IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
06-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Potato man
Klik op de afbeelding om de link te volgen Potato man (Zoch verlag) :

+ de spelregels zijn kort en erg duidelijk
+ de tekeningetjes zijn grappig, thematisch uitgewerkt
+ het spel viel 100% meer mee dan wat werd verwacht

- volgens mij heb je weinig in de hand (kan ook zijn dat we er gewoon nog geen zicht op hebben)
- het is wat het is, slagen halen, maar dan weer net ietsje anders
- als de kaarten niet goed zitten, kan een ronde na een slag al over zijn en kan je terug gaan delen (vergelijk het maar met een rondje "pas" bij het traditionele slagen halen)

Ik vond dit een zeer moeilijke impressen om met plus- en minpuntjes te verduidelijken, dus ga ik hier toch nog een conclusie neerpennen.
Potatoman is een kaartspel van Zoch verlag, de uitgeverij voor het toch jongere publiek. Op het doosje staat echter 10+ en na het lezen van de spelregels dacht ik echt dat dit ook wel voor jongere kinderen zou kunnen zijn. Erg simpele regels natuurlijk, kaartje leggen, geen kleur bekennen (hier zit de twist van het spel) en zorgen dat je de hoogste kaart hebt.

De verschillende kleuren hebben echter verschillende waarden, dus je moet echt wel nadenken wat je uitspeelt en met welke kaart je het meeste kans hebt om de slag binnen te halen. Echt volledig analyseren kan volgens mij niet, daarvoor is het spel te grillig en worden er overigens enkele kaarten op voorhand uit de stapel gehaald.

Na het lezen van de spelregels dacht ik echt dat dit een dom, simpel slagen halen spel zou zijn, waaraan maar weinig plezier zou zijn te rapen, maar niets is minder waar. Natuurlijk is dit nog steeds een slagen haal spel met een twist, zoals er zovelen zijn, maar om de één of andere reden viel dit spel echt wel beter mee dan verwacht. Het is niet zo maar een dom spelletje en je scoort niet zo maar punten. Het is moeilijk om te verwoorden, maar geef het zeker eens een speelbeurt als je de kans krijgt en oordeel zelf.

06-06-2013 om 07:37 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 86
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Els, Esmeralda, Nico & Arne
Gespeelde spellen : Brügge, CO², Love letter, Hennen jennen & Potato man
Speeldatum : 05/06/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Brügge nu voor de derde keer en weer roemloos ten onder gegaan, het blijft een vlot en goed spel. Eindelijk ook een keertje CO², na tientallen leessessies van de spelregels, een imprESSEN volgt één van de dagen. Enkele kleinere kaartspellen tot slot, met nieuwigheid potato man als apotheose, ook hiervan volgt een imprESSEN.

06-06-2013 om 00:12 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
04-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brautkraut (Zoch)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Brautkraut, letterlijk vertaald zou dit iets als "bruidskool" moeten zijn. Slaat op niets hoor ik u zeggen, dat klopt!
Dit spel is gebaseerd op een Duitse tongtwister, zo'n rotding waarover je tong struikelt als je het snel achter elkaar moet uitspreken. 
Ons equivalent is dat van die "postkoetspoets". Het is dan ook aan te raden om dit spel in het Duits te spelen, anders zal het toch wat denkwerk
vergen om dit om te zetten in het Nederlands.

Op zich nog geen erg, want u moet in principe maar zes woordjes onthouden. Bleibt (blijft), wird (wordt), braut (bruid), blau (blauw), kraut (kool) en kleid (kleed). U krijgt in een rond doosje nota bene een set kaarten waarop telkens een combinatie van twee van deze laatste vier woorden staat. Bijvoorbeeld het prentje van een bruid met een pijl naar blauw, deze kaart spreekt u dan ook uit als "Brautblau". 

Elke speler krijgt 11 kaarten die hij gesloten voor zich neerlegt. Als je aan de beurt bent, leg je je bovenste kaart op de kaart in het midden en ga je de tongtwister proberen uit te spreken. Als eerste zeg je het woord dat reeds op tafel ligt, dan bleibt of wird (afhankelijk van het feit dat jouw kaart hetzelfde of anders is dan de kaart die er al ligt) en dan het woord van de kaart die je legt. 

Zo kan je bijvoorbeeld volgende combinatie krijgen : Brautkleid wird Blaukraut (bruidskleed wordt blauwe kool)
Indien iemand te lang aarzelt of over z'n woorden struikelt, dient hij de ganse stapel bij te nemen en begint hij de volgende ronde. De speler die als eerste al z'n kaarten weet kwijt te spelen, wint het spel.

Titel : Brautkraut
Auteurs : Anja Wrede & Christoph Cantzler
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 10+

04-06-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
03-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Potato man (Zoch)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Potato man is een zéér eenvoudig slagen-halen-spel met een twist erin. Het thema is dan ook flinterdun, maar op zich wel grappig. U krijgt in het doosje 52 aardappelkaarten in vier kleuren, die bovendien ook nog eens verschillende waarden bezitten. Rood vindt u bijvoorbeeld tussen 5 en 18, blauw tussen 4 en 16. Daarnaast zijn er 15 aardappelzakkaarten in de vier kleuren en een neutrale kleur met daarop een verschillend aantal aardappelzakken.

Een slag wordt als volgt gespeeld. Iemand komt een kaart uit in een bepaalde kleur, de andere spelers gooien nu volgens de klok ook een kaart op de slag, maar het moet telkens van een andere kleur zijn. Indien een speler niet meer kan "volgen" met het spelen van een andere kleur is de lopende ronde onmiddellijk afgelopen. Gaat de slag wel mooi rond, wint de speler met de hoogste kaart de slag en bijhorende aardappelzakkaart in de kleur van z'n gespeelde kaart. Leggen twee spelers een kaart met dezelfde waarde, wint de speler die z'n kaart later heeft gespeeld in de slag.

Tenslotte zitten er nog twee speciale kaarten in de deck (in verschillende kleuren) : aardappelsuperman en aardappelduivel. De aardappelduivel heeft de hoogste waarde in het spel en zou dus makkelijker een slag kunnen binnenhalen, maar als ook aardappelsuperman wordt gespeeld (kaart met lage waarde), dan wint deze de slag tegen de aardappelduivel. De andere gespeelde kaarten worden dan genegeerd.

Er wordt een aantal rondjes gespeeld gelijk aan het aantal spelers. Diegene die het meeste aardappelzakken heeft verzameld, wint het spel.

Titel : Potato man
Auteur : Günter Burkhardt & Wolfgang Lehmann
Uitgeverij : Zoch verlag
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20-30 min.
Leeftijd : 10+

03-06-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
02-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Qwixx
Klik op de afbeelding om de link te volgen Qwixx (NSV/WGG) :

+ de nominatie voor de Spiel des Jahres is verdiend !
+ je bent constant betrokken, ook als het jouw beurt niet is
+ dit is een eenvoudig en snel dobbelspelletje, een filler zoals wij dat in  het vakjargon noemen, en daar is niets mis mee
+ wij zijn al creatief geweest en gebruiken blokjes van een ander spel om de vakjes af te dekken, zo verspil je geen papiertjes
+ de spelregels zijn kort en duidelijk

- azijnpissers gaan dit allemaal weer te weinig en beperkt vinden, maar je moet het in z'n categorie bekijken en daarin is het een toppertje
- als u tegen afscheur/invulblaadjes bent, gaat u zich wederom ergeren

Conclusie : Erg veel kunnen we over het spel niet kwijt omdat het niet zo erg veel inhoudt. Het is gewoon een erg leuk, fijn tussendoortje. Een spelletje dat je met iedereen (alle leeftijden) kan spelen, maar waarbij iedereen geconcentreerd meevolgt en meeleeft met elke dobbelsteenworp, want hij kan voor jou van belang zijn.

02-06-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
01-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief 2013/6
Klik op de afbeelding om de link te volgen Volgende week vrijdag,7 juni, houdt Spellenclub SpinLi z'n laatste spellenavond op de vertrouwde stek "de cafetaria van rusthuis Lindelo".
Vanaf juli zal u ons in buurgemeente Wechelderzande kunnen vinden voor uw maandelijkse spellenavond. Hopelijk mogen we u weer allen verwelkomen. En voor de voetbalfans ... u kan de wedstrijd België-Servië live volgen tijdens de spellenavond!

01-06-2013 om 07:56 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Police precinct
Klik op de afbeelding om de link te volgen Police precinct (Common Man games) :

+ Thematisch erg sterk uitgewerkt spel, het klopt allemaal wel
+ Je staat onder constante druk, maar hebt toch het gevoel dat je het nog tot een goed einde kan brengen (wij niet dus)
+ Het spel wordt door velen een te gemakkelijke coöp genoemd, dat hebben wij toch nog niet mogen ondervinden
+ Er zijn talloze variaties voorzien om de moeilijkheidsgraad op te drijven voor diegenen die het effectief telken male tot een goed einde brengen
+ Met de dirty cop hebben we nog niet gespeeld, maar ik kijk er enorm naar uit om dit te proberen
+ Het materiaal is van oerdegelijke kwaliteit, stevig karton, erg dik en groot speelbord

- De spelregels zijn op zich duidelijk, maar hadden toch een mooiere lay-out mogen krijgen, iets eenvoudiger en duidelijker genoteerd worden en vooral vollediger. Op BGG zijn al enkele herwerkte versies terug te vinden, dus je vindt alles wel, maar ...
- Het materiaal is wel niet onmiddellijk het kleurrijkste of mooiste materiaal dat er is, vind ik persoonlijk
- Belachelijke fouten op het speelbord : de windroos waarbij oost en west zijn omgewisseld. Er staat een pdf op BGG waar je de correcte windroos kan afdrukken, maar begin daar eens mee. Er zijn trouwens enkele kaarten die dezelfde fout doortrekken, dus ook deze zouden dan moeten vervangen worden

Conclusie : als je houdt van thematische coöp-spellen die je een fijne en spannende tijd bezorgen, dan is dit spel zeker iets voor u. Ik zou u wel aanraden om nog even uw aankoop uit te stellen, want bij de volgende print zouden de foutjes uit het speelbord, de kaarten en de spelregels moeten gehaald zijn. Ik ben benieuwd of ze op enige manier ook aan de bestaande klanten zullen tegemoet komen.

01-06-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
31-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 85
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Gert, Dirk & Arne
Gespeelde spellen : Police precinct, Brügge, Love letter & Qwixx
Speeldatum : 30/05/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Police precinct de makkelijkste coöp van allemaal??? Ik denk het niet, wel een erg spannende, maar uiteindelijk gingen we vroegtijdig de boot in. De moordenaar had nog maar net z'n opwachting gemaakt of het was over en out. Brügge speelt met z'n drieën overigens erg vlot, als je doorspeelt is deze makkelijk binnen een uurtje afgehaspeld (met uitleg erbij dan nog). Qwixx krijgt hier één van de volgende dagen zeker een imprESSEN, dus hou de blog in het oog.

31-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
30-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Village inn (Eggertspiele/Pegasus)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Een tijdje geleden kondigde ik deze uitbreiding al aan toen hij verscheen in Nürnberg. Nu is hij eindelijk in ons bezit en kunnen we lijfelijk ondervinden wat het bijdraagt aan het basisspel. Bovendien moet u ook niet wachten op een Nederlandstalige versie want die is ook al op de markt.

In Village inn krijgt u enkele extra elementen om toe te voegen aan het basisspel. Enerzijds krijgt u materiaal voor een vijfde speler, zowel een speelbord, grijze pionnen en schijven, een vervang kroniek en begraafplaats, extra geld en graanzakjes en extra blokjes. Ook het handige setupkaartje voor vijf spelers is voorzien. Het stickerblaadje voor het beplakken van de mannetjes mocht natuurlijk ook niet ontbreken, maar hiervoor hoeft u het allemaal niet echt te doen, tenzij u speelgroep telkens uit 5 spelers bestaat, dan is het een must want dit spel hoort in elke collectie.

Daarnaast krijgt u twee nieuwe gebouwen om aan het basisspel toe te voegen. Je kunt nu beschikken over een extra ambacht, nl. het brouwen van bier. Maar wat ben je met dat bier als er geen herberg is? Juist, ook dat gebouw voegt u vrolijk toe. Beide gebouwen vervangen respectievelijk de de begraafplaats en de kroniek op het speelbord. U gebruikt de bijgeleverde extra begraafplaats en kroniek naast het reguliere speelbord.

Het brouwen van bier verloopt gelijkaardig aan het verkrijgen van de andere grondstoffen van de ambachten, ofwel besteedt u tijd om een werkman op te leiden en tijd om het bier te brouwen, ofwel betaalt u gewoonweg drie graanzakjes om twee vaten bier aan te schaffen. Deze vaten bier kan u dan weer gaan gebruiken als u opteert voor de actie "herberg". In de herberg liggen drie stapels die 10 personagekaarten omvatten. U levert één tijd in, legt één van de kaarten onderop z'n stapel en schaft dan één van de bovenste personages aan door de kostprijs te betalen. Héél erg vaak zal dit met bier dienen te gebeuren. De karakters leveren een speciale actie op tijdens het spel of overwinningspunten aan het einde. Ik ga ze hier niet allemaal overlopen, want het zijn effectief 30 verschillende karakters. Ik moet wel zeggen dat de gebruikte symboliek weer erg duidelijk is en dat u na één potje zeker niet bij elk kaartje de handleiding er moet bijnemen.

De herberg heeft nog één klein nadeeltje : sterft één van je mannetjes in de herberg dan komt hij niet in de kronieken terecht, maar op de begraafplaats. Drinkebroers en zatlappen worden blijkbaar niet graag herinnerd. 

Titel : Village inn
Auteurs : Inka & Markus Brand
Uitgeverij : Pegasus/Eggertspiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 90 min.
Leeftijd : 12+

30-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
29-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Qwixx (NSV)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Qwixx is een spelletje dat de laatste tijd wel erg hip blijkt te zijn. Zonder boe of ba stond het in de hotlist van BGG op plaats 2. Zou de nominatie voor de Spiel des Jahres daar iets mee te maken hebben? Natuurlijk wel, ondergetekende moet ook bekennen dat hij dit spelletje nog niet van naderbij had bekeken vooraleer dit nieuws de wereld werd ingestuurd. Dat WGG dit dobbelspel alvast naar de nederlandstalige markt zal brengen was nog een extra stimulans natuurlijk. In afwachting van ons exemplaartje voor de clubkast heb ik alvast de spelregels even doorgenomen ... en ik moet bekennen dat ik onmiddellijk zin had om een potje te spelen.

In Qwixx krijgt elke speler een blaadje waarop hij kruisjes zal moeten zetten. Diegene die z'n kruisjes op de beste manier weet neer te poten zal met de overwinning aan de haal gaan. Naast de blaadjes komt het spel met 6 dobbelstenen, vier kleuren en twee witte. Een regel voor het plaatsen van de kruisjes geef ik u alvast mee vooraleer ik naar het spelverloop ga. U mag de kruisjes enkel van links naar rechts plaatsen op uw blaadje (de gele en rode rij gaan oplopend, de groene en blauwe lopen af), u mag vakjes overslaan, maar deze zijn dan wel voor altijd onbereikbaar.

In een speelbeurt neemt de actieve speler alle dobbelstenen en gooit ermee. Dan telt hij de waarden van de witte dobbelstenen op en roept de waarde. Alle spelers mogen dan dit nummertje aankruisen in een kleur naar keuze. Daarna neemt de actieve speler de dobbelsteen van een kleur en telt hierbij de waarde van één witte dobbelsteen op. Hij kruist dit vakje aan op z'n blaadje in de kleur van de gekleurde dobbelsteen. Indien de actieve speler niets kan of wil aankruisen in z'n beurt, moet hij 5 strafpunten nemen en dit vakje aankruisen. 

Zo gauw een speler het laatste vakje (meest rechtse) van een rij aankruist, en hij heeft minstens 5 vakjes aangekruist in die rij, dan wordt de rij afgesloten. Hij mag een extra kruisje zetten op het slotje. Indien er meerdere spelers in die beurt dit bereiken, mogen ze allen de rij sluiten. De dobbelsteen in de kleur van deze rij gaat uit het spel. Zo gauw er twee rijen gesloten zijn of een speler z'n laatste vakje met de vijf strafpunten afkruist, eindigt het spel. 

De spelers scoren punten overéénkomstig het aantal kruisjes in de diverse rijen (zie punten verloop onderaan het blaadje) en trekt de strafpunten van dit totaal af. De speler met de meeste punten, wint het spel.

Titel : Qwixx
Auteur : Steffen Benndorf
Uitgeverij : NSV/WGG
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

29-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
28-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sigismundus Augustus (Fabryka Gier Historycznych)
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Zelfs in een spellencollectie als de onze zitten wel eens hiaten, genres van spellen die niet vertegenwoordigd zijn. Wij zijn er ons van bewust dat we erg weinig wargames kunnen aanbieden, maar daar het publiek van SpinLi hier niet echt om vraagt, is dit geen probleem. Anderzijds zijn er de historisch diepuitgewerkte spellen, waarvan Sigismundus Augustus er ééntje is. Ook hier zou SpinLi op het eerste zicht niet de ideale club voor zijn, ware het niet dat achter dit spel een erg stevige euro-game schuilgaat. Uiteraard leert u in dit spel héél wat zaken die u niet wist over de Poolse geschiedenis uit de 15-16de eeuw. 

Als u de doos ziet, dan loopt  u waarschijnlijk ook niet meteen warm om het spel op tafel te brengen, het materiaal daarentegen kan ons wel bekoren. Het is degelijk, de kaarten zijn op zich duidelijk en gelukkig zijn ook Engelstalige kaarten voorzien (zowel speel- als overzichtskaartjes). Het cultuur-historisch museum van Polen dat dit spel op de markt brengt heeft dan ook vooral trouw willen zijn aan de tijdsgeest en de sfeer die bij die periode hoort. Eén minpuntje misschien als zijnde spellenverzamelaar, het formaat van de doos is weer zo ééntje dat we niet hadden. Het past dus eigenlijk nergens fatsoenlijk op of onder. Dat gezegd zijnde, moeten we het vooral gaan hebben over hetgeen dat er wel toe doet, het spel zelf. 

We beginnen met een negatief puntje, de spelregels. Ik veronderstel dat ze wel volledig zullen zijn, maar na drie leesbeurten (!!! dat gebeurt zelden dat ik dat moet doen) heb ik nog steeds niet alles door. Misschien wordt alles veel duidelijker als we het spel zelf op tafel kunnen brengen, maar de hoeveelheid aan latijnse termen die bij bepaalde acties of kaartjes horen maken het er niet makkelijker op. Enkele afbeeldingen meer zou aangenamer geweest zijn, zowel voor de verstaanbaarheid als het leesgemak. Dat gezegd zijnde geef ik u graag een overzichtje van het spel.

Het spel verloopt over 8 ronden (jaren of Sejm zoals ze het hier noemen). U kan ook een verkorte vorm spelen met slechts 4 Sejmkaarten. Deze Sejmkaarten staan voor de periodes na de dood van koning Sigismund I van Polen. Ze fungeren als een soort van gebeurteniskaarten die bepaalde positieve en/of negatieve zaken met zich meebrengen. Elke ronde bestaat uit z'n beurt uit 9 fasen :
1) Initiatieffase : startspeler doorschuiven, nieuwe Sejmkaart, Royal Demand kaart en figuren openleggen. (niet gebruikte figuren uit vorige ronde worden afgelegd). De royal demand kaarten vertellen u de zaken die u dient te verzamelen tijdens de ronde om punten te kunnen scoren.

2) Inkomsten : standaard krijgen de spelers 2 ducaten, maar ze kunnen er extra verzamelen vanuit één van de Senatorial Office die ze controleren

3) Trekken : de spelers trekken 1 politiekkaart van één van de drie stapels naar keuze

4) Speciale acties : de spelers mogen 1 speciale actie spelen door een politiekkaart af te leggen door het gebruik van één van hun ecclesiastical courts (ik had het u gezegd wat de benamingen betreft). Deze acties worden onmiddellijk doorgevoerd en kunnen van volgende aard zijn (extra werker aanschaffen, startspelermarker nemen, een senator vermoorden, punten verdienen door ducaten af te leggen, geld incasseren, je buitenlandse betrekkingen versterken, je plaats in buitenlandse betrekkingen versterken, een huis blokkeren en enkele militaire acties)

5) Buitenlandse politiek : je mag je huismarker op één van de buurlanden placeren, eventueel extra markers na het afleggen van de juiste kaarten, bovendien krijgt de speler een upgrade in het standenspoor "buitenlandse zaken"

6) Acties : tijdens deze fase zetten de spelers om beurten hun 3 (misschien 4 na speciale actie) arbeiders in op de negen verschillende mogelijke acties. Een actie die reeds gekozen was, mag terug genomen worden, maar je betaalt 1 ducaat voor elke arbeider die er al staat.
- Envoy : plaats een huismarker op een buurland
- Patronage : neem een figurenkaart of koop er één van een tegenspeler om (je beschikt over de speciale acties van de figuren die je hebt)
- Calling banners : neem één militaire unit uit de voorraad
- Vacancy : plaats je huismarker op een vrij senatorial office (je krijgt 2 extra stemmen tijdens de stemronde)
- Nobles'feast : zet je marker één stap vooruit op het senatorial support spoor, plus één voor elke juiste kaart die je afgeeft
- Academy : neem 2 politiekkaarten van de stapels. Je mag de eerste bekijken vooraleer je de tweede neemt
- Economist : je krijgt 3 ducaten (zit er twee keer in, wordt enkel dubbel gebruikt bij 5 spelers)
- Parliamentary agitation : verschuif je marker één plaats op het Parliamentary support spoor, plus één voor elke juiste kaart die je aflegt

7) Sejm :
- de stemmen waarover je beschikt worden geteld (afh. posities op de verschillende sporen)
- extra stemmen voor het afleggen van de daarbij behorende kaarten
- omkoopfase : de spelers bieden in de ene hand geld aan in de andere stemmen, de speler met het meeste geld koopt de meeste stemmen, de tweede koopt het tweede aantal stemmen, ... geld dat over is komt terug in je voorraad, stemmen die je niet kan verkopen zijn verloren.
- stemmen : de spelers proberen hun posities in de nieuwe offices te verkrijgen door te stemmen. Alle spelers nemen een aantal stemmen in hun hand, de hoogste wint, alle stemmen worden afgelegd (gelijke standen worden altijd beslist door de Royal representative (beste op kroonspoor). Indien er voor een office wordt gestemd waarop een speler al een huismarker heeft liggen, krijg deze speler 2 extra stemmen daar.
- royal demand : ook hiervoor wordt gestemd, met stemmen, geld en legers. Alle ingezette grondstoffen worden afgelegd
- act of law : met de resterende stemmen wordt er voor of tegen gestemd, de spelers steken gelijktijdig hun duim omhoog of omlaag om de nieuwe wet goed of af te keuren. De wet kan gedurende de volgende ronde of het ganse spel gelden.

8) Scoren :
- punten voor de offices die ze bezitten
- punten voor de buurlanden waar ze hun marker op het kroonsymbool hebben liggen (meerderheid wint, tweede speler krijgt punten na de schuine streep)

9) Onderhoud van het leger :
De kosten van een leger zijn gelijk aan de waarde die erop staat. Sommige voordelen stellen je in staat om bepaalde units niet te moeten betalen. Niet onderhouden units worden afgelegd.

Tenslotte heb je enkel nog het systeem van de gevechten. Je berekent de kracht van je leger (waarde units), daarna gooi je de dobbelstenen die je erbij optelt. Voor elke waarde van 5 breng je een slag toe. De spelers betalen voor de schade door units of militaire kaarten af te leggen. Nadien wordt de winnaar bepaald door de kracht terug te berekenen van de overblijvende units. Indien de aanvaller wint, gebruikt hij de speciale actie van de aanvalskaart (die een aanval inluidde). Indien de verdediger wint (of gelijke stand) gebeurt er niets meer.

Titel : Sigismundus Augustus, dei gratia rex Poloniae
Auteurs : Adam Kwapinski & Michal Sienko
Uitgeverij  : Fabryka Gier Historycznych
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 12+

28-05-2013 om 08:29 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
27-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 84
Deelnemers : Sven, Tim, Jan & Arne
Gespeelde spellen : Island fortress
Speeldatum : 25/05/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter (Lier)
Opmerkelijk : Dit is nog eens een spel voor de veelspeler. U zal uw gedachten er moeten bijhouden als je speelt.
Ik ga niet te veel verklappen, want er staat ook een imprESSEN voor u onder dit bericht ... en ik kan u al verklappen dat die overwegend positief zal zijn. Aanrader!!!

27-05-2013 om 07:26 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Island fortress
Klik op de afbeelding om de link te volgen Island fortress (Frost Forge games/ Gamesalute) :

+ Op zoek naar een stevige, maar toch originele euro, zoek niet verder!
+ De werking van de opdrachtkaarten is erg dynamisch, je zoekt telkens een optimale zet
+ Je hebt dit spelletje niet na één sessie onder de knie
+ Ondanks de moeilijkheidsgraad loopt dit spel wel vrij vlot
+ De spelregels zijn op zich duidelijk en netjes aangegeven op het speelmateriaal
+ Het speelmateriaal is ronduit fantastisch en sfeervol, u krijgt overigens waar voor uw geld (zie foto)
+ Je kan het spel tot 6 spelers spelen met de uitbreiding, mij lijkt 3 het perfecte aantal, zowel qua speelduur als qua oppervlakte waarop je elkaar te lijf gaat gaan
+ de promokaarten zorgen voor héél leuke extra's

- Minpuntje 1 materiaal : de speelborden zijn in dikker papier, wij hadden graag dikker karton gezien (maar dit zou de kostprijs en het gewicht van de doos waarschijnlijk echt wel de hoogte hebben ingeduwd)
- Minpuntje 2 materiaal : de bouwkosten staan niet aangegeven op het materiaal, dit misten we wel een beetje (en ja ik weet het, we zijn verwende nesten)
- U zal het spel voorlopig nog niet zo makkelijk op de Belgische markt vinden en naar de prijs durf ik vooralsnog ook niet te raden
- De promokaarten mogen er voor mij standaard bij, dus ik hoop dat die meegeleverd worden in de volgende druk
- Deze herwerking van Huang Di (JKLM games) heeft echt wel lang op zich laten wachten, maar als we dit resultaat zien, vergeten we die lange wachttijd

27-05-2013 om 07:25 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
26-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Hennen jennen
Klik op de afbeelding om de link te volgen Hennen jennen (Odynaut) :

+ een uniek element in een kaartspel, proficiat Steffan Ros
+ de pestfactor is leuk en dient goed getimed te worden, hij overheerst niet
+ je hebt wel wat in de hand, maar niet alles en dat maakt het alleen maar leuker
+ de speelduur is uiterst positief (kort), zodat je dit spel erg vaak op tafel zal brengen
+ de tekeningen zijn grappig, maar dat hoort nu éénmaal bij het Odynaut huis
+ de kaarten zijn van prima kwaliteit

- de kaarten dienen eigenlijk onder de schuur te worden gestopt, maar dan is het zo'n gedoe om die stapel op te heffen,
wij leggen de kaarten gewoon bovenop de schuur (puur gemakzucht )
- de regels omtrent het gooien van een eitje zijn soms voor discussie vatbaar, bv. iemand die z'n boerkaart wil spelen, doet dat niet onder de schuur, maar stel dat er dan al iemand een eitje gooit? Mag die kaart geblokt worden of niet? Enkele huisregels lijken me het beste, wij spelen dat je het eitje ten allen tijde mag gooien.
- misschien mogen er nog gerust wat extra kaarten bijkomen met extra functies (waarmee je een variant kan spelen)
- voorlopig slechts met vier spelers mogelijk, ook hier lijkt een oplossing makkelijk toe te voegen, maar
deze laatste twee opmerkingen zijn natuurlijk niet echt negatief, eerder een blijk dat ik het spel wel echt de moeite waard vind

(foto : Henk Rolleman)

26-05-2013 om 14:10 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 83
Deelnemers : Mathias, Sven, Tim & Arne
Gespeelde spellen : Transportmanager (werktitel) = unpublished prototype
Speeldatum : 25/05/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter (Lier)
Opmerkelijk : Aangezien dit spel nog in een testfase zit, ga ik hierover niet al te veel vertellen. Ik kan u enkel meegeven dat Mathias goed bezig is en dat er ongetwijfeld een leuk spel uit kan voortvloeien. Ik vond het voor mij persoonlijk ook een beetje te chaotisch, maar dit is zéér eenvoudig op te lossen. Ik ben zeker benieuwd of het ooit op de markt zal komen.

26-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
25-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 82
Deelnemers : Roeben, Roan, Lien, Elke & Arne
Gespeelde spellen : Hennen jennen & Jungle speed
Speeldatum : 25/05/'13
Speelplaats : Spellenclub Pallieter (Lier)
Opmerkelijk : 2 x Hennen jennen, één keer serieus op ons doos gehad van de jeugd, maar we hebben ze dan nadien vakkundig van antwoord gediend met Jungle speed. (Fototoestel vergeten mee te nemen)

25-05-2013 om 23:45 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
23-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 81
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Robèr, Xander & Arne
Gespeelde spellen : Yggdrasil, Guildhall & Le petit prince
Speeldatum : 23/05/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Yggdrasil een tweede keer op rij gewonnen, misschien moeten we volgende keer toch de uitdaging aangaan om de Ragnarokkaarten en geavanceerde kaarten te gebruiken. Ook de Asgard uitbreiding moeten we dan zeker integreren. Guildhall blijft een erg leuk pestspelletje, dat op zich niet zo moeilijk is, maar oh zo abstract overkomt als je het op recensies bekijkt. Dank u wel Robèr en Xander om de lijst van aanwezigen bij "Spelen met SpinLi" te vervoegen. Hopelijk zien we jullie zeker nog eens terug op de spellenzolder.

23-05-2013 om 23:37 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (1)
22-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spellenclub Pallieter
Spellenliefhebbers die zaterdag nog niet meteen iets op hun agenda hebben staan, worden vriendelijk uitgenodigd in Lier voor een gezellige spellendag.
U bent van harte welkom in het zaaltje boven café Réfuge onder de Zimmertoren vanaf 14.00 uur. U zal ongetwijfeld uw gading vinden in de spellencollectie. Aanrader !

22-05-2013 om 08:16 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
21-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 80
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Sven, Frederic, Pauwel, Nico D., Nico R. & Arne
Gespeelde spellen : Rex, Zombie dice, The resistance, City of horror & Poison 
Speeldatum : 19/05/'13
Speelplaats : bij Elke en Sven (waarvoor dank)
Opmerkelijk : Er stond een "Ameritrash" spellendag op het programma, en vooral met Rex zijn we tegemoet gekomen aan deze uitdaging. Uiteraard duren deze spellen ietsje langer, zodat de kwaliteit boven de kwantiteit gaat. Met z'n zessen was het een erg spannend spel tot en met de laatste ronde die ondergetekende winnend heeft kunnen afsluiten. Een verrassing voor iedereen, zo erg zelfs dat de tegenspelers zichzelf in vraag begonnen stellen. Tussendoor speelden we enkele korte tussendoortjes aangezien het eten onderweg was om nadien elkaar nog eens lekker te treiteren met het horrorspel bij uitstek in mijn ogen. Afsluiten met een vlot kaartspel van Knizia kan er altijd wel in. Een meer dan geslaagde spellendag, met dank aan Elke en Sven (en de andere medespelers natuurlijk).

21-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
20-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 79
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Boualy, Peter & Arne
Gespeelde spellen : Maharadja, Fresco & Luna
Speeldatum : 18/05/'13 (avondsessie)
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Goed, beter, best vanavond ... drie erg goed en leuke spellen. Maharadja steekt met kop en schouders boven de ganse big-box-collectie van Phalanx uit. Fresco vind ik nog steeds erg leuk, misschien moeten we nu toch eens eindelijk één van de extra uitbreidingsmodules gaan toevoegen (zeker nu ik ze netjes gesorteerd heb en in zakjes gestopt). Luna blijft één van de absolute toppers in mijn persoonlijke top tien lijst. Ik ben een Feld-fan, maar deze heeft nog altijd dat net ietsje meer als de rest en dat wil toch wat zeggen als ik volgende titels even vlug uit mijn hoofd opsom : Trajan, Castles of Burgundy, Brügge, Bora Bora, Rialto, Macao, In the year of the dragon, Notre Dame, Koopmanshuis, Strasbourg, ...

20-05-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs