IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
23-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Gouden Ludo 2012
Vanavond werd in den Boomgaard in Broechem weer de Gouden Ludo uitgereikt. Deze Vlaamse spellenprijs, in het leven geroepen door de mensen van Forumfederatie is een bekroning voor het beste nederlandstalige spel dat dit jaar op de markt is verschenen. Uit de inzendingen werden reeds in september vier genomineerden weerhouden, zijnde King of Tokyo, Kingdom builder, Revolver en Het Dorp.

Nadat alle forumkernen en 16 andere nederlandstalige spellenclubs ter lande hun stem hadden uitgebracht, bleek het om een zeer spannende strijd te gaan om de overwinning. Uiteindelijk gingen de mensen van 999 games met de hoofdprijs lopen. Het logo van de Gouden Ludo zal dan ook fier op de dozen van "Het dorp" prijken de volgende dagen en weken.

Het dorp is bij ons in de club al reeds een tijdje gekend onder de naam "the village" van Pegasus spiele. Het is dan ook de verdienste van 999 games dat ze dit spel oppikten en vertaalden en bij ons op de markt brachten. Wat vind ik persoonlijk van deze keuze?

Laat me eerst en vooral even erg duidelijk zijn. In mijn ogen verdient dit spel zonder enige twijfel de prijs, ik heb aan al mijn speelsessies enorm veel plezier beleefd, het spel kreeg uiteindelijk het meeste stemmen, is kwalitatief prachtig uitgevoerd en heeft een uniek spelsysteem waarbij je zo maar eens even je oudere generatie het loodje ziet leggen. (een uitgebreidere spelbespreking vindt u hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=1865047 en als u even de zoekfunctie gebruikt kan u ook nog een imprESSEN terugvinden)

Nochtans was dit spel niet mijn persoonlijke keuze. Ik had eerder geopteerd voor Kingdom builder, aangezien deze titel toegankelijker is voor het grote publiek. Het opzet van de Gouden Ludo is nu éénmaal een prijs van de veelspeler en daarom kan ik me ook zeker aansluiten bij de keuze. Persoonlijk vind ik dat de vier genomineerden allen winnaars waren in hun categorie en het is dan ook jammer dat er misschien niet meer prijzen worden uitgereikt, dit jaar meer dan de vorige is het overduidelijk dat men bij de genomineerden wat van alles stopt, maar dan wordt het appelen met peren vergelijken, dus wat mij betreft :
- Winnaar beste 2-persoonsspel : Revolver
- Winnaar beste partyspel : King of Tokyo
- Winnaar beste familiespel : Kingdom builder (vind het nog steeds jammer dat Takenoko hier ontbrak)
- Winnaar beste kennersspel : Het dorp

Proficiat dus nogmaals aan zowel de winnaar, als de andere genomineerden! En aan allen die deze blog lezen en nu zo'n doosje met een gouden sticker willen aanschaffen : doen, je gaat er geen spijt van krijgen, maar probeer hem even op Spel zodat je weet hoe hij in z'n werk gaat.

Nog een kleine opmerking voor de afvaardiging vanuit de winnende uitgeverij voor de Gouden Ludo : stuur alsjeblieft iemand die het spel effectief kent, die het heeft gespeeld en die er ook een duidelijke eigen mening over heeft. Of toch op z'n minst wat meer achtergrondinfo heeft. Uit respect voor de Gouden Ludo, al de spelers die met hart en ziel genieten van jullie product, komt dit toch beter over.

23-11-2012 om 23:47 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (1)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terra mystica (Feuerland spiele)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik durf af en toe wel eens een voorspelling doen en bij deze geef ik u dit al mee : Terra Mystica is de Trajan van 2012!
Voor sommigen is dit misschien al voldoende om te stoppen met lezen, een pre-order ergens te plaatsen (want het spel is op dit moment (31/10) uitverkocht) of naar uw plaatselijke spellenboer te hollen. Opgelet! Het spel kent z'n prijs en zit dan ook in een hoge prijsklasse, zo'n 65 à 70 euro om precies te zijn, dat is wel de moeite als u het mij vraagt. Maar bent u een liefhebber en koopt u jaarlijks maar enkele spellen die echt wel waar zijn voor hun geld, dan is dit er zeker ééntje van.

U zal ogen en oren te kort komen om alles te volgen wat dit spel herbergt. Ten eerste ben ik enorme fan van de Duitse kwaliteit, mooie houten componenten, duidelijke symboliek, erg lijvige maar duidelijke spelregels (pluim hiervoor), erg veel variatie mogelijk door de verschillende facties waarmee je kan spelen. Er zijn talrijke fiches die je voordelen geven bij diverse acties : stadsfiches, scoretegels, bonuskaarten, favorietentegels, actietegels, ...

Het idee achter Terra Mystica is dat u uw land gaat uitbreiden en hierop gebouwen plaatsen. Elke factie heeft echter z'n eigen soort van gebied waarop hij enkel kan bouwen. Het komt er dus op aan om eerst grond te gaan omvormen en dan te gaan bouwen. Hiervoor ga je allerlei zaken moeten doen en je gaat handen (en acties) te kort komen om alles te doen. Bovendien leveren sommige acties tijdens een welbepaalde ronde extra punten op, dus een goeie timing is ook noodzakelijk om puntjes te sprokkelen. U gaat ook weer proberen om op cultuursporen tot bovenaan te geraken, zodat u  met de grote punten gaat lopen. U probeert kracht te winnen door bijvoorbeeld dichter bij je tegenstrevers te bouwen, want die kracht heb je nodig om acties gaan uit te voeren. U merkt het al aan deze korte beschrijving dat u met veel rekening zal moeten houden.

Concreet zijn er zes speelronden, die op hun beurt bestaan uit drie fasen :
1) inkomsten
2) acties
3) cultbonussen en opschoonfase

1) Tijdens de inkomstenfase krijg je werkers, geld en priesters. Deze kan je netjes aflezen van je spelersbord, vergelijkbaar met Eclipse bijvoorbeeld. Des te meer je bouwt, des te meer inkomsten worden er vrij gespeeld. Je krijgt extra inkomsten met sommige favorietentegels, door kracht af te geven (mag ten allen tijde in je beurt overigens).

2) Tijdens de actiefase voeren de spelers om beurten acties uit. Ze hebben keuze tussen acht verschillende acties. Ze mogen de volgorde kiezen en elke actie mag meermaals worden uitgevoerd in een ronde. Enkel als je past, mag je geen verdere acties meer ondernemen.
- transformeren en bouwen : je transformeert aangrenzend land aan je eigen landschapstype (kosten betalen) en plaatst er een gebouw (huisje) op nadat je de kosten hiervoor ook hebt betaald.
- voortgang op het scheepsspoor : betaal de kosten en zet je één stapje hoger op het spoor, je kan nu aan verder gelegen gebieden langs de rivier geraken aangezien deze nu ook als aangrenzend worden beschouwd
- de ruilprijs voor spades verlagen : betaal de kosten en verlaag de wisselratio voor spades (spades heb je nodig om grond te transformeren)
- een gebouw opwaarderen : je betaalt de kosten en ruilt het bestaande gebouw met een nieuw. Let wel dat je oude gebouw terug naar je spelersbord gaat en extra inkomsten terug zal afdekken.
- een priester naar een cultspoor sturen : je mag op het spoor stijgen, maar bent de priester wel kwijt voor het ganse spel
- krachtacties : je spendeert krachtpunten door de krachtblokjes te verhuizen in de cirkel (systeem vergelijkbaar met Trajan, maar niet volledig hetzelfde) om de acties die op het speelbord staan afgebeeld uit te voeren. Als je de actie hebt uitgevoerd, worden ze afgedekt, zodat elke actie maar één keer kan worden ondernomen.
- speciale acties : staan op bonuskaarten of favorietentegels afgebeeld en kunnen één keer per ronde worden gebruikt
- passen : de speler die eerst past, neemt de startspelermarker voor de volgende ronde en kiest een nieuwe bonuskaart nadat hij z'n oude heeft weggelegd.

Daarnaast kan je ook een stad oprichten : dit gebeurt automatisch zo gauw je dorp een kracht heeft van zeven (afh. van de gebouwen waaruit het bestaat). Je kiest een stad en plaatst deze bij je dorpje. Ook deze stad gaat je weer voordelen bieden en laat je toe om op één cultuurspoor tot helemaal bovenaan te gaan. (je moet hiervoor een stad hebben).

3) De cultbonussen worden uitgedeeld. Deze zijn zichtbaar vanaf het begin van het spel dus je weet waar je naartoe moet werken.

Na zes ronden volgt er nog een slottelling met punten voor de cultuursporen en de speler met de grootste aaneengesloten gemeenschap. Elke drie munten leveren ook nog een punt op. De speler met de meeste punten wint het spel.

Uiteraard kan ik niet alle regeltjes hier gaan uitleggen, maar ik denk dat deze bespreking u al een duidelijk beeld geeft van wat er allemaal gaande is in Terra Mystica. Bent u een veelspeler die dit soort spellen wel weet te smaken? Niet twijfelen dan!

23-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
22-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al Rashid (Yemaia)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Harun al-Rashid was de vijfde kalief van de Abbasid Dynastie. Hij regeerde over het Midden-Oosten tussen de jaren 786 en 809. Zijn heerschappij besloeg diverse domeinen zoals cultuur, wetenschap en politiek. Z'n leven en z'n bekende hof werden een inspiratie voor de verhalen van "Duizend en één nacht".

In Al Rashid, nemen de spelers de rol aan van belangrijke families die hun familieleden inzetten voor handel, reizen en uiteindelijk het uitoefenen van invloed over het hof van de krachtige leider.

Al Rashid is een strategisch spel, met een kleine geluksfactor, gebaseerd op worker-placement, invloeds- en grondstofmanagement en het efficiënt proberen te scoren van overwinningspunten. Als het hoofd van een familie, heeft elke speler drie verschillende "arbeiders" ter beschikking. De sage, de handelaar en de pasha. Elke arbeider heeft z'n eigen invloedswaarde en wordt geplaatst op de kaart van het Midden-Oosten om grondstoffen te verzamelen of om meer arbeiders te verwerven of deel te nemen aan de regering. Er zijn verschillende domeinen waarbinnen men z'n stempel kan gaan drukken :  intrigue, oorlog, wetenschap, handel en politiek.

Het spel verloopt over vijf ronden, die elk zijn verdeeld in twee fasen : de plaatsingsfase en de uitvoerfase. Op z'n beurt wordt elke fase dan nog eens onderverdeeld in verschillende rondjes. Tijdens de plaatsingsfase zetten de spelers hun arbeiders op het bord. Tijdens de uitvoerfase kiezen de spelers om beurten welke actie zal worden uitgevoerd. Elke actie kan gekozen worden door vijf verschillende spelers, maar slechts de top drie (invloed vergelijken) zal de actie echt mogen uitvoeren. Tijdens het plaatsen kunnen arbeiders worden toegevoegd om de invloed te verhogen. Des te hoger je invloed, des te beter het effect van de desbetreffende actie.

De geografische plaatsen op de kaart leveren grondstoffen (hout, potten, metaal, kruiden en zijde) en kunnen gebruikt worden voor de handel. De dominerende speler (meeste invloed) krijgt drie verschillende grondstoffen of alle grondstoffen van één soort, de tweede speler krijgt twee verschillende grondstoffen en de derde speler slechts één grondstof.

Deze grondstoffen kunnen gebruikt worden om meer arbeiders aan te schaffen of meer invloed te krijgen in de diverse domeinen aan het hof. Deze domeinen zorgen voor extraatjes tijdens het spel (sommigen onmiddellijk effect, andere blijvende effecten tijdens het spel). Ook hier geldt dat de dominerende speler enorme voordelen haalt.

De spelers moeten ook goed uitkijken hoe ze hun grondstoffen beheren, er is geen geld in het spel, dus indien er geruild wordt, is er geen mogelijkheid om terug te geven. Goed tellen en plannen is du aangeraden.

Elke ronde zullen er rovers tevoorschijn komen op diverse plekken op de kaart. Spelers zullen dus soldaten moeten inhuren die kunnen gebruikt worden om de rovers af te houden. Spelers krijgen punten wanneer ze arbeiders aanschaffen of aan het hof invloed winnen. De speler die dit na vijf ronden het beste deed, wordt de winnaar.

22-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (1)
21-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : La Venise du Nord
Klik op de afbeelding om de link te volgen La Venise du Nord (Asyncron) :

(Deze imprESSEN is gebaseerd op een éénmalige speelbeurt met 2 spelers!)

+ stijlvol ontwerp, het thema sprak me zeker aan
+ Sébastien Dujardin (gekend van Troyes) is weer creatief met een dobbelsteenworp
+ de kaartjes zijn mooi, het materiaal prima in orde, het concept klink goed
+ de Nederlandstalige spelregels zitten bij in de doos
+ ongetwijfeld véél beter met 3 of 4 spelers

- de spelregels zijn een beetje complex en zéér slecht vertaald naar het Nederlands
- de uitwerking van het spel laat wat te wensen over
- Sébastien is een beetje ijdel door zijn kop te vereeuwigen en op de kaartjes te plaatsen
- het spel kan op verschillende manieren eindigen, met z'n tweeën was de brug-bouw-methode blijkbaar de beste
- hierdoor was het spel snel over (mijn tegenspeler kon me niet tegenhouden) en viel eigenlijk het hele spel in het water (letterlijk en figuurlijk in de reien van Brugge)
- petieterige dobbelsteentjes (wel schattig, dat wel)

Dit spel is van onze wishlist verdwenen (voorlopig) na deze eerste speelbeurt. Het verdient zeker nog eens een kans met meer spelers, want dan zou de balans misschien wel eens goed kunnen zitten.

(foto : Henk Rolleman)

21-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Swordfish (Ghenos games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Er zijn in Essen wel enkele "visspellen" verschenen, één ervan was deze Swordfish. In dit spel ga je, zoals de titel wel doet vermoeden, op visvangst naar zwaardvissen. Het spel verloopt over 15 ronden (en 2 fasen) en elke ronde bestaat uit zes fasen :

1) Aankoopfase : je maakt je klaar om op zee te gaan
- kies een haven (of havens) waar je wenst te kopen
- huur kapiteins en bemanning voor je boten
- huur boten en plaats ze in de gekozen havens
- koop aas en benzine voor je boten

2) Bewegingsfase : alle boten bewegen, zowel diegene die je net inhuurde als diegene die reeds op zee zijn
- boten bewegen over de waterwegen van anker naar anker (of boeien)
- je mag blijven staan bij een boei of anker
- je mag het aantal stappen verzetten volgens je snelheid
- je verliest benzine uiteraard voor je verplaatsing
- je kan een boei of anker passeren waar reeds een boot is
- er kunnen onbeperkt aantal boten in een haven, maximum 3 bij een anker en slechts 1 bij een boei

3) Weerfase : draai de bovenste weerkaart om en pas de weertabel aan
- elke plaats wordt ook nog eens beïnvloed door het weer afzonderlijk (-1 of -2 op sommige plaatsen)
- indien het weer op 8 of meer staat is er storm en kan er onmogelijk gevist worden
- je controleert ook of je boot bestand is tegen het weer, elke boot heeft z'n limiet en deze vergelijk je met het weer, hierdoor kan een boot naar de haven moeten worden getrokken of zelfs vergaan. Indien je je boten verliest in een storm en geen geld meer hebt om nieuwe te betalen, kan je een verzekering aanvragen, dit kost je 4 punten. (maar je kan terug meespelen)

4) Visfase : de boten die de storm doorstonden en bij een boei zijn gestopt, kunnen nu aan het echte werk beginnen. Je hebt keuze uit drie zaken :
- je kan tot drie keer toe vissen voor aas (kleine vissen). Dit kost je niets, je gooit de dobbelsteen en voegt het aas toe aan je aastabel
- je kan tot drie keer toe vissen voor zwaardvissen. Je betaalt per keer één aas en trekt een vis uit de zak. Je beslist onmiddellijk of je de vis wil houden of niet (let op de capaciteit van je boot)
- vis één keer voor aas en één keer voor zwaardvis (of omgekeerd)
Als er in de omgeving trouwens te veel boten zijn, kunnen de vissen weg zwemmen. Dan kan je slechts 2 keer proberen te vissen.
Als je op de Flemish cap gaat vissen (erg gevaarlijke buurt) en je overleeft er tot het einde van het spel scoor je 4 bonuspunten.

5) Verkoopfase : de boten die zijn teruggekeerd naar de haven kunnen hun vangst verkopen
- afhankelijk van de limiet van de haven kan je vissen tegen een bepaalde waarde verkopen
- je volgt de gegevens op de gedrukte tabellen
- zo gauw een boot heeft gelost, eindigt het huurcontract
- ook de kapitein en bemanning gaan terug aan wal

6) Einde van de ronde :
- alle verkochte vis wordt afgelegd
- de rondefiche wordt één ronde voortgezet
- bepaal de nieuwe speelvolgorde

21-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
20-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Suburbia
Klik op de afbeelding om de link te volgen Suburbia (Bézier games) :

+ relatief eenvoudig opbouwspel
+ op zoek gaan naar de juiste combo's
+ je speelt vooral je eigen spel, maar hebt er toch baat bij de tegenstanders goed te volgen
+ de opdrachten geven uiteindelijk de doorslag
+ met z'n tweeën vond ik het al leuk, met meer spelers zijn er ongetwijfeld nog meer mogelijkheden
+ ik wil dit spel zo gauw mogelijk terug opnieuw spelen, dus dat is zeker een pluspunt
+ ik heb het spel op de aankooplijst staan en die blijft er netjes op (dus de kans is groot dat het na spel bij in onze collectie tevoorschijn komt)

- als je niet met het maximum aantal spelers speelt, komen niet alle tegels in het spel, dus als je opbouwt en de tegels die je verwacht komen er niet uit, heb je pech
- het is al bij al een relatief eenvoudig spel, dus als je echt veel diepgang zoekt, komt dit misschien te kort
- op de tegels staat wel wat tekst, basiskennis van het Engels is dus vereist (hoewel dit echt wel meevalt, picto's zijn ook duidelijk)

20-11-2012 om 20:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VivaJava : the coffee game (Dice hate me games)
Klik op de afbeelding om de link te volgen VivaJava is een semi-coöperatief bordspel waarin je samen met je medespelers een stel onderzoekers bent die op zoek gaan naar de perfecte smaak. Op zoek naar de lekkerste bonen over de ganse wereld om een mooie smaakcombinatie te maken met een passend aromapalet.

Het spel verloopt over een aantal ronden (meestal 7) die op zich weer zijn onderverdeeld in drie fasen.
1) in het veld
2) blenden/onderzoeken
3) publieke opinie

1) De spelers kiezen in spelersvolgorde (laagste naar hoogste score) naar welk werelddelen ze reizen en nemen de daarliggende fiche en bijhorende koffieboon. Ze steken dit in hun zakje. Dit gaat verder tot alle onderzoekers zijn ingezet.

2) Tijdens deze fase gaan de spelers die eenzelfde werelddeel kozen samenspelen. Ze trachten om met hun bonen een zo goed mogelijk smaakcombinatie te maken. De spelers trekken om beurten (in zelf gekozen volgorde) koffiebonen uit hun zakje en trachten op die manier een volledige smaak te creëren. Elke speler van het continent moet overigens hebben bijgedragen. Je vergelijkt je combinatie met die van de lijst en plaatst je blend in de lijst op de correcte plaats, de andere blends zakken in waarde. Na het blenden nemen de onderzoekers hun opgedane kennis terug mee naar hun labo en gaan ze hun onderzoeken verderzetten. Ze mogen drie onderzoekspunten gebruiken (+ eventuele verdiende extra's) en verplaatsen hun fiches op de onderzoekssporen. Des te verder ze op deze sporen geraken, des te meer punten op het einde van het spel, maar ze kunnen ook extra eigenschappen gaan gebruiken. Zo kunnen ze de groei van de bonen versterken, een betere selectie gaan maken, investeren, extra brouwen, de smaak verrijken.

3) Eigenlijk is dit de scoreronde. De spelers scoren voor hun blends die nog in de lijst staan. Als ze uit de lijst vallen natuurlijk niet meer. Blends die populair zijn, worden minder gegeerd op termijn en dalen in waarde. Sommige blends behouden ook hun waarde.

Nadien wordt alles voor de volgende ronde klaargezet. Het spel eindigt op één van de volgende drie manieren :
- er zijn niet genoeg blendkaarten (er liggen er steeds drie open), die je moet proberen te brouwen
- een speler raakt aan het einde van z'n vier onderzoekssporen
- een speler heeft 21 punten verzameld

De spelers krijgen nu nog de extra punten voor hun onderzoekssporen en eventuele bonussen. De speler met de meeste punten wint het spel.
Het spel voorziet ook een makkelijkere leervariant en een heleboel extra varianten. Bovendien is er al een uitbreiding in de basisdoos voorzien en mochten wij ook de kickstarter-extra toevoegen aan onze doos. Voldoende materiaal voor héél wat speelplezier dus!

20-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
19-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Escape
Klik op de afbeelding om de link te volgen Escape - the curse of the temple (Queen games) :

+ de hit van Essen
+ soundtracks zijn te downloaden van de website van Queen zodat u ze kan afspelen met het medium dat u kiest
+ erg stresserend spel, waarbij je onmiddellijk onder druk komt te staan en echt wel samen moet werken
+ een coöp die dus echt wel werkt
+ als u spellen speelt om plezier te beleven en houdt van de nodige animo is dit zeker iets voor u
+ twee uitbreidingsmodules zijn reeds toegevoegd (we zijn het al gewoon van Queen games)
+ er is reeds een uitbreiding in aantocht en ik denk dat die ook zeker in de collectie zal komen
+ na 10 minuten (en geen seconde meer) weet u of u gewonnen heeft of verloren en kan u overschakelen op het volgende spel (of nog een keertje proberen natuurlijk

- u heeft best een cd-speler of mp3-speler bij de hand
- indien u zenuwachtig wordt als je gelijktijdig moet spelen, of als tijdsdruk u spontaan in uw broek doet plassen, zou ik dit niet aanschaffen of een pampertje aantrekken
- de herspeelbaarheid is niet dermate groot, als je telkens met andere mensen speelt, is het natuurlijk erg tof (het is zonder meer het perfecte demospel, vandaar ook de hit van Essen volgens mij)
- het spel meerdere keren na elkaar spelen is volgens mij niet echt goed voor de gezondheid, tenzij u uw bloeddruk omhoog wil krijgen

19-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Courtier (AEG)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Courtier is het eerste spel in de Tempestgroep, een groep van spellen die AEG lanceerde in Essen die zich allen afspelen in hetzelfde universum. Het valt ook onmiddellijk op aan de dozen en het artwork dat dit van één en dezelfde familie is. Toch proberen ze er op zich staande spellen van te maken, elk met hun spelprincipe.

Courtier is het eerste uit de reeks en hier is vooral de juiste kaartkeuze en verdeel-en-heers erg belangrijk. In Courtier is het de bedoeling om invloed uit te oefenen op de gevestigde waarde om zo in een goed daglicht te komen bij de elite. Invloed uitoefenen op de sleutelfiguren op het juiste moment zal tot succes leiden. Punten worden verzameld door vervulde petitiekaarten en er vallen ook nog bonuskaarten te rapen met enkele kaarten en mogelijkheden.

In je beurt ga je kaarten uitspelen om alzo invloed uit te oefenen op de "courtiers". Eens je de juiste courtiers controleert, kunnen zij de koningin misschien wel overtuigen van jou kunde en kan je op die manier een petitiekaart vervullen en punten scoren. De basisregels zijn op zich weer relatief simpel, maar er zijn wel wat kaarten die je laten zondigen tegen deze regels. De tekst op de kaarten heeft dan ook altijd voorrang op de basisregels.

Het spel begint met een openingsbieding om je hand samen te stellen. De spelers kiezen een combinatie van vijf invloeds- en/of krachtkaarten en veilen deze sets kaarten. Zo gauw iedereen een set heeft, geeft men het geboden aantal invloedsblokjes aan de algemene voorraad. Zij moeten het spel eventueel starten met minder invloedsblokjes. In je beurt doe je drie acties :
- speel één invloeds- of krachtkaart en doe wat op de kaart staat
- leg één of meerdere handkaarten af
- win één invloedsmarker van de voorraad
- vervul één van de petitiekaarten indien mogelijk (je hebt er één in hand en vier open op tafel)
- vul je hand tenslotte terug aan tot 5 kaarten

De petitiekaarten verwachten dat je het meeste invloed hebt bij bepaalde aristocraten. Als je in de desbetreffende klassen wint, dan leg je je invloedsblokjes daar weg, neem je de petitiekaart (vul je je hand of vitrine terug aan) en wordt de volgende modekaart omgedraaid. Deze kondigen een gebeurtenis aan. Zo gauw "The queen is arrested!" kaart eruit komt eindigt het spel onmiddellijk.

Courtiers controleren : je controleert een courtier als je méér invloedsblokjes hebt liggen op de desbetreffende persoon dan de andere spelers (neutrale blokjes tellen niet mee). Indien je de hele klasse domineert, krijg je bovendien een extraatje, dan krijg je een bepaalde eigenschap waarmee je weer tegen de regels mag zondigen.

19-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
18-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Libertalia
Klik op de afbeelding om de link te volgen Libertalia (Asmodée) :

+ Erg mooi materiaal
+ Duidelijke en eenvoudige spelregels qua spelverloop
+ Een spel dat erg leuk speelt met een hoger spelersaantal (4-6)
+ Perfect familiespel (als je het Engels een beetje machtig bent)
+ Leuk tussendoortje voor de veelspeler als je het allemaal niet te serieus neemt, maar je kan wél tactische keuzes maken in dit spel (en erg smerig spelen ook overigens )

- Het grootste nadeel voor mogelijke klanten is ongetwijfeld de taal. Dit spel is taalafhankelijk aangezien alle kaarten voorzien zijn van Franse of Engelse tekst. Ik moet wel bekennen dat een beetje basiskennis voldoende is.
- Met z'n tweeën is dit spel niet echt fantastisch (omdat het spelconcept zich hiertoe ook niet leent, maar wie durft er van 4-6 spelers op de doos schrijven?)
- De kaarten maken uiteindelijk het spel en daar laten de spelregels toch een steekje vallen aangezien er geen enkele kaart wordt verduidelijkt. Gevolg: een stevige FAQ op BGG. Op zich zijn de kaarten wel duidelijk, maar een overzicht in de regels is geen overbodige luxe (ook om aan de hand van de spelregels te kunnen inschatten wat het spel exact is)

18-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tzolk'in the mayan calendar (CGE)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Weken, zo niet maanden voor Spiel werd dit spel al gehypet en nadien zoals steeds in dit geval afgebroken, nog vooraleer iemand het spel in levende lijve had gezien, laat staan gespeeld. Natuurlijk heeft dit spel een unieke gimmick in de vorm van draaiende tandwielen, die aan elkaar zijn verbonden en op die manier zorgen voor een dynamisch en veranderlijk spelverloop waarmee je als speler dient rekening te houden.

Tzolkin kan je het best omschrijven als een worker-placement-game voor gevorderden. Het is meer dan enkel je arbeiders inzetten en de bijbehorende actie uitvoeren. Je moet met héél wat zaken rekening houden, vooral het draaien van de tandwielen, maar ook moet je ervoor zorgen dat je in de vier voedselseizoenen, voldoende voedsel kan afgeven om je arbeiders tevreden te houden. Eigenlijk doet het geheel me een beetje denken aan spelconcepten van verschillende andere spellen, het plaatsen van arbeiders doet me aan Manhattan project denken, de voedseljaren aan Agricola en de rest aan een samenraapsel van Stone age, Ninjato en andere worker-placements.

Als je aan de beurt bent, kan je ofwel arbeiders inzetten en hiervoor met het nodige graan betalen of ze terugtrekken en de acties die erbij horen uitvoeren. Let wel, je moet verplicht één van beide zaken doen. Heb je geen graag om arbeiders in te zetten en kan je er ook geen terugtrekken, dan dien je voor graan te smeken en ga je achteruit in de tempel omdat de goden je minachten.

Afhankelijk van waar je je arbeiders inzet zal je grondstoffen kunnen verzamelen (graan, hout, steen, goud of kristallen schedels), technologische vooruitgang boeken, gebouwen en monumenten bouwen, vooruitgaan op de tempelsporen en overwinningspunten sprokkelen. Om al deze zaken te overlopen, is het spel net ietsje te uitbreid en complex. Maar eens je bezig bent, lijken de symbolen echter duidelijk en is het allemaal redelijk logisch.

Als ik zeg dat je met allerlei zaken moet rekening houden, bedoel ik dat je de nodige grondstoffen moet verzamelen om bepaalde gebouwen te kunnen bouwen, graan om je arbeiders te voeden, extra arbeiders aanwerven om later weer te kunnen inzetten, punten verzamelen, vooruitgang boeken op de tempelsporen (aangezien deze ook twee maal tijdens het spel gescoord worden). Daarnaast mag je ook niet te lang wachten om je arbeiders van het bord te halen, want als ze van het tandwiel afvallen, zijn ze nutteloos en komen ze gewoon terug naar de voorraad.

Op het einde van het spel worden alle grondstoffen geconverteerd in graan, dat op z'n beurt wordt omgeruild in punten tegen een ratio van 4:1, 3 punten voor elke kristallen schedel en eventuele punten voor monumenten. Diegene die het meeste punten verzamelde, wint het spel.

18-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
17-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Nautilus
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nautilus (Asmodée/Libellud) :

+ Snel kaartspel dat je gerust naast Ballonrace kan leggen
+ Prachtige artwork die we van Libellud gewoon zijn
+ Men voorziet enkele kaarten met extra's en speciale kaarten zonder dat dit het spelmechanisme gaat overheersen
+ Best wel tactisch voor zo'n "eenvoudig" spelletje
+ Hoge kaarten of lage kaarten maakt niet uit, wat is een goede hand in dit spel en wat niet?
+ Een spelletje duurt niet al te lang, dus als het je ding niet echt is, geen probleem
+ Een spelletje duurt niet al te lang, dus als het totaal je ding is, dan kan je snel nog een keer

- Als je er niet zoveel aan vindt, dan zijn zes ronden wel wat repetitief
- Iets minder tactisch dan Ballonrace, minder confronterend alleszins
- Na enkele potjes kan ik nog wel niet echt zeggen of er nu een tactiek in zit om het spel te winnen

17-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dr. Who - the card game (Treefrog)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Met het schaamrood op de wangen moet ik u bekennen dat ik Dr. Who niet ken(de). Het schijnt een zéér bekende Britse tv-serie te zijn. Wat mij wel interesseert is het feit dat Martin Wallace hiervan een kaartspel maakte. Dit kaartspel komt in zeker zin overeen met Discworld - Ankh Morpork omdat je ook hier met de kaarten voor héél wat leuke dingen gaat zorgen. Het is echter niet volledig hetzelfde. Ten eerste zegt het thema mij persoonlijk véél minder, waarschijnlijk ook omdat ik de serie niet ken. Ten tweede ga je hier echt wel frontaal in de aanval. Het komt er eigenlijk op neer dat Dr. Who en nog enkele "goeie" proberen om jouw locaties te beschermen en dat je "gespuis" gaat inzetten om de locaties van de tegenstrevers te vernietigen. Laat het ons gerust een Revolver voor meer dan twee spelers noemen.

Hoeveel acties je kan uitvoeren hangt eigenlijk af van het aantal kaarten dat je op handen hebt. Weer iets nieuws te ontdekken ook bij mr. Wallace, nl. je moet minstens drie kaarten overhouden op het einde van je beurt, want deze geef je aan je rechterbuurman. Nadien trek je twee kaarten en eindigt je beurt. Later zal je dan weer drie kaarten van de volgende speler krijgen, zodat je vijf kaarten op handen hebt. Klinkt misschien allemaal een beetje vreemd, maar ik vind het wel goed gevonden. Nu moet je nog goed overwegen welke kaarten je wel en niet speelt, want je geeft ze cadeau aan je tegenstanders.

In je beurt kan je volgende acties gaan spelen :
- een locatiekaart spelen : leg ze voor je neer en neem de aangegeven tijdspunten (naast deze tijdspunten staan er ook nog overwinningspunten op deze kaarten voor het einde van het spel)
- één of meer verdedingskaarten spelen bij één van je locatiekaarten : er zijn vier soorten verdedigingskaarten en je mag slechts één van elke soort bij een locatie spelen. Zolang er geen aanvaller ligt, leg je de kaarten dicht en mag je er blijven aan toevoegen. Ligt er wel al een aanvaller, speel je de kaarten open en handel je het conflict af.
- één of meer aanvalskaarten spelen : je legt één of meer dezelfde soort aanvalskaarten bij een locatie van een tegenstrever en een eigen fiche erop (zodat je weet van wie de kaarten zijn). Liggen er nog geen verdedigingskaarten, dan speel je de kaarten dicht. Liggen er al wel verdedigingskaarten, dan leg je de kaarten open en handel je het conflict af.
- speel een ondersteuningskaart : voer uit wat er op de kaart staat en leg de kaart af
- plaats kaarten in je reserve : je mag max. 2 kaarten achterhouden, je legt ze voor je neer en kan ze ten allen tijde terug op handen nemen om te gebruiken
- koop kaarten voor tijdspunten : je mag kaarten aanschaffen voor 5 tijdspunten per kaart
- afleggen van 1 of 2 kaarten in ruil voor tijdspunten : je krijgt één tijdspunt per afgelegde kaart

Conflict :
Leg alle kaarten open die bij een locatie liggen. Neem eventuele tijdspunten zoals aangegeven op de kaarten. Vergelijk de sterkte van de twee kanten. Bij gelijke stand of meer verdediging wint de verdediger. Alle kaarten worden dan afgelegd. De verdediger plaatst een tardisfiche om aan te geven dat de locatie secuur is. De fiche beschermt de locatie tegen een volgende aanval, maar wordt daarna verwijderd.
Wint de aanvaller, dan worden de kaarten van de verdediger afgelegd en van de aanvaller kaarten met een gelijke waarde aan die van de verdediger. (Rory kaarten worden terug op handen genomen) De kaarten van de aanvaller blijven liggen en de locatie kan later terug herwonnen worden eventueel.

Wanneer de "Speleinde-kaart" uit de stapel wordt getrokken, wordt er nog een laatste ronde gespeeld, waarin alle spelers nog één actie mogen uitvoeren (zonder kaarten door te geven of te trekken). Ook wanneer een speler al z'n fiches (tardik of dalek) in het spel heeft, eindigt het spel (onmiddellijk in dit laatste geval). Daarna worden de scores berekend. Je scoort de punten van de locaties die je beheerst, zowel eigen als vreemde. De speler met de meeste punten wint!

17-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
16-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Diavolo
Klik op de afbeelding om de link te volgen Diavolo (Asmodée) :

+ Snel reactiespel in de Jungle Speed traditie
+ Pedagogische aspect iets groter dan enkel kaartjes herkennen zoals bij Jungle speed
+ Razendsnel optellen, aftrekken, verschil berekenen
+ Erg leuke poppetjes om te grijpen en mooie, grote grijze dobbelsteen
+ Eenvoudige spelregels

- Als je brein niet echt een zesde vitesse haalt, is dit niet je ding
- Als je niet van reactiespellen houdt, laat je het beter links liggen
- Net zoals bij al die grabbelspellen zorg je best voor een vrije speeltafel, zodat er geen gewonden vallen of glazen worden omgestoten

16-11-2012 om 14:30 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snowdonia (Surprised Stare games Ltd.)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Snowdonia is zo'n spel waar je mij wel warm voor kan krijgen. Een worker-placement-game, jawel toch weer een worker-placement-game. Ook dit keer, toeval of niet, zijn er treintjes bij betrokken. Geen mooie plastieken miniatuurtreinen, dat is misschien het enige minpuntje. Een opmerkelijke vaststelling bij dit spel is dat het speelbord eigenlijk enkel overzichtjes huisvest en dat de dingen die er echt toe doen kaarten zijn die rondom het speelbord liggen.

Rondom het bord wisselen treinspoorkaarten en stationkaarten zich af in een vooropgestelde volgorde. Onderaan het bord liggen treinen die vanaf de tweede gebeurtenis kunnen aangeschaft worden. Zo'n treintje is geen must om het spel te winnen, maar ze helpen wel, want u kan weer net dat ietsje extra bij bepaalde acties.

Het spel verloopt over verschillende ronden, totdat de laatste spoorkaart is bebouwd met een spoor en het station van Yr Wyddfa (die Welsche taal is niet altijd makkelijk) is bereikt. In het begin van een ronde gaan de spelers hun twee pionnen beurtelings inzetten op de verschillende acties. Het bezit van sommige treinen laat toe om een extra arbeider (pion) aan te schaffen en dus onmiddellijk te kunnen inzetten.

Daarna worden de verschillende acties één voor één uitgevoerd en wordt de arbeider teruggenomen. Acties zijn niet optioneel, ze dienen te worden uitgevoerd. Vooraleer we de acties gaan uitvoeren, is het mogelijk om contractkaarten op tafel te spelen. In het midden van deze kaarten staan er enkele extra's die je verwerft bij bepaalde acties. De kaarten blijven geldig tot het einde van de ronde en blijven voor de speler liggen aangezien ze op het einde van het spel nog punten kunnen opleveren.

De acties :
1) Stockyard : neem 3 ijzer en/of steen uit de algemene voorraad naar je persoonlijke voorraad of neem 1 kool en 2 ijzer en/of steen. Sta je overigens op de laatste plaats van deze actie wordt je de startspeler in de volgende ronde.
2) Excavation : verwijder een aantal puinblokjes overeenkomstig met de waarde van ontginningsfiche. Je verwijdert puin in volgorde van de spoorkaarten. Indien al het puin van de spoorkaarten is verdwenen, neem je dat van de stationskaart. Indien je het laatste blokje van een vak van een stationskaart verwijderd, leg je er een eigen blokje (dit levert punten op aan het einde van het spel)
3) Works : zet 3 ijzer om in 1 stalen staaf of ruil 2 puin om in 1 steen. Je mag deze actie tot 3 keer uitvoeren in welke combinatie dan ook.
4) Lay track : Leg het aantal stalen staven, overéénkomstig met de waarde van de "lay-track-marker", af en draai een volledig ontgonnen spoorkaart om. Leg je eigen blokje op deze kaart (dit levert punten op aan het einde van het spel)
5) Build : indien de ganse weg naar een station is vrijgemaakt, kan er op het station gebouwd worden, de speler geeft de grondstoffen af zoals aangegeven op de stationskaart en plaatst een eigen blokje op de kaart (dit levert punten op aan het einde van het spel). Met deze actie kan een speler ook een trein aanschaffen, indien dit al toegelaten is.
6) Site office : Neem een kaart uit de drie openliggen contractkaarten. Je legt deze kaart recht voor je af (zo zit ze nog in je hand), als je de actie gebruikt draai je ze 90°
7) Move the surveyor : verplaats je opzichter één station verder (meer kan je met deze pion niet doen). Afhankelijk waar hij het spel eindigt, scoor je punten.

Nadat alle acties zijn uitgevoerd, vul je de contractkaarten terug aan. Nadien pas je het weer aan. Bij zonnig weer gaat het werken makkelijker en krijg je een +2 op ontginnen en +1 op het leggen van een spoor. Bij regen een -1 op ontginnen en een -1 op en spoor leggen. Bij mist kan er niet ontgonnen worden of sporen worden gelegd. Deze acties vallen dan volledig weg. Tenslotte wordt de stockyard nog aangevuld.

Op het einde van het spel tellen de punten van je blokjes op spoorkaarten, stationskaarten, één welbepaalde trein en de bonuspunten van contracten.

Nog tot slot : dit spel is in het Duits reeds opgepikt door Lookout games, het zou me dan ook niet echt verbazen dat binnen afzienbare tijd ook een Nederlandse uitgeverij het spel op de markt zal gooien.

16-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
15-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Atlantis rising
Klik op de afbeelding om de link te volgen Atlantis rising (Z-man) :

+ prima kwaliteit van het materiaal
+ coöp met een leuk thema, maar dit is persoonlijk
+ volgens mij erg moeilijk om te winnen, zelfs met de makkelijkste opdrachtkaarten
+ je voelt dat je constant onder druk staat en dat je acties te kort komt
+ de kaarten maken echt wel een verschil, ze zijn ongetwijfeld een must om het spel te kunnen winnen
+ de spelregels zijn niet al te moeilijk en te uitgebreid

- de spelersborden/personages zijn gedrukt op mat papier, mocht toch wat steviger glanzend karton zijn
- een dobbelsteenrol is aanwezig, het is aanpasbaar, maar kan frustrerend zijn
- prijzig spelletje gezien het beperkte materiaal (het is mooi, maar zo erg veel materiaal is het niet)

15-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oddville (What's your game?)
Klik op de afbeelding om de link te volgen What's your game kennen we hoofdzakelijk van hun big-box-games zoals Vasco da gama en Vinhos. Ook dit jaar was het de bedoeling om met zo'n klepper naar Essen te komen, maar Madeira : pearl of the Atlantic heeft het niet gehaald. Geen erg dit keer (ook Vinhos haalde het niet vorig jaar), want ze brachten nog twee andere spellen mee. Asgard (waarover later meer) en het kleine doosje van Oddville.

Ik durf u nu al te vertellen dat dit één van mijn Essen favorieten zal worden. Een klein doosje met niet al te veel materiaal, maar wel met héél wat diepgang. U gaat in Oddville bouwen aan een stad en probeert dit natuurlijk weer als beste te doen om alzo de winst naar u toe te trekken. Het spel omvat 64 kaarten die een dubbel gebruik hebben, aan de éne kant zijn het munten aan de andere kant gebouwen (dit weten we wel te smaken). Daarnaast heb je een grondstoffenbordje (lekker handig, dan heb je geen kilo's hout of fiches nodig), 12 karakterkaarten (waarmee je wat tegen de basisregels mag zondigen), 4 arbeiderskaarten per speler en 9 arbeiders per speler.

In een beurt mag een speler slechts één actie uitvoeren, dus het gaat vooruit, dat kan ik u al vertellen. Ofwel beslis je om een arbeiderkaart te spelen ofwel ga je bouwen aan Oddville. Zo gauw een speler z'n 6de arbeider in Oddville heeft staan, eindigt het spel en worden de punten geteld.

1) Speel een arbeiderkaart : deze kaarten tonen steeds drie zaken, waaruit je er één (en slechts één) kan kiezen :
- verkrijg geld : neem het aantal geldkaarten van de stapel zoals aangegeven op de arbeiderkaart (handlimiet geld is 5)
- verkrijg één grondstof : plaats een arbeider op het goedkoopste vak van één van de afgebeelde grondstoffen, betaal de eventuele kost (0,1 of 2 geld).
- verkrijg één gebouw : kies een gebouw uit de zes openliggende gebouwen, je arbeiderkaart geeft aan hoeveel dit zal kosten, de eerste in de rij zijn meestal gratis, de laatsten kosten je meestal wel geld. Je legt het gebouw voor je neer (max. 2), schuift de gebouwen door naar links en vult de rij terug aan (rechts)

2) Bouwen aan Oddville :
- kies een gebouwkaart die voor je ligt
- betaal de kosten zoals aangegeven op de kaart door arbeiders terug te halen van het grondstoffenbord
- plaats de gebouwkaart in Oddville (centraal op de speeltafel) volgens enkel bouwregels (orthogonaal, wegen en huizen moeten passen, niet boven het centrum bouwen, de gebouwen niet draaien)
- zet één van je arbeiders op de pas gebouwde kaart
- ontvang de gildebonus zoals aangegeven rechtsboven op de kaart
- ontvang de bonus van de aangrenzende gebouwen (orthogonaal) die met een weg verbonden zijn
De gildebonus geeft je een karakterkaart van de desbetreffende gilde en laat je zondigen tegen de regels (erg leuke kaarten bij)
De andere bonussen geven je een grondstof, een geld, laten je een grondstof omruilen, ...

Zo gauw een speler zes arbeiders in de stad heeft staan, eindigt het spel en worden de punten geteld :
- de punten van de kaart waarop de arbeider staat en eventuele extra punten zoals aangegeven op het gebouw
- de punten zoals aangegeven op de karakterkaarten
- één punt voor elke resterende grondstof

15-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
14-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Ginkgopolis
Klik op de afbeelding om de link te volgen Ginkgopolis (Pearl games/Z-man) :

+ Xavier Georges is de auteur. (punt!)
+ Het spel ademt een speciale sfeer uit, het is moeilijk te omschrijven
+ Het spel klopt en werkt ook, de mechanismen die wat gemaakt overkomen werken wonderwel
+ Er is hier erg veel aan de gang, na één keer spelen weet je nog niet hoe je het allemaal in de hand kan werken
+ Hou je van een brainburner, zonder dat deze al te zwaar en lang is, dan is dit een fijn spel
+ Het thema is misschien wat raar, maar het past wel bij een abstract spel dat het toch wel eigenlijk is
+ De overzichtjes op de zichtschermen zijn erg handig, ook voor het uitleggen van het spel

- als je enkel de spelregels leest zonder te spelen, dan kan je blijven lezen vooraleer je het begrijpt,
pas als je het een speelbeurt hebt gegeven wordt er erg veel duidelijk
- wederom dezelfde opmerking als we altijd moeten geven bij Pearlgames, Belgische firma en geen Nederlandstalige spelregels,
al vaak aangeboden om het te mogen vertalen, maar er komt geen gehoor

Conclusie : Pearl games brengen spellen op de markt die echt wel binnen mijn kraam passen. Troyes was een topper en ook Tournay (de iets lichtere versie van Troyes) vond ik erg leuk. Dit spel is iets totaal anders qua thema en artwork, maar ze slaan weer de nagel op de kop. De vermanende vinger wat onze taal betreft, stoppen we dan ook snel weer weg. Als ze zo'n spellen blijven maken, dan zijn we trots dat Pearl games een Belgische uitgeverij is.

14-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fairy land (Lo Scarabeo/Elfin werks)
Klik op de afbeelding om de link te volgen Fairy land is nog eens een goed ouderwets set-collecting-spel. Het viel me op dat ik bijzonder weinig kaartspellen uit Essen meebracht en ook deze stond aanvankelijk niet op onze lijst. Met wat geluk liep ik de uitgever tegen het lijf en hij prees me dit spel aan terwijl ik een ander spel aan het oppikken was. De man die me aansprak was niemand minder dan de auteur van "Kingsburg", dus alleen om die reden leek het zeker een goed idee om dit spel eens een kans te geven.

Het spel bestaat uit drie typen kaarten : elfkaarten, boskaarten en hofkaarten. Er worden drie boskaarten opengelegd en deze vormen de vitrine. Er zijn steeds drie stapels in de vitrine. De hoofdbedoeling is het verzamelen van bloemen en dieren die in de boskaarten zitten verstopt. Daarnaast kun je ook andere elfkaarten tegen het lijf lopen, zodat je meer mogelijkheden hebt en tenslotte zijn er ook nog goblins en ogres die je beter ontwijkt.

Als je aan de beurt komt, doorloop je de volgende stappen :
1) Voeg twee kaarten toe aan de stapels van de vitrine. Deze moeten verdeeld worden over de stapels, dus niet samen in één stapel. Als je ogres of goblins trekt, moeten deze aan de stapel toegevoegd worden, waar het minst "kwaadaardige" kaarten liggen.
2) Voer één actie uit. Je hebt de keuze uit : veil een stapel uit de vitrine, ga op audiëntie bij de koningin, bezoek de druïden, gebruik een voorwerp.
- veil een stapel uit de vitrine : kies een stapel, iedereen mag om beurten een bod doen, de startspeler als laatste. Diegene die het meeste biedt, krijgt de stapel en legt deze open voor zich neer. Je betaalt de geboden waarde met elfkaarten en legt deze open voor je af. Indien niemand biedt op de stapel wordt de stapel afgelegd.
- leg een aantal elfkaarten open voor je af, neem een aantal hofkaarten (gelijk aan de waarde van de gespeelde elfkaarten -1) en houdt er één. De hofkaarten zijn voorwerpen die je kan gebruiken tijdens het spel. Ofwel zijn ze van permanente duur, je legt de kaart open of ze zijn één maal bruikbaar als ze gespeeld worden, je neemt deze op hand en speelt ze op een later tijdstip uit. Indien de hofkaarten zijn opgebruikt, is deze actie niet meer mogelijk.
- leg een aantal elfkaarten open voor je af, neem een aantal druïdenkaarten (gelijk aan de waarde van de gespeelde elfkaarten -1) en houdt er één. Deze kaarten zijn ook gewone boskaarten. Leg de gekozen kaart open voor je af. Indien de stapel is opgebruikt, is deze actie niet meer mogelijk.
- speel een hofkaart die je reeds verzamelde en voer het effect uit
3) Elke stapel in de vitrine die uit zes of meer kaarten bestaat, wordt afgelegd.

Wanneer de stapel boskaarten is opgebruikt, wordt de lopende ronde nog afgewerkt en worden de punten uitgereikt. De speler met de meeste punten wint het spel.
Punten :
- dieren : diegene die er het meeste verzamelde van een soort, krijgt de punten (zie tabel in spelregels)
- bloemen : punten voor het aantal bloemen dat je verzamelde van de verschillende soorten (zie tabel in spelregels)
- verschillende bloemen : variëteitenbonus voor verschillende bloemen die je hebt (zie tabel in spelregels)
- goblins : 2 minpunten voor de speler met de meeste goblins
- voorwerpen : sommige voorwerpen leveren punten op (zie kaart)
- elfen : niet gebruikte elfkaarten (in je hand) worden opgeteld, diegene met de hoogste waarde scoort nog drie punten.

14-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2012
>> Reageer (0)
13-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : 1984 - Animal farm
Klik op de afbeelding om de link te volgen 1984 - Animal farm (Kuznia gier) :

+ 1ste keer getest op 11 november, Wapenstilstand, de perfecte datum om dit spel te spelen
+ die zotte Polen hebben het 'm weer gedaan
+ voor liefhebbers van dit soort spellen is het echt wel een toppertje
+ het onderhandelen en vormen van allianties is een erg leuk spelgegeven (als je ervan houdt, dus kan ook bij negatiefjes staan)

- met z'n drieën is het niet zo interessant, met z'n vieren is het volgens mij top
- de spelregels zijn weer niet zo goed geschreven, er blijven toch wel wat vragen over (de FAQ eens checken op BGG, als die er al is)

Conclusie : Dit spel zal ongetwijfeld weer voor- en tegenstanders hebben. Het is wit of zwart in dit soort spellen, je bent een fan of je vindt het totaal niets. Ik reken mezelf zeker bij de eerste groep. Een eerste speelsessie met z'n drieën is ons bevallen, maar je merkt dat een extra speler het pittiger zou maken. Enkele hiaten in de spelregels (waaronder een slechte vertaling, zelfs naar het Engels) zijn voorlopig de enige afknappers. We gaan zeker proberen om zo snel mogelijk een extra speelsessie te organiseren met vier of vijf.

13-11-2012 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blog



Contact via mail :

spellenkanaal (at) gmail (dot) com

Categorieën
  • "Kaartje leggen" (5)
  • Essen 2009 (47)
  • Essen 2010 (27)
  • Essen 2011 (45)
  • Essen 2012 (137)
  • Essen 2013 (212)
  • Essen 2014 (85)
  • Essen 2015 (86)
  • Essen 2016 (77)
  • Essen 2017 (76)
  • Hete hangijzers (6)
  • imprESSENs (651)
  • Nürnberg 2012 (17)
  • Nürnberg 2013 (17)
  • Spelen met SpinLi (318)
  • Spellen in beeld (77)
  • Tussendoortjes (9)

  • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

    Links
  • Spellenlijst SpinLi
  • Bordspelmania : forum
  • Ditterio's blog
  • Spel(l)enderwijs
  • Boardgamegeek
  • De tafel plakt ! (Dominique)
  • SpinLi's nieuwe blog !!!
  • Spellenclub Pallieter (Lier)
  • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
  • Spelregels.eu

    Foto

    5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
    Klik op het logo om hun site te bezoeken.
    Inhoud blog
  • Solar Flux
  • Elk einde heeft een nieuw begin ...
  • Photosynthesis (Blue Orange Games)
  • Nutz (Blue Orange Games)
  • Katarenga (Huch)

    Blog als favoriet !

    Archief per maand
  • 12-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs