IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
13-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Vaca loca
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vaca loca (Zoch verlag) :

+ grappige figuurtjes
+ eens een vernieuwende variant op de reactiesnelheidspellen
+ voor de kinderen is dit echt wel een leuk spel

- het is wat het is, niet meer dan dat
- om het eens op tafel te leggen met volwassenen moet kunnen, maar het zal voor niet al te veel uitdaging zorgen
- de doos is niet echt representatief met het spel dat erin zit

13-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schmatzspatz (Zoch verlag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Schmatzspatz is de laatste titel van Zoch verlag die we in deze Essenreeks presenteren, maar het is zeker niet de minste. In vele opzichten is dit zelfs de beste van de vier : het materiaal is schitterend, het opzet is erg tof en deze is nog eens een echte big-box van Zoch.

In Schmatzspatz kan u samen met uw kleine krawaten aan de slag om alle kleine vogeltjes te voederen vooraleer de wormpjes op zijn. Dit soort coöperatieve spellen, zoals ook de Boomgaard ééntje is, zijn op zich een schat om in huis te halen als u graag gezellig met de allerkleinsten een spel speelt en er zelf ook nog plezier aan beleeft. En houdt u niet van dat coöpgedoe, dan gebruikt u toch gewoon de iets meer uitdagende variant van dit spel.

Schmatzspatz toont een vogelnestje waarin 12 kleine ukkies met open bekjes zitten te hunkeren naar wat voorgekauwde wormpjes. Langs de kant vliegen de vier mama's op zoek naar lekkere wormen. Als je aan de beurt bent, kies je één van de gekleurde vogels, gooi je met de dobbelsteen en vlieg je naar de locatie die erop staat afgebeeld. Het vliegen doe je door de vogel rond het bord te laten bewegen. In de uitsparingen voor de vogels zie je de locaties die ook op de dobbelsteen staan afgebeeld. Nadien mag je proberen om één van de vogeltjes in de gekozen kleur een worm in z'n bekje te stoppen. Een doolhof onder het bord zal echter sommige bekjes open laten en andere afdekken. Valt het wormpje door het bekje, dan dek je het bekje af met een kartonnen fiche. Dit vogeltje heeft alvast geen honger meer. Eet het vogeltje de worm niet op, dan wordt deze uit het spel genomen en blijft het vogeltje met open bek je toeroepen om voedsel. Slaag je erin om de 12 vogeltjes te voederen vooraleer de 20 wormpjes op zijn? Dan win je het spel, maar blijft er één vogel z'n bekje open, dan ga je samen de boot in.

In de competitieve variant krijg je elk vijf wormen die je zo spoedig mogelijk kwijt moet spelen en speelt ieder voor zich.

Titel : Schmatzspatz
Auteur : Edith Grein-Böttcher
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 4+ (maar kan ook jonger als je samenspeelt)

13-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
12-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaca Loca (Zoch verlag)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een spel maken kan toch soms zo eenvoudig zijn, Vaca Loca is weer zo'n spel van Zoch verlag dat schittert door z'n eenvoud.
In het doosje vindt u 60 tegels, die 20 wezens vormen (3 stukken per wezen dus, voetjes, lijf en hoofd). Daarnaast krijgt u ook nog enkele planetenfiches die eigenlijk dienst doen als straffiches.

U legt de 60 tegels gedekt en goed geschud op tafel. Om beurten draaien de spelers één tegel om. Je doet dit net als bij al die reactiesnelheidspellen van jezelf weg zodat je niet als eerste kan piepen wat er tevoorschijn komt. Liggen op een gegeven moment de drie stukken van een wezens open op tafel, dan moeten alle spelers om ter snelste de tegel met het hoofd aanraken. Diegene die dit als eerste doet, neemt de drie stukken en legt het wezen voor zich neer. Bij een fout aanduiden van een tegel neem je een planetenfiche als straf. Als deze op zijn, neem je een fiche van een andere speler weg.

Zo gauw er nog maar negen tegels op tafel liggen (dus 3 wezens) eindigt het spel, deze tegels worden niet meer uitgedeeld. Voor elk wezen dat voor je ligt, krijg je 3 punten, voor elke planetenfiche één strafpunt. De speler met de meeste punten wint het spel. Bij gelijke stand wint de speler met de minste planetenfiches. Er kunnen ook meerdere winnaars zijn.

Titel : Vaca Loca
Auteur : Iris Rossbach
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 3-6
Speelduur : 10 min.
Leeftijd : 6+

12-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Steampark
Klik op de afbeelding om de link te volgen Steampark (Cranio creations) :

+ prachtig materiaal, fantastische tekeningen ook bij dit spel
+ animo verzekert tijdens het spel
+ het bonuskaartensysteem is leuk gevonden en je hierdoor op twee paarden wedden

- de kleuren lijken wel iets te hard op elkaar, rood & roze, zwart, paars & blauw
- de cuttings van de kartonnen geldfiches is niet altijd top, het stoort hier niet echt, maar het is wel jammer
- mensen die niet snel kunnen dobbelen en beslissen gaan dit spel echt weer haten (als je nog koude rillingen krijgt van Galaxy trucker)
- mensen die graag valsspelen, ze horen niet aan de speeltafel, maar je hebt wederom weinig controle als je allen gelijktijdig aan het dobbelen bent

12-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
11-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 137
Deelnemers : Patrick, Lien, Koen & Arne
Gespeeld spel : River dragons
Speeldatum : 11/11/'13
Speelplaats : SpinLi @ Koen & Meena
Opmerkingen : Op babybezoek is er ook nog tijd voor een spelletje. River dragons was ons de eerste keer met zes al bevallen, met vier wordt het eigenlijk nog ietsje tactischer en beter, volgens mij is het voor drie spelers het beste.

11-11-2013 om 20:15 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Rampage
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rampage (Repos) :

+ dit spel is pure fun, lachen, gieren, brullen
+ de tekeningen zijn fantastisch, respect mijnheer Pierô
+ thematisch klopt het hele plaatje, er is eigenlijk niets dat stoort
+ er is een grote verscheidenheid aan karakters, krachten en speciale superkrachten voorzien
+ jammer dat het zo snel voorbij is allemaal
+ Repos blijft telkens weer verbazen met iets unieks, iets leuks en iets moois

- het is en blijft een schiet-, blaas-, latenvallen- systeem, dus erg veel tactiek zit er niet in
- 180 stickertjes plakken is wat van het goede teveel, maar het resultaat mag er zijn
- als je er niet van houdt om rond de tafel te hollen om je acties te kunnen ondernemen, pas je beter
- jammer dat je het maar met z'n vieren kan spelen (met één doos wel te verstaan, want je kan gerust dozen gaan samen leggen om met meer spelers aan de slag te gaan, dat wordt dan wel tellen na afloop om alle meeples terug bij de juiste doos te krijgen)

11-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steampark (Cranio creations)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ook bij Cranio zijn we wel wat creativiteit gewoon als het op hun spellen aankomt. Dit jaar is dat niet anders met de release van Steampark. In Steampark bouw je je persoonlijke pretpark en tracht je de robotten van Steamland naar je attracties te lokken. Dit levert je de broodnodige centen op, maar ook een heleboel afval (ofte stront zoals wij het noemen) dat je moet proberen te verwerken of op z'n minst weg te werken. De speler die na zes ronden het meeste geld verzamelde en vooral niet verzoop in het afval wint dit prachtig vormgegeven spel. Je bouwt als het ware je attractiepark op in 3D met de erg mooie attracties.

Een ronde bestaat uit 4 fasen :
1) gooi-fase : de spelers gooien gelijktijdig hun zes dobbelstenen. Ze mogen zo vaak hergooien als ze willen. Dobbelstenen die ze op hun varkensbordje plaatsen, staan wel vast. Zo gauw ze tevreden zijn over het resultaat en alle dobbelstenen op hun varkensbord liggen, nemen ze snel een volgordefiche (dit deel is dus een combinatie van Galaxy trucker en Escape)

2) afval-fase : de spelers tellen het aantal vuil op dat ze produceren. Dit zijn alle afvalsymbolen op hun gegooide dobbelstenen + één afval per klant in hun pretpark aanwezig - of + afval van hun volgordefiche. Ze nemen een afvalfiche voor elk afval dat ze produceren.

3) actie-fase : in speelvolgorde (volgens de fiches) voeren de spelers al hun acties uit. De gegooide dobbelstenen geven aan wat je allemaal kan gaan doen. De speler kiest zelf in welke volgorde hij de acties uitvoert :
- attracties bouwen : gebruik je gereedschapssymbolen om attracties te bouwen. Je mag meerdere attracties bouwen, maar van elk formaat (1, 2 of 3) slechts één. Attracties mogen niet aan elkaar grenzen, tenzij van dezelfde kleur dan moeten ze met minstens één zijde aan elkaar hangen, je maakt de attractie als het ware groter.
- standen bouwen : gebruik je tentsymbolen om een stand te bouwen. Je mag meerdere stands bouwen, maar slechts één van elke soort (in één beurt). Een stand moet volledig alleen staan en mag geen andere standen of attracties raken, tenzij het éénzelfde stand is, dan moeten ze tegen elkaar staan. (deze standen leveren enkele leuke extra's op, straks meer hierover)
- bezoekers aantrekken : voor elk mannetjessymbool plaats je bezoekers van een kleur naar keuze in het zakje (waarin altijd al zes mannetjes zitten), daarna trek je er hetzelfde aantal uit. Bezoekers in de kleur van jouw attractie zet je op de attractie, de kleuren die je niet hebt, gaan terug naar de voorraad.
- afval opkuisen : voor elk schepsymbool mag je twee afvalfiches uit je persoonlijke voorraad verwijderen.
- park uitbreiden : voor eender welk symbool (geen leeg) mag je een stukje park aanbouwen, dit zijn tegels waarop de attracties kunnen worden gezet. Je mag maximaal 2 tegels per beurt aanschaffen.
- een bonuskaart uitspelen : de spelers hebben steeds drie bonuskaarten op handen, deze leveren geld op als je aan de voorwaarde op de kaart voldoet. Voor elk zandbergsymbool mag je een kaart uitspelen en het verdiende geld nemen. De kaart wordt nadien afgelegd.

4) inkomsten-fase : voor elke bezoeker in je park krijg je 3 geld en je vult je bonuskaarten terug aan tot drie.

Na zes ronden tellen de spelers hun afvalfiches op en betalen de boete overeenkomstig met wat er op de tabel wordt aangegeven. De speler die nu nog het meeste geld overhoudt is de winnaar. Als je meer dan 30 afvalfiches hebt, verlies je het spel sowieso.

De standen :
- beveiliging : 1 bezoeker uit het zakje getrokken, mag je terug stoppen en een nieuwe trekken
- infobalie : je kan een bezoeker van een vreemde kleur één ronde laten staan en er geld voor incasseren
- casino : je mag het resultaat van 1 dobbelsteen op je varkensbord wijzigen
- toilet : je mag één schepdobbelsteen verdubbelen en dus 4 afvalfiches verwijderen
- promotie : je mag één mannetjesdobbelsteen verdubbelen, dus een extra mannetje in het zakje en één extra trekken

Titel : Steampark
Auteur : Lorenzo Silva, Lorenzo Tucci Sorrentino & Aurélien Buonfino
Uitgeverij : Cranio creations
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

11-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
10-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Om nom nom
Klik op de afbeelding om de link te volgen Om nom nom (Brain games) :

+ het ziet er allemaal erg verzorgd uit, Brain games heeft duidelijk een stap voorwaarts gezet op dit gebied
+ het opzet is leuk, de uitwerking op zich ook wel, maar je hebt weinig in de hand (zeker als je met méér spelers speelt)
+ spelregels zitten er netjes in kleurendruk bij in het Nederlands

- voor een op zich makkelijk spel, zijn de spelregels dat soms allerminst (er zijn wel wat uitzonderlijke situaties met van die "als ... dan ..." situaties, dus best een aantal keren herlezen
- je hebt weinig of niets in de hand, zoals zo vaak bij dit soort spellen, inschatten welke kaart een andere speler speelt, sommige spelers gruwelen er gewoon van
- aangezien we de regels naar het Nederlands hebben mogen vertalen, kunnen we stellen dat ze bij Braingames erg hun best doen om de spelregels in andere talen aan te bieden. Maar ze laten vaak de regels nog eens nalezen door anderen, dan krijg je een herwerkte file, waar fouten instaan die je oorspronkelijk zelf niet maakte. En door de hoeveelheid aan veranderingen tijdens het proces is het onoverzichtelijk geworden en in mijn ogen niet makkelijker verwoord dan in den beginne.


10-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rampage (Repos productions)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat onze Mexicaanse Belgen een beetje geschift zijn, dat weten we al een tijdje. Niet dat ze Mexicaanse roots hebben volgens mij, maar ze zijn ooit in Essen beginnen rondlopen met sombrero's en dat blijft in ons aller geheugen gegrift. Veel belangrijker is dat ze de trots zijn van spellenminnend België. Met spellen als Ghost stories, 7 Wonders, City of horror, Cash & guns, ... hebben ze zichzelf toch echt wel op de kaart gezet. Dit jaar brengen ze Rampage van niemand minder dan Antoine Bauza & Ludovic Maublanc. Ik vertel er u nog bij dat de artwork van Pierô is en dat u gebouwen moet afbreken, met auto's gooien, meeples omblazen en superkrachten gebruiken ... u bent nu waarschijnlijk een nieuw tabblad aan het openen op uw internetbrowser op zoek naar een spellenwinkel die dit spel verkoopt. Prima, maar toch graag even dit overzichtje.

Rampage komt eigenlijk in grote lijnen overeen met het computerspel dat in de jaren 90 superpopulair was. U moest door Tokyo stad lopen en alles afbreken wat u tegen kwam. Ook hier speelt u met Godzillaächtige figuren die de stad onveilig maken. Bij aanvang van het spel krijgt u een zichtscherm met een prachtige draak erop, vier extra tanden (u heeft er standaard al 2), een speelpion bestaande uit 2 delen (lijf en voeten) en drie kaarten. De eerste kaart vertelt u welk karakter uw draak is en waarnaar u streeft om extra bonuspunten te vergaren op het einde van het spel. De tweede kaart geeft jouw een speciale kracht die gedurende het ganse spel geldt en de laatste kaart is een superkracht die je éénmalig kan gebruiken.

Vooraleer je kan beginnen dien je de stad op te bouwen : puzzel de stad in elkaar, bouw de gebouwen op bestaande uit meeples en verdiepen en zet je monsters in één van de hoeken van de stad. Voor een eerste spel moet je overigens wel wat tijd uitrekken, er dienen 180 (!) stickertjes geplakt worden op de meeples (is natuurlijk niet nodig, maar verfraait het geheel wel). Daarnaast moet je tegels op het speelbord plakken en dat doet wel raar, want zoiets ben je niet gewend. Je bent nu helemaal klaar om de horror op de stad los te laten.

In een beurt heb je telkens twee acties ter beschikking. Je mag een actie ook meermaals herhalen :
1) bewegen : haal je lijf van je voeten (schijfje) en schiet deze over het bord, zet het lijf terug op de voeten waar de schijf landt. Indien het schijfje van het bord vliegt, verlies je één van je tanden (afleggen) en moet je terug op één van de vertrekplaatsen starten
2) vernietigen : als je op de stoep naast een gebouw staat, mag je het lijf van je monster boven het gebouw houden met gestrekte arm en op het gebouw laten vallen. Indien je naast het gebouw terecht komt zonder iets te raken, verlies je een tand
3) een voertuig rondslingeren : indien je in eenzelfde gekleurde regio staat als een voertuig, mag je dit voertuig op je monster plaatsen en dan van z'n kop schieten tegen een gebouw of andere monsters
4) blazen : leg je kin op de kop van je monster en blaas tegen gebouwen en andere monsters

Nadat je twee acties deed, krijg je eventuele verdiepen die volledig los liggen (dit wil zeggen, waar niets meer op ligt). Dit kunnen er overigens meerdere zijn, leg ze achter je scherm. Indien je een tegenspeler z'n monster had omgekegeld, krijg je één tand van hem die je achter je scherm legt. Nadien eet je monster meeples die in dezelfde gekleurde regio liggen. Je kan zoveel meeples eten als je tanden hebt. Meeples die op een ruïne liggen zijn buiten schot en kunnen niet gepakt worden. Meeples die van het bord vliegen, ontvluchten de stad en worden op een overzichtsbordje geplaatst.

Dit bordje heeft een A en B kant en is eigenlijk de klok van het spel. De A-kant wordt gewoon opgevuld en telkens er een rij vol is, ondergaat de actieve speler een straf. Eens het bord vol ligt, eindigt het spel. De B-kant verzamelt de meeples dan weer per kleur en zorgt ook voor straffen. Ook wanneer het laatste verdiep van het bord wordt gehaald, eindigt het spel.

De spelers krijgen 10 punten per volledige set verzamelde meeples (6 kleuren). Daarnaast krijg je 1 punt per verzameld verdiep, 2 per verzamelde tand van tegenstrevers en de bonuspunten van je karakterkaart. De speler met de meeste punten wint dit knotsgekke, maar erg fraaie spel.

Titel : Rampage
Auteurs : Antoine Bauza & Ludovic Maublanc
Uitgeverij : Repos productions
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

10-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
09-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 136


Deelnemers : Elke, Sven, Ann, Sofie & Arne (Sofie speelde enkel Sheepzzz mee)
Gespeelde spellen : Sheepzzz, Dig Mars, Coal baron, Dungeon roll, Triassic terror & The rats in the walls
Speeldatum : 09/11/'13
Speelplaats : SpinLi @ Ann Van Nueten
Opmerkingen : Dank u wel voor de uitnodiging Ann, het was een erg fijne spellendag. Wederom allemaal nieuwigheden kunnen uittesten, enkele goed bevonden, enkele wat minder, maar dat leest u allemaal op onze blog. Voor meer foto's verwijs ik u ook nog graag door naar onze Facebookpagina "SpinLi's spellenzolder". Sluit u gerust aan, dan kan u ook actief deelnemen aan de geplande speelmomenten of gewoon gezellig meekeuvelen over de gespeelde spellen.

09-11-2013 om 22:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 135
Deelnemers : Elke, Sven, Luc, Bart, Chris, Jasper, Jasper, Dries & Arne (telkens in andere samenstelling)
Gespeelde spellen : River dragons, Polterfass, Packet row, Le fantôme de l' opéra, Armadöra & New haven
Speeldatum : 08/11/'13
Speelplaats : SpinLi @ KWB Wechelderzande
Opmerkingen : Onze jaarlijkse spellenavond in samenwerking met de KWB van Wechelderzande was wederom een succes. Er is duchtig gespeeld en niet in het minst de nieuwigheden van Spiel. Zo hebben we het graag, optimaal gebruik maken van de hedendaagse collectie van SpinLi. Hopelijk volgen er binnenkort nog enkele evenementen. Er staan er in ieder geval al enkele in de coulissen te wachten.

09-11-2013 om 00:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Pasha
Klik op de afbeelding om de link te volgen Pasha (WGG) :

+ het speelt vlot
+ het materiaal is wel oké
+ de doos is mooi en stevig
+ het past binnen de categorie waarin WGG het wil plaatsen
+ de bonusfiches zorgen ervoor dat je soms niet puur voor de beste pokercombinatie gaat en tactische keuzes begint te maken
+ de inlay is verzorgd, maar ik vraag me nog steeds af waarom er een uitsparing is voorzien voor een stanskartonnetje?

- de doos zit iets te nauw, je bent even bezig vooraleer je dit doosje open hebt (vooral omdat er ook niet veel gewicht in de doos zit, dus de zwaartekracht doet z'n werk niet echt)
- weer pokercombinaties gooien, we hebben dit al vaak gezien
- misschien had men toch best voor 2 spelersspellen ietwat andere regels of op z'n minst regels toegevoegd (het is niet erg om een slechte combinatie te gooien als beide spelers een 4 spelen, dan krijgt elke speler evenveel punten, maar de één heeft misschien blokjes geïnvesteerd en de andere niet. Ik denk persoonlijk dat je met 2 spelers de verliezer alle -1 kaarten moet geven ofwel geen kaart als er geen -1 kaarten zijn. Misschien moet het zo gespeeld worden, maar ik zie hierover niets in de regels)

09-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Om nom nom (Brain games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Om nom nom is één van die titels die we mochten vertalen ... en die overigens ineens in het spelregelboekje gedrukt zijn. Indien u "Food chain" kent van deze uitgeverij, kan ik u al vertellen dat dit een gestroomlijnde dobbelversie van het spel is. Ik kan er u zelfs al bijvertellen dat dit spel véél beter is. Voordat u te veel gaat verwachten, geef ik u nu alvast een overzicht van de spelregels en één van de volgende dagen een imprESSEN.

In Om nom nom probeer je op drie speelronden zo veel mogelijk prooien op te eten, zowel op het speelbord als kaarten van je tegenspelers. 
Er zijn drie speelborden die een kleine voedselketen tonen (kat-muis-kaas; egel-kikker-vlieg; wolf-konijn-wortel), de spelers krijgen zes kaarten in hun kleur (met de zes dieren uit het spel )en het spel kan beginnen.

Bij aanvang van een ronde worden de 15 dobbelstenen gegooid en op het juist veld op de speelborden gelegd. De kaas, vlieg en wortel zijn in het rood, ze leveren dan ook 2 punten op per dobbelsteen die je verzamelt. Na volgen er zes speelronden waarin elke speler telkens een kaart uit z'n hand dicht neerlegt en ze gelijktijdig met de andere spelers opendraait. De kaarten worden op de overeenkomstige plaatsen op het speelbord gelegd. Nu worden de borden één voor één afgehandeld.

- als er geen roofkaart boven jouw kaart ligt, kan je prooien gaan vangen : je neemt jouw kaart terug en legt ze open voor je neer, de kaarten die een niveau lager liggen leg je onder jouw kaart en de dobbelstenen er bovenop. Je vangt met de poes bijvoorbeeld alle muizen die onder jouw poes liggen op het speelbord
- als er wel een roofkaart boven jouw kaart ligt, wordt jouw kaart gevangen genomen en verlies je hem
- als er prooi wordt gevangen door meerdere spelers : ofwel is er genoeg prooi en wordt dit netjes verdeeld (eerst kaarten, resterende dobbelstenen blijven liggen) ofwel is er onvoldoende prooi en dan worden de prooikaarten afgelegd, blijven de dobbelstenen liggen en leg je jouw roofdierkaart voor je neer

Nadat zo de zes kaarten zijn gespeeld, eindigt de ronde en worden de punten verdeeld :
- 1 punt voor elke kaart (eigen of vreemd)
- 1 punt voor elke dobbelsteen met zwart symbool
- 2 punten voor elke dobbelsteen met rood symbool

De speler die na drie scorerondes het meeste punten heeft, wint dit "ik-schat-jou-juist-in-en-zet-je-te-k*****"-spel.

Titel : Om nom nom
Auteur : Meelis Looveer
Uitgeverij : Brain games
Aantal spelers : 1-6
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

09-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
08-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Cappuccino
Klik op de afbeelding om de link te volgen Cappuccino (Matagot) :

+ prachtig materiaal, ziet er mooi uit en voelt ook nog eens geweldig aan
+ het spelconcept is erg eenvoudig, het winnen allerminst
+ iedereen gaat dit spel op zich wel weten te smaken, en als het niet je ding is, ben je er ook vanaf op 10 minuten
+ de illustraties op de cups lijken net met cacaopoeder erop gestrooid = tof gedaan
+ met een lekker tasje koffie erbij speelt dit nog véél aangenamer
+ werkt met alle spelersaantallen op zich even goed

- het in elkaar stapelen van de cups lukt erg aardig, maar als je een stapel moet opheffen, zorgt het soms toch voor problemen (je moet ze stevig op elkaar duwen zodat ze in elkaar blijven zitten)
- we hebben het spelconcept al wel eens een keertje zien passeren, dus qua originaliteit is het echt top

08-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasha (White Goblin Games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Het eerste spel van WGG dat we hier op de blog bespreken past in de familie van de dobbelspellen. Verwacht dus geen tonnen materiaal en strategische keuzes zoals je gewend bent bij de liefhebbersspellen van deze uitgeverij. Pasha is een spel van Stefan Dorra, de auteur van El Paso, Schweinebande en andere Milestones. In dit spel gaat u niet veel baanbrekende nieuwigheden vinden.

U probeert in de negen rondes zoveel mogelijk overwinningspunten te verdienen in de vorm van kaarten, bonustegels en niet gebruikte houten blokjes. Bij aanvang van het spel krijgt elke speler 5 houten blokjes, 2 houten schijven en negen kaarten (met waarden 1,2,3,4,5, 7 en 3 x -1). De speler schudt deze kaarten en maakt drie willekeurige stapeltjes van drie kaarten. Hij neemt één van deze stapels en dan kan het spel al beginnen.
Het speelbord toont een rooster van zes rijen en zes kolommen, de kolommen tonen de dobbelsteenwaarden van 1 t.e.m. 6., de rijen de pokercombinaties die je gaat kunnen gooien. (tja ik heb het reeds verteld, u gaat wederom de gekende combinaties proberen te gooien).

Een ronde bestaat uit drie fasen, een bonustegel omdraaien en op de juiste kolom op het speelbord leggen, een spelersbeurt en daarna het verdelen van de punten. Als je aan de beurt bent, leg je één van je drie kaarten open, mag je de vijf dobbelstenen tot drie keer gooien en moet je de uiteindelijke worp met je houten schijf aangeven op het speelbordje. Indien je geen combinatie gooit, leg je je schijf naast het bord. Indien je dezelfde combinatie gooit als een andere speler leg je je schijfje bovenop de zijne. Met je houten blokjes kan je ofwel één dobbelsteen opnieuw gooien of een dobbelsteen één waarde omhoog of omlaag laten gaan. Je mag zoveel blokjes inzetten als je wil, maar je bent ze kwijt. Niet gebruikte blokjes leveren punten op op het einde van het spel.

Nadat elke speler gedobbeld heeft, worden de kaarten verdeeld. De speler met de laagste worp neemt ALLE kaarten met -1. De speler met de beste combinatie neemt de hoogste puntenkaart, de tweede de tweede hoogste, enz. Het kan perfect zijn dat sommige spelers geen kaart winnen. Indien je houten schijf het hoogste ligt in een kolom waar een bonusfiche ligt, mag je deze bonusfiche nemen. Ze geeft je neutrale houten blokjes die je later kan inzetten zoals jouw blokjes, bonuspunten of je mag al je -1 kaarten uit je puntenstapel verwijderen.

Titel : Pasha
Auteur : Stefan Dorra
Uitgeverij : WGG
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

08-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
07-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cappuccino (Matagot)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals u misschien wel weet, ben ik persoonlijk wel een fan van de niet-al-te-tactische abstracte spellen. De mooiste voorbeelden van dit soort spellen zijn de spellen van onze Belgische vriend Kris Burm. In z'n Gipf-reeks bracht hij spel na spel kwaliteit op tafel. Enige probleem waar deze spellen mee te kampen hebben bij het grote publiek is de vormgeving. Ze zijn op z'n minst sober te noemen, alhoewel ik die stenen speelstukken erg mooi vind.

Matagot is dan weer een uitgeverij die staat voor prachtig vormgegeven materiaal, ideale combinatie moeten ze gedacht hebben. Cappuccino is daar een voorbeeld van. Het is wel een verrassing voor mij als ik de naam van de auteur bekijk, want daar staat een totaal andere naam dan die van Kris. Ik weet niet exact hoe het in de spellenwereld zit met patenten en octrooien, maar hier heb ik wel mijn bedenkingen. Bon het zal wel koosjer zijn, het ziet er in ieder geval fantastisch uit en is ietsiepietsie makkelijker dan Dvonn.

In dit spel probeert u zo veel mogelijke cups te verzamelen door dominant te zijn in de toren. Dit wil concreet zeggen dat u uw kleur van cups bovenaan wil hebben staan. De cups worden bij aanvang van het spel netjes naast elkaar gezet, in de variant voor gevorderden kan u zelfs deze startpositie volledig zelf gaan bepalen. Wij hebben de cups gewoon willekeurig door elkaar gezet. Als je aan de beurt bent, neem je één van je eigen cups of een toren die je beheerst (dus waar je boven staat) en verplaats je deze bovenop een aangrenzende cup of toren (die lager of gelijk is). Je mag niet over lege vakken springen, dus zo gauw je geïsoleerd staat, kan je de cup/toren niet meer bewegen. Zo gauw alle zetten op zijn, neemt elke speler de torens/cups van hem en stapelt ze op elkaar. De speler met de hoogste toren wint het spel.

Titel : Cappuccino
Auteur : Charles Chevallier
Uitgeverij : Matagot
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

07-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
06-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Garden dice
Klik op de afbeelding om de link te volgen Garden dice (Meridae games) :

+ prachtig afgewerkt materiaal, stevig karton, daar in de States kunnen ze er toch iets van wat dat betreft
+ voortreffelijk familiespel waarbij u sporadisch eens kan pesten, maar vooral probeert zelf punten te scoren en indien mogelijk een combo op het speelbord te krijgen
+ de varianten moet u er onmiddellijk bij gebruiken anders wordt het wel wat ééntonig
+ de kaartenuitbreiding zorgt voor ietwat meer dynamiek in het spel volgens mij, dus die zou ik wel toevoegen
+ thematisch is het erg fijn uitgewerkt, het klopt allemaal wel
+ het gebruik van de dobbelstenen is leuk en stoort zelfs de slechtste dobbelaar niet echt

- voor een veelspeler gaat het op de duur wel wat tegensteken
- het spel is minder vlot dan verwacht qua tactische keuzes en elkaar de das omdoen, iets te beperkt
- wegens niet echt goed voorradig in Europa gaat u wel wat centjes moeten neertellen als u deze titel in huis wil halen (misschien net te veel voor het spel dat u krijgt, maar die keuze laat ik aan u)

Kortom : Garden dice is een degelijk spel waaraan u plezier zal beleven. Zoekt u echter héél erg veel uitdaging in uw spellen, dan schiet dit spel waarschijnlijk ietsje te kort. Het materiaal is aangenaam en mooi om mee te spelen. Er zijn eigenlijk wel wat spelregels maar alles is prima samengevat op een overzichtje. Als u het spel eens op de kop kan tikken, dan zou ik niet twijfelen ofwel moet u stiekem dromen van een Europese uitgever die deze titel oppikt.

06-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mini-crokinole (LocWorks)
Naast het verdelen van enkele Amerikaanse spellen richtte LocWorks z'n pijlen vooral op een reeds populair spel "Crokinole". Ze brachten enkele erg fraaie exemplaren mee naar Essen. Zo hadden ze de gewone Crokinoles in de aanbieding, maar ook een "mini"-variant, die nog wel behoorlijk wat plaats op je tafel inneemt, maar toch al iets handiger is om te vervoeren.



Het is al een keertje op onze blog verschenen, maar bij deze nog even de spelregels van dit spel :

Crokinole is een spel dat met 2 tot 4 spelers kan worden gespeeld. Het eigenlijke spel wordt gespeeld in teams van 2 spelers, waarbij de teamgenoten schuin tegenover elkaar zitten. Elke speler ontvangt zes schijven in z'n kleur. Om beurten schieten de spelers schijven (Pitch-car-gewijs) op het bord. Ze starten elk achter de startlijn (buitenste cirkel) van hun kwadrant en trachten hun schijf zo ver mogelijk in het midden van het bord te krijgen.
Het speelbord bestaat uit een grote cirkel die is onderverdeeld in verschillende zones :
- aan de buitenrand is de "goot", schijven die hier terecht komen leveren niets op
- er is een dunne rand van waar de schijven in het spel worden geschoten, schijven die hier terechtkomen, worden in de goot gedeponeerd en zijn bijgevolg ook niets waard
- de volgende ring levert 5 punten op aan het einde van het spel
- de middelste ring levert 10 punten op aan het einde van het spel
- de binnenste ring levert 15 punten op aan het einde van het spel
- in het centrum van het bord zit ook nog een gat, indien je je schijf hierin krijgt, wordt deze opzij gelegd en levert deze sowieso 20 punten op aan het einde van het spel.

Dit lijkt allemaal makkelijk, maar er zijn wel enkele regels waarmee rekening dient worden gehouden.

* indien je een schijf inbrengt als er geen schijven van de tegenstrever zijn (bv. eerste schijf), dan dient deze in de binnenste ring te blijven liggen (zo niet, wordt de schijf onmiddellijk in de goot gelegd)
* indien er wel schijven van de tegenstander liggen, dient een ingebrachte schijf eerst deze te beroeren vooraleer het een geldig schot betreft. Ongeldige schoten komen in de "goot" terecht.
* indien je tijdens een ongeldig schot een eigen schijf raakt, wordt deze ook van het bord verwijderd
* enkel de speler die een schijf inbrengt, mag het bord aanraken (deze mag nooit gedraaid of verplaatst worden)
* de spelers dienen op hun plaats te blijven zitten, er moet steeds contact zijn met je achterste en de stoel

Nadat alle schijven zijn ingebracht, worden de scores opgeteld (vergeet de opzij gelegde 20-punters niet) en wordt het verschil tussen de twee teams berekend. Dit is de score voor die ronde. Je kan het spel zo lang spelen als je wil of tot een afgesproken aantal punten. Een standaardspel loopt tot 100 punten.


De borden verschenen in maar liefst vijf kleuren, dus één voor elk interieur, daarop kan u het niet meer steken. Daarenboven voorziet LocWorks nu ook een extraatje. Zo kan je de speelschijven in verschillende kleuren krijgen en kan je eigenlijk met z'n vieren tegen elkaar te keer gaan. Er gaat dan echter veel van de tactiek verdwijnen en het wordt een puur schiet-elkaar-maar-van-het-bord-spel. Ik zou u aanraden om steeds het spel volgens de basisregels te spelen. Dan wordt het alleszins meer kunde dan er gewoon op los "flicken", want zo noemt deze handeling nu éénmaal in het Engels.

Titel : Mini-Crokinole
Uitgeverij : LocWorks
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+
Meer info : http://www.crokinole.me

06-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
05-11-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Garden dice (Meridae games)


Meridae games was zelf niet in Essen aanwezig, maar bezorgde ons een exemplaar van Garden dice en de uitbreidingskaarten via LocWorks (waarover u hier later nog wel eens zal horen). Garden dice is een spel met dobbelstenen zoals u waarschijnlijk al wel kon raden ... maar het zijn er slechts vier. In tijden van Quarriors en andere Trains & stations zijn wij natuurlijk méér dobbelstenen gewoon. Maar het gaat niet om de kwantiteit in dit spel, maar om de acties die je ermee kan uitvoeren. Spelers trachten zoveel mogelijk punten te scoren door verschillende groenten te kweken en te oogsten. Volledige setjes en het verzamelen van identieke soorten wordt beloond.

Er zijn vijf verschillende tegels met op de voorkant zaden en de achterkant de bijhorende groente, ze hebben een waarde van 1 tot en met 5. Daarnaast is er een speelbord dat in een rooster is opgedeeld met de coördinaten van 1 tot en met 6 in de kolommen en rijen. Elke speler krijgt een overzichtskaartje met de spelregels, 9 houten fiches, 1 zonfiche, 1 vogel/konijn-fiche en 1 zonnewijzer/vogelverschrikkerfiche.

In een beurt gooit de speler met de vier dobbelstenen. Hij kiest er uit en gebruikt ze om bepaalde acties uit te voeren. Eénzelfde actie mag meermaals herhaald worden, maar elke dobbelsteen kan maar één keer gebruikt worden natuurlijk. Je bent verplicht om door te spelen tot al de dobbelstenen op zijn of er geen actie meer kan ondernomen worden. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Het spel gaat ze voort tot alle zaden/groentenfiches verkocht zijn.



De acties die je kan doen door dobbelstenen te gebruiken :
1) zaden kopen : spendeer één dobbelsteen en koop het zaad met een gelijke of lagere waarde dan het aantal ogen op de dobbelsteen. Leg de fiche bij jou neer en plaats er een eigen houten fiche op. Indien je geen fiche meer hebt, kan je deze actie niet kiezen. Je mag meerdere zaden kopen in een beurt, maar niet meer dan twee per type in één beurt.

2) een tegel plaatsen : gebruik twee dobbelstenen en gebruik hun waarden als coördinaten om de plaats te bepalen waar de tegel op het bord gelegd wordt. Een zadenfiche leg je met je houten fiche op het bord, de vogel/konijnfiche komt steeds als vogel in het spel, de zonnewijzer/vogelverschrikker als zonnewijzer. Ook op deze fiches plaats je steeds een eigen houten fiche.

3) zaden bevloeien : gebruik één dobbelsteen en bevloei een zadentegel gelijk of lagere waarde dan de dobbelsteen. Draai de fiche om zodat de groente zichtbaar wordt en voer een eventuele kettingreactie uit. Alle orthogonaal aangrenzende zadentegels van een lagere waarde worden ook bevloeit en omgedraaid. Eventueel gaat dit nog verder naar dan aangrenzende tegels. (lege plaatsen en tegels met hogere waarde breken de ketting)

4) oogst groenten : gebruik één dobbelsteen en oogst een groentefiche van gelijke of lagere waarde dan de dobbelsteen. Scoor onmiddellijk de punten die op de groentetegel staan. Nadien ga je weer kijken of er kettingreactie is (zoals bij het bevloeien). Ook de andere spelers scoren hun groentetegels op deze manier. De actieve speler krijgt één punt per tegel van een tegenspeler die op deze manier geoogst wordt. Indien de tegel grenst aan een vogelverschrikker scoor je 3 punten extra. Indien de tegel zich op een bonusveld bevindt, worden de punten vermenigvuldigd met de bonus.

5) draai een speciale fiche om : gebruik een dobbelsteen met waarde 6 om je vogel naar een konijn of je zonnewijzer naar een vogelverschrikker te veranderen of omgekeerd. De fiche blijft wel op dezelfde plaats liggen.

6) Beweeg de vogel/konijnfiche : gebruik een dobbelsteen om het dier een aantal plaatsen gelijk of lager aan de waarde van de dobbelsteen te verplaatsen. Vogels mogen op de zaden van tegenspelers landen (tenzij de fiche rond de vogelverschrikker ligt). Konijnen eten dan weer de tegenspelers hun groenten op. Je mag deze opeetactie enkel ondernemen als je zelf nog houten fiches in je voorraad hebt liggen, want je moet één van volgende zaken kiezen. Ofwel eet je de zaden/groente op, je verwijdert het fiche uit het spel en geeft het houten fiche terug aan de speler. Nadien plaats je een eigen houten fiche op je konijn/vogel. Ofwel ga je het zaad terug uitspuwen (in het geval van groenten zal het rectaal gebeuren denk ik). Je spendeert een dobbelsteen met een waarde gelijk of hoger dan de opgegeten fiche, geeft het houten fiche terug aan de speler en plaatst een eigen houten fiche op de fiche die je voor je neerlegt alsof je zaden aankocht. Je mag ook meerdere fiches eten met je dier zo lang ze maar van verschillende spelers zijn.

7) Een dier van het bord verwijderen : spendeer drie willekeurige dobbelstenen (waarvan één een zes moet zijn), neem je dier van het speelbord en recupereer de houten fiches die erop liggen.

De zonnewijzer die op het bord ligt tenslotte zorgt ervoor dat je een dobbelsteen z'n waarde met 1 of 2 mag verhogen of verlagen, of twee dobbelstenen 1 verhogen of verlagen. Dit kan je maar één keer per beurt gebruiken natuurlijk. Het ene zonfiche dat je ter beschikking krijgt bij aanvang van het spel kan je inzetten om éénmalig tijdens het hele spel je vier dobbelstenen te hergooien of één van je dobbelstenen om te zetten in een waarde naar keuze. Als je de fiche niet gebruikt levert ze jou 5 punten op.

Zo gauw alle zadenfiches gekocht zijn, eindigt het spel na de actieve speler z'n beurt. Je krijgt 5 strafpunten voor elke zadenfiche die niet op het bord is geplaatst (met uitzondering van één fiche dat je wel mag laten liggen). Voor elke set van de vijf verschillende geoogste groenten krijg je 15 punten. Voor elke 3 dezelfde groenten krijg je 10 punten, voor elke 4 dezelfde 15 punten en 20 punten voor 5 dezelfde. Bovendien scoor je dus misschien nog 5 punten als je je zonfiche niet gebruikte.

Het spel is ineens voorzien van een familievariant waarbij je vogel/konijnenfiches niet gebruikt. Ook de mini-uitbreiding met de gnome zit standaard in de doos. De gnome wordt geplaatst als een andere speciale fiche, maar mag niet met de vogelverschrikker op het bord liggen. De gnome stelt je in staat om een dobbelsteen ook met 2 te verhogen of te verlagen of twee dobbelstenen met 1. Je kan overigens je gnome omdraaien om zelfs een derde punt te verhogen of te verlagen. Om je gnome dan terug actie te maken, moet je een dobbelsteen met waarde 6 opofferen.



De uitbreiding Garden dice - card expansion zorgt voor nog meer variatie. De uitbreiding bestaat uit 46 actiekaarten en 8 gebeurteniskaarten. Elke speler krijgt er bij aanvang van het spel drie. In elke beurt mag de speler één kaart spelen en op het einde een nieuwe kaart trekken. De actiekaarten laten je toe om een speciale actie te ondernemen, de gebeurteniskaarten blijven gelden tot er een nieuwe gebeurteniskaart wordt gespeeld en gelden voor alle spelers.

Titel : Garden Dice & Garden dice - the card expansion
Auteur : Doug Bass
Uitgeverij : Meridae games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 10+

05-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2013
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Banjooli xeet!
Klik op de afbeelding om de link te volgen Banjooli xeet (Asylum games) :

+ het blijft een grappig gegeven die lopende struisvogels
+ aanvankelijk lopen de struisvogels snel, maar dan stokt de ganse boel en wordt het héél wat tactischer
+ erg geschikt voor jongeren spelers
+ erg leuk dat ze onmiddellijk een extra fiche toevoegden waarvoor er nog geen spelregels zijn, deze worden door de spelers zelf verzonnen in één of andere wedstrijd die binnenkort zou moeten beginnen lopen
+ een variant is voorzien en kan je als gevorderde speler best onmiddellijk integreren

- we hebben het allemaal al wel eens een keertje gezien
- bij een oneven aantal spelers zouden de voorspellingen wel eens onevenwichtig verdeeld kunnen zijn en dan kan je als derde niets beginnen
- de kartonnen fiches zorgen waarschijnlijk voor de lagere prijsklasse, maar leuke houten of plastic struisvogels zijn zeker cooler. Blijkbaar zouden er Ostrichmeeples zijn, maar dient u hiervoor een meerprijs te betalen (voor meer info : zie BGG)

Conclusie : Ik wil zeker niet al te negatief zijn over dit spel, het is een aantrekkelijk, leuk en familiaal tussendoortje waarbij je een (onbewuste) pestfactor hebt. Gemeenschappelijke belangen zijn belangrijk, dus speel zeker met meer spelers. In z'n genre zijn er echter betere spellen naar mijn bescheiden mening, dus voorlopig vrees ik een beetje voor Banjooli xeet. Met één of andere arty-farty uitbreiding zou dit spel zeker naar een hoger niveau kunnen worden getild, maar dan mogen ze zeker de weg van Mush! Mush! niet opgaan.

05-11-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs