reisblog van sammy tempels
Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Mijn favorieten
  • 2discover.net
  • www.vakantiesites.com
  • reizen met kinderen
  • reisverhalen.2link.be
  • 2link
  • reisweb
  • alle hotelinfo per land!
  • reizeninbeeld.nl
  • linknet
  • reisverhalen startpagina

    Mijn favorieten
  • travelmaker
  • reisverhalen.go2.be
  • verre reizen met kinderen.nl
  • reisverhalen-afrika.2link
  • reisimpressies
  • reisverhalen-azie.2link
  • reisimpressies.be
  • reisverhalen en foto's van Pasca & John
  • reisverzekeringblog

  • Archief per maand
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 08-2007
  • 12-2006
  • 08-2006
  • 12-2005
  • 08-2005
  • 08-2004

    Blog als favoriet !


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    ademhalingskine
    www.bloggen.be/ademhal

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    movie
    www.bloggen.be/movie

    Welkom bij blogtips

    reiservaringen, verhalen en tips
    19-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varen tusen de nijlpaarden!!!

     </P>

    19-08-2007, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    30-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTEMMINGSINFORMATIE MALEISIE
    Algemeen:
    Verscholen in het hart van Azië ligt het veelzijdige Maleisië. Het land bestaat uit twee delen: het westelijk schiereiland en het oostelijk gelegen Maleisisch Borneo. West-Maleisië biedt prachtige natuur, witte stranden en vele overblijfselen uit het koloniale verleden. Een groot deel van het land is bedekt met tropisch regenwoud met talrijke kostbare houtsoorten. Het indrukwekkende bergland van de Cameron Highlands kent een rijke flora en fauna. Een bekend natuurgebied is het grote nationale park Taman Negara. In het zuidwesten vindt u de hoofdstad van Maleisië: Kuala Lumpur. Verder naar het zuiden ligt de stad Malakka met haar Nederlandse overblijfselen uit de tijd van de V.O.C. Voor de westkust liggen de schitterende eilanden Penang, Langkawi en Pangkor met witte stranden en kraakhelder blauw water. De belangrijkste attractie van Oost-Maleisië - Sabah en Sarawak- is het tropisch regenwoud. U kunt een kijkje nemen in de longhouses van de Iban-Dayak, ooit de beruchtste koppensnellers van Borneo. In de kustplaatsen Kuching en Kota Kinabalu kunt u comfortabel verblijven. 

    Ligging

    Maleisië, met als hoofdstad Kuala Lumpur, bestaat uit twee delen die van elkaar gescheiden zijn door de Zuidchinese zee: het schiereiland Maleisië en de staten Sabah en Sarawak op het eiland Kalimantan (Borneo). De totale landoppervlakte is ca. 330.000 km2. Maleisië ligt net
    even ten noorden van de evenaar en grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan de moderne stadstaat Singapore.

    Bevolking
    Maleisië is een multiraciaal land met 21,8 miljoen inwoners. Op het schiereiland leven bijna 18 miljoen mensen. Het grootste deel van de bevolking bestaat uit Maleiers, Chinezen en Indiërs. Het overgrote deel bestaat uit een aantal minderheidsgroeperingen zoals de Orang Asli, de Euraziaten en de Sikhs. In de staten Sabah en Sarawak, dat 4 miljoen inwoners telt, wonen o.a. de Ibans, Kadazans en de Dayaks.

    Taal
    De officiële taal in Maleisië is Bahasa Malaysia. Ook kunt u er uitstekend met Engels terecht.

    Klimaat
    Maleisië kent eigenlijk geen seizoenen. De temperatuur blijft het gehele jaar door ongeveer gelijk, variërend van 21°C in de hoger gelegen gebieden tot 32°C in de rest van het land. Het gehele jaar door is het vochtig. Het echte regenseizoen aan de oostkust van West-Maleisië, Sabah en Sarawak duurt van oktober tot maart. Het reizen in deze gebieden kan tijdens deze periode soms moeilijk zijn vanwege de heftige regenval. In de maanden april, mei en oktober is het regenseizoen aan de westkust van West-Maleisië. In deze periodes valt dan dagelijks regen, meestal aan het einde van de dag. De buien zijn hevig, maar van korte duur. Vanwege de sterke stroming gedurende deze maanden, kan het soms voorkomen dat het zwemmen in zee niet is toegestaan.

    Kleding
    Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. In bergachtige gebieden kan het echter koeler zijn: een sweater of vest is dan aan te raden. Voor (berg)tochten adviseren wij stevige wandelschoenen mee te nemen. In de regentijd kan een dun regenjack of een paraplu van pas komen. Kleding is doorgaans informeel. Voor het bezoek aan tempels dienen knieën en schouders bedekt te zijn en schoenen uitgetrokken te worden.

    Reisseizoen
    Maleisië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden. Tijdens de schoolvakanties kan het in de hotels drukker zijn dan gewoonlijk.

    Reisdocumenten
    Voor het reizen naar Maleisië heeft u een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden na aankomst in Maleisië geldig moet zijn en een geldig retour- of doorreisticket. U heeft geen visum nodig als uw verblijf korter dan 3 maanden is. Indien u niet de Nederlandse of Belgische nationaliteit heeft, kunnen afwijkende bepalingen gelden.

    Gezondheid
    Maleisië stelt geen verplichtingen ten aanzien van uw vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Ook worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Wij adviseren u geen kraanwater te gebruiken en alleen water uit flessen te drinken. Wees ook voorzichtig met het eten in eetstalletjes op straat.

    Veiligheid
    Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals cheques en reisbescheiden. In uw hotel kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Let te allen tijde op uw bagage en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee. Pas op voor zakkenrollers!

    Geld
    De officiële munteenheid in Maleisië is de Ringgit (MYR). De koers van 1 MYR was in juni 2007 ongeveer € 0,22. U mag maximaal MYR 1.000 in- of uitvoeren. Voor invoer van vreemde valuta geldt geen restrictie. Bij aankomst dient u het door u in te voeren bedrag aan vreemde valuta aan te geven. Uitvoer van vreemde valuta mag het ingevoerde bedrag niet overschrijden. Voor het terugwisselen van lokale valuta dient u de wisselkwitanties te bewaren. Op de luchthaven van Kuala Lumpur kunt u euro’s wisselen. De meeste banken accepteren eveneens euro’s. Wij adviseren u travellercheques mee te nemen of euro’s en US-dollars in contanten. Creditcards worden in de grotere hotels, winkels en restaurants geaccepteerd.

    Openingstijden
    Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30-15.30 uur en op zaterdag van 09.30-11.30 uur. Het postkantoor is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08.30-17.00 uur. Zowel de banken als het postkantoor zijn de eerste zaterdag van de maand gesloten. Winkels zijn geopend van 10.00-21.00 uur, terwijl supermarkten vaak van 09.00-21.30 uur geopend zijn. Aangezien de vrijdag in plaats van de zondag een vrije dag is, kunnen sommige winkels op de vrijdag gesloten zijn, met name aan de oostkust.

    Maaltijden
    Maleisië kent een gevarieerde keuken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak voordeliger. In de betere restaurants moet u rekenen op een bedrag van MYR 30 voor een lunch en voor een diner betaalt u ongeveer MYR 45. Frisdrankjes kosten ca. MYR 4 en een biertje of een glas wijn ca. MYR 8 tot MYR 10.

    Tijdsverschil
    In Maleisië is het in de wintermaanden 7 uur later en gedurende de zomermaanden 6 uur later dan in Belgie en Nederland.

    Vervoer
    Het openbaar vervoer in Maleisië is goed georganiseerd. Taxi’s die gewoonlijk hun standplaats bij de hotels hebben, zijn gemakkelijk verkrijgbaar maar hebben doorgaans (met uitzondering van Kuala Lumpur) geen meter. Wij adviseren u dan ook altijd de ritprijs van tevoren af te spreken. Een populaire vorm van transport in een aantal steden is de trishaw. U kunt hiermee bijvoorbeeld voordelig een rondrit langs de bezienswaardigheden in Georgetown op Penang maken. Spreekt u van tevoren wel een prijs af. Voor het huren van een auto is een geldig Nederlands rijbewijs verplicht. Een internationaal rijbewijs wordt sterk aanbevolen.

    Fooien
    In Maleisië is het bedieningsgeld in restaurants bij de prijs inbegrepen. Het wordt echter zeer op prijs gesteld als u nog iets extra’s achterlaat. Voor kamermeisjes is de fooi ca. MYR 2 per dag en voor bellboys ongeveer MYR 1 per koffer. Taxichauffeurs verwachten geen fooi. Voor de gids/chauffeur kunt u MYR 4-5 per dag als richtlijn aanhouden.

    Voltage
    De netspanning in Maleisië is 220 volt. Wij adviseren u een universeelstekker mee te nemen.

    Vertrekbelasting
    De vertrekbelasting voor intercontinentale vluchten vanaf Maleisië bedraagt ca. MYR 51. Voor binnenlandse vluchten is dit ca. MYR 20. Deze bedragen (wijzigingen voorbehouden) zijn in uw ticketprijs verwerkt en reeds in Belgie/Nederland betaald.

    Feestdagen
    20 december Hari Raya Qurban (offerfeest)
    25 december Kerstmis
    1 januari Nieuwjaarsdag
    10 januari Hari Raya Tussa (islamitisch nieuwjaar)
    7-9 februari Chinees nieuwjaar
    20 maart Mwalid al-Nabi (geboortedag van de profeet Mohammed)
    23-24 maart Pasen

    De bovengenoemde feestdagen zijn geldig voor geheel Maleisië. Daarnaast is er een aantal lokale en regionale feestdagen, waarvan de data per jaar wisselen. Vele openbare voorzieningen zijn op deze feestdagen gesloten.

    30-12-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Metropool Kuala Lumpur (Maleisie)

    Metropool Kuala Lumpur (Maleisie)

    Dit is een vakantiepagina van sammy tempels gemaakt op 05-09-2006

     
    een stedentrip in Maleisië
    Streek : Kuala Lumpur
    Aantal personen : 3
    Vakantieperiode begindatum : 29-8-2006
    Vakantieperiode einddatum : 2-9-2006
    Prijs(indicatie) per persoon : Euro 1500,- / Euro 1750,-
    (Hoofd)vervoermiddel : vliegtuig
    Verblijfsaccomodatie : hotel / motel
    Excursies / Activiteiten : De Petronas twin towers.
    De Kuala Lumpur tower.
    De vele gigantische shoppingmalls.
    De plaatselijke markten show kit & pudu.
    Chinatown.
    Naam reisorganisatie : best tours
    Leuke herinneringen : Kuala Lumpur is wat je van een grootstad mag verwachten, soms chique en duur, soms vuil, stinkend en onvriendelijk. Tegenvallers zijn het Maleisische eten en vooral de toiletten.
    Tips : De petronas towers behoren niet alleen tot de hoogste van de wereld maar ook tot de mooiste!Een bezoekje aan de luchtbrug op de 41ste verdieping is dan ook de moeite waard.In de Kuala Lumpur tower heb je bovenaan een ronddraaiend restaurant waar je kan eten met een zeer ongewoon en prachtig uitzicht (ongeveer op 250 meter hoogte). Chinatown is een belevenis appart! Druk, rumoerig, soms stinkend en vuil maar altijd speciaal!Wie echter het echte Kuala Lumpur wil zien moet eens naar de markten chow kit of pudu gaan! Onbeschrijflijk wat je daar ziet,hoort en vooral ruikt! Niet voor gevoelige zielen! Wel oppassen voor tasjesdieven en zakkenrollers. Je komt er weinig of geen andere toeristen tegen en daardoor val je wel erg op natuurlijk maar het is iets speciaals. U kan fotos over deze markten en andere plaatsen bekijken op www.flickr.com/photos/sammytempels
    Jouw oordeel over deze vakantie : Kuala Lumpur is de moeite van het bezoekken waard maar niet te lang!Wel interessant om koopjes te doen!
    Jouw persoonlijke aantekeningen over deze vakantie : Kuala Lumpur is een wereldstad vol contrasten. Enerzijds zijn er de gigantische buildings, shoppingmalls zoals je ze nergens anders vindt, en flatgebouwen waar dagelijks miljoenen verhandeld worden. Anderzijds is er het verval, de verloedering en verkrotting van de gewone wijken en huizen van de gewone modale Maleisier. In elke wereldstad is dit het geval natuurlijk.

    29-12-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Excursies Kuala Lumpur

    KUALA LUMPUR & CHINA TOWN

    Kuala Lumpur staat vooral bekend als "shopping-paradijs" vanwege zijn reusachtige winkellcomplexen, en dit was eerst ook onze voornaamste reden voor een stop-over in Maleisie. Na een beetje opzoeking zijn we echter meer en meer geintereseerd en gaan we in deze korte stop (4dagen) toch ook iets proberen zien van de hoofdstad Kuala Lumpur.

    Wanneer je K L binnenrijd zie je direkt dat er naast de winkelcomplexen, kantoorgebouwen, transportsystemen en natuurlijk zijn Twin Towers ook nog een pak koloniale gebouwen staan.

    We wandelen door deze stad en bekijken het centraal station, de nationale moskee, en het museum en belanden uiteindelijk in China-Town.

    Tijdens de avondmarkt is het hier een drukte van jewelste. de trottoirs puilen uit van kraampjes met lederwaren, horloges, kleding, cd's, tassen en andere snuisterijen (de meeste namaak natuurlijk). De geuren die uit de verschillende chinese eetstalletjes komen zijn indringend en onmiskenbaar. We laten onze vrees om langs de kant iets te eten vallen en zetten ons neer op een terras midden China-Town. We bestellen mini loempia's en kleine saté's die we verorberen met onze "chop-sticks". We kijken naar de drukte in de chinese wijk en het moet gezegd: het eten smaakt overheerlijk!


    DE PETRONAS TOWERS

    Dit zijn twee enorme torens van 452 meter hoog verbonden met elkaar op de 41e verdieping door een loopbrug. De loopbrug is dagelijks gratis te bezoeken maar er mogen slechts 1200 mensen per dag naar boven zodat we toch een beetje op tijd vertrekken om ons gratis kaartje af te halen.

    We halen ons kaartje en binnen 2 uur mogen we mee met één van de 74 liften naar boven. Ondertussen bezoeken we de beneden verdieping van de torens. De torens doen hoofdzakelijk dienst als kantoorgebouw voor de oliemaatschappij Petronas mpaar beneden is er ook een klein museum. Hier zien we dat de bouw van de torens 6 jaar heeft geduurd en voltooid was in 1998. De beide torens hebben 88 verdiepingen en beneden is er naast het museum ook een winkelcentrum en een concertzaal.

    2 uur later is het onze beurt om mee naar de 41e verdieping te gaan en de loopbrug tussen de twee torens te bezoeken.

    Een enorme lift brengt ons razendsnel naar boven en op de lopbrug heb je uiteraard een fantastisch uitzicht op Kuala Lumpur en omgeving. Alhoewel dit 2 gigantische gebouwen zijn straalt er ook een schoonheid vanaf en kijken we met bewondering naar de omgeving en naar de beide torens. Een kwartiertje later is het al weer tijd om naar beneden te gaan en zit ons bezoek erop.


    CHOW KIT & PUDU MARKET

    Vlakbij ons hotel hebben we een markt gezien waar we naartoe willen. Dit is de Chow- Kit Market en dit is een "wet- market" Een "Wet- Market" wil zeggen dat hier naast groente en fruit ook vlees en vis te koop is en dat is duidelijk te merken. Op deze markt doet de plaatselijke bevolking zijn dagelijkse aankopen.

    We betreden de markt en onmiddellijk valt de penetrante geur op van al dan niet dode dieren. De straatjes hier zijn smal en over het grootste deel hangen zeilen omhoog gespannen om de zon een beetje af te houden. De temperatuur blijft echter hoog en dat bevorderd de geur niet echt. Mannen slachten levende kippen, kuisen verse vis en versnijden grote stukken vlees terwijl het bloed, urine en vet gewoon naar beneden op de grond loopt. Dit alles gebeurt in hoge temperaturen midden op de markt zonder koelcellen of diepvriezers.  Naast deze kramen zien we verschillende groenten en fruit en ook enkele rerstaurants waar we om gezondheidsredenen niet durven te eten.

    Een vriendelijke dame spreekt ons in voortreffelijk engels aan en vraagt ons de reden van ons bezoek aan de markt. Toeristen zien we hier heel weinig en de vrouw verteld dat de meeste toeristen de vuiligheid en stank op deze markt liever vermijden en eerder de luxe van de grote winkelcentra opzoeken. Ze waarschuwd ons ook nog dat we toch voorzichtig moeten zijn en goed op onze portefeuilles moeten letten.

    Na Chow Kit gaan we naar  Pudu Market. Dit is een ochtendmarkt die een lokale sfeer uitstraalt. Je vind hier vooral chinese verkopers. De handelaren prijzen hun goederen luidroepend aan en zorgen voor een hels lawaai op de overvolle markt. Naast kleren en alle soorten eten zien we grote stukken vis in verschrikkelijk smerige bakken liggen, we zien enorme dike, vette padden in korven zitten klaar voor de verkoop (plaatselijke lekkernij) en we zien schorpioenen en moerrasschilpadden. Ook hier weer weinig toeristen maar toch gaat het hier al een stuk ontspannender aan toe dan in Chow Kit.


    BUKET BINTANG & THE SHOPPINGMALLS

    Bukit Bintang ligt in de zogenaamde gouden driehoek en is één grote straat met gigantische shoppingmalls, restaurants, bars en kleinere winkeltjes.

    De enorme winkelcentra zijn soms 6 tot 8 verdiepingen hoog en werkelijk alles is er te vinden. kledij, meubels, kappers, eten en drinken, elektro, tattoe's, luna parken, je kan het zo gek niet bedenken of je vind het hier. De prijzen zijn van heel duur (meestal gelijkvloers) tot voordelig (iets hogere etages). Je kan hier tot vervelends toe rondlopen en ronddwalen door de honderden verschillenden winkels.


    KUALA LUMPUR TOWER

    Gisteren hebben we een tafeltje gereserveerd en vandaag gaan we dus eten in de Kuala Lumpur Tower.

    De K L Tower is een 421 meter hoge toren die dienst doet als televisiemast. Het ontwerp is islamitisch en de toren ligt op een helling, wat een aardige inspanning vergt om er te komen.

     Na een ijskoude koffie in een "Starbucks" komen we bij de toren aan waar beneden verschillende souvenirwinkeltjes zijn.

    We nemen een ticket naar boven en gaan eerst naar het "observation desk". Eenmaal boven word je opgevangen door een dame die je vraagt in welke taal je de rondleiding wenst. Je krijgt een cassette-recorder mee en een koptelefoon. Je wandelt rond en overal hangen genummerde vlaggetjes. De cassette bevat uitleg over de gebouwen die je ziet en elk stukje heeft een eigen nummer net als de vlaggetjes. Sta je bijvoorbeeld bij vlag 5 dan luister je op de cassette naar de uitleg die bij nummer 5 hoort en weet je wat je staat te bekijken!

    Hierna is het tijd om naar het restaurant te gaan. Het restaurant Berputer Seri Angkasa is gelegen bovenin de K L Tower op een hoogte van 282 meter. Het restaurant draait heel langzaam rond zodat je terwijl je zit te eten een ongelooflijk uitzicht hebt op de volledige stad. De menu's zijn hier verzorgt en mede door het ongelooflijke decor is dit een zeer leuke ervaring. Je dient uiteraard op voorhand te reserveren.


    28-12-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-12-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO'S MALEISIE.
       

















    25-12-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    30-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTEMMINGSINFORMATIE INDONESIE
    Algemeen:
    Indonesië telt zo’n 14.000 eilanden en is de grootste eilandengroep ter wereld. Deze exotische bestemming is rijk aan veel natuurschoon, cultuur en rijstterrassen. Ieder eiland ademt zijn eigen sfeer uit. Op verschillende eilanden kunt u nog inheemse stammen bewonderen. Java is het drukstbevolkte eiland van Indonesië. Hier vindt u de hoofdstad Jakarta. Bij Yogyakarta ligt de Borobudur en het indrukwekkende tempelcomplex Prambanan. Het eiland Sumatra bezit prachtige natuur en heeft het spectaculaire Tobameer als grootste attractie. Bali wordt het Godeneiland genoemd vanwege de ontelbare hindoeïstische tempels en de wonderschone natuur. Op Kalimantan vindt u tropisch regenwoud. Andere verrassende eilanden zijn Lombok, Sulawesi, Flores, Sumba en Timor. Op deze eilanden is het massatoerisme nog nauwelijks doorgedrongen. Het eiland Komodo is een enerverende excursiebestemming.

    Ligging
    Indonesië beslaat een zeer omvangrijk gebied, en is met ruim 14.000 eilanden de grootste eilandengroep ter wereld. De vijf grootste eilanden zijn Java, Sumatra, Sulawesi, Kalimantan en Irian Jaya. Van oost naar west is de afstand 5.150 km en van noord naar zuid 1.770 km. Aangezien Indonesië op een punt ligt waar twee bergplateaus aan elkaar grenzen, is er een grote vulkanische activiteit. Hierdoor kent Indonesië zeer vruchtbare gebieden. De hoofdstad van Indonesië is Jakarta.

    Bevolking
    Indonesië heeft ca. 225 miljoen inwoners, 62% hiervan woont op Java. Grofweg kunnen er vier groepen onderscheiden worden: de Melanesiërs (o.a. Minangkabauers en Bataks), de Austronesiërs (o.a. bewoners Irian Jaya), de Polynesiërs (o.a. Molukken) en de Micronesiërs (o.a. bewoners van kleine eilanden in Oost-Indonesië). Deze groepen zijn weer onderverdeeld in honderden verschillende minderheden. Bijna 88% van de bevolking is moslim.

    Taal
    Binnen de archipel worden zo’n 300 talen gesproken. De officiële taal is het Bahasa Indonesia, een moderne versie van het Maleis. In de steden en toeristische gebieden wordt redelijk Engels gesproken; sommige ouderen spreken Nederlands.

    Klimaat
    Indonesië heeft een tropisch klimaat. De temperaturen zijn hoog (in het laagland gemiddeld 21-33°C). Ook de luchtvochtigheid is hoog 60-100%), zelfs ’s nachts. De lokale verschillen zijn echter groot. In de bergen is het relatief koel. De regentijd bepaalt het weer in Indonesië van november tot april.

    Kleding
    Wij adviseren luchtige, katoenen kleding voor het laagland, aangevuld met een vest of trui (in de bergen) en een dun regenjack en paraplu (tijdens de regentijd). Een hoed of pet beschermt tegen de zon. Als schoeisel voldoen sandalen of (sport)schoenen, maar voor (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. In Indonesië is goede en mooie kleding te koop, met name katoenen batikshirts. Kleding is doorgaans informeel, voor het bezoek aan tempels op Bali dienen knieën en schouders echter bedekt te zijn.

    Reisseizoen
    Indonesië kan gedurende het gehele jaar bezocht worden.

    Reisdocumenten
    Voor het reizen naar Indonesië heeft u een paspoort nodig dat bij aankomst in Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is. Een visum is tegenwoordig vereist. Een visum met een maximale verblijfsduur van 30 dagen kost USD 25 en kunt u bij aankomst op de luchthaven aanschaffen. Een visum met een maximale verblijfsduur van 60 dagen of voor een familie- of zakenbezoek kunt u aanvragen bij de Ambassade van Indonesië in Den Haag of het visumburo. Houdt u er rekening mee, dat de aanvraagperiode kan uitlopen tot ca. 3 weken. Op de website www.indonesiepagina.nl kunt u een visumaanvraagformulier downloaden. U dient voor vertrek na te gaan of de hier gegeven informatie nog correct is. Belgische toeristen kunnen Indonesië binnenreizen via een aantal lucht- en zeehavens, voor een bezoek van maximum 30 dagen, zonder vooraf een visum bij de ambassade van Indonesië te Brussel te hebben bekomen. Het visum wordt bij aankomst aan de grens gegeven. Zij hebben wel een paspoort met een minimum geldigheid van 6 maanden te rekenen van dag van aankomst in Indonesië nodig. Een verlenging van het visum afgegeven aan de grens is niet mogelijk. Voor bezoeken met een langere verblijfsduur of met andere dan toeristische doeleinden, dient men voor afreis een visum aan te vragen bij de Ambassade van Indonesië te Brussel.

    Gezondheid
    Indonesië stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een inenting tegen DTP en hepatitis A wordt aangeraden, evenals het volgen van een malariakuur. Bij een verblijf langer dan 2 weken wordt een buiktyfusvaccinatie aangeraden. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Drink geen water uit de kraan, maar gebruik alleen water uit flessen. Eet geen rauwe groenten of ongeschild fruit.

    Veiligheid
    Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje voor het opbergen van uw waardevolle spullen zoals cheques en reisbescheiden. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. Door de toegenomen armoede is in Indonesië de kleine criminaliteit nogal gestegen. Zakkenrollers en diefstal zijn steeds vaker voorkomende verschijnselen geworden, met name in de grote steden. Het verdient aanbeveling geen kostbare sieraden mee te nemen. Houd uw bezittingen altijd in het oog en neem alleen de meest noodzakelijke waardevolle eigendommen mee op reis.

    Geld
    De munteenheid is de Indonesische Rupiah (IDR). De koers in juni 2007 voor IDR 10.000 was € 0,89 (sterke wijzigingen voorbehouden). U mag maximaal IDR 5.000.000 in- en uitvoeren; andere valuta mogen onbeperkt in- en uitgevoerd worden. Wij adviseren u naast uw gewone pinpas, die op veel plaatsen in Indonesië gebruikt kan worden, travellercheques mee te nemen of euro’s en US-dollars in contanten. Bijna overal kunt u euro’s wisselen. Om te pinnen dient er op uw giro- of bankpas het Cirrus logo te staan. Het gebruik van creditcards wordt steeds meer geaccepteerd.

    Openingstijden
    Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met donderdag van 08.00-14.00 uur en op vrijdag van 08.00-11.00 uur. Winkels zijn dagelijks geopend van 10.00-21.00 uur. Op zondag zijn er kortere openingstijden. In de kleinere steden houden winkeliers vaak een siësta tussen 13.00-15.00 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00-14.30 uur. Op het meer toeristische Bali gelden iets ruimere openingstijden.

    Maaltijden
    U kunt zowel in als buiten de hotels terecht voor Indonesische en Europese gerechten. De gelegenheden buiten de hotels zijn meestal goedkoper. Wanneer u niet te heet wilt eten kunt u om ‘non pedis’ vragen. In de lokale restaurants betaalt u voor een lunch ongeveer USD 5. Voor een diner wordt ongeveer USD 10 in rekening gebracht. Voor frisdranken wordt ongeveer USD 1 gerekend en een flesje bier of een glas wijn kost tussen USD 2 en USD 4.

    Tijdsverschil
    Indonesië ligt verspreid over drie tijdszones. In de wintermaanden is het in West-Indonesië 6 uur later, in Centraal-Indonesië 7 uur later en in Oost-Indonesië 8 uur later dan in Belgie en Nederland Gedurende de zomermaanden kunt u hier 1 uur van afhalen.

    Vervoer
    Met uitzondering van enkele grote steden rijden er weinig taxi’s met een meter. Wij adviseren u vooraf de prijs af te spreken. Ditzelfde geldt voor de bemo’s (taxibusjes) en de fietstaxi’s (becaks). De chauffeurs hebben dikwijls geen wisselgeld, neem daarom altijd wat kleingeld mee. Tevens is het mogelijk om in de grote steden een auto met chauffeur te huren.

    Fooien
    Bedieningsgeld wordt in de restaurants aan de rekening toegevoegd. Indien dit niet gebeurt, is een fooi van 10% gebruikelijk. Kamermeisjes verwachten een fooi van ongeveer IDR 5.000 per dag en een bellboy ongeveer IDR 3.000 per koffer. Voor taxichauffeurs is een fooi van 5-10% gebruikelijk.

    Voltage
    De netspanning is over het algemeen 220 volt. De stopcontacten kunnen verschillen. Wij adviseren u dan ook een universeelstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen regelmatig voor. Wij adviseren u daarom een zaklantaren mee te nemen.

    Vertrekbelasting
    De vertrekbelasting bij internationale vertrekken uit Indonesië is IDR 75.000 tot IDR 100.000. Voor nationale vertrekken is dit IDR 10.000 tot IDR 20.000 tax (wijzigingen voorbehouden). Deze vertrekbelasting dient ter plaatse op de luchthaven te worden voldaan.

    Feestdagen
    Door de diverse religies die in Indonesië een grote rol spelen, zijn er ook overeenkomstig veel feestdagen. Op sommige dagen zijn openbare voorzieningen zelfs gesloten. Wij geven u hier een overzicht van de meest belangrijke feestdagen.

    20 december Eid al-Adha (offerfeest)
    1 januari Nieuwjaarsdag
    10 januari Muharram (islamitisch nieuwjaar)
    7-9 februari Chinees nieuwjaar
    7 maart Nyepi (hindoeïstisch nieuwjaar)
    20 maart Mouloud (geboortedag van de profeet Mohammed)

    30-08-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het godeneiland Bali

    Het godeneiland Bali

    Dit is een vakantiepagina van sammy tempels gemaakt op 05-09-2006

     
    een actieve vakantie in Indonesië
    Streek : Bali
    Aantal personen : 3
    Vakantieperiode begindatum : 16-8-2006
    Vakantieperiode einddatum : 29-8-2006
    Prijs(indicatie) per persoon : Euro 1500,- / Euro 1750,-
    (Hoofd)vervoermiddel : vliegtuig
    Verblijfsaccomodatie : hotel / motel
    Excursies / Activiteiten : Verschillende tours rond het eiland.
    Ubud en apenbos.
    Fietstocht door het binnenland van Bali.
    Barong dans & apendans.
    Naam reisorganisatie : Best tours
    Leuke herinneringen : Waar kunnen de goden beter zijn dan in Bali? Het geloof is het allerbelangrijkste wat er op bali bestaat. 90% van de dag zijn de mensen bezig met het offeren en eren van hun duizenden goden in minstens evenveel tempels.Het speciale van Bali ligt in zijn dagdagelijkse leven, zijn perfecte klimaat en zijn vriendelijke bevolking. Geniet van de vele mooie mensen,tempels,natuur en rijstterassen en ga verder dan de toeristenplaatsen zoals Kuta, Legian e.d. Bali is te mooi om hier te blijven!
    Tips : Bali is een klein eiland dat je perfect in één vakantie volledig kan bezichtigen, helaas hangt aan de vele uitstappen ook een prijskaartje. Bij de grote touroperators kost dit gauw een fortuin maar daar zijn oplossingen voor.Wij hebben al onze excursies gemaakt met Ni Made Suarmini (Mini). Een 26 jarige Balinese die PERFECT NEDERLANDS spreekt . Aanraders zijn de vulkanen Batur- en Angung met hun mooie uitzichten, het apenbos, de Tanah Lot tempel, Bratan meer, het typische dorp Penganan, , Besakish tempel, Uluwatu,Barongdans, Apendans, en natuurlijk de prachtige rijstterassen.Een iets duurdere uitstap is een fietstocht door het platte land van Bali maar echt ONVERGETELIJK. De ontmoeting met de plaatselijke bevolking en vooral de kinderen vergeet je nooit meer.

    Fotos over deze vakantie kan je bekijken op www.flickr.com/photos/sammytempels
    Jouw oordeel over deze vakantie : Prachtige vakantie op een zeer speciaal eiland dat zeer mooi is eens je de gebruikelijke toeristische plaatsen verlaten hebt!
    Jouw persoonlijke aantekeningen over deze vakantie : Na de laatste bomaanslag zijn de grote toeristenplaatsen in Bali (Kuta enz.) veel verminderd. De toeristen trekken nu meer het binnenland in naar bv. Ubud met als resultaat dat je nu ook in het binnenland van Bali dezelfde duizenden winkeltjes krijgt als elders. Het typische en tradionele van Ubud is daardoor al verloren gegaan en het is te hopen dat aan deze evolutie snel een einde komt.


    Even voorstellen…; Uw gids is Ni Kadek Suarmini…Mini in het kort,ze heeft tweeenhalf jaar in Nederland gewoond en gewerkt,spreekt zeer goed Nederlands en is zeer behulpzaam,zij kan U over de bezienswaardigheden bijzonderheden vertellen en heeft al enkele jaren ervaring met het gidswerk.
    De chauffeur heet I Made Adnyana ,in het kort Made.
    Made heeft ook een jaar in Nederland gewoond en gewerkt en spreekt een leuk mondje Nederlands.
    Hij is in het bezit van een vergunning om touristen te vervoeren wat niet geheel onbelangrijk is op Bali.
    Deze vergunning betekent dat hij zijn auto regelmatig moet laten keuren.Het busje kan comfortable 4 gasten vervoeren zodat iedereen genoeg ruimte heeft.U kunt zelf een keuze maken welke trip U het meeste aanspreekt ,elke trip laat U een ander aspect zien van Bali.
    U kunt natuurlijk ook in overleg met de gids Uw eigen trip samenstellen,Mini is altijd bereidt om even bij U langs te komen op Uw hotel .(privat-tour)
    Bij elke trip zijn entreeprijzen,koffie of lunchpauze niet inbegrepen,maar deze zijn op Bali niet duur.U kunt natuurlijk ook zelf wensen waar U heen wilt en zelf de route bepalen.
    De prijs is dan natuurlijk afhankelijk van waar U heen wilt,Mini is gaarne bereidt om dat met U op Uw hotel door te nemen.
    U kunt natuurlijk ook alleen zelf de chauffeur huren met auto en een meerdaagse trip maken over Bali en zelf bepalen of U ergens slaapt of weer terugkeert naar Uw hotel.
    Mini zal echter niet meegaan als er overnachtingen op Uw programma staan.
    De prijs kan dan vooraf bepaalt worden,vanzelfsprekend.

    Als U vragen heeft neemt gerust contact op of mail op het volgende adres;

    suarmini@hotmail.com
    danwel sms of bel ;
    +6281338517750 ….Mini
    +628123609277……Nico.

    u mag ook altijd een mailtje met vragen over onze ervaring sturen naar mij!

    P.S. Wanneer u haar ontmoet doe haar aub de groeten van Sammy, Anouck en kleine Largo.




     

    29-08-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's Bali DEEL 2
       

















    27-08-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's Bali DEEL 1
       

















    25-08-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Excursies & uitstappen op Bali

    KUTA

    Na een lange vlucht landen we op de luchthaven Denpasar op bali. We verblijven in hotel Patras Bali Resort in het kustplaatsje Kuta. Kuta is de bekenste badplaats van Bali maar sinds de bomaanslag van oktober 2002 waarbij bijna 200 mensen om het leven kwamen is de grote toeristenstroom hier sterk vermindert.

    Na het ophalen van de koffers en de douane formaliteiten staat er iemand van Best Tours ons op te wachten om ons naar het hotel te rijden. Amper 5min later zijn we reeds in het hotel. Het Patras Bali Resort is een mooi, verzorgt maar iets verouderd hotel dat vlak naast de luchthaven ligt aan het wondermooie strand van Kuta. Wanneer je aan het strand of zwembad ligt zie je de vliegtuigen landen en opstijgen. We nestelen ons aan het zwembad en genieten van de eerste dag vakantie terwijl Largo zich amuseert met een paar Japanse kinderen.

    Door de korte rit van de luchthaven naar het hotel hebben we van het eiland nog niets kunnen bekijken, maar gelukkig heb ik vanuit Belgie, via internet, kennis gemaakt met Mini. Zij is een Balinese die 2 jaar in Nederland gestudeerd heeft en bijna perfect nederlands spreekt. Zij zal ons de komende twee weken rondleiden op Bali  samen met Made, onze chauffeur, in een veilige busje voor ons alleen. Morgen komt zij naar het hotel om alles uit te leggen en verder af te spreken.

    Bij de eerste avondwandeling door Kuta valt al meten op dat het plaatsje grondig verandert is sinds de bomaanslag. De grote massa toeristen die in alle reisgidsen aangekondigt staan is hier nergens te bekennen. Goed voor ons maar de plaatselijke horeca denkt er wellicht anders over. Bij het betreden van een bar of restaurant wordt je grondig gecontroleerd en je tassen en rugzak worden gescand op inhoud. De veiligheidsmaatregelen zijn hier redelijk streng maar dat is natuurlijk niet verwonderlijk. Verder wordt al snel duidelijk dat Kuta niet echt veel te bieden heeft: winkeltjes, bars, restaurants en pups en dat is het.


    NOORD- BALI

    Vandaag onze eerste excursie met gids Mini. We gaan de noordkant van het eiland bezoeken.

    Eerst is het verkeer nog erg druk in het hectische Kuta maar eens we de bergen zijn ingereden krijgen we de beroemde rijstterrassen te zien en worden de uitzichten alsmaar spectaculairder en mooier. We nemen foto's van de rijstvelden en de Balinese bevolking die dagelijks tot aan de knieen in deze modderpoelen hun rijstvelden bewerken. Voor de toeristen zijn deze terrassen een lust voor het oog maar voor de plaatselijke bevolking is het dagdagelijks hard-labeur!

    Rond de middag stoppen we in een hotel aan het strand van Lovina waar we de typisch Balinese gerechten kunnen proeven. Het strand van Lovina staat bekend om zijn pikzwarte zand waarop talrijke vrouwen hun waren willen verkopen.

    Daarna rijden we richting de Git-git waterval. Na een korte (pittige) wandeling kom je bij de mooie waterval die goed verborgen ligt tussen de bossen en achter enkele kleinere dorpjes. Ook hier is de plaatselijke bevolking blij om terug toeristen te zien en ook zij proberen een graantje mee te pikken. Een meisje van een jaar of 5 spreekt ons aan in het Engels en verkoopt ons een handgemaakte halsketting.

    Na de waterval keren we terug richting hotel via prachtige wegen en stoppen nog bij het Bratanmeer. Het Bratanmeer geeft een mysterieuze inruk omdat er bijna altijd een lichte vorm van nevel boven het water hangt. In het meer vind je de mooie Pura Ulun Danu tempel. Hier is het wel erg druk ook omdat de Balinesen zelf dit als een ontmoetingsplek zien. Na het bezoek aan het meer wandelen we nog over de plaatselijke markt en bekijken de prachtige opgestelde kramen met groenten en fruit.

    Onderweg naar het hotel zien we langs de kant van de weg nog vele tientallen aapjes vrij rondlopen. Onze eerste excursie zit erop en het beloofd voor de rest van de reis


    OOST-BALI

    Na een paar dagen rust (voor Largo blijft het toch lastig om dagelijks vroeg op te staan en uitstappen te doen) gaan we vandaag terug op excursie. Dit keer is de oost-kant van Bali aan de beurt.

    Mini komt ons vroeg ophalen in het hotel en we vertrekken richting de Besakih tempel. Deze tempel staat bekend als de moedertempel. De tempel ligt op de flanken van de vulkaan Gunung Agung en is bereikbaar na een lange wandeling bergop. De tempel bestaat uit verschillende bouwwerken (ci 200) en deze zijn verdeeld over 30 complexen. Bij het betreden van de lange steile trap is het verplicht om een sarong te dragen en verder volledig gekleed naar binnen te gaan (geen ontbloot bovenlijf). Bovenaan heb je een prachtig uitzicht op Lombok en Rinjani. Het enorme tempelcomplex is sober en hard vergeleken met de anders tere schoonheid van de andere tempels op Bali maar toch is dit een indrukwekkend complex.

    Ons middagmaal gebruiken met zich op de vulkaan en wanneer we vertrekken op weg naar het dorpje Tenganan zien we de voorbereidingen voor de begrafenis van een blijkbaar vooraanstaand Balinees. De voorbereidingen zijn enorm: reusachtige beelden en bouwwerken worden klaargemaakt om de dode te eren. Een gigantische toren staat klaar, prachtig versierd met bloemen en slingers, en Mini verteld dat later het lijk van de dode naarboven zal worden gedragen waarna alle mannen uit het dorp de gigantische constructie buiten het dorp rollen om daarna de volledige toren, inclusief lijk, in brand te steken. Op bali kennen ze geen feestdagen maar elk dorp heeft zijn eigen dagen voor feesten, recepties en ceremonies en ook bij begrafenissen is iedereen aanwezig.

    Tenganan is een dorp op Bali dat anders is dan de rest. In Tenganan leeft de bevolking in een soort commune. De dorpelingen handelen volledig zelfstandig en iedereen werkt samen in het dorp. Je betaald een klein bedrag om het dorp binnen te gaan en je komt in een andere wereld. Het lijkt of de tijd hier al een poos stilstaat. De vrouwen zitten buiten en alle mannen zijn samen riet aan het vlechten voor het dak van een van de gebouwen in het dorp. Deze kleine commune en apparte wereld heeft het echter niet gemakkelijk sinds de jeugd buiten het dorp naar school gaat. Je ziet hier weinig of geen jeugd want de meesten komen na hun studies niet terug naar Tenganan maar blijven liever in de vrijere en modernere wereld hierbuiten.

    Als afsluiter bezoeken we nog de tempel van Goa Lawah. Dit is één van de 9 heiligste tempels op Bali en is gelegen aan de ingang van een grot waarin duizenden vleermuizen hangen. De stank die deze dieren meebrengen is onbeschrijflijk maar ze bieden ook een fantastisch zicht. De wand van de grot ziet werkelijk zwart van de talrijke dieren die hier hangen. Probeer vroeg in de ochtend of iets later op de avond te komen want anders word je echt wel veel lastig gevallen door de verkopers die je allerhande prullaria willen aansmeren.

    Wanneer we door één van de vele kleine dorpjes rijden op weg naar Kuta zien we dat Mini niet heeft overdreven wanneer ze zei dat op Bali altijd wel een feest of ceremonie is. We worden de weg versperd door een stoet prachtige gekleede en opgemaakte mensen die duidelijk in feeststemming zijn. De ceremonie is ter ere van e echtgenote van één van de overleden dorpsleiders. De kranige oude dame word op een stoel rondgedragen door het dorp.



    KECAK DANS & ULUWATU TEMPEL

    Na een dagje strand en zwembad komt Mini ons rond 17.00u ophalen om naar de beroemde Kecakdansen en de zonsondergang bij de Uluwatu tempel te kijken.

    De Uluwatu tempel is ook één van 9 heiligste tempels op Bali en is er eentje waar je als toerist moet opletten! Overal op Bali zie je apen rondlopen maar degene hier aan deze tempel zijn werkelijk brutaal. Alles wat loshangt pikken ze mee: sjaals, zonnebrillen, pet, portefeuilles, camera's,...niets is veilig voor deze snelle dieven. We zien dan ook menig toerist, tevergeefs, achter een aap met een pet of camera aanlopen. De tempel zelf bied een fantastisch uitzicht op de kust en de omliggende zee.

    De Kecakdans, ook wel apendans genoemd, is een wonderbaarlijk schouwspel. In deze dans word het verhaal verteld van de ontvoering van Sita, de vrouw van Rama. De dansers herhalen steeds dezelfde woorden en/of geluiden al dan niet op een nader ritme. De intensiteit en de eentonigheid hiervan brengt de dansers in een soort trance zodat ze uiteindelijk op blote voeten in het vuur rondlopen en trappen. Het schouwspel gaat door terwijl achter je de zon ondergaat wat een ongelooflijke sfeer creeert.

    Na de dans gaan de meeste toeristen naar Jilmbaranbeach waar je zelf je vis of garnalen kan uitkiezen en op het strand opeten maar na foto's van deze toeristenattractie en het bekijken van het overvolle strand laten we deze uitstap vallen en keren terug naar Kuta waar we eten in het fantastische restaurant de Koffiepot


    TANAH LOT TEMPEL

    Vanavond bezoeken we de Tanah Lot tempel. De Pura Tanah Lot is een tempel aan de westkust van Bali en ligt boven op een rots in zee. Bij zonsondergang is het zicht hier wondermooi maar je moet er uiteraard de grote stroom toeristen bijnemen. Toch is het een spektakel om vanop een terras de zon te zien ondergaan met deze mooie tempel op de voorgrond.

    Bij laag water is de tempel net wel (of net niet) met droge voeten te bereiken. De toegang voor toeristen is echter beperkt tot de eerste 5 meter van het eiland. Op het deel van het eiland dat wel toegankelijk is is een grot met een magische bron. Bij hoog water is de tempel volledig afgesloten door het zeewater.

    De Tanah Lot is één van de meest toeristische attracties van Bali en ook één van de 9 heiligste tempels.


    BARONGDANS-UBUD & MONKEY FOREST

    Vanmorgen gaan we de bekende Indonese Barongdans bekijken. We vertrekken redelijk vroeg omdat Mini erop staat om ons een echte Barongdans te laten zien en niet een toeristen-performance.

    Wanneer we rond 9 uur aankomen op de plaats waar de voorstelling zal gegeven worden zijn de dansers en danseressen al volop bezig zich klaar te maken voor de dans. We mogen achterin naar de voorbereidingen gaan kijken en zien hoe elk detail minicieus word aangebracht op het hoofd van de danseressen. Elk pluim of parel word precies aangebracht waardoor de dansers ettelijke uren voor de show reeds beginnen aan hun voorbereiding. Ik verbaas me evenzeer aan het grote gewicht dat de dansers moeten meezeulen die "de draak" spelen in het verhaal.

    De Barongdans is een dans waarin de eeuwige strijd tussen goed en kwaad wordt uitgebeeld. De Barong is een in een prachtig versierd kostuum mythologisch fabeldier, dat door twee mannen wordt gedragen en door hen tot leven wordt gebracht. Hij neemt het op tegen de kwaadaardige heks Rangda. Bij de Barongdans, die begeleid wordt door een gamelan-orkest, dragen de spelers kleurrijke maskers, die gesneden zijn uit de pule-boom. De Barong zelf draagt een demonisch masker dat er boosaardig uitziet, maar waarachter een goede geest schuil gaat. Het bijwonen van een Barongdans is een onvergetelijke ervaring en we waren diep onder de indruk van hetgeen ons geboden werd.

    Na de mooie dans vertrekken we naar Ubud. Ubud staat op Bali bekend als kunstenaarsdorp en in elke reisgids staat het aangeduid als "niet te missen" maar ik vond er niks aan. sinds de bomlaanslag in Kuta heeft het massatoerisme zich meer en meer verplaatst richting binnenland en die sporen zijn duidelijk zichtbaar in Ubud. Wat vroeger en charmant en rustig dorpje bleek te zijn is nu een toeristenplaats die je kan vergelijke met de kustplaatsen zoals Kuta. Dezelfde winkeltjes, bars en restaurantjes dan diegene die je in de drukke badplaatsen aantreft.

    Welk leuk is het apenbos in Ubud. Je betaald inkomgeld, koopt een paar trossen bananen en je wandelt het bos binnen. Bijna onmiddellijk komen de apen je tegemoet. Wanneer je hun de kleine bananen voorhoud duurt het niet lang of ze klimmen zelfs op je! Largo vond dit weer geweldig uiteraard (tot er eentje in zijn nek klom).

    Na het apenbos gaan we nog naar een soort dierentuin in Ubud. We zien hier varanen en leguane die je kan aanraken en vastnemen. Slangen en andere reptielen zijn hier overvloedig aanwezig zodat ook dit de moeite waard was.



    FIETSEN OP BALI

    Hoewel we absoluut niet sportief zijn boeken we toch een "mountain-bike tocht" door landelijk Bali. Dat de organisator ons beloofd dat de toch hoofdzakelijk bergaf gaat speelt natuurlijk mee.

    De mensen die deze tocht organiseren komen ons ophalen aan het hotel en brengen ons naar de top van de Batur vulkaan. Daar nemen we de fietsen en vertrekken we op onze tocht.

    We vertrekken en inderdaad (geruststelling!!!!) het gaat voornamelijk bergaf. We dachten dat dit een tocht ging worden met allemaal sportieve, jonge mensen maar ons groepje bestaat slecht uit twee gidsen, twee oudere franse heren en wij drietjes! Ideaal!

    We passeren het eerste kleine (naamloze) dorpje en rijden met onze fietsen door de lege, soms troosteloze, straten. De jeugd merkt echter al snel dat er toeristen in het dorp zijn en komen massaal kennismaken. De kinderen zijn vriendelijk en lachen constant. Vooral Largo heeft veel bekijks en we doen niets anders dan handjesklappen met deze vrolijke bende. Allemaal nog op de foto en we vertrekken weer. Hoewel er niets speciaals gebeurt is heb ik een geweldig gevoel, ik heb ongelooflijk genoten van het contact met deze kinderen en ben blij eindelijk eens het echte Bali te kunnen zien. Voor mij kan deze dag nu al niet meer stuk! Pittig detail: aan de rand van het dorp zien we in de bomen overal een soort "bollen" hangen. De gidsen vertellen dat wanneer een vrouw in dit dopr bevalt de moederkoek in zo een bol gaat en aan de rand van het dorp in de bomen word gehangen om de boze geesten buiten te houden.

    We rijden verder over het platteland en zien de mensen werken op de velden. Bij een houtbewerkers familie worden we uitgenodigt op het erf. We bekijken het eenvoudige erf en mogen binnen in huis een kijkje nemen. Schokkerend! Binnen is het eenvoud troef, een kamer die dienst doet als keuken, zeer vuil want er word op een open vuur gekookt en een bed zijn al wat er binnen te zien is. Een paar schappen met vuile potten en pannen vervolledigt de huisraad. Buiten is er nog een afdak waaronder het bed van de ouders staan. De vrouw is echter zo fier op haar bezittingen en ze is zo vriendelijk dat ik twijfel wie er nu gelukkiger is: zij of wij????

    We rijden verder en zien mannen werken aan de wegen en met ongelooflijk zware palen en stokken de stijlste hellingen beklimmen. In één van de andere dorpjes stoppen we en gaan een kijkje nemen in een klaslokaaltje van de plaatselijke school. De kinderen zijn allemaal pikfijn uitgedost en de lerares gaat vriendelijk doch vastberaden verder met haar les.

    We eindigen deze fantastische fietstocht met een maaltijd in het olifantenreservaat maar niet de olifanten waren de attractie van de dag. De plaatselijke bevolking en de mensen op het land hebben van deze dag een onvergetelijke ervaring gemaakt.


    KUTA WATERPRETPARK

    Niks wereldschokkends maar toch leuk voor mensen met kinderen: het waterpretpark in Kuta.

    Glijbanen, grote en kleine zwembaden, bubbelbaden speeltuinen, kortom alles om de klein mannen te amuseren. Leuk voor Largo was dat zijn Japans vriendje dat in het begin van de vakantie nog in ons hotel logeerde toevallig ook vandaag in het waterpretpark was.





     

    15-08-2006, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTEMMINGSINFORMATIE EGYPTE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe er te komen per vliegtuig, auto, bus, trein

    Vliegtuig: Diverse lijn- en chartervluchten. O.a. naar Caïro, Luxor, Hurgharda.
    De vliegtijd voor een non-stop vlucht tussen Amsterdam/Brussel en Caïro bedraagt circa 5 uur.
    Voor meer informatie kijk op vakantie.selector.nl.

    Reizen in het land zelf

    In Luxor is men vooral aangewezen op taxi's zonder meter. Men dient vooraf een prijs af te spreken (afdingen!). Voor grotere afstanden kunt u zelf een auto huren. In verschillende toeristencentra rijden gratis shuttlebusjes of minibusjes die stoppen bij een opgestoken hand. In de toeristencentra is het ook veelal mogelijk om fietsen te huren. In El Gouna varen er bootjes om de toeristen naar de verschillende stranden te brengen.

    Reisdocumenten

    Voor een bezoek aan Egypte dient u in het bezit te zijn van een paspoort, dat nog 6 maanden geldig is bij terugkeer in Nederland.
    Visum: verplicht
    Visum verplicht voor reizen naar Egypte. Deze koopt u bij aankomst op het vliegveld. De ambassade van Egypte in Nederland kunt u bereiken op 070-3542000. Het telefoonnummer van de Nederlandse ambassade in Egypte is +20-2-7395500. De ambassade van Egypte in Belgie kunt u bereiken op  02.663.58.20. Het telefoonnummer van de belgische ambassade in Egypte is: + (20) (2) 279 47 494

    Betalen in het land

    De munteenheid is het Egyptische Pond (EGP= ongeveer ¬ 0.21). Buitenlandse valuta mogen onbeperkt worden ingevoerd. Geld wisselen kan het beste met Travellercheques of cash Euro's. Bij aankomst op het vliegveld kunt u geld wisselen en in de grotere steden zijn ook voldoende pinautomaten.

    Inentingenen gezondheid

    Men heeft geen vaccinaties nodig. Het is echter wel aan te raden met de GGD contact op te nemen over eventuele inentingen. Ook kunt u voor meer informatie de website van het LCR raadplegen.

    Elektriciteit

    De netspanning in Egypte is net als in Nederland/Belgie 220 V.

    Klimaat

    In Luxor schommelen de temperaturen in de winter tussen de 20 en 30 graden
    In Sharm el Sheik/El Gouna ligt de gemiddelde wintertemperatuur nauwelijks lager
    In de zomer lopen de temperaturen op tot boven de 30 graden.

    Taal

    Arabisch. In beperkte mate kan men met Engels terecht

    30-12-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cairo (Egypte)

    Fascinerend Cairo

    Dit is een vakantiepagina van sammy tempels gemaakt op 08-03-2006

     
    een stedentrip in Egypte
    Streek : Caïro
    Aantal personen : 3
    Vakantieperiode begindatum : 28-2-2006
    Vakantieperiode einddatum : 7-3-2006
    Prijs(indicatie) per persoon : Euro 500,- / Euro 750,-
    (Hoofd)vervoermiddel : vliegtuig
    Verblijfsaccomodatie : hotel / motel
    Excursies / Activiteiten : Piramides van Gizeh, Cairo, museum.
    Naam reisorganisatie : Jet air
    Leuke herinneringen : De piramide's zijn zeker de moeite waard, maak eens een ritje met een kameel of paard door de woestijn, evenals Cairo (oud & nieuw gedeelte), de bazaar van Cairo : Khan El Khalili, een ritje naar de Fayoem oase en terugkeren langs het platte land van Egypte. het overbekende museum van Cairo mag je ook niet missen.
    Tips : Cairo moet je ontdekken op je eigen tempo en op eigen houtje. Dit kan je best alleen doen en niet via een georganiseerde reis. Enkele tips kan je lezen bij mijn vakantie-tips.
    Jouw oordeel over deze vakantie : Onverwacht prachtige reiservaring in deze overvolle, drukke, chaotische, soms waanzinnige stad die je absoluut moet gezien hebben.

    29-12-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    28-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitstappen en excursies Cairo (Egypte)

    CAIRO

    Eerste wandeling door Cairo en de eerste indruk is overweldigend! Wat een chaos! Het verkeer en de drukte kan je onmogelijk beschrijven. Egyptenaren gooie zich met ware doodsverachting in het verkeer en de straat oversteken is een levensgevaarlijke onderneming. Toch zie je hier weinig of geen ongelukken, wel veel getoeter.

    We wandelen door de stad en worden veel aangeklampt door mensen die ons de weg naar één of andere bezienswaardigheid willen tonen. Uiteindelijk blijkt die bezienswaardigheid hun winkeltje te zijn natuurlijk. We laten ons één keer vangen maar daarna lopen we gewoon verder en dringen ze minder aan. Vroeger waren de verkopers agressiever naar het schijnt maar sinds de komst van de "toeristenpolitie" is dit veel verbeterd. Wij hebben niet echt veel last en genieten van deze wereldstad. 

     De moslims worden op geregelde tijdstippen opgeroepen tot het gebed en uit alle richtingen klinkt dan het .....gezang uit de vele moskeen. De vriendelijkheid van de Egyptenaren verbaast me. Wanneer je sommige reisverhalen leest zou je denken dat ze enkel uit zijn op de toeristen vanalles te verkopen maar zoals gezegd dit valt best mee. De plaatselijke slager is zijn vlees aan het versnijden in zijn koelcel zonder koeling en wanneer hij ziet dat ik sta te kijken buiten wenkt hij me binnen en poseert mooi voor de foto! Aardige man maar ik koop hier toch maar geen biefstukje.

    We maken nog een boottochtje op de Nijl en onze eerste dag zit erop. We nemen de taxi naar het hotel en zijn blij dat dit toch even buiten het centrum ligt want de drukte is echt enorm. De taxichauffeur spreekt aardig engels en verteld ons dat hij al jaren de toeristen door Cairo vervoert en laat ons zijn "gastenboek" zien. Allemaal klanten die hij vervoert heeft en die zijn diensten aanprijzen. Ik mag deze vent wel en wanneer hij ons een redelijke prijs voor de rit vraagt spreken we af om de volgende dag weer met ons rond te rijden. Zijn naam is Nasser en hij zal onze vaste chauffeur en gids door Cairo worden.


    PYRAMIDE'S EN SFINX

    Voor sommigen HET absolute wereldwonder nummer één: de pyramide's van Gizeh en de sfinx. Wanneer je hier toe komt ben je wel even stil. Imponerend, imposant, overweldigend, enorm en groots zijn maar enkele woorden die je te binnen schieten wanneer je deze drie giganten de eerste keer ziet.

    We spreken af met Nasser, onze ondertussen vaste gids en chauffeur, en hij brengt ons naar de pyramide's.Elke avond zijn er hier en paar voorstellen met klank en lichtshow die je de geschiedenis van Egypte en het ontstaan van de pyramide's vertellen. Je kan in je hotel vragen om welk uur de voorstelling begint in de door jouw gewenste taal. De show begint met een pak Egyptische figuranten die opkomen onder typische muziek en dan begint het spektakel.

    De volgende dag komen we met Nasser terug voor een tochtje met een kameel door de woestijn rond de pyramide's. Wanneer je zo vlakbij deze eeuwenoude grafkelders staat zie je pas echt hoe enorm ze zijn. We maken een kort tochtje per kameel rond de pyramide's en daarna is het tijd om IN de pyramide te gaan.

    Anouck gaat niet mee binnen en ik begrijp al snel waarom. Dit is echt niet te doen voor mensen met claustrofobie! Je daalt tientallen meters af in een gang van amper één meter hoog en ongeveer even breed. Deze gang is ongelooflijk steil, laag en smal vooral wanneer je de mensen die terug naar boven komen moet passeren in ditzelfde smalle gedeelte. Beneden kom je in een grotere zaal terecht waar vroeger de sarcofaag gestaan heeft.

    Wanneer je terug buiten bent heb je even nodig om te bekomen en uit te rusten. De grootste pyramide is de pyramide van Cheops. Zij is de enige van de zeven wereldwonderen uit de oudheid die tot nu bewaard is gebleven maar je kan ze niet betreden. Ze is 137m hoog en wanneer je voor haar staat kan je onmogelijk begrijpen hoe de egyptenaren de enorme rotsblokken zonder mechanische hulp naar boven hebben gekregen. De tweede, iets kleinere pyramide waar je wel in mag is de pyramide van Chefren, de zoon van Cheops. De derde is van Mykerinos.



    EGYPTISCH MUSEUM

    Vandaag bezoeken we het wereldberoemde Egyptische museum. In bijna alle lijstjes van wereldwonderen tot "dingen die je echt moet gezien hebben" staat dit enorme museum vermeld. En terecht! We betalen onze entree en geven (verplicht) onze camera en fototoestel af en betreden de drukke inkomhal.

    We gaan, nu het nog niet echt heel druk is, eerst naar de mummie's kijken. het is een fascinerend en ongewoon verbijsterend zicht om deze eeuwenoude farao's en koningen te zien liggen. bij sommige kan je echt de vorm van het gelaat zien en krijg je een beeld hoe deze persoon er eeuwen geleden heeft uitgezien. vooral de mummie van Ramses 2 maakt indruk.Griezelig en indrukwekkend!

    Daarna wandelen we rond in dit ongelooflijk groot gebouw.  Naar het schijnt liggen er ongeveer 136.000 oud-Egyptische stukken in dit museum.De stukken die in dit museum staan, hangen en liggen vertegenwoordigen een onschatbare waarde maar de Egyptische mentaliteit is hier ook pijnlijk duidelijk. Sommige zalen geven een verwaarloosde indruk. Beelden en eeuwenoude voorwerpen staan achteloos ergens in een hoek geplaatst of liggen op elkaar gegooid in een kast. De belangrijkere stukken zijn natuurlijk voorbeeldig uitgestald maar toch....

     In de drukste zaal bewonderen we het gouden dodenmasker van Toetanchamon, één van de beroemste en misschien wel waardevolste stukken.

    We zien verder beelden uit het oude-, het midden- en het nieuwe rijk evenals beelden van Nefertiti, Thoetmoses 3 en Achnaton.

    Na een tijdje echter zie je in dit museum door het bos de bomen niet meer, er staat gewoon TE veel om als leek nog enig besef te hebben van wat je hier eigenlijk ziet.

    Het Egyptisch museum is de moeite meer dan waard maar wanneer je niet echt thuis bent in de geschiedenis van Egypte mis je veel en weet je meestal niet echt waar je naar staat te kijken. Niettemin was het zeer leuk en interessant.



    KHAN-EL-KHALILLI

    Winkelen in de bekende bazaar Khan-El-Khalili is een speciale belevenis. Het is hier altijd een ongelooflijk drukke bedoening. De kooplieden aan de verschillende kramen proberen allemaal om het hardst te roepen. Je vind er o.a. goud, zilver, tapijten, parfum, koper, leder en glas- en keramiek. De smalle straatjes worden nog benauwder en smaller wanneer de mannen met hun overvolle karren of ezels de kramen komen bevoorraden.

     Rond de bazaar zijn talrijke cafés waar je kan zitten en kijken naar de mensen met een lekkere thee en/of waterpijp. Het leukst van al is de straten van de bazaar in te trekken en te verdwalen in deze wirwar van smalle straatjes en steegjes. De verschillende kleuren en geuren van de vreemde soorten kruiden zijn een lust voor de zintuigen. Je verveelt je dan ook geen seconden in deze gezellige chaos.



    NIJLDELTA

    Vandaag een excursie langs een paar bezienswaardigheden net buiten de stad.

    We bezoeken eerst de pyramide van Djoser. Dit is een zogenaamde trappenpiramide. Deze piramide is de enige van dit type en zou zelfs ouder zijn dan die van Gizeh. Het gebouw stelt een trap naar de hemel voor.

    Het Serapeum is een aantal grafkelders die je kan bereiken via een lange, in de rotsen uitgehouwen gang. In de grafkamers werden gemummificeerde stieren bijgezet. Deze stieren werden vereerd als heilige dieren. Onder gewapende begeleiding lopen we verder over deze site en de gidsen-bewakers laten ons enkele schedels zien die aan één van de graven bloot liggen!

    De ruines van Memphis. Dit gebied ligt ongeveer 20km van Cairo, tussen Sakkara en de Nijl. Hier ligt het reusachtige beeld van Ramses2 en een albasten sfinx. Het beeld is werkelijk enorm groot en kan vanaf een balkon langs alle kanten gefotografeerd en bewonderd worden.

    Wanneer we terugkeren rijden we niet via de grote wegen naar Cairo terug maar langs de Nijldelta. We passeren kleine dorpjes en verwonderen ons aan het eenvoudige maar harde leven in Egypte. We zien mannen en vrouwen lopen en werken op het land. Vrouwen dragen wasmanden en andere onmogelijke dingen op het hoofd. Mensen zitten de (af)was te doen aan de rivier. We zien ook mensen per kameel naar de winkel gaan en bekijken de ongelooflijke vuiligheid die zich opstapeld net buiten de stadsgrenzen van Cairo. Dit was weer een leuke en mooie dag.



    THEE DRINKEN EN THUIS BEZOEK AAN ONZE TAXI-CHAUFFEUR

    Nasser onze ondertussen vertrouwde chauffeur en gids maakt vandaag met ons een rit langs de vele moskees in Cairo.

    We bezoeken de Rifa- moskee waar de laatste koningen van Egypte zijn begraven.Op de vloer liggen overal schitterende kleurrijke tapijten.

    We zien ook de Ibn Toeloen moskee. Dit is naar men zegt de oudste moskee van Cairo. Deze opvallende moskee is gebouwd op de plaats waar volgens de legende Abraham de ram offerde. De moskee ligt iets hoger en wanneer je hier bent daalt er een rust over je zodat je even de chaos van Cairo ontvlucht.

    Misschien wel de mooiste en zeker één van de grootste moskees is de Mohammed Ali-moskee. Deze moskee ligt in de citadel. Wanneer u binnen gaat moet u over uw schoenen een ander paar sloffen aandoen om de schitterende handgeknoopte tapijten niet te beschadigen. Heel mooi zijn de enorme vensters met bronzen traceringen, de vele lampen en de mooie mozaieken. Onder het hoge koepelgewelf is een opvallende lege ruimte waar de koran wordt voorgelezen en waar de graftombe van de profeet Mohammed Ali zich bevindt.

    Als vrouw een moskee bezoeken is en blijft in deze islamwereld een speciaal gegeven. waar de mannen gewoon in t-shirt en korte broek binnen mogen moet Anouck in de meeste moskees een soort kimono aandoen zodat haar armen, benen en hoofd bedekt zijn. Ze lijkt wel een bokser op weg naar de ring.

    Na de moskee-bezoeken worden we bij Nasser thuis uitgenodigt op de thee. We belanden in, wat wij denken, een armzalige wijk maar aan de verhalen van Nasser te horen, en de fierheid waarmee hij over zijn thuis verteld blijkt later dat dit één van de betere wijken van Cairo is. Wanneer we stoppen trekken de vrouw en de kinderen van onze gids zich ogenblikkelijk terug in hun kamer en komen er pas uit wanneer ze hun beste kleren aanhebben en volledig zijn opgemaakt. Onmiddellijk wordt het beste servies uit de kast gehaald, de dochter wordt naar de plaatselijke winkel gestuurd en een paar minuten later drinken we thee en staan er allerhande zoetigheden op tafel. Onze chauffeur heeft geen haast en we blijven wel 2 uur in zijn huis te gast. De kinderen komen erbij zitten en spelen met Largo. Nasser laat het allemaal gebeuren en geniet van zijn waterpijp. We praten over zijn toekomst, over Egypte en over Europa terwijl zijn vrouw de ganse tijd in de keuken blijft. Wanneer we vertrekken komt ze verlegen uit de keuken en neemt blozend onze bedankingen in ontvangst. Het was echt leuk om de typisch arabische gastvrijheid die je zo dikwijls op tv ziet eens in het echt te mogen ervaren!






     

    28-12-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOTO'S EGYPTE
    .

















    25-12-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTEMMINGSINFORMATIE CUBA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ligging
    Cuba is het grootste eiland van het Caraïbisch gebied. Het heeft een totale oppervlakte van 114.475 km2 en is hiermee iets kleiner dan Engeland. De lengte van het eiland is ca. 1.250 km. De archipel bestaat uit twee grote eilanden, Cuba en Isle of Youth en 1.600 exotische eilandjes. De noordkust grenst aan de Atlantische Oceaan en de zuidkust aan de Caraïbische Zee. De hoofdstad is Havana. Het landschap is groen met uitgestrekte, vruchtbare vlakten en enkele bergachtige gebieden. Er zijn nationale en provinciale parken met grotten, rivieren, meren, bossen en tropische flora en fauna. De koningspalm is de nationale boom. Er zijn veel suikerriet-, citrus-, koffie- en tabaksplantages. Het eiland telt bijna 300 strandjes. Zowel aan de noord- als aan de zuidkant treft men koraalriffen.

    Bevolking
    De bevolking van ca. 11 miljoen inwoners bestaat voornamelijk uit blanken (afstammelingen van Spanjaarden), negers (afstammelingen van de slaven) en mulatten (mengeling van blanken en negers). Een vijfde deel van de bevolking woont in de omgeving van Havana. De gemiddelde leeftijd is 22 jaar. Cubanen zijn zeer gastvrij en vriendelijk en vinden het leuk om een gesprek met toeristen aan te knopen. De taal kan soms een barrière vormen, aangezien de meeste Cubanen slecht Engels spreken.

    Taal
    De officiële taal is Spaans. In de grotere hotels spreekt men over het algemeen ook Engels of Duits; in tegenstelling tot de lokale bevolking.

    Klimaat
    Cuba heeft een subtropisch klimaat. De gemiddelde dagtemperatuur is 26 graden Celsius. De periode van november tot april is het droogst. De meeste regen valt in de maanden september en oktober. In deze maanden bestaat de kans dat tropische stormen of orkanen plaatsvinden. Doorgaans zijn de regenbuien kort, maar hevig. In de maanden december, januari en februari kan het soms fris zijn, met name in Havana. Voor de klimaattabel verwijzen wij u naar de kleurengids.

    Kleding
    Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. ’s Avonds is het koeler en is soms een sweater of vest aan te raden. Voor sportieve excursies of (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. Kleding is doorgaans informeel; in de betere hotels geldt voor het diner een formeler kledingadvies. Denkt u aan uw zonnebril en zonnehoed/-klep!

    Reisseizoen
    Cuba kan in elk jaargetijde worden bezocht.

    Reisdocumenten
    Voor het reizen naar Cuba is een geldig paspoort en een retourticket vereist. Uw paspoort dient nog 6 maanden na uw verblijf in Cuba geldig te zijn. Daarnaast heeft u een toeristenkaart nodig.  Visum = toeristenkaart, te bekomen bij Cubaanse ambassade te Brussel of bij reisorganisator. Zie ook www.embacuba.be.

    Gezondheid
    Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden vaccinaties tegen DTP en Hepatitis A. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Het leidingwater kan gedronken worden. Voorzichtigheid is echter geboden. U kunt flessen mineraalwater in de winkels en in de hotels kopen.

    Veiligheid
    In de hotels zijn veelal kluisjes te huur. Wij adviseren u dringend om uw waardevolle eigendommen, cheques en reisbescheiden hierin op te bergen. Ook indien u een rondreis boekt, raden wij het gebruik van kluisjes aan. Laat geen waardevolle artikelen achter op uw kamer, balkon of terras. Voor assistentie in geval van nood kunt u contact opnemen met onze plaatselijke vertegenwoordiging, waarvan u de gegevens in de reisinformatie bij uw reisbescheiden kunt vinden.

    Geld
    De munteenheid is de Peso. Hier bestaan twee varianten op: de eerste is de Cubaanse peso die alleen door de lokale bevolking mag worden gebruikt. Cubaanse pesos mogen niet in- of uitgevoerd worden. De nieuwe valuta is de zgn. ‘convertible peso’ (CUC), die dezelfde waarde als de US-dollar vertegenwoordigt en door toeristen gebruikt dient te worden. U dient uw euro’s te wisselen tegen deze lokale valuta. Hierbij wordt de wisselkoers van de euro tegen de US-dollar gehanteerd. Ziet u er bij het wisselen van geld op toe dat u convertible pesos ontvangt en geen Cubaanse pesos. Wanneer u het land verlaat, kunt u het restant convertible pesos terugwisselen tegen euro’s. Wij adviseren u euro travellercheques (geen American Express) in niet te grote coupures, of euro’s in contant geld mee te nemen. Niet alle creditcards worden geaccepteerd (bv. met American Express en Diner's Club kunt u in Cuba niet betalen). Voor het doen van betalingen kunt u uw creditcard alleen gebruiken bij sommige hotels en winkels. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor geldopname, maar slechts op een klein aantal locaties in Havana en Varadero. Bovendien betaalt u een extra toeslag (ca. 11%) voor het gebruik van de creditcard. Het is in Cuba vrijwel niet mogelijk geld op te nemen met een pinpas.

    Openingstijden
    Vrijwel alle artikelen zijn geïmporteerd voor de toeristen en daardoor relatief prijzig. De winkels hebben zeer variabele openingstijden. Houdt u er rekening mee dat Cuba een arm land is en dat er schaarste aan middelen is, met name voor de lokale bevolking. Openingstijden banken: ma. t/m vr. 08.30-12.00 uur en 14.00-15.00 uur.

    Maaltijden
    Voor uw maaltijden bent u buiten de toeristische gebieden veelal op de hotels aangewezen. Afgezien van in Havana en de grotere steden, zijn er weinig lokale restaurants. In grote steden vindt u zgn. paladares, restaurants aan huis, waar u in authentieke sfeer van veelal eenvoudige maaltijden kunt genieten. De prijs voor een ontbijt is gemiddeld CUC 5. Voor de lunch of het diner betaalt u ca. CUC 10 à 20. Voor de drankjes wordt een bedrag van ongeveer CUC 1.50 à 2.50 gerekend.

    Tijdsverschil
    In Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland en Belgie.

    Vervoer
    Cuba is een veilig en interessant land om zelf auto te rijden. Auto's zijn bij de meeste hotels te huur vanaf ca. CUC 60 per dag incl. verzekering. Een Internationaal Rijbewijs (verkrijgbaar bij de ANWB) wordt aanbevolen, maar is niet verplicht. Alléén een Internationaal Rijbewijs is niet voldoende. Benzine kost ca. CUC 0.95 per liter en wordt contant in convertible pesos betaald; creditcards worden hiervoor vrijwel nergens geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat er onderweg weinig benzinestations zijn en dat de kwaliteit van de wegen en de bewegwijzering te wensen overlaat. Cubanen zijn echter zeer behulpzaam en zullen u graag de weg wijzen. Er zijn weinig andere auto’s op de weg, maar u komt wel andere weggebruikers tegen, zoals paarden- wagens, motoren met zijspan, fietstaxi’s, tractoren en vrachtwagens. Het openbaar vervoer is beperkt en primitief en daarom niet geschikt voor toeristen. Bij de meeste hotels zijn taxistandplaatsen. De taxi's zijn voorzien van een meter. Soms wordt de ritprijs vooraf vastgesteld.

    Fooien
    Realiseert u zich dat de bevolking van Cuba arm is en zowel fooien als goederen zeer zal waarderen. Met name fooien in convertible pesos worden zeer op prijs gesteld, aangezien men bepaalde goederen alleen in CUC winkels kan kopen en Cubanen meestal slechts een karig loon verdienen.

    Voltage
    De netspanning is 110 of 220 volt. Soms hebben de hotels Amerikaanse stopcontacten. In de meeste hotels heeft u een adaptor en universeelstekker nodig.

    Vertrekbelasting
    De vertrekbelasting voor internationale vertrekken vanuit Cuba bedraagt CUC 25 per persoon (wijzigingen voorbehouden). Dit bedrag dient ter plaatse te worden voldaan.

    Feestdagen
    25 december Kerstmis
    1 januari Nieuwjaarsdag
    28 januari Geboortedag van José Marti
    eind februari Carnaval (data verschillen sterk per regio)
    21 maart Goede Vrijdag
    23-24 maart Pasen

    30-08-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CUBA

    Vakantie in Cuba 2005

    Dit is een vakantiepagina van sammy tempels gemaakt op 21-08-2005

     
    een actieve vakantie in Cuba
    Aantal personen : 3
    Vakantieperiode begindatum : 2-8-2005
    Vakantieperiode einddatum : 16-8-2005
    Prijs(indicatie) per persoon : Euro 1500,- / Euro 1750,-
    (Hoofd)vervoermiddel : vliegtuig
    Verblijfsaccomodatie : hotel / motel
    Excursies / Activiteiten : Havana, Varadero centrum,guanama+varkensbaai,topes de collantes (2 dagen)+trinidad,crucero del sol (zwemmen met dolfijnen)
    Naam reisorganisatie : Jet air
    Leuke herinneringen : Havana bezoeken is zeer de moeite waard, prachtige stad verdeeld in een oud- en een nieuw gedeelte.De varkensbaai is ook de moeite waard, zelden zo een helder water gezien!Trinidad is echter het mooiste (voor mij toch) wat ik in Cuba gezien heb! Echt 50 jaar terug in de tijd!Het is niet voor niets beschermd door Unesco.Je loopt er rustig rond tussen oude huizen,oude auto's en in zeer oude straten. Het beeld is compleet want de straten lopen ook nog eens vol met oude mensen. Onbeschrijflijk,je moet er geweest zijn!
    Tips : HAVANA COLONIAL : een excursie van één dag die je de mooiste en belangrijkste plaatsen van Havana laat zien.Niet saai of eentonig maar heel leuk om te doen. CRUCERO DEL SOL : je vertrekt met de catamaran over zee naar een koraalrif waar je een half uurtje kan snorkelen, daarna vaar je naar een afgebakend bassin in volle zee waar je in het water springt en kan zwemmen met dolfijnen voor ongeveer 40 min.( echt heel leuk)daarna vaar je naar een onbewoond eiland (cayo blanco) voor een heerlijke lunch en nog meer snorkel plezier. TOPES DE COLLANTES (2 dagen) : prachtige excursie die je zeker moet doen!! Je bezoekt : Cienfugos,je rijd door Cardenas,je bezoekt het berggebied van Topes de collantes, Trinidad (prachtig), je maakt een jungle tour en bezoekt de waterval "el rocio" (+zwemmen), daarna ga je naar Santa Clara en bezoekt het graf van Ernesto Che Gueavara.GUAMA ESPECIAL : eigenlijk niet zo speciaal maar een bezoek en een duik in het helderblauwe water van de varkensbaai is toch de moeite waard!+ je bezoekt nog een kleine "crocodiles-farm".
    Jouw oordeel over deze vakantie : Mooie leuke vakantie vooral door de vele excursies die we gedaan hebben.Cuba is zeker de moeite waard maar je moet veel rondtrekken.Wanneer je in Varadero blijft heb je echt niets van Cuba gezien. Varadero is niets meer dan hotels en ook het centrum stelt niks voor. Het echte Cuba is hier ver te zoeken.
    Jouw persoonlijke aantekeningen over deze vakantie : Wie meer informatie wil over één van de excursies mag mij gerust een vraag stellen of mailen : ik antwoord zo snel mogelijk.U kan ook een paar foto's van deze vakantie bekijken op : http://www.flickr.com/photos/sammytempels/

    29-08-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    28-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.uitstappen en excursies Cuba
    HAVANA

    Na 2 dagen strand en zwembad is het vandaag de hoogste tijd om een stukje cuba te ontdekken en we gaan dan ook de hoofdstad van Cuba bezoeken: Havana.

    Deze legendarische wereldstad is met geen andere metropool te vergelijken. Geen hoogbouw of flatgebouwen, geen voorbij razende auto's en geen file's. De stad ligt er rustig en kalm bij. We belanden in het oude stadsgedeelte (Habana Vieja) en wandelen rond in decor dat zo uit de jaren 50 lijkt te komen. De oude historische gebouwen met hun afbladerende gevels en de alom aanwezige old timers maken het plaatje compleet.

    We bekijken het Capitool wat een exacte kopie van het Capitool in Amerika is maar de Cubanen vinden deze mooier natuurlijk. We passeren hotel Ambros Mundos. Dit is het hotel waar de schrijver Ernest Hemingway verbleef tijdens zijn verblijf in Cuba. Zijn boek "de oude man en de zee" zou hier gedeeltelijk geschreven zijn. Even verder komen we aan de "Bodeguita Del Medio". Dit is de bar waar Hemingway zijn Moquito's kwam drinken en gelijk had hij want ze zijn hier zeer lekker! 

    Na het middagmaal bezoeken we de Place De La Revolution. We bekijken het monument van José Marti wat een soort piramide is en natuurlijk de gevel van het Ministerie van buitenlandse zaken waarop in het groot het gezicht van Ché Guevara prijkt.

    Havana is echt wat je je van cuba voorstelt: alles is hier oud! De mensen zijn veelal oudjes die met gigantische sigaren in de mond op straat lopen of op het voetpad zitten. De auto's zijn vooroorlogse modellen en de huizen en gebouwen hebben het allure van de jaren 50. Enorm leuke en bijzondere ervaring.

    We bezoeken nog even een sigarenwinkeltje en rijden over de Malecon. De Malecon is de 7km lange dijk die Havana beschermt tegen de soms woeste golven van de zee. De Malecon is bij avond de favoriete ontmoetingsplaats voor de Cubaanse jeugd. Hier wordt gedanst, gedronken, gefeest, drugs gebruikt en gedroomd van het onbereikbare Amerika! Het dansen en feesten zit de Cubanen echt wel in het bloed. Veelal kom je op straat muzikanten tegen of groepjes die voor een paar peso's de toeristen vermaken. Wil je een voorproefje van de Cubaanse sfeer? Zoek muziek van "Buena Vista Social Club. Deze groep oude maar steengoede muzikanten is Cuba op zijn best!



    VARKENSBAAI

    Vandaag nemen we de bus richting varkensbaai. We bezoeken eerst een krokodillen boerderij waarna we een soort indianen reservaat bezoeken. De sporen van de orkaan Dennis die hier nog vorige week passeerde zijn uiteraard nog duidelijk te zien. Ik ben blij dat we hier een week later zijn want het natuurgeweld moet enorm geweest zijn. Enorme bomen liggen met wortel en al uitgetrokken langs de kant van de weg. We maken een boottochtje door de mangroves en komen aan bij de "indianen". Na ons bezoek een drankje en hopla....weer op pad.

    De rit in de bus is eigenlijk nog het plezantst van al. Je passeert dorpjes waar de tijd 50 jaar stil gestaan heeft. In het dorpje "Isabel" passeren we een klein station waar 4 mannen op een bankje zitten. Ze bekijken onze bus, maar hebben niet de minste interesse voor ons. We rijden verder door de velden en langs verschillende universiteiten. Onze gids verteld dat de scholing in Cuba op hoog niveau staat en volledig gratis is. In ruil wordt van de studenten verwacht dat ze na hun studie, wanneer ze een diploma hebben, 2 jaar kosteloos voor de staat werken om zo hun studie terug te betalen. Onze gids is een zelf een prof en heeft 15 jaar op Jamaica gewerkt en les gegeven. Toen Fidel besloot dat alle buitenlanders terug naar Cuba moetsen komen heeft hij een baantje als gids aangenomen omdat de fooien van de toeristen meer opbrengen dan het loon dat hij in Cuba krijgt als leraar!

    We komen aan in de varkensbaai (playa giron).  Het nu zo vredige en prachtige strand was ooit het decor voor één van de bloedigste gevechten uit de Cubaanse geschiedenis. Het was hier dat in 1961 1400 huurlingen, opgeleid door de cia in opdracht van Amerika, Cuba binnenvielen om het regime van Fidel Castro te verslaan. castro was echter al op de hoogte van de geplande aanslag en de huurlingen liepen dan ook een enorme nederlaag op. Vandaag is de varkensbaai een prachtig strand met zelden gezien, helder water. De ideale temperatuur, het azuurblauwe water en witte stranden nodigen dan ook onmiddellijk uit om te zwemmen.

    Ook op de weg terug naar Varadero blijven we kijken naar het dagelijkse Cubaanse leven en zien nu ook dat achter de glimlach, achter de typisch Cubaanse muziek een pak armoede en miserie zit. We rijden terug via ongeveer dezelfde weg en passeren weer in het dorpje "Isabel" waar de vier mannen ..............nog steeds aan het station buiten zitten op hun bankje alhoewel we 5 uur later zijn. Het leven in Cuba....




    VARADERO

    Vandaag verkennen we Varadero. We huren ons elk een brommertje, Largo achterop, en we zijn weg. Het leuke is dat je doet en laat wat je wil en dat je kan stoppen wanneer je wil. Het minder leuke is dat er in Varadero niet echt veel te zien is.

    Varadero is de plaats op Cuba waar de meeste toeristen verzamelen en het is dan ook volgebouwd met grote luxe hotels. Volgens de reisgidsen is dit het paradijs op aarde, en wanneer je de hotels, de witte stranden en de azuurblauwe zee ziet is er inderdaad wel iets van maar wie Cuba wil zien en authenticiteit op prijs stelt zal hier zo vlug mogelijk weg willen. Ik had gedacht hier contact te kunnen maken met de plaatselijke bevolking maar de enige Cubanen die hier wonen zijn taxi- of bus chauffeurs voor toeristen ofwel de obers in de hotels.  Varadero is dan ook de grootste bron van inkomsten voor de regering. Wanneer je van Matanzas komt en Varadero binnenkomt moet je 2 USD betalen. Verlaat je Varadero betaal je weer 2 USD! 

     We rijden met onze brommertjes over het schiereiland, bezoeken een plaatselijk marktje, gaan met Largo minigolfen, en gaan iets drinken. Plaatselijke gelegenheden zijn er niet echt. Ofwel zijn het grote bars voor de toeristen ofwel kom je in een café waar niks anders staat dan een bar en een frigo en waar niemand anders zit.

     We bezoeken de plaatselijke kermis en lunapark met Largo en rijden daarna door de winkelstraat van Varadero. Voor de winkels waar de Cubanen zelf hun inkopen doen zie je soms lange rijen wachtenden staan. De bewaker voor de ingang laat een aantal mensen binnen, doet dan de deur dicht en de volgende kan pas binnen als er eerst iemand de winkel heeft verlaten. Stel je voor dat je in onze drukke samenleving een half uur moet wachten voor je de supermarkt in mag. In de etalage van de winkel ligt bijna niks en ook binnen zijn veel schappen en rekken leeg. We zagen zelfs op een rek één (1) linkerschoen liggen.

     Cuba blijft echter origineel zelfs hier in dit vakantieparadijs waar alles op toerisme is toegespitst. De vele old timers die je hier ziet en de Cubaanse muziek zorgen voor een niet te evenaren sfeertje. De huizen van de mensen die op Vardero werken staan in schril contrast met de luxe voor de toeristen. Het zijn meer krotten en stallen dan huizen. Triest, vooral wanneer je hoort dat deze mensen niets te klagen hebben want zij hebben tenminste, dank zij het toerisme, een inkomen!

     Wanneer we terug richting hotel zien we wat de Cubaanse jeugd hier onder uitgaat verstaat. Ze rijden met hun old timer tot aan de zee, zetten de deuren open en de radio loeihard. Biertje drinkenen dansen op straat. we passeren nog een formidabel mooi huis en blijven verbaast staan kijken tot iemand ons verteld dat het vroeger behoorde aan de bekende en beruchte gansterbaas Al Capone. Het huis zou nu een restaurant zijn. We zien nog een voor ons onbegrijpelijk fenomeen: de bus nemen in een Cuba blijkt moeilijker dan gedacht. de bus komt aangereden, de mensen rennen er naartoe met tientallen gelijk, bestormen de bus en wanneer de buschauffeur het genoeg vindt vertrekt hij terwijl zijn passagiers nog aan of achter de bus hangen. Service van de Cubaanse busmaatschappijen is ......speciaal!



    CIENFUGOS

    Cienfugos is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en de vijfde grootste stad van het land. Ze hebben hier een cementfabriek, petroleumraffinaderij en een petrochemisch fabriek. Toch is Cienfugos geen triestige, industriestad. De hoofdstraten zijn druk maar eens daarbuiten lijkt de stad eerder een plattelandsdorp.  De stad heeft een speciale charme mede door het feit dat hier niet echt heel veel toeristen komen. De prachtige gebouwen, pleinen en beelden in de straat nodigen uit om ergens op een terras  te gaan zitten en te genieten van het rustige Cubaanse leven. Kennis maken met de plaatselijke bevolking kan hier maar bijna onmiddellijk wordt je aangeklampt om iets te kopen of gewoon te geven.

    Wanneer we op het terras zitten komen er heel enthousiast een paar mensen muziek spelen maar wanneer ze bemerken dat het terras vol zit is de pret gedaan en komen ze redelijk opdringerig rond om een fooi. 2min later staat er weer een ander "bandje" dezelfde liedjes te spelen waarna ook nu weer de pet vlug wordt bovengehaald


    TRINIDAD

    Trinidad is één van de plaatsen die ik zeker niet wou missen op deze reis. De stad behoort tot het werelderfgoed en is beschermd door Unesco. Trinidad is lange tijd van de buitenwereld afgesneden en dat is er duidelijk aan te merken. Wanneer je door de smalle straatjes met zijn slechte stenen en oneffen trottoirs loopt kan je de prachtige koloniale huizen bewonderen en kan je binnen in de huizen de foto's van Ché aan de muur zien hangen. Verder staat er in iedere huiskamer zeker één tv. Je loopt verloren in de smalle straatjes en dat brengt juist de charme van dit stadje naar boven.

    Alhoewel er veel toeristen komen heeft de stad zijn charme en authenticiteit kunnen behouden. De bevolking is deze stroom toeristen natuurlijk gewoon en probeert dan ook munt te slaan uit je bezoek hier. Sommige ronselaars en kinderen kunnen best opdringerig zijn. Toch is Trinidad één van de mooiste steden van Cuba. De huizen, de auto's en zelfs de meeste mensen zijn hier wel heel oud. De jongeren zitten buiten een gezelschapspel te spelen of verkopen prullaria op de plaatselijke markt.

     Lijkt het in de rest van Cuba alsof de tijd is blijven stilstaan, in Trinidad is hij echt 50 jaar blijven stilstaan. We bekijken de paleizen aan de Plaza Mayor en zien de slaventoren.  de lage huizen in hun pastelkleuren baden schitterend in de zon. Wanneer (veel te vlug naar mijn zin) alweer vertrekken met de bus rijden we Trinidad buiten en al meteen zien we een totaal ander Cuba. Hier lopen de toeristen veel minder talrijk en de armoede hier is dan ook schreinend! Kinderen lopen naakt over straat in het vuil of in de plassen te spelen en komen naar de bus gelopen om een snoepje of stylo.



    TOPES DE COLLANTES

    Topes de Collantes is een gebied in de Sierra Del Escambray. Dit is één van de drie bergketens van Cuba. In dit brede bergmassief verscholen de guerrillero's van Ché zich. Het regent hier geregeld en je vindt hier dan ook typische vegetatie zoals bamboe en eucalyptusbomen. 

     Je kan hier helemaal zelfstandig of met een gids mooie wandeltochten maken langs de vele watervallen.  Je hebt de waterval van Caburni waar je toch wel 2.30uur moet voor uittrekken om de tocht heen en terug te maken. Je betaald hier wel 6.50USD toegang. Verder zijn er de vegas Grandes waterval, de Batata waterval, de Guanayara en de Cudina waterval. Prachtige wandelingen naar deze watervallen met daarna een verfrissende duik in het meestal ijskoude water!



    SANTA CLARA

    Wanneer we de dag nadien met de bus terug naar Varadero rijden stoppen we in Santa Clara. Deze stad is de hoofdstad van de provincie Villa Clara en is een must voor de fans van Ché.

    We bezoeken het Mausoleo de los martires de la Revolution (mausoleum van de martelaren van de revolutie). Dit is een groot mausoleum ter ere van Ché Guevarra en zijn companen.  De toegang is gratis maar fototoestellen en camera's zijn strikt verboden. Bekijk in stilte de vloertegels ter ere van de companen van ché. Op elke tegel staat de afbeelding van één van zijn omgekomen strijdmakkers. Het lijk van Ché Guevarra werd in 1997 overgebracht naar Santa Clara. Mooi en imponerend bouwwerk dat automatisch het nodige respect en eerbied oproept.



    CAYO BLANCO

    Druk bezochte maar toch zeer leuke ecursie. je vertrekt uit Varadero met de catamaran om na een uurtje of 2 varen te stoppen in een mooie baai waar je van de boot kan springen om te snorkelen in het helder blauwe water.

    Na het snorkelen varen we verder en na een tijdje kom je aan bij een afgebakende zone in open zee waar een aantal dolfijnen zitten en waar je, in groepjes van 10, in het water bij en met de dolfijnen mag zwemmen. Zeer leuke ervaring. Voor Largo is dit natuurlijk enorm leuk maar ook wij, de grote mensen, genieten van het contact met deze intelligente dieren. Alhoewel er veel volk is krijgt elke groep toch ruim de tijd om met deze dieren te zwemmen. ik denk dat we toch 20min in het water gelegen hebben. De dolfijnen zwemmen onder en naast je, komen vlak bij je boven en wanneer je snel genoeg bent kan je zelfs een tijdje aan hun rugvin hangen en een eindje meezwemmen!

    Daarna een mooie geposeerde foto (tegen betaling) en uit het water. Na het zwemmen vertrekken we naar één van de vele mooie eilandjes in dit deel van Cuba. Het eiland zelf is mooi, wit strand en azuurblauw tot diepgroene water. Maar wat je wel meer hebt met verlaten eilandjes: er is zo weinig te beleven! We genieten dan maar van zon, zee en strand! En het eten natuurlijk.



    28-08-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    24-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's Cuba DEEL2
    .

















    24-08-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-08-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's Cuba DEEL1
    .

















    23-08-2005, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    30-08-2004
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BESTEMMINGSINFORMATIE THAILAND
    Algemeen:
    Het Koninkrijk Thailand, ook wel genoemd "het land van de glimlach" beslaat een oppervlakte van 517.000 km2, wat ongeveer te vergelijken is met de oppervlakte van Frankrijk. De hoofdstad Bangkok is gelegen aan de Chao Phraya-rivier en telt ca. 9 miljoen inwoners. Immense winkelcentra en kantoorgebouwen van spiegelglas staan pal naast kleine straatstalletjes en rieten hutten. De duizenden grote en kleinere tempels van de stad zullen op u evenwel de meeste indruk maken. Het grootste gedeelte van de Thai leeft echter op en van het land. Aan weerszijde van de Chao Phraya-rivier die Thailand van noord naar zuid doorstroomt, bevinden zich de uitgestrekte rijstvelden. Dit gebied wordt ook wel de rijstkom van Zuidoost-Azië genoemd en behoedt Thailand voor hongersnood en maakt rijstexport mogelijk. Het noorden van Thailand is bedekt met jungle en regenwoud. De weelderige tropische vegetatie bestaande uit lianen, rododendrons en wilde orchideeën levert een adembenemend schouwspel. Langs de kusten groeien mangroven, maar deze gebieden genieten meer bekendheid om hun zonovergoten stranden, prachtige baaien en heldere zeewater. Een welkome afwisseling voor wie de vele indrukken wil laten bezinken. 

    Ligging
    Thailand heeft een totale oppervlakte van 513.115 km2 en is hiermee ongeveer net zo groot als Frankrijk. In het oosten grenst het land aan Laos en Cambodja. In het noorden en westen aan Myanmar (voormalig Birma) en in het zuiden aan Maleisië. De afstand van de meest noordelijke punt tot het uiterste zuiden is 1.700 km. De hoofdstad van Thailand is Bangkok.

    Bevolking
    Thailand heeft ruim 63 miljoen inwoners, waarvan 85% op het platteland leeft. Bangkok telt ca. 10 miljoen inwoners. Door de geboortebeperkingsprogramma’s is de bevolkingsaanwas één van de laagste in deze regio. 80% van de bevolking is echt Thai, het overige deel bestaat uit Mons, Chinezen, Khmers en een aantal bergstammen. Ongeveer de helft van de bevolking is jonger dan 20 jaar. De grote diversiteit aan bevolkingsgroepen is ontstaan uit het feit dat Thailand in het verleden een zeer druk handelscentrum in Zuidoost-Azië is geweest.

    Taal
    In Thailand is de officiële taal het Thai, waarin vier dialecten kunnen worden onderscheiden. Het Siamees, het Lao-Thai, het Kam-Muang en een speciaal dialect op het schiereiland. In de toeristengebieden en hotels spreekt men over het algemeen redelijk tot goed Engels.

    Klimaat
    Thailand heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheid. In de periode november t/m februari is het in Thailand zonnig, maar tevens koeler dan in de andere maanden van het jaar. In deze periode valt er weinig neerslag. In het noorden kan het afkoelen tot zo’n 6°C. Van maart t/m mei is het zeer warm. De temperatuur kan in het noordoosten oplopen tot 40°C, terwijl het in de rest van Thailand in de 30°C kan zijn. Het regenseizoen duurt van juni t/m oktober. Op Koh Samui valt de meeste regen tussen november en januari. In deze periodes schijnt een groot deel van de dag de zon, afgewisseld door regelmatig een fikse bui.

    Kleding
    Vanwege het warme en vochtige klimaat adviseren wij u luchtige, katoenen kleding mee te nemen. Hoofdbedekking tegen de zon en een opvouwbare paraplu of licht regenjack tijdens de regenperiode kunnen ook van pas komen. In bergachtige gebieden kan het koeler zijn en een sweater of vest is dan aan te raden. Voor (berg)tochten worden stevige wandelschoenen aangeraden. Indien u tempels en/of huizen binnengaat, wordt u geacht uw schoenen uit te doen. Tevens moeten knieën en schouders bij bezoek aan een tempel bedekt zijn.

    Reisseizoen
    Door de aangename temperatuur kunt u Thailand gedurende het gehele jaar bezoeken.

    Reisdocumenten
    Voor het reizen naar Thailand is een geldig paspoort en een geldig retour- of doorreisticket vereist. Toeristenvisa voor een verblijf langer dan 30 dagen zijn verkrijgbaar bij de Thaise Ambassade in Den Haag of Brussel (Elsene).

    Gezondheid
    Thailand stelt geen verplichtingen ten aanzien van vaccinaties. Een gele koorts-vaccinatie is wèl verplicht indien u binnen 6 dagen voorafgaand aan uw bezoek in een met gele koorts besmet gebied bent geweest. Het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen voor rondreizen door het binnenland. Ook worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aanbevolen. Wij adviseren u tijdig voor vertrek uw huisarts, de GGD of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) te raadplegen. Kraanwater kunt u beter niet drinken, water uit (ongeopende) flessen is betrouwbaar en overal te koop. Eet geen rauwe groenten of ongeschild fruit.

    Veiligheid
    Let te allen tijde op uw bagage. Zoals overal in de wereld zijn de tasjesdieven ook in Thailand actief, past u dus altijd goed op. Wij adviseren u gebruik te maken van een hotelkluisje om uw waardevolle spullen, zoals cheques en reisbescheiden in op te bergen. In de hotels kunt u veelal gratis over een kluisje beschikken. In Thailand is er een speciale toeristenpolitie. Deze politie spreekt Engels en is te herkennen aan de speciale badges op de schouders. Op de motoren en auto’s staat ‘Tourist Police’ vermeld.

    Geld
    De munteenheid in Thailand is de Baht (THB). De koers voor THB 100 was in juni 2007 ongeveer € 2,33. De in- en uitvoer van Thaise Baht is beperkt tot THB 50.000 per persoon of THB 100.000 per familie reizend op hetzelfde paspoort. Pinnen is mogelijk in de grote steden. De meeste banken wisselen euro’s. Wij adviseren u euro’s of US-dollars in travellercheques of in contant geld mee te nemen. De internationale creditcards worden in de meeste hotels, restaurants en winkels in Bangkok en de toeristische centra geaccepteerd.

    Openingstijden
    De postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.30-15.30 uur. Banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00-15.30 uur. Er zijn ook geldwisselkantoren, behorend tot de banken, die meestal van 09.00-20.00 uur geopend zijn. Winkels zijn doorgaans 7 dagen per week geopend van 10.30-21.30 uur, behalve op feestdagen. Tijdens feestdagen kunt u wel in de winkelcentra in grote steden terecht. Er zijn geen sluitingstijden tussen de middag.

    Maaltijden
    U kunt maaltijden zowel in als buiten de hotels gebruiken. Gelegenheden buiten de hotels zijn vaak voordeliger. Voor de lunch betaalt u ca. THB 100 tot THB 200, voor een diner moet u op THB 200 tot THB 400 rekenen. Voor frisdranken wordt een bedrag van ongeveer THB 20 tot THB 40 gerekend. Voor een biertje is dit THB 60 tot THB 80. Een glas wijn kost ongeveer THB 200.

    Tijdsverschil
    In Thailand is het in de wintermaanden 6 uur later en in de zomermaanden 5 uur later dan in Belgie en Nederland.

    Vervoer
    Het openbaar vervoer is -met name op de langere afstanden- in Thailand goed georganiseerd. Er rijden lijndienstbussen met en zonder airconditioning. De tuk tuk, een open brommertaxi op drie wielen, is een populair vervoermiddel in Bangkok en Chiang Mai. Op Phuket rijden kleine open Suzuki busjes. Taxi’s hebben zelden een meter; wij adviseren u de ritprijs van tevoren af te spreken. Voor het huren van een auto is een internationaal rijbewijs nodig. Houdt u er rekening mee dat men in Thailand links rijdt en dat het verkeer nogal chaotisch is. De verkeersborden zijn in het Thai, de bewegwijzering in het Thai en Engels.

    Fooien
    In restaurants is ca. 5% fooi op het eindbedrag gebruikelijk, ondanks dat er al 10% bedieningsgeld en 8,25% tax aan de rekening is toegevoegd. Kamermeisjes verwachten een fooi van ongeveer THB 20 per dag of THB 40 à THB 50 totaal. Een bellcaptain verwacht THB 10 per koffer. De prijs voor een taxi ritje wordt naar boven afgerond. Voor een gids en chauffeur samen wordt THB 100 tot THB 150 persoon per dag als een redelijke fooi gezien.

    Voltage
    De netspanning in Thailand is 220 volt. Wij adviseren u om een universeelstekker mee te nemen. Stroomstoringen komen frequent voor; neem daarom een zaklantaren mee.

    Vertrekbelasting
    De vertrekbelasting voor Bangkok en Phuket bedraagt THB 700 per persoon bij internationale vluchten (wijzigingen voorbehouden). Dit bedrag dient u ter plaatse op de luchthaven te voldoen. De luchthavenbelasting voor binnenlandse vluchten bedraagt THB 100, vertrekbelasting bij vertrek uit Sukhothai en Trat bedraagt THB 200 en vanuit Koh Samui THB 500 (wijzigingen voorbehouden).

    Feestdagen
    5 december Verjaardag van koning Bhumibol
    10 december Dag van de grondwet
    31 december Oudejaarsavond
    1 januari Nieuwjaarsdag
    21 februari Magha Bucha Dag
    6 april Chakri dag
    13-15 april Songkran Festival (Thais Nieuwjaar)

    Doorgaans hebben de meeste Thai een vrije dag op deze feestdagen, maar heeft het weinig invloed op het openbare leven. Een uitzondering hierop vormt het Thais Nieuwjaar (Songkran Festival) dat in de eerste weken van april valt. Gedurende een periode van drie dagen zijn dan veel winkels gesloten en is het traditie dat er op straat met water wordt gegooid. Ook als bezoeker zult u hieraan nauwelijks ontkomen.

    30-08-2004, 00:00 geschreven door sammy tempels  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn favorieten
  • foto's mexico 2010
  • foto's Belize 2010

  • Mijn favorieten
  • foto's zuid afrika- swaziland 2009
  • foto's Vietnam 2008
  • Foto's Marokko 2008
  • Foto's Namibie 2007
  • Foto's Maleisie (Kuala Lumpur) 2006
  • Foto's Indonesie (Bali) 2006
  • Foto's Egypte (Cairo) 2006
  • Foto's Cuba 2005
  • Foto's Thailand (Phuket) 2004

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    Zoeken met Google



    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • de enige echte cocks-bollekescross
  • veldrit-team sunweb-projob

  • {TITEL_VRIJE_ZONE}

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs