Ik ben Svetlana
Ik ben een vrouw en woon in Amsterdam (Nederland) en mijn beroep is Financieel medewerker.
Ik ben geboren op 13/06/1958 en ben nu dus 65 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken/bakken.
Als de moeder van twee mooie meiden geniet ik van koken maar vooral van bakken. Bedankt voor uw bezoek en uw reacties.
Belangrijke data in mijn agenda
7 januari Ortodoxe kerstmis;
6 mei Sint Georgie Ortodoxe kerkfeest;
12 juli Milica's verjaardag;
1 december Sandras verjaardag;
13 juni mijn verjaardag;
4 december Nico's verjaardag;
Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum
E-mail mij
Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.
Dropbox
Druk op onderstaande knop om je recepten naar mij te verzenden.
Svetlana's recepten
Recepten verzameling van Svetlana, beroemde taarten recepten met geschiedenis en andere heerlijke recepten
01-10-2011
Key lime pie
Key lime pie of Limoen-roomtaart is een Amerikaanse taart, gemaakt van limoenensap, eidooiers, gecondenseerde melk en suiker in een korstdeeg. De taart is genoemd naar de kleine limoenen, key limes, uit de Amerikaanse staat Florida en is een populair dessert in de VS. Zo populair zelfs, dat de taart sinds 1 juli 2006 het officiële gebak van Florida is.
Ingredienten voor de bodem:
225 gram verkruimelde verkade digestive of bastogne biscuitjes 3 eetlepels suiker 1/8 theelepel zout 115 gram roomboter, ongezouten en gesmolten
Ingrediënten voor de vulling:
4 grote eieren, gescheiden 1 blikje gezoete gecondenseerde melk rasp van 2 limoenen 1/2 cup limoensap, ongeveer 5 limoenen 1/4 cup suiker
hulpmiddelen: pie vorm of een springvorm
Bereiding:
Vet je vorm goed in met boter.Meng de koekkruimels, boter, suiker en het zout. Druk het kruimelmengsel in een mooie egale laag in je bakvorm. Verwarm de oven voor op 175°C. Klop, met de mixer op hoge snelheid, het eigeel totdat het bleek en lobbig is. Zet de mixer in de lage stand en voeg de gecondenseerde melk toe. Mix, als de melk is opgenomen, de limoenrasp en de helft van het limoensap door het mengsel. Mix dan de rest van het limoensap erdoor. Zet de taart 12 minuten in de oven. Voor de meringue doe de eiwitten en de suiker in een pan met een dikke bodem en zet op middellaag vuur, roer continu met een garde anders krijg je roerei. Deze stap is om eventuele salmonella bacteriën te doden. Wanneer de eiwitten heet aanvoelen haal je ze van het vuur en doe je ze in een mengkom, met de mixer klop je de eiwitten nu op tot dat het mooi glimmend. verspreidt het opgeklopte eiwit over de taart. Zet de taart onder de grill van je oven totdat de meringue mooi gekleurd is.
600 gr courgette, gewassen en in de lengte in dunne plakken gesneden 100 gr feta, verkruimeld 100 gr zure room 2 teentjes knoflook, fijngehakt 2 eetlepels gemengde Italiaanse kruiden, bv. basilicum, tijm, peterselie, origano. parmezaanse kaas
In grillpan plakken courgette in 3-4 minuten bruin en gaar grillen en halverwege keren. Laten afkoelen. meng verkruimelde feta met zure room, fijngehakte knoflook en specerijen. Blijf roeren tot een gladde dikke saus ontstaat. Bestrijk de courgetteplakken een voor een met kaassaus en rol ze losjes op. Zet de rolletjes rechtop en dicht naast elkaar in een ingevette lage ovenschaal. Strijk eventueel de rest van de saus erover uit en strooi met parmezaanse kaas erover. Bak de courgetterolletjes in het midden van de oven +/- 25 min. goudbruin en gaar.
Het woord souvlaki is vertaald spiesje. Het is een spies van blokjes gemarineerd lams- of varkensvlees, dat op een houtskoolvuur wordt gegrild. In Griekenland wordt het vaak op een pitabroodje geserveerd, en dus zonder stokje gegeten. Hierbij wordt dan vaak friet en saus geserveerd.
Ingrediënten voor 4 personen:
6 el olijfolie 2 geperste teentes knoflook 1 el paprikapoeder 1 el gedroogde oregano 1 el cintroensap 1/2 tl peterseliebladjes 1/2 tl rozemarijn 1/2 tl tijm 2 verkruimelde lauriebladen peper en zout naar smak 600 g varkenshaas Saté-stokjes
Bereiding: Maak een marinade van olijfolie,cetroensap, knoflook, paprikapoeder, oregano en andere kruiden. Voeg de peper en zout naar smak. Snijd 600 g varkenshaas in stukjes en leg ze in een diepe schaal, voeg de marinade toe en laat het vlees afgedekt minstens 3 uur in de koelkast marineren. Ondertussen week de satestokjes gedurend 10 min in een diepe schaal met water. Neem het vlees uit de koelkast en rijg de stukjes vlees aan de satestokjes. Bak het vlees met de rest van de olie op de grill of in een pan in 5 - 10 min. gaar. Keer regelmatig om. Servier met tzatziki en een lekkere griekse salade.
Ćevapčići is een gerecht dat onder verschillende namen over de gehele Balkan bekend is. Het bestaat uit een soort worstjes gemaakt van gehakt en meestal geserveerd met friet of Đuveđ-rijst en ajvar. In de 50-er en 60-er jaren haalde men een portie -meestal 10 stuks- bij de "man op de hoek van de straat" waarvan er in het toenmalige Joegoslavië vele waren. Bij de portie hoorde rijkelijk rauwe uien en een stuk brood (lepinja).
Bron: Wikipedia
Ingredienten:
1 kg rundergehakt Twee sneetjes droog, wit brood zonder korst 100 ml melk 1 middelgrote ui fijn gehakt 1 tl zout peper 1/2 tl cayennepeper
Bereiding:
Leg het brood in de melk en laat het hier in weken. Als het brood goed doorweekt is, knijp je het voorzichtig - maar grondig in zeer kleine stukjes, voeg vervolgens het gehakt, het zout, de peper toe aan het broodmengsel en kneed dit goed door elkaar. Vorm hiervan kleine worstjes van een vinger lang. Laat die in de koelkast opstijven. Je kunt ze dan grillen maar ook in een grill of hapjespan (met klein beetje olie of boter) bakken.
Serveren met rauwe uiringen, tomaat enzo. erg lekker eventueel met een broodje (lepinja) maar ook lekker als hapje.
Kip massala met aardappelen en kouseband (Roti kip)
Roti is van oorsprong een Hindi en Urdu woord en is de algemene benaming voor alle vormen van brood in grote delen van India, Pakistan, geheel Indonesië en geheel Maleisië. Meer specifiek worden hiermee alleen de ongerezen platte Indiase broden bedoeld zoals de Indiase naan, alu paratha en chapati. In Thailand duidt roti meestal alleen de pannenkoek-achtige broodsoorten aan maar vaak ook de gerezen broden (afhankelijk met wie men spreekt) terwijl kanom paang ("kanom" betekent deegwaar en "paang" is afgeleid van het Franse woord "pain") alleen duidt op gerezen broden. Dit soort platte broden komen reeds voor in het Neolithicum. In het geval van het gebied waarin nu Noord-India en Zuid-Pakistan zijn gelegen, begon deze periode rond 7000 v. Chr.
De roti is door Hindoestaanse emigranten uit India meegenomen naar Suriname. De Surinaamse roti wordt met een aantal bijgerechten geserveerd, zoals kousenband, aardappelen, ei en bijvoorbeeld kip.
Ingredienten: 2 rode uien 2 teentjes knoflook 1 madame Jeanette peper 2 maggiblokjes 1/2 tomaat 2 stuks kipfilet 250 gr krieltjes of geschielde aardappelen in stukjes gesneden 250-500 gram vers in stukjes gesneden kouseband of uit de diepvris 2-3 volle el kerrie (massala) 1/2 el korianderpoeder (ketumbar) 1/2 el komijnpoeder (djinten) zout en peper fijngesneden selderij olijf of zonebloemolie eventueel 4 hardgekookte eiren (het kan ook zonder)
Bereiding: Snij de kipfilet in stukjes en doe er wat zout en peper overheen. Snij de uien en knoflook fijn. Snij de tomaat in stukjes. Verhit in een hapjespan met een paar eetlepels olijfolie. Bak hierin de uien in en dan de knoflook. Voeg de kipfilet toe en bak alles goed om tot de kip een beetje gebakken is. Voeg de tomaat toe met de maggiblokjes, korianderpoeder en komijn en de paar eetlepels kerrie toe. Goed roeren. Voeg dan de krieltjes toe. De krieltjes meebakken en afblussen met een beetje water. Leg de Madame Jeanette peper bovenop en zorg dat deze tijdens het stoven niet opengaat. Laat dit stoven tot de aardappelen half gaar zijn (af en toe even prikken met een vork) Halverwege de kouseband erbij doen en weer flink aan de kook brengen. Laat het gerecht stoven tot alles gaar is. Eventueel hardgekookte eieren toevoegen en nog eventjes doorkoken. Maak alles op smaak met zout en peper.
De Surinaamse roti-kip. Lekker, makkelijk en zo op tafel.
Baklava bestaat uit laagjes filodeeg, dat op bladerdeeg lijkt, en boter, gevuld met gemalen stukjes noot, doorgaans walnoot of pistache maar ook wel amandel. Er zijn allerlei subtiele varianten waarbij ook wel kaneel, kardemom, kruidnagel, citroenrasp, sinaasappelrasp, rozenwater en vanillesuiker worden toegevoegd. Het geheel wordt, na het bakken, doordrenkt met een zoete siroop van suiker of honing. Vaak wordt de baklava op een grote schaal gemaakt, en vervolgens in kleine stukjes gesneden. Omdat de baklava erg zoet en vet is, is hij ook zeer machtig. Daarom wordt er vaak Turkse koffie bij gedronken, en in de toeristische gebieden wordt hij ook wel met een bolletje ijs geserveerd.
Ingrediënten:
500 gr fillodeeg
600 gr walnoten grof gemalen
100 gr griesmeel
200 gr boter gesmolten (vloeibaar)
2 zakjes vanillesuiker
eventueel geraspte citroen of sinasappel naar smak
Voor de siroop:
600 gr suiker
250 gr water
1/2 citroen(goed gewassen) in plakjesgesneden
Voorbereiding:
Eerst maak je siroop. Meng de suiker met water en citroen al roerend aan de kook. Laat op een lagere vuur ongeveer 10 min zachtjeskoken of totdat plakjes citroen iets donkerder (van kleur) worden. Laat siroop daarna goed afkoelen.
Vervolgens maak je het deeg:
Zet de oven op 180 graden aan.
Neem een kom en menghierin de walnoten, vanillesuiker, griesmeel goed door elkaar. Smelt de boter op een laag vuur goed zodat die helemaal vloeibaar wordt.
Bestrijk de bodem van een ovenschaal (22 x 30cm of soortgelijk) met wat boter. Leg 3 vellen fillodeeg op het bodem. Elke vel bestrijken met een beetje van gesmolten boter. Spreid 1/5 van het walnotenmengsel gelijkmatig uit over het derde vel van fillodeeg. Dek dat af met 3 vellen fillodeeg. Spreid weer 1/5 van het mengsel over de fillodeeg. Herhaal dat alles totdat de mengsel op is. Afdekken met 3 vellen fillodeeg. (mijn baklava heeft 5 laagjes). Neem vervolgens een scherpe mes en snijd in gelijke stukjes. Snijd helemaal door de lagen geen dan kun je straks makkelijker de stukjes eruit halen bij het serveren. Gedrenkt elke gesneden lijn goed met de rest van gesmolten boter.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven. Baklava ongeveer45 min. bakken of totdat die een licht bruinkleurtje krijgt. Vervolgens baklava uit de oven halen. Met intussen koud geworden siroop hete baklava overgieten en alles laten afkoelen.
125 gr. Philadelphia of een andere zachte kaas 125 gr. koekjes (elk merk en / of smaak) 60 gr. nutella hazelnoten (grof gemalen) 50 gr. donkere chocolade gehakt 15 tandenstokers
Doe de philadelphia in een kom en voeg de gemalen koekjes toe. Meng alles met een lepel goed.
Verdeel de massa i twee gelijke porties.Voeg alleen in een portie de nutella toe en meng goed. Nu heb je twee soorten deeg: een lichte en een donkere.
Maak nu van beide massas apart met de hand ronde balletjes in de vorm van balletjes. Doe de hazelnoten op een bord en rol de donkere balletjes er doorheen.
Bedek ze met plasticfolie en laat ze minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
Smelt nu chocolade au bain marie en dompel nu de lichte balletjes met behulp van de tandestokers onder in de chocolade.
Leg ze te drogen op een vel bakpapier,laat ze hier zeker een uur op drogen. Verwijder dan voorzichtig de tandenstokers en plaats ze in de koelkast.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen) Categorie:Dessert Tags:Bon-bon van philadelphia kaas, kaasballetjes van philadelphia
12-03-2011
Kip in bier
Ingredienten voor 4 personnen:
4 kippenbouten of drumsticks of dijstukken 1 winterwortel 2 stengels bleekselderij 1 gesnipperde ui 1 tl rozemarijn 500 ml bier (ik gebruik Heineken) 2 tl peterselie 3 el olijfolie 50 gr tarwebloem zout en peper
Bereidingswijze:
Snijd de wortel in blokjes en de selderij in plakjes. Bestrooi stukken kip met zout en peper en bestuif ze geheel in bloem zodat ze helemaal bedekt zijn. Schud overtollige bloem eraf. Verhit de olie en braad de wortel, bleekselderij, ui gaar Voeg de stukken kip en bak in ca. 5 minuten rondom bruin. Voeg rozemarijn, en nog wat zout en peper toe en braad alles nog ca. 10 minuten op een niet te hoog vuur. Schenk dan het bier erbij en voeg eventueel wat extra water toe tot het kip onderstaat. Laat het geheel zon 1 uur zachtjes stoven, tot het geheel gaar is. Vergeet niet regelmatig te roeren.
Serveertip: Te serveren met pasta of aardappelpuree.
6 karbonades 1 grote rode paprika in reepjes 500 gram champignons gesneden 1 ui fijngesnipperd 1 tl witte peper 1 tl zout 500 gr fijngehakte tomaten (blikje) ½ tl gedroogde tijm ½ tl gedroogde oregano ½ tl gedroogde basilicum verse gesnipperde peterselie (naar smaak) 2 el olijfolie 1 teentje fijngesnipperde knoflook
Bereiding:
Verhit de olie in een pan, fruit de ui, de paprika, de knoflook en de champignons gedurende 10 tot 12 minuten. Haal ze uit de pan en bruin dan de karbonades aan beide kanten in de pan. Als de karbonades bruin zijn voeg dan de gefruite ui, champignons en paprika toe. Strooi het zout en de peper erover. Dan de kruiden en de tomaten en de peterselie. Laat het geheel met een deksel erop 30 minuten sudderen of tot de karbonaden gaar zijn.
Recept voor degenen die graag een beetje speciaal gerecht willen dat snel en gemakkelijk te voorbereiden is. Voorbereiding van dit gerecht neemt ongeveer 30 minuten in beslag. Een snelle en lekkere gerecht met weinig inspanning.
Ingredienten voor 4 personnen:
4 dunne kalkoenschnitzels 1 el olijfolie 1 teentje knoflook geperst 100 gr spinazie (diepvries) 4 plakken kaas 1/4 kopje bloem mespuntje kaneel 1 theelepel komijn zout en peper 1 el boter 1 el olijfolie 1/2 dl witte wijn 1/4 kopje water
Verhit de olie en fruit de spinazie met knoflook. Breng alles op smaak met zout en peper. Leg de kalkoenschnitzels op een plank of werkblad en bestrooi met zout en peper. (Indien ze niet dun genoeg zijn, sla er dan met een vleeshamer of iets dergelijks op zodat ze dun zijn). Leg op elke schnitzel een beetje van spinaziemengsel en leg een plakje kaas erop.
Rol de schnitzel op en steek ze vast met een cocktailprikker.
Meng bloem met kaneel, komijn en zout goed en rol elke stuk vlees in bloemmengsel.
Gerolde filets bakken in een mengsel van boter en olie, ongeveer 7 minuten of tot ze gelijkmatig aan alle kanten gaar worden. Voeg de wijn en water, zet het vuur lager en laat het vlees afgedekt nog 10 minuten sudderen.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen) Categorie:Hoofdgerecht Tags:Kalkoenfilet gevuld met kaas en spinazie
02-03-2011
Hartige panekoeken (met ham en kaas)
Ingredienten voor 6 personnen:
3 eieren 250 gr bloem 500 ml melk 1 el olie 150 gr ham 300 gr mozarella of een ander kaas 500 ml bechamelsaus 30 gr parmezaanse kaas boter zout
Ingrediënten voor bedhamelsaus: 45 g boter 45 g bloem 500 ml volle melk
Bereiding van panekoeken: klop de eieren en voeg melk en olie en zout. Voeg de bloem toe en mix alles tot een rommig massa is onstaan. Smelt een theelepel boter in een pan, bak hier de panekoken in en leg ze op een bord als ze klaar zijn. Je zal dan ongeveer 20 panekoeken krijgen.
Bereid nu de bechamelsaus Verhit in een pan boter, tot de boter lichtjes begint te verkleuren. Als de boter erg bruin wordt, vermindert de bindingskracht, en is er wat extra bloem nodig. Roer de bloem door de gesmolten boter. Laat het mengsel 2 tot 3 minuten op een laag vuur pruttelen zodat de bloem gaart, af en toe roeren. Schenk er vervolgens een scheut melk bij en blijf goed roeren, tot al het vocht kookt en het mengsel bindt. Voeg de volgende scheut pas toe als het mengsel geheel glad is geroerd. Kook de saus nog 2-3 minuten en breng op smaak met zout en peper.
Beleg nu de panekoeken met ham en kaas, vouw ze in de vorm van canneloni en leg ze naast elkaar in een met boter ingevette ovenschaal. Schep nu bechamelsaus over de panankoeken en bestrooi alles met de parmezaansekaas. Bak de canneloni panekoeken in een voorgewaarmde oven op 200 graden ongeveer 15 min. Haal uit de oven en serveer ze op borden.
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen) Categorie:Deeg recepten Tags:hartige panekoeken, panekoeken met ham en kaas
22-02-2011
Focaccia alla Genovese
Ingrediënten voor een bakplaat (30x40 cm) 460 gr bloem 300 g lauw water 35 gram olijfolie van hoge kwaliteit 1 theelepel honing/suiker 7 g gedroogde gist 1 theelepel zout
om te bestrijken: 4 eetlepels olijfolie 4 eetlepels water rozemarijn
Meng in een kom bloem met gist en maak er een kuiltje in. Doe de water, olijfolie, honing of suiker, zout en kneed een soepel deeg. Dek het deeg af en laat het rijzen op een warme plaats ongeveer 15 minuten. Vet een bakplaat in met wat olijfolie en verdeel het deeg over de bodem. Draai vervolgens het deeg aan de andere kant, zodat beide zijden bekleed zijn met olie. Waarom doen we dat? Met olie overdekte deeg zal geen korst vormen. Laat focaccia nu ongeveer 1 uur op een warme plaats rijzen. Nadat het deeg verdubeld is Verwarm de oven voor op 200C. Druk met de vingertoppen diepe kuilen in het oppervlak: ca 2 cm afstand. Meng 4 el olijfolie met 4 el water en besprenkel het deeg en laat nog 10 - 15 min. rusten. Bestrooi daarna met rozemarijn. Zet in de oven en bak in 20 -25 minuten goudbruin
Osso buco alla milanese - Osso buco op milanese wijze
Voor 6 personen:
6 stukken kalfsschenkel van 4 cm dik 125 g boter 30 g bloem 1 ui gehakt 1 wortel 1 stang selderie gesneden 1 el marjolein 1 geraspte citroenschil zout en versgemalen witte peper 1 1/2 dl witte wijn 2 tomaten geschild en fijngehakt 1 dl runderbuillon
Smelt 90 g boter in een braadpan, die zo groot is dat de stukken schenkel er gemakkelijk naast elkaar in kunnen liggen. Haak de stuken schenkel door de bloem en bak ze op een matig vuur aan beide kanten bruin. Voeg de ui, wortel selderie, 1 teen knoflook, de marjolein en een beetje van geraspte citroenschil toe en kruid het vlees met zout en peper. Giet er de wijn bij als de groenten licht beginnen te bruinen. Laat de wijn op hetzelfde matige vuur bijna volledig indikken. Voeg de tomaten toe en ongeveer 6 eetlepels bouillon. Doe het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het gerecht 11/2 uur sudderen. Voeg zonodig de rest bouillon toe als de saus te dik dreigt te worden. Voeg een paar minuten voor het einde van de smoortijd de andere teen knoflook, de rest van de geraspte citroenschil, de rest van de boter en desgewenst het sinaasappelsap toe. Roer alles goed door en laat het gerecht nog een paar minuten op een matig vuur sudderen. Bij dit gerecht kun je een risotto opdienen.
4 kippenpoten 1 kg aardappels 1 ui 1 bakje kastanjechampignons 300 g tomatensaus peper zout basilicum 1/2 kopje rode wijn
was en snijd de champignons, schil en snijd de ui en voeg samen met champignons in een kom. Schil en snijd de aardapels in blokjes en meng ze met champignons en ui.
Voeg de peper, zout basilicum en tomatensaus toe en meng alles goed.
Giet alles in een ovenschal
Leg de kipenpoten bovenop .
Doe de ovenschaal met kip in een voorgevarmde oven en bak op 200 graden. Zet een kom met water in de oven onder de ovenschaal en bak/kook alles in 1 uur gaar.
Halverwege bakken draai de stukken kip om en giet een halve glas rode wijn over de kip met aardappels
.
zet terug in de oven en bak alles gaar .
Haal uit de oven en serveer.
De gebakken kip is zeer mals en smakvol dankzij het trucje van een kom water in de oven te plaatsen en kip met aardappels te bakken zonder toevoeging van olie
0
1
2
3
4
5
- Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen) Categorie:Hoofdgerecht Tags:Italiaanse kip met aardappels en champignons
Tiramisu met mango en kokos
Ingrediënten:
1 mango (rijp) 1 bakje mascarpone 300 ml slagroom 50 g kokosmelk 3 el amaretto 1 zakje vanillesuiker lange vingers suiker 4 el geraspte kokos
Bereidingswijze:
Maak de mango schoon en snijd die in kleine blokjes. Klop de slagroom en meng dit met de mascarpone. Breng op smaak met suiker. Vermeng kokosmelk met amaretto. Doop lange vingers kort in de likeurmengsel en leg ze op de bodem van de vorm. Verdeel het mascarponemengsel erover. Dek het geheel af met de mangoblokjes. Dek dat af met een doen laagje marscaponemengsel.Leg dan weer een laagje lange vingers, herhaal dit en sluit af met het marscaponemengsel. Bestrooi met geraspte kokos. Laat zeker een uurtje opstijven in de koelkast.
Ingrediënten: 500 g bloem 1 zakje gist 30 g suiker 1 zakje vanillesuiker geraspte schil van een citroen/sinasappel 3 eieren 100 g gesmolten boter of margarine 125 ml lauwwarme melk
om te bestrijken: poedersuiker
plantaardige olie om in te frituren
Bereidingswijze: Doe de bloem in een mengkom en meng het met de gist. Voeg de vanillesuiker, geraspte citroenschil, eieren, gesmolten boter en melk toe. Meng het geheel met een mixer met deeghaken of een houten lepel tot een samenhangend deeg ontstaat. Dek de mengkom af met plasticfolie en zet het op een warme (tochtvrije) plaats totdat het deeg duidelijk zichtbaar is gerezen. Kneed het gerezen deeg even kort door en leg het op een met bloem bestoven aanrecht. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 5mm. Maak uit het deeg met een ronde steker of de rand van een glas cirkels met een doornsnede van ongeveer 5 cm. Leg de cirkels op een met bloem bestoven bakplaat om te rijzen. Dek ze af met plasticfolie en laat ze rijzen, totdat ze duidelijk zichtbaar zijn gerezen. Verhit de olie. Doe de cirkels voorzichtig in de olie en zorg voor voldoende tussenruimte. Bak de krofne circa 1 minuut (met de deksel op de pan) tot ze aan de onderkant goudbruin zijn. Draai de krofne om en bak ze (met open deksel) aan de andere kant goudbruin. Laat de krofne op keukenpapier of een taartrooster uitlekken en iets afkoelen. Bestrooi de krofne met gezeefde poedersuiker.
Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in roosjes. Breng ze met wat water aan de kook en laat ze ± 10 minuten zachtjes koken. Laat ze even afkoelen en uitlekken. Klop de eieren in een diep bord los en breng op smaak met peper en zout. Voeg de bloem bij en meng goed zodat een dikke massa wordt. Wentel de roosjes door het ei mengsel; ze moeten goed met mengsel zijn bedekt. Verhit de olie in een hapjespan en bak de bloemkool daarin rondom zachtjes goudbruin. Lekker als bijgerecht bij vlees of vis.
Voorbereiding: Voor de donkere koekjes voeg ik aan deze massa nog 3 el cacao toe. Ik maak ze dus in twee kleuren een lichte zonder cacao en een donkere met.
Bereidingswijze: Verwarm de oven voor op 180 C. Verdeel de hazelnoten over een bakplaat en rooster ze circa 8 minuten in de oven tot ze goudbruin zien. Eentjes laten afkoelen en doe ze in een keukenmachine, voeg 2 eetlepels suiker toe en maal alles tot een poeder. Voeg de overige suiker, boter en zout toe en vermeng dit tot een romige massa. Schep het geheel in een kom, zeef de bloem erdoor en kneed dit er grondig doorheen. Rol van het het deeg balletjes ter grootte van een kers. Leg deze op een bakplaat met vetvrij papier met circa 2 cm tussenruimte (omdat ze groter worden).
Bak ze in 15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen en smelt de chocolade au bain marie of in magnetron. Ik doe altijd met twee soorten chocolade: een donkere en een witte. Dompel de platte zijde van een donker koekje in de vloeibare wittechocolade en druk hier een volgend koekje tegenaan zodat de chocolade de koekjes bijelkaar houdt. Het lichkleurig koekje dompel je in de vloeibare donkere chocolade. Laat ze dan hard worden op de bakplaat met vetvrij papier.
Ingrediënten voor 4 personen 900 g aardappelen, 4 el olijfolie, 4 fijngehakte lente-uitjes, 2 el verse dille (fijngesneden) of 1 el gedroogde, 2 el wijnazijn of sapje van een citroen, zout en peper, 2 el peterselie (fijngesneden) eventueel 1/2 tl suiker,
Voorbereiding Maak de salade ruim van tevoren, zodat de smaken enkele uren in kunnen trekken.
Bereidingswijze aardappelen goed wassen (niet schillen), in een pan doen en in water net gaar koken. Meng de olijfolie intussen met wijnazijn en fijngesneden peterselie. Voeg de dille toe en breng alles op smaak met zout en peper.Indien nodig is wat suiker toevoegen. Lente-uitjes fijn snijden. De aardappelen afgieten en 10 minuten laten afkoelen. Terwijl ze nog warm zijn heel voorzichtig in plakjes snijden. Meng in een kom aardappelschijfjes en fijngehakte lente uitjes. Begieten met de dressing en laten afkoelen. Voor het serveren met peterselie bestrooien. Het geheel kun je garnieren met olijven, plakjes radijs of partjes gekookte ei.
500 gr filodeeg 1,5 kgr zure appels grof geraspt kaneel 2 zakjes vanille suiker 3 el suiker 50 gr blanke rozijnen olie 1 kopje spa rood poeder suiker
vulling: Meng geraspte appels met suiker,kaneel, vanille suiker en rozijnen en zet ze even apart.
Verwarm de oven voor op 200 C. Vet een vierkante overschaal met wat olie goed in. Leg een blad filodeeg op het werkvlak. Met een soeplepel schep je wat olie over het deeg. Bedek met een volgend filodeegblad en besprenkel deze weer met wat olie. Daarop leg je weer een deerde laagje filodeeg met daarop weer een beetje olie. Verdeel ongeveer 1/5 van de vulling. Laat hierbij rondom een rand van circa 1½ cm vrij. Vouw het deeg voorzichtig in een rol en leg het met de naad naar beneden op de ingevette bakplaat. Smeer de bovenste laag in met een beetje spa rood vermengd met olie. Maak de rest van de filodeeg op deze manier totdat alles op is. Je krijt in totaal 4-5 rollen. Bak de pitas in de voorverwarmde oven op 200*C ongeveer 30 minuten of tot ze goudbruin zijn. Laten afkoelen in stukken snijden en elke stuk bestroijen met wat poedersuiker.