Speltincx Genealogie
Beste Speltincx Genealoog en anderen,
Welkom op de Blog van en voor de deelnemers aan de maandelijkse sessies Genealogie in het Lokaal Dienstencentrum Speltincx te Gentbrugge onder de leiding van de werkgroep met als coördinator Jo Goddemaer. De sessies gaan door op de 1ste en de 3de donderdag van de maand.
13-11-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POPP KAARTEN + le Nord
https://nl.geneanet.org/kerkhof/view/9649737/persons/?i
https://www.adegem.be/GISstory/
Web wandelen leidt soms tot onverwachte resultaten : via Robert De Baets (ex De Thuishaven) kwam ik terecht bij Ludo Fockedey, historicus zn van Lode en Jacqueline Geirnaert + een veel te lange geschiedenis om hier te vertellen. Enkel de tweede URL is van belang voor eventuele belangstellenden die iets dieper willen graven. Succes !

Dank aan de webmaster voor de vele oplossingen ivm zoeken in la douce France !!!  zonder een zweem van twijfel : bestemming FAVORIETEN

Etienne

reactie van de blogmaster
dan is er toch iemand die de blog volgt!

13-11-2023, 16:15 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

09-11-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opzoekingen in Frankrijk
Om overlijdens in Frankrijk te vinden na 1970 kan je volgende link gebruiken:
Deze data komt van de bron:

Opzoekingen voor noord-Frankrijk = Hauts-de-France upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/Hauts-de-France.svg


Kijk ook eens naar de sites Archives municipales en ligne van de steden zoals: 


Familie opzoeken Noord Frankrijk

Succes



09-11-2023, 19:08 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

29-10-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOEKEN IN FAMILYSEARCH
Klik op de afbeelding om de link te volgen Etienne Huijghe liet ons de volgende publicatie weten, verschenen in EX BRUGSE STAM van november.


BELANGRIJK: ZOEKEN IN FS WORDT GEWIJZIGD

Iedere genealoog heeft de gewoonte aangekweekt om Familysearch op te starten via Zoeken/Cataloggus. Maar let op: op die zoekweg worden de inventarissen niet meer aangevuld!

Wat je dan kan doen, is opstarten via Zoeken/Beelden (Search/Images). Daar vul je de gemeente in. Je kan de zoekresultaten beperken door een jaarvak of een documenttype te selecteren.

LET WEL: het is mogelijk dat jouw gemeente nog niet opgenomen is in deze zoekweg. Voorlopig moet je dus beide zoeksystemen blijven gebruiken. Voorbeeld:
- Als je Oostkamp doorzoekt via 'Zoeken/Catalogus' dateert het jongste document van 1920.
  Indien je zoekt via 'Zoeken/Beelden' is het jongste document van 1947.
  Dus bij Oostkamp moet je voortaan zoeken via 'Zoeken/Beelden'.
- Als je Zwevezele doorzoekt via 'Zoeken/Catalogus' dateert het jongste document ook van 1920
  maar indien je gaat via 'Zoeken/Beelden' krijg je 0 resultaten.
  Dus moet je bij Zwevezele (voorlopig) nog blijven zoeken via 'Zoeken/Catalogus'.
https://www.familysearch.org/search/catalog/
https://www.familysearch.org/records/images/

Zoals jullie bemerken blijft Etienne zich inspannen om ons zo goed mogelijk te informeren over wat er reilt en zeilt op het WorldWideWeb.

29-10-2023, 12:40 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

03-10-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op stap op 5 oktober? Hou rekening met hinder

03-10-2023, 17:45 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

01-10-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betekenis van de familienamen
 Hallo
Ik kan er aanstaande donderdag niet bij zijn, maar ik bezit een exemplaar van Dr. F.  DEBRABANDERE: 'WOORDENBOEK VAN DE FAMILIENAMEN IN BELGIË EN NOORD-FRANKRIJK'. Als iemand info wil ivm een specifieke naam, mag hij/zij me altijd contacteren.
Mvg
Luc.

01-10-2023, 21:34 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

16-09-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Graven in middeleeuwse en vroegmoderne bronnen van het Rijksarchief

Workshops in Brugge en Kortrijk

Het bronnenmateriaal dat in het Rijksarchief wordt bewaard, bevat een schat aan informatie voor genealogisch en (lokaal) historisch onderzoek in de periode vóór de Franse Revolutie. Tijdens de workshops geeft een medewerker van het Rijksarchief je telkens praktische informatie voor het gebruik van bepaalde bronnentypes.

Hoe ontstonden de documenten en wat was de historische context waar je rekening mee moet houden? Welke informatie kun je er vinden? Hoe moet je er historische kritiek op toepassen? Daarnaast krijg je voorbeelden van onderzoeksvragen en kun je het bronnenmateriaal zelf ook doornemen. Je krijgt een zicht op hoe je de besproken soort bron kan gebruiken voor je eigen lokale of familiegeschiedenis.

Na succesvolle workshops in Leuven, Gent en Hasselt gaan we nu aan de slag in Rijksarchief Brugge en Rijksarchief Kortrijk. Nadien wordt er nog een reeks gepland in Antwerpen.

1. Landmeterskaarten (Iason Jongepier, Rijksarchief Brugge, 20 oktober 2023)

Vanaf de vroegmoderne tijd produceerden landmeters grote hoeveelheden kaarten in opdracht van kerkelijke instellingen, adellijke families en andere archiefvormers. Ca. 150.000 (landmeters)kaarten uit de omvangrijke collecties van het Rijksarchief werden de voorbije jaren online raadpleegbaar. Wat zijn de onderzoeksmogelijkheden van deze – tot de verbeelding sprekende – bronnen? Hoe voorkom je interpretatiefouten?

2. Stadsrekeningen (Hendrik Callewier, Rijksarchief Kortrijk, 27 oktober 2023)

Doorwinterde historici en heemkundigen weten al langer dat stadsrekeningen een schat aan informatie bevatten over de meest uiteenlopende onderwerpen. Sinds 2020 staan bijna 10.000 middeleeuwse en vroegmoderne stadsrekeningen online. Hoe kunnen deze bronnen op een efficiënte manier bevraagd worden? Hoe kan je je weg vinden in rubrieken van inkomsten en uitgaven?

3. Wezerijregisters en poortersboeken (Hendrik Callewier, Rijksarchief Kortrijk, 10 november 2023)

Voor veel Vlaamse steden zijn poortersboeken bewaard, waarin de namen van nieuwe (binnen- en buiten)poorters werden opgetekend. De wezerijregisters bevatten documenten over het toezicht van het stadsbestuur op het goederenbeheer door de voogden van wezen. Voor de stad en wijde omgeving zijn dit belangrijke genealogische bronnen. Er wordt toegespitst op de Kortrijkse situatie.

4. Gerechtelijk archief van schepenbanken, leenhoven en justitieraden (Joke Verfaillie en Kaat Cappelle, Rijksarchief Brugge, 17 november 2024)

Niet alleen lokale en regionale (schepenbanken, leenhoven e.d.), maar ook gewestelijke instellingen zoals justitieraden hadden een bijzonder breed takenpakket. Zo stonden ze allemaal, elk op hun manier, in voor rechtspraak tijdens het Ancien Régime. Dat leverde ons omvangrijke en bijzonder interessante archieven op die met behulp van de bestaande inventarissen niet altijd gemakkelijk te doorgronden zijn, maar die – mits enige extra inspanning – toch hun schatten prijs geven. Je krijgt de nodige juridische en archieftechnische bagage, en de boeiende wereld van conflicten gaat voor je open.

5. Kasselrijarchieven (Kevin Dekoster, Rijksarchief Brugge, 24 november 2023)

De Vlaamse kasselrijen vormen, in tegenstelling tot de steden, parochies en heerlijkheden, nog altijd een relatief onbekend bestuursniveau, met nochtans uitgebreide bevoegdheden. Aan de hand van het voorbeeld van de kasselrij Ieper zal een beeld worden geschetst van de structuur van de Vlaamse kasselrijen, de organisatie en de werking van hun besturen, en de bronnenreeksen die ze ons hebben nagelaten. Zowel informatie over de kasselrij als geheel als over wat je kan benutten voor je genealogisch en lokaal historisch onderzoek komt aan bod.

Wanneer en waar?

Telkens op vrijdagnamiddag van 13u30 tot 16u30.

De workshops vinden plaats in het Rijksarchief Kortrijk (Guido Gezellestraat 1, 8500 Kortrijk) of Rijksarchief Brugge (Predikherenrei 4a, 8000 Brugge).

Prijs

Het inschrijvingsgeld bedraagt 22 euro voor de volledige reeks en 5 euro per workshop voor erfgoedvrijwilligers, zij die de cursus in hun vrije tijd volgen, studenten en leerkrachten. Andere deelnemers betalen 70 euro voor de volledige reeks en 15 euro per workshop. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling.

Meer informatie?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@histories.be of op telnr. 0495 56 12 44.

Doelgroep

De workshopreeks richt zich op lokale erfgoedorganisaties en individuele geïnteresseerden die een basiskennis over de bronnen in kwestie willen verwerven.

16-09-2023, 12:14 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

01-09-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio programma over Genealogie
#weetikveel Kobe Ilse praat met Maarten Larmuseau over Stamboekkunde;

01-09-2023, 09:09 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

31-08-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA
 Hallo Etienne,

Vooreerst: ik kom graag naar de bijeenkomst op 14 september. Is dat om 14u?

Ik ben hard bezig om via DNA mijn natuurlijke grootvader op te sporen maar zonder succes. Heeft er iemand bij jullie ervaring met DNA en genealogie?

Veel groeten.

Joe

Bericht voor Joe
Ik ben met gelijkaardige opzoekingen bezig. Het zou interessant zijn om onze problemen en resultaten te vergelijken. Misschien kan het ons alletwee verder helpen.

Veerle

31-08-2023, 00:00 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

10-08-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse dwangarbeiders tijdens WO II (en nog veel meer)
   Hierbij een link naar de Arolsen archieven: https://collections.arolsen-archives.org/en/search.

Mvg

Luc.

10-08-2023, 07:49 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

01-08-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werksessie: digitale lijsten van bevolkingsregisters: rijker dan je denkt!

Werksessie: digitale lijsten van bevolkingsregisters: rijker dan je denkt!

© Stadsarchief Mechelen

De bevolkingsregisters zijn een veelvuldig gebruikte bron voor historisch onderzoek. Sommige bevolkingsregisters zijn online beschikbaar, waardoor je dan gegevens van wie waar woonde eenvoudig kan terugvinden. Om meer te halen uit bevolkingsregisters voor je onderzoek, is het interessant om de gegevens in een digitale lijst samen te brengen.  

In deze gratis werksessie zullen we ons niet richten op de bron van het bevolkingsregister zelf, maar zullen we ons juist verdiepen in het maken, bewerken en verbeteren van dergelijke digitale lijsten. Je leert hoe je ze kan maken en aanpassen aan je wensen. Samen onderzoeken we hoe het structureren van informatie nieuwe onderzoeksmogelijkheden biedt. Daarnaast bespreken we hoe je jouw onderzoek kan delen met andere erfgoedonderzoekers. 

Lesgevers:

Hendrik Vandeginste (Histories) en Lisa Tijtgat (Histories) 

Waar en wanneer?  

Dinsdag 12 december 19u – 20u30   

Online via Microsoft Teams  

Prijs

Gratis

Meer informatie?

Contacteer Lisa Tijtgat op lisa.tijtgat@histories.be of op telnr. 0492 11 54 71.  

Deze werksessie behoort tot een reeks van laagdrempelige toelichtingen in verband met digitale lijsten. Eerder werd de burgerlijke stand behandeld. In deze sessie wordt enkel gefocust op het bevolkingsregister. 

Doelgroep

De vorming richt zich op iedereen die ofwel al bezig is of binnenkort wil starten met algemeen onderzoek naar gegevens uit bevolkingsregisters. Dit is geen vorming over stamboomonderzoek.

Organisatie en partners

Histories  Home - Histories

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden. 

01-08-2023, 16:24 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

22-07-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transkribus Update: - Next Gen Sneak Peek
Dear Transkribus community,

We're excited to share the latest advances and pivotal changes coming to the Transkribus platform, aimed to enhance your experience and aid in revealing historical data.

Get a Sneak Peek of Transkribus Next Gen

Our expanding user base and growing demand for a web application have spurred us to transition Transkribus to the web, leading to the upcoming launch of Transkribus Next Gen on the 30th of August. Combining the advanced features of our Desktop Client with our web platform's user-friendly interface, it offers a streamlined user experience, simplifying navigation through projects and tasks.

New: Get Early Access to Our First Super Model

We're proud to announce the upcoming release of the Transkribus Super Models, capable of recognizing multiple languages as well as handwritten and printed text simultaneously with exceptional accuracy. Text Titan I, our latest Transformer Model, is now available for early access. You can request early access here.

Upcoming: New Subscription Plans

Adapting to our users' evolving needs, we're introducing a flexible pricing system offering tailored solutions for diverse users. Our three subscription plans - 'Individual', 'Scholar', and 'Organisation' - cater to a spectrum of users, providing core features for free and offering on-demand credit packages. In addition, we'll be transitioning all existing free plan users to a complimentary Individual plan, which comes with an allotment of 100 free credits each month. This new subscription model will be rolled out progressively in the months ahead.

Upcoming: Transkribus Field & Table Models

Exciting advancements are on the horizon as we prepare to introduce Field & Table models in Transkribus. These new models, set to be tested in beta soon, have been specifically designed to tackle complex layouts often found in historical documents. Field models will let you build your own unique models to label or extract things like headings, paragraphs, marginalia, initials, name and date fields on index cards and many more. With Table models, you can train AI to recognize and replicate the row and column structure of your documents, making it easy to turn them into spreadsheets.

Stay tuned for more updates on our website and social media channels as we continue unlocking the past.

The Transkribus Team
 

Transkribus by READ-COOP SCE

Kranebitter Allee 22, Innsbruck, 6020

22-07-2023, 08:13 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

21-07-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CoDE-x PowerPoint
https://docs.google.com/presentation/d/10rA3ufI2S-q860daKOz84yb6lu4D-hoH/edit?usp=sharing&ouid=115116735933081864065&rtpof=true&sd=true

21-07-2023, 10:13 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

14-07-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MECHELSE BEVOLKINGSREGISTERS TOT 1890 ONLINE
Wie de oudste Mechelse bevolkingsregisters wil raadplegen, hoeft daarvoor niet langer naar het Stadsarchief te komen. Voortaan kan je de bevolkingsregisters van 1796 tot 1890 ook online raadplegen.




Erwin C.

14-07-2023, 21:13 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

30-06-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerkelijke registers Handzame
Ik vroeg aan de beheerder van VRAB:
Hoe zijn de dopen, trouwen en begrafenissen voor Handzame ingebracht daar volgens RAB veel vernietigd is?

Hieronder zijn antwoord:
De PR-gegevens van Handzame (DTB) werden ingebracht aan de hand van de indexen.
Deze indexen lijken redelijk compleet (1628-1796).
De index op de dopen bevat ook de namen van de vaders en de moeders.
De index op de begrafenissen bevat ook de gegevens van 'vorige partners'. (daar is echter wel nogal wat puzzelwerk aan...).
De gegevens op vrijwilligersrab zouden nog wel kunnen aangevuld worden met bijkomende gegevens uit de (weinige) registers die nu nog beschikbaar zijn.

Erwin

30-06-2023, 13:26 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

12-06-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FKV REGIO WESTKUST
      https://www.familiekunde-westkust.be/doc/folder_apero_2023-06-11.pdf

Ben spijtig genoeg een beetje laat met deze uitnodiging van Regio Westkust - in andere omstandigheden zou ik er zeker willen bij zijn - het lijkt mij inderdaad een goede gelegenheid om moeilijke vragen te stellen met de kans dat deze beantwoord worden - sorry

mvg
Etienne

12-06-2023, 08:42 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

01-06-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Digitale lijsten van de aktes van de burgerlijke stand: rijker dan je denkt
DATASETS REGISTREREN VIA CODE-X
Hoe ga ik te werk?
Jouw digitale lijsten zijn waardevoller dan je denkt! Deze infographic stuurt aan om meer te weten over CoDE-x.
Het geeft in een notendop mee wat CoDE-x is en hoe je het zelf kan gebruiken ten voordele van jouw onderzoeksdata.

01-06-2023, 10:16 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

29-05-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.agenda 01/06
Klik op de afbeelding om de link te volgen Klik op afbeelding om te lezen!

29-05-2023, 10:22 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

18-04-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag 18 april 2023: GRATIS voordracht: archiefvorming in laatmiddeleeuws Gent & Brugge
  ´Te vindene tghuent dat men gheerne ghevonden hadde".
Voordracht door Dr. Hist. Tineke Van Gassen (UGent), historische vaardigheden aan de vakgroep Geschiedenis van de Universiteit Gent. In 2017 verdedigde zij haar doctoraatsstudie over het middeleeuwse archief van de stad Gent.
Waar: Centrum Albert Maertens - Liberas, Kramersplein 23 te Gent
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Organisatie: Familiekunde Vlaanderen - Gent
Inkom: GRATIS !!
Een boeiende kennismaking voor historici, gidsen, familiekundigen, cultuurliefhebbers die meer willen weten over het ontstaan van de Gentse archieven door de eeuwen heen.

Luc H.

18-04-2023, 09:41 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

14-04-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project 18
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Iemand meer informatie?

14-04-2023, 10:08 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

07-04-2023
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liberas YouTube-kanaal
Via haar eigen YouTube-kanaal ontdekte Liberas in 2016 een nieuwe manier om haar audiovisuele collectie te tonen aan het grote publiek. Benieuwd naar wat je er allemaal kan bekijken? Klik hier en snuister door de beelden: https://www.liberas.eu/?p=7194&preview=true

07-04-2023, 10:13 geschreven door Spelti  

Reageer (0)

E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of je bijdrage door te sturen


kalender

komende sessies in DC Speltincx

Mei 2024

2 mei - sessie Mei

16 mei - Begeleidend werken
(Meer informatie)

Juni 2024

6 juni - Sessie juni

20 juni - Begeleidend werken
(Meer informatie)

September 2024

5 september - Sessie September
doe mee week


Dropbox

Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 04-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015

    Nuttige Links
  • Familiekunde Vlaanderen
  • Speltincx Gentbrugge
  • Erfgoed Melle
  • Genealogische bronnen
  • Familie Haeghens
  • Prosapia
  • Gentools
  • FamilySearch
  • Inhoud Blog

    Inhoud blog
  • Stadsarchief De Zwarte Doos in Gent krijgt nieuwe scanners voor kwetsbare boeken
  • Genealogie weekend Lovendegem
  • 2e Gentse Dag voor Stamboomonderzoek en Familiegeschiedenis
  • Ontsluiting Antwerpse schepenregisters Ancien Regime
  • OPGELOST!

    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • link blogsite
  • Goedemiddag blogvrienden u bent van harte welkom
  • PERPLEX

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Zoeken in blog




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs