IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
Online webshop uit Oostende (aanrader voor Ameritrash!)
Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)
Foto

10% korting op uw aankoop voor SpinLi-leden!!!


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
18-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leo goes to the barber (Abacusspiele)


In Leo goes to the barber krijgen de spelers samen 5 ronden de tijd om een parcours te memoriseren zodat ze binnen de tijdspanne van één dag vanuit Leo z'n bed tot aan de kapper te geraken. Dit coöperatieve kinderspel bestaat uit 30 wegtegels, 20 bewegingskaarten, 1 starttegel (Leo z'n bed), 1 doeltegel (kapper), 5 puzzelstukken (Leo z'n haar die de 5 ronden voorstellen), 1 klok en 1 houten Leo-figuur.

Vorm met de wegtegels een lange sliert vertrekkende vanuit de starttegel tot aan de doeltegel (zie ook afbeelding onder). Zet de Leo-figuur op de starttegel. Leg de puzzelstukken naast het speelveld en zet de klok op 8 uur. De speler met de langste haren wordt de startspeler. Schud de bewegingskaarten en verdeel ze netjes onder de spelers. Dit zijn je handkaarten die je persoonlijk mag bekijken.
De wegtegels tonen vijf verschillende dieren in vijf diverse kleuren en 5 wegwijzers. Enige verschil zijn het aantal uren dat je verliest als je op het éne of andere dier terechtkomt (zie later). De bewegingskaarten tonen Leo en hebben ook de vijf verschillende kleuren en een waarde (zijnde de snelheid van Leo).


Het spel is dus opgesplitst in vijf dagen. Indien de spelers een weg vinden om, binnen de tijd, vanuit de starttegel tot aan de kapper te geraken winnen ze het spel. Slagen ze hier niet in in de loop van vijf dagen (ronden) verliezen ze het spel.
In je beurt speel je één van je handkaarten uit en zet je Leo het aangegeven aantal stappen vooruit. Daarna draai je de tegel waarop je terechtkomt open en kunnen zich drie situaties voordoen :
1) de kleur van de uitgespeelde kaart en de tegel komen niet overeen : Leo verliest tijd, zet de klok een aantal uren verder zoals aangegeven op de opengedraaide tegel (1-5 uren).
2) de kleur van de uitgespeelde kaart en de tegel komen overeen : Geluk! Je verliest geen tijd!
3) de omgedraaide tegel toont een wegwijzer : Geluk! Je verliest geen tijd!
Daarna is de volgende speler aan de beurt om een kaart te spelen, Leo te verzetten en te kijken of er tijd verloren gaat of niet.

Zo gauw de klok terug op (of voorbij) acht uur passeert, eindigt de lopende ronde. Zet Leo terug op de starttegel, pas één puzzelstukje aan Leo's hoofd aan (om aan te geven dat er een ronde voorbij is) en zet de klok terug op acht uur. Draai alle wegtegels terug naar hun gedekte kant (zonder ze van plaats te wisselen), deel alle bewegingskaarten terug uit zoals bij de beginopstellingen. De speler die normaal aan de beurt zou zijn, wordt de startspeler van deze ronde.
In de volgende rondes moeten de spelers gebruik maken van hun kennis om zo zuinig mogelijk verder te geraken op de weg naar de kapper. Spelers mogen overleggen met elkaar, maar de actieve speler maakt de uiteindelijke keuze.

Zo gauw Leo bij de kapper geraakt vooraleer de klok acht uur bereikt, winnen de spelers het spel. Als de puzzel echter volledig is gemaakt en Leo geraakt ook die laatste ronde niet tot bij de kapper verliezen de spelers.

Varianten :
- Te moeilijk? : leg je handkaarten open voor je neer, zodat iedereen kennis heeft van de kaarten
- Te makkelijk? : de spelers mogen niet onderhandelen met elkaar, enkel als Leo op een tegel met een papegaai komt, mag er overlegd worden tot het einde van de lopende dag. Nog een extra mogelijkheid is dat spelers sowieso nog moeten stoppen op de laatste wegtegel vooraleer op de kapperstegel te komen. Ze moeten ook deze eventueel verloren tijd nog overleven.

Titel : Leo goes to the barber
Auteur : Leo Colovini
Uitgeverij : Abacusspiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 6+

18-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cacao - Chocolatl (Abacusspiele)


Cacao - Chocolatl is de eerste volwaardige uitbreiding voor het populaire spel Cacao (nadat er al enkele mini-promo's verschenen waren). Deze uitbreiding omvat enkele modules die je naar hartelust kan toevoegen aan het basisspel (dat je uiteraard wel nodig hebt om het spel te spelen). Ik geef u graag een overzichtje van de verscchillende modules en hun materiaal.

1) Kaartmodule : (afbeelding linksboven)
Materiaal : 1 kaartbordje en 8 kaartfiches
Elke speler krijgt bij aanvang van het spel 2 kaartfiches. Naast de jungle (openliggende tegels) leg je het kaartbordje met daarop twee extra tegels. Tijdens het spel mag je je kaartfiches gebruiken om ook tegels van het kaartbordje te nemen. Indien je de fiches niet gebruikt, leveren ze ook niet extra op aan het einde van de rit. Na elke beurt schuiven de tegels van het kaartbordje eerst naar de jungle en daarna vul je terug aan.

2) Watermodule : (afbeelding rechtsonder)
Materiaal : 3 bewateringstegels
Voeg de 3 bewateringstegels toe in ruil voor 1 enkele plantatietegel en 2 dubbele plantatietegels. In plaats van een markt met waarde 2 plaats je een reguliere watertegel in de startpositie. Tijdens het spel komen de bewateringstegels in het spel en elke arbeider die je eraan legt, stelt je in staat om één stap terug te gaan op het waterspoor. In ruil hiervoor krijg je 4 cacaobonen (indien je ruimte hebt om ze te herbergen). Je mag dit niet doen als je al op de "-10" van het waterspoor staat.

3) Chocolademodule : (afbeelding linksonder)
Materiaal : 6 jungletegels (zijnde 3 chocoladekeukens en 3 chocolademarkten), 20 houten chocoladestaven
Verwijder de 3 goudmijnen en 3 markten waarde 3 uit het basisspel en vervang ze door de chocoladetegels. De chocoladestaven worden als voorraad klaargelegd. Voor elke arbeider naast de chocoladekeuken mag je 1 cacaoboon inleveren en omruilen tegen een chocoladestaaf. Ook deze leg je in je voorraad (die nog steeds beperkt is tot 5 cacaobonen/chocoladestaven). Voor elke arbeider die grenst aan de chocoladekeuken kan je cacaobonen verkopen voor 3 goud en chocoladestaven voor 7 goud. Resterende chocoladestaven aan het einde van het spel leveren niets meer op.

4) Hutmodule : (afbeelding rechtsboven)
Materiaal : 12 dubbelzijdige huttegels
Gooi de 12 huttegels in de lucht en gebruik de kant waarop ze terechtkomen. Leg de tegels naast het speelveld in oplopende volgorde qua kosten (staat bovenaan aangegeven op de tegel). Op het einde van een beurt mag een speler één van de hutten aanschaffen door de kostprijs in goud te betalen. Dit goud moet je al beschikbaar hebben. Je mag meerdere hutten bouwen tijdens het spel, maar nooit één met dezelfde eigenschap. De hut geeft een voordeel tijdens de rest van het spel of levert punten op aan het einde van het spel. Bij de eindtelling wordt ook de waarde van de hut (kostprijs) opgeteld bij je puntentotaal.
- verkoop cacaobonen op een markt van waarde 2 voor 3 goud
- 1 goud voor elke arbeider die niet aan een tegel grenst op het einde van het spel
- 1 goud voor elke arbeider in de kolom of rij waarin je het meeste tegels hebt
- resterende cacaobonen op het einde van het spel leveren 1 goud op
- als je exact 4 cacaobonen krijgt tijdens je beurt, krijg je er 1 extra
- om een tegel te overbouwen moet je geen zonnenfiche afgeven
- 1 goud op het einde van het spel voor elke tempel waar je minstens 1 arbeider hebt naastliggen
- 1 goud voor elke andere hut die je hebt vergaard tijdens het spel
- wanneer je een tegel speelt met drie arbeiders aan één kant, mag je deze gebruiken als zijnde vier arbeiders
- 4 goud op het einde van het spel als je waterdrager op "16" staat op het waterspoor aan het einde van het spel
- 4/5/6 goud aan het einde van het spel

Titel : Cacao - chocolatl
Auteur : Phil Walker-Harding
Uitgeverij : Abacusspiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 8+

15-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mirco robots (Abacusspiele)


Indien je al lang fan bent van dit blog en al onze artikels er nauw op hebt nagelezen, dan heeft u de recensie van de grote broer (Ricochet robots) van dit spel al eerder zien passeren. Je vindt het overigens hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=667758
In dit kleine broertje ervan gaat u aan de slag kunnen met een onbegrensd aantal spelers, hoewel er in realiteit natuurlijk wel wat ruimte ronde de tafel zal moeten zijn.

In het minidoosjes (formaat à la Regenwormen) vinden we 4 dubbelzijdige speelbordjes, 1 zeszijdige dobbelsteen met nummers en 1 met kleuren, 1 transparante robot, 1 transparante startfiche en 25 transparantie puntenfiches.

In Micro robots trachten de spelers gelijktijdig een parcours in hun hoofd uit te stippelen die de robot zal moeten afleggen van de startplaats naar het einddoel. In dit spel speelt (in tegenstelling tot de grote broer) niet de kortste route een rol, maar mag de speler die het snelste is z'n oplossing voorstellen. Diegene die daarin slaagt, krijgt een overwinningspunt. De speler die als eerste 5 punten heeft (of een afgesproken aantal) wint het spel.

Voor je begint te spelen beslis je samen met welke kant van de speelborden je aan de slag gaat (de koperkleurige of zwarte kant). Je maakt met de vier speelborden een groot vierkant van 6 op 6 vakken. Deze 36 vakken tonen alle waarden van 1 tot en met 6 in de 6 verschillende kleuren. Je gooit beide dobbelstenen en bepaalt de startpositie van de robot en plaatst er de startfiche (de robot wordt enkel gebruikt als je jouw gevonden weg gaat demonstreren). Daarna gooi je de dobbelstenen nog een keer om het einddoel te bepalen. Je legt op deze plaats een puntenfiche. (je kan ook afspreken dat je deze fiche niet legt, zodat alle spelers onmiddellijk kunnen beginnen denken, ze moeten dan zelf maar zien waar het einddoel is --> zeker interessant als je het spel kent).

Vanaf nu beginnen alle spelers gelijktijdig naar de oplossing te zoeken. De speler die denkt dat hij (of zij) een oplossing heeft gevonden, roept in hoeveel stappen hij (zij) dit kan doen. Daarna toont de speler hoe hij dit heeft opgelost. Er zijn eigenlijk slechts 2 regels qua verplaatsing. Je mag enkel horizontaal of verticaal bewegen met de robot. Daarnaast mag je naar vakken van eenzelfde kleur of éénzelfde waarde als de plaats waarop je staat. Indien het de speler lukt om de juiste route af te leggen in het gezegd aantal stappen win je de puntenfiche. De eindpositie wordt overigens de startpositie voor de volgende ronde. Indien de speler er niet in slaagt om in het aangegeven aantal stappen de eindpositie te bereiken, geeft hij een puntenfiche (van zichzelf) aan de speler met de minste punten.  Indien er meerdere spelers het minste punten hebben, gaat deze naar de speler die het eerste aan de beurt zou komen. Indien er na 3 minuten niemand met een oplossing komt, wordt er gedobbeld voor een nieuwe eindbestemming.

Zo gauw een speler vijf punten weet te verzamelen, wint deze het spel. Of als alle 25 puntenfiches zijn opgebruikt, wint de speler met de meeste punten. Bij gelijkstand wordt de overwinning gedeeld.

Titel : Micro Robots
Auteur : Andreas Kuhnekath
Uitgeverij : Abacusspiele
Aantal spelers : 2-99
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

14-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
13-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Het stenen tijdperk - huttenbouw & avontuurHet stenen tijdperk - huttenbouw & avontuur (999 games) :

+ fantastische vertaling van de grote broer naar dit "kinder"spel
+ dit spel is effectief een fantastische opstap voor de jongere spelers naar een hoger niveau te tillen
+ ik heb het spel gespeeld met mijn zoontje van 4 en die deed vlotjes mee
+ het ruilen van de bosfiches zorgt ervoor dat zelfs volwassenen dit spel best wel kunnen pruimen
+ het materiaal is fantastisch mooi, tactiel, daagt uit, prachtig artwork overigens

- als volwassenen speel je zonder schroom of tegenzin mee met jongere spelers, maar het spel op tafel leggen met doorwinterde spelers ga je dan weer niet doen (dan ga je beter voor de grote broer)
- persoonlijk vind ik bijzonder weinig fout aan deze titel, wel jammer dat er toch weer naar het concept "memory" wordt gegrepen. Het werkt uiteraard wel, maar ik vind dat al te veel kinderspellen blijkbaar dit spelmechanisme erin moeten verwerkt hebben. Ik had hier eventueel ook al graag een opstapje naar "worker-placement" willen zien.

Conclusie : heb je kinderen die graag een spel spelen (dus alle kinderen), wil je ze eens uitdagen om stilaan de overstap te maken van de kinderspellen naar een titel à la Stenen tijdperk, dan is dit spel een must om in huis te halen. De speelduur is perfect, na een dik kwartier nadert u de ongetwijfeld spannende ontknoping van je speelsessie. Het spel heeft ook een leercurve, goederen verzamelen, tactisch gaan inruilen, goed gebruik van de joker, op het juiste moment gaan hutten bouwen, ... wat dat betreft heeft het spel het allemaal.
SpinLi-oordeel : méér dan goedgekeurd!

13-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
12-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Pak die zak!Pak die zak! (999 games) :


+ ik had het in mijn bespreking al over Halli Galli meets Jungle speed, wel ze hebben van beide spellen de beste eigenschappen genomen en gecombineerd
+ in de familie van de reactiesnelheidspellen gaat deze een mooi plaatsje innemen
+ er zijn varianten voorzien, niets spectaculairs, maar ze zijn er wel
+ het jutten zakje grijpt zoveel leuker dan die houten totem of het rammelende belletje
+ kinderen zijn verzot op dit type van spellen, maar dit spel is toch eerder voor de grotere kinderen (aangezien je constant diverse zaken in het oog moet houden)

- het is nog steeds oppassen geblazen voor mensen met scherpe vingernagels
- indien je niet houdt van reactiesnelheidspellen moet je deze absoluut links laten liggen
- puur persoonlijk, maar ik vind de afbeeldingen op de kaarten niet super geslaagd

Conclusie : Pak die zak! is voor mij in z'n genre een topper. Halli Galli was het eerste spel dat we leerden kennen in dit genre en die sloeg enorm aan. Maar na een tijdje heb je het wel gehad met die ambetante bel (die overigens helemaal stuk is geklopt). Jungle speed was meer van hetzelfde, maar daar was het grabbelen ongetwijfeld het spannendste van het spel. In pak die zak! worden eigenlijk de leuke zaken van beide spellen genomen en uitgediept. Je moet niet meer één zaak in het oog houden, maar vier verschillende. Daarenboven kan je met de variant het nog complexer gaan maken (je kan eigenlijk zo ver gaan als je zelf wil). Dit zorgt ervoor dat je met de basisversie nog steeds het snelheidsaspect zal hebben, maar met de varianten gaat er toch iets meer denkwerk aan vooraf. Diegene die in dit type spel het beste is, zal naar alle waarschijnlijkheid wel vaak winnen (of anders gezegd, als je dit niet goed kan, dan sla je ook nu de bal (of de zak) waarschijnlijk vaak mis) . Erg leuk spel in z'n gamma, wederom een prima spel voor in de camper of de party-spellen-doos toe te voegen.

12-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
11-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Crox word


Crox word (999 games) :


+ een erg vlot woordspelletje met erg toegankelijke regels (je leest ze in één minuut, vierentwintig seconden)
+ weinig tot geen problemen qua opzoekwerk in woordenboek wegens algemene regel (als iemand het woord/naam kent, is het oké)
+ speciale dobbelstenen zijn mooi en duidelijk
+ het spel is kort, erg kort, een rondje is zo afgelopen

- de dobbelstenen zien er erg mooi uit en duidelijk, maar nogal licht van gewicht
(als je een beetje onhandig bent, draaien ze nogal snel)
- de overwinningsvoorwaarde maakt het spel redelijk beperkt

Conclusie : Crox word is een meer dan aardig woordspelletje, dat gerust mee mag in de camper of in de koffer op vakantie. De beperkte overwinningsvoorwaarde bezorgt me wel een dubbel gevoel. Langs de ene kant zorgt deze voor een zeer kort, snel spel. Langs de andere kant baseert deze zich enkel en alleen op snelheid. Heb je een beetje pech met het dobbelen, dan moet je op zoek naar iets moeilijkere combinaties en kom je sowieso te laat. Je wordt overigens niet beloond voor langere woorden, gewoon zo snel mogelijk bestaande woorden combineren. Een variant had makkelijk toegevoegd kunnen worden. Ik denk bijvoorbeeld aan punten voor het langste woord, de beste combinaties, punten voor snelheid, ... Misschien hadden ze op die manier ietsje meer diepgang in het spel kunnen stoppen. Langs de andere kant ga je dan natuurlijk weer de Scrabble-toer op, waarbij je meer gaat puzzelen. In z'n gamma is dit zonder meer een woordspelletje dat z'n mannetje zal staan, want de combinatie snelheid en woorden vormen kom je niet al te vaak tegen. Crox word is weer zo'n perfect extra-muros spel, snel opgezet, snel gespeeld en uitdagend genoeg voor een klein tussendoortje. Wil je echter gaan puzzelen en je verstand aan het werk zetten, zijn er betere opties.

11-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
09-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het stenen tijdperk - huttenbouw & avontuur (999 games)


Ik hoef u naar alle waarschijnlijkheid "Het Stenen Tijdperk" (ofte Stone age) niet meer moeten voorstellen. Indien u een klein beetje vertrouwd bent met de spellenwereld, is de kans dat u dit spel reeds speelde relatief groot. Om maar even aan te geven dat de grote broer van deze titel zonder meer z'n strepen al verdiend heeft, en dit met recht en rede. Vandaag presenteren we jullie de "kinder"versie van het spel. En het moet gezegd, op het eerste gezicht ziet het er prachtig uit. Huttenbouw & avontuur belooft een prima opstap te zijn om samen met je kinderen te spelen, zodat ze binnen de kortste keren ook aan het grotere werk kunnen beginnen.

In de doos vinden we een overzichtelijk speelbord,  4 spelersbord (dorp genoemd), 4 markeerfiches (in 4 kleuren), 4 pionnen, 20 houten goederen (bessen, vissen, kruiken, pijlpunten en tanden, 4 elk), 15 huttentegels, 2 hondenfiches en 14 bosfiches.
Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Elke speler neemt een dorp voor zich waar hij z'n grondstoffen en hutten kan bewaren. Iedere speler neemt de pion en markeerschijf in z'n kleur. De pion wordt in het midden van het speelbord geplaatst. Leg van elke goederensoort er één op het ruilplein. De andere goederen worden op hun betreffende plaats gelegd op het speelbord (met 2 spelers neem je van elk goed er één uit het spel). De huttentegels worden geschud en vormen drie stapels van vijf hutten op het speelbord. De 2 hondenfiches worden op de daarvoor voorziene plaats gelegd en tenslotte worden de bosfiches gedekt geschud en rond het bord gelegd (4 langs de lange zijde en 3 langs de korte zijde). In dit spel trachten de spelers om ter snelste 3 hutten te bouwen, door de juiste grondstoffen te verzamelen. De jongste speler begint het spel en daarna wordt er met de klok mee gespeeld. Als je aan de beurt bent, doorloop je 3 fasen :

1) Bosfiche omdraaien : de speler die aan de beurt is, draait één gedekte bosfiche om. Deze fiche bepaalt wat de speler zal moeten doen in de volgende fasen.
2) Pion verzetten : indien het bosfiche een dobbelsteen vertoont, verzet je je pion een aantal plaatsen, aangegeven door de waarde op de dobbelsteen. Je volgt de pijlen op het speelbord. Is het omgedraaide bosfiche een symbool, verplaats je je pion naar de overeenkomstige plaats op het speelbord.
3) Actie uitvoeren : afhankelijk van het veld waarop je pion terechtkomt, voer je de desbetreffende actie uit.
- Staat je pion op een goederenveld (bes, vis, kruik, pijlpunt of tand) dan neem je 1 goed van die plaats en leg ze onder je dorp. Is het veld leeg, dan heb je pech.
- Staat je pion op het ruilplein dan mag je zoveel goederen als je wil vanuit je dorp ruilen met de goederen op het ruilplein. (er liggen er dus steeds vijf)
- Komt je pion op het hondenveld terecht, neem je een hondenfiche van het speelbord en leg je deze open voor je neer. Indien de hondenfiches reeds bij andere spelers liggen, krijg je de fiche van de speler die als eerste terug aan de beurt komt. Heb je zelf al de 2 fiches, dan krijg je niets.
- Als je op de bouwplaats komt tenslotte, mag je één van de openliggende hutten op het speelbord proberen aan te schaffen door de gevraagde goederen vanuit je dorp terug op het speelbord te leggen. De hut wordt in je dorp geplaatst. Je mag niet meer dan één hut bouwen in één beurt. Indien je een hut aanschaft, wordt de eerstvolgende hut van de stapel opengedraaid. Een hondenfiche kan ingezet worden als joker voor éénder welk goed. Tenslotte moet de speler die op de bouwplaats terechtkwam alle open bosfiches terug gedekt leggen en er twee van plaats verwisselen.Zo gauw een speler z'n derde hout bouwt, wint deze speler het spel!

Titel : Het stenen tijdperk - huttenbouw & avontuur
Auteur : Marco Teubner
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 5+

09-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pak die zak! (999 games)Toen ik de spelregels van "Pak die zak!" een eerste keer doornam, had ik onmiddellijk een hoog "Halli Galli meets Jungle speed"-gevoel. Het spel omvat 1 jutten zak, 6 doelfiches (waarvan je er slechts één voor het basisspel gebruikt, de anderen zijn voor varianten) en 60 zakkaarten (14 elk van de vier soorten zakken en 4 jokers).

Doel van het spel is de waarde van de openliggende doelfiche bereiken met de openliggende kaarten en de kaart die wordt opengedraaid. Zo gauw deze situatie zich voordoet, grabbelen de spelers om ter snelste naar de zak. De speler erin slaagt de zak te pakken, krijgt alle kaarten van de betrokken zaksoort als overwinningspunten. De speler die aan het einde van het spel, nadat alle trekstapels van de spelers zijn uitgeput, het meeste overwinningspunten (kaarten) heeft verzameld, wint het spel.

Zet de zak in het midden van de tafel. Leg van elke zaksoort één kaart rondom de zak en plaats de doelfiche met waarde zes naast de zak. (je kan ook opteren voor een andere doelfiche of meerdere doelfiches om een variant te spelen). De resterende zakkaarten worden allemaal geschud en gelijkmatig onder de spelers verdeeld. Elke speler legt z'n trekstapel gedekt voor zich neer.Als je aan de beurt bent, draai je de bovenste kaart van je trekstapel open. Je doet dit door de kaart van je weg te bewegen, zodat iedereen de kans heeft om de kaart gelijktijdig te zien. Alle spelers gaan na of er een combinatie mogelijk is met de reeds openliggende kaarten van de omgedraaide zaksoort zodat de waarde van het doelfiche (6) kan worden bereikt. Je kan aan de voorwaarde voldoen door de kaart  toe te voegen aan de openliggende kaarten of door ze op een reeds openliggende kaart te leggen.

Concreet voorbeelden (zie afbeelding boven) :
- als je een kaart met twee blauwe zakken zou omdraaien, is het totaal zes blauwe zakken. Je mag dus naar de zak grabbelen.
- als je een kaart met één gele zak zou omdraaien, kan je deze op de kaart met vijf gele zakken leggen. Daardoor wordt het totaal zichtbare gele zakken wederom zes, dus grabbelen maar.

Indien er geen correcte combinatie kan gemaakt worden, wordt de kaart aan de juiste rij aangelegd. Is het totaal van de reeds openliggende kaarten meer dan zes wordt de kaart met de meeste zakken afgedekt. Is het totaal nog niet meer dan zes, wordt de kaart naast de reeds openliggende kaarten gelegd. Daarna draait de volgende speler een kaart van z'n trekstapel open.

Indien een speler valselijk de zak grijpt, moet hij één van z'n overwinningspuntenkaarten terug onder z'n trekstapel stoppen.
Nadat alle trekstapels van de spelers zijn opgebruikt, eindigt het spel en wint de speler met de meeste kaarten in z'n overwinningspuntenstapel (het aantal zakken op de kaarten doet er niet toe). Bij gelijke stand delen de spelers de winst.

Titel : Pak die zak!
Auteur : Wolfgang Kramer
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

08-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crox Word (999 games)


In het doosje van Crox word (formaat Halli Galli) vind je 32 letterdobbelstenen (8 in 4 kleuren), 1 trofeeschijf en 1 dobbelschaal die in het doosje zit. Het doel van het spel is om twee ronden na elkaar te winnen. Een ronde winnen doe je door zo snel mogelijk met zeven van je acht letterdobbelstenen een goed woord of woordenmix à la "kruiswoord" te maken.

Iedere speler neemt de acht dobbelstenen in z'n kleur. De doos met dobbelschaal wordt in het midden van de tafel gezet. De trofeeschijf wordt ernaast geplaatst. Deze fiche is dubbelzijdig bedrukt, met aan de ene kant een zilveren trofee en de andere kant een gouden trofee.

Een speler geeft het startsignaal van de ronde en dan gooien alle spelers gelijktijdig hun acht dobbelstenen. Onmiddellijk beginnen alle spelers te puzzelen met de gegooide letters. Je moet met 7 van de acht dobbelstenen één of meerdere woorden vormen. Elke dobbelsteen moet met minstens één zijde aan een andere dobbelsteen grenzen. Gooi je een lachend gezichtje, dan mag je deze dobbelsteen gebruiken als joker.Als je overtuigd bent van je resultaat gooi je snel je laatste, niet gebruikte dobbelsteen in de dobbelschaal. Onderin de schaal is een kuiltje voorzien, zodat je telkens kan nagaan wie er als eerste klaar was (mocht het zo close zijn tussen de verschillende spelers). De speler wiens dobbelsteen in het putje ligt z'n woord(en) worden gecontroleerd. Zijn deze correct, dan neemt de speler de trofeeschijf uit het midden van de tafel of bij de tegenspeler die de schijf heeft en legt deze met de zilveren trofee voor zich. Had hij reeds de trofeeschijf voor zich liggen, dan draait hij de fiche om en wint hij onmiddellijk het spel (gouden trofee is zichtbaar). Zijn de woorden niet correct, moet de speler de trofeefiche terug in het midden van de tafel leggen (indien hij deze heeft). Alle woorden uit het woordenboek, afkortingen en namen zijn overigens toegestaan. Een algemene regel zou kunnen zijn dat het voldoende is dat een andere speler het woord kent.

Is er nog geen winnaar na de ronde neemt elke speler z'n acht dobbelstenen terug op handen en volgt een nieuwe ronde.

Titel : Crox word
Auteur : Haim Shafir
Uitgeverij : 999 games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 10+

07-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Gum gum machine


(foto : Henk Rolleman)

Gum gum machine (Huch/Geronimo games) :

+ het ziet er fantastisch uit
+ er zijn talloze mogelijkheden om de startopstelling aan te passen naar believen,
dit bevordert zonder twijfel de herspeelbaarheid (zie ook onder)
+ het speelt lekker vlot en is erg snel uitgelegd
+ dit is een familiespel pur sang

- het spel heeft wel weinig diepgang
- het is al snel repetitief en ik weet niet of je het snel gaat herspelen, dus ondanks al het
extra materiaal dat het spel net ietsje anders maakt, vrees ik ervoor
- de spelopstelling zou moeten gebeuren door iemand die niet meespeelt (of een erg slecht korte-termijngeheugen heeft)

Conclusie : Gum gum machine is een erg mooi familiespel. De werking van de machine is grappig en tijdens je eerste speelsessie(s) echt wel tof. Het is een uniek concept dat zeker in de smaak zal vallen bij mensen die het spel niet kennen. De spelregels zijn relatief beperkt (je moet enkel de speciale pictogrammen eens goed doornemen in het boekje), maar het speelt erg intuïtief. Je kan het spel volgens mij perfect beginnen zonder te weten waar je eigenlijk aan begint. Het memory-aspect is deels aanwezig in het spel en dat maakt het ook redelijk ambetant om het spel op te zetten. Je zou dan eigenlijk al niet mogen kijken naar de pictogrammen op het speelbord, want dan weet je al enigszins waar naartoe. Er zijn héél wat extra's voorzien om het speelbord aan te passen. De kwaliteit hiervan is overigens fantastisch, je kan het speelbord vlot uit en in elkaar zetten en aanpassen naar believen. Nadeel van het spel is dat het op zich ook snel repetitief wordt en niet zo uitdagend meer is. Na drie-kwart van het spel vonden wij het wat beginnen slepen. Op zich geen erg want het spel is op zich redelijk snel afgelopen, maar dat maakt het negatief puntje natuurlijk wel weer iets zwaarder. Kortom : het concept is prima, het materiaal evenzeer, maar of het een blijvertje is, dat is nog maar de vraag. Als app op je smartphone of tablet lijkt me dit spel overigens wel iets hebben (misschien moeten de ontwikkelaars hier eens over nadenken),

03-04-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
02-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dr. Eureka
Dr. Eureka (Blue orange games/geronimo games) :

+ erg leuk, uitdagend materiaal, ook voor kinderen
+ uitleg is gebeurd in 10 seconden, misschien moet ik hier eens een instructiefilmpje van maken, dat zou weinig werk zijn
+ het speelt erg snel, is in zekere mate ook uitdagend en vooral een zenuwslag omdat het tempo belangrijk is
+ Dr. Eureka is een perfect extra-muros spel

- eens je het een keertje gedaan hebt, dan ken je het al wel weer
- om alle kaartjes (opdrachten) te doorlopen, heb je doorzettingsvermogen nodig, je spreekt best af om tot een aantal te spelen (bv. 7)

Conclusie : Dr. Eureka is zonder meer een aangenaam spelletje, maar ik vrees dat het niet zo vaak uit de kast zal komen.
Als extra-muros spel, als aandachtstrekker op een beurs, een jaarmarkt of pensenkermis is dit een schot in de roos. Opzetten van het spel en uitleg duren hooguit elk 10 seconden. Het spelen zelf zou ik afbakenen door naar een aantal overwinningspunten te spelen, want het is repetitief, erg repetitief. Eens je één opdracht gespeeld hebt, wil je zeker nog andere opdrachtjes proberen, maar eens je het goed doorhebt, is de fun er misschien al weer af. Het materiaal is wel erg mooi en nodigt uit om te spelen. Wil je dit spel thuis in je spellenkast? Waarschijnlijk niet. Wil je dit spel in je kinderdagverblijf, klas, vereniging, ...? Zet het gerust naast dat Kubb-spel, de weerwolven en die andere Jungle speeders.

02-04-2016 om 10:14 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
30-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ImprESSEN : Die Burgen von Burgund - das kartenspiel

(foto : Henk Rolleman)

Die Burgen von Burgund - das Kartenspiel (Alea spiele) :

+ een stevig kaartspel, dat weten we altijd wel te appreciëren
+ dit is een prima vertaling van het bordspel naar een lijvig kaartspel
+ het Feld-sausje is hier zeker aanwezig, optimaliseren van je beurt en bonussen scoren
+ de dobbelstenen zijn op een prima wijze verwerkt in het kaart-aspect van dit spel
+ de pictogrammen op de kaarten zijn (traditiegewijs bij Alea) erg goed gedaan
+ de spelregels zijn prima geschreven, Alea-kwaliteit blijft toch de referentie voor mij
+ het spel is lijvig, maar toch enigszins toegankelijk
+ na vijf ronden begint alles echt wel te lopen en voel je dat alles op z'n plaats valt

- het set-collecting-mechanisme is niet onmiddellijk mijn favoriet, zeker niet bij dit type van spel
- het is wel wat een gedoe met al die kaartjes, waarom dan niet ineens een bordspel spelen
- een overzichtskaartje met de mogelijke acties had handig geweest, maar eens je bezig bent is het geen probleem meer

Conclusie : dit spel heeft het niet makkelijk om aan de hoge verwachtingen te voldoen. Z'n grote broer is zonder meer één van de toppers in mijn spellenkast. Het doet me dan ook plezier je te mogen melden dat dit spel een perfecte vertaling (of omzetting) is van het bordspel. Langs de ene kant is dit natuurlijk prima, want dan ben je zeker dat je met kwaliteit te maken hebt. Langs de andere kant besluipt mij wel het gevoel dat het spel dan niet al te vaak op tafel zal komen, want waarom zou je dan niet het bordspel uit de kast halen. Het grote verschil tussen beiden, is dat bij het bordspel er nog een puzzelaspect aanwezig is, dat hier vervangen wordt door set-collecting en ik prefereer persoonlijk het eerste. Qua score leunt dit spel echter dicht aan bij het bordspel voor mij. Een half puntje verschil hou ik toch nog wel in het voordeel van het bordspel, maar dit is puur persoonlijk.

30-03-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
29-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : CelestiaCelestia (Blam!/Geronimo games) :


+ prachtig materiaal, fantastisch artwork
+ eenvoudige spelregels, toegankelijk voor een erg breed publiek
+ push-your-luck met de ganse groep
+ het spel verloopt wel erg vlot, zeker als iedereen snel beslist om door te gaan of niet

- push-your-luck die erg grillig kan zijn en ... frustrerend
- al bij al is het spel beperkt, qua herspeelbaarheid valt het een beetje tegen
- de speciale kaarten geven niet duidelijk aan wat je er nu echt mee kan doen, je moet toch altijd even in het spelregelboekje gaan kijken

Conclusie : Ik heb niet al te veel puntjes bij dit spel geplaatst, omdat het toch erg vaak op hetzelfde zou neerkomen. Celestia is een éénvoudig tussendoortje, een frustrerend push-your-luck ding met een fantastische vormgeving. Als je dit spel op tafel legt, ga je sowieso bewondering oogsten van de omstaanders. In wezen is het ook een erg eenduidig en makkelijk spel, maar een eerste leessessie van de spelregels is dat niet onmiddellijk. Een overzichtje van de te nemen stappen had handig geweest, maar eens je een sessie er hebt opzitten, valt alles wel op z'n plooi. Qua herspeelbaarheid lijkt Celestia mijn niet onmiddellijk het beste spel. Het is vaak en meer van het hetzelfde, maar het is wel een erg toegankelijk spel waarmee je niet-spelers kan overtuigen om een spel mee te spelen. Véél denkwerk is er hier niet bij, push-your-luck is op dat gebied het perfecte mechanisme, daar je toch niet al te veel in handen hebt. De gevoelens zijn dus eerder gemengd, ik ga het spel zeker in de collectie houden en nog op tafel proberen te brengen, maar of het een certitude wordt op een spellenavond, daar twijfel ik toch aan.

29-03-2016 om 08:36 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
18-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New York 1901 (Blue orange)


New York 1901 is de eerste big-box van Blue Orange, de uitgeverij die ons vooral verrast met kleine, maar erg fijne spelletjes.
Nu krijg je echt wel een doosje vol spelmateriaal, prachtig materiaal overigens, allemaal opgeborgen in een goede inlay. Zo vind je in de doos een speelbord, 5 persoonskaarten, 5 NY-bonuskaarten, 5 uitdagingsbonuskaarten (voor variant), 65 perceelkaarten, 4 wolkenkrabberpionnen (om de score aan te geven), 16 arbeiders (vier per speler), 4 koningsfiches (1 per speler), 12 actiekaarten (3 per speler), 72 wolkenkrabbertegels (18 per speler) en 1 startperceel-tegel per speler. Tenslotte zijn er ook nog 4 monumentale wolkenkrabbertegels.

In het spel proberen de spelers de meeste punten te scoren door wolkenkrabbers te bouwen. Je scoort punten door wolkenkrabbers te bouwen, NY-bonuskaarten te winnen, uitdagingsbonuskaart uit te voeren en ongebruikte actiekaarten over te hebben aan het einde van de rit. De speler met de meeste punten wint.

Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Elke speler neemt in z'n kleur 1 scorepion (plaatst deze op nul van het scorespoor), 18 wolkenkrabbertegels, 1 koningsfiche, 4 arbeiders en 3 actiekaarten. Elke speler krijgt daarnaast 1 persoonskaart met bijpassende perceelkaart en plaatst de startperceeltegel op de aangegeven plaats op het speelbord. De andere perceelkaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd, vier kaarten worden als vitrine opengelegd naast de trekstapel. Neem 3 willekeurige NY-bonuskaarten en leg ze boven het speelbord klaar. Neem 1 willekeurige uitdagingsbonuskaart en leg deze boven het speelbord. De resterende bonuskaarten worden in dit spel niet gebruikt. De 4 monumentale wolkenkrabbers worden naast het speelbord gelegd. De jongste speler begint het spel.Als je aan de beurt bent, voer je één van beide acties uit :
1) Land verwerven/bouwen :
- neem een perceelkaart uit de vitrine en plaats een arbeider op het speelbord met dezelfde kleur en grootte van de kaart
- leg facultatief een eigen wolkenkrabbertegel op een eigen perceel en scoor de aangegeven punten
(indien je geen arbeider meer hebt, kan je toch nog een tegel leggen zonder een kaart te nemen)
Bouwregels :
* wolkenkrabbers moeten voldoen aan de regels van opvolging (brons-zilver-brons en min. aan punten 6-18)
* één kan van het gebouw moet grenzen aan één of meer straatkanten
* een gebouw kan op percelen van verschillende kleuren gebouwd worden
* 2 of 3 gebouwen van één speler kunnen op éénzelfde perceel staan
* een gebouw kan niet meer verplaatst worden na het bouwen
* als een speler één van de monumentale wolkenkrabbers bouwt, plaatst hij z'n koningsfiche erop (je kan er dus maar één bouwen)
 
2) Afbreken en herbouwen :
Breek één of meer aaneengrenzende gebouwen af en plaats 1 nieuw gebouw van een hogere categorie op de vrijgekomen percelen.
Scoor nadien de punten van de nieuwe wolkenkrabber, je verliest geen punten voor de afgebroken gebouwen.
Afbraak- en heropbouwregels :
* de nieuwe wolkenkrabber moet van een hogere categorie zijn (zie boven)
* je kunt je startperceel afbreken
* gouden en monumentale wolkenkrabbers kunnen niet afgebroken worden
* het nieuwe gebouw moet aan minstens één straat grenzen
* de nieuwe wolkenkrabber kan groter of kleiner zijn dan de afgebroken gebouwen
* je raakt geen punten kwijt door afbraak
* indien er door afbraak volledige percelen vrijkomen, moet je hier een eigen arbeider zetten. Indien je dit niet kan doen, mag je het gebouw niet afbreken

Aan het einde van je beurt vul je de vitrine met perceelkaarten terug aan tot vier. Indien er geen kaarten meer in de trekstapel zitten om de vitrine aan te vullen, wordt de eindfase van het spel ingeluid. Ook wanneer een speler nog maar 4 ongebouwde wolkenkrabbers voor zich heeft liggen, wordt er enkel nog een slotronde gespeeld door alle andere spelers. Daarna volgt de eindtelling.
- 5 punten voor elke straten van NY-bonuskaart die je hebt (meeste aangrenzende wolkenkrabbers aan de aangegeven straten)
- punten voor het eventueel volbrengen van de uitdagingsbonuskaart
- 1 punt voor elke niet-gebruikte actiekaart

Actiekaarten :
- construction boom : je mag in je beurt een tweede wolkenkrabber bouwen (zowel bij bouwen of herbouwen)
- market shift : de 4 perceelkaarten in de vitrine vervangen door 4 nieuwe kaarten
- land grab : je mag twee perceelkaarten nemen uit de vitrine (geen perceel met 3 vakjes)
Uitdagingsbonussen :
- 3 punten per wijk waarin ze 2 gouden/monumentale gebouwen hebben
- 3/6/10 punten voor 3/4/5+ bijzondere gebouwen (met veelhoek in de rechteronderhoek)
- 5/10/15 punten voor 4/5/6 bronzen gebouwen
- 5 bonuspunten voor de speler met de meeste bronze/zilveren/gouden gebouwen
- 1 bonuspunt bij het bouwen van een gouden gebouw voor elke aangrenzende wolkenkrabber van een lagere orde van een tegenspeler

Titel : New York 1901
Auteur : Chénier La Salle
Uitgeverij : Blue orange (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 - 60 min.
Leeftijd : 8+

18-03-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
17-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gum gum machine (Huch & friends)


Gum gum machine is zeker geen alledaags spel. Het spel draait om het verzamelen van "gums", de gekleurde schijfjes die de spelers overwinningspunten opleveren. Het spel komt met héél wat mooi materiaal, voornamelijk het speelbord dat erg dik is en op diverse plaatsen inhammen heeft om het spelmateriaal op z'n plaats te houden. Daarnaast valt ook het extra materiaal op dat de speelsituatie totaal verandert. Je kan dit naar hartelust toevoegen aan het speelbord en op die manier een totaal andere machine creëren waarmee je het spel zal spelen.

In de doos vind je het speelbord, 1 startschuiver met houten pion, 4 tandwielen die dienst doen als scorepion, 2 ketelafdekkingen, 2 dubbelzijdige draaischijven (zodat je vier mogelijke combinaties hiermee kan vormen), 7 schakelaars, 1 lopende-band-afdekking, 2 gum-gum-o-meters (die de punten bepalen voor een snel of langer spel), 16 machine-elementen die er dus voor zorgen dat je telkens een diverse beginsituatie kan creëren, 1 stoffen zakje en 42 gums (telkens 6 in 7 kleuren, waarvan 6 zwarte die als deksel gelden voor je gum-gums). Bij aanvang van het spel leg je het speelbord in het midden van de tafel, vul je de inlay's met eventuele machine-elementen, leg je de startschuiver klaar, plaats je de ketelafdekkingen willekeurig op de ketels, kies je een draaischijf en plaats hierop de daarvoor voorziene pijl en dek je de lopende band af. Tenslotte vul je alle vakken met gum-gums, alsook de volledige lopende band. Zorg ervoor dat er minstens 3 zwarte gum-gums zichtbaar zijn. Kies één van beide gum-gum-meters, deze bepalen hoeveel punten je scoort voor het aantal gum-gums dat je verzamelt. 


(foto : Henk Rolleman)

Als je aan de beurt bent, doorloop je de volgende stappen :
1) startschuiver verschuiven, houten pion opheffen en getal bekijken en terug afdekken
2) schakelaar met hetzelfde getal van de startschuiver verzetten
3) vanuit deze schakelaar de buis in de aangeduide kleur volgen
4) acties uitvoeren : (afh. van de plaats waar je aankomt met de buis)
- een gum opslagplaats : kies een gum (die je nog niet hebt) en leg deze in je voorraad. Is er een symbool zichtbaar, ga je daar weer verder. Is er geen symbool zichtbaar kan je de volgende gum op de lijn ook nemen
- draaischijf : afh. van de gebruikte schijf de bijhorende actie uitvoeren
- groene of blauwe ketel : draai de afdekking een kwartslag en voer de desbetreffende actie uit
- lopende band : trek 2 gum-gums uit de stoffen zak en steek ze in de lopende band, de gums die uit de lopende band komen mag je houden (indien je de kleur nog niet had) of gaan terug in de stoffen buidel
- kruisschakelaar : verzet één van de schakelaars en voer de actie uit die tussen de schakelaars ligt
5) gum-gum berekenen : indien je een zwarte gum opraapt, eindigt je beurt onmiddellijk en bereken je met de gum-gum-o-meter je punten. De gums gaan terug in de stoffen buidel.
6) Indien iemand minstens 30 punten heeft verzameld, komt het spel in de eindfase. De andere spelers krijgen nog één beurt en de speler met de meeste punten wint het spel.

Symbolen en componenten :
als je je buis aan het volgen bent en gums neemt, komen er soms symbolen of componenten te voorschijn. Je gaat dan op die bewuste plaats verder. Dit kan een tandwiel, kolf of vlam zijn (die wederom een eigen buis hebben om te volgen). Kom je in de ketels terecht, kom je afhankelijk van de ketel-inlay die je gebruikt wederom bij verschillende onderdelen terecht. Je kan ook bij een nieuwe schakelaar terechtkomen die dan wederom een nieuw circuit in gang zet. De lopende band is sowieso een eindstation, alsook het einde van een buis kondigt het einde van je beurt aan. De vier diverse draaischijven zijn : kwaliteitscontrole (waarbij je gums van een tegenstander mag afnemen), onderhoudswijzer (waarbij je een symbool moet zoeken op het speelbord, memory-gewijs, indien je erin slaagt om dit binnen de twee keer te doen, activeer je het bijpassende machinedeel), drukwijzer (je kijkt hoeveel zwarte gums er op het speelbord liggen en activeert de schakelaar met diezelfde nummer) en toevallige steekproef (je draait de pijl en activeert de schakelaar waarop je eindigt).
 
Titel : Gum gum machine
Auteurs : Stefan Dorra & Ralf zur Linde
Uitgeverij : Huch & friends (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

17-03-2016 om 15:48 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
16-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Celestia (BLAM!)


De spelers zijn avonturiers in de fantasierijke wereld van Celestia. In hun luchtballon reizen ze steeds verder en hoger naar de hemelse steden om er geheimzinnige schatten, de beoogde overwinningspunten, te zoeken. In dit push-your-luck-spel zullen de spelers gezamenlijk op reis gaan en beslissen wanneer ze van boord springen of nog een station verder proberen te reizen. Uiteraard zal de beloning telkens groter worden, maar ook de kans dat je niets zal kunnen meegrabbelen stijgt aanzienlijk.

In het fraaie doosje zit prachtig materiaal. Een luchtvaartuig dat je nog wel even in elkaar moet knutselen, 6 pionnen, 6 avonturiertegels, 9 stadstegels, 4 gebeurtenisdobbelstenen, 78 schatkaarten (die bij de steden passen), 68 uitrustingskaarten, 8 turbokaarten en 8 machtskaarten.
De negen stadstegels worden in oplopende volgorde naast elkaar gelegd. De schatkaarten worden geschud en gedekt bij de bijhorende stad geplaatst. Het luchtvaartuig wordt voor de eerste stad geplaatst. Elke speler kiest een avonturier, legt de tegel voor zich en zet de pion in het luchtvaartuig. De uitrusting-, macht- en turbokaarten worden in een stapel geschud en elke speler ontvangt 8 (6) kaarten bij 2/3/(4) spelers. Elke speler mag z'n eigen handkaarten bekijken, maar niet tonen aan de andere spelers. Er wordt een willekeurig speler gekozen  die als eerste kapitein zal fungeren.Een spel verloopt over verschillende ronden waarin de spelers steeds opnieuw op reis gaan naar de hogere steden van Celestia. Om beurten worden de spelers kapitein van het luchtvaartuig en doorlopen ze de volgende stappen.

1) de kapitein ontdekt de gebeurtenissen van de etappe : gooi het aantal dobbelstenen zoals aangegeven op de stadskaart waarnaar je gaat reizen. De mogelijke resultaten en de kaarten die de kapitein in fase 3 moet kunnen afleggen: blanco (geen kaart voor nodig), wolken (kompaskaart), bliksem (bliksemafleiderkaart), vogel (misthoornkaart) of zwaarden (kanonkaart).

2) elke passagier beslist of hij de reis voortzet : de spelers die afstappen in de huidige locatie nemen een schatkaart van de daar aanwezige trekstapel en spelen niet meer mee in de lopende ronde. De spelers die beslissen om mee door te reizen kondigen dit aan en ondernemen voor de rest niets. De kapitein mag nooit uitstappen, hij moet mee verder reizen.
 
3) de kapitein trotseert de gebeurtenissen van de etappe : de kapitein geeft de kaarten af om de gegooide gebeurtenissen te overkomen. De turbokaarten zijn jokers en kunnen voor elke gebeurtenis gebruikt worden. 

4) het luchtvaartuig wordt verplaatst : indien de kapitein alle gebeurtenissen heeft overkomen, wordt het luchtvaartuig naar de volgende stad geplaatst. De gespeelde kaarten worden afgelegd. Indien de kapitein niet de nodige kaarten kan uitspelen, speelt hij geen enkele kaart uit. Geen enkele passagier (en kapitein) krijgt deze ronde een schatkaart en er dient aan een nieuwe reis begonnen te worden.

5) de kapitein geeft de controle door aan de volgende speler : de passagier aan de linkerzijde van de kapitein wordt de nieuwe kapitein, ongeacht of het nu gaat om een nieuwe reis of een volgende etappe. Een speler die al is uitgestapt, kan geen kapitein worden en wordt gewoon overgeslagen in een lopende reis. Bij een nieuwe reis trekken alle spelers overigens een nieuwe uitrustingskaart van de trekstapel en plaatsen hun pion terug in het luchtvaartuig dat terug voor de eerste stad vertrekt.

Zo gauw een speler de kaap van de 50 punten rondt, kondigt hij dit aan en wordt er geen nieuwe reis gestart. De speler met de meeste punten op dit ogenblik wint het spel.Nog enkele speciale kaarten uitgelicht :
- landing : je verplicht een andere passagier om in een stad uit te stappen, deze neemt een schatkaart, maar mag niet meer verder reizen
- alternatieve route : de kapitein mag de dobbelstenen van zijn keuze hergooien
- zonder vrees : als het luchtvaartuig strandt, speel je deze kaart en kan je toch nog snel een schatkaart van de huidige stad meegraaien
- tegenslag : ze verplicht de kapitein om de blanco gebeurtenisdobbelstenen te hergooien
- magische verrekijker : de kapitein kan deze kaart spelen om de gebeurtenissen te negeren en onmiddellijk naar de volgende stad te reizen. Een niet-gebruikte magische verrekijker levert op het einde van het spel nog 2 punten op

Titel : Celestia
Auteur : Aaron Weissblum
Uitgeverij : BLAM! (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

16-03-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
15-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haru Ichiban (Blackrock games)


Haru Ichiban betekent in het Japans "Eerste lentewind". De spelers nemen de rol aan van tuiniers die hun kunde willen bewijzen aan de keizer. Die eerste lentewind zorgt voor het verplaatsen van leliebladen, springende kikkers in de vijver en groeiende en bloeiende lelies. De spelers gaan in dit abstracte spel op zoek naar vijf overwinningspunten. Deze punten kunnen gescoord worden door de eigen lelies in een patroon op het speelbord te krijgen. Zo scoor je 1 punt voor vier lelies in een vierkant, 2 punten voor vier lelies op een rij (orthogonaal), 3 punten voor 4 lelies diagonaal op een rij en 5 punten (en onmiddellijke winst) voor 5 lelies op een rij (diagonaal of orthogonaal).

In de stijlvolle witte doos vinden we een speelbord, 8 rode en 8 gele bloemen (lelies), 16 leliebladeren, 1 rode en 1 gele kikker, 2 pionnen in de spelerskleuren en 1 scorebordje. Leg het speelbord in het midden tussen de spelers, leg de 16 leliebladeren in het patroon zoals aangegeven in de spelregels (1 lelieblad is donkerkleurig langs beide kanten, de andere leliebladeren worden allen op de lichte kant klaargelegd). De spelers zetten hun kikkers op de leliebladeren waarop de eieren in de kleur van de kikker zijn afgebeeld. Het scorebord wordt naast het speelbord gelegd en de pionnen van de spelers worden naast dit bordje gelegd. De pionnen dienen enkel om de overwinningspunten aan te geven op het scorebord. Tenslotte neemt elke speler z'n 8 bloemen (met waarden 1-8) en legt deze gedekt voor zich neer. De bloemen worden geschud en elke speler neemt er drie op handen, zonder deze te tonen aan de tegenspeler.

In een beurt kiezen de spelers één van hun drie bloemen en leggen deze gedekt op het speelbord. Daarna draaien ze de bloemen gelijktijdig om. Als de spelers een verschillende waarde kozen, worden de rollen verdeeld. De speler met de hoogste waarde wordt de grote tuinman genoemd, de speler met de laagste waarde van bloem de kleine tuinman. Daarna doorlopen ze de volgende stappen :

1) de kleine tuinman plaatst z'n gekozen bloem op het donkere lelieblad
2) de grote tuinman plaatst z'n gekozen bloem op een lelieblad naar keuze
3) de kleine tuinman gebruikt de lentewind en schuift één (of meerdere naast elkaar liggende) leliebladeren één vak in één richting. Er mogen geen leliebladeren van het bord geduwd worden op deze manier
4) de grote tuinman kiest een nieuw donker lelieblad door het van de lichte naar de donkere kant te draaien

Indien er een bloem wordt geplaatst op een lelieblad met een kikker of een lelieblad met een kikker naar de donkere kant wordt gedraaid, verplaatst de bewuste speler de kikker (eigen of vreemd) naar een leeg lelieblad (zonder bloem of kikker) naar keuze.
Tenslotte nemen de spelers een nieuwe bloem in hun voorraad zodat ze terug uit drie kunnen kiezen. Dit principe wordt herhaald tot één van de spelers één van bovenstaande combinaties scoort. Indien nog geen speler vijf punten heeft, wordt een nieuwe ronde gespeeld. Je kan ervoor opteren om het volledige spel te resetten door alle leliebladeren terug op de startpositie te leggen of je kan deze ook laten liggen en gewoon de bloemen er terug af te halen (deze laatste mogelijkheid zorgt natuurlijk voor meer variatie).

Speciaal geval : indien de spelers tijdens het kiezen van hun bloem een bloem met dezelfde waarde kiezen en deze omdraaien, kwaken ze om ter snelste. De speler die als eerste kwaakt, mag z'n bloem als eerste op het lelieblad met z'n kikker plaatsen en de kikker naar een andere leeg lelieblad verhuizen. Daarna doet de andere speler hetzelfde met zijn bloem en kikker. (Wanneer er nog slechts 2 leliebladeren vrij zijn op het speelbord worden de kikkers uit het spel verwijderd voor de lopende ronde).Titel : Haru Ichiban
Auteur : Bruno Cathala
Uitgeverij : Blackrock games (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

15-03-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
14-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dr. Eureka (Blue orange)


In dr. Eureka duiken de spelers met z'n allen in het labo om de doctor te helpen met z'n experimenten. Zorg ervoor dat jij de juiste elementen in de juiste reageerbuizen krijgt en doe dit zo snel mogelijk. Dit is de enige manier om uitgeroepen te worden tot beste en slimste wetenschapper.

In de kleurrijke, aantrekkelijke speeldoos vinden we 12 reageerbuizen (3 per speler), 24 ballen (8 groene, 8 rode, 8 paarse) en 54 opdrachtkaarten. Bij aanvang van het spel nemen alle spelers 3 reageerbuizen, zetten deze in een rij voor zich en vullen deze met (van links naar rechts) 2 paarse, 2 rode en 2 groene ballen. Doel van het spel is om als eerste 5 punten te scoren in de vorm van opdrachtkaarten. Deze opdrachtkaarten worden geschud en als gedekte trekstapel in het midden van de tafel gelegd.

Als alle spelers klaar zijn met hun voorbereiding wordt de bovenste opdrachtkaart omgedraaid. Op deze opdrachtkaarten staan telkens 3 reageerbuizen afgebeeld met telkens een andere combinatie aan gekleurde ballen. De spelers gaan nu gelijktijdig aan de slag om deze opdrachtkaart na te bootsen met hun eigen reageerbuizen en ballen. Je mag de ballen nooit met de handen aanraken en ze mogen ook niet op de grond vallen. Gebeurt dit toch, dan lig je uit de lopende ronde. Je mag de reageerbuizen van plaats veranderen, maar het is wel belangrijk dat ze in exact dezelfde volgorde staan als op de opdrachtkaart. Door de ballen tactisch in de reageerbuizen over te gieten, trachten de spelers zo snel mogelijk de opdracht te klaren. Lukt hen dat, roepen ze luid "Eureka". De speler die hier als eerste in slaagt, krijgt de opdrachtkaart (die 1 punt waard is). De spelers laten de ballen in hun reageerbuizen zitten zoals ze op het einde van een ronde zaten en beginnen een nieuwe ronde. Zo gauw een speler z'n vijfde punt (opdrachtkaart) scoort, wint deze speler het spel.

Variant : De opdrachtkaart wordt omgedraaid en alle spelers geven in speelvolgorde aan hoeveel handelingen ze moeten ondernemem om in hun opdracht te slagen. De speler die het laagste aantal stappen voorziet, mag als eerste proberen. Slaagt hij in z'n opzet, krijgt hij het punt. Lukt hem dit niet, mag de volgende speler (met het op-na-laagste aantal handelingen) proberen. De speler die als eerste vijf punten behaald, wint ook deze variant.

Titel : Dr. Eureka
Auteur : Roberto Fraga
Uitgeverij : Blue orange (verdeeld door Geronimo games)
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 6+

14-03-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
11-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The castles of Burgundy - the cardgame (Alea spiele)


Toen dit spelletje in onze brievenbus terecht kwam, zijn we toch een beetje geschrokken. Aleaspiele komt met een totaal nieuw formaat van speeldoosjes. Dit spel is dan ook de nummer 1 van deze nieuwe reeks. Als begintitel kan deze overigens tellen. Als de nieuwe reeks allemaal kaartspellen gaat omvatten van dit niveau en moeilijkheidsgraad zou dit wel eens een erg interessante reeks kunnen worden.
In The castles of Burgundy - the cardgame gaan de spelers als edelen uit de 15de eeuw op zoek naar overwinningspunten door strategische acties te ondernemen zoals handel drijven, steden opbouwen, wetenschappelijke kennis vergaren of te gaan ontginnen in mijnen. De speler met de meeste overwinningspunten wint het spel.

In het doosje zijn enkel kaarten voorzien, maar wel een heleboel, 240 in totaal. Waarvan 114 actiekaarten (rode achterkant) en 126 extra kaarten. In deze laatste zitten goederenkaarten, dierenkaarten, bonussen, arbeiders, zilver, de kaarten die worden uitgelegd om het algemene en persoonlijke speelveld op te bouwen, startspelerkaart en overwinningspuntenkaarten.
De 114 actiekaarten zijn echter de belangrijke kaarten waarmee er gespeeld zal worden. Deze omvatten de gekende gebouwen vanuit het basisspel, zijnde de donkergroene kastelen, de grijze mijnen, de paarse kloosters, gele wetenschappelijke kennis, blauwe schepen, lichtgroene weien en beige gebouwen.

Erg belangrijk is de opbouw van deze kaarten (zie afbeelding onder). Bovenaan staat een dobbelsteenwaarde, dit is een puur speeltechnisch aspect (zodat men niet volledig afstapt van de werking van de grote broer), een centrale tekening (puur illustratief) met daaronder de specifieke eigenschap van de kaart (die je onmiddellijk uitvoert als je de kaart bouwt) en de mogelijke overwinningspunten onderaan (als je een set van drie kaarten verzameld tijdens het spel).Elke speler krijgt een project-, landgoed- en opslagkaart en legt deze open voor zich neer. Elke speler krijgt bij aanvang ook al één willekeurig goed en dier en 1 zilverkaart. Deze kaarten worden onder de opslagkaart gelegd. De resterende goederenkaarten worden op twee open trekstapels gelegd. Ook voor de dierenkaarten is dit het geval. De zilverkaarten en arbeiderskaarten vormen ook een trekstapel. De jongste speler krijgt de startspelerkaart, de volgende twee spelers krijgen één arbeiderkaart en de vierde speler krijgt twee arbeiderkaarten op handen. De kaarten met waarden 1-6 worden netjes onder elkaar uitgelegd in een algemeen gebied. De bonuskaarten worden boven dit gebied opengelegd. De spelers die als eerste aan de voorwaarden voldoen winnen deze bonussen. De vijf rondekaarten worden alfabetisch gerangschikt en als stapel klaargelegd (A-kaart bovenaan). De 114 actiekaarten worden geschud, elke speler ontvangt er zes en de rest vormt de trekstapel. Afhankelijk van het aantal spelers worden een aantal actiekaarten uitgelegd in het centrale gebied (7/10/13 voor 2/3/4 spelers). De eerste zes worden gewoon van boven naar onder aangevuld, de volgende worden bij de desbetreffende dobbelsteenwaarde gelegd. (bij 4 spelers leg je twee rijen willekeurig en de laatste kaart bij z'n waarde)

Het spel verloopt over 5 ronden (A-E), die op hun beurt bestaan uit zes beurten. Bij aanvang van de eerste beurt nemen de spelers twee actiekaarten van hun stapel van zes. Ze kiezen één van deze kaarten, voeren een actie uit en trekken een actiekaart bij op handen. Zo gauw alle zes de kaarten zijn uitgespeeld, eindigt de lopende ronde. De resterende kaarten in het centrale gebied worden verwijderd, nieuwe uitgelegd, de rondekaart vervangen en alle spelers krijgen terug zes actiekaarten voor de volgende ronde. Na vijf ronden eindigt het spel en scoren de spelers punten voor hun setjes (3 kaarten van dezelfde soort) en punten voor de verzamelde dieren (2/3/4 verschillende leveren 1/2/4 punten op). De startspelerkaart levert nog 1 punt op aan het eind. Alle punten van verzamelde kaarten, bonussen, setjes, dieren en eventueel startspelerkaart worden opgeteld en de speler met de meeste punten wint.De acties :
- neem een kaart uit het centrale speelveld : de actiekaart die je aflegt bepaald welke kaarten je mag nemen. De waarde (dobbelsteen) op de actiekaart geeft aan uit welke rij je een kaart mag nemen. Daarna leg je de kaart bij je projecten. Je mag max. 3 projecten hebben liggen. Als je deze actie kiest als je al drie kaarten hebt liggen, moet je eerst een project afleggen.
- een project bouwen en verplaatsen naar je vastgoed : de waarde van je actiekaart moet overeenkomen met de waarde van het project. Je legt de kaarten per kleur (soort) op elkaar onder je vastgoedkaart en voert onmiddellijk de actie van de gebouwde kaart uit (zie later)
- verkoop goederen : de waarde van de actiekaart bepaald welke goederen je mag verkopen (1/2 of 3/4 of 5/6). Leg alle goederenkaarten van deze soort vanuit je voorraad naast je vastgoedkaart met de punten zichtbaar. Daarnaast krijg je 1 zilverkaart per verkochte goederenkaart. Tenslotte krijg je de startspelerkaart en leg deze gedekt voor je neer. De speelvolgorde wordt niet gewijzigd in de lopende speelronde!
- vul je arbeiders aan tot 2 : neem 0,1 of 2 arbeiders uit de algemene voorraad (ongeacht waarde actiekaart)
- neem 1 zilver uit de algemene voorraad (ongeacht waarde actiekaart)
- zet arbeiders en/of zilver om in overwinningspunten : voor elke 3 afgelegde kaarten scoor je 1 punt. De kaarten komen terug in de algemene voorraad te liggen. De puntenkaarten naast je landgoedkaart.

De arbeiderkaarten :
Zij worden gebruikt om de waarde van je actiekaart die je speelt met één te verhogen of te verlagen. Je mag van 1 naar zes gaan en omgekeerd. Je mag meerdere arbeiders gebruiken om meerdere waarden te stijgen of te dalen. De gebruikte arbeiders gaan terug in de voorraad.

Het zilver :
Voor, tijdens of na je reguliere beurt mag je drie zilverkaarten afleggen om een extra beurt uit te voeren. Hiervoor neem je drie kaarten van de trekstapel met actiekaarten. Daarna heb je de keuze om één van deze drie kaarten onmiddellijk bij je projecten te leggen (max. 3) of één van deze kaarten te gebruiken als actiekaart om een extra actie uit te voeren. De twee resterende kaarten worden afgelegd.

De eigenschappen van de gebouwen :
- mijn (grijs) : neem 2 zilverkaarten uit de algemene voorraad
- kennis (geel) : neem 2 arbeiderkaarten uit de algemene voorraad
- schip (blauw) : neem 1 goederenkaart van één van beide trekstapels
- weide (lichtgroen) : neem 1 dierenkaart van één van beide trekstapels
- kasteel (donkergroen) : voer onmiddellijk één extra actie uit met een willekeurige dobbelsteenwaarde
- klooster (paars) : geen onmiddellijk effect maar mogen gebruikt worden als joker in een setje van drie. In een eigen set leveren ze 6 punten op.
- gebouwen (beige) : unieke eigenschappen voor de verschillende kaarten (zie spelregels). Zo mag je onder andere kaarten uit de voorraad naar je projecten verplaatsen, overwinningspuntenkaarten ontvangen, 3 zilver krijgen, goederenkaart of dierenkaart krijgen, een type goed verkopen of een extra project bij je vastgoed leggen

Titel : The castles of Burgundy - the cardgame
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Alea spiele
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 20-45 min.
Leeftijd : 12+

11-03-2016 om 07:23 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
08-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Team playTeam play (Schmidt spiele) :

+ verrassend leuk (het zijn die spellen waar je niet veel van verwacht, die vaak enorm meevallen)
+ je moet ook je partner enorm goed in de gaten houden, zodat je ten gepaste tijde een steun kan zijn
+ de opdrachten zijn duidelijk, uitdagend en niet té moeilijk om te vervullen
+ de strijd is spannend, het is een race naar de streep en dat maakt het een vlot, gestroomlijnd spel

- het artwork is niet je dat, het daagt de meeste mensen zeker niet uit (maar eens je daardoor kijkt)
- als je de juiste kaarten trekt, kan je natuurlijk makkelijker opdrachten vervullen, er is zeker ook een geluksfactor aanwezig (in mijn ogen niet erg in dit type van spel)

Conclusie : Team play is een spel dat al een tijdje in onze speelkast stond. De cover van het doosje spreekt nu niet onmiddellijk aan en daarom werd er altijd naast gepakt. Bovendien lijkt me dit spel ook het beste te werken met 4 of 6 spelers. Met een oneven aantal hebben we nog niet geprobeerd, maar ik vermoed dat het spelgevoel niet echt hetzelfde zal zijn. Team play is in mijn ogen een verrassend leuk, toegankelijk kaartspel dat je makkelijk op tafel kan gooien met beginnende spelers. De opdrachten die je moet vervullen zijn erg gevarieerd en sommige zijn effectief een uitdaging om te halen, maar het is dan oh zo leuk als je erin slaagt (samen met je partner). Thema is er uiteraard niet aanwezig, maar dat zou hier ook totaal overbodig zijn. Dit is zeker zo'n spelletje dat in onze "kaartspellen-met-een-twist-koffer" terecht zal komen en hopelijk nog vaak de tafel zal zien.

08-03-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)


Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

speleninlille (at) outlook.com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (509)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Volg ons op Facebook en volg onze speelmomenten of speel gezellig mee!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • Spellenclub Bengereng (Turnhout)
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Boarderline (Ameritrash spellenblog)

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid, tevens kunnen
  bestellingen geleverd worden op de spellenavonden van SpinLi !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Broom service - het kaartspel (Ravensburger)
 • Die Burgen von Burgund - het kaartspel (Ravensburger)
 • Piratissimo (Pegasus spiele)
 • imprESSEN : Siberia
 • ImprESSEN : Flock

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!