Foto
Foto
Over mijzelf
Ik ben Svetlana
Ik ben een vrouw en woon in Amsterdam (Nederland) en mijn beroep is Financieel medewerker.
Ik ben geboren op 13/06/1958 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken/bakken.
Als de moeder van twee mooie meiden geniet ik van koken maar vooral van bakken. Bedankt voor uw bezoek en uw reacties.
Foto
Foto
Foto
Top20Culinair svetlanasrecepten
Top20Culinair
Inhoud blog
  • Cannelloni gevuld met courgette, spinazie en ricotta
  • Salade met frambozen feta en avocado
  • Meringue-fruit cake
  • Griekse yoghurttaart Yiaourtopita
  • Yoghurt scones
  • Kip Pilav
  • Dhaba (kip) karahi
  • Projara
  • Gurabije
  • Timballo van courgette - Timballini di zucchini
  • Tropische salade
  • Spaanse tortilla
  • Medovik - Russische honing taart
  • Maaltijdsalade met pasta, gerookte kipfilet en pesto
  • Proja - Servische maisbrood
  • Pierogi Ruskie - Pirogie gevuld met aardappelpuree en witte kaas
  • Rafaello bonbons
  • Podvarak - Servische zuurkoolschotel
  • Kalfsrolletjes met parmigiano en rucola
  • Pollo alla cacciatore - Kip op jagerswijze
  • Pêche Melba
  • Hawai salade
  • Salata mexicana met tonijn
  • Gulyás leves - Hongaarse Goulashsoep
  • Kilimanjaro taart
  • Russische Pirozhki
  • Servische gevulde paprika met rijst en gehakt
  • Plat brood met koriander
  • Tonijnballetjes in tomatensaus
  • Gnocchi alla romana
  • Bloemkool met varkensvlees en aardappelen - Griekse schotel met bloemkool
  • Chocolade manden
  • Jagnjeca sarmica - Lamslever pate
  • Peren toetje
  • Rosbief met wintergroenten
  • Een snel gemaakte maanzaad Strudel
  • Minipaprika's gevuld met kaas
  • Suva pita - Servische walnootkoek
  • Visfilets A la meunière
  • Brodetto - Kroatische visstoofpot
  • Šomloi galuška - Hongaarse Trifle
  • Russische Stroganoff
  • Vanilice - Servische zandkoekjes
  • Italiaans gehaktbrood gevuld met spinazie en mozzarella
  • Prebranac - Servische wittebonenschotel
  • Aromatische kalfsfilet
  • Key lime pie
  • Courgette rolletjes met kaas
  • Souvlaki
  • Cevapi/Cevapcici
  • Kip massala met aardappelen en kouseband (Roti kip)
  • Servische baklava
  • Bon-bon Philadelphia
  • Kip in bier
  • Italiaanse karbonade
  • Kalkoenfilet gevuld met kaas en spinazie
  • Hartige panekoeken (met ham en kaas)
  • Focaccia alla Genovese
  • Osso buco alla milanese - Osso buco op milanese wijze
  • Italiaanse kip met aardappels en champignons
  • Tiramisu met mango en kokos
  • Krofne - servische oliebollen
  • Servische bloemkool
  • Baci di Dama ( dameskusjes): Italiaanse hazelnootkoekjes
  • Servische aardappelsalade
  • Appel pita (Pita sa jabukama)
  • Witlof met ham en kaas
  • Caribische kip met mango en kokos
  • Tiramisu met aardbeien
  • Exotische kip-kerrie
  • Limburgse worstenbroodjes
  • Bramentaart
  • Pizetta's
  • Varkenshaas met tomaten saus
  • Cocospudding met kersen
  • My kitchen
  • Griekse salade - choriatiki salata
  • Aardbeienrol
  • Russische salade
  • Aardappelmoussaka - Servische moussaka
  • Bouillabaisse - Franse vissoep
  • Franse appeltaart
  • Florentijnse kip
  • Shopska salade
  • Karythopitta - Griekse walnotentaart
  • Spanakotiropita (Griekse pita met kaas en spinazie)
  • Zoete Paas Kransen
  • Hartige rol
  • Tonijn en Zalm salade
  • Dobos taart
  • Donauwellen
  • Tortellini in tomatenroomsaus
  • Oma’s appeltaart met custard en kaneel
  • Sofficini - foto recept
  • Gibanica - fotorecept (Servische pita met kaas)
  • Teriyaki kip
  • Lamington
  • Gebakken forel met citroen en amandel
  • Trifle
  • Focaccia Ripiena con pomodoro, mozzarella e prosciutto/Gevulde focaccia
    Categorieën
  • Deeg recepten (24)
  • Dessert (9)
  • Fotos (0)
  • Hoofdgerecht (28)
  • Soep recepten (2)
  • Taart/Gebak (31)
  • Vegetarisch (4)
  • Vis recepten (1)
  • Vlees recepten (4)
  • Voorgerechten (11)
  • Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    agenda

    Belangrijke data in mijn agenda 7 januari Ortodoxe kerstmis; 6 mei Sint Georgie Ortodoxe kerkfeest; 12 juli Milica's verjaardag; 1 december Sandras verjaardag; 13 juni mijn verjaardag; 4 december Nico's verjaardag;

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Archief
  • Alle berichten
    Laatste commentaren
  • manto (manto)
        op Kilimanjaro taart
  • مانتو جلو باز (مانتو جلو باز)
        op Kilimanjaro taart
  • مانتو جلو باز (مانتو جلو باز)
        op Kilimanjaro taart
  • 87693276548 (us pharmacy no prior prescription)
        op Kilimanjaro taart
  • 82225351693 (legitimate canadian pharmacies)
        op Kilimanjaro taart
  • forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je recepten naar mij te verzenden.

    Svetlana's recepten
    Recepten verzameling van Svetlana, beroemde taarten recepten met geschiedenis en andere heerlijke recepten
    Svetlana´s online kookboek met foto´s. Alle recepten zijn uitgeprobeerd
    02-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tonijnballetjes in tomatensaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen















    Ingredienten:

    2 blikjes tonijn in water
    1 ui fijngesnipperd
    2 sneetjes witbrood verkruimeld
    1 ei losgeklopt
    olijfolie
    zout en peper
    1 tl basilicum
    400 gr tomatenblokjes
    bloem

     

    Plaats de uitgelekte tonijn in een kom met de uitgeperste broodkruim, ui, zout, peper, basilicum en ei. Meng goed tot een homogeen mengsel.Voeg extra brood toe als het mengsel te vochtig en te plakkerig is.  

    Vorm met natte handen kleine balletjes rol ze in de bloem en leg ze op een bord.






    Verhit vat olie in een pan en bak de tonijnballetjes rondom bruin en gaar.






    Haal de gebakken tonijn balletjes uit de pan en leg ze op keukenpapier uitleken. 
    Vergiet 2 el olijfolie in de pan. Voeg de tomatenblokjes toe, breng op smaak met peper en zout en laat 10 min al roerend op laag vuur koken. Doe de tonijnballetjes erin en laat alles nog 5 min. zachtjes inkoken.





    Servier met pasta en een groene salade.





    02-02-2012 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Deeg recepten
    Tags:Tonijnballetjes in tomatensaus
    01-02-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gnocchi alla romana
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gnocchi zijn een van de oudste gerechten in de geschiedenis van voedsel. In een een boek uit de jaren 1300 is er een recept voor gnocchi gevonden, geschreven in het Toscaanse dialect.

    Gnocchi zijn een traditionele Italiaanse pastasoort waarschijnlijk afkomstig van Midden-Oosten uit de Romeinse tijd. Het werd door de Romeinse legioenen ingevoerd naar andere Europese landen, tijdens de enorme expansie van het rijk. In de Romeinse tijd, werden gnocchi gemaakt van een griesmeel papachtig deeg gemengd met eieren, en zijn nog steeds te vinden in soortgelijke vormen.
    Het gebruik van de aardappelen bij het maken van gnocchi is relatief recent, namelijk sinds de komst van de aardappel in Europa in de 16e eeuw.
    Gnocchi zijn erg populair en vaak geserveerd gerecht aan de kust van Kroatië. Ze worden meestal als voorgerecht geserveerd of als bijgerecht met Dalmatinska pasticada.
    De naam van gnocchi is ook in Frankrijk bekend als "gnocchi à la parisienne', een warm schotel, bestaande uit gnocchi gevormd van soezendeeg en geserveerd met bechamelsaus.
    Vanwege het grote aantal Italiaanse immigranten die arriveerden in deze landen zijn gnocchi of ñoqui een populair gerecht in Argentinie, Brazilie, Colombia, Venezuela en Uruguay. Het is een traditie om te eten van gnocchi op de 29e van elke maand. Het is gebruikkelijk om een munt onder bord te zetten tijdens het eten. Men gelooft dat geluk en welvaart zal brengen.





    Benodigheden:

    400 ml melk
    400 ml water
    125 gr boter
    250 gr griesmeel
    2 eidooiers
    100 gr parmezaanse kaas
    100 ml kookroom (of slagroom)
    zout, peper, nootmuskaat

    Bereiding:
    Zet de melk, het water en de helft van de boter op het vuur in een grote pan. Voeg 1 of 2 theelepels zout toe.
    Roer de melk met  garde en strooi er langzaam de griesmeel bij – in een gelijkmatige straal.
    Roer goed door, zorg dat er geen klontjes ontstaan.
    Kook alles nog 10 minuten met voortdurend roeren zodat de bodem niet aanbrandt.
    Laat de massa iets afkoelen.
    Roer er de eierdooiers, de helft van de Parmezaanse kaas en wat peper door.
    Breng eventueel op smaak met nog wat zout.
    Besmeer een ovenschaal met wat boter.
    Met behulp van twee eetlepels maak gnocchi en leg ze naast elkaar in de ovenschaal. 
    Schenk de room en de rest van de boter (voeibaar maken) over de gnocchi.
    Verdeel het parmezaanse kaas over de gnocchi.
     Bak de gnocchi +/_ 20 min of totdat ze goudbruin zijn geworden.









    01-02-2012 om 00:59 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Tags:Gnocchi alla romana
    31-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloemkool met varkensvlees en aardappelen - Griekse schotel met bloemkool
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoofdgerecht uit de Griekse keuken.







    Benodigheden voor 4 personen :

    1 kg mager varkensvlees
    1 kilo bloemkool
    500 gr aardappelen
    1 ui, gesnipperd
    1 kop olijfolie
    500 gr tomatenblokjes
    1 kruidenbouillon tablet
    1 glas wijn
    1 eetlepel dille, fijngesneden
    1 eetlepel peterselie, fijngesneden
    zout en peper


     

    Snijd het varkensvlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Snipper de ui. Doe de olijfolie in de pan en bak het vlees met de ui rondom bruin. Voeg daarna de wijn toe. Nog eventjes bakken en voeg dan de aardappelen toe. Laat het ongeveer 20 min zachtjes sudderen, eventueel wat water toevoegen. Voeg daarna de bloemkool erbij.  Voeg zout toe. Vervolgens de tomatenblokjes met de dille, peterselie en het bouillonblokje toevoegen. Alles  zachtjes laten stoven met de deksel op de pan. Laat dit ongeveer 25 minuten zachtjes stoven. Serveren met een stukje feta erbij.























    31-01-2012 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Tags:Bloemkool met varkensvlees en aardappelen
    30-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocolade manden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









    Benodigheden:
    Chocolade
    Ballonen

    Je kan het beste wat kleinere ballonen  nemen, dan krijg je kleinere schaaltjes.

     1. Blaas de ballon op en zorg dat de lucht er niet uit gaat.

     2. Smelt de chocolade in een kom. Hier moet je heel goed opletten dat de chocolade niet te heet is. Als de chocolade heet is dan kan de ballon barsten.

     3. Dip de ballon in de chocoladedip en rol naar buiten en terug verticaal, draaien en weer dip totdat je bloemblaadjes krijgt rondom deze ballon.

     4. Zet nu met de chocolade gedipte ballon op een met vetvrije papier beklede dienblad of iets derhelijks en laat de chocolade in enkele uren weer hard worden.

     5. Prik nu de bovenkant van ballon en haal die voorzichtig uit.

     6. Je krijgt nu een chocolade maand. Je kan deze vullen met ijs, crème of mousse met aardbeien, bessen of gesneden fruit.























    30-01-2012 om 01:21 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Dessert
    Tags:Chocolade manden, Valentijns-Chocolade dessert
    29-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jagnjeca sarmica - Lamslever pate
    Klik op de afbeelding om de link te volgen













    Ingredienten:

    700 gr lams lever (of lever + niertjes)

    700 gr rundergehakt

    4 el olijfolie

    4  uien

    2 st laurierblad

    Zout en peper naar smaak

    5 eieren

    ½ l melk

     

    Lamslever goed wassen. Zet een pan met het water op het vuur en kook lever met wat zout ongeveer  20-30 min  gaar.
    Haal de lever uit de pan en laat die goed afkoelen. 
    De lever kan je nu in de keuken machine malen of in kleine stukjes snijden.






    Zet de oven aan op 200 graden. Snijd de uien fijn.
    Doe de olijfolie in een pan en bak nu de uien met lever en gehakt.
    Maak alles op smaak met zout en peper.






    Vet een bakplaat met wat olie of boter. Giet de gebakken lever (mengsel) in de bakplaat.





     Kluts eieren in een kom en voeg gedeeltelijk 1/2 l melk bij.



    Giet eieren voorzichtig over de gehaktmassa.






      Zet de bakplaat in de oven. Bak alles ongeveer 20 min. op 200 graden. 








    29-01-2012 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Categorie:Vlees recepten
    Tags:Jagnjeca sarmica, Lamslever pate
    28-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peren toetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van overgebleven koekjes en biscuitjes kan je  een snelle en lekkere toetje maken. 






    1 pak bastogne koekjes (of andere naar wens)
    200 ml slagroom
    100 ml ricotta of philadelphia
    poedersuiker naar smaak
    4 glazen of schaaltjes
    1 reep pure chocolade (geraspt)


    Verkruimel koekjes in de keukenmachine en verdeel ze in de glazen. Besprenkel ze eventueel met likeur of je favoriete sap.
    Klop de slagroom met de poedersuiker stijf en voeg daarna de ricotta bij. Meng alles goed bij elkaar en verdeel het voorzichtig over de glazen.
    Snijd de peren in plakjes en versier het toetje met plakjes peer en geraspte chocolade.





    28-01-2012 om 01:34 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:Dessert
    Tags:Peren toetje
    27-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rosbief met wintergroenten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen











    Ingrediënten voor 6 personen:

    1 kg rosbief
    zout en peper
    mosterd
    olijfolie
    1 rode ui
    1 pastinaak
    1 winterwortel
    tijmblaadjes
    35 ml rode wijn
     

    Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de ui in partjes, snijd de pastinaak en winterwortel in grove stukken. Wrijf de rosbief in met mosterd zout en peper. Verhit de boter in een braadpan en bak de rosbief op hoog vuur snel rondom bruin. Leg het vlees in een kleine braadslede
    Blus het bakvet af met de wijn en kook dit in tot een lekkere jus. Schep de groente om met de tijm en olijfolie. Verdeel de groenten rond het vlees. Braad het vlees en de groenten in de oven in 10 minuten bruin. Schakel de oven terug naar 125 °C en braad alles nog 20-30 minuten tot het vlees rosé is en de groenten beetgaar.
    Laat het vlees 5 minuten rusten.
    Schep de groenten in een schaal.
    Verwarm de jus. 
    Serveer het vlees in plakken op warme borden met de jus erover.
    Schep de groenten ernaast.
    Lekker met knolselderijpuree of geroosterde pompoen.





    27-01-2012 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Vlees recepten
    Tags:Rosbief met wintergroenten
    25-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een snel gemaakte maanzaad Strudel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Altijd rond de feestdagen, zijn we geneigd  op zoek te gaan naar traditionele recepten om  traditionele gerechten te maken. De meeste van deze traditionele recepten zijn  door  onze ouders of grootouders overgedragen. Een van deze oude recepten is die voor Strudel.

    Het oudste  recept voor de Strudel komt uit 1696, een handgeschreven recept ondergebracht bij de Wiener Stadsbibliotheek. Maar het was de Turkse Baklava, geïntroduceerd in Oostenrijk in 1453, dat de basis voor de strudel heeft gelegd.
     
    Vele van Oostenrijkse gerechten werden gevormd en beïnvloed door de keukens van vele verschillende volkeren (Turkse, Zwitserse, Franse, Nederlandse, Italiaanse, Duitse, Boheems-Moravische, Hongaarse, Poolse, Kroatische, Sloveense, Slowaakse, Servische, en Joodse keukens) tijdens de vele eeuwen van de uitbreiding van het Oostenrijkse Habsburgse Rijk.

    Strudel, een Duits woord, is afgeleid van het Duitse woord voor "draaikolk". Een historische anekdote verklaart dat, terwijl die op de zee vaart, zou een Duitse zeeman met zijn hart in zijn keel uit het bed springen als iemand op het dek deze vreselijke woorden riep: " Mein Gott Der Strudel Der Strudel!" De angst is niet opgeroepen door het zachte deeg, maar door het spotten van een draaikolk, of in het Duits, "strudel". Tegenwoordig zou een Duitse zeeman of iemand met een zoete tand bij deze worden echt niet in paniek raken. Hij zou snel naar de keuken gaan om ervoor te zorgen dat het laatste stukje van de strudel niet door een familielid gejat wordt.

    Strudel wordt meestal geassocieerd met de Oostenrijkse keuken , maar is ook een traditioneel gebak in het hele gebied vroeger behorend tot het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk.
    In Hongarije is het bekend als rétes, in Bosnië als štrudla, in Slovenië als štrudelj of zavitek, in de Tsjechische Republiek als zavin of štrúdl, in Roemenië als strudel, in Kroatië en Servië als štrudla of savijača en Slowakije als štrúdľa of zavin. 

    Het traditionele Strudel deeg is zeer elastisch.. Het is gemaakt  van bloem met gist, ei, water, boter en suiker.

    Onderstaand vind je het recept voor een snelle strudel, zonder bakkersgist en dus geen lange rijstijden. Een vrij eenvoudig recept voor een geurige en overheerlijke strudel. Een smeuig alternatief voor de klassieke strudel maar net zo lekker of misschien nog lekkerder. Het gebruik van  kaas of  kwark maakt deze strudel  lekker en zacht.

    Ingredienten voor het deeg:
    150 gr verse kaas (philadelphia) of kwark
    1 ei
    6 el melk
    5 el zonnebloemolie
    80 gr suiker
    1 vanillesuiker
    300 gr bloem
    1 bakpoeder
    geraspte schil van een citroen

    vulling:
    150 ml maanzaad
    1 dl melk
    50 gr suiker
    1 vanille suiker
    80 gr rozijnen
    geraspte schil van een citroen of sinasappel

    Meng de ei met de kaas, melk, suiker en vanille suiker. Voeg dan de bloem met de bakpoeder toe.Kneed het mengsel tot een samenhangend deeg.Leg het deeg in een met olie ingevette kom, dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warme plaats circa 20 min.rusten.
     
    Terwijl het deeg rust maak je de vulling klaar. Maal het maanzaad met een koffiebonenmachine. Neem een pan en breng de melk en suiker aan de kook. Voeg de  gemalen maanzaad, rozijnen, vanillesuiker toe. Kook alles tot een dikke massa is ontstaan. Het mengsel moet goed afkoelen.

    Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit op een stuk met bloem bestrooid bakpapier tot een lap van circa 35x30 cm. Verdeel  de  vulling en laat hierbij rondom een rand van circa 1½ cm vrij.  Vouw het deeg in drieën en leg het met de naad naar beneden op de ingevette bakplaat. Knijp de zijkanten van het deeg dicht. Bak de Strudel vervolgens 30- 35 min. op 180 graden gaar en bruin. Bestrooi nog warme strudel met poedersuiker. 

     








    25-01-2012 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Categorie:Deeg recepten
    Tags:snel gemaakte maanzaad Strudel
    01-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minipaprika's gevuld met kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen










    Ingrediënten
    10 - 15 mini paprika’s
    200 gr roomkaas
    200 gr feta
    2 - 3 el parmezaanse kaas
    4el peterselie fijngehakt

    Bereiding:

    Verwarm de oven voor op 170 graden. Snijd de paprika’s kapjes eraf en hol ze uit.
    Meng in een kom de roomkaas met feta, peterselie en de parmezaanse kaas. Voeg zout en peper naar smaak toe.

    Vul de paprikas met het kaasmengsel en leg ze naast elkaar in een ovenschaal.



    Bak de paprika’s in de oven in 15-20 minuten gaar.

    En dit is het resultaat!
    Een lekker hapje of tussendoortje die de gezonde trek wegnemen.




    01-01-2012 om 23:01 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Tags:Minipaprika's gevuld met kaas,
    22-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Suva pita - Servische walnootkoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









    Deze droge walnootkoekjes  lijken veel op baklava. In Servie zijn ze bekend onder de naam van Suva pita. Als we dat letterlijk vertalen dan wordt dat  -  droge pita. Het verschilt van baklava doordat je voor deze koekjes minder suiker gebruikt. De siroop is wat dikker qua structuur waardoor je deze koekjes met je vingers kan eten (zonder druppelen).

    500 gr fillodeeg
    300 gr walnoten (grof gemalen)
    50 gr blanke rozijnen
    3 el suiker
    2 zakjes vanillesuiker
    1 tl kaneel
    1-2 dl zonnebloem olie

    voor de siroop:
    300 gr suiker
    1,5 dl water
    4 plakjes citroen

    Bereiding:
    we maken eerst de siroop. Doe de suiker met het water en de plakjes citroen in een pan en breng die aan de kook. Laat deze op een lagere vuur 10 tot 15 min. zachtjes koken. Zo krijg je een dikke stroop.

      
    Verwarm de oven voor op 180º C. Vet een rechthoekige bakvorm van circa 22 x 30 cm in met zonnebloem olie.
    Vermeng in een kom de walnoten, rozijnen, vanillesuiker en kaneel. Leg een velletje fillodeeg in de bakvorm en bestrijk deze met een eetlepel olie. Leg dan het tweede velletje en bestrijk deze ook met de olie. Bestrooi dit tweede velletje met een beetje van notenmengsel.Afdekken met 2 velletjes deeg die ook  bewerkt zijn met olie. Dit steeds herhalen, dus elke velletje fillodeeg met olie bestrijken en elke tweede met notenmengsel bestrooien. Afdekken met de laatste 2 velletjes deeg, met olie bestrijken dan met een scherp mes insnijden in vierkantjes.In ongeveer 20-30 minuten licht bruin bakken. Zodra de koek uit de oven komt de intussen lauw geworden siroop erover gieten. Bedek alles met aluminium folie en laat deze afkoelen
























    22-11-2011 om 22:58 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Dessert
    Tags:Suva pita - Servische walnootkoek
    21-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visfilets A la meunière
    Klik op de afbeelding om de link te volgen








    A la meunière
    wijst op een bereidingswijze van vis. De vis wordt licht met bloem bestoven en in boter gebakken. Hij wordt geserveerd met citroen en peterselie.
    Gevonden op http://www.delhaize.be/food/lexicon/_nl/lexicon.as

    Ingredienten:

    4 - 6 el maisbloem of polenta
    600 g visfilets (schol/tilapia/panga of andere)
    zout en peper
    1 dl olie
    1 citroen
    fijngehakte peterselie
     


    De visfilets wassen en drogen. Op smaak brengen met zout, peper, geperste citroensap en fijngehakte peterselie. Vis  door de bloem wentelen. In een pan olie verwarmen en hierin de visfilets gaar bakken. 
    Gebakken visfilets op een schotel of bord schikken, bestrooien met gehakte peterselie en versieren met een schijfjes citroen. Serveren met een verse salade en knoflooksaus.








    21-11-2011 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Tags:Visfilets A la meunière
    20-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brodetto - Kroatische visstoofpot
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Brodetto, een klassieke visstoofpot, is een specialiteit van de regio Istrie in Kroatie.








    Ingredienten:
    500 gram filet, bijv.panga, zeewolf of kabeljauw
    2 eetl. olijfolie extra vierge
    1 ui, gesnipperd
    2 teentjes knoflook, gepeld
    1 bospeen in kleine blokjes
    1 stengel bleekselderij
    100 ml droge witte wijn of rosé
    1 dl azijn
    1 blik tomatenblokjes (400 gram)
    verse peterselie fijngehak
    zout en peper
    vegeta
    cayenne peper
     

    Bereiding:
    In een pan 2 eetlepels olie verhitten en ui 3 minuten fruiten. De knoflook erboven uitpersen en 1 minuut meebakken. Wortel en bleekselderij toevoegen en nog 3 minuten zachtjes bakken.Visfilet in stukjes snijden.Stukjes vis toevoegen en van de beide kanten even meebaken. Afblussen met wijn en azijn. Voeg de tomatenblokjes toe. Op smaak brengen met zout, peper, vegeta en cayenne peper. Alles zachtjes nog 1/2 uur doorkoken af en toe een beetje water toevoegen, niet teveel, de saus moet dik blijven. Voorzichtig met roeren want de stukjes vis moeten heel blijven. Roer vlak voor het opdienen de peterselie erdoor. Serveer met de rijst of gekookte aardappelen.









    20-11-2011 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Tags:Brodetto - Kroatische visstoofpot
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Šomloi galuška - Hongaarse Trifle
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Šomloi galuška of knoedels uit Šomloa is een beroemd Hongaars dessert die komt uit Somlo. Dit is een regio in het noordwest gedeelte van Hongarije, ongeveer 100 km van de Oostenrijkse Alpen. Deze regio is bekend om zijn witte wijn productie. De geschiedenis van de wijnbouw in de regio gaat terug tot het Romeinse Rijk.
    De legendarische Hongaarse bakker Bela Joseph Szőcs is de uitvinder van dit dessert. Hij heeft in het najaar van 1950 voor de eerste keer deze geintroduceerd in het Hongarse restaurant Gundel. Het dessert is daarna op de Wereldtentoonstelling Brussel in 1958 zeer succesvol geweest.

    Door de combinatie van cake met de chocolade saus, rum, vanillecreme en slagroom voldoet Šomloi galuška aan de Hongaarse honger naar verwennerij: eenvoudig en zoet. Hoe dan ook, het is een heerlijk en zoet dessert dat goed gaat met de sterke koffie.

    Liefhebbers van punch, chocolade en vanillecreme, het is zeker de moeite waard om dit recept een keer te proberen!!! .

    Šomloi galuška is vergelijkbaar met de Tiramisu of Trifle. Er zijn vele variaties van dit recept.
     

    Ingredienten voor dit recept bestaan onder andere uit 1 vanille en 1 chocoladecake. Deze kan je in Nederland kant-en-klaar kopen (bijv. Oma's cake) of zelf bakken. Indien je zelf wilt bakken dan heb je volgende ingredienten nodig:

    Vanillecake:
    4 eieren
    4 eetlepels suiker
    4 eetlepels bloem 
    1/2 zakje bakpoeder

    Chocolatecake:
    4 eieren 
    4 eetlepels suiker
    3 el bloem
    1 el cacaopoeder
    1/2 zakje bakpoeder

    Vanille crème:
    2 zakjes vanille pudding 
    7 dl melk 
    8 eetlepels suiker 
    250 ml slagroom

    Punch:
    2,5 dl water
    200 g suiker 
    1 sinaasappel 
    1 dl rum (of minder naar smaak)

    Chocoladesaus:
    1,5 dl water
    100 g suiker 
    200 g pure chocolade
    1 dl rum  (of minder - naar smaak)

    en verder nog:
    100 g fijngehakte walnoten of hazelnoten
    200 ml slagroom


    Bereiding
    Vanillecake:
    De eierdooiers scheiden van de eiwitten. Voeg de bakpoeder bij de bloem. Klop de eiwitten schuim, voeg de suiker toe, dan de eierdooiers een voor een. Voeg daarna de bloemmengsel bij en meng alles met een lage snelheid met de mixer of een  houten lepel voorzichtig door. Leg een vel bakpapier in een ovenschaal van ongeveer 25x35,  en giet het mengsel in. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180 ° C en bak de cake goudbruin. Laat de cake afkoelen.

    Chocoladecake:
    De procedure is dezelfde als voor de vanillecake alleen in het bloemmengsel nog de cacao toevoegen.

    Creme:
    In 7 dl melk pudding koken zoals voorgeschreven, bedek met een doorzichtige folie en laat afkoelen. Klop de slagroom en mix goed in de afgekoelde pudding.

    Punch:
    Rasp een goed gewassen schil van een sinaasappel, voeg het water en de suiker toe en kook alles 10 min. en voeg daarna de rum bij.

    Chocoladesaus:
    Kook 1,5 dl water met 100 gram suiker. Voeg 200 g in blokjes gebroken chocolade. Kook tot de chocolade volledig is opgelost en de massa iets dikker is geworden. Laat afkoelen  en voeg dan de rum toe.

    Als alles goed  afgekoeld is, begin je met stapelen.
     
    De chocoladecake in blokjes van ongeveer 1 cm snijden en op de bodem van een schaal leggen. Giet de helft van de punch eroverheen. Hierover de helft van de vanillecreme gieten.
    Snijd de vanillecake in blokjes en verdeel ze over de vanillecreme. Giet de rest van de punch over de vanillecake. Overgieten met het tweede deel van de vanillecreme en strooi daarna de walnoten over de creme. Dek af met de chocoladesaus en bewerk alles met de slagroom en overgebleven chocoladesaus.



























    20-11-2011 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Dessert
    Tags:Šomloi galuška - Hongaarse Trifle
    13-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Russische Stroganoff
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









    De stroganoffsaus is genoemd naar een winnend recept bij een kookwedstrijd die rond 1890 werd gehouden in Sint-Petersburg. De kok die het recept bedacht, werkte voor de Russische diplomaat graaf Pavel Aleksandrovitsj Stroganov, een lid van beroemde Stroganov-familie. De saus wordt gegeten bij biefstuk en ander rood rundvlees.

    Dus, de Stroganoff familie heeft daadwerkelijk bestaan, lees ook:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Stroganov

    Ingredienten:

    600 gr kalfsvlees
    300 gr champignons
    1 ui
    2 el tomatenpuree
    1 dcl witte wine
    100 gr creme fraiche
    peper
    zout
    paprikapoeder
    boter
    3 kleine augurken in blokjes gesneden

    Snijd het vlees in kleine blokjes, snipper de ui en snijd de champignons in dunne plakjes.
    Smelt de boter in een braadpan. Bak het vlees hierin totdat de blokjes rondom bruin zijn en schep ze daarna uit de pan.
    Nu gaan uien in de pan. Al omscheppend bakken tot de ui goudbruin is
    Voeg de champignons toe. Heel even meebakken en doe dan het vlees terug in de pan. Voeg de wijn, tomatenpuree, peper, zout en flink wat paprikapoeder toe. Leg de deksel op de pan en laat een half uur zachtjes koken.
    Roer nu crème fraiche en in blokjes gesneden augurken erbij. Haal de deksel van de pan en laat nog eens 15 minuten sudderen.serveer met rijst of aardappelpuree.


















    13-11-2011 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Tags:Russische Stroganoff
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanilice - Servische zandkoekjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen









    Ingrediënten (voor het deeg):
    250 g boter
    80 g witte basterdsuiker
    2 el citroensap
    1 dcl grand marnier
    1 ei
    3 eigeel
    500 g bloem
    200 gr hazelnoten (geroosterd en gemalen)
    snufje zout


    Vulling
    1 pot frambozenjam (of een andere naar smaak)
    poedersuiker
     


    Roer de boter met de suiker en het snufje zout door elkaar tot een zachte substantie. Roer het ei, eigeel, citroen, grandmarnier door. Voeg de bloem en hazelnoten toe, roer met een houten lepel tot alles zo goed mogelijk gemengd is. Kneed op het laatst met twee eetlepels koud water het deeg met de hand tot een samenhangende bal. Leg die, in plasticfolie gewikkeld, ten minste een half uur in de koelkast.
    Rol het deeg uit op een licht bebloemd aanrecht ongeveer 6 mm dik. Steek nu de (ronde) koekjes uit en leg ze op de bakplaat.  Bak de koekjes in een op 180 ºC voorverwarmde oven ongeveer 10 minuten tot ze licht bruin worden. Laat ze afkoelen op een rooster. Doe op de bovenkant van een koekje een klein beetje jam plak daarna 2 koekjes voorzichtig op elkaar en wentel ze in de suikerpoeder.















    13-11-2011 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags:Vanilice - Servische zandkoekjes
    11-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaans gehaktbrood gevuld met spinazie en mozzarella
    Klik op de afbeelding om de link te volgen










    Ingrediënten:
     500 gram rundergehakt,
     4 plakjes gesneden brood,
     1/2 kopje melk,
     1 ei
     20 g Parmezaanse kaas,
     100 gram spinazie,
     100 gram mozzarella
     boter zout en peper naar smaak

    Bak de spinazie in een pan met wat boter, zout en peper.
    Week de sneetjes gesneden brood in de melk.
    Meng het gehakt, de ei, parmezaan, gewekte brood,oregano en royaal zout en peper. Kneed tot het mengsel goed gemengd is.
    Leg 3/4 gehaktmengsel naar beneden en op de zijkanten van een bakplaat en beleg deze met de mozzarella en spinazie. Dek alles af met de rest van de gehakt.Bak gehaktbrood op 180 graden gedurende 30-40 minuten af. Snijd de rol in dikke plakken en serveer met de gemengde salade.











    11-11-2011 om 21:50 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Tags:Italiaans gehaktbrood gevuld met spinazie en mozzarella
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prebranac - Servische wittebonenschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    Deze Servische nationale gerecht is perfekt voor de veertigdagen vastentijd voor de Pasen of ander vastentijden binnen Orthodoxe Christelijke traditie omdat het gerecht geen dierlijke vetten of andere dierlijke producten bevat. Dit gerecht is geheel plantardig en kan geserveerd worden als een vegetarisch hoofdgerecht of bijgerecht.


    500 gr. grote witte bonen (gigantes)
    (Te koop bij Albert Hein)
    1 stuk bleekselderij
    2 wortels
    1 ui grof gesneiden
    2 tenen knoflook
    1/2 kopje fijngesneden peterselie
    2 kopjes olijfolie
    2 tl paprikapoeder
    2 st.laurierblad
    peper en zout
     

    De bonen moeten eerst een nacht in water weken.
    Snijd de uien, wortels en selderij in blokjes, doe met de bonen in een grote pan, voeg de water in en kook alles 45 minuten.   



    Pel de knoflook, en hak deze in kleine stukjes. Doe de gekookte bonen met de groenten en de rest van het vocht in een ovenschaal.




    Doe in een pan 2 kopjes olijfolie en bak hierin op een lage vuur de knoflook, voeg de paprikapoeder in, alles nog  1 min. voorzichtig meebakken.
    Let op!!! De paprikapoeder mag niet verbranden anders wordt de smaak bitter. 





    Giet de hete olie met de paprika over de bonen en roer alles door elkaar.





    Voeg de peper, zout laurierblad en de peterselie naar smaak.



    Alles in een oven gaar laten worden in ongeveer een half uur op 180 graden.



    11-11-2011 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Vegetarisch
    Tags:Prebranac - Servische wittebonenschotel, vegetarisch, 100% plantardig
    02-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aromatische kalfsfilet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen





    Ingredienten:

    1 kgr kalfsfricandeu of filet in een stuk

    voor de marinade:

    1 ui
    3-4 knoflook
    1/2 tl kruidnagel
    1/2 tl tijm
    1 takje verse rozemarijn
    200 ml olijfolie
    200 ml witte wijn
    5-6 st.peperkorels
    3-4 geraspte kleine wortels
    zout en peper


    voor de saus:
    1-2 el bloem
    400 ml runder bouillon
    zout en peper


    Leg het vlees in een grote diepe schaal. Meng voor de marinade witte wijn met olie voeg groente en specerijen toe. Giet de marinade over het vlees en dek de schaal met vershoud folie af. Laat het vlees minstens 3 uur in de koelkast marineren.
    Het vlees daarna uit de marinade halen en in een beetje bloem wentelen. Doe dan een beetje boter in een pan en bak het vlees van alle kanten bruin. Zet de oven op 200 graden aan.
    Doe het vlees in een diepe oven schaal, giet de marinade erover en bak het vlees in een voorverwarmde oven nog 60 minuten af.

    Voor de saus: haal de gebakken groente uit de oven schaal en stamp alles fijn. Voeg 1 eetlepel bloem toe en zet alles op het vuur, even roeren voeg dan de bouillon toe en kook alles nog 2 minuten gaar.

    Het vlees in dunne plakjes snijden, serveren met de saus en gebakken aardappels.












    02-10-2011 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Hoofdgerecht
    Tags:Aromatische kalfsfilet
    01-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Key lime pie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

     




    Key lime pie of Limoen-roomtaart is een Amerikaanse taart, gemaakt van limoenensap, eidooiers, gecondenseerde melk en suiker in een  korstdeeg. De taart is genoemd naar de kleine limoenen, key limes, uit de Amerikaanse staat Florida en is een populair dessert in de VS. Zo populair zelfs, dat de taart sinds 1 juli 2006 het officiële gebak van Florida is.


    Ingredienten voor de bodem:

    225 gram verkruimelde verkade digestive of bastogne biscuitjes
    3 eetlepels suiker
    1/8 theelepel zout
    115 gram roomboter, ongezouten en gesmolten

    Ingrediënten voor de vulling:

    4 grote eieren, gescheiden
    1 blikje gezoete gecondenseerde melk
    rasp van 2 limoenen
    1/2 cup limoensap, ongeveer 5 limoenen
    1/4 cup suiker

    hulpmiddelen:
    pie vorm of een springvorm


    Bereiding:

    Vet je vorm goed in met boter.Meng de koekkruimels, boter, suiker en het zout. Druk het kruimelmengsel in een mooie egale laag in je bakvorm.
    Verwarm de oven voor op 175°C. Klop, met de mixer op hoge snelheid, het eigeel totdat het bleek en lobbig is.
    Zet de mixer in de lage stand en voeg de gecondenseerde melk toe.
    Mix, als de melk is opgenomen, de limoenrasp en de helft van het limoensap door het mengsel. Mix dan de rest van het limoensap erdoor.
    Zet de taart 12 minuten in de oven.
    Voor de meringue doe de eiwitten en de suiker in een pan met een dikke bodem en zet op middellaag vuur, roer continu met een garde anders krijg je roerei. Deze stap is om eventuele salmonella bacteriën te doden.
    Wanneer de eiwitten heet aanvoelen haal je ze van het vuur en doe je ze in een mengkom, met de mixer klop je de eiwitten nu op tot dat het mooi glimmend.
    verspreidt het opgeklopte eiwit over de taart. Zet de taart onder de grill van je oven totdat de meringue mooi gekleurd is.









    01-10-2011 om 22:43 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Taart/Gebak
    Tags:key lime pie
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courgette rolletjes met kaas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen












    600 gr courgette, gewassen en in de lengte in dunne plakken gesneden
    100 gr feta, verkruimeld
    100 gr zure room
    2 teentjes knoflook, fijngehakt
    2 eetlepels gemengde Italiaanse kruiden, bv. basilicum, tijm, peterselie, origano.
    parmezaanse kaas

    In grillpan plakken courgette in 3-4 minuten bruin en gaar grillen en halverwege keren. Laten afkoelen.
    meng verkruimelde feta met zure room, fijngehakte knoflook en specerijen. Blijf roeren tot een gladde dikke saus ontstaat.
    Bestrijk de courgetteplakken een voor een  met kaassaus en rol ze losjes op. Zet de rolletjes rechtop en dicht naast elkaar in een ingevette lage ovenschaal. Strijk eventueel de rest van de saus erover uit en strooi met parmezaanse kaas erover.
    Bak de courgetterolletjes in het midden van de oven +/- 25 min. goudbruin en gaar.















    01-10-2011 om 00:00 geschreven door Svetlana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Voorgerechten
    Tags:Courgette rolletjes met kaas


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Gastenboek
  • Mooie site
  • pcstef
  • Fijne site
  • Mevrouw
  • mr

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorie





    Welkom op mijn blog!

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    astralis
    www.bloggen.be/astrali
    Zoeken met Google



    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Thuis afgehaald
  • Seniorennet


  • Startpagina !

    Veel plezier krabbels




    CENTER>
    Powered by IP2Location.com


    View My Visitors

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs