Foto
Inhoud blog
  • Reageer op de stellingen van LOCUS en Bibnet
  • Reageer op de stellingen van LOCUS en Bibnet
  • Reageer op de stellingen van LOCUS en Bibnet
  • Gamen voor ouderen?
  • Reageer op de stellingen van LOCUS en Bibnet
    Zoeken in blog

    Laatste commentaren
  • opgepast voor valse indrukken (stefaan)
        op Gamen is leren? (bis)
  • nieuws op maat (Tim Lerno)
        op Nieuw Vlaams mediaplatform (www.nieuws.be)
  • Dit is mooie promotie voor de bib! (Cathy Ryckaert)
        op De bib verovert Kortenberg
  • Een klein stukje Bib Londerzeel op 'De Canvascrack' (Tim Lerno)
        op Welkom!
  • Streekgerichte Bibliotheek Blog
    Het bibliotheekleven van A tot Z
    10-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bib verovert Kortenberg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De bibliotheek van Kortenberg heeft van het begrip zomerreces nog nooit gehoord en gaat met schoon geschut zichzelf etaleren in de gemeente. Ik gebruik hier terecht de combinatie schoon en geschut want via prachtige affiches (bekijk ze hier allemaal) bombarderen ze de ganse vrijetijdsector met volgende boodschap: de zomer is dé uitgelezen periode om te lezen en dat kan op de meest uitgelezen locaties.
    Maar er is meer aan de hand met deze affichecampagne: alle foto's (van de hand van Marie Jeanne Smets) werden gemaakt op typische locaties in Kortenberg (Herkenbaarheid!). Centraal staat steeds iemand van het bibliotheekpersoneel met de voornaam (Herkenbaarheid en leren kennen). De affichereeks beslaat alle facetten van de vrijetijdsbeleving: van cultuur tot toerisme, van sport tot jeugd en van erfgoed tot natuur. De affiches zullen dan ook op de plekken waar aangehaalde sectoren actief zijn, worden verdeeld (Herkenbaarheid!). Maar ook bij de plaatselijke middenstand zullen de affiches worden verdeeld, bij dokter en apotheker, bij bibmedewerker en bij de familie. Kortom, een bombardement aan mooie affiches die een fris en (ont)spannend beeld van de bib ophangen bij alle inwoners van Kortenberg. Zie, van zo'n acties word ik dus enthousiast. En nu maar hopen dat jullie, Vlaams-Brabantse bibliotheken, even enthousiast zijn en aan een eigen affichereeks beginnen. Kortenberg vond haar inspiratie in Nederland, laat hen nu op hun beurt u inspireren! Een hartverwarmende respons zal u deel zijn, geloof me.

    10-07-2008 om 14:07 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    04-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GE(blog)SPOT: Bibliotheek Opwijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ter voorbereiding van de Voorleesweek rij ik tijdens de zomermaanden naar de deelnemende bibliotheken, desnoods tot in de uithoeken van onze provincie. Zo kwam ik gisteren net voor de grens met Oost-Vlaanderen tot stilstand in Opwijk. De voorleescaravan zal hier op zondag 30 november  2008 haar intrek nemen in Villa De Smedt/GAC II.  Bij deze bent u alvast uitgenodigd.
    Maar nu even alle spots op de bib van Opwijk. Dit gebouw (zie foto's) dateert ondertussen van 1990 maar doet allerminst gedateerd aan.  Er is  ruimte en licht, orde en speelsheid, themastands en schilderijtentoonstellingen. Kortom, ze voldoet  nog altijd ruimschoots aan wat we van een hedendaagse bibliotheek mogen verwachten.
    Bij mijn vertrek nam ik echter vooral volgende twee dingen met me mee: het fijne gevoel gastvrij ontvangen te zijn en het concept van een festivalstand. Het eerste moet je zelf maar eens gaan ervaren, het tweede geef ik hier met plezier prijs. Zoals je op de foto kan zien hebben ze in Opwijk tijdens de zomermaanden een festivalstand. Deze stand bevat de cd's van de groepen die tijdens een bepaald festival zullen optreden. Op dit ogenblik is het Rock Werchter, dus op de festivalstand liggen nu allemal cd's van groepen die daar zullen optreden. De cd's liggen er telkens een tijdje voor het begin van het festival (zo kan je er mee kennismaken voor je naar het festival gaat) en ze blijven er liggen tot een paar dagen erna (zo kan je groepen die hebt leren kennen, herbeluisteren). En weet je wat ik nu geweldig vind aan deze stand? Een hele zomer lang volgen de verschillende festivals elkaar op, een hele zomer lang wordt de stand vernieuwd en een hele zomer lang zet je zo de cd-collectie in de kijker zonder je hoofd te moeten breken over een originele manier. Eenvoudig maar efficiënt!

    04-07-2008 om 11:20 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    25-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezen dat er schijnbaar weinig te lezen valt.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De nieuwsbrief van het VCOB bracht de blijde mare dat Stichting Lezen een overzicht brengt van speciale activiteiten die de bibliotheken tijdens de zomermaanden aanbieden. Verheugd dacht ik een tijdje zoet te wezen met het digitaal snuisteren in het enorme aanbod dat de Vlaamse bibliotheken hadden uitgewerkt voor het hoogseizoen van het lezen. Helaas blijken er slechts 25 bibliotheken de zomer aan te grijpen om iets extra te doen, waarvan er maar 4 van Vlaams-Brabant zijn. Toch raar als je weet dat drukbezette mensen hun leeshonger opsparen tot de maanden juli en augustus. Hier kan volgens mij maar 1 verklaring voor zijn: al die geweldige zomerinitiatieven van onze Vlaams-Brabantse bibliotheken zijn door een spijtige vergetelheid niet opgenomen in het lijstje. Maar geen nood: gooi jullie wervelend zomerprogramma op onze blog en inspireer zo de collega's! Om het goede voorbeeld te geven hier alvast de zomerinsteek van Leuven, Rotselaar, Tielt-Winge en Tremelo. Ondertussen droom ik van een zwoele zomerwind in elke bibliotheek!

    25-06-2008 om 11:33 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed geMIKt!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De Mobiele Internet Klas (MIK) surft duidelijk met een snelle verbinding. De snelheid waarmee het project oorspronkelijk door de bibliotheken uit het Pajottenland en de Noorderrand werd omarmd en de gretigheid waarmee de bibliotheken uit regio's Leuven en  Hageland dit voorbeeld volgden, bewees dat hier duidelijk vraag naar was. Na 3 jaar dreigde echter het digitale gat bij de pioniers van het Pajottenland en de Noorderrand, maar dat werd ondertussen vakkundig dichtgeplamuurd met wat we gerust MIK versie 2.0 mogen noemen. Nog digitaler, nog socialer. Zo willen de bibliotheken in samenwerking met Arch'educ de digitale ontwikkelingen blijven toegankelijk maken, maar gaan ze ook nog eens actief op zoek naar nieuwe doelgroepen. Hiervoor worden samenwerkingen aangegaan met organisaties als Het Grote Plein, Groep Intro en het centrum voor basiseducatie De Springplank.
    En alsof ze daar in het Pajottenland echt niets anders te doen hebben, geven ze ook nog eens zelf het goede voorbeeld. Nieuwe doelgroepen aanspreken en digitale mogelijkheden benutten is daar gewoon een tweede natuur. Bekijk hun blog voor het 2-jarigenproject maar eens. Bijna net zo scherp als onze eigen sbb-blog. Eerlijk is eerlijk.

    18-06-2008 om 11:06 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    10-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beleef eens een bib, ga naar DOK Delft...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    29, 30 en 31 mei trokken we met z'n allen (bibliotheekmedewerkers en SBB-medewerkers uit heel Vlaanderen) richting Nederland om inspiratie op te doen in bibliotheekgebouwen aldaar. En inspiratie hebben we opgedaan! 'k Ga hier zeker geen verslag geven van het volledige programma, wat overigens best druk was: daarvoor kan je altijd terecht op de VVBAD-site. Ik wil er wel enkel sprekende voorbeelden uitlichten, nl. DOK Delft en het Cultuurhuis van Doorn.
    In Nederland zijn belevenisbibliotheken "hot" en hoewel er zich veel geroepen voelen, zijn maar weinigen uitverkoren. DOK Delft (fotoverslag) is "the real thing": een gesmaakte inrichting met veel en felle kleuren en tal van gezellige hoeken nodigen uit om de bib te "beleven". Niet zomaar een boekenmagazijn waar je je voorraad komt inslaan en weer weg. Nee, een echte bib die uitnodigt om te blijven rondhangen en in de bib te genieten. Jong en oud vind je er terug. Er is dan ook voor ieder wat wils. Vooral de "gamezones" zijn een bijzonder aantrekkingsfactor voor het jonge volkje. En ook de kinderafdeling wordt volop beleefd: kids kunnen er tekenen, kleuren, knutselen, spelen. Overal zijn er gezellige hangplekjes, bezet door lezende en spelende kinderen. Zelden een bib gezien die zo bruist en leeft. Ook de "volwassenen" komen hier ruimschoots aan hun trekken: een open rustige leesruimte badend in het licht en vele intieme leesplekjes en -hoekjes doorheen de bib. Zo kan het dus ook! Nog niet overtuigd? Kijk dan eens naar een filmpje over de bibliotheek van de toekomst.

    Ook het Cultuurhuis van Doorn (gemeente Utrechtse Heuvelrug - fotoverslag) was allesbehalve een doorn in het oog. Hier is men erin geslaagd om verschillende diensten en functies in één gebouw te integreren, wat leidt tot samenwerking en onderlinge kruisbestuiving. Het resultaat mag er zijn. Want waar passeert de burgemeester elke ochtend door de bib op weg naar zijn kantoor? Of zit de bibliothecaris letterlijk 2 deuren verwijderd van de "wethouder" (vgl. onze schepenen)? Naast de duidelijk voordelen voor de diensten en de medewerkers (iedereen kent mekaar en de links zijn kort en makkelijk), zijn de gebruikers de belangrijkste winnaars: bib, gemeenteloketten, welzijnzaken, raadzaal, culturele ruimte, muziekschool.... Het is er allemaal op 1 plek. Makkelijker kan toch haast niet?

    10-06-2008 om 00:00 geschreven door Geert  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    04-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red eens een bos, ga naar de bib.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het infoblad Kompas (Groen!) schrijft het volgende: 'Milieuorganisatie Greenpeace berekende dat er ruim 24 boeken in een boom gaan. Dus wie om de veertien dagen een boek leest, jaagt er in een jaar een volledige boom door.' Kompas vermeldt dit om het fenomeen van boekenruilsites onder de aandacht te brengen. Sites zoals www.readitswapit.co.uk en www.bookmooch.com brengen mensen bij elkaar die hun huisbibliotheek beschikbaar stellen voor leners over heel de wereld. Op de eerste site worden ruim 175.000 titels aangeboden die door geregistreerde leners gratis kunnen worden uitgeleend, enkel de verzendingskosten worden aangerekend. Het gerenommeerd webmagazine Webuser beloonde deze site begin dit jaar met de Gold Award.
    Van ons krijgen deze sites dan weer de prijs van beste IBL-aanvulling voor boeken die niet in ons land te verkrijgen zijn. Daarnaast laten ze ook nog maar eens zien wat een milieuvriendelijk leesalternatief de bibliotheek is: als er voor elke 24 boeken een boom moet sneuvelen, kunnen die boeken best maar door zoveel mogelijk verschillende mensen gelezen worden. Dus, uitspelen die milieuvriendelijke kaart. Gebruiken in jullie communicatie. Of beter nog: als een boek gemiddeld door 10 mensen wordt ontleend, plant dan bij de aankoop van elke 240 boeken een boom in de gemeente. 't Is maar een (groen) idee, hé!

    04-06-2008 om 11:58 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    02-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 'De Leeszomer al aan haar 3de editie toe in het Hageland', ' Tentoonstelling Expo 58 lokt veel volk naar de bibliotheek van Londerzeel ', 'Actie Werelboekendag was een schot in de roos', 'Bibliotheek Vilvoorde grondig vernieuwd !' 'Leesfoor verovert Pajottenland'... Ga zo maar door. Er is zo veel nieuws,  vaak goed nieuws, dat we met iedereen in de sector willen delen. Want het  bruist in de Vlaams-Brabantse bibliotheken en vanaf nu zal u dat ook geweten hebben.
    Het SBB is een blog gestart met slechts één doel: al het werk dat er in de bibliotheeksector geleverd wordt een stem geven en onder de aandacht brengen. Via deze blog willen we er voor zorgen dat een Hagelandse bibliotheekmedewerker weet waar een Pajotse bibliothecaris mee bezig is en omgekeerd. Ook zullen we proberen een vinger aan de pols te houden van wat er beweegt in het nationale en internationale bibliotheeklandschap. En als we het vol houden, nog veel veel meer, natuurlijk! Want bloggen gaat stapje voor stapje. De eerste is alvast gezet.Welkom!

    02-06-2008 om 10:45 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    28-05-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontmoetingsdag Leesgroepen in het Pajottenland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Vrijdag 23 mei vonden Pajotse lezers en Pajotse auteurs elkaar in het kader van de ontmoetingsdag voor leesgroepen in het Pajottenland (fotoverslagje). En dit tot beider tevredenheid. Het prachtige cultureel centrum Kasteel Coloma vormde het prachtige (en gastvrije) decor voor een gevarieerde dag rond leesgroepen. In de voormiddag werden de deelnemers op deskundige en gedreven wijze ingewijd in het reilen en zeilen van een leesgroep. Gepokt en gemazeld in het begeleiden van leesgroepen putten Marie-Jeanne Snoeks en Tine Cauwenbergh van Leesweb hiervoor uit hun ervaringen om het aandachtige publiek deelgenoot te maken van hun kennis.
    Nadat iedereen het theoretische luik (en de broodjes) achter de kiezen hadden, werden we rondgeleid doorheen de vermaarde rozentuin(en) rond het kasteel. Hoewel we een maandje te vroeg waren om alles in bloei te kunnen aanschouwen, werd onze verbeelding in ruime mate geprikkeld door de deskundige en enthousiaste uitleg van bibliothecaris annex gids Gilbert Pické.

    Na de middag stond dan een ontmoeting met enkele welsprekende Pajotse schrijvers op het menu. In kleine groepjes maakten de deelnemers op  informele wijze kennis met Egbert Aerts, Patrick De Bruyn, Koen Stassijns en Jos Pierreux. Een zeer goede manier om auteur en zijn werk goed te leren kennen, zo bleek.
    Alles samen was het een bescheiden studiedag in omvang, maar naar sfeer en inhoud zeer de moeite waard.

    Wie een tijdschrift zoekt rond leesgroepen komt automatisch uit bij Boekdelen. Wie zich echter afvraagt hoe kinderen een boek beoordelen, vindt hieronder een zeer uitgesproken voorbeeld .

    28-05-2008 om 00:00 geschreven door Pieter  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 11/01-17/01 2010
  • 14/12-20/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 15/12-21/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 25/08-31/08 2008
  • 18/08-24/08 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 14/07-20/07 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 09/06-15/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Mijn favorieten
  • Website SBB
  • Blog BIB Boutersem
  • Blog Bib Gooik
  • Kunstbezit Vlaams-Brabant
  • Blog 2-jarigen Pajottenland
  • Blog regiowerking Pajottenland


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs