Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

27-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Raymond Ceyssens geeft de fakkel door
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nieuwe voorzitter Cultuurraad

Na liefst dertig jaar voorzitterschap heeft Raymond Ceyssens de fakkel als voorzitter van de Cultuurraad doorgegeven. Goele Theuwissen uit Helchteren is de kersverse nieuwe voorzitster. Bij haar aantreden gaf Goele al meteen mee dat ze vooral aandacht wil schenken aan cultuurparticipatie van kinderen en jongeren. 

Naast de voorzittersfunctie werd ook de rol van ondervoorzitter opnieuw ingevuld. En ook hier neemt een jonge dame die taak op zich. Sabine Tokarek zal de komende jaren meewerken binnen de Cultuurraad in die functie. 

Bij de installatie van dit nieuw bestuur viel het vooral op dat de afscheidnemende voorzitter Raymond Ceyssens (foto) veel woorden van dank toegeschoven kreeg. Hij werd na deze lange carrière dan ook terecht in de bloemen gezet. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (1)
25-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiesgedrag Houthalen-Helchteren
Hoe heeft Houthalen-Helchteren gestemd? Wij geven u alle resultaten exclusief voor onze gemeente.

1. Federaal parlement

N-VA: 31,3 % (+0,7%) 
CD&V: 23,16 % (+ 3,75%) 
Sp.a: 16,85 % (-0,24%) 
Open VLD: 12,55% (+ 3%) - 
Vlaams Belang: 6,17% (-7,74%)
GROEN: 5,88% (+1,01%)
PVDA+: 2,97% (+1,43%)

2. Vlaams parlement

N-VA: 32,03% (+ 19,78%)
CD&V: 23,44% (-3,51%)
Sp.a: 16,98% (-1,2%)
Open VLD: 11,54% (-1,26%)
GROEN: 6,15% (+1,47%)
Vlaams Belang: 5,99% (-11,01%)
PVDA+: 2,91% (+1,91%)

Aantal voorkeurstemmen voor het Federaal parlement:

1. Beke Wouter (CD&V) - 4335 stemmen
2. Vandeput Steven (N-VA) - 3064 stemmen
3. Lijnen Nele (Open VLD) - 2850 stemmen
4. Vanvelthoven Peter (Sp.a) - 2311 stemmen
5. Yzermans Alain (Sp.a) - 1906 stemmen

Aantal voorkeurstemmen voor het Vlaams parlement:

1. Peumans Jan (N-VA): 4424 stemmen
2. Vandeurzen Jo (CD&V): 3781 stemmen
3. Ceyssens Lode (CD&V): 2758 stemmen
4. Mathei Steven (CD&V): 2268 stemmen 
5. Lieten Ingrid (Sp.a): 2174 stemmen 

Hoe scoorden de deelnemers uit Houthalen-Helchteren bij deze verkiezingen in Houthalen-Helchteren. Welk stemmenaantal haalden ze in onze gemeente:

Yzermans Alain (Sp.a): 1906 stemmen (federaal - opvolgers)
Aytar Mustafa (Sp.a): 1786 stemmen (Vlaams Parlement - effectief)
Wendelen Natascha (N-VA): 820 stemmen (Vlaams parlement - opvolgers)
Verpoorten Jef (CD&V): 1171 stemmen (Vlaams parlement -effectief)
Dogan Burak (CD&V): 1272 stemmen (federaal - effectief)
Lingier Jef (PVDA+): 138 stemmen (Vlaams parlement - effectief)
Colemont Els (PVDA+): 151 stemmen (Vlaams parlement - effectief)
Lauryssen May (PVDA+): 91 stemmen (Vlaams parlement - opvolgers)
Saeys Pippo (PVDA+): 125 stemmen (federaal - effectief)
Leyssens Lisa (GROEN): 108 stemmen (Vlaams parlement - opvolgers) 
Lamkharrat Khadiga (GROEN): 228 stemmen (Vlaams parlement - effectief) 
Ruiz Jimmy (GROEN): 143 stemmen (federaal - effectief) 
Achten Carine (Vlaams Belang): 182 stemmen (Vlaams parlement - effectief)


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse regering voorziet 57 miljoen voor onteigeningen
Er komt schot in onteigeningsdossiers bedrijventerrein Noord-Zuid

Volgens de krant Het Belang van Limburg zijn er flinke stappen voorwaarts gezet in het onteigeningsdossier rond het bedrijventerrein dat moet wijken voor de aanleg van de Noord-Zuid. Als de omleidingsweg zal worden aangelegd, moeten een tiental bedrijven op de KMO-zone Helchteren-Noord wijken. Het gaat onder meer over Colruyt, Dreamland, Volvo Rutten, Van Baelen, Vanlingen en De Coster. 

De bevoegde commissie in het Vlaams parlement meldt dat er voor 9 van de 10 betrokken bedrijven een oplossing voorligt. In totaal wordt er 57 miljoen uitgetrokken voor de onteigeningsprocedure en de herlocalisatie van de bedrijven. Voor de bedrijven worden locaties gezocht in Hechtel-Eksel, Diepenbeek en Genk. Colruyt liet al verstaan te verhuizen naar Houthalen-Centrum. Voor één bedrijf is er nog geen oplossing, omdat aan dit dossier ook een saneringsdossier gekoppeld is. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schepen werkt aan visie rond dierenwelzijn
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Weldra lokaal meldpunt rond dierenwelzijn?

Het was de S&D-fractie die in de gemeenteraad van afgelopen donderdag wilde weten hoe het zit met het beleidsdomein Dierenwelzijn. "Oorspronkelijk was Dierenwelzijn niet meer opgenomen als bevoegdheid bij één van de schepenen", aldus fractieleider Stijn Van Dingenen. "Maar bij de installatie van de gemeenteraad vorig jaar werd na een opmerking hieromtrent vanuit onze fractie toch de schepen van Milieu ook aangesteld rond dit beleidsthema. Echter, intussen zijn we anderhalf jaar verder en in al die tijd is nog met geen woord gerept over Dierenwelzijn. Nochtans zijn de noden groot. Vandaar dat we het punt deze maand agendeerden op de raad. We wilden van schepen Oktay weten welke plannen hij rond Dierenwelzijn heeft. 
Schepen Oktay bevestigde dat het de voorbije maanden rond het thema Dierenwelzijn inderdaad stil was. "Maar ik ben bezig om een beleidsvisie uit te werken. Tegen eind 2014 moet die visie rond zijn en wordt ze gepresenteerd in de raad", beloofde Oktay. 

Meldpunt
Van Dingenen wou ook weten of er in de toekomst nog gewerkt zal worden met een Adviesraad Dierenwelzijn. In het verleden was die raad actief in Houthalen-Helchteren. "De schepen gaf echter aan niet meer te willen werken met zo'n adviesraad. In ruil voorziet hij wel de installatie van een centraal meldpunt waar inwoners terecht kunnen met vragen of opmerkingen rond dierenwelzijnsproblematieken. Bijkomend ging de schepen ook in op de vraag om in het nieuw samengestelde politiekorps MidLim duidelijk aandacht te schenken aan het thema Dierenwelzijn. De schepen gaf aan dat één inspecteur zal worden belast met dit thema. Deze inspecteur wordt in de toekomst ingezet bij opdrachten en sensibilisering rond Dierenwelzijn in Houthalen-Helchteren."

Castratie
De S&D-fractie vroeg ook of schepen Oktay bereid was om een subsidiereglement in het leven te roepen waarbij inwoners die hun huiskat willen steriliseren of castreren een financiële premie krijgen om dit te doen. "De problematiek van zwerfkatten is in onze gemeente nog groot", aldus Van Dingenen. "De voorbije jaren werden jaarlijks gemiddeld zo'n 130 katten gevangen en gesteriliseerd of gecastreerd. Op die manier wordt de kattenpopulatie ingedijkt en voorkomen we ook heel wat dierenleed. De dierenasielen zitten immers vol met te adopteren dieren. Vandaar dat we het een goed idee vinden om -net zoals in Antwerpen bijvoorbeeld- onze inwoners te stimuleren om hun katten te behoeden van nesten kittens. In Antwerpen ontvangen inwoners 10 euro voor een castratie van hun kat, 30 euro voor een sterilisatie." 

Schepen Oktay vond het alvast een interessante piste en beloofde te bekijken of zo'n subsidiekrediet haalbaar is binnen de Dierenwelzijnsvisie die hij op poten zet."

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gigantische hoeveelheid cocaïne ontdekt
Grote drugsvangst op industriezone Europark

Met een inzet van de grote middelen heeft de politiezone MidLim gisteren op industriezone Europark een grote hoeveelheid drugs in beslag genomen. Het gaat maar liefst over 210 kg cocaïne, goed voor een straatwaarde van 7 miljoen euro. De drugs zaten verstopt achter een vals plafond van een truck geladen met bananen.

Bij de actie werd een Spanjaard aangehouden. Twee andere personen konden op de vlucht slaan. Het was een alerte politiepatrouille die verdachte omstandigheden op het bedrijventerrein in de gaten kreeg. In eerste instantie dachten de agenten dat het om een inbraak ging, maar nader onderzoek bracht de enorme hoeveelheid drugs aan het licht. De cocaïne zat verpakt in 140 pakketten van elk zo'n 1,5 kg. Het is een grote drugsvangst en dat voor de tweede dag op rij. Eerder deze week had diezelfde politiezone immers ook al een aantal cannabisplantages opgerold.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flinke rookontwikkeling bij bedrijfsbrand
Brand bij afvalbedrijf

Op het bedrijventerrein Centrum-Zuid werd dinsdagavond laat het afvalverwerkend bedrijf Van Gansewinkel getroffen door een brand. Rond 23 uur werd een hevige rookontwikkeling vastgesteld. In een open opslagplaats was brand ontstaan in een flinke berg afval. De brandweer van Genk kreeg bij het bestrijden van de brand ondersteuning van de korpsen van Hasselt, Maasmechelen en Beringen. Vooral het aanleveren van bluswater bleek nodig. De brand zelf beperkte zich tot de afvalberg. Verdere schade kon vermeden worden, er vielen ook geen gewonden. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis in Helchteren verbergt 800 wietplanten
Politie rolt cannabisplantage op

Bij een grootscheepse actie van de politiezone MidLim werden gisteren een resem wietplantages in Limburg opgedoekt. Ook in Helchteren was dat het geval. In een woning in de Kriekebergstraat werd een cannabisplantage ontdekt en opgeruimd. De plantage omvatte liefst 800 wietplanten. Bij de actie werden twee Nederlanders voorgeleid voor de onderzoeksrechter in verband met de plantage in Helchteren. Ook in Maaseik, Opglabbeek en Genk werden flinke plantages opgedoekt. Bij de gecoördineerde politieactie werden meer dan 40 manschappen ingezet.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yaro en Iljo zijn supertalenten
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Tweelingbroers zorgen voor uniek verhaal in de badmintonsport

Yaro en Iljo Van Delsen zijn tweelingbroers. Deze gasten van 10 jaar oud delen veel hobby’s samen. Zo zijn tennis en badminton hun favoriete sporten. En hun sportief verhaal is uniek. Dit voorjaar werd Yaro Belgisch kampioen badminton enkelspel in zijn leeftijdscategorie. Maar er is meer. De twee broers behaalden als duo ook de Belgische titel in het dubbelspel. Iljo veroverde bovendien ook nog de Belgische titel in het gemengd dubbelspel. Schitterende sportieve prestaties dus! 

Ook tijdens het Yonex Junior Master Circuit, één van de hoogst gerangschikte wedstrijdvormen in het badminton, bleken beide sportievelingen in bloedvorm. Yaro won overtuigend drie titels. In het enkelspel versloeg hij zijn broer Iljo in de finale. Het duo won samen wel het dubbelspel en Yaro behaalde met zijn partner Siebelijn De Sutter ook de titel in het dubbel gemengd. In hun leeftijdscategorie beëindigden Yaro en Iljo het seizoen op de eerste en de tweede plaats van de nationale ranking. Een uniek feit in de Belgische badmintongeschiedenis. 

Nu het badmintonseizoen ten einde is, focussen beide jonge sportievelingen zich op de tennissport. Geen twijfel mogelijk: van Yaro en Iljo gaan we in de toekomst nog veel horen! 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medailles op Limburgs Kampioenschap taekwondo
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Taekwondoclub Keumgang Houthalen-Oost behaalt prima resultaten

Op de Open Limburgse Kampioenschappen Stijl die zopas plaatsvonden, heeft Taekwondoclub Keumgang Houthalen-Oost prachtige resultaten behaald. Dankzij hun inzet en de goede begeleiding van coach Sandro Morini behaalden zowaar alle leden van de club die deelnamen aan deze kampioenschappen een medaille! Zo was er goud voor Can Bulmus, Jana Smets, Tara Van Looy en Haitam Stitou. Een zilveren medaille was weggelegd voor Mounir Abouroh en  Thomas Kieronski en Gaia Trinci brachten brons mee naar huis. 
Een superresultaat voor de laatste wedstrijd van het seizoen! (bron: hbvl)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewoners Laekerveld tonen hun leefomgeving
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Laekerveld vierde onder stralende zon 10-jarig bestaan

Met de glimlach en onder een stralende zon verwelkomden zowel de bewoners als het personeel en de vrijwilligers van woonvorm Laekerveld afgelopen zondag het talrijk opgekomen publiek. Laekerveld bestaat tien jaar en dat moest natuurlijk gevierd worden! 

Woonvorm Laekerveld is de thuis van een 30-tal personen met een beperking die er permanent verblijven. De woonvorm herbergt knappe, ruime en moderne studio's die een prima comfort bieden aan de bewoners.  Sociale contacten tussen de bewoners onderling worden gestimuleerd door onder meer gemeenschappelijke livings en gezellige buitenterrassen. Er is 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 permanentie in het centrum van deskundige begeleiders. Ook tientallen vrijwilligers steken een handje toe in deze woonvorm. Een uniek, warm en mooi project dat onder het beheer valt van de vzw Stijn. 

En dat de bewoners het in Laekerveld naar hun zin hebben, gaven ze duidelijk te kennen op de opendeurdag. De aanwezigen konden genieten van rondleidingen waarbij een aantal bewoners het publiek mee op sleeptouw namen. Daarnaast was er heel wat muzikale en humoristische randanimatie en natuurlijk... de zon nodigde iedereen uit voor een fris drankje op één van de gezellige terrassen.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Marjolein Geuens tapt beste pintje! 

De 24-jarige Marjolein Geuens uit onze gemeente heeft in Cannes de 'Stella Artois World Draught Masters' gewonnen. Volgens de jury beheerste Geuens als beste de kunst om een pintje te tappen volgens het 'Schenkritueel'. 

Marjolein Geuens is meteen ook de eerste Belgische vrouw die deze titel wint. Vorige maand werd ze ook al de eerste vrouwelijke laureaat tijdens de Belgische wedstrijd die in Leuven plaatsvond.

Tijdens de 'World Draught Masters' komt het erop aan om een pint te tappen in 9 stappen. In de finale nam ze het op tegen de Brit Nick Kerkman.

Door deze titel wordt Geuens de officiële ambassadeur voor de, van oorsprong, Leuvense pils wereldwijd. "Een perfect geschonken glas bier is een uiting van respect, zowel voor de klant als voor het bier zelf. Er is uitzonderlijk veel talent nodig om het schenkritueel in 9 stappen te beheersen en het voor een groot publiek te kunnen uitvoeren. We zijn verheugd Marjolein Geuens binnen de Stella Artoisfamilie te verwelkomen", zegt Debora Koyama, Global Vice President van Stella Artois. Het is trouwens al voor de achtste keer dat een Belg deze wedstrijd wint. (bron: hbvl)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forest Voices concerteert
'Touch the Sky' in kerk Lillo

Dameskoor Forest Voices bestaat dit jaar 3 jaar! De unieke, warme samenklank van dit koor is te danken aan hard repeteren, veel studeren en plezier. U voelt zich nog meer betrokken omdat het programma volledig uit het hoofd wordt gezongen. De koorleden hebben zich drie jaar lang toegelegd op het bereiken van een homogene klankkleur. Wat Forest Voices zo bijzonder maakt, is dat het koor uitsluitend bestaat uit moeders, dochters en vriendinnen.

Op zondag 18 mei geeft Forest Voices een concert in de Sint-Antoniuskerk van Lillo en dit om 15 uur. 
Op het programma staat een kleurrijke mix van Värttinä, Les Chorists, Adele, Damien Rice, Michael Bojesen, Train, P!nk, Gabriel Fauré, Florence + the Machine... Touch The Sky is een concert zonder franjes. Puur, sterk en oprecht door haar eenvoud, techniek en souplesse. Iedereen is welkom, kaarten kosten 5 euro aan de kassa.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belastingservice
Belastingdienst helpt u met uw belastingbrief

Traditiegetrouw moet iedereen dezer dagen weer zijn of haar belastingbrief invullen en indienen. Omdat dat niet voor iedereen even makkelijk is, bieden de medewerkers van de belastingdienst ondersteuning. Op 10, 11, 12 en 13 juni zullen ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Financiën u helpen met het invullen van uw belastingbrief in het NAC. U kan in het NAC terecht op deze dagen van 9 tot 16 uur. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wielerwedstrijd
Klik op de afbeelding om de link te volgen Trofee Maarten Wynants 

Op zaterdag 17 mei wordt Helchteren opnieuw een echt wielerdorp. Voor de 8ste maal vindt er de Trofee Maarten Wynants plaats. Het epicentrum van de wedstrijden ligt op de Helzoldstraat. Om 11 uur start het spektakel met een wedstrijd UCI 1.2 elite dames. Om 15 uur is er dan de Pro Challenge Helchteren koers. Uitkijken wordt het ook naar de Gentlemen- en inwonersrace die om 19.30 uur van start gaat. Voor de 'plakkers' zal een DJ een toffe afterparty op poten zetten vanaf 21 uur. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor tweede jaar op rij gouden medaille
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Houthalenaar opnieuw Belgisch kampioen Latin Dance

Samen met zijn danspartner Vanessa Vangeel is Houthalenaar Kurt Vanbriel afgelopen weekend opnieuw Belgisch kampioen Latin Dance geworden en dat in de categorie Professional. Ook vorig jaar sleepte dit duo deze titel in de wacht. Vanessa en Kurt draaien al een aantal jaren mee aan de Belgische top van het professioneel dansen. Dankzij deze titel mag het duo ook ons land vertegenwoordigen op het komende Europees kampioenschap en op het wereldkampioenschap. De thuisbasis van deze dansende kampioenen is dansschool Conquista in Peer waar Vanessa en Kurt zelf ook danslessen verzorgen. 
Meer info: www.conquista.be. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opvoeden in beweging
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Week van de Opvoeding 

Dit jaar is het thema van de Week van de Opvoeding "Opvoeden in beweging". De Week van de Opvoeding vindt plaats van 16 tot 23 mei. 
Tijdens deze periode worden ouders en andere opvoeders in de bloemetjes gezet. Inspelend op het jaarthema zal de focus dit jaar liggen op opvoeden met een gezonde levensstijl en bewegen. Opvoeden verandert ook steeds en kan verschillen naargelang het land, cultuur en de leeftijd van een kind. Ook veranderingen in de samenleving kunnen opvoeding beïnvloeden. Opvoeden is dus nergens "gelijk" en gezinnen zijn steeds in beweging!


Op heel wat plaatsen in de gemeente kan je ontdekken dat opvoeden in de kijker staat of kan je terecht met kleine en grote vragen rond opvoeding! Hoe spot je deze plaatsen? Een "rode loper" in je buurt gezien… of ballonnen met complimentjes beschreven, een themamuur vol post-its rond opvoeden ontdekt of misschien de kleurtekening gevonden voor deelname aan onze tekenwedstrijd?…dan is het "week van de opvoeding"!


Wens je een gesprek met een opvoedingsconsulente?

Dat kan! Maar maak altijd eerst een afspraak via 0496/87 81 50 ofinfo@opvoedingswinkelwestlimburg.be.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wil jij onthaalouder worden?
Klik op de afbeelding om de link te volgen Infoavond onthaalouders

Landelijke Kinderopvang is al jaren actief in Houthalen-Helchteren als ondersteunende koepelstructuur voor heel wat onthaalouders. Onthaalouders staan in voor kwaliteitsvolle opvang van baby’s, peuters en/of schoolgaande kinderen terwijl hun ouders gaan werken of een opleiding volgen. Onthaalouders werken thuis alleen of samen met een collega. Landelijke Kinderopvang zorgt voor de administratie en de ondersteuning van onthaalouders op vlak van inrichting en veiligheid, pedagogische kennis, vorming en opleiding.

Om te kunnen beantwoorden aan de grote vraag naar kinderopvang is Landelijke Kinderopvang dringend op zoek naar nieuwe onthaalouders.
Wie meer info wil over onthaalouder worden, is welkom op een specifieke infosessie die op woensdag 21 mei om 19.00 uur doorgaat in CC Casino Houthalen-Helchteren. Best even vooraf contact opnemen met het regiokantoor van Landelijke Kinderopvang op het nummer 070/24 60 41 of per mail op limburg@landelijkekinderopvang.be indien u zich wenst in te schrijven voor deze infosessie.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij maakten het rapport van uw gemeenteraadsleden op.
Het rapport van uw gemeenteraad - werkjaar 2013 

Wij presenteren u graag een uniek rapport over de werking van de gemeenteraad van Houthalen-Helchteren en dat voor het werkjaar 2013. Dit rapport heeft als doel een beeld te scheppen van de werking van de gemeenteraad en de gemeenteraadsleden in Houthalen-Helchteren. Het rapport heeft niet als doel raadsleden af te rekenen op hun inzet, maar het biedt wel een stimulans om de werking van de gemeenteraad  verder uit te bouwen en te optimaliseren.

Uiteraard zit er in het cijfermateriaal ook een bepaalde logica verscholen. Zo is het logisch dat vanuit de oppositiepartijen meer vragen gesteld worden in de raad, dan vanuit de meerderheidspartijen. Daarnaast is het ook logisch dat de rol van de burgemeester in de raad anders, vaak ruimer, is dan deze van de andere leden van het college. Ook de rol van de voorzitter van de gemeenteraad ligt anders dan bij de overige raadsleden. De voorzitter leidt immers alle dossiers op de raad in en komt in die optiek vaak in beeld. Inhoudelijk is de voorzitter echter niet beladen met de betrokken dossiers.

De opgenomen cijfers moeten op de juiste manier geïnterpreteerd worden. Ook hier geldt het principe dat kwaliteit moet primeren op kwantiteit. Toch kan niet ontkend worden dat dit rapport een duidelijke weerspiegeling aangeeft van de verhoudingen die binnen de gemeenteraad en die tussen de gemeenteraadsleden onderling bestaan.

2013: geen normaal jaar

2013 was ook een jaar waarin de gemeenteraad geconfronteerd werd met een aantal opvallendheden die hun weerslag hebben op de cijfers. Zo was burgemeester Yzermans geschorst in de maanden januari, februari en maart. Zijn taken werden overgenomen door schepen Verpoorten.

Schepen Ventura nam in september ontslag en werd als schepen vervangen door Muhammet Oktay. Als raadslid kwam Reinhilde Wyckmans in zijn plaats. Ook deze wissel heeft natuurlijk impact op de cijfers. 


1. Impact van het College van Burgemeester en Schepenen op de gemeenteraad

Bevoegdheidsverdeling per 1-1-2013 tot 31-12-2013

Yzermans Alain

burgemeester

Veiligheid, financiën, communicatie, evenementen

Verpoorten Jef

schepen

Ondernemen, toerisme, tewerkstelling

Vanotterdijk Roger

schepen

Ruimtelijke ordening en huisvesting

Pollers Patrick

schepen

Sport, openbare werken, mobiliteit

Bellio Myriam

schepen

Burgerlijke stand, feestelijkheden

Kanli Göksal

schepen

Cultuur en jeugd

Aytar Mustafa

schepen

Welzijn en OCMW

Ventura Antonio (tot sept.)

schepen

Onderwijs, milieu en duurzaamheid

Oktay Muhammet (vanaf sept.)

schepen

Onderwijs, milieu en duurzaamheid

 

2. Aantal inhoudelijke dossiers op de gemeenteraad (periode 1-1-2013 / 31-12-2013)

Yzermans Alain

75

Vanotterdijk Roger

24

Kanlo Göksal

22

Ventura Antonio

15

Verpoorten Jef

12

Aytar Mustafa

11

Oktay Muhammet

9

Bellio Myriam

1

Opvallend hierbij is toch wel het feit dat schepen Bellio amper 1 inhoudelijk beleidsdossier op de raad heeft gebracht op een heel werkjaar. De cijfers van schepen Ventura en schepen Oktay mogen op inhoudelijk vlak samengeteld worden. Hun bevoegdheden liepen na de overdracht immers integraal verder. 


3. Tussenkomsten tijdens de raadszittingen

Nadat de bevoegde schepen of burgemeester een dossier op de raadszitting brengt, en nadat hij of zij inhoudelijk dit dossier toelicht, staat het de raadsleden vrij om hieromtrent bijkomende vragen te stellen, opmerkingen te formuleren of aanvullende suggesties te doen. Dit noemen we in dit rapport tussenkomsten. Elk raadslid heeft het recht tussen te komen. Hieronder het overzicht van het aantal inhoudelijke tussenkomsten door raadsleden. De cijfers die bij de raadsvoorzitter alsook bij de leden van het College van Burgemeester en Schepenen staan, zijn tussenkomsten die de betrokkene deed inzake dossiers die niet tot zijn takenpakket/bevoegdheid behoorden.

  1. Van Dingenen Stijn - S&D - 59 tussenkomsten
  2. Timmermans Peter - N-VA - 49 tussenkomsten
  3. Bosmans Melissa - S&D - 23 tussenkomsten
  4. Vanoevelen Maurice - CD&V - 20 tussenkomsten
  5. Melotte Luc - N-VA - 13 tussenkomsten
  6. Vanotterdijk Roger - CD&V -11 tussenkomsten
  7. Londers Gert - VB - 9 tussenkomsten
  8. Yzermans Alain - sp.a - 6 tussenkomsten
  9. D’Oultremont Jules - S&D - 5 tussenkomsten
  10. Aytar Mustafa - sp.a  - 5 tussenkomsten
  11. Costa Luciana - S&D - 3 tussenkomsten
  12. Van de Vloed Olga- S&D 3 tussenkomsten
  13. Vandewiele Paul - CD&V - 2 tussenkomsten
  14. Gerits Geert N-VA 2 tussenkomsten
  15. Verpoorten Jef -  CD&V 2 tussenkomsten
  16. Pollers Patrick - sp.a - 2 tussenkomsten
  17. Kanli Göksal CD&V - 2 tussenkomsten
  18. Ventura Antonio - Groen 1 tussenkomst
  19. Lucas Guy sp.a 1 tussenkomst

Van de overige raadsleden werden geen tussenkomsten genotuleerd. 


4. Gestelde vragen tijdens de raadszittingen

Naast tussenkomsten over geagendeerde punten op de raadszittingen, heeft elk raadslid ook het recht om vragen hetzij schriftelijk te agenderen op de raadszitting, hetzij mondeling te stellen op het einde van elke raadszitting. Tien raadsleden maakten van deze mogelijkheid in 2013 gebruik. Hieronder het overzicht:

  • Van Dingenen Stijn - S&D - 28 vragen
  • Bosmans Melissa - S&D - 20 vragen
  • Timmermans Peter - N-VA  - 14 vragen
  • Costa Luciana - S&D - 7 vragen
  • Melotte Luc - N-VA - 6 vragen
  • Gerits Geert - N-VA - 5 vragen
  • D'Oultremont Jules - S&D - 3 vragen
  • Van de Vloed Olga - S&D - 3 vragen
  • Wendelen Natascha N-VA - 2 vragen
  • Londers Gert - VB - 1 vraag

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Resultaten onderzoek zijn bekend
Hoe evalueert u 'winkelen' in Houthalen-Helchteren?

Onderzoeksbureau iVOX onderzocht de voorbije maanden, samen met onder meer HBVL en KBC het winkelgedrag in Houthalen-Helchteren. Wij geven u graag een resem resultaten uit dit onderzoek mee:
  • De inwoners van Houthalen-Helchteren geven de openingsuren van de winkels in onze gemeente een 7,6 op 10.
  • Voor het algemeen aanbod geven de inwoners een 6,8 op 10. 
  •  De bereikbaarheid van de winkels scoort goed met 7,5 op 10. Voor Vlaanderen ligt dit gemiddeld op 7,3 op 10.
  • Qua parkeermogelijkheid halen de plaatselijke winkels een 6,9 op 10. 
  • De service die de plaatselijke winkels aanbieden, krijgt een gemiddelde van 7,4 op 10. 
  • 25% van de inwoners van onze gemeente zou er gebruik van maken als de winkels vroeger zouden opengaan.
  • 54% van de inwoners zou er gebruik van maken als de winkels later openbleven.
  • 66% van de inwoners zou er gebruik van maken als de winkels op zondag open zouden zijn. Dat ligt hoger dan het Vlaams gemiddelde (60%).
  • 13% van de inwoners zou bereid zijn iets meer te betalen in de winkels, als de winkels vroeger, later of op zondag open zouden zijn.
Opmerkelijk is ook dat 83% van de ondervraagde inwoners aangeeft de voorbije maanden online aankopen te hebben gedaan. Dat is lager dan het Vlaams gemiddelde dat op 87% ligt. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actie S&D Houthalen-Helchteren heeft succes
BNP PARIBAS FORTIS laat inwoners Houthalen-Oost niet in de kou staan! 
 
Een aantal weken geleden ontstond er grote onrust bij de 8000 inwoners van Houthalen-Oost. Immers de enige nog resterende bankinstelling BNP Paribas Fortis liet weten haar filiaal in de wijk te sluiten. Meteen het signaal voor de partij S&D Houthalen-Helchteren om aan de alarmbel te trekken. En dat had effect... 
 
Actie
"Het nieuws sloeg in als een bom in Houthalen-Oost", aldus Stijn Van Dingenen en Jules D'Oultremont van S&D. "Onze lokale gemeenschap zou met de sluiting van het kantoor voor haar bankverrichtingen moeten uitwijken naar Genk-Centrum, Waterschei, Boxbergheide, Opglabbeek of Houthalen-Centrum. Niet echt handig voor veel, vooral oudere mensen. Daarom organiseerden we vanuit S&D een actie en een petitie om te ijveren voor het behoud van het kantoor, of alleszins voor het behoud van een bankautomaat waar beperkte verrichtingen kunnen gebeuren."
 
BNP Paribas Fortis wil bankautomaten behouden
En die actie blijkt nu succesvol. BNP Paribas Fortis liet vandaag weten flinke inspanningen te leveren om in te gaan op de vraag naar het behoud van bankautomaten. "We erkennen de maatschappelijke rol die we als bankinstelling spelen in deze grote woonwijk", aldus Peter Claes van BNP Paribas Fortis. "Hiermee zijn we binnen onze bankinstelling aan de slag gegaan wat er toe geleid heeft dat BNP Paribas Fortis de beslissing heeft genomen om toch twee bankautomaten te behouden in Houthalen-Oost. Ondanks het feit dat veel van de gebruikers geen klanten zijn van onze bank en ondanks het feit dat zo'n automaten-installatie een hoge kostprijs voor onze bank inhoudt, vinden we niet dat we als BNP Paribas Fortis deze lokale gemeenschap in de steek mogen laten. Vandaar de beslissing om de automaten te behouden. Het zullen nieuwe automaten worden, die aan de buitenzijde van het gebouw geplaatst worden. De beslissing is genomen, de procedure tot plaatsing, met onder meer het aanvragen van een bouwvergunning hiervoor, zal weldra worden opgestart. Maar het ziet er dus goed uit voor Houthalen-Oost. Het opzet is dat er weinig of geen tijd ligt tussen de sluiting van het kantoor en de installatie van de nieuwe automaten zodat de hinder voor de inwoners van Houthalen-Oost beperkt blijft. Met deze inspanning hopen we als BNP Paribas Fortis aan de lokale gemeenschap te tonen dat we onze maatschappelijke rol ten volle willen blijven opnemen."
 
Super nieuws!
S&D Houthalen-Helchteren is erg tevreden met de inzet van BNP Paribas Fortis. "Het is inderdaad schitterend dat BNP Paribas Fortis deze inspanningen wil leveren. Een grote zucht van opluchting zal door onze wijk gaan, ongetwijfeld. Wij willen dan ook de directie van BNP Paribas Fortis alsook de lokale kantoormedewerkers bijzonder hartelijk bedanken voor de manier waarop ze met dit knelpunt en met ons als gesprekspartner zijn omgegaan", aldus Stijn Van Dingenen en Jules D'Oultremont. 
 
"Hopelijk zien onze inwoners nu ook in dat BNP Paribas Fortis hier werkelijk een flinke inspanning levert. Cijfers tonen immers aan dat de gebruikers van deze automaten voor een groot deel ook niet-klanten zijn van BNP Paribas Fortis. Toch wil de bank deze inspanning leveren en dat is super nieuws. We willen namens S&D iedereen bedanken die in dit dossier meegewerkt heeft aan een oplossing. In de eerste plaats de honderden inwoners die onze petitie hebben ondertekend, maar zeker ook BNP Paribas Fortis en het gemeentebestuur dat ons steunde in deze actie. Een mooi voorbeeld van samenwerking die tot prima resultaten leidt. We zullen als lokale gemeenschap de komende tijd echter ook onze rol moeten spelen. In die zin dat we deze bankautomaten moeten koesteren. Het zijn open automaten, dus sociale controle om vandalisme bijvoorbeeld tegen te gaan, is nodig."

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
  • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
  • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
  • Rommelmarkt op Kelchterhoef
  • Arrestaties in drugsonderzoek
  • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
  • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • Misschien is judo wel joúw sport!
  • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
  • Heide stilaan op zijn mooist
  • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
    ja
    neen
    Bekijk resultaat

    Laatste commentaren
  • offerschande (Equal)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • integratie-ambtenaar (Oma)
        op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • aquagym (zwemles)
        op Aquagym
  • een eigen kijk op kosten (schaapjesteller)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww  
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.cosimo.be/Meulenberg 

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs