Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

28-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie is jouw wijkagent?
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Kent u uw wijkagent?

Veel inwoners zijn vragende partij voor een ruimere en meer toegankelijke communicatie met de lokale politie. Een belangrijke schakel hierbij is de wijkagent. Maar kent u uw wijkagent?  Wij geven u even het overzicht mee:

-          Helchteren: inspecteur Christens Sigrid

-          Lillo + industrieterrein Europark en Centrum-Zuid: inspecteur Geuns Danny

-          Houthalen-Centrum West: inspecteur Driesen Willy

-          Houthalen-Centrum Oost + Laak + Ten Hout: inspecteur Huisman Cornelius

-          Houthalen-Oost Oost: inspecteur Goossens Albert

-          Houthalen-Oost West: inspecteur Vanspauwen Kurt

-          Houthalen-Centrum – Meulenberg: inspecteur Carnel Didier

-          Meulenberg: inspecteur Sacchini Valerio

Wil jij contact opnemen met jouw wijkagent, dan kan je die vraag stellen via het secretariaat van de lokale politie op het nummer 011 49 24 00.
Wil je weten in welke wijk jouw straat precies valt, klik dan op deze link: http://www.lokalepolitie.be/5378/wijkdienst.html

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
>> Reageer (1)
27-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandstichting in bar
Brand vernielt bar

Afgelopen donderdagnacht heeft een hevige brand de bar 'Bubbels' langs de Grote Baan volledig vernield. De club was gesloten, de uitbaters waren met vakantie vertrokken. De oorzaak van de brand is intussen bekend: de brand werd aangestoken. Het gerechtelijk labo passeerde voor een sporenonderzoek. De politie zoekt nu verder uit wie er verantwoordelijk is voor de brandstichting. Er raakte niemand gewond bij de brand.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Handige ondersteuning voor organisatoren
Feestloket helpt bij administratie van jouw organisatie

Ook Houthalen-Helchteren beschikt over een 'feestloket'. Organisatoren worden vaak geconfronteerd met een hele hoop administratieve rompslomp bij het organiseren van fuiven of feesten in Houthalen-Helchteren. Net om hen te ondersteunen, is ook in onze gemeente het feestloket actief.
De medewerkers van het loket, Miranda Philips en Dries Vandebeeck, staan de organisatoren graag te woord en ondersteunen hen bij het praktisch parcours dat moet afgelegd worden om een feest of fuif te organiseren. Je kan bij het feestloket terecht voor alle informatie, voor uitleenmaterialen én voor alle formulieren die nodig zijn bij een organisatie.

Het feestloket kan je vinden aan de balie 'ontspannen' in het NAC. Wil je telefonisch contact met de medewerkers van het feestloket, bel dan naar 011 49 20 00.
Op deze link vind je alvast meer informatie over onder meer de formulieren die je bij het feestloket terugvindt: http://www.houthalen-helchteren.be/nl/96/content/167/feestloket.html.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijver Kelchterhoef eventjes drooggelegd
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Picknickeiland op vijver Kelchterhoef

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren, het Regionaal Landschap Lage Kempen en het Agentschap voor Natuur en Bos werken nauw samen aan de toeristische en educatieve opwaardering van het domein Kelchterhoef. Deze samenwerking kadert in het PDPO-project ‘Parken in De Wijers’.

Talrijke bomen kregen een verzorgingsbeurt en de oevers van de vijvers werden verbeterd. Voor de wandelaars - en zeker de kleinsten onder hen – werden nieuwe speelse elementen geïnstalleerd: een boom-luierbank, een vijverpad, een avontuurlijke waterbrug... Dit voorjaar nog werd de gerestaureerde bakoven aan Hoeve Jan terug officieel in gebruik genomen.

Als laatste element in het project wordt in de vijver achter de Abdijhoeve op Kelchterhoef een picknickeiland gebouwd. Het ‘eiland’ wordt een houten constructie op het water met rietkragen rondom. In de toekomst kan je van op de oever ‘over het water’ naar dit natuurlijke eiland stappen om hier heerlijk te picknicken. De werken starten in de week van 19 augustus 2013 en lopen door tot in september.

Om de werken goed te kunnen uitvoeren, moet de vijver drooggelegd worden. De vissen verhuizen eventjes naar de vijver van Hoeve Mieneke. Op deze vijver mag je dan tijdelijk vissen. Als de grote vijver achter de Abdijhoeve terug in orde is, mag je hier terug vissen. Een vergunning is niet nodig.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inbraak
Dieven stelen geld en kluis op Centrum-Zuid

Maandagnacht hebben dieven ingebroken bij een bedrijf op Centrum-Zuid. De daders verschaften zich via het magazijn een toegang tot de burelen. Ze gingen er met een brandkast en een som geld vandoor. De politie is een onderzoek gestart.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde zomerse fietstocht
Klik op de afbeelding om de link te volgen Fietstocht naar Ter Dolen

Tijdens deze zomerse dagen is de ochtend een ideaal moment voor een gezonde, verkwikkende fietstocht. Socioculturele vereniging SenD nodigt daarom iedereen uit om aanstaande zondag 28 juli mee te fietsen tijdens een korte fietstocht die eindigt bij kasteelbrouwerij Ter Dolen. "We vertrekken om 10.00 uur stipt aan de Abdijhoeve", aldus SenD-voorzitster Anna Coonen. "Van daaruit fietsen we op een gezapig tempo naar kasteelbrouwerij Ter Dolen waar een gids ons opwacht. Om 11.00 uur krijgen we er een leerrijke rondleiding die uiteraard afgesloten wordt op het gezellige zomerterras van Ter Dolen. Nadien fietsen we terug naar Kelchterhoef. Een ideale activiteit om de zondag prima mee te starten, toch?"

Deelnemen is gratis, iedereen is welkom. Wil je meerijden, best een seintje vooraf aan Anna Coonen, annacoonen@hotmail.com. Op die manier kan SenD de gids het aantal deelnemers laten weten. Zorg dat je er bij bent!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aangiftebereidheid bij intrafamiliaal geweld stijgd

Groeiend aantal aangiftes intrafamiliaal geweld

Het aantal aangiftes inzake intrafamiliaal geweld is in 2012 flink gestegen ten opzichte van het jaar voordien. In totaal registreerde de politie van Houthalen-Helchteren op dit vlak 144 feiten in 2012. Het jaar voordien waren dat er 105. Bij intrafamiliaal geweld gaat het om strafbare gedragingen binnen de familiale context: fysiek geweld, aanranding van de eerbaarheid, psychische en economische benadeling,… Van de verschillende wijken in onze gemeente, doet 30% van de feiten zich voor in de wijk Meulenberg. In 2012 blijkt er ook een sterke toename te zijn van het psychisch intrafamiliaal geweld, dit betreft dan onder andere bedreigingen. De lokale politie werkt rond intrafamiliaal geweld met een project waarbij ook het parket en het CAW worden ingeschakeld.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flink aantal straat- en wijkfeesten deze zomer
Verhoging budget nodig om aanvragen straat- en wijkfeesten te kunnen ondersteunen

Het gemeentebestuur heeft het budget dat voorzien is om straat- en wijkfeesten te ondersteunen, moeten verhogen. De reden is het groot aantal aanvragen dat binnenkwam bij het bestuur.

In totaal zullen 27 straten deze zomerperiode een straatfeest organiseren. Daarbij komen nog eens 14 wijk- of buurtfeesten. De straatfeesten ontvangen een organisatieondersteuning van 125 euro per feest. Voor de wijkfeesten is dat het dubbele, met name 250 euro. Enkele organiserende groepen voorzien tijdens hun straat- of wijkfeest ook een muzikaal optreden. Hiervoor wordt een etra budget van 100 euro voorzien. In totaal werden 6 muzikale optredens in die context goedgekeurd. Er zal dit jaar in totaal zo'n 7.500 euro worden toegekend.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandgevaar in bossen en natuurgebieden
Klik op de afbeelding om de link te volgen Code Oranje ingevoerd

We hebben al een hele poos te maken met warm en vooral droog weer. Dat zorgt er uiteraard voor dat de natuur erg brandgevoelig is op dit moment. Vanaf vandaag geldt dan ook Code Oranje voor heel de provincie. Deze code betekent dat alle instanties extra waakzaam zullen zijn. De brandtorens worden permanent bemand en de boswachters zullen op de terreinen actief zijn. Ook de brandweerkorpsen zijn extra waakzaam en voorbereid.

Aan wandelaars en fietsers wordt gevraagd uiterst voorzichtig om te springen met het brandgevaar in de natuur. Roken in de natuur is af te raden, vuur maken is uiteraard verboden.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cijfers maatschappelijke overlast
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Stijgend aantal meldingen van maatschappelijke overlast

Onder de noemer ‘overlast door jongeren’, tonen de cijfergegevens van de lokale politie dat er in 2012 een erg hoog aantal meldingen te noteren viel. In 2010 lag het aantal meldingen op 454, in 2011 steeg dat tot 516 en in 2012 waren het er al 595. Een flinke stijging dus. De feiten waarrond de meldingen handelen gaan over drugs, rondhangende jongeren, vandalisme, lawaaihinder, personen lastigvallen en bijvoorbeeld pesterijen. De meeste meldingen waren te noteren in de maanden mei (80), maart (65), juli (65) en augustus (64).

Wanneer we deze meldingen herleiden tot wijkniveau, dan zien we dat 36% van de meldingen uit Houthalen-Oost kwam. 28% van de meldingen kwam uit Houthalen-Centrum (incl. Laak), 18% uit Meulenberg en 15% uit Helchteren. In Lillo blijft het rustig, met slechts 3% van de meldingen.

Gaan we de cijfers nog dieper analyseren, dan stellen we vast dat het aantal meldingen in Helchteren gestegen is van 59 in 2011 naar 83 in 2012. Ook in het westelijk deel van Houthalen-Oost (aan de zijde van Hengelhoef) steeg het aantal meldingen van 82 in 2011 naar 137 in 2012. De meldingen uit het centrum van Houthalen-Centrum stegen eveneens fors: van 82 meldingen in 2011 naar 137 meldingen in 2012. In Meulenberg nam het aantal meldingen af, van 129 in 2011 tot 101 in 2012.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondersteuning lokale buurtwerking De Standaard
Toelage van 4.000 euro voor vzw De Schanshof

Het gemeentebestuur keurde een werkingstoelage ten bedrage van 4.000 euro goed ten voordele van de vzw De Schanshof. De toelage is in het bijzonder bedoeld voor de verdere uitbouw en bestendiging van de buurtwerking in de wijk De Standaard en voor het onderhoud van het buurtlokaal 't Schanshof.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Aantal ongevallen in onze gemeente in dalende lijn

Het aantal ongevallen in onze gemeente is in 2012 gedaald ten opzichte van de twee jaren voordien. In 2012 werden 139 ongevallen geregistreerd. In 2011 waren dat er 149.

In totaal vielen er in 2012 in onze gemeente 4 dodelijke slachtoffers te betreuren bij verkeersongevallen. 15 personen raakten zwaargewond bij een ongeval en 200 personen hadden te maken met lichte verwondingen.  De meeste ongevallen werden vastgesteld in de maanden januari (20) en oktober (21). Vrijdag blijft de dag waarop de meeste ongevallen gebeuren, zaterdag is een beetje verrassend misschien, de dag waarop het minst aantal ongevallen gebeuren. De meeste ongevallen gebeuren ook in de late namiddag, met een piek rond 17.00 uur. Logisch, omdat er dan ook een piek in de verkeersstroom waarneembaar is.

Grote Baan blijft meest verkeersonveilige straat

De gewestwegen in onze gemeente blijven de meest onveilige verkeersaders. In 2012 gebeurden er op de Grote Baan 39 ongevallen, waarbij er in totaal 69 lichtgewonde en 3 zwaargewonde slachtoffers vielen. Op de Kazernelaan werden 12 ongevallen vastgesteld, op de Helzoldstraat 4.

Ook de Weg naar Zwartberg is een gevaarlijke weg. In 2012 vielen er op deze weg liefst 18 ongevallen te betreuren, goed voor 4 dodelijke slachtoffers, 3 zwaargewonden en 37 lichtgewonden.

Als we naar de ‘kleinere’ gemeentewegen kijken, dan gebeurden er in 2012 op 35 straten ongevallen te betreuren. De Herebaan-Oost is hierbij koploper met 12 ongevallen, gevolgd door de Koolmijnlaan met 7 ongevallen en de Meerstraat met 5 ongevallen.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Subsidie voor wijkgerichte cultuurorganisaties
Financiële ondersteuning voor multicultureel volksdansfeest

Het schepencollege ging akkoord met het financieel ondersteunen van een multicultureel volksdansfeest. Deze organisatie vond plaats op 3 mei en was in handen van de vzw Ezgi. De ondersteuning bedraagt 1.000 euro.
Ook een lezing van een geschiedkundig schrijver uit Turkije die op 24 maart plaatsvond, krijgt een ondersteuning en dit ter waarde van 400 euro. Hier was de Islamitische Interculturele Vereniging vzw de organisator.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelstraten
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze zomer kunnen kinderen spelen in 7 speelstraten

Ook dit jaar weer promootte het gemeentebestuur de tijdelijke inrichting van speelstraten in onze gemeente. In totaal kwamen er 8 aanvragen binnen om zo'n speelstraat in te richten. Aan 7 van de aanvragers werd een effectieve vergunning verleend om een speelstraat te realiseren:

- Groenstraat (22-07 tot 16-08)
- Kruisstraat (12-08 tot 25-08)
- Meerkoetstraat (15-07 tot 11-08)
- Molenweg (16-08 tot 31-08)
- Sint Lambertusstraat (01-08 tot 31-08)
- Steenbergwijk (29-07 tot 18-08)
- Wilgenstraat (15-07 tot 09-08)

Ook voor de Bevrijdingslaan werd een aanvraag ingediend, maar die werd geweigerd omdat de aanvraag niet aan de voorwaarden voldeed.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muziek op het plein
Klik op de afbeelding om de link te volgen Affiche Zomernoten is compleet

Op zondag 28 juli vindt op het John Cuppensplein in het centrum van onze gemeente opnieuw het muziekspektakel 'Zomernoten' plaats. Een resem lokale muzikanten zal in de namiddag voor een gezellige muzikale sfeer zorgen. Intussen is de affiche compleet:

- 15.00 uur: The Suncourt Ramblers
- 16.30 uur: Meet the Fokkers
- 18.00 uur: Out of Cash
- 19.30 uur: Prettig Gestoord

DJ Big Fun sluit de avond af. Het geheel wordt aan mekaar gepraat door Maarten Cox. Zomernoten is een gratis muziekfeest, iedereen is van harte welkom.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SALK-plan voorziet ook investeringen in Houthalen-Helchteren
Viaduct aan kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan

Vandaag wordt het SALK-plan voor Limburg voorgesteld. Dit plan voorziet een resem maatregelen én middelen om op termijn de economie in onze provincie opnieuw te versterken. Ook voor onze gemeente zitten er een resem maatregelen vervat in het SALK plan. Wij sommen ze even voor u op.

Mobiliteit
Naast louter economische maatregelen, spreekt het SALK-plan zich ook uit over randvoorwaarden, zoals mobiliteit. In dat kader voorziet het plan 10 miljoen euro voor verbeteringswerken rond mobiliteit, specifiek voor onze gemeente. Uit het plan wordt gedestilleerd dat de Vlaamse regering nog steeds achter de omleidingsweg blijft staan. In afwachting van een mogelijke realisatie van die weg, wordt nu wel reeds een aantal (tijdelijke) ingrepen op de Grote Baan doorgevoerd:
-- een fietsbrug over de Grote Baan, ter hoogte van het oude spoor (Molenheide)
-- verbreding van de Grote Baan tot 2x2 rijstroken, van Helchteren tot aan de bestaande 4-baansweg richting Lommel
-- een rotonde om het Europark te ontsluiten, ter hoogte van de Herebaan-Oost
-- aanleg van een rotonde, ter hoogte van de kruising van de Grote Baan met de Meerstraat/Koolmijnlaan met daarover een (tijdelijk) viaduct

REMO
Binnen de contouren van het SALK-plan, voorziet de Vlaamse regering ook financiële middelen voor de plannen die er leven op het REMO-stort. Zo zal Vlaanderen regelen dat de geplande plasmaoven op het REMO-stort ruimtelijk mogelijk wordt. Het gaat hierbij om een demonstratie-oven waarin het afval van het REMO-stort op een hoge temperatuur wordt verbrand. De Vlaamse regering steunt ook de oprichting van een competentiecentrum dat het opruimen van stortplaatsen onderzoekt. Ook in een verdere fase, men denkt dan aan de concrete realisatie van het Closing the Circle -project op de REMO-site in Helchteren, biedt de Vlaamse regering mogelijke financiële ondersteuning.

Naast deze specifieke Houthalense dossiers, zijn er ook nevendossiers die hun weerslag op onze gemeente zullen kennen. Zo voorziet het plan extra middelen om sociale woningen versneld energiezuinig te maken. Daarnaast wordt er 2,9 miljoen euro uitgetrokken voor een geïntegreerd kinderarmoedeplan waaraan de gemeenten die hierdoor getroffen worden, kunnen participeren. Ook wordt er extra geld uitgetrokken voor de realisatie van bijkomende rusthuisbedden in Limburg.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
15-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jets over Pampa
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Internationale meeting van modelvliegtuigen

Op zaterdag 20 en zondag 21 juli organiseert modelvliegclub Pampa Modelfighters vzw voor de 23ste maal haar internationale modelvliegshow ‘Jets over Pampa’. “En het belooft dit jaar opnieuw een bijzonder spektakel te worden” aldus voorzitter Jos Clissen. “Onze vliegshow is uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in Europa en geldt volgens kenners als dé referentie binnen de modelluchtvaart. De internationale kleur van het deelnemersveld bewijst ook dit jaar weer dat de Pampa Modelfighters gekend zijn tot ver over onze landsgrenzen heen. De Europese top van de modelvliegtuigbouw uit onder meer Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Zweden, Luxemburg en Zwitserland zal aanwezig zijn op onze vliegshow.”

Tot 300 km/uur
“Onze show is voorbehouden aan modelvliegtuigen die aangedreven worden door een miniatuur straalmotor (turbine) of een volledig ingebouwde motor met meerbladige schroef. Deze vliegtuigen zijn echte mini-straaljagers. Snelheden van 300 km per uur én meer zijn perfect haalbaar”, legt Jos ons uit. “Sinds enkele jaren zijn er ook steeds helikopters aangedreven door een turbine aanwezig en vliegtuigen met turboprop. Dat is een propellor die aangedreven wordt door een turbine.”

Gratis voor inwoners
"Op zaterdag wordt er van 9 tot 18u gevlogen door de piloten en kan het publiek genieten van de prachtige toestellen. De toestellen kunnen eveneens van nabij bezichtigd en gefotografeerd worden. Na de laatste vrije vluchten van 9u tot 12u00 start op zondag om 12u30 de eigenlijke wedstrijd. Een jury beoordeelt de piloten op hun bouw- en vliegkwaliteiten met als inzet de Pampa Challenge Trophy".

“Leuk is ook dat we de inwoners van Houthalen-Helchteren de kans bieden om deze vliegshow gratis bij te wonen. Op vrijwillig vertoon van je identiteitskaart mag je onze show kosteloos een bezoek brengen”, besluit Jos zijn verhaal. Geen twijfel mogelijk. Met het mooie programma zal dit evenement dit jaar opnieuw honderden bezoekers verwelkomen."

Deze internationale modelvliegshow vindt plaats op de terreinen van de club, gelegen op het militair domein in Helchteren. Je bereikt de terreinen via de Kazernelaan en de Sonnisstraat. Oranje pijlen in de vorm van vliegtuigjes wijzen je de weg.

Meer info: www.pmf.be.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleuters gaan op ontdekkingstocht in de natuur
Klik op de afbeelding om de link te volgen Kabouterwandeling op Hengelhoef

Limburgs Landschap nodigt zondag 14 juli alle kleuters uit voor een gezellige kabouterwandeling. Met kaboutermutsen en goedgemutst, danset het jonge volkje de kabouterdans. Bovendien brengen ze een bezoek aan de kabouters in Limland. Aan de hand van leuke verhaaltjes, tekeningen en zelfs turnoefeningen leren ze meer over deze kleine vrienden. Misschien verstoppen de kabouters zelfs een schat in het bos en barst het kabouterfeest los!

Deze activiteit is speciaal bedoeld voor 4 tot 6-jarigen. Het aantal deelnemers is beperkt. Best vooraf even informeren of er nog plekjes vrij zijn. De activiteit vindt plaats op het domein van Limburgs Landschap (Hengelhoef) en dit op zondag 14 juli om 14 uur. Deelnemen kost 1 euro, leden van Limburgs Landschap krijgen deze activiteit gratis aangeboden.  

Meer info: Limburgs Landschap vzw, Stefanie Knaepen, info@limburgs-landschap.be, 011 53 02 50, http://www.limburgs-landschap.be.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ludieke actie wil veiligheid in beeld brengen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat hangt er aan de toren van het NAC?
 
Heel wat passanten hebben zich al de vraag gesteld wat er uit de toren van het NAC bengelt. Sinds vrijdagavond hangt er een doek uit het oog van Daubechies. Waarom zou dat zijn, vraagt iedereen zich af...
 
"Het doek symboliseert een vallend kind", aldus Melissa Bosmans en Luciana Costa, gemeenteraadsleden van S&D. "Weken geleden al stelden we vast dat de toegangsdeur tot het dakterras van het NAC gewoon open is. Iedereen kan tijdens de openingsuren van het NAC  zomaar het dak op. Groot was onze verbazing toen we enkele weken geleden met onze mensen op het dak een aantal... spelende kinderen aantroffen. We hebben dit voorval meteen gemeld en ter sprake gebracht op de gemeenteraad van juni. Het gemeentebestuur beloofde het euvel snel op te lossen en ervoor te zorgen dat de deur vanaf nu enkel met een badge kon geopend worden."
 
Geen gehoor
Maar vandaag, drie weken later, blijkt dat nog steeds iedereen zomaar het dak op kan. "Na een vergadering die we vrijdagavond in het NAC hadden, besloten we opnieuw een kijkje te nemen of de deur intussen al dicht was. Ons ongeloof was groot toen we vaststelden dat de deur nog steeds gewoon open was en ... dat er opnieuw jonge kinderen in het gebouw rondliepen. De deuren van het NAC waren open omdat de bibliotheek nog toegankelijk was. Blijkbaar geeft het bestuur geen gehoor aan onze tussenkomsten en is de veiligheid van de inwoners voor hen geen prioriteit. Een andere uitleg kunnen wij er althans niet aan geven. De doorkijkzones in de toren zijn leuke, avontuurlijke uitdagingen voor het jonge volkje. Niemand twijfelt er aan dat als deze situatie zo blijft, er op een dag kinderen op de dakranden gaan klauteren. En wij willen het alvast niet op ons geweten hebben dat er daar eentje van naar beneden tuimelt, met alle gevolgen vandien."
 
Veiligheid
"We vinden het ongehoord dat de burgemeester en de schepenen onze terechte oproep van weken geleden zomaar in de wind slaan. En tja, als we het gesprek aangaan en men blijkt met onze terechte bezorgdheid niets te doen, dan zit er uiteraard niets anders op dan met deze ludieke actie verder onheil te voorkomen. We hopen dan ook dat het beeld van het wit laken onze bestuurders wakker schrikt en dat de toegangsdeur tot het dakterras vanaf nu gesloten blijft", aldus de S&D-fractie.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.134 woninginbraken in 2012
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Aantal woninginbraken gestegen

In 2012 steeg het aantal woninginbraken in onze gemeente ten opzichte van de jaren voordien. In 2011 stelde de lokale politie in Houthalen-Helchteren 107 woninginbraken (inclusief pogingen tot inbraak) vast. In 2012 was dat aantal opgelopen tot 134. Een flinke stijging dus. Ter vergelijking: in 2009 lag dit aantal nog op 65.

De stijging van het aantal inbraken is geen lokaal fenomeen op zich. Heel de provincie wordt er mee geconfronteerd. De economische crisis speelt hierbij een rol, maar onderzoek toont ook aan dat het gegeven van rondtrekkende dievenbendes toeneemt. Zowel vanuit provinciaal oogpunt als op lokaal vlak worden er heel wat inspanningen geleverd om deze criminaliteitsvorm in te dijken. Onze lokale politie boekte op dat vlak in 2012 trouwens ook puike resultaten.

De analyse van de woninginbraken leert ook dat in 2012 vooral in de maanden april, november, december en januari er veel woninginbraken plaatsvonden. Traditioneel zijn de wintermaanden op dat vlak belangrijk.
Kijken we naar de wijken die het meest getroffen werden, dan zien we dat de top drie bestaat uit Houthalen-Oost (24%), Helchteren (21%) en Meulenberg (18%).  Bij de cijfers dient wel de randbemerking gemaakt te worden dat enkel inbraken in effectieve woningen (huizen, appartementen, studio's,...)  worden geteld. Inbraken in bijvoorbeeld tuinhuisjes, losstaande garages, schuren,... worden niet in deze cijfergegevens opgenomen.

De bestrijding van woningbraken zal ook de komende jaren een belangrijke prioriteit blijven binnen het zonaal veiligheidsplan.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
 • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
 • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
 • Rommelmarkt op Kelchterhoef
 • Arrestaties in drugsonderzoek
 • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
 • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
 • Misschien is judo wel joúw sport!
 • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
 • Heide stilaan op zijn mooist
 • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
  Foto
  Rondvraag / Poll
  Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
  ja
  neen
  Bekijk resultaat

  Laatste commentaren
 • MyronPox (MyronPox)
      op "Vers Geperst"
 • Scene: kill god mode!Kevin Durant "3 + 1" on effort (Bobbygob)
      op "Vers Geperst"
 • offerschande (Equal)
      op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
 • integratie-ambtenaar (Oma)
      op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
 • Nieuws DeRedactie
  Nieuws De Morgen
 • Politiecombi's moeten niet meer gekeurd worden
 • Studie: uitslapen in het weekend kan een vroege dood voorkomen
 • Amsterdam gaat experimenteren met werkdagen van 6 uur voor ambtenaren
 • Van berichtje onder in de krant naar nationale storm: Bart De Wever over Mawda
 • Oudst gekende geval van roos ontdekt bij 125 miljoen jaar oude dinosauriër
 • Welke verkiezingsbeloftes heeft de regering ingelost? (slot)
 • Politicus met downsyndroom? "De discussie over competentie mag niet gevoerd worden vanuit het etiket"
 • Nederland houdt Rusland "formeel aansprakelijk" voor het neerschieten van MH17
 • Huurmoordenaar van Pablo Escobar opgepakt na dreigtweet
 • Bevestigd: Danny Boyle regisseert 25ste Bondfilm, Daniel Craig opnieuw in de hoofdrol
  Nieuws Sporza
  Nieuws HBVL
 • Provincie wil Limburgers stimuleren om meer lokaal te kopen
 • Grootste freinetschool van Limburg, De Toverfluit, bestaat 20 jaar
 • Limburgs gerecht loopt estafette voor het goede doel: “Neem een loopje met het gerecht”
 • Puin in bossen van Schoonbeek worden eindelijk opgeruimd
 • SJIEK WONEN. Bouwen rond de vleugelpiano in Diepenbeek
 • Hasselt laat omstreden Leopold II dan toch op zijn sokkel staan
 • “Praat met 12-jarige over porno”
 • Bedenker van Pingu overleden
 • Al eens nagedacht over orgaandonatie?
 • Herstructurering Electrabel verontrust Michel en Marghem
  Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


  http://users.telenet.be/jww  
  www.actiefww.com  
  www.avthouthalen.be

  www.bc-helchteren.be

  www.bchouthalen2000.be
  www.bennewed.be

  www.broederkring.be

  www.chirohelchteren.be

  www.chirohelchteren.org

  www.cosimo.be/Meulenberg 

  www.danzav.centerrall.com

  www.dbchouthalen.be

  www.debiekorf.be

  www.delijn.be

  www.denoordzuid.be

  www.diabolichell.be

  www.donboscohelchteren.be

  www.doopie.be 

  www.dropshot.be

  www.fchelson.be

  www.fphouthalen-genk.be

  www.gezinsbond-helchteren.be

  www.groenhouthalen-helchteren.be

  www.gr5wandelaarshelchteren.be
  www.helchterenvv.be

  www.hengelhoef.net
  www.khhoeverheidegalmlillo.be

  www.home.scarlet.be/albert.vandijck

  www.hondenschoolderoedel.be

  www.houthalen-helchteren.be

  www.houthalen-helchteren.cdenv.be
  www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

  www.houthalensracingteam.be
  www.hvchelchteren.be  

  www.illusio.be

  www.infogids-online.be

  www.jckreasa.be

  www.jeugdhuisthebassment.be

  www.kelchterhoef.be

  www.kreasa.be

  www.ksjhouthalen.be

  www.kwbhelchteren.be

  www.lachfestival.be

  www.lgcc.be
  www.limburgadembenemend.be

  www.mish-mash.be

  www.molenheide.be

  www.mrk-houthalen.be

  www.oc76.be

  www.parkfc.be

  www.poppunt.be

  www.rimo.be

  www.rotary-houthalen.be

  www.schooldeschakel.be

  www.sdhh.be
  www.selishouthalen.be

  www.terdolenfietshappening.be

  www.tvl.be

  www.userstelenet.be/
  ttcpalethouthalen
    
  www.villabasta.be

  www.vlabus.be
  www.wschelchteren.be

  http://www.hhoost.be/
  wijkvereniging/

  Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

  Zoeken in blog

  Archief per maand
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
  Startpagina !
  Blog als favoriet !
  Een interessant adres?
  >

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!