een beetje olie. Roer er 2 tl zout door. Voeg de geraspte aardappelen toe en roer alles goed ongeveer 2 minuten. Van het vuur halen en voeg  peper en vegeta toe. Alles goed mengen en laten afkoelen.
    In een grote ingevette ronde ovenschaal (van ongeveer 28 cm) leg de eerste laag filodeeg zo dat hij over de randen ligt. Met een soeplepel schep je wat olie over het deeg en daarna verdeel je een beetje van het aardappel mengsel. Daarop leg je weer een laagje filodeeg en daarop doe je weer een beetje olie en de vulling. Net zo lang tot het mengsel op is. De bovenste laag moet een laag filodeeg zijn. Dan vouw je het filodeeg dat over de randen van de ovenschaal ligt naar binnen, en pak je de börek als het ware in. De bovenkant smeer je in met olie (of boter).
    Deze börek bak je op 200 graden tot hij goudbruin van kleur is.




    12-02-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Vegetarisch
    Tags:bourek vegetarisch, boureki met ardappelen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canneloni - Cream rolletjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Cream hoorns zijn gemaakt van bladerdeeg, gebakken in de oven, en vervolgens gevuld met gezoete ricotta-slagroom creme


    Ingrediënten voor 6-8 cream rolls

    1 pak bladerdeeg
    6-8 canneloni vormen

    Vulling:
    200 g ricotta
    25 g suiker
    100 ml slagrom

    rol het deeg uit tot 1/2 cm dikte en met een scherp mes lange stroken snijden.
    Wikkel de cannelonivorm met een strook van bladerdeeg, Wikkel  het deeg losjes rond de buizen.
    Bakken op 180 graden 15 tot 20 min.


    ricotta vulling
    Klop de slagroom stijf met de suiker In een kom en voeg opgeklopte ricotta toe.
    Vul hoorns met behulp van spuitzak.  Bewaar in de koelkast tot het opdienen




    12-02-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags:cream rolls, bladerdeeg rolls, gevulde rolls
    07-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Pruimenknoedels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









    Deeg:

    500 gram aardappels,

    125 gram bloem,

    30 gram boter,

    1 ei,

    30 gram griesmeel.

     

    Vulling:

    12 blauwe pruimen

     

    Topping:

    roomboter

    paneermeel en poedersuiker.

     

    Kook de aardappelen gaar. Laat de gekookte  aardappelen uitdampen, stamp ze en verwerk ze samen met warme boter en de andere ingrediënten tot deeg. Kneed niet te lang, dit is slecht voor het deeg.

    Rol er op de snijplank een rol van en snijd die rol aan schijven van 1 a 1 1/2 cm dik.
    Was de pruimen en droog ze af, snijd ze open en haal de pit eruit.  Leg het deeg om de pruimen, vorm een knoedel en leg het in zacht kokend, zout, water. Kook het, afhankelijk van de grootte, 12 tot 15 minuten. Giet het goed af.

    Bak het paneermeel in boter goudgeel en rol de knoedel erdoor heen. Serveer het met poedersuiker.




    07-02-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags: pruimenknoedels, oost-europese recepten, zoete knoedels
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sacher taart (Sachertorte)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Sachertorte, Sacher taart
     - is een beroemde Weense taart, waarschijnlijk de meest beroemde chocolade taart all-time. Het bestaat uit chocolade biscuit gesneden in drie lagen, waartussen een dikke laag abrikozenjam ligt verspreid tussen de lagen en aan de bovenkant en zijkanten van de taart. De hele taart is dan gedekt met een fluweel-achtige chocolade glazuur en wordt geserveerd met slagroom.

    De Sachertorte werd gemaakt door banketbakker Franz Sacher (1816-1907)  in 1832 voor Prins Clemens Lothar Wensel Metternich (1773-1859) van Oostenrijk, de Oostenrijkse bondskanselier. De prins genoot om  nieuwe gerechten te proberen en beval de chef om een nieuwe taart te maken. De chef-kok was ziek en het team van koks in de keuken had geen idee wat voor te bereiden. Franz Sacher, een 16-jarige leerling-kok, stroopte zijn mouwen op en maakte deze beroemde chocolade taart met de ingrediënten die beschikbaar waren. De Sachertorte en andere recepten maakten hem beroemd, en hij bediende diverse cafes en restaurants.

    Vandaag de dag, heeft elke koffiehuis in Wenen zijn eigen Sachertorte, geen twee die volkomen gelijk zijn, maar alle uitstekend.


    Ingrediënten

    6 eieren

    90 g zachte boter

    100 g suiker

    90 g  pure chocola gesmolten

    140 g geraspte amandelen

    40 g paneermeel

    ½ zakje bakpoeder

    1 mespuntje zout

    150 g abrikozenjam


    Voor het chocoladeglazuur (ganache):

    100 g  pure chocola

    100 g slagroom

     Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een ronde springvorm (ø 22 cm) in met boter en bepoeder met bloem. Smelt de chocola au-bain-marie. Splits de eieren. Klop in een kom de dooiers samen met de zachte boter en de suiker tot een luchtig zachtgeel mengsel. Roer de gesmolten chocola erdoor. Klop in een andere  kom met de mixer de eiwitten stijf met een snufje zout. Spatel dit voorzichtig door het chocolademengsel.

    Voeg de geraspte amandelen met paneermeel en  bakpoeder  toe en meng voorzichtig erdoor. Doe het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant voorzichtig glad. Laat de taart in circa 30 minuten gaar worden. Een satéprikker moet er nèt droog uitkomen.

    Laat de taart helemaal afkoelen en verwijder de springvorm. Snij de taart doormidden met een lang  mes of met een dun touwtje. Verwarm de abrikozenjam  en verdeel over de onderste taarthelft. Leg de bovenste helft er weer op. Bestrijk de hele taart met de rest van abrikozenjam. Maak het chocoladeglazuur (ganache) door de chocola met de slagroom au bain marie te smelten tot een vloeibare saus. Giet dit van bovenaf op de taart en smeer mooi over de zijkanten met behulp van een glad mes.





    07-02-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags:sacher taart, sacher torte
    30-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bagels
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bagels zijn van oorsprong Oost-Europese broodjes die door joodse immigranten in Amerika zijn geintroduceerd. Daar zijn speciale bagelsrestaurants te vinden met diverse soorten beleg. Bagels worden voor het baken even gekookt.







    Ingredienten
    voor ongeveer 12 bagels:
    450 gr. tarwebloem
    1½ tl  zout

    1 zakje instant gist
    2 el zonnebloemolie
    3 dl. lauwwarm water
    1 el kristalsuiker
    evt. maan- of sesamzaad om te bestrooien.

     

    Meng de bloem in een kom met gist en zout. Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje en schenk hierin de olie en water. Kneed het mengsel tot een samenhangend deeg en kneed het daarna op een met bloem bestoven werkvlak nog 10 min stevig door.

     

    Leg het deeg in een met olie ingevette kom, dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals enkele keren door en laat het afgedekt met een doek nog 10 min rijzen.

     

    Het deeg in 12 gelijke delen verdelen. Maak hier bolletjes van en prik er met een houten lepel een gat in. Maak het met de vingers iets groter( anders gaat het gat alsnog tijdens het rijzen dichtzitten).


    Verwarm de oven voor op 200ºC. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de kristalsuiker toe.

    Laat de bagels voorzichtig in het kokende water ongeveer 3 min. pocheren. Keer ze in die tijd één keer om.

    Haal de bagels uit het water, laat ze goed uitlekken. Leg ze  op een ingevette bakplaat.

     

    Bestrijk de bagels met wat melk en bestrooi ze evt. met maan- of sesamzaad.

     

    Bak de bagels in 20 minuten goudbruin.















    30-01-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Deeg recepten
    Tags:bagels, oost-europese broodjes, oost-europese recepten, recept voor bagels
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Walnoot en maanzaadstrudel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Heel erg geliefd in Servie en ex-Joegoslavische landen, strudel met maanzaadvulling en strudel met walnootvulling of in het servisch “strudla sa makom ili orasima”.






    Voor het deeg:

    400 g bloem

    1 zakje instant gist (7 g)

    2,5 dl lauwwarm water

    1 dl olie

    5 el suiker

    1 mespuntje zout

    geraspte schil  van 1 citroen

    100 g gesmolten boter of margarine

     

    Meng de bloem in een kom met gist en zout. Maak in het midden van het bloemmengsel een kuiltje en schenk hierin de olie  lauwwarm water de suiker en geraspte schil van een citroen. Kneed het mengsel tot een samenhangend deeg en kneed het daarna op een met bloem bestoven werkvlak nog 10 min stevig door.Leg het deeg in een met olie ingevette kom, dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg op een warme plaats circa 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is. Kneed het deeg nogmaals enkele keren door en laat het afgedekt met een doek nog  10 min rijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Het deeg in twee stukken verdelen. Rol het deeg uit op een stuk met bloem bestrooid bakpapier tot een lap van circa 35x30 cm. Bestrijk het deeg  eerst met wat boter.  Verdeel  de  vulling laat hierbij rondom een rand van circa 1½ cm vrij.  Vouw het deeg in drieën en leg het met de naad naar beneden op de ingevette bakplaat. Knijp de zijkanten van het deeg dicht. Op deze manier ook andere deel van het deeg  afwerken.  Dek de rol af met een doek en laat het nogmaals  10 minuten rijzen. Bestrijk het deeg met gesmolten boter of margarine. Bak de strudels op 200*C ongeveer 20 minuten.

     

    Maanzaad vulling:

    150 g maanzaad (gemalen)

    3  el  suiker

    ½ tl  kaneel

    1  el  rum

    2 el  marmelade

    1,5 dl water

    ½ geraspte citroenschil; ½ geraspte sinasappelschil

     20 g rozijnen (ingeweekt in warm water met een beetje rum)

     

    Maal het maanzaad met een koffiebonenmachine.

    Neem een pan en breng het water en suiker aan de kook. Voeg de  gemalen maanzaad, uitgelekte rozijnen, rum, marmelade en geraspte schil van citroen en sinasappel toe. Kook alles tot een dikke massa is ontstaan. Het mengsel moet goed afkoelen.

     

    Walnoot vulling:

    200 g walnoot (gemalen)

    3 el suiker

    ½ tl kaneel

    2 zakjes vanille suiker

    1,5 dl water

    20 g rozijnen

    2 el marmelade

     

    Kook de gemalen waalnoot met water en suiker tot een dikke massa. Voeg de rozijnen, marmelade, kaneel en vanille suiker toe en laat het mengsel goed afkoelen.




    30-01-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags:maanzaad strudel, walnootstrudel, servische recepten, recepten uit Servie
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vasa's taart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Vasa's taart
     (of in het Servisch Vasina torta), is een van oorsprong Servische taart. Het verhaal gaat over een schoonmoeder die zeer tevreden was met haar schoonzoon genaamd Vasa en heeft speciaal voor hem deze taart gebakken en sindsdien is dit de naam van de populairste taart in Servië.  

    De anekdote: Respectabel, goed uitziende en altijd stijlvolle heer Vasa Čokrljan uit Paracin (Zuid Servie), heeft zich lang verzet tegen
    een huwelijk. Uiteindelijk toen hij al 41 jaar oud was ging hij in 1908 trouwen met zijn geliefde Jelena en werd zoals zijn vrouw later beweerde "de beste en tederste man van de wereld." Vasa vas dolblij toen hij kort daarna hoorde dat zijn vrouw zwanger is en dat hij vader zou worden. Maar aan het einde van het zwangerschap vertelde hun huisarts dat de baby te groot was voor een normale bevalling en dat het leven van zijn jonge vrouw en de baby in gevaar zal komen tijdens deze bevalling. Erg bezorgd en bang voor zijn jonge vrouw besloot Vasa om niet naar de kosten te kijken. Hij nam zijn vrouw naar Wenen bij een bekendste vrouwenarts van die tijd. Dankzij het inzet van een ervaren en bekwame arts is alles goed verlopen. De baby werd geboren met veel moeite en met behulp van speciale tangen. Natuurlijk was zijn schoonmoeder dolblij toen ze hoorde dat het leven van haar dochter en kleinkind gered was. Na hun terugkeer maakte zij een bijzonder lekkere taart die de naam van "Vasa's taart" kreeg en op die manier was de Servische nationale keuken verrijkt met een nieuwe en zeer smakelijke taart.


     

    Ingrediënten voor meer dan 10 personen
    5 eieren
    5 eetlepels suiker
    6 eetlepels gemalen amandelen
    1 eetlepel bloem
    1 eetlepel Grand Marnier en
    3 eetlepels sinasappelsap

    Eerste vulling:
    175ml melk
    200gr gemalen hazelnoten
    4 eigeel
    4 eetlepels suiker
    100gr pure chocolade (in stukjes)
    150gr boter
    1 eetlepel Grand Marnier en

    Tweede vulling:
    4 eieren
    250gr suiker
    100ml water


    Bereiding
     
    Mix 5 eidooiers met 5 eetlepels suiker. Voeg vervolgens 6 eetlepels gemalen amandelen en 1 eetlepel bloem toe. In een andere kom de eiwitten stijf kloppen en voorzichtig toevoegen. Een bakblik bekleden met bakpapier en vullen met deeg. Het deeg +/- 20 minuten bakken op 180ºC. Sinasappelsap en Grand Marnier vermengen en de afgekoelde taart hiermee bestrijken.

    Eerste vulling:
    De melk koken en 200 gr gemalen hazelnoten toevoegen. 4 eigeel vermengen met 4 eetlepels suiker, au bain-marie koken en de gesmolten chocolade toevoegen.De chocoladecréme met de notencréme mengen en laten afkoelen.  In het afgekoelde mengsel de Grand Marnier en 150 gram boter toevoegen en de taart bestrijken.

    Tweede vulling:
    Kook dikke stroop van 250 gram suiker en 100 ml water. In een andere kom de eiwitten stijf kloppen en voorzichtig aan de stroop toevoegen. Nog ongeveer 10 min au bain-marie koken totdat  de massa dik wordt. Van het vuur afhalen en nog even kloppen. De afgekoelde vulling over de eerste vulling bestrijken. De taart nog even onder de grill zeten of met de creme brulee brander bewerken.  De afgekoelde taart decoreren.


     




    Een beroemde lekkernij volgens een zeer oud recept. Een bijzondere combinatie van smaken. De zoet bittere smaak van de chocolade met de friszure smaak van sinaasappel en de amandelsmaak maken van deze taart een heerlijke delicatesse voor de fijnproever. Deze taart is bekendste verjaardagstaart in Servie.

    30-01-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags:taart, vasa's taart, servische recepten, recepten uit Servie
    28-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cheese cake
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tegenwoordig zijn er honderden verschillende cheasecake recepten. De meeste essentiele ingredient is kaas, de meeste gebruikte zijn roomkaas, kwark en ricotta.
    Al in het oude Griekenland was dat een populair gerecht. Kleine cheasecake werden geserveerd aan atleten tijdens de eerste Olimpische spelen in 776 jaar voor Christus op het eiland Delos.

     





    Deeg:

    150 g verkruimelde zandkoekjes

    55 g boter

     

    Vulling:

    200 g cottage cheese

    250 g kwark

    1 ei

    2 eieren  gesplitst

    4 tl maizena

     geraspte schil van 1 citroen

    125 g poeder suiker

    150 g bosbessen

     

    Garnering:

    150 g bosbessen

    50 g poedersuiker

    1 dl water

     

    Verwarm de oven voor op 180 °C. Bedek de bodem van een springvorm met een diameter van 21 cm met bakpapier.

    Verkruimel de zandkoekjes en meng ze met gesmolten boter. Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de bodem van de bakvorm, druk het goed aan en zet de vorm opzij. Mix de cottage cheese tot een zachte brij. Voeg de kwark en het ei, 2 eidooiers, maizena en de geraspte schil toe. Mix dit alles goed.

    Klop de 2 eiwitten stijf in een schone kom. Voeg langzaam de poedersuiker toe, en klop tot het mengsel dik en glanzend is. Meng de helft van het eiwitmengsel door het kaasmengsel. Voeg dan de bosbessen toe en ten slotte ook de rest van het eiwitmengsel.

    Giet dit mengsel over de koekjesbodem in de bakvorm en bak de taart 30 minuten. Dek deze dan losjes af met folie en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C. Bak de taart nog 1 uur of tot het midden stevig aanvoelt. Zet de oven af. Zet de deur op een kier en laat de taart gedurende 30 minuten in de oven afkoelen. Zo voorkomt u barsten in de taart.

    Leg de taart op een rooster en laat hem helemaal afkoelen. Zet de taart tot gebruik in de koelkast. Ga met een mes langs de randen van de taart om ze los te maken van de vorm en haal de taart eruit. Haal het bakpapier eraf en leg de taart op een serveerschaal.

    Voor de bovenlaag verhit u 50 g suiker met 1 dl water in een steelpan, tot de suiker is opgelost. Voeg de bosbessen toe en laat 5 min sudderen of tot het massa dik is geworden.

    Laat 5 min afkoelen voor u de taart ermee insmeert.




    Bijlagen:
    chease cake1.JPG (28.3 KB)   
    chease cake1.JPG (28.3 KB)   

    28-01-2010 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags:cheese cake, cheese-cake, kwarktaart
    12-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Esterhazy taart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     

     

    Hongaarse Esterhazy torte is een rijk dessert die bestaat uit chocolade botterroom ingeklemd tussen vier lagen van biscuit.

    Het is ergens in de 19e eeuw gemaakt ter ere van Antal Pál Esterházy, minister in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk van een familie in de buurt van de Oostenrijkse royalty's (en al hun fantastische toetjes).  Hoe het werd een van de beroemdste taart in Europa, hoe en waarom precies is gemaakt is moeilijk te zeggen.

     

    Deeg:

     

    8 eiwitten
    200 g geblancheerde en geraspte amandelen
    170 g suiker

     

    Cream:


    8 eidooiers
    1 zakje (10 g) vanille suiker
    150 g poedersuiker
    50 g bloem
    250 ml melk

    250 g  boter

     

    Glazuur:

     

    1 eiwit
    200 g poedersuiker, gezeefd
    1 eetlepel citroensap

     

    Het Net

    30 tot 40 g donkere chocolade

     

     

    Bereiding:

     

    Klop eiwitten met de suiker zeer stijf.  Het schuim moet een taaie en homogene samenstelling hebben. De geraspte amandelen voorzichtig aan het schuim toevoegen.
    Op bakpapier 6 ringen met een taartvormpje tekenen en daarop het deeg in gelijke delen er op smeren. Een  middelwarme oven de bodem licht bruin baken (ongeveer 7 minuten), daarna meteen de vormpjes van het papier losmaken en met de taartvorm de bodem gelijk maken, dus er op zetten en drukken zodat de vormpjes overal gelijk van dikte zijn. De bodems laten afkoelen. 

     

    De crème:
    2/3 van de melk aan de kook brengen. De rest van de melk met de suiker,bloem,  vanille suiker en eidooiers glad roeren en met de garde in de kokende melk roeren. Kort weer aan de kook brengen.
    Roer voortdurend een paar minuten totdat je een crème krijgt. Verwijder van het vuur en meng tot een gladde crème met een mixer.  Om te koelen, plaats de pan met een crème in een grotere kom gevuld met ijskoud water en blijven mengen.  De  boter met een mixer schuimig kloppen en  bij de gekoelde crème toevoegen.

     

    Van de gebakken bodems de mooiste apart houden. De bodems één voor één met de crème bestrijken en steeds op elkaar leggen. De zijkant van de taart bestrijken met de crème.

     

    Glazuur:

    de poedersuiker bij het eiwit beetje bij beetje toevoegen Roer tot je een dikke massa krijgt.  1 eetlepel citroensap toevoegen. Blijf roeren tot het glazuur glanst. Nu hoeft u alleen nog het glazuur over de taart te laten uitlopen en glad te strijken met een mes dat u plat houdt. Het glazuur wordt vanzelf hard. De chocolade laten smelten en met behulp van een tandenstoker een spinnenweb tekenen. Eerst  uit het midden van de cirkel naar de rand, daarna in de andere richting, totdat je het net krijgt. 

    Hieronder zie je de bereiding. 

     













     

     

     

     

     

     

     

     

     







     

     

     

     

     

     



     


      12-10-2009 om 00:00 geschreven door Svetlana  

      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
      Categorie:Taart/Gebak
      Tags:esterhazy taart
      24-06-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appelkoek of Lenja pita (in het Joegoslavisch)
      Klik op de afbeelding om de link te volgen

       

       

       






       

      Deeg:

      250 gram boter,

      150 gram poeder suiker,

      2 eetlepels zure room,

      3 eigeel

      1 zakje bakpoeder (16 gram),

      500 gram meel (tarwe bloem),

      1 citroenschil geraspt,

      ½ theelepel nootmuskaat,

      mespuntje zout

       

      Vulling:

      1 kg appels geraspt,

      100 gram suiker,

      150 gram grof gemalen walnoten,

      50 – 100 gram blanke rozijnen,

      1 theelepel kaneel

       

      Benodigdheden:

      Mixer

      Bakplaat 23 x 33 of soortgelijk

       

       

      Voor het deeg:

      Roer de boter, poedersuiker en eigeel zolang het een lichtgele shuimige massa wordt. Voeg de zure room, citroenschil, nootmuskaat en zout toe en nog even kort mengen. Meng de bloem en bakpoeder goed, voeg dit toe aan de boter massa en kneed het geheel tot een deegbaal. Het deeg blijft kruimelig.

       

      Voor de vulling:

      Geraspte appels in een pan met suiker mengen en op het vuur ongeveer 5 minuten zachtjes koken zodat het vocht verdampt. Laten afkoelen en voeg walnoten rozijnen en kaneel toe.

       

      Vet de bakplaat met boter.

       

      Doe de helft van het deeg in de bakplaat, druk het licht aan en vorm een randje van 1 cm.

      Verdeel het appelmengsel over het deeg en bedek met de rest van het deeg.

       

      Bak de koek ongeveer 40 min op 180 graden in een voorverwarmde oven. Zodra de koek uit de oven komt kan er het beste een dun laagje poedersuiker overheen gestrooid worden.

       

       





      24-06-2009 om 00:00 geschreven door Svetlana  

      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
      Categorie:Taart/Gebak
      Tags:appelkoek, appel, koek
      07-06-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pavlova taart
      Klik op de afbeelding om de link te volgen  

      Een favoriete delicatesse in Australië en Nieuw Zeeland een zeer calorierijke cake de zogenoemde “Pavlova”. De taart is vernoemd naar de legendarische Russische ballerina Anna Pavlova die toerde Australië en Nieuw-Zeeland in 1926 en 1929. Volgens de chef-kok Herbert Sache van hotel Esplenade in Perth werd Pavlova in 1935 in het hotel geboren. Volgens hotel legende werd de recept op een vergadering gepresenteerd waarop de manager Sache opmerkte: "Het is zo licht als Pavlova", die was een gast van het hotel tijdens haar tour in 1929.

      Ingrediënten:

      6 eiwitten

      300 gram suiker

      3 eetlepels cacao

      1 theelepel azijn of balsamico

      50 gram geraspte chocolade

      slagroom

      frambozen of ander fruit


      Bereidingswijze:

      Eerst de oven voorverwarmen op 180 graden C. 
      6 eiwitten kloppen en  suiker langzaam toevoegen. Azijn, cacao en geraspte chocolade toevoegen en nog even lichtjes kloppen. Het mengsel op bakpapier in een ronde vorm leggen. De oven nu op 150 graden zetten en 5 kwartiers laten bakken. Als het gebakken is, moet de buitenkant er knapperig uitzien. Laten afkoelen in de oven met de ovendeur open. 
      de slagroom kloppen en de taart bestrijken. Dan de frambozen op de slagroom zetten en daar de geraspte chocolade bestroien

      .

      Bijlagen:
      Pavlova.1.JPG (16.9 KB)   

      07-06-2009 om 00:00 geschreven door Svetlana  

      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
      Categorie:Taart/Gebak
      Tags:Pavlovataart
      06-06-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schwarzwälderkirschtaart
      Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Waarschijnlijk de meest beroemde taart in Duitsland is Schwarzwälderkirschtorte, een taart met kersen.
      Het zwarte woud regio Zuid-Duitsland (Der Schwarwald) is bekend om zijn zure morellen en kersen, of Kirschwasser, een dubbel gedestilleerd, Cherry brandy.  De Schwarzwälderkirschtorte of Zwarte Woud cake is samengesteld uit een laagje chocolade taart met toegevoegde lagen slagroom en in Kirschgeweekte morellen. De taart wordt dan versierd met slagroom, morel of Maraschino kersen en chocolade krullen.  De taartlagen zijn ook gedrenkt in Kirschsiroop (hoewel cognac of rum kan worden gebruikt). In 1949 stond deze taart op de dertiende plaats op de lijst van meest gevraagde taarten in Duitsland en sinds dien is die wereld beroemd geworden. 

      De vroegste versie van het recept wellicht dateert uit de late 16e eeuw, toen chocolade voor het eerst geïntegreerd werd in cake en koekjes (en werd zeer duur).  De eerste Schwarzwälderkirschtaart is waarschijnlijk niet een conventionele taart, maar een dessert dat bestaat uit gekookte kersen, room, Kirsch en een koekje-vergelijkbaar met de originele Berry shortcake.

       

      Ingredienten:

      100 g boter of margarine

      75 g bloem

      50 g cacao

      6 eieren

      250 g witte basterdsuiker

      1 zakje vanillesuiker

      2 potten kersen zonder pit (à 350 g)

      1 dl kirsch (slijter)

      150 g pure chocolade

      ½ l slagroom

      50 g poedersuiker

       

      Bereiding:

      De oven voorverwarmen op 175°C . De vorm invetten.
      In een steelpan de boter zachtjes laten smelten en weer iets laten afkoelen. Boven een kom de bloem en de cacao zeven. In een andere kom de eieren met 225 g van de basterdsuiker en de vanillesuiker met een handmixer in ± 10 minuten tot een romige massa kloppen. Al kloppende de gesmolten boter in een dun straaltje toevoegen. Het bloem-cacaomengsel in gedeelten er luchtig door scheppen en het beslag in de vorm scheppen. De taart in ± 40 minuten bruin en gaar bakken. De taart ± 5 minuten in de vorm laten afkoelen en uit de vorm halen.
      In een zeef de kersen boven een maatbeker laten uitlekken, 1 dl vocht opvangen (de rest wordt niet gebruikt). Al roerend de rest van de basterdsuiker in het kersenvocht oplossen en de helft van de kirsch toevoegen. Met een kaasschaaf 50 g chocolade tot krullen schaven. De rest van de chocolade met een grove rasp raspen.
      In een kom de slagroom half stijf kloppen, de poedersuiker en de rest van de kirsch erdoor kloppen en de slagroom dan verder stijf kloppen. De taartbodem  in drie lagen snijden en . De helft van de kersen erover verdelen en de middelste taartlaag erop leggen. Deze weer bestrijken met een laag slagroom en hierover de rest van de kersen verdelen. De bovenste taartlaag erop leggen. Een kwart van de overgebleven slagroom overdoen in een spuitzak. De zijkant en de bovenkant van de taart egaal bestrijken met de overgebleven slagroom. De geraspte chocolade met behulp van een pannekoekmes tegen de zijkant van de taart drukken besprenkelen met kersenvocht. De onderste taartlaag op een platte schaal leggen en bestrijken met een laag slagroom van ± 1 cm dik. De helft van de kersen erover verdelen en de middelste taartlaag erop leggen. Deze weer bestrijken met een zelfde laag slagroom en hierover de rest van de kersen verdelen. De bovenste taartlaag erop leggen. Een kwart van de overgebleven slagroom overdoen in een spuitzak. De zijkant en de bovenkant van de taart egaal bestrijken met de overgebleven slagroom. De geraspte chocolade met behulp van een pannekoekmes tegen de zijkant van de taart drukken. Op de bovenkant van de taart langs de rand 12 toefjes slagroom spuiten. Op elke toef één cocktailkers drukken.De chocoladekrullen over het midden van de taart verdelen

       

      06-06-2009 om 00:00 geschreven door Svetlana  

      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
      Categorie:Taart/Gebak
      31-05-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moskou snit
      Klik op de afbeelding om de link te volgen

      100 jaar geleden, meer precies 16de januari 1908 opende koning Peter van Jugoslavie het eerste luxe hotel gebouw in Belgrado – hotel Moskou. Vele jaren later in 1974 moest het hotel gerenoveerd worden en ter gelegenheid daarvan moest een nieuwe taart op menu komen. Zo kreeg mevrouw Anica Dzepina de opdracht van haar toenmalige directeur om een nieuw recept te bedenken. Zou is het beroemde “Moskou snit” (of Moskva snit in het Servisch) geboren dat later het hotel merk werd.

      Bron: Politika (Servie)

      De taart bestaat uit vier lagen biscuitdeeg, die allen afzonderlijk worden gebakken.

       

      Benodigdheden voor een biscuitdeeg:

      (4x)

      5 eiwitten

      5 eetlepels suiker

      100 g gemalen walnoten

      2 eetlepels bloem

      2 eetlepels fijn gemalen theebiscuits

       

      Vulling:

       

      20 eigeel

      200 g suiker

      400 g boter of margarine

      200-300 g kersen zonder pit

      200-300 g ananas in kleine stukjes gesneden

      merg van één vanillestokje

       

      600 ml verse slaagroom

       

      Bereidingswijze:

       

      De oven voor verwarmen op 180ºC.. De eiwitten met de suiker stijf opkloppen, 100 g walnoten toevoegen met 2 l bloem en 2 l biscuits. Een bakblik bekleden met bakpapier en vullen met deeg. De bodem 20 minuten bakken op 180 graden in de oven.

      Tijdens het bakken de tweede bodem voorbereiden en in de oven schuiven en zo nog twee bodems bakken (in totaal vier bodems).

       

      Voor de vulling 20 eigeel met 200 g suiker en vanillestokje goed mixen en bain-marie koken totdat een dik mengsel wordt. De crème laten afkoelen. De boter met een mixer schuimig kloppen en voorzichtig afgekoelde crème toevoegen. Daarna nog twee minuten op de hoogste stand mixen, tot de massa schuimig is.

       

      De vulling in twee gelijke delen verdelen. Van de ene deel de derde en vierde bodem bestrijken en de andere deel weer in twee delen verdelen. Bij de ene deel 300 g kersen toevoegen en de eerste taart bodem bestrijken. Bij de andere deel gesneden stukjes ananas toevoegen en de tweede taartbodem bestrijken. De hele taart met de slagroom bestrijken en decoreren.


      31-05-2009 om 00:00 geschreven door Svetlana  

      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
      Categorie:Taart/Gebak
      Tags:moskou snit taart, moskousnit
      28-05-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstevlaai
      Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Rijstevlaai of rijsttaart is een vlaaisoort, die met name veel in Nederlands- en Belgisch-Limburg  gegeten wordt. De vlaai bestaat uit twee componenten, namelijk de bodem en de vulling. De vlaai wordt vaak afgerond met een laag slagroom.
      Een van de bekendste vlaaien is toch wel de rijstevlaai.




      Ingediënten
      :
      Voor de rijstepap:
      1 liter melk
      180 g dessertrijst of paprijst
      125 g suiker
      1 el custardpoeder
      3 eieren, gesplitst
      mespunt zout

      Voor de bodem:
      10 g gedroogde gist
      1 el suiker
      1 dl lauwwarme melk
      250 g bloem
      20 gram koude hard boter
      1/2 ei, losgeklopt
      1 tl zout (klein afgestreken lepeltje)

      springvorm 26 cm
      200 ml slagroom

      Bereidingswijze:
      Verwarm de melk en strooi de rijst en de suiker erin. Breng de melk met de rijst en suiker aan de kook en laat op een heel laag pitje in 12 min gaar koken. Los de custardpoeder op in 1 el warme melk en roer die door de rijst. Laat vervolgens nog een minuutje koken. Laten afkoelen, maar vergeet niet om af en toe te roeren. Anders krijg je van die vieze klonters.

      Maak de bodem: meng de gist met de suiker en 4 el melk. laat het mengsel 10 min rustten. Zeef de bloem, maak in het midden een kuiltje en schenk daarin het gistmengsel. Goed omroeren en dan met de boter tot een soepele deegbal kneden. Met huishoudfolie erover 40 min laten rijzen op een warme plaats.

      Strooi een beetje bloem op je werkblad tegen het plakken en rol het deeg uit tot een ronde lap en bekleed daarmee de springvorm. Roer de eierdooiers door de rijstepap. Klop de eiwitten stijf met een mespuntje zout en spatel em snel door de rijstepap. Schep je vulling nu in de springvorm op het deeg, vul de vorm max 3/4 met rijstepap mengsel. het stijgt namelijk nog een beetje.

      De vlaai in het midden van de oven in 30-35 min gaar bakken . Uit de oven halen, iets laten afkoelen en de vlaai op een rooster verder laten afkoelen.



      28-05-2009 om 00:00 geschreven door Svetlana  

      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
      Categorie:Taart/Gebak
      Tags:rijstevlaai, vlaai
      26-05-2009
      Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Münchener Apfelstrudel
      Klik op de afbeelding om de link te volgen

      Apfelstrudel is een traditionele Oostenrijkse gebaksoort die vooral erg populair is in Wenen. Apfelstrudel bestaat uit bladerdeeg, plakjes appel en rozijnen. Het was oorspronkelijk een gerecht voor arme mensen, maar geldt vandaag de dag echter als een culinair hoogstaand gerecht. Apfelstrudel wordt normaal gesproken gegeten met slagroom, ijs en/of warme vanillesaus.De apfelstrudel is gebaseerd op het Turkse gerecht 'baklava” en vond zo zijn weg naar het toenmalige Oostenrijk-Hongerije.

       

      Deeg
      200 g bloem
      1 dl lauwwarm water
      1 eetlepel azijn
      2 eetlepels olie
      1 mespuntje zout

      Vulling
      800 g appels
      100 rozijnen, eventueel in rum geweekt
      100 g suiker
      100 g gemalen amandelen of andere noten
      sap van een citroen

      Voor het bestrijken van de deeg
      1dc zure room

      Voor het bestrijken van de strudel
      40 g gesmolten boter
      1 dl slagroom

      Meng de bloem met de olie, azijn en 1 deciliter water.
      Tien minuten kneden tot het deeg glad en elastisch is. In folie verpakken en op kamertemperatuur gedurende 1 uur laten rusten.
      Appels schillen, in dunne schijven snijden. Onmiddellijk met de citroensap mengen zodat ze niet verkleuren. Vermengen met suiker en kaneel.
      De oven voorverwarmen op 175°C en de bakplaat invetten.
      Het deeg uitrollen op een met meel bestrooide doek. Het moet zo dun zijn dat het bijna doorzichtig is. De deeg met zure room bestrijken.
      De appels er op leggen, de rozijnen erover verdelen en de amandelen er over strooien.
      Met behulp van de doek het deeg oprollen tot een ca. 10 cm dikke en 30 cm lange worst. De uiteinden goed afsluiten. De strudel met de naad naar beneden op de bakplaat leggen en bestrijken met de gesmolten boter. In het midden van de oven de strudel in ± 1 uur lichtbruin en gaar bakken. Tussentijds enkele malen bestrijken met de slagroom.
      Serveren met bv. warme vanillesaus of slagroom.









      26-05-2009 om 00:00 geschreven door Svetlana  

      0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (15 Stemmen)
      Categorie:Taart/Gebak
      Tags:appelstrudel, strudel, appel


      Foto

      Foto

      Foto

      Foto

      Blog als favoriet !


      E-mail mij

      Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



      Gastenboek
    • Mooie site
    • pcstef
    • Fijne site
    • Mevrouw
    • mr

      Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


      Blog als favoriet !

      Categorie





      Welkom op mijn blog!

      Willekeurig Bloggen.be Blogs
      jetty
      www.bloggen.be/jetty
      Zoeken met Google



      Blog als favoriet !

      Mijn favorieten
    • Thuis afgehaald
    • Seniorennet


    • Startpagina !

      Veel plezier krabbels




      CENTER>
      Powered by IP2Location.com


      View My Visitors

      Blog tegen de wet? Klik hier.
      Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs