De gewezen Belgische bokslegende Coopman (62) en zijn vrouw Heye (53) die al enkele jaren in Beveren wonen, moeten zich voor de rechtbank verantwoorden voor het oplichten van handelaars in Sint-Niklaas en Beveren. Het proces kende echter een valse start want beiden daagden niet op. Volgens Coopmans advocaat Bart Coopman, een ver familielid die hem uit sympathie verdedigt, is de ex-bokser ernstig ziek en moet hij voor verder onderzoek naar het UZ in Leuven.

'Jean-Pierre wacht de resultaten van dat onderzoek bang af', zegt zijn advocaat. De financiële problemen waarin hij verzeild is geraakt, veroorzaken ook spanning binnen zijn huwelijk. 'Jean-Pierre Coopman moet rondkomen met een klein pensioen. Alleen zijn vrouw werkt', zegt advocaat Bart Coopman.

Huwelijksfeest

De strafrechter in Dendermonde stelde het proces uit tot midden maart en benadrukte dat zowel Jean-Pierre Coopman als zijn vrouw aanwezig moeten zijn. Coopman moet intussen door de politie worden verhoord. Omdat hij steeds weer niet thuis was toen de politie aanbelde, kon dat nog altijd niet gebeuren. En dat is belangrijk temeer omdat de ex-bokser alle betichtingen betwist en ze wellicht in de schoenen van zijn vrouw wil schuiven.

Jean-Pierre Coopman en Yasmine Heye worden verdacht van het met bedrieglijk opzet niet betalen van hun riante huwelijksfeest op 10 juli 2006 in Hotel Serwir in Sint-Niklaas. Drank vloeide rijkelijk en ook aan culinaire geneugten ontbrak het niet. De rekening werd nooit betaald, net als hun logies in het hotel.

'We namen in volle vertrouwen het huwelijksfeest van zo'n bekende Vlaming aan. Dat is ons zuur opgebroken want Coopman zou later komen betalen, maar daagde niet meer op', zegt hotelmanager Paul Convents.

Wijnhandelaars

Yasime Heye staat ook terecht voor het gebruik maken van de naam en faam van haar man om zo het vertrouwen te winnen van handelaars en ze op te lichten. In augustus 2007 liep bij de firma 'tKasteeltje een bestelling binnen van 196 flessen wijn voor 747,36euro. Jean-Pierre Coopman hield een vernissage met een aantal van zijn recente schilderwerken en daar hoorde een receptie bij. Met de verkoop van de tableautjes zou de wijn later worden betaald. Het bedrijf zag geen cent en diende een klacht in. Op 25 april 2008 bestelde mevrouw Coopman voor 120euro drank bij drankenhandel Klaveren Aas, volgens het gerecht goed wetende dat dat nooit betaald zou worden.

Op 25 juli 2008 rinkelde bij tapijtenhandelaar van Buynder de telefoon voor een bestelling van twee tapijten. 'Het was Jean-Pierre Coopman zijn vrouw die ze telefonisch bestelde', vertelt Luciën Van Buynder, die op dat ogenblik de zaak van zijn zoon Filip openhield. 'Ze stelde zich voor als de vrouw van de bekende bokser en vertelde dat ze thuis een feestje hadden en hun twee tapijten versleten waren. Dat vond ze erg. Ze wilde graag twee nieuwe wollen tapijten. Toen ik haar vroeg of ze niet beter de tapijten zou komen uitkiezen, was dat niet nodig. Kleur en motief speelde geen enkele rol, als het maar mooie waren van twee op drie meter. We zijn ze gaan leveren. De factuur van 780 euro zou met een overschrijving worden betaald, maar we ontvingen niets. We hebben aanmaningen verstuurd en meermaals telefonisch contact gezocht, maar er kwam geen reactie. Uiteindelijk dienden we bij de politie een klacht in. Ik vind dat allemaal heel jammer want ik had veel sympathie voor Jean-Pierre Coopman.'

Op 13 januari 2009 was het de beurt aan autohandelaar Wim Van Den Berghe. Yasmine Heye kocht er een tweedehands Subaru Impressa die ze later zou betalen. Alweer daagde niemand op met geld. De auto werd wel meteen doorverkocht. Volgens Yasmine Heye hadden ze dat geld nodig omdat een dag na de aankoop van de wagen er een belastingaanslag in de brievenbus viel en ze die niet konden betalen.