IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
Foto
Erg mooie "opslagoplossingen" te koop op deze site.
Klik op de banner om op de website van Gametrayz terecht te komen.
Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Foto

10% korting op uw aankoop voor SpinLi-leden!!!


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
09-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Roll for the galaxy


Roll for the galaxy (Rio Grande games) :

+ prachtig, stevig en veel materiaal
+ er zijn wel wat icoontjes gebruikt, maar op elke tegel staat er ook nog begeleidende tekst
+ een overzichtsscherm met letterlijk de ganse spelregels samengevat erop
+ eens je de flow of play kent, is dit een erg vlot spel, dat perfect simultaan kan worden afgewerkt
+ de dobbelsteengooi is uiteraard bepalend, maar er zijn voldoende mogelijkheden en manieren om toch iets uit de brand te slepen bij een erg slechte worp
+ erg spannende eindscore, alle spelers doen effectief mee voor de winst

- des te meer speciale eigenschappen je in je intergalactische wereld opbouwt, met des te meer zaken moet je gaan rekening houden of je vergeet ze (maar dit raak je wel snel gewend)
- die verduivelde bekertjes, zet ze niet naast je glas, want je begint dobbelstenen te drinken en je frisdrank over tafel te gooien

Conclusie : Roll for the galaxy wordt vaak als het kleine broertje gezien van Race for the galaxy en dat is in zekere zin wel terecht. Dit spel zou een perfecte opstap kunnen zijn naar z'n toch wel complexere grote broer. Persoonlijk denk ik zelfs dat het een beter, een meer gestroomlijnd spel is. De echte liefhebbers zullen ongetwijfeld de vele mogelijkheden van het kaartspel prefereren, maar dit dobbelspel heeft zeker zo veel charme. Het grootste compliment dat ik dit spel kan geven ten opzichte van z'n broer is dat ik dit spel na een week in de collectie te hebben het toch al gespeeld heb, terwijl ik Race for the galaxy (na véélvuldig herlezen van de spelregels) na jaren nog steeds niet gespeeld heb. Dat is gewoon een spel dat erg moeilijk op tafel komt, dat moeilijk uit te leggen is aan nieuwe spelers en dat qua iconografie misschien wel het lastigste spel in onze collectie is. Die problematiek valt hier grotendeels weg. Het is relatief simpel om te spelen, je komt eigenlijk nooit zaken tegen die je extra moet opzoeken in de spelregels en dit spel komt gewoon sneller op tafel. Als u dus nog geen van beiden heeft en u zou willen overgaan tot een aanschaf, dan raad ik u toch aan om voor Roll for the galaxy te kiezen.

09-02-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
07-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 260


Deelnemers : Henk, Katrien & Arne
Gespeelde spellen : Euphoria, Pay dirt & Roll for the galaxy
Speeldatum : 06/02/15
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Drie deftige spellen gespeeld, allen stevig verloren, maar geen erg. Erg blij dat we Euphoria nog eens konden opfrissen en Pay dirt nog wat steviger in het geheugen stoppen. Roll for the galaxy krijgt dra een imprESSEN en zou ook zo snel mogelijk terug een speelbeurt mogen krijgen, dus als er kandidaten zijn ...

07-02-2015 om 00:26 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
05-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samurai spirit (Funforge)


Samurai spirit is een coöperatief spel van Antoine Bauza dat dit jaar in Essen z'n opwachting maakte.
In dit spel gaat u samen met uw medespelers als samurai door het leven en tracht je je dorp te redden van de invallen van de ninja's van de Oni-Musha clan. Het spel bevat : 7 samuraiborden, 7 samuraimeeples, 7 steunfiches, 6 boerderijfiches, 10 muurfiches, 3 familiefiches, 66 ninjakaarten, 1 dorpsbord, 1 actieve spelerfiche en 7 wondefiches.

Het spel kan gespeeld worden in vier verschillende moeilijkheidsniveaus, dit vraagt slechts enkele aanpassingen die netjes aan het eind van het spelregelboekje staan vermeld. Bij een normaal spel stel je het spel als volgt op :
- plaats het dorpsbord in het midden van de tafel
- schud de boerderijfiches en leg ze op hun plaatsen op het dorpsbord
- schud de familiefiches en leg ze op hun plaatsen op het dorpsbord
- plaats een aantal muurfiches, gelijk aan het aantal spelers +2, op willekeurige plaatsen op het dorpsbord
- schud de ninjakaarten (zonder die van waarde 5 en 6) en neem er 7x het aantal spelers, de resterende kaarten worden uit het spel verwijderd. De kaarten met waarde 5 (luitenanten) en 6 (bazen) worden nog even terzijde gelegd en komen in de loop van het spel aan bod.
- elke speler neemt een samuraibord, legt deze op de menselijke kant (achterkant is een dier), zet z'n samuraimeeple op de nul van het vechtspoor en legt z'n steunfiche naast z'n bord
- er wordt willekeurig een startspeler aangeduid die de actieve spelerfiche krijgtHet spel loopt over 3 ronden, waarin spelers telkens om beurten hun beurt spelen tot de ninjakaartenstapel is opgebruikt of tot alle spelers uit de lopende ronde zijn gestapt. Tijdens een beurt doorloopt een speler volgende stappen :
A) pas de gevechtsstraf toe : indien je rechts van je samuraibord ninjakaarten hebt liggen (waartegen je vecht), moet je de eventuele straf afhandelen van de bovenste kaart in het rijtje (de straf staat eventueel linksonder op de kaart). Mogelijke straffen zijn : het verwijderen van een muurfiche, een wonde oplopen, een ninja in de indringerstapel steken, bepaalde acties die je niet mag uitvoeren in je beurt, ...

B) voer een actie uit :
- vecht : neem de bovenste ninjakaart van de stapel en beslis wat je hiermee gaat doen. Je kan de kaart bekampen of je ertegen verdedigen. Als je de kaart aanvalt, leg je ze rechts naast je spelersbord en verhoog je de waarde op je gevechtsspoor naar gelang de waarde van de getrokken kaart. Indien je je wil verdedigen, leg je de kaart aan de linkerkant van je spelersbord. Let wel dat je enkel kaarten met een hoed, boerderij of familiesymbool links mag leggen. Je mag overigens maar één kaart van elke soort daar leggen.
- steun : geef je steunfiche aan een medespeler, hij kan jouw speciale actie gebruiken in z'n volgende beurt (nadien geeft hij de fiche terug). Jijzelf verzaakt aan een normale beurt en trekt één ninjakaart van de stapel en plaatst deze ongezien in een indringerstapel (= geen aflegstapel)
- pas : de speler stapt uit de lopende ronde, leg je samurai neer op de plek waar hij op het gevechtsspoor staat. Je kan geen kaarten meer krijgen, wegspelen en krijgt niet langer een straf (je wordt volledig overgeslagen). Indien je samuraimeeple reeds voorbij je "Kiai"waarde is, moet je wel passen.De talenten :
Elke samurai heeft een eigen, unieke eigenschap die hij tijdens z'n beurt mag gebruiken (moet niet). Zo kan je bijvoorbeeld kaarten gaan doorschuiven naar je medespelers, de straffen op kaarten negeren, een dubbele actie uitvoeren in je beurt, kaarten afleggen, ...
De kiai's :
Elke samurai heeft ook een extra superkracht die enkel geactiveerd wordt, als de waarde op het gevechtsspoor exact op z'n kiaiwaarde komt. Indien dit voorvalt mag je je superkracht gebruiken als je wenst. Nadien verwijder je de onderste kaart in je gevechtslijn (rechts naast je speelbord) en leg je deze op de aflegstapel. Op deze manier kan je je kiai meerdere malen activeren en er vooral voor zorgen dat de ninjakaarten uit het spel verdwijnen. Zo ga je terug muurfiches kunnen plaatsen, wonden herstellen, kaarten verwijderen uit je gevechtslijn, kaarten van de trekstapel of indringerstapel verwijderen, steunfiches doorgeven (zonder hiervoor je beurt op te moeten geven), ...
De wonden :
Indien een speler wonden ontvangt, legt hij deze op z'n samuraibord. De eerste wonde is nog geen erg, bij een tweede wonde, draait hij z'n samuraibord om naar z'n dierenkant. Nu is z'n actie veel sterker. Ontvang je nog een derde wonde, wordt deze op je bord gelegd en bij een vierde wonde, is het helemaal over. Want als één speler uit het spel verdwijnt op deze manier, is het onmiddellijk afgelopen.Einde van een ronde :
Zo gauw de laatste ninjakaart van de trekstapel wordt getrokken of alle spelers pasten, eindigt de ronde. Op het einde van een ronde doorloop je vier stappen :
1) elke samurai die geen kaart met een hoedsymbool heeft geplaatst aan z'n verdedigerzijde ontvangt een wonde
2) elke samurai die geen kaart met een boerderijsymbool heeft geplaatst aan z'n verdedigerzijde verwijdert een boerderij uit het dorp en ontvangt (bij een zwaar of heroïsch spel) daarenboven de schade van de vernietigde boerderij.
3) elke samurai die geen kaart met een familiesymbool heeft geplaatst aan z'n verdedigerzijde verwijdert een familiefiche uit het dorp, de corresponderende bonus wordt wel gegeven overeenkomstig het aantal nog aanwezige familiefiches in het dorp (zo kan je wondefiches verwijderen, muurfiches plaatsen of een kaart van de indringerstapel verwijderen)
4) leg de kaarten van de indringerstapel één voor één open.  Elke kaart die rechtsonder vlammen vertoont, zorgt ervoor dat je een muurfiche moet verwijderen. Indien je geen muurfiches meer kan verwijderen, verwijder je een boerderij (en krijg je wederom de straf van deze boerderij bij een zwaar of heroïsch spel)

Indien er op het einde van de eerste ronde nog minstens één familiefiche en één boerderijfiche op het dorpsbord ligt, worden alle ninjakaarten verzameld en samen met de luitenanten (waarde 5) geschud. Je plaatst je samuraimeeples terug op nul op het gevechtsspoor en een nieuwe ronde wordt aangevat.
Indien er op het einde van de tweede ronde nog minsten één familiefiche en één boerderijfiche op het dorpsbord ligt, worden alle ninjakaarten verzameld en samen met de bazen (voor elke speler één) geschud. Je plaatst je samuraimeeples terug op nul op het gevechtsspoor en een nieuwe ronde wordt aangevat.Einde van het spel :
Indien er op het einde van de derde ronde nog minstens één familiefiche en één boerderijfiche op het dorpsbord ligt, ben je gewonnen.
Indien er tijdens het spel een speler een vierde wondefiche ontvangt en hierdoor sterft, verliezen de spelers.
Indien je laatste boerderijfiche of familiefiche van het dorpsbord verdwijnt, verliezen de spelers.

Titel : Samurai spirit
Auteur : Antoine Bauza
Uitgeverij : Funforge
Aantal spelers : 1-7
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 9+


05-02-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : OrléansOrléans (DLP games) :


Voorlopig geef ik u een traditionele imprESSEN van deze titel met de pro's en contra's. Ik vermoed dat er toekomstgericht zeker nog een utigebreidere bespreking zit aan te komen, maar die houden we liever tot we het spel in ons bezit hebben en de herwerkte versie hebben weten te bemachtigen (indien dit lukt, want hier moet ik al veel vraagtekens bij plaatsen)

+ we startten het spel met hoge verwachtingen en deze zijn volledig ingelost (dit is een mega-plus-punt om mee te starten)
+ het spel is erg gestroomlijnd, duidelijk en de spelregels zijn prima geschreven. Dit is zo'n steviger spel dat je toch makkelijk kan uitleggen en dat voor de meeste spelers ongetwijfeld erg duidelijk zal zijn
+ er zijn héél wat mogelijkheden, maar toch heb je wel door waar je naartoe wil. (of dit een overwinning oplevert, dat is een andere zaak)
+ dit is een titel die we absoluut in de collectie willen (maar niet liever vroeg dan laat, zie onder voor meer)
+ aanvankelijk vrees je een lange speelduur, maar met de maximum bezetting speelde wij hem in een anderhalf uur ongeveer

- het overzicht dat je aanvankelijk bij het spel krijgt, is erg droog en onduidelijk te noemen, maar dit verdwijnt als sneeuw voor de zon als je de regels begint uit te leggen
- de fiches die uit de zak worden getrokken, beginnen na verloop van tijd wat sleet te vertonen en dat is erg jammer. Houten schijfjes zou hier geen overbodige luxe zijn. Bovendien zou je deze ook makkelijker kunnen detecteren op je spelersbord
- de prijs is relatief hoog voor enkel kartonnen onderdelen, doe mij dus maar ééntje met houten onderdelen

Conclusie : Orléans is z'n buzz op Essen echt wel waard geweest. Het speelt enorm lekker weg, is iets voor de eurospeler en iemand die graag worker-placement doet, die wel in is voor fiche-building en die graag met blokjes schuifelt op diverse sporen. Optimaliseren, opportuniteiten zien en vooral de juiste arbeiders op het juiste moment en de juiste plaats hebben. Alles aan dit spel klopte bijna, met uitzondering van het "saaiere" materiaal. TMG, de Amerikaanse uitgeverij, bracht dit spel onlangs op Kickstarter, maar dan wel met houten speelstukken en na het behalen van alle stretchgoals zijn er zelfs helemaal geen kartonnen fiches meer in het spel te vinden. Enige nadeel is dat Europese backers niet welkom waren. We zullen het spel dus moeten proberen bij ons te krijgen via een omweg of hopen op DLP dat zij mee in dit bootje stappen. Op hun website houden ze alleszins de optie open om een luxe-pakketje aan te bieden. We houden het in het oog en hopen dat het er zeker van komt. Aanrader!

04-02-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : RattlebonesRattlebones (Rio Grande games) :


Rattlebones is hét spel met de moduleerbare dobbelstenen. U mag dit echt wel letterlijk nemen. U krijgt drie dobbelstenen ter beschikking (zwart, wit en grijs) en gaat deze gedurende het spel totaal veranderen van uitzicht. U gaat de zijvlakken van de dobbelstenen aanpassen en op die manier verschillende zaken in uw bezit krijgen. Op de bovenstaande foto ziet u uiterst rechts een deel van het arsenaal aan modifiërs die je kan verwerven.

Rattlebones is bovendien een zeer snel, party-dobbelspel dat ongetwijfeld héél wat mensen erg leuk gaan vinden. Het speelbord is kleurrijk, de pionnen zijn zelfs een beetje "hoofdpijn"kleurrijk. Het artwork is ongelooflijk knap. Het innovatieve aspect van de dobbelstenen is zondermeer grandioos te noemen.

+ prachtig materiaal, zonder enige twijfel één van de mooiste spellen van het afgelopen speeljaar (alhoewel dit natuurlijk subjectief is)
+ het is vlot, het is fun, het is speels
+ op het speelbord zijn enkele open vakken, waar er telkens andere acties kunnen opduiken in verschillende spellen (misschien ook ideaal voor toekomstige uitbreidingen of eigen ontwerpen)
+ het spel is vooral innovatief, dit type spel heeft u nog niet in uw kast staan

- het is vlot, fun en speels, maar ook totaal onoverzichtelijk, druk en moeilijk te volgen (voor mij persoonlijk dan)
- wederom een spel van Amerikaans allooi, dus erg duur, u mag boven de 50 euro neertellen voor deze titel
- het is en blijft natuurlijk een dobbelspel, je mag je dobbelsteen wel aanpassen, maar als je niet echt goed gooit, heb je pech. Hoewel deze factor toch een beetje kan weggewerkt worden ongetwijfeld als je beter weet waarmee je bezig bent
- Voor een dik kwartier speeltijd, heb je heel wat sorteerwerk bij aanvang van het spel, aparte doosjes of zo'n plano-doos lijkt me erg handig voor dit spel

Een instant-buy hoor ik u denken?!? Wacht hier toch nog even mee, tot u mijn bedenkingen heeft gelezen.
Als ik mijn bovenstaande intro lees, dan heb ik ook onmiddellijk zin om het spel aan te schaffen en in onze collectie te droppen, maar toch zijn er enkele zaken die me hiervan voorlopig tegenhouden. Wij speelden het spel gisteren op een goede 20 minuutjes, erg snel dus. Toch had ik halverwege al het idee dat de spelers met voorkennis (ondanks het feit dat het een dobbelspel is) een enorm voordeel hadden. De uiteindelijk punten logen hier ook niet om. Daarnaast is het ineen prutsen van die dobbelstenen wel leuk, maar ook niet echt makkelijk. Met welke dobbelsteen ga ik spelen, waar wil ik terechtkomen om welke modifiër toe te voegen? Persoonlijk ging het allemaal een beetje te snel voor mij gisteren. Ik vond het nogal slordig en onoverzichtelijk (in tegenstelling tot het eerste spel dat we speelden, maar meer hierover morgen). Als conclusie stel ik dan ook graag dat ik het spel graag nog een keertje speel, ietsje meer op het gemak en moest het spel ooit in onze schoot worden geworpen of tegen een zachtere prijs op de kop kunnen worden getikt, gaan we het zeker niet nalaten om te overwegen om het spel in de collectie op te nemen.

03-02-2015 om 06:26 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
02-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Temporum


Temporum (Rio grande games) :


Temporum is het nieuwste spel van Donald X. Vaccarino (ofte mijnheer Dominion). Ook in dit spel gaan vooral de kaarten belangrijk zijn in het spel. Het is echter wel geen deckbuilder en je zal het met héél wat minder kaarten moeten stellen. Het spel speelt zich af in een nogal SF-gerichte setting waarbij je als speler doorheen vier tijdzones reist. Veel blabla om eigenlijk gewoon te proberen om je 10 houten kroontjes vanuit vak I naar vak IV te krijgen. De speler die daar als eerste in slaagt, wint het spel. Je kan deze kronen vooral verplaatsen door het scoren van kaarten die je uit je hand speelt. Het scoren van een kaart brengt bepaalde kosten met zich mee en zal je afhankelijk daarvan een aantal bewegingspunten opleveren. Eigenlijk is het spel dan ook erg beperkt, nl. financiën regelen en dan een kaart scoren.

Het eigenlijke spel zit vooral in de kaarten die op het speelbord in de diverse tijdzones worden opengelegd. Het zijn er overigens een hele stapel, waarvan je er maar enkele gebruikt. Je gaat dus elk spel een totaal ander gevoel krijgen. Deze kaarten (en tijdzones) zijn verbonden met elkaar via tijdwijzers (gouden pijltjes). Deze route moet je als avonturier volgen om van de éne naar de andere kaart te springen. Voor aanvang van je beurt mag je zo'n pijltje onder je huidige plaats verleggen om op die manier ook het tijdtraject te bepalen en te verleggen. Op deze manier spring je van de ene naar de andere kaart. Deze kaarten stellen je in staat om bepaalde zaken in je beurt uit te voeren. Ze geven je bijvoorbeeld de opdracht om kaarten te trekken, kaarten te spelen of kaarten te scoren. Daarnaast leveren sommige geld of "kroontjes-bewegingspunten" op of kan je er tegenspelers mee pesten. Het komt er vooral op aan om hier een mooie combo in te zoeken en op het gepaste moment op de juiste kaart te komen staan, zodat je de actie kan uitvoeren die jij wil doen.

+ een grote verscheidenheid aan tijdskaarten zorgt telkens voor een heel ander spel
+ je ziet al snel combo's tussen de kaarten, het is geen zwaar gezoek en geprul
+ er staat Engelse tekst op de kaarten, maar dit is enerzijds beperkt en de tijdkaarten liggen open, dus kunnen gezamenlijk worden overlopen
+ het artwork is wel oké, zowel bord, kaarten als houten speelstukken, maar in deze tijden is het zeker geen uitzonderlijk materiaal
+ het spel is relatief eenvoudig, weinig spelregels, weinig FAQ (en dat mag ook wel eens in deze tijden van ellenlange FAQs op BGG)

- ondanks de verscheidenheid aan tijdskaarten en het feit dat elk spel anders is, is het toch een beetje repetitief. Zo gauw je een goede combinatie gevonden hebt, gaan alle spelers ongeveer wel dezelfde weg op (gewoon omdat dit de meest interessante keuze is) en dan hangt het op het eind vaak af van een klein detail (bv. trekken van een juiste kaart) of je het spel al dan niet wint
- misschien was onze combinatie van tijdskaarten niet echt spannend en sexy, maar we vonden het spel (ondanks het feit dat het erg snel speelt, rond het half uur), de laatste ronden saai worden, dat kan toch niet de bedoeling zijn voor zo'n kort spel
- een spel uit Amerika, van Rio Grande, haal uw portefeuille maar boven, net te duur voor wat het is in mijn ogen

Kortom : Is Temporum een slecht spel? Neen, zeker niet, het heeft z'n charmes en je ziet dat de auteur geen leek is in het vak. Het is gestroomlijnd en goed uitgewerkt. Mij persoonlijk kon het niet echt bekoren, het was fijn om te spelen, maar in de collectie gaat het spel niet direct komen denk ik. Moest de prijs nu spectaculair dalen of een Europese uitgeverij het spel binnenhalen (wat me erg sterk lijkt), zou het nog kunnen, want het is wel zeker toegankelijk voor veel spelers. Maar in de stroom van nieuwigheden die ons de laatste jaren overspoelt, gaat dit spel totaal verloren.

02-02-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 259


Deelnemers : Peter, Bart, Gregg & Arne
Gespeelde spellen : Orléans, Temporum, Rattlebones & Waggle dance
Speeldatum : 31/01/15
Speelplaats : Novelty night Forumfederatie in Broechem
Opmerkelijk : 3 nieuwe spellen kunnen spelen waarvan u binnenkort ongetwijfeld weer korte imprESSENs te verwerken krijgt

01-02-2015 om 08:53 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
31-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 258


Deelnemers : Steven, Hans & Arne
Gespeelde spellen : Five tribes, Black fleet & El gaucho
Speeldatum : 30/01/15
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Five tribes blijft een topper, Black fleet is zo goed en fun en El gaucho heeft bij deze tweede sessie ook extra punten gewonnen. Hij stijgt op mijn BGG-ranking.

31-01-2015 om 01:04 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
28-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Pay dirtPay dirt (Crash games) :


Pay dirt is een spel van Tory Niemann (de auteur van Alien Frontiers), dit is ook de reden waarom ik het spel gebacked heb op Kickstarter. Deze week kwam het spel eindelijk, na lang wachten in ons bezit (normaal zou het een Essen pick-up geweest zijn, maar zoals zo vaak, liet de KS-versie toch nog even op zich wachten). Deze imprESSEN zal dan ook ietsje uitgebreider en anders zijn dan de anderen, aangezien het niet mijn bedoeling is om een bespreking te maken van het spel (toch niet in een korte tijdspanne)

Het materiaal is echt wel verzorgd :
* het karton is stevig en met een linnen afwerking (zowel de doos, de tegels als de spelersborden)
* de gouden nuggets zijn een leuke meerwaarde en tonen wel als ze op tafel liggen (het is echter niet de kwaliteit van die van Stonemaier Games, ze zijn van plastic en voelen dan ook lichter aan dan je zou verwachten)
* de houten componenten zijn prima in orde, enkel de startspelerfiche (een hoedje) hadden ze voor mij, zeker als KS-extra, beter moeten uitwerken. Deze laatste is alles behalve netjes afgewerkt, bovendien hebben ze hem samen met de "no bid" fiche in een ziplock-zakje gestopt zodat deze aan elkaar kleefden en elkaars kleurtjes kregen bij het scheiden van beiden (jammer)

Het artwork is erg mooi en thematisch te noemen. Men heeft zich echter beperkt tot enkele tekeningen op de tegels (claims, equipment en gear), wat ongetwijfeld kosten- en tijdsbesparend zullen zijn geweest, maar tegenwoordig mag je toch wel meer verwachten. Het had het geheel alleszins nog beter en fraaier gemaakt.

De Kickstarter extra's zijn bij deze KS relatief beperkt. Het spel haalde uiteindelijk maar net z'n productiedoel. Enkel de startspelerfiche en de gouden nuggets waren een extra (meer hierover kon u hierboven al lezen). Crash games is echter zo vriendelijk geweest om onmiddellijk drie mini-uitbreidingen toe te voegen. Elke uitbreiding voegt extra tegels (6) en kaarten (2) toe aan het basisspel en vooral extra flavour. De ene uitbreiding is gesitueerd in het verleden (met oude machines, twee oude goudzoekers en een kaart met de veelbetekende naam "I'm too old for this shit"), één uitbreiding in de toekomst en met het typisch Amerikaanse Zombie/horror-gegeven.De gameplay was aangenaam te noemen. Het spel is op zich erg makkelijk om uit te leggen en te spelen. De regels zijn duidelijk en beperkt. Hou er wel rekening mee dat je wat Engelse tekst te verwerken zal krijgen, zowel op de kaarten als de tegels. Dit kan het spel enigszins vertragen en voor sommige spelers misschien een probleem vormen. De fasen in het kort :
* Biedfase : er worden slechts zoveel artikelen geveild als er spelers zijn, elke speler mag blijven meespelen, dus er kunnen ook spelers zonder nieuwe aanwinst de biedingsfase verlaten. Geld is hier de belangrijkste troef, je moet dit toch nog wat achter de hand houden. Timing en een portie geluk is wel nodig. De spelregels beschrijven geen afruimen van de niet-gekochte zaken, maar dit lijkt me wel opportuun. Als je de pech hebt dat je zit te wachten op een werktuig dat er nooit meer uitkomt, kan je daar bijzonder weinig tegen doen. Let wel, dan komt het er op aan dat je zelf je strategie maar probeert bij te sturen. Het nadeel van dit soort biedingen is ook dat er met wat geluk in een ronde fantastische zaken kunnen komen open te liggen, maar als je zonder geld zit, dan doe je gewoon niet mee. Heeft een andere speler dan toevallig wat geld opgepot, gaat hij met alle goede dingen lopen (dit is geluksfactor 1 in het spel)* Werkfase : het plaatsen van de arbeiders gebeurt simultaan en kan dus snel vooruit gaan. Je gaat echter vaak stevig moeten nadenken over welke zetten je wil doen. Je hebt nochtans slechts 4 plaatsen waar je je arbeiders kan zetten. Ofwel laat je ze goud verwerken (en hieraan kan je echt wel te veel arbeiders verliezen), je laat ze een machine herstellen, je verkoopt goud voor geld of je koopt gereedschappen aan.
- Het gereedschap : het is jammer dat je slechts 2 gereedschappen actief mag hebben, je mag meer aankopen, maar dan moet je de vorige tegel verwijderen. Je ziet vaak erg leuke en potentieel dodelijke combo's, maar kan het je vaak niet veroorloven of wil er je ander materiaal niet voor opofferen. Het minste voor deze tegels is echter het artwork dat toch wel de vorm zou mogen hebben aangenomen van eht materiaal waarover sprake.
- Het herstellen van machines : dit is een zeer fijn deel van het spel, je plant in wanneer je best herstelt en moet sowieso arbeiders achterhouden
- Goud verwerken : je probeert je machines zo te optimaliseren dat het goud sneller verwerkt wordt, hierin ligt de sleutel tot de overwinning. Als je deze upgrades niet doet, kom je hopeloos te laat. Het goud wordt overigens voorgesteld op fiches die tijdens de ganse verwerking gedekt blijven, je weet dus niet wat je gaat ophalen. Thematisch is dit logisch, maar als je pech hebt (geluksfactor 2), dan kan je dus in principe evenveel investeren als een andere speler, maar toch bedrogen uitkomen.
* Gebeurtenisfase : over deze fase kan ik kort zijn, deze is K U T. Elke speler krijgt een bepaalde gebeurtenis over zich heen en vaak is het kiezen tussen cholera en de pest. Op de duur kan je wel wat gaan anticiperen en trachten deze gebeurtenissen te ontlopen. Aan deze fase gaat wel wat leeswerk aan vooraf. Een erg goed punt is dat de rijkste speler pas als laatste een kaart krijgt, dus geen keuze meer heeft, het tactisch kiezen en doorgeven van deze kaarten kan het spel totaal veranderen. Als je een beetje geluk hebt, glip je echter vaak door de mazen van het net, goed gespeeld? of gewoon geluk (geluksfactor 3)De geluksfactor :
Ik heb hierboven bewust gesproken over de geluksfactoren. Ik vind Pay dirt een erg fijn spel en speel het graag nog een keertje terug binnenkort. Het is echter wel zo dat je je moet instellen op het ergste. Ik had bijvoorbeeld bij alle geluksfactoren een beetje pech. Ik was nooit in staat om een goede machine te kopen die me echt vooruit zou helpen, maar dit kan nog aan mijn slecht beheer van mijn budget liggen en een slecht aanvoelen van timing en bieden. Wat het verwerken van goud betreft, had ik het natuurlijk véél minder in de hand. Telkens ik mijn fiches binnenbracht in het begin van het spel toonden ze mij de minimumwaarde, terwijl mijn tegenspelers véél meer incasseerden. Op zich thematisch oké, ik zal niet op de goudader gezeten hebben, maar het is wel iets om rekening mee te houden. De minst storende van de drie factoren is echter de laatste. Je gaat ongetwijfeld vloeken als je de kaarten in je handen krijgt, maar ze maken het spel zo leuk, zo interactief en je kan elkaar echt lekker pesten.

Het totaalbeeld :
Pay dirt is zeker een aanwinst voor onze spellenkast. Het is een thematisch sterk spel, dat erg nauw is. Je zal moeten optimaliseren zo goed als je kan. Ga op zoek naar fijne combo's om het goud zo snel mogelijk binnen te halen, maar verkoop het aanvankelijk om geld te hebben tijdens de biedfase. Bovendien mag je als "armste" speler aan goud als eerste een gebeurteniskaart kiezen. Het spel doet je in ieder geval nadenken over hoe je het volgende keer anders zou proberen aanpakken en dat is een goed teken. Let wel, het spel gaat niet bij elke speler in goede aarde vallen. Ik twijfel er zelfs niet aan dat er evenveel tegenstanders als voorstanders zullen zijn voor dit spel.

ps : ik verwacht de volgende weken overigens nog een drietal KS-titels. Het is helemaal niet zo dat ik dit vaak doe, maar het lot wil precies dat ze allen gelijktijdig ter plaatse zullen zijn. U mag de komende dagen misschien dus nog wel iets "nieuws" verwachten.

28-01-2015 om 12:05 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
27-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 257


Deelnemers : Dirk, Hans & Arne
Gespeelde spellen : Pay dirt & Waggle dance
Speeldatum : 27/01/15
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Pay dirt is een Kickstarterproject dat wordt afgehandeld zoals ik het het liefste heb. Met een speelsessie en dan nog wel vlekkeloos voorbereid om te demoën, waarvoor mijn uitdrukkelijke dank Dirk!

27-01-2015 om 23:27 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
24-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 256


Deelnemers : Ivo, Nico, Wim & Arne
Gespeelde spellen : Cubist & Hyperborea
Speeldatum : 24/01/15
Speelplaats : Spellenclub Pallieter Lier

24-01-2015 om 20:17 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
22-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 255


Deelnemers : Dirk, Bob & Arne
Gespeelde spellen : Battle sheep, Sultaniya, Korrigans & Grog island
Speeldatum : 22/01/15
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi

22-01-2015 om 23:22 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
21-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Battle sheep (Blue orange)


Battle sheep is één van die spelletjes die we leerden kennen op Spel, de spellenbeurs in Antwerpen. Wij, als fans van Pinguïn (Phalanx), waren onmiddellijk overtuigd en enthousiast over die fijne kleinnood. Wat het materiaal betreft, kan ik erg kort zijn : 16 weilandtegels en 64 schapenfiches (16 in elke spelerskleur). Het materiaal is wel van een fantastische kwaliteit, stevig karton, stenen schapenfiches met stickers van unieke (vaak grappige) schaapjes. Dit alles zit mooi vervat in een handige inlay in een kwalitatieve doos met glansbedrukking.

Dit is zo'n spel dat u ook erg makkelijk kan bovenhalen bij alle soorten spelers, beginnelingen, gevorderden, kinderen, in de klas, op beurzen, bij extra-murosactiviteiten van je spellenclub, ... De spelregels zijn kort, duidelijk en toch heeft het spel voldoende diepgang om te blijven boeien.

Bij aanvang van het spel krijgt elke speler 4 weitegels en z'n 16 schapentegels. Om beurten bouwen de spelers het speelveld op door hun weitegels één voor één aan elkaar te leggen. Hierbij moet er enkel rekening gehouden worden dat minstens één kantje grenst (logisch, want anders valt alles uit elkaar). Nadat het speelbord gevormd is, plaatsen de spelers hun stapel schapenfiches op één veld aan de rand van het speelbord.Het doel van het spel is om zoveel mogelijk land te bezetten met jouw schapen. De speler die z'n schapen het beste verdeelt, wint dan ook het spel. Bij gelijke stand wint overigens de speler die de grootste kudde (aaneengesloten fiches) weet te creëren.

In een speelbeurt neemt een speler (een deel) van z'n stapel schapenfiches en verplaatst deze over een rechte lijn op het speelbord. Hij verplaatst deze tot ze op een obstakel botsen en plaatsen de stapel daar. Een obstakel is de rand van het bord, een schaapfiche, een opening in het speelbord, ... Er moet wel altijd minstens één schaap achterblijven op het startveld.

Tactisch kan je natuurlijk gaan trachten om schapenstapels van tegenspelers klem te zetten, zodat ze geen valabele zet meer kunnen maken. Op die manier verliezen ze een aantal schapen die ze niet meer kunnen verdelen. Indien een speler geen zetten meer kan maken, past hij gewoon z'n beurt. De andere spelers spelen door tot geen enkele speler nog een schaap(stapel) kan bewegen.Titel : Battle Sheep
Auteur : Francesco Rotta
Uitgeverij : Blue orange
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 7+

21-01-2015 om 06:54 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
17-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 254


Deelnemers : Raf, Severijn, Dirk & Arne
Gespeelde spellen : Splendor, Port Royal & Zhanguo
Speeldatum : 16/01/15
Speelplaats : Spelhamels Beerse
Opmerkelijk : Zhanguo tweede speelsessie en ik heb de negen op BGG nog opgekrikt naar een 9.5! Topshit!

17-01-2015 om 00:47 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (1)
15-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steam Donkey (Ragnar Brothers)


Steam donkey is een kaartspel waarin koningin Victoria haar diamanten jubilee viert en je uitdaagt om een soort van thema-pretpark te bouwen met de nieuwste technologische "stoom"machines anno 1897. Monumenten, verblijven, amusement en transport zijn de vier categorieën waarin je je zal moeten bekwamen om als hoofdarchitect te worden aangesteld op het einde van het spel.

Steam Donkey bestaat uit twee stapels kaarten die in een erg stevig doosje verpakt zitten. Dit stevige doosje is ineens al de grootste frustratie, want door de uitmuntende kwaliteit is het niet altijd eenvoudig om te openen, het zit echt wel strak op elkaar. Maar uiteraard kunnen we de kwaliteit van het doosje enkel toejuichen. Als je het kaartspelletje ziet liggen, nodigt het misschien niet onmiddellijk uit tot een aankoop. Het artwork, je kan voor of tegen zijn, is op zich niet echt uitnodigend. Het is een beetje bizar zo'n steampunk-ezel op een retro-strand op de voorkant van de doos. Maar eens je jezelf hier door hebt gesleurd en jezelf en je speelgroep hebt overtuigd om het spel toch eens op tafel te laten komen, ga je een pareltje ontdekken.Zoals de meeste spellenliefhebbers, zijn ook wij fans van "grote" spellen in "kleine" doosjes. Vandaar dat San Juan, Fleet en andere kaartspellen waarbij een kaart meerdere functies heeft, ons meestal wel weten te bekoren. Ook in Steam Donkey gaan de kaarten diverse eigenschappen hebben. Een openliggende kaart in je persoonlijke bouwplaats noemen we een attractie, een dichte kaart op deze attracties zijn bezoekers en een kaart op handen ... wel dat is gewoon een kaart. (het moet niet altijd moeilijk zijn).

Om het spel te spelen, moet je allereerst goed begrijpen wat de anatomie van de kaarten is. De attractiekant van de kaart toont het icoon van het type attractie, het aantal bezoekers dat er kan op komen te liggen, een kleur (groen, geel of rood), de kosten van de kaart (zelfde iconen als het type) en de waarde van de attractie op het einde van het spel (de broodnodige overwinningspunten waar alles om draait). De achterkant van de kaarten (ofte de bezoekerskant) toont wederom het icoon van het type attractie en vooral koffers in de kleur (groen, geel, rood) van de bezoeker.

Bij aanvang van het spel krijgt elke speler acht handkaarten van de geschudde trekstapel. Elke speler krijgt ook een blauwdruk van het park dat hij moet bouwen (elke speler zal een licht verschillende eindconditie hebben op deze manier). De resterende kaarten vormen de trekstapel, één kaart wordt al opengelegd en vormt de aflegstapel. Daarnaast worden er ook al vier kaarten gelegd als vitrine (bezoekerskant naar boven). De oudste speler begint het spel.

In je beurt kan je één van volgende vier acties uitvoeren :
1) een nieuwe attractie in je park bouwen
2) bezoekers van het station bewegen
3) bezoekers toevoegen aan je hand
4) de bovenste kaart van de aflegstapel op handen nemen

1) een attractie bouwen : kies één of meerdere kaarten uit je hand van één kleur, betaal de bouwkosten zoals aangegeven op deze attracties. Bij deze betaling doet enkel het icoon ertoe, niet de kleur van de kaarten die je afgeeft. Deze afgegeven kaarten worden op de aflegstapel gelegd. Je park bestaat uit 12 plaatsen, drie rijen (de kleuren) en vier kolommen (amusement, verblijf, monument en transport). Je mag een eerder gebouwde attractie afdekken met een nieuwe kaart, maar dan zal de eigenschap van de eerste kaart niet meer van tel zijn (de punten op het einde van het spel nog wel). Je mag echter nooit bouwen op een attractie waar bezoekers op liggen.

2) bezoekers van het station bewegen : met deze actie voeg je kaarten toe aan je park. Je kiest een kleur en neemt alle bezoekers uit de vitrine en eventueel de bovenste van de trekstapel van die kleur op handen. Zelfs wanneer de kaart die tevoorschijn komt na het nemen van de bovenste kaart van de trekstapel die kleur heeft, mag je die ook nemen, enz. De genomen kaarten worden op de attracties gelegd die dezelfde kleur vereisen. Het aantal bezoekers staat zoals gezegd vermeld op de attracties. Eventuele extra bezoekers die niet kunnen geplaatst worden, blijven in het station. Sommige transportattracties vermelden een +1 in de rechterbovenhoek. Indien deze kaart de gekozen kleur toont, mag je uit het station ook één bezoeker van een kleur naar keuze nemen en op je attracties plaatsen. Op het einde van de actie zorg je dat er terug vier bezoekers in de vitrine liggen.

3) bezoekers aan je hand toevoegen : neem al de bezoekers uit je park op handen. Je mag nooit meer dan 12 kaarten op handen hebben. Een eventueel teveel aan bezoekers wordt in de vitrine gelegd, hierdoor kan de vitrine groter dan 4 kaarten worden. Je mag de kaarten niet bekijken vooraleer je ze allen hebt genomen of afgelegd.

De blauwdruk toont hoeveel attracties elke speler in z'n park moet hebben en aan welke voorwaarden er moet voldaan zijn om het spel te beëindigen. Zo gauw een speler hierin slaagt, krijgen de andere spelers nog één beurt. Dan worden alle resterende handkaarten afgelegd. De punten van al je attracties (ook de afgedekte) worden opgeteld, met daarbovenop eventuele bonussen van je blauwdruk en een aftrek van 1 punt per ontbrekende attractie in je park (in je rooster van 12 dus). (Je mag identieke gebouwen plaatsen, maar dan levert er slechts één punten op). De speler met de meeste punten wint het spel.

De gevorderde speler kan ook een variant toevoegen waarbij hij bij aanvang van het spel een karakterkaart en "kick-on" kaart krijgt. Deze kaarten bezorgen de speler speciale eigenschappen (die voor elk karakter anders zijn). Zo kan je bijvoorbeeld de bouwkosten betalen met een ander icoon, mag je 15 kaarten op handen houden, start je het spel met 12 handkaarten of mag je drie extra kaarten in de vitrine leggen alvorens bezoekers van het station te bewegen. De karakterkaarten stellen je in staat om het volgende te doen : de eigenschap van het karakter gebruiken (en dan 90° draaien), niet te gebruiken, te ruilen met een nog niet-gebruikte karakterkaart van een tegenspeler (en dan 90° te draaien). Zo laten de karakters het bijvoorbeeld toe om in twee kleuren te bouwen, een kaart minder af te geven bij de bouwkosten, twee kleuren van bezoekers toe te voegen of de bovenste kaart van de aflegstapel aan je hand toe te voegen (voor of na je actie)

Titel : Steam Donkey
Auteurs : Gary Dicken, Steve Kendall & Phil Kendall
Uitgeverij : Ragnar brothers
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 14+

15-01-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Hooop!


Hooop! (Granna) :

+ prachtig, schattig en aantrekkelijk materiaal
+ simpel spelprincipe, moeilijk om te winnen
+ de actiekaarten op het juiste moment gebruiken is een gooi doen naar de zege
+ het spel is erg gelijkopgaand, het gaat op een zet of twee aankomen
+ dubbelzijdig bedrukt bord (achterkant voor 3 spelers)
+ de kettingreacties zorgen af en toe voor fantastische resultaten

- met 2 spelers speel je op dezelfde kant als voor vier spelers en is het principe hetzelfde, maar werkt het toch niet zo leuk
- het is uiteindelijk elkaar een beetje in evenwicht houden
- er kan gerust een speler kingmaker gaan spelen als hij dit echt in de hand zou werken

Conclusie : Hooop! is zo'n abstract spel dat men prachtig heeft vormgegeven. Dit zorgt ervoor dat menig abstracte-spellenhater toch zal aanschuiven voor een potje Hooop! Ik beloof u plechtig dat u een fijn tijdverdrijf zal vinden in dit spel. Of u het elke dag op tafel gaat gooien, daar twijfel ik aan (zeker als u een kast vol spellen heeft staan), maar indien u jongeren in huis heeft, dan lijkt me dit een erg fijne aanvulling voor uw spellenkast.

14-01-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
13-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Mahé


Mahé (Franjos) :

+ leuk materiaal, toffe schildpadjes
+ uniek dobbelsysteem om stappen vooruit te zetten
+ push-your-luck-gehalte is nog te overzien
+ het meeliften op de rug van een ander werkt hier erg goed
+ het speelbord is dubbelzijdig bedrukt (dag- en nachtkant), puur vormgeving maar tof gedaan

- als je erg veel pech hebt met dobbelen, kun je niet veel doen in dit spel
- erg repetitief, duurt net ietsje te lang

Conclusie : Mahé is een leuke filler, waarbij je je hersenen niet zal moeten pijnigen. Het dobbelen met verschillende dobbelstenen is een leuk aspect en zorgt af en toe voor een hilarisch moment, maar daarmee zal je het moeten doen. Het is een fijn spel, zeker met kindjes aangezien het materiaal erg mooi is.

13-01-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hooop! (Granna)

In Hooop! proberen de spelers hun kikkers op de thuisbladeren van de andere spelers te krijgen. Ze doen dit door van lelieblad naar lelieblad te springen. Maar er moet een bruggetje liggen tussen de bladeren, anders is een sprong niet mogelijk. In een beurt kan een speler dan ook kiezen tussen springen of het plaatsen van een bruggetje.

Het spel bestaat uit een dubbelzijdig speelbord (één kant voor 2 en 4 spelers, andere kant voor 3 spelers), 50 bruggen, 12 kikkers in vier kleuren en 16 speciale kaarten (4 per speler). Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd en tussen alle bladeren wordt exact één brug geplaatst. De spelers plaatsen hun drie kikkers op hun thuisblad en ontvangen de vier speciale kaarten in hun kleur. (zie afbeelding onder)De jongste speler begint en kiest één van de volgende twee acties :
- een sprong maken van het ene naar het andere blad
- een brug plaatsen

Een sprong maken : is enkel mogelijk als er een brug tussen beide bladeren is. De brug waarover je je bewogen hebt, wordt daarna van het bord verwijderd. Er kan slechts één kikker op het doelblad staan, dus indien er reeds een kikker stond, moet deze ook verplaatst worden door de actieve speler naar een aangrenzend blad (op voorwaarde dat ook daar een brug kan gebruikt en verwijderd worden). Op deze manier kan er een kettingreactie teweeggebracht worden. Indien er geen uitwijkmogelijkheden zijn, dan is de sprong niet geldig en mag de initiële sprong al niet ondernomen worden. De brug tussen het thuisblad en het speelbord wordt nooit verwijderd en op het thuisblad mogen uiteraard wel meerdere kikkers samen staan.

Een brug plaatsen : is enkel mogelijk op een plaats waar er nog geen brug tussen twee bladeren ligt

Speciale kaarten : elke speler beschikt over vier speciale actiekaarten die hij éénmalig in het spel mag gebruiken. Na gebruik worden ze uit het spel verwijderd. Je mag slechts één actiekaart in een beurt gebruiken (geen combo's dus). De mogelijke acties zijn :
- twee sprongen maken met één kikker in één beurt
- in plaats van te springen wordt een kikker op een willekeurig aangrenzend blad gedropt (niet verbonden met brug)
- je mag twee bruggen aanleggen om het even waar op het speelbord
- na de sprong mag je nog een extra brug verwijderen om het even waar op het speelbordDe speler die er als eerste in slaagt om z'n kikkers op de thuisbladeren van de andere spelers te krijgen (één op elk ander thuisblad) wint het spel.

Titel : Hooop!
Auteur : Adam Kaluza
Uitgeverij : Granna - in de Benelux verdeeld door CLD games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 7+

13-01-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
12-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mahé (Franjos)


Mahé is een eiland van de Seychellen waar de schildpadden maar wat graag hun eieren gaan leggen. In dit spel proberen tot 7 (!) spelers zo veel mogelijk eieren op het strand van Mahé achter te laten. Elke speler gaat z'n schildpad rond het eiland bewegen, dit kan soms ook op de rug van een andere schildpad. Zo gauw je een rondje volmaakt, neem je de bovenste broedkaart (die een aantal eieren toont van 1 tot 6). Als de stapel broedkaarten is opgebruikt, wordt er nog een laatste ronde gelopen. De schildpad die dan als eerste over de eindstreep komt, ontvangt nog 7 eieren. De speler wiens schildpad het meeste eieren heeft gelegd, wint het spel.

Het spel omvat een speelbord, 7 schildpadden (in verschillende kleuren), 24 broedkaarten en 3 dobbelstenen.
Elke speler neemt een schildpad en plaatst deze op vakje "1" op het speelbord. De broedkaarten worden geschud, vier worden ongezien uit het spel verwijderd. De andere 20 kaarten komen op het eiland te liggen. De bovenste kaart wordt opengedraaid. Er wordt een startspeler gekozen.

De spelers gaan dobbelen om te zien hoeveel vakjes ze mogen bewegen. De spelers gooien de dobbelstenen één voor één, want ze mogen nooit meer dan een totaal van 7 gooien. De speler bepaalt zelf hoeveel dobbelstenen hij gooit. Indien je meer dan 7 gooit in totaal wordt je schildpad terug op vak 1 gezet. Indien je minder dan 7 gooit, dan vermenigvuldig je het totaal met het aantal gegooide dobbelstenen. Bv. als je een 3 en 4 gooit, vermenigvuldig je 7 met 2 en mag je dus 14 stappen vooruit zetten.

Als je je schildpad beweegt, mag je andere schildpadden passeren. Eindig je op een vak waar reeds een schildpad staat, kruip je op z'n rug. Als de speler van de onderste schildpad aan de beurt komt, bepaalt de eigenaar van de bovenste schildpad of er nog extra dobbelstenen gegooid moeten worden. Indien er dan hoger dan 7 gegooid wordt, wordt de ganse stapel op vak 1 gezet. Ook het verplaatsen gebeurt als ganse stapel. Een schildpad draagt enkel schildpadden die bovenop hem liggen, niet eronder, dus op die manier kan een stapel ook terug in stukken verdeeld worden.

Betreedt een schildpad of een stapel schildpadden het strandveld nr. 21 dan krijgt de speler de open broedkaart en wordt er een nieuwe kaart opengedraaid. De speler van de bovenste schildpad in een stapel krijgt de broedkaart.
Als de laatste broedkaart is genomen, wordt er nog verder gespeeld tot een volgende schildpad vak 21 betreedt, deze wordt op het vak met de 7 eieren op het speelbord geplaatst. De spelers tellen hun verzamelde eieren en de speler met de meeste eieren wint het spel.Variant : je kan je reeds verzamelde eierenkaarten gebruiken als zijnde tweede of derde dobbelsteen. De kaart wordt nadien uit het spel verwijderd. De speler wiens schildpad bovenaan in een stapel zit, mag ook opteren om een eierenkaart te spelen, je kan dus niet de onderste speler dwingen om er één te spelen.

Titel : Mahé
Auteur : Alex Randolph
Uitgeverij : Franjos - verdeeld door CLD games in Benelux
Aantal spelers : 2-7
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 7+

12-01-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Progress : evolution of technology (NSKN Games)


Progress is de tweede titel die NSKN Games mee naar Essen bracht. Het spel was echter zeer snel uitverkocht en eigenlijk enkel voor de Kickstarterbackers beschikbaar. Enkele weken later wisten ook wij een exemplaartje te bemachtigen. Ook nu weer doet NSKN een prima zaak wat speelmateriaal betreft. De doos omvat 184 technologiekaarten, 56 kennisfiches, 1 krachtbord, 5 spelersborden, 11 tijdsperiodefiches, 100 houten markers, 5 overzichten (tech tree = technologieboom), 5 infokaarten.

Het spel wordt volledig aangedreven door de kaarten die je gaat spelen en gebruiken. De kaarten worden per tijdsperiode gesorteerd en geschud (er worden kaarten verwijderd als je met minder dan 5 spelers speelt). Elke speler neemt een spelersbordje en legt een spelersmarker in elke eerste uitsparing op elke spoor op het speelbord. Het krachtbord wordt in het midden van de tafel gelegd en ook daar worden op elk spoor een marker van elke speler gelegd. Elke speler moet voldoende plaats voor zich houden om z'n kaarten af te leggen. Elke speler neemt een aantal kaarten van de stapel op handen (afh. aantal spelers)

(foto : Ender Wiggins)

Je spelersbord laat je in dit spel zien welke acties je kan ondernemen, hoeveel, hoeveel handkaarten je mag houden, ... Ik overloop graag even alle sporen die je terugvindt op het spelersbord, aangezien deze een goed overzicht geven op het spelverloop.

Handgroottevaardigheid : je mag op het einde van je beurt 5/6/7/8 kaarten op handen houden, tijdens je beurt mag je er meer op handen houden
Trekvaardigheid : je mag 3/4/5/6/7 kaarten trekken met de actie "kaarten trekken". Dit moet wel steeds de laatste actie in je beurt zijn
Schudvaardigheid : je mag een aantal kaarten trekken van de trekstapel, na het schudden ervan met de aflegstapel van de bewuste stapel
Actievaardigheid : je mag 2/3/4/5 acties uitvoeren in je beurt
Ontwikkelingsvaardigheid : toont of je 1/2/3/4 kaarten in ontwikkeling mag hebben
Onderzoeksvaardigheid : toont of je 5/4/3 markers op een kaart in ontwikkeling moet leggen
Snel-trekken-vaardigheid : het linkse nummer toont hoeveel kaarten je mag trekken, het rechtse hoeveel je er nadien moet afleggen

De technologiekaarten hebben een dubbele functie in het spel. Ze kunnen voor de speler worden gelegd om te ontwikkelen tot technologieën om op die manier combo's te zoeken en te gaan samenstellen die je punten opleveren. Anderzijds kunnen de kaarten afgelegd worden als betaalmiddel in één van de drie gebieden (wetenschap, cultuur, techniek) om de kosten van een andere kaart te dekken.


 De spelers spelen om beurten en voeren in hun beurt drie fasen uit : 

- ontwikkelingsfase : in deze fase verwijder je van elke technologiekaart in ontwikkeling een marker. Indien je de laatste marker van een kaart verwijderd is de technologie volledig klaar en wordt het een actieve technologie. Je krijgt onmiddellijk de voordelen van de kaart. Je mag ook steeds de uitgespeelde kaarten terug op handen nemen indien gewenst.

- actiefase : in deze fase onderneemt de speler een aantal acties zoals aangegeven op z'n spelersbord. De mogelijke acties die je kan ondernemen, zijn :

* ontdekken : met deze actie leg je technologiekaarten uit je hand voor je af om ze onmiddellijk actief te maken. Je moet hiervoor de aangegeven kosten betalen. Dit kan op twee manieren. Elke kaart toont een aantal technologieën als kost. Indien je over deze beschikt, kan je de kaart gratis afleggen. Indien je dit niet kan, kijk je naar de andere kosten. Hiervoor moet je met kennisfiches betalen of kaarten die soortgelijke symbolen tonen.

* onderzoeken : met deze actie leg je kaarten uit je hand voor je af bij je kaarten in ontwikkeling. Deze technologieën zijn niet onmiddellijk beschikbaar, maar zullen enkele ronden moeten "rijpen". De andere kosten moeten nu niet betaald worden. Je legt een aantal markers op de kaart, zoals aangegeven op je spelersbord (steeds minder als je op dit spoor vooruit gaat).

* trekken : trek het aantal kaarten zoals aangegeven op je spelersbord. Dit is je laatste actie die je mag uitvoeren. Je gaat nu onmiddellijk over naar de opschoonfase.

* snel-trekken : je trekt het aantal kaarten zoals aangegeven op je spelersbord en legt eventueel een aantal kaarten terug af, zoals ook aangegeven op je spelersbord

* schudden en trekken : schud een aflegstapel in z'n trekstapel en trek het aantal kaarten zoals aangegeven op je spelersbord.

- opschoonfase : in deze fase leg je kaarten af tot je handkaartenlimiet en draai je de gebruikte kennisfiches terug naar hun actieve kantVoordelen van de technologiekaarten : de voordelen die kaarten je kunnen opleveren, zijn het zetten van stappen op de diverse sporen (eigen spelersbord of krachtbord). Ook ontwikkelingspunten en kennisfiches kunnen je op deze manier te beurt vallen.
Op sommige kaarten staan tijdperksymbolen afgebeeld. Zo gauw een aantal symbolen van een bepaalde tijdperiode zichtbaar zijn bij de actieve kaarten van spelers, wordt er overgegaan naar een volgende tijdperiode. De stapel kaarten van die periode wordt toegevoegd aan de reeds actieve stapel kaarten van de vorige periode(n). Zo gauw een aantal symbolen van periode 4 tevoorschijn komen (als je niet met de variant "industriële revolutie" speelt, eindigt het spel. De spelers tellen hun overwinningspunten op. De speler met de meeste punten wint het spel.De punten die je kan scoren :
1) De sporen op het krachtbord : prestigespoor (10/6/3/1 punten voor 1ste, 2de,3de,4de speler); bevolkingsspoor (11/7/4/2 punten voor de 1/2/3/4de speler); legerspoor (12/7/3/1 punten voor de 1/2/3/4de speler)
2) De sporen op je spelersbord : aangegeven met het harpsymbool onder de sporen
3) Punten voor je actieve technologiekaarten

Bij gelijke stand tellen het aantal kennisfiches in volgorde (algemene kennis, cultuurkennis, wetenschapskennis, techniekkennis)
Het spel voorziet ook een solovariant, een snel spel en een uitbreiding met personaliteiten (bekende wetenschappers), industriële revolutie (nog een vierde fase in het spel) en mijlpalen.

Titel : Progress - evolution of technology
Auteurs : Andrei Novac & Agnieszka Kopera
Uitgeverij : NSKN Games
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 45-90 min.
Leeftijd : 12+

11-01-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)


Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

speleninlille (at) outlook.com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (386)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (265)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Volg ons op Facebook en volg onze speelmomenten of speel gezellig mee!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • Spellenclub Bengereng (Turnhout)
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Boarderline (Ameritrash spellenblog)

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid, tevens kunnen
  bestellingen geleverd worden op de spellenavonden van SpinLi !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Xanadu (Azahar Juegos)
 • Karesansui (Gryphon games)
 • imprESSEN : New dawn
 • imprESSEN : Pairs
 • Spelen met SpinLi 264

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!