IK SPEEL GRAAG EEN KEERTJE MEE !

Qua gebruiksgemak en vlot verlopen van het maken van afspraken
opteren we voor een Facebookgroep waarin iedereen welkom is om
zich op te geven om mee te spelen of zelf speelmomenten te lanceren.
Volg ons op Facebook (klik) om op de hoogte te blijven!

Foto
Online webshop uit Oostende (aanrader voor Ameritrash!)
Foto
5% korting op al uw aankopen bij spellenspeciaalzaak Adriaensen!!!
(Klik op bovenstaand logo om de spellenlijst te bekijken)


Flag Counter
Spellenblog SpinLi
Omdat spelen de belangrijkste bijzaak ter wereld is ...
26-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manic monkeys (Pegasus spiele)


Wie heeft er nog nooit "ik ga op reis en neem mee ..." gespeeld? Het ideale spelletje om tijdens een lange autorit je kinderen bezig te houden. Ook een ideaal spelletje om er een bordspel van te maken heeft mr. Knizia gedacht. Plak er nog enkele leuke tekeningen op en het kan eigenlijk al niet meer misgaan.

In Manic Monkeys proberen de spelers zo lang mogelijk te "overleven". Spelers die een foutje maken in het memoriseren van allerhande geluiden en bewegingen worden onherroepelijk uit het spel gebonjourd. Het spel bestaat uit 5 x 6 tegels in verschillende kleuren en 1 dobbelsteen die de vijf kleuren toont en één zijde met een banaan. De tegels worden per kleur op gedekte en geschudde stapeltjes klaargelegd. De dobbelsteen wordt aan de speler gegeven die als laatste een banaan at, dit is de startspeler.

Als je aan de beurt bent, gooi je de dobbelsteen en draai je een tegel van de gegooide kleur open. Gooi je een banaan dan neem je een fiche van een kleur naar keuze. Kopieer de beweging van alle voorgaande tegels en tenslotte deze van de laatst getrokken fiche en draai de fiche daarna dicht en leg ze achter de voorgaande fiches. Maak je een fout in de reeks, wordt dit indien nodig gecontroleerd en valt de speler uit het spel. De volgende speler herhaalt dan gewoon de volledige sequentie nog eens in z'n beurt in plaats van een nieuwe tegel toe te voegen.

Als er maar één speler overblijft, wint deze het spel.

De verschillende kleuren hebben diverse uitdagingen :
- oranje : kopieer geluiden
- geel : kopieer bewegingen met je handen
- rood : kopieer rare snoeten
- groen : kopieer diergeluiden
- blauw : kopieer bewegingen met je armen

Titel :  Manic monkeys
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 10 - 20 min.
Leeftijd : 4+

26-04-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
25-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Candy match (Pegasus spiele)


Vanaf vandaag beginnen we nog eens met een reeksje nieuwe kinder- en familiespellen van Pegasusspiele.
We starten alvast met het mierzoete "Candy match" waarin spelers hun snelheidsvermogen testen, dus begin al maar suiker in je lijf te proppen.

Het spel bestaat uit 60 kaarten waarop telkens 1,2 of 3 soorten snoepjes staan afgebeeld (je ziet ze netjes op de cover van de speeldoos). Deze kaarten worden geschud en als trekstapel klaargelegd. Laat voldoende ruimte naast deze trekstapel om kaarten open te leggen. De speler die als laatste snoepte begint met het spel. Om beurten neem je de bovenste kaart van de trekstapel en leg je deze open in het midden van de tafel. De volgende speler doet aansluitend hetzelfde, dit proces blijven de spelers tegen een strak tempo herhalen. Het doel van het spel is het zoeken van overeenkomsten tussen één of meerdere kaarten. Je probeert steeds setjes van twee dezelfde snoepjes te maken. Je moet er wel op letten dat er geen snoepjes overblijven nadat je koppeltjes hebt gevormd, alle afgebeelde snoepjes moeten gekoppeld worden over één of meerdere kaarten. Zie je zo'n combinatie dan roep je "Candy match" en wordt het spel even stilgelegd.
Je neemt onmiddellijk de kaarten bij elkaar, dus je mag niet eerst roepen en dan beginnen nadenken.

Indien je een juiste combinatie weet samen te stellen, neem je alle kaarten die betrokken zijn in de combinatie als overwinningspunten voor je. Maak je een foutje dan mag elke tegenspeler één kaart uit het midden van de tafel nemen (of van de trekstapel indien geen voorradig op tafel). Na het checken van een "candy match" gaat de volgende speler gewoon met het spel verder. Zo gauw de laatste kaart van de trekstapel wordt genomen, checken de spelers nog een laatste keer op combinaties en eindigt het spel. De speler die het meeste kaarten wist te verzamelen, wint het spel.

De spelregels raden aan om snoepgoed te voorzien voor de winnaars van elke speelronde om het geheel wat aantrekkelijker te maken

Titel : Candy match
Auteur : Reiner Knizia
Uitgeverij : Pegasus spiele
Aantal spelers : 2-6
Speelduur : 15 min.
Leeftijd : 8+

25-04-2017 om 18:16 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
18-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BrilliAnts (Sphere games)


BrilliAnts is nog zo'n Kickstarter die recentelijk op onze dorpel stond. BrilliAnts is een spel in het thema van Myrmes en March of the ants, maar is toch voor een totaal ander publiek. Het unieke aan dit spel is dat het zowel een kindervariant, familievariant, gevorderdenvariant als expertenvariant met zich meebrengt. Het jammerlijke van de zaak is dat dit zeker niet ten goede kwam aan de overzichtelijkheid van de spelregels. Je moet, zelfs als geoefend lezer, toch wat liggen grasduinen in het boekje vooraleer je het doorhebt (en zelfs dan zijn er nog vragen). Men heeft alleszins alvast beloofd dat de spelregels herschreven zullen worden ... en dat is een goede zaak.

In de zware tjokvolle doos vinden we volgende zaken terug (en ik vertel er al graag bij dat het prachtig materiaal is) : 1 speelbord, 78 doelkaarten, 60 speciale kaarten, 3 bonuspuntenkaarten, 6 dubbelzijdig bedrukte spelersborden (voor links- of rechtshandigen), 6 soortenkaarten, 4 grote hexagonale tegels (om delen van het bord af te dekken afh. aantal spelers), 3 miniaturen van de jagers (sprinkhaan, spin en worm), 90 mierminiaturen met roterende basis, 108 feromoontegels, 90 grondtegels, 24 nesttegels, 18 ondergrondse nesttegels, 142 grondstoftegels, 47 lege grondtegels, 7 jagertegels, 1 startspelertegel, 8 geboortetegels, 1 weerbordje met draaipijl, 6 puntenmarkers en de spelregels.Het doel van het spel is voor alle varianten dezelfde, namelijk het meeste punten trachten te scoren door opdrachtkaarten te vervullen. Al deze opdrachtkaarten tonen overigens een combinatie van insecten, vegetatie of grondsoorten. Het leutige hieraan is dat je mieren van een verschillende type zijn, nl. soldaat, boer of graver en dat je enkel met het toepasselijke type de gevraagde zaken kan gaan zoeken. De graver zorgt uiteraard voor de grondtegels, de soldaat voor de insecten en de boer zorgt voor de vegetatie. De speler die het meeste opdrachten van een soort uitvoert, krijgt nog eens extra bonuspunten. Tenslotte krijg je punten voor het achterlaten van feromonen, dit doe je automatisch als je insecten of vegetatie oppikt op het speelbord. En veel meer is er wat dit betreft niet om handen, tenzij je de gevorderden- en expertvariant hanteert waarbij je nog extra punten kan behalen met speciale kaarten die je op handen hebt. Ik ga me vandaag in deze bespreking richten op de expertenvariant, daar deze de meest uitgebreide versie is die alles omvat en die bovendien ook het meest uitdagend zal zijn. Wens je het spel te spelen met beginners of kinderen dan verwijs ik je graag door naar de spelregels.

Het speelbord wordt klaargemaakt door de juiste kant te kiezen en stukken af te dekken met tegels, afhankelijk van het aantal spelers. Alle grond/insecten/vegetatie-fiches mogen in een voorraad gelegd worden (hoeft zelfs niet gesorteerd). De opdrachten worden allen door elkaar geschud en als trekstapel klaargelegd. Afhankelijk van het aantal spelers worden er een aantal kaarten opengelegd. Het weerbordje en de geboortetegels worden op het speelbord geplaatst. Elke speler ontvangt een spelersbord, een jagertegel, al de mieren, feromonen en nesttegels in z'n kleur, die op de daarvoor voorziene plaatsen gelegd worden. De bonuskaarten en jagers worden naast het speelbord klaargelegd. De puntenmarkers worden op de nul van het scorespoor gelegd. Elke speler krijgt een willekeurige soortkaart (of je kan ook laten kiezen), deze bezorgen je een unieke eigenschap (deze staan netjes in de spelregels uitgelegd). Daarnaast worden er speciale kaarten gedraft, de spelers ontvangen er aanvankelijk acht, kiezen er één en geven de anderen door. Dit wordt herhaald tot de spelers 6 kaarten kozen, de resterende 2 worden afgelegd. Afhankelijk van hun hand en de openliggende doelkaarten bepalen de spelers met welke drie mieren ze het spel willen aanvatten en zetten deze in klaar. Er wordt een willekeurige startspeler gekozen die de startspelertegel krijgt en deze opgooit. Afhankelijk of deze dag of nacht toont worden de startmieren die de spelers kiezen op deze zijde gedraaid. Dit dag en nacht-draai-systeem is handig om te weten welke mier in de lopende ronde al z'n actie heeft uitgevoerd.Tijdens een ronde draait de startspeler eerst aan de weerpijl. Afhankelijk van waar deze halt houdt, hebben de spelers in de lopende ronde een extra bewegingspunt met één van de drie typen van mieren. Daarna voeren de spelers om beurten telkens één actie uit, tot iedereen alle mogelijke acties heeft ondernomen. De mogelijke acties zijn :
- een geboortetegel kiezen en het bijhorende miertje geboren laten worden. Neem de mier uit je voorraad en plaats deze op je spelersbord op de aangegeven plaats op de geboortetegel (deze geeft dan aan dat je deze actie reeds uitvoerde). De nieuwe mier is al in de lopende ronde inzetbaar, maar zal al één stap moeten spenderen om uit het nest te kruipen, dus heeft eigenlijk één stapje minder.
- een jager inzetten : draai de jagertegel op je spelersbord om (deze geeft dan aan dat je deze actie reeds uitvoerde), kies één van de jagerminiaturen, plaats ze op een legale plaats op het speelbord en voer de desbetreffende actie uit. De sprinkhaan eet onmiddellijk de afgebeelde vegetatie op, leg er een lege grondtegel. De spin eet onmiddellijk het afgebeelde insect op, leg er een lege grondtegel. De worm (komt op de spelersborden terecht) eet onmiddellijk de afgebeelde grond op, leg er een lege nesttegel (beige).
- beweeg je mier tot 3 plaatsen en voer de desbetreffende actie uit : door het weertype kan het zijn dat je vier bewegingspunten hebt.
* de gravers lopen op je spelersbord en stoppen bij het eerstvolgende grondtegeltje, neem de overeenkomstige tegel in je persoonlijke voorraad en dek de plaats af met een lege nesttegel (beige). Indien dit een plaatsje van de bovenste rij is, plaats je ook direct een nieuw hol op het speelbord. Dit hol moet op een leeg veld geplaatst worden of een veld met een eigen feromoon en mag slechts op drie plaatsen van een eerder geplaatst hol liggen.
* de soldaten lopen naar de insecten op het speelbord en nemen de overeenkomstige fiche in de persoonlijke voorraad, daarna leg je een feromoontegel op deze plaats op het speelbord, maar enkel als deze grenst aan een eerder geplaatst feromoon (enkel in expertversie, maakt het toch ietwat moeilijker).
* de boeren lopen naar de vegetatie op het speelbord en nemen de overeenkomstige fiche in de persoonlijke voorraad, daarna leg je een feromoontegel op deze plaats op het speelbord, maar enkel als deze grenst aan een eerder geplaatst feromoon.
Tenslotte kan je met elk type mier naar de bibliotheek op je spelersbord wandelen. Je mag dan een doelkaart van het type mier gaan incasseren door de gevraagde tegels af te geven. Daarna wordt een nieuwe opdrachtkaart opengelegd.

Als een speler z'n achtste opdrachtkaart vervuld, eindigt het spel na de lopende ronde en worden de punten geteld. De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : BrilliAnts
Auteur : Maxime Tardif
Uitgeverij : Sphere games
Aantal spelers : 1-6
Speelduur : 45-90 min.
Leeftijd : 8+

18-04-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (2)
17-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Sagrada
Sagrada (Floodgate games) :

+ kleurrijk, erg kleurrijk allemaal
+ het spel speelt vlot, weinig regels, perfecte filler
+ ik speelde het nu vooral met niet-veel-spelers en ze vonden het allen top
+ je kan een beetje gaan manipuleren met de 3 openliggende gereedschapskaarten, maar niet overdreven
+ het is puzzelen en afhankelijk van de opdrachten is het steeds compleet anders
+ je hebt zeker keuzes te maken, maar het neemt niet veel tijd in beslag om je beurt te spelen

- misschien af en toe een beetje te kleurrijk, komt het overzicht soms wel niet ten goede
- het materiaal is fraai en het karton erg dik, een beetje te dik zelfs voor het KS-dobbelsteenbakje, dit was niet eenvoudig in elkaar te schuiven
- de KS-extra's zijn niet van een superspectaculaire aard, daarvoor moest je het zeker niet doen

Conclusie : Sagrada is een, in mijn ogen, fraai vormgegeven spel. Het is een zeer interessante puzzel-dobbelsteen-filler die in menig collectie thuishoort en waaraan je zeker plezier zal beleven. Het heeft een sweetspot qua speelduur voor mij en zal dan ook nog regelmatig op tafel verschijnen. Ook mijn niet-spelende partner en vrienden kon ik hiermee overtuigen en dat zegt op zich al voldoende. Dit is zo'n spel dat weinig mensen zullen afkeuren in mijn ogen. Zelfs als je houdt van het zwaardere werk ga je hier mooie en moeilijke keuzes moeten maken. Je gaat voor de perfecte puzzel, maar zal al gauw je plannen moeten bijstellen. Ik ben alleszins fan!

17-04-2017 om 14:55 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
15-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sagrada (Floodgate games)


Sagrada is een Kickstarter waar we al een tijdje op zaten te wachten, niet dat deze uitgesteld werd, maar gewoon omdat hij er zo fantastisch leuk leek uit te zien. Qua artwork en vormgeving zeggen beelden meer dan woorden, dus bekijk onderstaande foto's maar eens goed. Dit lichte familie-dobbel-spel heeft een relatief korte speelduur en zal dus ook makkelijk op tafel verschijnen.

Het doel in Sagrada is zo goed mogelijk te scoren op de algemene doelstellingen en je persoonlijke doel door het plaatsen van dobbelstenen in bepaalde kleuren en met bepaalde waarden. Je doet dit op een patroonkaart die in de spelersframes worden geschoven. Deze patroonkaart legt je bepaalde voorwaarden op voor het plaatsen van bepaalde kleuren en waarden van dobbelstenen. Daarnaast zal je hulp kunnen "inroepen" van de gereedschapskaarten, waarvan er in elk spel drie voor handen zijn. Het spel komt met 4 spelersframes (en 1 extra voor de KS), 12 patroonkaarten, 12 gereedschapskaarten, 10 algemene doelstellingskaarten, 5 persoonlijke doelstellingskaarten, 1 ronde/scorespoor, 24 glazen gunstmarkers en 4 scoremarkers. Daarnaast zijn er 90 gekleurde zeszijdige dobbelstenen voorzien (in de 5 kleuren van het spel) en een dobbelsteenzakje. Bij de KS zat er ook nog een dobbelbakje met het bijpassende artwork.Bij aanvang van het spel krijgt elk speler 1 spelersframe en 1 eigen doelkaart (die je geheim houdt van de andere spelers). Je krijgt 2 dubbelzijdige bedrukte patroonkaarten en kiest uit één van de vier mogelijkheden en schuift deze kaart in je frame. De andere kaart wordt afgelegd. Elke speler krijgt een aantal gunstmarkers, zoals afgebeeld onderaan de gekozen patroonkaart (des te hoger de moeilijkheid van de kaart, des te meer gunstmarkers). Tenslotte legt elke speler z'n scorefiche alvast naar het rondespoorbordje.
Alle gereedschapskaarten worden geschud en er worden er 3 open gelegd als vitrine. Je doet exact hetzelfde met de algemene doelstellingen. De 90 dobbelstenen worden in het zakje geschud. De speler die meest recent een kathedraal bezocht, begint het spel.Het spel loopt over 10 ronden. Elke ronde trekt de startspeler een aantal dobbelstenen uit de zak gelijk aan het aantal spelers plus één. (spelregels voor solospel zijn ietwat anders en staan netjes in de spelregels uitgelegd). Daarna worden deze dobbelstenen gegooid en vormen ze de voorraad waaruit de spelers gaan kiezen. Om beurten doorlopen de spelers hun beurt. Nadat elke speler één beurt gehad heeft, komen ze nog eens aan de beurt maar in omgekeerde volgorde. De beurt begint en eindigt dus bij dezelfde speler.
In je beurt mag je twee zaken uitvoeren in een zelfgekozen volgorde. Beide acties zijn optioneel, het kan zelfs zijn dat je niets doet.
1) een dobbelsteen kiezen en op je patroonkaart plaatsen :
- de eerste dobbelsteen moet aan de rand of in een hoek op de kaart gelegd worden
- elke volgende dobbelsteen moet grenzen aan een voorgaande, orthogonaal of diagonaal
- de dobbelsteen moet voldoen aan de kleur of waarde van de patroonkaart
- een dobbelsteen mag nooit orthogonaal grenzen aan een dobbelsteen van dezelfde kleur of waarde
- witte vakjes zijn vakjes die geen voorwaarde stellen
2) een gereedschapskaart gebruiken : plaats gunstmarkers op de kaart en gebruik de aangegeven actie. Als je als eerste gebruik maakt van de kaart plaats je 1 marker. Elke volgende keer dat de kaart wordt gebruikt, dien je 2 markers te leggen.Nadat alle spelers twee keer aan de beurt zijn geweest, eindigt de ronde. De resterende dobbelstenen worden op het rondespoor gelegd op het vakje met het huidige rondenummer. De dobbelsteenzak wordt doorgegeven aan de volgende speler (kloksgewijs) en een nieuwe ronde wordt aangevangen. Na 10 ronden eindigt het spel en volgt de slotwaardering :
- je scoort punten voor de drie openliggende algemene doelkaarten als je aan de voorwaarden voldoet (je kan ook meermaals de punten scoren als je meermaals aan de voorwaarde voldoet)
- je scoort de punten van je persoonlijke doelkaart : tel de waarde van de dobbelstenen in de kleur van je kaart op
- je scoort nog 1 punt voor elke ongebruikte gunstmarker
- je verliest 1 punt voor elke open plaats op je patroonkaart
De speler met de meeste punten wint het spel.

Titel : Sagrada
Auteurs : Daryl Andrews & Adrian Adamescu
Uitgeverij : Floodgate games
Aantal spelers : 1-4
Speelduur : 30 - 45 min.
Leeftijd : 13+

15-04-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


>> Reageer (0)
07-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN BrilliANTS
BrilliANTS (Sphere games) :

+ kleurrijk, prachtig, aantrekkelijk artwork
+ fantastische componenten, erg fraai systeem waarbij je de arbeiders in dag-nacht-stand zet
+ het spel voorziet 4 moeilijkheidsniveaus, gaande van een spel voor kinderen tot experten
+ het spel speelt zeker vlot en is vrij logisch eens je bezig bent
+ je kan elkaar een beetje blokkeren en pesten, maar het blijft zeker beperkt
+ de scores liggen erg kort bij elkaar, iedereen doet mee tot de allerlaatste snik
+ het is een eenvoudig pick-and-deliver systeem dat fraai is uitgewerkt
+ de doos zit knoertvol materiaal, om het ergens mee naar toe te zeulen is het een nadeeltje

- de spelregels zijn op zich duidelijk, maar zo slecht geschreven, door de verschillende moeilijkheidsgraden springen ze van hot naar her. Je moet het ene regeltje gaan zoeken in versie 1, de andere in versie 2, ... op de duur zie je door het bos de bomen niet
- het is wel even wennen, dat dag-nacht-systeem, vergeet zeker niet je gebruikte arbeider te verdraaien anders kom je in de problemen

Conclusie : BrilliANTS is een KS die bij een eerste launch niet lukte, bij een tweede was het wel prijs en daar ben ik erg blij voor. Dit is een spel dat zich toch vooral in de familiesfeer situeert. Het heeft naar mijn aanvoelen wat weg van Takenoko, ook qua zwaartegraad en dit is enkel een positief punt. De mensen van Spheregames zijn ondertussen hard aan het werk om de regels te herschrijven en ze hebben hiervoor ook blijkbaar professionele hulp ingeschakeld, ook voor hun nieuwe KS-project DiverCity. De volgende keer dat ik BrilliANTS speel ga ik wel voor de moeilijkste expertenversie met alle toeters en bellen en ben ik erg benieuwd, want ik vermoed dat ik dan nog wel een half tot heel puntje extra ga geven voor dit spel op BGG.

07-04-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
06-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN Treasure rush
Treasure rush (Blue orange) :

+ kleurrijke, mooie, grote kaarten
+ het feit dat de kaarten dubbelzijdig bedrukt zijn en je dus snel op zoek moet gaan naar de juiste voorwerpen is een nieuwigheidje
(dat natuurlijk weer wat verdwijnt als je het spel vaker speelt en weet welke voorwerpen op welke kaart staan)
+ het spel is wel een fijne afwisseling in het gamma van "om-ter-snelste" spelletjes en gaat vooral bij de jeugd aanslaan
(deze leeftijdscategorie is traditioneel het meest geschikt voor dit type spellen)
+ de blikken doosjes ogen toch wel mooi en het is ondertussen al een serie geworden

- die ronde kaarten blijven toch een beetje irritant, alhoewel je ze hier niet op handen moet nemen
- het is natuurlijk een zoveelste "om-ter-snelste" spelletje à la Halli Galli, Jungle speed, ...

Conclusie : meer van hetzelfde, met een ander thema. Aan u de keuze of je er al dan niet van in huis haalt, maar als je kinderen hebt, gaan die dit zeker appreciëren.

06-04-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
05-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Lorenzo il magnifico
Lorenzo il magnifico (Cranio creations) :

+ erg solide, stevige euro
+ kaartencombinaties zoeken die je op korte en lange termijn het meeste opbrengen
+ een erg nauw spel waarbij je constant onder druk komt te staan
+ een snel spel ook met slechts zes rondjes, deze speelde erg vlot (zelfs voor een eerste sessie)
+ de gekozen iconografie is zeker niet slecht, je bent er erg snel mee weg
+ de houten speelstukken zijn erg fraai

- de kwaliteit van het karton is Italiaans (dus zeker niet top)
- er had ietsje meer houten materiaal voorzien mogen worden, je kan zonder te komen zitten
- onderscheid deze euro zich nu daadwerkelijk zo extreem van anderen zodat je deze zeker in je collectie moet nemen

Conclusie : het laatste minpuntje is misschien wel de belangrijkste om in overweging te nemen bij een eventuele aanschaf. Je telt toch al gauw een 50-tal euro's neer voor deze titel, wat vrij duur is voor een "simpele" euro. Qua gevoel leunt hij voor mij wat aan bij Grand Austria Hotel, maar dan nog met een portie worker-placement. Het is zo'n euro die erg nauw is, maar wel elke speler z'n acties zal kunnen doen. De scores lopen naar het einde toe wel stevig uiteen, maar je hebt zeker niet het gevoel dat je constant achter de feiten aanholt. Het houten materiaal is fraai, de kaarten ook, het speelbord mocht iets beter zijn. Ik zou 'm persoonlijk graag in de collectie opnemen op termijn want voor mij is hij zeker geslaagd te noemen.

05-04-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
04-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Clanck!
Clank! (Renegade games) :

+ Dominion met een bord, waarbij je in een dungeon duikt om een draak uit te dagen ... bring it on!
+ het materiaal is fraai, de kaarten mooi getekend
+ het spel is superduidelijk en speelt erg vlot
+ het spel is spannend, je voelt de draak letterlijk dichterbij komen ... en je dood ook
+ je kan op verschillende paarden wedden
+ je kan anderen onder druk zetten door snel terug naar het oppervlak te gaan

- qua herspeelbaarheid weet ik het zo niet met deze titel
- ik vond mijn speelsessie leuk, maar ik heb niet de onweerstaanbare drang om dit spel onmiddellijk te gaan aanschaffen

Conclusie : Tof spelletje, zeker voor dungeoncrawlers die houden van wat thema en eens graag een deckbuilder willen leren kennen.
Ik speel graag mee als hij op tafel komt, maar hem zelf kopen is vooralsnog geen must.

04-04-2017 om 00:00 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (0)
03-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.imprESSEN : Inis
Inis (Matagot) :

+ erg fraai spel, die tegels zijn wel erg graaf
+ 17 actiekaarten waarvan je er 16 gebruikt in elke ronde, je weet wat er kan komen
+ het is een in-balans-houden-spel dat erg fraai is uitgewerkt
+ de spelregels zijn op zich superduidelijk, de kaarten op zich ook wel (maar het is aanvankelijk wel even zoeken)
+ het is een redelijk vernieuwend spel (voor mij toch), ik heb niet echt spellen in dit genre in mijn redelijk uitgebreide spellenkast
+ het artwork verdient toch een speciale vermelding, indien je Keltische invloeden wel kan smaken, is dit zeker je ding
+ je kan toch een beetje wikken en wegen welke acties je wenst te doen, maar het spel is wel redelijk wispelturig, je moet op meerdere paarden gokken

- het is een in-balans-houden-spel, dus als iemand verzaakt om z'n plicht te doen, gaat een ander met de winst lopen
- de kaarten zijn duidelijk, maar hier en daar is het voor interpretatie vatbaar, dus FAQ's gaan zoeken op BGG want de spelregels vermelden bijzonder weinig
- het is een big-box, dus er hangt een prijskaartje aan (maar in mijn ogen wel z'n geld waard)
- dit soort spellen vraagt wel een publiek dat hiervan houdt, een die-hard-euro-gamer gaat dit niet top vinden en een pure Ameritrasher ook niet vrees ik

Conclusie : Inis is in mijn ogen een meerwaarde voor onze collectie. Niet zozeer dat het spel zo fantastisch goed is, maar het is een spel waarvan ik er nog geen in mijn collectie had. Het is redelijk uniek door z'n draftingsysteem van de actiekaarten die telkens terugkomen. Het is innoverend in z'n spelmechanismen en ook wel een beetje in z'n totaliteit. Het is vooral erg fraai vormgegeven en spat van je speeltafel af. Het is wel niet eenvoudig om de overwinning naar je hand te zetten (wat zeker een goed ding is). Ik vrees wel dat dit spel z'n vis noch vlees spel is dat slechts door een specifiek publiek echt gesmaakt zal worden. Ik neig voorlopig naar de positieve kant en hoop nog enkele fijne speelsessies te ondergaan (ook al is het zonder winst) om volledig overstag te gaan.

03-04-2017 om 08:29 geschreven door SpinLi  


Categorie:imprESSENs
>> Reageer (1)

Foto

Klik op ons logo om terug naar de startpagina te gaan


Bent u op zoek naar info omtrent een spel? Typ de titel hieronder in het balkje en klik op "zoeken".

Zoeken in blogContact via mail :

speleninlille (at) outlook.com

Categorieën
 • "Kaartje leggen" (5)
 • Essen 2009 (47)
 • Essen 2010 (27)
 • Essen 2011 (45)
 • Essen 2012 (137)
 • Essen 2013 (212)
 • Essen 2014 (85)
 • Essen 2015 (86)
 • Essen 2016 (77)
 • Hete hangijzers (6)
 • imprESSENs (608)
 • Nürnberg 2012 (17)
 • Nürnberg 2013 (17)
 • Spelen met SpinLi (318)
 • Spellen in beeld (77)
 • Tussendoortjes (9)

 • Volg ons op Facebook en volg onze speelmomenten of speel gezellig mee!

  Links
 • Spellenlijst SpinLi
 • Bordspelmania : forum
 • Ditterio's blog
 • Spel(l)enderwijs
 • Boardgamegeek
 • De tafel plakt ! (Dominique)
 • Spellenclub Bengereng (Turnhout)
 • Spellenclub Pallieter (Lier)
 • Spellenclub Heist statie (Heist-op-den-Berg)
 • Boarderline (Ameritrash spellenblog)

  Foto

  5% korting bij aankoop als SpinLi-lid !!!
  Klik op het logo om hun site te bezoeken.
  Inhoud blog
 • Manic monkeys (Pegasus spiele)
 • Candy match (Pegasus spiele)
 • BrilliAnts (Sphere games)
 • imprESSEN : Sagrada
 • Sagrada (Floodgate games)

  Blog als favoriet !

  Archief per maand
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 05-2007
 • 04-2007
 • 03-2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!