Houthalen-Helchteren bruist! Uw gemeente in woord en beeld!

19-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Natuurcentra in de kijker
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Folder '25 natuurcentra in Limburg' focust ook op onze gemeente

Het provinciebestuur heeft zopas de nieuwe folder '25 natuurcentra in Limburg' uitgegeven. Deze handige folder begeleidt je op je ontdekkingstocht doorheen de Limburgse natuur(centra). Elk centrum vertelt een eigen verhaal over de plaatselijke fauna en flora. En samen brengen ze het volledige Limburgse natuurlandschap in beeld.
Zowel voor een daguitstap met het gezin of voor de individuele bezoeker hebben de natuurcentra een interessant aanbod. Kom dus zeker eens binnen kijken om buiten meer te zien!

Voor Houthalen-Helchteren werden twee centra opgenomen in de folder: de educatieve bijenstand Op 't Sonnis en het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap op domein Hengelhoef.

Op de terreinen van de educatieve bijenstand Op 't Sonnis ziet u (tijdens het seizoen) honingbijen en wilde bijen aan het werk. Er wordt kunstmatige inseminatie
uitgevoerd van bijenkoninginnen. U kan in het centrum ook de verwerking van bijenproducten op de voet volgen. Het centrum ligt ook temidden een drachtplantentuin met allergievriendelijke bomen, planten en struiken. Heel erg leerrijk.

Het bezoekerscentrum op domein Hengelhoef is de uitvalsbasis voor het verkennen van het natuurgebied Hengelhoef en de nabijgelegen heidegebieden De Teut en Ten Haagdoornheide. In en rond het bezoekerscentrum, een gerenoveerd Kempisch vakwerkhuis, beleef je het vroegere leven op de heide. Bezoek de imkerij, het kleinvee of de ecologische volkstuintjes en geniet van de prachtige boomgaard met grazende heideschapen.

De folder is gratis te verkrijgen in de natuurcentra zelf, bij de toeristische diensten en in de bibliotheken in Limburg. Ook kan je de folder gratis bestellen bij het Provinciaal Natuurcentrum via pnc@limburg.be  of 011 26 54 50.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek eens de educatieve bijenstand Op 't Sonnis
Educatieve bijenstand en allergievriendelijke tuin "Op 't Sonnis"

Op 't Sonnis ligt net tussen twee "passerende lussen" van het fietsroutenetwerk Limburg de educatieve bijenstand Op 't Sonnis.  In deze praktijk-bijenstand wordt bijzondere aandacht gegeven aan de bijenflora. Een bezoekje aan de allergievriendelijke vaste plantentuin  is zeker de moeite waard. Aan de hand van de aanwezige gunstige en ongunstige planten, die eventueel een allergie veroorzaken, kunnen mensen ervaren welke planten geschikt of ongeschikt zijn voor het aanleggen van een kleurrijke, geurige hypo-allergene tuin!

Het bestuivingswerk bij deze planten wordt voor 80% verzorgd door bijen.  Het consumeren van streekeigen stuifmeel, verzameld door de honingbijen, kan gezondheidsklachten veroorzaakt door de concentratie van pollen in de lucht, verminderen.

Je kan de bijenstand bezoeken! Van juni tot eind augustus elke woensdag- en zaterdagavond van 19.30 tot 21 uur.  Voor groepen is reserveren noodzakelijk en wordt een kleine bijdrage van € 25 gevraagd (koffie inbegrepen).

De bijenstand vind je op de Heerstraat 2 in Helchteren (zijstraat van de Kazernelaan)
Meer info: julien.driesen@telenet.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldkampioen modelvliegtuigen op internationale meeting in Helchteren

Internationale modelvliegshow in Helchteren

Op zaterdag 21 en zondag 22 juli organiseert modelvliegclub Pampa Modelfighters vzw voor de 22ste maal haar internationale modelvliegshow ‘Jets over Pampa’. “En het belooft dit jaar een heel bijzonder spektakel te worden” aldus voorzitter Jos Clissen. “Onze vliegshow is uitgegroeid tot de grootste in zijn soort in Europa en geldt volgens kenners als dé referentie binnen de modelluchtvaart. De internationale kleur van het deelnemersveld bewijst ook dit jaar weer dat de Pampa Modelfighters gekend zijn tot ver over onze landsgrenzen heen. De Europese top van de modelvliegtuigbouw uit onder meer Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Zweden, Luxemburg en Zwitserland zal aanwezig zijn op onze vliegshow. Onder hen ook Philip Avonds; lid van onze club en de regerend wereldkampioen met zijn prachtig toestel dat tot in het kleinste detail een copie is van het origineel.”

Tot 300 km/uur
“Onze show is voorbehouden aan modelvliegtuigen die aangedreven worden door een miniatuur straalmotor (turbine) of een volledig ingebouwde motor met meerbladige schroef. Deze vliegtuigen zijn echte mini-straaljagers. Snelheden van 300 km per uur én meer zijn perfect haalbaar”, legt Jos ons uit. “Sinds enkele jaren zijn er ook steeds helikopters aangedreven door een turbine aanwezig en vliegtuigen met turboprop. Dat is een propellor die aangedreven wordt door een turbine.”

F 16’s
Leuk is ook dat de vliegshow dit jaar de onverwachte support zal krijgen van de echte grote broers. “Inderdaad. Op zaterdag 21 juli, onze nationale feestdag, is er in Brussel het militair défilé. Wel nu, we kunnen al verklappen dat de F 16’s die aan dit défilé deelnemen nadien over onze terreinen vliegen. Een extraatje voor onze bezoekers.”

Gratis voor inwoners
Op zaterdag wordt er van 9 tot 18u gevlogen door de piloten en kan het publiek genieten van de prachtige toestellen. De toestellen kunnen eveneens van nabij bezichtigd en gefotografeerd worden. Na de laatste vrije vluchten van 9u tot 12u00 start op zondag om 12u30 de eigenlijke wedstrijd. Een jury beoordeelt de piloten op hun bouw- en vliegkwaliteiten met als inzet de "Pampa Challenge Trophy".
“Nieuw dit jaar is ook dat we de inwoners van Houthalen-Helchteren de kans bieden om deze vliegshow gratis bij te wonen. Op vertoon van je identiteitskaart mag je onze show kosteloos een bezoek brengen”, besluit Jos zijn verhaal. Geen twijfel mogelijk. Met het mooie programma zal dit evenement dit jaar opnieuw honderden bezoekers verwelkomen.

Deze internationale modelvliegshow vindt plaats op de terreinen van de club, gelegen op het militair domein in Helchteren. Je bereikt de terreinen via de Kazernelaan en de Sonnisstraat. Oranje pijlen in de vorm van vliegtuigjes wijzen je de weg.

Meer info: www.pmf.be.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook politiek voorakkoord in onze gemeente?
Voorakkoord SP-a - N-VA?

Vandaag pakt de krant Het Belang van Limburg uit met het verhaal dat er in 6 Limburgse gemeenten reeds politieke voorakkoorden gemaakt zijn met N-VA. Opvallend hierbij is dat de krant ook melding maakt van een voorakkoord tussen SP-a en N-VA voor onze gemeente. Ook in Borgloon, Alken, Sint-Truiden, Kortessem en Overpelt zou er al een voorakkoord bestaan met N-VA.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (2)
14-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ochtendstond heeft goud in de mond
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dauwwandeling met ontbijt

Ochtendstond heeft goud in de mond! De ochtendtenue van de natuur is zeker de moeite waard. Daarom organiseert Limburgs Landschap vzw op zondag 22 juli een leuke dauwwandeling met ontbijt. De wandeling start om 7 uur aan het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap op domein Hengelhoef. Nadien, rond 9 uur, is er een gezellig ontbijt voorzien in het bezoekerscentrum.
Iedereen is welkom om aan dit leuk initiatief deel te nemen. De organisatie vraagt wel vooraf (tot 19 juli) in te schrijven.
6 euro/deelname, inclusief ontbijt. Leden 5 euro.

Meer info en inschrijven: Limburgs Landschap vzw, Sylveer Bloemen, info@limburgs-landschap.be,
011 53 02 50. Inschrijven vóór 19 juli. http://www.limburgs-landschap.be

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wijkfeest De Standaard
De Standaard viert feest

Op zondag 15 juli vindt het wijkfeest in De Standaard plaats. Tussen 13.30 en 17.00 uur kan iedereen deelnemen aan een resem volksspelen voor jong en oud. Tussendoor is er muzikale omlijsting voorzien met als gastheer Robrecht... De proevers kunnen hun hartje ophalen met de vele multiculturele hapjes die klaarstaan. Intussen leven de kleinsten zich uit op het springkasteel of worden ze geschminkt in de grimeerstand. Om 19.00 uur is er nog een muziekoptreden met Stef Nelson en co. Het feest eindigt rond middernacht. Iedereen is welkom!
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prima toeristische cijfers
485 723 overnachtingen van toeristen in onze gemeente

Uit de jongste cijfers van de federale overheidsdienst Economie blijkt dat Houthalen-Helchteren in de top-20 staat van geliefkoosde toeristenoorden in ons land. Met 485.723 overnachtingen per jaar bekleden we de 13de plaats.

Deze positie hebben we voornamelijk te danken aan de aanwezigheid van onze vakantieparken Molenheide, Hengelhoef en Kelchterhoef.
Iets meer dan de helft van de vakantiegangers komt van over de grens.

Opvallend, Houthalen-Helchteren spant de kroon wat betreft de verblijfsduur. Gemiddeld vertoeven de vakantiegangers 4,3 dagen in onze groene gemeente. Het Belgisch gemiddelde ligt op 2,46 dagen.

Naast Houthalen-Helchteren staan ook nog 2 andere Limburgse gemeenten in de top-20: Lommel met 1,02 miljoen overnachtingen staat op nummer 3 en Peer met 680.390 overnachtingen is een mooie nummer 9. Met deze cijfers klopt Limburg toeristische toppers als Middelkerke, Durbuy, Luik en Knokke-Heist. (bron: houthalen-helchteren.be)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe toekomst voor bedrijfscomplex van Deconstruct
Bedrijf Bemal investeert in Houthalen

De Oostenrijks-Belgische producent van betonnen rookgaskanalen en verluchtingssystemen Bemal, onderdeel van de Oostenrijkse groep Schiedel, gaat vijf miljoen euro investeren in een nieuwe vestiging in Houthalen. Bedoeling is dat de verhuis nog op het einde van dit jaar rond is.

Het bedrijf zocht een nieuwe locatie voor haar werking nadat de eigenaar van de huidige vestiging de huur opzegde. In haar zoektocht kwam Bemal in Houthalen terecht. Vooral de prima ligging vlakbij tal van ontsluitingswegen deed Bemal kiezen voor onze gemeente. Dankzij contacten met het industriële vastgoednetwerk In-Trust kwam Bemal in contact met de Limburgse bouwgroep Democo. En zo ging de bal aan het rollen.

Bemal neemt nu de gebouwden van Deconstruct over. Deconstruct is de dochter van Democo die tot enkele jaren geleden prefab betonelementen produceerde voor het bouwbedrijf. Onder druk van de crisis en de concurrentie werd die activiteit zo’n twee jaar geleden uitbesteed”. In eerste instantie worden de gebouwen gehuurd van Deconstruct, later zullen ze worden gekocht.

In totaal zal Schiedel-Bemal zo’n vijf miljoen euro investeren in zijn nieuwe vestiging, onder meer in nieuwe machines. Dat moet de verdere groei mogelijk maken en de werkzekerheid van 35 werknemers veilig stellen. Van producent van betonnen rookgaskanalen en ventilatiesystemen, vooral voor apartementsgebouwen, heeft Schiedel-Bemal zich de voorbije jaren gespecialiseerd in natuurlijke verluchting. De groep Schiedel is goed voor een jaaromzet van 255 miljoen euro en maakt op haar beurt deel uit van de groep Monier. De Belgische tak Bemal realiseert daarvan 5 miljoen euro. (bron: Made in Limburg)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overdracht en samenwerking monden uit in rechtszaak

Voormalig uitbater De Barrier krijgt deels gelijk

Rik Vandersanden was jarenlang het boegbeeld van toprestaurant De Barrier in Houtahlen-Helchteren. In 2010 verkocht de man zijn zaak aan de onderneming van cateraar Bart Claes. Claes nam via zijn bvba Driessent de uitbating van De Barrier en de vennootschap De Barrier Invest over van Rik Vandersanden en diens vennootschap Bariva. De overeengekomen prijs bedroeg 200.000 euro. Daarvan werd 120.000 euro onmiddellijk betaald. Voor de overige 80.000 euro was een terugbetaling in twee schijven voorzien: telkens 40.000 euro eind 2011 en eind 2012.
Tegelijk werd een managementovereenkomst opgesteld, zodat Rik Vandersanden als manager en chef aan de slag kon blijven in De Barrier en een loft kon betrekken. De overeenkomst liep één jaar en kon stilzwijgend verlengd worden. Daarin was wel bedongen dat de resterende 80.000 euro van het overnamebedrag onmiddellijk moest betaald worden bij verbreking of niet-verlenging van de managementovereenkomst.

In februari 2011 kwam dan het bericht dat cateraar Bart Claes de managementovereenkomst met Rik Vandersanden opzegde. Hierop eiste Vandersanden onder meer de betaling van achterstallige managementfacturen én de onmiddellijke betaling van de 80.000 euro waardoor het juridische steekspel begon, Bart Claes betwistte die eis immers. De toestand deinde uit en Claes werd door Vandersanden gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg in Hasselt.

Vorige vrijdag heeft de rechter na veel vijven en zessen het hakbijl in deze onverkwikkelijke zaak laten vallen. Het Belang van Limburg kon het vonnis inkijken en stelde vast dat Bart Claes alles samen zo'n 145.000 euro (plus eventuele interesten) moet betalen aan Vandersanden. Die wordt op zijn beurt dan weer veroordeeld tot betaling van zo'n 1.560 euro (plus eventuele interesten). Vandersanden reageerde alvast tevreden op dit vonnis. (info: hbvl)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelheidsduivels geflitst

Motorrijder rijdt 74 km/u te snel

Bij een snelheidscontrole in Houthalen-Helchteren is maandag een motorrijder twee maal in vijf minuten geflitst. Een eerste keer passeerde hij het controlepunt op de Koolmijnlaan aan 148 kilometer per uur, waar de maximumsnelheid 70 kilometer per uur bedraagt. De tweede keer raasde hij aan 124 kilometer per uur voorbij.

Bij zijn derde passage hield de lokale politie de man tegen. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk voor vijftien dagen ingetrokken.

Naast de motard liepen er op de Koolmijnlaan achttien snelheidsovertreders van de 269 gecontroleerde voertuigen tegen de lamp. De politie deed nog een controle aan de weg naar Zwartberg, waar 54 van de 623 bestuurders te snel reden.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.11 juli
Gemeentediensten gesloten op 11 juli

Ten gevolge van de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap, zullen alle gemeentelijke diensten gesloten zijn op woensdag 11 juli.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
07-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ongewone vondst...
Klik op de afbeelding om de link te volgen Unieke vondst fascineert Guido en Nelly

Guido en Nelly Schabregs-Timmermans vinden het leuk om rommelmarkten en kringloopwinkels te bezoeken. “Het is telkens een avontuur, een zoektocht naar verrassende, leuke spulletjes”, zegt Guido. En die zoektocht leverde vorig jaar een bijzonder voorwerp op. “In de kringloopwinkel van Heusden-Zolder viel mijn oog op een oud houten boekje. Het was handgemaakt uit gefineerde triplex. Heel opmerkelijk. Toen ik het boekje opnam, bleek er ook nog iets in te zitten. Als je er mee schudde, hoorde je iets rammelen…”

Guido en Nelly raakten geboeid door het voorwerp. “Het lukte ons immers niet om het boekje open te krijgen. We bleven ons afvragen wat er nu precies zou inzitten. Tot we op een bepaald moment ontdekten dat één zijde van het boekje eigenlijk een laatje was. Met de juiste handelingen kon je het openschuiven en zo ontdekten we een oud stukje papier. Het papiertje bevatte de tekst: “Voor mijnheer en madam Verdonck-Binnemans. Dit geschenk wordt u aangeboden door de politieke gevangene uit het kamp Beverlo. Vilvoorde 14-10-1944. Mijn dankbare groeten.” Het geschrift werd ook ondertekend, maar de handtekening is erg moeilijk leesbaar. Het papiertje is ook helemaal vergeeld van ouderdom. Maar deze vondst blijft ons fascineren.”

“Met het papiertje in de hand, zijn we op speurtocht gegaan. Het was duidelijk dat dit opmerkelijke voorwerp een heel verhaal met zich meedraagt. Maar welk verhaal? Onze speurtocht leverde tot op vandaag echter weinig op. Daarom proberen we via deze weg meer te weten te komen over dit voorwerp en over de familie Verdonck-Binnemans aan wie het briefje 68 jaar geleden gericht werd. Wie meer info heeft of wie denkt te weten welk verhaal achter dit boekje schuilgaat, mag contact opnemen op het nummer 089 38 47 33. We zijn benieuwd naar het verdere vervolg van dit verhaal”, aldus Nelly…
(lees meer op www.hbvl.be/houthalen-helchteren)

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Sinds 1 juli schakelden de gemeentelijke teams over naar de zomerregeling. Dat betekent dat er aangepaste openingstijden gelden tot en met 31 augustus voor volgende diensten:

Gemeentehuis

  • maandag: 8-12 en 13-19 uur
  • dinsdag tot en met donderdag: 8-13 uur
  • vrijdag: 8-12 uur

Bibliotheek en VVV-toerisme

  • juli
    • maandag tot en met vrijdag: 10-12 en 14-19 uur
    • zaterdag en zondag: 10-12 uur
  • augustus
    • bib: ganse maand gesloten wegens verhuis naar NAC
    • toerisme:
      • maandag tot en met vrijdag: 10-12 en 14-17 uur
      • zaterdag en zondag: 10-12 uur

Containerpark

  • dinsdag: 8-19.30 uur
  • woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag: 8-14 uur
  • maandag: gesloten

Sociaal huis & administratieve diensten OCMW

  • maandag tot en met donderdag: 8-16 uur
  • vrijdag: 8-13 uur

Dienstencentrum Perron-Oost

  • 9.30 - 16 uur
  • gesloten van 30 juli tot en met 10 augustus
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maarten Wynants moet Tour verlaten
Klik op de afbeelding om de link te volgen Val zorgt voor opgave Maarten Wynants

Maarten Wynants, de profrenner uit Helchteren, heeft gisteren helaas de Tour de France moeten verlaten. De renner van Rabobank was één van de slachtoffers van de valpartij bij het begin van de rit van vrijdag. Maarten reed de wedstrijd nog wel uit vrijdag, maar werd nadien naar het ziekenhuis van Nancy gevoerd. De artsen stelden bij Maarten twee gebroken ribben en een geperforeerde long vast. Ondanks die blessures had Maarten dus wel nog 160 km gereden...
Met Wynants verlaat de eerste Belg de Tour. Het was gisteren trouwens een zware rit met heel wat valpartijen.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warm Hart ook actief in de zomermaanden
Zomerse activiteiten bij vzw Warm Hart

Bij de vzw Warm Hart, een vereniging waar armen het woord nemen, is er ook heel wat bedrijvigheid in de zomerperiode. Zo kunnen mensen die het wat minder breed hebben bij de vereniging op maandagmiddag terecht voor een gezonde maaltijd. Dit middagmaal wordt aangeboden aan 5 euro. Daarnaast is er op vrijdag een wekelijks praatcafé. Dit is een gezellig samenzijn, een ontmoetingsactiviteit waar armen het woord nemen.
De vzw Warm Hart vind je in de Pastorijstraat nummer 20. Wil je meer informatie over de activiteiten van de vzw of wil je je inschrijven voor de gezonde maaltijd op maandag, dan kan je contact opnemen via warmhart@skynet.be of telefonisch op het nummer 0475 528981.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ILF: moppentappers op pad
Moppentappen in Hoeve Jan

Vanavond kan je voor humorvol plezier terecht in Hoeve Jan op domein Kelchterhoef. Daar vindt vanaf 20.30 uur de tweede moppentapavond van de week plaats. Deze moppentapavonden kaderen in het Internationaal Lachfestival. Gisterenavond was Ter Dolen het decor voor dit moppenverhaal. En het aanwezige publiek kon de optredens van Roger Schepers, Ivo Was, Joseph Stienaers, Ghislain Ombelets en François Claes wel smaken. Vooral de doortocht van Sinterklaas was opmerkelijk...
Wie er vanavond niet bij kan zijn, kan op 7 juli nog terecht bij Ijs Rossi. Ook daar vindt dan vanaf 20.30 uur een moppentapavond plaats.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (1)
03-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oppositie hekelt cadeaupolitiek
Veel vragen bij subsidietoekenningen  

Op de voorbije gemeenteraad keurde het gemeentebestuur opnieuw een reeks subsidies voor lokale verenigingen en activiteiten goed. Dat leverde vragen en kritiek bij de oppositiepartijen op. "Stelselmatig worden op de gemeenteraad geldbedragen toegekend voor verenigingen en activiteiten die in onze gemeente plaatsvinden. Op zich kunnen we dat uiteraard enkel toejuichen, was het niet zo dat er bij de toekenning van die bedragen enkel met de natte vinger gewerkt wordt" klinkt het bij de oppositiepartijen CD&V, S&D en Vlaams Belang. "We vragen ons dan ook af op basis waarvan de bedragen  bepaald worden. De één krijgt 250 euro, de ander 500 er is zelfs al een toelage van 10.000 euro goedgekeurd. Dit kan je toch niet meer ernstig nemen.", klinkt het.

Vanuit het huidige bestuur kwam als antwoord dat men de toegekende bedragen inschat op basis van de vragen die vanuit de betrokken verenigingen of organisatoren komen. Bovendien haalt men aan dat er voor gelijkaardige organisaties, gelijkaardige bedragen toegekend worden.

Voor 38.000 euro cadeautjes
Deze verklaring kon de oppositie niet meteen bekoren. "Er is een pot van 38.000 euro die men gewoon uitdeelt naar eigen goeddunken. Niet meteen een voorbeeld van een eerlijk en consequent beleid."

Er werden op de voorbije gemeenteraad toelagen toegekend aan volgende verenigingen:

-- vzw Milieugroep De Mangelbeek: 250 euro (naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van natuurreservaat De Mangelbeekvallei)
-- Bond De Heivinken: 1.000 euro (naar aanleiding van de viering van het 30-jarig bestaan van het wijkcentrum)
-- Pasar: 500 euro (ondersteuning jubileumfeest 30-jarig bestaan van de vereniging)
-- Wijkvereniging Kelchterhoef: 1.000 euro (organisatie jubileumfeest voor het 40-jarig bestaan van de vereniging)
-- Cycling 4 Helchteren: 1.500 euro (voor de organisatie van wielerwedstrijden op 26 mei ll.)
-- Lost Youth Records: 600 euro (voor de organisatie van het Crossbonefest in maart)

Pure willekeur
"Wie deze toezeggingen bekijkt, kan niet anders dan willekeur vaststellen", aldus de oppositie. "Bovendien worden reglementen die binnen het lokale cultuurbeleid in onze gemeente bestaan, met de voeten getreden. Er bestaat namelijk een reglement in onze gemeente wat bijvoorbeeld stipuleert dat er voor een 40-jarig bestaan een toelage van 100 euro wordt voorzien. Toch wijkt men in deze uitdeelpolitiek hiervan af. In datzelfde reglement staat dat er voor een 25-jarig jubileum 250 euro wordt voorzien en voor een 50-jarig jublieum 500 euro. In het reglement staat zelfs dat er voor een 30-jarig jubileum geen ondersteuning wordt voorzien. Als je dan ziet dat er in deze gemeenteraad toch bedragen worden toegekend voor een 30-jarig bestaan en dat de andere bedragen zwaar afwijken van dit reglement, tja, dan begrijp je dat wij ons als oppositie hier ernstige vragen bij stellen."
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee rolstoelfietsen voor ’t Klavertje
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 Peter Timmermans fietst Parijs-Roubaix en bezorgt 't Klavertje hiermee een rolstoelfiets

Peter Timmermans, schepen van Mobiliteit, is een fervent fietsliefhebber. Een maand geleden vatte hij het idee op om de route van Parijs-Roubaix te fietsen. “Maar niet zomaar. Het opzet was om via dit initiatief geld in te zamelen voor dienstencentrum Laekerveld van ’t Klavertje”, aldus Peter. “Ik liet me sponsoren per kasseistrook. Heel wat lokale bedrijven stapten mee in het project." 

Peter haalde na uren zwoegen de wielerpiste van Roubaix. “Het was een mooie maar vermoeiende dag. De tocht begon om 4 uur en eindigde 200 kilometer en 30 kasseistroken later, in de late namiddag in Roubaix.” Met zijn inspanningen verzamelde Peter voldoende geld voor de aankoop van een rolstoelfiets. Dat betekent meteen dat de fietsenstalling van Laekerveld moet uitbreiden. Eerdere acties van de GR-5 wandelaars uit Helchteren, basisschool De Startbaan uit Zonhoven, een pennenverkoop door vrijwilligers en een tussenkomst vanuit de Cera-Foundation  brachten immers ook al geld op voor de aankoop van een rolstoelfiets. “Het is gewoon super. Nu kunnen de gasten van Laekerveld met twee rosltoelfietsen een sportieve zomer tegemoet fietsen.”

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zes gewonden bij crash luchtballon
Luchtballon crasht in Houthalen-Oost

In een aardappelveld aan de Zalmstraat in Houthalen-Oost is zaterdagavond rond 22.15 uur een grote luchtballon neergestort. In de mand zaten dertien personen. Meteen na de crash kwamen de hulpdiensten massaal ter plaatse.
Zes personen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Eéntje onder hen met zwaardere verwondingen, de overige slachtoffers waren lichtgewond. De slachtoffers zouden vooral breuken en kneuzingen hebben. De brandweer kwam ter plaatse om de gecrashte ballon op te halen.
De ballon was eerder op de avond opgestegen aan het Schulensmeer in Lummen. Even voor de crash zou de ballon in een sterke windvlaag verzeild geraakt zijn. De piloot trachtte de ballon nog veilig aan de grond te zetten in het veld, maar dat lukte ondanks verwoede pogingen maar deels.
Onder de inzittenden was ook een 13-jarig meisje. Zij had de ballonvaart cadeau gekregen voor haar communie. Het meisje kwam er met lichte verwondingen, vermoedelijk een neusbreuk, vanaf.
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burgemeester neemt veiligheidsmaatregelen ingevolge voetbalfinale
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Straten afgesloten voor EK voetbal

Zondag 1 juli wordt de finale van het Europees Kampioenschap voetbal gespeeld. Geen twijfel mogelijk: het wordt een spetterende finale tussen Spanje en Itlaië, een finale die ook in onze gemeente heel wat feestgewoel zal losmaken.
Om alles in goede banen te kunnen leiden, besliste de burgemeester, in het kader van de openbare veiligheid, op zondag vier straten af te sluiten voor het verkeer. Het gaat om straten waar traditioneel grote groepen voetballiefhebbers samenstromen.

Het gaat om volgende straten:

1.       Herebaan-Oost tussen het kruispunt Herebaan-Oost / Kerkhofstraat en het kruispunt Herebaan-Oost / Europarklaan.

2.       Pastorijstraat tussen het kruispunt Pastorijstraat / De Hekkelaar en het kruispunt Pastorijstraat / Dorpsstraat / Stationsstraat. De doorgang van de Stationsstraat naar de Dorpsstraat blijft open.

3.       Koolmijnlaan tussen het kruispunt Koolmijnlaan / Brelaarstraat (verlengde van de Kerklaan) en het kruispunt Koolmijnlaan / Brelaarschansweg.

4.       Stationsstraat tussen het kruispunt Stationsstraat / Hazeldoncksteeg en het kruispunt van de Stationsstraat met de spoorwegovergang.

De straten zullen vanaf zondagnamiddag worden afgesloten en gaan 's nachts weer open.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)


Foto
Beste lezer,
welkom op deze blog waar je dagelijks nieuws uit onze gemeente vindt. Zelf iets te melden, geef me een seintje!
Groeten,
Stijn Van Dingenen
E-mail mij

Volg het nieuws van Houthalen-Helchteren ook op facebook:

Inhoud blog
  • 32ste tentoonstelling van rashoenderclub Het Scharrelhoen
  • Infosessie over elektrische voertuigen in Greenville
  • Rommelmarkt op Kelchterhoef
  • Arrestaties in drugsonderzoek
  • Volks landbouwgebeuren op 't Sonnis
  • Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • Misschien is judo wel joúw sport!
  • Gemeente schenkt 1000 euro aan vzw Chautaara
  • Heide stilaan op zijn mooist
  • Slachtbonnen zullen 5 euro kosten
    Foto
    Rondvraag / Poll
    Vindt u dat er een tijdelijke brug moet komen aan het kruispunt Grote Baan - Koolmijnlaan?
    ja
    neen
    Bekijk resultaat

    Laatste commentaren
  • offerschande (Equal)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • integratie-ambtenaar (Oma)
        op Integratie-ambtenaar moet inbedding asielzoekers in woonbuurt verbeteren
  • aquagym (zwemles)
        op Aquagym
  • een eigen kijk op kosten (schaapjesteller)
        op Biedt nieuwe slachtinrichting oplossing voor offerfeest?
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Hieronder vindt u interessante webadressen uit onze gemeente:


    http://users.telenet.be/jww  
    www.actiefww.com  
    www.avthouthalen.be

    www.bc-helchteren.be

    www.bchouthalen2000.be
    www.bennewed.be

    www.broederkring.be

    www.chirohelchteren.be

    www.chirohelchteren.org

    www.cosimo.be/Meulenberg 

    www.danzav.centerrall.com

    www.dbchouthalen.be

    www.debiekorf.be

    www.delijn.be

    www.denoordzuid.be

    www.diabolichell.be

    www.donboscohelchteren.be

    www.doopie.be 

    www.dropshot.be

    www.fchelson.be

    www.fphouthalen-genk.be

    www.gezinsbond-helchteren.be

    www.groenhouthalen-helchteren.be

    www.gr5wandelaarshelchteren.be
    www.helchterenvv.be

    www.hengelhoef.net
    www.khhoeverheidegalmlillo.be

    www.home.scarlet.be/albert.vandijck

    www.hondenschoolderoedel.be

    www.houthalen-helchteren.be

    www.houthalen-helchteren.cdenv.be
    www.houthalen-helchteren.davidsfonds.be 

    www.houthalensracingteam.be
    www.hvchelchteren.be  

    www.illusio.be

    www.infogids-online.be

    www.jckreasa.be

    www.jeugdhuisthebassment.be

    www.kelchterhoef.be

    www.kreasa.be

    www.ksjhouthalen.be

    www.kwbhelchteren.be

    www.lachfestival.be

    www.lgcc.be
    www.limburgadembenemend.be

    www.mish-mash.be

    www.molenheide.be

    www.mrk-houthalen.be

    www.oc76.be

    www.parkfc.be

    www.poppunt.be

    www.rimo.be

    www.rotary-houthalen.be

    www.schooldeschakel.be

    www.sdhh.be
    www.selishouthalen.be

    www.terdolenfietshappening.be

    www.tvl.be

    www.userstelenet.be/
    ttcpalethouthalen
      
    www.villabasta.be

    www.vlabus.be
    www.wschelchteren.be

    http://www.hhoost.be/
    wijkvereniging/

    Het adres van uw vereniging of organisatie staat er nog niet bij? Geef het ons door en wij voegen het toe.

    Zoeken in blog

    Archief per maand
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
    Startpagina !
    Blog als favoriet !
    Een interessant adres?
    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs