Media
welkom op de eurobiljetten
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Startpagina !
Zoeken met Google


Zoeken in blog

Willekeurig Bloggen.be Blogs
steviekfcm
www.bloggen.be/steviek
Willekeurig Bloggen.be Blogs
kodalinefansite
www.bloggen.be/kodalin
Willekeurig Bloggen.be Blogs
adel
www.bloggen.be/adel
Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Vul jullie Eurobriefjes ook in
  • Radio
    12-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waalse vergunningen verlengd



    In Wallonië zijn de vergunningen van alle commerciële radio’s voor onbepaalde tijd verlengd. De huidige vergunningen werden in 2008 uitgereikt en zouden normaal op 20 juli aflopen. Deze verlenging komt er omdat het nieuw frequentieplan voor Wallonië niet klaar is. Een concrete termijn is er nu niet. In de vergunningen staat dat ze geldig zijn tot een dag voor de toekenning van de nieuwe vergunningen. Er is nog werk aan de winkel, want er moet nog een besluit genomen worden hoeveel FM-vergunningen één mediaconcern mag bezitten en hoe samenwerkingen met andere stations vormgegeven moeten  worden. Ook moet er nog een besluit worden genomen over een eventuele koppeling met DAB+ en hoe de resterende capaciteit verdeeld kan worden. Commerciële radiostations in Wallonië kunnen nu nog niet uitzenden via DAB+. Er is slechts één DAB+net in gebruik en deze is in handen van de publieke omroep RTBF. Hierop mogen, met uitzondering van korte testperiodes, geen commerciële radiostations uitzenden




    12-07-2017, 14:42 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het nieuwe frequentieplan klaar voor de gemeentefusies?


    Nu dat het aantal Vlaamse gemeenten dat vrijwillig fuseert aan het stijgen is, wilden wij wel eens weten hoe het zit in het nieuwe frequentieplan. Zal de nieuwe grotere fusiegemeente wel behoorlijk door een lokale zender kunnen bediend worden? 

    Het aantal  fusiedossiers van Vlaamse gemeenten in de pijplijn stijgt. Gisteren gaven Deinze en Nevele te kennen te willen fuseren. Als de fusie doorgaat wordt de nieuwe gemeente de tweede grootste van Oost-Vlaanderen, goed voor 43.000 inwoners. Dat het nieuwe frequentieplan (nog) geen rekening houdt met de reeds bevestigde en de gemaakte intenties tot  fuseren, is logisch. Het frequentieplan is intussen meer dan een half jaar oud terwijl de fusiegespreken nog volop bezig zijn. Toch kan het nuttig zijn te kijken welke lokale radiopakketten het beste luistercomfort geven in de nieuwe fusiegemeenten.

    Deinze-Nevele

    Frequentiepakket 6 bevat naast een zender in Deinze (106.2), ook een frequentie in Aalter ( 107.8). Met deze cluster kan je de nieuwe fusiegemeente Deinze/Nevele vrij goed bedienen.

    Ook pakket 51 heeft een frequentie in Deinze  (105.1), alsook zenders in Gavere (1079,9) en Nazareth (107.5).  Minpuntje, deze laatste twee zullen in huidige gemeente Nevele niet behoorlijk te ontvangen zijn.

    In pakket  52 zit Deinze (107.1) naast de grote Gentse broer 105.7.  Als men de 105.7 zover mogelijk naar het westen plaats, moet het mogelijk zijn om storingsvrij Nevele te bereiken, anders niet. Al vermoeden we dat als je moet kiezen tussen Nevele of de stad Gent, de keuze snel gemaakt zal zijn.

    Conclusie: enkel cluster 6 is future proof in het licht van de nakende gemeentefusie en kan zich vanaf 2019 profileren als dé zender van de nieuwe gemeente, ook al staat de steunzender niet in Nevele maar in buurdorp Aalter.

    Aalter-Knesselare

    Aalter_klEind mei hadden de gemeenteraden van Aalter en Knesselare ook al hun fusie goedgekeurd. Wat geeft dit op lokaal FM vlak?

    Het pakket 3 met de hoogvermogen- zender Aalter (1000 Watt op 104.7), Eeklo (106.3) en Maldegem is het beste pakket om in het nieuwe Aalter van Crembo beluisterbaar te zijn.

    Maar ook pakket 4 (Aalter en Tielt) en pakket 5 (Aalter 107,4) maken een kans alhoewel de 107.4 in het nieuwe plan nog maar 30 in plaats van 100 Watt mag uitzenden.

    Conclusie: ook hier is er een lokale zender die zowel in Aalter als in Knesselare zal te ontvangen zijn.

    Limburg

    We maken een sprong naar het oosten. oudsberbergenIn Limburg gaan Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek fuseren tot Oudsbergen. Welke radio zal in de grootste – qua oppervlakte – gemeente van Limburg te ontvangen zijn?

    Pakket 79 bestaande uit een frequentie in Hechtel-Eksel (107.3), Meeuwen (106.3) en Peer (106.6) kan vanaf 2019 de nieuwe fusiegemeente het best bedienen met de zender van Meeuwen-Gruitrode.

    We blijven nog even in de bronsgroene provincie want ook Overpelt (15.000 inwoners) en Neerpelt (17.000) gaan samen.

    Pakket 80 met Hechtel-Heksel (107.7) en Lommel (106.5) is niet meest ideale huwelijk om de nieuwe fusiegemeente Neerpelt/Overpelt te bedienen. Maar gezien er noch in Neerpelt, noch in Overpelt in het nieuwe frequentieplan een zender voorzien is, moet men roeien met de riemen die men heeft.

    Antwerpen

    We eindigen dit rondje fusies in de provincie Antwerpen, waar  Sint-Amands als kleine gemeente met 8.000 inwoners om financiële redenen een fusie aangaat met buurgemeente Puurs.

    Pakket 35 heeft een frequentie  in Bornem (107.6) en Willebroek (104.9) en heeft daardoor de beste ontvangst in de nieuwe fusiegemeente.

    Besluit: Ook al vertikte de Vlaamse Administratie voor de Media om als voorbereiding van het nieuwe frequentieplan een deftige socio-economische studie te toen om de meest optimale clusters samen te stellen, lijkt het toch mee te vallen in de vijf concrete gemeentefusies. Er zal in de nieuwe gemeente ten minste één lokale radio te beluisteren zijn. Dat is goed nieuws voor de burgemeesters, want zoals geweten werkt een lokale radio verbindend naar de gemeenschap.

    Dat er nog veel fusies uit de lucht gaan vallen, is weinig waarschijnlijk, want de deadline is bijna in zicht.  Stel je voor: nog in extremis een wijziging moeten doorvoeren aan het frequentieplan omdat er geen enkele lokale radio in de nieuwe fusiegemeente deftig te ontvangen zou zijn. En 9 jaar moeten wachten op een nieuw plan?

    11-07-2017, 21:26 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    07-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Victoria uit Halle heeft eigen app


    De Halse radiozender Radio Victoria (105.2 MHz) lanceerde een eigen (gratis) app. Daarmee kan iedereen – zowel in de streek van Halle en het Pajottenland als daarbuiten – de lokale zender beluisteren.

    “Bedoeling van onze eigen app is voornamelijk om naar de livestream te luisteren”, zegt Eddy Cordeyn van Radio Victoria. “Zo moet men geen gebruik meer maken van tuneIn of websites als belgiefm of andere externe apps.”

    Maar de Victoria app doet meer dan dat. “Je kan ook meteen de laatste facebook berichten van de radio raadplegen en je krijgt meldingen bij speciale uitzendingen. Radio Victoria zet in op live-uitzendingen en lokaal nieuws en dank zij de nieuwe app kunnen we nog beter onze luisteraars bereiken. Daarnaast geeft de app het laatst gedraaide nummer weer en kan je makkelijker meedoen met wedstrijden”, besluit Eddy.

    De app is zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android. Men maakt gebruik van de basisontwikkeling van Nobex, terwijl de verdere aanpassingen in eigen beheer worden uitgevoerd.

    07-07-2017, 08:47 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Meteor wil terug echte Tieltse stadszender zijn


    Radio Meteor wil terug echte Tieltse stadszender zijn


    TIELT - 

    Johan Laroy (53) heeft grootse plannen met zijn internetradio Radio Meteor. Vanaf volgend jaar hoopt hij permanent in de ether te zijn en zo uit te groeien tot een volwaardige regionale zender voor zowel Tielt als Aalter.

    Radio Meteor, het geesteskind van Johan Laroy (53), heeft een dossier ingediend om vanaf volgend jaar op de frequentie 105.8 in Tielt en 105.0 in Aalter te mogen uitzenden. De radio startte in de jaren tachtig nog als een beruchte piraatzender in Aalter en bleef er tot de eeuwwisseling actief. 

    Sinds 2015 is de zender als internetradio weer actief voor Aalter en Tielt. Johan Laroy woont al tien jaar in de Europastad. “Sindsdien mochten we als evenementenradio al enkele dagen in de ether zijn”, zegt Johan. “Het kietelt om opnieuw permanent uit te zenden. De antennesites liggen al vast en we zijn in het bezit van alle benodigde apparatuur. De internetradio draait goed, maar je hebt veel minder luisteraars dan via de traditionele radio. Toch geloof ik dat internetradio de toekomst is, alleen moeten nog heel veel mensen de weg vinden naar deze radiozenders.”

    Als de vergunning goedgekeurd wordt, wil Johan van Meteor graag een volwaardige stadszender maken in Tielt en Aalter. “Ik voel dat mensen behoefte hebben aan een echte regionale stadsradio. Ik heb veel respect voor Radio Molenland bijvoorbeeld, maar die zendt voornamelijk uit vanuit Wingene. Ik heb mijn studio hier in Tielt, wat het toch iets specialer maakt”, zegt Johan. Hij hoopt vanaf 1 januari 2018 al in de ether te gaan.

    Europafeesten

    De radiozender kocht vorig jaar een mobiele studio aan waarmee ze op verschillende evenementen aanwezig wil zijn. Zo stond ze al op de TAC-rally en zal ze voor de tweede maal uitzenden vanop de Tieltse Europafeesten. In de Bruggestraat zal de mobiele radiostudio een aantal bekende artiesten over de vloer krijgen onder wie de groep Ertebrekers, Pat Krimson en Soulsisters. 

    Aan de mobiele studio zal ook het ‘Koen Crucke'-terras te vinden zijn. Dat werd vorige week door de gelijknamige acteur ingewijd. Tijdens de Tieltse Feesten wordt er uitgezonden van nu vrijdag om 10 uur tot en met zondag om 22 uur. Van 10 tot 16 juli gaan de uitzendingen verder vanuit de studio in de Montevalstraat in Tielt. Tijdens die periode is de radio te beluisteren via 99.6 FM.



    bron:HET NIEUWSBLAD

    06-07-2017, 17:50 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luisteraar Radio 2 West-Vlaanderen klaagt over slechte ontvangst


    Willy Twiesselmann  uit Roeselare is een trouwe luisteraar van Radio 2. Tot eind vorig jaar kon hij via de frequentie 100.1 MHz perfect luisteren naar de grootste radio van Vlaanderen die via de krachtige 50 000 Watt zender vanuit Egem de programma’s verdeelt voor West-Vlaanderen.

    “Maar sinds de verhuis van Egem naar Roeselare, stoort Radio Nostalgie de ontvangst van Radio 2 West-Vlaanderen”, vertelt Willy aan onze weblog ‘lokaleradioinvlaanderen‘. Radio Nostalgie zond vroeger uit vanop de 300-meters hoge mast in Pittem (Egem) met een vermogen van 3.000 Watt (98.2 MHz). Eind vorig jaar kreeg de commerciële omroep de toestemming om hun zender 15 kilometer te verhuizen naar Roeselare met een verhoging van het zendvermogen naar 15.000 Watt.

    “Ik heb de Vlaamse Regulator voor de Media over de storing ingelicht en ze hebben een peiling uitgevoerd”, gaat Willy verder. “De technicus gaf toe dat het signaal van Nostalgie sterk doorkwam –  de zendmast van Nostalgie staat op 3 kilometer  –  maar alles lag binnen het wettelijke.”  Volgens Willy is Radio 2 West-Vlaanderen in de streek van Roeselare te zwak te ontvangen. Heeft hij een punt?

    Daarom raadpleegden we het technisch verslag van de Vlaamse Regulator.  Uit de gemaakte bandscan (zie onderstaande grafiek) in  Willy’s straat (Jules Lagaelaan) lezen we af dat de veldsterkte van Nostalgie daar 85 dbµV bedraagt. Een meer dan pittig signaal, maar niet onlogisch gezien de korte afstand tussen de zendmast van Nostalgie aan de Meensesteenweg en de woonst van de klager.  Op diezelfde scan is ook de sterkte van Radio2 te zien: 50 dbµV, niet bepaald een comfortabel signaal voor een stad. En dan te weten dat Radio 2 met 50.000 Watt (rondstralend) uitzendt vanuit Egem, 15 kilometer verderop; de sterkte zou toch minstens 65 dBµV moeten zijn.

    bandscan_roeselare
    Grafiek: bandscan Roeselare (bron: Vlaamse Regulator voor de Media)

     

    “Luister Radio2 via TV”

    Een mogelijke verklaring voor de slechte ontvangst kan het gebruikte isolatiemateriaal van het appartementsgebouw zijn, slechte selectiviteit van het radiotoestel, het hoge uitzendvermogen van Nostalgie dat, ondanks de perfect wettelijk afgeregelde zender, het ontvangsttoestel van Willy negatief beïnvloedt, ….  Volstaat een scheiding van 1.9 MHz tussen Radio 2 en Nostalgie dan niet meer sinds de verhuis van Nostalgie naar Roeselare?  Niemand heeft voorlopig een oplossing. De technicus raadde aan om dan maar via de TV naar Radio 2 te luisteren.  “Ik hoop dat daar ooit eens iets wordt aan verholpen, maar veel geloof heb ik er niet in”, aldus Willy.

    De heer Twiesselman gaat nu een rondvraag doen bij buren om te weten te komen of die ook met hetzelfde probleem kampen. “Indien er ook anderen soortgelijke klacht hebben, mogen ze mij daarover contacteren, samen kunnen we misschien iets in beweging brengen”, klinkt het.  Je kan Willy bereiken via willy.twiesselmann at skynet.be.

    Of Willy intussen de goede raad van de technicus van de Vlaamse Regulator – via TV naar Radio 2 luisteren – opvolgt, weet ik jullie na mijn volgend gesprek te vertellen. Niet alleen West-Vlaanderen maar elke provinciale zender van Radio 2 is perfect digitaal te ontvangen via de Proximus decoder vanaf radiokanaal 801 en volgende.

    Tot slot een bedenking bij de ‘slechte’ ontvangst van Radio 2. Hoeveel lokale radio’s sukkelen niet met dit probleem? Op een goeie 4 à 5 kilometer van de zendmast zakt de veldsterkte van laagvermogen zenders als een pudding in elkaar en zien we waarden tussen 50 en 60 dbµV, wat misschien wel kan volstaan voor een landelijke omgeving, maar wat te weinig is in een stad zeker met hoogbouw. Oplossing: antennes hoger plaatsen in de mast (met risico dat je vermogen moet minderen), mast verhuizen naar een betere locatie, (in het geniep) een kleine steunzender op  dezelfde frequentie – synchroon- laten meedraaien, ….  Of misschien FM toch verlaten en heil zoeken in DAB+ of nieuwere technologieën via 5G



    05-07-2017, 09:00 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    03-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kom jij ons team versterken?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    03-07-2017, 20:38 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zommerzoe



    En jawel, 1 juli : vanaf vandaag zijn we er weer aan begonnen : de Zomerzoe.

    Bijlagen:
    IMG_2273.JPG (16.9 KB)   

    01-07-2017, 17:08 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe videoreeks op GvA: ontdek de nooit vertelde verhalen achter het fenomeen Radio Minerva

     

     Gazet van Antwerpen neemt je deze zomer mee achter de schermen van het fenomeen Radio Minerva. Wie zit er achter de micro, de knoppen, de draaitafels en … de bingo-tafels? Ontdek de nooit vertelde verhalen van Radio Minerva in onze negendelige videoreeks ‘Grijsgedraaid’. Elke week op vrijdag kan je een nieuwe aflevering bekijken op gva.be. 

    We beginnen deze reeks met het best beluisterde programma: Radio Minerva Service, elke dinsdagochtend van 10 uur tot 12 uur. Luisteraars kunnen in dit programma koopjes aanbieden. Deze worden met een kwinkslag en in het Antwerps aan elkaar gepraat door Eddy Van Balder en Jan Van Dam. De telefoon wordt opgenomen door Siene, de echtgenote van Eddy.

    Het programma werd bekend bij het grote publiek toen het gepresenteerd werd door Swa Theuns. Hij is met tegenzin moeten stoppen omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet. Met pijn in het hart luistert hij nog iedere dinsdagochtend naar zijn programma.

    Bijlagen:
    http://www.gva.be/tag/radio-minerva   

    30-06-2017, 22:51 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog niet veel schot in digitalisering radiolandschap


    Pas in het najaar komt het Nederlandse consultancy bureau Jacky B met haar tussentijds rapport over de digitalisering van radio in Vlaanderen. Intussen bestuderen zij het gebruik van het frequentieblok 11A, de nog niet toegekende frequentieblokken 5A en 5D en de frequenties van de VRT voor DAB+ (Digital Audio Broadcasting), de digitale opvolger van FM.

    Volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (CD&V) wilde van media minister Sven Gatz (Open VLD) weten welke stappen er al genomen zijn om het radiolandschap in Vlaanderen te digitaliseren naar DAB+. Ze stelde hierover vandaag een vraag tot uitleg in de commissie Media. Conclusie: er is nog niet veel concreets en we staan nog nergens. Maar gezien dit misschien iets te kort door de bocht is, vind je hieronder het uitgebreide antwoord van de minister.

    Minister Gatz heeft een consultancy opdracht toegekend aan het bureau Jacky B. uit Amsterdam, het samenwerkingsverband tussen Jacqueline Bierhorst en Roel Schiphorst. Hun taak bestaat uit het geven van advies en het gradueel uitwerken van een plan om tot een succesvolle lancering van DAB+ te komen in 2018. Zo zouden er een aantal potentiële werkscenario’s geschetst zijn qua DAB+-dekking en een mogelijke invulling van de DAB+-multiplexen. Daarnaast heeft het consultancybureau Jacky B. ook nog bijkomende gespreksrondes gehad met diverse stakeholders.

    Technisch scenario uitwerken

    “Eerst dient een technisch scenario verder te worden uitgewerkt dat op relatief korte termijn haalbaar is, rekening houdend met de frequentievoorraad die Vlaanderen momenteel bezit voor DAB+ en een aantal randvoorwaarden, zoals de licentie van netwerkoperator Norkring die nog tot juni 2024 loopt. Bovendien komt het er niet enkel op neer om zomaar bepaalde dingen te lanceren. Dat moet ook goed worden onderbouwd”, motiveerde minister Gatz.

    Intussen is het wachten op een tussentijds rapport van dat Hollandse consultancy bureau. Gatz had gehoopt op een eerste gevalideerd  rapport voor de zomer, maar dat komt er nu pas ten vroegste in het najaar.

    Capaciteit frequentieblokken 11A, 5A en 5D

    “Wat het in kaart brengen van de huidige en toekomstige capaciteit betreft, met onder meer het gebruik van het frequentieblok 11A, dat op dit ogenblik onder licentie van Norkring is, van de nog niet toegekende frequentieblokken 5A en 5D en van de frequenties van de VRT voor DAB+, is er op de diverse multiplexen fijnmazig gekeken naar wat die capaciteit kan inhouden. Hoeveel is er gevuld, hoeveel nog beschikbaar? Wat zijn het aantal DAB+-kanalen, aan hoeveel kilobits per seconde er kan worden uitgezonden, enz…  Zowel de dekking in het huidige plan als in het potentiële scenario voor de multiplexen wordt verder bekeken”, legde de mediaminister uit.

    Binnen het huidige wettelijk kader, mogen radio-omroeporganisaties nu al hun omroepprogramma’s verspreiden via operator Norkring, die in Vlaanderen de digitale etheromroepfrequenties heeft verworven.  “Met het nieuwe radiodecreet hebben we de verplichting ingebouwd voor de landelijke radio-omroeporganisaties  om vanaf 1 september 2018 uit te zenden in DAB+. Een ander element is de mogelijkheid voor de Vlaamse Regering om in de toekomst de datum te bepalen van de verplichting voor netwerkomroeporganisaties om ook in DAB+ uit te zenden”, zei Sven Gatz.

    De nieuwe netwerkradio’s worden dus niet verplicht om op DAB+ uit te zenden? Ooit had ik nochtans andere dingen gehoord.

    Automobielindustrie mee betrekken

    Gatz voegde er ook aan toe dat, als spelers zoals een Q of Nostalgie elkaar vinden in de onderhandelingen over DAB+ en samen het technisch scenario vastleggen, hij niet zal tussenkomen. In het andere geval zal dat wel nodig zijn.

    “Als het technisch scenario vastgelegd is, gaan we rond de tafel zitten en kijken naar de bereidheid voor een ‘memory of understanding’ tussen de omroepen. Die memorie zal gaan over samenwerking op het gebied van marketing en communicatie en ten bate van de consumentenvoorlichting. Dan kan er een gezamenlijk plan van aanpak worden vastgelegd met een doorkijk op lange termijn, verder dan 2018. We zullen de automobielindustrie – zowel het bestaande als het nieuwe wagenpark – mee in het gesprek betrekken alsook de distributiesector  om ervoor te zorgen dat er voldoende DAB ontvangsttoestellen op de markt komen.”

    De minister repte met geen woord over het gebruik van DAB+ voor lokale radio. Evenmin waagde hij zich aan een voorspelling wat er kan gebeuren als ketenradio’s die vandaag al op DAB+ uitzenden (vb. Family, Maria) wegens het niet binnenhalen van een FM licentie door geldgebrek hun uitzendingen – als promotor van DAB+ – zouden moeten staken.
    Laat ons één ding niet vergeten: zonder Club Fm, Family en andere ketenradio’s zou het maar een saaie boel zijn op de Vlaamse DAB+ want de landelijke zenders zijn niet wild enthousiast.  Misschien dat het de DAB+ pioniers wat extra punten oplevert in hun ingediend erkenningsdossier.

    Wil DAB+ echt een succes worden in Vlaanderen, dan moet het aanbod aan zenders dringend omhoog. De verplichting van de Vlaamse regering om vanaf 1 september 2018 de nationale spelers digitaal te laten uitzenden, is de eerste stap in die richting.


    30-06-2017, 19:01 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Molenland wil uitbreiden


    Eric Verhenne (rechts onderaan) en zijn radioteam. - Foto Jan Gruyaert
    Eric Verhenne (rechts onderaan) en zijn radioteam. - Foto Jan Gruyaert

    In het nieuwe frequentieplan voor lokale radiozenders is er enkel nog plaats voor 'frequentiepakketten'. Radio Molenland FM heeft een aanvraag ingediend voor de regio Tielt, maar in datzelfde pakket neemt ze ook de oude frequentie van Club FM uit Wielsbeke en Waregem over. Als dat wordt goedgekeurd, dan volgt een naamsverandering naar Radio Oost West.

    VALENTIJN DUMOULEIN

    In het nieuwe plan is er geen plaats meer voor ketenradio's als Topradio, Club FM of Family Radio. In de loop der jaren verzamelden die zenders frequenties van lokale radio's die ermee ophielden, waardoor ze in een groter gebied te horen waren zonder dat ze toegespitst waren op een lokaal doelpubliek. Om lokale radio's wél nog een toekomst te geven, hergroepeert minister Gatz sommige frequenties voortaan in pakketten om hen op die manier een groter bereik en in principe dus een grotere commerciële slagkracht te geven.

    Radio Molenland FM, dat uitzendt vanuit Wingene en de ruime regio rond Tielt bereikt, heeft een aanvraag ingediend voor frequentiepakket 120. "Het gaat hier over onze huidige frequentie 106.6 FM in Tielt, maar ook over 107.3 FM in Wielsbeke/Waregem, waar op vandaag nog Club FM zit", vertelt voorzitter Eric Verhenne.

    Nieuwe naam

    "Gezien zij in het nieuwe plan niet meer verder mogen doen, komt die frequentie vrij. Bij erkenning dient hetzelfde signaal tezelfdertijd uitgezonden te worden op beide frequenties. Op die manier zou het uitzendgebied zich situeren vanaf Aalter tot en met de streek van Waregem. Een strook die zich geografisch ruwweg situeert in het oostelijke deel van West-Vlaanderen. We kiezen dan ook voor de nieuwe naam Radio Oost West. Molenland FM was niet langer houdbaar omdat die maar een deel van het zendgebied zou weergeven.

    De ligging van de studio blijft eveneens in Wingene, maar krijgen we erkenning, dan zullen we ook een fysieke locatie in Wielsbeke inpalmen.

    Op vandaag is Club FM er nog gehuisvest op de Markt, maar in feite gaat het om een doorstuurstation. Mogelijk nemen we die locatie over, maar evengoed zoeken we nog een nieuwe stek. Voorwaarde is wel dat we dus ook regionieuws uit Waregem en omstreken zullen moeten aanbieden, maar dat is geen probleem."

    Alle erkenningsaanvragen zijn ondertussen binnen.

    Tegen half juli weten de zenders of hun aanvraag ontvankelijk is en of er al dan niet kapers op de kust zijn voor dezelfde frequentie.



    Bron:HLN

    30-06-2017, 18:59 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herbert Bruynseels slaat nieuwe weg in na acht jaar bij Joe



    Zonder veel tamtam heeft Herbert Bruynseels (55) zondag de deur van Joe na acht jaar dichtgetrokken. Hij verlaat de zender op eigen initiatief en gaat aan de slag bij Adventech in Zaventem, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 4x4 voertuigen en reizen met 4x4’s. “Het aanbod is te mooi om af te slaan. Ik ben 55, ik moet het nu doen, niet over tien of vijftien jaar.”


    Bruynseels was in 1988 de eerste presentator van het legendarische De Afrekening op Studio Brussel. Hij werkte ook jarenlang voor VTM. En toen Joe FM in 2009 startte, was de presentator erbij. Hij kwam van Q-Music, dat hij in 2001 had helpen opstarten.

    Door tdl

    28-06-2017, 23:07 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Scorpio verzamelde bijna 2000 handtekeningen


    Bij de meeste lokale radio’s  is het etherstilte wat betreft de communicatie voor welk pakket(ten) men zich kandidaat stelde. Dus moeten we nog drie weken geduld oefenen om meer te weten te komen,  tot media minister Gatz de lijst bekend maakt van alle ontvankelijke dossiers. Af en toe komt een radio toch (eerder) uit de kast.

    Het indienen van een erkenningsdossier was ook voor radio Scorpio (106.0 MHz Leuven) de laatste weken een cruciaal gebeuren. Want als de Leuvense studentenzender deze erkenning niet binnenhaalt, zou dat het einde betekenen van één van de laatste niet-commerciële radio’s in Vlaanderen. Dan verdwijnt Radio Scorpio na 37 jaar uitzenden. Scorpio is één van de oudste vrije radiozenders van België – eerste uitzending dateert van 18 augustus 1979 – die vandaag nog in de ether is.

    Steunbetuigingen

    De studentradio liet weten dat ze een lijvig dossier indienden om de erkenning binnen te halen voor één van de twee overblijvende frequenties.  Om de band met de lokale gemeenschap aan te tonen – een aanvullend kwalificatie criterium bij de erkenningsaanvraag – hield de studentradio een petitie onder de Leuvense studenten. Ze verzamelden bijna 2000 handtekeningen (incl. de steunbetuigingen die via het internet invulformulier binnenkwamen).   Ook Radio Centraal en Minerva hielden gelijkaardige acties en richtten zich tot hun luisteraars om zo een sterker dossier in te dienen  (noot: in de eerste versie van het uitvoeringsbesluit dat door de Vlaamse regering  eind december 2016 werd goedgekeurd, was de band met de lokale gemeenschap geen criterium meer, pas na de aanpassing begin dit jaar werd het terug opgenomen als onderdeel van het ‘format’ van de radio in artikel 5 van het uitvoeringsbesluit).

    Voor het eind van dit jaar zullen we weten of de actie van Scorpio voldoende indruk gemaakt heeft bij de administratie Media.

    Twee lokale radio’s voor 100.000 Leuvenaars

    In Leuven zijn er sinds het invoege gaan van het frquentieplan 2003 vijf ‘lokale’ radio’s actief (zie tabel). Vanaf 1.1.2018 worden er dat slechts twee  – en dat voor de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant met 100.000 inwoners. De overige drie (de betere)  frequenties gaan naar de nieuwe commerciële netwerkradio’s.

    Tabel: Radio frequenties in Leuven

    Frequentie (MHz) Vermogen (Watt) Huidige titularis Naam (2003) Radio (huidig) Bestemming (2018)
    102.6 2000 VZW Scoplia Mix FM Hit FM netwerk 3
    104.2 5000 VZW VRL Be One Maria netwerk 1
    104.9 100 VZW Radio Uilenspiegel Rob FM Stadsradio Leuven lokaal pakket 103
    105.6 100 VZW Radio Groot Rotselaar RGR2 Oldies RGR netwerk 4
    106.0 100 VZW Scorpio Scorpio Scorpio lokaal pakket 104
    foto: ROB fm

    26-06-2017, 21:22 Geschreven door koen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Pallieter wil opnieuw in de ether







    LIER / NIJLEN - Dertien jaar na de laatste uitzending heeft vzw Radio Pallieter een nieuwe erkenning als lokale radio-omroeporganisatie ingediend.



    Radio Pallieter wil uitzenden vanop de bovenste verdieping van het Zimmermuseum op het Zimmerplein en vroeg een vergunning aan voor twee frequenties: FM 106.4 (Lier) en FM 105.3 (Nijlen). Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) heeft nu tot midden december de tijd om de vergunning toe te kennen of te weigeren.

    Radio Pallieter begon met uitzenden in 1981 vanuit een studio aan de Rivierstraat in Lier. Toen het station in 2004 naast een nieuwe erkenning greep, moest het noodgedwongen de uitzendingen stopzetten. Op initiatief van Jos D’Haens, de voorzitter van het Zimmertorencomité, volgt er vanaf 1 januari 2018 mogelijk een doorstart.


    Bron:GVA

    25-06-2017, 20:00 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017





     


    Over mijzelf
    Ik ben Koen Aerts
    Ik ben een man en woon in Lier () en mijn beroep is arbeider.
    Ik ben geboren op 17/01/1974 en ben nu dus 50 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Eurobiljetten ingeven op eurobilltracker .
    ik stuur ook Regioberichten door naar radio Rivierenland
    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Zoeken met Google



    Zoeken in blog



    Een interessant adres?

    Blog als favoriet !

    Categorieën

    Inhoud blog
  • Radio opsinjoor en radio reflex hebben zendlincentie beet
  • Radio M fm blijft ‘on air’
  • Radio Apollo definitief uit ether
  • MIG breidt uit, Delta verliest frequentie
  • Radio Lichtaart: “We doen voort via internet”

    Laatste commentaren
  • vermelden van de bron (lokaleradio)
        op Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.
  • bronvermelding (Lokale radio in Vlaanderen)
        op Grondwettelijk Hof verwerpt schorsingsverzoek
  • lokale radio in vlaanderen (Lokale radio in Vlaanderen)
        op Radio VRD krijgt extra zender in Hasselt
  • gebruik van mijn artikelen (lokale radio in vlaanderen)
        op Radio Scorpio verzamelde bijna 2000 handtekeningen


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs