IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
Online webshop uit Oostende (aanrader voor Ameritrash!)
Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
19-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tilting at windmills (Cogitate games)


In "Tilting at windmills" gaan twee spelers aan de slag als "dromer" Don Quixote en z'n realistische tegenhanger Sancho Panza. Ze proberen beiden zo veel mogelijk reuzen/windmolens te verslaan om de broodnodige overwinningspunten te verzamelen. Ook wanneer een speler geen lansen meer heeft, eindigt het spel en wint de tegenstrever.

In elke ronde gaan de beide personages op een speelbordje elkaar tegemoet om de "lansen" te kruisen. Ze doen dit door het uitspelen van bewegingskaarten. Afhankelijk van waar ze elkaar tegen het lijf lopen zal Don Quixote of Sancho Panza aan het langste eind trekken. 

Het spel bestaat uit een speelbordje, 30 bewegingskaarten van Don Quixote, 30 bewegingskaarten van Sancho Panza, 15 windmolen/reuzenkaarten, 11 missiekaarten, 14 lanskaarten en een figuur voor beide spelers. Schud de bewegingskaarten van elke speler afzonderlijk en neem elk 4 kaarten op handen, de resterende vormen een trekstapel. De windmolen/reuzenkaarten worden geschud en naast het speelbord gelegd, met de reus zichtbaar. Elke speler krijgt ook 2 missiekaarten op handen. De 7 lanskaarten van z'n spelerskleur legt elke speler voor zich, met de ongebroken kant zichtbaar. Het speelbordje wordt samengesteld en tussen de spelers gelegd, hun speelfiguren worden op de plaats gezet aangegeven door het getal op de zichtbare reuskaart.  Het spel verloopt over verschillende ronden, tot de reuzenkaarten allemaal zijn uitgedeeld of tot een speler al z'n lansen is verloren.
Om beurten spelen de spelers bewegingskaarten aan hun kant van het speelbord en verplaatsen hun figuur het aangegeven aantal plaatsen richting de andere figuur. Daarna vul je je hand aan tot vier handkaarten (in de normale mode van het spel 1 kaart dus).

Zo gauw beide speelfiguren samen komen te staan, eindigt de lopende ronde en wordt er gekeken wie de reuzenkaart wint.
- indien de figuren elkaar ontmoeten op de brug of aan de kant van Panza, dan wint de Don Quixote. Hij neemt de reuzenkaart en legt deze open (reuskant) voor zich. Daarnaast draait hij ook het afgebeeld aantal lansen naar de kapotte kant. Indien hij zonder lansen valt, verliest hij het spel
- indien de figuren elkaar ontmoeten aan de kant van Quixote, dan wint Sancho Panza. Hij neemt de reuzenkaart en draait ze naar de windmolenkant. Deze speler breekt geen lansen in dit geval.

Nadat de reuzenkaart is uitgedeeld, komt de volgende kaart tevoorschijn en worden de figuren terug op de weg geplaatst. De uitgespeelde bewegingskaarten worden afgeruimd en in een aflegstapel gelegd en een nieuwe ronde start. Indien er geen reuzenkaarten meer zijn, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten. Bij gelijkstand wint de speler met de minste reuzenkaarten.

Tijdens een beurt mag een speler z'n missiekaarten spelen, als hij aan de voorwaarde voldoet die erop staat. Deze kaarten leveren extra punten op aan het eind van het spel.

Je kan het spel ook inkorten door het aantal reuzenkaarten te beperken tot 5 of 10 (ipv 15). Daarnaast is er ook een tactische variant waarbij de symbolen die op het speelbord ook gebruikt worden en er een andere vorm van bewegingskaarten trekken wordt gehanteerd. 
In plaats van gewoon handkaarten bij te trekken van je trekstapel, worden er kaarten gekozen uit een vitrine die naast de trekstapel wordt gelegd. Er liggen steeds vier kaarten open waaruit de speler kan kiezen.
De symbolen kunnen enkel gebruikt worden als je je beweging exact op dit symbool eindigt :
- speel een extra bewegingskaart
- zet een pion 1 of 2 stappen naar elkaar toe
- zet een pion 1 of 2 stappen uit elkaar
- de tegenspeler moet z'n handkaarten afleggen en vier nieuwe nemen
- je mag een lans terug herstellen
- je mag twee lansen terug herstellen
- je mag naar de handkaarten van de tegenstander kijken
- je mag een aantal handkaarten ruilen met die van de vitrine

Titel : Tilting at windmills
Auteur : Csepi Balazs
Uitgeverij : Cogitate games
Aantal spelers : 2
Speelduur : 30 min.
Leeftijd : 12+

19-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
18-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Keyper
Keyper (R&D games) :

+ een doosje tjokvol materiaal aan de gekende "Key-quality"
+ een spel in de geest zoals z'n voorgangers, maar toch een totaal ander speelgevoel
+ gekende iconografie, zoals uit de vorige spellen in de reeks, zodat het allemaal vertrouwd aanvoelt
+ fan van Richard Breese en z'n spellen
+ interactie, maar wel vooral positief getint, zodat je gedurende het spel opbouwt ipv afbreekt
+ fraai, tactiel materiaal in de vorm van animeeples en edelsteentjes
+ nieuwe spelmechanismen en materiaal, hier zijn er toch enkele te ontdekken
+ de positieve interactie zorgt hier soms echt voor kopzorgen, ga ik mee of niet, en bezorg ik hiermee mijn tegenspeler ook een voordeel
of ga ik resoluut voor eigen winstbejag, maar dan in kleinere mate
+ de scores liggen aan het eind van het verhaal bijzonder dicht bij elkaar
+ de vouwbare bordjes leken misschien een kwetsbaar gimmick, maar deze zijn erg fraai en stevig
+ de spelregels zijn erg goed geschreven en er is een volledig overzicht van alle tegeltjes

- ben je geen fan van het artwork van de Key-reeks, dan ga je je nu ook weer ergeren
- er zijn enorm veel mogelijkheden om aan punten te komen, maar je moet een duidelijke weg kiezen, want anders ga je de pedalen verliezen
- in het begin kan het overweldigend overkomen, maar eens je er een potje hebt opzitten, is dit allemaal duidelijk
- de wuivende "keypers" zijn niet erg zichtbaar tussen de andere meeples, deze hadden in mijn ogen gerust een maatje groter mogen zijn

Conclusie : Vooraleer je naar de winkel spurt om dit spel te gaan kopen, wil ik toch even duiden dat ik een grote fan ben van Richard Breese en z'n Key-reeks. Hij heeft me nog maar weinig ontgoocheld en ook nu doet hij dit niet. Keyper is een spel dat vertrouwd en herkenbaar overkomt, maar dat toch totaal anders aanvoelt. De iconografie is herkenbaar voor mensen die Keyflower hebben gespeeld, maar op zich is het een totaal ander spel. Het is een spel waarin positiviteit centraal staat, je kan elkaar een beetje de loef proberen af te steken, maar elke blokkade levert misschien weer andere voordelen op. Je gaat een goed evenwicht moeten vinden tussen meegaan met je tegenspeler of niet, een perfecte timing hanteren voor het plaatsen van je Keyper en een balans vinden tussen aankopen en bouwen van nieuwe gebouwen enerzijds en het opwaarderen van je bestaande gebouwen anderzijds. De festivals zijn leuke hebbedingetjes waar je naartoe kan spelen naar het einde van een seizoen toe, maar ze zijn ook geen must in mijn ogen. Tactisch kan je echt wel leuke combo's gaan maken en ook punten tijdens het spel sprokkelen door te optimaliseren en een teveel aan grondstoffen verkopen via de bootactie. Het is een echt optimaliseer-spel waarbij je goed in het oog moet houden waar je op lange termijn naartoe wil en welke kleine zij-sprongetjes je kan maken om punten mee te sprokkelen. Probeer vooral je keyples zo snel mogelijk in te zetten, zodat je ze een tweede keer kan laten werken en dan vooral diegene die de actie met zich meebrengen die je nodig hebt. Ik kijk al enorm uit naar mijn volgende sessie, want dit spel heeft nog héél wat geheimen en tactieken prijs te geven. 

18-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
17-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keyper (R&D games)


Keyper is de nieuwste telg in het gamma van R&D games, de uitgeverij van één van mijn favoriete designers Richard Breese.
Ook nu weer speelt het spel zich af in de wondere wereld van Keydom. De illustraties zijn echter dit keer niet van Juliette Breese, de zus van, maar men heeft zich toch gehouden aan de gekende stijl en iconografie. 

In Keyper gaan de spelers in vier seizoenen aan de slag om een zo goed mogelijke economische motor op gang te brengen die hen veel overwinningspunten oplevert. Er is een zekere portie van interactie mogelijk in dit spel, maar die is vooral positief, je gaat elkaar een beetje blokkeren, maar vooral ook verder helpen en dat is een fijn gegeven. De doos zit tjokvol materiaal. Je krijgt 4 spelersborden, 4 vouwbare (!) landborden, een heleboel tegels (in de vier seizoenen, thuistegels, festivaltegels), 4 keypers (meeples die wuiven), 32 keyples (meeples in diverse kleuren die gespecialiseerd zijn in hun domein/kleur), 8 scoremarkers en twee volle zakken met houten grondstoffen en dieren, zijnde klei/hout/rots (grondstoffen), baksteen/balk/steen (producten), graan, kippen, koeien, herten, geiten, paarden, varkens, schapen en wilde zwijnen. Tenslotte zijn er ook nog vier soorten edelstenen in het spel die je kan ontginnen, verwerken en verzamelen, zijnde emerald, goud, robijn en saffier. Ook een zakje om de tegels te bewaren en de spelregels krijg je er nog bij.Keyper is een pure worker-placement waarbij de spelers grondstoffen gaan verzamelen door hun keyples op de landborden te plaatsen. Op deze manier komen ze gewoontegetrouw aan grondstoffen, dieren of edelstenen. Daarnaast gebruiken ze sommige plaatsen om tegels te verwerven, om tegels te mogen bouwen of eerder gebouwde gebouwen te upgraden. Aan het einde van elke ronde (als alle keyples en keypers zijn ingezet), kan je nog punten veroveren door aan het festival mee te doen. Hiervoor moet je de afgebeelde grondstoffen op de festivaltegel gewoon kunnen tonen, je hoeft ze niet af te geven. Na vier jaren tel je de punten op van alle tegels die je bouwde, de eigenschappen leveren soms extra punten op, alsook de punten van de festivals en de punten die je verzamelde tijdens het spel met de bootactie, zijnde het verkopen van grondstoffen en dieren. De speler met de meeste punten wint het spel.Er zijn echt wel enkele twists en nieuwigheden die dit spel zeer interessant maken ten opzichte van een traditionele, gekende worker-placement.
Ten eerste zijn er de landborden, deze kan je buigen en vouwen naar vier kanten, zodat je telkens andere velden beschikbaar krijgt. Na elk seizoen claimt elke speler zo'n bord en mag dit gaan vervormen naar wens. Je moet er enkel voor zorgen dat het seizoen dat je gaat spelen afgebeeld staat op het landbord.
Daarnaast is er het meegaan tijdens de beurt van een andere speler. Als een speler één van z'n keyples op een veld plaatst, vraagt deze aan de medespelers (klokgewijs) of ze willen meegaan op deze actie. Is dit het geval, dan moet deze speler een keyple in dezelfde kleur (of wit, want dit is een soort joker) kunnen plaatsen op hetzelfde veld. Het voordeel is dat beide spelers nu gaan samenwerken en een extra grondstof zullen krijgen (of een extra tegel, bouwactie, upgrade, ...).
Ook de kleuren van de keyples zijn belangrijk. De kleur geeft aan in welk domein de keyple gespecialiseerd is. Plaats je deze kleur op een veld met dezelfde kleur (ook via symbolen aangegeven voor kleurenblinden), dan ontvang je een extra grondstof. In het beste geval kan je dus 3 grondstoffen ontvangen met één actie, door een keyple te plaatsen op een veld in z'n eigen kleur en nog iemand te vinden die meegaat op deze actie.
De keyper is een aparte meeple (die zwaait) en die je in je beurt kan plaatsen ipv een keyple. Je plaatst deze keyper op een landbord naar keuze (en dat nog vrij is) en claimt hiermee het bord voor de volgende ronde en vooral de keyples die erop staan. Dit bord bepaalt met welke kleuren van keyples je in het volgende seizoen aan de slag kan gaan en dat is reuze interessant. Vanaf het moment dat een speler al z'n keyples en keyper heeft ingezet, mag hij in z'n beurt keyples voor een tweede keer gaan laten werken. Hiervoor mag hij de keyples op z'n geclaimde landbord en eigen speelbord gaan platleggen en wederom de grondstoffen, acties, tegels, ... verwerven. Vanaf het moment dat je een keyple plaatst, is deze overigens niet meer je eigendom. Je mag keyples gerust plaatsen op een geclaimd landbord, maar dan weet je dat je je tegenstander een keyple cadeau doet. Het is wel zo dat in elk seizoen elke speler start met max. 8 keyples. Het teveel dat een speler kan hebben, wordt op z'n torenbordje geplaatst. Wanneer hij dan in het volgend seizoen z'n keyper plaatst, krijgt hij hiervoor grondstoffen en dieren zoals afgebeeld op het torenbordje.Als je tegels gaat bouwen (één van je starttegels of verworven tegels tijdens het spel), bouw je deze op je veld (groen) of in je stad (bruin), dit is erg duidelijk want de tegels dragen dezelfde kleuren. De kostprijs van het bouwen staat linksboven op de tegel en is vaak een grondstof of producten in een bepaalde kleur. Je kan door bepaalde acties ook de bouwkosten gaan reduceren met één, maar je moet minstens één grondstof betalen, gratis bouwen zit er op deze manier niet in. Vanaf dit moment kan je de gebouwde tegel ook gaan upgraden door hem om te draaien. De achterkant toont vaak dezelfde actie, maar voordeliger, sterker of meer overwinningspunten waard. De prijs voor het upgraden van een veldtegel is één grondstof naar keuze, het upgraden van een stadstegel kost je één product. 


De boottegels zijn ter beschikking van de spelers gedurende elk seizoen. De speler neemt een boot naar keuze en plaatst deze op het water van een landbord naar keuze. Daarna kan hij de afgebeelde grondstof nemen of deze verkopen. Hiervoor ontvang je telkens 2 punten per verkocht item. Deze punten worden op het spelersbord bijgehouden met de scoremarkers. Als je een lichtblauwe keyple gebruikt hiervoor mag je 2 acties uitvoeren, gaat er nog iemand mee kan je wederom 3 keer de actie doen. Het is dan bijvoorbeeld mogelijk om 2 keer een grondstof te nemen en 1 te verkopen. Het is wel niet toegelaten om een soort te nemen en dezelfde soort te verkopen. Je hebt telkens keuze uit 2 soorten op een boottegel, vaak de combinatie grondstof en dier.

Als de laatste speler z'n laatste keyple of keyper geplaatst heeft, krijgen alle andere speler nog één "neerleg"beurt en dan eindigt het lopende seizoen. De speler die als laatste een meeple inzette, wordt ook de startspeler in het volgende seizoen. In de opschoonfase kunnen de spelers een festival houden door de gevraagde grondstoffen en dieren te laten zien en de tegel open te leggen. Daarna moet elke speler controleren of hij al z'n dieren in een stal kan plaatsen. Dieren die geen plaatsje hebben, worden afgelegd. De boottegels (6) worden terug geschud en er worden er 4 willekeurig weerhouden om in de volgende ronde mee te doen. Ook de vitrine met tegels wordt opgeruimd en terug aangevuld tot acht tegels. Dit laatste gebeurt natuurlijk niet meer na het winterseizoen, want dan tellen de spelers enkel nog hun punten.Titel : Keyper
Auteur : Richard Breese 
Uitgeverij : R&D games
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 90-120 min.
Leeftijd : 14+

17-10-2017 om 06:10 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
14-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Elysium
Elysium (Space cowboys) :

+ wat een fraaie inlay hebben die spellen van Space cowboys toch, hier een heuse Griekse tempel
+ je kan met 8 verschillende godenfamilies aan de slag gaan, in een spel gebruik je er vijf, dus héél wat combinaties mogelijk
+ de kaarten en iconografie is divers, gelukkig is er een volledig en handig overzicht van alle kaarten voorzien
+ in z'n core is dit een erg snel, makkelijk en vlot spelletje
+ het systeem van de gekleurde zuilen die je ter beschikking moet hebben om kaarten te claimen is tof gevonden
+ er is héél wat interactie mogelijk als je je tegenstanders in het oog gaat houden, maar tijdens je eerste speelsessies ga je dat nog niet doen
+ je hebt het gevoel dat dit spel véél te snel over is, een goed punt naar onze bescheiden mening
+ het spelverloop is zo uitgelegd, en eens bezig loopt dit spel als een trein
+ het artwork is verzorgd door verschillende illustratoren en ze zijn allemaal even geslaagd

- al die verschillende kaarten, het is wel even wennen
- de tekst staat ook samengevat op de kaart, maar dan moet je toch even van naderbij gaan kijken
- het spel is zo leuk dat het te snel voorbij is, 5 rondjes dat is echt wel zo voorbij
- vooralsnog zijn er nog geen uitbreidingen voor het spel, maar we zien nog véél mogelijkheden voor extra godenfamilies

Conclusie : het heeft z'n tijd geduurd vooraleer dit spel aan onze collectie toegevoegd kon worden. Het spel is een tijd out-of-print geweest en dat kan enkel maar benadrukken hoe populair dit spel op korte tijd is geworden. Gelukkig is het nu terug beschikbaar voor iedereen die een goed spel wel weet te appreciëren. De mensen van Space cowboys hebben ons nog niet al te vaak ontgoocheld (lees : nooit!) en doen dit nu zeker ook niet. Je gaat onmiddellijk gecharmeerd zijn door het eenvoudige spelprincipe, maar de manier waarop de spelelementen in elkaar grijpen is erg aantrekkelijk. Bovendien is het echt ook wel een spel voor de veelspeler door de diverse mogelijkheden, de combo's die je met kaarten kan gaan maken en de kleine, doch belangrijke beslissingen die je elke beurt moet nemen.

14-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
13-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Klondike rush
Klondike rush (Red Raven Games) :

+ Ryan Laukat z'n artwork, wederom zever die uit de mond loopt
+ de actieve speler krijgt een prachtige yeti-miniatuur om voor zich te zetten
+ het is een erg sterk bieden-aandelen-spel, je moet erg voorzichtig omspringen met je kapitaal
+ dit spel draait om slim bieden, goed timen en coalities om een doel te bereiken
+ de opdrachten vervullen zijn niet eenvoudig, dit moet je terloops proberen te doen zonder dat het je veel inspanningen (geld) kost
+ de speelstukken zijn prachtig vormgegeven
+ we zijn normaal geen fan van papieren geld, maar hier gaat het om kaarten en dat werkt wonderwel goed
+ Red Raven Games brengt met dit spel een ietwat atypisch spel voor de uitgeverij en deze smaakt alleszins nog naar meer
+ als je doorspeelt, is dit een spel met een goede speelduur

- op zich geen grote ramp, maar je moet af en toe geld gaan wisselen om te kunnen passen en naar het einde van het spel kan dit soms niet meer 
(als iedereen tijdens het spel af en toe gaat wisselen, is dit wel onmiddellijk verholpen)
- je moet zorgvuldig met je geld omspringen, maar je moet wel investeren. Spelers die niet goed zijn in dit type spel gaan het erg moeilijk hebben tijdens een eerste sessie, je moet goed gaan inschatten wat een bepaalde investering waard gaat zijn in (of kunnen zijn in de toekomst)
- als er te veel denkers rond de tafel zitten die alles gaat uittellen en berekenen, dan zou het spel wel eens kunnen gaan slepen
- de kaarten hadden iets duidelijker mogen aangeven tot welke mijnmaatschappij ze behoren

Conclusie : We zijn fans van Ryan Laukat z'n spellen en artwork, dat steken we al lang niet meer onder stoelen of banken. Met Klondike Rush brengen ze ons een totaal ander type van spel dan we eigenlijk gewend zijn van hen. Persoonlijk ben ik wel fan van bied- en aandelenspellen en ik vind deze persoonlijk één van de betere in mijn collectie. Allereerst omdat er toch een thema opgeplakt zit en je niet de ganse tijd op een duffe spreadsheet zit te kijken (wat bij andere biedspellen soms wel het geval is). Het materiaal is erg fraai, de tekeningen ook. De speelkleuren hadden op de kaarten misschien wel een beetje duidelijker mogen zijn, aan de namen zie je het wel, maar als je de kaarten op elkaar legt (zodat enkel de symbolen zichtbaar zijn), dan zie je niet tot welke mijnmaatschappij ze behoren. De startspelerfiguur lijkt een beetje overbodig, maar als een andere speler dan de actieve speler een kaart aanschaft, is het toch makkelijk om onmiddellijk te zien wie er aan de beurt is. We speelden het spel onmiddellijk met de "last bid"-variant, waarbij je aan het einde van een biedronde onmiddellijk de kaart kan claimen (maar één keer in het spel per speler) en deze kaart is erg belangrijk, verkwansel deze zeker niet. Je moet dit spel eigenlijk ook wel wat leren kennen, je moet kunnen inschatten wat veel waard is en wat niet. Je moet al lerende te weten komen welke mijnen je beter wel en niet bouwt of welke je misschien zelfs bewust achterhoudt. Het verzamelen van de fiches en uitvoeren van de opdrachten zijn een fijn extraatje waar je naartoe kan gaan spelen, maar je mag hier zeker niet te veel in investeren, want ze leveren gewoon niet erg veel op ... maar op het juiste moment een opdracht kunnen vervullen om wat kapitaal te krijgen, kan dan weer doorslaggevend zijn. Ik zou nog wel een tijdje kunnen doorgaan met analyseren van bepaalde tactieken en stappen, maar ik kan je enkel aanraden om het spel zelf een keertje te proberen ... je gaat fan zijn ... of net totaal niet ... en dat gaat van jouw smaak afhangen.

13-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
12-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Cannon buster
Cannon buster (Happy Baobab) :

+ het speelmateriaal is prima in orde (behalve de kaarten), de inlay is ook erg fraai
+ de eigenschappen van de piraten zijn erg duidelijk (eens een rondje doorlopen) en werken eigenlijk prima 
+ dit is een klein pest-spelletje dat héél snel over en weer kan gaan
+ in dit type van spellen is het vaak zo dat eens je motor aanslaat, je vertrokken bent en niet meer terug te halen. In dit spel mag je aan het einde van een ronde
maar een maximum aantal kaarten houden en dit zorgt ervoor dat het langer spannend blijft
+ het spel speelt vlot en heeft een sweetspot qua speelduur, dus wat dat betreft een fijn tussendoortje

- de inlay is fraai, maar ze zijn vergeten dat er ook een plaatsje moest zijn voor de kartonnen fiches (klein detail, want je kan ze nog naast de piratenmarkers steken)
- de kwaliteit van de kaarten is redelijk beperkt, zeker omdat je ze veelvuldig gaat gebruiken
- naar het einde toe is het vaak wel stilaan duidelijk wie het spel NIET gaat winnen 
- als je een beetje pech hebt met het dobbelen, kan je echt wel zielig achterblijven in dit spel (ik beëindigde ons vorige spel met nul punten)

Conclusie : Cannon buster is een exotisch spel (Koreaans) dat ons best wel wist te boeien. Tijdens het spel ga je eerst kaarten uitkiezen en dit ga me zo'n beetje een Machiavelli-gevoel. De eigenschappen van de piraten bevestigen dit gevoel eigenlijk en maken het eigenlijk wel tof om naar een bepaald doel toe te gaan. Het tweede deel van het spel, het schieten met de kanonnen brengt ons dan weer een beetje bij Piratenbaai. Uiteindelijk bepaalt de dobbelsteenrol hier wel grotendeels de uitkomst van de ronde en vooral het gevolg in de volgende ronde. Als je in dit spel instapt, is het dan ook best dat je open staat voor héél véél tegenslag. Ook al wil je graag iets opbouwen, elke ronde zal anders zijn en kansen zullen keren. Pas naar het einde van het spel wordt duidelijk welke spelers zullen kunnen meedingen voor de winst en welke totaal niet meer. Maar zelfs dan nog is het niet erg om mee verder te spelen, aangezien het lekker luchtig wegspeelt. Is dit spel een "must-have"? Neen, daarvoor is het waarschijnlijk iets te beperkt. Maar, het is zeker geen slecht spel en je gaat op zich wel plezier beleven aan Cannon buster als je houdt van onverwachte wendingen, weinig houvast als speler zelf en een hoge pestfactor (daarom niet door medespelers, maar de dobbelsteenrol).

12-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
11-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Pyramid of the sun
Pyramid of the sun (Strawberry studio) :

+ het artwork van Strawberry studio is altijd fraai, dat is dit keer niet anders 
(illustrator is overigens Agnieszka Kopera, de sterke vrouw achter de Roemeense uitgeverij NSKN)
+ het is een lekker, luchtig, snel, simpel kaart-aflegspelletje dat dus volledig in het kraam van de uitgeverij past
+ een goed gevoel van timing is belangrijk, wanneer speel je een kaart en wanneer nog niet
+ het punten-scoren-systeem is op zich nog wel tof gevonden (altijd de laagst mogelijke score tussen level waarop je aanbouwt en waarde van je kaart)
+ een spelletje is zo afgelopen, dus dit spel spelen is zeker geen straf voor mij
+ prima dat ze de icoontjes hebben toegevoegd, zodat je nog iets extra's hebt om naar uit te kijken bij de "zwakkere" kaarten
+ een beetje chauvinisme is nooit weg, een Belgische auteur in de vorm van Fréderic Moyersoen (de man achter Saboteur) is altijd meegenomen

- het is simpel, erg simpel, je hebt weinig tactische mogelijkheden en waarschijnlijk te licht voor menig veelspeler (die nooit met kinderen of niet-spelers speelt)
- je bent afhankelijk van de kaartjes die je trekt. Je kan een beetje optimaliseren, maar verliest hierdoor speelbeurten
- de overgrote hoop aan punten is effectief te scoren in de laatste beurt van het spel

Conclusie : Ik had van dit spel al een redelijk negatieve recensie zien verschijnen bij de Dice Tower, en ondanks het feit dat ik de kritiek best kan begrijpen en kan volgen, ben ik toch eerder positief ingesteld. Is dit kaartspelletje simpel? Jazeker. Gaat diegene die tactisch kaarten achterhoudt met hoge waardes en deze als laatste uitspeelt met de winst lopen? Affirmatief. Maar hier moet de rest ook maar op anticiperen. In de kern is dit spel ook gewoon niet meer dan kaartjes trekken en op het juiste moment uitspelen, zodat ze jou zoveel mogelijk opleveren. Het spel pretendeert ook niet om iets anders te zijn. Dit is een spel dat gewoonweg weer perfect past in het kraam van de uitgeverij en dat ik erg graag met mijn jongere kinderen zelfs op tafel gooi. Of je nu moet overgaan tot een aanschaf of niet, dat laat ik volledig aan jou over. Als ik van jou was, dan zou ik snel een potje proberen en dan maak je zelf maar uit of het bij jou persoonlijk op tafel zou komen. Op onze Facebookpagina zal het waarschijnlijk nog wel eens verschijnen na een potje met de kinderen.

11-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
10-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Battlefold (Happy Baobab)


Vorig jaar mochten we al een spelletje voorstellen van deze innovatieve Koreaanse uitgeverij. 
In Fold-it moesten we om ten snelste doekjes gaan plooien zoals aangegeven op de opdrachtkaarten om de 
meeste overwinningspunten te verzamelen. Dit spel was erg innovatief in z'n spelmechanisme, maar beperkte
zich tot om ten snelste de juiste combinatie vouwen. Meer info hieromtrent vind je hier : http://www.bloggen.be/speleninlille/archief.php?ID=2934626. Dit jaar brengt dezelfde uitgeverij "Battlefold" op de markt.

In Battlefold wordt hetzelfde principe gehanteerd. De spelers gaan weer aan de slag met doekjes. Dit keer vouwen ze geen opdrachten, maar volgen ze de gevechtskaarten. Ook nu weer grijpen ze dan om ter snelste naar een actiefiche, maar daarom niet diegene met het laagste nummer. Dit keer wordt de speelvolgorde bepaald met deze fiches. Want na het vouwwerk gaan de spelers op het speelbord aan de slag. Elke speler hanteert een held waarmee ze over het speelveld bewegen en de anderen schade proberen toe te brengen. 

Bij aanvang van het spel krijgt elke speler een heldenkaart, een heldenpion (die start in een hoek op het speelbord) en een fiche om de gezondheid van hun held te tracken. Daarnaast heeft het spel ook nog 20 voorwerpkaarten en 6 schildfiches. Elke held heeft z'n eigen unieke eigenschappen die te maken hebben met z'n manier van bewegen en aanvallen. Daarnaast bepaalt de gevechtskaart telkens welke eigenschappen gebruikt kunnen worden in de gevechtsfase van een ronde. Concreet bestaat het spel uit een serie van opeenvolgende rondes waarin we telkens 2 fasen doorlopen tot een speler het spel wint.
De speler die als laatste nog energie over heeft OF de speler die al z'n levenspunten verliest en in een geest is veranderd en al z'n levenspunten (deze noemen dan zielspunten) heeft terugverdiend wint het spel.

De fasen even concreet doorgelicht :

Fase 1 : Gevechtsvolgordefase :
- Draai de bovenste kaart van de trekstapel met gevechtskaarten open
- Alle spelers gaan gelijktijdig hun doekje vouwen zodat dezelfde symbolen zichtbaar zijn op hun doekje als de gevechtskaart (niet meer, niet minder). Een vraagteken is een symbool naar keuze. Je mag enkel horizontaal of verticaal vouwen en moet het exact aantal symbolen overhouden.
- Zo gauw een speler klaar is, grijpt hij één van de actiefiches, waarvan er net zoveel in het spel zijn als het aantal spelers min 1.
- Als alle actiefiches genomen zijn, eindigt deze fase

Fase 2 : Gevechtsfase :
- Er wordt gecontroleerd of elke speler die een actiefiche nam ook daadwerkelijk juist gevouwen heeft, indien niet het geval mag de speler niet spelen in deze fase. De speler die er niet in slaagde om tijdig te vouwen, komt als laatste aan de beurt en beschikt enkel over de iconen op z'n heldenkaart.
- De spelers die wel juist vouwden, komen om beurten (volgens de actiefiches) aan de beurt om alle iconen op hun heldenkaart en de gevechtskaart uit te voeren in een volgorde naar keuze.
- De mogelijke acties :
* de botjes : laten je toe om een stapje te verplaatsen op het speelbord, je mag niet diagonaal stappen, je mag verzaken aan de beweging
* de zwaarden : val een tegenstander aan volgens jouw specifieke aanvalsplan en kracht (aantal zwaarden), de bewuste speler verliest energiepunten op z'n heldenkaart. Val je aan vanop het centrale veld van het speelbord, tel je nog 1 kracht extra bovenop jouw kracht.
Indien een speler z'n laatste levenspunt verliest, draait hij z'n spelersbord om en verandert in een geest (zie onder)
* de schatkist : neem de bovenste kaart van de voorwerpenstapel. Je kan deze kaart in je beurt gebruiken, nadien wordt de kaart afgelegd. Deze kaarten tonen de gekende iconen of mogelijkheid tot omzetten van het ene icoon in het andere
* het schild : neem een schildfiche. Je kan deze inzetten als een andere speler jou aanvalt. De kracht van de aanval neemt dan af met 1 per schildfiche dat je inlevert. Een val kan je niet tegengaan met een schild en indien er geen schildfiches in de voorraad zijn, neem je er één af van een tegenspeler
* gezondheidsdrankje : win 1 energie (levenspunt)
* val : verlies 1 levenspunt

Wat als je al je levenspunten verliest? Dan verander je in een geest, draai je jouw spelersbord om en zet je jouw marker op het eerste veld van de zielspunten (vergelijkbaar met levenspunten). Jouw doel verandert, in die zin dat je zo snel mogelijk jouw zielspunten tot het maximum moet krijgen om het spel te winnen. Een geest kan geen gezondheidsdrankje, schatkist of schild gebruiken. De speciale eigenschap van de speler valt ook weg, een geest beweegt standaard 1 stap en lijdt nog steeds 1 schade voor een val. Je wint zielspunten door een tegenspeler aan te vallen. De kracht van je aanval bepaalt het aantal zielspunten dat je wint. Een geest kan zelf niet aangevallen worden.

Titel : Battlefold
Auteurs : Dave Choi & Yahon Goh
Uitgeverij : Happy Baobab
Aantal spelers : 2-4
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

10-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
09-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dracula's feast (Jellybean games)

Meer dan een jaar geleden presenteerden we hier op de blog al het prototype van Dracula's feast. Na een succesvolle KS en een jaartje wachten is het spel eindelijk bij ons aangekomen en stellen we het graag nog een keertje aan u voor. In hoeverre dit spel in Essen aanwezig zal zijn, dat weet ik niet. De uitgeverij zal alleszins niet op Spiel aanwezig zijn, maar misschien kan je toch een exemplaartje van dit spel bemachtigen op de beurs. Hieronder ga ik het mezelf makkelijk maken door een copy-paste van het vorige artikel omtrent het spelverloop.
Nadien geef ik graag nog een overzicht van de extra's die er zijn bijgekomen dankzij de KS-campagne. Enerzijds zijn er 4 extra karakters bijgekomen in het basisspel, daarnaast kregen de backers ook allen de 1ste uitbreiding "Cthulhu & Friends".

Het doel van het spel bestaat erin om de geheime identiteit van al je medespelers te achterhalen. Kies (of neem willekeurig) een aantal gastenkaarten gelijk aan het aantal spelers en schud ze samen met de "Dracula"gastenkaart (deze doet in alle spellen sowieso mee, want het is tenslotte hij die het feestje organiseert). Plaats de overeenkomstige beschuldigingskaarten in het midden van de tafel (van elke gast is er een beschuldigingskaart). Tenslotte krijgt elke speler een JA- en NEEN-kaartje en wordt de resterende gastenkaart gedekt in het midden van de tafel gelegd. De speler met het lekkerste bloed wordt de startspeler.

Tijdens je beurt kan je één van de volgende vier acties uitvoeren :

1) Vraag stellen : Kies één van je tegenspelers en vraag of ze een specifieke gast zijn. Ze geven je in het geheim hun JA-kaart indien ze die gast zijn en de NEEN-kaart indien dit niet het geval is (zie ook : speciale eigenschappen van karakters voor uitzonderingen). Bekijk de kaart en geef ze gedekt terug aan de speler 

2) Dansen : Kies een tegenspeler om mee te dansen. Indien ze dit accepteren, ruil je beiden je gastenkaarten uit en bekijk je ze. Daarna neemt elke speler z'n gastenkaart terug. Indien een speler weigert om te dansen, gebeurt er niets. Spelers die samen hebben gedanst, mogen elkaar nooit beschuldigen (zie actie 3)

3) Beschuldigen : Kies een tegenspeler en leg één van de beschuldigingskaarten open voor hem neer. Indien de beschuldiging juist is, legt de speler z'n gastenkaart open en ligt hij uit het spel. De speler die hem beschuldigde ontvangt de gastenkaart en legt deze voor zich neer. De beschuldigingskaart gaat uit het spel. Indien je fout beschuldigt, meldt de tegenspeler dit en lig je zelf uit het spel en leg je je gastenkaart open. Je kan ook de gast in het midden van de tafel beschuldigen op dezelfde manier. Je kijkt dan of je al dan niet gelijk krijgt, met dezelfde gevolgen als hierboven.

4) Grote onthulling : Draai je eigen gastenkaart open en probeer iedereen juist te beschuldigen. Leg bij elke actieve speler een beschuldigingskaart. Elke speler legt nu z'n JA- of NEEN-kaartje gedekt op een stapel, deze wordt geschud en nadien wordt er gecheckt of de beschuldigende speler het spel wint. Indien er enkel JA-kaartjes afgelegd zijn, wint de speler. Indien er één NEEN-kaart tussen zit, lig je uit het spel. Alle speler geven hun ander JA/NEEN-kaartje gedekt af, alle kaartjes worden blind geschud en nadien krijgen alle speler terug een JA/NEEN-kaart en gaat het spel verder. 

Spelers die uit het spel liggen, mogen geen informatie meer delen, vragen stellen, dansen, ...

De gastenkaarten : elke gast heeft een speciale eigenschap die je laat zondigen tegen de normale spelregels. Deze eigenschap heeft altijd voorrang op de andere spelregels (moesten er conflicten ontstaan). Indien speelvolgorde belangrijk zou zijn, heeft de actieve speler voorrang en dan de spelers met de klok mee. De eigenschappen staan netjes op de overzichtskaarten.
- Dracula : mag nog één rondje spelen na z'n verbanning (en kan dus het spel nog winnen met een "Grote onthulling")
- Alucard : accepteert een dans altijd, zegt ook altijd JA als men hem vraagt of hij Dracula is en wint het spel als hij beschuldigt wordt als zijnde Dracula
- Boogieman : accepteert een dans altijd, mag onmiddellijk (buiten z'n beurt om) een "Grote onthulling" doen vanaf het moment dat 2 gasten uit het spel liggen
- Doctor Jekyll : mag geen vragen stellen, maar speelt als de gast in het midden van de tafel verder na verbanning (indien deze nog beschikbaar is)
- Trickster : accepteert een dans altijd en antwoordt op elke vraag JA (bij beschuldiging mag ze niet liegen natuurlijk)
- Van Helsing : wint het spel onmiddellijk als hij Dracula weet te ontmaskeren of met hem danst
- Werewolf : wint het spel als hij z'n tweede gast weet te verbannen
- Zombie : wint het spel onmiddellijk na z'n derde dans
- Beelzebub : indien hij een vraag stelt en deze met JA wordt beantwoord, mag hij onmiddellijk z'n rol kenbaar maken om nog een beurt te spelen (dit werkt cummulatief, dus meerdere vragen na elkaar stellen kan, indien er telkens JA wordt geantwoord)


Extra karakters :
- Magic mirror : mag naar de gast in het midden van de tafel gaan kijken vooraleer een "Grote onthulling" te doen
- Dracula's bruid : indien iemand vraagt of ze Dracula is, antwoordt ze JA. Indien ze ooit NEE antwoordt op een vraag, dient de vragende speler zich bloot te geven en beschuldigt de bruid onmiddellijk
- Kapitein blauwbaard : wanneer er een dans plaatsvindt, mag Blauwbaard zich prijsgeven om onmiddellijk de identiteit van één van beide dansers te bekijken. Na een vraag, mag hij zich blootgeven om een JA-NEEN-kaartje te bekijken dat wordt doorgegeven. Ook tijdens een beschuldiging mag hij dit laatste doen. Nadat Blauwbaard zich heeft blootgegeven, telt z'n eigenschap niet meer mee
- Moerasding : wanneer ze beschuldigt, legt ze de beschuldigingskaarten gedekt, de spelers mogen enkel deze kaart bekijken. Enkel wanneer iedereen JA antwoordt, leg ze de kaarten open, anders worden ze gedekt teruggegeven.

1ste uitbreiding : Cthulhu & friends

Deze uitbreiding omvat 6 nieuwe VIP-karakters, 1 karakter, 1 beschuldigingskaart, 12 artefactkaarten en 20 nieuwe JA-NEEN-kaartjes. 
- Artefactkaarten worden gebruikt bij bepaalde VIP-karakters of in de variant waarbij elke speler 1 artefact krijgt. De speler kan de eigenschap van de kaart éénmalig gebruiken, nadien wordt deze afgelegd in de aflegstapel.
- 1 nieuw karakter : onderzoekster : nadat ze een vraag stelt aan een andere speler, mag ze zich bekend maken om 3 artefactkaarten te trekken en er onmiddellijk één te spelen. Indien ze zich moet blootgeven na een vraag aan haar, trekt ze 1 artefactkaart.
- VIP-karakters : worden enkel gebruikt in spellen met grotere groepen, 1 bij 7-8 spelers en 2 bij 9-10 spelers. De VIP's kunnen niet de centrale kaart zijn, ze worden dus sowieso uitgedeeld aan een speler bij aanvang van het spel. Ze worden onmiddellijk open gelegd en gelden als spelers (maar niet als gasten of buren). VIPs krijgen één actie als ze aan de beurt komen. Ze kunnen niets gevraagd worden, er wordt niet mee gedanst en ze worden niet beschuldigd. Enkele VIPs zijn "de kwade massa", "Cerberus", "Cthulhu", "King Kong" en "Pietje-de-dood".

Titel : Dracula's feast
Auteur : Peter C. Hayward
Uitgeverij : Jellybean games
Aantal spelers : 4-8
Speelduur : 10 min.
Leeftijd : 10+

09-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)
08-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pyramid of the sun (Strawberry studio)


Strawberry studio staat garant voor kleine, mooi geïllustreerde kaartspelletjes (bv. What's up, Strawberry ninja & 3 Wishes) die erg licht en luchtig zijn en dat is dit keer niet anders.

In Pyramid of the sun gaan de spelers samen aan een grote Maya-pyramide bouwen om op die manier zoveel mogelijk overwinningspunten bij elkaar te sprokkelen.
Het spel bestaat uit 107 kaarten (10 basis, 48 standaard, 30 hoek, 5 spelerskleur, 12 dubbelzijdige scorekaarten en 2 scorespoor) en 5 scoremarkers. 
Leg de 2 scorespoorkaarten tegen elkaar en leg de scoremarkers van de spelers op de nul. De scorekaarten worden terzijde gelegd (deze tonen +10/+20, +30/+40, +50/+60, +70/+80 punten). Elke speler neemt z'n spelerskleur in z'n kleur. Zoek de basiskaarten uit het deck en stel een basis van de pyramide samen. Je kan ervoor opteren om een kort spel te spelen, hiervoor gebruik je slechts 6 basiskaarten, een standaard 7 en een lang spel 8 basiskaarten. De basishoekkaarten gebruik je sowieso, daarna vul je willekeurig op, de resterende kaarten gaan terug in de doos. De andere kaarten worden in twee stapels gescheiden, de standaard en hoekkaarten, geschud en als trekstapel klaargelegd. Leg 1 hoekkaart open en geschrankt onder z'n trekstapel, zo houd je de stapels uit elkaar. Elke speler krijgt alvast 4 kaarten van de standaard trekstapel en dan kan het spel beginnen.

In een speelbeurt voer je één van volgende beide acties uit :
1) Trek 2 kaarten : 
Trek 2 kaarten van een trekstapel naar keuze. Je mag eerst één kaart trekken, deze bekijken en dan de volgende nemen. Indien je na het trekken meer dan 5 kaarten op handen hebt, moet je overtollige kaarten afleggen. Indien een trekstapel leeg is, wordt de aflegstapel terug geschud.

2) Speel kaarten :
Je mag zo veel kaarten in je beurt spelen als je wil. Je voegt deze kaarten aan de pyramide aan. Na elke kaart moet je het spel even pauzeren om je score te bepalen en deze op het scorespoor verder te zetten. Nadat je je kaarten hebt gespeeld, eindigt je beurt, je trekt GEEN nieuwe kaarten.

Bouwregels : 
- een kaart mag enkel op twee onderliggende kaarten geplaatst worden (zoals een bakstenen muur)
- een hoekkaart kan enkel op de daarvoor voorziene plaats (links of rechts) gespeeld worden 
- een standaardkaart kan ook gebruikt worden aan de zijkanten (in de plaats van een hoekkaart)

Scoren van kaarten :
Er zijn telkens 2 zaken om in rekening te brengen, je scoort altijd de laagste waarde :
- punten gelijk aan de waarde van de kaart
- punten gelijk aan het level waarin de kaart gespeeld werd (de basis van de pyramide geldt als level 0)
- een hoekkaart telt dubbel
- de top van de pyramide geeft een verdrievoudiging van de punten

De iconen :
Sommige kaarten tonen een icoon (helm, salamander, maïs), indien je een kaart met zo'n symbool speelt en deze grenst aan éénzelfde symbool,
dan mag je één van beide zaken uitvoeren :
- trek onmiddellijk 1 kaart op handen 
- scoor punten gelijk aan het aantal aangrenzende kaarten met hetzelfde symbool (gespeelde kaart telt niet mee)

Afbeeldingsresultaat voor pyramid of the sun strawberry

Zo gauw een speler de top van de pyramide bouwt, eindigt het spel en wint de speler met de meeste punten. Bij gelijkstand wint de speler met de meeste resterende handkaarten.

Titel : Pyramid of the sun
Auteur : Fréderic Moyersoen
Uitgeverij : Strawberry studio
Aantal spelers : 2-5
Speelduur : 20 min.
Leeftijd : 8+

08-10-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:Essen 2017
>> Reageer (0)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

speleninlille (at) outlook.com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Essen 2017 (20)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (647)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Bezoek je onze nieuwe blog alvast een keertje? Zie bij de links!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • SpinLi's nieuwe blog !!!
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Boarderline (Ameritrash spellenblog)

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Tilting at windmills (Cogitate games)
 • imprESSEN : Keyper
 • Keyper (R&D games)
 • imprESSEN : Elysium
 • imprESSEN : Klondike rush

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!