IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
25-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dragon castle (Horrible games)


Dragon castle baseert zich grotendeels op het oude, traditionele Mahjong en ook het materiaal is er naar. Prachtig speelbord, 4 overzichtskaartjes, 116 bakelieten tegels, 4 spelersborden, 10 drakenkaarten, 10 beestenkaarten, 85 overwinningspunten, 40 tempels, één startspelerkaart en 7 aftelfiches.
Leg het speelbord in het midden van de tafel en bouw de "dragon castle" op. Je trekt willekeurig stenen uit de voorraad en plaatst deze zoals voorgeschreven op het speelbord (als je het spel een beetje kent, kan je ook zelf je eigen kasteel gaan opbouwen of één van de andere voorgeschreven samenstellingen gebruiken). De tempels en overwinningspunten worden terzijde gelegd. Nadat je enkele sessies achter de rug hebt, voeg je vrijblijvend één van de draken- en één van de geestenkaarten toe (voor je eerste spellen wordt dit afgeraden). Elke speler neemt een spelersbord en 1 tempel in z'n persoonlijke voorraad. Tenslotte worden de aftelfiches op het speelbord gelegd afhankelijk van het aantal spelers.

Tijdens je beurt moet je één van de volgende acties uitvoeren :
- Neem een paar tegels : volgens de gekende regels neem je één vrijliggende tegel (aan de rand) van de bovenste laag van en éénzelfde (kleur en vorm) vrijliggende tegel op een laag naar keuze. 
- Neem één willekeurige vrijliggende tegel en voeg 1 tempel toe aan je persoonlijke voorraad
- Leg één willekeurige vrijliggende tegel af en neem 1 overwinningspunt als beloning. Tegels die je aflegt, leg je gedekt op je spelersbord.
- Nadat er slechts één laag rest, kan je nog voor een vierde optie opteren. Je neemt een aftelfiche als beurt, deze fiche is 2 punten waard. 

Als je tegels neemt, plaats je deze op je spelersbord. Je mag ze leggen waar je wil. Je kan tegels wel enkel plaatsen op vrije plaatsen of op gedekte tegels. Je kan ze niet plaatsen op openliggende tegels of tempels. Je moet niet aangrenzend bouwen.
Als je op een moment vier tegels van éénzelfde type (niet hoeveelheden op de tegel) orthogonaal naast elkaar hebt liggen, draai je al deze tegels om en scoor je voor het aantal tegels dat aan elkaar grenst (zijnde 2/3/4/5/6/8/+1 punten voor 4/5/6/7/8/+extra tegels die naast elkaar grenzen). 
Wanneer je tegels op deze manier scoort mag je ook tempels uit je voorraad op deze stapel plaatsen als je wil (kan). Bij de basistegels (geel, groen, rood) mag je één tempel plaatsen, bij speciale tegels (blauw, zwart, paars) mag je er zelfs twee plaatsen. Bij paarse tegels scoor je overigens ook nog eens een extra overwinningspunt. Aan het einde van het spel is elke tempel een aantal punten waard gelijk aan de hoogte (aantal verdiepen) waarop de tempel zich bevindt. 
Zo gauw het uitroepteken tevoorschijn komt bij het wegnemen van de aftelfiches wordt er nog verder gespeeld tot alle spelers evenveel beurten hebben gespeeld en dan eindigt het spel met een slottelling. 



Indien de spelers met draken- en geestenkaarten spelen :
Uit elke stapel van 10 kaarten wordt slechts één kaart per spel gebruikt. 
De geestenkaarten stellen je in staat om te zondigen tegen de standaardregels. Het kost je wel een openliggende tegel van je spelersbord of een tempel om de eigenschap van de kaart te activeren. 
De drakenkaarten stellen je dan weer in staat om op een extra manier punten te scoren door aan een voorwaarde te voldoen. Je gaat op je persoonlijke spelersbord je tegels op een bepaalde manier moeten schikken. 

De spelers tellen aan het einde van het spel hun punten op :
- verzamelde puntenfiches
- punten van hun tempels (hoogte waarop ze gebouwd zijn)
- punten voor de aftelfiches
- eventueel punten voor het voldaan aan de voorwaarden van de drakenkaart

Titel : Dragon castle
Auteurs : Hjalmar Hach, Luca Ricci & Lorenzo Silva
Uitgeverij : Horrible games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30-45 min.
Leeftijd : 8+

25-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
24-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Custom heroes (AEG)


Custom heroes is het volgende spel van AEG dat gebruik maakt van het CCS, het Card Crafting System. Ook in dit spel ga je de kaarten die in het spel in omloop zijn aanpassen door doorzichtige kaarten te sleeven met de standaardkaarten om hun eigenschappen te veranderen. Het spel bestaat uit 60 karakterkaarten (6x10), 84 geavanceerde kaarten (doorzichtig), 80 sleeves (enkele extra, just in case), 76 overwinningspuntenfiches, 36 krachtfiches, 6 spelersschermen en 1 zakje.

Een karakterkaart toont de waardes 1 tot en met 10 en voor het overige niets. Door het toevoegen van geavanceerde kaarten, kan je zowel de basiswaarde aanpassen, als modifiërs toevoegen die de waarde met een aantal verhogen of verlagen. Daarnaast kan je kaart ook speciale eigenschappen krijgen waarbij je de tekst eenvoudigweg volgt. Elke kaart kan maximaal 4 upgrades ontvangen, in elke kleur één (de kleuren zijn aangegeven door bolletjes onderaan de kaart en je mag nooit een kaart upgraden met een kleur die het al heeft).

Elke speler krijgt voor aanvang van het spel een spelersscherm (geen must, maar dan kan je je kaarten hierachter sleeven, daarnaast staat aan de binnenkant een overzichtje van het scoreverloop). Elke speler neemt een basisset kaarten met waarden 1-10, resterende basisdecks gaan terug in de doos (met 4 spelers zijn er dus 40 kaarten in het spel). Elke speler krijgt alvast 2 geavanceerde kaarten, zijnde "ascendent form" en "Kodora" en legt deze achter z'n scherm. Elke speler ontvangt ook al een overwinningspunt en 2 krachtfiches. Deze fiches kunnen gebruikt worden de eigenschappen van kaarten te activeren (indien ze dit vragen). Bovendien kan je voor je beurt 4 krachtfiches inruilen voor 1 overwinningspunt. Als je je beurt overigens begint met meer dan 6 fiches ben je verplicht om er 4 in te ruilen voor een punt.

Het spel verloopt telkens over een aantal ronden. Elke ronde bestaat uit 3 fasen :
1) Opschoonfase : Elke speler krijgt evenveel kaarten uitgedeeld uit de aflegstapel. Indien spelers wensen kunnen ze nu de "kodora"-actie uitvoeren. Dit kan nog niet in de eerste ronde (aangezien de spelers nog niet voldoende punten hebben om de "kodora"actie te spelen).
2) Hoofdfase : Deze fase is de omvangrijkste. Ze bestaat uit het spelen van een aantal slagen. Dit wordt herhaald tot er nog slechts één speler handkaarten heeft. In elke slag spelen spelers om beurten kaarten uit op een gemeenschappelijke stapel. Als een speler aan de beurt is, kan hij de slag volgen door kaarten te spelen of te passen (je mag altijd passen, ook al kan je spelen). 
- de startspeler komt een aantal kaarten uit van éénzelfde waarde
- de volgende speler moeten exact hetzelfde aantal kaarten uitspelen, maar wel van gelijke of hogere waarde
- indien er een gelijke waarde gespeeld wordt, wordt de beurt van de volgende speler overgeslagen
- om speciale eigenschappen van kaarten te spelen moet je krachtfiches afgeven, indien je de speciale actie van een kaart niet speelt, krijg je een krachtfiche
- een slag loopt tot alle spelers achter elkaar pasten tot aan de speler die de laatste combinatie speelde
- deze speler begint de volgende slag
- indien deze speler zonder kaarten valt, begint de speler links van hem

Indien je de eerste speler bent die z'n kaarten wegspeelt en je hebt 10 of meer punten, dan win je het spel.
Indien je geen tien punten hebt, scoor je afhankelijk van het aantal spelers (zie overzicht op spelersscherm). Afhankelijk van de hoeveelste je bent om je kaarten weg te spelen krijg je punten, krachtfiches en upgradekaarten.

Indien er nu zes ronden nog steeds geen winnaar is, dan wordt er een slotrondje gespeeld, tenzij de zesde ronde gewonnen wordt door diegene met de meeste punten in totaal, want dan wint deze speler. 

De geavanceerde kaarten worden achter je zichtscherm gelegd en kunnen ten allen tijde (volgens de regels) worden toegevoegd aan één van je kaarten. Let er dus vooral op dat je geen twee geavanceerde kaarten van dezelfde kleur in een sleeve schuift. Eens bij een kaart gestopt, blijft deze er voor het ganse spel inzitten. In volgende ronden gaan andere spelers dus misschien voordeel doen aan je kaart. 

Titel : Custom heroes
Auteur : John D. Clair
Uitgeverij : AEG
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 14+

24-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
23-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cat lady (AEG)


Deze titel intrigeerde ons vooral door z'n schattige uiterlijk. Niet dat we iets hebben met katten (wat ongetwijfeld bij erg veel spelers wel het geval is), maar toch werd onze aandacht al snel naar dit spelletje getrokken. Cat lady is een eenvoudig spel waarbij spelers om beurten kaarten uit een vitrine nemen en proberen om deze zo goed mogelijk te combineren. Je gaat katten verzamelen, voedsel voorzien (niet te veel, want dan scoor je negatieve punten), je gaat verschillende speeltjes zoeken en hier en daar misschien zelfs een zwerfkat in huis proberen te halen.

In de doos vinden we 102 speelkaarten, 13 zwerfkatten, 6 scoremarkers, 1 houten kat en 60 voedselblokjes. De zwerfkatten worden geschud en er worden er 3 open gelegd. De speelkaarten vormen één grote trekstapel waarvan er 9 kaarten in een 3x3 grid worden uitgelegd. De speler die thuis het meeste katten heeft, wordt startspeler. De speler rechts naast hem plaatst de kat naast een rij of kolom.

Als je aan de beurt bent, neem je alle drie de kaarten uit een rij of een kolom. Het mag enkel niet de kolom of rij zijn waar de kat naast staat. Nadat je een rij of kolom nam, zet je de kat naast deze rij of kolom en vul je de grid terug aan. Daarna komt de volgende speler aan de beurt. Dit wordt herhaald tot er onvoldoende kaarten zijn om aan te vullen en dan eindigt het spel met het berekenen van de punten.

- katkaarten : worden voor de speler uitgelegd en leveren punten op zoals aangegeven op de kaart als ze gevoed kunnen worden. Indien ze niet gevoederd worden, leveren ze 2 strafpunten op.
- kleuren van katkaarten : sommige katkaarten leveren punten op voor het verzamelen van katten in een bepaalde kleur. (linksboven staat de kleur ook aangegeven met een letter voor mensen die kleurenblind zijn of het onderscheid niet goed zien)
- voedselkaarten : als je deze neemt, ruil je ze onmiddellijk in voor een voedselblokje in dezelfde kleur. Sommige kaarten leveren 2 voedselblokjes op. De jokers geven je een paars blokje dat je als joker kan inzetten aan het einde van het spel. Zorg ervoor dat je niet te veel eten verzamelt, want de speler met de meeste resterende blokjes krijgt 2 strafpunten aan het eind
- kostuumkaarten : deze worden op handen gehouden en leveren punten op voor de speler met de meeste kostuumkaarten, 6 om precies te zijn. De speler die geen enkele kostuumkaart nam, ontvangt 2 strafpunten.
- kattenkruidkaarten : deze worden op handen genomen. Indien je er geen verzamelt scoor je 2 strafpunten, heb je er 2 of 3 ontvang je 1 punt voor elke gevoederde kat, heb je er 4 of meer dan scoor je 2 punten voor elke gevoederde kat.
- speelgoedkaarten : deze worden op handen genomen. Je scoort 1/3/5/8/12 punten voor elke set van 1/2/3/4/5 verschillende speelgoedjes
- verloren-kat-kaarten : deze worden op handen genomen tot je ze speelt. Je mag er 2 afleggen om een zwerfkat te nemen uit de vitrine of je legt er 2 af om een puntenfiche te nemen (2 overwinningspunten waard). De zwerfkatten hebben elk een unieke eigenschap of een manier om punten te scoren aan het einde van het spel.
- sproei-fles-kaarten : de neem je op handen tot je ze speelt. Je mag hiermee de kat verplaatsen tijdens één van je beurten. Hiermee kan je een geblokkeerde rij of kolom terug vrijmaken voor jezelf of een rij of kolom te blokkeren voor de volgende speler. 

Titel : Cat lady
Auteur : Josh Wood
Uitgeverij : AEG
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min. 
Leeftijd : 14+
 

23-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
22-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reworld (Eggertspiele)


Reworld is de tweede big-box-game die Eggertspiele mee naar Essen bracht. En waar we al van "Heaven & ale" zeiden dat die onder de radar vloog, vliegt deze letterlijk en figuurlijk misschien nog lager ... en naar alle waarschijnlijkheid al even onterecht. Reworld brengt een uniek spelsysteem met zich mee. Je zal het spel namelijk gaan opsplitsen in 2 grote delen. In het eerste deel bouw je een ruimtestation uit om het nadien in deel 2 terug los te laten op één of andere planeet om een nederzetting te bouwen. Elke keuze die je in deel 1 maakt, zal dus z'n weerslag hebben op deel 2 van het spel. Hou goed voor ogen hoe je aan de nodige overwinningspunten kan komen.

In de doos vinden we één speelbord, 4 spelersbordjes, 4 scoremarkers, 100 modules (tegels), 20 stadstegels, 30 officierskaarten, 14 populatieschepen, 1 rondemarker, 
1 zakje, 1 startspelermarker en 1 finaal populatieschip. Het speelbord is dubbelzijdig en wordt gebruikt aan één kant, afhankelijk van het aantal spelers. Leg de populatieschepen rondom het centrale schip. Elke speler legt z'n spelersbord voor zich. In deel 1 van het spel plaats je alle verworven fiches links, in deel 2 leg je alles rechts. De scoremarker wordt op nul gezet op het scorespoor en alle modules worden in de zak gestopt. De rondemarker wordt op de meest linkse plaats van het volgordespoor gelegd. De 30 officierskaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd. De startspeler neemt de startspelermarker.



Deel 1 : Colossus station
Dit deel verloopt over 5 ronden. Elke ronde begint met een korte opstelling. Trek modules uit de zak en plaats deze rondom het centrale schip. Als je alle 20 de plaatsen gevuld hebt, leg je het zakje terug terzijde. De officierskaarten worden onder de spelers verdeeld (13/9/7 kaarten bij 2/3/4 spelers). 
Om beurten voeren de spelers nu hun beurt uit. Ofwel ga je een module aanschaffen OF je neem de startspelermarker over OF je legt je resterende kaarten af en stapt uit de lopende ronde.
- een module verwerven : speel officierskaarten op het centrale speelbord naar gelang de kaarten die in de velden naast dit veld liggen en neem de module die erbij hoort. Indien er geen aangrenzende kaarten liggen, speel je een willekeurige kaart. Indien er één aangrenzende kaart is, leg je éénzelfde kaart of 2 willekeurige af. Indien er twee aangrenzende kaarten zijn van éénzelfde soort, speel je terug die kaart of 2 willekeurige. Zijn er twee verschillende aangrenzende kaarten, dan speel je 2 kaarten overeenkomstig met de buren of één zelfde en 2 willekeurige of 4 willekeurige kaarten. 
De bovenste kaart die je speelt bepaalt waar je de module moet gaan aanleggen rond je spelersbord. Er zijn vijf mogelijke rijen om aan te leggen. 
Wanneer je een terrabot-module aanschaft, ontvang je onmiddellijk een aantal punten zoals aangegeven op het rondespoor. 
- startspeler : indien de plaats nog vrij is, leg je een willekeurige kaart op deze locatie, scoor je onmiddellijk 1 punt en plaats je de startspelermarker op je spelersbord
- uit de ronde stappen : leg je resterende kaarten af en scoor 1 punt per afgelegde kaart

Zo gauw alle spelers uit de ronde zijn gestapt (of geen kaarten meer hebben), eindigt de ronde :
- verwijder de resterende modules
- verzamel de uitgespeelde kaarten en leg ze op de aflegstapel
- verzet de rondemarker één stap naar rechts
Zet alles op voor een volgende ronde en herhaal tot er vijf rondes zijn afgehaspeld. Hierna ga je naar deel 2 van het spel.



Deel 2 : Nederzetting
Beginnende met de startspeler voeren de spelers telkens om beurten de volgende acties uit.
- verleg exact 1 module van links naar rechts naast je spelersbord
- check of je aan één van de voorwaarden op de populatieschepen voldoet
Zo gauw een speler geen modules meer kan verleggen, stapt deze uit de lopende ronde. Eens alle spelers al hun modules hebben verlegd, eindigt het spel en volgt de slotwaardering.

De modules die je kan overbrengen zijn :
- Terrabots : draai de tegel om en start een nederzetting. Indien dit de eerste tegel van de bewuste rij is, voeg je ook een stadstegel toe aan de rij. Indien de rij al bestaat, voeg je deze gewoon toe aan de rij.
- Shuttles : kunnen gebruikt worden voor 2 doeleinden, nl. uitbreiden van je verdediging of transporteren van bouwunits. In het eerste geval draai je de tegel om en plaats je ze in een rij boven de A-rij. Je kan enkel shuttles gebruiken hiervoor als ze schilden hebben op hun achterkant. Anderzijds kan een shuttle tot 2 bouwunits meenemen naar de andere kant. Bouwunits kunnen overigens niet verhuizen zonder shuttle. Je mag bouwunits uit elke rij meenemen, maar ze moeten het meest links liggen in de rij (vrij liggen). Uitzondering : je mag een bouwunit die links naast een shuttle ligt in één beweging mee verhuizen. Daarna leg je de bouwunits en shuttle aan de rechterkant. De shuttles worden in een aparte rij boven de verdedigingsrij gelegd. 
- Bouwunits : ze kunnen niet vliegen zonder shuttles (zie boven). Indien de bouwunit een boerderij is, draai je de tegel om en voeg je ze toe aan een rij naar keuze. Indien de bouwunit aan een bepaald bedrijf toebehoort, leg je deze in een rij die nog geen bouwunit heeft of een rij die enkel bouwunits van dit bedrijf heeft. Je mag elk bedrijf ook maar in één rij hebben. Er is van elk bedrijf één speciale bouwunit die één punt oplevert voor elke tegel in de rij. Indien je een bouwunit links hebt liggen en je hebt geen shuttle om het te vervoeren, dan moet je deze module afleggen zonder er voordelen uit te halen.
- Satellieten : kunnen gebruikt worden om je verdediging uit te breiden (zoals hierboven beschreven) of om punten te scoren voor hun specifieke voorwaarden. Leg ze daarna in de shuttles-rij. 

Indien je na je beurt voldoet aan één of meer van de voorwaarden van de populatieschepen, neem je dit schip en leg je het bij je spelersbord. Deze schepen leveren je punten op aan het einde van het spel.

Aan het einde van het spel worden nog punten verdiend door :
- sterkste defensie (20/10/4 punten) 
- grootste A-stad (18/10/4 punten)
- grootste B-stad (16/8/4 punten)
- grootste C-stad (14/8/2 punten)
- grootste D-stad (12/6/2 punten)
- grootste E-stad (10/6/2 punten)
Afhankelijk van het aantal spelers zijn er punten voor de diverse plaatsen (zoals te zien op het overzicht van het finaal populatieschip).
Bij een gelijkstand tel je de onderlinge puntenwaarden op en verdeel je het onder de spelers. 
De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkspel wint de speler met de meeste populatieschepen.

Titel : Reworld
Auteurs : Wolfgang Kramer & Michael Kiesling
Uitgeverij : Eggertspiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 12+

22-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
21-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heaven & ale (Eggertspiele)


In Heaven & Ale gaan de spelers als hoofd van de abdij hun monniken aan het werk zetten in de binnentuin van de abdij. Plant en verbouw de grondstoffen, verrijk jezelf en bouw je grondstoffenvoorraad op. Vergeet zeker ook niet om je brouwer te bekwamen, want deze gaat uiteindelijk bepalen hoe goed je bier zal smaken. De speler die als beste alle grondstoffen vooruit kan stuwen op z'n grondstoffenspoor en bovendien de brouwer hoog kan laten eindigen zal aan het langste eind trekken.

In de doos vinden we een speelbord, 100 grondstoffentegels, 24 monniktegels, 49 schuurtegels, 36 scorefiches, 12 grote en 12 kleine vaten (opdrachten), geld, 4 spelersborden, 4 speelfiguren, 4 brouwers, 20 privilegekaarten en 20 grondstofmarkers. Zowel qua materiaal als qua spelopstelling valt dit dus 100% mee. Het speelbord toont een spoor rondom de opdrachtgevers en rondespoor. Elke ronde komen er 6 monniken in het spel, 6 scoreschijven en 15 grondstoftegels. Daarnaast zijn er nog 2 vakjes op het speelbord die je in staat stellen om opdrachten te gaan uitvoeren. Eens je rond bent, stop je aan de startplaats en kies je een bonus, zijnde startspeler volgende ronde (of 1 punt aan het einde van het spel), 2 geld, 1 stap met je brouwer of 2 stappen met een grondstof naar keuze. Op je spelersbord zie je een spoor waarop de grondstoffenmarkers en je brouwer zullen verder gezet worden en een binnentuin die je nog vol met tegels gaat proberen te leggen. Je hebt een lichte en een schaduwzijde, het verschil hiertussen is de opbrengst, de schaduwzijde levert je geld op, de lichte zijde zorgt voor stappen op het spoor. Op het spoor zie je ook telkens aangegeven wat je brouwer je oplevert aan het einde van het spel. Enerzijds wordt er een ruilwaarde aangegeven (later meer), anderzijds de vermenigvuldiger waarmee je jouw punten zal berekenen.
 


Het spel loopt over een aantal ronden (afh. aantal spelers, zijnde 3/4/6 ronden bij 2/3/4 spelers). De startspeler begint en dan wordt er kloksgewijs verder gespeeld tot elke speler terug op de startplaats is terechtgekomen. Dan wordt alles in gereedheid gebracht voor een volgende ronde of de eindtelling. 
Tijdens je beurt verplaats je je speelfiguur rondom het speelbord. Je mag niet meer terugkeren en mag zo ver springen als je wil, maar hierdoor beperk je wel het aantal acties dat je in deze ronde zal kunnen ondernemen. Je mag ook nooit naar een plaats gaan waar je de actie niet van kan uitvoeren. Er zijn vier mogelijke locaties waarop je met je figuur kan eindigen.

1) grondstoffenplaats : je moet minstens 1 tegel kopen (het zou kunnen dat er vanaf de tweede ronde meerdere fiches liggen, omdat ze niet verkocht waren in een vorige ronde). Je betaalt de kosten zoals aangegeven op de tegel en afhankelijk van de kant waarop je de tegel gaat plaatsen (licht of schaduw). Om je tegel aan de lichte kant te leggen betaal je de dubbele waarde van de tegel. Je legt de tegel(s) dan op een vrij veld op je spelersbord (niet op een schuur). Indien je door deze actie uit te voeren een schuur volledig omringt, voer je eerst deze extra actie uit (zie later).

2) monnikplaats : je moet minstens 1 tegel kopen. Je betaalt de kosten zoals aangegeven op de tegel en afhankelijk van de kant waarop je de tegel gaat plaatsen (licht of schaduw). Om een tegel aan de lichte kant te leggen betaal je de dubbele waarde van de tegel. Je legt de tegel(s) op een vrij veld op je spelersbord (niet op een schuur). Indien je door deze actie uit te voeren een schuur volledig omringt, voer je eerst deze extra actie uit (zie later).

3) Scoreficheplaats : neem de scorefiche van het speelbord en leg het op je spelersbord (rechterkant) bij de aangegeven plaats. Er zijn verschillende scoremogelijkheden. Er zijn scoremogelijkheden A/B/C of naar keuze van één van de drie. Let wel, je kan elke score maar één keer in het ganse spel uitvoeren.
- Scoremogelijkheid A : kies één waarde van tegels en scoor al deze tegels. De tegels in de schaduwzijde leveren je geld op naar gelang de waarde van de tegel, de tegels in de lichte zijde leveren je stappen op met de grondstoffenmarkers van de desbetreffende kleuren. Het aantal stappen dat je mag zetten, komt overeen met de waarde van de tegels.
- Scoremogelijkheid B : kies één van je monniken (er zijn er 4 verschillende) en activeer alle aangrenzende tegels van deze monnik. Zet ook je brouwer één stap vooruit voor elke monnik van deze soort die je activeert. De aangrenzende tegels worden gewaardeerd zoals hierboven beschreven. Indien je een aangrenzende brouwer activeert, zet je ook hiervoor één stap met je brouwer, maar activeer je niet de aangrenzende tegels van die monnik. (zodat je een kettingsysteem zou krijgen)
- Scoremogelijkheid C : kies één van je kleuren en scoor alle tegels in die kleur zoals hierboven beschreven.
- Scoremogelijkheid A/B/C : kies één van bovenstaande scoremogelijkheden uit
Nadat je een scorefiche op je spelersbord hebt gelegd, kan het zijn dat je een paartje kan vormen met 2 scoremarkers. Je mag dan één van je privilegekaarten spelen en het voordeel ervan benutten. 

4) Vatplaats : je mag alle vaten nemen waaraan je op dat moment voldoet. Je kan van elk type er maar één scoren. Ze leveren 2 of 4 punten op aan het einde van het spel (of 1 punt extra per vat als je de privilegekaart hebt gespeeld die dit toelaat). 

Een schuur scoren : als je alle zes de plaatsen rondom een schuur vol legt met tegels, dan wordt er een extra "schuur"actie uitgevoerd. Tel de waarde op van alle tegels rondom de schuur en voer de acties uit zoals op het speelbord afgebeeld. Sommigen laten je toe om je brouwer een aantal stappen te bewegen en een schuurtegel te plaatsen van een bepaalde waarde. Deze waarde geeft aan hoeveel aangrenzende tegels je nogmaals mag activeren (zoals hierboven beschreven).  

Aan het einde van een ronde wordt alles terug klaargemaakt voor de volgende ronde. Er worden overal grondstoffiches aangevuld. Op elke scoreplaats moet één scorefiche liggen en ook monniken van de volgende ronde worden toegevoegd. De speler die z'n marker op de startspelerplaats heeft gezet, begint de volgende ronde.

Nadat alle ronden zijn uitgevoerd doorloop je enkele stappen om je eindscore te bepalen :
- bekijk waar je brouwer geraakt is en wat z'n ruilwaarde is
- je zet je laagst gerangschikte grondstoffenmarker stilaan naar voor en geeft stappen af met je andere markers
- je doet dit met de ruilwaarde van je brouwer
- je doet dit tot je markers elkaar ontmoeten (niet lager zakken)
- voor elke 10 geld die je nog hebt, mag je je laagst gerangschikte marker nog één plaats opschuiven
- vermenigvuldig nu je laagst gerangschikte marker met de vermenigvuldigingsfactor van je brouwer om je totaal aan punten te berekenen
- tel de waarde van je opdrachttegels hierbij op
- tenslotte krijgt de speler met z'n marker op de startspelerplaats nog 1 extra punt
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Heaven & ale
Auteurs : Andreas Schmidt & Michael Kiesling
Uitgeverij : Eggertspiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 12+

21-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
20-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.My story (Homosapiens Lab)


In "My story" bouwen de spelers hun ganse leven op door middel van een deckbuilding-principe. Ze groeien en veranderen van werk,
doen ervaring op en bouwen hun algemene kennis en vriendenkring uit. De speler die tegen z'n pensioen het meeste ervaring heeft opgedaan, wint het spel.
In de doos vinden we 1 speelbord, een scoreblokje, 37 levenskaarten, 25 beroepenkaarten, 21 projectkaarten, 5 bonusgrondstoffenkaarten, 8 reüniekaarten, 14 doelstellingkaarten en voor elke speler zijn er een spelersbord, 1 spelersmarker, 6 grondstofmarkers en 7 startkaarten. 

Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd en de spelersmarkers op 22 van het jaarspoor gelegd die rondom het speelbord loopt. De spelers leggen hun spelersbord voor zich met alle grondstofmarkers op nul. De beroepenkaarten worden geschud en elke speler ontvangt er 2, één ervan steek je bij je startkaarten, de andere wordt links open naast het spelersbord gelegd en toont je eerste beroep. De resterende beroepenkaarten vormen een trekstapel en er worden 5 kaarten als vitrine opengelegd op het speelbord. Ook de projectkaarten ondergaan hetzelfde lot. De reüniekaarten en bonusgrondstoffenkaarten worden naast het speelbord klaargelegd. 
De spelers wiens marker het dichtst bij de 20 staat (de jongste dus), begint het spel. 



Tijdens een speelbeurt doorlopen we telkens vier fasen die de  spelers volledig doorlopen alvorens naar een volgende fase te gaan :

1) Planningsfase : Draai de bovenste 4 kaarten van je trekstapel open en voer de effecten van de kaarten één voor één uit. Pas de grondstoffenmarkers aan zodat je je totaal aan grondstoffen voor deze ronde hebt. Wanneer de opengedraaide kaarten dezelfde kleuren tonen als de kleuren in je CV (links naast je speelbord) krijg je overigens extra grondstoffen (je ervaring begint z'n rol te spelen). Kleurloze kaarten in je CV leveren overigens elke ronde de afgebeelde grondstoffen op. Voer tenslotte ook de bonus uit van je huidige beroep. In de loop van het spel kan je bepaalde symbolen verwerven die je in staat stellen om tijdens deze fase een extra kaart om te draaien. Als je trekstapel is opgebruikt, schud je je aflegstapel en vorm je een nieuwe trekstapel. De grondstoffen die je gaat verzamelen : geld (munt), kennis (boek), gezondheid (kruis), familie (huis), relaties (smiley) en jokers (ster).

2) Onderzoekfase : Deze fase is optioneel en stelt je in staat om op 3 mogelijke manieren 1 nieuwe kaarten te verwerven. Ten eerste kan je een levenskaart aanschaffen door de gevraagde grondstoffen af te geven (combinatie van de kaart en de plaats op het speelbord). Je kan een tekort aan een grondstof bijpassen door jaren af te geven door je speelfiguur verder te zetten op het jaarspoor. Leg de aangeschafte kaart op je aflegstapel. Je kan op dezelfde manier een projectkaart aanschaffen. Vanaf het moment dat alle spelers voorbij de 30 of 40 jaar zijn wordt een derde soort van kaarten toegevoegd, nl. de reüniekaarten. Betaal de gevraagde grondstoffen en neem één van de doelstellingkaarten (hier mag je niet betalen met jaren). Deze kaarten leveren je punten op aan het einde van het spel. Deze kaarten worden niet in je deck geschud en leg je gewoon open naast je neer. 

3) Groeifase : Ook deze fase is optioneel. Je kiest één van je gespeelde beroep- of projectkaarten van deze ronde, betaal de grondstoffen op de kaart en leg de kaart in je CV. Indien het project is, leg je de kaart onder je huidige beroep (ze levert nu extra grondstoffen op voor de volgende ronden). Indien je een beroepkaart afbetaald, leg je de kaart bovenop je huidige beroep en verander je dus van beroep. Zorg ervoor dat de symbolen altijd zichtbaar blijven door de kaarten een beetje verschoven op elkaar te leggen. Let op : Je moet minstens één van beide fasen 2 of 3 doen, maar je mag ze ook beiden uitvoeren. Je kan nooit NIETS doen in je leven!

4) Opschoonfase : Zet al je grondstoffenmarkers terug op nul. Vul de kaarten aan op het speelbord indien nodig. De spelers wiens marker het dichtst bij 20 staat, begint. Vanaf het moment je 30 en 35 jaar wordt en de startkaart met het symbool van 30+ en 35+ verschijnt, dan voer je de kaart nog uit en verwijder je ze nadien uit je deck. 

Vanaf het moment dat je jaarmarker voorbij de 50 jaar gaat, eindigt jouw spel. Je beurt wordt overgeslagen tot alle spelers de 50 jaar gepasseerd zijn. Daarna worden de punten opgeteld :
- Punten voor je doelstellingkaarten.
- Punten voor je levenskaarten (staan rechtsonder op de kaarten).
- Punten voor afgewerkte projecten in je CV.
- Vergelijk alle grondstoffentypes tussen de spelers van al je kaarten (deck en CV). De speler met de meeste symbolen wint 5 punten, de tweede nog 2 punten.
- Je krijgt nog 1/3/6/10 strafpunten als je het spel beëindigt op 51/52/53/54 jaar. 
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : My story
Auteur : Smoox Chen
Uitgeverij : Homosapiens Lab
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

20-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
19-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indian summer (Edition Spielwiese)


Vooraleer de winter z'n intrede doet, heb je in de herfst af en toe nog eens een warmere periode. Het perfecte moment voor een prachtige herfstwandeling en om te genieten van al die natuurpracht. Je ontdekt dan waarschijnlijk héél wat natuurlijke "schatten" zoals bessen, noten, paddenstoelen en veren. Aan jou om deze schatten te verzamelen en gepast te gebruiken om je bladerdek helemaal af te werken. De speler die hier als eerste in slaagt, wint het spel.

In de doos vinden we 2 speelborden, 6 verschillende spelersborden, 75 blaadjestegels (in 3 kleuren), 4 rugzaktegels, 1 bessenstruik, 1 startspelermarker, 80 schatten (30 bessen, 24 noten, 18 paddenstoelen en 8 veren), 20 dierentegels en 32 eekhoorntegels. 
Elke speler ontvangt een spelersbord, bestaande uit 6 delen, die hij zo snel mogelijk probeert te vullen met de tegels. Deze tegels hebben allen een vakje met een gaatje in. Aan jou om zo te puzzelen dat de schatten zichtbaar blijven en je ze later, als het deel gevuld is, kan oprapen en gebruiken voor hun eigenschap. In grote lijnen werkt dit spel zoals z'n voorganger Cottage garden, er zijn heel wat elementen die aan dit spel doen denken. 


(foto : Henk Rolleman)

Als je aan de beurt bent, voer je één hoofdactie uit. Ervoor en/of erna kan je de speciale acties uitvoeren. Zo gauw een speler z'n spelersbord vol heeft, wordt de lopende ronde uitgespeeld en wint de speler met een vol bord. Indien er meerdere hun bord kunnen vullen, tellen de resterende schatten als tie-breaker.

Regels voor het plaatsen van blaadjestegels :
- leg ze op lege plaatsen
- je mag ze over schatten leggen (maar dan ben je ze kwijt)
- je mag ze draaien en omkeren 
- je kan ze enkel op je eigen spelersbord plaatsen
- je mag het gaatje plaatsen op een leeg vakje of één met een schat
- je mag ze doorheen één of meer delen van je spelersbord laten lopen
- je mag ze enkel plaatsen met je hoofdactie
- je mag ze NIET op dierentegels plaatsen
- je mag ze NIET op eekhoorntegels plaatsen
- je mag ze NIET op een andere tegel laten rusten
- je mag ze NIET buiten je spelersbord laten komen
- je mag ze NIET meer bewegen eens ze geplaatst zijn

Extra regels voor het plaatsen van dierentegels :
- je mag ze enkel plaatsen op blaadjestegels met gaten en de vorm van de dierentegel
- je mag deze tegels ten allen tijde tijdens je beurt spelen, als je ze kan leggen 
- je mag er altijd voor opteren om een kleinere dierentegel te leggen dan mogelijk is
- voor elke schat die je op deze manier afdekt, ontvang je deze schatfiches uit de algemene voorraad 

Als je aan de beurt bent, mag je ofwel één van je blaadjestegel uit je persoonlijke voorraad gebruiken om op je spelersbord te plaatsen OF 1 eekhoorntegel van de voorraad te nemen en op je spelersbord te plaatsen (eekhoorns zijn puzzelstukjes ter grootte van één vakje). Indien je het gaatje van een tegel zo plaats dat er een schat zichtbaar is, plaats je de desbetreffende schatfiche op dit vakje. Indien je een deel van je spelersbord volledig hebt gevuld, mag je alle schatfiches van dit deel nemen.

Zo gauw je je laatste blaadjestegel uit je persoonlijke voorraad speelt, wordt deze aangevuld met de tegels die in de voorraad voorbij de bessenstruik liggen tot je exact 5 blaadjestegels hebt. Je kan er ook steeds voor opteren om 1 besfiche te betalen om je blaadjestegels aan te vullen tot vijf. 
Zo gauw de blaadjestegels in de algemene voorraad gereduceerd zijn tot 7 of minder tegels, vul je deze aan met tegels uit de terzijde gelegde voorraad. 

De schatten en hun eigenschappen :
De actie van de paddenstoelen en veren zijn ter vervanging van je hoofdactie. Die van de bessen en noten gelden als speciale acties en kunnen voor en/of na de hoofdactie gespeeld worden. Je mag ze zo vaak spelen als je wil. 
- Bes : geef een bes af om je persoonlijke voorraad blaadjestegels aan te vullen tot vijf. Indien je nog vijf tegels hebt, mag je zelfs een zesde tegel nemen (dit is wel het maximum).
- Noot : geef een noot af en plaats een eekhoorntegel op je spelersbord. 
- Paddenstoel : geen een paddenstoel af en neem de eerste blaadjestegel van 2 tegenspelers en leg ze op je spelersbord. Je mag er ook voor opteren om slechts één tegel te gebruiken.
- Veer : geen een veer af en plaats 2 tegels uit je persoonlijke voorraad op je spelersbord. 
Je mag je schatfiches steeds gaan ruilen zoals aangegeven op het speelbord (2 paddenstoelen voor 1 veer, 2 noten voor 1 paddenstoel, 2 bessen voor 1 noot en je mag ook telkens een schatfiche ruilen voor één van een lagere waarde, veer --> paddenstoel --> noot --> bes)

Als een speler z'n volledige spelersbord heeft vol gelegd, wordt de lopende ronde nog uitgespeeld. Elke speler ruilt z'n schatfiches nog in (volgens het inruilsysteem voor noten). Daarna ruil je al je noten in voor eekhoornfiches en leg je deze op alle lege velden die je nog hebt. 

Titel : Indian summer
Auteur : Uwe Rosenberg
Uitgeverij : Edition Spielwiese
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 15 min./speler
Leeftijd : 10+

19-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
18-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Harvest island (Big Fun Games)

Tussen Noordoost- en Zuidoost Azië ligt er een erg vruchtbaar en mysterieus eiland "Formosa". Je vindt er prachtige landschappen, bergen, vlakten en heuvels in alle vormen en groottes. Het is een optimale plaats voor fruit. Je kan er in elk seizoen aan de slag om je fruit te verbouwen, te zaaien en te oogsten. In Harvest island ben je een fruitteler die tracht om zo veel mogelijk winst te maken. Hou rekening met de weersomstandigheden, gebruik ten gepaste tijde meststoffen en zorg ervoor dat jouw vruchten op het juiste moment klaar zijn om te oogsten zodat jij met het hoogste rendement gaat lopen.

In de doos vinden we een speelbord met een overzicht van welk fruit frequenter of minder voorkomt in elk seizoen. Daarnaast zijn er 12 mestkaarten, 12 veldkaarten (4 4 vlakte, 4 heuvel, 4 berg), 110 fruitkaarten en 25 weerkaarten (deze laatste twee telkens met de achterkant van de verschillende seizoenen). Tenslotte zijn er nog 12 fruitmarkers en 12 bijhorende dierenmedialles.

De kaarten worden allemaal per seizoen geschud en als trekstapels klaargelegd. De fruitmarkers starten op waarde nul op het speelbord. De mestkaarten worden als trekstapel klaargelegd en ook de vitrine met voorraadkaarten wordt alvast klaargelegd. Elke speler krijgt 4 handkaarten en het spel kan beginnen. 


Als je aan de beurt bent, voer je één van de twee mogelijke acties uit :

1) Cultiveren : als je voor deze optie kiest, ga je 2 handkaarten uitspelen. Je gaat deze kaarten kunnen gebruiken om te zaaien, te planten, te bemesten of af te gooien.
Nadat je deze actie hebt gedaan, vul je je hand terug aan tot 4 handkaarten. Je kan kaarten gaan aanvullen van de trekstapel (eerst huidige seizoen, indien opgebruikt het volgende seizoen) of de voorraadvitrine. Indien je opteerde voor het afgooien van 2 handkaarten kan je ook een mestkaart van de trekstapel nemen. Tenslotte ga je nog wat opschonen in de vitrine van de voorraad (opslag schuift naar bovenste vitrine en daar wordt alles afgelegd) en eindigt je beurt.
De acties even uitgelicht :
- zaaien : leg 1 fruitkaart onder een landschapskaart waar er nog geen zaaikaart ligt. Je mag nu op dit landschap fruit van dezelfde soort gaan planten 
- planten : leg 1 fruitkaart die overeenkomt met je zaaikaart op het landschap. Hou rekening met de limiet van het landschap (berg = 4, heuvel = 6, vlakte = oneindig). Leg de kaarten geschrankt zodat je steeds de waarde van de kaarten kan blijven zien. 
- bemesten : leg 1 mestkaart uit je hand bij een landschap. Deze kaart telt voor 2 kaarten bij het berekenen van het oogsten (zie onder)
- afgooien : leg 1 handkaart in de opslagruimte (onderste vitrine) van de voorraad

2) Oogsten : je kan er ook voor opteren om één of meerdere velden te oogsten. De fruitkaarten hou je bij tot het einde van het spel (punten), de mestkaarten gaan terug op de trekstapel en de "gezaaide" kaart wordt afgelegd. Voor elke soort fruit die je oogst ga je ook kijken hoeveel kaarten de kolom bevatte. Is deze hoger dan de stand van de bewuste fruitmarker, neem je de bijhorende diermedaille bij je en verzet je de fruitmarker naar de hoeveelheid kaarten die je had. De dierenmedailles zullen dus van de ene naar de andere speler gaan als ze meer kaarten van een bepaalde soort gaan oogsten. 

Indien je tijdens het trekken van nieuwe kaarten weerkaarten neemt, leg je deze open naast het speelbord en trek je een vervangende kaart.
Indien er gelijktijdig een zon- en regenkaart ligt, worden beiden afgelegd. Indien er echter 3 kaarten van één soort gelijktijdig liggen, wordt het spel onderbroken om een natuurramp te laten geschieden. Elke speler zoekt z'n landschap met de meeste kaarten en legt de helft van deze kaarten (naar beneden afgerond) af. Je gooit enkel fruitkaarten af (geen mestkaart of zaaikaart). Je begint eerst met het afleggen van de hoogste waardes. Indien meerdere velden evenveel kaarten hebben, kies je welke het lot ondergaat. Fruitkaarten die reeds geoogst werden, zijn veilig voor een natuurramp. 

Zo gauw de stapel winterkaarten opgebruikt is, eindigt het spel na de lopende ronde (zodat elke speler evenveel beurten heeft gehad).
Je telt je punten op van al je geoogste kaarten, elke dierenmedaille is acht punten waard en elke kaart die nog in je landschappen ligt is 2 punten waard (zaaikaart, fruitkaart en mestkaart). De speler met de hoogste score wint. 

Titel : Harvest island 
Auteur : Chih-Fan Chen
Uitgeverij : Big Fun Games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

18-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
17-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feelinks (Act in games)



In Feelinks draait alles rond emoties. Emoties die je hebt bij bepaalde situaties. En je moet niet enkel je eigen gevoel situeren en verduidelijken maar ook een beroep doen op je empathisch vermogen en trachten in te schatten wat je partners in het spel voelen en denken bij een bepaalde situatie. De kracht van het spel zit dus vooral in het elkaar aanvoelen en verwoorden van een emotie bij een bepaalde situatie. Een spel met een therapeutische waarde? We zijn benieuwd.

Het spel omvat 120 situatiekaarten, onderverdeeld in 3 decks. Er is een deck voorzien om te gebruiken als je met familie speelt, één met vrienden en één die je kan gebruiken in een klassituatie. Uiteraard ben je vrij om te kiezen, maar het is logisch als je deze decks op die momenten gebruikt. Op elke kaart staan overigens drie situaties waarvan je er telkens maar één gebruikt, dus je bent wel een tijdje bezig vooraleer je alle situaties hebt doorgespeeld. Daarnaast zijn er 24 emotiekaarten, verdeeld in 3 groepen (positieve, negatieve en neutrale emoties). Er doen er in elke ronde maar acht mee, maar in de loop van het spel zullen sommige emoties vervangen worden door anderen. Er is een dubbelzijdig scorebord, 8 scoremarkers en 72 stemkaarten (9 per spelerskleur). Tenslotte zijn er nog negen partnerkaarten die je gaat gebruiken om elke ronde nieuwe samenstellingen te maken qua partners. Er wordt een willekeurige startspeler gekozen die de stapel situatiekaarten bij zich neemt.

In een speelbeurt doorlopen we enkele stappen :
1) de startspeler neemt de bovenste situatiekaart (indien je niet tevreden bent over de kaart, mag je ook de volgende nemen)
2) de startspeler leest alle (acht) mogelijke emoties luidop voor en zorgt ervoor dat iedereen deze begrijpt
3) de startspeler kiest één van de drie situaties op de kaart en leest die luidop voor
4) elke speler (inclusief de startspeler) kiest z'n stemkaartje dat overeenkomt met het gevoel dat het dichtste bij z'n persoonlijke gevoel ligt omtrent de voorgelezen situatie en legt de kaart gedekt voor zich neer
5) de startspeler schudt de partnerkaarten en verdeelt deze onder de spelers, deze kaarten worden opengelegd, zodat je weet wie je partner is
6) je doet een gok naar het gevoel dat de andere speler (je partner) heeft gekozen en legt deze kaart bij die speler. Indien je denkt dat ze dezelfde optie als jezelf kozen, kies je de kaart met de 2 babbelende ventjes op. 
7) vertrekkende van de startspeler onthult iedereen om beurten z'n gekozen gevoel en verduidelijkt ook waarom hij dit gevoel koos. 

Indien je het gevoel van je partner hebt geraden, scoor je 1 punt.
Indien zowel jij als je partner juist hebben geraden, scoor je beiden 3 punten.
Indien je fout hebt gegokt, scoor je niets. 

De startspeler krijgt nu de kans om een emotiekaart te ruilen. Je legt wel steeds een emotie van hetzelfde type in de plaats (positief, negatief of neutraal) geeft de stapel situatiekaarten door aan de speler links van hem en een volgende ronde begint. Je doorloopt alle stappen terug, dus je zal elke ronde een nieuwe partner hebben.
Speel net zoveel ronden als je wil, aan te raden is dat zeker iedereen een keertje startspeler is geweest. Voor vier spelers kan je best 2 volledige rondjes draaien. De speler met de meeste punten wint het spel en spaart weeral een bezoekje aan de psycholoog uit.

Titel : Feelinks
Auteurs : Vincent Bidault & Jean-Louis Roubira
Uitgeverij : Act in games
Aantal spelers : 3-8
Speelduur : 20-40 min.
Leeftijd : 8+

17-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
16-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zooloretto duell (Abacusspiele)


Zooloretto, ook gekend als Burger's zoo bij ons, moet ik waarschijnlijk aan de meeste niet meer voorstellen. Zooloretto duell is (het spreekt voor zich) de 2 spelervariant op dit populaire spel. In het gekende doosje vinden we 45 dierenkaarten (gorilla, bizon, antilope, beer, tijgen en hyena), 12 verkoopsstandkaarten, 3 voortplantingskaarten (beer, tijger, hyena), 1 slotrondekaart, 7 zootegels (met de verschillende dieren en verkoopstanden op), 3 transporttrucks, 8 scorefiches, 12 puntenfiches en 12 geldmunten. De opstelling is vrij eenvoudig en hiervoor verwijs ik graag naar de spelregels.

Het spel verloopt over verschillende ronde tot het moment dat de slotkaart of de slotscorefiche in het spel terechtkomt. De lopende ronde wordt in het eerste geval nog uitgespeeld, in het tweede geval wordt het einde ingeluid als er nog een extra scorefiche wordt uitgedeeld. In een speelbeurt voert een speler één van de drie mogelijke acties uit :

1) Trek een kaart en leg deze aan een transporttruck aan. Let wel, aan één truck kan maar één kaart, aan de andere kunnen er twee. Indien de trucks vol kaarten liggen, is deze optie niet meer mogelijk en moet je één van de andere acties uitvoeren. 
2) Neem een transporttruck en stap uit de lopende ronde. Je mag deze actie enkel kiezen als er minstens één kaart bij de gekozen truck ligt. De dieren worden onmiddellijk aan jouw kant van de bewuste zootegel gelegd. Je legt dieren van éénzelfde soort op elkaar, maar zorg ervoor dat de symbolen (die eventueel rechtsboven op de kaart staan) zichtbaar blijven. De verkoopsstanden worden aan de bewuste tegel toegevoegd en op elkaar gelegd, zodat ook hier de symbolen zichtbaar blijven. Als je een truck hebt gekozen, val je uit de lopende ronde en mag de andere speler acties blijven ondernemen tot hij ook een truck neemt.
3) Voer een geldactie uit. Door 2 geld te betalen, kan je een dier van de tegenstander stelen (een verkoopstand kan je niet stelen) OF al je negatieve punten afleggen die je reeds verzamelde.
Zo gauw beide spelers een truck hebben genomen, leg je de resterende kaarten bij de niet-gekozen truck af en start een volgende ronde met de speler die als laatste een truck nam. 

De symbolen op de kaarten :
Zo lang je slechts één symbool hebt verzameld van een bepaald dier of verkoopstand, is het symbool nog nutteloos. Komt er echter een tweede symbool zichtbaar in dezelfde rij (dieren of verkoopstand) dan wordt de eigenschap van het symbool uitgevoerd. De bliksemschicht zorgt ervoor at je 1 minpunt moet nemen (de dieren maken ruzie). Het hartje zorgt voor een kweekprogramma, neem de kaart uit de voorraad (indien nog beschikbaar, anders pech) en leg ze bij in je rij van het bewuste dier. De vierkantjes zorgen ervoor dat je een onmiddellijk een dier of verkoopstand uit de aflegstapel mag nemen en in de bewuste rij plaatsen. Indien je hierdoor terug een symbool activeert voer je dit ook uit (behalve een vierkantje). De symbolen op de verkoopstand leveren telkens een munt op als je er 2 van hebt verzameld. Een derde symbool verzamelen is dan weer negatief en levert je een minpunt op. Bovendien moet je de kaart onmiddellijk afleggen. 

Zo gauw de spelers in totaal zoveel dieren van een soort hebben verzameld als staat aangegeven op de zootegel, volgt er een tussentelling.  De speler die het meeste dieren van die soort heeft, krijgt de bovenste beloningsfiche (en eventueel een munt, indien afgebeeld op de fiche). De zootegel wordt omgedraaid, zodat duidelijk is dat hij al gewaardeerd werd gedurende het spel. Bij gelijkstand vindt de score nog niet plaats, maar als er ooit een meerderheid wordt gecreëerd, is er wel een telling. Voor de verkoopstanden geldt hetzelfde, maar hier probeer je als unieke speler alle kleuren (4 kleuren) te verzamelen. Ben je de eerste die hierin slaagt, krijg je de beloningsfiche. 

Nadat het spel is afgelopen krijg je nog 1 puntenfiche voor elke diersoort waarvan je er het meeste hebt. Bij gelijkstand krijgt niemand het punt. Voor elke 2 munten ontvang je ook 1 punt. Tel nu je beloningsfiches op bij deze puntenfiches en trek de strafpunten eraf. De speler met het meeste punten wint het spel. Bij gelijkstand wint de speler met het meeste resterende geld.  Indien nog gelijk wordt de overwinning gedeeld.

Titel : Zooloretto duell
Auteur : Michael Schacht
Uitgeverij : Abacusspiele
Aantal spelers : 2
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

16-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
15-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chickwood forest (Zoch verlag)


In Chickwood forest kruip je in de rol van Robin Rooster, de haan die steelt van de rijken en geeft aan de armen. En als het even kan hier ook de nodige winst uithaalt. Je gaat buit vergaren, heldendaden verrichten, zwaar bewapende burchten bestormen en aalmoezen geven aan de armen. De speler die dit het beste doet, wint het spel.
Het spel bestaat uit maar liefst 165 kaarten en 75 aalmoesblokjes (in de vijf spelerskleuren).

Verwijder bij aanvang van het spel de kaarten die niet deelnemen voor het spelersaantal en de vijf kaarten voor de variant als je deze niet wenst toe te voegen. Elke speler krijgt z'n aalmoesblokjes en alvast 3 kaarten op handen (4 bij 2 spelers). De stad/bos-kaarten worden geschud en als speelveld klaargelegd (3x3 of 2x3 bij 2 spelers). De kasteelkaarten worden op waarde (1-6) gesorteerd en als trekstapels klaargelegd (je gebruikt 1-4 bij 3 spelers, 1-5 bij 4 spelers en 1-6 bij 6 spelers, bij 2 spelers gebruik je de kaarten 1-3 op hun nachtzijde, achterkant). Neem de bovenste kaarten van elke stapel en verdeel ze willekeurig onder de spelers, de waarde geeft ineens de speelvolgorde aan. De spelers leggen deze kaart open voor zich neer.

Een speelronde bestaat telkens uit 3 fasen :
1) Onderzoek de kastelen : In speelvolgorde spelen de spelers om beurten één kaart bij één van de openliggende kastelen. De kasteelkaart geeft telkens aan of een kaart open of gesloten in de kolom moet worden aangelegd. Ook het aantal kaarten dat bij een kasteel kan worden gelegd, staat op de kaart afgebeeld (kasteel 1 = 2 kaarten, kasteel 2 = 3 kaarten, ...). 

2) Steel de buit : In speelvolgorde kies je één kasteel uit en neem je alle daarbijgelegde kaarten mee. Leg de kasteelkaart op je oude kaart, deze bepaalt de speelvolgorde voor de volgende ronde. Leg alle buitkaarten open voor je neer en sorteer ze. Sommige kaarten leveren een onmiddellijk voordeel op dat je direct uitvoert. Je kan elk kasteel maar één keer aanvallen, het is echter wel toegelaten om een kasteel aan te vallen waar geen buitkaarten gespeeld zijn.

3) Geef aalmoezen : Tel de waarde van al de aalmoeskaarten bij elkaar op die je in deze ronde hebt verworven. Je mag het totaal aan aalmoesblokjes op de kaarten in het speelveld gaan plaatsen. Let wel, je mag enkel op de stadskaarten blokjes leggen, niet in het bos. Je legt blokjes van boven naar onder en van links naar rechts. Je volgende blokje moet telkens op een kaart gelegd worden die orthogonaal grenst aan de vorige kaart en je mag niet terugkeren naar een kaart waar je reeds was. Blokjes die je niet kwijt kan, blijven in je voorraad. Bossen zijn niet toegankelijk en je kan er ook geen blokjes plaatsen. De aalmoeskaarten worden nadien afgelegd.

Nadat iedereen z'n beurt heeft uitgevoerd, worden resterende buitkaarten bij kastelen afgelegd en krijgt elke speler terug 3 handkaarten voor de volgende ronde. 
Zo gauw er onvoldoende kaarten zijn om aan de spelers uit te delen eindigt het spel en worden de punten geteld. De speler met de meeste punten wint het spel.




Scoren van je buitkaarten :
- Heb je een "betrapt"-kaart voor je liggen, moet je een schatkaart verwijderen waarvan je er het meeste hebt
- De schatkaarten worden per soort gesorteerd. Diegene waarvan je er het meeste hebt, krijg je de waarde aan positieve punten. De andere schatkaarten leveren je allemaal één minpunt op per kaart
- De outfits leveren je 5 punten op als je er één exemplaar van hebt, heb je er één dubbel, dan levert deze je nul punten op
- De juwelen leveren hun waarde op
- De meid levert je 1 punt op voor elke soort van buitkaart die je verzamelde (soorten schatten, soorten juwelen, soorten outfits) 
- De bewakers leveren je 3 minpunten op

Scoren van je kastelen :
- Tel de waarde van je kastelen bij elkaar op, dit is je score

Scoren van de steden :
- Check welke beloningen vrijkomen op elke stadskaart. Een rij waarin een aalmoesblokje ligt, is opengespeeld en wordt uitgereikt
- De speler met de meeste blokjes op een kaart, krijgt de grootste beloning, de tweede de tweede, ... Bij gelijkstand wint de speler die als laatste een blokje plaatste

Titel : Chickwood forest
Auteur : Matt Loomis
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 12+

15-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
14-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kimono (Zoch verlag)


Kimono is de Zoch versie van Zooscape. Het spel is identiek, men heeft er enkel een ander thema opgeplakt. Het toeval wil dat ik beide spellen uit Essen heb meegebracht, dus bij deze twee vliegen in één klap in deze beschrijving.

In het doosje vinden we 87 kaarten (56 curiosa, 9 goud, 9 actie, 10 kimono, 1 leerling, 1 zak, 1 vuilbak), 12 keuzeschijfjes (in 6 spelerskleuren), 1 meestermeeple en 2 groepsfiches. Leg de kimonokaarten als trekstapel klaar. Schud de marktkaarten (curiosa, goud en actie) en vorm vijf trekstapels (9/13 kaarten bij 3-4/5-6 spelers). Leg de zakkaart links (resterende kaarten worden hierop gelegd) van de stapels en de vuilbakkaart rechts ervan. Elke speler krijgt 2 keuzeschijven en de startspeler neemt de meestermeeple, de leerlingkaart en de 2 groepsschijven. 

Het spel verloopt over vijf ronden die identiek verlopen. De spelers proberen de juiste combinatie aan kaarten te verzamelen om zo veel mogelijk punten te scoren. De curiosakaarten tonen hoeveel keer de kaart voorkomt in de stapel, hoe vaak je ze mag verzamelen en hoeveel punten ze waard zijn aan het einde van het spel. Actiekaarten laten je toe om onmiddellijke effecten uit te voeren zo gauw je de kaart wint en goudkaarten leveren gewoon punten op aan het eind. 

Een ronde bestaat telkens uit 3 fasen :
1) Voorbereiding : de meester neemt de eerste trekstapel en legt de kaarten in een lange rij uit (zonder de volgorde te wisselen). 

2) Marktfase : de meester verdeelt de rij in twee groepen door de kaarten wat uit elkaar te schuiven (zonder de volgorde te veranderen). Een groep moet uit minstens één kaart bestaan. De meester legt de groepsschijven boven groep 1 en 2. Tenslotte legt hij de leerling kaart op een gekozen plaats in één van de twee groepen.
Alle spelers (ook de meester) kiest dan één van z'n keuzeschijven en legt deze gedekt voor zich neer. Als iedereen heeft gekozen, worden de schijven omgedraaid en kunnen er zich drie situaties voordoen :
- niemand koos een groep : de kaarten worden op gedekt op de vuilbakkaart gelegd
- één speler koos een groep : de speler krijgt alle kaarten, legt ze open voor zich neer per soort en voert eventuele actiekaarten onmiddellijk uit
- meerdere spelers kozen een groep : afhankelijk van volgende situaties gebeurt het volgende :
* de groep bestaat uit één kaart : elke speler die deze groep koos, krijgt een kimonokaart van de trekstapel en de gekozen kaart wordt op de vuilbakkaart gelegd
* de groep bestaat uit meer kaarten : de meester deelt de groep weer in 2 en de betrokken spelers maken wederom een keuze  

3) Ledigen van de vuilbak : op het einde van een ronde, nadat alle spelers kaart(en) hebben gewonnen, wordt ook de functie van de leerling uitgevoerd. De leerling kaart kan bij een speler liggen of niet. In het eerste geval neemt de speler alle kaarten uit de vuilbak bij zich, legt ze per soort en voert eventuele actiekaarten uit. Bovendien wordt de speler startspeler voor de volgende ronde.  Indien de kaart niet bij een speler ligt, blijven de kaarten in de vuilbak en wordt de volgende speler (kloksgewijs) de nieuwe startspeler.

Na vijf ronden volgt er een slottelling waarbij je scoort voor je verzamelde curiosa, goud en puntenverlies lijdt door brandkaarten (soort actiekaart).
- punten per curiosakaart als je niet over de limiet gaat
- 1 strafpunt per curiosakaart waarvan je er teveel verzamelde
- punten per goudkaart volgens afgebeeld aantal goudklompjes
- 4 strafpunten voor elke brandkaart

Actiekaarten :
- brandkaart : 4 strafpunten 
- gelukskat : trek één kaart van de trekstapel (die op de zakkaart ligt) en leg ze in je vitrine 
- breekkaart : leg 2 van je curiosekaarten af
- kopieer : plaats deze kaart in een rijtje van je curiosa die je het meeste hebt, deze telt als een joker

Titel : Kimono
Auteur : Hisashi Hayashi
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

14-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
13-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schüttel's (Zoch verlag)


Oorspronkelijk waren de gnomen een stelletje luiwammesen. Tot er op een dag een tovenaar langskwam met z'n magische schudbeker. Het schudde de gnomen eens danig door elkaar, zodat ze wel naarstig aan de slag gingen ... en hij deed hierbij natuurlijk zeker z'n economische voordeel. Het is nu aan ons, de spelers, om ons voordeel te doen aan de werkkracht van de gnomen. 

In de doos vinden we speelgeld, 60 goederen in 6 kleuren, 15 gnomen in 3 kleuren, een gnomenbeker en een gnoomvanger en een dubbelzijdig speelbord (afh. aantal spelers). De gnomen worden in de beker gestopt en de gnoomvanger wordt samengesteld. In het midden van het speelbord (markt) wordt 40 geld klaargelegd. De spelers krijgen elke 400 geld en 10 goederen. De speler die als laatste een beker in z'n handen had, begint het spel, daarna wordt er kloksgewijs verder gespeeld.

Als je aan de beurt bent, neem je de beker met gnomen en schudt je ze in één vloeiende beweging in de gnoomvanger. Er moet minstens één gnoom uit de beker vliegen. Het aantal gnomen die uit de beker vliegen zullen de actie bepalen die je mag ondernemen. Je mag niet "dubbel-shaken", dit kost je 40 geld aan de markt en je beurt beëindigt onmiddellijk.  

Voer de actie uit die overeenkomt met het aantal gnomen dat er uit de beker zijn gevlogen :
* ongelukkige gnoomplaatsen (1/3/15 en 7) : Indien je 1/3/15 gooit, moet je 40 geld betalen aan de markt. Gooi je er 7 moet je één van je grondstoffen uit een gebouw verwijderen. Indien je nog geen goed in een gebouw had, verwijder je er één uit je voorraad naar de ongebruikte opslagplaats op het bord.
* werkhuizen (4,5,6,8,9,11,12) : zet je gnomen aan het werk in de apotheek, de pottenbakkerij, de smidse, de klerenmaker, de juwelier, de schrijnwerker of de bakkerij. Je gaat goederen plaatsen OF goederen verkopen. Plaats een goed op de laagste waarde van het desbetreffende werkhuis. De goederen die er al stonden verhogen in waarde. Duw je een goed van de hoogste waarde, gaat deze naar de ongebruikte opslagplaats op het bord. Als je ervoor opteert om goed(eren) te verkopen, verwijder je jouw goederen uit de rij en ontvang je het geld. Zet je goederen op de ongebruikte opslagplaats. De resterende goederen in de rij zakken in waarde. 
* gelukkige gnoomplaatsen (2,10,13,14) : ontvang het voordeel van de locatie.
- 2 = waarzegger : plaats een goed op een werkhuis naar keuze
- 10 = taverne : zet een goed op de taverne en ontvang van de medespelers 10/20/30/... indien je er de 1ste/2de/3de/... aanwezige bent 
- 13 = bank : plaats een goed op de bank (indien je er nog geen goed hebt) en betaal 10 aan elke andere speler. Heb je er al wel een goed, dan ontvang je 30 geld van de andere spelers en plaats je je goed op de ongebruikte opslagplaats.
- 14 = markt : neem al het geld uit de markt en leg er terug 40 vanuit de voorraad

Indien een speler geen geld meer kan betalen, wordt het verschil bijgepast uit de voorraad. 
Vanaf het moment dat 2 spelers geen goederen meer hebben OF alle voorraadplaatsen gevuld zijn met goederen eindigt het spel en wint de speler met het meeste geld.





Titel : Schüttel's
Auteurs : Bernard Lach & Uwe Rapp
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+ 

13-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
12-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Café fatal (Zoch verlag)


In het café van Matilda komen de mensen niets te kort. De tafels kreunen er onder het gewicht van de kaas, pizza en taart. Het spel hanteert het dobbelsysteem dat we kennen vanuit (Sh)it happens en Vegas, waarbij spelers elke ronde hun dobbelresultaat op een tafel gaan plaatsen. Als iedereen z'n dobbelstenen opgebruikt heeft, worden de lekkernijen uitgedeeld en leveren deze punten op. Het spel eindigt zo gauw een speler 40 of meer punten heeft of alle eten opgebruikt is.

In de doos vinden we 13 tafeltegels, 60 stukken eten (30 kaas, 20 pizza, 10 taart), 1 zakje en 30 dobbelstenen (in de vijf spelerskleuren). 
Bouw het speelveld op zoals aangegeven in de spelregels (afh. aantal spelers). Al het eten wordt in de zak gestopt en de spelers nemen de dobbelstenen in hun kleur.
De hongerigste speler is de startspeler. 

Voorbereiding van een ronde :
- leg 1 etensfiche op elke tafel, willekeurig uit de zak getrokken (ook al liggen er nog stukken van de vorige ronde)
- de startspeler gooit 2 dobbelstenen en legt op de tafel(s) met de gegooide waarde een extra etensfiche

Actiefase : 
Om beurten gooien de spelers hun dobbelstenen en plaatsen ze ze op de tafels.
Je neemt alle dobbelstenen van éénzelfde waarde uit je worp en plaatst deze op een tafel.
Na je eerste worp plaats je de dobbelstenen op een tafel naar keuze.
Bij elke volgende worp moet je op een aangrenzende tafel plaatsen (orthogonaal).
Hou rekening met de volgende zaken :
- op één tafel mag je slechts dezelfde waarde aan dobbelstenen hebben (je mag er dus in verschillende ronden bijleggen, maar enkel met dezelfde waarde)
- de waarde van jouw dobbelstenen mag verschillen met die van andere spelers
- indien je reeds een bepaalde waarde hebt gelegd, mag je diezelfde waarde niet op een andere tafel leggen 

Verdeelfase : 
Zo gauw alle dobbelstenen zijn geplaatst, wordt voor elke tafel met dobbelstenen de etensfiches vergeven :
- de speler met de meeste dobbelstenen op een tafel wint alle fiches
- bij gelijkstand wint de speler met de hoogste waarde alle fiches
- indien ook dit hetzelfde is, blijven de fiches gewoon op de tafel liggen
Leg de fiches voor je neer en vorm cirkels van etenswaren van eenzelfde soort, want deze leveren extra punten op.
Elke losse fiche levert 1/2/5 punten op voor kaas/pizza/taart. Eens je er een cirkel mee kan vormen verdubbelen de punten naar 10/20/50.

Einde van de ronde :
De spelers nemen hun dobbelstenen terug en de volgende speler wordt startspeler. 

Titel : Café fatal
Auteurs : Brett J. Gilbert & Trevor Benjamin
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

12-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
11-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Targets (Zoch verlag)


Elke speler heeft 3 dobbelstenen, die probeer je naar de drie doelen te schieten om punten te scoren. De eerste speler met vier punten wint het spel. Simpel,  toch?
In het doosje vinden we 3 doelschijven, 6 voetstukschijfjes, 18 dobbelstenen (in 6 kleuren), 24 overwinningspuntblokjes en 3 scoreschijven (zonder gat in het midden).
Leg de drie doelschijven in het centrum van de tafel, zorg ervoor dat ze minsten een dobbelsteen uit elkaar liggen. Elke speler neemt een voetstuk en 3 dobbelstenen in z'n kleur en plaatst een torentje (voetstuk met daarop 3 dobbelstenen) op zo'n 20 cm van de doelschijven. De overwinningspuntblokjes en scoreschijven leg je nog terzijde.

Om beurten, vertrekkende van de speler met de grootste handen, schiet je je bovenste dobbelsteen naar de doelschijven. Laat de dobbelsteen liggen waar hij landt, tenzij je een fout maakt. Indien je een fout maakt, verlies je een dobbelsteen. 

FOUTEN :
- je dobbelsteen valt van de tafel (zelfs als je door een ander van tafel wordt geduwd). Leg de dobbelsteen onder je voetstuk
- je dobbelsteen schuift ipv te rollen. Leg de dobbelsteen onder je voetstuk
- je schiet 2 dobbelstenen ipv 1. Kies één van beide dobbelstenen en leg onder je voetstuk
- je duwt je ganse stapel om. Kies één dobbelsteen en leg onder je voetstuk

DUBBELS :
Je mag volledig vrijblijvend "dubbel!" roepen als op het einde van een beurt 2 van jouw geschoten dobbelstenen dezelfde waarde tonen. Je neemt dan één van beiden terug op je stapel en kan deze ronde dus één keer meer schieten. Let wel, dit is absoluut niet verplicht en kan in je eigen beurt of die van een andere speler geroepen worden. De dobbelstenen die nog op je toren liggen, tellen niet mee voor dubbels.

DOOD CENTRUM :
Indien je een dobbelsteen in het centrum van een doelschijf kan schieten, zodat de dobbelsteen de tafel raakt (door het gaatje), dan scoor je onmiddellijk één punt. Neem een overwinningspuntblokje en plaats de bewuste dobbelsteen onder je voetstuk. Ook wanneer een andere speler je in het doel schiet, hanteer je de bovenstaande werkwijze.

Nadat alle spelers hun dobbelstenen hebben afgeschoten en er geen "dubbel" meer wordt uitgeroepen, eindigt de lopende ronde. Vanaf de tweede ronde scoren de spelers met een scoreschijf onder hun voetstuk nu een punt per scoreschijf en leg je de schijf terug terzijde. Je krijgt deze schijven als aan het einde van een ronde (en na het geven van de punten) als je de hoogste unieke score aan dobbelstenen op een doelschijf hebt. Leg de scoreschijven onder je voetstuk(ken). 
Vanaf het moment dat er scoreschijven onder de voetstukken van spelers liggen kan je ook gaan mikken op deze schijven. Dit kan erg winstgevend zijn, want je neemt alle scoreschijven in één keer af van de aangevallen speler. Je legt de scoreschijven onder jouw voetstuk en kan er op het einde van de ronde dus punten voor scoren. In het zeldzame geval dat meerdere speler tegelijkertijd een succesvolle aanval uitvoeren (doordat je tegen een andere dobbelsteen schiet en beiden op de scoreschijf terechtkomen), wint de speler met de dobbelsteen met de hoogste waarde. Wanneer je een toren van een tegenstander omver schiet, wordt er één dobbelsteen van onder het voetstuk geplaatst en de rest terug op een toren gezet.



De speler die als eerste vier overwinningspunten weet te scoren, wint het spel.

Titel : Targets
Auteur : Wilfried Fort
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 7+

11-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
10-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queendomino (Pegasus spiele)


Queendomino is de opvolger van het razendpopulaire en succesvolle spel "Kingdomino" dat dit speeljaar enorm veel prijzen wegkaapte. 
Kingdomino staat gekend voor het eenvoudige spelverloop en de ruime toegankelijkheid. Deze Queendomino blijft trouw aan de kern van z'n voorganger, 
maar brengt toch wat extra's met zich mee. Naast het gekende stramien worden er nu ook gebouwen toegevoegd die je op een tweede manier punten opleveren.

In de doos vinden we 4 starttegels, 48 dominostenen (gekend uit Kingdomino), 1 gebouwtableau, 8 koningfiguren, 32 gebouwtegels, 42 munten, 4 3D-kastelen, 1 3D-toren, 22 ridders, 15 torens, 1 waarderingsblokje, 1 koningin figuur en 1 draakfiguur. De dominostenen worden in de 3D-toren geplaatst, dit maakt het een stukje makkelijke om de tegels elke ronde te nemen (zonder de nummers en achterkant op voorhand te bekijken). Het gebouwtableau wordt in het midden van de tafel gelegd, de gebouwtegels geschud en als trekstapel klaargelegd. De vitrine op het gebouwtableau wordt alvast gevuld en de draak naast de gebouwen geplaatst. De ridders, torens, munten en koningin worden alvast klaargelegd en de dominotegels worden opgebouwd zoals bij Kingdomino (vier tegels van lage naar hogere waarde, elke speler kiest, daarna vier extra tegels openleggen). 



Een speelronde lijkt erg op die uit Kingdomino (vandaar ook even deze link : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2998238), maar er komen enkele fasen bij die je kan gaan uitvoeren. Er wordt alleszins gespeeld tot de spelers wederom een domein van 5x5 gebouwd hebben (of 7x7 bij 2 spelers). Je scoort wederom punten door gebieden te vormen met zo veel mogelijk kronen. Daarnaast ga je ook gebouwen proberen aan te schaffen die je voordelen opleveren en punten aan het einde van het spel.

Stap 1 : Leg de dominosteen aan in je koninkrijk : Leg de dominosteen aan aan een landschap dat overeenkomt of aan de starttegel die dienst doet als joker. Je mag geen tegels op elkaar leggen. Je mag de steen oriënteren zoals je wil. Let erop dat je binnen de toegelaten grootte van domein blijft (5x5 of 7x7). Kan je de steen niet volgens de bovenstaande regels plaatsen, gaat deze uit het spel en heb je pech.

Stap 2 : Je mag 1 of 2 ridders inzetten op de zopas gelegde tegel. Hiermee ga je tol halen bij deze tegel. Het aantal munten dat je krijgt hangt af van de grootte van het gebied waarop je de ridder(s) plaatste. De ridders blijven tot het einde van het spel op de tegel staan. Je kan 2 ridders plaatsen, want een tegel bestaat telkens uit 2 vakken.

Stap 3 : Je mag 1 gebouw oprichten, indien je een vrij bouwveld (rood) in je domein hebt. Kies een gebouw van het tableau en betaal de prijs die eronder staat aangegeven. Staat de koningin in je domein krijg je 1 munt korting. Leg het gebouw met de rode kant naar boven op de bouwplaats en voer een eventueel onmiddellijk effect uit. Linksboven op de gebouwtegel staan soms ridders of torens en dan krijg je deze uit de voorraad. Torens worden onmiddellijk op de tegel geplaatst en de speler met de meeste torens (ook bij evenaring) krijgt de koningin in z'n koninkrijk. Linksonder staat het effect van het gebouw dat op een bepaald moment tijdens je beurt mag uitgevoerd worden. Rechtsboven staan soms kronen aangegeven die gewaardeerd worden aan het einde van het spel zoals gewoonlijk. Rechtsonder tenslotte staan de punten die de tegel oplevert aan het einde van het spel als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het gebouwtableau wordt niet aangevuld tijdens de lopende ronde. 

Stap 4 : Je mag de draak bewegen en hiermee één gebouw uit het tableau verwijderen. Je mag dit enkel doen als de draak nog in z'n hol zit (niet in het tableau) en de koningin niet in je domein aanwezig is. Betaal 1 munt en verwijder het gekozen gebouw van het tableau. 

Stap 5 : Je moet tenslotte je koningfiguur op een volgende dominosteen plaatsen (idem Kingdomino).

Nadat alle spelers hun acties hebben uitgevoerd, dien je nog even alles op te schonen :
- zet de draak terug in z'n hol
- schuif resterende gebouwtegels naar rechts en vul het tableau aan
- leg een nieuwe rij dominostenen uit

Dit alles wordt herhaald tot alle dominostenen zijn opgebruikt. De speler die de koningin nu in handen heeft, plaatst ze op een gebied in z'n domein. Ze telt als één kroon voor dit gebied. Elke drie munten leveren je nog één punt op. Alle gebieden worden gewaardeerd volgens de gekende Kingdomino-methode, zijnde het aantal vakken waaruit een gebied bestaat vermenigvuldigt met het aantal kronen die staan afgebeeld. Tenslotte scoor je ook nog punten voor je gebouwen. 

ps : je kan King- en Queendomino naar hartelust gaan combineren om met 5-6 spelers aan de slag te gaan of om grotere gebieden te gaan construeren. Ook een teamplay-variant is mogelijk.

Titel : Queendomino
Auteur : Bruno Cathala
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 25 min.
Leeftijd : 8+

10-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
09-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TA-KE (Huch)


TA-KE is een abstract 2-persoonsspel dat zich afspeelt in het feodale Japan. De spelers proberen als machtige shogun meer macht te krijgen en hun invloed in het land te vergroten. Je doet dit door je hofhouding stelselmatig uit te bouwen. Bovendien levert elke persoon je speciale eigenschappen op, die je ten gepaste tijde kan gaan inzetten ... vergeet zeker ook je tegenstander niet in het oog te houden.

Het spel bestaat uit een speelbord, 2 scoremarkers, 5 spookschijfjes, 1 zakje en 35 personenfiches. Het speelbord wordt in het midden tussen de spelers gelegd, de scoremarkers op de nul van het scorespoor gelegd. De personenschijfjes worden in de zak gestopt en één voor één eruit getrokken en in het midden van het speelbord op stapels van 7 schijven gelegd in de audiëntiezaal. Zorg ervoor dat je maximaal 2 schijven van dezelfde kleur op elkaar hebt liggen. Komen er drie van éénzelfde kleur na elkaar uit de zak, leg je de laatste schijf alvast op de volgende stapel. 



Om beurten gaan de spelers één van de schijven uit de audiëntiezaal naar hun hofhouding roepen. De oudste speler begint en doorloopt de volgende vier stappen :

1) Gebruik de eigenschappen van je personages in je hof indien gewenst. Je mag van elk type personage één schijf gebruiken die je beschikbaar hebt. Hiervoor leg je de schijf één stap naar boven en voer je de desbetreffende actie uit. Hou ermee rekening dat je hiermee de waarde van de schijf bij puntentellingen verlaagd. Je kan elke schijf maar maximaal één keer in het ganse spel activeren voor z'n speciale actie.

2) Kies een vrijliggend persoonfiche van een stapel uit de audiëntiezaal en zet een spookschijfje op deze stapel. Neem de bovenste fiche van een stapel waarop geen spookfiche ligt en leg er nadien een spookfiche van naast het bord op.

3) Plaats het persoonfiche in je hofhouding op de onderste rij. Indien je reeds schijven van deze kleur hebt, stapel je ze gewoon op elkaar. Nam je een samurai, dan plaats je deze op de bovenste rij in een kolom naar keuze. De samurai geldt als een joker voor dit type persoon en scoort één punt per fiche bij de puntentelling.

4) Puntentelling : beide spelers scoren punten voor de persoon die is vrijgekomen in de audiëntiezaal. Door het wegnemen van het fiche is er een nieuw vrij komen te liggen. Deze persoon wordt gescoord. Je vermenigvuldigt het aantal bovenaanliggende schijven van dit personage (spookfiche wordt genegeerd) in de audiëntiezaal met het aantal punten van dit personage in je hofhouding (de punten naast je schijven en 1 punt voor elke samurai in deze kolom).

Je herhaalt dit principe tot alle schijven zijn weggenomen. Als je trouwens de laatste schijf van een stapel neemt, wordt er één personage zichtbaar en wordt deze gescoord zoals gebruikelijk. De speler die aan het einde van het spel het meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

De eigenschappen van de personages :
- Daimyo : je mag max. 3 samurais van plaats veranderen in je hofhouding
- Ronin : je mag 1 spookfiche verplaatsen (een nieuw inbrengen OF één verwijderen OF één van stapel wisselen)
- Geisha : je mag 1 openliggend personenfiche van stapel veranderen. Er mag geen spookfiche liggen op de stapel waarvan de schijf komt en waar ze naartoe gaat. Nadien mag je deze verplaatste schijf overigens niet nemen.
- Ninja : je mag 1 van de personenfiches van de tegenspeler gebruiken. Je ninja is nadien nul punten waard. 
- Samurai : flexibel en joker, levert punten op voor elk type personage waar het bij ligt, maar geen extra speciale eigenschap

Titel : TA-KE
Auteur : Arve D. Fühler
Uitgeverij : Huch
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

09-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
08-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Istanbul - the dice game (Pegasus spiele)


In Istanbul - the dice game gaan de spelers zo snel mogelijk op zoek naar 6 robijnen (5 bij 4 spelers) en ze gaan dit doen op de traditionele manier, gekend uit het basisspel "Istanbul" dat talloze spellenprijzen in de wacht sleepte. Ik vermoed dat ik het bordspel niet meer moet voorstellen aan jullie, maar mocht je het nog nooit gespeeld hebben of er iets over gelezen hebben, verwijs ik je graag naar hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2494841

Zowel qua speeldoel als qua speelmateriaal doet deze dobbelversie erg denken aan z'n voorganger. Er is één speelbordje (geen aparte locatietegels meer), 42 goederentegels (in de vier gekende kleuren en een joker), muntenfiches, 7 dobbelstenen, bazaarkaarten, moskeetegels, robijnen en kristallen (nieuw). Daarnaast krijgt elke speler een overzichtje van alle actiemogelijkheden die je kan ondernemen met je dobbelworp.

Er worden ronden gespeeld tot een speler de nodige robijnen heeft weten te verwerven, door enerzijds goederen te verzamelen en anderzijds geld om het kleinood aan te schaffen. In een beurt doorloopt een speler telkens 4 fasen :

1) Neem inkomsten : sommige moskeetegels geven een permanent voordeel aan het begin van je beurt. Ze leveren je geld, 1 kristal of 1 bazaarkaart op.
2) Gooi de dobbelstenen : standaard gooi je 5 dobbelstenen, sommige moskeetegels stellen je in staat om er extra te gooien. Je mag in deze fase kristallen afleggen om te hergooien.
3) Voer de acties uit : standaard voert een speler 2 acties uit, maar sommige moskeetegels laten je toe om extra acties uit te voeren. 
4) Geef 5 dobbelstenen door aan de volgende speler 

De acties en de regels hierbij :
- je kan een dobbelsteen slechts voor één actie gebruiken
- je mag goederen afleggen als zijnde symbolen van de desbetreffende kleur
- een bruin goed is een joker (en kan voor elke kleur gebruikt worden)
- je kan éénzelfde actie meermaals uitvoeren
- je moet een actie volledig uitvoeren vooraleer te beginnen met de volgende actie
- indien je iets krijgt dat niet meer beschikbaar is in de voorraad, geven de andere spelers elk 1 van deze soort af

1) 2 identieke goederen : neem 1 goederenfiche van die kleur
2) 2 verschillende goederen : neem 1 kristal
3) 3 verschillende goederen : neem 1 bruine goederenfiche
4) 4 verschillende goederen : neem 2 goederenfiches naar keuze
5) alle symbolen met geld afleggen : ontvang het afgebeelde aantal geld
6) alle kaartsymbolen afleggen : leg bazaarkaarten open gelijk aan het aantal afgelegde dobbelsteensymbolen en kies er één kaart uit, de andere kaarten worden afgelegd
7) neem een openliggende moskeetegel door de gevraagde goederen af te leggen (dobbelstenen). Vul de vitrine moskeetegels terug aan. Indien je 5 moskeetegels hebt verzameld (4 bij 4 spelers), neem je onmiddellijk en éénmalig een robijn van de moskee op het speelbord.
8) leg het gevraagde aantal goederen (dobbelstenen) af om robijnen te kopen van het speelbord. Je kan bij de diverse goederen zelf gaan aanschaffen (zelfde kleur) of bij de handelspost waar je de gevraagde (diverse) kleuren moet afleggen. Tenslotte kan je ook geld afgeven om de eerstvolgende robijn aan te kopen bij de juwelier. 

In de spelregels krijg je ook nog een mooi overzichtje van de moskeetegels en bazaarkaarten, maar deze zijn allemaal erg logisch en intuïtief. 

Titel : Istanbul - the dice game
Auteur : Rüdiger Dorn
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

08-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
07-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Azul (Plan B games)


In Azul gaan de spelers de wereldberoemde Moorse tegeltjes verzamelen om mooie patronen te vormen in de muren van het paleis van Alhambra. 
Elke speler krijgt een speelbord (dubbelzijdig om eventueel met een variant te spelen), 1 scoremarker die je op nul plaatst op je scorespoor. Er wordt een aantal fabriekstegels in het midden van de tafel gelegd, afhankelijk van het aantal spelers (5/7/9 bij 2/3/4 spelers). Alle 100 tegels (20 van elke kleur) worden in het zakje gestopt en er worden er vier op elke fabriekstegel gelegd. De speler die meest recentelijk Portugal bezocht, wordt de startspeler en krijgt de startspelerfiche. 

Doel van het spel is zoveel mogelijk punten verzamelen vooraleer één speler een volledige rij kan vullen met tegels. Na de lopende ronde waarin dit gebeurt, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten na nog extra punten toe te kennen voor afgewerkte rijen, kolommen en volledig opgevulde kleuren. Het spel verloopt over verschillende ronden, die op hun beurt bestaan uit 3 fasen :

1) fabrieksaanbod : vertrekkende van de startspeler gaan de spelers tegels nemen van de fabriekstegels. Ofwel neem je alle tegels van één kleur van een fabriekstegel en leg je de andere tegels in het midden van de tafel. Ofwel neem je alle tegels van één kleur uit het midden van de tafel. De eerste speler die deze tweede optie kiest, krijgt ook de startspelertegel en legt deze op z'n strafpuntenrij. Nadat je tegels neemt, plaats je deze op je speelbord in een rij naar keuze. Hou er rekening mee dat in elke rij maar één kleur mag vertegenwoordigd zijn (en dat deze kleur nog beschikbaar is op dezelfde rij in je muur). Een teveel aan tegels (die je niet in je gekozen rij kan plaatsen) wordt op je strafpuntenrij gelegd. Deze fase eindigt zo gauw alle tegels weggenomen zijn, zowel op de fabriekstegels als het midden van de tafel.

2) betegelen van de muren : de spelers checken hun rijen (van boven naar onder) of deze volledig gevuld zijn. Rijen die niet vol zijn, blijven liggen voor de volgende ronde. Uit rijen die wel afgewerkt zijn, neem je één tegel en plaats je deze op het veld met de overeenkomstige kleur in dezelfde rij in de muur. De resterende tegels van de rij worden terzijde gelegd. Ze komen enkel terug in het spel als de zak leeg is. Je scoort onmiddellijk punten voor het leggen van een tegel in je muur. De puntentelling is eenvoudig. Je scoort één punt als er geen aangrenzende tegels zijn. Elke aangrenzende tegel en volgende tegel(s) (horizontaal of verticaal) leveren extra punten op, gelijk aan het aantal tegels in dit rijtje of kolom. Trek ook nog punten af voor de tegels in je strafpuntenrij en leg deze tegels dan af. 

3) klaarmaken voor de volgende ronde : indien nog steeds geen speler een rij heeft afgewerkt, trekt de startspeler (diegene met de tegel) vier nieuwe tegels per fabriekstegel en start een nieuwe ronde. Indien er onvoldoende tegels in de zak zitten, plaats je alle afgelegde tegels terug in de zak. 

Aan het einde van het spel scoor je nog 2 punten per afgewerkte rij, 7 punten per afgewerkte kolom en 10 punten per afgewerkte kleur. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Azul
Auteur : Michael Kiesling
Uitgeverij : Plan B games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30-45 min.
Leeftijd : 8+

07-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
06-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.When I dream (Repos)


Nadat we vrijdag al een partyspel à la Dixit presenteerden, zetten we deze trend nog even door met deze "When I dream".
Het spel verscheen vorig jaar al in de originele versie van Hobby Japan, maar krijgt nu z'n grote uitgave door de Belgische uitgeverij Repos.
In het spel gaan de spelers om beurten in slaap vallen om te dromen over allerhande mooie zaken, maar laat jij je beïnvloeden door elfjes, het zandmannetje of de boogeyman? Slaag je er als dromer in om de juiste elementen te achterhalen aan de hand van tips van je medespelers? Hebben sommige spelers een verborgen agenda? Ieder probeert natuurlijk zo goed mogelijk te scoren en dit is afhankelijk van de rol die je elke ronde krijgt toebedeeld.

Het spel bestaat uit een prachtig vormgegeven doos, met dito inlay. We vinden 11 geestkaarten (5 elfje, 4 boogeyman en 2 zandmannetje), 110 droomkaarten (dubbelzijdig en elke kaart heeft 4 elementen (dit zijn begrippen)), 104 puntenfiches, 1 bed, 1 hoofdbord, 1 speelbord, 1 blinddoek en 1 zandloper (2 minuten).
Plaat het speelbord in het midden van de tafel met het bed erop. Leg alle droomkaarten geschud in het bed en plaats het hoofdbord op één element. De puntenfiches en zandloper worden klaargezet. Afhankelijk van het aantal spelers worden bepaalde geestkaarten gebruikt. De oudste speler wordt de "dromer" en zet de blinddoek op.




Er wordt een aantal ronden gespeeld, gelijk aan het aantal spelers, zodat iedereen even veel keer "dromer" is geweest.
Een ronde bestaat telkens uit een nacht- en dagfase. In de nachtfase krijgt elke speler een rol toegewezen in de vorm van een geestkaart. Je houdt deze rol verborgen voor de tegenspelers. De resterende kaart wordt gedekt in het midden van de tafel gelegd. De "dromer" zet z'n blinddoek op en de bovenste droomkaart wordt onderop de stapel gelegd. Draai de zandloper om en begin aan 2 dolle minuten tips geven.

De speler links van de "dromer" begint met het geven van een tip over het zichtbare element op de bovenste kaart van het bed. Deze tip mag slechts bestaan uit 1 woord. Om beurten geven de spelers een tip. Je tip mag geen rijmwoord zijn of lijken op het element en ook geen vertaling ervan. De "dromer" mag op elk moment tussenkomen en het element proberen te raden. Indien de dromer juist raadt, leg je de kaart aan de gele zijde van het speelbord. Bij een fout leg je de kaart aan de blauwe zijde. Daarna gaan de spelers verder met de volgende kaart ... tot de 2 minuten opgebruikt zijn.
- de "dromer" mag altijd passen, de kaart wordt dan aan de blauwe zijde gelegd
- indien een speler geen hint kan geven, zegt deze ook gewoon pas
- indien een speler langer dan 5 seconden moet nadenken over een hint, moet hij ook passen
- indien een speler een slechte, totaal irrelevante tip geeft, krijgt deze de droomkaart voor zich, deze levert een strafpunt op aan het einde van het spel
- als je de kaarten op het speelbord legt, zorg er dan voor dat je de elementen nog kan zien

Na 2 minuten belanden we in de dagfase. In deze fase gaat de dromer z'n droom navertellen en probeert hij zoveel mogelijk elementen op te sommen die hij die nacht heeft tegengekomen. Je mag altijd thematisch een verhaaltje breien rond je opsomming. Na het verhaal mag je de blinddoek afzetten en worden de punten uitgedeeld.
- de elfjes scoren 1 punt voor elke kaart aan de gele zijde van het speelbord
- de boogeyman scoort 1 punt voor elke kaart aan de blauwe zijde van het speelbord
- de dromer scoort 1 punt voor elke kaart aan de gele zijde van het speelbord en 2 extra punten als je alle elementen van de gele zijde hebt opgesomd in je verhaal
- het zandmannetje scoort afhankelijk van het aantal kaarten aan beide zijden van het bord, nl. als er aan beide zijden even veel kaarten liggen, 1 punt per gele kaart en 2 extra punten. Als er 1 kaart verschil is, een aantal punten gelijk aan het aantal kaarten waarvan er het meeste zijn. Als er 2 of meer kaarten verschil zijn tussen geel en blauw, dan scoor je de punten van het laagste aantal van deze kleuren.

De volgende ronde wordt gestart, de volgende speler wordt de dromer. De gebruikte droomkaarten worden willekeurig geschud en gedraaid en onder de stapel geplaatst. Wanneer alle spelers een keertje "dromer" zijn geweest, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten. Vergeet niet strafpunten af te trekken van droomkaarten die voor je liggen.

Titel : When I dream
Auteur : Chris Darsaklis
Uitgeverij : Repos productions
Aantal spelers : 4-10
Speelduur : 20-40 min.
Leeftijd : 8+

06-11-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs