De Statievrienden
geschiedenis van stationswijk van Waregem
Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
08-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Expo toont eerste station Waregem
</br>

08-06-2016 om 16:27 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De weg naar Werkplus
De gebouwen van Werkplus-Veloods zijn gelegen in het lokaal bedrijventerrein Waregem-Transvaal, Windhoek 17. U bereikt Werkplus via de Vijfseweg (N357), die loopt van het viaduct aan het station te Waregem tot aan het kruispunt aan de Posterij met de Gentseweg N43. Ter hoogte van de apotheek T’Jollyn (nr 54) neemt u de zijweg, die ook nog Vijfseweg noemt. Op het einde van deze zijweg van de Vijfseweg naar het bedrijvencentrum Transvaal neemt u rechts de weg Windhoek en op het einde vindt u op de hoek de nieuwe gebouwen van Werkplus, de uitvalsbasis van de verschillende activiteiten tijdens de driedaagse van de Statievrienden.

02-06-2016 om 08:32 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historische expositie Statiewijk krijgt stilaan vorm
In het weekend van 10-12 juni vindt in de gebouwen van Werkplus, in de site Transvaal, de driedaagse plaats “De trein zal driemaal fluiten”. Eén van de belangrijkste doelstellingen van de organiserende Statievrienden bestaat erin de historische gegevens en de honderden foto’s die ons werden bezorgd, te tonen aan de bezoekers die daar interesse voor hebben. “We struinden door tal van NMBS-magazijnen in een poging om 177 jaar spoorgeschiedenis samen te proppen in één ruimte,” vertellen de ‘architecten-van-dienst’ Marc Feys en Winoc Van Thuyne.

“De inhoud van de tentoonstelling moet vooral een retro-perspectief karakter hebben,” opent Winoc. “Eén van de belichte punten is de ontwikkeling van het spoorwegnet in Vlaanderen als transportmodule en ook als mogelijkheid om vanuit het hinterland één of meerdere dagen aan zee te kunnen doorbrengen. De auto was toen maar aan enkelen toebedeeld. In Wallonië was de spoorweg aanvankelijk vooral een ‘tool’ voor de industrie (staalfabrieken, machinebouw, bosbouw). We staan ook stil bij de aanleg van spoorwegen, de bouw van de Waregemse stations en de uitrusting ervan, net als van de overweg-wachtershuisjes.

De Statievrienden richten ondermeer de aandacht naar het ‘stoomtijdperk’, van de eerste locomotief in 1835 tot de laatste in de jaren 60. Vooral de werking ervan en de evolutie naar snelheid en macht, maakten indruk. “Zo tonen we een unieke kopie van een stoomlocomotief type 1, die op de lijn van Kortrijk naar Brussel reed; een beest van meer dan 200 ton, dat een snelheid van 140 km/h haalde met een vermogen van 3200 pk. De eerste stoomlocomotief had een vermogen van amper 20 pk. We geven een overzicht van alle types die de lijn 75 aandeden.”

Aan de hand van oude kaarten (anno 1842) wordt de planning getoond van de lijn 75 en van de spoorlijn 66 A tussen Ingelmunster en Anzegem. We bewonderen het eerste echte stationsplan (1868) en tekenden zelf een liggingsplan van de sporen en gebouwen in het station Waregem midden de voorgaande eeuw (jaren 50-60), dat vooral het economische belang van Waregem aantoont. Voor het eerst wordt ook een schets getoond van Waregems eerste station, anno 1839. Verder exposeren we talrijke gebruikte koperen voorwerpen, kledij, affiches, enz… die we vonden bij ‘cheminots’ en in oude stapelplaatsen. We staan tenslotte ook even stil bij het ‘eco-sociale belang’ van het station op vandaag en de ontwikkelingen en mogelijkheden naar de toekomst toe. Aan ‘de wall of fame’ komen een vijftigtal foto’s van Waregemse medewerkers van de Spoorwegen in de loop der jaren.”

VTI
Ook het Waregemse VTI werkt volop mee aan de historische tentoonstelling die de werkgroep opzet. “Alle afdelingen leveren een bijdrage door een miniatuur van een trein na te bouwen,” vertelt directeur Philip Demuynck. De afdeling hout zorgt voor een 3D-tekening van het eerste Waregemse station en voor een tweetal houten treinen. De afdeling mechanica ontwerpt ook twee treinen. Een samenwerking tussen de afdeling mechanica, die hier het voortouw neemt, en de afdeling ‘hout en elektriciteit’ bouwt eveneens een grote ouderwetse locomotief, waarin kinderen zelfs plaats zullen kunnen nemen. We pikken graag in op dit leuke initiatief van De Statievrienden omdat we trots zijn op de creativiteit van onze leerlingen, die uiteraard graag eens naar buiten komen met hun realisaties.” De architecten van de expo Marc Feys en Winoc Van Thuyne zijn uiteraard heel blij met de inzet van het VTI. “Het VTI toont hiermee aan dat ze zich betrokken voelt bij de maatschappij waarin ze dagelijks leeft. De spoorweg loopt in Waregem trouwens door het Gaverke, de wijk waarin het VTI gevestigd is.”

Zeer belangrijk voor de expo is de verzameling “unieke foto’s” uit de ‘koekendoos’ van Herman De Clerck. De huidige (en vroegere) bewoners van de Statiewijk werkten nl. heel graag mee aan het tot stand komen van dit foto-archief. Ook tijdens de expo kunnen ze, aan de hand van het plan van de gebouwen in de Statiewijk toelichtingen verstrekken aan de leden van de heemkring over de historiek van sommige plaatsen en de (vroegere) bewoners ervan. Dit moet zeker uitgroeien tot een interactief gebeuren.

“Een woord van dank past alleszins aan het adres van het Waregemse VTI, dat volop meebouwde aan deze merkwaardige expo,” besluiten De Statievrienden. “Ook de talrijke Waregemse firma’s en de 40 ereleden en m(p)eters die ons steunden, zijn we zeer dankbaar. Verder tonen we tal van maquettes, minitreinen van Ervé Moerman en een unieke powerpoint van Hermey: de historiek van het Waregemse station in 1000 seconden. We danken de stad Waregem en Wim Declercq van Isodec voor hun medewerking bij het ‘aankleden’ van deze expo. De Statievrienden hopen hiermee een kleine bijdrage te hebben geleverd tot het ‘herbeleven’ van het rijke, maar dikwijls vergeten ‘spoorwegen-erfgoed’ in het Waregemse.

30-05-2016 om 19:02 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkplus werkt mee aan boeiend Statieweekend
Voor de driedaagse “De trein zal driemaal fluiten” tijdens het weekend van 10 tot 12 juni vonden we een partner in Werkplus, dat vorig jaar zijn nieuwe gebouwen in gebruik nam in de site Transvaal, Windhoek 17. Benevens ons veelzijdig historisch evenement wordt de driedaagse ook dé ideale gelegenheid voor tal van Waregemnaars om eens nader kennis te maken met de prachtige accommodatie waarover de diensten van Werkplus sinds kort beschikken.

Hoe werkplus bereiken ?
U bereikt Werkplus via de zijweg van de Vijfseweg aan apotheek T’ Jollyn. Op het einde van deze zijweg van de Vijfseweg naar het bedrijvencentrum Transvaal neemt u rechts de weg Windhoek en op het einde vindt u op de hoek de nieuwe gebouwen van Werkplus, de uitvalsbasis van de verschillende activiteiten tijdens de driedaagse van de Statievrienden.



Werkplus is actief in de sociale economie en dit al van in het begin van de jaren ’90. “Werkplus is de naam van zowel een Maatwerkbedrijf als een Lokaal Diensteneconomiebedrijf binnen Waregem. Beide bedrijven, actief binnen de sociale economie, proberen een economische activiteit te rijmen met opleiding en tewerkstelling van langdurig werkelozen,” stelt directeur Sylvie Van de Putte. “Of zoals de Vlaamse Overheid het graag verwoordt: Wij proberen te zorgen voor 'doorstroom' van langdurig werkelozen richting Normaal Economisch Circuit. We stellen mensen te werk die om één of andere reden een grotere afstand hebben tot de reguliere economie. Momenteel werken er bij Werkplus zo’n 60 personen en dit in één van de vier domeinen: Strijk-Fiets-Klus-Groen ”

“Onze activiteiten bundelen zich rond 4 economische activiteiten: 'Strijkijzer', onze oudste en wellicht meest gekende afdeling, is een strijkatelier waar je terecht kunt met je strijkwerk, zowel met dienstencheques, als op factuur. Ze verzorgen er uw retouches en ze zijn er ook een depot voor al uw nieuwkuis. Klantentevredenheid is onze grootste troef . Binnen 'Veloods' monteren, herstellen, verhuren en verkopen we fietsen. Je kan daarvoor terecht in onze winkel of in het Fietspunt in het station van Waregem. Onze Klus- en Groenopdrachten voeren we uit voor zowel particulieren, bedrijven als openbare besturen. We ruimen zwerfvuil, onderhouden groenzones, tuinen, voeren kleine klussen uit in huis, helpen verhuizen, ... Bij mensen uit de doelgroep komen we ook langs om hun tuin mee te onderhouden. Voor diezelfde openbare besturen en voor het regionaal verhuurkantoor voeren we allerlei kleine klussen uit. En geregeld kom je ons ook onderweg tegen tijdens een bedeling voor de Stad Waregem. Wij zorgen er ondermeer voor dat de Sprong keer op keer op tijd in uw brievenbus geraakt. Mocht je zelf ook eens een bedeling willen organiseren, aarzel niet om ons te contacteren. We staan open voor al uw vragen via info@werkplus.be

Werkplus werkt ook graag mee aan het ‘weekend van de Statiewijk’. “We stellen onze gebouwen ter beschikking voor de tentoonstelling en voor het hele feestweekend. Daarnaast willen we ook onze diensten voorstellen aan het grote publiek. Bij Werkplus kan je, zolang de voorraad strekt, gratis een fiets ontlenen om deel te nemen aan de fietstocht doorheen de statiewijk. Naast gewone stadsfietsen hebben we ook elektrische fietsen en tandemfietsen. Je mailt voor 10 juni naar veloods@werkplus.be. Je kan de fiets ophalen op zaterdag van 9u tot 12u en van 13u30 tot 17u30.”

Info: www.werkplus.be, nog praktische vragen: bel 056/61.34.38 of mail naar info@werkplus.be

30-05-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank zij samenwerking kan "De trein driemaal fluiten"
Samenwerking met tal van verenigingen en scholen :
* De Statievrienden: erkende vrijwilligersvereniging, lid Erfgoed Zuid-West
* De Gaverstreke: Waregems gerenommeerde Heem- & Geschiedkundige Kring
* VTB-fotoclub Waregem: mede-organisator fotowedstrijd
* Het Wandelend Paard: ‘patroneert’ wandeltochten
* Natuurpunt: begeleidt natuurtocht in Gaverbeekmeersen
* Gidsenkring: begeleidt Erfgoedwandeling station S.E.V.
* Tien basisscholen doen mee aan de tekenwedstrijd
* Het VTI helpt de expo uitbouwen met diverse bijdragen
* Werkplus stelt hun locatie ter beschikking
* De sportraad helpt ons bij de organisatie van de quiz
* De Stad Waregem ‘patroneert’ het gebeuren

Samenwerking met tal van bedrijfjes en KMO’s :
* Acht firma’s werden mede-initiatiefnemer
* Twaalf firma’s steunen ons financieel
* 35 ereleden steunen ons financieel
* 20 buren worden peter of meter
* De Stad Waregem gaf een startpremie en levert expomateriaal

28-05-2016 om 15:53 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project van Statievrienden in de pers
Het driedaags evenement "De trein zal driemaal fluiten" van 10, 11 en 12 juni krijgt ook de nodige aandacht in de media. De expo wordt een indrukwekkende voorstelling over de geschiedenis van de Statie, het spoor en de Waregemse Statiewijk. Recreatie is er met verschillende wandelingen en fietstochten. Meemaken  moet u ook de Quiz, de powerpoint, de historische films, het parcours mini-treinen, de top-100 treinsongs, de selectie van de fotowedstrijd en wedstrijd in basisonderwijs, de inbreng van VTI, de hulde aan spoorleggers en Wall of Fame, enz. 

Vandaag verwijzen we nog naar de aandacht in de pers. We starten met bijdragen in De Streekkrant en Gouden Blad.

27-05-2016 om 10:29 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driedaags evenement Statievrienden

20-05-2016 om 14:19 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
17-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champagne met unieke capsules van Waregemse stations
Klik op de afbeelding om de link te volgen Champagne met unieke capsules van Waregemse stations Om de driedaagse “De trein zal driemaal fluiten” extra luister te geven, lanceren De Statievrienden in juni een set van zes flessen uitstekende Champagne. De zes capsules tonen de stations van alle Waregemse deelgemeenten en een foto anno 1930 van een stoomloco type 25 EB in het Waregemse station. Met dank aan de familie Naessens voor het gebruik van deze unieke foto uit hun familie-archief.

We kozen voor de uitstekende Champagne van Marcel Vézien, die we vergeleken met tal van andere Champagnes met ongeveer dezelfde kostprijs. Dit was voor ons ‘de topper’, net als voor Essevee trouwens, die hem als ‘huischampagne’ schenkt.

De opbrengst van deze actie gaat naar het Fonds van De Statievrienden en wordt gebruikt voor het bekostigen van de historische tentoonstelling, die tijdens deze driedaagse plaatsvindt in de gebouwen van Werkplus. De Champagne kan worden afgehaald tijdens deze driedaagse op 10, 11 of 12 juni in de site Transvaal, Windhoek 17 te Waregem.

We danken alle gezinnen, bedrijven en verenigingen die een set van zes flessen bestellen. We kunnen u alvast verzekeren dat u na het genieten van deze uitstekende Champagne ‘la vie en rose’ ziet.

Steekkaart Champagne Statievrienden: Champagne Marcel Vézien uit Celles-Sur-Ource - Blanc de noirs = 95% Pinot Noir - Ook de huischampagne van SVZW.
6 exclusieve capsules – BEPERKTE oplage. Verkoop per 6 flessen : € 130
U kan deze Champagne bestellen via mail : hermandeclerck@hotmail.com

17-05-2016 om 15:55 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-05-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Programma driedaags evenement
Ongeveer één maand voor de start van ons driedaags evenement “DE TREIN ZAL DRIEMAAL FLUITEN” op 10 – 11 en 12 juni 2016 kunnen we volgend programma voorstellen. Er is enige aanpassing gebeurt wegens onvoorziene omstandigheden. We kunnen ook rekenen op een aantal nieuwe statievrienden voor de verschillende onderdelen van de driedaagse. Winoc Van Thuyne zet mee zijn schouders onder de realisatie van de expo. Bernard Vandenbussche is onze man achter onder meer de fiets- en wandeltochten…

Vrijdagavond:

 19.30 u.: officiële opening expo i.s.m. Stedelijk Archief en VTI Waregem;
 20 u.: we toasten met… een heerlijke AUGUSTIJN of een DWARSLIGGERKE;
 20.15 u.: ‘geschiedenis Statiewijk in 1.000 seconden’ met powerpoint Hermey;
 20.30 u.: Koor Laidos laat onze trein definitief vertrekken;
 21 u.: gezellig samenzijn in de Gambrinus, ‘top 100 Trainsongs’ en verrassingsoptreden

Zaterdag:

 14 u. vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en met dank aan Sport Vlaanderen
 14 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
 Doorlopend: tentoonstelling en powerpoint Hermey: historiek Statiewijk
 15 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs de Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
 15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
 Parkoers mini-treinen dankzij Ervé Moerman en vrienden
 Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
 Film afbraak noodstation (J. Vierstraete), spoor 66A, Slekkeput ( G. Vandewalle)
 Gambrinus open m.m.v. AUGUSTIJN
 19 u. 30: Quiz ‘In een klein (Waregems) stationneke’ voor teams (4 pers.) Vooraf inschrijven via hermandeclerck@hotmail.com

Zondag:

 10 u.: vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en met dank aan Sport Vlaanderen
 10 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
 Doorlopend: tentoonstelling en powerpoint Hermey: historiek Statiewijk
 15 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
 15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
 Parkoers mini-treinen dankzij Ervé Moerman en vrienden
 Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
 Film afbraak noodstation (J. Vierstraete), spoor 66A, Slekkeput ( G. Vandewalle)
 Gambrinus open m.m.v. AUGUSTIJN
 18 u.: prijsuitreiking fotowedstrijd “De mooiste plekjes van de Statiewijk”
 19 u.: hulde aan enkele ‘spoorleggers’
 21 u.: de laatste trein vertrekt en het ‘station’ gaat dicht

Locatie: nieuwe lokalen Werkplus, Windhoek 17, 8790 Waregem, 056/61 34 38
Zie ook: www.bloggen.be/statievrienden
Algemene info: 0477 75 59 95

08-05-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (1)
30-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Creatieve Wedstrijd voor leerlingen uit lager onderwijs
Klik op de afbeelding om de link te volgen Tijdens de driedaagse 'De trein zal driemaal fluiten' (10 - 12 juni) wordt in de nieuwe lokalen van Werkplus ook een deeltje van de historische tentoonstelling besteed aan het creatieve werk van de leerlingen uit het lager onderwijs. De Statievrienden schrijven in mei 2016 een kleur- en tekenwedstrijd per graad uit voor de leerlingen vanaf het eerste tot het zesde leerjaar.

Na inschrijving werden via de scholen al ruim duizend deelnameformulieren aan de deelnemers bezorgd. Het gaat om een wedstrijd waaraan een mooie prijzenpot verbonden is ter waarde van 500 euro. Een deskundige jury onder leiding van Yvonne Dhondt kent de prijzen toe. De deelnameformulieren worden tegen 1 juni ingediend in de school.

De jongsten kleuren of schilderen een afbeelding van een stoomtrein in (zie tekening). De tweede graad bewerkt een tekening uit de reeks Tiny. De oudsten bewerken een tafereel uit een strip. Ook de creaties van kinderen die het thema rond trein en station zelf wensen in te vullen met een eigen tekening (formaat A4), een afbeelding of maquette worden in dank aanvaard.


Een driekoppige jury onder leiding van mevr. Yvonne Dhondt, ex-lerares plastische kunsten, zal uit elk leerjaar de winnaar aanwijzen en ook één algemene winnaar aanduiden. De tien beste werken worden getoond tijdens de historische tentoonstelling van De Statievrienden van 10 tot 12 juni bij Werkplus, Windhoek 17 te Waregem. De Statievrienden zullen de ingediende werken kunnen gebruiken bij publicaties van artikels in het Jaarboek van De Gaverstreke of in andere artikels. De naam van de jonge ‘artiest’ wordt altijd vermeld.

Info: scholen die nog willen meedoen, nemen zo vlug mogelijk contact via hermandeclerck@hotmail.com

30-04-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeiende treinquiz tijdens ‘Driedaagse Statievrienden’
Klik op de afbeelding om de link te volgen De trein zal tijdens de driedaagse van de Statievrienden in Waregem drie maal fluiten tijdens het tweede weekend van juni: één keer voor het wandelen en fietsen, één keer voor de historische tentoonstelling en… ook één keer voor het ‘quizzen’.

Op zaterdag 11 juni om 20 u. zullen maximaal twintig ploegen van vier personen de hersenen ‘pijnigen’ over “het kleine Waregemse stationnetje en omgeving”, met vragen over het station maar ook over ‘den ijzeren weg’ als vervoermiddel met zijn invloed op het sociale, industriële, culturele en muzikale vlak.

De proeven gaan door in de lokalen van Werkplus, Windhoek 17 te Waregem. Het doel van De Statievrienden is een ludieke, ontspannende avond te organiseren in die typisch Waregemse sfeer met niet te versmaden prijzen in natura, voor de deelnemers. Maar iedereen gaat naar buiten met een unieke herinnering. Veel meer dan een ‘intellectuele test’ groeit dit evenement uit tot een leerzame, ludieke belevenis voor uw vereniging of vriendenkring.

Inschrijven: tegen 1 juni bij Herman. Deelname: 20 euro per ploeg (1 consumptie incl.).

05-04-2016 om 17:15 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historische expo spoorweg pakt uit met unieke documenten
Van 10 tot 12 juni loopt in de nieuwe gebouwen van Werkplus, in de site Transvaal, een historische tentoonstelling met documenten, foto’s en curiosa die herinneren aan de geschiedenis van de Spoorwegen in het Waregemse. Winoc Van Thuyne en Marc Feys van De Statievrienden mogen zich ‘de architecten’ van de expo noemen en zijn nu volop bezig met het verzamelen van het materiaal. “We kunnen nu al stellen dat er uniek materiaal aan bod komt met onder meer gegevens over het allereerste station (1839) en een authentiek plan van het station anno 1887, dat zonder twijfel in Waregem het mooiste ooit was.”

Aankondiging tentoonstelling “De trein zal driemaal fluiten”, met foto (vlnr) van Winoc Van Thuyne, Marc Feys en Herman De Clerck tijdens een recent bezoek aan ‘Train World’.

De werkgroep van de Statievrienden publiceert voortaan jaarlijks een uitgebreid artikel over de Waregemse stationsbuurt in het Jaarboek van De Gaverstreke. “We ontdekten al tal van unieke documenten en willen die tijdens de driedaagse ‘De trein zal driemaal fluiten’ tonen aan alle geïnteresseerden,” vertellen Marc Feys en Winoc Van Thuyne. “Daar horen ‘juweeltjes’ bij als het authentieke plan van het prachtige station anno 1887, dat jammer genoeg geen lang leven beschoren was. In samenwerking met het VTI willen we ook een schets maken van het allereerste stationsgebouw (anno 1839), waarover we recent de nodige informatie vonden.”

Op de tentoonstelling komt er ook een soort ‘wall of fame’ met foto’s van Waregemse oud-medewerkers van de Spoorwegen. “Hier doen we een warme oproep naar de Waregemse families van ‘cheminots’ om ons nog foto’s te bezorgen van hun familieleden,” stelt Marc Feys. “We laten die allemaal afwerken op A4-formaat. We beschikken nu al over een vijftigtal foto’s van oud-medewerkers en onder meer een prachtige pentekening van kunstenaar Gust Feyter van spoorwegbediende Edward Vandenbunderie. Ook de foto van de ‘cheminots’ met de stoomtrein in het Waregems station rond 1910, ons bezorgd door de familie Naessens, mag je uniek noemen.”

Winoc Van Thuyne tekent ook zelf een overzicht van alle sporen in het Waregemse station anno 1950 – 1960. “Daaruit blijkt dat het Waregemse station, op het vlak van goederenvervoer, echt een belangrijk station was. Aan de hand van oude plannen, mijn herinnering en luchtfoto’s van Piet Eggermont, konden we dit plan van de sporen in het station hertekenen.”

Tijdens de driedaagse tonen de Statievrienden ook een powerpoint over de geschiedenis van het Waregemse station. Auteur Herman De Clerck geeft in een diashow van een klein halfuurtje een overzicht van de belangrijkste momenten, gebouwen en figuren die de wijk gestalte en uitstraling gaven.

Info: Expo ‘De trein zal driemaal fluiten’, 10 – 12 juni 2016, gebouwen Werkplus, Windhoek 17 in Waregem. Alle suggesties welkom bij statievrienden@gmail.com

24-03-2016 om 12:01 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historie 1 : Stationswijk anno 1830
Hoe zag de huidige Waregemse stationsbuurt eruit toen er nog geen station was? Hoe leefden de Waregemnaars toen België in 1830 boven de doopvont werd gehouden? We gaan even grasduinen in de zanderige buurt van het Goed ter Elst, de Muijzelsack, het Goed te Baets en de Maaimeersen langs de sterk meanderende Gaverbeek. Van daaruit rees het armoedige Waregem, tijdens de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw, als een feniks uit zijn as. De weg ‘van de hel naar de hemel’ was voor Waregem… ‘den ijzeren weg’.

Historische kaart verschenen in het 20e jaarboek (1992) van de Gaverstreke

Het kleine dorp langs de Gaverbeek kon je in de achttiende eeuw zelfs geen echt ‘boerendorp’ noemen. Je zal maar één van de 6.500 Waregemnaars geweest zijn anno 1830. Er gaapte een diepe kloof tussen de elitaire groep van de welgestelde en kiesgerechtigde notabelen, zowat 3 pct van de bevolking, en het verarmde proletariaat. Historicus Marcel Delmotte wees er in zijn bijdrage ‘Honger en armoede te Waregem (1815 -1855)’ al op dat tot 1871 niet eens 3 pct van de Waregemnaars de status had om stemrecht te verwerven (De Gaverstreke, jrb. 29, 2001, p. 290).

Zowat de helft van de ‘onderdanen’ van burgemeester Joannes-Franciscus Huys (1781-1870) waren in 1830 noodlijdend. Dat kwam onder meer omdat de gronden zanderig en arm waren. Bovendien zie je op de historische kaart , die in het jaarboek 1992 van De Gaverstreke werd voorgesteld, dat er in Waregem anno 1830 nog vrij veel bossen en niet bewerkte heidegronden voorkwamen. Zo was de omgeving waar later het station zal komen, nog erg landelijk en groen en allesbehalve dicht bebouwd.

We kunnen stellen dat den ijzeren weg zijn spoor zal trekken door een landelijk en groen gebied aan de noordelijke rand van het dorpscentrum, vanaf de grens met Zulte door de toenmalige Waregemse wijken Plaats Noord, Gaverken, Ter Damme en Puidenbrouck . Wijken zoals het Gaverke werden doorgesneden. Iets naderend naar de Gentse Steenweg zou de spoorweg verder zijn spoor trekken door het landelijke Desselgem en Beveren-Leie naar Harelbeke.

Als we de toen nog ‘groene’ stationswijk in Waregem ruim bekijken, ontdekken we vijf belangrijke ‘historische herkenningspunten’ :
De eeuwenoude herberg De Muijzelsack, die later Het Smoorken en rond 1950 de Smoor werd genoemd. Er was via de huidige Olmstraat en het oudste deel van de huidige Boulezlaan een rechtstreekse verbinding met de Plaetse van Waregem. De vijfwegschede leidde rechts naar Sint-Eloois-Vijve (nu Roger Vansteenbruggestraat). Dat was lange tijd, samen met de Ter Elststraat, de kortste verbinding naar de Leie. Oudere Waregemnaars zullen zich herinneren dat zich hier, midden de twintigste eeuw, ook herberg ‘De Lindeboom’ bevond .

Centraal in dit gebied lag het Goed ter Elst, tussen de Ter Elststraat en de huidige Vijfseweg. Dit weggetje gold anno 1800 nog als de kortste weg naar Sint-Eloois-Vijve want van de Vijfseweg was er toen nog geen sprake. De familie De Zutter kocht dat goed op het einde van de 19e eeuw en liet in de tegenoverliggende weiden de Transvaal bouwen . De oprichtingsakte van de Société Anonyme de Waereghem dateert van 1.12.1899. Waarom de drie vennoten, waarvan geen enkele van Waregem was, voor Waregem kozen, is niet duidelijk. Het is niet uitgesloten dat de onmiddellijke nabijheid van de spoorweg een grote rol heeft gespeeld in die keuze, volgens Charles De Zutter. De ruime villa Ter Elst werd in 1907 gebouwd in opdracht van de familie De Zutter, met adres Gaverken 37. Vroeger lag hier een niet-omwalde hoeve. Ter Elst was zelfs een heerlijkheid, die afhing van Vijve-Dendermonds. Ze kwam in handen van de heer van Potegem toen Pieter vanden Berghe, op 17.8.1636 huwde met Jenne de Smet, dame van Potegem .

Het Goed te Baets, dat tijdelijk ook Goed te Leeuwergem werd genoemd omwille van dezelfde eigenaar. Foncier en rentegronden lagen tussen de Meiweg en de Gaverbeek, de huidige Jan Bouckaertstraat en de Oude Vijvestraat. De naam Leeuwerckebrugge, het brugje over de Gaverbeek in de Jan Bouckaertstraat, verwijst allicht naar Leeuwergem. Het heette vroeger ook ‘Ter Vive’, omdat het in de buurt van de Gaverbeek lag, die ook ‘Vivebeek’ werd genoemd. De heer van dit Goed had het visrecht langs de Gaverbeek. Hij hing af van de heerlijkheid Ingelmunster. Jarenlang zwaaide de heer van Hemsrode (Anzegem) ook de scepter op Potegem en op het Goed te Baets. In 1417 was Oste Baets heer van te Baets. Daarna kwam de heerlijkheid samen met ter Elst en kwam dus net zoals ter Elst… in de handen van de heer van Potegem. Volgens Filips Benoit kan je de hofstede van te Baets situeren langs de Putmanstraat 47.

Het Goed te Messem, langs de Gaverbeek en vlak naast de latere spoorweglijn Gent-Kortrijk, later ook ‘Goed Ter Bauwede’ of ’t Waterhof’ genoemd . Vele Waregemnaars spraken in de jaren vijftig en zestig van Verhelsties hof, omdat burgemeester Julien Verhelst daar woonde. Het hof was lange tijd vanuit de Meiweg bereikbaar via een (intussen verdwenen) kronkelend pad, dat evenwijdig liep met de spoorlijn. Te Messem vormde eveneens een aparte heerlijkheid. De heer mocht een visfuik aanbrengen tussen de Leeuwerkebrugge en de Asselaert, wat verder richting Vijve.

De Maaimeersen, waren de overstromingsweiden aan de Gaverbeek, met als bekendste locatie de Slekkeput , die honderd meter over den Donder lag, richting Zulte, langs de Dompelbeek. Van dit romantische oord, waar in het interbellum en begin de jaren vijftig talrijke Waregemnaars kwamen vrijen, blijft nu helaas niet veel over. Wel positief is het door de provincie Oost-Vlaanderen aangelegde fietspad naar Deinze. In 2015 volgde de provincie West-Vlaanderen met een verlengstuk tot over de achteringang van het station te Waregem.

De straat rechtdoor was ‘de straete naer Vyfve’ , ook al zal die pas vanaf de aanleg van de Vijfseweg in de eerste helft van de 19e eeuw direct naar Sint-Eloois-Vijve lopen. Aanvankelijk liep ze maar 150 meter verder door, richting Sint-Eloois-Vijve. Daar moest de weggebruiker anno 1830 dan kiezen voor links naar de Plaatsemolen (nu Processiestraat) of rechts naar het Goed te Baets (nu Marcel Windelsstraat). Pas naar aanleiding van het bouwen van het station, in 1838, zou het straattracé rechtdoor worden getrokken. De aanleg van de spoorweglijn Gent-Kortrijk wijzigde dus in niet onaanzienlijke mate het Waregemse stratenplan, zoals Marcel Delmotte terecht opmerkt in zijn artikel Honger en Armoede te Waregem (1815-1855).


Ferraris kaarten toestand omstreeks 1780 
bronnen:
GHK De Gaverstreke, Historische kaart Waregem, De Gaverstreke, jrb. 20, 1992, p. 11-18.
De Gaverstreke stelt op basis van het Landboek digitaal ook een overzicht van de wijken en de feodale structuur ter beschikking op http://users.telenet.be/degaverstreke/WijkenOverzichtsTabel.html
Volgens Nadine Claeys, de dochter uit café ‘De Lindeboom’, sloot het café in 1977 de deuren.
CH. DE ZUTTER, Société Anonyme de Waereghem, De Gaverstreke, jrb. 36, 2008, p. 195-215.
R. CASTELAIN, De heerlijkheid en feodaliteit met toepassingen in de omgeving van Waregem, De Gaverstreke , jrb. 26, 1998, p. 235-262.
F. BENOIT, Overzicht van de feodale structuur in Waregem, De Gaverstreke, jrb. 26, 1998, p. 263-333.
R. OPSOMMER, Waregemse Lenen en Heerlijkheden onder Ingelmunster en Vijve-Dendermonds (15e-16e eeuw), De Gaverstreke, jrb. 13, 1985, p. 269-287.
Tiendenboek Waregem 1774.

22-03-2016 om 16:27 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotowedstrijd met Statiewijk als thema…
Klik op de afbeelding om de link te volgen
De Statievrienden organiseren van 10 tot 12 juni 2016 de ‘historische driedaagse’: “De trein zal driemaal fluiten”. Naar aanleiding van dit leerrijke weekend organiseren ze eveneens een fotowedstrijd voor amateur-fotografen rond het thema van de Waregemse statiewijk. In het jongste jaarboek van De Gaverstreke verscheen het eerste artikel “IJzeren weg, een zegen voor Waregem” van De Statievrienden. De opgedane kennis delen we graag met zoveel mogelijk mensen,” vertelt woordvoerder Marc Feys. “Daarom zetten we in juni onze driedaagse op: ‘De trein zal driemaal fluiten’, vanuit de nieuwe gebouwen van Werkplus, Windhoek 17 in Waregem. Het gaat om enkele wandel- en fietstochten aan de hand van een leerzame, historische brochure, een quiz voor verenigingen en een tentoonstelling. Op de tentoonstelling willen we graag ook een aantal actuele foto’s van amateur-fotografen tonen aan het publiek.

We gingen voor het opstellen van een reglement te rade bij de Waregemse VTB-foto- en diaclub. Rudolf Platteau en Hilaire Verstaen (VTB-fotoclub) leggen uit dat de amateurfotografen in de ruime omgeving van het Waregemse station hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. “De beelden van de Waregemse statiewijk, in monochrome of kleur, mogen max. 20 op 30 cm groot zijn en moeten ingediend worden voor 15 mei bij Marc Feys, na telefonische afspraak (adres en tel. onderaan). De deelnemers onder de achttien vormen een aparte categorie. Per categorie zijn er drie hoofdprijzen (Waregembons), aangevuld met prijzen in natura. Een deskundige jury onder leiding van beroepsfotograaf en statiebewoner Dirk Van Overwalle selecteert de foto’s die op de historische expo in Werkplus tentoongesteld zullen worden.”

Info: Marc Feys, Boulezlaan 33, 8790 Waregem, marc_feys@skynet.be, 0478-466823.

Reglement fotowedstrijd “De trein zal driemaal fluiten”

1. De Statievrienden uit Waregem organiseren een fotowedstrijd met als thema “beelden van de Waregemse statiewijk”.
2. De deelname is gratis.
3. De wedstrijd is alleen toegankelijk voor amateurfotografen en verdeeld in twee categorieën: -18 jaar en +18 jaar. Ieder deelnemer mag maximaal twee foto’s inbrengen. De foto’s, in monochrome of kleur geprint, mogen maximaal 20 x 30 cm zijn.
4. De beelden moeten recent genomen zijn in de Waregemse statiewijk, met als afgebakende grenzen: het deel van de Stationsstraat vanaf de vroegere cinemazaal ‘Kunst en Eendracht’ in de richting van het station, de Putmanstraat, Meiweg, Oude Vijvestraat, Noorderlaan en de Olmstraat tot aan het kruispunt met de Processiestraat, Boulezlaan, Vandewoestijnelaan, Ter Elststraat, het deel van de Roger Vansteenbruggestraat vanaf het rond punt (vroeger fietsen Luc Sport) tot aan de spoorweg; Vijfseweg tot aan het kruispunt met N 43 (de Posterij); langs de spoorlijn richting Gent tot aan de Slekkeput; de Maaimeersen met de meanderende Gaverbeek en de oude spoorwegberm tot aan het geclasseerde station van Sint-Eloois-Vijve en het station van Waregem.
5. De foto’s moeten ingediend worden vóór 15 mei 2016 op het adres Marc Feys, Boulezlaan 33 te 8790 Waregem.
6. De foto’s moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, leeftijd, adres, telefoon of mailadres en de locatie waar de foto is genomen.
7. Er zijn per categorie drie hoofdprijzen aangevuld met prijzen in natura voor niet winnende deelnemers.
8. Er wordt een tentoonstelling opgebouwd (10, 11 en 12 juni) met een selectie van de ingezonden foto’s. Locatie: Veloods, Windhoek 17, Bedrijvenzone Transvaal.
9. De foto’s worden gejureerd door een vakkundige jury die de winnaars bepaalt en de selectie maakt voor de tentoonstelling.
10. De deelnemers dragen de volledige verantwoordelijkheid voor hun afbeelding van personen (wet op privacy). Het comité De Statievrienden aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor mogelijke inbreuken op de auteursrechten van derden.
11. Tegen de beslissing van de jury is geen verhaal mogelijk en er wordt niet over gecorrespondeerd.
12. Het organiserend comité eigent zich het recht toe foto’s te gebruiken, alleen voor culturele doeleinden. Indien de foto’s gebruikt worden, zal steeds de naam van de fotograaf vermeld worden. De ingediende foto's worden niet terugbezorgd aan de makers.
13. Door mee te doen aan de wedstrijd verklaart de deelnemer zich akkoord met dit reglement.
(actualisatie bijdrage 2 febr. 16)

10-03-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DRIEDAAGSE “DE TREIN ZAL DRIEMAAL FLUITEN”
Hierbij het programma van onze driedaagse op 10 – 11 en 12 juni 2016, zoals we het op vandaag kunnen aankondigen.

Vrijdagavond:
* 19 u.: opening expo i.s.m. Stedelijk Archief en VTI Waregem;
* 20 u.: we toasten met… een ‘dwarsliggerke’ of een ‘TGVtje’;
* 20.15 u.: ‘geschiedenis Statiewijk’ met powerpoint Hermey;
* 20.30 u.: Koor Laidos laat onze trein definitief vertrekken;
* 21 u.: gezellig samenzijn in de Gambrinus, ‘top 100 Trainsongs’
* 21.30 u.: bluesoptreden Tsjief Dewever, zoon van seingever Georges, als eerbetoon aan de Waregemnaars die bij het Spoor werkten…

Zaterdag:
* 14 u. vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en Bloso (Sport Vlaanderen)
* 14 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
* Doorlopend: tentoonstelling en PPT Hermey over historiek Statiewijk
* 15 u. en 17 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs de Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
* 15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
* Parkoers mini-treinen dankzij Ervé Moerman en vrienden
* Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
* Films afbraak Waregems station en de laatste trein langs spoor 66A
* Gambrinus open, o.a. dankzij Frieda van ’t Centralke
* 20 u.: Quiz ‘In een klein (Waregems) stationneke’ voor teams (4 pers.) Vooraf inschrijven bij via Quizmaster

Zondag:
* 10 u.: vrije start wandeltochten (ca. 7 en 15 km) langs de Maaimeersen en fietstocht (ca. 30 km) via Zulte Kapelle, X-houtem, Nokere, Anzegem en Waregem i.s.m. Het Wandelend Paard en Bloso (Sport Vlaanderen)
* 14 u. vrije start wandeltocht van 4 km toegankelijk voor buggy en rolstoel
* Doorlopend: tentoonstelling en PPT Hermey over historiek Statiewijk
* 15 u. en 17 u.: wandeling met stadsgids naar geklasseerde Vijfse station langs Oude Spoorwegberm (vooraf inschrijven gewenst)
* 15 u.: wandeling met gids Natuurpunt door de Maaimeersen (vooraf inschrijven – laarzen noodzakelijk – verrekijker…)
* Parkoers mini-treinen dankzij Ervé Moerman en vrienden
* Film “Northpole Express” (op aanvraag) voor de kinderen
* Films afbraak Waregems station en de laatste trein langs spoor 66A
* Gambrinus open, o.a. dankzij Frieda van ’t Centralke
* 18 u.: prijsuitreiking fotowedstrijd “De mooiste plekjes van de Statiewijk”
* 19 u.: hulde aan enkele ‘spoorleggers’
* 21 u.: de laatste trein vertrekt en het ‘station’ gaat dicht

Locatie: nieuwe lokalen Werkplus, Windhoek 17, 8790 Waregem, 056/61 34 38 Algemene info: 0477 75 59 95
(actualisatie bijdrage 25-01-2016)

08-03-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Train World: een indrukwekkende belevenis
Een delegatie van de Statievrienden bracht gisteren een bezoek aan ‘Train World’, de nieuwe expo van de NMBS in en rond het prachtige station van Schaarbeek. Het werd een overrompelende ontdekking in de wereld van de trein. Train World is de vitrine van de spoorwegen van gisteren, vandaag en morgen. De bezoeker valt van de ene verbazing in de andere. Train World komt over als een spoorwegopera, die je onderdompelt in de nostalgie van vroeger en je laat dromen en zelfs… rijden met de trein van morgen.

Onder leiding van Winoc Van Thuyne trokken drie Statievrienden op ontdekkingsreis naar Schaarbeek. ‘Train world’ opende op 24 september 2015 de deuren. De Waregemnaars waren allemaal onder de indruk van het bezoek aan deze indrukwekkende ‘spoorwegopera’. “Woorden schieten tekort om de trip te omschrijven,” vertelt Marc Feys. “Daarom geven we tijdens onze driedaagse (10 – 12 juni 2016) in Werkplus een aantal toegangskaarten weg voor deze fantastische belevenis.”

 
Statievrienden in bewondering voor Le Belge
Het bezoek aan ‘Train World’ is echt de moeite waard. Het gaat om een realisatie van de NMBS onder leiding van kunstenaar en scenograaf François Schuiten, waaraan tien jaar werd gewerkt. Je maakt er vooreerst kennis met het schitterende station van Schaarbeek, dat in alles herinnert aan de ‘grandeur’ van de Belgische Spoorwegen. In vier grote hallen loop je voorbij tientallen treintypes, waarbij je in veel gevallen ook binnen in de locomotief kan kijken. De vier Waregemse bezoekers stonden onder meer ‘perplex’ bij het origineel van ‘Le Belge’, de trein die in 1839 als eerste door Waregem passeerde en waarmee de lijn 75 (Gent-Kortrijk) werd ingewijd. Even indrukwekkend waren de locomotief 10.018 ‘Pacific’ en de gestroomlijnde locomotief 12.004 Atlantic, die in 1939 al tegen een snelheid van 120 km van Brussel naar Oostende reed.

“Het bezoek aan Train World bevestigde ten overvloede wat wij al wisten,” besluit Herman De Clerck. “De ‘ijzeren weg’ was een zegen voor Waregem en voor alle steden en gemeenten in het jonge België. We blijven ons met De Statievrienden inzetten om te spitten in de rijke historiek van ‘den ijzeren weg’ en onze ontdekkingen te publiceren in de jaarboeken van De Gaverstreke. In het najaar brengen we opnieuw een bezoek aan Train World, waarvoor je kan inschrijven tijdens onze driedaagse ‘De trein zal driemaal fluiten’ in Werkplus.



26-02-2016 om 16:24 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recreatief aanbod met wandel- en fietstochten
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie op een aangename manier wil ‘grasduinen’ in de geschiedenis van de Waregemse Statiewijk mag zeker niet ontbreken op de Driedaagse “De trein zal driemaal fluiten” van 10, 11 en 12 juni in de nieuwe gebouwen van Werkplus, Windhoek 17 te Waregem, op een boogscheut van het station. De Statievrienden nodigen u ook uit voor een uitgebreid recreatief aanbod met wandel- en fietstochten en dit zowel op zaterdag 11 als op zondag 12 juni. Trek de wandelschoenen aan of spring op je ‘stalen ros’ voor een boeiende tocht langs de Muijzelsack, het Rozenhuis, Den Transvaal. We volgen de meanderende Gaverbeek door de Meimeersen, net voor ze zich kronkelend in de Leie stort.

De Statievrienden publiceren voortaan jaarlijks een boeiend artikel over de rijke geschiedenis van de Waregemse Statiewijk in het Jaarboek van De Gaverstreke. “Maar we willen de opgedane kennis zoveel mogelijk doorspelen aan de buren, de gezinnen en de geïnteresseerden op een sportieve en ludieke manier,” luidt het bij De Statievrienden. “Daarom zetten we drie wandelroutes en één fietsroute op de sporen, die de stappers en de ‘Flandriens’ kunnen ontdekken op 11 en 12 juni a.s. De wandelende gezinnen houden het allicht bij de kortste buggy-wandeltocht (4 km) langs het natuurgebied van het Oude Spoorwegpad. Deze tocht is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. Wie echt wil ‘doorstappen’ kiest voor de route van 7 km of voor de avontuurlijke tocht (15 km) naar Zulte Kapelle en omgeving. En de ‘Flandriens’ wagen zich aan een fietstocht van ca. 30 km waarbij je talloze keren ‘den ijzeren weg’ moet ‘beklimmen’.”

Wie iets dieper wil ‘graven’ in de geschiedenis van de Waregemse Statiewijk heeft vier mogelijkheden: je bezoekt de tentoonstelling die we samen met het Stedelijk Archief uitwerken tijdens de Driedaagse bij Werkplus, je maakt foto’s voor de fotowedstrijd en/of je neemt deel aan de boeiende quiz met een vierkoppig team op zaterdag 11 juni (20 u.). En natuurlijk kan je ook nog eens ‘grasduinen’ in het artikel “IJzeren weg, een zegen voor Waregem”, gepubliceerd in het Jaarboek anno 2015 van De Gaverstreke (p. 199 – 256). Er zijn nog een tiental exemplaren te koop op het secretariaat van De Gaverstreke.

Info driedaagse: hermandeclerck@hotmail.com of hendrik.ghistelinck@skynet.be ; Info 43ste Jaarboek De Gaverstreke: braetandre@telenet.be , 056 44 35 32, 22 euro

25-02-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EXPOSITIE “DE TREIN ZAL DRIEMAAL FLUITEN”
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een belangrijk onderdeel van onze driedaags evenement over de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem wordt een uitgebreide tentoonstelling. Deze gaat door van vrijdag 10 tot zondag 12 juni in de bovenzaal van Werkplus in het bedrijvencentrum Transvaal te Waregem. De tentoonstelling moet de bezoeker een duidelijk beeld brengen over de geschiedenis van de Statiewijk. De expo opent op vrijdagavond 10 juni om 19.30 u. en blijft doorlopend open op zaterdag (14 – 20 u.) en zondag (10 – 19 u.).

Het wordt een veelzijdige ontdekkingstocht door het verleden van de stationsomgeving, die start bij een kijk in de situatie van voor de komst van de IJzerweg aan de hand van een aantal historische kaarten. Het stadsarchief stelt vervolgens de vijf panelen over de geschiedenis van 175 jaar Waregem station ter beschikking met de historiek van lijn 75 en de stationsbuurt. Bijkomende panelen met oude foto’s tonen de evolutie van de buurt van 1900 tot heden. Hierbij tonen we ook een 20-tal bijzondere foto’s uit de koekendoos van Herman, die in totaal al zo’n 500 inzendingen telt.

Een ander onderdeel wordt de “Wall of Fame” met een 50-tal foto’s van Waregemse Spoorwegbedienden en –arbeiders. Zij hielden de trein op het juiste spoor. We tonen de Waregemse stations door de jaren heen, alsook curiosa en voorwerpen rond het Waregems station. Onder de titel “De spoortrekkers van het Waregemse station” brengen we hulde aan bepalende figuren op de Statiewijk zoals burgemeester August Cras, Médard Verheylesonne, Arthur Dewever, Theofiel Dhaluin, Charles De Zutter, Norbert Vergotte, Paul Ghistelinck, Robert Demeulemeester, Omer Clement, Georges Roelens, Luc Hurtecant, Antoon Callu, ea.

Een mooi plaatsje krijgen ook de geselecteerde foto’s van onze fotowedstrijd, waarbij amateurfotografen een actuele kijk geven op de statiewijk. De zondagavond worden hieruit de prijswinnaars bekendgemaakt. We bieden ook een beeld over de Kunst uit de Stationswijk met werken van ondermeer Roger De Backer, Herman Verwaetermeulen, Yvonne Dhondt, zaadschilder Galant, José Devos en Rik Deschietere. Een boekenstand van de Geschied- en Heemkundige kring De Gaverstreke, waarvoor we jaarlijks een omvangrijke bijdrage over de Statiewijk leveren, mag uiteraard niet ontbreken.

Tenslotte is er nog de cinemazaal, waar we doorlopend vertoningen brengen van de powerpoint over de historiek van de Statiewijk, filmbeelden van Jacques Vierstraete over de afbraak van het noodstation, The North Pole Express, de laatste beweging op lijn 66A…

22-02-2016 om 19:41 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
13-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“De Statievrienden”(*) zetten 2016 op de rails
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze ‘blog’ kende een mooie ontstaansgeschiedenis. Slagerszoon Herman De Clerck, ‘statiebewoner’ tot aan zijn trouwdatum, riep zijn vroegere buurjongen Rik Ghistelinck, uit café Gambrinus op om de Waregemse ‘Statiewijk’ van toen (jaren vijftig-zestig uit de vorige eeuw) te laten ‘herleven’ aan de hand van diverse artikels. Het duo kreeg meteen versterking van twee actuele inwoners van de Boulezlaan: Marc Feys, de ijverige verzamelaar van 8.000, vooral Waregemse gedachtenissen en Bernard Delange, gedreven lid van de heemkundige kring De Gaverstreke. 

Deze ‘werkgroep’ werd inmiddels een echte ‘vriendengroep’ en is nu bijna twee jaar actief. “We willen vooral aantonen dat ‘den ijzeren weg’ de rechte weg was om het straatarme Waregem anno 1839 te laten uitgroeien tot een dynamisch ‘grensverleggend’ stadje, op de rand van West- en Oost-Vlaanderen. In een eerste bijdrage van ruim zestig bladzijden, gepubliceerd in het 43ste Jaarboek van De Gaverstreke, grasduinden we in de (parlementaire) documenten en oude dag- en weekbladen van toen. We slaagden er ook in om de namen van een 25 stationschefs van onder het stof te halen en erechef Omer Clement te laten getuigen over het station anno 1950 – 1960. In de volgende editie lichten we een vijftal belangrijke ‘spoortrekkers’ door: Theofiel Dhaluin, August Cras, Medard Verheylesonne, Arthur Dewever, Robert Demeulemeester. 

 Maar eerst willen we, van 10 tot 12 juni 2016, de opgedane kennis nog ruimer verspreiden aan de hand van een tentoonstelling, een wandel- en een fietstocht, een quiz en een fotowedstrijd met als start- en eindpunt de nieuwe lokalen van Werk Plus, vlak bij het Waregemse station. De Statievrienden staan open voor alle haalbare suggesties van de buurtbewoners en de NMBS-medewerkers want we doen het voor hen en… voor ieder die wat meer wil vernemen over de geschiedenis van deze authentieke volkswijk. 

De Statievrienden…

  (*) ‘De Statievrienden’ was de naam van de grote supportersclub van Essevee, die de Gambrinus als lokaal had.

13-01-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driedaagse “De trein zal driemaal fluiten”
Klik op de afbeelding om de link te volgen De werkgroep van ‘De Statievrienden’ publiceerde in het 43ste Jaarboek van De Gaverstreke een boeiend artikel over het ontstaan van de spoorwegen in groot-Waregem. “We willen de opgedane kennis in 2016 graag delen met alle geïnteresseerden en met de bewoners van de Statiewijk,” vertellen de vier initiatiefnemers. “Daarom zetten we van 10 tot 12 juni een boeiende Driedaagse op, met als start- en eindpunt de lokalen van WerkPlus in de ambachtelijke zone Transvaal. 

We richten ons tot alle burgers uit de hele regio die graag wandelen, fietsen en genieten van de natuur. Langs het parkoers van de wandeling (ca. 8 km) en van de familiale fietstocht (ca. 25 km) ontdekken de deelnemers heel wat historische ‘sporen’ van de wijk, op de grens van West- en Oost-Vlaanderen. Ze krijgen een folder mee waardoor ze heel wat bijleren over de historiek van deze voor Waregem erg belangrijke buurt. 

De ‘rechte weg’ voor het toen arme Waregem naar de huidige vierde plaats op de ranglijst van het aantal West-Vlaamse arbeidsplaatsen, was ontegensprekelijk… ‘den ijzeren weg’. Aan de Driedaagse ‘De Trein zal drie keer fluiten’ is tevens een tentoonstelling verbonden met een ‘powerpoint’ over de historiek van de Waregemse Statiewijk.” 

Info: Marc Feys, 0478 46 68 23 of Herman De Clerck, 056 60 08 58, wie deze actie wil steunen kan 10 (peter/meter) of 25 euro storten (erelid)op rek.nr. BE72 3631 5669 1416 van De Statievrienden. Ereleden en peters/meters ontvangen twee deelnameformulieren voor de wandel- of fietstocht.

12-01-2016 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)


STOASSIE KIRMESSE 9 - 12 september 2022 OC GAVERKE Vrijdag ERFGOEDCAFE STATIE EXPO KUNST@STATIE 3-4-10-11
Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
  • De Metamorfose van Fran Spleers in Gaverbeekse Meersen
  • Kurt nodigt uit naar legobeurs ‘Brick Tricks’
  • Site Huis Dewever verdwijnt
  • NMBS schrapt loket­dien­sten in het week­end
  • Geen aanpak stabiliteitsproblemen station Waregem
  • Officiële opening Stadspark Windroos
  • Samenwerkingsovereenkomst met NMBS over Stationsparking
  • KUNST@ de Stoassie
  • De aandoenlijke, gedempte melancholie van Jozef Locquet
  • Kunst @ de Stoassie op 8-10 september
  • Met de radiotrein op reis
  • 110 jaar Textiel- en familiegeschiedenis Gernay
  • Goede herinnering aan beeldhouwer Joseph Locquet
  • Waregem voert actie voor basistoegankelijk station
  • NMBS weigert Europese toegankelijkheidsnorm voor station Waregem
  • Jacques Vierstraete: stille dienstbaarheid en hechte vriendschap
  • Karel Sabbe overwint ook loodzware Barkley Marathons
  • Telex van de Statievrienden in 't Vlinderke
  • Inrichtingswerken Park Ter Elst
  • Statievrienden maken plannen voor 2023
    Foto
    Foto
    Laatste commentaren
  • fietsbrug over expresweg tijdelijk dicht (bernard)
        op Fietswegel krijgt opknapbeurt
  • Guide indispensable (Patrick Meuris)
        op ‘Waereghem’ en de Slijpbeek
  • dhr (David Van Hoey)
        op Waregem krijgt twee gloednieuwe sporen
  • Programma (Dirk Demeulemeester)
        op Programma driedaags evenement
  • Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per week
  • 29/01-04/02 2024
  • 22/01-28/01 2024
  • 15/01-21/01 2024
  • 04/12-10/12 2023
  • 20/11-26/11 2023
  • 23/10-29/10 2023
  • 04/09-10/09 2023
  • 24/07-30/07 2023
  • 12/06-18/06 2023
  • 22/05-28/05 2023
  • 01/05-07/05 2023
  • 17/04-23/04 2023
  • 03/04-09/04 2023
  • 13/03-19/03 2023
  • 27/02-05/03 2023
  • 06/02-12/02 2023
  • 02/01-08/01 2023
  • 19/12-25/12 2022
  • 21/11-27/11 2022
  • 17/10-23/10 2022
  • 03/10-09/10 2022
  • 19/09-25/09 2022
  • 12/09-18/09 2022
  • 05/09-11/09 2022
  • 29/08-04/09 2022
  • 22/08-28/08 2022
  • 18/07-24/07 2022
  • 11/07-17/07 2022
  • 04/07-10/07 2022
  • 27/06-03/07 2022
  • 06/06-12/06 2022
  • 25/04-01/05 2022
  • 11/04-17/04 2022
  • 07/03-13/03 2022
  • 14/02-20/02 2022
  • 07/02-13/02 2022
  • 10/01-16/01 2022
  • 22/11-28/11 2021
  • 15/11-21/11 2021
  • 01/11-07/11 2021
  • 30/08-05/09 2021
  • 23/08-29/08 2021
  • 05/07-11/07 2021
  • 28/06-04/07 2021
  • 21/06-27/06 2021
  • 07/06-13/06 2021
  • 17/05-23/05 2021
  • 19/04-25/04 2021
  • 01/03-07/03 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 28/09-04/10 2020
  • 31/08-06/09 2020
  • 29/06-05/07 2020
  • 22/06-28/06 2020
  • 08/06-14/06 2020
  • 27/04-03/05 2020
  • 16/03-22/03 2020
  • 02/03-08/03 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 27/01-02/02 2020
  • 09/12-15/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 21/10-27/10 2019
  • 26/08-01/09 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 06/05-12/05 2019
  • 29/04-05/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 21/11-27/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 11/01-17/01 2016

    Startpagina !

    STOASSIE KIRMESSE 9-12 sept22 OC GAVERKE ERFGOEDCAFE 9sept EXPO TOCHTEN OMD Statie Vijve STATIEQUIZ KUN
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs