Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

13-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Festival wordt weekendfestival

Nieuwe datum en uitbreiding Extrema Outdoor

Het muziekgebeuren Extrema Outdoor Belgium gaat dit jaar uitbreiden en zal uitgroeien tot een weekendfestival. Het festival gaat ook een andere plaats innemen op de kalender. Daar waar het voorheen telkens in de zomer plaatsvond, verschuift Extrema Outdoor nu naar het pinksterweekend van 17, 18 en 19 mei 2013. Zowel op zaterdag als op zondag kan er gefeest op het recreatiedomein Kelchterhoef in Houthalen-Helchteren. Op vrijdag vindt er een Beach Party plaats.

Early Bird-tickets voor XO Belgium 2013 gaan op 5 januari in voorverkoop.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muzikale avonden met bigband

The Sound of Music in concert

Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december organiseert bigband The Sound of Music in ontmoetingscentrum 't Park in Houthalen Oost twee muzikale showavonden, in samenwerking met Kill Your Darlings en in een presentatie van Sabine Vanstraelen. Het geheel staat onder leiding van dirigent Maurits Rayen.

VVK = 8 € (kassa : 10 €)
Kaarten bij alle leden (Roger 0478/39 49 90 of Ludo 0499/51 17 17)

Meer info: http://www.thesoundofmusic.be.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooi initiatief wil 80-plussers bezoeken

Opbouwwerk start met uniek project

Houthalen-Oost telt een grote groep 80-plussers. Vaak verzanden deze ouderen in een sociaal isolement. Daar wil het opbouwwerk wat aan doen.

“De bedoeling is om weldra met een bezoekersteam te starten in Houthalen-Oost”, aldus opbouwwerkster Sara Coemans. “Zo’n team bestaat uit vrijwilligers uit de wijk die geregeld de 80-plussers een bezoekje brengen. Hierbij is het de bedoeling om relevante informatie over het dienstverleningsaanbod in de buurt aan te reiken aan deze senioren. Daarnaast kan het team via haar inzet ook de noden en behoeften van deze doelgroep beter in kaart brengen. De vrijwilligers worden ook begeleid waardoor ze de senioren kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties als ze vragen hebben. Maar zo’n bezoekersteam heeft ook nog een ander groot voordeel: de vrijwilligers leveren ook een bijdrage in de vermindering van de vereenzaming.”

Op een eerste informatieavond die plaatsvond in dienstencentrum Perron-Oost daagden alvast een 20-tal personen op die het zien zitten om als vrijwilliger mee te draaien in het team. "Een mooi aantal waarmee we kunnen starten. In het voorjaar krijgen zij die effectief instappen een korte opleiding en in de zomerperiode staan de eerste huisbezoeken op het programma.
Wie meer info wil, kan terecht bij Sara Coemans, opbouwwerkster van Rimo, tel. 0495 24 43 94.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afbraak woonblokken Meulenberg komt dichterbij
Klik op de afbeelding om de link te volgen

120 nieuwe woningen en afbraak 84 appartementen in Meulenberg

De sociale huisvestingsmaatschappij Kempisch Tehuis start weldra met de opwaardering van een aantal woonprojecten in de wijk Meulenberg. In totaal plant Kempisch Tehuis de bouw van 120 nieuwe woningen en de afbraak van 84 appartementen.

"Momenteel wonen nog zo’n 84 gezinnen in 4 grote appartementsblokken. Deze appartementen zijn een voorbeeld van sociale huisvestingsprojecten uit de jaren ’70. Om de leef- en woonkwaliteit te verbeteren van deze 84 gezinnen maar ook de omwonenden, wil Kempisch Tehuis deze vervangen door mooie, moderne woningen en appartementen", aldus voorzitter Maurice Vanoevelen. "Een dergelijk project is geen kleine klus en er werd reeds in 2004 gestart met de opmaak van de structuurplannen. Concreet zal er in verschillende fases over verschillende jaren gewerkt worden."

Start van de werken
Op 14 december 2012 zullen drie aannemers starten met de bouw van de eerste 17 woningen op restpercelen tussen de bestaande woningen in de Varenstraat, Bremstraat en Hazelarenstraat. Tussen de Bergstraat en Ahornstraat is een project gepland van 12 nieuwe woningen. Deze 29 woningen zullen dienst doen om de bewoners van de twee appartementsblokken in de Saviostraat op te vangen zodat deze blokken vrij komen en gesloopt kunnen worden. Na de afbraak is op deze plek ruimte om 34 nieuwe appartementen en woningen te bouwen waar de bewoners van de twee overgebleven woningblokken naar kunnen verhuizen. Op de plek waar de woningblokken van de Elzenstraat nu staan en in de omgeving, zullen in de laatste fase nog eens 25 woningen en 32 appartementen worden gebouwd.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wandeltocht
Stevige herfstwandeling

Zin in een stevige maar gezonde herfstwandeling? Dan moet je aanstaande zondag afzakken naar het infocentrum van Limburgs Landschap op domein Hengelhoef. De wandeling vertrekt om 14.00 uur onder leiding van een gids. Onderweg geniet je van de natuur, maar je ontdekt ook de schitterende kleurenpracht die bijvoorbeeld korstmossen in zich dragen.
Leden van Limburgs Landschap wandelen gratis mee, niet-leden betalen 1 euro per persoon.
Meer info: Limburgs Landschap vzw, Anne-Marie Horten, info@limburgs-landschap.be, 011 53 02 50, http://www.limburgs-landschap.be.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunsttentoonstelling
Beeldende kunst in kerkje van Laak

Momenteel loopt er een bijzondere tentoonstelling in het kerkje van Laak. De tentoonstelling brengt werken van Youssef Hajam en Frank Rombauts. Beide kunstenaars werken vooral met acryl en hun werk wordt gekenmerkt door een bijzonder stijlgebruik van het kleurcontrast. Frank gebruikt alledaagse herkenbare thema’s en plaatst ze in een ander perspectief. Youssef geeft vorm aan verbinding en scheiding. Dat kan gezien worden als zijn ontmoetingstocht tussen Westerse en Noord-Afrikaanse culturen.

Deze tentoonstelling is nog open op 2 - 8 - 9 december tussen 14 en 17 uur in de Kleine Heresteeg, 122 te Houthalen-Helchteren.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
29-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Lustigen Egerländer brengen uniek concert

Musik am Tisch met die Lustigen Egerländer

Als opmaat naar het robijnen jubileumjaar nodigt muziekensemble "Die Lustigen Egerländer" iedereen uit voor een ‘Musik am Tisch’; het traditionele decemberconcert, dat dit jaar een bijzonder toegift krijgt in de vorm van een lekkere ondersteuning. De aanwezigen kunnen naar keuze een Italiaanse kaasplank of een vleesassortiment nuttigen tijdens het concert.

Zaterdag 8 december heten Die Lustigen Egerländer de liefhebbers van de Böhmische muziek vanaf 20.00 uur van harte welkom in CC Casino te Houthalen. Het zal een toegankelijk concert zijn waarbij de Böhmische blaas- en volksmuziek de boventoon voeren.

De kaarten voor het concert inclusief kaas- of vleesassortiment zijn uitsluitend via voorverkoop tot uiterlijk 1 december a.s. te reserveren via Marc Vandeputte (tel.:0032-492660943), Gaston Claes (tel.: 0032-11/572032) of via e-mail: lustigenegerlander@hotmail.com. De prijs van dit arrangement bedraagt € 9 inclusief entree. De toegang zonder kaas- of vleesarrangement is € 6.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unieke film over gehucht Kwalaak

Film over Kwalaak brengt geschiedenis in beeld

Om het 30-jarig bestaan van wijkwerking Kwalaak af te sluiten, heeft voorzitter Georges Diliën, in samenwerking met secretaris Vic Lijnen, een videofilm gemaakt over de evolutie van Kwalaak door de eeuwen heen. De film kreeg de titel “Kwalaak, de metamorfose – van heidegebied, via boerengehucht naar een moderne woonwijk” mee. 

De film is gebaseerd op de twee boeken die Vic Lijnen heeft geschreven over de wijk. Het wordt een aangenaam kijkstukje voor iedereen die Kwalaak beter wil leren kennen als een van de oudste gehuchten van Houthalen.

De film werd gratis gemaakt en de opbrengst wordt geschonken aan een aantal goede doelen, waaronder "Kom op tegen Kanker". Op die manier wenst “Wijkwerking Kwalaak” een mooie afsluiter te realiseren voor het 30-jarig bestaan van de wijkwerking.

De videofilm wordt ook op DVD uitgebracht en gaat in première in het wijkcentrum “de Bennewed” op vrijdag 30 november 2012 om 20.00u. De DVD kan aangekocht worden tegen een kostprijs van 12,00 euro. Neem hiervoor contact op met Georges Diliën, gdi@telenet.be.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint-Barbara
Mijnwerkers vieren Sint-Barbara

Het komend weekend vieren de gewezen mijnwerkers het feest van de Heilige Sint-Barbara. Het is bovendien de 85ste keer dat dit feest gevierd wordt.
Het eerste onderdeel van deze verjaardag start op zaterdag 1 december 2012 met om 17.30 uur een misviering in de Sint-Lambertuskerk van Meulenberg. Hierna kan je voor een kleine receptie terecht in de parochiezaal van Meulenberg.
Op 2 december 2012 nodigen KWB, ACV, Mijnwerkers Brancadiers en gepensioneerde mijnwerkers je uit voor het tweede gedeelte van het 85-jarig bestaan van Sint-Barbara. Iedereen is welkom op de receptie die van 11.30 tot 13 uur plaatsvindt in het parochiaal cultureel centrum in Houthalen-Centrum.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeente ondersteunt zwemtalent
Deelname Yannick Vandeput aan Paralympics ondersteund door gemeente

Yannick Vandeput is een zwemtalent uit onze gemeente. In september kon hij zijn talent tonen op de Parlymische Spelen in Londen. En Yannick deed het niet onverdienstelijk.
Dat er bij zo'n verplaatsing naar Londen heel wat kosten komen kijken, is ook het gemeentebestuur niet ontgaan. De gemeenteraad besliste dan ook om de zwemclub van Yannick, de Koninklijke Hasseltse Zwemvereniging Spartacus, een toelage toe te kennen van 500 euro. Deze toelage dient ter ondersteuning van Yannick zijn deelname aan de Paralympics. Eerder besliste ook al de lokale sportraad om Yannick 200 euro toe te kennen voor zijn deelname.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Subsidie vzw Solar Team
Gemeentebestuur ondersteunt Solar Team vzw

Het gemeentebestuur heeft beslist om de vzw Solar Team te ondersteunen met een niet-nominatieve toelage van 500 euro. De toelage is in het bijzonder bedoeld als ondersteuning van de deelname van Houthalenaar Bartel Eerdekens aan het Umicore Solar Team-Project. Binnen dit project wordt duurzame energie gepromoot. Het project toont dat duurzame energie een realiseerbaar streven is. Bovendien wil het project interesse opwekken bij jongeren voor wetenschap en technologie.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cijfers cleantechsubsidies bekend

Gemeentebestuur snoeit in cleantechsubsidies

Het gemeentebestuur gaat het aanbod aan cleantechsubsidies afslanken. Dat is beslist op de voorbije gemeenteraad. De mogelijkheid die bestaat om voor de installatie van een photovoltaïc-installatie (zonnepanelen) een gemeentelijke subsidie te krijgen, vervalt vanaf volgend jaar.

Impuls
"We hebben met deze subsidiemogelijkheid ons doel bereikt", aldus schepen van Milieu Tony Ventura. "Deze subsidie werd in 2009 in leven geroepen. Het opzet was om inwoners te stimuleren om zo'n milieuvriendelijke, duurzame installatie te plaatsen. De voorbije jaren gingen liefst 1.036 gezinnen op dit aanbod in. In totaal werd hiervoor 391.377 euro uitgekeerd. Vandaag is het echter zo dat de prijs voor zo'n installatie flink gezakt is. Als gemeentebestuur vinden we het dan ook niet meteen opportuun meer om deze subsidiemogelijkheid te behouden."

Succes
De andere cleantechsubsidies blijven wel bestaan. Zo kan je de komende tijd nog een subsidie aanvragen voor de installatie van een warmtepomp of een zonneboiler en voor het plaatsen van dakisolatie. "De cijfers tonen aan dat deze subsidiemogelijkheden zinvol zijn. De voorbije vier jaar vroegen 47 gezinnen een subsidie aan voor een zonneboiler, goed voor een uitgekeerd subsidiebedrag van 21.000 euro. 20 gezinnen ontvingen een subsidie voor de installatie van een warmtepomp, goed voor een uitgekeerd subsidiebedrag van 10.000 euro. En liefst 337 gezinnen gingen over tot het plaatsen van dakisolatie. Zij ontvingen allemaal samen een subsidiebedrag van 27.759 euro."

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschenkenbeurs
Vind je origineel eindejaarsgeschenk bij de Wereldwinkel

Ben je voor de eindejaarsdagen op zoek naar een eerlijk en origineel cadeau, spring dan zeker eens binnen bij de Oxfam Wereldwinkel in de Vredelaan. Op 1 en 2 december organiseert de Wereldwinkel speciaal voor koopjesjagers een leuke geschenkenbeurs.

Opvallend zal zijn dat er dit jaar een mooi aanbod is van spullen uit India: handtassen, sjaals, juwelen,... Een groepje vrijwilligers van de Wereldwinkel ging immers zopas naar ginds. Ze bezochten er tijdens een inleefreis het Tara project in New Delhi waar deze handwerken volgens de principes van Fair Trade gemaakt worden. Dit wil zeggen: een fatsoenlijk loon, geen kinderarbeid en gezonde werkomstandigheden. De winst wordt geïnvesteerd in sociale doelen zoals een gezondheidscentrum en een project rond naschoolse begeleiding.

Overtuig jezelf en kies dit najaar dan ook voor een uniek cadeautje uit de wereldwinkel. Je investeert hier immers ook mee in een eerlijke wereldhandel.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Unizo Export Award voor Deusjevoo
Jonge decorbouwers krijgen unieke award

Het gaat hard dezer dagen voor het bedrijf Deusjevoo uit onze gemeente. Zopas mochten zij een Unizo Export Award 2012 ontvangen en dit in de categorie voor beloftevolle startende uitvoerder. Het team van zaakvoerder Jo Peters is al dertien jaar actief in het ontwikkelen van opmerkelijke beursstanden en decors. Tal van binnen- en buitenlandse tv-programma's maakten al gebruik van de diensten van Deusjevoo. Recent ging de internationale bal pas goed aan het rollen toen Deusjevoo de opdracht binnenhaalde om het decor te bouwen voor de Chinese versie van De Generatieshow. Deze tv-show lokt in China telkens miljoenen televisiekijkers.

Naast Deusjevoo vielen ook Zappware uit Hasselt en Dôme Deco uit Dilsen-Stokkem in de prijzen. Deze drie Limburgse kmo's worden hiermee door Unizo-Limburg en het Limburgse provinciebestuur bekroond voor hun uitzonderlijke exportprestaties.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jules D'Oultremont bekroond
Klik op de afbeelding om de link te volgen Jules D'Oultremont benoemd tot Officier in de Leopoldsorde

Na 21 jaar trouwe dienst in de provincieraad, was het gisteren, 21 november, voor Jules D'Oultremont zijn laatste provincieraadszitting als provincieraadslid. Sinds 1991 zat D'Oultremont onafgebroken in de raad en dat namens de socialistische partij. De laatste jaren fungeerde hij echter wel als onafhankelijke.
Zijn hoogtepunt beleefde Jules ongetwijfeld toen hij eind 2003 Guy Vrijs opvolgde als gedeputeerde. Hij behartigde drie jaar lang de beleidsdomeinen Sport, Jeugd, Mobiliteit, Dierenwelzijn en Veiligheid. Bij de provincieraadsverkiezingen die in oktober laatstleden plaatsvonden, was Jules geen kandidaat meer voor de provincieraad. De komende jaren gaat hij zich enkel nog toeleggen op het politieke leven in zijn gemeente Houthalen-Helchteren.
Voor zijn lange staat van verdienste ontving Jules tijdens zijn laatste provincieraadszitting de titel en medaille van Officier in de Leopoldsorde. Deze onderscheiding is een mooi slot voor een jarenlange onberispelijke staat van dienst op het provinciaal politiek niveau.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (3)
18-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstap met de Gezinsbond en Femma
Bezoek de Kerstmarkt in Duisburg

Op woensdag 28 november 2012 gaat de Gezinsbond samen met Femma (KAV) Laak de kerstsfeer opsnuiven op de Kerstmarkt in Duisburg. De talrijke, met veel liefde versierde houten huisjes en de 750 kerstbomen toveren samen de Boulevard Königstraße om tot een echt gezellige kerstmarkt. Hier mag u naar hartelust genieten van alle lekkere en mooie dingen. De lichtjes van de stands vermengen zich met het licht van de vele lichtketens in de bomen en dat alles wordt omringd door de onmiskenbare geur van gebrande amandelen, specerijen of andere lekkernijen. Natuurlijk ontbreekt ook de heerlijke, verwarmende glühwein niet.
Wil je mee ? Schrijf dan snel in, want de plaatsen zijn beperkt !

De reis zal gebeuren met een bus. Het vertrek is voorzien aan de kerk van Laak om 8.30 uur.
Prijs per persoon : 17 €
Terug vertrek Duisburg: 19.00 uur

Inschrijven kan bij:
Elke Erven, Hofstraat 76, 3530 Houthalen, tel.: 011/52.33.38,
e-mail: gezinsbond.houthalen@gmail.com (Gezinsbond) of
Lut Dreezen, Eviestraat 5, 3530 Houthalen, tel.: 011/52.20.27,
e-mail: lut_dreezen@hotmail.com (Femma Laak)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creatief met de natuur
Workshop rond kerstdecoratie en het winterklaar maken van de tuin

Op zondag 25 november organiseert Limburgs Landschap vzw een leerrijke workshop rond het winterklaar maken van je tuin. Tijdens de workshop kom je ook te weten hoe je op een originele manier je kersttafel natuurlijk kan decoreren. Bij aanvang van de workshop wandel je in groep door de natuur en verzamel je allerlei 'ingrediënten'. Nadien wordt er een kerststukje en een kaars gemaakt: tof voor je kerstdecoratie. Intussen maken de tuiniers buiten de tuin winterklaar. 
Wie wil deelnemen aan deze leuke natuurworkshop, meldt zich best aan voor 21 november.  

Afspraak op 25 november 2012 om 14 uur aan het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap vzw op domein Hengelhoef. Deelnemen aan deze workshop kost 3 euro voor niet-leden en 2 euro voor leden. Iedereen is welkom.

Meer info: Limburgs Landschap vzw, Els Rekkers, info@limburgs-landschap.be, 011 53 02 50, http://www.limburgs-landschap.be.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechtbank veroordeelt koppel uit Helchteren voor dierenverwaarlozing
Dierenverwaarlozing nu ook veroordeeld

In augustus vorig jaar nam de inspectie 'Dierenwelzijn' twee paarden, een veulen en een konijn in beslag bij een gezin in Helchteren. De dieren waren verwaarloosd. Het konijnenhok lag vol uitwerpselen en was niet voorzien van een bodembedekking. Twee paarden die heel erg vermagerd waren, stonden in een te kleine stal en liepen zelfs gevaar op kwetsuren. Ook hier ontbrak een bodembedekking. Een veulen ten slotte stond op een stuk gazon zonder enige beschutting en zonder voeder of drinkwater. De dieren werden nadien opgevangen door het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum uit Heusden-Zolder. Het veulentje hield aan de verwaarlozing blijvend letsel over.

De bezitters van de dieren, een koppel uit Helchteren, werden door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld tot boetes van in totaal 2.200 euro en 400 euro gerechtskosten. De twee dierenartsen van de inspectie 'dierenwelzijn' die ter plaatse kwamen, waren van oordeel dat alle vereisten om van 'dierenverwaarlozing' te spreken vervuld waren. Beide beklaagden liepen eerder al een veroordeling voor gelijkaardige feiten op.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (1)
15-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uniek stageproject voor twee meiden uit Helchteren
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Sanne en Daisy in de voetsporen van Moeder Teresa

De Indiaase stad Calcutta werd vooral door missiezuster Moeder Teresa op de kaart gezet. Sanne Hillen en Daisy Verstraeten uit Helchteren gaan haar binnenkort achterna.

“We zitten in ons laatste jaar verpleegkunde, met thuiszorg als afstudeerrichting", aldus beide vrolijke meiden. "Voor onze laatste stage kozen we ervoor om naar het buitenland te trekken. Normaal werd het Mali, maar gezien de onstabiele politieke situatie daar, trekken we nu naar India. In het lokale ziekenhuis van Calcutta zullen we een vijftal weken meedraaien. We doen er consultaties, we werken mee aan vaccinaties, maar we gaan bijvoorbeeld ook de lokale inwoners uitleg geven over gezonde voeding. Als je weet dat liefst 47% van de kinderen daar aan ondervoeding lijdt, dan lijkt ons die inspanning zeker zinvol.”

Beide meiden kijken uit naar hun buitenlandse stage. “Al zijn we ook benieuwd naar de cultuurshock. De middelen zijn er schaars en onze handen en ons verstand zullen onze voornaamste middelen zijn om ginds aan de slag te gaan." Naast hun stage mobiliseren Sanne en Daisy ook graag de inwoners van Houthalen-Helchteren om hen te steunen. "We gaan inderdaad op zoek naar financiële middelen om hiermee medische verzorgingsspullen aan te kopen. Die spullen nemen we mee naar Calcutta. Om geld in het laadje te brengen, organiseren we op zaterdag 17 november alvast een eetdag met Italiaanse gerechten. De eetdag gaat door in het PIVH in Hasselt. Maar ook nadien is elke steun van harte welkom."

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Sanne of Daisy via sannehillen@hotmail.com of daisyverstraeten12@hotmail.com.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diefstallen
Bedrijfsterreinen krijgen dieven over de vloer

De voorbije dagen zijn dieven en inbrekers aan de slag gegaan op diverse bedrijfsterreinen in onze gemeente. Op Centrum Zuid werd maandagnacht ingebroken bij twee bedrijven. De dieven doorzochten hierbij de bedrijfsgebouwen. Over een mogelijke buit is voorlopig nog niets bekend.

Ook industriezone Europark kreeg dieven over de vloer. Daar werden bij een bedrijf maandagnacht drie rollen koper gestolen.

Op de Weg naar Zwartberg kreeg een woning dinsdagochtend inbrekers over de vloer. Op het eerste zicht zouden de daders hier niets buit gemaakt hebben. De politie is in al deze zaken alvast een onderzoek gestart.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Bezoek ons ook op facebook: Nieuws Uit Houthalen-Helchteren. Zelf nieuws melden: mail naar redactie-stekke@hotmail.be

Column van de week

Schrijnende schandpaal

Een kraker die manu militari uit zijn kraakpand gedreven wordt. Het lijkt een gebeurtenis voor een vervallen grootstad. Niets van, het gebeurde de voorbije dagen bij ons, in het rustige Houthalen-Helchteren... Zo ver zijn we dus al afgegleden. Geruisloos dringt deze vorm van armoede onze wijken binnen. Beangstigend. 

Als we één positief aspect moeten vinden bij dit soort uitdrijvingen, dan is het wel dat het plots letterlijk zichtbaar wordt in onze buurt. De vraag is: wat doen we als samenleving met die zichtbaarheid? Praten we er even over? Lachen we er misschien kort mee? Zeggen we gewoon 'eigen schuld, dikke bult'? Of gaan we toch over tot actie om -situatie per situatie- te bekijken hoe deze mensen op het rechte pad kunnen komen en vooral... er kunnen blijven. Het is in de eerste plaats in hun belang, maar het is ook in ons belang. Achter elke kraker schuilt een mens, een familie, een omgeving. Niemand kiest doelbewust voor dat bestaan. Een kraker is niet a priori een crimineel. En het is onze menselijke plicht om de gepaste aandacht te hebben voor onze medemens. Ook al blijft de betrokkene in fouten en doelloosheid vervallen, we kunnen het niet maken om iemand, om een mens zomaar op te geven. Dan creëren we een onrechtvaardige en gevaarlijke niche in onze samenleving. Een niche waar we het begin van kennen, maar waar het einde van zoek is. 

Om situaties als deze gericht en deskundig aan te pakken, bestaan er tal van wetten, mogelijkheden en instanties. Als samenleving dragen we daar dagelijks allemaal aan bij. We zijn er in ons sociaal engagement -gelukkig maar- mee akkoord gegaan om dit sociaal vangnet te creëren. Het is dan ook een plicht dat dit netwerk alles blijvend in het werk zet om situaties als deze te voorkomen. Om mensen die permanente en soms zelfs dwingende begeleiding nodig hebben, die begeleiding ook te bieden. Vaak tegen beter weten in, vermoeiend en zelfs frustrerend. Maar dàt is de bestaansreden van dit vangnet. 

Verontwaardiging overheerste mijn gevoel dan ook toen ik in de pers las dat vanuit dit vangnet redenen verteld werden die moesten vergoeilijken dat mensen als deze kraker dit soort van miserie overkomt. Het is onbegrijpelijk dat een mandataris die vrijwillig de keuze maakte om zich via zijn OCMW-mandaat in te zetten voor onze samenleving eigenlijk in zijn repliek niet verder komt dan die 'eigen schuld, dikke bult'. Wanneer ik dat lees, stel ik vast dat ons systeem faalt. Dat er posten bekleed worden door mensen die ze eigenlijk zélf in vraag stellen.

Blijvend iemand helpen en blijven zoeken naar oplossingen, hoe zwaar ook, het is de enige weg ook in deze situaties. Neen, zéker in deze situaties... Zo'n uitdrijving kost duizenden euro's. Aan wie? Aan een kraker die niets heeft? Aan ons dus: de maatschappij. Maar wij engageerden ons toch al voor dat vangnet? 
En heeft die uitdrijving effect? Is de man geholpen? Niet dus. We zullen dus ondanks dit alles tóch nog steeds met hem aan de slag moeten gaan. 

Heeft het dan zin gehad dat zij die verantwoordelijkheden dragen de schandpaal terug in leven riepen? In mijn ogen niet. Die schrijnende schandpaal geldt voor mij als hét symbool van het falend beleid. Hét symbool van het niet geloven in eigen verantwoordelijkheden. 

Stijn

Laatste commentaren
 • verkoop met korting? (Bohy Dirk)
      op Extra gemeenteraad tijdens zomervakantie
 • Bemoeienis (Oma)
      op Delegatie ouders ontvangen op gemeentehuis
 • Een goeie midweek (angedo)
      op Containerpark pas volgende week weer open
 • nieuwe voorzitster cultuurraad (dirk raus)
      op Raymond Ceyssens geeft de fakkel door
 • Nieuws DeRedactie
 • Movistar flitst naar zege in ploegentijdrit Vuelta
 • New Yorkers op straat tegen politiegeweld
 • Westerlo graait punt mee tegen inefficiënt Standard
 • Federale onderhandelaars praten over minimale dienstverlening
 • Leonardo DiCaprio tegen fossiele brandstoffen
 • [VIDEO] - Snuif wat Sovjet-sfeer aan de Cubaanse kust
 • 'Code Rood' in het IJslandse luchtruim uit vrees voor vulkaanuitbarsting
 • Timmers loodst België naar brons, andere Belgen out in HF
 • Timmers loodst België naar brons op 4x200m vrij
 • Timmers loodst België naar brons op 4x200m vrije slag
  Nieuws Sporza
 • Movistar flitst naar zege in ploegentijdrit Vuelta
 • Everton geeft de zege weg tegen Arsenal
 • Volg hier nog 3 matchen op de voet
 • Westerlo graait punt mee tegen inefficiënt Standard
 • Kijk live naar de ploegentijdrit in de Vuelta
 • Wat maken Lukaku en Mirallas klaar tegen Arsenal?
 • Kijk straks live naar de ploegentijdrit in de Vuelta
 • Timmers loodst België naar brons, andere Belgen out in HF
 • België pakt EK-brons op 4x200 meter in recordtijd
 • Timmers loodst België naar brons op 4x200m vrij
  Nieuws HBVL
 • Movistar wint ploegentijdrit, Castroviejo eerste leider Vuelta
 • Blik op de Ruimte: maan en Venus samen aan de hemel
 • PREMIER LEAGUE. Arsenal bezorgt Lukaku en Everton kater
 • Slapstick op het Lisp: Charleroi weigerde (even) te spelen
 • Pieter Timmers: ?Stonden met de mond vol tanden?
 • Mpoku mist twee strafschoppen, Westerlo pakt punt in Luik
 • Hoteliers ongerust over succes AirBNB
 • Ivoorkust sluit grenzen tegen Ebola
 • Vetokele redt Charlton in blessuretijd
 • Stoffel Vandoorne meteen tweede in eerste GP2-race

  Nuttige telefoonnummers:
  Gemeentehuis HH: 011 49 20 00
  Politie HH: 011 49 20 00
  Hoofdbib HH: 011 49 20 00
  Containerpark: 011 60 21 88
  Casino: 011 49 22 90
  OCMW: 011 49 20 00
  Vinkenhof Campus: 011 60 92 60
  Perron Oost: 089 46 04 80

  Wachtdiensten:

  Huisarts:
  tel. 0900 40 450

  Apotheek:
  tel. 0903 99 910

  Tandarts:
  tel. 0903 39 969

  Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


  http://users.telenet.be/jww 
  www.actiefww.com  
  www.avthouthalen.be

  www.bc-helchteren.be

  www.bchouthalen2000.be
  www.bennewed.be

  www.broederkring.be

  www.chirohelchteren.be

  www.chirohelchteren.org

  www.danzav.centerrall.com

  www.dbchouthalen.be

  www.debiekorf.be

  www.delijn.be

  www.denoordzuid.be

  www.diabolichell.be

  www.donboscohelchteren.be

  www.doopie.be 

  www.dropshot.be

  www.fchelson.be

  www.fphouthalen-genk.be

  www.gezinsbond-helchteren.be

  www.groenhouthalen-helchteren.be

  www.gr5wandelaarshelchteren.be
  www.helchterenvv.be

  www.hengelhoef.net
  www.khhoeverheidegalmlillo.be

  www.home.scarlet.be/albert.vandijck

  www.hondenschoolderoedel.be

  www.houthalen-helchteren.be

  www.houthalen-helchteren.cdenv.be
  www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

  www.houthalensracingteam.be
  www.hvchelchteren.be  

  www.illusio.be

  www.infogids-online.be

  www.jckreasa.be

  www.jeugdhuisthebassment.be

  www.kelchterhoef.be

  www.kreasa.be

  www.ksjhouthalen.be

  www.kwbhelchteren.be

  www.lachfestival.be

  www.lgcc.be
  www.limburgadembenemend.be

  www.mish-mash.be

  www.molenheide.be

  www.mrk-houthalen.be

  www.oc76.be

  www.parkfc.be

  www.poppunt.be

  www.rimo.be

  www.rotary-houthalen.be

  www.schooldeschakel.be

  www.sdhh.be
  www.selishouthalen.be

  www.terdolenfietshappening.be

  www.tvl.be

  www.userstelenet.be/
  ttcpalethouthalen
    
  www.villabasta.be

  www.vlabus.be
  www.wschelchteren.be

  http://www.hhoost.be/
  wijkvereniging/

  Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

  Openingsuren containerpark Houthalen-Helchteren
  zondag-maandag: gesloten
  dinsdag: 9.00-19.30 uur
  woensdag: 9.00-16.00 uur
  donderdag: 9.00-16.00 uur
  vrijdag: 9.00-16.00 uur
  zaterdag: 9.00-15.00 uur

  Zoeken in blog

  Archief per maand
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
  Startpagina !
  Blog als favoriet !
  Een interessant adres?
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!