Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

19-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benefietmatch
FC Helson voetbalt voor het goede doel

Aanstaande zondag 22 september organiseert voetbalclub FC Helson een voetbalwedstrijd voor het goede doel. De wedstrijd wordt om 18 uur op gang geschoten. Een aantal ex-profspelers dagen voormalige gloriën van FC Helson uit... Onder meer Mike Origi, Dimitri De Condé, Stijn Haeldermans en Luc Nilis zullen aan de aftrap verschijnen. 
De inkom voor deze wedstrijd bedraagt 5 euro. De opbrengst gaat naar de stichting tegen kanker van Team Rippel Stippeltjes van Levensloop Lommel. Zijn rekenen op uw steun. Voorverkoopkaarten kan je nu al bekomen bij het bestuur van FC Helson.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervelende fout bij belastingaanslag

Nieuw adres voor belastingkantoren

Door een computerfout hebben inwoners van onze gemeente in de eerste helft van september aanslagbiljetten in de personenbelasting ontvangen waarop het belastingkantoor dat voor hen de aanslag opstelde nog vermeld wordt met haar oude adres in de Vredelaan. Echter, het kantoor "Controle Personenbelasting Houthalen-Helchteren" is sinds 19 april verhuisd naar het Rijksadministratief Centrum IN Hasselt. Het Rijksadministratief Centrum ligt aan de Voorstraat 43 (binnenkant van de Grote Ring, tegenover het provinciehuis). De diensten zijn er open voor het publiek elke voormiddag van 9 tot 12 uur. Je kan de belastingambtenaren ook buiten die uren contacteren via telefoon, e-mail of fax.

Graag geven wij u de juiste adressen en contactgegevens van de belastingdiensten nog even mee:

-- Controle BTW Houthalen, Voorstraat 43 bus 49, 3500 Hasselt. Tel. 02 577 75 10 en e-mail: contr.btw.houthalenhelchteren@minfin.fed.be
-- Controle Personenbelasting Houthalen-Helchteren, Voorstraat 43 bus 67, 3500 Hasselt. Tel. 0257 774 80, fax 0257 952 28 en e-mail: contr.db.houthalen-helchter@minfin.fed.be
-- Registratiekantoor Houthalen-Helchteren, Voorstraat 43 bus 39, 3500 Hasselt. Tel. 0257/775 00, fax 0257/978 33 en e-mail: kant.reg.houthalen-helchter@minfin.fed.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat ook jouw energiefactuur flink zakken...
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Infoavond warmtepompen

Wist je dat zo'n 50 tot zelfs 70 % van je energierekening naar de verwarming van je woning gaat? Door energiezuinig te verwarmen, kan je dus geld besparen. Bovendien win je aan wooncomfort. Om je op weg te helpen organiseert de provincie Limburg samen met Infrax, Dubolimburg en de Limburgse gemeenten infoavonden onder het motto Warm Limburg. 
Tijdens deze infoavonden komen volgende thema's aan bod: 
  • hoe werkt een warmtepomp
  • overzicht van verschillende systemen, de voorwaarden en het energieverbruik
  • overzicht van beschikbare premies
  • wat met sanitair warm water
  • ...
Op woensdag 18 september vindt er een infoavond over warmtepompen plaats in Houthalen-Helchteren en dit in cultuurcentrum Casino. De avond start om 19.30 uur. Deelnemen is gratis, je vooraf even aanmelden is wel verplicht. Meer info: www.warmlimburg.be. 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schepen stapt op
Klik op de afbeelding om de link te volgen Abrupt einde aan politieke loopbaan schepen Ventura

Met een droog maar niet mis te verstaan persbericht kondigde schepen Antonio Ventura maandagmiddag zijn afscheid van de politiek aan. Ventura stopt met onmiddellijke ingang met al zijn politieke activiteiten en mandaten. Ook het mandaat van schepen legt Ventura neer. 
De voorbije maanden was Ventura al vaker afwezig als schepen. In zijn bericht haalt de man aan dat politiek gehakketak binnen zijn moederpartij GROEN voor hem aan de basis ligt van zijn ontslag. Ventura gaat nu meer tijd in zijn gezin steken en neemt ook op doktersadvies afscheid van de politiek.

Stoelendans
Het onverwachte afscheid zorgt wel voor een stoelendans binnen de meerderheid. Ventura wordt als gemeenteraadslid opgevolgd door Reinhilde Wyckmans. Wyckmans raakte vorig jaar net niet verkozen op de kartellijst SP.a/GROEN/plus als onafhankelijke kandidate en fungeert als 1ste opvolger. Het voorbije jaar trad Wyckmans toe tot de partij GROEN. Echter intussen maakte Wyckmans eveneens bekend uit GROEN te stappen. De malaise binnen de lokale afdeling van de partij zette haar tot dit uittreden aan. Momenteel is Wyckmans actief als OCMW-raadslid. De verwachting is dat ze beide mandaten niet zal combineren, waardoor ook binnen het OCMW-bestuur vermoedelijk een nieuwe mandataris zal opduiken.

Als schepen wordt Antonio Ventura in principe opgevolgd door Muhammed Oktay, momenteel gemeenteraadslid en wel nog actief binnen GROEN. Het was sowieso de intentie dat Oktay het ambt van Ventura in 2017 zou overnemen. Dit wordt nu dus versneld. Indien er voor het overige binnen de meerderheid de komende dagen niets verandert, betekent dit concreet dat Houthalen-Helchteren vanaf de eedaflegging van Oktay, een eedaflegging die volgende gemeenteraad verwacht wordt, over drie schepenen van Turkse origine zal beschikken. Dat is nooit eerder gebeurd in onze gemeente. Of er ook een bevoegdheidsherverkaveling komt, is nog niet duidelijk. 

Boegbeeld
Met het afscheid van Ventura verliest Houthalen-Helchteren een belangrijk boegbeeld van de groene beweging. Meer dan 23 jaar lang was Antonio Ventura actief binnen Agalev en later GROEN. Hij zetelde gedurende vier legislaturen in de gemeenteraad als raadslid. Sinds vorige legislatuur was Ventura schepen bevoegd voor onder meer Onderwijs en Milieu. 
(foto GROEN)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zware inbraak
Krantenwinkel krijgt dieven over de vloer

De krantenwinkel in de Mooksteeg werd maandagochtend verrast door onaangenaam bezoek. Dieven braken binnen en namen sigaretten mee uit de winkel. Verder drongen ze ook door tot het woongedeelte achter de winkelruimte. Daar vonden ze de autosleutels. Zo konden de dieven de Volkswagen Tiguan die in de garage stond starten en er simpelweg mee wegrijden. Het labo en de politie kwamen ter plaatse voor een sporenonderzoek. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbijrijdende auto gooit brandende cocktail uit wagen
Molotovcocktail 

Op de Kazernelaan in Helchteren werden klanten en de uitbater van een kebabzaak afgelopen zaterdagnacht opgeschrikt door een ernstig gebeuren. Rond 23.45 uur gooiden onverlaten uit een voorbijrijdende wagen een brandend voorwerp richting de kebabzaak. Het voorwerp kwam tegen de achterruit van een auto terecht en ontplofte. De wagen raakte hierbij beschadigd. Uit de eerste vaststellingen zou blijken dat het om een molotovcocktail gaat. Een man die voor de zaak stond te wachten, zag alles gebeuren en verwittigde de politie. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rashoenderclub Het Scharrelhoen bestaat 30 jaar
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Kleinste kippensoort ter wereld op tentoonstelling Het Scharrelhoen

Het is een feestjaar voor rashoenderclub Het Scharrelhoen uit Houthalen-Oost. De club bestaat dertig jaar. Een jubileum dat ongetwijfeld flink in de verf gezet zal worden tijdens de internationale pluimveetentoonstelling die de club op zondag 22 september organiseert.

"De leden van onze club zijn fokkers van rashoenders", aldus clubvoorzitter Frans Florczak. "We hebben als doel om zoveel mogelijk authentieke soorten van hoenders in stand te houden. De soorten worden gefokt volgens een internationale rasbeschrijving. Hierbij moet het dier voldoen aan heel wat vastgelegde uiterlijke kenmerken. Eigenlijk houden we met z'n allen op die manier een stuk levend erfgoed in stand. Belangrijk voor de biodiversiteit maar ook gewoon erg mooi om naar te kijken. Er bestaan immers honderden soorten rashoenders. En daar zitten best unieke exemplaren bij."

Kleinste kip
Heel wat van die soorten kan het grote publiek bekijken tijdens de tentoonstelling van de club. Die tentoonstelling vindt plaats in ontmoetingscentrum 't Park in Houthalen-Oost op zondag 22 september van 10 tot 18 uur. "Tientallen fokkers presenteren er hun beste dieren. Goed voor een overzicht van honderden soorten kippen, aangevuld met ganzen, eenden, kalkoenen, duiven en fazanten", aldus Florczak. "Onder de gepresenteerde dieren bevindt zich onder meer de kleinste kippensoort ter wereld: het Serama-hoen. Dit diertje is van oorsprong afkomstig uit Maleisië waar het in opdracht van een aantal hooggeplaatste sultans werd gekweekt. Om je een idee te geven: een Serama-kippetje weegt tussen 200 en 400 gram en past perfect in de palm van je hand."

Witte hippiekuif
"Maar de tentoonstelling biedt nog meer", glimlacht Frans. "Wist je bijvoorbeeld dat er ook kippen bestaan die groene eieren leggen? Of heb je al gehoord van het Hollands Kuifhoen; een zwarte kip met een witte hippiekuif? Redenen genoeg dus om op 22 september eens een kijkje te komen nemen op onze tentoonstelling. Je ontdekt er de wondere wereld van de rashoenders. Naast de dieren zelf, presenteren ook een heleboel hobbyisten hun werk tijdens de tentoonstelling, gaande van beschilderde eieren tot houtsnijwerk en imkerij. De inkom bedraagt 2 euro." 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op 14 september ook plantjesverkoop in onze gemeente
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Kom op tegen Kanker

Op 14 september worden er her en der in ons land opnieuw Azalea's verkocht ten voordele van Kom op tegen Kanker. Ook in onze gemeente zullen een resem vrijwilligers voor deze actie aan de slag gaan. Onder meer vrijwilligers van de wijkwerking Kwalaak gaan op pad. Bijzonder hierbij is dat de wijkwerking dit doet ter nagedachtenis van haar dit jaar overleden voorzitter Georges Diliën. Georges, die zelf aan deze vreselijke ziekte leed, had zich voorgenomen om ook in onze gemeente de Kom op tegen Kankeractie meer luister bij te zetten. Helaas verloor hij begin dit jaar zelf zijn strijd. Het bestuur van de wijkwerking heeft hierop beslist om als een soort eerbetoon aan Georges het voortouw te nemen en de plantjesverkoop op te starten. 

Met de hulp van onder meer Heemkring De Klonkviool zullen vrijwilligers op zaterdag 14 september van 10 tot 16 uur Azalea's te koop aanbieden op een aantal locaties: aan de Carrefour in het Houthalen-Centrum en Houthalen-Oost, aan de Delhaize en aan de moskeeën in Meulenberg. Een plantje kost 6 euro. De opbrengst gaat integraal naar de bestrijding van kanker. Dit jaar staat de actie bijzonder in het teken van kinderkanker.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PMF organiseert op 22 september voor de 7de maal Knuffelvliegen
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Knuffels maken zich stilaan klaar voor luchtdoop 

De leden van modelvliegclub Pampa Modelfighters uit Helchteren zijn al volop in de weer om alles in gereedheid te brengen voor het Knuffelvliegen. "Op 22 september is het weer zover", aldus clubvoorzitter Jos Clissen. "Dan zakken weer honderden kinderen af naar onze vliegterreinen op het militair domein. En ze komen niet alleen, neen ze brengen hun meest dierbare knuffel of pop mee. Tijdens het evenement kan die troetel immers een heuse luchtdoop beleven."

Overweldigende blikken
Jaar na jaar groeit de interesse in het evenement. "Vorig jaar gingen er liefst 534 knuffels de lucht in. Een immens aantal", aldus Jos. "Maar het is niet zozeer het aantal dat ons als club blij maakt. Die gezichten van die kindjes als hun geliefde knuffel het vliegtuig instapt en vertrekt, dat is formidabel. Angstvallig wordt de vlucht van op de grond door de kleine oogjes in de gaten gehouden. En natuurlijk is de ontlading groot als de knuffel na een geslaagde vlucht weer veilig terug landt. Moet het gezegd dat het kleine volkje het geweldig vindt als hun troetel nadien zelfs een eigen vliegbrevet krijgt?"

De Pampa Modelfighters organiseren dit jaar op 22 september al voor de zevende maal het Knuffelvliegen. Iedereen is welkom op het evenement. De eerste vliegtuigen vertrekken om 10.00 uur. Het vliegveld van de Pampa Modelfighters is gelegen op het schietveld in Helchteren, te bereiken via de Sonnisstraat. De toegang en de vluchten zijn gratis.

Meer info: www.pmf.be. 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Euro Tower bepaalt mee skyline Chisinau
Houthalense ondernemer investeert fors in Moldavië 

Ondernemer Ghislain Lenaers, zaakvoerder van het bouw- en immoconcern Group GL, opende zopas de Euro Tower in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Het tien verdiepingen tellende en ultramoderne kantoorcomplex kostte meer dan 4,5 miljoen euro en is erg bepalend voor de skyline van de stad. De realisatie gebeurde dankzij een flinke investering van de Group GL, samen met het bedrijf Katoen Natie. 

Lenaers is als ondernemer al meer dan 15 jaar actief in Moldavië, een land dat gelegen is tussen Oekraïne en Roemenië. De man is ere-consul voor het land en bezit naast de Belgische ook de Moldavische nationaliteit. Het nieuwe complex Euro Tower wordt voornamelijk verhuurd aan bedrijven die er hun kantoren huisvesten. Momenteel is het complex al voor 60% verhuurd. Onder meer H. Essers en Efficiënt Data Processing (dochterbedrijf van banden De Condé) namen er al hun intrek. 

Bij de recente opening van het complex waren naast de Moldavische premier Iurie Leanca en minister van Buitenlandse Zaken Valeriu Lazar ook onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Staat Willy Claes aanwezig. (bron: Made in Limburg)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Militaire oefeningen
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Militairen houden oefeningen op grondgebied Houthalen-Helchteren

Schrik niet als u de komende weken militairen en militaire voertuigen tegenkomt in onze gemeente. Defensie organiseert immers een reeks militaire oefeningen waarbij ook onze gemeente wordt aangedaan. Het gaat om oefeningen op burgerterrein. Concreet zullen de oefeningen plaatsvinden op 17, 19, 23, 24, 26 en 30 september. 

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdek welke sport bij jou past!
Klik op de afbeelding om de link te volgen Week van de Sportclub

Deze week wordt in heel Vlaanderen de Week van de Sportclub georganiseerd. Ook in onze gemeente kan je de komende dagen verschillende sportclubs leren kennen.

Op deze link vind je een overzicht van heel wat sportactiviteiten in onze gemeente: http://www.houthalen-helchteren.be/nl/89/collections/50/sportactiviteiten.html 

Wil je ontdekken welke sportclubs er in onze gemeente allemaal bestaan, dan kan je op deze link klikken: http://www.houthalen-helchteren.be/nl/86/content/121/sportclubs.html 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duizenden kinderboeken...
Kinderboekenmarkt in Molenheide

Van woensdag 11 tot zondag 15 september kan je in Molenheide terecht voor een leuke kinderboekenbeurs. Duizenden nieuwe kinder- en jeugdboeken worden er tegen sterk verminderde prijs te koop aangeboden. Er zijn al boeken te koop vanaf... 1 euro! Ook voor volwassenen wordt er een beperkt aanbod gedaan. Zeker de moeite om eens binnen te springen. 
Meer info: info@molenheide.be. 
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
07-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Open Monumentendag
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kaartspelen en kwartetten in de kijker tijdens Open Monumentendag

Aanstaande zondag 8 september is het Open Monumentendag. Het cc Casino zal die middag volledig in het teken staan van... kaartspelen. Vanaf 14 uur wordt in het Casino het unieke kaartspel "Trek de kaart van Houthalen-Helchteren: erfgoed in 52 kaarten" voorgesteld. Bezoekers ontvangen alvast een exemplaar van dit spel om mee naar huis te nemen. 
Tussendoor kan je in het Casino aanschuiven om mee te spelen met één van de vele verschillende kaartspelen. Zo kan je mee wiezen, kwajongen,... Je kan ook kennismaken met kaartspelen uit andere landen zoals Italië, Turkije, Polen,... Uiteraard wordt er ook voor de kinderen een aanbod voorzien. De middag wordt om 16.30 uur afgesloten met een slotconcert door harmonie Broederkring.

Tentoonstelling
Nog tot 30 september loopt in het NAC een tentoonstelling van kwartetten. Honderd unieke kwartetten worden aan het publiek gepresenteerd. Wil je het verhaal achter deze spelen ontdekken, dan moet je zondag 8 september om 11 uur in het NAC zijn voor een gratis begeleide rondleiding.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
06-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grafityp richt zich op Chinese markt
Klik op de afbeelding om de link te volgen "Met zelfklevende folie de Chinese markt veroveren"

Een tweetal jaar geleden ontdekte Herman Bosman, CEO van het Houthalense bedrijf Grafityp dat de Chinese markt heel wat interesse toonde in zelfklevende foliën. Vooral carwrapping is een heuse rage in China. Heel wat Chinezen zijn verzot op blitse kleuren en laten hun vaak dure wagens inpakken met kleurfolie. Het klinkt wat gek, maar ook in ons land duikt deze vorm van cartuning stilaan op. 

En Bosman sprong op de kar. Intussen is het bedrijf volop begonnen met de productie van speciale zelfklevende folie. "De folie voor de Chinezen is wel anders dan deze voor de Europese markt", aldus Bosman. "In China houden ze immers meer van 'bling-bling'. Bovendien is de wetgeving er ook anders. Als je in ons land een rode auto omtovert tot een kleurrijke wagen, dan kan dat. In China niet. Daar moet de wagen zijn kleur behouden zoals die genoteerd staat op de inschrijvingsbewijzen. De folies voor de Chinese markt zijn dan ook anders, vaak kleurloos maar wel met de nodige glitter. Naast een vernieuwd uiterlijk van de wagen, heeft de folie ook het voordeel dat hij de carrosserie van de wagen extra beschermt. En dat is wel handig ginds, want de wegen zijn er niet altijd even goed."

Met de instap in deze Chinese markt, hoopt Grafityp op termijn ginds een omzet van 2 tot 3 miljoen euro te realiseren. "De folies worden verdeeld door een plaatselijk verkoopkantoor." (bron: Made In Limburg) (foto: grafityp)
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoektocht naar dader na brutale overval in Helchteren
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Politie zoekt naar getuigen

Afgelopen zaterdag werd een oudere dame ter hoogte van ontmoetingscentrum De Roepsteen brutaal overvallen door een jonge dader. Hierbij werd de handtas van de dame afgerukt. Bij het voorval kwam de vrouw lelijk ten val. De feiten gebeurden op het Sint-Trudoplein rond 14.30 uur.

De politie is op zoek naar getuigen van het voorval. Ook aan personen die een jongere persoon zagen wegvluchten rond dat uur in de richting van de Sint-Luciastraat wordt gevraagd zich te melden. Alle informatie is welkom en kan worden doorgegeven aan de politie van Houthalen-Helchteren op het nummer 011 49 24 00.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kies voor de wereld en voor jezelf
Klik op de afbeelding om de link te volgen Lezing over Clean Tech

Het begrip Clean Tech slaat op nagenoeg alle domeinen van ons leven. We moeten anders denken en handelen wat betreft het opwekken van energie, het oplossen van mobiliteitsproblemen, duurzaam wonen en voedsel produceren, waterzuivering via natuurlijke processen,... Voorzitter van CleanTechPunt vzw Maurice Ballard neemt je in een open lezing mee naar een wereld waar people, planet en profit hand in hand samengaan. Deze lezing vindt plaats op vrijdag 13 september om 20 uur in Greenville, het gerenoveerde voormalig hoofdgebouw van de Kempische Steenkoolmijnen. Deze lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Syntra Limburg. Iedereen is welkom, de toegang bedraagt 10 euro.
Meer info vind je op www.cleantechpunt.be.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomeruurregeling ten einde
Nieuwe openingsuren Sociaal Huis

Nu de zomeruurregeling voor de gemeentelijke diensten is afgelopen, gelden opnieuw de normale openingsuren. De openingsuren van het Sociaal Huis zijn wel licht aangepast. Ze werden beter afgestemd op de uren van de balie van de gemeente.
Dit zijn de nieuwe uren voor de balie van het Sociaal Huis die zich ook in het NAC bevindt:
-- maandag: 9-12 en 13-19 uur
-- dinsdag en vrijdag: 9-12 uur
-- woensdag en donderdag: 9-12 en 13-16.30 uur
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barsten in meerderheid of... vergissing?
Opvallend resultaat bij stemming in gemeenteraad

De meerderheidspartijen spa./GROEN en CD&V in de gemeenteraad van Houthalen-Helchteren werden afgelopen donderdag opgeschrikt door een hoogst merkwaardige stemming. Oppositiepartij N-VA had de goedkeuring van de invoering van een retributiereglement voor de hondenvanger op de agenda geplaatst. 

“De voorbije twee gemeenteraden had de andere oppositiepartij S&D dit punt reeds geagendeerd op de raad. Toen besliste de meerderheidspartijen telkens om te stemmen… om niet te stemmen over deze invoering. Als uitleg voor die tactiek, haalde burgemeester Yzermans aan dat het niet aan de oppositie is om de agenda van de gemeenteraad op te stellen”, aldus N-VA fractieleider Peter Timmermans.

“Tja, politieke spelletjes die de machtsgeilheid van de meerderheidspartijen enkel maar onderstreept. Temeer daar iedereen in de raad het erover eens was dat het punt wat S&D bracht, inhoudelijk prima was. Maar men stemde simpelweg niet, omdat het een oppositiepartij was die het punt naar voren bracht.”

Deze tactiek van sp.a/GROEN en CD&V kon niet voor N-VA. “Ook oppositiepartijen hebben democratische rechten in een gemeenteraad. Het staat hen vrij om onderbouwde  punten te agenderen op een gemeenteraad. Het is bijzonder onbetamelijk dat de meerderheid er op deze manier mee omgaat. Onze inwoners mogen van de verkozenen verwachten dat ze duidelijke keuzes maken. Stemmen om niet te stemmen is belachelijk en ondemocratisch. Daarom dat wij als N-VA fractie deze maand het punt opnieuw –voor de derde maal dus- op de gemeenteraad plaatsten. Hierbij drongen we aan dat de meerderheid nu toch eindelijk eens zou stemmen over dit punt, voor het eerst gesteund door de gemeenteraadsvoorzitter die ook graag van dit niet-stemgedrag afwou."

"En wat bleek: blijkbaar is ook binnen de meerderheidspartijen niet iedereen het eens met de door hen gevolgde politieke strategie. De stemming gaf immers als resultaat: 14 stemmen vóór de invoering, 14 stemmen tegen en 1 onthouding. Als je dan weet dat er 17 gemeenteraadsleden aanwezig waren die tot de meerderheidspartijen behoren, dan weet je ook dat er 3 raadsleden vóór de invoering stemden… Het gemeentedecreet moest er zelfs bijgehaald worden om te bekijken wat deze stemming nu in principe betekende. Helaas betekent een gelijkheid van stemmen dat de invoering niet kan doorgaan. Maar toch viel op dat burgemeester Yzermans (sp.a) absoluut niet opgezet was met de verdeeldheid binnen zijn meerderheid. Een stemming die zeker nog een ..euhm... staartje krijgt, al liet Yzermans wel al optekenen dat zijn meerderheidsleden zich 'vergist' hadden bij de stemming...”
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemeentelijke toelage voor garageverkoop
Oppositie stelt vragen bij toelage

Afgelopen donderdag keurde de gemeenteraad een toelage van 250 euro goed, ter ondersteuning van de organisatie van de garageverkoop in Houthalen-Oost. Maar die goedkeuring verliep niet vlekkeloos.

Het was oppositiepartij N-VA die bij monde van raadslid Melotte kritische vragen stelde over deze toelage. "De toekenning van deze 250 euro is pure willekeur", aldus raadslid Melotte. "Er bestaat binnen de gemeente geen subsidiereglement waaraan dit verhaal voldoet en dus wordt er maar uit een potje, zonder reglement, een bedrag overgeschreven op de rekening van deze bevriende persoon. Bovendien valt het op dat in het dossier een verslag zit, waarin de organisator aangeeft winst te hebben gemaakt bij de garageverkoop. Als uitgaven wordt de aankoop van ballonnen, drukwerken en een verrassing opgesomd. Maar de bedragen aan de inkomstenzijde, onder meer door sponsoring van lokale handelaars, zijn groter. Dus de organisatie heeft zelfs een financieel overschot. Toch gooit het gemeentebestuur hier nog 250 euro bovenop, dat vinden we bijzonder vreemd", klonk het.

Grens
Burgemeester Yzermans verdedigde het dossier. Hij haalde hierbij aan dat de organisatie van deze garageverkoop, die maanden geleden al plaatsvond nota bene, de buurt dichter bij mekaar brengt en dat het gemeentebestuur dit soort van initiatieven weet te waarderen. 
"Toch is het dansen op een slappe koord", aldus Melotte. "Ten eerste ben ik er niet van overtuigd dat een garageverkoop buren dichter bij mekaar brengt en ten tweede, waar leg je de grens? Als ik morgen met mijn buren ook een garageverkoop organiseer, krijg ik dan ook zo'n toelage? Als dat zo is, zal het aantal garageverkopen nogal stijgen de komende tijd..."
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
  • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
  • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
  • Rommelmarkt op Kelchterhoef
  • Arrestaties in drugsonderzoek
  • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
  • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • Misschien is judo wel joúw sport!
  • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
  • Heide stilaan op zijn mooist
  • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
    ja
    neen
    Bekijk resultaat

    Laatste commentaren
  • offerschande (Equal)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • integratie-ambtenaar (Oma)
        op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • aquagym (zwemles)
        op Aquagym
  • een eigen kijk op kosten (schaapjesteller)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww  
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.cosimo.be/Meulenberg 

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs