Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

03-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Openbaar vervoer in onze gemeente is triest
Klik op de afbeelding om de link te volgen Actie voeren om mobiliteitsarmoede in beeld te brengen

De vzw Warm Hart, een belangenvereniging voor personen in armoede, is het beu. “De mobiliteitsarmoede duwt ons nog dieper in de put”, klinkt het.
Mobiliteitsarmoede is een groot probleem. Het betekent eenvoudigweg dat het openbaar vervoer onvoldoende mogelijkheden biedt om op een degelijke manier verplaatsingen binnen de provincie te doen. “Om een voorbeeld te geven: wie van Houthalen-Oost naar het ziekenhuis van Heusden moet, zo’n 40 km, is met het openbaar vervoer maar liefst 1 uur en 50 minuten onderweg. Dat is toch niet meer ernstig”, aldus Rudi Lauwers van Warm Hart. 

Sociaal isolement

“Mensen in armoede zijn vaak aangewezen op het openbaar vervoer. De knelpunten die er nu zijn, zorgen niet enkel voor een sociaal isolement, ze maken het bijvoorbeeld ook bijzonder moeilijk voor deze doelgroep om met het openbaar vervoer op het werk te geraken,” vult Jef Lingier, voorzitter van de vzw, aan.

Mindermobielencentrale
Biedt de mindermobielencentrale dan geen oplossing? “Voorlopig niet. Hun systeem biedt wel mogelijkheden, maar vaak is het voor armen toch nog te duur. Als je weet dat sommigen moeten rondkomen met amper 30 euro per week, dan besef je meteen dat de vervoerskosten van de mindermobielencentrale niet haalbaar zijn voor deze mensen. We roepen dan ook op om snel de mobiliteitsarmoede binnen het openbaar vervoer in onze gemeente aan te pakken”, klinkt het.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Knap resultaat minivoetbalploeg
Minivoetbalploeg MRK Regitex boekt stuntzege 

Na een knotsgekke partij heeft minivoetbalclub MRK Regitex uit Houthalen zich vrijdagavond geplaatst voor de zestiende finales van de beker van België. De eersteprovincialer versloeg het Oost-Vlaamse Lovendegem met 5-4 na cornerballen, zeg maar de strafschoppen in het minivoetbal. In de volgende ronde wacht vierdenationaler ’t Leeuwke uit Wevelgem.
De bezoekers uit Lovendegem hadden het moeilijk tegen een goed georganiseerde thuisploeg. Afwachten en uitbreken was het devies van Regitex. En dat loonde vooral in het eerste kwart. Baldo Furnari en Wout Haest konden twee snedige counters goed afronden. 2-0 na dertien minuten.

Sneller
In het tweede kwart schakelde de vierdenationaler een versnelling hoger. De Limburgers kregen het moeilijk door de fluxe tempowisselingen van de bezoekers, en moesten zo noodgedwongen acht corners toestaan. Lovendegem maakte daar grondig gebruik. Joery Pots kopte tot twee keer toe raak. Bij de rust stonden de bordjes weer gelijk. 2-2.
Regitex kreeg het fysiek zwaar in de derde periode. De Oost-Vlamingen roken bloed en wilde het karwei snel klaren. Drie snelle doelpunten van onder meer Kevin Van De Voorde en Tom Kimoupenne sneden de thuisploeg de adem af. Baldo Furnari kon nog milderen, maar met een 3-5 stand leek het laatste kwart een maat voor niets te zullen worden.

5-5
Het was nu pompen of verzuipen voor Regitex. De Limburgse coach Yves Bosmans jaagde zijn troepen naar voor, rekening houdend met een nog zwaardere pandoering. De aansluitingstreffer van Dario D’Arpino, vijf minuten voor tijd, bracht de burger meer dan moed. Het geloof in een stunt was nu wel echt groot bij de thuisploeg. En dat geloof veranderde al snel in realiteit wanneer Fabrizio Pinna in de laatste minuut via een cornerbal de 5-5 eindstand binnenkopte.

Stalen zenuwen
Cornerballen moesten dus beslissen welk team een ronde verder bekert. Elke ploeg vormde een duo, die elk om beurt moesten lobben en koppen. Stalen zenuwen waren dan ook een must.
En die zenuwen lijken Regitex al vroeg de das om te doen, want bij de eerste lobbal gaat het al mis. De volgende drie duo’s blijven foutloos. Bij een 3-3 stand kan Lovendegem de match beslissen, maar het Oost-Vlaamse tweetal laat die kans liggen. Regitex kruipt zo voor een tweede keer door het oog van de naald. En wanneer de thuisploeg de laatste bal zelf binnenkopt, en de bezoekers opnieuw de mist ingaan, is het Limburgse feest helemaal compleet.

Regitex plaatst zich zo voor de eerste keer in de clubgeschiedenis voor de volgende ronde in de beker van België minivoetbal. Op vrijdag 13 december nemen de jongens van Bosmans het in sporthal Lakerveld Houthalen-Centrum op tegen vierdenationaler ’t Leeuwke Wevelgem. (bron: hbvl)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-10-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke familievoorstelling in Kerkje van Laak
Klik op de afbeelding om de link te volgen
31 oktober 2013 - Magische avond in het kerkje van Laak

Goochelvoorstelling in unieke Halloweensfeer voor het hele gezin
In de duistere bossen rond de Mangelbeek leeft het verzonken volk. In de nacht van 31 oktober krijgt stamhoofd Gonzar de opdracht om een man te vinden voor prinses Gioia. Er is slechts één voorwaarde, het moet een tovenaar zijn…
Tijdens de grote volksvergadering in het magische kerkje van Laak ontdekt Gonzar tovenaar Presto. Wachters worden opgetrommeld om Presto mee te nemen naar het verzonken volk. Maar… Presto wil bij het mensenvolk blijven. De duistere sfeer van de onderwereld schrikt hem af… Er is echter maar één manier om aan het verzonken volk te ontsnappen en daarvoor heeft Presto het mensenvolk nodig…

Jong en oud
Een magische familievoorstelling voor jong en oud waarbij de acteurs je meenemen in een sfeervol avontuur. Je zit midden in het verhaal waarbij Presto zijn toverkunsten loslaat op het publiek. Dit alles in het unieke en voor de gelegenheid extra sfeervolle oude kerkje van Laak…

De voorstelling die zo’n 70 minuten duurt, start op 31 oktober 2013 om 17.00 uur. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Voorinschrijven is verplicht. Deelnemen kost 3 euro per persoon. Na afloop kan je nog even uitpuffen op het gezellige herfstterras…

Mis deze unieke avond niet. Een familievoorstelling die jong en oud zal boeien…
Kaarten reserveren kan via: info@jawijzienjouzitten.be of telefonisch op het nummer 0494-371039 (Melissa).
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandweerbijdragen
Gemeentelijke tussenkomsten in werkingskosten brandweer

Binnen de provincie Limburg draagt elke gemeente bij aan de werkingskosten van de brandweer. Om u een idee te geven over de omvang van deze brandweerbijdragen, lijsten we even voor u de tussenkomsten op die onze gemeente de voorbije jaren verplicht overmaakte:
-- 2008: 738.941,78 euro
-- 2009: 877.306,03 euro
-- 2010: 867.811,72 euro
-- 2011:996.077,55 euro

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedrijfsinbraken
Dieven passeren bij drie bedrijven op Centrum-Zuid

Bij drie bedrijven op het industrieterrein Centrum-Zuid is het voorbije weekend een inbraak vastgesteld. Bij twee van deze inbraken gingen de dieven ervandoor met een som geld. In het derde bedrijf werden aan aantal gsm-toestellen ontvreemd. De daders drongen telkens via een raam binnen. Voorlopig ontbreekt elk spoor van hen. 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
29-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helpende handen voor kinderen uit sloppenwijken
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vrijwilligers Wereldwinkel steunen Ruchika-project

De voorbije week organiseerden tal van vrijwilligers een eetdag ten voordele van het Ruchika-project. Onder meer de vrijwilligers van de Wereldwinkel werkten mee aan dit initiatief. "Het Ruchike-project is actief in de stad Bhubaneshwar in India", aldus Bert en Herman Kuppers. "Honderden kinderen uit de sloppenwijken daar worden in de schoot van het project op tal van welzijnsvlakken begeleid. Zo werken er bijvoorbeeld heel wat gezondheidswerkers vrijwillig mee in het project. Ook kinderen met een handicap krijgen via het project de kans om te integreren in de samenleving."
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterse voorbereidingen
Klaar voor de winter?

Het gemeentebestuur bereidt zich voor op de komende winter. Zo keurde de gemeenteraad recent de voorwaarden goed voor de aankoop van een nieuwe sneeuwruimer. Er werd hiervoor 18.500 euro voorzien. 
Deze week kwam daar nog de goedkeuring bovenop voor het aankopen van dooizout. In totaal voorziet Houthalen-Helchteren de middelen om liefst 650 ton dooizout de komende wintermaanden aan te kopen en te gebruiken in de bestrijding van sneeuw en ijzel. Met deze aankoop is een bedrag van zo'n 51.122 euro gemoeid.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen rond containerpark
Klik op de afbeelding om de link te volgen Containerpark in de toekomst naar Limburg.net?

Tijdens de voorbije gemeenteraad plaatste S&D het thema containerpark op de agenda. "De aanleiding hiervoor was de beslissing die het schepencollege nam om het containerpark in de wintermaanden minder open te houden", aldus fractievoorzitter Stijn Van Dingenen. "Vanaf 1 november tot 1 april zal het park niet meer op dinsdagavond toegankelijk zijn. Als hoofdreden hiervoor verwijst het schepencollege naar het feit dat er tijdens de avondopeningen steevast meer problemen zijn met 'klanten' van het containerpark. De donkere winteravonden leidden al vaak tot ongehoorzaamheid ten aanzien van het personeel en tot het foutief storten van afval. Vanuit onze fractie vinden we het jammer dat men simpelweg de avonduren sluit, waarmee ook goedbedoelende inwoners niet meer na hun werkuren gebruik kunnen maken van het containerpark. Bovendien pakt men het probleem niet ten gronde aan en dat stoort ons."

Buitenlanders
S&D wilde in de marge hiervan van de bevoegde schepen weten welke afspraken er gelden voor buitenlandse firma's die afval storten op ons gemeentelijk containerpark. "We moeten niet flauw doen", aldus Van Dingenen, "er wordt met regelmaat vastgesteld dat bestelwagens met Ierse, Poolse of Roemeense nummerplaten hun afval komen storten op ons containerpark. Geen probleem voor ons. Het is goed dat deze mensen hun afval brengen en niet gewoon gaan sluikstorten. Maar we vragen ons wel af hoe dit geregeld is. Vaak verblijven deze arbeiders tijdelijk op campings of verblijfsparken in de buurt. Zij zijn dus niet gedomicilieerd in onze gemeente. Op welke manier regelt men dan dit storten? Moeten deze mensen bijvoorbeeld een vergoeding hiervoor betalen of wordt het gewoon oogluikend toegelaten? Allemaal vragen waarvan de antwoorden ons ontbreken. Bovendien konden velen al vaststellen dat het voor de medewerkers van het park zelf niet altijd eenvoudig is om de regels van het park aan deze mensen over te brengen. Natuurlijk zorgt dit voor frustraties en minder leuke confrontaties."

Ondanks het feit dat de vragen omtrent het containerpark ruim vooraf schriftelijk ingediend werden, bleef S&D op haar honger zitten. Schepen Pollers verklaarde hierbij dat in principe de intussen ex-schepen Ventura bevoegd was voor deze materie. Pollers beloofde echter wel snel de nodige antwoorden op deze vragen over te maken.

Veiligheid
S&D haalde ook aan dat de veiligheid op het park te wensen overlaat. "Bij een aantal containers staan bijvoorbeeld levensgevaarlijke trappen. Mensen moeten die trappen gebruiken om hun afval in de containers te kunnen gooien. Dat is ronduit gevaarlijk, die trappen zijn verre van veilig." De schepen erkende volmondig het probleem en werd hierin bijgetreden door de burgemeester die meteen met flink nieuws kwam. "Volgende maand gaat er ten aanzien van de gemeenteraad een toelichting komen vanuit Limburg.net. Hierbij zal Limburg.net uitleggen welke plannen zij heeft met de Limburgse containerparken." 

Het containerpark van onze gemeente wordt nog, als één van de weinigen in Limburg, beheerd door de gemeente zelf. In veel andere gemeenten zijn de parken in handen van afvalintercommunale Limburg.net. In Heusden-Zolder en Zonhoven bijvoorbeeld, zorgt dat ervoor dat het containerpark modern, veilig en functioneel is. Limburg.net bouwt haar parken immers om tot moderne milieuparken. De werkwijze op de parken is echter anders dan momenteel in onze gemeente gebruikelijk is. Bij aankomst in het park wordt je wagen gewogen, bij vertrek opnieuw. Gebruikers van de Limburg.net-parken betalen dus à rato van het aangevoerde afval. 

Het lijkt er dus op, temeer daar onze gemeente niet de financiële draagkracht heeft om dit park in eigen regie te houden en te moderniseren, dat de trein op de rails is gezet om ook in Houthalen-Helchteren over te stappen van een gemeentelijk containerpark naar een Limburg.net milieupark. Een situatie die ongetwijfeld vervolgd wordt. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe schepen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Oktay nieuwe schepen

Na het ontslag van schepen Antonio Ventura legde afgelopen donderdagavond Muhammed Oktay de eed af in de gemeenteraad als nieuwe schepen. Oktay komt drie jaar eerder dan gepland in deze functie. Het was voorzien dat hij Ventura de laatste twee jaar van de legislatuur zou opvolgen. Welke bevoegdheden Oktay zal behartigen, is nog niet duidelijk. Aanstaande maandag zal daaromtrent de beslissing vallen. Verwacht wordt wel dat de bevoegdheid Milieu zeker bij hem terechtkomt. 

GROEN
De voorbije dagen kreeg Oktay heel wat kritiek te verwerken. Oud-schepen Ventura sloeg in de media wild om zich heen en verwees telkenmale naar Oktay als de grote boosdoener voor zijn vervroegd ontslag. Hierbij haalde Ventura aan dat de partij GROEN in Houthalen-Helchteren door de hele heisa ten dode was opgeschreven. Immers Ventura gaf te kennen dat samen met hem een tiental partijleden eveneens de handdoek hadden gegooid. Echter, op de eedaflegging van Oktay was daar weinig van te merken. Een grote delegatie van GROEN was aanwezig en steunde openlijk de man. Er werden hem zelfs bloemen overhandigd, onder luid applaus. 

Dank
Er waren ook woorden van dank voor Antonio Ventura die weliswaar niet op de raad aanwezig was. Zijn opvolgster in de gemeenteraad, Reinhilde Wyckmans, gaf te kennen in haar toespraak dat ze het werk van Ventura graag verder wou zetten. Vanuit het college sprak burgemeester Yzermans ook mild over Ventura. Yzermans verwees hierbij onder meer naar het mijnverleden van de man en roemde hem om de manier waarop Ventura vooral vanuit zijn buikgevoel aan politiek deed. Die uitspraak lokte bij het aanwezige publiek wel rumoer uit toen iemand schrander opmerkte dat dat gevoel mogelijk toch vooral uit de onderbuik kwam, verwijzend naar de geruchten die over de voormalige schepen de ronde doen.

Mist
Oppositiepartij N-VA vroeg zich wel af in welke gedaante het nieuwe gemeenteraadslid Wyckmans zich zal manifesteren in de raad. "Eerder gaf u in een persbericht aan als onafhankelijke te gaan zetelen en vanuit die rol de meerderheid te steunen", aldus Peter Timmermans ten aanzien van Wyckmans. "Maar hoe zit dat dan? SP.a/Groen/Plus is toch één fractie in de gemeenteraad. Kan u dat eens even verduidelijken?" Raadslid Wyckmans repliceerde hierop met de stelling dat zij niet als onafhankelijke maar wel als Plus-kandidate zal zetelen in de gemeenteraad. Met andere woorden zij blijft dus gewoon bij deze meerderheidsfractie horen. Hiermee spreekt ze dus haar eigen persbericht van enkele dagen geleden tegen. Bovendien stellen velen zich de vraag wat 'Plus' in wezen inhoudt. Het is dus een beetje 'noch vlees, noch vis'...

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelpleinwerkingen worden op een andere manier ondersteund
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Gewijzigd subsidiereglement ter ondersteuning van jeugdverenigingen

Het gemeentebestuur voorziet voor dit jaar een bedrag van 15.740 euro dat zal worden aangewend ter ondersteuning van jeugdbewegingen en speelpleinwerkingen. De verdeling gebeurt anders dan in het verleden. Er wordt gewerkt met een basistoelage en een werkingstoelage.
 
De basistoelage wordt berekend op het aantal leden en begeleiding aangesloten bij de vereniging. Verenigingen of speelpleinwerkingen met minder dan 50 leden ontvangen 120 euro. Verenigingen met 50 tot 100 leden ontvangen 250 euro, wie tussen 100 en 200 leden heeft krijgt 375 euro. Verenigingen met meer dan 200 leden kunnen rekenen op 500 euro basistoelage.

De berekening van deze basistoelage gebeurt vanaf dit jaar voor de speelpleinwerkingen dus anders dan in het verleden. Voorheen kregen de speelpleinwerkingen een veel hogere basistoelage. Dit is nu voor jeugdverenigingen en speelpleinwerkingen gelijk getrokken. Hierbij werd bovendien het vast bedrag per ledencategorie verhoogd. Op deze manier wil het bestuur de verdeling eerlijker laten verlopen.

Puntensysteem
De werkingstoelage wordt via een puntensysteem berekend. Zo verdient een vereniging 1 punt per aanwezig lid per ledenactiviteit. Het voorziene budget wordt gedeeld door de som van de punten die alle jeugdbewegingen en speelpleinwerkingen gedurende het werkjaar verdiend hebben. Per punt wordt wel een maximumwaarde van 0,5 euro toegekend. Vergaderingen worden niet aanzien als activiteiten. Verenigingen die deelnemen aan gemeentelijke evenementen zoals de Nacht van de Jeugd, het Internationaal Kinderfeest of de Buitenspeeldag kunnen extra punten verdienen.

Sociale acties
Het puntenstelsel omvat telkens een periode van één werkingsjaar, met name van 1 september tot 31 augustus. Opvallend in het nieuwe reglement is ook dat actieve deelname vanuit een jongerenvereniging aan liefdadigheidsacties of sociale acties niet meer met punten beloond wordt. Voor deze werking ontvangt de vereniging dus geen ondersteuning. Ook de opstartpremie (125 euro) voor nieuwe jeugdwerkinitiatieven werd geschrapt. Startende verenigingen kunnen wel een projectaanvraag indienen.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Budgettaire beperkingen treffen ook cultuurprogrammering
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Cultuurbeleid op dieet

Stilaan komt er zicht op de plannen omtrent het cultuurbeleid dat de komende jaren in onze gemeente wordt gevoerd. Het volledige beleidsplan met het daaraan gekoppelde budget is nog niet rond, maar nu al wordt het duidelijk dat ons lokaal cultuurbeleid op dieet wordt gezet. Het meest opvallende hierbij is de flinke snoei in de cultuurprogrammatie. In het theaterseizoen 2012-2013 stonden er in onze gemeente 57 avond- en familievoorstellingen geprogrammeerd. Voor het seizoen 2013-2014 is dit aantal flink teruggenomen tot 35. Meteen de minimumdrempel om nog als cultuurcentrum erkend te worden.

Schoolvoorstellingen

De dienst Cultuur voorziet jaarlijks ook heel wat voorstellingen voor scholen. Het voorbije seizoen stonden er 60 schoolvoorstellingen geprogrammeerd. Goed voor 7.000 leerlingen die via deze weg van cultuur konden proeven. Ondanks een stijgende vraag naar deze voorstellingen –het aantal schoolgaande kinderen stijgt in onze gemeente- wordt het beschikbare budget van 39.500 euro bevroren. Dit betekent dat er geen bijkomend aanbod kan gedaan worden. In principe impliceert dit zelfs een afname van het aantal schoolvoorstellingen, aangezien deze jaarlijks wat duurder worden.

Het gemeentebestuur kiest er voorlopig wel voor om de diversiteit in het cultuurprogramma te behouden. Op die manier wil men toch een, weliswaar beperkt, aanbod aanbieden voor een divers publiek. Voorlopig heeft het inperken van het aantal voorstellingen nog weinig impact op de abonnementenverkoop. Die ligt nog steeds in de lijn van de voorgaande jaren.

Wil je weten wat het cultuurcentrum komend seizoen voor jou in petto heeft: surf dan snel naar www.houthalen-helchteren.be/casino

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf kunstenaars stellen tentoon
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Aquarellen in kerkje van Laak

De vijf kunstenaars Felicia Carina, Camelia Davidescu, Krona Suls, Kris Truyers en Jan Cornelis presenteren hun werkstukken in het kerkje van Laak. Het gaat hierbij om aquarellen die inzoomen op de natuur. De tentoonstelling werd afgelopen vrijdag geopend. Je kan ze nog bezoeken op zaterdag 28 en zondag 29 september telkens van 14 tot 17 uur.

Workshop
In het kader van deze tentoonstelling houden de kunstenaars op woensdag 25 september van 14 tot 17 uur een workshop voor belangstellenden vanaf 16 jaar. Deelnemen aan deze workshop is gratis. Er is geen voorkennis vereist en materiaal word je ter plaatse aangeboden. Wel wordt gevraagd even vooraf in te schrijven. Dat kan aan de balie van het cultuurcentrum, tel. 011 49 22 90 of via het secretariaat van het Willemsfonds, tel. 011 60 11 50. 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ophaling grofvuil wordt duurder
Vanaf 1 oktober stijgende prijzen vuilophaling

We herinneren er aan dat vanaf 1 oktober de inzameling van grofvuil in onze gemeente duurder wordt. Per ophaalbeurt betaal je vanaf die datum 20 euro, nu is dat nog 2,5 euro. Het volume van het grofvuil mag maximum 2m³ bedragen. Deze verhoging komt er op voorstel van afvalintercommunale Limburg.net. 
Tot 31 januari 2014 kan je nog de oude stickers van 2,5 euro gebruiken om de ophaalbeurt te betalen. Je plakt er op je grofvuil dan 8. Je oude stickers inruilen, kan ook. Grofvuil kan je uiteraard ook kwijt op het containerpark. Hier betaal je dan de geldende tarieven. Nog bruikbare spullen kan je beter naar de Kringwinkel brengen. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opmerkelijk voorstel N-VA
Klik op de afbeelding om de link te volgen N-VA wil gemeentepersoneel op de fiets

Komende donderdag lanceert N-VA een opmerkelijk voorstel in de gemeenteraad van Houthalen-Helchteren. "We willen ons gemeentepersoneel massaal op de fiets", aldus gemeenteraadsleden Geert Gerits en Peter Timmermans. "Daarom gaan we aan de gemeenteraad de goedkeuring vragen om vanuit het gemeentebestuur fietsen aan te kopen voor het personeel.  Onze gemeente wil zich graag profileren als groene gemeente, wel nu dit voorstel past daar ten volle in. Hoe meer ambtenaren op de fiets, hoe beter toch?"

Mobiliteit 
De actie van N-VA is geen vroeg Sinterklaasgeschenk voor het personeel. Het past in een ruimere visie rond mobiliteit. "Het is nu al duidelijk dat de mobiliteit rond het NAC de komende jaren moeilijk zal worden", aldus N-VA. "Het lijkt ons dan ook een goede zaak als we het gemeentelijk personeel mobiliseren om massaal de fiets te gebruiken voor verplaatsingen van en naar het werk. Dat is niet enkel milieubesparend, het is ook gezond én het helpt mee het mobiliteitsknelpunt te verlichten. Hoe minder auto's, hoe minder parkeermoeilijkheden, hoe minder uitlaatgassen, kortom: een win-win op tal van vlakken."

"Door als bestuur dit aanbod te doen naar het personeel, stimuleer je een nieuwe visie op duurzame en gezonde mobiliteit. Uiteraard moeten hierbij wel afspraken gemaakt worden met het personeel over het minimaal gebruik van de ter beschikking gestelde fietsen. Bovendien blijven de fietsen in ons voorstel eigendom van het gemeentebestuur. Het lijkt ons ook logisch dat er hieromtrent een bevraging komt binnen het personeelskader. Maar wij zijn er vanuit onze fractie alvast van overtuigd dat dit fietsidee een goed idee is," klinkt het bij N-VA.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechter verklaard zich onbevoegd in OCMW-zaak
Flinke gerechtsrekening voor OCMW

De rechter heeft een definitieve uitspraak gedaan in de zaak die het OCMW tegen een mantelzorgersduo had aangespannen. De zaak loopt al enkele jaren en gaat over een website die de mantelzorgers hadden opgezet. De site was opgebouwd rond het verblijf van een eeuwelinge in rusthuis Vinkenhof in Houthalen-Helchteren. De mantelzorgers van de eeuwelinge noemden op de website paard en kar. Hierbij werd met een kritisch oog gekeken naar de werking binnen het OCMW van onze gemeente en binnen het Vinkenhof.

Verhuis
Omdat de man ook namen noemde op zijn website en behoorlijk kritisch uit de hoek kwam, escaleerde de hele zaak. Het kwam op een bepaald moment zelfs zo ver dat aan de mantelzorgers de toegang tot het Vinkenhof werd ontzegd. Dit voorval zorgde ervoor dat de eeuwelinge die in het rusthuis verbleef, op haar leeftijd nog diende te verhuizen naar een ander rusthuis. 

Assisen
Op basis van de feiten spande het OCMW en enkele medewerkers binnen het OCMW een rechtszaak aan tegen de mantelzorger, meer bepaald over de website en de inhoud ervan. Hierbij haalde men aan dat de inhoud van de site laster en eerroof bevatte ten aanzien van het OCMW en haar medewerkers. De voorbije week kwam dan het definitieve vonnis in de zaak. De rechter verklaarde zich onbevoegd en haalde in het vonnis aan dat de betrokken materie als een drukpersmisdrijf moet worden aanzien. Dat impliceert meteen dat deze zaak niet voor de correctionele rechtbank moet behandeld worden, maar wel door het Hof van Assisen. Het gevolg van deze uitspraak is dat het OCMW en de medewerkers binnen het OCMW die de zaak aanspanden nu moeten opdraaien voor de dure gerechtskosten. Aan de mantelzorger werd bovendien een rechtsplegingsvergoeding toegekend. Een flinke streep door de rekening, zo klinkt het...

Weldra zal de advocate van het OCMW die de zaak behartigde samen met het OCMW bekijken of een verdere procedure nog wenselijk is. Immers, een procedure starten bij het Hof van Assisen is een dure opgave. Bovendien is er dan sprake van een verjaringstermijn van zes maanden. (bron: hbvl)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benefietmatch
FC Helson voetbalt voor het goede doel

Aanstaande zondag 22 september organiseert voetbalclub FC Helson een voetbalwedstrijd voor het goede doel. De wedstrijd wordt om 18 uur op gang geschoten. Een aantal ex-profspelers dagen voormalige gloriën van FC Helson uit... Onder meer Mike Origi, Dimitri De Condé, Stijn Haeldermans en Luc Nilis zullen aan de aftrap verschijnen. 
De inkom voor deze wedstrijd bedraagt 5 euro. De opbrengst gaat naar de stichting tegen kanker van Team Rippel Stippeltjes van Levensloop Lommel. Zijn rekenen op uw steun. Voorverkoopkaarten kan je nu al bekomen bij het bestuur van FC Helson.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervelende fout bij belastingaanslag

Nieuw adres voor belastingkantoren

Door een computerfout hebben inwoners van onze gemeente in de eerste helft van september aanslagbiljetten in de personenbelasting ontvangen waarop het belastingkantoor dat voor hen de aanslag opstelde nog vermeld wordt met haar oude adres in de Vredelaan. Echter, het kantoor "Controle Personenbelasting Houthalen-Helchteren" is sinds 19 april verhuisd naar het Rijksadministratief Centrum IN Hasselt. Het Rijksadministratief Centrum ligt aan de Voorstraat 43 (binnenkant van de Grote Ring, tegenover het provinciehuis). De diensten zijn er open voor het publiek elke voormiddag van 9 tot 12 uur. Je kan de belastingambtenaren ook buiten die uren contacteren via telefoon, e-mail of fax.

Graag geven wij u de juiste adressen en contactgegevens van de belastingdiensten nog even mee:

-- Controle BTW Houthalen, Voorstraat 43 bus 49, 3500 Hasselt. Tel. 02 577 75 10 en e-mail: contr.btw.houthalenhelchteren@minfin.fed.be
-- Controle Personenbelasting Houthalen-Helchteren, Voorstraat 43 bus 67, 3500 Hasselt. Tel. 0257 774 80, fax 0257 952 28 en e-mail: contr.db.houthalen-helchter@minfin.fed.be
-- Registratiekantoor Houthalen-Helchteren, Voorstraat 43 bus 39, 3500 Hasselt. Tel. 0257/775 00, fax 0257/978 33 en e-mail: kant.reg.houthalen-helchter@minfin.fed.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat ook jouw energiefactuur flink zakken...
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Infoavond warmtepompen

Wist je dat zo'n 50 tot zelfs 70 % van je energierekening naar de verwarming van je woning gaat? Door energiezuinig te verwarmen, kan je dus geld besparen. Bovendien win je aan wooncomfort. Om je op weg te helpen organiseert de provincie Limburg samen met Infrax, Dubolimburg en de Limburgse gemeenten infoavonden onder het motto Warm Limburg. 
Tijdens deze infoavonden komen volgende thema's aan bod: 
 • hoe werkt een warmtepomp
 • overzicht van verschillende systemen, de voorwaarden en het energieverbruik
 • overzicht van beschikbare premies
 • wat met sanitair warm water
 • ...
Op woensdag 18 september vindt er een infoavond over warmtepompen plaats in Houthalen-Helchteren en dit in cultuurcentrum Casino. De avond start om 19.30 uur. Deelnemen is gratis, je vooraf even aanmelden is wel verplicht. Meer info: www.warmlimburg.be. 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schepen stapt op
Klik op de afbeelding om de link te volgen Abrupt einde aan politieke loopbaan schepen Ventura

Met een droog maar niet mis te verstaan persbericht kondigde schepen Antonio Ventura maandagmiddag zijn afscheid van de politiek aan. Ventura stopt met onmiddellijke ingang met al zijn politieke activiteiten en mandaten. Ook het mandaat van schepen legt Ventura neer. 
De voorbije maanden was Ventura al vaker afwezig als schepen. In zijn bericht haalt de man aan dat politiek gehakketak binnen zijn moederpartij GROEN voor hem aan de basis ligt van zijn ontslag. Ventura gaat nu meer tijd in zijn gezin steken en neemt ook op doktersadvies afscheid van de politiek.

Stoelendans
Het onverwachte afscheid zorgt wel voor een stoelendans binnen de meerderheid. Ventura wordt als gemeenteraadslid opgevolgd door Reinhilde Wyckmans. Wyckmans raakte vorig jaar net niet verkozen op de kartellijst SP.a/GROEN/plus als onafhankelijke kandidate en fungeert als 1ste opvolger. Het voorbije jaar trad Wyckmans toe tot de partij GROEN. Echter intussen maakte Wyckmans eveneens bekend uit GROEN te stappen. De malaise binnen de lokale afdeling van de partij zette haar tot dit uittreden aan. Momenteel is Wyckmans actief als OCMW-raadslid. De verwachting is dat ze beide mandaten niet zal combineren, waardoor ook binnen het OCMW-bestuur vermoedelijk een nieuwe mandataris zal opduiken.

Als schepen wordt Antonio Ventura in principe opgevolgd door Muhammed Oktay, momenteel gemeenteraadslid en wel nog actief binnen GROEN. Het was sowieso de intentie dat Oktay het ambt van Ventura in 2017 zou overnemen. Dit wordt nu dus versneld. Indien er voor het overige binnen de meerderheid de komende dagen niets verandert, betekent dit concreet dat Houthalen-Helchteren vanaf de eedaflegging van Oktay, een eedaflegging die volgende gemeenteraad verwacht wordt, over drie schepenen van Turkse origine zal beschikken. Dat is nooit eerder gebeurd in onze gemeente. Of er ook een bevoegdheidsherverkaveling komt, is nog niet duidelijk. 

Boegbeeld
Met het afscheid van Ventura verliest Houthalen-Helchteren een belangrijk boegbeeld van de groene beweging. Meer dan 23 jaar lang was Antonio Ventura actief binnen Agalev en later GROEN. Hij zetelde gedurende vier legislaturen in de gemeenteraad als raadslid. Sinds vorige legislatuur was Ventura schepen bevoegd voor onder meer Onderwijs en Milieu. 
(foto GROEN)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zware inbraak
Krantenwinkel krijgt dieven over de vloer

De krantenwinkel in de Mooksteeg werd maandagochtend verrast door onaangenaam bezoek. Dieven braken binnen en namen sigaretten mee uit de winkel. Verder drongen ze ook door tot het woongedeelte achter de winkelruimte. Daar vonden ze de autosleutels. Zo konden de dieven de Volkswagen Tiguan die in de garage stond starten en er simpelweg mee wegrijden. Het labo en de politie kwamen ter plaatse voor een sporenonderzoek. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
 • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
 • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
 • Rommelmarkt op Kelchterhoef
 • Arrestaties in drugsonderzoek
 • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
 • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
 • Misschien is judo wel joúw sport!
 • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
 • Heide stilaan op zijn mooist
 • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
  Foto
  Rondvraag / Poll
  Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
  ja
  neen
  Bekijk resultaat

  Laatste commentaren
 • MyronPox (MyronPox)
      op "Vers Geperst"
 • Scene: kill god mode!Kevin Durant "3 + 1" on effort (Bobbygob)
      op "Vers Geperst"
 • offerschande (Equal)
      op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
 • integratie-ambtenaar (Oma)
      op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
 • Nieuws DeRedactie
  Nieuws De Morgen
 • "Halfnaakte danseressen en alcohol? Dit is niet de EU waarvoor ik wil vechten"
 • WhatsApp verhoogt minimumleeftijd gebruikers
 • Van menselijke angsten tot poëtische zelfportretten. Deze tien expo's mag u niet missen
 • Inwoners Palma de Mallorca mogen woningen niet meer verhuren aan toeristen
 • Johan Vande Lanotte trekt Stadslijst in Oostende
 • In de VS is het moeilijk wapens uit handen van labiele figuren te houden
 • Minister bestelt onderzoek naar mogelijke wanpraktijken bij Levanta in Zelzate
 • 'De Sampler' is begin mei de opvolger van literair tijdschrift Das Magazin
 • Vader en zoon Courtois stappen naar rechter na uitlatingen van Marc Wilmots
 • Voor dwang is geen rechtvaardiging
  Nieuws Sporza
 • VIDEO: laatste pijl kost Dimitri Van den Bergh een 9-darter
 • Bril van je tegenstander proberen te breken? Dat is dan 15.000 dollar
 • "Tottenham-coach moet aan de ploeg denken en Alderweireld opstellen"
 • "Pozuelo en co knappen nu ook het vuile werk voor de ploeg op"
 • Familiegeluk: Vanmarckes zus Klaar supportert met haar 5 zonen voor Sep
 • Wickmayer strandt in China in het zicht van de streep
 • Alaphilippe: "Ik de nieuwe Valverde? Ik ben Julian Alaphilippe"
 • Dirk Van Tichelt beleeft weinig plezier aan zijn comeback
 • Bilal Laggoune verlengt IBF-intercontinentale titel bij cruisergewichten
 • Brecel meteen gewipt in hoogst gedoteerde toernooi na het WK
  Nieuws HBVL
 • Knotsgekke avond: Liverpool wint dankzij weergaloze Salah, AS Roma nog niet uitgeteld na dolle slotfase
 • Infoavond Nucleair Risico
 • Van “geschifte raketman” naar “heel eerbaar”: Trump looft Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un
 • Natuurpunt organiseert eerste online lezing over wolvin Naya
 • Trump voelt de liefde tijdens eerste staatsbezoek: “Blijvende vriendschap tussen Frankrijk en VS”
 • Voetbalclub begeleidt autistische jongen na moeilijke thuissituatie: “Lommel SK is nu mijn familie”
 • Palma de Mallorca verbiedt privéverhuur aan toeristen: inwoners verdienden tot 7.000 euro
 • Site Grenslandhallen wil na investering jaarlijks 1 miljoen bezoekers lokken
 • Thibaut Courtois en zijn vader dienen een klacht in tegen Marc Wilmots na “gratuite” beschuldigingen
 • Aantal langdurig zieken hoogst in Limburg: 25% hoger dan Vlaams gemiddelde
  Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


  http://users.telenet.be/jww  
  www.actiefww.com  
  www.avthouthalen.be

  www.bc-helchteren.be

  www.bchouthalen2000.be
  www.bennewed.be

  www.broederkring.be

  www.chirohelchteren.be

  www.chirohelchteren.org

  www.cosimo.be/Meulenberg 

  www.danzav.centerrall.com

  www.dbchouthalen.be

  www.debiekorf.be

  www.delijn.be

  www.denoordzuid.be

  www.diabolichell.be

  www.donboscohelchteren.be

  www.doopie.be 

  www.dropshot.be

  www.fchelson.be

  www.fphouthalen-genk.be

  www.gezinsbond-helchteren.be

  www.groenhouthalen-helchteren.be

  www.gr5wandelaarshelchteren.be
  www.helchterenvv.be

  www.hengelhoef.net
  www.khhoeverheidegalmlillo.be

  www.home.scarlet.be/albert.vandijck

  www.hondenschoolderoedel.be

  www.houthalen-helchteren.be

  www.houthalen-helchteren.cdenv.be
  www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

  www.houthalensracingteam.be
  www.hvchelchteren.be  

  www.illusio.be

  www.infogids-online.be

  www.jckreasa.be

  www.jeugdhuisthebassment.be

  www.kelchterhoef.be

  www.kreasa.be

  www.ksjhouthalen.be

  www.kwbhelchteren.be

  www.lachfestival.be

  www.lgcc.be
  www.limburgadembenemend.be

  www.mish-mash.be

  www.molenheide.be

  www.mrk-houthalen.be

  www.oc76.be

  www.parkfc.be

  www.poppunt.be

  www.rimo.be

  www.rotary-houthalen.be

  www.schooldeschakel.be

  www.sdhh.be
  www.selishouthalen.be

  www.terdolenfietshappening.be

  www.tvl.be

  www.userstelenet.be/
  ttcpalethouthalen
    
  www.villabasta.be

  www.vlabus.be
  www.wschelchteren.be

  http://www.hhoost.be/
  wijkvereniging/

  Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

  Zoeken in blog

  Archief per maand
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
  Startpagina !
  Blog als favoriet !
  Een interessant adres?
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!