IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
10-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Hengist

(foto : Henk Rolleman)

Hengist (Lookout spiele) :

+ tof spelconcept met de verschuivende borden, het knappe vikingsbootje en sfeervolle kaartjes
+ het is niet meer dan het verzamelen van de juiste kaarten, maar toch is het leuk
+ de spelregels zijn op zich eenvoudig, eens je de verschillende mogelijkheden kent
+ als je het spel een beetje in de vingers hebt, ga je echt wel tactischer spelen en op voorhand kijken waar de grote punten te verdienen zijn, want de strijd kan erg spannend verlopen en op het einde uitdraaien op een thriller

- het is niet véél meer dan het verzamelen van kaarten, dus superveel uitdaging is het nu misschien ook weer niet
- je mag met elke pion een beurt spelen, in het begin durf je dat al wel eens te vergeten
- misschien had men een overzichtje van de mogelijke acties op een overzichtskaartje kunnen printen (of de achterkant van de spelregels)

Conclusie : Hengist is een alleraardigst 2-spelerspel. Vaak lees ik negatieve kritieken omtrent deze titel, maar die vind ik niet terecht. Feit is dat Lookout vorig jaar met Patchwork een toppertje in huis had. Deze Hengist moet daar misschien wel wat voor onderdoen, maar op zich is dit ook gewoon een leuk spel. Ander thema, ander spelverloop, ander spelprincipe, ... maar is dat niet datgene waar we nood aan hebben?

10-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Atlantis (Trefl)


Vandaag een nieuwe titel van Trefl. Alhoewel nieuw niet echt het juiste woord is. Met Atlantis brengen ze wederom een remake van een ouder spel. Dit keer gaat het om "Vineta" dat enkele jaren geleden bij Winningmoves verscheen. Wij hadden de originele versie in huis en die beviel ons zonder meer, ik weet eigenlijk niet exact meer waarom we hem ooit hebben van de hand gedaan. Misschien dat de toenmalige opslagplaats een beetje te klein werd. We zijn dan ook zeer blij dat we deze titel, met véél fraaier artwork, kunnen toevoegen aan onze collectie.

In de doos vind je een speelbord, 9 eilandregio's, 35 huizen (in 5 kleuren), 150 godenkaarten (30/speler), 2-delig startspelerfiche, 9 regiomarkers, 5 huismarkers en 5 godenfiches. Het speelbord wordt gevormd door de 9 regio's aan elkaar te leggen op de daarvoor voorziene plaatsen. Elke speler kiest een godenfiche en de bijpassende stapel godenkaarten. Deze worden geschud en elke speler neemt er 7 op handen. De regiofiches worden geschud en elke speler trekt er één gedekt, die hij geheim houdt voor de andere spelers. Je doet identiek hetzelfde met de huisfiches. Deze fiches geven aan welke kleur van huizen en welke regio je moet trachten te sparen. Om beurten plaatsen de spelers de huizen op een regio naar keuze. Op deze manier kan je de tegenspelers al proberen te misleiden over jouw kleur en regio. De oudste speler neemt de startspelerfiche.

In Atlantis nemen de spelers de rol aan van goden, die samen beslissen om Atlantis in de oceaan te laten zinken. Elke god zal een bepaalde regio willen sparen, alsook een bepaalde kleur van huisjes proberen te redden van de vloed. Deze verdoken opdrachten zorgen voor een spannend steekspel tussen de spelers, die elk hun eigen doelstellingen voor ogen dienen te houden. De speler die aan het einde van het verhaal het meeste punten sprokkelt door het redden van huizen, het vrijwaren van zijn regio en het verzamelen van huizen uit ondergelopen gebieden wint het spel.

 
(de nieuwe versie)                                                      (de oude versie)

Het spel verloopt over acht ronden, die standaard bestaan uit 3 beurten waarin de goden hun kaarten gaan uitspelen. Er zijn twee types van godenkaarten, stormkaarten en actiekaarten. De stormkaarten hebben waarde 1 tot en met 4 en +/- 7 kaart. Als je één van deze stormkaarten speelt, leg je ze naast de desbetreffende regio (ben je de eerste leg je ook je godenfiche op deze regio). Je kan maar een storm starten in één regio dus. In de andere gevallen moet je de kracht van de storm laten toenemen (of afnemen) door stormkaarten toe te voegen. Nadat alle spelers een kaart speelden, geeft de startspeler het binnenste deel van de startspelerfiche aan z'n linkerbuurman die nu als eerste een kaart speelt. Als iedereen nu een kaart speelde, geeft deze speler het binnenste deel naar de derde speler die het laatste rondje inzet. Nadat deze 3 beurten gespeeld zijn, gaat de regio met het meeste storm zinken. De spelers nemen in volgorde van gespeelde kaarten een aantal huizen (gelijk aan de waarde van de kaart) van de regio bij zich. Elk huis levevert op het einde van het spel 1 punt op. Indien er een gelijke stand is qua storm wordt er nog een rondje gespeeld om een verschil te bepalen. De +/- 7 kaarten gaan terug naar de aflegstapel van de eigenaars, hiervoor kan je geen huizen verdienen. Eventueel resterende huizen gaan terug in de doos. Alle gespeelde stormkaarten gaan naar de respectievelijke aflegstapels en de startspeler geeft de hele startspelerfiche aan z'n linkerbuur.

Zo gauw er acht rondes gespeeld zijn en slechts één regio overblijft, volgt de slotwaardering. Elk verzameld huis levert 1 punt op, elk eigen huis dat nog op de overlevende regio staat, is 3 punten waard en de regio die overblijft is een aantal punten waard zoals aangegeven op het regiofiche (2,4 of 7). De speler met de meeste punten wint het spel.

De actiekaarten :
- valse profeet : verzet een huis uit een regio naar een bedreigde regio
- vluchten : verzet twee huizen uit een bedreigde regio naar een andere regio
- veranderlijke wind : neem een kaart uit de stapel stormkaarten bij een regio en plaats deze bij een andere regio
- kalme zee : verwijder één kaart uit de stapel stormkaarten bij een regio en leg in de aflegstapel van de eigenaar
- gesloten regio : sluit een regio af tot het einde van de ronde
- één ronde meer : de ronde duurt één beurt langer
- één ronde minder : de ronde duurt één beurt minder
- goddelijke interventie : annuleer de eigenschap van een andere actiekaart

Titel : Atlantis
Auteurs :Mauricio V. Gibrin, Mauricio Miyaji & Fabiano Onca
Uitgeverij : Trefl
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

10-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
09-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Musée




Musée (Gryphon games) :

+ simpel en elegant kaartspelletje
+ artwork is a piece of art, letterlijk en figuurlijk, ook de kwaliteit van de kaarten is schitterend
+ het doosje is stevig, er zit weer zo'n plastic dekseltje in om alles netjes op z'n plaats te houden

- het is op zich misschien iets te eenvoudig voor de hoge kostprijs (Amerikaans materiaal weet je wel)
- de fiches trap/luchter vind ik persoonlijk nogal flets
- misschien moeten er nog meer speelsessies volgen, maar ik heb de indruk dat het vaak een race is om zo snel mogelijk je gallerijen vol te krijgen, die vier punten zijn misschien iets te krachtig

Conclusie : Musée is een sfeervol, luchtig en eenvoudig kaartspel. Je probeert zoals bij Qwinto in te schatten welke kaarten je in een rij nog kan gaan toevoegen, laat ruimtes en probeert vooral de juiste kaarten naast en boven elkaar te krijgen. Werk je dan ook nog snel een rij af, dan krijg je (in mijn ogen) de iets te sterke 4 puntenfiches. Het spel is leuk, snel uitgelegd en kan wel eens vaker op tafel komen, maar de hoge kostprijs schrikt hier toch wel af. Als je het spel eens op de kop kan tikken, of bij één of ander spel als extra bij aanschaffen, dan is het misschien wel de moeite voor jou.

09-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Savanne (Trefl)


Savanne is het spel van Trefl met de schattige diertjes die enkel in het Pools en Duits is verschenen. Ik weet niet of er op termijn plannen zijn om dit spel in het Engels uit te brengen, op zich doet het er ook weinig toe aangezien het materiaal taalonafhankelijk is. In het mooie kleurrijke doosje vind je een speelbord, 25 dierenkaarten (in vijf kleuren), 5 spelerfiches en 6 zeszijdige dobbelstenen.

Het speelbord wordt in het midden van de tafel gelegd en toont de racebaan naar de waterpoel. De speler die 2 van z'n dieren als eerste bij de waterpoel krijgt, is overigens de winnaar in dit spel. Elke speler krijgt een spelersmarker en de dierkaarten in de overeenkomstige kleur. De dierenkaarten zijn overigens dubbelzijdig, één kant voor de basisversie, de andere kant voor de gevorderde versie waarin de dieren een extra eigenschap hebben. Afhankelijk van het aantal spelers en de gekozen variant zijn er een aantal banen op het speelbord beschikbaar of worden er enkele afgedekt. De speler die het snelste kan rennen wordt de startspeler en neemt de zes dobbelstenen.

In een beurt gooi je de zes dobbelstenen en ga je ze op dierenkaarten naar keuze plaatsen.
Ofwel plaats je ze op je eigen dieren, met de bedoeling deze dieren stappen te laten zetten op de baan. Ofwel plaats je deze op dieren van tegenstanders (waarde 6) zodat deze vooruit gaan.


Enkele plaatsingsregels :
- op een dierenkaart mogen zoveel dobbelstenen geplaatst worden in één beurt als je wil
- indien er op een dierenkaart reeds dobbelstenen liggen, mogen er hier geen bij op gelegd worden
- je mag enkel dobbelstenen plaatsen die overeenkomen met de afgebeelde waarde natuurlijk
- je mag de resterende dobbelstenen hergooien, maar moet elke keer minstens één dobbelsteen kunnen onderbrengen
- als je geen mogelijkheden meer hebt, is je beurt volledig over en mag je je dieren niet verplaatsen (= verloren beurt)
- een waarde 6 moet op een dierenkaart van een tegenstander gelegd worden, je zet het dier onmiddellijk één plaats verder op de baan en legt de dobbelsteen terzijde

Als je beslist om te stoppen met gooien en je hebt jezelf niet kapot gegooid, mag je jouw dieren met dobbelstenen op verzetten :
- je verzet hen een aantal stappen gelijk aan het aantal dobbelstenen dat erop ligt
- je mag over andere dieren overspringen
- je mag max. twee dieren op hetzelfde vak laten eindigen
- liggen er reeds twee dieren op het eindvak, moet je het vak ervoor stoppen (resterende dobbelstenen vervallen)
- een dier dat onder een ander dier zit, is voorlopig geblokkeerd (je zou zo'n dier kunnen verplaatsen met een 6 bijvoorbeeld)

De gevorderden variant :
Langs de ene kant zijn er minder banen beschikbaar, dus het wordt allemaal een beetje drukker op het speelbord. Anderzijds kan je profiteren van de voordelen (eigenschappen van de dieren). Je bepaalt zelf of je met alle eigenschappen speelt, of een mix.
- Antilope : indien deze z'n beurt zou eindigen op een plaats met 2 dieren, springt hij over deze dieren naar de eerstvolgende plaats waar hij terecht kan komen
- Giraf : bereikt de waterpoel sneller met z'n lange nek, bij vak 7 is hij al op het einde van de baan en verlaat hij het speelbord
- Zebra : de zebra kan van baan wisselen en een stap schuin vooruit plaatsen
- Olifant : op de olifant kan geen ander dier eindigen, enkel een andere olifant kan erop plaatsvatten (een antilope kan ook niet over één olifant springen), de dieren blijven netjes achter de olifant staan in dit geval
- Leeuw : een leeuw doet de dieren op het doelveld schrikken en verplaatst ze naar de baan links of rechts. Indien deze beweging niet mogelijk is, wordt het dier een vakje terug geplaatst. De leeuw laat ook andere leeuwen schrikken.

Titel : Savanne
Auteurs : Jan Madejski & Lukasz M. Pogoda
Uitgeverij : Trefl
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 6+

09-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
08-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Pi mal pflaumen


Pi mal pflaumen (Pegasus spiele) :

+ prachtige kaarten, retro-achtige illustraties
+ set-collecting op een andere manier
+ hoe krijg ik die kaart op mijn handen in mijn persoonlijke voorraad, dat blijkt niet makkelijk
+ ten gepaste tijde durven laten schieten, dat lijkt me de boodschap
+ je moet wel dergelijk keuzes maken en zal soms niet weten welke kaart je nu best uitspeelt

- het is en blijft een kaartspelletje waarbij je ook wat geluk moet hebben dat je de juiste kaart op het juiste moment kan uitspelen

Conclusie : Pi mal pflaumen is zo'n spelletje dat hoogstwaarschijnlijk weinig aandacht zal krijgen buiten Duitsland. De titel klinkt nogal raar en verwijst in de verste verte niet naar het thema. Dit is een kaartspelletje met een twist waarop ze bij Pegasus een patent hebben en ik hou wel van dit spel. Het is makkelijk om uit te leggen, maar zo moeilijk om in handen te krijgen. Je wil op het juiste moment aan de beurt zijn om als eerste te mogen kiezen, maar anderzijds wil je de volgende ronde liefst niet als eerste beginnen. Voor zo'n eenvoudig spelletje heb je toch wel wat keuzes. En dan ben je nog geen punten aan het verdienen, want dit doe je enkel door setjes te verzamelen. Dit spelletje is pareltje, verscholen onder prachtig artwork en een ietwat rare titel.
 

08-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
07-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Flea Market (Mayfair games)


Flea market (Mayfair games) :

+ een klein economiespelletje, zo zijn er niet al te veel
+ het opzet waarbij je spulletjes aankoopt en daarna terug met winst probeert te verkopen oogt leuk

- het spel is redelijk saai en repetitief en komt pas in een stroomversnelling als er een aantal voorwerpen zijn verkocht
- het verschil tussen de geldfiches is miniem te noemen, ook de druk van de getallen erop is belachelijk klein, erg hinderlijk

Conclusie : weinig plus-, maar ook weinig minpunten, dat verraadt misschien al een beetje wat ik over dit spel vind. Het spel is niet superslecht ofzo, maar het is gewoon een beetje te beperkt. Aanvankelijk is het nog wel geinig en probeer je tegeltjes te kopen tegen een lage prijs, vaak vis je achter het net, maar soms ga je ook een slagje kunnen slaan. Maar waartoe leidt het eigenlijk? Je verdient een fiche, je bent het de ronde nadien terug kwijt, als je geluk hebt met winst, maar in het begin van het spel zou dat ook wel met verlies kunnen zijn. Ga je voor de aanschaf van véél fiches, of concentreer je je op een fiche waar de kans groter van is dat hij terug verkocht kan worden. Het dobbelen in dit spel is wel belangrijk, je mag dan wel één dobbelsteen hergooien, maar toch is het juiste resultaat op het juiste moment cruciaal. Not really my cup of tea!

07-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
06-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Shakespeare


Shakespeare (Ystari) :

+ als fan van Ystari heeft de titel al een streepje voor, maar het voldoet ook nog aan de verwachtingen
+ het materiaal is schitterend, prachtig artwork, allemaal erg sfeervol
+ dit is het type spel waar ik wel arm van word, het is niet te moeilijk, duurt niet te lang, maar je moet toch netjes proberen op te bouwen
+ thematisch zit dit spel leuk in elkaar, je moet je acteurs en helpers aanschaffen, figuranten in de achtergrond zetten, kledij naaien en decor bouwen
+ doelkaarten zijn altijd leuk in een spel, dat is hier niet anders
+ de scores liggen erg dicht bij elkaar, maar dat is logisch gezien het feit dat je moeilijk aan punten komt, hier geen superscores

- we speelden dit net na een spel van Duitse degelijkheid en dan merk je toch dat men in Frankrijk het moeilijk heeft met symbolen te gebruiken in het spel. Enkele kleinere regels aanduiden door een symbooltje is en blijft moeilijk
- misschien gaat een spelletje Shakespeare wel vaak zo goed als identiek verlopen. Ik zie op zich weinig zijwegen, je volgt de flow of play (maar mij stoort het echt wel niet)
- als je een doelkaart voor ogen hebt om binnen te halen en je trekt ze niet, kan dat wel eens frustrerend zijn, maar normaal gezien trek je eerst een kaart en ga je er dan naar werken

Conclusie : Shakespeare is één van de titels die nog niet ons bezit zijn, maar die zeker op de wishlist staan. Het voldoet aan alle verwachtingen die ik er van had : een pretentieloos spel met een biedsysteempje, workerplacement, opbouwen van je decor, acteurs, ... het trachten volbrengen van doelkaarten en vooral niet uit het oog verliezen dat je op alle sporen vooruit gaat om punten te scoren en geld te verzamelen en vooral geen punten te verliezen.

06-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Octodice (Pegasus spiele)


Octodice is een dobbelspel, zoals de naam waarschijnlijk al doet vermoeden, dat zich afspeelt in de wereld van Aquasphere, het spel van Stefan Feld dat vorig jaar op de markt kwam en toch wel wat furore maakte. Het spel greep zelfs maar net naast de Gouden Ludo, de belangrijkste Vlaamse spellenprijs. Octodice mag echter in niets met Aquasphere vergeleken worden, enkel het thema is geleend, voor de rest gaat het hier over een totaal ander spel. Wat wel handig is als je Aquasphere kent, is dat de symboliek volledig hetzelfde is, overwinningspunten worden bijvoorbeeld weergegeven met gloeilampen, er komen weer robotjes, edelstenen, labuitbreidingen en onderzeeërs aan te pas en die verduivelde octopussen moet je ook weer gaan opzoeken. Ook de opbouw van het spelverloop komt terug, er wordt in 3 grote ronden gespeeld, met na elke ronde een tussentelling en aan het einde een slottelling.

In het doosje vind je een serieus dikke scoreblok, 9 dubbelzijdige labtegels, 16 markers (in 4 kleuren), 3 witte en 3 zwarte dobbelstenen.
De speler die het beste dobbelt en vooral de beste beslissingen maakt op het juiste moment zal het meeste overwinningspunten binnenrijven en de winst naar zich toehalen. Elke speler krijgt een blaadje van de scoreblok, de 9 labtegels worden per niveau gesorteerd en klaargelegd met erboven een marker van elke spelerskleur. De resterende marker wordt voor de spelers gelegd om aan te geven wie met welke kleur speelt.



Het spel verloopt dus over zes ronden, opgebouwd uit 3 x 2 ronden, die elk een tussentelling hebben en aan het eind nog een slottelling.
In je beurt doorloop je vier fasen :
1) het gooien van de dobbelstenen
2) 2 hoofdacties uitvoeren
3) een octopusactie uitvoeren (indien mogelijk)
4) bonusactie voor de tegenstanders (indien gewenst)

1) Gooi de zes dobbelstenen en leg er 2 opzij. Daarna gooi je de resterende vier en leg je weer 2 dobbelstenen opzij. Tenslotte gooi je de laatste 2 dobbelstenen en leg je ze bij de anderen. Deze dobbelstenen ga je gebruiken in stap 2).

2) Je voert 2 hoofdacties uit. Om een hoofdactie uit te voeren moet je een witte en een zwarte dobbelsteen combineren. De witte dobbelsteen bepaalt de actie die je kiest, de zwarte dobbelsteen bepaalt in vele gevallen de kleur of het aantal keer je iets gaat doen.
Je kan max. 2 combinaties gaan maken in je beurt. Wanneer je het laatste vakje afkruist van een actie, is deze actie niet meer mogelijk. Je noteert je eventuele scores op het blaadje bij A en B. 
De acties :
- kristallen : kruis een vakje uit en ontvang een aantal punten gelijk aan de zwarte dobbelsteen
- onderzoek : kruis een cirkel aan van de gegooide kleur op de zwarte dobbelsteen. Let op, deze moeten in volgorde (geel, rood, blauw, groen en wit).
- laboratorium : beweeg je blokje een labtegel naar onder, overeenkomstig met het gegooide getal op de zwarte dobbelsteen. Je moet beginnen met de 0-tegels, nadien de 1 en tenslotte de 2-tegels. Vanaf dit moment kan je de eigenschap van de tegel gebruiken.
- robot : kruis het meest linkse vakje uit van de gegooide kleur op de zwarte dobbelsteen. Je krijgt de punten die ernaast staan.
- onderzeeër : kruis het vakje uit in de gegooide kleur op de zwarte dobbelsteen. Je krijgt hiervoor nog geen punten.

3) In elke 2 ronden moet je op z'n minst 2 octopussen proberen te gooien. Voor elke octopus die je gooit, kruis je deze af in het vakje van de tussentelling. Slaag je er niet in om er 2 te doorkruisen, zal je 2 strafpunten oplopen bij de tussentelling. Indien je 2 of meer octopussen gooide, krijg je ook een aantal punten extra (2/3/4/5/6 octopussen leveren 1/3/4/6/7 punten op).

4) In elke 2 ronden mag je tot 2 keer toe de dobbelstenen van een tegenstander gebruiken. De tegenstander mag zelf bepalen welke 2 dobbelstenen hij combineert, zij het voor een hoofdactie of een octopusactie. Ze schrijven de verworven punten met deze actie onmiddellijk in één van beide vakjes achter het oog-symbool. Je mag dit niet 2 keer doen in één beurt van een tegenspeler.



Tussentelling :
- voor elke uitgekruiste onderzeeër krijg je 1 punt per uitgekruiste robot van dezelfde kleur
- je verliest 2 punten als je beide octopussen niet hebt doorgekruist
- tel je punten van de 2 afgelopen ronden en de tussentelling op en schrijf dit eindtotaal in het daarvoor voorziene vak

Eindtelling :
- de speler die het meeste kristallen uitkruiste ontvangt 4 punten, de 2de meeste krijgt 2 punten
- voor elke labuitbreiding die op niveau 2 is geraakt, krijg je de punten als je aan de voorwaarden voldoet
Tel tenslotte alle punten op (3 tussentellingen en eindtelling) en de speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Octodice
Auteur : Christophe Toussaint
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

06-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
05-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Tides of time


Tides of time (Portal publishing) :

+ prachtige kaarten van een groot formaat
+ de eigenschappen van de gebouwen zijn duidelijk
+ de gameplay is vlot, supervlot
+ eigenlijk is dit een mini-7-wonders gecombineerd met het concept microgame van Loveletter
+ we houden wel van microgames, met weinig materiaal toch een deftig spel in elkaar boksen, missie geslaagd hier

- de scores kunnen wel serieus uiteen lopen
- je moet de kaarten even bestuderen vooraleer je het spel begint, het is erg belangrijk dat je weet welke combo's er mogelijk zijn
- de herspeelbaarheid is misschien wel wat beperkt, extra kaarten dringen zich toch misschien enigszins op

Conclusie : Tides of time kreeg al héél wat gerucht voor Essen en dat is op zich wel terecht. Het is een knap microgame waarbij je op korte termijn leuke combo's probeert te scoren. Het feit dat je een kaart afgooit en bijhoudt voor de 2de en 3de ronde maken dat je iets kan opbouwen, maar zorgt er misschien ook voor dat je vaak met hetzelfde punten wil scoren. Het spel is goed, vlot, mooi, maar of het na enkele sessies nog zal boeien, dat is nog afwachten.

05-11-2015 om 11:31 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pi mal Pflaumen (Pegasus spiele)


De kaartspelletjes van Pegasus staan meestal garant voor speelplezier en kaartspellen met een twist.
Als de naam Matthias Cramer hier nu ook nog op verschijnt, dan is de interesse helemaal gewekt. Als je de artwork van het doosje en de kaarten bekijkt, lijk je wel in een oud plantenencyclopedietje te liggen snuisteren, zo mooi getekend.
De titel van het spel zou een Duitse uitdrukking zijn waarmee men aangeeft hoeveel iets bij benadering is. Dat werd me toch verteld door de hostess van de Pegasus-stand in Essen. In het doosje zitten 119 kaarten, waarvan 75 fruitkaarten (25 voor de 3 ronden), 18 pruimkaarten, 18 pi-kaarten, 1 wachthondkaart en 7 speelvolgordekaarten.

De pi- en pruimenkaarten worden als aparte stapels opzij gelegd. De fruitkaarten worden gesorteerd per ronde (I, II en III) en afhankelijk van het aantal spelers worden er enkele kaarten uit het spel verwijderd. De speelvolgordekaarten worden in het midden van de tafel gelegd. Je gebruikt enkel diegenen gelijk aan het aantal spelers, waarbij de laatste speler de kaart met het pruimsymbool op ontvangt.

Pi mal Pflaumen wordt gespeeld over 3 ronden, die op hun beurt bestaan uit 6 slagen. In elke slag zal elke speler exact 1 fruitkaart mogen kiezen en de bijbehorende actie uitvoeren. Daarnaast probeer je met je verzamelde fruitkaarten combinaties te maken die punten opleveren. De speler die dit het beste doet, wint het spel.

Hoe ziet een slag eruit?
- de startspeler speelt één kaart op tafel, de andere spelers doen exact hetzelfde. Elke speler mag z'n uitgespeelde kaart versterken met eventuele pi-kaarten die ze in vorige slagen verdiend hebben.
- geef elke speler een volgordekaart afhankelijk van de waarde van z'n gespeelde kaart, de hoogste kaart krijgt nummer 1, de 2de hoogste nummer 2, enz.
- in deze volgorde nemen de spelers om beurten één van de gespeelde kaarten en leggen deze open voor zich neer in hun vitrine.
- indien de gekozen kaart een speciale actie heeft, moet je deze onmiddellijk uitvoeren. Je kan de genomen kaart ook gaan combineren met andere reeds verzamelde kaarten om combinaties te vormen
- deze werkwijze wordt herhaald tot alle spelers een kaart hebben gekozen. De laatste speler neemt de laatste resterende kaart en krijgt bovendien ook nog een pruimenkaart van de stapel. Deze pruimenkaart kan gebruikt worden in combinaties, maar levert geen speciale actie op
- de speler met volgordekaart 1 begint de volgende slag, de volgordekaarten worden terug in het midden gelegd.

Speciale acties :
- neem de wachthondkaart : spelers kunnen bij jou geen fruitkaarten komen stelen. De hond blijft bij jou liggen tot een andere speler de wachthond-actie kan activeren.
- steel een kaart : neem een kaart uit de vitrine van een tegenspeler, behalve als de wachthond er ligt.
- neem 3 pi-kaarten : pi-kaarten worden in combinatie met fruitkaarten gespeeld in een slag en verhogen de waarde van de kaart met 3,14 per gespeelde pi-kaart. Na gebruik van de pi-kaarten gaan ze terug in de trekstapel.
- combinaties : sommige fruitkaarten tonen een combinatie (3/4/5 verschillende fruit, 2/3 dezelfde, 2/3 paren, fullhouse, 3/4/5 pruimen). Elke keer je een fruitkaart neemt in een slag, kan je zo'n combinatie trachten te vormen. Leg de kaart met de lauwerkrans (punten) gedekt voor je neer, de gebruikte fruitkaarten komen allen op een aflegstapel, zodat je elke fruitkaart maar in één combinatie kan betrekken.

Zo gauw alle kaarten gespeeld zijn, eindigt een ronde (na 6 slagen). Ronde II en III worden op identieke manier afgehandeld.
Op het einde van het spel mag elke speler nog zo veel fruitcombinaties proberen te maken als mogelijk om punten te scoren. De speler met de meeste punten wint het spel. Een gevorderde variant laat het combineren aan het einde van het spel niet meer toe, zodat je tijdens het spel moet timen wanneer je combinaties incasseert.

Titel : Pi mal Pflaumen
Auteur : Matthias Cramer
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 30-40 min.
Leeftijd : 8+

05-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
04-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Council of four (Cranio creations)


Council of four is een spel van een gekend auteurspaar of doet Tzolkin geen belletje bij u rinkelen? Dit alleen al is genoeg reden om dit spel eens van naderbij te bekijken. In council of four gaat u nog eens goed ouderwets aan de slag en probeert u overwinningspunten te sprokkelen door huisjes op het bord te bouwen, invloed uit te oefenen en bonussen op te rapen gedurende het spel. In de doos zitten 3 regioborden en een koningsbord die samen het speelbord vormen (zie afbeelding onder), 5 beloningen van de koning, 7 bonustegels, 14 beloningstegels, 4 balkonnen (in karton die je moet in elkaar stoppen), 45 businesstegels, 24 raadsleden  (in 6 kleuren), 90 politieke kaarten, 1 koningspion, 40 huisjes en 12 schijven in de spelerskleuren, alsook 30 assistenten (kartonnen fiches) en 4 overzichtskaarten.

Het speelbord wordt samengesteld, de beloningsfiches willekeurig over het land verdeeld op het speelbord. De kaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd. De assistenten vormen een voorraad. De businesstegels worden per type gesorteerd en op de daarvoor voorziene plaatsen gedekt op het speelbord gelegd, 2 van elke stapel worden opengelegd. De koningspion vertrekt in de centrale stad, de beloningen van de koning en bonusfiches worden op het bord klaargelegd. De balkonnen worden in de uitsparingen op het bord geplaatst en er worden willekeurig 4 raadsleden in geplaatst, de resterende raadsleden worden in de voorraad geplaatst. Elke speler krijgt z'n 10 huisjes, 3 schijven (waarvan er 1 op het scorespoor wordt gezet, 1 op het invloedsspoor en 1 op het geldspoor afh. speelvolgorde) en elke speler krijgt 6 kaarten van de trekstapel.



Het spel bestaat uit een aantal ronden. In een beurt doorloopt een speler 2 fasen :
1) Een kaart trekken van de trekstapel en aan de handkaarten toevoegen
2) Acties uitvoeren waarvan één hoofdactie verplicht en daarna mag je een snelle actie uitvoeren

De hoofdacties :
- een raadsman kiezen : kies een raadsman uit de voorraad, plaats deze op een balkon naar keuze en verdrijf de laatste raadsman van dit balkon en leg deze terug in de voorraad. Daarnaast krijg je ook 4 geld.

- bekom een businesstegel : leg een aantal kaarten af, overeenkomstig in de kleuren van de raadsmannen op het balkon. De kosten die je moet bijbetalen hangen af van de gespeelde kaarten (1 kaart + 10 geld, 2 kaarten + 7 geld, 3 kaarten + 4 geld, 4 kaarten + 0 geld). Indien je een jokerkaart gebruikt in je combinatie, betaal je ook 1 geld extra per jokerkaart. Daarna neem je één van de twee openliggende tegels en ontvang je de voordelen van deze tegel. Deze voordelen kunnen assistenten zijn, geld, punten, kaarten, een extra actie of invloed.

- bouw een huisje door een businesstegel te gebruiken : draai een eerder verdiende tegel om en plaats een huisje in de stad wiens letter op de tegel staat aangegeven.

- bouw een huisje met de hulp van de koning : je doet deze actie idem als het bekomen van een businesstegel. Dus ook hier speel je de gevraagde kaarten uit en betaal je eventueel bij. Daarnaast beweeg je de koning naar een stad naar keuze door 2 geld te betalen per gebruikte weg (indien je de koning wil verplaatsen). Daarna plaats je een huisje in de stad waar de koning staat.

Opmerking : Je kan slechts één huisje per stad bouwen. Elke keer je een huisje bouwt, moet je één assistent inleveren voor elk eerder gebouwd huisje in die stad. Je krijgt onmiddellijk de afgebeelde bonus van de stad als je er een huisje bouwt. Staat deze stad in verbinding met eerder gebouwde huisjes in steden krijg je de bonus van al deze verbonden steden.

Zo gauw je een huisje bouwde in alle steden van éénzelfde kleur, ontvang je de bijbehorende bonustegel. Daarnaast ontvang je ook de bovenste beloning van de koning (zolang deze voorraad strekt). Er zijn bonussen voor gouden steden, zilveren steden, bronzen steden, ijzeren steden, kuststeden, steden op de heuvels en steden in de gebergten.



Na het uitvoeren van één van bovenstaande verplichte acties, mag je één van onderstaande snelle acties uitvoeren :
- een assistent aanschaffen : dit kost je 3 geld
- businesstegels ruilen : leg een assistent af en trek 2 nieuwe tegels in een regio en leg de oude tegels onder de stapel
- stuur een assistent om een raadsman te kiezen : idem hoofdactie 1, maar hier krijg je geen geld voor
- voer een extra hoofdactie uit : geef 3 assistenten af en voer onmiddellijk een extra hoofdactie uit

Een speler kan door bepaalde bonussen op tegels invloed winnen. Je zet je schijf verder op het invloedsspoor. Als je daar een vak betreedt met een bonus krijg je ook deze onmiddellijk. Diegene die op het einde het verste geraakt op het invloedsspoor krijgt 5 punten, de tweede nog 2 punten.

Wanneer een speler z'n laatste huisje bouwt, krijgt hij onmiddellijk 3 punten. Alle andere spelers mogen nog een laatste beurt spelen. Elke speler krijgt nog de punten aangegeven op hun bonusfiches alsook de punten voor het invloedsspoor. De speler met de meeste businesstegels krijgt ook nog 3 punten. De speler met de meeste punten wint het spel!

Titel : Council of four
Auteurs : Simone Luciani & Daniele Tascini
Uitgeverij : Cranio creations
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30-50 min.
Leeftijd : 10+

04-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
03-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Automania (Aporta)


Vorig jaar verraste Aporta games ons met het dobbelspel Doodle city dat in héél wat landen verschenen is ondertussen. We waren dan ook zeer geïnteresseerd in hun nieuwe titel. Op het eerste zicht leek het ons alvast een Kanban light, gezien het thema natuurlijk, maar eigenlijk ook wel een beetje door het spelverloop. In Automania gaan de spelers auto-onderdelen aanschaffen, auto's assembleren om ze nadien te verkopen. Kan je inspelen op de wensen van de Amerikaanse of Europese klanten, dan ga je beter scoren. In de doos vind je een speelbord, een rondemarker, geldfiches, 72 tegels (A & B), 10 neutrale arbeiders, 10 vraagtegels, 26 contracten, 4 startcontracten, 4 spelersborden (dubbelzijdig bedrukt voor basisspel of variant), 7 autofiches per spelerskleur, 6 arbeiders per kleur, 1 speelvolgordefiche per speler en 2 autofiches voor de geavanceerde variant.



Het spel verloopt over vier jaren. In elk jaar gaan de spelers om beurten acties uitvoeren of passen. Zo gauw alle spelers hebben gepast volgt de tweede fase waarin de auto's worden verhandeld. Daarna wordt een nieuwe ronde voorbereid, tenzij je reeds vier ronden speelde, dan volgt er nog een slottelling.

In je beurt (in speelvolgorde) voer je één van de mogelijke acties uit of pas je. Je voert een actie uit door één (of meerdere) van je arbeiders op het speelbord in te zetten op één van de negen actievelden. Deze actievelden lopen rond de grid waarin 16 tegels liggen. Als je je arbeider op een plaats wil zetten die reeds gebruikt is, zet je één arbeider meer in dan diegene die er al liggen. De arbeider die er lag wordt aan de eigenaar teruggegeven en die kan deze hergebruiken in de ronde. Je mag nooit je eigen arbeiders verdrijven op deze manier. Als je je arbeider op de actieplaats in de hoek zet voer je onmiddellijk de afgebeelde actie uit  en neem je geen tegel. Op alle andere actieplaatsen neem je eerst een tegel die in de gekozen rij of kolom ligt, leg je deze op je spelersbord en voer je nadien de actie van de actieplaats uit.

Als je een tegel neemt dan plaats je deze op je spelersbord. Afhankelijk van het type tegel komt deze op bepaalde plaatsen terecht. Managertegels (groen) komen op de vakken links op je spelersbord terecht. Elk nieuw bureau dat je opendoet op deze manier, moet je betalen (de kosten lopen stelselsmatig op van 1 tot 4). De stijltegels (oranje) worden boven het spelersbord gelegd, bij een type wagen naar keuze (stadswagen, gezinswagen of sportwagen). De eerste stijltegel bij een auto is gratis, de 2de kost 1, de derde 2 geld. Er mogen max. 3 stijltegels per auto voorzien worden. De machinetegels tenslotte worden centraal op je spelersbord geplaatst. Een geldtegel tenslotte levert je geld op en wordt onmiddellijk afgelegd. Indien je bepaalde tegels wil vervangen, mag dit maar enkel als deze van hetzelfde type zijn.

De acties van de actieplaatsen :
- produceer een auto : betaal 1/2/3 geld om een stads-, gezins- of sportwagen te produceren (de hoekactie laat je vrij in je keuze). Bepaal de populariteit van de auto door alle sterren op de assemblagelijn te tellen, alsook de stijltegels te vergelijken met de vraag op dat moment en plaats de auto op één van de twee schepen (Amerika of Europa) naar keuze op het desbetreffende aantal sterren. Is deze plaats bezet zet je de auto op de eerst vrije lagere plaats. Indien je de auto op een schip plaatst met een medaille scoor je onmiddelijk het aantal afgebeelde punten. Indien je een topauto samenstelt (met populariteit 18 of meer, dan wordt deze onmiddellijk verkocht en scoor je geld of punten, zie later). Je mag ten allen tijde een auto van het schip terughalen om een nieuwe te produceren.
- trek een contractkaart : kies één van de drie openliggende contractkaarten of van de dichte trekstapel. Indien er geen contracten meer zijn, scoor je 1 punt. Als je een auto produceert, mag je steeds één van je vervulde contracten mee uitspelen. Je houdt deze tot het einde van het spel en ze leveren het aantal afgebeelde overwinningspunten op.

2 extra actieplaatsen :
- sponsor : hier mogen meerdere arbeiders geplaatst worden door meer spelers, je ontvangt 1 geld
- marketing : als je een auto produceert en hier één of meerdere arbeiders plaatst, verhoog je de populariteit van de auto met 1/arbeider

Passen :
Plaats je resterende arbeiders op de "sponsor"actie en ontvang 1 geld per arbeider, verplaats daarna je volgordeschijf naar een vak naar keuze. Dit vak bepaalt hoeveel auto's je mag verkopen in fase 2 en in welke volgorde de volgende ronde gespeeld zal worden.

Verkoopsfase :
Eerst worden de auto's van de Amerikaanse markt afgehandeld. De auto met de grootste populariteit wordt als eerste verkocht  (of niet). De eigenaar beslist of hij al dan niet de auto verkoopt. Je verplaatst deze naar de markt en ontvangt de afgebeelde punten of geld. In volgorde worden alle mogelijke auto's behandeld. De Europese markt wordt identiek afgehandeld. Hou er rekening mee dat je max. het aantal auto's mag verkopen zoals bepaald in je pasvak.

Na de ronde worden de vraagfiches doorgeschoven, de verkochte auto's teruggenomen, de resterende tegels van het bord verwijderd, nieuwe tegels uitgelegd (A-fiches in ronde 2, B-fiches in ronde 3 en 4), de speelvolgorde wordt aangepast volgens de pasvakken en alle arbeiders worden teruggenomen van het bord.



De managertegels : verhoog de populariteit, verkoop 1 auto extra in de verkoopsfase, ontvang 1 geld extra voor de sponsoractie of ontvang een neutrale arbeider (gebruik deze best in combinatie met eigen arbeiders om aan te geven dat ze van jou zijn)
De machinetegels : komen overeen met de vraagfiches of tonen populariteit (sterren)
De stijltegels : verschillende soorten (max. 1 van dezelfde soort per wagen, je kan geen 2 spoilers op 1 wagen hebben bijvoorbeeld).
De geld/puntentegels : ontvang onmiddellijk het aangegeven geld/punten
De pasvakken : verkoop 2 auto's en wordt startspeler de volgende ronde OF verkoop 2 auto's en neem 1 bonustegel en wordt 2de speler volgende ronde OF verkoop 3 auto's en neem 1 contract als bonus en wordt 3de speler OF verkoop zoveel auto's je wil en wordt volgende ronde laatste.

Na de verkoopsfase van de vierde ronde volgt er nog een slotwaardering waarbij elke Amerikaanse auto wordt verkocht voor 1 geld en elke Europese voor 1 punt. De speler krijgen nog 1 punt per medaille op hun vervulde contracten en tegels op hun spelersbord. Tenslotte krijgt de speler met het meeste resterende geld 10 punten, de 2de 6 punten en de derde nog 3 punten. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Automania
Auteurs : Kristian A. Ostby & Kenneth Minde
Uitgeverij : Aporta games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 12+

03-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
02-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beasty bar : New beasts in town (Zoch verlag)


Vorig  jaar nam Zoch verlag ons al mee naar de Beasty bar, een hilarisch kaartspel waarbij je jouw dieren op de juiste plaats in de rij probeert te zetten zodat ze in de bar binnen mogen. Maar pas op dat je niet achteraan staat, want dan vlieg je er gewoon uit!
New beasts in town is een uitbreiding en tegelijk onafhankelijk spel. Het kan in combinatie gebruikt worden met het basisspel of niet. Qua spelconcept is er totaal niets veranderd, enkel de dieren en hun mogelijkheden zijn nieuw. Om je geheugen even op te frissen alvast dit overzicht van een speelbeurt :

Ook deze dieren willen binnen in de populaire bar "Beasty Bar" en hebben hier alles voor over. Ze gebruiken al hun truukjes en eigenschappen om in de wachtende rij op te schuiven en zo spoedig mogelijk binnen te geraken in de trendy bar. Maar opgepast, want als je op het verkeerde moment achteraan in de rij staat, wordt je er onherroepelijk uitgetrapt.

Het spel bestaat uit 48 kaarten (4 sets van 12 dierenkaarten), 4 overzichtskaarten (met de eigenschappen van de dieren), 1 hemelpoortkaart en 1 uitsluitingskaart (die begin en einde van de wachtrij voorstellen) en 1 "beasty bar"kaart en 1 "dat was het dan"kaart waarop de kaarten terechtkomen als ze respectievelijk de bar binnengeraken of uit de rij worden gesjot.

De spelers schudden hun 12 dierenkaarten en nemen er vier op handen. De andere kaarten vormen een gedekte trekstapel. Er wordt een startspeler gekozen en het spel kan beginnen. In een beurt doorloopt een speler 5 fasen :

1) Speel een kaart : kies één van je handkaarten en leg ze op de eerste vrije plaats richting de hemelpoortkaart.
2) Voer de actie uit van het uitgespeelde dier : voor de actie van het gespeelde dier uit (zie onder)
3) Voer de acties uit van dieren met een terugkerende actie : sommige dieren hebben een actie buiten hun beurt om (zie onder)
4) Open de hemelpoort en forceer een uitsluiting : indien er 5 dierenkaarten liggen, worden de voorste 2 in de Beasty bar gelegd, de laatste kaart wordt op de "dat was het dan"kaart geplaatst (uitsluiting), de resterende dieren schuiven op in de lijn richting de hemelpoort.
5) Trek een nieuwe handkaart : vul je hand terug aan tot 4, als je trekstapel is opgebruikt, vervalt deze fase.

Zo gauw alle handkaarten zijn uitgespeeld, eindigt het spel. De speler met de meeste gasten in de Beasty bar wint het spel. Bij gelijke stand worden de waarden van de kaarten opgeteld. De speler met de laagste totale waarde wint dan.



Eigenschappen van de dieren :
* Neushoorn (kracht 12) : gooit het sterkste dier uit de rij en neemt z'n plaats in (kan een andere neushoorn zijn)
* Beer (kracht 11) : de beer trekt de 2 zwaksten uit de rij en plaatst ze op het einde van de rij achter zich
* Tijger (kracht 10) : de tijger springt over de kaart voor hem en eet de volgende kaart op als het een zwakker dier is (dit is een terugkerende actie die de tijger elke ronde uitvoert indien mogelijk)
* Jachtluipaard (kracht 9) : eet het zwakste dier op, als het zwakker is dan zichzelf en neemt die plaats in
* Lama (kracht 8) : spuugt op het dier voor hem in de rij indien dit dier geen hogere kracht dan 7 heeft, dit dier zakt uit naar de laatste plaats in de rij (dit is een terugkerende actie die de lama elke ronde uitvoert indien mogelijk)
* Stekelvarken (kracht 7) : indien een sterker dier hem aanvalt, gaat de aanvaller zelf uit de rij (dit is een terugkerende actie die het stekelvarken elke ronde uitvoert indien mogelijk)
* Struisvogel (kracht 6) : de struisvogel loopt van achter uit de rij voorbij alle kaarten met even nummers of oneven nummers en stopt als hij de andere soort tegenkomt
* Pinguïn (kracht 5) : kopieert het gedrag van een dier in handen van de speler. Hij laat de kaart zien en de pingin voert alles uit alsof je het andere dier hebt uitgespeeld. Nadien blijft de pinguïn gewoon zichzelf met kracht 5.
* Hond (kracht 4) : sorteert alle dieren in de rij op kracht, van de zwakste naar de sterkste
* Pauw (kracht 3) : plaatst zich net voor het sterkste dier waar hij dan fier staat te pronken
* Gier (kracht 2) : komt zelf niet in de rij terecht, maar op de aflegstapel waar hij de bovenste kaart meesleurt en in de rij plaatst. Daarna worden alle mogelijke acties in de rij uitgevoert en landt de gier terug op de aflegstapel. Indien er een tweede gier bijkomt, gaan beide gieren onmiddellijk de bar binnen.
* Vleermuis (kracht 1) : de vleermuis stuurt een willekeurige kaart uit de rij onmiddellijk naar de aflegstapel, maar als ze zelf vooraan in de rij komt te staan, brandt ze op en wordt ze afgelegd.

Titel : New beasts in town
Auteur : Stefan Kloss & Anna Oppolzer
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

02-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
01-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Gold West



Gold west (TMG) :

+
de verwachtingen waren erg hoog en ze zijn volledig ingelost
+ de verschillende manieren om punten te scoren balanceren alles netjes uit
+ het is een strak ontwerp, vloeiend vlot spelverloop met hier en daar toch stevige keuzes
+ het materiaal is erg fraai en alles is mooi vormgegeven
+ de meeste stappen die je uitvoert staan netjes op het speelbord aangegeven
+ perfect speelbaar met alle spelersaantallen, met slechts enkele kleine wijzigingen in de startopstelling
+ de doos straalt een zekere klasse uit, zwart met een randje goud = trendy
+ een spel van dit formaat en moeilijkheidsgraad gespeeld op een klein uurtje, dat willen we meer zien
+ de spelerskleuren zijn niet alledaags, maar geven wel een gezellig uitzicht (zie ook foto boven)

- een speeloverzichtje is geen must, maar het zou soms handig zijn om aan nieuwe spelers uit te leggen
- als je met z'n vieren speelt, is er iets te weinig ruimte op de sporen om met je karretjes te rijden
- het spel is wel een droge euro, thema doet er bijzonder weining (niets) toe

Conclusie : Na het lezen van de spelregels lagen de verwachtingen onmiddellijk hoog. Het zag er allemaal goed uit en dit was zo'n spel dat ik echt leuk wilde vinden ... en vaak valt het dan tegen. Dit maal echter niet, Gold West voldoet eigenlijk volledig wat ik er van verwacht. Tactische keuzes, lange-termijn of korte-termijn, punten sprokkelen, grondstoffen beheersen (het mancala-systeem is hier een troef, net zoals bij Trajan). Het spel speelt vlot, is overzichtelijk en binnen een uurtje afgehandeld. Qua herspeelbaarheid zit het ook wel redelijk goed, aangezien je niet alle tegels en kaarten in een spel gebruikt en de startopstelling telkens anders zal zijn. Het lijkt me wel niet zo dat het gevoel telkens anders zal zijn, dus als u hier naar op zoek gaat, komt u misschien bedrogen uit. In het spel zoek je een goede mix tussen lange en korte termijn punten, een combo kan u de winst opleveren, want voor de rest liggen de punten relatief kort bij elkaar. Ik hoop dit spel de komende tijd zeker nog vaak op tafel te kunnen leggen en ik vermoed niet dat deze titel de collectie ooit zal verlaten.

01-11-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (1)
31-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Nitro Glyxerol


Nitro Glyxerol (Zoch verlag) :

+
dit is een erg leuke dexterity
+ het materiaal is prachtig en het artwork op de doos en kaarten hilarisch
+ het spelletje klopt volledig, het zorgt voor spanning, snelheid en behendigheid
+ de eindscores lagen bij ons redelijk dicht bij elkaar

- als je niet echt behendig bent, dan is dit niets voor jou
- dit type spel zit misschien in een iets te grote doos, gelukkig is het wel een standaardformaat
- misschien dat het spel niet echt overeenkomt met de verwachtingen die je hebt als je de doos ziet
(voor mij was dit echter positief)

Conclusie : Dit spel is me erg goed bevallen. Ik wist aanvankelijk niet goed wat ervan te verwachten.
Ik speelde het spel met de kinderen van het zesde leerjaar en nadat ik de eerste twee ronden in no-time
de juiste combinatie samenstelde en met alle punten ging lopen dacht ik dat het niveauverschil te groot zou zijn.
Dat veranderde echter snel en aan het einde van het verhaal had ik weinig overschot qua punten. Het feit dat de
snelste speler (vaak diegene die met de punten gaat lopen) een handicap krijgt voor de volgende beurt is erg goed gevonden.
Nitro glyxerol past in het rijtje van behendigheidsspellen van Zoch verlag en zal af en toe nog zeker op onze tafel verschijnen.

31-10-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
30-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nitro Glyxerol (Zoch verlag)


Het is vrijdag, dus speciaal voor u nogmaals een dexterity-spelletje. Dit keer gooien we Nitro Glyxerol op de speeltafel, een spel waarin we chemische drankjes gaan maken en vooral proberen om de ingrediënten in de juiste volgorde te krijgen. In de speeldoos vind je 4 plastic kolven (labyrinthen), een zandloper, 4 stopkaarten, glyxkaarten in vijf kleuren en 26 blokjes (in vijf kleuren en 1 zwart blokje).
Elke speler krijgt een kolf en vijf blokjes in verschillende kleuren. Het zwarte blokje wordt nog terzijde gelegd. Er worden een aantal stopkaarten in het midden van de tafel gelegd, gelijk aan het aantal spelers. De glyxkaarten worden gesorteerd per kleur en elke stapel wordt afzonderlijk geschud. De zandloper wordt naast de kaarten klaargezet.

Het spel verloopt over 7 ronden, die op hun beurt bestaan uit 5 fasen :
1) Bepaal de glyx formule
2) Voeg de ingrediënten toe aan je kolf
3) Mix nitro glyxerol
4) Neem glyx kaarten
5) Deel de muizenstront (zwart blokje) uit


1) Bepaal de glyxformule door van elke kleur één kaart te nemen, ze te schudden en willekeurig in een rij open op tafel te leggen. Deze formule geeft aan in welke volgorde de ingrediënten straks in het doelgebied van de kolf moeten terecht komen.

2) Voeg de ingrediënten toe aan je kolf door van elke kleur één blokje in het linkerondervak van de kolf te plaatsen. Je bepaalt zelf of je ze er willekeurig ingooit of ze al netjes op een rij legt in een bepaalde volgorde. Zolang ze allemaal in het startvak zitten, is het legitiem.

3) Het startsignaal wordt gegeven, de zandloper omgedraaid en alle spelers gaan gelijktijdig de blokjes naar het doelgebied proberen te krijgen door hun kolf te bewegen. Er kan gemixt worden zolang de zandloper loopt. Je mag altijd vroeger stoppen, dan leg je je kolf neer en neem je de laagste stopkaart van het midden van de tafel. Je mag je kolf nu niet meer aanraken! Indien er een blokje uit je kolf zou vallen, mag je deze terug in het startvak plaatsen. Indien er blokjes in het doelgebied zijn aangekomen, maar niet naar jouw zin, kan je ze er terug uitschudden, zolang je nog tijd hebt natuurlijk. Indien de tijd is opgebruikt, grabbel je ook nog zo snel mogelijk de laagste vrije stopkaart.

4) Neem glyxkaarten in de volgorde van de stopkaarten. Er wordt steeds gekeken of je de ingrediënten in de juiste volgorde, aangegeven door de kaartenformule, in je doelgebied hebt gekregen. Indien er een fout zit in je rij, dan worden alle volgende blokjes ook als fout bestempeld en kan je geen kaarten meer winnen. De speler die als eerste het juiste blokje op de juiste plaats heeft, wint de kaart. Zo worden de vijf kaarten uitgedeeld. Het kan perfect zijn dat sommige kaarten niet gewonnen worden, ze gaan gewoon terug in de doos. In het allerbeste geval heeft de speler met stopkaart 1 alle ingrediënten in de juiste volgorde en raapt hij alle kaarten op.

5) Deel de muizenstront uit aan de speler die stopkaart 1 heeft genomen in deze ronde. Hij moet in de volgende ronde het strontblokje bij z'n ingrediënten voegen en ervoor zorgen dat dit blokje als eerste in z'n doelgebied zit, anders kan hij niets winnen. Bovendien moet hij ook de zandloper bedienen in de volgende ronde.

Na zeven ronden tellen de spelers de waarden van hun gewonnen glyxkaarten op en wint de speler met de meeste punten.

Titel : Nitro Glyxerol
Auteurs : Luca Borsa & Andrea Mainini
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 7+

30-10-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
29-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Codenames


Codenames (CGE) :

+
dit is zonder meer het leukste spel dat ik bij Pallieter speelde (de 5 sessies zijn niet gelogen)
+ dit spel is de buzz echt wel waard, het speelt leuk, zorgt voor wat denkwerk en overleg tussen de spelers
+ er verschijnt binnenkort een nederlandstalige versie (waar er wel wat werk in gestopt zou zijn)
+ zowel het geven van tips, als het onthullen ervan zijn spannend, niet makkelijk, maar fijn om te doen
+ rondje gespeeld? Dan doen we er gewoon toch nog ééntje!
+ heel veel woorden, kaartjes dubbelzijdig bedrukt = prima
+ de woorden staan twee keer op de kaart, telkens naar een andere kant, zodat je langs beide kanten van de tafel goed kan lezen

- je mag absoluut geen lichaamstaal gebruiken als verteller, want je ziet dan pas hoeveel signalen iemand kan geven door z'n houding of bepaalde reacties
- het is verslavend

Conclusie : de imprESSEN hierboven zegt voldoende. Indien u af en toe (of vaak) met minstens 4 (als het even kan 6 of 8) rond de tafel zit, is dit een erg fijn spel. Ook voor diegenen die het Engels niet machtig zijn, is het best te doen, maar zou ik op de Nederlandse versie wachten. Het is een elegant, fijn puzzelspelletje waarbij het zowel voor de verteller als de "zoekers" spannend is. De tips die je geeft en vooral het getal dat je erbij plaatst, maken het niet echt makkelijk. Ik raad één ieder van u aan om het gewoon eens een keertje te proberen. Naar alle waarschijnlijkheid bent u toch verkocht!

29-10-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dolmen (Eggertspiele)


Voor de bespreking van vandaag ga ik het mezelf erg makkelijk maken, want Dolmen is gewoon de nieuwe versie van Die dolmengötter die we reeds enkele jaren geleden hier op de blog voorstelden. Ook toen al zagen we het enorme potentieel van het spel, maar de uitgever zat toen met de handen in het haar omdat het spel gewoon niet verkocht raakte ... het zag er dan ook gewoon niet uit. Een nieuwe artwork en een Spieleschmiede (fundraising) moesten het dan maar klaren ... en dat deed het ook. Ik ben erg blij dat dit spel nu meer de aandacht krijgt die het verdient, want het is een erg goed abstract spel met eenvoudige regels, maar toch héél wat diepgang en moeilijke keuzes.

Bij deze alvast eerst onze recensie van 26/02/2008 :

Het doel van dit spel is zoveel mogelijk punten verdienen met het bouwen van hunebedden. In de onderstaande foto zijn dat de stapels platte vierkante blokjes. Hoe hoger een blokje op de stapel ligt, hoe meer punten het waard is. Elk hunebed wordt in een steencirkel neergezet: dat zijn de ronde velden met daarop de kleine achthoekige cylinders. Een hunebed wordt gewaardeerd en van het speelveld genomen op het moment dat de volledige steencirkel is volgezet met stenen; aan het einde van het spel worden ook nog eens alle onafgemaakte hunebedden geteld.




Heb jij als speler op een gegeven moment de meerderheid in stenen in één of meerdere steencirkels, mag je één van je blokjes met daarop een getal van 1 t/m 4 bovenop de stapel in die steencirkel leggen. De waarde van dat blokje blijft voor je tegenstanders verborgen. Het is ook mogelijk dat je de meerderheid evenaart; in dat geval leg je één van je blokjes onderop de stapel. De waarde van elk blokje volgt uit het product van het getal op het blokje en z'n hoogte in de stapel. Dat laatste volgt uit het cijfer op het speelbord: in een steencirkel met een '5' vermenigvuldig je voor het hoogste blokje met 5, met het op één na hoogste met 5 min 1 = 4, voor het op twee na hoogste met 5 min 2 = 3, enzovoort.

Die stenen worden daar achtergelaten door één van je drie druïden die van veld naar veld trekken en daarbij een spoor van stenen achter zich laten. Omdat het gros van de plekken waar een druïde zich bevindt voor meerdere cirkels meetelt, is het dus mogelijk dat je in meerdere cirkels tegelijkertijd meerderheden maakt dan wel evenaart. Tegen betaling van één punt mag je een druïde ook laten wandelen zonder achterlating van een steen. (En om dat aan het begin van het spel al mogelijk te maken, begin je niet op 0, maar op 4 punten.) Druïdes mogen over andere druïdes heenspringen, maar worden tegengehouden door stenen.

Het bijzondere aan Dolmen is dat er geen spat geluk in het spel is verwerkt. Alles wat de spelers doen is het resultaat van hun eigen wensen en plannen. Het tweede bijzondere aan het spel is dat 'de meerderheid' bij een steencirkel zó is gedefiniëerd dat je er altijd een andere speler voor nodig hebt. Dat betekent dat je elkaar als spelers moet helpen om aan een meerderheid te komen, maar dat je elkaar ook niet teveel wilt bijstaan om te voorkomen dat je alleen maar punten weggeeft. Vergeet niet dat als je een meerderheid evenaart je onderop op de stapel komt te liggen. Door het niet-zichtbaar zijn van de waarde van de hunebedden is dat echter geen makkelijke zaak en krijgt het spel onverwacht ook nog eens een psychologisch tintje. Je weet overigens wel wat de waarde van de hunebedden is waarmee iedereen het spel begint en als een voltooid hunebed wordt gewaardeerd, worden de afzonderlijke blokjes natuurlijk wel aan de medespelers getoond.

Het spel heeft door die eenvoudige wisselwerking een vrij verrassende diepgang. Overal zijn hele kleine meerderhedenspelletjes aan de gang die allemaal in elkaar overlopen. Zeker als het bord voller begint te raken en de druïden niet meer zo makkelijk kunnen ontsnappen, is het erg oppassen geblazen met waar je precies de stenen achterlaat. Je hebt weliswaar de beschikking over een megasprong waarmee een druïde van het ene naar een willekeurig ander veld kan springen, maar daarvoor moet hij wel eerst een ronde plat liggen om 'kruiden te verzamelen'. En het ontslaat je nog steeds niet van de plicht om een steen neer te zetten of een punt in te leveren. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat 'opeens' in meerdere steencirkels meerderheden ontstaan of worden geëvenaard en dus ook hunebedden moeten worden geplaatst. En dit aspect maakt het spel ook nog eens erg gemeen: merk je pas later dat een hunebed had moeten worden geplaatst, heb je pech. Je mag het niet meer naderhand nog toevoegen...


(een afbeelding van de oude versie ter vergelijking)

Titel : Dolmen
Auteur : Thomas Odenhoven
Uitgeverij : Eggertspiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 10+

29-10-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
28-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Dice city



Dice city (AEG) :

+
citybuilding met dobbelstenen die me voor een keer wel ligt (geen fan van Machi Koro hier)
+ het materiaal is erg deftig te noemen, alsook de doos
+ het artwork vind ik persoonlijk wel leuk, zo cartoony
+ je kan echt wel dodelijke combo's gaan samenstellen

- met z'n vieren vind ik de wachttijd tussen de beurten té groot (ook met drie is het op het nippertje)
- er zijn combo's te vormen die te krachtig zijn en heel het spel uit verhouding trekken (en uiteindelijk nog laten aanslepen ook)
- je bent wel wat afhankelijk van je dobbelsteenrol, hoewel je dit stapsgewijs volledig kan wegwerken door het aanschaffen van de juiste gebouwen
- de punten van onze tweede sessie lagen belachelijk ver uit elkaar (winnaar had het dubbel aantal punten van de twee andere spelers)

Conclusie : Ik weet het niet goed met deze titel. Dit is zo'n spel dat ik weer echt leuk wou vinden, maar met vier spelers was ik absoluut teleurgesteld. Ik zag wel potentieel met minder spelers. Na een speelsessie met drie ben ik al meer overtuigd van het spelverloop op zich, maar ook nu vormde zich toch wat problemen en dat is een tendens die ik van vele mensen hoor die het spel reeds speelden. Iedereen vindt het wel oké, maar ...
Ik heb ook het gevoel dat het hier en daar rammelt en niet in verhouding is, zowel de puntenverdeling als de beperkte schade die je kan aanrichten als je voor militaire zaken gaat. Het gaat in tegen mijn natuur maar ik heb ook eens militair proberen te spelen, een redelijke combo opgebouwd, maar we werden gewoon verpletterd door de speler die enkel aandacht had voor bouwen. Het eerste spelletje dat we speelden gingen we voor 2 vol gebouwde rijen (omdat het gewoon te lang duurde), de tweede sessie waren de boten uitgeput en waren de andere eindcondities ook dichter bij. Om een slotmening te vormen is het misschien nog net iets te vroeg en zou ik graag nog een spel met z'n tweeën afwerken, maar dat het hier en daar rammelt, dat staat zeker vast. Het duurt ook net ietsje te lang voor wat het is (als je niet voor die 2 afgewerkte rijen gaat tenminste) en je blijft toch met een dubbel gevoel achter.

28-10-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Simurgh (NSKN)


Simurgh was één van de eerste spellen die we oppikten op Spiel Essen. Aangezien ik 's morgensvroeg al een afspraak had met persverantwoordelijke Agnieszka. NSKN bracht overigens 3 nieuwe spellen mee naar Spiel, Mistfall & Simurgh in eigen beheer en ze deden daarnaast ook de distributie van Fool's gold, waarover u binnenkort hier ook wel wat meer te weten komt. Wij focussen ons vandaag op de eerste titel "Simurgh". Toen we het artwork en het materiaal voorgeschoteld kregen, begrijp je onmiddellijk dat fantasie en een onrealistisch thema je deel zijn tijdens dit spel. Maar dat het materiaal ook allemaal van een prima kwaliteit is en dat het artwork erg fijn, maar wel druk, om aan te zien is. Onmiddellijk toch ook een puntje van kritiek, het punchen verliep bij dit spel alles behalve makkelijk. Het snijwerk was niet naar behoren uitgevoerd bij mijn exemplaar, maar met geduldig monnikenwerk ben ik toch tot een mooi eindresultaat gekomen.

In de fraaie doos vind je 1 speelbord, 5 spelersborden, 99 kartonnen tegels (productie-, onderzoeks-, transformatie-, kracht-, ontdekkings-, draken- en doeltegels), 25 miniaturen in blinkend kunststof en staander, 5 scorefiches en 170 kartonnen fiches (diverse grondstoffen en betaalmiddelen). Het spel komt ook met deftige spelregels die zowel een variant voorzien voor beginnende spelers, als ervaren spelers. Ik raad na het lezen van de spelregels u echter aan om onmiddellijk met het ganse pakket van start te gaan. Het lijkt allemaal veel en complex, maar in het hart zit een redelijk eenvoudige worker-placement die erg rechtlijnig en duidelijk is. Uit deze voorstelling zal echter blijken dat het onontbeerlijk is om het materiaal ter hand te nemen om dit alles duidelijk uit te leggen, het zijn véél verschillende fiches en mogelijkheden, maar alles staat overal netjes bij (zie bijv. foto onder).



Bij aanvang van het spel moet je bepalen of je een kort, middellang of lang spel wil spelen. Het aantal doeltegels en tegels die naar de chronieken moeten verhuizen in de loop van het spel hangen van deze keuze af. Het spel verloopt over een aantal ronden tot aan de eindcondities wordt voldaan. Tijdens een beurt moet een speler z'n hoofdactie uitvoeren, zijnde één arbeider inzetten en de gekozen actie uitvoeren OF arbeiders naar keuze terugtrekken van het bord. Daarnaast kan je voor, na of tijdens het uitvoeren van deze acties ook een aantal gratis acties uitvoeren, zoals het plaatsen van een tegel in de wildernis, een drakenrijder een stap laten zetten op een ontdekkingstegel of de eigenschap van de eigen draak gebruiken door een fiche en de gevraagde grondstoffen af te geven.

Op het einde van je beurt mag je slechts 5 tegels meenemen naar de volgende ronde, een teveel wordt afgelegd (krachttegels mag je niet afleggen). Daarnaast mag je ook maar 12 grondstoffen overdragen, elk teveel moet ook hier afgelegd worden.

Het plaatsen van een arbeider doe je op de daarvoor voorziene plaatsen op het bord en de tegels, aangegeven door een cirkel, met of zonder draak. Uiteraard kunnen op de draken enkel je drakenrijders geplaatst worden, op de gewone cirkels kan een gewone arbeider geplaatst worden. Sommige acties hebben maar één cirkel, anderen hebben plaats voor meerdere arbeiders. De acties komen in twee diverse types, de ene geeft je gewoon iets, bij een andere moet je iets afgeven om er iets voor in de plaats te krijgen. Bij sommige acties moet je een arbeider volledig opgeven, deze actie mag je natuurlijk niet uitvoeren als dat je laatste arbeider is.

De acties in de stad :
1) ontvang 1 wapen
2) ontvang 2 wijsheid
3) betaal 1 hout en 1 steen voor 2 wapens
4) ontvang 1 wijsheid
5) ontvang 1 groente OF 1 krachtpunt
6) ruil 3 groenten en 1 vlees voor 1 arbeider
7) ruil 2 groenten en 3 vlees voor een drakenrijder
8) ruil 3 hout voor 2 drakenfiches (waarmee je de eigenschap van de draak kan activeren, zie gratis acties)
9) ruil 2 steen voor 2 drakenfiches
10) ruil 1 groente, 1 vlees, 1 hout, 1 steen en 1 wapen om 3 drakentegels te trekken en er 1 van te houden (gevuld met 3 drakenfiches)
11) ontvang 1 steen en 1 hout en neem onmiddellijk één van de opentegels op het speelbord (de kosten betalen!)
12) trek 3 doeltegels van de stapel, kies er één en leg deze op het speelbord en ontvang de afgebeelde krachtpunten



De gratis acties :
* Een tegel op het speelbord plaatsen : Betaal 1 wapen om 1 tegel van het speelbord te verwijderen (optioneel, als er geen vrije plaatsen meer zijn). Daarna mag je een nieuwe actietegel op een vrije plaats leggen op het speelbord. Je ontvang hiervoor de grondstoffen die je afdekt. Plaats tenslotte een eigen arbeider op deze tegel. (indien je dit niet kan, mag je deze actie zelfs niet uitvoeren)
* Drakenrijder bewegen op ontdekkingstegel : Een ontdekkingstegel bevat een spoor waarover een drakenrijder kan bewegen. Betaal de grondstof om er een drakenridder op te zetten. Bij elke stap die je vanaf de volgende ronden zet, krijg je de afgebeelde grondstoffen.
(max. 1 stap per beurt). Zo gauw de drakenrijder op het onderste vak van de tegel komt, wordt de tegel in de chronieken geplaatst (eindcondities)
* Actietegels van de wildernis halen : als er geen arbeider meer opstaat, er 4 arbeiders op de tegel staan, een speler 1 wapen afgeeft om de tegel te verwijderen (ontdekkingstegels mogen nooit op deze manier verwijderd worden). Deze verwijderde tegels komen in de chronieken terecht.



Speleinde :
Het einde van het spel wordt getriggerd als er een aantal doeltegels op het bord liggen (4 of 5) en een aantal tegels in de chronieken terecht is gekomen (8-11-14). Elke speler krijgt nu nog één beurt. Daarna worden de punten opgeteld. De doeltegels worden afgehandeld en gescoord. Als je geen grondstoffen overhebt, dan krijg je 5 punten. Heb je tussen 1-3 grondstoffen krijg je nog 3 punten, 1 punt voor 4-6 grondstoffen en 0 punten als je er nog meer dan 6 hebt. De speler met de meeste punten is de winnaar van het spel.

Titel : Simurgh
Auteur : Pierlucca Zizzi
Uitgeverij : NSKN
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

28-10-2015 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2015
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs