Foto
Inhoud blog
  • Reageer op de stellingen van LOCUS en Bibnet
  • Reageer op de stellingen van LOCUS en Bibnet
  • Reageer op de stellingen van LOCUS en Bibnet
  • Gamen voor ouderen?
  • Reageer op de stellingen van LOCUS en Bibnet
    Zoeken in blog

    Laatste commentaren
  • opgepast voor valse indrukken (stefaan)
        op Gamen is leren? (bis)
  • nieuws op maat (Tim Lerno)
        op Nieuw Vlaams mediaplatform (www.nieuws.be)
  • Dit is mooie promotie voor de bib! (Cathy Ryckaert)
        op De bib verovert Kortenberg
  • Een klein stukje Bib Londerzeel op 'De Canvascrack' (Tim Lerno)
        op Welkom!
  • Streekgerichte Bibliotheek Blog
    Het bibliotheekleven van A tot Z
    13-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Vlaams mediaplatform (www.nieuws.be)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De (Vlaamse) informatiespecialist beschikt eindelijk over een Vlaams innovatief mediaplatform (www.nieuws.be) dat uit meer dan 2.500 Nederlandstalige nieuwsbronnen put. Hierbij combineert de site zowel kranten- en andere nieuwssites als blogs en gespecialiseerde media. Opmerkelijk is dat de site het nieuws zelf categoriseert, waarbij u telkens verschillende en complementaire bronnen kunt terugvinden. Een blogpost over lokale politiek wordt bijvoorbeeld opgenomen in een bepaalde categorie, terwijl een ander stuk afkomstig van dezelfde blog elders op de site verschijnt. Wie een artikel aanklikt, krijgt eerst de inleiding te zien. Om een stuk volledig te lezen wordt u doorverwezen naar de blog of site in kwestie. Community Initiatiefnemers achter Nieuws.be zijn Chris de Guytenaer, An de Jonghe en Jaki Louage. Met de steun van het Vlaams Innovatiefonds en investeringsfonds Arkafund hebben ze de site begin september gelanceerd, na twee jaar voorbereidend werk. Het is niet de bedoeling dat de site eenzijdig nieuws doorgeeft. De makers hopen dat er op termijn een community ontstaat die zelf nieuws, geluids- en beeldmateriaal gaat verdelen.(bron: clickx)

    13-10-2008 om 00:00 geschreven door Geert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    23-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gamen is leren? (bis)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In IP FLASH van 22 september staat te lezen dat de gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland 65.000 euro spenderen aan het leesproject 4you! in de Rotterdamse bibliotheken. In het kader van het Regionaal Actieplan Laaggeletterdheid kunnen jongeren in de bibliotheek gebruikmaken van gameconsoles als de Playstation en de Wii. De spelcomputers moeten jongeren de bib inlokken. Het bestuur van de bibliotheek gaat ervan uit dat de jongeren, als ze eenmaal gewend zijn aan regelmatig bibliotheekbezoek, ook boeken gaan lenen en lezen. De politieke partij Leefbaar Rotterdam daarentegen is geen voorstander van de subsidie voor spelcomputers in openbare bibliotheken en denkt dat jongeren meer baat hebben bij extra lessen in begrijpend lezen. Voor of tegen? Laat het ons weten!

    23-09-2008 om 11:19 geschreven door Inez  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    04-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gamen is leren!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dit stond gisteren te lezen in de nieuwsbrief van het Vlaams Steunpunt voor Nieuwe Geletterdheid (VSNG). Op 9 juli keurde het Vlaamse Parlement nl. een resolutie goed die de gamesector in Vlaanderen wil ondersteunen en die de potentiële culturele en educatieve waarde van computerspellen benadrukt. De bevindingen waarop de resolutie zich baseert gaan uit van onderzoek verricht door het Vlaams Instituut voor Wetenschappelijk en Technologisch Aspectenonderzoek (viWTA). Games zorgen o.a. voor het aanscherpen van coördinatievaardigheden, het verbeteren van oog-hand-breincoördinatie, het probleemoplossend denken, het stimuleren van creativiteit, het leren beslissingen nemen en het leren van nieuwe talen, concepten en woorden. Ze kunnen ook bijdragen tot het versterken van sociale netwerken. Bovendien kunnen games (zoals bij de zeer populaire Wii-spelconsole) mensen laten bewegen, motorische vaardigheden bijbrengen én zelfs een therapeutische werking hebben. Games worden, naast het educatieve en economische belang, beschouwd als een volwaardig cultuurproduct, net zo goed als films en boeken, dat meer beleidsmatige aandacht en steun verdient. Dus, misschien hoog tijd om eens na te denken over de plaats van games in de bibliotheken?
    DOK Delft heeft dit in ieder geval al goed begrepen. Ze profileren zichzelf als "gameparadijs", want gamen is gezond, goed voor de motoriek, sociale contacten, strategisch inzicht en, mooi meegenomen, het is leuk! Vandaar ook de website die ze in het leven riepen: www.dokgaming.nl. Verschillende DOK-"clans" zullen kunnen deelnemen aan (inter)nationale competities en LAN-party's. Men wil ook niet-gamers en ouders wegwijs maken in de wereld van het gamen en verder organiseert men in het najaar samen met TU Delft verschillende game-evenementen, met als hoogtepunt eind november een LAN Party, met ca. 200 gamers het grootste game-evenement ooit door een Nederlandse bibliotheek georganiseerd.

    04-09-2008 om 16:19 geschreven door Inez  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het is geen gerucht meer: Google heeft een eigen browser ' CHROME'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Google gaat concurreren met Microsoft en Firefox op de markt voor internetbrowsers. Google komt met een eigen, open source browser 'Chrome'. Volgens Google zijn de huidige webbrowsers niet goed genoeg omdat ze onvoldoende zijn aangepast aan de snelle veranderingen op het internet. Chrome wordt een volledig nieuwe browser en een 'modern platform voor webpagina's en applicaties'.

    Een belangrijke vernieuwing in Chrome is dat tabs onafhankelijk van elkaar zullen functioneren, hetgeen betere bescherming zou bieden tegen schadelijke websites. Dit is iets dat Microsoft ook van plan is om te introduceren in Internet Explorer 8. Een voordeel hiervan is ook dat als een website crasht, je alleen de betreffende tab kwijtraakt en niet alle vensters/tabs die op dat moment open staan.

    Google had zijn nieuwste projectje eigenlijk nog even geheim willen houden, maar had 'per ongeluk' een heel stripverhaal op het internet laten uitlekken. Daarin staat precies waarom Chrome de beste software wordt die de mensheid ooit heeft gezien. Een beta-versie van de nieuwe browser is vanaf vandaag al verkrijgbaar.

    Chrome video

    02-09-2008 om 00:00 geschreven door Geert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Genkse bib is open: méér bibliotheek voor méér mensen'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is het ook de eerste bibliotheekdag aan het Genkse stadsplein. De nieuwe Genkse bib is open (10u-19u & za tot 16u) met ruime openingstijden (dankzij de keuze voor 100% balieautomatisatie). Het  6000 m2 grote architecturale pareltje van de Franse architect 'Vasconi' primeert duidelijk. Een grote glazen pui nodigt uit tot binnenlopen. De bezoeker komt dan in een atrium waaromheen de verschillende verdiepingen zijn gelegen. De grote glaspartij is heel uitnodigend en zorgt voor veel natuurlijk licht in de bib, wat op zich heel aangenaam is in eender welke bib. Rond het atruim zijn er diverse verdiepingen. Naarmate je hoger gaat, wordt het ook stiller. Spijtig dat het leescafé nog niet af was (1 oktober pas). Als ik de 3-D voorstelling van de bib vergelijk met de echte bib, mis ik het o-zo-leuke frisgroen i.p.v. het fuchsia. De donkerbruine zetels in combinatie met het bruine parket is rustgevend, maar ik mis frisse kleuren. Ik had meer groen verwacht. Toen ik naar de 1° verdieping ging werd ik aangenaam verrast door de 'warme' trapleuning. Aan jou om het zelf te ervaren. De bewegwijzering is duidelijk: in het vetgedrukt zie je de indeling van de verdieping en op de achtergrond zie je de indeling van de overige verdiepingen. Zo weet ik snel waar ik naartoe wil. Een plattegrond van de bib met de verschillende niveaus ontbrak (tip). Toch heb ik de indruk dat 1 september op ICT-vlak iets te vroeg was. De balieautomatisering werkte op 't eerste zicht goed (met uitzondering van de betaalterminal). Straks (ik vermoed tegen oktober) zullen er ook 70 (internet)pc's staan en kunnen de klanten ook met hun eigen laptop of mobieltje (met wifi) gratis op het internet. Spijtig dat het gratis internet maar tijdens het eerste uur is (toch voor de desktop internetpc's).




    01-09-2008 om 00:00 geschreven door Geert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actief in Londerzeel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onze collega's van bib Londerzeel laten zich van augustus tot oktober van hun actiefste kant zien. Op de agenda staat een heel pakket van aantrekkelijke activiteiten. Zo loopt er momenteel (4 aug. tot 30 sept.) een tentoonstelling in de bib van Rik Poot, Theo Humblet, Christophe Gillaerts en het Tekenatelier van Londerzeel. Deze tentoonstelling kan dagelijks bezocht worden van 13u30 tot 18u45 (weekdagen) en van 9u tot 12u45 (zaterdag).
    Verder wordt het laatste weekend van de vakantie druk in Londerzeel. Op het programma staat o.a. een voorstelling van "Rebel without a cause" in de Drive-in cinema (zaterdagavond 30 augustus) en voor wie hierna nog vroeg uit de veren kan een fietstocht in de sporen van Rik Poot op zondag 31 augustus.
    Eens het nieuwe schooljaar begonnen, kan je je dan weer onderdompelen in de sfeer van Expo 58 met het filmfestival dat de bib organiseert van 5 september tot 31 oktober.
    Zeker de moeite dus om de komende weken eens langs te lopen in de bib van Londerzeel!
    Alle info over de activiteiten vind je op de site van Londerzeel.

    25-08-2008 om 16:16 geschreven door Inez  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Delftse openbare bibliotheek [DOK] officieel modernste bibliotheek ter wereld

    Uit de evaluatie van de vvbad/sbb-studiereis naar Nederland blijkt dat de overgrote meerderheid van de deelnemers de Delftse bib als de beste bib beoordeelt.  Spijtig voor de nieuw bib van Amsterdam. Persoonlijk had ik het gevoel dat ik niet graag vertrok uit de Delftse bibliotheek en wanneer je je bezoekers zo'n gevoel kunt geven, dan ben je (zeer) goed bezig. Binnenkort (27-29 nov) kun je zelf oordelen over DOK-Delft, want dan gaan de vvbad en de sbb's voor een 2° keer naar de modernste bibliotheek ter wereld. Sinds kort is deze Delftse bibliotheek in een Amerikaans onderzoek door onderzoekster Laun officieel uitgeroepen tot modernste bibliotheek ter wereld. Het onderzoeksbureau doet al jarenlang onderzoek naar de beste universiteiten, nationaal en internationaal, met een nadruk op digitale dienstverlening. Dit jaar hebben zij ook onderzoek gedaan naar de 25 modernste bibliotheken wereldwijd. Dok Delft bevindt zich tussen een aantal zeer gerenommeerde bibliotheken, waaronder het prestigieuze British Library, de wereldberoemde Nationale Bibliotheek van Frankrijk en de eveneens zeer beroemde Openbare bibliotheek van New York. Delft is overigens de enige Nederlandse bibliotheek die op deze lijst voorkomt. De bibliotheek uit Delft wordt vooral genoemd vanwege zijn technologische voorsprong en innovativiteit. De Delftse bibliotheek maakt internationaal furore onder de naam DOK Library Concept Center en houdt zich vooral bezig met de digitale ontwikkelingen van de toekomst voor het publieke domein. Dit doen zij onder andere in samenwerking met een aantal grote partners, waaronder Microsoft en de Technische universiteit Delft. De afgelopen jaren won DOK veel nationale en internationale prijzen op het gebied van innovatie.
    "Deze Nederlandse bibliotheek tilt het begrip moderne bibliotheek naar een hoger niveau. Vol kleuren en met een gelikt ontwerp, maakt deze bibliotheek gebruik van comfortabel meubilair en boekenplanken van gerecycled materiaal. Bezoekers hebben niet alleen toegang tot traditionele boeken, maar ook tot videogames, luisterstations, speelgoed voor kinderen, stripboeken, een piano en zelfs een kunstverzameling. Verder zijn boeken en kaarten uitgerust met rfid en staan er overal lcd-schermen met informatie. Er zijn ook stations voor podcasting en videocasting. De bezoeker wordt begroet met een sms’je als hij de bieb binnenloopt" (cfr. BestCollegesOnline).
    Eppo van Nispen tot Sevenaer (DOK-directeur) gaf een flitsende, boeiende en inspirerende DOK-presentatie (podcast) tijdens het info 2007 waarin hij op een aansprekende manier vertelt hoe ieder de modernste bibliotheek ter wereld kan worden. Kijk ook eens naar de bibliotheek van de toekomst. [DOK-Delft, Vesteplein 100, 0031-15-213.45.10] (bron: informatieprofessional)



    25-08-2008 om 00:00 geschreven door Geert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samen de Vlaamse/provinciale catalogi verrijken: utopie of nabije toekomst?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Wat DOK-Delft en het NRC doen, moeten wij in Vlaanderen toch ook kunnen: samen de Vlaamse en/of provinciale catalogi verrijken? De (gratis) boekensite van het Nederlandse NRC wordt gekoppeld met de DOK-catalogus: een synergie in het voordeel van de krant/bibliotheekgebruiker.
    Waarom zou dit in Vlaanderen niet kunnen? In 2007 veranderden tal van internationaal toonaangevende kranten hun internetstrategie, en werden hun websites, hetzij deels hetzij volledig, gratis toegankelijk. Die trend lijkt zich nu ook in West-Europa meer en meer te verspreiden. Dus misschien kunnen we in Vlaanderen ook tot een koppeling komen tussen de boekenrecencies van de (gratis) krantensites en de provinciale/Vlaamse catalogi? "In Vlaanderen is het enkel De Standaard dat nog een betalende dienst aanbiedt, om het archief te raadplegen van artikels die in de krant verschenen zijn. Alle Vlaamse sites bieden gratis het nieuws van de dag aan. Bij De Standaard en De Morgen kan de krant worden gelezen in pdf-formaat. Op Knack.be dient u enkel een abonnement te hebben om Knack in pdf-formaat te lezen. Het nieuws van de dag, alsook het archief, is gratis." (bron: online knack - technologie). Ik duim alvast voor de nabije toekomst....

    20-08-2008 om 00:00 geschreven door Geert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw bib-cybercafé in Oostduinkerke (bad)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik was erg aangenaam verrast tijdens een weekendje in Oostduinkerke (Koksijde). Ik ontdekte er een nieuw (tijdelijk) bibliotheekcybercafé in het voormalig toerismebureau, aan de tramhalte en naast de lijnwinkel. Een heel strategische ligging (Albert I-laan 80 Tel 058-51 71 68). Je kunt er niet naast kijken. Je kan er elke dag (10u-13u & 15u-19u) surfen, uitgezonderd op zondag. Het ziet er klantvriendelijk uit, maar je wordt (aan de deur) wel onthaald met een reeks verboden: geen 14 jaar = geen internet, geen spelletjes, geen you tube, rookverbod, camerabewaking, -14 jaar = geen internet, maar anderzijds hoef je geen bibliotheeklid te zijn om boeken, tijdschriften of strips te ontlenen (toch vreemd). Potentiële klanten onthalen met een reeks expliciete verboden is niet echt klantvriendelijk: je kan het rookverbod en de camerabewaking ook discreet (maar toch op een duidelijk plaats) in het cybercafé aangeven. Ik probeer mij een winkel voor te stellen die de klanten zo zou onthalen, maar ik heb er nog nooit zo eentje gezien. Als bibliotheek is het blijkbaar toch niet zo gemakkelijk om zich in de plaats van de (potentiële) klant te stellen. Het nieuwe bibliotheeklogo oogt mooi, maar het creëert ook zekere klantvriendelijke verwachtingen. Spijtig dat dit maar een tijdelijk bibcybercafé is, misschien kunnen ze een FON-hotspot installeren, waardoor je ook kunt surfen in de directe omgeving van het bibcybercafé. Het cybercafé was al bij al toch een aangename verrassing. Misschien krijgt dit initiatief navolging in de andere kustgemeenten.


    17-08-2008 om 00:00 geschreven door Geert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Everything starts with reading
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze collega's van over het kanaal houden zich ook bezig met leesbevordering. En hoe! 2008 werd er uitgeroepen tot het nationale leesjaar (National Year of Reading). De organisatie van deze leescampagne zette hiervoor o.a. een WikiREADia op. Deze online encyclopedie (een wiki dus) bundelt allerlei goeie voorbeelden, ideeën en suggesties over de leespraktijk. Iedereen kan naar hartelust informatie toevoegen: bibliothecarissen, uitgevers, leerkrachten, ouders, ... De campagne sluit aan bij de campagne om meer Britten naar de openbare bibliotheken te krijgen. En het lijkt te werken: de afgelopen 2 maanden zijn 350.000 Britten naar aanleiding van deze actie lid geworden van een openbare bibliotheek. De campagne gaat ook op zoek naar de meest enthousiaste verhalenverteller van het hele land. Wie zich geroepen voelt, neemt gewoon een filmpje op van zijn voorlezende zelf en plaatst het op de campagnesite. Hopelijk worden de Britten hier even enthousiast van en stijgt het aantal filmpjes ruim boven de 20 die er nu nog maar opstaan. Zonde dat het een nationale campagne is: ik ben ervan overtuigd dat er onder onze Vlaams-Brabantse (en Vlaamse) collega's heel wat enthousiaste verhalenvertellers en voorlezers verscholen zitten.

    15-07-2008 om 14:39 geschreven door Inez  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bib verovert Kortenberg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De bibliotheek van Kortenberg heeft van het begrip zomerreces nog nooit gehoord en gaat met schoon geschut zichzelf etaleren in de gemeente. Ik gebruik hier terecht de combinatie schoon en geschut want via prachtige affiches (bekijk ze hier allemaal) bombarderen ze de ganse vrijetijdsector met volgende boodschap: de zomer is dé uitgelezen periode om te lezen en dat kan op de meest uitgelezen locaties.
    Maar er is meer aan de hand met deze affichecampagne: alle foto's (van de hand van Marie Jeanne Smets) werden gemaakt op typische locaties in Kortenberg (Herkenbaarheid!). Centraal staat steeds iemand van het bibliotheekpersoneel met de voornaam (Herkenbaarheid en leren kennen). De affichereeks beslaat alle facetten van de vrijetijdsbeleving: van cultuur tot toerisme, van sport tot jeugd en van erfgoed tot natuur. De affiches zullen dan ook op de plekken waar aangehaalde sectoren actief zijn, worden verdeeld (Herkenbaarheid!). Maar ook bij de plaatselijke middenstand zullen de affiches worden verdeeld, bij dokter en apotheker, bij bibmedewerker en bij de familie. Kortom, een bombardement aan mooie affiches die een fris en (ont)spannend beeld van de bib ophangen bij alle inwoners van Kortenberg. Zie, van zo'n acties word ik dus enthousiast. En nu maar hopen dat jullie, Vlaams-Brabantse bibliotheken, even enthousiast zijn en aan een eigen affichereeks beginnen. Kortenberg vond haar inspiratie in Nederland, laat hen nu op hun beurt u inspireren! Een hartverwarmende respons zal u deel zijn, geloof me.

    10-07-2008 om 14:07 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    04-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GE(blog)SPOT: Bibliotheek Opwijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ter voorbereiding van de Voorleesweek rij ik tijdens de zomermaanden naar de deelnemende bibliotheken, desnoods tot in de uithoeken van onze provincie. Zo kwam ik gisteren net voor de grens met Oost-Vlaanderen tot stilstand in Opwijk. De voorleescaravan zal hier op zondag 30 november  2008 haar intrek nemen in Villa De Smedt/GAC II.  Bij deze bent u alvast uitgenodigd.
    Maar nu even alle spots op de bib van Opwijk. Dit gebouw (zie foto's) dateert ondertussen van 1990 maar doet allerminst gedateerd aan.  Er is  ruimte en licht, orde en speelsheid, themastands en schilderijtentoonstellingen. Kortom, ze voldoet  nog altijd ruimschoots aan wat we van een hedendaagse bibliotheek mogen verwachten.
    Bij mijn vertrek nam ik echter vooral volgende twee dingen met me mee: het fijne gevoel gastvrij ontvangen te zijn en het concept van een festivalstand. Het eerste moet je zelf maar eens gaan ervaren, het tweede geef ik hier met plezier prijs. Zoals je op de foto kan zien hebben ze in Opwijk tijdens de zomermaanden een festivalstand. Deze stand bevat de cd's van de groepen die tijdens een bepaald festival zullen optreden. Op dit ogenblik is het Rock Werchter, dus op de festivalstand liggen nu allemal cd's van groepen die daar zullen optreden. De cd's liggen er telkens een tijdje voor het begin van het festival (zo kan je er mee kennismaken voor je naar het festival gaat) en ze blijven er liggen tot een paar dagen erna (zo kan je groepen die hebt leren kennen, herbeluisteren). En weet je wat ik nu geweldig vind aan deze stand? Een hele zomer lang volgen de verschillende festivals elkaar op, een hele zomer lang wordt de stand vernieuwd en een hele zomer lang zet je zo de cd-collectie in de kijker zonder je hoofd te moeten breken over een originele manier. Eenvoudig maar efficiënt!

    04-07-2008 om 11:20 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    25-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezen dat er schijnbaar weinig te lezen valt.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwsbrief van het VCOB bracht de blijde mare dat Stichting Lezen een overzicht brengt van speciale activiteiten die de bibliotheken tijdens de zomermaanden aanbieden. Verheugd dacht ik een tijdje zoet te wezen met het digitaal snuisteren in het enorme aanbod dat de Vlaamse bibliotheken hadden uitgewerkt voor het hoogseizoen van het lezen. Helaas blijken er slechts 25 bibliotheken de zomer aan te grijpen om iets extra te doen, waarvan er maar 4 van Vlaams-Brabant zijn. Toch raar als je weet dat drukbezette mensen hun leeshonger opsparen tot de maanden juli en augustus. Hier kan volgens mij maar 1 verklaring voor zijn: al die geweldige zomerinitiatieven van onze Vlaams-Brabantse bibliotheken zijn door een spijtige vergetelheid niet opgenomen in het lijstje. Maar geen nood: gooi jullie wervelend zomerprogramma op onze blog en inspireer zo de collega's! Om het goede voorbeeld te geven hier alvast de zomerinsteek van Leuven, Rotselaar, Tielt-Winge en Tremelo. Ondertussen droom ik van een zwoele zomerwind in elke bibliotheek!

    25-06-2008 om 11:33 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed geMIKt!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Mobiele Internet Klas (MIK) surft duidelijk met een snelle verbinding. De snelheid waarmee het project oorspronkelijk door de bibliotheken uit het Pajottenland en de Noorderrand werd omarmd en de gretigheid waarmee de bibliotheken uit regio's Leuven en  Hageland dit voorbeeld volgden, bewees dat hier duidelijk vraag naar was. Na 3 jaar dreigde echter het digitale gat bij de pioniers van het Pajottenland en de Noorderrand, maar dat werd ondertussen vakkundig dichtgeplamuurd met wat we gerust MIK versie 2.0 mogen noemen. Nog digitaler, nog socialer. Zo willen de bibliotheken in samenwerking met Arch'educ de digitale ontwikkelingen blijven toegankelijk maken, maar gaan ze ook nog eens actief op zoek naar nieuwe doelgroepen. Hiervoor worden samenwerkingen aangegaan met organisaties als Het Grote Plein, Groep Intro en het centrum voor basiseducatie De Springplank.
    En alsof ze daar in het Pajottenland echt niets anders te doen hebben, geven ze ook nog eens zelf het goede voorbeeld. Nieuwe doelgroepen aanspreken en digitale mogelijkheden benutten is daar gewoon een tweede natuur. Bekijk hun blog voor het 2-jarigenproject maar eens. Bijna net zo scherp als onze eigen sbb-blog. Eerlijk is eerlijk.

    18-06-2008 om 11:06 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beleef eens een bib, ga naar DOK Delft...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    29, 30 en 31 mei trokken we met z'n allen (bibliotheekmedewerkers en SBB-medewerkers uit heel Vlaanderen) richting Nederland om inspiratie op te doen in bibliotheekgebouwen aldaar. En inspiratie hebben we opgedaan! 'k Ga hier zeker geen verslag geven van het volledige programma, wat overigens best druk was: daarvoor kan je altijd terecht op de VVBAD-site. Ik wil er wel enkel sprekende voorbeelden uitlichten, nl. DOK Delft en het Cultuurhuis van Doorn.
    In Nederland zijn belevenisbibliotheken "hot" en hoewel er zich veel geroepen voelen, zijn maar weinigen uitverkoren. DOK Delft (fotoverslag) is "the real thing": een gesmaakte inrichting met veel en felle kleuren en tal van gezellige hoeken nodigen uit om de bib te "beleven". Niet zomaar een boekenmagazijn waar je je voorraad komt inslaan en weer weg. Nee, een echte bib die uitnodigt om te blijven rondhangen en in de bib te genieten. Jong en oud vind je er terug. Er is dan ook voor ieder wat wils. Vooral de "gamezones" zijn een bijzonder aantrekkingsfactor voor het jonge volkje. En ook de kinderafdeling wordt volop beleefd: kids kunnen er tekenen, kleuren, knutselen, spelen. Overal zijn er gezellige hangplekjes, bezet door lezende en spelende kinderen. Zelden een bib gezien die zo bruist en leeft. Ook de "volwassenen" komen hier ruimschoots aan hun trekken: een open rustige leesruimte badend in het licht en vele intieme leesplekjes en -hoekjes doorheen de bib. Zo kan het dus ook! Nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar een filmpje over de bibliotheek van de toekomst.

    Ook het Cultuurhuis van Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug - fotoverslag) was allesbehalve een doorn in het oog. Hier is men erin geslaagd om verschillende diensten en functies in één gebouw te integreren, wat leidt tot samenwerking en onderlinge kruisbestuiving. Het resultaat mag er zijn. Want waar passeert de burgemeester elke ochtend door de bib op weg naar zijn kantoor? Of zit de bibliothecaris letterlijk 2 deuren verwijderd van de "wethouder" (vgl. onze schepenen)? Naast de duidelijk voordelen voor de diensten en de medewerkers (iedereen kent mekaar en de links zijn kort en makkelijk), zijn de gebruikers de belangrijkste winnaars: bib, gemeenteloketten, welzijnzaken, raadzaal, culturele ruimte, muziekschool.... Het is er allemaal op 1 plek. Makkelijker kan toch haast niet?

    10-06-2008 om 00:00 geschreven door Geert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    04-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red eens een bos, ga naar de bib.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het infoblad Kompas (Groen!) schrijft het volgende: 'Milieuorganisatie Greenpeace berekende dat er ruim 24 boeken in een boom gaan. Dus wie om de veertien dagen een boek leest, jaagt er in een jaar een volledige boom door.' Kompas vermeldt dit om het fenomeen van boekenruilsites onder de aandacht te brengen. Sites zoals www.readitswapit.co.uk en www.bookmooch.com brengen mensen bij elkaar die hun huisbibliotheek beschikbaar stellen voor leners over heel de wereld. Op de eerste site worden ruim 175.000 titels aangeboden die door geregistreerde leners gratis kunnen worden uitgeleend, enkel de verzendingskosten worden aangerekend. Het gerenommeerd webmagazine Webuser beloonde deze site begin dit jaar met de Gold Award.
    Van ons krijgen deze sites dan weer de prijs van beste IBL-aanvulling voor boeken die niet in ons land te verkrijgen zijn. Daarnaast laten ze ook nog maar eens zien wat een milieuvriendelijk leesalternatief de bibliotheek is: als er voor elke 24 boeken een boom moet sneuvelen, kunnen die boeken best maar door zoveel mogelijk verschillende mensen gelezen worden. Dus, uitspelen die milieuvriendelijke kaart. Gebruiken in jullie communicatie. Of beter nog: als een boek gemiddeld door 10 mensen wordt ontleend, plant dan bij de aankoop van elke 240 boeken een boom in de gemeente. 't Is maar een (groen) idee, hé!

    04-06-2008 om 11:58 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    02-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'De Leeszomer al aan haar 3de editie toe in het Hageland', ' Tentoonstelling Expo 58 lokt veel volk naar de bibliotheek van Londerzeel ', 'Actie Werelboekendag was een schot in de roos', 'Bibliotheek Vilvoorde grondig vernieuwd !' 'Leesfoor verovert Pajottenland'... Ga zo maar door. Er is zo veel nieuws,  vaak goed nieuws, dat we met iedereen in de sector willen delen. Want het  bruist in de Vlaams-Brabantse bibliotheken en vanaf nu zal u dat ook geweten hebben.
    Het SBB is een blog gestart met slechts één doel: al het werk dat er in de bibliotheeksector geleverd wordt een stem geven en onder de aandacht brengen. Via deze blog willen we er voor zorgen dat een Hagelandse bibliotheekmedewerker weet waar een Pajotse bibliothecaris mee bezig is en omgekeerd. Ook zullen we proberen een vinger aan de pols te houden van wat er beweegt in het nationale en internationale bibliotheeklandschap. En als we het vol houden, nog veel veel meer, natuurlijk! Want bloggen gaat stapje voor stapje. De eerste is alvast gezet.Welkom!

    02-06-2008 om 10:45 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    28-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontmoetingsdag Leesgroepen in het Pajottenland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Vrijdag 23 mei vonden Pajotse lezers en Pajotse auteurs elkaar in het kader van de ontmoetingsdag voor leesgroepen in het Pajottenland (fotoverslagje). En dit tot beider tevredenheid. Het prachtige cultureel centrum Kasteel Coloma vormde het prachtige (en gastvrije) decor voor een gevarieerde dag rond leesgroepen. In de voormiddag werden de deelnemers op deskundige en gedreven wijze ingewijd in het reilen en zeilen van een leesgroep. Gepokt en gemazeld in het begeleiden van leesgroepen putten Marie-Jeanne Snoeks en Tine Cauwenbergh van Leesweb hiervoor uit hun ervaringen om het aandachtige publiek deelgenoot te maken van hun kennis.
    Nadat iedereen het theoretische luik (en de broodjes) achter de kiezen hadden, werden we rondgeleid doorheen de vermaarde rozentuin(en) rond het kasteel. Hoewel we een maandje te vroeg waren om alles in bloei te kunnen aanschouwen, werd onze verbeelding in ruime mate geprikkeld door de deskundige en enthousiaste uitleg van bibliothecaris annex gids Gilbert Pické.

    Na de middag stond dan een ontmoeting met enkele welsprekende Pajotse schrijvers op het menu. In kleine groepjes maakten de deelnemers op  informele wijze kennis met Egbert Aerts, Patrick De Bruyn, Koen Stassijns en Jos Pierreux. Een zeer goede manier om auteur en zijn werk goed te leren kennen, zo bleek.
    Alles samen was het een bescheiden studiedag in omvang, maar naar sfeer en inhoud zeer de moeite waard.

    Wie een tijdschrift zoekt rond leesgroepen komt automatisch uit bij Boekdelen. Wie zich echter afvraagt hoe kinderen een boek beoordelen, vindt hieronder een zeer uitgesproken voorbeeld .

    28-05-2008 om 00:00 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Mijn favorieten
  • Website SBB
  • Blog BIB Boutersem
  • Blog Bib Gooik
  • Kunstbezit Vlaams-Brabant
  • Blog 2-jarigen Pajottenland
  • Blog regiowerking Pajottenland


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs