De Statievrienden
geschiedenis van stationswijk van Waregem
Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
29-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.41e Wijkfeesten Bilkhage en Aanpalende
Volgende weekeind viert de wijk Bilkhage en Aanpalende zijn 41e wijkfeesten. Onder de noemer ‘Aanpalende’ zijn het ook de wijkfeesten van het gedeelte van de Waregemse Statiewijk ten noorden van de Statie (Boulezlaan, Vijfseweg, enz.). De wijkwerking ontstond na een bijeenkomst met een 30-tal wijkbewoners op 18 januari 1976 in café “Het Jagershof”. Het eerste weekend van juli 2016 is de wijk al aan zijn 41e wijkfeest, een driedaags volksfeest en één van de trekpleisters in het breed aanbod aan activiteiten van de wijkwerking.

Zaterdag 2, zondag 3 en maandag 4 juli 2016 moet u dus zeker eens langsgaan in en rond het Stedelijk Ontmoetingscentrum Bilkhage en Aanpalende SOBA. Zaterdag is er ondermeer een Vlaamse Kermis van 15.30 u. tot 17.30 u. op ’t Pleintje. Met de 5e ruilbeurs voor champagne-capsules is er echter al activiteit vanaf 9 u. Trekpleister moet om 15 u. de gehoorzaamheidsproef worden met Thierry Vanderbeken en zijn Mechelse herder Indy. De herdershond treedt aan in de hoogste categorie in zijn discipline. Andere elementen uit het volkse programma van zaterdag zijn de gekke fietsentocht, optreden Bertje de Orgelman, vinkenzetting en grandiose muzikale avond.

Zondag staat in het teken van de gezinsfietszoektocht om 14 u. Men start traditioneel met een eucharistieviering om 10 u. in het Petrusschooltje met optreden van Ic Singhe. Nadien is er het aperitief en de feestmaal-barbecue. Maandag komt nog de seniorennamidag met humoristisch optreden.

Geschiedenis

De wijk de Bilkhage werd aangelegd in de jaren ’60 maar de plaatsnaam bestond zeker al in 1758. Toen was het perceel “Bilkhaeghe” een onderdeel van de heerlijkheid Huise. Het was eigendom van de weduwe van Anthone Baert en werd na haar overlijden overgenomen door de toenmalige baljuw van de heerlijkheid, Frans Cardon. Later is de naam van het perceel overgegaan op de hele omgeving. Etymologisch is het toponiem ‘bilk-hage’ afgeleid van ‘bilk’ (omzoomd perceel), ‘bilt’ (struikgewas) of ‘berk’, en ‘haag’ (haag of bos). In de oorlog hadden de Duitsers een vliegveld op de Bilkhage. (uit feest- en jaarverslagboekje 30e Bilkhage-feesten, juli 2005)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een Duits vliegveld op de wijk Bilkhage. Het lag parallel met de Lindestraat, tussen de Gentseweg en de Vansteenbruggestraat. De Bilkhage was bijzonder geschikt voor de aanleg van een vliegveld omdat de wijk hoog gelegen is en het terrein perfect vlak is. Aan de andere kant van de Lindestraat stonden de houten loodsen voor de dubbeldekvliegtuigen. Later werd het terrein gebruikt door het H.-Hartcollege voor voetbalpleinen. De huizen kwamen er pas in de jaren 1970. (uit Bilkhagemare, 2010)



website Bilkhage
29-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inwoners Stationsbuurt hopen op echte 'revival'
De Waregemse Stationsbuurt is aan een echte heropbloei toe. De geplande wegeniswerken aan Westerlaan en Noorderlaan en de plannen voor een gerenoveerd station moeten daar toe bijdragen. Maar om de buurt weer ‘een ziel’ te geven zijn eveneens heel wat alternatieve ingrepen nodig. Filip Glorieux en echtgenote An Desschans van het architectuurinterieurbedrijf rechtover het stationsgebouw en hun buren Jo Verhoestraete en Josephine Desimpel (Chinoh) bonden vorige week in ‘Met een Waregemnaerke op schoot’ in het Gouden Blad de kat de bel aan. Ze dromen van een groenere, blitse en levendige stationsbuurt. Er zijn al gelijkgestemde reacties van andere chauvinistische Waregemnaars.
>p>De geplande nieuwe wegenis en het gerenoveerde station zijn belangrijk, maar er zijn eveneens heel wat alternatieven mogelijk om de huidige wijk weer 'een ziel' te geven. "En Waregem en zijn station profileren, hoeft niet altijd veel geld te kosten", vertellen de betrokkenen bij het Waregemnaerke. "In het begin vonden we dit niet zo'n toffe buurt," luidt het bij Filip en An. "Vooreerst was er te veel verkeer met die vier rijstroken voor de deur. De hoge snelheid leidde tot accidenten, vooral aan de oversteekzone, vlak voor het station. Er waren toen ook weinig kleinhandelszaken. Het Snookercafé zorgde voor lawaai, nachtelijke ruzies en er waren weinig buurtbewoners. Intussen is er veel veranderd, ten gunste. De vier rijstroken werden herleid tot twee. Er vestigden zich tal van nieuwe handelszaken. Er is opnieuw een 'sociaal weefsel'. Ook Jo en Josephine (Chinoh) voelen zich zeer betrokken met de stationsbuurt. Kortom, de buurt krijgt nieuw leven en wordt dynamischer."

Plannen
Het huidige station lijkt recht uit het Oostblok te komen. Het nieuwe station ziet er alvast veelbelovend uit. Opmerkelijk zijn een gevel met veel glas in en een lange gaanderij waaronder pendelaars op hun bus kunnen wachten. De ingang vooraan gaat dicht omdat er twee nieuwe ingangen aan de zijkanten van het gebouw komen. Die komen uit op pleintjes met groen en banken. In het station zelf zijn een nieuwe ontvangstzaal met open loketten, nieuw sanitair met aandacht voor mensen met een beperking en ook een broodjesbar en een kiosk gepland.

Er komen rotondes waar de Olmstraat op de Noorderlaan aansluit en op de kruising van Noorder- en Westerlaan. Kruispunt Zeswegen in de Westerlaan wordt heringericht. De kasseien in de Westerlaan verdwijnen, terwijl er een kluifrotonde komt aan de dwarsing van de Westerlaan met de Vennestraat. Na de werken wordt een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur ingevoerd. Er zijn ook bushaltes - telkens aan beide kanten - voorzien in de Noorderlaan aan Colruyt en de Westerlaan aan de Sint-Jozefsstraat. Hierdoor kunnen tegen 2018 schoolspitsbussen uit het centrum geweerd worden, wat veiliger is.


Blikvangers
De vernieuwing van de Stationsbuurt is belangrijk voor heel Waregem. "Daarom moet de renovatie van de Stationsbuurt er pal op zijn. De eerste indruk die de bezoekers van een stad krijgen, is heel belangrijk. Handelaars Waregem Winkelstad is zeer goed bezig en daarin moet ook de stationsbuurt zijn rol vervullen. De plannen voor de stationsbuurt zijn goed, maar de details maken het verschil en deze moeten van in het begin aan¬wezig zijn en niet achteraf worden aangekaart. Blikvangers kunnen de aandacht trekken van de reizigers. Ze moeten zeggen: volgende keer blijf ik niet zitten op de trein maar stap ik eens af en ga Waregem verkennen."

Blits station
De bewoners van de Statiewijk hopen dat alle betrokken instanties nauw samenwerken om hun wijk op te waarderen. "Uit het verleden blijkt dat de Waregemnaars wel degelijk een inbreng konden hebben in de inrichting van het station. Bij de ingebruikname van het nieuwe station (1980) was er het idee van de Kunstkring Sint-Lucas om grote geschilderde panelen op het perron te plaatsen met 'kunst uit Waregem', die op regelmatige basis zouden worden aangepast. De actie kwam niet tot een resultaat omdat de Kunstkring door omstandigheden geen zekerheid kon bieden over het tijdig aanleveren van de werken. Maar de NMBS gaf wel zijn zegen voor het project, vertelde de recent overleden voorzitter Roger Vandewalle ons eerder dit jaar nog. Zou het niet prachtig zijn als we op de perrons en voor het station kunnen uitpakken met verlichtingsarmaturen in de vorm van de klaproos (zie foto)?"
De buren Jo, Josephine en hun kinderen duimen dan weer voor meer groen in deze 'betonnen omgeving'. "En dan liefst geen groen in... nog maar eens betonnen bloembakken. We vinden het echt belangrijk dat er meer boompjes aanwezig zijn. Een waterpartij zou leven brengen in de site, tevens met enkele banken waar mensen even halt kunnen houden om een babbel te slaan."

24-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog enkele beelden van het driedaags evenement
Bij de opstelling van de tentoonstelling konden we rekenen op de hulp van bereidwillige medewerkers. Hier een momentopname van een deel van de ploeg bij een pauze met Augustijn.

De opening van de expo ‘De trein zal driemaal fluiten’ kreeg vrijdagavond al onmiddellijk grote belangstelling met niets dan lof voor de uitbouw van de tentoonstelling. “Zeer mooie verzorgde tentoonstelling. Proficiat aan de organisatoren. Genoten van een avond vol afwisseling. Mooie start van driedaagse. Een aanrader!” De receptie werd opgeluisterd door het koor Laidos en liep uit met gezellige muzikale avond met gastoptredens.

Zaterdag was het een drukke bedoening met het ruim aanbod aan wandel- en fietstochten, gegidste wandeling door Statiewijk en inbreng van Natuurpunt. Veel bijval kende ook de ppt-voorstelling uit Herman’s koekedoos. Zaterdagavond was er de leerrijke quiz, waarbij de Loco-dames het uiteindelijk haalden van de ploeg van de burgemeester.


De wandel- en fietstochten, de Herman’s powerpoint en films over afbraak oud station en sporen naar de Heirweg stonden ook zondag op het programma. De driedaagse werd besloten met hulde aan de winnaars van kleurwedstrijd voor basisonderwijs, van de fotowestrijd en hulde aan ‘Waregemse spoorleggers’ zoals de aanwezige 99-jarige Omer Clement.
…

19-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teken- en kleurwedstrijd basisonderwijs
We kregen een 200-tal inzendingen op onze kleur- en tekenwedstrijd voor het basisonderwijs. Er waren inzendingen van diverse Waregemse scholen.
Uitslag : 

18-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotowedstrijd Statiewijk levert gevarieerd aanbod op
De Statievrienden organiseren van 10 tot 12 juni 2016 de ‘historische driedaagse’: “De trein zal driemaal fluiten”. Naar aanleiding van dit leerrijke weekend organiseren ze eveneens een fotowedstrijd voor amateur-fotografen rond het thema van de Waregemse statiewijk. Bedoeling was een actueel beeld te schetsen van de Statiewijk.

Naar aanleiding van het leerrijke weekend ‘De trein zal driemaal fluiten’ organiseerden de Statievrienden ook een fotowedstrijd voor amateurfotografen. Op de tentoonstelling konden de bezoekers kennismaken met een selectie van de ingezonden foto’s over de Statiewijk. De leden van fotoclub VTB brachten buiten competitie zelf ook de Statiewijk in beeld met een uitgebreide collectie foto’s.

De prijsuitreiking van de fotowedstrijd was één van de onderdelen van de slotmeeting van het driedaags evenement vorige zondag in de vooravond. De jury onder voorzitterschap van fotograaf en statiewijkbewoner Dirk Van Overwalle zag een foto van ‘poppies op de spoorberm aan achterkant van station’ als beste foto. Burgemeester Kurt Vanryckeghem mocht daarvoor de hoofdprijs uitreiken aan de Waregemse Greta Van Den Bossche. Tweede werd Fiesarte met een foto van de Gaverbeekse Meersen. De derde prijs ging naar Guy Opsomer met een detailbeeld van een spoor op de oude spoorwegberm. De drie Waregemse prijswinnaars ontvingen een collectie Waregembons. Ook de andere deelnemende fotografen werden gehuldigd voor hun prestatie en ontvingen naturaprijzen. Er waren ook deelnemers uit Sint-Baafs-Vijve en Wakken.

Foto Greta Van Den Bossche

Foto Fiesarte

Foto Guy Opsomer

17-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeiende fiets- en wandeltochten
Zowat 130 recreanten namen deel tijdens de historische driedaagse ‘De trein zal driemaal fluiten’ vorig weekend aan de fiets- en wandeltochten van de Statievrienden. De ingeschreven deelnemers aan de vrije wandelingen en de fietstocht ontvingen een fraaie brochure van 16 blz. met historische toelichting over de bezienswaardigheden langs hun ‘ijzeren weg’. Deze brochures blijven beschikbaar voor wie de tochten nog niet kon meemaken.

De kortste wandeling (afstand van 4 km) was toegankelijk voor een kinderwagen of rolstoel. Deze statiewandeling liep langs de Slekkeput (aan de tunnel waar de Dompelbeek onder de spoorlijn loopt), onder ‘den Donder’ ( de tunnel onder spoorlijn 75 Gent-Kortrijk) tot aan de Drogenboomwijk.

De tweede statiewandeling (afstand 7 km) liep via het pad naast de Slekkeputsloot, tot voor ‘den Donder’, daar linksaf tot bij de Slekkeput. In Zulte via de Looierijstraat langs leerlooierij ALTAN en de Kapel Onze-Lieve-Vrouw ten Dale (in de volksmond ook Zultekapelle). Terug langs de Ommegangstraat, Koestraat , de Oude Spoorwegberm tot het voormalig station van Sint-Eloois-Vijve en het eveneens beschermde baanwachtershuisje. Verder langs de Roger Vansteenbruggestraat en de Ter Elststraat met villa ‘Nooit Gedacht’, de gedenksteen voor Michele Chimiente ( Amerikaans soldaat) en villa ‘het Rozenhuis’.

De derde statiewandeling (met afstand van 15 km) liep vanaf de Drogenboom richting Kievitstraat, Gentse Heerweg, door ‘Zulte Piste’ ( Leenstraat en Modest Huyslaan). Onder de spoorlijn 75 Gent-Kortrijk en verder langs de spoorlijn (richting Waregem) tot aan de Moerbeekstraat en Kraaidreef. Eveneens langs leerlooierij ALTAN en de Kapel Ten Dale, voormalig station in Sint-Eloois-Vijve. In de Roger Vansteenbruggestraat nog even rechtdoor via de rotonde bij de vroegere herberg De Muijzelsack (later het Smoorken en de Smoor). Terug langs het pad naast de spoorlijn.

De fietstocht (met afstand van ongeveer 30 km) liep langs de Slekkeput, ‘den Donder’ en deels langs de bewegwijzerde Gaverbeekfietsroute tot Zultekapelle, via de Kraaidreef naar de Zultse Statiestraat dwars door ‘Zulte Piste’ richting Kasteel van Herlegem in Kruishoutem. Met een Scheldetraject van de spoorlijn Gent-Kortrijk langs Nazareth en Kruishoutem (in plaats van het huidige Leietraject), had het Kordaalbos er met een ‘ijzeren weg’ totaal anders uitgezien! De tocht liep verder via Nokeredorp, Nokere Kasteel,’t Stokerijtje,Tjammelsvijver, via de Anzegemse ‘zachte ring’ tot de watermolen bij het Goed te Walskerke op de Anzegemse Heirweg. De terugweg liep langs het fietspad op de vroegere spoorlijn 66 A Anzegem (Heirweg) tot Waregem.

Van deze statiewandelingen en van de fietstocht werd een wandel- en fietsbrochure van 16 bladzijden opgemaakt, telkens met een routebeschrijving en aanvullende informatie. Deze vrije fietstocht en al deze vrije statiewandelingen waren mogelijk op zaterdag 11 juni 2016 vanaf 14 uur en op zondag vanaf 10 uur. Daarnaast was zowel op zaterdag als op zondag, telkens om 15 uur een begeleide natuurwandeling (met gids van Natuurpunt) en een begeleide Erfgoedwandeling (met stadsgids) georganiseerd. Deze laatste Erfgoedwandeling liep via het vroegere Waterhuizeke, de Slekkeput, ‘den Donder’, de oude spoorwegberm en het voormalige station van Sint-Eloois-Vijve en het baanwachtershuisje, twee beschermde gebouwen.


Ongeveer 130 personen wandelden of fietsten in de statiewijk. Een exemplaar van de wandel- of fietsbrochure ‘De ijzeren weg’ van De Statievrienden, is verkrijgbaar bij de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke (Documentatiecentrum, lokaal heemkring, Gemeenteplein 2, Waregem – in principe elke maandagvoormiddag open).

16-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
14-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Treintje blikvanger op expo
Voor de expo 'de trein zal driemaal fluiten' konden we rekenen op de bijzondere medewerking van het VTI. Alle technische afdelingen van het VTI Waregem werkten aan een miniatuurtrein, die een bijzondere trekpleister was voor de kinderen. Leraar Philip Deltour ontwierp voor ons ook een 3D-tekening van het eerste Waregemse station anno 1840. De medewerking van VTI kwam vorige vrijdag nog aan bod in een artikel in Het Wekelijks Nieuws. We zijn het VTI heel dankbaar voor hun medewerking. 

  


14-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Damesploeg Loco wint StatieQuiz
Gisteren wonnen de vrouwen van Loco het van de ploeg van de burgemeester bij de Quiz van de Statievrienden. Die quiz bleek moeilijker en ernstiger dan juryvoorzitter Marc Callu bij het begin als ludiek had aangekondigd. Er kwam een schiftingsvraag aan te pas om de winnaars te kunnen aanduiden. De Loco's en de ploeg Burgemeester haalden evenveel punten aan de top. Om nog niet te verklappen tussen welke ploegen het zou gaan om de winnaar, moesten alle ploegen de schiftingsvraag beantwoorden : hoelang was het traject van de spoorlijn Ingelmunster-Waregem-Heirweg Anzegem? De vrouwen van Loco wisten dit en de ploeg Burgemeester niet, zodat de Loco's de hoofdprijs in de wacht sleepten, elk een bon van 50 euro bij Del-sport. Derde werd de ploeg van het Smoorken (nabij de Muyzelsack), goed voor elk een fles champagne met unieke statiecapsules van de Statievrienden. Alle 12 ploegen konden wel met een prijs naar huis voor hun urenlang zwoegen en zweten. Dat waren nog treinTickets, toegangen Trainworld, Pakketten Augustijn, ...


Het Loco-viertal bestaat uit Renée Van Thuyne, Roza Waelkens, Claudine Verschuere en Ciel Nachtergaele. Voor de treinquiz hadden de Loco-dames zich speciaal klaargestoomd en alle mogelijke historische documenten en mogelijke onderwerpen doorgenomen. Zo hadden ze onder hun viertal het memoriseren van de inhoud verdeeld van het eerste artikel van de Statievrienden “IJzeren weg, een zegen voor Waregem – Aanleg spoorweg verandert Waregem grondig”. Dat gaf trouwens bij de schiftingsvraag de doorslag om uiteindelijk de treinquiz te winnen van burgemeester Kurt & Co. De ploeg van de burgemeester bestond verder uit cultuurschepen Pietro Iacopucci, OCMW-voorzitter Joost Kerkhove en Patrick Vanheusden.

Of het initiatief navolging krijgt de volgende jaren is nog niet beslist, maar het blijft mogelijk dat de Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke een van de volgende jaren iets organiseren rond de geschiedenis van de Gentsebaan...

Ook vandaag blijft de historische expo open in de gebouwen van Werkplus, Windhoek 17. Vanaf 10 u. kunt u deelnemen aan vrije wandel- en fietstochten met begeleidende historische brochure van de Statievrienden. Ook de natuurtocht en gegidste tochten blijven in het aanbod. Vanavond wordt het evenement besloten met de bekendmaking van de uitslag van de fotowedstrijd, de kleurwedstrijd voor het basisonderwijs in Waregem, de hulde aan de 'spoorleggers' en 'verdienstelijke bewoners van Statiewijk'. Ook dank aan het de stad Waregem, de NMBS, het VTI en alle sponsors voor hun inbreng.

12-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
11-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Succesvolle opening
De trein gaf gisterenavond al zijn eerste fluittoon bij de opening van de historische expo over de IJzerweg in Waregem. Met dank aan de NMBS, de stad Waregem en tal van medewerkers kunnen de Statievrienden een uitgebreid aanbod aan informatie en trein-curiositeiten brengen in hun uitgebreide en bijzonder veelzijdige tentoonstelling in de nieuwe gebouwen van Werkplus/Veloods, Windhoek 17 te Waregem. Een honderdtal bezoekers kenden een aangename en leerrijke eerste kennismaking met het evenement 'De trein zal driemaal fluiten'.  Er waren niets dan positieve reacties.  
Schepen Soens opende het evenement passend met kepie op en door driemaal te fluiten. Voor het cultureel hoogstaande cachet zorgde het koor Laidos met drie bewerkte treinsongs, die erg werden op prijs gesteld door het publiek. Een sfeervol hoogtepunt was zeker het bisnummer, waarbij het publiek zijn belofte nakwam en met volle borst het refrein te beste gaf. Een beeld van de opening vindt u op facebook  -->  Klik hier naar pagina van Wim Dewaele <=/a>     

11-06-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driedaags evenement “DE TREIN ZAL DRIEMAAL FLUITEN”
We nodigen iedereen uit op het driedaags historisch evenement van de Statievrienden Waregem komend weekend in de nieuwe gebouwen van Werkplus-Veloos, Windhoek 17 bedrijvenzone Transvaal te Waregem. Bedoeling is naar buiten te komen met de rijke historie van de Statiewijk in Waregem, waarover de Statievrienden jaarlijks een omvangrijke bijdrage leveren voor het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring De Gaverstreke.

De trein zal driemaal fluiten. Centraal staat de buitengewone tentoonstelling over de IJzerweg, het station, Spoorweginfrastructuur, plaatselijk spoorwegpersoneel, plaatselijke evolutie, enz. De tentoonstelling kent een 20-tal onderdelen, waaronder uniek materiaal dat ter beschikking werd gesteld door de NMBS als partner voor deze expo met gratis toegang.

Een tweede element is het recreatief kennis maken met het erfgoed uit de omgeving tijdens fiets- en/of wandeltochten op zaterdag 11 en zondag 12 juni. Het derde element is de historische quiz op zaterdagavond 19.30 u. Daarbij komen nog de fotowedstrijd, de wedstrijd voor het basisonderwijs, de powerpoint en fillms over geschiedenis van de Statiewijk, gezellige animatie bij treinsongs, enz.

Ons programma :

Vrijdagavond 10 juni 2016:
 19.30 u.: officiële opening expo i.s.m. Stedelijk Archief, de Gaverstreke en VTI
 20 u.: we toasten met… een heerlijke AUGUSTIJN of een DWARSLIGGERKE
 20.15 u.: ‘geschiedenis Statiewijk in 1.000 seconden’ met powerpoint Hermey
 20.30 u.: Koor Laidos laat onze trein definitief vertrekken
 21 u.: gezellig samenzijn in de Gambrinus, ‘top 100 Trainsongs’ en verrassingsoptreden…

Zaterdag 11 juni:
 14 u. vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en met dank aan Sport Vlaanderen
 14 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
 Doorlopend: tentoonstelling en powerpoint Hermey: historiek Statiewijk
 15 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs de Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
 15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
 Film afbraak noodstation (J. Vierstraete), spoor 66A, Slekkeput ( G. Vandewalle)
Gambrinus open m.m.v. AUGUSTIJN
 19 u. 30: Quiz ‘In een klein (Waregems) stationneke’ voor teams (4 pers.)

> Zondag 12 juni:
 10 u.: vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en met dank aan Sport Vlaanderen
 10 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
 Doorlopend: tentoonstelling en powerpoint Hermey: historiek Statiewijk
 15 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs Oude Spoorwegberm
 15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
 Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
 Film afbraak noodstation (J. Vierstraete), spoor 66A, Slekkeput ( G. Vandewalle)
 Gambrinus open m.m.v. AUGUSTIJN
18 u.: prijsuitreiking foto- & tekenwedstrijd “De mooiste plekjes van de Statiewijk”
18.30 u.: hulde aan enkele ‘spoorleggers’
21 u.: de laatste trein vertrekt en het ‘station’ gaat dicht

Locatie: nieuwe lokalen Werkplus, Windhoek 17, 8790 Waregem, 056/61 34 38          Algemene info: 0477 75 59 95

10-06-2016 om 13:24 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrije en vaste wandel- en fietstochten
We krijgen heel wat vragen over onze wandel- en fietstochten. De fietstocht en alle wandelingen hebben als begin- en eindpunt de lokalen van Werkplus-Veloods (Windhoek 17, Waregem) in de nabijheid van het station (zie kaartje eerder in dit blog).

Voor de vrije wandelingen van 4, 7 of 15 km of voor de fietstocht op zaterdag (tussen 14 en 15u30') of op zondag (tussen 10 en 15u30') moet vooraf NIET worden ingeschreven. Ter plaatse betaalt u 2 EUR per persoon voor de wandel- of fietsbrochure (sponsorkaarten peter/meter, erelid, … zijn goed voor gratis deelname).

Enkel voor de begeleide wandeling met een gids van Natuurpunt (geen inschrijvingsgeld) of voor de erfgoedwandeling met een stadsgids (4 EUR inschrijvingsgeld per persoon – 1 € voor kinderen), beide wandelingen om 15 uur op zaterdag en zondag, wordt voorrang gegeven aan diegenen die vooraf zijn ingeschreven.

De historische expo in Werkplus is gratis en er is ook mogelijkheid om deel te nemen aan een eenvoudige prijskamp over de inhoud van de tentoonstelling.

Zie flyer (Groeten uit Waereghem) voor een algemeen overzicht.

10-06-2016 om 08:55 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Expo toont eerste station Waregem
</br>

08-06-2016 om 16:27 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De weg naar Werkplus
De gebouwen van Werkplus-Veloods zijn gelegen in het lokaal bedrijventerrein Waregem-Transvaal, Windhoek 17. U bereikt Werkplus via de Vijfseweg (N357), die loopt van het viaduct aan het station te Waregem tot aan het kruispunt aan de Posterij met de Gentseweg N43. Ter hoogte van de apotheek T’Jollyn (nr 54) neemt u de zijweg, die ook nog Vijfseweg noemt. Op het einde van deze zijweg van de Vijfseweg naar het bedrijvencentrum Transvaal neemt u rechts de weg Windhoek en op het einde vindt u op de hoek de nieuwe gebouwen van Werkplus, de uitvalsbasis van de verschillende activiteiten tijdens de driedaagse van de Statievrienden.

02-06-2016 om 08:32 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historische expositie Statiewijk krijgt stilaan vorm
In het weekend van 10-12 juni vindt in de gebouwen van Werkplus, in de site Transvaal, de driedaagse plaats “De trein zal driemaal fluiten”. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de organiserende Statievrienden bestaat erin de historische gegevens en de honderden foto’s die ons werden bezorgd, te tonen aan de bezoekers die daar interesse voor hebben. “We struinden door tal van NMBS-magazijnen in een poging om 177 jaar spoorgeschiedenis samen te proppen in één ruimte,” vertellen de ‘architecten-van-dienst’ Marc Feys en Winoc Van Thuyne.

“De inhoud van de tentoonstelling moet vooral een retro-perspectief karakter hebben,” opent Winoc. “Eén van de belichte punten is de ontwikkeling van het spoorwegnet in Vlaanderen als transportmodule en ook als mogelijkheid om vanuit het hinterland één of meerdere dagen aan zee te kunnen doorbrengen. De auto was toen maar aan enkelen toebedeeld. In Wallonië was de spoorweg aanvankelijk vooral een ‘tool’ voor de industrie (staalfabrieken, machinebouw, bosbouw). We staan ook stil bij de aanleg van spoorwegen, de bouw van de Waregemse stations en de uitrusting ervan, net als van de overweg-wachtershuisjes.

De Statievrienden richten ondermeer de aandacht naar het ‘stoomtijdperk’, van de eerste locomotief in 1835 tot de laatste in de jaren 60. Vooral de werking ervan en de evolutie naar snelheid en macht, maakten indruk. “Zo tonen we een unieke kopie van een stoomlocomotief type 1, die op de lijn van Kortrijk naar Brussel reed; een beest van meer dan 200 ton, dat een snelheid van 140 km/h haalde met een vermogen van 3200 pk. De eerste stoomlocomotief had een vermogen van amper 20 pk. We geven een overzicht van alle types die de lijn 75 aandeden.”

Aan de hand van oude kaarten (anno 1842) wordt de planning getoond van de lijn 75 en van de spoorlijn 66 A tussen Ingelmunster en Anzegem. We bewonderen het eerste echte stationsplan (1868) en tekenden zelf een liggingsplan van de sporen en gebouwen in het station Waregem midden de voorgaande eeuw (jaren 50-60), dat vooral het economische belang van Waregem aantoont. Voor het eerst wordt ook een schets getoond van Waregems eerste station, anno 1839. Verder exposeren we talrijke gebruikte koperen voorwerpen, kledij, affiches, enz… die we vonden bij ‘cheminots’ en in oude stapelplaatsen. We staan tenslotte ook even stil bij het ‘eco-sociale belang’ van het station op vandaag en de ontwikkelingen en mogelijkheden naar de toekomst toe. Aan ‘de wall of fame’ komen een vijftigtal foto’s van Waregemse medewerkers van de Spoorwegen in de loop der jaren.”

VTI
Ook het Waregemse VTI werkt volop mee aan de historische tentoonstelling die de werkgroep opzet. “Alle afdelingen leveren een bijdrage door een miniatuur van een trein na te bouwen,” vertelt directeur Philip Demuynck. De afdeling hout zorgt voor een 3D-tekening van het eerste Waregemse station en voor een tweetal houten treinen. De afdeling mechanica ontwerpt ook twee treinen. Een samenwerking tussen de afdeling mechanica, die hier het voortouw neemt, en de afdeling ‘hout en elektriciteit’ bouwt eveneens een grote ouderwetse locomotief, waarin kinderen zelfs plaats zullen kunnen nemen. We pikken graag in op dit leuke initiatief van De Statievrienden omdat we trots zijn op de creativiteit van onze leerlingen, die uiteraard graag eens naar buiten komen met hun realisaties.” De architecten van de expo Marc Feys en Winoc Van Thuyne zijn uiteraard heel blij met de inzet van het VTI. “Het VTI toont hiermee aan dat ze zich betrokken voelt bij de maatschappij waarin ze dagelijks leeft. De spoorweg loopt in Waregem trouwens door het Gaverke, de wijk waarin het VTI gevestigd is.”

Zeer belangrijk voor de expo is de verzameling “unieke foto’s” uit de ‘koekendoos’ van Herman De Clerck. De huidige (en vroegere) bewoners van de Statiewijk werkten nl. heel graag mee aan het tot stand komen van dit foto-archief. Ook tijdens de expo kunnen ze, aan de hand van het plan van de gebouwen in de Statiewijk toelichtingen verstrekken aan de leden van de heemkring over de historiek van sommige plaatsen en de (vroegere) bewoners ervan. Dit moet zeker uitgroeien tot een interactief gebeuren.

“Een woord van dank past alleszins aan het adres van het Waregemse VTI, dat volop meebouwde aan deze merkwaardige expo,” besluiten De Statievrienden. “Ook de talrijke Waregemse firma’s en de 40 ereleden en m(p)eters die ons steunden, zijn we zeer dankbaar. Verder tonen we tal van maquettes, minitreinen van Ervé Moerman en een unieke powerpoint van Hermey: de historiek van het Waregemse station in 1000 seconden. We danken de stad Waregem en Wim Declercq van Isodec voor hun medewerking bij het ‘aankleden’ van deze expo. De Statievrienden hopen hiermee een kleine bijdrage te hebben geleverd tot het ‘herbeleven’ van het rijke, maar dikwijls vergeten ‘spoorwegen-erfgoed’ in het Waregemse.

30-05-2016 om 19:02 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkplus werkt mee aan boeiend Statieweekend
Voor de driedaagse “De trein zal driemaal fluiten” tijdens het weekend van 10 tot 12 juni vonden we een partner in Werkplus, dat vorig jaar zijn nieuwe gebouwen in gebruik nam in de site Transvaal, Windhoek 17. Benevens ons veelzijdig historisch evenement wordt de driedaagse ook dé ideale gelegenheid voor tal van Waregemnaars om eens nader kennis te maken met de prachtige accommodatie waarover de diensten van Werkplus sinds kort beschikken.

Hoe werkplus bereiken ?
U bereikt Werkplus via de zijweg van de Vijfseweg aan apotheek T’ Jollyn. Op het einde van deze zijweg van de Vijfseweg naar het bedrijvencentrum Transvaal neemt u rechts de weg Windhoek en op het einde vindt u op de hoek de nieuwe gebouwen van Werkplus, de uitvalsbasis van de verschillende activiteiten tijdens de driedaagse van de Statievrienden.



Werkplus is actief in de sociale economie en dit al van in het begin van de jaren ’90. “Werkplus is de naam van zowel een Maatwerkbedrijf als een Lokaal Diensteneconomiebedrijf binnen Waregem. Beide bedrijven, actief binnen de sociale economie, proberen een economische activiteit te rijmen met opleiding en tewerkstelling van langdurig werkelozen,” stelt directeur Sylvie Van de Putte. “Of zoals de Vlaamse Overheid het graag verwoordt: Wij proberen te zorgen voor 'doorstroom' van langdurig werkelozen richting Normaal Economisch Circuit. We stellen mensen te werk die om één of andere reden een grotere afstand hebben tot de reguliere economie. Momenteel werken er bij Werkplus zo’n 60 personen en dit in één van de vier domeinen: Strijk-Fiets-Klus-Groen ”

“Onze activiteiten bundelen zich rond 4 economische activiteiten: 'Strijkijzer', onze oudste en wellicht meest gekende afdeling, is een strijkatelier waar je terecht kunt met je strijkwerk, zowel met dienstencheques, als op factuur. Ze verzorgen er uw retouches en ze zijn er ook een depot voor al uw nieuwkuis. Klantentevredenheid is onze grootste troef . Binnen 'Veloods' monteren, herstellen, verhuren en verkopen we fietsen. Je kan daarvoor terecht in onze winkel of in het Fietspunt in het station van Waregem. Onze Klus- en Groenopdrachten voeren we uit voor zowel particulieren, bedrijven als openbare besturen. We ruimen zwerfvuil, onderhouden groenzones, tuinen, voeren kleine klussen uit in huis, helpen verhuizen, ... Bij mensen uit de doelgroep komen we ook langs om hun tuin mee te onderhouden. Voor diezelfde openbare besturen en voor het regionaal verhuurkantoor voeren we allerlei kleine klussen uit. En geregeld kom je ons ook onderweg tegen tijdens een bedeling voor de Stad Waregem. Wij zorgen er ondermeer voor dat de Sprong keer op keer op tijd in uw brievenbus geraakt. Mocht je zelf ook eens een bedeling willen organiseren, aarzel niet om ons te contacteren. We staan open voor al uw vragen via info@werkplus.be

Werkplus werkt ook graag mee aan het ‘weekend van de Statiewijk’. “We stellen onze gebouwen ter beschikking voor de tentoonstelling en voor het hele feestweekend. Daarnaast willen we ook onze diensten voorstellen aan het grote publiek. Bij Werkplus kan je, zolang de voorraad strekt, gratis een fiets ontlenen om deel te nemen aan de fietstocht doorheen de statiewijk. Naast gewone stadsfietsen hebben we ook elektrische fietsen en tandemfietsen. Je mailt voor 10 juni naar veloods@werkplus.be. Je kan de fiets ophalen op zaterdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 17u30.”

Info: www.werkplus.be, nog praktische vragen: bel 056/61.34.38 of mail naar info@werkplus.be

30-05-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank zij samenwerking kan "De trein driemaal fluiten"
Samenwerking met tal van verenigingen en scholen :
* De Statievrienden: erkende vrijwilligersvereniging, lid Erfgoed Zuid-West
* De Gaverstreke: Waregems gerenommeerde Heem- & Geschiedkundige Kring
* VTB-fotoclub Waregem: mede-organisator fotowedstrijd
* Het Wandelend Paard: ‘patroneert’ wandeltochten
* Natuurpunt: begeleidt natuurtocht in Gaverbeekmeersen
* Gidsenkring: begeleidt Erfgoedwandeling station S.E.V.
* Tien basisscholen doen mee aan de tekenwedstrijd
* Het VTI helpt de expo uitbouwen met diverse bijdragen
* Werkplus stelt hun locatie ter beschikking
* De sportraad helpt ons bij de organisatie van de quiz
* De Stad Waregem ‘patroneert’ het gebeuren

Samenwerking met tal van bedrijfjes en KMO’s :
* Acht firma’s werden mede-initiatiefnemer
* Twaalf firma’s steunen ons financieel
* 35 ereleden steunen ons financieel
* 20 buren worden peter of meter
* De Stad Waregem gaf een startpremie en levert expomateriaal

28-05-2016 om 15:53 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project van Statievrienden in de pers
Het driedaags evenement "De trein zal driemaal fluiten" van 10, 11 en 12 juni krijgt ook de nodige aandacht in de media. De expo wordt een indrukwekkende voorstelling over de geschiedenis van de Statie, het spoor en de Waregemse Statiewijk. Recreatie is er met verschillende wandelingen en fietstochten. Meemaken  moet u ook de Quiz, de powerpoint, de historische films, het parcours mini-treinen, de top-100 treinsongs, de selectie van de fotowedstrijd en wedstrijd in basisonderwijs, de inbreng van VTI, de hulde aan spoorleggers en Wall of Fame, enz. 

Vandaag verwijzen we nog naar de aandacht in de pers. We starten met bijdragen in De Streekkrant en Gouden Blad.

27-05-2016 om 10:29 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driedaags evenement Statievrienden

20-05-2016 om 14:19 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne met unieke capsules van Waregemse stations
Klik op de afbeelding om de link te volgen Champagne met unieke capsules van Waregemse stations Om de driedaagse “De trein zal driemaal fluiten” extra luister te geven, lanceren De Statievrienden in juni een set van zes flessen uitstekende Champagne. De zes capsules tonen de stations van alle Waregemse deelgemeenten en een foto anno 1930 van een stoomloco type 25 EB in het Waregemse station. Met dank aan de familie Naessens voor het gebruik van deze unieke foto uit hun familie-archief.

We kozen voor de uitstekende Champagne van Marcel Vézien, die we vergeleken met tal van andere Champagnes met ongeveer dezelfde kostprijs. Dit was voor ons ‘de topper’, net als voor Essevee trouwens, die hem als ‘huischampagne’ schenkt.

De opbrengst van deze actie gaat naar het Fonds van De Statievrienden en wordt gebruikt voor het bekostigen van de historische tentoonstelling, die tijdens deze driedaagse plaatsvindt in de gebouwen van Werkplus. De Champagne kan worden afgehaald tijdens deze driedaagse op 10, 11 of 12 juni in de site Transvaal, Windhoek 17 te Waregem.

We danken alle gezinnen, bedrijven en verenigingen die een set van zes flessen bestellen. We kunnen u alvast verzekeren dat u na het genieten van deze uitstekende Champagne ‘la vie en rose’ ziet.

Steekkaart Champagne Statievrienden: Champagne Marcel Vézien uit Celles-Sur-Ource - Blanc de noirs = 95% Pinot Noir - Ook de huischampagne van SVZW.
6 exclusieve capsules – BEPERKTE oplage. Verkoop per 6 flessen : € 130
U kan deze Champagne bestellen via mail : hermandeclerck@hotmail.com

17-05-2016 om 15:55 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programma driedaags evenement
Ongeveer één maand voor de start van ons driedaags evenement “DE TREIN ZAL DRIEMAAL FLUITEN” op 10 – 11 en 12 juni 2016 kunnen we volgend programma voorstellen. Er is enige aanpassing gebeurt wegens onvoorziene omstandigheden. We kunnen ook rekenen op een aantal nieuwe statievrienden voor de verschillende onderdelen van de driedaagse. Winoc Van Thuyne zet mee zijn schouders onder de realisatie van de expo. Bernard Vandenbussche is onze man achter onder meer de fiets- en wandeltochten…

Vrijdagavond:

 19.30 u.: officiële opening expo i.s.m. Stedelijk Archief en VTI Waregem;
 20 u.: we toasten met… een heerlijke AUGUSTIJN of een DWARSLIGGERKE;
 20.15 u.: ‘geschiedenis Statiewijk in 1.000 seconden’ met powerpoint Hermey;
 20.30 u.: Koor Laidos laat onze trein definitief vertrekken;
 21 u.: gezellig samenzijn in de Gambrinus, ‘top 100 Trainsongs’ en verrassingsoptreden

Zaterdag:

 14 u. vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en met dank aan Sport Vlaanderen
 14 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
 Doorlopend: tentoonstelling en powerpoint Hermey: historiek Statiewijk
 15 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs de Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
 15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
 Parkoers mini-treinen dankzij Ervé Moerman en vrienden
 Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
 Film afbraak noodstation (J. Vierstraete), spoor 66A, Slekkeput ( G. Vandewalle)
 Gambrinus open m.m.v. AUGUSTIJN
 19 u. 30: Quiz ‘In een klein (Waregems) stationneke’ voor teams (4 pers.) Vooraf inschrijven via hermandeclerck@hotmail.com

Zondag:

 10 u.: vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en met dank aan Sport Vlaanderen
 10 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
 Doorlopend: tentoonstelling en powerpoint Hermey: historiek Statiewijk
 15 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
 15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
 Parkoers mini-treinen dankzij Ervé Moerman en vrienden
 Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
 Film afbraak noodstation (J. Vierstraete), spoor 66A, Slekkeput ( G. Vandewalle)
 Gambrinus open m.m.v. AUGUSTIJN
 18 u.: prijsuitreiking fotowedstrijd “De mooiste plekjes van de Statiewijk”
 19 u.: hulde aan enkele ‘spoorleggers’
 21 u.: de laatste trein vertrekt en het ‘station’ gaat dicht

Locatie: nieuwe lokalen Werkplus, Windhoek 17, 8790 Waregem, 056/61 34 38
Zie ook: www.bloggen.be/statievrienden
Algemene info: 0477 75 59 95

08-05-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (1)


STOASSIE KIRMESSE 9 - 12 september 2022 OC GAVERKE Vrijdag ERFGOEDCAFE STATIE EXPO KUNST@STATIE 3-4-10-11
Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • De Metamorfose van Fran Spleers in Gaverbeekse Meersen
  • Kurt nodigt uit naar legobeurs ‘Brick Tricks’
  • Site Huis Dewever verdwijnt
  • NMBS schrapt loket­dien­sten in het week­end
  • Geen aanpak stabiliteitsproblemen station Waregem
  • Officiële opening Stadspark Windroos
  • Samenwerkingsovereenkomst met NMBS over Stationsparking
  • KUNST@ de Stoassie
  • De aandoenlijke, gedempte melancholie van Jozef Locquet
  • Kunst @ de Stoassie op 8-10 september
  • Met de radiotrein op reis
  • 110 jaar Textiel- en familiegeschiedenis Gernay
  • Goede herinnering aan beeldhouwer Joseph Locquet
  • Waregem voert actie voor basistoegankelijk station
  • NMBS weigert Europese toegankelijkheidsnorm voor station Waregem
  • Jacques Vierstraete: stille dienstbaarheid en hechte vriendschap
  • Karel Sabbe overwint ook loodzware Barkley Marathons
  • Telex van de Statievrienden in 't Vlinderke
  • Inrichtingswerken Park Ter Elst
  • Statievrienden maken plannen voor 2023
    Foto
    Foto
    Laatste commentaren
  • fietsbrug over expresweg tijdelijk dicht (bernard)
        op Fietswegel krijgt opknapbeurt
  • Guide indispensable (Patrick Meuris)
        op ‘Waereghem’ en de Slijpbeek
  • dhr (David Van Hoey)
        op Waregem krijgt twee gloednieuwe sporen
  • Programma (Dirk Demeulemeester)
        op Programma driedaags evenement
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 11/01-17/01 2016

    Startpagina !

    STOASSIE KIRMESSE 9-12 sept22 OC GAVERKE ERFGOEDCAFE 9sept EXPO TOCHTEN OMD Statie Vijve STATIEQUIZ KUN
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs