IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
Online webshop uit Oostende (aanrader voor Ameritrash!)
Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Foto

10% korting op uw aankoop voor SpinLi-leden!!!


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
11-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.March of the ants (Weird city games)


March of the ants is een spel dat via Kickstarter het licht mocht zien ... en zijn wij blij dat het dat heeft gedaan. Eigenlijk kan ik niet anders dan dit spel gaan vergelijken met Myrmes. Enerzijds is het thema natuurlijk erg gelijklopend, maar ook delen van de gebruikte mechanieken zijn identiek. Toch is March of the ants een totaal ander spel en zal je er een ander gevoel aan overhouden. March of the ants is een spel waarbij elke speler zijn mierenkolonie uitbreidt, versterkt en laat evolueren in moorddadige mieren die enkel tot doel hebben om de andere soorten te verpletteren. Klinkt misschien een beetje te hard, want zo extreem gaat het er inderdaad niet aan toe. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat we voorlopig nog maar één speelsessie achter de rug hebben, deze als positief hebben ervaren, maar toch nog enkele bedenkingen hadden (en deze pleiten allemaal voor de kwaliteit van het spel overigens, meer hierover in onze imprESSEN die morgen zal verschijnen).

We zullen u even een kort overzicht geven van het materiaal, vooraleer het spelverloop aan te snijden. In de stevige (en mooie) doos vindt u 1 grote tunnel (centrale, grote tegel), 25 tegels (waarvan 8 starttegels en  17 standaardtegels), 66 kaarten, 5 spelersborden (nesten), 180 blokjes (in de spelerskleuren), 5 spelersfiches (om de score aan te duiden), 30 voedselfiches, 1 scorespoor, 15 worm/duizendpoot-fiches, 1 rondefiche en 1 actieve spelerfiche.

De grote tunnel wordt in het midden van de tafel gelegd en het scorespoor ernaast. Elke speler neemt een spelersbord en plaatst 5 larven (blokjes) in de larvekamer, alsook 2 voedselfiches in de voedselvoorraad. De resterende blokjes worden terzijde gelegd. Het scorefiche wordt op de nul van het scorespoor geplaatst. De kaarten worden geschud en elke speler krijgt er 2 (of bij de variant 4 waaruit je er 2 kiest). De standaardtegels worden geschud en als trekstapel klaargelegd (bij je eerste spellen verwijder je de tegels met nummer 21-25). Je neemt 2 willekeurige starttegels per speler, schudt deze en plaatst ze bovenop de stapel standaardtegels. Tenslotte worden de wormfiches terzijde gelegd, wordt de rondefiche op de eerste ronde (centrale tunnel) gelegd en wordt er een startspeler aangeduid die de actieve spelerfiche krijgt. (zonnekant)

Op het spelersbordje (zie onder) staan alle fasen netjes in een overzicht gegoten. Bovendien kan je er ook voor opteren om met verschillende eigenschappen het spel te starten. Op de achterkant van elk spelersbord staat er dan ook een unieke eigenschap voor elke speler.Het normale spel verloopt over vier ronden. Elke ronde bestaat uit z'n beurt uit vier fasen, die u hierboven netjes kan volgen.
1) Worker phase : in deze fase gaan de spelers om beurten acties uitvoeren. Bij elke actie hoort ook een reactie, zodat de tegenspelers ook buiten hun beurt om betrokken zijn bij het spel. De mogelijke acties die je kan ondernemen zijn :
- exploreren (kost = 1 voedsel) : neem de bovenste tegel van de stapel, leg deze aan de grote tunnel (of eerder geplaatste tegel) aan en verplaats eigen mieren van een aangrenzende tegel naar deze nieuwe tegel. De tegels bestaan overigens uit verschillende vakjes waar je grondstoffen kan gaan verzamelen (voedsel, larven, punten, kaarten), het vakje met de pijltjes is het vakje voor de dominantie (doorslaggevend bij gelijkspel in de soldatenfase en bij het scoren van punten in de slumberfase). Als reactie mogen de andere spelers een larve uit hun larvekamer in de centrale tunnel leggen.
- bewegen (kost = 1 voedsel) : je mag tot vijf stappen zetten. Te beginnen met het verplaatsen van larven naar de centrale tunnel en met mieren van de ene naar de andere tegel. Als reactie mogen de andere spelers één mier één stap verplaatsen. (Het verschil tussen mieren en larven is dat larven in de larvekamer op je spelersbord liggen, vanaf het moment dat de blokjes op het speelbord en tegels verschijnen, zijn het mieren). Elke evolutiekaart die je speelde met een lijfje, zorgt voor één stap extra.
- verzamelen (kost = 1 voedsel) : trek twee kaarten van de trekstapel. Als reactie mogen de andere spelers één blokje van de voorraad naar de larvekamer brengen.
- een kaart spelen (kosten = aangegeven op de kaart, te betalen in larven en/of mieren) : de speler speelt de kaart en voert de actie uit.
Als reactie mogen de andere spelers een kaart uit hun hand afleggen en een nieuwe trekken. Er zijn drie types van kaarten : gebeurteniskaarten worden onmiddellijk afgehandeld en nadien afgelegd, evolutiekaarten worden op het spelersbord gelegd en stellen je in staat om te zondigen tegen de normale regels (lees de tekst op de kaart), koloniedoelkaarten geven je overwinningspunten als je aan de voorwaarden voldoet (je mag er hier maar twee van hebben tijdens het spel).
- rusten (geen kosten) : als je rust neem je een blokje uit de voorraad als larve voor de volgende ronde. Elke keer je nu aan de beurt zou komen, neem je één voedsel. Vanaf het moment dat een tweede speler rust, eindigt de lopende ronde en wordt deze speler ook de nieuwe startspeler in de volgende ronde. Je mag als eerste actie nog niet rusten.
2) Soldier phase : er wordt gevochten in gecontesteerde tegels, dit wil zeggen tegels waar er meer blokjes liggen dan er vrije vakjes zijn of vakjes waar er een duizendpoot en mieren aanwezig zijn. Indien er tussen mieren wordt gevochten, wordt de kracht berekend door het aantal blokjes op te tellen bij het aantal kaarten (met hoofdje) dat de spelers hebben liggen. Daarnaast mogen de spelers nog een kaart spelen om hun kracht te vergroten (hiervoor telt het getal in het zwarte uitroepteken op de kaarten). De winnende speler krijgt 1 overwinningspunt. Er vallen slachtoffers en de resterende mieren nemen hun plaatsen in op de vrije vakken. Er wordt slechts één gevecht tussen twee spelers uitgevoerd ook al zijn er nog te veel blokjes. Indien er meerdere spelers aanwezig zijn, volgt er een gevecht met de volgende speler. Moet er gevochten worden tegen een duizendpoot, wordt de kracht van de duizendpoot bepaald door het trekken van twee kaarten en de waarden (in zwart uitroepteken) van beide kaarten op te tellen. Bij winst (of gelijke stand) wint de speler en krijgt hij 1 voedsel en 1 overwinningspunt. Een mooi overzicht van de soldier phase staat overigens op een overzichtje, waarop de achterkant de manieren staan om punten te verdienen.

3) Queen phase : de koninginfase bestaat uit wat opschoonwerk. Alle spelers nemen hun oogst in ontvangst. Ze kijken welke vakjes ze bezetten met hun blokjes en krijgen op die manier voedsel, punten, kaarten, larven. Daarna moeten ze hun mieren voederen. Eén voedsel kan tot vier mieren verzorgen. Elke evolutiekaart met een staart zorgt dat je één mier extra kan voederen met een voedsel. Heb je voedsel tekort mag je één larve opofferen voor elke mier die je niet kan voederen. Indien je dan nog niet genoeg hebt, moet je mieren van het speelbord verwijderen. Tenslotte mag elke speler kiezen tussen vijf nieuwe larven of 2 voedsel om de volgende ronde aan te vatten.

4) Slumber : De spelers die het dominantievakje bezetten op de tegels die rond de centrale tunnel zijn geplaatst scoren één overwinningspunt. Daarna wordt de rondefiche één vakje verder gezet. Indien dit de laatste ronde was, volgt er een korte eindtelling waarbij er nog 3 punten zijn weggelegd voor de speler met de meeste resterende larven, het meeste resterende voedsel en de meeste resterende kaarten op handen.

De speler met de meeste punten wint het spel.Titel : March of the ants
Auteurs : Ryan Swisher & Tim Eisner
Uitgeverij : Weird city games
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 70 min.
Leeftijd : 13+

11-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
10-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 273


Deelnemers : Els, Esmeralda, Nico & Arne
Gespeelde spellen : Harbour, Marco Polo, March of the ants, Xanadu, Adventure tours & Pandemic the cure 3x
Speeldatum : 08/04/15
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi

10-04-2015 om 01:56 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Cards against humanity


Cards against humanity :

+ hilarische kaarten, die kunnen leiden tot nog meer hilarische situaties
+ partygame die je echt met het juiste publiek moet spelen zodat het kan leiden tot magie
+ een Nederlandstalige versie is beschikbaar online (maar dan moet je alles uitprinten)

- met het foute publiek wordt dit spel een hel
- wees vooral niet politiek correct want dan ga je dit spel haten
- het materiaal is echt wel low-budget, geen artwork, een klein beetje tekst op een grote kaart
(maar dit was natuurlijk de bedoeling van het ontwerp)
- veel namen en uitspraken zijn ons niet bekend (zeker als je de Australische, Amerikaanse of Engelse versie hebt)
- als u dit spel wil aanschaffen dan gaat u serieus op zoek moeten gaan en misschien wat te veel euro's boven moeten halen

Conclusie : Cards against humanity is een mix van onvoorziene omstandigheden, Dixit en een "totaal fout" gevoel voor humor hebben. Je gaat een beetje gekunseld op zoek naar grappige situaties die seksueel getint zijn of op z'n minst genante situaties opleveren. Persoonlijk weet ik dit wel te smaken, maar om hiervoor nu een spel te moeten spelen, dat gaat me dan weer te ver. Ik speel gerust nog een keertje mee, maar een must is het niet voor mij.

10-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
09-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Pandemic - the cure


Pandemic - the cure (Z-man games) :

+ prima vertaling van een schitterend bordspel
+ niet zo makkelijk om het spel te winnen, wij kwamen één goede dobbelsteenrol te kort om het spel te winnen
+ de dobbelstenen (en al het materiaal overigens) zijn erg mooi
+ voor spelers van Pandemie zullen de meeste regels héél natuurlijk en normaal aanvoelen

- de ring is mooi, maar de gaatjes zijn nogal nauw om het pinnetje in te stoppen
- eens je het spel doorhebt, is het prima te doen, maar aanvankelijk zijn er toch wel wat zaken om rekening mee te houden (vooral als je Pandemie niet kent)
- de aankoopprijs blijft toch fors (maar het is toch de aanschaf waard volgens mij)

Conclusie : Pandemic - the cure is één van de vele varianten die de laatste tijd van Pandemie verschijnen. Ik vond dit persoonlijk een prima spel en hoop het nog vaak op tafel te krijgen. Het is minder gedoe met kaarten dan het bordspel en speelt dan ook sneller. Uiteraard ben je wel afhankelijk van je dobbelsteenrol, maar je mag zo vaak hergooien als je wil (met als risico dat je biohazards gooit). Vooral de unieke dobbelstenen voor elk karakter maken dat ook elk karakter anders speelt. Prima spel!

09-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
08-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Star realms (999 games)


Als trouwe klant van dit blog had u de imprESSEN van dit spel al zeker zien passeren en weet u ondertussen ook al wel wat wij van dit spel vinden. Voor mij persoonlijk was dit wel de ontdekking van Zuiderspel. Star realms is een vlotte, snelle deckbuilder waarin 2 spelers elkaar het vuur aan de schenen leggen en trachten om elkaars authoriteitspunten op nul te krijgen. U start overigens met 50 van deze punten (in kaartvorm, had misschien ook met een tellertje of fiches gekunnen voor de duidelijkheid). Daarnaast krijgt elke speler 10 startkaarten, waarvan 8 scouts en 2 vipers (zie afbeelding onder). Het spel bestaat daarnaast uit 80 handelskaarten, die op hun beurt uit vier facties (geel, rood, blauw, groen) bestaan. Deze kaarten worden allemaal geschud en als trekstapel klaargelegd. Er worden er vijf van opengelegd in de vitrine. Tenslotte zijn er ook nog 10 explorerkaarten, deze worden open naast de vitrine gelegd en hebben een geldwaarde 2.Het spelprincipe is gelijklopend met dat van Dominion. Je schudt je trekstapel, neemt er vijf op handen. Tijdens je beurt speel je al deze kaarten uit om de acties uit te voeren en één of meerdere kaarten aan te schaffen uit de vitrine. Daarna worden alle gespeelde en aangeschafte kaarten en resterende handkaarten afgelegd en mag je vijf nieuwe kaarten trekken. Is je trekstapel opgebruikt, wordt de aflegstapel geschud en vul je hiermee je hand terug aan tot vijf. Dit gaat zo door tot één van de spelers geen authoriteitspunten meer overheeft.
De symboliek die gebruikt wordt in dit spel is eigenlijk redelijk duidelijk. Op bovenstaande kaarten ziet u alvast de twee belangrijkste, nl. een aanvalspunt en één geld. De kaarten zijn over het algemeen ook compleet hetzelfde opgebouwd. Enkel de basissen (herkenbaar doordat je ze horizontaal moet spelen) zijn ietsje anders. Een kaart geeft rechtsboven de kostprijs aan, linksboven de factie waartoe ze behoort (maar dit is ook makkelijk herkenbaar door de kleur) en onderaan de eigenschappen van de kaart. Een kaart kan tot drie eigenschappen hebben. Allereerst is er de primaire actie (die elke kaart heeft), dit kan geld zijn of aanvalspunten of een tekst die aangeeft wat je ermee kan doen (allemaal erg duidelijk trouwens). Daarnaast hebben sommige kaarten een factie-eigenschap die enkel geldt als er een basis in die kleur voor je ligt. De basissen worden trouwens niet afgelegd, ze kunnen enkel door de tegenstander verwijderd worden. Als laatste hebben sommige kaarten ook een vuilbaksymbool, als je deze kaart uit je deck verwijderd mag je deze eigenschap éénmalig uitvoeren.
De basissen hebben vaak een primaire eigenschap en een aflegeigenschap, maar daarnaast staat er rechtsonder ook een schildje (grijs of zwart). Dit is de verdedigingswaarde van de kaart. Is deze kaart een outpost, moet de tegenspeler deze trouwens eerst verwoesten om authoriteitspunten af te nemen. De outpost komt overigens gewoon terug in de aflegstapel van de speler en is dus een serieuze lastpost voor de tegenstander. Er zijn ook enkele kaarten die je in staat stellen om authoriteitspunten terug te winnen.Voor mijn persoonlijk mening, verwijs ik dus graag naar onze imprESSEN hier op de blog.

Titel : Star Realms
Auteur : Darwin Kastle
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 2
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 12+

08-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Adventure tours


Adventure tours (Schmidt spiele) :

+ erg fraaie graphics op de kaarten
+ ook superduidelijke symboliek overigens, wat het spel taalonafhankelijk maakt (t.o.v. Mai-star)
+ het is een vlot lopend spel, waarbij je elkaar toch wel wat kan pesten
+ er is onmiddellijk al een variant voorzien om met andere eigenschappen te spelen

- er is wel wat willekeurigheid en pesten in het spel, zodat je eigenlijk weinig echt kan opbouwen
- de situatie kan constant veranderen, sommige kaarten overpoweren het geheel wel een beetje

Conclusie : dit is echt zo'n vluchtig kaartspelletje waarbij je elkaar de loef probeert af te steken. Je moet er tegen kunnen dat je kaarten worden gestolen en dat dit je ganse ronde om zeep kan helpen. Persoonlijk vind ik dit spel wel leuk en vlot spelen, je spaart voldoende om de sterkere karakters aan te schaffen en die van jouw tegenstanders te vernietigen of af te pakken. Je moet dit spel wel met de juiste groep spelen. Er moet geteld worden wie er het beste voor staat en die zou moeten geviseerd worden, tenzij een andere speler natuurlijk een nuttigere kaart voor jou heeft liggen. Je kan een aanval af en toe counteren, maar dit kost je toch ook weer punten. Je hand leegspelen is nog niet zo eenvoudig als je in het begin zou denken. Dit spel komt zeker nog op tafel, hopelijk al snel.

07-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
06-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 272


Deelnemers : Andy, Cynthia, Kamiel, Viktor, Annelies, Monique & Arne
Gespeelde spellen : Cards against humanity, Hold your breath, Get bit, Sticheln, March of the ants, Stef stuntpiloot, Hippo Hap, Qwirkle cards, Bumba memory, Bumba domino & Pandemic the cure
Speeldatum : 04-06/04/15
Speelplaats : Paasweekend aan zee

06-04-2015 om 20:46 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Yardmaster express


Yardmaster express (Crash games) :

+ de doos van de KS-editie is echt wel mooi
+ het spelletje is simpel, poepsimpel, dus ook erg toegankelijk
+ de onmiddellijk voorziene uitbreiding is een must, vandaar een dikke pluim dat men het heeft toegevoegd
+ het doorgeven van de kaarten zorgt nog voor enkele kleine tactische keuzes

- het is misschien wel héél licht, dus of het erg vaak uit de kast zal komen is nog maar de vraag
- er zijn eigenlijk bijzonder weinig manieren om punten te scoren in dit spel, enkel door toevoeging van de uitbreiding
krijgt het een beetje extra pigment
- met de volle bezetting van vijf spelers werkt het niet echt super, je hebt dan iets te veel keuze tussen de handkaarten

Conclusie : Voor mij is Yardmaster express een zéér kort, snel tussendoortje dat vooral met twee spelers spannend kan verlopen. Dan kan je echt anticiperen en kijken wat je al dan niet doorgeeft aan je tegenspeler. Ook dan is er natuurlijk nog de optie dat je een goeie of minder goeie kaart trekt, maar kan je iets beter anticiperen. Uiteindelijk kies je best gewoon voor de kaarten met de hoogste punten. De extra punten voor de langste rij in een kleur leverden mij enkel een gedeelde eerste plaats op, dus misschien had ik ook beter de kaarten genomen met waardes 3 of 4 ipv alles in een kleur te zoeken. Enkel door toevoeging van de uitbreiding krijgt dit spel interessantere keuzes en wendingen, dus ik speel nooit meer zonder deze kaarten.


06-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
05-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yardmaster Express (Crash games)


Yardmaster express is één van de spellen die ik aankocht via Kickstarter. Het heeft uiteindelijk even geduurd eer het spel goed en wel bij mij persoonlijk terecht kwam, maar echt haast was er nu ook wel niet bij. Wat onmiddellijk opvalt is de prachtige grijze doos waarin het spel zit. Vooral de zwarte box-sleeve met print is echt wel de moeite. Blijkbaar waren er wel wat mensen waarbij de sleeve erg moeilijk los kwam van de doos, maar dit was bij mij niet het geval. De doos zelf opent en sluit met een magneetje en is verdeeld in twee compartimenten. Eén deel is goed gevuld met de kaarten en uitbreidingskaarten (die bij de KS zaten), aan de andere kant zit een startspelerpion (die eigenlijk totaal overbodig is) en een handig zakje om het spel mee te nemen (hoewel ik het dan liever in het doosje vervoer). Aan de binnenkant krijgt u trouwens een kleurrijk en stijlvol overzicht van het aanwezige spelmateriaal, dit had ik nog niet vaak gezien.

Het spelconcept ontleent wel wat elementen van Yardmaster, maar in dit supersnelle kaartspel is alles toch nog makkelijker en vlotter. In de basisvariant worden enkel de gekleurde kaarten gebruikte (niet de caboose-kaarten). Elke speler krijgt een locomotiefkaart, waarop overigens nog eens een overzichtje van een beurt staat uitgelegd (en aan de achterzijde de manier van punten scoren). Indien je slechts met 2 spelers aan de slag gaat, verwijder je ook nog even de paarse kaarten en schud je de rest. De startspeler neemt een aantal kaarten op handen, gelijk aan het aantal spelers en voert z'n beurt uit, nadien geeft hij de niet gebruikte kaarten door aan de volgende speler enzovoort tot er een aantal beurten gespeeld is (afh. aantal spelers).

In je beurt doorloop je de volgende stappen :
1) trek een kaart van de trekstapel en voeg deze toe aan je handkaarten
2) kies één van deze kaarten uit je hand
3) voeg deze kaart toe aan de trein (van kaarten) die je persoonlijk voor je opbouwt (steeds rechts aanbouwen). Je kan de kaart open leggen zodat de kleuren zichtbaar zijn, of de grijze achterkant gebruiken. Plaatsingsregels waarmee je rekening moet houden, ofwel leg je eenzelfde kleur aan, ofwel een zelfde waarde, een grijze kaart mag je vrij plaatsen.
4) geef de resterende handkaarten door aan de volgende spelerNa 7,6,5,4 ronden bij 2,3,4,5 spelers worden de punten opgeteld. Je punten bestaan uit de totale waarde van alle gespeelde kaarten plus eventuele bonuspunten voor de speler die de langste aanééngesloten wagons heeft in dezelfde kleur (grijs telt niet mee). Je krijgt 1 bonuspunt per wagon in die kleur. De speler met de meeste punten wint.Al snel zal blijken dat dit spelconcept wel erg eenvoudig is en de puntentelling redelijk simplistisch en weinig spannend. Dan is het de hoogste tijd om de Caboose-uitbreidingskaarten in het spel te gooien. Met deze kaarten krijg je op voorhand van het spel een extra opdracht waarnaar je moet proberen spelen. Zo moet je bijvoorbeeld trachten om een bepaald rijtje te maken met wagons waarde 2,2,3,3 of moet je het meeste wagons in één kleur sparen, of maximaal 2 wagons van elke kleur hebben, ...

05-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
04-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Xanadu


Xanadu (Azahar juegos) :

+ prachtige kaarten, van een zeer deftige kwaliteit
+ het is een exotisch spel (uit Columbia), zulke hebben we er niet al te veel
+ het is echt wel een kaartspelletje met body
+ het spelverloop is redelijk simpel, maar de opties en "pest"mogelijkheden zijn aanwezig

- de afwerking van het materiaal is niet altijd top, de druk van de munten en kaarten staan niet altijd netjes gecentreerd
- u gaat hier waarschijnlijk niet zomaar aangeraken bij uw plaatselijke spellenboer

Conclusie : Xanadu is een tof spelletje, een kaartspel met body, een spel dat niet zomaar zal verdwijnen uit mijn collectie. Enerzijds spreekt het exotische gegeven zeker in het voordeel, maar het is gewoon ook een echt goed spel. Je hebt dit spel niet in één twee drie onder de knie, verdere speelsessies dringen zich dan ook op. Ik heb het gevoel dat er héél wat mogelijkheden zijn om het spel te winnen, afhankelijk van de tegenstanders, of deze agressief zijn of niet. Misschien speel je in het begin te voorzichtig en te braaf, maar pas vanaf het moment dat je het spel doorhebt en ook bij de tegenspelers kunt gaan "klooien" wordt het volgens mij echt fijn. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als dit spel zou worden opgepikt door een grotere uitgever, die mooie muntjes erbij gooit en eventueel het thema verandert (hoewel het dit voor mij ook wel doet).

04-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 271


Deelnemers : Emiel, Dario, Senne & Arne
Gespeelde spellen : Buccaneer bones, Pairs & Qwirkle cards
Speeldatum : 03/04/15
Speelplaats : op school
Opmerkelijk : laatste dag voor de paasvakantie, net voor de vastenvoettocht nog enkele korte spelletjes er tussen gegooid. Nu genieten van de verdiende vakantie, met hopelijk véél spellen.

03-04-2015 om 15:43 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Clover


Clover (Rielekst) :

+
een erg toegankelijk en leuk kaart-afleg-spelletje à la UNO
+ het mag dan wel een UNO-variant zijn, toch brengt dit spel wat nieuws op de tafel
+ je kan elkaar een peer stoven door de eigenschappen van de kaarten te spelen of nu net af te dekken
+ er zit eigenlijk meer in dit spelletje dan je op het eerste zicht zou vermoeden
+ een speelsessie is kort, maar meerdere potjes zijn niet uit den boze
+ ik vind het artwork erg mooi, maar dat is persoonlijk

- ik heb het nergens te koop gezien op Zuiderspel

Conclusie : Ik had bij aanvang weinig verwachtingen bij bepaalde spellen toen ik naar Zuiderspel vertrok.
De meeste spellen waren niet echt nieuw, of spraken me niet echt aan. Toen ik wat research deed, kwam ik bij dit spel terecht en ik
was gecharmeerd door het korte overzicht. Toen ik het zag liggen, wilde ik het dan ook absoluut proberen. De tafel was ook vrij, wat
ik enigszins logisch vind, maar wel onterecht. Meer mensen zouden dit spel moeten spelen om er een goed beeld van te kunnen vormen.
Ondanks de "hogere" verwachtingen, heeft dit spel dat allemaal volledig ingelost. Het is een "clever" of moet ik zeggen "clover" spel dat eigenlijk alles goed doet. Het is snel, mooi, toch uitdagend, zonder uiteraard de pretentie te hebben om een moeilijk kaartspel te zijn. In z'n genre durf ik dit spel best al naast UNO plaatsen, maar dan de iets uitdagendere versie. Haken de haters van UNO nu onmiddellijk af? Ik hoop het niet, geef dit spel toch maar eens een kans, veel tijd verspilt u zeker niet en misschien kan dit spel u toch wel verrassen. Bent u wel een fan van UNO, dan gaat u hier enorm veel plezier aan beleven.

03-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
02-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : The worst game ever


The worst game ever (Gorilla games) :

+ de opdrachten op de kaarten zijn nog wel leuk gevonden
+ qua merchandising hebben ze een perfecte titel gekozen, iedereen wil dit spel wel eens spelen
+ het spelconcept is nog wel grappig, maar als het even tegenzit heb je snel gedaan met praten

- die lelijke muntje die ze gebruiken, bwaak
- de kleuren en afbeeldingen op de kaarten en het doosje
- het dobbelen is van doorslaggevend belang (hoge waarden zijn een garantie voor succes)

Conclusie : het is erg moeilijk om een imprESSEN te maken van dit spel. Men kondigt het al aan als het slechtste spel ooit, dus moet ik mijn negatieve puntjes dan ombuigen naar positieve? Eigenlijk zeggen ze al op voorhand dat het slecht is, dus dan ligt het toch gewoon aan onszelf als we ons aan een potje wagen? Alle gekheid op een stokje, the worst game ever is helemaal niet zo slecht als het eruit ziet. Het is een eenvoudig spelletje waarbij je elkaar gaat pesten door het uitspelen van enkele kaarten. Na het trekken van een kaart, het uitspelen en uitvoeren van één van je handkaarten, val je een tegenstander aan. Dit doe je door gewoon een waarde te zeggen, te dobbelen en als je het geluk hebt dat je je vooraf voorspelde waarde overschrijdt, verliest de tegenstander een aantal muntjes. Valt een speler op nul munten, eindigt het spel en wint de speler met het meeste muntjes. De opdrachten op de kaarten zijn divers en soms totaal belachelijk, maar dat mag dan weer in dit spel. Het is zo absurd, dat zelfs het aan het lachen maken van een tegenspeler je munten kan opleveren. Of een muntjes-gooien-competitie, of ... Een heleboel mini-games die uiteindelijk gaan bepalen of je al dan niet muntjes wint of verliest. Goed voor één keer, maar meer hoeft nu ook niet speciaal.

02-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 270


Deelnemers : Emiel, Dario, Jorrit, Brend, Lien & Arne
Gespeelde spellen : Träxx, Yardmaster express & Adventure tours
Speeldatum : 01/04/15
Speelplaats : op school
Opmerkelijk : de verkeersvrije straten met dito fiets/step-parcours viel gedeeltelijk in het water, gelukkig zijn er dan de bordspellen!

01-04-2015 om 14:20 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Coco king


Coco king (Gigamic) :

+ Koreaans, dus te maf voor woorden
+ de aapjes zijn van een prima kwaliteit en ook de kokosnootjes waren een verrassing
+ het is zoveel fun, lachen, gieren, brullen, vloeken, ... dit kan je niet laten staan
+ plak 'm maar in de categorie van Stef Stuntpiloot
+ het perfecte spel om mensen te overhalen om een spel te spelen
+ leuk met kindjes, maar ook met "grote" kindjes
+ er zou een nederlandstalige versie van verschijnen (onder voorbehoud, maar eigenlijk doet dat er niet echt toe)

- u gaat mogen rapen, kokosnootjes om meer precies te zijn, onmogelijk om alles op tafel te houden
- het is niet zo makkelijk als het eruit ziet, kleinere kinderen gaan dit niet echt goed kunnen (je moet het juiste gevoel meegeven)
- de actiekaarten hebben wij totaal niet gebruikt, je verliest ze gewoon uit het oog

Conclusie : dit spel voegen we graag binnenkort aan onze collectie toe! Ik stel voor dat u hetzelfde doet!

01-04-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
31-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Walk the plank


Walk the plank (Mayday games) :

+ grappig concept
+ prima materiaal
+ de mogelijk uit te voeren acties zijn wel ludiek
+ speelt erg snel en vlot

- de kleuren van het spelersmateriaal is nogal flets
- af en toe voorzie je acties die je niet kan uitvoeren of die totaal in je nadeel zijn (eigen schuld, dikke bult)
- de symbolen op de kaarten zijn op zich duidelijk als je ze kent, maar in het begin waren er toch wel wat vragen

Conclusie : Walk the plank is een handig, snel, ludiek spelletje waarbij je elkaar een beetje pest en vooral
tracht om jezelf te redden. Het rare aan het spel is het einde, waarbij er nog twee piraten moeten overblijven.
Op die manier deel je de winst vaak met een andere speler, op zich niets mis mee natuurlijk, maar zo'n spel
verdient toch een "smerige" winnaar vind ik. Het concept van het kiezen van de acties, het gelijktijdig omdraaien, actie
per actie en ze dan uitvoeren, kan me wel bekoren in dit spel, vooral omdat het zo'n kort spel is. Walk the plank vertoont
eigenlijk weinig negatieve puntjes en doet waarvoor het gemaakt is, het levert speelplezier en hilariteit rond de speeltafel op.
Het spel is op KS aangeboden in een trilogie met Get bit en Hold your breath, maar was een beetje prijzig voor Europa naar mijn
mening. Ook nu vind ik de prijs voor het spel los nog aan de hoge kant, maar mocht ik het ooit ergens op de kop kunnen tikken
voor een prijsje dan laat ik het zeker niet na om het aan te kopen.

31-03-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
30-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Tantrix


Tantrix (Gigamic) :

+ prachtige bakalieten tegeltjes
+ de kleuren zijn lekker helder en duidelijk
+ abstract puzzelen
+ solospel met voorgedrukte inlegpuzzels zijn leuk

- ik ben te dom voor dit spel vrees ik, zelfs de makkelijkste opdracht, bleek een hele opgave

Tantrix is al een ouder spel (van 1991 blijkbaar) dat ik al vaak zag liggen, maar nog nooit speelde. Het is een leuk
abstract puzzelspel dat ook niet pretendeert meer te zijn dan dat. Als je hier van houdt, is dit zeker een aankoop waard,
maar voor mij persoonlijk hoeft het niet onmiddellijk. In dit genre prefereer ik sommige van de Smartgames boven dit
spel, wat zeker niet wil zeggen dat dit niet goed is, want dat is het overduidelijk wel.

30-03-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
29-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Qwirkle cards


Qwirkle cards (Schmidt spiele) :

+ de kleuren en vormen van Qwirkle komen netjes terug (herkenbaar als je Qwirkle ken)
+ op de achterkant van de kaarten staat een overzicht van de kleuren en vormen
+ het Rummikub-gevoel dat er nu bij is gekomen, is echt een leuk aspect
+ de symbolen staan zowel links als rechts op de kaart, dus het maakt niet uit of je links- of rechtshandig bent (lijkt een raar pluspunt,
maar de laatste tijd zien we vaak petieterige kaartjes waarvan het symbool dan nog verscholen zit als je de kaarten omgekeerd op handen neemt)
+ geen puntengetel tijdens het spel

- je moet echt wel goed naar de vormen en kleuren kijken en gaat vaak op zoek naar het ontbrekende element,
maar eens je halverwege het spel zit, ben je er volledig in
- het verschil tussen geel en oranje is bij slecht licht niet echt duidelijk
- geen puntengetel tijdens het spel, enkel de Qwirkles tellen (voor de fans van de puntjes een nadeel)

Conclusie : Qwirkle is een topper en z'n kleine "kaart"broertje doet daar in mijn ogen geen sikkepit voor onder. Het speelt erg vlot, is leuk
puzzelachtig en het Rummikub-aspect waarbij je kaarten in andere rijtjes mag gaan leggen om nieuwe combo's te maken, maken het zo leuk. Je bent constant in spanning tot het je beurt is omdat je al bepaalde zaken ziet. Niemand durft natuurlijk de vijfde kaart van een rijtje leggen, maar soms moet je dit gewoon doen. Het spel is erg herkenbaar ondanks het feit dat dit toch een nieuw spel is. Ook nieuwe spelers gaan hier ongetwijfeld erg veel plezier aan beleven. Bovendien is dit een perfect reisspel, klein, fijn en vol plezier (maar dat was de grote broer eigenlijk ook wel)!

29-03-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
28-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 269


Deelnemers : Pieter, Jonas, Yves & Arne
Gespeelde spellen : Roll for the galaxy, Crokinole, Xanadu & Karesansui
Speeldatum : 28/03/15
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi

28-03-2015 om 23:54 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Vudu


Vudu (Red glove games) :

+ OMG !!!
+ leuk speelmateriaal, voodoopopje, scorespoor in het doosje, knappe dobbelstenen
+ hilarisch spel, met uiterst genante situaties (vooral op een beursvloer)
+ dat is een partyspel in de zuiverste zin van het woord

- mensen die niet kunnen lachen en elkaar pesten tijdens een spel moeten hier in een wijde boog rondlopen
- het is met momenten echt wel té, sommige vloeken kan je gewoon niet combineren
- bij een speluitleg heb je de neiging om héél snel en héél hard weg te lopen van de tafel

Conclusie : Eigenlijk vatten bovenstaande zinnen al erg veel samen. Als je het spel ziet liggen, dan schuif je zeker even aan om het te bekijken. Na een initiële speluitleg of een kort overzichtje heb je dan weer de neiging om de tafel snel te verlaten, maar ik kan u aanraden om het toch eens een kans te geven. Doe dit wel enkel als je echt in de "mood" bent voor dit type van partyspel. Aan de hand van je dobbelresultaat ga je proberen vloeken over de andere spelers uit te spreken. Zij moeten dan bepaalde fysieke handelingen stellen gedurende het ganse spel, bepaalde geluiden maken vooraleer ze de dobbelstenen gooien of genante bewegingen maken vooraleer het voodoopopje (actieve speler) door te geven. Wordt er iets vergeten, dan krijgen de spelers die dit opmerken zelf er de punten bij. Ik kan u verzekeren dat het uiterst irritant is om het ganse spel met beide handen op elkaar te moet spelen, halverwege ook nog de opdracht te krijgen dat je met één hand telkens te tafel moet aanraken en op die manier nog je kaarten moet proberen vast te houden en dobbelstenen te gooien. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je moet knippen met je vingers, over je haar strijken en luidkeels "Ahïa" moet roepen als je het voodoopopje moet doorgeven. Toch wist ik te winnen, en daarmee basta!

28-03-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)


Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

speleninlille (at) outlook.com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (414)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (279)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Volg ons op Facebook en volg onze speelmomenten of speel gezellig mee!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • Spellenclub Bengereng (Turnhout)
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Boarderline (Ameritrash spellenblog)

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid, tevens kunnen
  bestellingen geleverd worden op de spellenavonden van SpinLi !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Broom service (Alea spiele)
 • imprESSEN : Vivajava - the coffee game - the dice game
 • Vivajava - the coffee game - the dice game (Pegasus spiele)
 • imprESSEN : Mmm!
 • Mmm! (Pegasus spiele)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!