Inhoud blog
 • Informatie over de tank
 • Malvina Bonny
 • Wiel uit de oorlog
 • Proces van tank naar monument - 2
 • Inhuldiging - Deel 2
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  Slag om Moerbrugge
  Smeed oorlog om tot eeuwige vrede
  04-07-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blog Slag om Moerbrugge

  Het feestcomité van Moerbrugge, o.a. met Ides Cornellie als voorzitter en Willy Franssens, als feestleider, stelden aan het toenmalige gemeentebestuur in 1993 voor om een tank, inzonderheid de legendarische Shermantank, op sokkel te plaatsen aan de Brug van Moerbrugge . Die tank zou als monument het symbool zijn van de “Slag om Moerbrugge”, zoals er nog tanks staan in Bastogne en Houffalize voor de Slag om de Ardennen” of in Wibrin nabij Achouffe, eveneens op sokkel in het centrum van dit dorpje.

  Deze blog bespreekt de Slag om Moerbrugge en het bouwen van een monument ter herinnering aan deze Slag.

  Geschreven door: Franssens Willy - Feestleider herdenking
  04-07-2014 om 00:00 geschreven door Willy Franssens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Transport van de tank

  Eerst ging de tank hersteld worden maar dit werd afgekeurd door de gemeenteraad. Resultaat: een monument van  maken.Onder impuls van Willy Franssens kon een Sherman tank op de kop getikt worden in Itegem, in de nabijheid van Heist-op-den-Berg.  Aanvankelijk was er een voorstel dat de  tank zou hersteld worden, zoals die in Bastogne,  Houffalize en Wibrin.

  De gemeenteraad kon dit voorstel van restauratie  niet goedkeuren en dacht daarbij aan een kunstige benadering van de tank als monument.  Resultaat: een jonge kunstenaar, Ben Snauwaert uit Beernem kreeg de opdracht én ook de volle vrijheid om creatief te handelen, m.a.w. het hanteren van de “snijbrander”. Met een grote oplegger van de Brugse firma Gheysens werd de tank van Itegem bij nv Seykens-Quick naar Moerbrugge getransporteerd. Ter plaatse in Moerbrugge was het ook met een kraan van bvba Gheysens dat de tank afgeladen werd. In de dagen daarna begon het werk van de kunstenaar, nl punten en lijnen uitzetten alwaar een Oostendse firma met snijbranders de tank zou vierendelen. Het was natuurlijk wel in véél méér stukken dan vier. Daarna plaatste diezelfde kraan de stukken op elkaar en werden die dan één voor één gelast overeenkomstig de aanwijzingen van Ben Snauwaert.  Hier zien we het afladen van de Shermantank vanop de oplegger met een mobiele kraan, eveneens van de firma Gheyssens   Op de foto hierboven zien we  Willy Franssens bij de afgeladen Shermantank. Op de achtergrond zien we nog de enige resterende rupsen, die spijtig genoeg een tijd later in Moerbrugge ontvreemd werden en als “oud ijzer” verkocht werden. 
  04-07-2014 om 00:00 geschreven door Willy Franssens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proces van tank naar monument

   De kunstenaar, Ben Snauwaert, heeft, toen de tank aangekomen was in Oostkamp, de volgende artistieke opties genomen:

  De plaats van het monument is beneden-dijks van het kanaal, dus ruim lager gelegen. Vandaar zijn keuze om het beeld boven het landschap en boven de kanaaldijk te verheffen via een sokkel.

  er werden tanks stukgeschoten in de oorlog. Een ongeschonden tank geeft de indruk niet deelgenomen te hebben aan de strijd en roept dus geen drama op. Een stukgeschoten tank wijst op de slachtoffers die erin zaten en gesneuveld zijn. Vandaar zijn idee om het drama van de oorlog op te roepen via een in stukken gebrande tank.

  Gelet op de “dichterlijke vrijheid” die hij van het Schepencollege, ad rem gemeenteraad, verkreeg, kon hij “opbouwend” werken tot boven de kanaaloevers. Zoals hij zelf citeert: “Alles begint met het geheel, de tank, waarop ik mijn lijnen uitzet. Die lijnen en merktekens bepalen waar de snijbrander zijn vernietigende werk kan doen. Van bij de eerste snijlijn is reeds bepaald hoe het beeld er gaat uitzien. Bij ieder nieuw afgesneden stuk, weet ik precies waar dit ergens zijn plaats gaat krijgen. Dit alles gebeurt louter intuïtief.

  Het blok of de sokkel waarop het monument staat is van beton en meet 3 op 3m en is 2,5 m hoog.  Het  beton werd nog speciaal behandeld in functie van het beeld. Een gekleurde patinelaag diende het geheel te verzachten.  Op die sokkel staat in bronzen letters:  “smeed oorlog om tot eeuwige vrede” “Slag om Moerbrugge september 1944” Er is ook een steen op de grond met de wapenschilden van Oostkamp en van Canada.

  De gedenkplaat is een arduinen plaat met als opschrift: “Moerbrugge gedenkt de Canadezen + 8-12 sept 1944 en zijn burgerlijke slachtoffers “ 1944

   (alle namen zijn alfabetisch gerangschikt) 

  Kwamen om :    53 canadezen

                             104 duitsers

                               12 burgers  De met de snijbranders in stukken gesneden Shermantank klaar om op elkaar gelast te worden overeenkomstig de aanwijzingen van de kunstenaar, dhr Ben Snauwaert.  Een werkman  van de technische dienst van de gemeente Oostkamp, een lasser, in volle actie op de ladder 


  Even nadenken of de opbouw van het monument voltooid is

  04-07-2014 om 00:00 geschreven door Willy Franssens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom de tank naar hier is gebracht

  Het feestcomité van Moerbrugge, o.a. met Ides Cornellie als voorzitter en Willy Franssens, als feestleider, stelden aan het toenmalige gemeentebestuur in 1993 voor om een tank, inzonderheid de legendarische Shermantank, op sokkel te plaatsen aan de Brug van Moerbrugge . Die tank zou als monument het symbool zijn van de “Slag om Moerbrugge”, zoals er nog tanks staan in Bastogne en Houffalize voor de Slag om de Ardennen” of in Wibrin nabij Achouffe, eveneens op sokkel in het centrum van dit dorpje.

     Op deze foto ziet men de sokkel met de vermelding “Smeed oorlog om tot eeuwige vrede  Op deze gedenksteen staat bovenaan de naam van Malvina Bonny als vermist opgegeven. Ze is nooit terug gevonden na wij ze afgegeven hebben aan het legerhospitaal in het klooster te Oostkamp. Zij was in haar buik geschoten en bloede uit. Zij ging eten halen in het ouderlijk huis voor haar kleinkinderen. Malevina was de moeder van Henri Franssens en de meter van Willy Franssens

  Deze gedenkplaat herinnert aan de gesneuvelde Canadese soldaten met de vermelding van hun regiment
  04-07-2014 om 00:00 geschreven door Willy Franssens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 19/08-25/08 2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!