Een parelende start is onmisbaar in een restaurant. Het is de grootste troef voor een sommelier om met een champagne glas te starten die aangenaam, vol doch fris is.
Een champagneboer die ik hier wil aankaarten is afkomstig uit 1 van de gekendste regio's van de champagne, de Côte des Blancs. Hier kunnen we de puurheid van chardonnay proeven die steevast het paradepaartje is van de regio.
Robert Moncuit uit Grand Cru regio 'Le Mesnil Sur Oger'. De 3de generatie ondertussen waar ze in de streek van de meest aangeplante druif Chardonnay deze brut produceren. De druiven van deze cuvee komen van wijngaarden uit 2 grand cru regio's namelijk Oger en Le Mesnil Sur Oger. De druiven worden in september geplukt daarna geperst en alcoholisch vergist. Er wordt nadien een malogisting toegepast waarbij de champagne eleganter wordt. Nog daarna wordt hij opgevoed in eikenhouten vaten gedurende 6-8 maanden. Tussentijds wordt hij Sur Lie gelegd. Op die manier krijgen we meer structuur in de champagne. De stijl van de champagne is zeer vol met behoorlijk hoge zuren die het evenwicht maken. Wat er niet vergeten mag worden is dat schuimwijnen ook met eten kan gecombineerd worden. Het karakter van de champagne weerspiegelt zich met het geheel van de bereiding. Serveer hem op 8°, gezondheid!
Dat Belgische wijn in opbouw is, is goed nieuws maar dat de kwaliteit nog beter wordt is fantastisch! In heuvelland wordt er binnenkort meer hectare bij geplant en dit mag gezien worden.
Hieronder deel ik mijn bedenking over het domein 'd'Hellekappelle' in het bergachtige Heuvelland, meer bepaald 'Loker'.
Pal in het Heuvellandse vinden we een gepassioneerde wijnmaker, Michel. Zijn vrouw Carine staat hem bij om het boekhoudkundige in elkaar te boxen. Niet alleen een wijngoed maar ook een bed&breakfast is hun eigendom waar ze mensen kunnen ontvangen. Dit wijndomein is aan een zeer goede opmars bezig. Ze zijn gestart met net geen 2000 flessen, in 2020 verwachten ze 15000 flessen. Een druif die mij hier enorm verraste is de Pinot Noir. Een druif die men hier in 2016-2017 aanplantte samen met auxerrois en nu al razend populiar is. Pure verfijning met een uitermate karakter. Een Pinot Noir die zeker toegankelijk is maar die naar de gastronomie toe zijn deuren opent. Op wijnkaarten vindt je hem al terug. De druif heeft de wijnmaker een korte tijd op Franse houten vaten van Franse eik gelegd voor de structuur. Een rijke typische stijl met sterke aroma's van kersen, aardbei en framboos. In de mond zeer elegant en sappig. Verweven tannines, fijne aciditeit. Een Pinot noir die er staat!
Naar bereidingen toe denk ik aan gevogelte of rood vlees. Serveer de rode wijn op 14°
Een vraag die veel gesteld wordt zodat het genieten kan verdubbeld worden. Als sommelier werp ik dus ook even mijn oog naar het warme seizoen, namelijk de zomer periode. Een seizoen waarbij men uiteraard ook graag wijn drinkt. Ikzelf opteer liever voor wijnen die niet té zwaar zijn waarbij dus hun elegantie naar voor geschoven kan worden. Velen onder ons maken dus ook gebruik van schitterende gelegenheden zoals barbecue, terrasmomenten en dergelijke. Tijdens deze momenten is de kans groot dat er rosé wijn wordt geserveerd. Maar wat er ook niet onbelangrijk is, dat er niet alleen rosé maar ook champagne, frisse witte wijnen als ook elegant fijne rode wijnen kunnen geserveerd worden. Wijnen die het karakter en de fraicheur hebben om een mooi samenspel te krijgen met de zomer. Natuurlijk moeten deze wijnen allemaal op een goeie temperatuur geschonken worden. Indien u niet in het beheer bent van een (wijn) kelder, mag u gerust de rode wijnen 30 minuten op voorhand in de koelcel plaatsen zodat ze op temperatuur zijn. Op die manier kunnen fruitige en zachte rode wijnen op een 13° geserveerd worden. Champagne op 8°, witte wijn op 10° en rosé op 12°. Dan vindt je een prachtige combinatie tussen zomer en wijn.
Een foto die ik in de kijker zet is een rosé die een fantastische smaken palet heeft in verhouding met andere.
Een bijzondere gelegenheid vandaag om ons eigen wijnland eens in kijker te zetten. Op deze Nationale Wineday kunnen we de nadruk leggen op Belgische wijn. Veel mensen onderschatten de Belgische wijnmakers met hun kwaliteit. Maar wat velen ook niet weten, is dat België vanaf heden een enorm opmars kent.
We hebben sinds kort ook een nieuwe appelatie binnengehaald, namelijk Vlaamse landwijn. Een gecontroleerde herkomstbenaming die zich tussen Heuvelland en Hagelland bevindt. Zo telt België 6 erkende herkomstgebieden waar de wijnmakers dit onder hun naam kunnen dragen.
Omtrent druivenrassen in ons land zijn er een aantal nieuwigheden als ook gekende voor de bevolking. Druiven als chardonnay, pinot noir, pinot gris, pinot blanc en dergelijke staan overal wel geschreven. Maar variëteiten zoals Bacchus, dornfelder, Saint-Laurent en acolon zijn daar weer minder gekend.
Tijd om deze eens te gaan opzoeken bij onze schitterende wijndomeinen.
Om een korte voorstelling te geven van mezelf als sommelier. De job die ik uitvoer kunt u namelijk beamen in Restaurant Vlass gelegen in Middelkerke. Begin 2017 heb ik dus besloten om het hoofdstuk '2 jaar Assisent sommelier in Hertog jan' af te ronden en in een nieuw avontuur te stappen in een vernieuwde zaak, VLASS.
Een hoogtepunt als sommelier voor mij is om de gasten met een gelukkig gevoel naar buiten te laten gaan. Gasten die ontdekkende fijne wijnen geproefd hebben als ook een breder inzicht gezien hebben in de wijnwereld.
Naast mijn job in Vlass maak ik deel uit van de culinaire magazine 'Culinaire Ambiance'. Daarin publiceer ik maandelijks een wijnrubriek die terug te vinden is in het boek.
Op deze blog gaat het over wijnpublicatie's die origineel en inspirerend zijn naar de mensen toe!