IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
Online webshop uit Oostende (aanrader voor Ameritrash!)
Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
12-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mafia city (Stragoo games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Misschien heeft u wel uitgekeken naar deze review, aangezien ik al erg lovende commentaar postte in de imprESSEN van dit spel een tijdje geleden. Bij deze geef ik u dan ook graag een bondig overzicht van hoe het spel werkt. Mafia city is een maffia spel zonder echt vernieuwende elementen, maar het speelt zoals een maffiaspel zou moeten zijn. Elkaar pesten, het bloed van onder de nagels halen en een uitzichtloze situatie ombuigen naar een voordeel (of omgekeerd), dat hoort er hier allemaal bij.

Het spel omvat 7 locatietegels, 60 speelfiches (pokerfiches in de spelerskleuren), 3 voorgeschilderde figuurtjes (politieman, huurmoordenaar en burgemeester), overwinningspunten in verschillende waarden, startspelerfiche, 7 markeerblokjes en 66 kaarten (waaronder enkele overzichtskaarten per speler). De tegels worden willekeurig aan elkaar gelegd om de stad op te bouwen, de spelers nemen een aantal speelfiches op handen en in de algemene voorraad (afh. aantal spelers) en 2 kaarten (die hij éénmalig mag afleggen voor 2 nieuwe). Daarna kan het spel van start gaan. Het spel eindigt overigens als een speler erin slaagt om een vooropgesteld aantal punten te bemachtigen.

Het spel verloopt over verschillende ronden. Elke ronde bestaat op z'n beurt uit 4 fasen :
1) Actiefase :
De spelers voeren om beurten één actie uit. Ze hebben de keuze uit :
- een speelfiche op een locatie leggen, ze worden gestapeld
- een actiekaart uitspelen ("actie" staat op de kaart aangegeven), de actie uitvoeren en de kaart afleggen
- passen, je ligt uit de huidige ronde en kan enkel met bepaalde actiekaarten terug in de actiefase terug meespelen

2) Locatiefase :
De verschillende locaties worden één voor één afgehandeld. In de eerste ronde overloop je ze van 1 tot en met 7. Indien iemand de burgemeester heeft verworven in een vorige ronde bepaalt deze de volgorde van afhandelen. In elke locatie wordt gekeken wie de controle heeft. Dit is de speler met de meeste speelfiches op de locatie. Bij gelijke stand wint de speler wiens speelfiche er eerder lag (lager in de stapel). De winnaar van een locatie ontvangt één overwinningspunt. De verliezers krijgen niets (er zijn enkele uitzonderingen). Je plaatst een markeerblokje om aan te geven dat de locatie is afgehandeld en gaat naar de volgende locatie.

3) Strategiefase :
In deze fase wordt het speelbord stelselmatig terug leeggemaakt. De burgemeester bepaalt telkens welke locatie eerst en ook de volgorde waarin de spelers hun fiches mogen terugtrekken bepaalt hij. Je mag al je fiches terugnemen, of er nog achterlaten, zodat deze ineens voor de volgende ronde klaarliggen. Het markeerblokje wordt weggenomen als de locatie is afgehandeld.

4) Einde van de ronde :
De startspeler schuift een plaatsje door. De speler die alleen de minste punten en de minste handkaarten heeft, mag een kaart trekken. Nadien mag elke speler nog een extra handkaart trekken.

Zo gauw een speler het vooropgesteld aantal punten (afh. aantal spelers) binnenhaalt, is het spel afgelopen na de volledige locatiefase te hebben afgewerkt. De speler die het meeste punten heeft, wint het spel. Bij gelijke stand worden er enkel tiebreakers overlopen.

De locaties : ik zet deze bewust onder het spelverloop, zodat u eerst en vooral een goed zicht krijgt op hoe het spel werkt. Als u nu acties van de locaties leest, ziet u misschien al onmiddellijk de mogelijkheden.
- gevangenis : de spelers nemen hun speelfiches in de gevangenis terug op handen, de controlerende speler mag één speelfiche van ergens anders op het speelbord in de gevangenis gooien
- haven : de controlerende speler mag de huurmoordenaar verplaatsen naar een aangrenzende regio op het speelbord en nadien een hitman-kaart spelen (indien hij die heeft) om een speelfiche van een speler op die locatie te verwijderen naar de algemene voorraad
- vechtclub : de controlerende speler krijgt een speelfiche uit de algemene voorraad (bij gelijke stand krijgen al deze spelers een fiche extra)
- politiebureau : de controlerende speler neemt de politieagent en mag ten allen tijde de handkaarten van de tegenstanders bekijken, tot hij de politieman terug kwijtspeelt.
- zakendistrict : de controlerende speler trekt drie handkaarten en legt nadien één kaart uit z'n hand af
- herensociëteit : de controlerende speler mag een extra handkaart met een +1 symbool spelen om een extra overwinningspunt te claimen
- stadhuis : de controlerende speler neemt de burgemeester en bepaalt vanaf dan de volgorde waarin de locatie- en strategiefase wordt afgehandeld

De kaarten : ga ik hier niet allemaal posten. Je hebt gewoon drie grote soorten kaarten. Actiekaarten die je tijdens de actiefase kan gebruiken om speelfiches te ruilen, te verwijderen, ... Reactiekaarten die je in staat stellen om bepaalde acties (in actie- of locatiefase) te voorkomen en locatiekaarten die tijdens de locatiefase gespeeld worden en een effect versterken of de boel op z'n kop zetten.

Titel : Mafia city
Auteur : Petr Belik
Uitgeverij : Stragoo games
Aantal spelers : 3-5
Speelduur : 60-90 min.
Leeftijd : 12+

12-04-2013 om 12:25 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 58
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Sven & Arne
Gespeelde spellen : Bora Bora, Wunderland, Fleet & My happy farm
Speeldatum : 11/04/'13
Speelplaats : in de living bij SpinLi
Opmerkelijk : Bora bora werkt evenzeer met 2 spelers als met z'n vieren, stevig staaltje design-werk toch weer van onze vriend Stefan Feld. Fleet ook eindelijk nog eens op tafel gekregen en enorm bevallen (nu met kleine aanpassing aan foute spelregel), Wunderland gaat op korte tijd een toppertje worden in de club voorspel ik.

12-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
11-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 57
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Tom, Elien, Jan, Marjan & Arne
Gespeelde spellen : Tsuro, Augustus, Bedriegers bedrogen, Hanabi, Poison & Lemming maffia
Speeldatum : 9/04/'13
Speelplaats : bij Jan en Marjan
Opmerkelijk :We hebben de smaak van het spelen van "oudere" spellen te pakken. Erg fijn gevoel telkens er weer een oude getrouwe van onder het stof wordt gehaald. Moet je zeker eens doen als je thuis voor je spellenkast staat!

11-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
10-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Wunderland
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wunderland (Pegasus) :

+ Mijn vermoeden en gevoel na het lezen van de spelregels is bevestigd, prima familiespel
+ De spanning die je bij TTR voelt als je jouw route kan gaan vervolledigen, heb je hier ook
+ Het systeem van meerijden (zie ook spelbespreking) is echt wel erg leuk
+ Het is een vlot spelletje, geen breinbrekers en dat mag ook al eens

- Het artwork is spuuglelijk op zich, maar het past natuurlijk binnen het hele "Wunderland"-gebeuren
- Jammer dat dit spel enkel in deze vorm verkrijgbaar is, met een treinenthema (of eender welk ander graver thema) was dit misschien wel een bestseller geworden (en voorzichtig zeg ik hierbij : een Spiel des Jahres nominatie)
- De toegevoegde folder voor het miniatuurpark laat je jezelf de vraag stellen of je een relatiegeschenk of een bordspel hebt aangeschaft

Kortom : eigenlijk weinig inhoudelijke, negatieve punten bij dit spel. Het is een erg leuk, snel familiespel dat zeer spannend is qua scoreverloop aangezien iedereen wel z'n opdrachten weet te vervullen op termijn. Sommigen zijn snel bereikt, maar leveren minder punten op. Voor anderen heb je meer inspanningen nodig, maar scoor je weer beter. Wij speelden nog te weinig op de ansichtkaarten en gingen vooral voor de opdrachten. Ik popel om het spoedig terug op tafel te leggen eigenlijk, met jong of oud, dat maakt bij deze titel echt niet uit.

10-04-2013 om 00:49 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 56
Deelnemers : Tom, Sven, Michiel, Matthias, Ellen, Stefan, Gunther, Sara, Ingtje, Pieter, Paul & Arne
Gespeelde spellen : Love letter, Augustus, We will wok you, Wunderland, Korsar
Speeldatum : 8/04/'13
Speelplaats : Spellenclub Heist-Statie
Opmerkelijk : Eindelijk nog eens de gelegenheid om in Heist-op-den-Berg een spelletje te gaan spelen. 't Was een fijne avond met héél wat leuke, kleinere spellen. Wunderland ook een eerste keer op tafel gelegd, een imprESSEN krijgt u er ineens bij. Geen foto, want op verplaatsing vergeet ik blijkbaar standaard het fototoestel.

10-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
09-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 55
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Boualy, Kevin & Arne
Gespeelde spellen : Hanzesteden, Le petit prince, Trajan, We will wok you & Qin
Speeldatum : 6/04/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Leuk dat Hanzesteden nog eens van onder het stof werd gehaald. En dat Trajan mancala-rondel-potjesgevul-systeem, vind ik nog altijd fantastisch, maar ik krijg het niet in de hand. Het was een fijne spellennamiddag waar er tegen een stevig tempo is doorgespeeld en zo hebben we het graag.

09-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
08-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 54
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Boualy & Arne
Gespeeld spel : Call to glory
Speeldatum : 6/04/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi

08-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
07-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : We will wok you
Klik op de afbeelding om de link te volgen We will wok you (Pegasus spiele) :

+ supergrappige tekeningen op de kaarten
+ het koopsysteem waarbij markten goedkoper worden is erg leuk gevonden
+ een beurt verloopt supersnel, perfect tussendoortje
+ de verschillende wokkaarten maken dat je soms een doordachte aankoopkeuze moet maken

- de verschillende wokkaarten zijn op zich wel duidelijk, maar je hebt weinig zicht op het aantal punten dat je ermee kan scoren
(hiervoor moet je het spel ietsje meer gespeeld hebben denk ik)

Kortom : dit is een erg leuk kaartspelletje, zoals we van Pegasus er al meer kennen (bv. Stich oder nicht). Ook dit spel hoort eigenlijk thuis op elke spellenavond. Het feit dat er met een dikke, vette knipoog wordt gelachen met de oudere gloriën uit de muziekwereld en de gebrekkig Engels sprekende gemiddelde Japanner maakt het tot een erg fijn spelletje.

07-04-2013 om 08:03 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 53
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Michel, Dirk, Els, Esmeralda & Arne
Gespeelde spellen : Rialto, Augustus, Martian dice, Cthulhu dice, Escape, Tokaido & Yellowstone park
Speeldatum : 4/04/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : 't is raar maar waar, maar het was mijn avond met winst in Rialto, Augustus, Tokaido en Yellowstone park. Jammer dat Michel zich "bewust" niet uit de tempel van Escape wilde wurmen, want anders hadden we nog een overwinning mogen bijschrijven ;-) Laat het er ons op houden dat de dobbelstenen me, zoals gewoonlijk, niet goed gezind waren vanavond.

07-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (2)
06-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Rialto
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rialto (Pegasus spiele) :

+ erg leuk "kaart"spel dat mijnheer Feld hier heeft neergezet
+ speelt vlot eens je vertrokken bent
+ je komt weer niet één, maar verschillende acties te kort om alles te doen wat je wil
+ Feld is een genie en als fan mag je ook deze titel niet links laten liggen
+ ik vind de artwork op de kaarten persoonlijk zéér mooi
+ met een volle bezetting (5 spelers) gaat een potje nog steeds goed vooruit, ondanks de moeilijke keuzes soms

- dit spel is een Feld en je voelt dat ook, dus niet fans blijven er beter van af
- dit spel is een kaartspel met een bord, dus fans van het vele materiaal dat een Feldspel normaal heeft, zouden hiervoor teleurgesteld kunnen zijn
- Feld is erg actief de laatste tijd, met Bora Bora en Brügge als concurrenten voor dit spel wordt het voor uw portemonnee misschien een moeilijke keuze. U heeft graag het meeste waar voor uw geld en laat Rialto vallen (wat jammer zou zijn)

06-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 52
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Michel, Dirk & Arne
Gespeeld spel : Zombies! Run for your lives
Speeldatum : 4/04/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : In afwachting van de dames een snel tussendoortje, het speelt wel met z'n drieën, maar doe mij maar met vijf of zes spelers

06-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
05-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Augustus
Klik op de afbeelding om de link te volgen Augustus (Hurrican) :

+ het bingoconcept is erg leuk om te spelen gewoon
+ iedereen speelt met dezelfde kleur (rood), dus er moet niet gevochten worden voor spelerskleuren
+ het is een snoeiharde geluksrace waarbij je toch enkele kleine, maar belangrijke, beslissingen kan nemen
+ dit spel is gewoonweg FUN en daar draait het toch nog altijd om
+ dit is een perfect tussendoortje, dat naar mijn bescheiden mening, iedereen volgens mij leuk gaat vinden

- de job van roeper wil niet iedereen zo maar op zich nemen, maar uiteindelijk kan je ook gewoon één iemand aanstellen om het betere trek- en roepwerk te doen
- thematisch is het spelletje flinterdun, men had evengoed voor een piraten of dinosaurussenthema kunnen kiezen
- een grote doos voor erg weinig materiaal op zich
- het is wat het is, een veredelde bingo, dus er is toch héél wat geluk mee gemoeid (mij stoort het wel totaal niet)

05-04-2013 om 07:37 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 51
Klik op de afbeelding om de link te volgen Deelnemers : Michel & Arne
Gespeeld spel : Le petit prince
Speeldatum : 4/04/'13
Speelplaats : Spellenzolder SpinLi
Opmerkelijk : Ook met 2 spelers is dit spel een echte aanrader. Nu trek je per beurt 3 tegels, die je als startspeler bekijkt. Eén tegel leg je gedekt neer, de andere twee open. De tegenstrever mag dan als eerste een tegel kiezen (open of gedekt). Het spelletje verrast ongetwijfeld meer en meer mensen.

05-04-2013 om 01:30 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
04-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Mafia city
Klik op de afbeelding om de link te volgen Mafia city (Stragoo games) :

+ maffiaspel zoals het zou moeten zijn, met veel messen-in-de-rug-planten
+ stevig speelmateriaal : pokerfiches, karton, drie "poppetje"
+ moduleerbaar speelbord, maar maakt niet uit, want de volgorde van afhandelen wordt door de burgemeester gekozen
+ opschoonfase die echt belangrijk is, niet gewoon enkele stapjes standaard uitvoeren
+ de kaarten zijn erg leuk, bij ons eerste spelletje stonden we nog voor grote verrassingen maar als je weet wat er kan
gebeuren, kan je er rekening mee houden
+ relatief goedkoop spel in verhouding met het speelplezier
+ korte, maar heftige speelduur

- was al een imprESSEN op spel en heb het daar niet getest omdat het me op het eerste zicht niet aansprak, foutje van de firma
- nog niet in onze collectie, maar dat zal niet lang meer duren denk ik

Kortom : ik weet dat de mensen van Forumfederatie kenners zijn als het op nieuwigheden aankomt en toch heb ik deze links laten liggen op Spel. De imprESSEN tafels zijn natuurlijk wel altijd goed gevuld, maar toch een foutje van mij. Ik kende de uitgeverij helemaal niet en dat maakt dit spel nog meer een ontdekking natuurlijk. Ik sta te popelen om het spel in ieder geval nog een keertje te spelen, want er zit enorm veel in dit "kleine" spelletje. Pas op, u gaat op zich niets nieuws in dit spel vinden, maar alles klopt gewoon wel en dat is ook een hele prestatie. Zo gauw we een exemplaar hebben voor onze clubkast zal er hier ook wel een bespreking verschijnen.

04-04-2013 om 07:41 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 50
Deelnemers : Koen, Bart, Herman, Fons, Nico, Eltjo, Febe, Nathalie & Arne
Gespeelde spellen : Tumblin dice, Yellowstone park, Mafia city, Apenjungle, King of Tokyo & Rolit
Speeldatum : 1/04/'13
Speelplaats : Klokgebouw - Eindhoven
Opmerkelijk : Een speciale 50ste Spelen met SpinLi, wegens allemaal gespeeld op Zuiderspel!

03-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
02-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.McMulti (Pegasus spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen De laatste in het rijtje van Pegasus spiele voor u vandaag. McMulti is dan ook nog eens geen nieuw spel, maar een heruitgebracht spel, dat in 1974 het levenslicht al zag. Het feit dat men dit nu doet, wil vaak toch al wel wat zeggen. Eerlijk gezegd zijn de componenten niet echt geupdate. Als je het spel opent, krijg je direct een retro-gevoel van je kop tot je tenen. U gaat dit spel overigens in het Engels onder de naam Crude - the oil game vinden op BGG. Stronghold games bracht deze versie op de markt, net in het jaar dat de auteur stierf, dat maakt het verhaal achter dit spel alleszins een stuk intenser.

In McMulti bent u een CEO die een bedrijf runt en vooral met olieprijzen en gasprijzen zal moeten goochelen. U gaat aan de slag met een "ouder" spelmechanisme om om ter snelste een bepaald bedrag bij elkaar te sparen door handig gebruik te maken van de marktprijzen, door goed in te kopen en slim te verkopen. De speler die dit het beste doet, wint het spel.

Het speelbord is opgedeeld in vier stukken, voor elke speler één stuk. Dit stuk is op z'n beurt onderverdeeld in vierkantjes waarop de spelers allerhande olieplatforms, drilboren, tankstations, ... kunnen plaatsen. Bij aanvang van het spel bepaalt elke speler om de beurt met welke gebouwen hij al wil starten door ze aan te schaffen. Nadien doorloopt een speler telkens 5 fasen vooraleer het spel doorgaat naar de volgende speler.

1) de marktfase : de speler mag olie of gas kopen en verkopen zo veel hij wil, zolang hij dit doet op dezelfde markt (binnenlandse of buitenlandse markt)
2) de productiefase : de speler gooit de dobbelstenen en plaatst ze op de overeenkomstige plaatsen op het speelbord (vormen de coördinaten voor de vakken van je speelveld). Indien je dubbels gooit, moet je even checken of er eventueel een evenement dient worden uitgevoerd. Bereken het verschil tussen de twee gegooide dobbelstenen en pas de stand van het "verschilspoor" aan. Zo gauw deze acht bereikt, komt er een nieuwe economische situatie op de proppen. De prijzen van bepaalde zaken gaan nu stijgen of dalen. In de meeste gevallen ga je bovenstaande zaken niet moeten uitvoeren en ga je over naar het produceren van je gebouwen. Alle gebouwen die in de rij of kolom van de gegooide dobbelsteen liggen, geven je een actiemogelijkheid. Fabrieken laten je olie omzetten in gas, drilboren hebben een dubbel gegooid resultaat nodig om ze te mogen upgraden naar een oliebron, een oliebron zorgt voor 2 olievaten en een tankstation stelt je in staat om gas te verkopen op de markt (hier is de huidige economische situatie weer erg belangrijk)
3) de burenfase : eerst mag je linkerbuurman de gegooide dobbelsteen van je rij gebruiken om z'n gebouwen te activeren, daarna mag je rechterbuurman de gegooide dobbelsteen van je kolom gebruiken om z'n gebouwen te activeren. (een dubbel kan bij deze dus nooit)
4) de gebouwfase : je mag gebouwen kopen en ze in je speelveld plaatsen volgens de regels. Je mag ook gebouwen verkopen en dit is de sleutel om het spel te winnen. Op het juiste moment gebouwen van de hand doen.
5) einde van de ronde en eventueel einde van het spel aankondigen : indien een speler meer dan 750 miljoen heeft verzameld, kan hij het einde van het spel aankondigen indien hij dat wil. De andere speler krijgen nog een laatste speelronde. De speler met het meeste geld op het einde wint het spel, dus niet noodzakelijk diegene die het einde aankondigde. Je mag overigens al je gebouwen nog verkopen, maar tegen een bodemprijs (die van recessie)

Titel : McMulti
Auteur : James J. St. Laurent
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 120 min.
Leeftijd : 13+

 


02-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
01-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.City Tycoon (Pegasus spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen In "City tycoon" gaat u nog maar eens een stad kunnen bouwen, nog maar eens ... want de laatste tijd zijn er wel meerdere spellen verschenen waarbij u door middel van tegels een stad (zelfs in 3D opbouwt). Om even op te sommen uit mijn hoofd Ginkgopolis, Sunrise city, Suburbia en nu deze City tycoon.

Bovendien kan u dit spel niet enkel thematisch maar ook qua spelverloop enorm naast Suburbia leggen. Het spel duurt 4 ronden die op hun beurt uit 5 fasen bestaan. Bedoeling is om gedurende het spel natuurlijk weer zoveel mogelijk overwinningspunten te verdienen.
Fase 1 : Speelvolgorde : in de eerste ronde willekeurig, nadien telkens afhankelijk de financiële middelen, de speler met het minste geld is de nieuwe startspeler
Fase 2 : Nieuwe tegels : de spelers krijgen zes districtstegels van de desbetreffende stapel (er worden gedurende het spel 4 stapels opgewerkt). 7 Wondersgewijs kiezen ze één tegel en geven ze de andere door, dit wordt herhaald tot je uiteindelijk zes tegels hebt.
Fase 3 : Bouwen : om beurten plaatsen de spelers hun tegels aan het stadscentrum aan (minstens één volle zijde moet raken) OF ze bouwen een elektriciteits/watervoorziening OF ze verkopen een gebouwtegel. Als je een gebouw bouwt, betaal je de kosten en krijg je de onmiddellijke inkomsten (geld, overwinningspunten, ...). Bij het bouwen van een elektriciteits/watervoorziening worden de afgebeelde grondstoffen onmiddellijk op de tegel geplaatst. Als je een gebouwtegel verkoopt, krijg je 5 dollar van de bank.
Fase 4 : Districten voorzien : om beurten voorzien de spelers hun gebouwen van energie en water. Ze betalen de kosten van het water en de elektriciteit en de eventuele transportkosten als ze over het gebouw van een tegenstander bewegen (2 dollar per tegel). Als je een gebouw voorziet, ontvang je direct de aangegeven voordelen.
Fase 5 : Opschonen : alles wordt klaar gemaakt voor een nieuwe ronde of het einde van het spel.

Na de vier speelrondes krijgen de spelers nog 1 punt voor elke 10 dollar en wint de speler met het meeste punten.

Titel : City Tycoon
Auteur : Hubert Bartos & Lukasz S. Kowal
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 60 min.
Leeftijd : 14+

01-04-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
31-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelen met SpinLi 49
Deelnemers : Jimmy, Bart, Johan & Arne
Gespeeld spel : Crokinole
Speeldatum : 30/03/13
Locatie : Living bij SpinLi (Komen Eten met vrienden)
Opmerkelijk : Lang geleden dat er met deze groep nog eens een spel op tafel kwam. Niet echt verwonderlijk dat het dan Crokinole is geworden. Erg tof om de avond mee af te sluiten.

31-03-2013 om 00:17 geschreven door SpinLi  


Categorie:Spelen met SpinLi
>> Reageer (0)
30-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rialto (Pegasus spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Rialto is de tweede Feld die in Nürnberg verscheen die we hier op de blog uitgebreid gaan bespreken, na Bora Bora (Alea spiele). Rialto is zeker en vast een spel met minder toeters en bellen, maar daarom kwalitatief niet minder. Rialto is eigenlijk deels een kaartspel, deels een meerderhedenspel. Een spelletje bestaat uit 6 ronden (waarin telkens in een ander district wordt gespeeld) die op hun beurt uit drie fasen bestaan, maar dat wist u al van de aankondiging die ik een dikke maand geleden deed.

In de eerste fase schuift eerst de rondesteen een plaatsje verder, worden er rijen (afh. aantal spelers) met zes kaarten opengelegd, krijgt elke speler in speelvolgorde een rij naar keuze + 2 dichte kaarten van de trekstapel en eventuele handkaarten uit een vorige ronde. Tot slot worden de handkaarten gereduceerd tot zeven kaarten waarmee je het in de lopende ronde zal moeten doen. Eventuele groene gebouwen stellen je in staat om meer handkaarten te houden of meer kaarten te trekken.

In de tweede fase worden de kaarten uitgespeeld en eventuele gele gebouwen geactiveerd bij de bijhorende acties. In deze fase doorlopen we zes stapjes die telkens herhaald worden. In elk stapje mag je kaarten uitspelen van de betreffende soort, maar kan je ook passen. Je voert de overeenkomstige acties uit (als je deelneemt) en diegene die het meeste kaarten uitspeelt krijgt bovendien nog een bonus.
A) Doge : per gespeelde kaart mag je één stap verder op het dogespoor (gebruikt bij gelijkspel en speelvolgorde). Bonus : één stap extra
B) Geld : per gespeelde kaart krijg je één geld. Bonus : één geld extra
C) Gebouwen : een gebouw kiezen gelijk aan de waarde van de gespeelde kaarten of lager. Bonus : +1 op de gespeelde kaarten
D) Brug : 1 overwinningspunt per gespeelde kaart. Bonus : één punt extra
E) Gondel : 1 pion naar je persoonlijke voorraad halen per gespeelde kaart. Bonus : gondeltegel spelen + 1 pion in een district plaatsen
(districtbonus : als je als eerste een pion in de vijf districten hebt staan langs een kant van het kanaal krijg je 5 punten bonus)
F) Pionnen : 1 pion op het speelbord plaatsen per gespeelde kaart. Bonus : 1 pion meer plaatsen
(districtbonus : idem hierboven)
Een jokerkaart kan altijd in combinatie met bovenstaande kaarten worden gespeeld of 2 jokers om één kaart die je niet hebt.

In fase drie tenslotte kunnen de blauwe gebouwen geactiveerd worden. Om een gebouw te activeren moet je er een munt op leggen. (deze gaan na de ronde terug naar de voorraad zodat de gebouwen terug beschikbaar zijn).

 Na zes ronden volgt de eindtelling :
- de helft van de som van het aantal pionnen en geldmunten in hun voorraad
- punten van hun gebouwen
- punten voor de districten in rangen (rang 1 = totale waarde aangrenzende bruggen en gondels; rang 2 = halve waarde van rang 1; rang 3 = halve waarde van rang 2, ...)
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Rialto
Auteur : Stefan Feld
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 45 min.
Leeftijd : 10+

30-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
29-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Augustus (Hurrican)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Wie van u houdt er wel van een potje Bingo? Iedereen waarschijnlijk wel, totaal random, hoge geluksfactor, maar oh zo veel fun.
Als ik u nu vertel dat men dat leuke, spannende element van Bingo heeft gebruikt in dit spel en u hier en daar nog een kleine tactische keuze in de schoot werpt, dan heb ik Augustus al goed samengevat. Dit spel kan gespeeld worden tot 6 spelers en neemt slechts een half uurtje in beslag, dus als je een keertje grote pech heeft, geen erg, dan start u onmiddellijk daarna toch een nieuw potje.

Bedoeling van het spel is het vervullen van opdrachten. De opdrachtkaarten vertonen telkens een aantal zaken waaraan moet voldaan worden, ze noemen dit de te mobiliseren legioenen. Elke speler start met 3 opdrachten. Eén speler is de roeper en moet uit een zakje fiches trekken met daarop de afbeeldingen van de diverse legioenen. Als het getrokken symbool overeenkomt met één van de symbolen op je opdrachtkaarten, mag je dit afdekken. Je mag hiervoor een mannetje gebruiken uit je voorraad of een eerder geplaatst mannetje op een andere kaart of totaal verzaken aan het plaatsen ervan. Wordt er een jokerfiche getrokken, mag je deze inzetten als eender welk symbool en wordt de volgende speler roeper. 

Zo gauw een opdrachtkaart volledig gevuld is, roep je AVE CAESAR. Je verwijdert alle mannetjes van de kaart, legt de opdracht in de vervulde opdrachtenrij en neemt een nieuwe opdracht. Elke opdracht levert ook nog een extra voordeel op, waarmee je andere spelers kan gaan pesten, extra voordelen krijgt, extra punten scoort op het einde van het spel, ... Daarnaast zijn er ook bonuspunten te winnen voor de speler die als eerste bepaalde combinaties van opdrachtkaarten weet te vervullen. Indien er meerdere spelers tegelijkertijd een opdracht vervullen worden ze van klein naar groot (nummer op de kaart) afgehandeld. Deze kaarten kunnen dan ook niet meer geteisterd worden door de eventuele extraatjes die andere spelers krijgen. Zo gauw een speler zeven opdrachtkaarten heeft kunnen vervolledigen, eindigt het spel. Je telt de punten van de opdrachten op, samen met de eventuele bonuspunten en de effecten van opdrachtkaarten. De speler met de meeste punten wint het spel. 

Titel : Augustus 
Auteur : Paolo Mori
Uitgeverij : Hurrican
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 8+

29-03-2013 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

speleninlille (at) outlook.com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (76)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (651)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Boarderline (Ameritrash spellenblog)

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Elk einde heeft een nieuw begin ...
 • Photosynthesis (Blue Orange Games)
 • Nutz (Blue Orange Games)
 • Katarenga (Huch)
 • Caverna - het duel (999 games)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!