Harttransplantatie
Een lange weg...
Inhoud blog
  • Schotland!
  • Ierland
  • Op reis door Ierland
  • Op weg naar Noorwegen?
  • 17e biopsie na Harttransplantatie
    Zoeken in blog

    01-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schotland!
    Woensdag 1 juni 2011:
    Onze tijd in Ierland zit er op! Gisteravond om 22:30 uur verliet de Stena-ferry de haven van Belfast om 3 uur later aan te meren in het Schotse Stranrear.
    Een zachte overtocht, we hadden ruime zetels beschikbaar, en in geen tijd konden we terug van boord.
    We wilden oorspronkelijk in Stranraer ergens op een parking uitslapen maar Klaas Vaak wilde niet meewerken. Na wat draaien en keren werd besloten om toch maar door te rijden: bestemming Stirling, de poort naar de Highlands.
    Stirling wekt herinneringen aan onze eerste Schotlandreis, toe we met de autotrein hier aankwamen. Om 5 uur hadden we de bijna 200 km. al achter de rug, een onmogelijk uur om op een camping aan te kloppen. Dus maar stoppen op een "serviceplace" langs de weg. Helaas mag je op dergelijke plaatsen maximum 2 uur blijven staan of je riskeert een boete van 80 pond. En aangezien al die plekken zijn uitgerust met meerdere camera's, vertrouwden we het zaakje niet. Dan maar verder gereden naar de voorziene camping even buiten Stirling, waar we de tijd doodden tot the office open ging.

    Vandaag: regen, grijze lucht en wind, al voor de dertigste dag, je zou er moedeloos van worden.
    Met de bus naar Stirling: een klein avontuur op zich. Veel zaaks is de oude binnenstad van Stirling niet, op een kasteel en wat stokoude gebouwen na. Maar de omgeving is mooi, met de typische bruine bergen rondom, vandaag echter voor een deel verdwijnend in de regen en de mist.
    Maar morgen wordt het beslist beter als we het weerbericht mogen geloven. 

    En nu: de gemiste nachtrust inhalen want morgen gaan we echt de Highlands in!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Reisverhalen
    01-06-2011, 20:52 geschreven door Roland Van Vaerenberg  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ierland

    maandag 23 mei 2011


    Om 00:30 blijkt de waarschuwing van de campingbazin in Rossbeg bewaarheid te worden.

    De luchtdruk zakt peilsnel van 1010 mBar naar 990 mBar. Zelfs zonder naar de barometer te kijken vertelt het gejank van de wind in de boven onze zwerfwagen hangende elektriciteitsdraden dat het menens is. Ons huis op wielen wordt van links naar rechts geschud. Ik begin zelfs te vrezen voor een plotselinge windstoot die de camper doet omslaan. Die vrees is echter voorlopig niet gegrond.


    Om 04:00, nog geen oog dicht geknepen is het zo mogelijk nog erger geworden. De regen klettert tegen de wanden, het lijkt net hagel door de snelheid waarmee de waterdruppels er tegen aan botsen.


    Om 06:00 besluit ik de zwerfwagen ergens op een meer beschutte plaats op te stellen. Die vind ik achter het sanitair gebouw.


    Nog steeds daalt de luchtdruk. De bergen om ons heen zijn volledig uit het zicht verdwenen. De zee buldert alhoewel ik de golven niet zo hoog inschat. In en uit de zwerfwagen is een beproeving: ik moet de deur letterlijk met alle kracht die ik bezit (niet zo heel veel…) openduwen of -trekken, al naar gelang je er in of uit wilt.


    Het is duidelijk: dit is geen weer om onze tocht verder te zetten.


    Maar al na een halfuurtje is het zeker: hier op deze camping blijven is van het goede te veel. We besluiten om terug te keren naar Ardara. Zes kilometer (die we gisteren reeds aflegden) over een éénsporige weg, hopen geen tegenliggers te ontmoeten. Nauwelijks plaatsen waar je een tegenligger kunt kruisen. Het blijft millimeterwerk als het toch moet gebeuren, maar tot hiertoe lukte het altijd.


    In Ardara, een heel klein stadje in county Donegal, vind ik één bar die geopend is. Jeannine is dadelijk enthousiast om haar dagelijkse Irish Breakfast te gaan binnen spelen: bacon and egg, hashbrowns and sausage, toasted bread and coffee. Een feest voor de smaak en het voordeel: je hoeft van de ganse dag geen eten meer…


    De vraag rijst: wat nu? Het blijft duidelijk dat langs de kust rijden niet te doen is door de plotselinge windstoten. Het binnenland in? Eerste optie: terug naar Sligo, dan naar Athlone en verder naar Dublin. Verworpen: te veel nutteloze kilometers. Besluit: verder richting uiterste noorden, maar stoppen bij de eerstvolgende camping die wat beschutting biedt.

    We nemen de N56 (vergis je niet: bar slechte en soms heel smalle weg waar je heel voorzichtig moet laveren, vooral met tegenliggers in zicht). Vijftig kilometer verder, in Dunglow (An Clochán Liath in het Iers) houden we het voor bekeken: rijden met ons 3,2 meter hoog en 7,3 meter lang gevaarte is in deze omstandigheden levensgevaarlijk.


    Resultaat: tijd voor wat verhalen neerschrijven, foto’s ordenen en bewerken en Jeannine: die doet de was… Verder zalig nietsdoen, zij het goed beschut binnen in de camper!


    Donderdag 26 mei 2011


    Vandaag verlaten we Ierland. De camping in Clonmany (Donegal) was een lachertje: 25 €, geen vuilnisopvang, geen opvang van het gebruikte water, water tanken via een vuile slang...bah! Dit was echt een tegenvaller. De nacht was weer heel nat met echte stormwind. Die hebben we echterzonder schade doorstaan.

    Vandaag dan op weg naar Derry (voor de Ieren), Londonderry (voor de Noord-Ierse protestanten). We willen de stad bezoeken. Helaas, geen enkele parkeerplaats voor een camper te vinden. Na wat rondrijden en hopeloos zoeken naareen parking dan maar besloten verder te rijden. Het Ulster America Folk Center nabij Omagh was een leuke verpozing. We hebben genoten van dit Noord-Ierse Bokrijk en zijn museum.

    Dan op zoek naar een camping die we vinden in Lisnarrick nabij Castle Archdale. Weeral 25 €, oh nee… 25 ₤ voor een onaangename plaats, zonder enig uitzicht. Maar we hebben geen keus of we moeten nog eens veel verder rijden.

    Het landschap vandaag kon niet wedijveren met de pracht van kaap Malin gisteren. Maar het kan niet elke dag kermis zijn. Morgen beter?

    Vrijdag 27 mei 2011


    Een rustige nacht op de camping van Archdale Castle. De vroegere basis van de R.A.F. voor de Catalina’s en Dakota’s (vliegboten) lag er rustig bij. Alleen een verdacht uitziend, roestig en verwaarloosd schip lag te treuren in een baai van Louch Erne.


    Vroege zonneschijn maar helaas… gevolgd door regen.


    Vandaag rond het Lower Louch Erne. Eerst halte: de porseleinstad Belleek. Buitengewoon prachtig en fijn porseleinwerk, helaas - maar begrijpelijk - met een heel stevig prijskaartje!

     Op Boa-Island (een eiland in Lough Erne) ontdekken we oude Keltische grafstenen: geen kruisen maar een Janus-kop: twee gezichten, blijkbaar een verwijzing naar Keltische goden. Verder naar Florence Court, een 18de eeuws landgoed, helaas konden we het kasteel niet bezichtigen. Dan maar verder naar Castle Coole nabij Enniskillen. Het kost ons vele kilometers om het kasteel te vinden, en als het dan lukt blijkt ook dit kasteel net vandaag niet bezichtbaar. Wat een desillusie.


    Hert is bijzonder druk op de weg, dit waren we niet gewoon in Eire. De stadjes die we willen bezoeken kunnen we gewoon niet in door de verkeersdrukte. Het nadeel van een uit de kluiten gewassen zwerfwagen, die je niet zo maar eventjes parkeert. Na een rit van meer dan 250 km. landen we in Rostrevor, aan het Carlingford Lough, een inham van de Ierse zee. Een mooie camping maar overvol. Maandag is een “Bank Holliday” en blijkbaar zijn alle caravans en tenten van stal gehaald, maar we kunnen toch nog een mooi plaatsje bemachtigen. Misschien tot morgen.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Ierland
    01-06-2011, 13:54 geschreven door Roland Van Vaerenberg  
    15-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op reis door Ierland
    Al sinds 4 mei onderweg in Ierland. Onze eerste dagen, door het zuidelijk deel van het land, hadden we afwisselend buien en flinke zonneschijn, echter altijd met een stevige wind zodat het altijd kouder leek dan het was. Groen is het alleszins... Geen spoor van dor gras, zelfs de "moors" waren flink groen.

    De "rings" of Beala, Kerry en Dingle waren buitengewoon mooi, dan volgde een wat minder mooi landschap tussen Tralee en Limerick, maar vandaag zijn we weer volop in wat heel mooi zou kunnen zijn, maar helaas: een ganse dag druilerige regen, van het mooie landschap is niet veel te bemerken want het gaat schuil in de mistige achtergrond. Dus maar een camping opgezocht in de hoop dat we morgen de "Cliffs of Moher" in stralende zonneschijn kunnen bekijken en bewonderen.

    De wegen hier zijn meestal nog erger dan in België: putten en bulten in overvloed, meestal dan nog heel smal zodat het kruisen van tegenliggers heel langzaam moet gebeuren. Ieren kennen meestal niet de breedte van hun eigen voertuig (of ontmoet ik alleen de slechte chauffeurs?) en dan moet ik met de camper van bijna 7,5 meter lang en 2,3 meter breed achteruitrijden tot de weg even breder wordt.

    En parkeren? Dat doe je om het even waar: in een bocht, boven op een onoverzichtelijke helling... Tankstations staan soms vlak bij de weg, midden in een bocht...en tanken doe je van op de openbare weg, niet in een baai! Allemaal geen probleem voor de Ieren.

    Een arm land? Moet je de kasten van huizen zien en de dikke karren waarmee ze rond rijden! Er staan echter heel veel van die kleine kastelen te koop, als je wilt investeren: 't is hét moment. Maar let op: er staan er veel te koop maar er staan er nog heel veel meer niet te koop.

    Vandaag ook eens gaan genieten van een heel stevig Iers ontbijt: we hebben al de hele dag geen honger meer dat is dus erg profijtig: 20 euro voor ons beiden...

    Van op de camping in Doolin hebben we een prachtig zicht op de hele baai; Een woordje over de campings: heel open met heel veel ruimte op mooi afgebakende ruime plaatsen. Heel wat anders dan de overvolle campings in Zuid-Frankrijk. Kraaknet sanitair en alle voorzieningen voor zwerfwagens, wat een luxe!

    En de bediening? Geen barse woorden maar heel vriendelijke welkomstwoorden, totaal onbekenden wensen je 's ochtends een "good morning", op de eenzame weggetjes steekt elkeen de hand op in een vriendelijk ontmoetingsgebaar. En geduld hebben ze, haast je maar niet, wij wachten wel tot je klaar bent.

    En de wisky? Niet goedkoop maar bijzonder lekker. Ik weet nog niet of hij lekkerder is dan de Schotse, maar over een paar weken weet ik het wanneer ik op Schotse bodem aanmeer. Dan wordt onmiddellijk de proef op de som genomen.

    Tot...?








    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Reisverhalen
    Tags:Ierland
    15-05-2011, 21:02 geschreven door Roland Van Vaerenberg  
    07-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op weg naar Noorwegen?
    Bijna negen maanden geleden bestelde ik een zwerfwagen Frankia TI6800ED, bijna op maat naar mijn specifieke wensen, maar vandaag kan ik er nog steeds niet mee op stap...
    Hij is ondertussen wel geleverd vanuit Duitsland aan de verkoper maar... de vereiste documenten blijven ergens onderweg.
    Ik hoop dat deze documenten er vandaag zijn waarna de rompslomp begint: nummerplaat aanvragen, automobielinspectie bezoeken, rijtaks vereffenen.
    Dit laatste is al een heel verhaal. Vorige vrijdag dacht ik: ik spring het ontvangkantoor van de belastingen binnen om te vragen hoe ik mij het best kwijt van mijn fiskale verplichting.
    In een ongezellige ontvangstruimte vind ik een onbemand kantoor. "Kloppen" staat er op de venster, wat i doe: éénmaal, tweemaal, driemaal: geen enkel resultaat. Ik zie wel tot tweemaal toe iemand het bureau doorkruisen die mij vriendelijk toeknikt maar verder voor mij geen belangstelling heeft.
    Er komt nog iemand aan die klopt op één of andere deur: wonder o wonder, de deur gaat open en een dame verschijnt die vertelt dat de door die persoon gezochte persoon er niet is. Dan richt ze zich tot mij en na mijn kort verhaal aanhoord te hebben verklaart ze dat ze niet weet hoe ik het moet aanpakken, maar ze zal eens informeren bij een collega. Drie telefoontjes later legt ze me uit hoe ik het moet doen: aangifte indienen, met deze aangifte naar het postkantoor om de rijtaks te betalen, met het betalingsbewijs terug naar het kantoor!
    Op mijn vraag of ik ter plaatse niet kan betalen stelt ze dat ze geen geld mogen ontvangen en dat er ook geen bankcontact aanwezig is.
    Dit notabene in het "Ontvangkantoor van de Belastingen Aalst 1".
    Op mijn vraag of men hier wel weet dat dit de 21ste eeuw is bekijkt de mevrouw mij beteuterd, ik heb dus niet verder aangedrongen.
    Ministers Reynders en Van Quickenborg: iets voor jullie?
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    07-06-2010, 14:38 geschreven door Roland Van Vaerenberg  
    16-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17e biopsie na Harttransplantatie
    Maandag 11 februari: ik moet voor mijn eerste jaarlijkse check-up na mijn harttransplantatie naar Gasthuisberg (Leuven). Het wordt een een verblijf van drie dagen, beginnend met de klassieke bloedafname, elektrocardiogram, echografie, uitgebreid plaatjes schieten op de Röntgenafdeling en 24-uur bloeddruk- en hartritmemeting (holter). Mijn buurman op de kamer is niet veel van zeg, hij ziet er niet al te best uit en lijdt blijkbaar aan dezelfde ziekte als ik voor mijn transplantatie. Hij verblijft al sinds december in het ziekenhuis. Ik wil niet indiscreet zijn maar in de loop van de dag deelt een dokter hem mede dat hij ook op de transplantatielijst is beland. Ik duim voor hem dat het allemaal goed afloopt. Om 10 uur ‘s avonds komt een dokter hem melden dat er vermoedelijk een ruilhart voor hem beschikbaar komt. Ik feliciteer hem. Door de schok van de melding moet ik hem even helpen om telefonisch zijn familie op de hoogte te stellen. Het is een drukte van jewelste op de kamer, van slapen komt er niet veel meer in huis. Even na middernacht wordt mijn buurman weggevoerd naar het operatiekwartier. Ik duim voor hem dat het allemaal goed moge verlopen. Ondertussen is het al 12 februari geworden: net één jaar geleden werd ik ook getransplanteerd, wat een toeval... Dinsdagochtend is vrij rustig en na de botscan is het wachten op de biopsie en de catheterisatie. Pas om 12 uur is het mijn beurt. De klassieke voorbereidingen waarbij de eosineborstel rijkelijk mijn liesstreek besproeit. Je moet toch kunnen zien dat er wat gebeurd is! De biopsie en catheterisatie verlopen niet vlekkeloos. Mijn verdomd noestige aders maken het de biopsiearts niet gemakkelijk. Eerst de rechterlies: driemaal prikken zonder resultaat, dan maar weer de linkerlies proberen. Door de zestien voorafgaande biopsieën zijn de aders daar ook al niet meer zoals ze zouden moeten zijn. Maar het lukt dokter Droogne dan toch om tot mijn hart door te dringen, eerst voor de druk- en debietmetingen en de biopsie, daarna voor de catherisatie van de kroonslagaders. Dit laatste verloopt niet zonder problemen: ik voel me plotseling - en dat voor de eerste keer - onwel, maar na een paar minuten gaat het weer beter tot het plotseling weer erger wordt en ik dreig van mijn stokje te gaan. De dokter en de verpleegsters merken het op en doen er alles aan om me weer bij mijn positieven te brengen. Blijkbaar moet mijn hart een paar keer op hol geslagen zijn. Maar die ongemakken en pijntjes zijn vlug vergeten wanneer de dokter zegt dat het er allemaal goed uitziet. Alleen moet ik nog tot 8 uur vanavond plat te bed liggen om een bloeding te voorkomen. Dat stilletjes blijven liggen is nog het ergste van allemaal, maar eindelijk wijst de klok 8 uur aan en kan ik weer eens - voorzichtig - rondwandelen. De volgende ochtend heb ik alleen nog een spirometrisch onderzoek om de longcapaciteit vast te stellen. Rond de middag komt professor Vanhaecke me mededelen dat alle tests positief zijn. Goedgekeurd voor de dienst! Nu nog wachten op de papieren en ik kan naar huis. Voorlopig geen biopsieën meer, het drukke eerste jaar na transplantatie is afgesloten. Nu is het verder werken aan mijn fysieke conditie: veel wandelen en fietsen. Doelstelling: 30 km. wandelen en 100 km. fietsen. Voorlopig ben ik nog maar aan de helft maar als het zo blijft verder evolueren zie ik mijn doel snel bereikbaar. Ik hoop dat mijn ervaringen wat leerrijk kunnen zijn voor anderen die wachten op een ruilhart of er kortelings een kregen. Veel “hartelijks” van Roland Van Vaerenberg
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    16-02-2008, 14:06 geschreven door Roland Van Vaerenberg  
    13-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn verhaal in het kort...
    Ik ben vandaag (13/02/2008) teruggekeerd na mijn zeventiende biopsie volgend op mijn harttransplantatie in Gasthuisberg in Leuven. Het was een lange weg, maar één die de moeite heeft geloond. Een jaar terug was ik amper in staat een stortbad te nemen en nu kan ik fietsen, wandelen, weer genieten van het leven! Drie jaar geleden stelden artsen vast dat ik een aantal poliepen had in mijn dikke darm. Een fluitje van een cent om deze te verwijderen. Dit werd uitgevoerd in een ziekenhuis in Aalst tijdens een dagopname. Wat eerst als een eenvoudige ingreep werd voorgesteld draaide helemaal anders uit. Het verwijderen van de poliepen in dagopname lukte slechts gedeeltelijk en het verdict was dat ik een heelkundige ingreep moest ondergaan - vermoedelijk ziekenhuisverblijf: veertien dagen. Aangezien de behandelende arts vreesde dat op termijn deze poliepen zouden evolueren naar kwaadaardig, aarzelde ik niet om de ingreep te laten uitvoeren. De operatie ging door, een paar dagen later was ik al terug van intensieve zorgen naar mijn hospitaalkamer. Toen ging het mis... Mijn buik begon op te zwellen, ik raakte buiten westen en ik verspreide een hoogst onaangename geur. Mijn vrouw wees de artsen op mijn toestand, maar volgens hen was het een kwestie van een paar dagen geduld en alles zou op zijn plooi komen. Niets was minder waar en mijn vrouw kreeg een telefoontje dat men mij met spoed opnieuw ging opereren en dat mijn toestand kritiek was. Ik vocht (onbewust) vier weken voor mijn leven en werd wakker met een colostoma. Ik ben zeer sportief geweest maar toen ik uiteindelijk dan toch het ziekenhuis mocht verlaten moest ik met een looprekje opnieuw leren lopen, zelfs eten lag niet voor de hand. Dank zij de goede zorgen van mijn vrouw kwam ik er stilaan toch weer boven op. Maanden later kon ik weer enkele kilometers wandelen en, ondanks de voortdurende buikpijn, begon ik toch weer moed te krijgen. En dan, een jaar later, ging het opnieuw mis. Ik moest mijn wandeltochten staken. Oorspronkelijk dacht ik dat dit een tijdelijke inzinking was. Maar dan kon ik plotseling niet meer in bed liggen want ik kreeg geen adem meer. Mijn huisarts dacht aan een longontsteking en achtte een ziekenhuisopname noodzakelijk. Ik werd opgenomen in het A.Z. van de VUB in Jette waar men vaststelde dat ik waterophoping had in de longen, wat niet het gevolg was van een longontsteking maar... een hartprobleem. Twee maanden verblijf in het ziekenhuis, met tal van onderzoeken, leerden me dat ik leed aan cardiomyopathie en dat mijn hartcapaciteit was gezakt naar ongeveer 16%. De artsen dachten dat, met medicatie en revalidatie, ik toch een kans maakte om in leven te blijven. De revalidatie viel oorspronkelijk mee, maar plotseling ging het opnieuw mis, ik was eigenlijk tot nagenoeg niets meer in staat. Na lang aandringen gaf mijn cardiologe toe dat mijn overlevingskans ergens lag tussen 6 en 24 maanden. Een arts die één van de talrijke coronarografieën maakte had verklaard dat mijn "hart kapot was" en dat ik, gezien mijn leeftijd (toen 65 jaar), geen kans meer maakte op een ruilhart. Maar de cardiologe die ik toegewezen kreeg fluisterde me in dat ik best toch eens in Leuven ging aankloppen. Ik kon, amper een week later, reeds op onderzoek komen bij Prof. Vanhaecke in Gasthuisberg, Leuven. De professor dacht, na het doorlezen van mijn medisch dossier, dat ik zeker kandidaat was voor transplantatie. Na de pretransplantatieonderzoeken kwam ik terecht op de transplantatielijst. Drieëneenhalve maand later, op 12 februari 2007, kwam het verlossende telefoontje van prof. Van Cleemput: er was vermoedelijk een ruilhart voor mij. De steen was aan het rollen. Vier weken later was ik alweer thuis en kon ik langzaam aan weer een volwaardig mens worden. Nu, een jaar en één dag later, kom ik thuis met het goede nieuws dat alle onderzoeken positief zijn. Morgen ga ik weer met volle moed aan het "bewegen"! Ik ben mijn donor ontzettend dankbaar, spijtig genoeg betekende zijn of haar dood nieuw leven voor mij. Daar had ik in het begin heel wat moeite mee, maar ik heb het nu kunnen aanvaarden. Hier wil ik ook getuigen van de bijzonder goede ervaringen die ik heb gehad met artsen, verpleegkundigen, en alle andere medische disciplines waar ik mee te maken kreeg in Gasthuisberg. Vanzelfsprekend is het niet altijd rozengeur en maneschijn: de biopsieën verlopen niet altijd vlekkeloos door mijn weerbarstige aders, de bijwerkingen van de anti-afstotingsmedicatie zijn niet niks, de voortdurende buikpijn, de problemen specifiek aan het dragen van een stoma. Maar ik heb zoveel mensen in Leuven gezien die veel dramatischer dingen meemaken, waarom zou ik dan klagen? Graag uw reactie a.u.b.!
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    13-02-2008, 21:56 geschreven door Roland Van Vaerenberg  
    Archief per week
  • 30/05-05/06 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 07/06-13/06 2010
  • 11/02-17/02 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs