IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
11-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geofacts (Haas games)

We moeten bekennen dat er op onze blog weinig educatieve spellen terechtkomen. Enerzijds omdat ze natuurlijk in die stroom van talloze spellen die op de markt komen verdrinken, anderzijds omdat ze ons ook niet echt aanspreken. Toen ik echter een mailtje kreeg van de mensen van Haas games heb ik toch toegehapt. Enerzijds omdat ik dus te weinig educatieve spellen op tafel en de blog gooi en anderzijds omdat dit spel over Aardrijkskunde gaat ... en dat is gewoon kei tof.

In dit spel gaan we meer leren over bergen, rivieren en meren. Het spel omvat 30 kaarten van elke soort, 18 jokerkaarten, 12 categoriekaarten (4 van elk type), 24 gele puntenfiches, 6 rode puntenfiches en een dobbelsteen. Doel van het spel is om alle eigenschappen van de bergen, rivieren en meren goed te kunnen inschatten en telkens met elkaar te vergelijken. Punten worden gescoord als iemand een volgorde in twijfel trekt en gelijk heeft.

Bij aanvang van het spel worden de drie stapels apart geschud en krijgt elke speler 2 gele puntenfiches (waarde 1) en één kaart van elk type jokerkaart. Afhankelijk van het aantal spelers worden er in een ronde een aantal geofact-kaarten gebruikt. Elk spel bestaat uit 3 ronden, waarvan elke ronde handelt over één van de drie types (bergen, rivieren, meren). De jongste speler kiest als eerste een categorie. Elke speler ontvangt een aantal kaarten afhankelijk van het aantal spelers (6/4/3/2 kaarten voor 2/3/4/5-6 spelers). De vier categoriekaarten van het type wordt in het midden van de tafel gelegd. Je gooit de dobbelsteen om te bepalen waarover de ronde handelt bv. oppervlakte van het meer, breedte van het meer, maximum diepte en watervolume. Als je een 5 rolt, mag je een categorie kiezen, bij een 6 kiest de speler met de minste punten een categorie.

Een kaart wordt in het midden van de tafel gelegd (met de eigenschappen gedekt). Nu plaatsen de spelers om beurten één van hun kaarten links of rechts van de kaart. Links als ze denken dat hun afgelegde kaart kleiner/minder is in de aangegeven categorie dan de kaart rechts ervan. Rechts als ze denken dat hun kaart meer is dan de linksliggende kaart. Ook de spelers leggen hun kaart met de eigenschappen gedekt (enkel de naam en afbeelding zijn zichtbaar). Elke volgende speler kan ervoor opteren om de kaartenrij in twijfel te trekken of zelf een kaart aan te vullen. Indien je de rij in twijfel trekt, draai je alle kaarten open en vergelijk je de eigenschappen. Is de rij toch correct, verliest de in twijfel-trekkende speler één puntenfiche aan de speler die de laatste kaart aanvulde. Indien de rij niet juist is, ontvangt hij één puntenfiche van de speler die als laatste een kaart legde (ook al lag deze zijn kaart correct). Indien een speler geen fiche meer kan afgeven, ontvangt de winnende speler een fiche uit de voorraad. Zo gauw een rij in twijfel is getrokken en afgehandeld, worden de kaarten afgelegd, wordt er voor een nieuwe categorie gedobbeld en wordt de ronde verder gespeeld. De speler die in twijfel trok, legt als eerste een volgende kaart. Het spel gaat door tot alle spelers hun geofact-kaarten hebben gespeeld.


Daarnaast kan elke speler één joker spelen tijdens hun beurt. De jokers hebben volgende effecten :

- ruil één van je handkaarten met een handkaart van een tegenspeler

- verdubbel je winst of verlies, zodat je 2 fiches wint of verliest bij een in-twijfel-trekking

- leg één van je geofactkaarten af in plaats van ze in de rij te leggen.


Na een ronde kiest de speler met de minste punten de volgende reeks (berg, rivier of meer) en wordt alles herhaald. In de derde ronde wordt er echter tegen de klok in gespeeld en tellen alle scores dubbel (zoals bij de derde jokerkaart hierboven uitgelegd).

De speler die na drie ronden het meeste punten heeft verzameld, wint het spel.

11-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
10-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rhodes (The Game Master)


In Rhodes verzamelen de spelers overwinningspunten door het verse producten van het land naar de haven te brengen, opdrachttegels te vervullen en hun boerderij uit te bouwen en te ontwikkelen tot een landgoed met speciale gebouwen. Aan het einde van het spel brengen ook geld en resterend goud nog extra punten op.

De spelopbouw vergt een goede vier bladzijden in het spelregelboek, maar dit komt door de veel verduidelijkende foto's, erg fraai en duidelijk opgesteld. Een overzichtje met je startkapitaal, het aantal landerijen en boten die je in je voorraad krijgt staat netjes op het speelbord afgebeeld (erg handig). In de linkerbovenhoek van het speelbord staat een leuk systeem waarbij je de speelvolgorde en acties traceert, dit is één van de fraaie mechanismen die in het spel verweven zit. Daarnaast is het speelbord zichtbaar opgedeeld in 3 regio's, de productie, de haven en de administratieve gebouwen die je kan gebruiken (zijnde markt, raadhuis en tempel). Elke speler start ook met een boerderijtegel in z'n kleur waar hij één van de mogelijke acties kan gaan uitvoeren. Naast het speelbord liggen de beschikbare landerijen en uitbreidingstegels om je boerderij te verfraaien, alsook de voorraden producten en geld. Tussen de haven en de administratieve gebouwen is een plaatsje voorzien voor de opdrachttegels die de hart van het spel vormen. Door het vervullen van deze opdrachten scoor je het meeste punten in Rhodes.



Een speelronde in Rhodes bestaat uit 4 fasen die in een vaste volgorde worden afgehandeld :
1) Twee acties uitvoeren : in speelvolgorde voeren de spelers om beurten twee rondjes van één actie uit. Na elke actie verschuif je de volgordeschijf van de speler een stapje naar rechts, zo zie je onmiddellijk wie aan de beurt is. In het uitzonderlijke geval een speler geen actie kan uitvoeren, ontvangt hij 1 geld van de bank. (acties, zie later)
2) Goud aanvullen : indien er minder dan 2 goud in de aanvoergeul naar de haven ligt, worden neutrale Egyptische schepen aangevoerd. Deze duwen de andere boten verder in de geul. Boten die aankomen in de haven worden geledigd (producten komen in het magazijn van de bewuste speler, of algemene voorraad voor Egyptische boten) en gaan terug naar de voorraad van de speler.
3) Actiemarkers terugnemen en productiefiches terug op z'n plaats leggen.
4) Volgordeschijven plaatsen : de speler met z'n schijf op de onderste plaats (en daarna naar boven), kiest een nieuwe plaats en krijgt (of betaalt) de overeenkomstige beloning (straf). Je mag niet op dezelfde lijn blijven (tenzij niet anders mogelijk). 

Acties : de speler plaats z'n actiemarker op een beschikbare plaats (blauwe cirkel) en voert de overeenkomstige actie uit.
* Productie : neem 2 productiefiches naar keuze en plaats deze op 2 mogelijke kleuren. Het aangegeven aantal producten wordt verdeeld onder de spelers die dit product produceren op hun landerijen. De speler moet wel plaats hebben om het blokje te leggen (3 max.). De speler die de actie activeert, neemt eerst een blokje, gaat dan de tafel rond en indien nog resterend, krijgt hij nog een blokje.
* Boerderij : leg de actiemarker op je eigen tegel, ontvang alle voordelen en acties in de zwarte balk van je eigen tegels (punten, geld, speciale acties) en verscheep enkele van je goederen naar de havengeul (hierdoor kan het gebeuren dat je weer schepen in de haven duwt). Je moet een schip volledig vullen met producten (1, 2 of 3). Voor elk afgeleverd blokje kies je 2 geld of 1 punt. Je mag deze bonussen combineren.
* Haven : koop producten van de boten in de havengeul. Kosten worden betaald aan de eigenaar van de boot of aan de algemene voorraad indien het gaat om een neutrale of eigen boot. De gekochte producten gaan naar het eigen magazijn, dat een limiet heeft van 10 producten. Je mag één opdrachttegel vervullen met producten uit je magazijn. Tenslotte kan je ook nog max. twee producten rechtstreeks van je landerijen kopen tegen resp. 3 en 5 geld. Deze laatste moeten wel onmiddellijk ingezet worden op een opdrachttegel (niet in je magazijn).
* Markt : verkoop tot 2 producten van je landerijen voor resp. 5/4/3 geld
* Tempel : ruil elke 5/7 geld in voor 1 punt
* Raadhuis : koop max. 2 tegels om je boerderij uit te breiden, te kiezen uit landerijen en speciale gebouwen. Bij 4 of 5 spelers kan je ook éénmalig ervoor opteren om je boot van waarde 3 te kopen. Betaal de kosten die linksboven op de tegel staan en leg de nieuwe tegels naast je boerderij. (een overzichtje van de speciale gebouwen staan netjes in de spelregels en ga ik hier niet overlopen)

Zodra het niet meer mogelijk is om een vrijgekomen plaats in de plaza (de plaats voor de 3 opdrachttegels) aan te vullen, loopt het spel op z'n eind. De lopende speelronde wordt nog afgespeeld en alle spelers kunnen nu van de haven gebruik maken, indien ze dit nog niet deden (ook al zou er geen ruimte meer zijn op de actieplaatsen). De spelers ruilen hun resterend goud in voor 2 punten en elke 10 geld is nog 1 punt waard. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkstand wint de speler met het meeste geld.

Rhodes werd aangekondigd als een licht-strategisch familiespel en in deze kraam past het absoluut. Beginnende spelers of jongere spelers gaan aan dit spel zeker plezier beleven, maar ook de veelspeler kan hier uitdaging vinden. Het spel speelt vlot, loopt als een trein (met economische motor) en oogt daarenboven wel fraai (zij het een beetje retro). Erg veel vernieuwende speelelementen ga je echter niet vinden, maar dat is ook niet nodig. Rhodes is een solide euro, met goeie mechanismen, duidelijk spelverloop en zonder al te veel franjes. Het spel brengt wat het belooft te doen, niet meer ... maar zeker ook niet minder. Na een eerste speelsessie kennen we alle speciale gebouwen en hun effect natuurlijk nog niet, dus daar ligt zeker nog een uitdaging. Enige minpuntje of puntje van frustratie voor mij persoonlijk is de havengeul. De boten dienen steeds vanonder te worden ingeschoven, maar de vouw van het speelbord ligt juist in het midden van de geul zodat het doorschuiven erg stroef verloopt. Men had beter de havengeul op de rechtse kant van het speelbord gedrukt (of de vouw natuurlijk langs de andere kant geplaatst). Maar dit is natuurlijk maar een klein euvel, dat we met de mantel der liefde willen bedekken. Rhodes is me zeker bevallen en ik denk dat dit spel in de smaak zou kunnen vallen bij een ruim publiek. Ik nodig u alvast uit om het spel zeker eens een keertje te proberen. Het spel is beschikbaar vanaf vandaag bij uw plaatselijke spellenboer en is eind deze week natuurlijk te spelen (en te kopen) op Spiel. The Game Master nodigt u vriendelijk uit op hun stand (7-F107) in Essen.

Edit : The Game Master heeft me bevestigd dat het euvel van het speelbord in de tweede printrun netjes wordt opgelost. Bovendien zal die herprint er snel komen, want al meer dan de helft van de stock is verkocht gedurende de week van Spiel!

Titel : Rhodes
Auteur : Pieter Boots
Uitgeverij : The Game Master
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 10+

10-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (1)
02-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Cry Havoc
Cry Havoc (Portal publishing) :

+ de cover van de doos is fantastisch
+ het materiaal is erg fraai en het spel toont echt wel op je speeltafel
+ het spelverloop en dito gevechtsfase zijn super simpel en rechtlijnig
+ het spel is gehypet, niet zoveel als Scythe, maar het gaat toch ook die kant op
+ het spel blijft me intrigeren ondanks het feit dat we eigenlijk al twee niet-zo'n-beste-potjes erop hebben zitten
+ het spel is asymmetrisch, hier gaan veel mensen op kicken

- de cover van de doos is fantastisch, jammer dat er voor de rest van het spel niets mee gedaan is
- ondanks het feit dat de spelregels erg duidelijk geschreven zijn, stoot je toch in elk spel weer op een typisch FAQ-je (op BGG vind je al een lijstje terug)
- het spel is redelijk prijzig, maar je krijgt er wel wat voor terug
- het spel wordt gehypet, maar of het aan jouw verwachtingen zal voldoen valt nog erg af te wachten
- het spel is asymmetrisch en voelt dus sowieso oneerlijk aan, waarschijnlijk ligt dit aan je eigen speelstijl, maar ik blijf het een raar gegeven vinden
- het ene ras speelt stukken makkelijker dan het andere, het komt erop aan ze allemaal eens te proberen

Conclusie : Na het eerste potje durfde ik nog geen imprESSEN maken, maar heb ik het spel toch aangeschaft. Een beetje een rare gedachtengang, maar het is toch zo gegaan. Na het tweede potje maak ik deze imprESSEN hier nu wel, maar nog steeds hinken we op twee gedachten. Het is absoluut niet zo dat we het spel hebben gespeeld met doorwinterde euro-gamers, dus dat kan het niet zijn. Ook mijn medespelers, die wel thuis zijn in het genre hadden hun bedenkingen bij dit spel. Ik kan enkel aanraden om het spel uit te proberen, liefst met alle mogelijke facties en alle spelersaantallen. Dat ben ik ook zeker van zin, enerzijds omdat het spel snel en vlot speelt. Anderzijds omdat ik alle mogelijkheden wil hebben getest, want ik kan gewoonweg niet aanvaarden dat dit spel niet zo goed is als men zegt.

02-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-10-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tamps


Vandaag presenteren we u nog een keertje een spel dat nog maar in de steigers staat.
Tamps is een supersnel party-kaartspel waarbij spelers als team aan de slag gaan.
Het spel doet beroep op je geheugen, snelheid en reactievermogen, maar ook op je
concentratie en algemene opmerkzaamheid ... en dit alles gecombineerd. Kan niet anders dan hilarisch worden, toch?

Het spel bestaat uit 80 unieke kaarten, telkens 16 verschillende figuren in 5 diverse kleuren vormen de basis van dit spel.
Bovendien moet ik bekennen dat de vormen héél erg op elkaar lijken, wat uiteraard de bedoeling is (qua gevoel verwijs ik graag naar Jungle Speed). Doel van het spel is een Tamp te vormen, een set van 5 gekleurde kaarten met allemaal dezelfde vorm. Bovendien moet je dan op een niet-al-te-opvallende manier je teamgenoten waarschuwen en moeten zij de "tamp" aankondigen om een punt te kunnen scoren. Geef de hint niet te opzichtig, want als de andere spelers het signaal van jouw team kunnen achterhalen, scoren ook zij punten. Een traditioneel potje wordt gespeeld naar een best-of-5 of een best-of-7, maar het staat je natuurlijk vrij om zo lang te spelen als je wil.

Afhankelijk van het aantal spelers ga je in teams worden opgedeeld, de spelregels geven hiervan een handig overzichtje. De teamgenoten zitten telkens alternerend, dus nooit naast elkaar. Voor aanvang van het spel gaan de teamleden even samenzitten om een signaal af te spreken. Er kunnen ook diverse signalen afgesproken worden om zaken door te geven, maar in hoofdzaak dient het "tamp"-signaal te worden afgesproken. Belangrijk is wel dat het signaal door alle spelers moet gedetecteerd kunnen worden en niet vocaal of digitaal  mag zijn. Na elke ronde mag het signaal veranderd worden. De deler neemt alle kaarten, schud deze en geeft elke speler er 5 op handen. Daarna worden er een aantal kaarten open in het midden van de tafel gelegd, gelijk aan het aantal spelers +1. De onderste kaart van de trekstapel wordt aan alle spelers getoond (het zal erg moeilijk worden om hierin een tamp te verzamelen). Tenslotte roept de deler "start" en gaan de spelers simultaan aan het spelen.

Tijdens het spel ga je kaarten ruilen. Je moet steeds minstens 4 en maximaal 6 kaarten op handen hebben. Je mag dus nooit meer dan 1 kaart tegelijk ruilen. De ruil gebeurt altijd met kaarten die in het midden van de tafel liggen, niet met andere spelers. De kaarten dienen niet op dezelfde plaats vervangen worden, chaos wordt blijkbaar aangeraden. Je mag de kaarten zelfs deels over tafel laten schuiven, zo lang ze maar met de zichtbare kant naar boven liggen. Zo gauw de spelers geen ruil meer doen met de kaarten in het midden van de tafel, wordt het spel kort gepauzeerd. De deler legt de kaarten in het midden van de tafel op de aflegstapel en plaatst nieuwe kaarten in het midden van de tafel (zoals bij de opstelling). Er wordt weer "start" geroepen en het ruilen gaat verder. Dit gaat zo door tot een speler "tamp" roept. Iemand van deze speler z'n team zal nu z'n tamp moeten tonen om punten te scoren.

Het team dat een tamp weet te scoren, krijgt één punt. Indien het andere team het signaal kan achterhalen van de tegenstanders scoren ze 2 punten. Extra mogelijkheden voor geavanceerder spel is bijv. dat het wijzigen van signaal je 1 punt kost. Een nog chaotischer verloop kan je creëren door verschillende signalen te hanteren of zelfs persoonlijke signalen te gebruiken.

De Kickstarter loopt vanaf 27 oktober en is hier te vinden : https://www.kickstarter.com/projects/tamps/tamps-the-fast-paced-card-game-for-teams

Titel : Tamps
Auteurs : Jesse Van den Bert, Salko Joost Kattenberg & Rens Kattenberg
Uitgeverij : eigen beheer
Aantal spelers : 4-9
Speelduur : 5 min.
Leeftijd : 8+

01-10-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Islebound


Islebound (Red raven games) :

+ artwork van Ryan Laukat, onze mond valt open
+ leuk extraatje, de arbeiders van deze titel kunnen netjes gebruikt worden bij Above and below (andere titel van dezelfde uitgever)
+ het speelt zo vlot, een beurt vliegt voorbij en ook het spel heeft een gezonde tijdsdruk
+ het spel is relatief traditioneel euro, maar toch heeft het net dat tikje meer
+ dit spel noem ik zeker één van de betere hybriden, ameritrash gecombineerd met euro
+ er zijn meerdere paden naar de overwinning, aanval-grondstoffen verzamelen-diplomatie, het kan allemaal
+ de eindscores liggen superdicht bij elkaar (lees 1 punt)
+ elk gebouw is uniek, maar de iconografie is superduidelijk en de weinige tekst op de kaarten brengt geen twijfels met zich mee
+ ik durf eigenlijk stellen dat dit de voorlopig beste titel in de reeks van Laukat is en dat wil toch wat zeggen

- de kartonnen schepen van de spelers ogen fraai, maar zijn tegelijk ook redelijk groot, op deze manier zie je soms de actievelden niet goed op het bord (niet onoverkomelijk, dan schuif je het gewoon even opzij)

Conclusie : Dit spel heeft in mijn ogen een perfecte verhouding speelduur-speelplezier, je bouwt op, gaat voor de acht gebouwen (daarom zeker niet de duurste), combineert vechten met grondstoffen verzamelen en diplomatie. Kies de juiste eilanden om te veroveren zodat jij er je voordeel aan doet (want dit maakt aan het eind het verschil). Delen van verschillende spellen worden hier vloeiend gecombineerd. Dit zou zomaar eens de oceaanwereld van City of iron kunnen zijn. Het gebruik van de arbeiders verloopt zoals in Above and below. Gebruik ze, laat ze rusten, verwond ze indien nodig. Ook het narratieve zit deels in dit verhaal door de gebeurtenissen die je kan gaan oplossen, pure flavor-tekst op de kaart, maar dat maakt het ook weer mooi. Indien je de KS-versie hebt, zal je ook aan de slag kunnen gaan met houten speelstukken, maar ook de kartonnen fiches zijn méér dan te pruimen. Ryan Laukat legt de lat steeds hoger, hopelijk kan hij de verwachtingen inlossen met z'n volgende titel "Near and far" die wij al gebacked hebben. We kunnen eigenlijk al niet meer wachten, maar we spelen ondertussen nog graag enkele potjes Islebound.

18-09-2016 om 08:35 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
15-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dr. Button (Vagabund)


Voor zover ik me kan herinneren is dit het eerste spel van Hongaarse makelij dat hier op de blog verschijnt.
In Dr. Button gaan de spelers kaarten verzamelen in setjes van dezelfde kleur en oplopende volgorde. Belangrijk is echter dat er één vreemde eend in de bijt moet zitten om effectief ook punten te scoren. Het spel bestaat uit 120 kaarten in 5 kleuren en elk volgende kaarten omvattend : 5 maal waarde 1, 4 keer waardes 2,3,4,5 en daarnaast 1 joker, 1 verrassingskaart en 1 kapotte knoopkaart.

Afhankelijk van het aantal spelers worden een aantal kaarten uit de stapel verwijderd voor aanvang van het spel. Daarna worden er 10 kaarten willekeurig van de stapel getrokken en terzijde gelegd, dit is de reservestapel. De andere kaarten worden als trekstapel klaargelegd. Zowel links als rechts naar de trekstapel wordt er een aflegstapel gevormd met één kaart. Het spel kan in de basisvariant of de normale variant gespeeld worden. Ik geef graag een overzicht van de basisvariant, aangezien de normale variant een memory-gedeelte toevoegt en dat niet onmiddellijk overtuigend zou zijn me dunkt.

Vertrekkende vanaf een willekeurige startspeler voert elke speler om beurten een actie uit. Je hebt de keuze tussen volgende mogelijkheden :
1) Trek een kaart van de trekstapel : trek de bovenste kaart van de trekstapel en voeg deze kaart toe aan één van je rijtjes of begin een nieuwe rij of leg de kaart op één van de aflegstapels.
2) Trek een kaart van één van de aflegstapels : neem de bovenste kaart van één van de aflegstapel en leg deze in één van je rijtjes of start een nieuwe rij. Indien je de laatste kaart van een aflegstapel neemt, trek je onmiddellijk een kaart van de trekstapel en legt deze als eerste kaart op de aflegstapel.
3) Kies een rijtje in je vitrine en leg de kaarten allemaal af in de gewenste volgorde : kies één van je rijtjes en leg de kaarten naar keuze op de aflegstapels en een zelfgekozen volgorde. Deze optie ga je vooral gebruiken in de normale variant als je niet zeker bent of een rij nog correct is opgebouwd. Je legt dan exact drie kaarten naar keuze op de twee aflegstapels af.

Als je een kaart voor je uitspeelt in een rijtje ga je alle kaarten van een kleur verzamelen. Je mag elke waarde maximaal één keer hebben. Hou er rekening mee dat je in elke rij ook één vreemde kaart moet hebben in een waarde die nog niet in de rij vertegenwoordigd is. De vreemde kaarten moeten overigens in elke rij van een andere kleur en waarde zijn.
- joker : wordt in een rijtje gelegd en kan op het einde van het spel als een waarde naar keuze in de kleur gebruikt worden
- kapotte knoop : leg onmiddellijk een kaart in de desbetreffende kleur uit één van je rijtjes af samen met deze kaart. Heb je geen kaart in deze kleur, dan wordt enkel deze kaart op de aflegstapel gelegd
- verrassing : kijk in de reservestapel en haal een willekeurig aantal kaarten van deze kleur uit de stapel en voeg ze toe aan je rijtje. Zit er echter een kapotte knoop in de reservestapel mogen er geen kaarten genomen worden en dient de speler één kaart af te leggen, samen met de kapotte knoopkaart zoals hierboven beschreven
Het spel eindigt als de trekstapel is opgebruikt. De actieve speler kan de laatste kaart nog toevoegen aan z'n rijtjes of afleggen op één van de aflegstapels. Daarna volgt de slottelling.


De regels voor het scoren van de kaarten :
- kaarten die niet oplopend volgen worden uit een reeks verwijderd
- indien er geen vreemde kaart in een rijtje zit, vervalt het ganse rijtje en wordt deze niet gescoord
- indien er twee vreemde kaarten in rijtjes liggen in dezelfde kleur dient één rij te worden afgelegd
In bovenstaand voorbeeld
- indien er twee vreemde kaarten in de rijtjes liggen met dezelfde waarde krijg je nog wel de normale score,
maar geen extra score voor de vreemde kaarten.

Als eerste worden de rijtjes gecontroleerd en gescoord afhankelijk van de oplopende nummers in de reeks :
- 1 = 1 punt
- 1/2 = 3 punten
- 1/2/3 = 5 punten
- 1/2/3/4 = 8 punten
- 1/2/3/4/5 = 11 punten
- indien er geen 1 in de rij zit = 0 punten
- indien een nummer méér dan één keer in de rij voorkomt = 0 punten
- indien er geen vreemde kaart in de rij voorkomt = fout!, rij wordt afgelegd
- indien er twee vreemde kaarten in dezelfde kleur in diverse rijen voorkomen = 0 punten

Daarna worden de vreemde kaarten apart gescoord. Ook nu wordt er gekeken of je een oplopende serie kan vormen van vreemde kaarten 
- 1/2/3/4/5 opéénvolgende vreemde kaarten leveren 1/11/22/33/44 punten op.
- indien er geen vreemde 1 in de rijen zit = 0 punten
- indien er meer dan 1 vreemde kaart in een rij zit = 0 punten
- indien er twee vreemde kaarten in dezelfde kleur in diverse rijen voorkomen = 0 punten

Titel : Dr. Button
Auteur : Peter Szöllosi
Uitgeverij : Vagabund
Aantal spelers : 1-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 8+

15-09-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
09-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burano (Quick simple fun games)


In Burano gaan de spelers bouwen aan het eiland Burano. De typisch, kenmerkende gekleurde huizen worden stelselmatig opgebouwd op wel een héél speciale en unieke manier. De spelers hebben bij aanvang van een ronde een aantal van deze gekleurde stenen in hun voorraad. Hiermee bouwen ze een piramide op die ze in de loop van de ronde (seizoen) terug gaan demonteren en inzetten om bepaalde acties uit te voeren. De volgorde waarin ze hun stenen dus opbouwen is enorm belangrijk, want enkel vrijliggende stenen kunnen gebruikt worden. In de loop van het spel gaan de spelers vissen, kant maken en de huizen bouwen, waarvoor ze allemaal overwinningspunten scoren. De speler die het meeste punten weet te vergaren, wint het spel.

In de boordevolle doos vinden we erg kleurrijk speelmateriaal : 1 speelbord, 1 actiebord, 1 hoofdeiland-speelbord (waarin de blokjes netjes op hun plaats blijven zitten), 18 aanleghuizen in 6 kleuren, 48 daktegels (in 4 soorten), 4 seizoensfiches, 120 gekleurde blokjes (20 van elke kleur), 4 handelsscheepsfiches, 12 kantwerkhuizenfiches, 6 gekleurde actiefiches, 33 munten, 48 viskaarten, 16 gebouwkaarten, 4 spelersborden, 4 ringfiches (bestaande uit vier stukken), 52 arbeidersfiches, 1 startspelerfiche, 4 tijdswielen en 4 vissersbootjes. De opstelling vergt wel wat werk maar wordt netjes en overzichtelijk weergegeven in de spelregels. Zowel de opstelling van het algemene speelbord als de individuele spelersborden worden met afbeeldingen voorgesteld.



Het spel verloopt over 4 seizoenen, opgedeeld in 14 ronden (zijnde 4 in de lente en zomer en 3 in de herfst en winter). Een ronde bestaat telkens uit 3 grote fasen :
1) het opbouwen van de piramide met beschikbare blokken
2) de acties van de spelers : waarbij ze hun piramide terug afbreken, huizen gaan bouwen, kantklossen en gaan vissen
3) opschonen : tussentijdse tellingen leveren punten op, nieuwe blokjes worden verworven, de voorraden worden aangevuld en de startspeler schuift door.

Het opbouwen van de piramide : de spelers gaan met de blokjes uit hun voorraad (die elke ronde door de spelers simultaan uit de algemene voorraad gekozen worden) een piramide bouwen, bestaande uit een basis van 9 (3x3) blokjes, met daarop een verdiep van 4 (2x2) blokjes en 1 blokje als top. Resterende blokjes worden afgelegd en leveren je 1 munt op. Indien je met minder dan 14 blokken aan de slag moet gaan, bouw je eerst de basis en zo omhoog. Deze opbouw moet binnen 1 minuut gebeuren en je mag niet spieken wat de andere spelers aan het doen zijn.

De spelers voeren, afhankelijk van het seizoen, 4 of 3 actieronden uit. In een actieronde mag een speler tot 4 mogelijke acties uitvoeren.
De mogelijke acties die de spelers kunnen ondernemen zijn :
A) Kies een huis : leg één vrijliggend blokje uit je piramide op één van de drie velden in de voorbereidingsvakken van je spelersbord. Indien deze alle drie gevuld zijn, mag je deze actie niet kiezen.
B) Bouw een huis : leg één van de blokjes uit je voorbereidingsvelden op het algemene speelbord, aangrenzend aan een eerder gelegd blokje en voer de desbetreffende actie (die overeenkomt met de gezette kleur) uit.
C) Plaats een dak : plaats één van de daktegels uit je persoonlijke voorraad op twee blokjes op het algemene speelbord en scoor de punten en voordelen van de daktegel. De kleur van de blokjes moet overeenkomen met die op de daktegel. Je kan enkel verticaal of horizontaal bouwen, max. 3 hoog en mag niet overlappen of daken laten overhangen (wat op zich allemaal logisch is). Als beloning krijg je 2 privilegepunten OF kies je één gebouwkaart. Je scoort ook de  punten of het effect dat op de daktegel staat.
Indien je geen van bovenstaande acties kan of wil uitvoeren, ontvang je 1 munt.



De acties van het speelbord : afhankelijk van de kleur van ingezette huis ga je één van de drie mogelijke acties mogen uitvoeren bij het bouwen van een huis. De kleuren worden elk seizoen herverdeeld en willekeurig bij de acties geplaatst. Elke actie hangt vast aan twee mogelijke kleuren.
1) Vissen : beweeg je vissersboot naar een aangrenzend eiland of de haven (één stap). Probeer de kleuren van je ring te laten overeenkomen met die van de eilanden. Dit is eigenlijk niet met woorden uit te leggen en moet u op het voorbeeld kunnen zien. Maar afhankelijk van het aantal overeenkomstige kleurtjes krijg je een aantal viskaarten op handen als je op een eiland zit. Staat je vissersboot i de haven, kan je eerder verworven viskaarten gaan inruilen voor punten. Zo vragen de handelsscheepstegel dezelfde viskaarten, diverse soorten, paartjes of drie dezelfde kaarten. Na het vissen worden arbeiders ingezet op het eiland waar er gevist is. Ook dit hangt af van het aantal overeenkomstige kleuren. Op deze manier gaan de arbeiders van je ring naar het speelbord en worden symbolen op je ring vrijgespeeld die tijdens de inkomsten dan weer van toepassing zijn.
 
2) Kantklossen : werkt in zekere zin een beetje gelijkaardig als het vissen. Dit keer ga je je arbeiders echter inzetten op de kantklosfabrieken op het centrale deel van het speelbord. Belangrijk is dat arbeiders hier aan elkaar moeten grenzen en dat je dus echt goed de kleuren moet gaan combineren. Ook nu weer worden arbeiders van je ring weggespeeld, zodat de inkomsten gaan verhogen. Indien je een veld afdekt in het fabriek met een muntsymbool, ontvang je één munt.

3) Inkomsten : voor elke zichtbare munt op je ring ontvang je één munt. Optioneel mag je voor elke teruggetrokken arbeider van de eilanden één extra munt per arbeider toevoegen. De arbeiders komen dan terug op je ring te liggen van het laagste nummer naar het hoogste.

Na een seizoen volgt er een opschoonfase waarin een tussentelling plaatsvindt. Je scoort punten voor meerderheden aan arbeiders op de eilanden en voor arbeiders op de kleuren in kantklosfabrieken die overeenkomen met resterende blokken in je piramide. Je scoort 2 punten voor elke steen die je kan afgeven en die overeenkomt met één van je arbeiders in de kantklosfabriek. Tenslotte is er een bonus voor het aantal aangrenzende arbeiders in de fabriek. Na het scoren worden de actiekleuren terug geschud en verdeeld, krijg je nieuwe blokjes (afh. van het aantal vrijgespeelde huissymbolen op hun ring). Er worden nieuwe daktegels genomen en de startspelerfiche wordt doorgeschoven.

Privilegepunten die je tijdens het spel verdient, kunnen gebruikt worden om extra te vissen, arbeiders van tegenstanders uit de fabriek te gooien of extra blokken te nemen uit de voorraad bij het opbouwen van de piramide in een volgende ronde.

Einde van het spel : na het opschonen van de winterfase volgt er nog een slotwaardering.
- privilegepunten worden omgezet in geld en elke vijf geld is 1 punt waard
- elke resterende viskaart levert je 1 punt op
- scoor punten voor je gebouwkaarten
De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de meeste resterende blokken in de voorbereidingsvakken op z'n spelersbord en nadien diegene met het meeste munten.

Titel : Burano
Auteurs : Eros Lin & Yu-Chen Tseng
Uitgeverij : Quick simple fun games/EmperorS4
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90-120 min.
Leeftijd : 12+

09-09-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (60)
05-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guilds of London (TMG)


Het heeft een tijdje geduurd vooraleer Tony Boydell, de auteur van Snowdonia, het Welsche treinenlandschap achter zich liet om met nieuw materiaal op de proppen te komen. Dit keer verhuist hij naar Londen waar hij alle mogelijke gilden in een spellendoos tracht te proppen. In dit spel ga je door middel van het uitspelen van kaarten meerderheden proberen te creëren op de tegels die het speelbord vormen en de speciale acties van de kaarten gebruiken om dit alles te manipuleren. In de (standaardformaat)doos vinden we 40 gildentegels, 2 stadhuistegels, 5 speciale gebouwentegels, 1 plantatietegel, 1 dubbelzijdige scorebord, 64 houten arbeiders (16 per kleur), 8 spelersschijfjes, 8 neutrale arbeiders (zwart), 1 rondemarker, 1 bedelfiguur, 30 "Tweede-plaats-fiches", 1 kompasfiche, 105 actiekaarten, 21 burgemeester-beloningkaarten en 2 overzichtsbladeren met alle mogelijke iconografie die je op de kaarten tegenkomt.
Afhankelijk van het aantal spelers zal je een ietwat andere spelopstelling moeten hanteren en zal ook het speelgevoel afwijken. Wij bespreken hier het 3-4-spelersspel (wat volgens mij ook het beste is). De spelopstelling staat erg netjes aangegeven in de spelregels en gaan we hier dan ook niet uit de doeken doen. Wat we wel graag even van naderbij bekijken is de structuur van een tegel en een actiekaart in dit spel.

De tegels zijn als volgt opgebouwd :
- meerderheid : in de linkerbovenhoek wordt aangegeven hoeveel arbeiders aanwezig moeten zijn op de tegel om deze te waarderen
- gildenaam
- kleuren van de gilde : in de rechterbovenhoek staan één of meerdere kleuren van de gilden, om arbeiders te plaatsen op deze tegels dienen kaarten in de overeenkomstige kleur te worden uitgespeeld
- beloning 1ste en 2de plaats : linksonderaan op de tegel staat de beloning voor de speler die de meerderheid heeft op de tegel bij waardering en ligt een fiche voor de speler die de 2de plaats bezet.
- effect van de tegel : centraal op de tegel staat het effect dat de winnaar van de tegel mag uitvoeren bij waardering
- gilde-volgorde-nummer : rechtsonderaan vinden we het nummer van de tegel, de bedelfiguur zal altijd naar de tegel met het laagste getal verplaatsen. De nummers 1 tot en met 12 zorgen op het einde van het spel nog voor overwinningspunten.
Op de achterkant van de tegel (na waardering worden ze omgedraaid), zien we nogmaals de kleur(en) van de gilde, het wapenschil van de desbetreffende gilde en het gilde-volgorde-nummer.

De kaarten zijn als volgt opgebouwd :
- kwantiteit van de kaart : geeft aan hoe vaak de kaart in het spel voorkomt
- kaartnummer : uniek voor elke kaart (om kaarten terug te vinden of vragen online te stellen betreffende een bepaalde kaart)
- kosten : linksboven staan de kosten aangegeven die moeten betaald worden als je het effect van de kaart wil spelen
- gildekleur : rechtsboven staat de kleur van de gilde die kan gespeeld worden om een arbeider op een tegel van dezelfde kleur te plaatsen
- speciaal effect : centraal op de kaart staat het speciale effect dat de kaart met zich meebrengt en kan uitgevoerd worden na betaling van de kosten



Het spel verloopt over een aantal ronden, afhankelijk van het aantal spelers, zijnde 16/15/12 ronden voor 2/3/4 spelers.
In elke ronde voeren de spelers om beurten hun ganse beurt uit. Daarna worden alle gebouwen en gildetegels gewaardeerd indien er aan de voorwaarden voldaan is. Na een aantal ronden, afhankelijk van het aantal spelers, is er een groeifase waarbij het speelbord groter wordt en tegels worden toegevoegd.

1) Starten van een nieuwe ronde : verplaats de rondemarker één plaats
2) Beurten van de de spelers : elke speler voert z'n beurt uit in volgorde van de reeds behaalde punten (meeste punten eerst, bij gelijke stand gaat de spelers wiens scoreschijf bovenaan ligt eerst)
3) Tegels waarderen indien aan voorwaarden voldaan wordt
4) Indien de rondemarker op een grijs vakje staat, is er een groeifase en worden er tegels toegevoegd aan het speelbord
5) Indien er een groeifase is, wordt de plantatietegel gewaardeerd
6) Indien dit de laatste ronde is, ga je over tot de eindwaardering
7) Indien einde van het spel waardeer je de burgemeester-beloningkaarten
8) Indien einde van het spel scoor je punten voor aangrenzende meesters op het speelbord

Een spelersbeurt :
In je beurt ga je 0 of meer kaarten uit je hand spelen om diverse acties uit te voeren. Nadien trek je nieuwe handkaarten afhankelijk van het aantal gespeelde kaarten. Speelde je nul kaarten trek je er 4, in alle andere gevallen trek je 2 kaarten. Hou er rekening mee dat je handkaartenlimiet standaard 7 kaarten zijn (burgemeester-beloningkaarten tellen hiervoor niet mee), een teveel dient te worden afgelegd na het trekken van je kaarten.
De mogelijke acties die je kan uitvoeren door het uitspelen van kaarten :
- een arbeider vanuit de algemene voorraad op de centrale stadstegel plaatsen : speel hiervoor een willekeurige kaart op de aflegstapel
- een arbeider vanuit de centrale stadstegel op een gildetegel of speciaal gebouw plaatsen : speel een kaart in de kleur die overeenkomt met de kleur van de desbetreffende tegel. Indien de tegel meerdere kleuren heeft, mag je één van de kleuren kiezen om te spelen.
- gebruik het speciale effect van de kaart : betaal de eventuele kosten, waarbij elke afgelegde handkaart geldt als zijnde 1 munt en voer nadien het afgebeelde effect van de kaart uit. Leg de kaart nadien af. De speciale effecten vormen de kern van het spel en staan netjes op het overzichtsblad aangegeven.

Waarderen van de tegels :
Nadat alle spelers hun beurt hebben uitgevoerd, worden de tegels van boven naar onder en van links naar rechts gewaardeerd. Allereerst moet je kijken of er aan de voorwaarden wordt voldaan om te waarderen. Indien er voldoende arbeiders (ook bedelfiguur telt) op de tegel staan, wordt deze gewaardeerd. Je doorloopt telkens drie fasen :
1) Onderhandelen : de spelers mogen in speelvolgorde hun zwarte arbeiders gebruiken om arbeiders van tegenstanders te vervangen om op die manier een meerderheid te creëren
2) Stemmen : alle arbeiders van elke kleur worden opgeteld en vergeleken. Bij een gelijkstand voor meerderheid wordt er gekeken of er op de aangrenzende tegels meesters staan van de spelers die betrokken zijn in het gelijkspel, deze tellen nu ook mee. Indien het volledig gelijkstand is, wordt de tegel niet gewaardeerd
3) Beloningen : de speler met de meerderheid krijgt de beloning voor de eerste plaats en voert het effect van de tegel uit. Hierdoor kunnen arbeiders nog verhuizen en tellen bij de waardering van een volgende tegel. De speler die 2de is, krijgt de fiche voor de 2de plaats en overeenkomstige beloning. De tegel wordt omgedraaid en de speler die de meerderheid had, plaatst één van z'n arbeiders bovenop de tegel. Deze geldt nu als een meester en kan gebruikt worden bij waardering van volgende tegels en scoort punten op het einde van het spel voor aangrenzende meesters.

Groeifase : wanneer de rondemarker op een grijs veld komt, volgt aan het einde van deze ronde een groeifase die bestaat uit 4 fasen :
1) Waardeer de plantatietegel : afhankelijk van de kant van de tegel (deze is dubbelzijdig) scoren de speler met de meeste en tweede meeste arbeiders op deze tegel beloningen. Ook nu is er eerst de mogelijkheid om neutrale (zwarte) arbeiders in te zetten en daarna worden de beloningen verdeeld.
2) Check voor het einde van het spel : indien er 16/15/12 ronden gepasseerd zijn bij respectievelijk 2/3/4 spelers volgt er een slotwaardering.
3) Voeg nieuwe tegels toe : In een 3/4-spelerspel worden 5/6 nieuwe tegels van de stapel genomen en toegevoegd rondom het speelbord. Na ronde 3 worden de tegels in het noorden geplaatst (volgens het kompasfiche), na ronde 6 oostelijk, na ronde 9 zuidelijk en na ronde 12  westelijk (enkel bij 3 spelers). Op elke nieuwe tegel wordt ook een beloningsfiche gelegd voor de 2de plaats bij waardering.
4) Beweeg de bedelfiguur : verzet deze figuur naar de tegel met het laagste nummer (rechtsonder op de tegel).

Slotwaardering :
Verwijder alle figuren en fiches van ongewaardeerde tegels. Alle spelers scoren nadien hun burgemeester-beloningskaarten waarbij ze aan de voorwaarden voldoen. Je mag de gildes die je controleert gebruiken voor meerdere kaarten. Tenslotte scoort elke speler 1 punt voor elke eigen aangrenzende meester op de tegels. (bv. als je vier meesters hebt in een vierkant van tegels scoor je 4 punten). De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de meeste burgemeester-beloningskaarten.

Hoogstwaarschijnlijk heeft u na het lezen van deze beschrijving al wel een zicht op de flow-of-play, maar is niet onmiddellijk duidelijk hoe alles in z'n werk gaat wat betreft de actiekaarten. Het is ook onmogelijk om al deze kaarten voor te stellen. Ze zijn enorm divers en men gebruikt telkens andere iconografie. Ondanks het feit dat dit erg duidelijk en goed gedaan is, ga je toch enkele potjes nodig hebben (afh. je eigen ervaring met spellen) om alles vlot door te hebben. Het is dus wel degelijk een spelletje met een leercurve qua gebruik van de kaarten. Er zijn ondertussen al enkele interessante video's online die je hier een beter zicht op geven. Zo gauw we het spel een aantal keren aan een testrondje hebben kunnen onderwerpen komen we graag bij u terug voor een oordeel. We kijken alvast uit naar de eerste speelsessie ... je mag je altijd aanmelden op onze FB-pagina om mee te spelen.



Titel : Guilds of London
Auteur : Tony Boydell
Uitgeverij : TMG
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

05-09-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2016
>> Reageer (0)
01-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thunderbirds - The Hood (Modiphius entertainment)


Vandaag keren we een laatste keer terug naar de Thunderbirds met de allerlaatste, spiksplinternieuwe uitbreiding die in Essen zal voorgesteld worden. Ditmaal een uitbreiding die het spelconcept grotendeels verandert. Waar je in de voorgaande steeds coöperatief aan de slag ging met z'n allen tegen het spel, zal een aandachtig lezer nu merken dat de spelersaantallen verandert zijn van 1-4 naar 2-5. Vanaf nu kan één speler in de huid kruipen van de slechterik en in z'n uppie trachten de wereld te gaan domineren. Het opzet van de Thunderbirds verandert op zich niet echt, maar de mogelijkheden van beide "groepen" wordt wel uitgebreid.

In dit doosje, dat nog steeds hetzelfde formaat heeft als de voorgaande uitbreidingen, vinden we 1 karakterkaart "The Hood", 6 FAB-kaarten, 6 gebeurteniskaarten, 3 intrigekaarten, 5 aangepaste overzichtskaarten, 32 intrigefiches, 1 speelbordje om een deel van het originele speelbord af te dekken (inzake snelheid voertuigen), plastic voertuigen, thuisbasis, handlangers en pin van The Hood, 1 plastic basis en een camera met 4 fotofiches. Ook nu weer kan je gaan opteren om naar hartenlust te combineren met eerder verschenen uitbreidingen. De spelregels beschrijven exact welke mogelijkheden er zijn en welk materiaal je eventueel moet verwijderen uit het spel (maar dit blijft gelukkige beperkt). De rol van The Hood kan willekeurig verdeeld worden onder de spelers of iemand kan de rol vrijwillig op zich nemen. De speler neemt de camera en fotofiches bij zich alsook de gebeurteniskaarten en de 7 handlangers. De speler die The Hood vertegenwoordigd zal na elke beurt van elke andere speler zijn stappen ondernemen (ipv de traditionele stap van het spel). De andere spelers zullen bovenop de gekende acties ook kunnen opteren om 3 speciale acties uit te voeren.



 Concreet ziet een speelbeurt er dan ook als volgt uit :
1) actiefase : neem tot 3 (speciale) acties en voer operaties uit
2) rampenfase : trek een rampenkaart
3) The Hood-fase : The Hood-speler voert 2 acties uit en voert operaties uit
4) Einde van de beurt : geef de dobbelstenen aan de volgende speler (waarbij The Hood-speler wordt overgeslagen natuurlijk)

The Hood z'n acties :
1) Beweeg : beweeg je voertuigen tegen hun topsnelheid (zijnde 1 voor de onderzeeër en 2 voor z'n vliegtuig). Je mag geen operaties uitvoeren tijdens deze actie.
2) Maak een complot : trek en plaats een gebeurteniskaart op het spoor van The Hood. Je mag zelfs voorgaande gebeurteniskaarten verwijderen om nieuwe toe te voegen. Je mag de kaart niet leggen op de plaatsen waar intrigekaarten liggen of waar The Hood-figuur zich op dat moment op het spoor bevindt.
3) Samenzweren : plaats een The Hood-handlanger op de plaats waar je staat. Handlangers geven je een +2 op je dobbelsteengooi per handlanger die je van het bord terugneemt. Bovendien komt er een -1 op de dobbelsteengooi per internationaal reddingskarakter dat zich op de bewuste plaats bevindt. Indien al je handlangers reeds op het speelbord staan, mag je met deze actie een handlanger verplaatsen naar de plaats waar je de actie uitvoert. Je gebruikt de handlangers ook voor bepaalde bonussen en het plaatsen van intrigefiches.
4) Bespioneer : neem een foto van een Thunderbird-voertuig op je plaats. Gooi een 5+ om deze actie te doen slagen. Plaats het overeenkomstig fiche op je camera en zet daarna The Hood-figuur één stapje vooruit op z'n spoor. Je mag (kan) van elk Thunderbird-figuur maar één foto hebben.
5) Hijack : hijack een Thunderbird-voertuig op je plaats. Gooi een 8+ om deze actie te doen slagen. Je verplaatst het pinnetje van The Hood naar de Thunderbird en kan tegen de max. snelheid van dit voertuig over het bord bewegen tot je The Hood zelf verplaatst naar een ander voertuig of gevangen genomen wordt. Eventueel aanwezige reddingskarakters worden gekidnapt en kunnen zich door middel van een speciale actie trachten te bevrijden. 
6) Ontsnap : beweeg onmiddellijk naar je schuilplaats (indien je wordt gevangen genomen). Gooi een 5+ om deze actie te doen slagen. Ook de voertuigen van The Hood worden terug naar Azië verplaatst.

Indien The Hood tijdens z'n acties een The Hood-symbool gooit, moet hij de dobbelsteen hergooien. Hij mag er ook voor opteren om beide dobbelstenen te hergooien. Gooit de speler 2 The Hood-symbolen geldt deze worp sowieso als een succes.

The Hood z'n operaties :
Transfereren : verplaats het pinnetje van The Hood naar z'n schuilplaats, vliegtuig of onderzeeër of transfereer een gekidnapt internationaal reddingskarakter naar je schuilplaats. Dit karakter kan enkel vrijkomen door gebruik te maken van een speciale actie in z'n beurt.

De speciale acties van het internationale reddingsteam :
1) Verwijder een fotofiche van de camera van The Hood. Gooi een 5+ om deze actie te laten slagen.
2) Ontsnap : Gooi een 5+ om een gekidnapt karakter te laten ontsnappen uit de schuilplaats van The Hood door dit in een Thunderbird-voertuig te plaatsen en naar de thuisbasis te laten transfereren
3) Neem gevangen : verplaats The Hood onmiddellijk naar de basis. Gooi een 7+ om deze actie te doen slagen. Elk aanwezig internationaal reddingskarakter levert een +1 op je dobbelsteengooi. Indien The Hood in z'n onderzeeër zit, moet je een -2 op je gooi bijtellen. Bovendien mogen beloningsfiches gebruikt worden om het resultaat van dobbelsteenworpen beïnvloed te worden.

De operaties van het internationale reddingsteam :
Indien je na je beweging in een regio komt met een intrigefiche wordt deze opengedraaid. Je kan deze intrigefiches verslaan door de nodige pod-voertuigen en bonusfiches naar die regio te brengen. Nadien plaats je het intrigefiche op een intrigekaart die op het The Hood-spoor ligt. Eens alle plaatsen op een kaart zijn ingevuld, is de kaart verslagen en wordt ze van het spoor verwijderd.

Het The Hood-spoor :
Als de The Hood-figuur beweegt op het spoor activeert deze gebeurteniskaarten, intrigefiches en intrigekaarten die hij passeert.
Indien de speler een intrigefiche passeert, bekijkt hij (The Hood) deze en leg de fiche ergens gedekt op het speelbord waar zich een handlanger bevindt. Indien er geen handlangers aanwezig zijn op het bord, wordt het intrige onmiddellijk bestreden en op de volgende intrigekaart gelegd.
Indien de speler een gebeurteniskaart passeert, wordt de gebeurtenis netjes afgehandeld.
Indien de speler een intrigekaart passeert die nog niet overwonnen is, wint de The Hood-speler.

Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad die je wenst in te stellen voor het internationale reddingsteam kunnen combinaties van intrigefiches gebruikt worden (ze zijn gemarkeerd met A,B of C). Volg de setup zoals aangegeven in de spelregels om de moeilijkheidsgraad aan te passen. Voor een twee-spelerspel hanteer je de solo-regels van het basisspel, waarbij één speler met 3 karakters speelt en de andere speler The Hood. The Hood speelt z'n beurt nadat elk karakter z'n acties heeft uitgevoerd. Indien je combineert met de Crisismode van uitbreiding twee, hanteert The Hood de zandloper.

Titel : Thunderbirds - The Hood
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Modiphius entertainment
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 10+

01-09-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
31-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thunderbirds - Above & beyond (Modiphius entertainment)


In de tweede uitbreiding van Thunderbirds gaan we aan de slag met modules. Deze modules zijn vrij te combineren met elkaar en de vorige uitbreiding. In de doos vinden we 10 voertuig-rampenkaarten, 2 FAB-kaarten, 2 gebeurteniskaarten, 5 level 5-intrigekaarten, 10 lege kaarten, 18 grotere karakterkaarten, 10 plastic rampenvoertuigen, 1 Jeff Tracy-figuur en een zandloper.

De FAB-kaarten en gebeurteniskaarten worden gewoon aan hun stapel toegevoegd.
Daarna heb je de keuze welke modules je graag toevoegt :
1) Rampenvoertuigen : als je een ramp voorkomt, kan je in plaats van de reguliere beloning (zijnde fiches) ook de bovenste voertuig-rampenkaart (met bijpassend plastic rampenvoertuig) nemen. Elke voertuig heeft z'n eigen effect bij het voorkomen van toekomstige rampen en moeilijkheden. Ze mogen ten allen tijde worden ingezet.

2) Opwaarderen : in deze module vertrekt je karakter met beperkte eigenschappen, maar ga je stilaan ervaring kunnen opdoen en je personage krachtiger maken. Je start je karakter op level 1 en kan gaan uitbreiden tot level 3. Elke keer je karakter een ramp voorkomt, plaats je de kaart onder je karakterkaart. Zo gauw je het gevraagde aantal rampen hebt afgeweerd, draai je de karakterkaart naar het volgende level. Dit is een gratis actie, de gebruikte rampenkaarten worden dan afgelegd.

3) Crisis mode : simuleer alsof je werkelijk tegen de klok gaat werken en gebruik een zandloper. Een speelbeurt moet nu volledig binnen de 70 seconden zijn uitgevoerd. Eén speler houdt steeds de timer in het oog en als deze is doorgelopen draait hij de volgende rampenkaart onverbiddelijk om. Je mag een "determination"fiche gebruiken om een extra periode af te dwingen. Er mag ook enkel gecommuniceerd worden op het moment dat de zandloper effectief aan het doorlopen is.

4) Epic-level moeilijkheid : nieuwe combinaties van intrigekaarten maken het spel nog moeilijker en uitdagender. Ga jij voor een epische moeilijkheidsgraad? Gebruik de afgebeelde scenario's in het spelregelboekje om het spel nog uitdagender te maken.

Daarnaast is er ook nog het Jeff Tracy figuurtje dat gebruikt wordt voor een solospel. Het vervangt een kartonnen fiche uit het basisspel.
De blanco kaarten die zijn toegevoegd, vragen ietwat van jouw creativiteit, zodat je zelf gebeurtenissen, FAB, intriges, ... kan gaan verzinnen om aan het spel toe te voegen.



Titel : Thunderbirds - Above & beyond
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Modiphius entertainment
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 10+

31-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
30-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thunderbirds - Tracy island (Modiphius entertainment)


De komende dagen gaan we op ons Thunderbirds-elan door. We presenteren in één keer alle uitbreidingen die voorhanden zijn. Ook in de uitbreidingen is een opbouw merkbaar. Een mini-expansie, een uitbreiding met vier modules en een volwaardige uitbreidingen met diverse nieuwe speelelementen. Vandaag beginnen we met de eerste (en kleinste) uitbreiding : Tracy island.

In het doosje vinden we 56 nieuwe rampenkaarten die de kaarten van het basisspel volledig vervangen. Daarnaast zijn er 4 nieuwe FAB-kaarten, 4 gebeurteniskaarten, 3 nieuwe karakterkaarten, 4 podvoertuigen, 2 plastic voertuigen en 1 plastic Tracy island, 3 pinnen voor de nieuwe karakters, 14 plastic podvoertuigen (je kan opteren om met de kartonnen fiches of deze voertuigen te spelen), 2 speelbordjes om op het originele speelbord te plaatsen.

Qua spelvoorbereiding verandert er bijzonder weinig. De nieuwe gebeurteniskaarten worden aan de oude toegevoegd. De nieuwe rampenkaarten worden gebruikt en klaargelegd zoals in het basisspel en de 2 nieuwe speelbordjes worden op het originele speelbord geplaatst ter vervanging. De nieuwe voertuigen komen op hun startplaats te staan en de 3 nieuwe karakters idem dito. Ook de FAB-kaarten en karakterkaarten worden aan hun respectievelijke stapels toegevoegd.



De nieuwe regels :
- FAB 2 : beweegt 2 plaatsen als een actie en kan hierbij FAB 1, 1 podvoertuig of Thunderbird 4 dragen. Dezelfde regels gelden als het laden of uitladen van Thunderbird 2.
- Tracy island : karakters bewegen van en naar Tracy island zoals gewoonlijk. Deze plaats is een handige basis om karakters van plaats te laten wisselen en te laten wachten op de desbetreffende Thunderbird.

Titel : Thunderbirds - Tracy island
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Modiphius entertainment
Aantal spelers :  1- 4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 10+

30-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thunderbirds (Modiphius entertainment)


Thunderbirds, een coöperatief bordspel dat is gemaakt ter gelegenheid van de 50st verjaardag van de bekende TV-serie.
De auteur is helemaal niet vreemd met het genre, als auteur van Pandemie ligt de lat hoog, erg hoog, maar dat laat mr. Leacock natuurlijk niet aan z'n hart komen. Bovendien houdt hij gewoon vast aan z'n gekend principe en zou je bijna kunnen zeggen dat men op Pandemie gewoon een ietwat ander thema heeft geplakt. Spelers die Pandemie kennen, gaan dan ook weinig problemen hebben met de spelregels van deze Thunderbirds. Op het eerste zicht zijn de mogelijkheden ietsje kleiner en is het spel ook geschikter voor de iets jongere spelers. Persoonlijk ben ik totaal niet bekend met de TV-serie, dat heeft hier waarschijnlijk z'n voor- en nadelen. Ik ga het spel echt kunnen bekijken als "spel" en niet als het bordspel van de "serie".

In de doos vinden we een speelbord, 47 rampenkaarten, 18 FAB-kaarten, 12 gebeurteniskaarten, 20 intrigekaarten, 6 karakterkaarten, 4 overzichtskaarten en een international rescue ID kaart. Er zijn 2 dobbelstenen, 10 rampenfiches, 1 fiche (voor solospel), 30 bonusfiches, 10 pod-voertuigen, 1 plastic pion (The hood), 6 karakterpionnen (pinnen die in de voertuigen passen) en 6 thunderbird-voertuigen.



In Thunderbirds spelen de spelers samen als leden van de "International rescue". Je wint of verliest het spel samen, afhankelijk van hoe goed je je grondstoffen coördineert. Het spel zelf neemt de rol aan van de slechterik, the Hood. Doel van het spel is om alle itnriges van the Hood te doorzien en tegelijkertijd allerhande rampen over gans de wereld te voorkomen. Indien je de 3 intriges van the Hood weet te doorzien, win je het spel. Indien the Hood op het einde van z'n bewegingsspoor terechtkomt of als de rampenkaarten tot het einde van hun spoor komen, verliezen de spelers.

De spelers komen kloksgewijs aan de beurt en doorlopen de volgende fasen :
1) Actiefase : voer tot 3 acties uit en voer zoveel operaties uit als je wil
2) Rampenfase : trek een rampenkaart en leg ze in de rij met rampenkaarten of zet the Hood één stap verder (indien aangegeven)
3) Einde van je beurt : geef de dobbelstenen aan de volgende speler
Dit alles wordt herhaald tot je het spel wint of verliest.

1) Actiefase : de spelers kunnen tot 3 acties uitvoeren, kiezende uit onderstaande acties.
- Bewegen : beweeg een thunderbirdvoertuig tegen z'n topsnelheid (een handig overzichtje van deze bewegingspunten staan op het speelbord, het speelbord stelt de aarde voor dus mag je ook bewegen van helemaal links naar de overkant van het bord)
- Redden : gooi de dobbelstenen en voeg bonussen toe om rampenkaarten te verslaan (elke rampenkaart toont een moeilijkheidswaarde, afhankelijk van aanwezige voertuigen en het afgeven van de afgebeelde bonussen kan je de rampen verslaan. De dobbelstenen kunnen je kracht verhogen, maar ook the Hood laten voortbewegen op het spoor. Zorg dat de opgetelde waarde van je dobbelstenen, bonusfiches en aanwezige voertuigen hoger of gelijk is aan de moeilijkheid van de ramp en krijg je de beloningen die afgebeeld staan op de kaart. Sommige rampenkaarten tonen geen moeilijkheidswaarde, maar gewoon voorwaarden waaraan moet voldaan zijn om de kaart te kunnen afleggen)
- Plannen : neem een FAB-kaart en zet the Hood één stap verder op z'n spoor
- Scannen : plaats één rampenkaart een plaatsje terug op het spoor (indien je jezelf in thunderbird 5 bevindt)

Operaties kan je zo veel uitvoeren als je wil in je beurt, voor of na je gewone actie (niet tijdens de actie, tenzij anders vermeld)
- transfereer karakters : zet een karakter van het ene naar het andere thunderbirdvoertuig (uiteraard moeten de karakters zich op dezelfde plaats bevinden, elk karakter moet ten allen tijde in een voertuig zitten, je mag karakters van plaats ruilen)
- inladen en uitladen : laad thunderbird 4, FAB 1 of pod-voertuigen in en uit thunderbird 2
- versla intriges : versla intrigekaarten op het Hood-spoor (Geef de gevraagde bonusfiches af op de gevraagde locatie met één of meer karakters. Thunderbirdvoertuigen en pods die op de kaart staan, moeten ook aanwezig zijn in de regio. De actieve speler krijgt als beloning een FAB-kaart, leg de intrigekaart af en draait de volgende intrigekaart open. Indien dit de laatste intrigekaart was, win je het spel)
- gebruik bonusfiches : gebruik het effect van de bonusfiche en leg ze terug in de voorraad
(teamwork = +2 op dobbelsteenworp, intelligence = herrol een dobbelworp, determination = voer een extra actie uit, logistics = trek een FAB-kaart, technology = bouw één pod)

FAB-kaarten zijn uitrustingskaarten die ten allen tijde ingezet kunnen worden, zelfs in de beurt van een andere speler. Getrokken FAB- kaarten worden open voor je neergelegd. Als je ze gebruikt hebt, worden ze op de aflegstapel gelegd.

The Hood verzetten gebeurt door elk gegooid dobbelsteensymbool van the Hood, als deel van aan planactie of als er een rampenkaart wordt opengedraaid met "zet the Hood een stap verder". Indien the Hood-figuur een symbool op z'n spoor bereikt, wordt de overeenkomstige kaart actief. Dit kan een gebeurteniskaart zijn of een intrigekaart. In dit laatste geval verlies je het spel want heb je het intrige niet kunnen voorkomen vooraleer the Hood het heeft bereikt.

Moeilijkheidsgraad instellen : afhankelijk van of je een makkelijker of moeilijker spel wil spelen, gebruik je de intrigekaarten van bepaalde niveaus. De spelregels geven een overzichtje hiervan. Er zijn ook enkele kleine wijzigingen voor een solo-spel, maar dit blijft erg beperkt, dus kan je snel aan de slag gaan.

Titel : Thunderbirds
Auteur : Matt Leacock
Uitgeverij : Modiphius entertainment
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 45-60 min.
Leeftijd : 10+

29-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
28-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.To back ... or not to back?!
Vandaag presenteer ik u graag een speciaal berichtje. Vandaag nemen we een spel onder de loep dat binnen een dikke week (op 9 september om precies te zijn) op Kickstarter zal verschijnen. Voor de leken, Kickstarter is een crowdfunding-platform, waar mensen hun project kunnen voorstellen en geld inzamelen om het op de markt te brengen. Blijkbaar zijn boardgames overigens de grootste business op deze site. Daarenboven gaat het hier om een spel van eigen bodem, en dat mag je letterlijk nemen. Rudy Seuntjens, de auteur, woont op een boogschoot van onze spellenzolder en is met dit spel aan z'n proefstuk toe. Onlangs richtte hij een nieuwe, eigen uitgeverijtje op met een kompaan. De uitgeverij kreeg de internationale naam "Game brewer" en onder deze naam zullen hopelijk nog vele spellen op de markt komen, maar we beginnen bij het begin ... bij Pixie Queen.

Pixie Queen is een worker-placement-spel dat zich afspeelt in een fantasy-wereld, waarbij de Pixies (een soort elfjes) serieus onder de knoet liggen bij hun kwaadaardige koningin. De koningin eist telkens weer offers, offers die gestolen moeten worden, want dat is hetgene dat de Pixies het beste kunnen. Maar het is niet allemaal eender wat je gaat offeren, de koningin is nogal labiel en verandert vaak van mening. Straffen uitdelen kan ze als de beste ... en het zal dan ook de speler zijn die het minste strafpunten verzamelt die het laken naar zich toe zal trekken in dit spel.



In deze post ga ik u geen voorstelling geven van het ganse spel. Misschien doen we dat wel als we een definitieve versie van het spel in handen krijgen. Bovendien zal de KS-pagina zeker een mooi overzicht bevatten dat u netjes uitlegt hoe het spel exact werkt. Er is overigens ook al een instructiefilmpje (in Engels en Nederlands) verschenen van Nox' Spellenzolder, nadat dit spel het meeste stemmen kreeg op de website van Zomerspel. Is deze eer terecht? Daar kom ik graag in dit berichtje op terug. Is Pixie Queen de moeite om te backen of niet? Is Pixie Queen een spel voor u en waarom zou je (al dan niet) je geld aan dit spel uitgeven? Graag vermeld ik hier alvast even dat we een prototype hebben kunnen spelen waar je al een prima beeld krijgt op het definitieve artwork en het materiaal dat in de doos zal zitten. Ook over mogelijke stretchgoals is al nagedacht en misschien zijn deze zeker de moeite waard.

* Wat onmiddellijk opvalt als je het spel op tafel gooit, is het artwork. Dit is echt fenomenaal, zeker voor een eerste spel. De mensen van Game Brewer werkten samen met een jong talent uit de regio (die overigens nog nooit een bordspel had geïllustreerd). Je zult aangezogen worden naar het prachtige bord, dat erg vol staat met allerhande actieplaatsen, maar dit erg goed en overzichtelijk doet. De tekeningen op de zichtschermen zijn formidabel en je bevindt je, zonder al te veel verbeelding, onmiddellijk in de wereld van de Pixies. Doordat het bord zo veel details bevat, zijn sommige afbeelding wel wat klein, maar de symbolen zijn zo scherp, zo goed gekozen dat dit voor mij persoonlijk niet echt een probleem vormt.
* Qua gameplay zou ik dit spel onderbrengen in een categorie tussen de familiespellen en kennersspellen. Het feit dat dit spel een worker-placement is in hart en nieren, maakt het spelen op zich makkelijk en duidelijk om uit te leggen. Je overloopt alle actieplaatsen (maar liefst een 20-tal) en krijgt onmiddellijk een zicht op wat de mogelijkheden zijn. De offerfase en bijbehorende beloningen en straffen maken het spel dan weer dat tikje te zwaar om zo maar aan leken voor te leggen zonder enige spelervaring. Maar eens je ietwat weet hoe een worker-placement werkt en het spel speelt met iemand die het spel kent, dan loopt dit zeker als een trein. Een overzichtje van de spelregels en vooral de stappen die je doorloopt tijdens de fasen zou nog een meerwaarde zijn die volgens mij zeker zullen toegevoegd worden of op BGG zullen verschijnen.
* De speelduur is met drie of vier spelers zeker prima. Met vijf spelers ben je ietsje langer op weg, maar dit hoeft zeker geen obstakel te vormen. Na 7 ronden ben je sowieso door het spel gewandeld, bovendien kan het spel nog sneller eindigen als de vereiste overwinningspuntenfiches vergeven zijn.
* Het is een lokaal product van een jonge uitgeverij. Als die dan met deze kwaliteit van product komen, lijkt het mij zeker de moeite om hen een hart onder de riem te steken. Bovendien krijg je er een erg deftig, solide spel voor een gunstige prijs voor in de plaats. De prijs voor de KS-versie zal rond de 45 euro draaien ... en dat is in deze tijden absoluut een mooie prijs als je gaat vergelijken met andere projecten die lopen.
* De mogelijke stretchgoals die op de rol staan, zijn ook erg fraai te noemen. Als het project als een trein gaat lopen en voldoende fondsen zal binnenhalen, zullen de grondstoffen in plaats van de gekende kubusjes wijzigen in mooie houten speelstukken en ook de Pixies zouden wel eens een make-over kunnen krijgen. Prachtig houten speelmateriaal gaan op zich weinig aan het spelverloop veranderen, maar het oogt allemaal nog fraaier. We zijn benieuwd welke andere stretchgoals er nog zullen verschijnen, want het spel op zich zit al wel snor.
* Ik zie ook mogelijkheden op lange termijn, zowel voor de uitgeverij als de wereld van de Pixies. Het is een fantasy-setting die we nog niet kenden en waar er ongetwijfeld nog vele nieuwe avonturen te beleven zullen zijn. Om die reden alleen al is het te hopen dat dit spel het levenslicht zal zien en een succes zal zijn. We moeten er niet flauw over doen dat véél zal afhangen van het succes van Pixie Queen voor de Game brewer.
* De originele insteek van dit spel ten opzichte van andere worker-placement-spellen is vooral dat je hier zo min mogelijk minpunten gaat verzamelen. Dat is in het begin wel even wennen, want hoe je ook je stinkende best doet, je krijgt telkens het deksel op de neus en de strafpunten rond de oren. Begin je echter stilaan op te bouwen, zullen de minpunten stilaan afnemen en zie je hier en daar wat lichtjes aan het einde van de tunnel. Het is niet dat deze insteek nu zo'n wereld van verschil maakt, maar het is toch een ander gevoel dan je gewend bent in vergelijking met bijvoorbeeld Russian railroads waar het scorespoor ettelijke malen gerond wordt. Misschien had ik persoonlijk wel enkele wijzigingen aangebracht om toch positieve punten te scoren, zoals extra actieplaatsen bij het tussentijds offeren, positieve punten ipv negatieve voor resterende grondstoffen en beloningspunten voor de positie van je Pixies op het speelbord aan het einde van het spel (en misschien zelfs tussentijds). Het zou het spel toch eerder naar een positief resultaat kantelen (maar dat is nu eenmaal de optie geweest die men heeft gekozen).

Conclusie : Ik nodig iedereen die dit blog leest zeker uit om de KS in het oog te houden. Het belooft een erg spannend avontuur te worden, in de eerste plaats voor de uitgeverij uit Turnhout, maar ook voor de mensen die het prototype al gespeeld hebben. Pixie Queen verdient het absoluut om op de markt te komen. Zeker als je ziet hoeveel bagger KS ook met zich meebrengt, dan is dit spel een meerwaarde. Is het ook een meerwaarde voor uw collectie? Geen idee, ik weet natuurlijk niet welk type spel je graag speelt, maar als je houdt van een degelijke worker-placement, met vele actiemogelijkheden, waarbij je elkaar toch ook een beetje de loef kan afsteken (maar waarbij je straffen netjes ondergaat) en met prachtig artwork ... dan is Pixie Queen misschien wel iets voor u. Je zal sowieso waar krijgen voor je geld, dat kan ik je wel alvast beloven. Pixie Queen gaat uit de kast komen, al is het maar om er mee te pronken op uw speeltafel. Bovendien zal het vlotte spelverloop voor sommige van je speelkameraden een opstap kunnen zijn naar de zwaardere euro's, maar ook deze Pixie Queen gaat je al voldoende uitdagen. Ook ik als veelspelers was gecharmeerd door dit spel ... en dat wil toch al wel iets zeggen, gezien het aantal van dergelijke spellen dat ik al speelde. Vernieuwing ... neen ... verbetering ... ja, zeker ten opzichte van vele worker-placements komt Pixie Queen hoog in het rijtje te staan.

28-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dynasties


Dynasties - Heirate & Herrsche (Hans im Glück) :


+ Big-box van HiG staan garant voor solide, superdegelijke eurogames
+ elegant, vlot en soepel spelend spel met toch héél wat diepgang
+ Mathias Cramer is geen onbekende voor prima spellen, hij levert weer maatwerk af
+ het materiaal is zoals steeds prima, mooi houten speelstukken, duidelijke kaarten en dito speelbord
+ het verdeelsysteem van de grondstoffen en de dobbelstenen zijn een fijne toets in dit spel, ze zorgen steeds voor dilemma's
+ drie rondjes vliegen voorbij, je hangt vast aan een beperkt aantal actiekaarten dat je kan spelen, hiermee moet je het doen (maar de mogelijkheden zijn wel groot)
+ er is altijd een alternatief!
+ met de bonussen kan je af en toe wel een slagje slaan

- er zijn weinig tot geen supervernieuwende elementen in, waarom dan deze titel verkiezen boven alle andere goede euro's
- het thema, daar hebben we ondertussen wel meer dan genoeg van gehad, waarom dan deze titel verkiezen boven alle andere goede euro's
- het materiaal is prima, maar we zijn zo veel gewend de laatste tijd, waarom dan deze titel verkiezen boven alle andere goede euro's
- voor spelers met last van AP en "tel-litis" kan dit wel wat vergen naar het einde van het spel toe

Conclusie : dit spel heeft letterlijk alles wat er bijna in een deftige euro kan (en moet) zitten. Meerderheden creëren aan het einde van het spel, bonussen opstapelen om het verschil te maken, puntensprokkelen onderweg, doelkaarten om gericht naar punten toe te werken, inzetten van verworven grondstoffen, tactiek op verschillende vlakken, ... Het spel is snel, speelt soepel en is elegant te noemen. Het thema, daar bent u voor of tegen, maar het is wel een feit dat dit spel van weinig creativiteit getuigt wat dit betreft. De gebruikte kleuren bij dit soort thema's moet blijkbaar ook wat om ter mufste zijn (ik spreek nu over het linkerdeel van het bord waar je een "verouderde" kaart van Europa vindt. Het feit dat HiG z'n grote spellen lanceert in Nürnberg en niet in Essen zorgt er ook wat voor dat deze spellen onder de radar blijven ... en dat is toch wat jammer. Ik stelde de vraag al een aantal keren hierboven, maar waarom zou je dit spel houden boven al die andere goede euro's. Wel het antwoord is relatief simpel : wat mij betreft, gaat er één van die andere goede euro's uit de kast en blijft deze er waarschijnlijk in. Ik kan iedereen aanraden om dit spel een keertje te proberen, in je eerste spel ga je onmogelijk vat krijgen op alle mogelijkheden, maar je gaat het potentieel zeker inzien. Je hebt ook geen verzadigd gevoel na een spel, het is voorbij in een zéér aangename tijdsspanne. Dynasties - Heirate & Herrsche is zeker niet het meest sexy spel dat ik de laatste tijd gespeeld heb, maar zeker wel één van de degelijkste.

27-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
26-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dynasties - Heirate & Herrsche (Hans im Glück)


Een big-box van Hans im Glück ... wij zijn geïnteresseerd. Een spel van Matthias Cramer ... het hart maakt een sprongetje. De combinatie van de voorgaande twee ... bring it on! In Dynasties - Heirate & Herrsche gaan de spelers hun vorsten en vorstinnen uithuwelijken om de macht te verwerven in Europa. Uiteraard moet je ook wel een bruidschat voorzien, want je moet de nodige "kwaliteiten" hebben om je ergens in te huwelijken natuurlijk. Traditiegetrouw vinden we in de doos héél wat mooi materiaal, zowel karton als hout van hoogstaande kwaliteit zoals we dat gewend zijn. Het speelbord is onderverdeeld in twee grote delen, een deel dat de kaart van Europa toont en waar de spelers hun vorsten en vorstinnen gaan onderbrengen. Het andere deel toont de haven (om handel te drijven), de vooraanstaande personen (om bonussen te verkrijgen) en het passpoor (waar je de speelvolgorde gaat bepalen en bonussen verwerven).

Elke speler neemt z'n 18 meeples, waarvan hij er 1 op de nul van het scorespoor plaatst. De vrije steden-tegels, de waarderingstegels en 3 neutrale figuren worden naast het bord geplaatst. Elke speler ontvangt 2 waarderingskaarten (groene achterkant), de gele worden geschud en op het speelbord geplaatste. De vooraanstaande personen worden gedekt geschud en nadien open op de daarvoor voorziene plaatsen gelegd. De wapenschildenfiches komen naast het bord te liggen. De grondstoffen komen in de zak. Op elke haven worden 5 grondstoffen gelegd (willekeurig uit de zak getrokken). Elke speler ontvangt al één grondstof van elke kleur. De 34 actiekaarten worden geschud en elke speler ontvangt er 6/5/4 op handen bij 3/4/5 spelers. De landwaarderingsfiches worden willekeurig op de landen gelegd. De boekenfiches komen dan weer per 2 op de steden terecht met een boeksymbool. Tenslotte wordt het figuurwaarderingsfiche op het speelbord gelegd en komen de drie dobbelstenen op hun vakken op het speelbord. De startspeler neemt de startspelerfiche en het spel kan van start gaan.



In een speelbeurt speelt de actieve speler één van z'n actiekaarten uit. Hij kiest één van de drie mogelijke acties die op de kaart staan afgebeeld en voert deze uit. Nadien legt hij de actiekaart op de aflegstapel en gaat de beurt naar de volgende speler. Indien de speler geen kaart meer kan of wil spelen, moet hij passen. Zo gauw alle spelers gepast hebben, volgt er een tussentelling na ronde 1 en 2 en een slottelling na ronde 3. De speler die het meeste punten heeft weten verzamelen, wint het spel.

De acties :
1) Handel drijven : de actiekaart moet het schipsymbool bevatten om deze actie te mogen kiezen
- kies één van de drie schepen en plaats er één van je figuren op
- staat er nog geen figuur, plaats je je op het grote veld en is je beurt voorbij
- staat er reeds een figuur, plaats je je op het kleine veld en worden de grondstoffen als volgt verdeeld :
- de speler met de figuur op de kleine plaats verdeelt de grondstoffen in 2 groepen (naar eigen inzicht). De speler met een figuur op de grote plaats neemt als eerste een groep, de speler met de figuur op de kleine plaats krijgt de rest
- nadien wordt de boot terug aangevuld met 5 grondstoffen uit de zak
- een speler mag met 2 eigen figuren op een boot terechtkomen, je krijgt dan 2 grondstoffen, de overige gaan terug in de zak



2) Een vorst/vorstin inzetten : de actiekaart moet het vorst/vorstin-symbool bevatten om deze actie te mogen doen
- kies een stad waarop nog geen vorst/vorstin staat
- er mag nog geen vorstin/vorst van je eigen staan (incest kan niet in dit spel)
- betaal de kosten van de positie (zwarte en witte grondstoffen voor vorst/vorstin)
- ontvang de bonus die staat afgebeeld boven de stad (2 punten, 1 grondstof trekken uit de zak, bovenste boeksymbool en bijhorende bonus, kroonsymbool voor punten bij de eindtelling)
- staan er nu twee figuren (vorst en vorstin) in de stad komt het tot een huwelijk
- de speler wiens figuur op het kleine vak ligt, gooit de drie dobbelstenen en verdeelt deze in 2 groepen
- de speler wiens figuur op het grote vak ligt, kiest als eerste één van de groepen uit de dobbelstenen en ontvangt de bonussen afgebeeld op de dobbelstenen
- de speler wiens figuur op het kleine vak ligt, kiest de overgebleven groep en ontvangt de bonus(sen) van deze dobbelste(e)n(en)



3) Een vooraanstaand persoon raadplegen : de actiekaart moet het persoon-symbool bevatten om deze actie te mogen doen
- kies een nog-niet-gebruikt personage uit de blauw-omrande kaders en draai deze om (elk personage kan maar één keer per ronde gebruikt worden)
- betaal de kosten (0, 1 of 2) in blauwe grondstof(fen) zoals aangegeven onder het personage
- voer de actie van het personage uit
(voor een overzicht van de mogelijkheden die deze personages met zich meebrengen, verwijs ik u graag naar de appendix die bij het spel zit)

4) De speciale eigenschap op de kaart uitvoeren
- betaal de kosten in gele grondstoffen zoals aangegeven op de kaart
- voer de speciale actie uit (deze zijn vaak de basisacties, maar dan ietsje sterker)
- zo kan je vooraan op het passpoor terechtkomen, 2 keer gaan handelen zonder kosten te betalen, een meeple op het bord plaatsen zonder de kosten te moeten betalen of één van de personages gebruiken in de goud-omrande kaders

5) Je beurt laten passeren :
- speel één actiekaart uit en trek een grondstof uit de zak
- je mag de volgende beurt gewoon terug meespelen

6) Passen :
- plaats een meeple gratis op de eerst vrije plaats van het grote vak op het passpoor
- of betaal de kosten in roze grondstoffen en plaats je meeple op het overeenkomstige veld op het passpoor voor de gratis plaatsen
- leg eventuele actiekaarten op handen af tot je max. 1 handkaart overhoudt (deze mag je meenemen naar de volgende ronde)
- de resterende beurten van de ronde wordt je overgeslagen
(roze grondstoffen kunnen ook als joker gebruikt worden, 2 roze voor 1 willekeurige andere grondstof)



Zo gauw alle spelers gepast hebben, eindigt de lopende ronde en worden de volgende zaken uitgevoerd :
1) handel : elke speler die nog een figuur op de haven heeft staan, kiest 2 grondstoffen uit het aanbod en legt de andere 3 terug in de zak. Daarna worden de boten terug gevuld met 5 grondstoffen
2) vooraanstaande personen : gedekt terug schudden en herplaatsen op het speelbord
3) startspeler : de speler die vooraan staat op het passpoor krijgt de startspelerfiche
4) bonusacties : om beurten, in pasvolgorde, kiezen de spelers een bonus en plaatsen hun meeple op de afgebeelde bonus (elke bonus is maar één keer voor handen m.u.v. de 3 punten-bonus)
5) nieuwe actiekaarten : elke speler krijgt 4 nieuwe actiekaarten van de trekstapel
6) waardering van de niet-volledig-gevulde velden op het speelbord : vorsten en vorstinnen die nog alleen staan leveren je punten op. Na ronde 1 leveren deze je 4 en 2 punten op voor de respectievelijk grote en kleine velden. Na ronde 2 scoor je 6 en 3 punten. Na ronde 3 gaan alleenstaande meeples naar het klooster, tenzij je met roze grondstoffen hun behoud betaalt en tegengaat. Nadien mag elke speler waarderingskaarten uit z'n hand spelen zo veel hij wil. Je scoort de afgebeelde punten als je aan de voorwaarden voldoet. Je mag max. 2 waarderingskaarten meenemen naar de volgende ronde. Na ronde 3 scoor je uiteraard al je waarderingskaarten indien mogelijk.

Slottelling :
Je gaat in elk land de meerderheden controleren. De beste en tweede beste speler krijgen punten zoals aangegeven op het landwaarderingsfiche. De speler met de meeste meeples bij een stad met kronen scoort ook een aangegeven aantal punten. In de meerderheden worden meeples geteld bovenop de wapenschilden van het land dat je wist te verzamelen tijdens het spel. Bij gelijke stand scoren alle spelers het max. van de punten en wordt de lagere waarde niet meer vergeven. Bij gelijkstand voor een tweede plaats krijgen alle betrokken spelers de punten.

De speler die het meeste punten wist te verzamelen, wint het spel!

Titel : Dynasties - Heirate & Herrsche
Auteur : Matthias Cramer
Uitgeverij : Hans im Glück
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

26-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
25-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Royal goods



Oh mijn goederen (999 games) :


+ we speelden het origineel van het österreichisches spiele museum, waar bij aankoop een deel van het geld naar een goed doel gaat
+ zij brengen jaar na jaar interessante kaartspellen mee naar Spiel Essen en dat is met deze titel niet anders
+ je hebt een deftig spel in een piepklein doosje
+ het is een tikkeltje push-your-luck, maar je kan toch het zekere voor het onzekere kiezen
+ je bouwt je spelletje netjes op, maakt ketens, kan kiezen voor de goedkope kleine gebouwen op korte termijn en/of de grotere, duurdere gebouwen op langere termijn
+ eens je er een potje hebt opzitten van dit spel is alles echt wel duidelijk en kan je sneller aan de slag in volgende spellen

- het spel is zeker niet moeilijk, maar in het begin is het toch even wennen, de stappen die je onderneemt zijn in het begin nog een beetje abstract
- tijdens je eerste spel ga je nog eerst wat gewoon proberen (bij mij pakte dit onmiddellijk goed uit, maar ik ben dan ook gespecialiseerd in opportuniteiten zien, dus voor mij persoonlijk een pluspunt).

Concluse : OMG is een erg goed, deftig kaartspel waar weinig negatiefs op aan te merken valt. Het is leuk om te spelen, is niet zo maar een dom kaartspelletje en geeft je zeker voldoening. Eens je het spel kent, gaat het ongetwijfeld enkel vlotter en vlotter en kan je betere combo's proberen te maken. Elk spel gaat volgens mij wel gelijkaardig verlopen, maar de combinaties van gebouwen gaan misschien ietsjes veranderen. Je hebt weinig tot geen interactie met de andere spelers. Of je dit spel nu, bij wijze van spreken, met 2 of met 10 zou spelen, de uitkomst lijkt me identiek te gaan worden. Wij hebben het spel nog niet in de collectie, maar ik voeg het op een dag graag toe aan onze doos met kleine kaartspellen met een speciale insteek.

25-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
24-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Inhabit the earth



Inhabit the earth (R&D games) :


+ Richard Breese, voor mij persoonlijk een grote garantie op succes
+ het spelconcept is op z'n minst vernieuwend te noemen
+ dit is een stevig, sappig kaartspel, met enorm veel mogelijkheden
+ keuzestress, ik hou er wel van
+ je dieren opbouwen, vermenigvuldigen, aanpassen, ... superleuk
+ alles spelmechanismen grijpen mooi in elkaar, bij aanvang is het nog veel om te overzien, maar eens je even bezig bent, is duidelijk waar je naartoe wil en wordt het een echte race naar de eindstreep ... maar vooral de punten

- het artwork is en blijft apart te noemen, mij stoort het niet, maar in een eerste reactie deins je ervoor terug
- het is echt wel een stevig kaartspel, AP is hier geen uitzondering
- je moet bij aanvang even door de spelregels doorbijten, of het iemand laten demoën die het spel kent

Conclusie : Inhabit the earth is zo'n spel dat (te) lang stof heeft staan vergaren in onze spellenkast. De spelregels had ik al talloze keren doorgenomen en telkens had ik erg veel zin om het spel op tafel te gooien. Wanneer je echter volk rond de speeltafel hebt staan, blijft deze doos netjes aan de kant. Het artwork zit hier voor een groot deel zeker mee tussen. Een gemiste kans om er meer mee te doen ... of een uniek stuk, vul het zelf maar in. Inhabit the earth is een spel zoals je er geen tweede in je collectie van hebt, het is uniek, zowel in stijl, spelconcept als spelmechanisme en dat op zich is al een grote surplus. Daarenboven bouwt het nog allemaal netjes op. Elke keuze die je maakt moet je overwegen, maar er zijn telkens andere keuzes die misschien even veel zullen opbrengen op termijn. Op een gegeven ogenblik krijg je zo veel mogelijkheden dat het gewoon kiezen wordt welke weg je uitgaat. Probeer hier dan zeker aan te houden en de ingeslagen weg te volgen ... tenzij er weer een mooiere opportuniteit zich voordoet. Dit spel is zeker niet voor iedereen, en dat is onmiddellijk het grootste pijnpunt van het spel. Persoonlijk zou ik dit spel graag nog vaak op tafel krijgen, maar het zal niet eenvoudig zijn om het juiste publiek te vinden.

24-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
23-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dracula's feast
Dracula's feast (Jellybean games) :

+ het artwork is eigenzinning en een keertje totaal anders dan je gewend bent
+ dit is een kruismix tussen Loveletter en Weerwolven, dus als je deze twee spellen leuk vindt, is dit misschien iets voor u
+ de eigenschappen van de karakters maakt het telkens weer dat tikje anders
+ dit is een eenvoudig, stijlvol ontwerpje
+ een deductiespelletje van om en bij de vijf minuten, count me in
+ je kan alles gaan doorgronden, maar dan kom je waarschijnlijk net die ene beurt te laat
+ er is nog erg veel ruimte voor nieuwe karakters (ik ben ook begonnen met het verzinnen ervan)

- er zullen ook tegenstanders zijn van dit artwork, zonder enige twijfel
- het spelletje is kort, als je niet van dit type micro-games houdt, laat je 'm beter links liggen
- dit soort spellen vraagt een grote speelgroep, je moet al minimaal met vier zijn, maar liefst met meer
- de markt is misschien al wat verzadigd met alle mogelijke "weerwolven"-clones, dus glipt deze tussen de mazen van het net
- speler-eliminatie is en blijft een hekel punt, gelukkig betreft het hier erg korte speelrondes

Conclusie : We waren aangenaam verrast door het prototype dat we hebben ontvangen. Het spel zag er absoluut al erg degelijk uit en het artwork is een keer iets anders (zeker mooi in mijn ogen). Het spel zet je aan het denken en is telkens weer anders afhankelijk van de karakters in het spel. Het spel is ook eenvoudig en snel uitgelegd, maar moeilijk te doorgronden om te winnen. Er zijn héél wat mogelijke twists en dat zal nog extremer worden als er nog extra karakters zullen toegevoegd worden (al dan niet met stretchgoals op de KS). Ik heb alleszins al enkele eigen karakters verzonnen en test ze graag een keertje met u uit.

23-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
22-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dracula's Feast (Jellybean games)
http://static1.squarespace.com/static/56599609e4b01a74eae5b278/t/5748872b9f726665ee206b2d/1464370993956/Dracula.png

Vandaag gaan we een spel van naderbij bekijken dat nog niet op de markt is verschenen. We kregen een prototype toegestuurd van Dracula's Feast en als eerste regel in de provisoire spelregels staat dat het gaat om "a game of logical deduction for 4-8 players". Neem daar nog bij dat de aangegeven speelduur 5 minuten zou moeten zijn en je hebt dus een partyspel in de vorm van Weerwolven gekruist met Loveletter. Qua materiaal heeft u niet veel meer nodig dan 9 gastenkaarten (Alucard, Boogie monster, Doctor Jekyll, Dracula, Magic mirror, Trickster, Van Helsing, Werewolf en Zombie), 9 beschuldigingskaarten, 8 overzichtskaartjes, 8 JA-kaarten en 8 NEEN-kaarten, de spelregels die komen er gelukkig ook nog bij.

Het doel van het spel bestaat erin om de geheime identiteit van al je medespelers te achterhalen. Kies (of neem willekeurig) een aantal gastenkaarten gelijk aan het aantal spelers en schud ze samen met de "Dracula"gastenkaart (deze doet in alle spellen sowieso mee, want het is tenslotte hij die het feestje organiseert). Plaats de overeenkomstige beschuldigingskaarten in het midden van de tafel (van elke gast is er een beschuldigingskaart). Tenslotte krijgt elke speler een JA- en NEEN-kaartje en wordt de resterende gastenkaart gedekt in het midden van de tafel gelegd. De speler met het lekkerste bloed wordt de startspeler.

Tijdens je beurt kan je één van de volgende vier acties uitvoeren :

1) Vraag stellen : Kies één van je tegenspelers en vraag of ze een specifieke gast zijn. Ze geven je in het geheim hun JA-kaart indien ze die gast zijn en de NEEN-kaart indien dit niet het geval is (zie ook : speciale eigenschappen van karakters voor uitzonderingen). Bekijk de kaart en geef ze gedekt terug aan de speler

2) Dansen : Kies een tegenspeler om mee te dansen. Indien ze dit accepteren, ruil je beiden je gastenkaarten uit en bekijk je ze. Daarna neemt elke speler z'n gastenkaart terug. Indien een speler weigert om te dansen, gebeurt er niets. Spelers die samen hebben gedanst, mogen elkaar nooit beschuldigen (zie actie 3)

3) Beschuldigen : Kies een tegenspeler en leg één van de beschuldigingskaarten open voor hem neer. Indien de beschuldiging juist is, legt de speler z'n gastenkaart open en ligt hij uit het spel. De speler die hem beschuldigde ontvangt de gastenkaart en legt deze voor zich neer. De beschuldigingskaart gaat uit het spel. Indien je fout beschuldigt, meldt de tegenspeler dit en lig je zelf uit het spel en leg je je gastenkaart open. Je kan ook de gast in het midden van de tafel beschuldigen op dezelfde manier. Je kijkt dan of je al dan niet gelijk krijgt, met dezelfde gevolgen als hierboven.

4) Grote onthulling : Draai je eigen gastenkaart open en probeer iedereen juist te beschuldigen. Leg bij elke actieve speler een beschuldigingskaart. Elke speler legt nu z'n JA- of NEEN-kaartje gedekt op een stapel, deze wordt geschud en nadien wordt er gecheckt of de beschuldigende speler het spel wint. Indien er enkel JA-kaartjes afgelegd zijn, wint de speler. Indien er één NEEN-kaart tussen zit, lig je uit het spel. Alle speler geven hun ander JA/NEEN-kaartje gedekt af, alle kaartjes worden blind geschud en nadien krijgen alle speler terug een JA/NEEN-kaart en gaat het spel verder.

Spelers die uit het spel liggen, mogen geen informatie meer delen, vragen stellen, dansen, ...

De gastenkaarten : elke gast heeft een speciale eigenschap die je laat zondigen tegen de normale spelregels. Deze eigenschap heeft altijd voorrang op de andere spelregels (moesten er conflicten ontstaan). Indien speelvolgorde belangrijk zou zijn, heeft de actieve speler voorrang en dan de spelers met de klok mee. De eigenschappen staan netjes op de overzichtskaarten.
- Dracula : mag nog één rondje spelen na z'n verbanning (en kan dus het spel nog winnen met een "Grote onthulling")
- Alucard : accepteert een dans altijd, zegt ook altijd JA als men hem vraagt of hij Dracula is en wint het spel als hij beschuldigt wordt als zijnde Dracula
- Boogieman : accepteert een dans altijd, mag onmiddellijk (buiten z'n beurt om) een "Grote onthulling" doen vanaf het moment dat 2 gasten uit het spel liggen
- Doctor Jekyll : mag geen vragen stellen, maar speelt als de gast in het midden van de tafel verder na verbanning (indien deze nog beschikbaar is)
- Magic mirror : mag naar de gast in het midden van de tafel gaan kijken vooraleer een "Grote onthulling" te doen
- Trickster : accepteert een dans altijd en antwoordt op elke vraag JA (bij beschuldiging mag ze niet liegen natuurlijk)
- Van Helsing : wint het spel onmiddellijk als hij Dracula weet te ontmaskeren of met hem danst
- Werewolf : wint het spel als hij z'n tweede gast weet te verbannen
- Zombie : wint het spel onmiddellijk na z'n derde dans


(foto van een ouder prototype, ondertussen is het artwork al zo goed als definitief en totaal anders dan dat van hierboven)

Titel : Dracula's Feast
Auteur : Peter C. Hayward
Uitgeverij : Jellybeans (voorlopig nog niet op de markt/enkel prototype in PnP)
Aantal spelers : 4-8
Speelduur : 5 min.
Leeftijd : 10+

22-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Champions of midgard



Champions of Midgard (Grey fox games) :


+ thematisch sterke euro, je komt ze niet zo vaak tegen
+ het materiaal en artwork zijn erg mooi
+ het speelt vlot, snel, acht rondjes zijn zo voorbij
+ een overzichtje van het spelverloop op het speelbord (misschien niet het meest esthetische, maar wel handig)
+ de acties zijn erg duidelijk en overzichtelijk (wel best een keertje overlopen met nieuwe spelers aan de hand van de spelregels)
+ het combat-systeem is simpel en duidelijk en dat zorgt ervoor dat de drive erin blijft
+ de custom-dobbelstenen zijn erg fijn, je gaat voor aanvalskracht of verdediging en probeert een beetje in te schatten welke combinatie in welk gevecht het beste gaat zijn
+ de eindconditiekaartjes zijn erg fijn, je gaat niet enkel vechten maar ook rekening houden met andere zaken
+ elk karakter heeft een eigenschap die totaal verschillend is, maar niet doorslaggevend (ik heb mijn eigenschap zelfs nooit kunnen gebruiken, wegens mij belachelijk slechte dobbelresultaten)

- als je het spel hier wil aanschaffen, betaal je een (te) hoge prijs
- er is toch wel wat geluk gemoeid met het dobbelen, uiteraard kan je gaan hergooien, maar modifiën niet
- ik heb de indruk dat de sterkte en bonussen van de monsters niet echt in verhouding zijn, eerder random, soms sterke monsters die weinig opleveren en zwakke monsters die goed uitbetalen (uiteraard is het dan gewoon zaak om eerst te zijn)

Conclusie : Champions of Midgard is, ondanks z'n thematische uitstraling, een worker-placement van het zuiverste soort. Het komt erop aan om bepaalde acties als eerste te kunnen uitkiezen. Er zijn echter altijd alternatieven en je zal die ook moeten nemen. Er is wat geluk gemoeid met het dobbelen en de eindoverwinningskaartjes die je trekt, maar dat maakt op zich weinig verschil naar het einde van het spel. De winst gaat niet met een grote voorsprong zijn, iedereen gaat tot op het laatst meestrijden voor de winst. De minpunten maakten bij ons het verschil. De schandefiches zijn een extra pigment in dit spel, ze zorgen voor interactie en een pestfactor. Het komt erop aan om goed gaan in te schatten wie je grootste concurrent wordt en deze op te zadelen met schandefiches. Een slechte ronde is wel erg pijnlijk en volgens mij fataal voor de rest van je spel. Gelukkig duurt het spel dan wel maar acht rondjes, zodat je niet achter de feiten aanholt.
Champions of Midgard wordt (terecht) vergeleken met Lords of Waterdeep. Ik snap waar dit vandaan komt, maar het gevoel tussen beide spellen is toch nog aanzienlijk. Het zal dan ook een persoonlijke voorkeur zijn wat je prefereert. Persoonlijk kies ik voor LoW, de andere spelers rond mijn tafel verkozen dan weer deze titel. Als ik dan toch moet vergelijken denk ik dat LoW een iets nauwere worker-placement is, met een lagere geluksfactor. Terwijl er hier sneller gespeeld wordt, je wat gaat kansberekenen en hopelijk goed dobbelen, maar meer thematisch aan het werk gaat ... waar bij LoW toch vaak kritiek kwam op het feit dat het wel een D&D-setting is, maar dat daarmee alles gezegd is. Champions of Midgard is volgens mij een must-have voor spelers die houden van thema, die weinig of geen worker-placements in hun collectie hebben (omdat ze niet echt euro-gamers zijn) en die toch eens dit soort spel op tafel willen kunnen leggen met iedereen. De speelduur is erg aangenaam ... jammerlijk genoeg is de prijs dat (voorlopig) niet.

21-08-2016 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs