IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
19-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aurimentic (Nikamundus)


In Aurimentic hebben de spelers de kracht over graan, bieten, bomen, stenen, onkruid en kristallen. Ze proberen deze op de diverse eilanden naar hun hand te zetten en de controle te houden over de meest waardevolle eilanden. Door slim om te springen met de grondstoffen verwerven ze inkomsten, kunnen ze slim gaan handelen en kunnen ze gebouwen plaatsen om nog meer macht te krijgen op de diverse eilanden. De speler die aan het einde van het spel het meeste auri (geld) heeft vergaard, wordt uitgeroepen als winnaar.

In de prachtige doos vinden we erg mooi materiaal, 7 dubbelzijdig bedrukte eilanden, 1 dubbelzijdig weerbord, 1 weerfiche, 20 arbeidersfiches, 100 auri, 145 houten grondstoffen (graan, bieten, bomen, stenen, onkruid en kristallen), 8 houten torens, 16 houten boerderijen en 2 dobbelstenen. Elke speler neemt bij aanvang van het spel z'n 2 torens, 4 boerderijen en 3 auri bij zich. Het speelveld wordt opgebouwd uit 5 eilanden naar keuze (voor je eerste spel neem je best de tegels A1-A5). De grondstoffen, arbeidersfiches en geld worden als voorraad klaargelegd. Er worden willekeurig 4 bomen, 4 bieten, 4 graan, 4 onkruid en 2 kristallen verdeeld over de eilanden. De dobbelstenen worden aan een willekeurige startspeler gegeven. Tegen de klok in plaatsen de spelers hun eerste boerderij op een vrije plaats naar keuze op één van de eilanden.

Vooraleer we beginnen nog even een verduidelijking over het weerbord. Over dit bord verschuift een weerfiche. Deze geeft aan op welk type van ondergrond er grondstoffen kunnen gezet worden tijdens de beurt, waarin er handel kan gedreven worden en of er al dan niet onweer losbarst met verlies van grondstoffen tot gevolg (alsook de grondstof die gespaard blijft). Afhankelijk van de gekozen kant van dit weerbord ga je bepaalde combinaties hebben. Onder elk landschapstype staan er telkens 2 onweersvakjes, één met een kruis en één met een hand boven een bepaalde grondstof. Indien een speler tijdens het spel het onweersymbool gooit op één van de dobbelstenen, wordt er hier naar gekeken. Staat de weerfiche bij een kruis, gebeurt er niets. Staat het echter bij het andere symbool, worden alle grondstoffen op het landschapstype waar de weerfiche staat van het speelveld (alle eilanden) verwijderd, behalve de grondstof waar er een hand boven gehouden wordt.



In een beurt doorloopt een speler de volgende (mogelijke) fasen :
1) ontvang auri van gecontroleerde gebieden (indien die er zijn) : je ontvangt 2/2/3 auri voor respectievelijke controle over een graan-, bieten- en bomengebied. Zo'n gebied levert enkel auri op als ze bestaat uit een vierkantje van 2x2 van de desbetreffende grondstoffen.

2) gooi de dobbelstenen en neem de afgebeelde grondstoffen uit de voorraad. Rol je een onweersymbool, dan pas je het mogelijke onweer toe (zoals hierboven beschreven bij het weerbord) en neem je geen grondstoffen. Indien je geen grondstoffen voor je hebt liggen, mag je een hergooi doen na je eerste gooi, maar moet je dit tweede resultaat wel behouden en uitvoeren. Staan er op de dobbelstenen eventuele +1 of -1 symbolen met de weerfiche respectievelijk een plaats naar rechts of links verschoven worden. Na deze fase kan een speler de volgende 5 mogelijke stappen in een willekeurige volgorde gaan uitvoeren. Belangrijk is wel dat je maximaal 3 grondstoffen kan overdragen naar de volgende beurt.

3) plaats grondstoffen op de eilanden :
- je mag grondstoffen enkel plaatsen op het type ondergrond, aangegeven door de weerfiche op het weerbord (indien dit type niet meer beschikbaar is, eindigt het spel)
- indien mogelijk moet je de grondstoffen orthogonaal aangrenzend plaatsen naast elkaar. Als dit niet mogelijk is, mag je op een ander veld van het gevraagde type opnieuw beginnen
- indien je één grondstof insluit tussen 2 grondstoffen van éénzelfde andere soort, dan wordt de "gesandwichte" grondstof omgevormd in de net geplaatste grondstof
- indien je de grondstof plaatst die als bonus op het weerbord staat aangegeven, krijg je een extra grondstof uit de algemene voorraad in je persoonlijke voorraad. Door het verschuiven van de weerfiche in je beurt, kan je dit zelfs meermaals krijgen. (zie magische plaats)
- indien je een grondstof plaatst op een veld met een opgedrukte grondstof ontvang je deze onmiddellijk uit de algemene voorraad in je persoonlijke voorraad.
- indien je een grondstof plaatst op een magische plaats (pentagon-symbool), mag je onmiddellijk de weerfiche 1 of 2 stappen naar links of rechts verschuiven

4) grondstoffen omvormen : (omvormschema staat op het weerbord)
een speler kan tijdens zijn beurt steeds grondstoffen gaan omvormen : 2 graan --> 1 biet; 2 bieten --> 1 boom; 2 bomen --> 1 steen; 2 stenen --> 1 kristal. Kristallen en onkruid kunnen niet omgevormd worden.
Onkruid ga je overigens gebruiken om andere spelers een hak te zetten. Plaats ze strategisch zodat andere spelers geen inkomsten verwerven of nog erger, "sandwich" een strategisch geplaatste grondstof zodat deze ook onkruid wordt.

5) ruilen met de algemene voorraad :
Het weerfiche geeft op het weerbord weer welk type van grondstof in je beurt te koop is of verkocht mag worden. Er mag slechts éénmalig één van beide acties gekozen worden. Ook wanneer het weerfiche eventueel van plaats verandert, mag een speler slechts één keer deze actie in z'n beurt uitvoeren.

6) arbeiders inhuren :
Je hebt arbeiders nodig om je gebouwen te kunnen plaatsen. In ruil voor 2 voedselgrondstoffen (2 graan, 2 bieten of 1 biet en 1 graan) mag je één arbeidersfiches uit de voorraad nemen. Je mag zoveel arbeidersfiches in je persoonlijke voorraad hebben als je wil. Ze tellen niet bij de limiet van 3 grondstoffen. Je kan ze NIET terug inruilen tegen grondstoffen.

7) gebouwen plaatsen :
betaal de kosten om één van je gebouwen (boerderij of toren) op een veld naar keuze te plaatsen op één van de eilanden. (de plaatsingsregels tellen niet voor gebouwen!) Een boerderij heeft kracht van 1, een toren een kracht van 3 voor het bepalen wie de controle over een eiland heeft. Is er een gelijke stand blijft het eiland neutraal en krijgt geen enkele speler de inkomsten. De kosten om een boerderij te bouwen zijn : 1 arbeider, 1 boom en 1 steen. De kosten van een toren zijn : 1 arbeider en 2 stenen.

8) speciale actie : graan offeren
een speler mag aan het einde van z'n beurt 1 graan inruilen om de weerfiche 1 of 2 stappen te verzetten naar links of rechts op het weerbord. Deze actie beëindigt sowieso de speler z'n beurt.

Het spel eindigt onmiddellijk als er aan één van volgende voorwaarden voldaan wordt :
- een speler heeft al z'n gebouwen geplaatst
- het laatst veld van één landschapstype is volgebouwd
- een speler heeft meer dan 50 auri in z'n persoonlijke voorraad en kondigt zelf het einde aan

Daarna volgt er een slotwaardering :
- elke verzamelde auri tijdens het spel
- elk kristal op een eiland dat je controleert is 5 auri waard
- elk eiland dat je controleert is ook 5 auri waard
De speler met het hoogste totaal aan auri wint het spel.

Titel : Aurimentic
Auteur : Nikolaus R. Friedrich
Uitgeverij : Nikamundus
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45-90 min.
Leeftijd : 12+

19-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
18-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Codenames - pictures
Codenames - pictures (CGE) :

+ een overaanbod aan verschillende tekeningen waar je telkens weer iets nieuws in ontdekt
+ het concept van Codenames, dat erg goed werkte, blijft gewoon behouden
+ ipv 25 woorden liggen er nu "slechts" 20 tekeningen, het is overzichtelijker geworden
+ de afdektegels hebben dit keer wel allen een eigen prentje, de spionnen zijn allemaal uniek

- de regelgeving omtrent het gebruik van bepaalde woorden is bij prentjes onduidelijker
- het is op zich toegankelijker voor iedereen (ook voor kinderen), maar in mijn ogen moeilijker om te linken
- ik vind persoonlijk dat je bij woorden iets meer diepgang kan gebruiken en ruimere links verzinnen
- het is gewoon meer van hetzelfde, maar van een prijzen-winnend-spel vinden we dat niet erg

Conclusie : Eigenlijk zou ik de imprESSEN van Codenames hier quasi volledig kunnen kopiëren. We spreken hier over hetzelfde spel, enkel de woorden zijn vervangen door tekeningen. Dit maakt het taalonafhankelijk, toegankelijker voor alle leeftijden en niveaus en gewoon ook iets leuker qua uiterlijk. Persoonlijk vind ik de traditionele Codenames iets leuker omdat daar toch de klemtoon nog ligt op het zoeken van verbanden tussen woorden, kan je iets meer diepgang gaan brengen in je hints (die dan misschien ook inhoudelijk aan elkaar gelinkt worden) terwijl het bij de "pictures" iets oppervlakkiger blijft. Het kan toeval zijn of omdat we nog niet genoeg getraind zijn, maar het maximumgetal dat we nu hanteerden was 2 à 3, en bij de woorden durfden we de lat al wel eens op 4 of 5 leggen. Het feit dat je minder kaarten gebruikt, zorgt ervoor dat het geheel overzichtelijker is (en dat is ook wel nodig met die tekeningen). Ik vermoed dat het puur persoonlijke smaak zal zijn welke versie je het leukste vindt, dus probeer ze gewoon beiden en schaf sowieso één van beiden aan, want het spel is de moeite waard.

18-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alchemists - the king's golem (CGE)


Alchemist - the king's golem is de eerste uitbreiding van het populaire spel Alchemists dat vorig jaar verscheen. Het spel waarbij je door middel van de app toverdrankjes gaat brouwen, je bevindingen ging publiceren en trachten andere spelers op het verkeerde been te zetten.
Deze uitbreiding bestaat uit 4 modules, met daarenboven een upgrade voor de app. Alle uitbreidingen staan in volgorde van moeilijkheid en kunnen naar believen worden gecombineerd. Module 4 is echter ontworpen om te combineren met module 3, dus is het aangeraden om deze steeds samen te combineren.

Module 1 : Startup funding : spelers krijgen de mogelijkheid om het startopstelling aan te passen.
Deze module omvat 20 startopstellingkaarten, een replicator artifact-kaart, enkele boekfiches en een nieuwe deductieblok.
In plaats met de reguliere 2 goud, 1 favorkaart en 2 ingrediënten te starten, worden de startopstellingkaarten geschud, krijgt elke speler er 4. Hij kiest er 2 van en legt de andere af. Ze nemen de afgebeelde goudstukken, ingrediënten, favorkaarten, boekfiches en reputatiepunten. Sommige startopstellingskaarten laten je zelfs het spel beginnen met een artifactkaart. Speel je de variant voor beginnende spelers, krijgt elke speler 1 ingrediënt extra erbovenop.

Module 2 : Busy days : elke ronde komen er diverse nieuwe aanbiedingen (en kosten) bij.
Voor deze module gebruik je de boekfiches, de nieuwe deductieblok en 6 willekeurige (van de 18) nieuwe volgordeborden. Deze worden geschud en elke ronde komt er een nieuw bordje op het speelbord te leggen. Als de spelers hun pion gaan plaatsen voor de speelvolgorde zullen ze andere kosten en opbrengsten met zich meebrengen. Zo zal je reputatie moeten betalen, een actieblokje moeten spenderen, reputatie winnen, goud winnen en een boekfiche ontvangen.




Module 3 : The royal encyclopedia : een totale nieuwe manier om je bevindingen te publiceren.
Qua materiaal voeg je een dubbelzijdig encyclopediebord toe, 1 encyclopedietegel, 16 ingrediëntfiches, 1 witte zegel per speler (zonder ster), 1 extra zegel per speler met zilveren ster.
In plaats van je normale actie uit te voeren bij het publiceren van een alchemisch inzicht, mag je ook je bevindingen publiceren in de koninklijke encyclopedie. De kosten hangen af van of je al dan niet module 4 gebruikt. Zonder deze module zijn de kosten zoals gewoonlijk 1 goud voor de bank en 1 goud voor elke speler die reeds een artikel heeft gepubliceerd met dit zegel. Ook nu weer kunnen bevindingen weerlegt worden om de andere speler strafpunten aan te smeren.

Module 4 : The golem project : de spelers hebben de mogelijkheid om een creatuur uit te vinden, bestaand uit modder en magie.
Voor deze module wordt er wel wat extra materiaal gebruikt. Enerzijds is er het golem-onderzoeksbord, een scoretegel, een golem-project-uitbreidingsbord, een afdekbordje, 3 conferencetegels, 1 extra flesje voor elke speler, een nieuw deductieblok, 6 bevindingsfiches, 16 goedkeuringsfiches, 4 nieuwe favorkaarten, 12 boekfiches, progressietegel en 8 koningstegels.
Met deze variant hebben de spelers 2 totaal nieuwe acties om uit te kiezen, alsook enkele zaken die hiermee samenhangen in de andere acties. Zo zal elke speler meer actieblokjes ter beschikking hebben in z'n beurt (overzichtje in spelregels), kan je bevindingen gaan publiceren zonder dat deze actie je actieblokjes kost, verzamel je goedkeuringsfiches en krijg je extra info als je de golem als proefkonijn gaat gebruiken voor je brouwsels.

Nadat je de actie "verkoop brouwsel" hebt uitgevoerd, komt de nieuwe actie "onderzoek golem". Je geeft de golem via de app één van je ingrediënten. Deze zullen een bepaalde uitwerking hebben op de golem, zodat z'n hart gaat schijnen of er stoom uit z'n oren zal komen. Op deze manier kom je weer extra informatie te weten over de juiste combinatie van ingrediënten. 
De actie die erop volgt, de "koop artifact"-actie is ook ietwat aangepast. Je betaalt voor een kaart nu telkens 1 goudstuk minder dan de normale kost en 1 goedkeuringsfiche in de plaats. Deze fiches verzamel je door de golem te testen. 

Bij de twee nieuwe actie "bezoek bibliotheek" kan je één goedkeuringsfiche afgeven in ruil voor een boekfiche. Deze boeken geven je meer info omtrent de ingrediënten, gebruik de app om meer te weten te komen.
Zo gauw je de golem twee keer hebt getest, mag je je bevindingen ook (gratis) gaan publiceren. Hiervoor gebruik je de extra fiches die je bij aanvang van het spel per speler hebt gekregen. Deze nieuwe stap worden conferenties genoemd. Als je aan conferenties deelneemt, krijg je reputatie en favorkaarten. Uiteraard kosten foute bevindingen je wederom reputatie.

Je begrijpt ongetwijfeld dat dit maar een zéér korte voorstelling is van de uitbreiding om je een idee te geven wat er aan extra's bijkomt. De exacte uitwerking ervan is niet zo simpel en eenvoudig voor te stellen in deze beschrijving. Hiervoor verwijs ik u graag naar de spelregels, alsook de aangepaste app. Het hoeft ook geen betoog dat deze uitbreiding vooral een meerwaarde is voor de doorwinterde Alchemist-speler.

Titel : Alchemists - the king's golem
Auteur : Matus Kotry
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 14+

18-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
17-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Gämsch Alpin
Gämsch Alpin (Zoch verlag) :

+ ludiek gegeven dat je een signaal moet afspreken, zorgt voor de nodige animo
+ het spelconcept is simpel, het uitvoeren ook, het winnen dan weer niet
+ het is hectisch, het is chaotisch, maar het stoort me hier een stuk minder dan bij andere grabbel-en-graai-spellen
+ er zijn enkele kaartjes toegevoegd die kunnen gebruikt worden voor een variant (en nog meer animo)
+ er zijn overwinningspuntblokjes voorzien (maar dit had ook een scoreblokje of nog beter, ludieke fiches mogen zijn)

- het is wat het is en vooral niet meer dan dat
- het thema is nu niet onmiddellijk het meest sexy thema dat er is
- de Duitse titel spreekt niet onmiddellijk aan, ik vrees dat het niet het populairste kaartspel van 2016 zal worden
- enkele Nederlandse vrienden kwamen met een Kickstarter op de proppen met hun spel "TAMPS" dat belachelijk veel op dit spel gelijkt (hoe dit zal aflopen weet ik niet)

Conclusie :
Gämsch Alpin is niet slecht en zeker z'n plaatsje waard in het gamma waarvoor het gemaakt is. Of het potten zal breken, daar twijfel ik dan weer sterk aan. Ook voor bloggers en recensenten is het niet het makkelijkste materiaal, al was het maar om de titel met een umlaut
Zoch verlag bracht in Essen 4 nieuwe titels uit en wat mij betreft is dit de minste.

17-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adrenaline (CGE)


We zijn ondertussen wel wat gewoon van Czech Games Edition wat betreft innovativiteit en creativiteit. Ook dit jaar verrassen ze ons weer, dit keer met een first-person-shooter in de vorm van een bordspel. In Adrenaline kruipen de spelers in één van de robotten om elkaar aan flarden te schieten, niet meer ... maar zeker ook niet minder. Vooral het feit dat de spelregels qua line-of-sight en schade toebrengen erg rechtlijnig en eenvoudig zijn, spraken ons onmiddellijk aan.

Het spel wordt opgebouwd door de 2 dubbelzijdige speelborden tegen elkaar te leggen. Je kan verschillende formaties hanteren, het ene bord is meer geschikt voor kleinere spelersaantallen, het andere voor grotere en één combinatie kan gespeeld worden met alle spelersaantallen. Op het killshot-spoor worden 8 doodshoofdmarkers geplaatst (voor een introductiespel kan je het ook met 5 doen). De "powerup"-kaarten worden geschud en als trekstapel op het bord gelegd. Ook de wapenkaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd. Er wordt alvast een vitrine van 3 wapens opengelegd. De overwinningspunten worden naast het speelbord gelegd. De ladingstegels worden gedekt naast het speelbord geplaatst en in elke kamer van het speelbord wordt er alvast één tegel opengelegd. Kies een willekeurige startspeler en geef hem de startspelermarker.

Elke speler neemt z'n persoonlijke spelersbord, z'n miniatuur, 3 ladingblokjes per kleur (waarvan hij er één van elke kleur op z'n bord plaatst, de rest ernaast). Het doel van het spel is om het meeste overwinningspunten bij elkaar te sprokkelen.
Twee speciale zaken in dit spel :
- als je een aantal keer schade oploopt, zal je adrenalineniveau stijgen en ga je sterkere acties kunnen uitvoeren
- als je een keertje wordt afgeknald, kom je terug tot leven, maar gaan de overwinningspunten die te verdienen vallen door je om te leggen, dalen



De spelers voeren om beurten, kloksgewijs, hun acties uit tot alle doodshoofdmarkers van het spoor zijn gehaald.
In je eerste beurt bepaal je voor je actie je startplaats. Je doet dit door 2 powerupkaarten te trekken, er één te houden en de andere te tonen. De kleur die staat afgebeeld is de plaats waar je start op het bord. Nadien wordt deze kaart afgelegd.

Tijdens je beurt voer je telkens tot 2 acties uit. Je mag deze uitvoeren in een willekeurige combinatie en ook meermaals kiezen. Je hebt de keuze uit :
1) rondlopen : verzet je miniatuur tot drie stappen, bewegen door je steeds orthogonaal (niet diagonaal). Je kan door een deur, maar niet door een muur (verrassend!)

2) dingen oprapen : je mag eerst één stap zetten en nadien zaken oprapen die op je plaats liggen (het gaat om lading of een wapen). Indien je lading opraapt, verwijder je de ladingtegel, verplaats je de afgebeelde ladingblokjes uit je voorraad op je bord, trek je eventueel een powerupkaart (indien afgebeeld op de tegel) en leg je de ladingtegel af. Je hebt een limiet van 3 ladingblokjes per kleur op je spelersbord, alsook een limiet van 3 powerupkaarten. Als je over deze limiet zou gaan, mag je het gewoon niet nemen. Als je een wapen opraapt, kies je één van de wapens uit de vitrine, betaalt de eventuele kosten (linksboven op de kaart, in ladingblokjes of powerupkaarten) en neemt de kaart op handen (het wapen is dan geladen). Je limiet is 3 wapens. Je mag een wapen afgooien om een nieuw te nemen. Je legt hiervoor het afgelegde wapen op de plaats van het wapen dat je uit de vitrine nam.

3) schieten : doorloop de volgende stappen om op elkaar te knallen
- leg een wapenkaart uit je hand voor je op tafel (je schiet deze nu leeg)
- bepaal één of meerdere doelen (afhankelijk van je wapen) in dezelfde kamer of in line-of-sight (erg makkelijk, alles in je eigen kamer en aangrenzende kamers als je naast een deur staat van die kamer).
- betaal eventueel extra kosten om extra schade aan te richten (hangt van je wapen af of dit mogelijk is)
- geef de tegenspelers schade en voer andere effecten uit (indien van toepassing). Je legt de bloeddruppels in je kleur op het spelersbord van een andere speler. Hierdoor komt deze speler op termijn in z'n adrenalinezones (hierdoor verbeteren z'n opraap en schietactie met één extra stapje vooraleer ze oprapen en schieten). Als je het killshot toedient, wordt er op het einde van je beurt gewaardeerd.

Waardering :
- 1 punt voor de speler die als eerste schade toebrengt
- 8/6/4/2/1/1 punten voor de spelers die het meeste schade toebrachten, bij gelijkstand wint de speler die eerder schade toebracht
- killshot, verplaats je bloeddruppel op het doodshoofdenspoor en leg het doodshoofd op de hoogst zichtbare punten van de speler (z'n puntentotaal dat te verdienen valt, gaat nu dalen)
- overkill, een 12de bloeddruppel wordt ook bij op het doodshoofdenspoor geplaatst. Elke extra schade wordt echter beboet in de vorm van markeerfiches (de tegenspeler wil wraak en legt bloeddruppels boven je bord). Indien de speler je in volgende beurten schade toebrengt, worden de markeerfiches als extra schade gezien. Indien je erin slaagt om meer dan 1 kill te doen met één beurt, scoor je 1 extra punt

Dood :
- geef alle spelers punten (zoals hierboven beschreven)
- verwijder alle schade en geef de bloeddruppels terug aan de desbetreffende spelers
- neem je miniatuur van het bord
- trek één powerupkaart, ook als je er al drie hebt
- leg één van je powerupkaarten af en plaats je miniatuur op de startplaats die de kaart aangeeft (kleur)

Einde van je beurt :
- herlaad wapens zo veel je wil door de gevraagde ladingblokjes van je speelbord te leggen of bij te passen met powerupkaarten
- vul alle zaken aan die je wegnam, zoals ladingtegels en wapens

Nadat alle doodshoofden van het spoor zijn genomen, eindigt het spel onmiddellijk (voor je eerste spel) of begint de "final frenzy" ronde. Ze draaien hun actiebordje om en zien iets andere mogelijke acties. Alle spelers zonder schade draaien hun speelbord om (de punten die nu te verdienen vallen zijn aanzienlijk kleiner). Alle spelers spelen eerst de lopende ronde uit en nadien hebben ze nog één beurt. Scoor na deze ronde nog alle spelersborden zoals hierboven beschreven. Deel ook de punten uit voor het doodshoofdenspoor. De speler met de meeste bloeddruppels krijgt weer de hoogste punten, bij gelijkspel scoort de speler die er eerst lag.

Het spel voorziet ook een apart overzichtje van alle wapenkaarten, maar de meeste spreken absoluut voor zich. Erg handig is ook het speloverzicht dat op de achterkant van deze bijlage is gedrukt. Daarnaast staan er in de spelregels nog 2 mogelijke varianten en een variant om met een fictieve speler aan de slag te gaan (zodat je ook met 2 spelers kan spelen).

Titel : Adrenaline
Auteur : Filip Neduk
Uitgeverij : CGE
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 30-60 min.
Leeftijd : 12+

17-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
16-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Edenia
Edenia (BLAM!) :

+ de schaapjes zijn zo schattig, en bovendien allemaal uniek
+ het is een luchtig racespelletje met toch enkele mogelijkheden
+ op de website vind je een spelershulp (wat echt wel handig is)
+ je kan op diverse manieren winnen
+ het artwork is fabuleus grappig en schattig
+ er zullen mensen naar deze doos grijpen, dus je gaat zeker medespelers vinden
+ het heeft een aanzienlijke geluksfactor, maar voor de speelduur is dat niet onmiddellijk een probleem

- het is misschien een tikje te complex gemaakt om er een kinderspel van te maken
- een overzichtje bij in de doos was hier geen overbodige luxe, want er zijn wel enkele kleine regeltjes
- je kan op verschillende manieren winnen, maar eens een speler enkele goede beurten na elkaar kan maken, is het moeilijk om nog te counteren volgens mij (tenzij alle spelers elkaar in evenwicht trachten te houden)
- weer zo'n spelhandleiding in het onhandige, vierkante formaat, kies nu toch gewoon voor een boekje

Conclusie :
Edenia is een schattig spel, schapen in de ruimte is een thema dat al enkele keren gebruikt is, maar dat nu echt ook een makkelijkere uitwerking heeft gevonden. Eens je een speelsessie hebt doorgemaakt, weet je wel hoe het in elkaar zit. Maar of je dan ook echt zin hebt om onmiddellijk nog eens te spelen ... dat is de vraag. Ik leg dit spel graag nog een keertje op tafel om eens op een andere manier te spelen, maar ik vrees dat je net dat tikje te weinig in de hand hebt. Het is pure randomness en geluk, maar dat kan ook erg leuk zijn. Het is fijn om te zien hoe je schapen door het zwarte gat naar alle kanten vliegen, terugbotsen op de randen van het heelal en geteleport worden.

16-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In the name of Odin (NSKN)


In the name of Odin was een succesvolle KS van NSKN. Het beloofde een toegankelijke, rechtlijnige euro te worden en met het populaire viking-thema kon het niet mislukken. In het spel trachten de spelers door het uitspelen van actiekaarten nieuwe gebouwen op te richten in hun dorp, strijders te recruteren, langschepen aan te schaffen en beroemde vikingsleiders aan te trekken. Dit alles om op plundertocht te kunnen trekken en het meeste faampunten te verzamelen. De speler die aan het einde van het spel het meeste faam heeft weten te vergaren, wordt de Jarl en wint dit spel.

Het spel komt met héél wat materiaal, zijnde 1 speelbord, 5 spelersborden, 155 kaarten (90 actiekaarten, 20 gebouwkaarten, 17 heldenkaarten, 12 langschipkaarten, 16 plunderkaarten), 43 fiches (20 constructiefiches, 20 schadefiches en 3 vikingfiches), 5 scoremarkers en 90 plastic viking miniaturen (rode strijders, zwarte handelaars en blauwe zeilers). Het speelbord wordt voor niets anders gebruikt dan het behouden van een overzicht op de diverse kaarten (met vitrines voor alle soorten), de voorraad aan fiches, de voorraad aan viking-miniaturen en het scorespoor dat rondom het speelbord loopt. De spelers krijgen allen een persoonlijk spelersbord en alvast 6 actiekaarten op handen van de geschudde trekstapel.



Het spel verloopt over een aantal ronden, afhankelijk van de snelheid waarin de spelers de plunderkaarten zullen doorlopen. De spelers voeren om beurten hun acties uit, die telkens bestaan uit 2 fasen, de actiefase en trekfase.

1) Actiefase : tijdens deze fase mag een speler zoveel acties uitvoeren als hij wil. Voor de meeste acties moet je bepaalde symbolen afgeven die op de actiekaarten staan afgebeeld. De gebruikte kaarten gaan op de aflegstapel. Elke kaart kan maar voor één doeleinde gebruikt worden. De mogelijke acties zijn :
- actiekaarten ruilen (éénmalig in een beurt) : je mag één van je handkaarten ruilen met één van de vitrine. Je mag vooraleer je dit doet één van je actiekaarten afleggen om de vitrine volledig te vernieuwen.
- vikings verzamelen : spendeer 1/2/3 vikingsymbolen op actiekaarten van dezelfde kleur om 1/3/6 vikingminiaturen in je persoonlijke voorraad te nemen. Er geldt echter een limiet van max. 10 vikingen in totaal. Je legt een eventueel teveel af in de algemene voorraad.
- een held recruteren : spendeer het gevraagd aantal recruteersymbolen op actiekaarten om één van de helden uit de vitrine aan te schaffen. Indien je de de meest linkse held neemt, scoor je onmiddellijk 1 faampunt erbovenop. Schuif alle helden door naar rechts en vul de meest linkse plaats aan met een nieuwe held. Een speler kan slechts één held in z'n dorp hebben. Indien je een tweede aanschaft, moet je de andere onmiddellijk onder de trekstapel plaatsen. De eigenschap van de held is onmiddellijk van toepassing.
- de speciale eigenschap van een held gebruiken : voer de actie uit zoals omschreven op de heldenkaart. Leg de held nadien onmiddellijk onder de trekstapel heldenkaarten.
- een gebouw oprichten : spendeer 3 bouwvakkersymbolen en 1 constructiefiche om één van je gebouwen in je dorp op te richten. Je mag gebouwen nooit overbouwen en elk type maar één keer bouwen. De speciale eigenschappen en toekomstige kortingen worden onmiddellijk beschikbaar na het bouwen van het gebouw.
- een langschip aanschaffen : spendeer 3 zeemanssymbolen en koop een langschip uit de voorraad. Leg het op één van je aanlegkades aan je spelersbord. Je mag nooit een langschip vervangen. Vul de vitrine na de aankoop aan.
- een langschip laten terugkeren : spendeer 2 zeemanssymbolen om een langschip na een plundertoch terug naar de actieve kant te draaien.
- een langschip repareren : spendeer 2 zeemanssymbolen en verwijder 1 schadefiche van een langschip (zelfs al is het nog niet teruggekeerd na een plundering).
- plunderen : indien je minstens een held en 1 langschip op je spelersbord hebt liggen, mag je op plundertocht gaan. Doorloop de volgende acht stappen.
1) kondig de plundering aan : kies één van de plunderkaarten die je aankan qua bereik en manschappen
2) kies een langschip en controleer het bereik : vergelijk het bereik van je gekozen langschip met de plaats van de plunderkaart (de bovenste vergen bereik 1, de middelste bereik 2 en de onderste bereik 3), elke schadefiche op een langschip laat het bereik met 1 dalen.
3) spendeer vikings : elke plunderkaart en vikingfiche geeft aan hoeveel en welke vikingen een speler uit z'n persoonlijke voorraad moet afleggen in de algemene voorraad. Sommige gebouwen, helden en langschepen geven je hier een korting.
4) pas plundervoorwaarden aan : de andere spelers mogen 1 actiekaart spelen (met een max. van 3 in totaal) om de voorwaarden van de plundering aan te passen. Indien er minder dan 3 kaarten zijn gespeeld door de andere spelers worden de resterende van de trekstapel getrokken.
5) match de gevraagde actiesymbolen : de speler die plundert moet nu tegemoetkomen aan de voorwaarden van de drie kaarten die opengespeeld zijn door de tegenspelers en trekstapel. Alle gespeelde kaarten worden afgelegd.
6) ontvang faampunten : ontvang de punten zoals aangegeven op de plunderkaart en de zeezone (bereik) met plus- of minuspunten voor resterende kaarten op tafel (0/1/2/3 kaarten geven +1/0/-1/-2 punten). De resterende actiekaarten worden afgelegd en de plunderkaart wordt naast het spelersbord van de plunderaar gelegd.
7) beschadig het langschip : leg één schadefiche op het langschip dat op plundertocht ging en draai het om naar de inactieve zijde.
8) vul de plunderkaartenvitrine aan en trek kaarten : vervang de vikingfiche met die van naast het speelbord, schuif de plunderkaarten naar boven en vul de vitrine aan door de onderste plek op te vullen. De spelers die een kaart speelden om de plundervoorwaarden aan te passen trekken nu één extra actiekaart van de vitrine op handen. Nadien wordt de vitrine aangevuld.

2) Trekfase :
Nadat je alle gewenste acties hebt uitgevoerd, vul je je hand terug aan tot zes kaarten door kaarten te trekken van de trekstapel. Als de trekstapel is opgebruikt, wordt de aflegstapel geschud en als nieuwe trekstapel gebruikt.

Zo gauw de laatste plunderkaart is vervuld, eindigt het spel. De actieve speler mag geen acties meer uitvoeren en iedereen gaat over tot de eindwaardering. Je ontvangt faampunten voor :
- opgerichte gebouwen in je dorp (op je spelersbord)
- faampunten op gebouwde langschepen in je bezit (geen belang of ze beschadigd zijn of niet zijn teruggekeerd)
- elke set van 3 vikingen van dezelfde kleur (rood/blauw/zwart) is 1 punt waard
- elke set van 3 verschillende vikingen is 1 punt waard
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : In the name of Odin
Auteur : Krzysztof Zieba
Uitgeverij : NSKN
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 13+

16-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
15-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dokmus
Dokmus (Lautapelit) :

+ abstract, met een grote "A"
+ het spel verloopt snel en vlot en de spelregels zijn erg duidelijk (eens je aan het spelen bent)
+ je gaat toch telkens weer uitgedaagd worden om manieren te vinden om je tenten over de tegels te verspreiden

- die tentjes zijn niet de makkelijkste houten figuren om te hanteren
- het verschuiven en roteren van de tegels moet erg secuur gebeuren om geen tentjes te laten omvallen
- op zich is het verspreiden van je tenten het belangrijkste, ik heb het gevoel dat er net dat tikje te weinig inzit om interessant te blijven
- de doos is weer stukken te groot voor het weinige (doch mooie) materiaal dat erin zit

Conclusie :
Dokmus is zeker geen slecht spel en zal de abstracte speler zeker een uitdaging bieden. Ik vrees echter voor de herspeelbaarheid. Ondanks het feit dat de tegels dubbelzijdig zijn en er waarschijnlijk oneindig veel mogelijkheden zijn, lijkt het me toch steeds weer op hetzelfde uit te draaien. Als je echt opteert voor een abstract spel lijken andere spellen me meer geschikt dan deze titel. Het thema zegt mij persoonlijk ook niet zo erg veel en doet er overigens ook totaal niets toe. Het spel zit clever in elkaar, is strak en goed vormgegeven (met uitzondering van de onhandige tentjes), maar heeft me toch niet echt weten te overtuigen.
 

15-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Order of the gilded compass (Grey fox games)


Bij het doorlezen van de spelregels bekroop me een gevoel van herkenbaarheid. Alea Iacta Est van Aleaspiele blijkt van dezelfde auteurs en komt volledig overeen met dit spel, enkel het thema is ietwat aangepast en hier en daar zijn er enkele kleine wijzigingen aangebracht.

In de doos vinden we diverse gebouwtegels, 26 mapfiches, 36 artifactfiches, 6 collectiekaarten, 20 speciale eigenschapskaarten, 24 magische voorwerpen, 24 kennisfiches, 30 gezonken schatfiches, 20 missies, 36 schatten, 36 specialisten, 42 dobbelstenen en een startspelerfiche. Je kan dit spel op verschillende manieren opzetten en afhankelijk van je opstelling gaat het spel diverse richtingen uit. Je gebruikt telkens 3 A-gebouwen in combinatie met 1 B-gebouw en 1 C-gebouw. Afhankelijk van de gebruikte gebouwen gaan ook de bijpassende fiches al dan niet in het spel komen. Elke speler krijgt alleszins de 8 dobbelstenen in z'n kleur, een collectiekaart en één hergooi/kennisfiche. Kies een willekeurige startspelen en je kan er al aan beginnen.



Het spel verloopt over 5-6 ronden (bij 4-5/2-3 spelers) waarin de spelers om beurten hun dobbelstenen gooien en een gekozen aantal op één van de beschikbare gebouwen plaatsen. Nadat iedereen dit een keertje deed, hergooit de startspeler z'n dobbelstenen en legt hij wederom een combinatie af. Dit gaat zo door tot de lopende ronde waarin een speler z'n laatste dobbelsteen op een gebouw plaatst. Na het plaatsen van de dobbelstenen worden de gebouwen één voor één (van links naar rechts en boven naar onder) afgehandeld en verzamelen de spelers fiches, voordelen, ... die punten zullen opleveren aan het einde van het spel. De spelers krijgen hun dobbelstenen terug, de startspeler schuift één speler met de klok op en er begint een volgende ronde. Nadat alle ronden zijn afgehaspeld, wint de speler met het meeste goud (aangegeven op de fiches die je verzamelt).

De A-gebouwen :
1) archief : dobbelstenen dienen in sets te worden afgelegd. De dobbelstenen moeten in set allen dezelfde waarde hebben. Elke waarde kan in combinatie met z'n aantal maar één keer voorkomen op het archief. Je mag meerdere groepen gaan samenstellen of dobbelstenen aan je set toevoegen, zolang je niet zondigt tegen de voorwaarden. De speler met de hoogste combinatie (eerst meeste dobbelstenen, dan waarde) heeft als eerste de keuze uit één van de maptegels die erbij liggen. Daarna nemen alle andere spelers in volgorde ook een maptegel tot deze opgebruikt zijn. Dobbelstenen die niets opleveren worden in alle gevallen op de bibliotheek gelegd, waar ze later een hergooi/kennisfiche opleveren.
2) universiteit : hier kan je specialisten inhuren die in combinatie met je maptegels extra punten opleveren. Je dient hier enkele dobbelstenen te plaatsen of combinaties van waarde 5 (bv. 1-4, 2-3). Rangschik de dobbelstenen van lage naar hoge waarde. Indien er dobbelstenen uit de universiteit vallen, worden ze op de bibliotheek gelegd.
3) bibliotheek : elke dobbelsteen die hierop wordt gelegd, levert een hergooi/kennisfiche op die de speler voor zich legt. Je kan deze ten allen tijde gebruiken om een willekeurig aantal dobbelstenen te hergooien. Aan het einde van het spel leveren 2 zulke fiches 1 goud op.

B-gebouwen :
1) veilingshuis : op deze locatie dienen straten gelegd te worden. Elke speler mag er maar één combinatie leggen en dezelfde combo mag er nooit liggen. Ofwel moet er verschil in lengte van straat zijn, ofwel moet de waarde hoger of lager zijn. Bij het afhandelen kiezen de spelers van hoog naar laag één van de openliggende artifactfiches. Deze fiches leveren goud op naar gelang het verzamelde aantal (waarde aangegeven op de fiches)
2) Schattenjagersgilde : werkt op identiek dezelfde manier als het veilingshuis en levert je een geheime missiefiche op. Deze tegel geeft een voorwaarde aan. Als je op het einde van het spel aan de voorwaarde voldoet, scoor je het afgebeelde goud.

C-gebouwen :
1) verborgen tempel : de spelers leggen een dobbelsteencombinatie van 2 dobbelstenen met waarde 7 op één van de vrije verborgen tempeltegels. Ze kunnen hier niet afgejaagd worden en krijgen deze tegels bij de afhandeling. Op deze tegels staan magische voorwerpen waarvan de kleur overeenkomt met die van de specialisten. Je dient ze daarom ook met hen te combineren om de waarde van de specialist te verdubbelen.
2) illuminatie : de spelers leggen dobbelstenen af naar gelang hetgeen dat de vorige speler legde (bv. speler 1 legt een vijf, de volgende legt verplicht een 5 en een andere waarde bv. 2, de derde speler legt verplicht een 5, een 2 en wederom een andere waarde). Je mag slechts één rij per speler maken, maar je mag verder aanvullen. Enkel de spelers met de twee langste combinaties krijgen een beloning. Bij de illuminatie krijg je speciale eigenschaptegels. De speler met de langste combo kiest als eerste één van de drie openliggende tegels, diegene met de tweede beste combo neemt als tweede een tegel en de laatste, overblijvende tegel gaat terug naar de eerste speler. Elke niet-gebruikte speciale eigenschap levert aan het einde van het spel 1 goud op.
3) gezonken galjoen : elke keer een speler hier dobbelstenen wil leggen, plaatst hij één dobbelsteen meer dan de vorige combo en telkens met een grotere gezamenlijke waarde. De eerste speler legt er één, de volgende twee, ... Daarna neem je hetzelfde aantal schatfiches als het aantal dobbelstenen die je aflegde. Je bekijkt de waarde en legt ze gedekt voor je neer. De speler die uiteindelijk het meeste dobbelstenen op het galjoen plaatste, mag 2 van z'n fiches definitief houden, de andere spelers die dobbelstenen hebben geplaatst, mogen één fiche houden. Elke tegel scoort aan het einde tussen de 1 en 3 goud.
4) Schattentoren : de spelers leggen één dobbelsteen op de toren (waarde 1-3 in de linkerkolom, waarde 4-6 in de rechterkolom), een tweede speler mag de onderste rij aanvullen zodat ze gezamenlijk 7 waard zijn. Na de ronde krijg je voor elke dobbelsteen van jezelf een schatfiche in de afgebeelde kleur. Dobbelstenen die uit de toren worden geduwd, komen in de bibliotheek terecht. De schatfiches zijn tussen de 0-3 goud waard.

Titel : Order of the gilded compass
Auteurs : Bernd Einstein & Jeff Allers
Uitgeverij : Grey fox games
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30-60 min.
Leeftijd : 10+

15-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
14-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Touria
Touria (Huch) :

+ een prachtig vormgegeven spel met een thematisch sterke uitwerking
+ de draaiende torens zijn een leuk gevonden gimmick
+ het is een racespel, maar naar het einde toe maken nog veel spelers kans op de winst
+ de speciale eigenschappen van de tegels zijn allemaal netjes opgelijst op de achterkant van het spelregelboek
+ de diverse acties staan op een apart blaadje en niet in de spelregels, dit onlast langs de ene kant de grootte van de spelregels en tijdens het spel is het handig om het actieblaadje door te geven zodat de spelers buiten hun beurt nog even kunnen nalezen
+ het spel is in het Nederlands verschenen door Geronimo-games, wat erg fijn is

- de speelduur is aan de iets te lange kant, je kan beter het voorgetelde introductiespel gebruiken
- bij een mindere lichtinval is het niet eenvoudig om de acties op de torens te onderscheiden
- het slot van het spel, zijnde opendraaien van de deuren is pure willekeur en geluk (maar stoorde me niet echt)
- het wordt op de duur wel eerder repetitief en niet meer zo uitdagend (voor de veelspeler)
- je kan pas echt aan de slag als het effectief jouw beurt is, op voorhand denken is een beetje moeilijk

Conclusie :
Touria is zonder twijfel een mooi spel, het is toegankelijk voor families, maar het vergt wel wat gewenning. Er zijn wel wat diverse acties en mogelijkheden en voor een beginnende speler is het niet altijd even duidelijk. Voor een doorwinterde speler valt het allemaal wel mee, maar is het dan weer iets te snel repetitief. Het is zo'n spel dat eigenlijk wat vis noch vlees is. Ik vind het eigenlijk wel prettig, maar het is niet zo dat het top is. De draaiende torens zijn leuk gevonden, maar zorgen er ook voor dat je je speelbeurt niet echt kan plannen en dat je pas effectief kan gaan nadenken als je beurt er daadwerkelijk is. Het materiaal is mooi, nodigt zeker uit tot spelen en je zal beziens hebben door eventuele voorbijgangers (op beurzen en spelevenementen) door dit artwork. Ik vermoed dat dit spel ook best met 3 spelers wordt gespeeld, dan gaat het veel vlotter en kom je sneller terug aan de beurt en stoort het misschien niet om naar 7 hartjes en 7 goud te spelen, bij 4 spelers is dit eerder aan de lange kant.

14-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.First class (999 games/Hans im Glück)


De nieuwe big-box van HiG, die in het Nederlands wordt verdeeld door 999 games, wij staan te trappelen. De nieuwe van auteur Helmut Ohley, de man achter Russian railroads, wij trappelen nog een beetje harder. Als we erg kort door de bocht gaan, zouden we dit spel ook wel Russian railroads the cardgame kunnen noemen misschien. Enerzijds omwille van het feit dat de auteur dezelfde is, anderzijds omdat het thema bij de treintjes blijft. Het spelmechanisme waarvoor men koos is echter compleet verschillend. Waar RR nog een beroep deed op worker-placement ga je hier met een soort van card-drafting aan de slag.

First Class komt als basisspel met onmiddellijk 5 modules bijgeleverd. In deze bespreking geef ik u graag een overzicht van het basisspel en een korte omschrijving van wat de modules toevoegen aan het geheel. Een spelletje First class loopt over 6 ronden, opgedeeld in 3 keer 2 ronden, met na elke even ronde een tussentelling. Aan het einde volgt nog een slotwaardering en de speler met de meeste punten wint het spel. Het basisspelmateriaal bestaat uit : 94 wagonkaarten (waarden 0/1/2/4/7/12), 16 postwagonkaarten, 72 basiskaarten (24 in 3 kleuren), 21 speleindekaarten, 12 conducteurs, 4 locomotieven, 24 blokjes, 48 munten 1 Konstantinopelfiche, 4 spelersborden, 1 scorebord, 1 startspelerfiche en 1 startspelerfiguur.

Het scorebord wordt terzijde gelegd en alle spelers plaatsen 1 van hun conducteurs op nul punten. De blokjes van hun kleur leggen ze naast dit scorebord. De wagonkaarten worden per waarde klaargelegd. Elke speler ontvangt een spelersbord, waaraan hij rechts 2 wagonkaarten legt waarde nul als start van z'n twee treinen. De twee resterende conducteurs worden net voor deze wagonkaarten gelegd. De houten locomotief wordt in de startplaats gezet en elke speler ontvangt alvast 1 munt die hij linksonder op z'n spelersbord plaatst op de voorziene plaats. De locomotieffiches worden in volgorde klaargelegd, alsook het Konstantinopelfiche. Elke speler ontvangt de 4 postwagonkaarten in z'n kleur. De speleindekaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd, er worden alvast vier kaarten als vitrine opengelegd. Daarnaast krijgt elke speler alvast één kaart (te kiezen om beurten uit een stapeltje gelijk aan het aantal spelers +1). Tenslotte neem je de kaarten met de groene achtergrond en leg je er 18 van open in 3 rijen. Het startspelerfiche leg je links naast de eerste rij en je kiest een willekeurige startspeler die de startspelerfiguur voor zich zet. 



Als je aan de beurt bent, neem je ofwel één van de openliggende kaarten uit één van de drie rijen of het startspelerfiche.
Indien je de startspelerfiche neemt, dan verwijder je onmiddellijk de eerste kaart uit de eerste rij en voer je de zaken uit die op de startspelerfiche staan. Je krijgt zelf 2 geld, de volgende speler krijgt niets, de 3de speler krijgt een wagonkaart waarde 0 en de vierde speler krijgt een wagonkaart waarde 0 of een upgrade van een 0 naar een 1. In de volgende ronde word je startspeler.
Indien je een kaart neemt uit de vitrine, heb je twee mogelijkheden. Ofwel voer je de actie uit die op de kaart staat aangegeven (zie onder) OF je doet een upgrade van één van je wagonkaarten en legt de kaart zonder gevolgen af. Als je een kaart uit een rij neemt en er op die manier voor zorgt dat er zoveel kaarten uit de rij zijn verdwenen als het aantal spelers, worden de resterende kaarten van deze rij uit het spel verwijderd.
Dit systeem wordt drie keer herhaald, zodat elke speler 3 kaarten heeft kunnen nemen. Resterende kaarten worden afgelegd en alles wordt in gereedheid gebracht voor de volgende ronde. Aan het einde van ronde 2,4 en 6 is er een tussentelling. Na ronde 6 volgt er nog een slotwaardering.

De verschillende kaarten :
- Nieuwe wagon nemen : je neemt de afgebeelde wagonkaart uit de voorraad en plaatst deze aan je trein. Je legt ze steeds rechts naast de vorige kaart. Is dit de vijfde kaart in je rij, dan leg je onmiddellijk één van je postwagonkaarten en mag je de overeenkomstige bonus activeren. Is dit de negende kaart neem je onmiddellijk de bovenste locomotieffiche en scoor je de afgebeelde overwinningspunten.
- Een wagon opwaarderen : draai de wagonkaart om naar de volgende waarde of neem de volgende waarde uit de voorraad. Let wel dat je wagonkaarten steeds in aflopende volgorde moeten blijven in de rij. Je moet dus eerst je meest linkse kaarten gaan opwaarderen om daarna de rechtsliggende kaarten te upgraden. Sommige symbolen geven een specifieke upgrade aan, terwijl anderen je de keuze laten. Je moet echter altijd wel stap voor stap opwaarderen.
- Je conducteurs bewegen : verzet je conducteurs het afgebeelde aantal stappen op je trein(en). Erg belangrijk is dat je je conducteur verzet op de treinen, want bij de tussentelling zullen enkel de kaarten tellen waar je conducteur gepasseerd is of op staat. Bereik je overigens als eerste met je conducteur een locomotieffiche (10de in de rij van kaarten) dan scoor je extra punten.
- Je locomotief bewegen : linksboven op je spelersbord start je locomotief vanuit Parijs. Telkens een kaart je in staat stelt om de locomotief te verplaatsen, zet je hem een aantal stappen naar links (zoals aangegeven op de kaart). Je kan de route langer maken door de passende kaarten te selecteren. Komt je locomotief op een puntensymbool scoor je onmiddellijk de afgebeelde punten. Passeer je een horlogesymbool scoor je de eigenschap bij de tussentelling.
- Je route langer maken : zie hier net boven
- Opdrachtenkaarten : worden naast je speelbord gelegd. Eens je voldoet aan de voorwaarden die bovenaan de kaart staan, mag je de kaart omdraaien (bovenop je normale beurt) en de bonussen onderaan de kaart uitvoeren.
- Speleindekaarten aanschaffen : naast je reguliere beurt kan je speleindekaarten aanschaffen tegen een betaling van 4 munten. Sommige actiekaarten laten je overigens ook toe om zulke kaarten te nemen. Hou ze naast je spelersbord en scoor hiervoor punten aan het einde van het spel. Vul nadien de vitrine terug aan tot vier kaarten.
- Geld : elke speler heeft een aflegplaats voor 12 munten. Je start het spel alvast met 1 munt. Als je munten krijgt, plaats je deze van onder naar boven en van links naar rechts op je spelersbord. Je mag de munten gebruiken als je aan de beurt bent naast je normale kaartenactie. Afhankelijk van de plaats waar je de munt wegneemt kan je gebruik maken van de bonus die het oplevert, zijnde een wagonkaart waarde 0 aanleggen, je conducteur of locomotief verzetten en een upgrade naar keuze doen. Je kan een munt ook omzetten in 1 overwinningspunt of voor vier munten dus een speleindekaart aanschaffen.

Tussentelling :
- bonussen voor je locomotief : voer alle eigenschappen uit die bij de horlogesymbolen staan die je gepasseerd bent met je locomotief. Je mag kiezen in welke volgorde je de bonussen neemt. Je kan ze wel maar één keer per waardering gebruiken.
- punten voor je treinen : tel de waarde van de wagonkaarten op waar je conducteur gepasseerd is of op staat, van beide treinen.

Eindtelling :
- voor elke resterende munt scoor je 1 punt
- punten voor speleindekaarten waaraan je voldoet

De speler met de meeste punten wint het spel.

Module A : opdrachten : brengt extra opdrachten in het spel, alsook verdubbelaars die je bij één van je kaarten kan inzetten. Deze leveren bij de waarderingen dubbele punten op.
Module B : postkaarten en beroemdheden : zijn ook verdubbelaars, de beroemdheden verdubbelen de waarde van de wagonkaart waaraan je ze toewijst, de postkaarten verdubbelen je uitbreidingen van je route vanuit Parijs.
Module C : wie is de moordenaar? : elke speler krijgt een verdachtenkaart bij aanvang van het spel die hij geheim houdt. In de loop van het spel ga je aanwijzingen kunnen verzamelen om te achterhalen wie de moordenaar aan boord is.
Module D : passagiers en bagage : je tracht passagiers en hun bagage onder te brengen in je wagonkaarten. Des te meer je er kan meenemen, des te meer punten zullen ze opleveren. Passagiers brengen overigens extra munten en een éénmalige bonus op. De bagage zal dan weer punten opleveren tijdens het spel en bij de eindtelling, alsook een éénmalige bonus.
Module E : wijken en mecaniciens : deze kaarten worden tussen je twee treinen geplaatst en hebben ook op beide betrekking. De wijken brengen extra punten op voor de wagonkaarten die net boven en onder de wijk liggen (als de conducteur hier gepasseerd is). De mecaniciens zijn een soort van mini-opdrachtjes waarvoor je de nodige bonussen ontvangt tijdens het spel als je eraan voldoet. 

Titel : First Class
Auteur : Helmut Ohley
Uitgeverij : 999 Games/ Hans im Glück
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

14-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
13-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Not alone
Not alone (Geek attitude games) :

+ het concept één-tegen-allen, dat valt zeker in de smaak
+ het spel is erg fraai vormgegeven (zowel het artwork op de kaarten, de speeldoos, als de speelstenen)
+ het is even wennen aan de diverse locaties, maar het spel loopt daarna als een trein
+ er zit wel wat denkwerk achter je actie, vooral als creature
+ het is asymmetrisch, dus de spelervaring zal als mens of creature totaal anders zijn
+ het thema is niet alledaags en klinkt gewoon al spannend

- het is asymmetrisch, dus de ene partij zal het anders ervaren als de andere partij
- het is en blijft een luchtig "ik-kan-jou-doorzien-spel", dus je kan je kapot gaan analyseren (met AP tot gevolg)

Conclusie : Persoonlijk ben ik niet zo'n grote fan van dungeon-crawlers of asymmetrisch kaartspellen, maar laat dit spel nu net de uitzondering zijn die de regel bevestigt. Qua thema is dit spel al erg fraai, maar ook het totale gevoel is bangelijk. De strijd tussen beide partijen verloopt ook redelijk spannend. Het feit dat je dit spel vooral moet "spelen" maakt het ook wel fijn, uiteraard ga je bepaalde zaken moeten afwegen (zeker als creature), maar uiteindelijk blijft het een beetje een gok voor beide partijen om al dan niet op dezelfde locatie uit te komen. Deductie is zeker aanwezig in de rol van creature, maar er zijn ook uitwegen. Opportuniteiten zien als mens en dit kunnen anticiperen als mens is een must. Ik leg dit spel graag nog vaak op tafel, want het weet mij keer op keer te boeien en eens je de locaties uit het hoofd kent, gaat alles nog vlotter en ga je nog meer aandacht kunnen besteden aan spelsfeer. In mijn ogen een aanrader als je houdt van het genre.

13-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simurgh - Call of the dragonlord (NSKN)


Vandaag staat er nog eens een uitbreiding op het programma. Neen, geen kleintje dit keer, maar een volwaardige, grote doos volgepakt met materiaal dat onder verschillende modules naar hartelust kan gecombineerd worden met het basisspel, waarover je hier meer vindt : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2798708. In dit artikel geef ik je dan ook graag een overzichtje van de diverse modules en hun toevoegingen aan het basisspel. In de spelregels staan ook de best mogelijke combinaties en welke combo's er beter niet gemaakt worden met de diverse modules.

Module 0 : Diversiteit
Deze module heet bewust module nul, aangezien er geen expliciete wijzigingen zijn aan het basisspel. Deze module voegt gewoon extra materiaal toe, zodat er meer mogelijkheden zijn in het basisspel. Zo komen er 8 productietegels bij, 8 exploratietegels, 5 transformatietegels en 5 onderzoekstegels. Je voegt al dit materiaal gewoon bij de startopstelling van het basisspel en hanteert de reguliere spelregels.

Module 1 : Tovenaars
Qua extra materiaal worden de tovenaarsminiaturen gebruikt, alsook de tovernaars hun speciale eigenschapskaarten. Elke speler krijgt een tovenaar toegewezen in z'n spelerskleur bij aanvang van het spel. Er wordt één eigenschapskaart van de stapel getrokken en luidop voorgelezen, dit is de speciale eigenschap die de tovenaars dit spel kunnen hanteren. Het gebruik van deze eigenschap is een gratis actie, maar brengt voor sommige eigenschappen wel een kostprijs met zich mee. Een speler mag de eigenschap maar één keer per beurt uitvoeren.

Module 2 : Vergeten metropolis
Deze module is ongetwijfeld de grootste. Het voegt een extra dubbelzijdig speelbord toe aan het spel. De spelers zullen hun tovenaars over dit bord bewegen (deze module wordt best niet gecombineerd met module 1). Elke speler krijgt ook een stapel toverspreukkaarten met aan de ene kant een grote spreuk en een kleinere aan de andere kant. Er staat telkens op aangegeven welke grondstoffen een speler moet inruilen om de spreuk te mogen activeren en het aantal manna dat erdoor vergaard wordt. Als hoofdactie kan je een grote spreuk gaan vervullen. Het vervullen van een kleine spreuk is een gratis actie, alsook het terugroepen van je tovenaar naar de witte stad. Als je een grote spreuk lanceert, draai je de kaart naar de achterzijde. Het gewonnen manna wordt gebruikt om je tovenaarsfiguur te verzetten op het nieuwe speelbord (metropolis). Een kleine spreuk verloopt op identieke wijze. Als een speler z'n tovenaar terugroept van het speelbord, neem je niet meer deel op het Metropolisbord, maar heb je een extra drakenrijder om in te zetten op het standaardbord. Als je je tovenaar echter laat verder bewegen op het Metropolisbord ontvang je telkens de afgebeelde grondstoffen van je stopplaats. Komt de tovenaar helemaal bovenaan, plaatst hij z'n figuur op de hoogste plaats en ontvangt de overeenkomstige overwinningspunten. Alle andere spelers krijgen nog één speelbeurt en dan eindigt het spel.

Module 3 : Leiderschapstegels
Deze module introduceert een nieuw type van actietegels die de limiet van het aantal vazallen dat je per beurt mag plaatsen doorbreken. Het introduceert nieuwe opties, alsook een element van onzekerheid omdat spelers op deze manier van actieplaatsen gebruik gaan kunnen maken waar je niet echt op gerekend had. Het wordt allemaal een tikje onvoorspelbaarder.

Module 4 : Eigenschappen van het huis
Door elk huis z'n specifieke eigenschap te geven, zullen de spelers een spel nu asymmetrisch aanvangen. Elke speler heeft nu een unieke eigenschap voor z'n draken en kan speciale eigenschappen gebruiken om extra bonussen te ontvangen bij bepaalde acties. De spelers zullen echter eerst de eigenschappen moeten vrijspelen door de gevraagde grondstoffen te verwerven en af te geven. Zo gauw er aan de eisen voldaan is, wordt de huiskaart omgedraaid naar de actieve kant en kan de eigenschap gebruikt worden. Als gratis actie kan een speler dan éénmalig per beurt de eigenschap hanteren.

Module 5 : Queesten
Door queesten toe te voegen, kunnen de spelers op meer diverse manieren punten scoren. Ze gaan opdrachten vervullen waardoor ze extra overwinningspunten aan hun totaal kunnen toevoegen. Elke speler krijgt bij aanvang 2 queestkaarten van de trekstapel. Als een speler in z'n beurt aan de voorwaarden aan een kaart voldoet, mag hij als gratis actie de kaart voor zich openleggen. De speler legt een marker op de kaart om aan te geven dat de queeste vervuld is. Aan het einde van het spel worden al deze markers gebruikt om op de drakentegels te leggen. Vertrekkende van de laatste speler legt elke speler de markers op een drakentegel naar keuze. Ze tellen mee voor het behalen van de meerderheden op drakentegels (zie regels basisspel)

Module 6 : Schurken
Deze module introduceert een nieuw type van personages, de schurken. Ze gelden als een speerman, maar hebben daar bovenop naar een speciale eigenschap. De schurk vervangt bij aanvang van het spel één van de speermannen in de voorraad van de spelers. Daarbovenop krijgen de spelers een schurkenkaart die een speciale eigenschap met zich meebrengt. Als gratis actie kan een speler de eigenschap van de schurk gebruiken. Bij het aanwerven van nieuwe strijdkrachten kan een schurk in de plaats van een speerman genomen worden (indien beschikbaar in de voorraad).

Module 7 : Thuiskomst kaarten
Deze module bestaat uit een setje kaarten die voordelen bieden aan alle spelers. Het betreft de situatie waarin een speler z'n speelfiguur van bepaalde actieplaatsen terugtrekt. De linkerkant van de thuiskomst-kaart geeft het voordeel aan voor de actieve speler, de rechterkant geeft het voordeel weer voor de andere spelers. Het is dus geven en nemen bij deze module.



Titel : Simurgh - Call of the dragonlord
Auteurs : Andrei Novac, Pierluca Zizzi & Blazej Kubacki
Uitgeverij : NSKN
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

13-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
12-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Great western trail

Great western trail (Eggertspiele) :

 

+ voor de liefhebbers, dit is een stevige euro waar alles weer aan elkaar hangt en waar je tracht te comboën tegen de sterren op

+ het materiaal is fraai, duidelijk en de iconografie laat niets aan de verbeelding over

+ ondanks de zwaarte van het uitzicht en de lijvige spelregels speelt dit spel vlot, erg vlot

+ je zal voor – en tegenstanders hebben voor dit puntje, maar je speelt vooral op jezelf, je kan elkaar niet echt stokken in de wielen steken, dus je hebt “alles” zelf in de hand

+ er wordt snel vergeleken met Mombasa, wat een ongelooflijk pluspunt is

+ dit is een expertspel pur sang, met een leercurve ongetwijfeld, maar de eindscores liggen wel erg dicht bij elkaar

+ het thema is er natuurlijk maar opgeplakt (zoals bij elke euro), maar het is wel fraai vormgegeven

 

-       op de duur wordt het misschien wel wat repetitief
-      
als het wordt vergeleken met Mombasa, moet je dan wel beide titels in je kast hebben staan
-      
de spelersbordjes zijn gewoon van dik papier, geen erg daar je ze niet intensief gebruikt, maar wij houden toch meer van iets dikker karton
-      
in een eerste oogopslag lijkt het bord en al het materiaal wel wat druk en staat er zoveel te gebeuren dat je het overzicht misschien verliest, laat dit je wel niet ontmoedigen, want eens je een rondje gedraaid hebt, is alles superduidelijk

12-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Honshu

Honshu (Lautapelit) :

 

+ fraai vormgegeven puzzelspel

+ de kaarten zijn zo opgebouwd dat je steeds je hersenen zal moeten pijnigen om ze netjes in je stad aan te bouwen op de manier dat het voordeligst voor je is

+ het feit dat je kaarten eerst moet spelen en nadien nog een totaal andere keuze kan maken, maakt het wel interessant

+ de overzichtjes van de scores zijn prima gedaan

+ een variant met einddoelen zit onmiddellijk inbegrepen = prima, de focus zal hierdoor elk spel toch weer net ietsje anders liggen

+ dit is héél wat spel in een klein doosje

+ erg elegant, één van de toppertjes in een kleiner doosje voor mij persoonlijk

 

-       het opleggen van kaarten lukt nog wel, maar als je een kaart onder een andere wil stoppen, is dit soms wel lastig
-      
als je zes kaarten in handen hebt, zijn de mogelijkheden soms zo groot dat je toch wat AP krijgt, al weet je dat je de gespeelde kaart misschien zelfs niet mag toevoegen aan je eigen stad

12-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The big book of madness (Iello)


Vandaag presenteren we een spel dat met een jaartje vertraging in onze collectie terechtgekomen is. Ook deze titel van Iello pikten we in Essen op omdat we, zelfs na een jaar, nog uitermate geïnteresseerd waren hierin. In "The big book of madness" vinden de spelers een boek dat ze niet mochten openen. Maar onze ziekelijke geest deed dit natuurlijk wel, zodat we nu overspoelt worden door een hoop monsters die we moeten proberen te verslaan. We gaan coöperatief te werk in dit spel en zullen de handen in elkaar moeten slaan om uiteindelijk het boek terug te kunnen sluiten, door het allerlaatste monster te verslaan.

Het materiaal is traditiegetrouw, wat Iello betreft, flawless met prachtig artwork. In de doos vinden we, 1 speelbord, 48 vloekkaarten, 35 madness-kaarten, 56 toverspreukkaarten, 8 magiërskaarten, 17 boekkaarten, 1 boekmarker, 1 rondemarker, 1actieve spelerfiche en 16 elementfiches. Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd. Afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal madness-kaarten gebruikt. De vloekkaarten worden verdeeld per element (aarde, vuur, wind en water) en geschud als trekstapels klaargelegd. De elementkaarten worden per waarde gesorteerd en open naast het speelveld gelegd.
Elke speler neemt een magiërkaart, met eigen startkaarten en een eigenschap die ze tijdens het spel kunnen hanteren (aangegeven op de magiërkaart). Daarnaast legt elke speler de vier basistoverspreuken open voor zich neer. De geavanceerde spreuken worden geschud en als trekstapel klaargelegd. Er worden alvast vier toverspreuken als vitrine opengelegd. De rondemarker wordt op het speelbord bij ronde 1 geplaatst op het moeilijkheidsniveau dat je wil hanteren (3 mogelijkheden). Het boek wordt samengesteld door de slotpagina als eerste te leggen, daarna vijf willekeurige pagina's en tot slot de bovenste pagina, deze wordt op het speelbord geplaatst. De boekmarker wordt op de eerste plaats van het spoor geplaatst. De elementfiches worden naast het speelbord klaargelegd. Kies een willekeurige startspeler en geef deze de actieve spelerfiche.



De eerste bladzijde van het boek wordt opengedraaid en dit heeft gevolgen. Er komt een monster tevoorschijn die een onmiddellijk effect teweegbrengt dat de spelers uitvoeren (vaak handkaarten afleggen). Daarnaast geeft het aan welke vloeken het met zich meebrengt en hoe je het kan verslaan. Leg de vloekkaarten op het speelbord op de genummerde plaatsen. Aan de rechterkant van het boek (volgende pagina) zien we de gevolgen van een winst of verlies tegen het monster.

Daarna voeren de spelers om beurten hun beurt uit. Een beurt bestaat uit vier fasen :
1) Concentratiefase : leg alle getapte toverspreukkaarten terug recht, zodat je deze terug kan gebruiken in de huidige ronde.
2) Monsterfase :  verzet de boekmarker één stap op het spoor en voer de effecten van de nieuwe plaats uit. Indien er een vloekkaart ligt, wordt deze geactiveerd en onderga je bepaalde negatieve effecten. Indien de boekmarker een rondje heeft gemaakt en terug op z'n startplaats is, wordt er gekeken of er nog actieve vloekkaarten zijn. Is dit het geval, is het monster niet verslagen en krijg je een negatief effect. Is dit wel het geval, is het monster wel verslagen en krijg je een bonus. Draai nadien een nieuw monster open, voer z'n effect uit, voeg vloekkaarten toe en verzet de rondemarker één stapje (dit kan ook extra vloekkaarten met zich meebrengen).
3) Actiefase : in deze fase mag je zo veel acties uitvoeren als je wil en kan. Als je persoonlijke trekstapel met kaarten opgebruikt is, voeg je een madness-kaart toe aan je aflegstapel vooraleer te herschudden. Trek je op een gegeven moment een hand met enkel madness-kaarten, lig je uit het spel. Wanneer er madness-kaarten toegevoegd moeten worden en deze niet meer beschikbaar zijn, verliezen de spelers het spel. In de actiefase heb je de keuze uit de volgende acties :
- een toverspreuk activeren : betaal de kosten zoals aangegeven op de toverspreuk met passende symbolen op kaarten uit je hand door ze op de aflegstapel te plaatsen en voer de actie van de toverspreuk uit. Tap de toverspreuk, ze kan slechts éénmalig per ronde gebruikt worden.
- een nieuwe toverspreuk leren : betaal 2 elementen van het aangegeven type door de passende kaart(en) af te leggen. Voeg de spreuk toe aan je kaarten. Ze is onmiddellijk beschikbaar. Elke speler mag max. 5 spreuken voor zich hebben liggen. Je mag spreuken wel vervangen.
- een elementkaart ontvangen : betaal de elementen zoals aangegeven op de kaart die je wil aanschaffen en voeg de kaart onmiddellijk toe aan je aflegstapel.
- een vloekkaart bestrijden : betaal de 4 elementen zoals aangegeven op de vloekkaart. Leg de vloekkaart af (in de doos) en neem een elementkaart waarde 2 als compensatie die je toevoegt aan je aflegstapel.
- genezen van een madness-kaart : betaal 2 elementen naar keuze om een madness-kaart uit je hand terug op de stapel madness-kaarten te leggen.
4) Recuperatiefase : op het einde van je beurt moet je exact 6 handkaarten hebben. Als je er teveel hebt, leg je ze af. Heb je er te weinig trek je nieuwe van je trekstapel. Geef daarna de actieve spelerfiche door aan de volgende speler.

Indien je erin slaagt om het laatste monster te verslaan, win je het spel.
Indien je een madness-kaart moet trekken maar de stapel leeg is OF wanneer alle spelers uit het spel liggen omdat ze enkel madness-kaarten op handen hebben OF als je het laatste gevecht verliest, verlies je het spel.

Titel : The big book of madness
Auteur : Maxime Rainbourg
Uitgeverij : Iello
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 14+

12-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
11-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Eight epics

Eight epics (AEG) :

 

+ coöperatief dobbelen hebben we nog niet al te vaak gezien

+ je moet de eigenschappen van de helden echt goed gaan gebruiken

+ niet makkelijk te winnen coöp, zelfs in de eenvoudigste stand

+ het artwork is redelijk strak te noemen

+ het is en blijft dobbelen, dus soms gebeurt er iets magistraals

 

-       threats die uit meer dan 6 delen bestaan zijn niet makkelijk bij te houden, ze staan kort op elkaar gedrukt, dus je kan er ook niets naastleggen
-      
misschien net iets te lang en te langdradig om een micro-game te zijn
-      
het is en blijft dobbelen, dus als het tegenslaat, is het over

11-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Mystic vale

Mystic vale (AEG) :

 

+ het card-crafting-systeem wordt niet onterecht vernieuwend genoemd

+ het feit dat je met slechts 20 kaarten speelt, zorgt ervoor dat de opgebouwde kaarten ook met regelmaat terugkomen

+ de eigenschappen van de kaarten zijn erg duidelijk, het beetje tekst is niet doorslaggevend en je kent al gauw de mogelijkheden

+ dit spel heeft in mijn ogen een prima speelduur, vanaf het moment dat je kaarten perfect zijn opgebouwd, is het onmiddellijk gedaan

+ het is een constante balans zoeken tussen hoe je je kaarten opbouwt

+ je wil dit spel snel herspelen om beter te proberen doen

+ er is ruimte voor enorm veel uitbreiding(en)

+ het artwork is feeëriek

+ de kaarten bezitten nog een beschermlaag, fijn voor de eerste sessies

 

-       het opruimen vraagt toch wat werk, aangezien je alle kaartjes terug uit de sleeves moet halen
-      
de tekst op de kaarten is soms wel redelijk klein gedrukt,
-      
de sleeves zijn van een goede kwaliteit, maar hoe lang gaan ze mee gaan?
-      
er is ruimte voor uitbreiding en dat zullen we ongetwijfeld geweten hebben, leg je euro’s maar opzij als je je collectie compleet wil houden
-      
na enkele keren spelen komt de beschermlaag er stilaan af, best verwijderen dan die handel, anders ga je je er aan storen

11-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The arrival (Game's up)


Martin Wallace bracht deze Essen slechts één spel op de markt, op een spel uit z'n eigen Treefrogreeks is het nog even wachten (het zal trouwens het allerlaatste spel uit de reeks worden, want Treefrog wordt opgedoekt).
In The arrival strijden de spelers tegen het onheil, de Fomori die uit het noorden van het eiland komen. Enerzijds trachten ze zoveel mogelijk faampunten te verzamelen, anderzijds willen ze ook zo weinig mogelijk corruptiepunten, want het spel kan op twee verschillende manieren eindigen. Als de Fomori het eiland inpalmen en hun overmacht niet ingedijkt kan worden, zal de speler met de minste corruptie aan het langste eind trekken (en zijn de faampunten de tiebreaker). In het geval dat de Fomori zich niet kunnen doorzetten en worden weggedrukt door de stammen zal de speler met de meeste faampunten aan de haal gaan (en zijn de corruptiepunten de tiebreaker). Het spel omvat 1 speelbord, 68 gebouwfiches (17 per spelerskleur), 8 blokkers, 4 stamkaarten, 1 startspelerkaart, 4 overzichtskaarten, 1 rondemarker, 4 kasteelfiches, 50 Fomori-fiches (in 3 soorten, Sineach, Athach en Monghfinn), 20 zwaardfiches, 12 schilden, 30 tactiektegels en 54 inkomstenkaarten.

Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd, de kasteelfiches op hun plaatsen in het noorden van het eiland gelegd. Er worden alvast 4 Fomori-fiches gedekt getrokken en open onder de kastelen geplaatst. De rondemarker komt op ronde 1 te staan, de scoremarkers op 4 faam en 0 corruptie. Elke speler krijgt een stamkaart, overzichtskaart, 3 gebouwfiches en 2 blokkers. Daarnaast krijgen ze hun startpositie op het speelbord. De inkomstenkaarten worden geschud en in drie evengrote stapels gedekt klaargelegd (de achterkanten van de kaarten tonen al wel het type dat op de kaarten zal voorkomen).



Een spel loopt over verschillende ronden die op hun beurt bestaan uit 2 fasen :
1) inkomstenfase :
Beginnend met de startspeler neemt elke speler vier inkomstenkaarten gedekt van de trekstapels naar keuze en legt deze kaarten gedekt naast elkaar voor zich neer. De eerste twee kaarten worden omgedraaid, daarna beslist de speler welke rij hij wil blokkeren door er een blokker op te plaatsen. Daarna draai je de derde kaart open en plaats je de tweede blokker. Tenslotte draai je de laatste kaart open en heb je zich op een rij inkomsten waar je recht op hebt (de rij zonder blokkers). Indien een trekstapel is opgebruikt, worden de overigen kaarten overigens geschud en terug verdeeld in drie trekstapels.
Afhankelijk van de zichtbare inkomsten krijgen de spelers om beurten punten, bouwfiches, zwaardfiches en/of schilden.
Voor de zichtbare corruptiesymbolen neemt de speler Fomori-fiches, legt deze gedekt voor zich neer en past z'n corruptie aan (marker wordt op het spoor verzet).
Tenslotte kan een speler ook tactiektegels winnen. Je kiest deze uit een vitrine van zes openliggende fiches. Een speler kan er nooit meer dan 6 nemen in één ronde. Pas nadat de speler z'n fiches heeft genomen, wordt de vitrine aangevuld.

2) actiefase :
In deze fase spelen de spelers rondes in speelvolgorde en voeren tot twee mogelijke acties (afh. van hun inkomsten) uit. Dit mogen twee verschillende of twee keer dezelfde actie zijn. In de eerste beurt mag je slechts één actie uitvoeren, nadien telkens twee.
Mogelijke acties :
- vestingen bouwen : plaats een bouwfiche uit je voorraad op een onbebouwde locatie aangrenzend aan een eigen vesting OF op een onbebouwde locatie aangrenzend aan een eigen vesting en die van een tegenstander, deze verliest 2 faampunten OF op een onbebouwde havenlocatie (enkel als je al een versterkte havenlocatie hebt) OF bovenop een eigen vesting om te versterken (max. 3 hoog).
- schilden plaatsen : leg het schild in een provincie met minimum één van je eigen vestingen. Schilden beschermen ALLE vestingen in een provincie.
- Fomori verspreiden : plaats een aantal Fomori-tegels, gelijk aan het aantal schilden in de provincie EN het aantal aanwezige bouwfiches EN één extra in de provincie. Draai ze pas daarna open. Alle schilden en bouwfiches worden verwijderd, alsook extra Fomori-fiches in je voorraad.
- Fomori bestrijden : geef zwaardfiches af om Fomori te bestrijden in een locatie aangrenzend aan een eigen vesting OF naast een havenlocatie (als je zelf een havenlocatie hebt) OF in een provincie waarin je een versterkte vesting hebt. Je verwijdert de Fomori-fiches en scoort de afgebeelde faampunten. Versla je een kasteelfiche leg je deze voor je neer en kan je dit nog gebruiken als trofee.
- passen : als je geen Fomori-tegels meer in je voorraad hebt, mag je passen. Je kan tot 3 zwaardfiches/schilden en/of bouwfiches in je voorraad houden om mee te nemen naar de volgende ronde.

Daarnaast mag je tijdens, voor of na je acties telkens volgende gratis acties uitvoeren :
- een tactiektegel gebruiken : voer het effect éénmaal uit en leg de tegel af
- een trofee van een kasteel gebruiken : draai de trofeetegel om en leg tot 3 Fomori-tegels terug in de voorraad

Nadat alle spelers gepast hebben, eindigt de lopende ronde. Indien de corruptielimiet bereikt is, eindigt het spel. Deze limiet hangt af van het aantal spelers (25/21/17 voor 2/3/4 spelers). Het spel is ook afgelopen na 6/5/4 ronden bij 2/3/4 spelers. In het eerste geval wint de speler met het minste corruptie. In het tweede geval draait het om de faampunten.

Titel : Game's up
Auteur : Martin Wallace
Uitgeverij : Game's up
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 75-90 min.
Leeftijd : 12+

11-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
10-12-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : 1001

1001 (Tiki editions) :

 

+ tof concept om in groepen te spelen, maar toch afzonderlijk punten te scoren

+ het materiaal is mooi, vol van kleur en zeer duidelijk

+ er hangt een zekere spanningsboog bij het kiezen van de acties omdat er tijd mee gemoeid is

+ de opdrachten waar je naartoe werkt, kunnen je tactiek mogelijks verklappen, het is echt inschatten wat de tweede beste optie of minst slechte optie zijn om de tegenstand te misleiden

+ de spelregels zijn duidelijk en rechtlijnig, er is ook een handig overzichtje voorzien op het einde van de spelregels

+ elke keer worden de vluchtkaarten herlegd en moet je terug beginnen denken, bovendien moet iedereen, zowel actief team als oppositie duchtig nadenken tijdens het doorlopen van de zandloper

 

-       het is en blijft vooral een sfeerspel, waarbij de intrige en overleg een groot deel van het spel maken
-      
je hebt bijzonder weinig in de hand wat betreft overwinningspunten, eerder toeval dat je de winst naar je toetrekt
-      
om het tof te maken, moet je al minstens met 4 spelers zijn
-      
druk de spelregels nu toch eens op een normaal formaat papier en in boekvorm, die arty-farty-krantenvorm is toch niet echt handig (gelukkig moet je niet al te vaak iets opzoeken)

10-12-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs