antwerpen snort !
een snorrende kijk op 't stad
26-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

26-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AMBIANCE VERZEKERD !AMBIANCE VERZEKERD !

In een rapport van "Het Nieuwsblad" over het verenigingsleven in Vlaanderen wordt uiteraard over de 2 Snorrenclubs geschreven.
Wat mij opvalt is een sfeervolle foto van de E.S.A. ( DE club) genomen tijdens de viering van 750 jaar Meir in de hall van de GB aan de Groenplaats.
Een dixieland orkest en een tiental net uitgedoste heren mét SNOR : een afvaardiging van de Europese Snorrenclub Antwerpen met op het voorplan Roland "Fred Astaire", de voordanser van de club.

Het onderschrift doet mij veel pezier en is tekenend voor onze vereniging :

" Leden van de "E.S.A" in actie : deftig en stijlvol, en vooral : ambiance verzekerd. "

Want als je het programma van dit jaar bekijkt, dan zie je wel dat wij inderdaad zorgen voor een deftige uitstraling, een stijlvol voorkomen en een steeds weerkerende gezellige ambiance. Dat is de E.S.A. ten volle uit. Wat deze krant dan ook mooi uitgedrukt heeft.

En nu we het toch over het programma hebben.
Eind deze week liggen de laatste twee data vast en krijgt iedereen via deze blog full information over alle Snorrengedoe.

Wat we nu al mogen vertellen : nog voor de "Snor van 't Stad" komt er de viering van  "De Moustache van de Marollen" !!! en staat er een grootse happening op stapel waar àlle Snorren gaan van verschieten : we zeggen en schrijven het gewoon nog niet. Is top secret!!!

Tot volgende blog.

OPPERSNOR

26-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

16-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (18 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'T WAS EEN GRAVE WEEK, DEES WEEK !DE WEEK VAN VALENTIJN = EEN GRAVE WEEK ...

Je hebt zo van die dagen, of weken, dat je bij jezelf zegt verrek, ging het er  altijd maar zo aan toe.
En de Valentijnweek ( Sint!Valentijn) was er zo één.

Ze was eigenlijk enige dagen vroeger begonnen, die Valentijnweek. In Beveren-Waas, over 't water, waar Bokslegende JEAN-PIERRE COOPMAN zijn o.k gaf voor de aanstelling tot " SNOR VAN 'T STAD " !
De E.S.A. wint het met k.o. van de tegenstrever. Daar is het "om halfzeven donker" en  om "halfacht potdicht"... A bon entendeur.

Kwam het bericht dat BUGA en RITMO INTERIM de hoofdsponsors worden van onze club. Dus : mooi programma betekent ook goeie sponsoring.

Ook Brouwerij ROMAN steunt ons bij de werking van twee activiteiten : Deurne en Brussel.

De 13° februari : voorstelling van het boek van TANGUY ( "Antwerpen Mijn Engeltje") .   waarin ook ondergetekende zijn liefde voor 't Stad heeft verkondigd. Eerste happening van die aard in de champagnebar van de Stadsfeestzaal.

Dan de dag van dé Liefde zelf een dansavond verzorgd door Radio Minerva in dezelfde zaal. Een praatje met Bob Cools, met Schepen Philippe Heylen én : 2 nieuwe leden voor de E.S.A. ! Remy en Bert. Weer een stukje verjonging en versterking van onze vereniging.

Intussen een mailtje vanuit Herentals waar Leo, een op rust gestelde kolonel, mét snor, onze gelederen komt versterken.

En dank zij Fred Janssen en Julien Vrebos komt er schot in onze werking om in de MAROLLEN op zoek te gaan naar "De Moustache van de Marollen". Er is een medewerking van TV BRUSSEL en de organisators van " De Weik van Brussel".

Het jaar is dus zeer positief begonnen, aan ons om te zorgen voor een degelijke afwerking van alle festiviteiten. Gezien het enthousiasme van alle Snordragers én de steunende leden zal dat zeker geen probleem scheppen.

Volgende maand is er de eerste Algemene Ledenvergadering in " Den Bengel". Na afspraak met patron Jo zenden we jullie een berichtje.

We zijn dit jaar dus met z'n allen

                                                             A L T IJ D  I N  B E W E G I N G !

OPPERSNOR16-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (25 Stemmen)
>> Reageer (1)
13-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

13-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET BOEK VAN TANGUY : ANTWERPEN MIJN ENGELTJE.

ANTWERPEN MIJN ENGELTJE.

Onze "jongste" TANGUY schreef en stelde een boek samen over ANTWERPEN. Ambitieus als hij is is hij niet alleen tevreden over zijn jobs als Gids van de Stad, tekenaar van "Kareltje", werkzaam voor ATV, lesgeven in tekenen aan kinderen en dies meer. Hij moet zich ook absoluut wijden aan een boek over Antwerpen. En niet zomaar het zoveelste boek over dit onderwerp dat ons allemaal aan het hart ligt.
Hij schrijft een degelijke inleiding en geeft dan de pen ( de pc ) aan tal van Sinjoren en andere Antwerpenaars. Zij moeten hun liefde voor DE STAD ( HUN Stad ) op papier zetten. En dat hebben ze gedaan. Van Bob Cools over Patrick Janssens, en Youssef el Moussaoui (stand-up comedian - ne hele goeie! ) over Johan Veeckman ( Hoofd Archeologie en Monumentenzorg Antwerpen) plus Paul Huvenne ( Algemeen Directeur KMSKA ), Merho...en Schepen Philip Heylen zo naar Diane Bosmans ( consulAnt ) en ... Willy Dupon ( voorzitter E.S.A. ) Dat wist ge wel.

Het boek is een aanrader. Verzorgd, qua fotomateriaal "dik in orde ", mét dvd over 't Stad. Echt iets om kado te geven aan vrienden en kennissen en mensen die zomaar eens naar Antwerpen komen. Hét relatiegeschenk.

Ik geef op onze blog mijn tekst over Antwerpen die gepubliceerd is in dit prachtige boek.

Antwerpen, mijn geboortestad, mijn Koekestad, mijn Snorrenstad,

Ik ben geboren in deze altijd bruisende Stad. In de Vinkenstraat om precies te zijn, nét voor de Tweede Wereldoorlog, in 1938. Inderdaad, ik beken : ik ben geen rasechte Sinjoor. Mijn moeder was geboren als oorlogskind in het toen neutrale Nederland en mijn vader kwam van buiten Parijs. Ik bezit dus écht Europese roots, met een warm hart voor onze Stad. Want ik mag gerust zeggen dat ik een fanatiek bewoner/genieter ben ( alsof dat niet hetzelfde is ) van deze schitterende Metropool.
Mijn eerste job, na mijn studies aan de Pestalozzistraat en het Atheneum van Berchem , was als waterklerk aan de haven. Het maritieme heeft me altijd geintereseerd en agent voor scheepvaartlijnen was toen een stukje plaatselijk verkennen van rest van de wereld. Een belevenis in die grote haven die toen eindigde aan de Zandvlietsluis.
Eenentwintig jaar later zou ik die job vervangen door iets dat toch weer met het havengebeuren te maken had : een "eetkroeg" in de Brouwersvliet, niet ver van de Willemdok en de Rosse Buurt.

Maar laten wij het hebben over mijn liefde voor deze Stad, mijn Beste Vriendin.

Antwerpen heeft het hard te verduren gehad onder de bezetting van " den Duits " die met zijn V-bommen een deel van het hart vernietigde. Alsof dat niet genoeg was, begonnen sommige van onze bestuurders  aan de gekende afbraakwoede en wilden alles "vernieuwen" en "moderniseren". Met als resultaat : wég hypodroom, wég tolhuis, dag Boduognat, dag Peter Benoit. Het stadsbeeld  werd ontsierd door lelijke moderne, kale buildings. De Opera zucht nog steeds in de schaduw van het lelijkste torengebouw in Antwerpen: de "Antwerp Tower". Als 't kind maar een Engelse naam kreeg...
Tot Burgemeester Bob Cools ingreep en redde wat er nog te redden viel. De sloophamers voor het Centraal Station stonden reeds klaar. En nu, in 2008, zijn we fier op de prachtige restauratie van onze "Kathedraal onder de Treinstations". De vervallen buurt rond het Vleeshuis werd afgebroken en in een schitterend nieuw kleedje gestoken. Ereburgemeesqter Bob Cools kreeg er de "Europanostaprijs" voor. De meest prestigieuse erkenning voor zo'n grote realisatie. De bewoners haalden weer adem, Antwerpen was gered van de totale destructie!

En ik wou aan deze Stad, nog steeds mijn Grote Liefde, een extra dimensie toevoegen op een folkloristische manier. Een Snorrenclub.

Café "De Snor" werd the place to be waar elke Antwerpenaar, én alle anderen zich thuisvoelden. Van de waterklerk en de rivierloods tot de kunstenaar en de burgemeester. De eetkroeg, geopend in 1977,werd op 5 oktober 1978 de thuishaven van de "ANTWERPSE SNORRENCLUB" ! De vereniging telde vooral leden uit de maritieme sector : waterklerken ( of course ) loodsen, bevrachters, expediteurs. Maar ook kunstenaars én de Antwerpse bard Djon Lundstrom. Frisse ideeën werden ceratief uitgewerkt. Er kwam een plaatselijke kiezing van de " Snor van het Jaar ", verbroederingen met buitenlandse Snorrenclubs, tv-optredens, de bouw van een Snorrenreus. Beroemde Snordragers vervoegden de club : stadsbeiaardier Jo Haazen, Nederlandse tv-animator Ted de Braak, Leo Martin, Burgemeester Bob Cools, Toots Thielemans en vele anderen.

Bestuursproblemen kwamen, ambras en de klassieke afscheuring : in 2002 werd de EUROPESE SNORRENCLUB ANTWERPEN geboren. Een nieuwe Snorrenvereniging die onder het motto " ALTIJD IN BEWEGING " op no-time nummer één in Vlaanderen werd. Alle V.I.P.-Snorren volgden de nieuwe strekking van de Antwerpse Snorrenbeweging. Nieuwe leuke initiatieven zagen het licht : de " Snor van 't Stad " ( what's in a name? ), de " Snorren van de Wijk " in samenwerking met Gazet van Antwerpen, de Vlaamse Bellenmannen werden " Snor van ... " hun gemeente, de bron van de Schelde in Gouy werd bezocht in verband met de verbondenheid van de club met onze levensader de Schelde, het A+Diploma voor het verkondigen van het Antwerps gevoel werd uitgereikt door schepen Ludo Van Campenhout. De E.S.A. draait " graaf goe ".

Zo heb ik, samen met mijn enthousiaste Snorrenvrienden, ook mijn steentje bijgedragen om 't Stad een meerwaarde te geven op folkloristisch gebied. Nu het startschot is gegeven voor de verjonging van de club, met als benjamin de jongste gids van 't Stad Tanguy, ziet de toekomst er rooskleurig uit. Alle E.S.A.-leden en de talrijke sympathisanten zijn er fier op en blijven uiteraard " ALTIJD IN BEWEGING " !

Omdat ik, en alle volgelingen van de EUROPESE SNORRENCLUB ANTWERPEN Antwerpen een zeer warm hart toedragen.

Wij zijn ZOT VAN 'T STAD !

Willy

Dat was het : mijn bijdrage tot deze uitgave over de mooiste en gezelligste Stad van 't Land : Antwaarpe !

OPPERSNOR

13-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (17 Stemmen)
>> Reageer (0)
12-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

12-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (15 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN KAMPIOEN SNOR VAN 'T STAD !

JEAN-PIERRE COOPMAN SNOR 2008 !

De Europese Snorrenclub Antwerpen heeft weer eens gescoord : JEAN-PIERRE COOPMAN legt zijn bokshandschoenen op zijn nachtkastje en komt op 7 juni samen met gans Antwerpen zijn aanstelling vieren tot "SNOR VAN 'T STAD".

Onze sympathieke bokser die het 30 jaar geleden in de ring  tegenover MOHAMMED ALI 5 rounds heeft volgehouden vervoegt onze reeks van fameuze SNORREN.
Een beroemd sportman in een beroemde club. Doegetmor !

De E.S.A. is dus dit jaar aan de beurt en volgt daarbij de beslissing op van het Schepencollege dat de vereniging de toelating geeft tweejaarlijks zulke manifestatie te organiseren.

Maar niet alleen 't Stad is belangrijk voor ons, wij gaan dit jaar ook BRUSSEL veroveren !
Heeft wijlen Burgemeester Lode Craeybeckx niet gezegd : "Antwerpen laat Brussel niet los!".
Dus gaan wij, in samenwerking met TV Brussel en Julien Vrebos, de "Moustache van de Marollen" kiezen.
We gon der een mot oep geven !!!
Want er wacht ons nog : Deurne, Oud-Turnhout, Oostende, Veurne en Stuttgart. 2008 wordt een schitterend jaar.

Eind deze maand komen alle data op onze blog.

Dus elke week even uitkijken naar de schrijfselen van ondergetekende.

En voor wie het moest vergeten zijn. Ons nieuw bankrekeningnummer is
KBC   733-0454391-73.

OPPERSNOR

12-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (30 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

04-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RECEPTIE 2008 - PROGRAMMARECEPTIE 2008 - PROGRAMMA.

De Nieuwjaarsreceptie van de E.S.A. is achter de rug.
Een gezellige bedoening in "Den Bengel" met Snorren en veel Schoon Volk.
Ereburgemeester BOB COOLS had het in zijn speech over de 70-jarige stichter van "Het Snorrengedoe" WILLY DUPON. En zijn leven vanaf waterklerk naar horecaman, Snorrenstichter en nu actieve gepensioneerde. 4 volle pagina's...
Hij vermeldde tevens LILIANE die rust gebracht had  in het vroegere turbulente leven van de voorzitter.
FRED JANSSEN, ex-tv-maker, kreeg zijn kleurencopy van DJON LUNDSTROM's "Schippersstraat" voor zijn reportage over de stichting van "SNORAVIA" die al ettelijke malen op de VRT is uitgezonden.
Bestuurslid en bezige bij EDDY en zijn vrouw ANNIE werden in de bloemetjes gezet voor hun 46° huwelijksverjaardag, net diezelfde dag. Zij voor zo'n lange periode samen met zulke grote Snor, hij voor moed en zelfopoffering. Proficiat!
LUC hernieuwde zijn lidmaatschap en was in gezelschap van ROSINE en de begeleidehond.
FRED JANSSEN maakte een afspraak met onze "jongste", TANGUY, voor het organiseren van een SNORRENWANDELING door 't Stad.
En BOB COOLS praatte met GERRIT SERNEELS over het Bevrijdingsfeest van Merksem, voorzien voor 2009.
De beide Bellenmannen waren afwezig wegens te drukke dagen in Temse en Izegem. En Schepen LUDO VAN CAMPENHOUT zat te paard in de Polders voor het Gansrijden. Tegen de wil in van GAIA...
Er was een afvaardiging van onze Snorrenbroeders uit Schoten, die met ons mee op zoek gaan naar "DE MOUSTACHE VAN DE MAROLLEN".
Eerstvolgende, rustige activiteit is een dansavond, in Snorrenkledij, in de Stadsfeestzaal ter gelegenheid van Sint- Valentijn op donderdag 14 februari vanaf 18 uur.
Op 10 mei wordt Snorrenlid PATRICK ANTHONIS aangesteld als de "SNOR VAN HELDENSTAD" in Deurne. U wordt nog extra uitgenodigd.
Volgende maandag heeft het bestuur een afspraak met onze "SNOR VAN 'T STAD".
Een keuze die ophef zal maken in Snorrend Antwerpen en de rest van 't Stad.
Een man die geschiedenis heeft geschreven in België en de rest van de wereld!!
De aanstelling van deze Snor is gepland voor zaterdag 7 juni met vertrek aan ons lokaal "Den Bengel".
Er komt een groot geilustreerd artikel over deze nieuwe "aanwinst".
Eind deze maand komt het ganse volledige programma van de E.S.A. in deze blog.

OPPERSNOR04-02-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (21 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Willy 70 jaar
Klik op de afbeelding om de link te volgenZEVENTIG JAAR !  70  !

Het heeft iets magisch.

Op je 65° ga je officieel met pensioen en is het gratis rijden met het openbaar vervoer. Je bent deel van het legioen "bejaarden", die voorrang krijgen en met zachtheid moeten behandeld worden. Mij gedacht...

Je bent deel van een beschermde mensensoort.

Maar de 70...
Da's de springplank naar de 80. Jawel.
En maar springen. Maar niet meer zo hoog als vroeger.
Hoeveel halen het? Heb al veel van mijn vrienden en bestuursleden van de E.S.A. begraven voor ze die gezegende leeftijd behaald hadden. Sommigen véél vroeger.
Michelleke. Swa den bakker. Rik. Herwig.

Dan wordt het tijd even terug te blikken op vroeger.
Le passé. The past. Het Verleden.
Even bekijken wat we allemaal zoal meegemaakt hebt. Des guten zuviel.
Het einde van de Tweede Wereldoorlog, de V2's op Antwerpen, het Atheneum van Berchem, de job als waterklerk en daarna de horeca. Eetkroeg "De Snor". De familiale problemen. De "Snorrenbeweging".

De kleine kwaaltjes komen, maar wat belangrijker is: je blijft geestelijk bezig.
De inzet voor een stukje folklore in 't Stad, het behalen van het A-plus diploma, interesse in kunst, politiek en gewoonweg dé mens.
Bekijk alleen het positieve, hou je bezig met toffe zaken, schep zelf toffe dingen of werk mee aan interessante initiatieven.
Doe het blijvend Bourgondisch. Hou nog van de geneugden des levens. Kijk niet nààst mooie vrouwen.
A thing of beauty is a joy forever, zei Lord Byron. En hij kon het weten.

Er is nu in de eerste plaats "mijn" Snorrenclub. De Europese Snorrenclub Antwerpen. Dé vereniging van 't Stad. Met een goed team, een goed bestuur, toffe sympathisanten. Tot spijt van wie 't benijdt...

Geboren 25 januari 1938.
Waterman.
Schreef een "kenner" : bezit artistieke neigingen. Subtiel temperament dat een conservatieve basis heeft.
Zou kunnen.
Of zoals, nog eens, Byron neerpende : "Man's love is to man's life a thing apart. It's woman's whole existence." Si.

Het leven gaat verder. En met Jean Gabin zou ik zeggen: " Maintenant je sais qu'on sait jamais...".

OPPERSNOR
Willy Dupon-Stichter Snorrenbeweging Antwerpen-A+diplomahouder-President Onafhankelijke Republiek Snoravia-Voorzitter E.S.A.

28-01-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (49 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TERUG VAN WEGGEWEEST
Klik op de afbeelding om de link te volgen

 

TERUG VAN WEGGEWEEST.
                                                            HET ECHT ANTWAARPS NIEUWS IN DE FRUT.


1.
Nog maar een week terug van het verre Yucatan, of we worden al geconfronteerd met nieuws uit de Rosse Buurt en een gesprek met Bob Cools en Léona Detiège.

Dé Paul, altijd met hoed of bontmuts op het hoofd, de hulp van de hoertjes van de Schipperstraat en omgeving is niet meer.

Ik leerde hem kennen in 1977, bij de opening van eetkroeg "DE SNOR" aan de Brouwersvliet.

Paul liep toen al van de vitrines aan de Schipperstraat naar de gazettenwinkel voor de aankoop van lectuur, weekbladen, papieren rollen én condooms... De gezellige tijd toen er nog een frituur mocht staan op het Falconplein, de "Gentille", de "Maritime" (of was het "Maritiem") en uiteraard de schipperscafé's én natuurlijk "De Snor" op volle toeren draaiden.
Toen Djon Lundstrom nog rondkuierde in de straat waar zijn ouders een "boardinghouse" voor vreemde zeelui hadden.

Die Paul is dus uit de hoerenwereld verdwenen. Een stukje folklore is weg. En dé kroegen van toen zijn ook al jaren dicht. Het Schipperskwartier is al lang niet meer wat het was : een gezellige buurt waar je iedereen kon ontmoeten, waar elke week wel iets raars gebeurde. Waar men om drie 's nachts nog naar de oudste Chinees van 't Stad kon gaan voor een loempia of iets meer. De "Wah Kel".
Ooit met mijn eerste Snorrenclub het 60-jarig bestaan gevierd van dit volkse restaurant.

't Wordt nooit meer zoals vroeger.
Vaarwel Paul.

2.
BOB COOLS en LEONA DETIEGE : twee anciens van 't Stadhuis geven hun ongezouten mening over de fusie én veel meer.
"Voor Janssens bestaat het verleden niet": voorpagina bijlage Gazet van Antwerpen.
Bob en Leona : een schoon koppel op 't Schoon Verdiep...
Deed me plezier dat hoofdredacteur Lex Moolenaar Bob " De Snor " noemt !
Een zeer interessant gesprek over de overschakeling van de Stad naar wat Antwerpen nu is, over Bob's tweede ambt, de opkomst van het VB, Léona die overnam en Bob die voorzitter werd van het OCMW.
De migrantenproblemen, de Culturele Hoofdstad in 1993, de kritiek op zijn opvolgers.
Hij is nog steeds een gedreven man , "onze" Bob Cools, "Beschermheer der Antwerpse Snorren". Die van de E.S.A. natuurlijk!

Een weekje terug thuis en ge ziet dat wij in een Stad ( DE Stad ) wonen waar nog wat te beleven valt.
Blij dat we terug zijn...

OPPERSNOR


26-01-2008 om 16:38 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
>> Reageer (1)
24-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MEXICO
Klik op de afbeelding om de link te volgen EL PRESIDENTE DEL CLUB EUROPEO DE BIGOTES DE AMBERES REGRESO A CASA !

 
De President van de E.S.A. is terug thuis !

Si !

Terug van de zon en de margarita's naar " le plat pays " met zijn grijsheid.
Terug van propere straten en veel blauw (is ginder wel een beetje bruin) naar straten met zwerfvuil en te  weinig politie.
Terug met nieuwe kennissen en een extra sympathie voor onze Snorrenclub.

We moeten van elke gelegenheid gebruik maken om propaganda te maken voor de tofste club uit Vlaanderen.

Naar Yucatan met Martinair. Niet doen... Schiphol: 3 uur voor herstelling verwarming -
terug van Mexico : stop in Schiphol en 2.30 uur per autobus naar Brussel. (vliegtuig moest plots dringend naar Paramaribo)

Maar Mexico was de pleister op de wonde.
Yucatan, een brok Mayacultuur. In een prachtige natuur en goed beheerd door de overheid.
Merida, de bruisende hoofdstad, waar de dagen lang en warm zijn en de bewoners, fier op hun afkomst, de avonden met opzwepende muziek eindigen.
De Playa del Carmen, een veredeld Blankenberge, met meer strand en veel meer zon.
Chichen Itza, de site die nu bij de nieuwe wereldwonderen hoort.

De Maya's, eens bijna uitgeroeid door de Spanjaarden, mede in naam van de godsdienst, zijn nu een bron van inkomen voor de huidige Mexicanen.
't Kan verkeren, zie Bredero.

Mexican food : heerlijk onder een blakende zon.
Margarita's en cocktails zorgen voor een goed humeur. En geen hoofdpijn.
Zelfs het Mexicaanse bier is drinkbaar. Alhoewel, voor mij geen Corona met limoen. Da's voor softies...
Hotel en restaurants, de kelners wisten vlug alles over "el bigote" (DE SNOR). Zo een beetje als "el simpatico", maar dan met een Snor.

De Snorren uit Antwerpen ( WIJ dus) waren al gekend bij de Vlaamse toeristen. En nu ook bij de Walen. Sire, il y a encore des Belges... 

Mooie liedjes duren inderdaad steeds kort. Terug naar Amberes. Met het brokkenvliegtuig van Martinair.
Weer naar het land van de Letermes en de Madammes Non, van Henin en de eeuwig winnende Ratten van 't Kiel.

Toch blij dat we weer in 't Stad zijn.
"Antwaarpe, zoe schoen als gij is er gien ien!" zong vroeger onze betreurde vriend John Lundstrom in het cafeetje aan de Haven, aan de Brouwersvliet. In "De Snor".
En hij had nog gelijk ook.

Maar nu weer volle petrol werken aan het programma van de E.S.A. En dat belooft wat!
Maar met een goed bestuur, ne voorzitter die morgen al 70 wordt (doegetmor), een pak originele ideeën en een sympathieke achterban blijven we in Vlaanderen aan de top.

Met de EUROPESE SNORRENCLUB ANTWERPEN blijft het dus

                                  A L T IJ D  I N  B E W E G I N G !

OPPERSNOR


 
24-01-2008 om 15:24 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
>> Reageer (1)
06-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

06-01-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpen Mijn EngeltjeZOT VAN 'T STAD !

Antwerpen, mijn Geboortestad, mijn Koekestad, mijn Snorrenstad.

Ik ben geboren in deze altijd bruisende stad. In de Vinkenstraat om precies te zijn. Nét voor de tweede wereldoorlog, in 1938.
Inderdaad, ik beken, ik ben geen rasechte Sinjoor : moeder geboren als oorlogskind in Nederland (1918) en vader even buiten Parijs. Ik bezit dus echte Europese roots. Met een warm hart voor onze stad.

Want ik mag gerust zeggen dat ik een fanatiek bewoner/genieter ben (alsof dat niet hetzelfde is) van deze schitterende metropool.

Mijn eerste job, na de studies aan de Pestalozzistraat en het Atheneum van Berchem, was als waterklerk in de haven. Het maritieme heeft me altijd geinteresseerd en agent voor scheepvaartlijnen was toen een stukje plaatselijk verkennen van de rest van de wereld. Een belevenis in die grote haven die toen nog eindigde aan de Zandvlietsluis...

21 jaar later zou ik die job vervangen door iets dat toch weer met het havengebeuren te maken had : een "eetkroeg" in de Brouwersvliet, niet ver van het Willemdok en de Rosse Buurt.

Maar laten we het hebben over mijn liefde voor deze stad, mijn Beste Vriendin.

Antwerpen heeft het hard verduren gehad, onder de bezetting van "den Duits" die met zijn V-bommen deel van het hart vernietigde, en daarna van sommige van onze bestuurders die aan afbraakwoede leden en alles  wilden "vernieuwen" en "moderniseren".
Met als resultaat : wég hypodroom, wég tolhuis, dag Boduognat, dag Peter Benoit.
Het stadsbeeld werd ontsierd door lelijke moderne, kale buildings. De Opera zucht nog steeds in de schaduw van het lelijkste torengebouw van Antwerpen, de "Antwerp Tower". Als 't kind maar een Engelse naam kreeg...
Tot Burgemeester Bob Cools ingreep en redde wat er nog te redden viel. De sloophamers voor het Centraal Station stonden reeds klaar. En nu, in 2008, zijn we fier op  de prachtige restauratie van onze "Kathedraal onder de Treinstations".
De vervallen buurt rond het Vleeshuis werd afgebroken en in een schitterend nieuw kleedje gestoken. Burgemeester Bob Cools kreeg er de "Europanostraprijs" voor. De meest prestigieuze erkenning voor zulke grote realisatie. De bewoners haalden terug adem. Antwerpen was gered van de totale destructie!

En ik wou aan deze stad, nog steeds mijn Grote Liefde, een extra dimensie toevoegen, op een folkloristische manier. Een SNORRENCLUB.

Café "De Snor" werd the place to be waar elke Antwerpenaar, én alle anderen, zich thuisvoelden. Van de waterklerk en de rivierloods tot de kunstenaar en de Burgemeester.
De eetkroeg, geopend in 1977 werd op 5 oktober 1978 de thuishaven van de "ANTWERPSE SNORRENCLUB".
De vereniging telde vooral leden uit de maritieme sector : waterklerken (of course), loodsen, bevrachters, expediteurs. Maar ook kunstenaars én de Antwerpse bard Djon Lundstrom.
Frisse ideeën werden creatief uitgewerkt. Er kwam een jaarlijkse kiezing van de "Snor van het Jaar", verbroederingen met buitenlandse snorrenclubs, tv-optredens, de bouw van een Snorrenreus.
Beroemde snordragers vervoegden de club : stadsbeiaardier Jo Haazen, Nederlands tv-animator Ted de Braak, Leo Martin, Burgemeester Bob Cools, Toots Thielemans en vele anderen.

Bestuursproblemen kwamen, ambras, en de klassieke afscheuring. In 2002 werd de "EUROPESE SNORRENCLUB ANTWERPEN" geboren. Een nieuwe snorrenvereniging die onder het motto "ALTIJD IN BEWEGING" op no-time nummer één werd in Vlaanderen.
Alle V.I.P-snorren volgden de nieuwe strekking van de Antwerpse Snorrenbeweging. Nieuwe leuke initiatieven zagen het licht: de "Snor van 't Stad" (what's in a name), de "Snorren van de Wijk" in samenwerking met Gazet van Antwerpen, de Vlaamse Bellenmannen werden "Snor van ..." hun gemeente, de bron van de Schelde in Gouy werd bezocht in verband met de verbondenheid van de club met onze levensader de Schelde, het A+diploma voor het verkondigen van het Antwerps gevoel werd uitgereikt door Schepen Ludo Van Campenhout. De E.S.A. draait "graaf goe"!

Zo heb ik, samen met mijn enthousiaste Snorrenvrienden, ook mijn steentje bijgedragen om 't Stad een meerwaarde te geven op folkloristisch gebied.
Nu het startschot is gegeven voor de verjonging van de club, met als benjamin de jongste stadsgids Tanguy, ziet de toekomst er rooskleurig uit.  Alle E.S.A.-leden en de talrijke sympathisanten zijn er fier op en blijven uiteraard "ALTIJD IN BEWEGING"!

Omdat ik, en alle volgelingen van de EUROPESE SNORRENCLUB ANTWERPEN deze stad een zeer warm hart toedragen.

Wij zijn ZOT VAN 'T STAD !

Willy Dupon
voorzitter E.S.A.


Deze tekst verschijnt volgende maand in het boek van Tanguy Ottomer, jongste stadsgids, medewerker van A.T.V. en jongste lid van de E.S.A.
Andere medewerkers zijn o.a. Burgemeester Patrick Janssen, Ereburgemeester Bob Cools, Luc Caals en vele anderen.

06-01-2008 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (24 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek Opera 29-12-2007
Klik op de afbeelding om de link te volgen


MET TANGUY NAAR DE OPERA.

Het was een leerrijk bezoek aan onze Vlaamse Opera in onze Stad.
Een kijkje achter de schermen, de orkestbak, het mechanisme, de uitbreiding naar de Rooseveltplaats, de modernisering.

En uiteraard de prachtig gerenoveerde zaal en de foyer. De theaterzaal is herschilderd en de gouden onrnamenten zijn schoongemaakt.
Er zijn de nieuwe loges voor de artiesten en nieuwe kantoren voor de medewerkers.

Nieuw voor onze E.S.A.-leden zijn de lunchconcerten op woensdag. Enkelen hebben na het bezoek al ingeschreven voor de daarop volgende week.

Interesse voor een bezoek : bel naar onze vriend Tanguy (ons jongste lid en jongste stadsgids) op gsm 0494254159.

Wie we niet ontmoet hebben tijdens onze rondleiding was "The Phantom of the Opera"...

OPPERSNOR

30-12-2007 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
>> Reageer (0)
24-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

24-12-2007 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSTWENSEN EN ZO...EEN KLASSIEKER : WENSEN MET DE KERST
EN DAARNA KOMEN DIE VOOR HET NIEUWE JAAR
NIEWAAR ?

Hoor ik daarnet op de radio, en zie ik straks wel op de beeldbuis : de beste wensen van de Koning aan de ganse Belgische bevolking.

Eén item vond ik wel " frappant ". Dat over het taalgebruik van de Belgische onderdanen.
Zonder mij politiek uit te laten vind ik het wel sterk dat de Vorst ons aanzet de talen van àl zijn onderdanen te spreken of aan te leren...

Vraag ik mij als simpele Antwerpenaar af waarom ik mij ooit de moeite getroostte buiten Nederlands ook Frans, Engels en Duits te leren. Moest wel : als waterklerk aan boord komen van schepen van allerlei origine moet je wel met de rest van de wereld kunnen praten. Dus akkoord voor vreemde talen. Maar...

Stel ik mij nu, in bijna 2008, de grote vraag. Wie in Brussel, van hoog geplaatste mandatarissen tot het GANSE HOF praat degelijk Nederlands, zijnde de taal van de meerderheid van de bevolking?

Hoor soms van een taalbad, zijnde een snelcursus, van iemand die al meer dan 30 jaar in dit land verblijft. En dan, eindelijk, na lang aandringen begint met een beetje " de Nederlands " te leren. 't Zal wel gaan zeker ?


"Anderstalige Belgen " : kijk eens naar Maxima in Nederland. Komt uit een Zuid-Amerikaans (Latijns) land en praat op een " no time " Algemeen Nederlands ... Chapeau, zeggen ze in 't Stad!

A bon entendeur, salut !

OPPERSNOR

24-12-2007 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
>> Reageer (1)
20-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.eind 2007 - begin 2008BYE BYE 2007 !
                          HALLO 2008 !

Weer een mooi en spannend SNORRENJAAR achter de rug.

Mooi, want we hebben toffe, leuke activiteiten achter de rug.
Spannend, want het wachten op dé uitspraak is eindelijk beloond : GEWONNEN !

En daar komt 2008 !!!

Het belooft me een jaartje te worden...

Even kris / kras doorheen het programma.

Onze SNOR VAN 'T STAD : superdeluxe !

                                                                    Viering
BELLENMAN VEURNE.
       
Verovering van DE MAROLLEN...

Feest in
OOSTENDE !
                       Happening in OUD-TURNHOUT.

                30 jaar BELLE-EPOQUE FEESTEN !
                                                                            Viering van... in DEURNE.

Plus de VOEDSELBANKEN - actie.

                                                En een
A + SPECIAL !!!

Tijdens de receptie van de E.S.A. op zondag 3 februari brengen wij u meer uitgebreide informatie over al deze happenings.

Prettige EINDEJAARSFEESTEN en een GOEIE GEZONDHEID opdat je alle feesten van de club kunt bijwonen en er mee voor zorgt dat we DE BESTE VAN 'T STAD blijven !

Want de E.S.A. is  A L T IJ D  I N  B E W E G I N G !!!

OPPERSNOR

20-12-2007 om 18:06 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GELUKKIG NIEUWJAAR !
Klik op de afbeelding om de link te volgen

V U U R W E R K  I N  2 0 0 8 !!!
--------------------------------------------------------------------------

Den Eddy "even snél als die van den tv", stuurde mij een mooie foto van vuurwerk met de bedoeling er een tekst bij te zetten.

Doegetmor !

En ja, eigenlijk is het een simpele bedoening, enkele zinnen, bij "VUURWERK" zetten.

Want "VUURWERK" zit er in de EUROPESE SNORRENCLUB A NTWERPEN" : het agenda is nu reeds gevuld met een boel zinnige dingen, gezellige, plezante en meer ernstige.

Nu gaan we toch niet ons logo
"ALTIJD IN BEWEGING"  veranderen in "ER ZIT VUURWERK IN DE E.S.A."...

Het is inderdaad de bedoeling om in 2008 nog hogere toppen te scheren dan dit jaar. En gezien het enthousiasme van leden en sympathisanten én de originele happenings die uitgewerkt worden, voorlopig in gans Vlaanderen ( alhoewel we er in Duitsland, nabij Stuttgart, in Leinfelden, een LAP gaan op geven ) zien we het nieuwe jaar als dé grote doorbraak van de E.S
.A.

OPPERSNOR

Dus, lieve mensen, wees er van overtuigd dat die Dikke Nekken van Antwerpen, wél samen met die van Izegem, Turnhout, Temse, Brussel, de Kust en Veurne de topper zullen worden van het folkloristische leven in Vlaanderen.

En bij deze, Snorren en alle anderen, nogmaals een PRETTIG JAARTJE VOL GOEIE GEZONDHEID en blijf jullie favoriete club steunen !20-12-2007 om 00:00 geschreven door oppersnor  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
>> Reageer (0)
Inhoud blog
 • Onze "TIETZ-TITS" muur.
 • DOS SERVEZAS.
 • IN SNORUM VERITAS
 • STAMMENTWISTEN ?
 • GASTON EN CO.
 • BANGELIJK MORTSEL !
 • ZWART/GEEL/ROOD
 • ANTWERPS GEVOEL
 • MAG IK BINNEKOME ?
 • DJON LUNDSTROM

  Archief per week
 • 12/07-18/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 03/12-09/12 2007
 • 26/11-02/12 2007
 • 19/11-25/11 2007
 • 12/11-18/11 2007
 • 05/11-11/11 2007
 • 29/10-04/11 2007
 • 22/10-28/10 2007
 • 15/10-21/10 2007
 • 08/10-14/10 2007
 • 01/10-07/10 2007
 • 17/09-23/09 2007
 • 10/09-16/09 2007
 • 03/09-09/09 2007
 • 20/08-26/08 2007
 • 13/08-19/08 2007
 • 06/08-12/08 2007
 • 23/07-29/07 2007  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!