Media
welkom op de eurobiljetten
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Startpagina !
Zoeken met Google


Zoeken in blog

Willekeurig Bloggen.be Blogs
adverteren
www.bloggen.be/adverte
Willekeurig Bloggen.be Blogs
joel
www.bloggen.be/joel
Willekeurig Bloggen.be Blogs
moorsele158wagenbrugstraat
www.bloggen.be/moorsel
Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Vul jullie Eurobriefjes ook in
  • Radio
    02-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio opsinjoor en radio reflex hebben zendlincentie beet

    De Mechelse radiozenders Opsinjoor en Reflex kunnen opgelucht ademhalen. Hun toekomst was het voorbije jaar erg onzeker, nadat minister van media Sven Gatz aankondigde dat er gesnoeid zou worden in het aantal FM-zenders. Radio Randstad kreeg eerder al groen licht en hoort vanaf 1 januari bij Stadsradio Vlaanderen. Reflex en Opsinjoor mogen op dezelfde weg verdergaan, maar veranderen wel van frequentie.

    02-12-2017, 12:49 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio M fm blijft ‘on air’
     De Zottegemse vrije radio M fm blijft in de ether. Radio M fm (Zottegem FM 107.6), die reeds meer dan 35 jaar actief is in de regio, moest opnieuw een vergunning aanvragen om vanaf 1 januari 2018 de uitzendingen te mogen verderzetten. 

    Het werd maandenlang nagelbijten voor zaakvoerder/voorzitter Guy De Clercq en de bijna 40 vrijwilligers voor wie radio maken een echte passie is. De hele hetze rond de toewijzing van de netwerkfrequenties en het uitstel van de bekendmaking voor de lokale radio’s, deden heel wat twijfels rijzen.

    Opgelucht ademhalen

    “We kunnen weer opgelucht ademhalen. Al leven we mee met de collega’s die net als wij al jaren in het vak zitten en geen vergunning in de wacht hebben weten te slepen. De komende weken wordt het bij ons vooral nadenken over hoe we de extra frequenties in Brakel (FM 105.6) en Sint-Lievens-Houtem (FM 107.2) vorm kunnen geven. Maar eerst even genieten van dit mooie eindejaarsgeschenk”, reageren Guy De Clercq en Isolde De Paepe opgelucht. (FEL)

    02-12-2017, 12:42 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Apollo definitief uit ether
    De medewerkers van Radio Apollo vinden het jammer dat ze uit de ether verdwijnen.
     Marc AertsDe medewerkers van Radio Apollo vinden het jammer dat ze uit de ether verdwijnen. 
     68 lokale radio’s hebben vrijdag een erkenning gekregen van de Vlaamse regering. Radio Apollo uit Wiekevorst is daar niet bij. Oprichter Benny Deckers en goed twintig collega’s zij er kapot van. Vandaag bekijken ze of er nog een toekomst is voor Apollo. 

    De nieuwe erkenningsgolf kadert in een grote herverdeling van frequenties om Vlaanderen voor te bereiden op een digitaal radiolandschap. Terwijl vrijdag na de bekendmaking op verschillende redacties werd gejuicht, was het in de studio van Apollo heel stil. De radio verliest zijn frequentie aan RGR.

    Oprichter Benny Deckers is er kapot van. “Dit komt hard aan”, zal hij een paar keer herhalen. “Dit doet terugdenken aan de tijd dat Veronica van de ene dag op de andere moest stoppen. Wat we gaan doen, weet ik niet. Officieel weten we nog van niets. Dit is te zwaar”, breekt hij het interview af.

    Schoolvrienden

    Deckers richtte Radio Apollo 35 jaar geleden op in de tuin van Flora Vercammen, bekend als moemoe Apollo, langs de Witte Gracht in Wiekevorst. “Een aantal schoolvrienden startte de piratenradio in een oud patattenkot dat werd omgevormd tot studio”, duidt radiomaker Bart Smolders. Ook hij is er het hart van in. “We hadden dit niet zien aankomen, al wisten we natuurlijk dat er kapers op de kust waren. Ik hoop dat de minister ons een goede verklaring zal geven waarom we geen erkenning krijgen. We zijn allemaal vrijwilligers die dit niet uit commerciële overwegingen doen, maar omdat we vrije radio in het hart dragen”, vertelt Smolders.

    Apollo stuurde gisterenavond een open brief naar de minister met het verzoek de beslissing nog eens te bekijken. “En ons zo misschien nog enkele jaren te gunnen om de overgang naar de digitalisering te maken. Of hebben wij ten onrechte vertrouwen gehad in de politiek?“


    Of de radiozender op een of andere manier de beslissing zal aanvechten of via digitale weg verder zal gaan, dat bekijken de medewerkers vandaag op een vergadering. “Vraag is of het veel zin heeft. Ik vrees dat de jaarlijkse top-100 later deze maandwel eens de laatste zou kunnen zijn”, klinkt het weinig hoopvol.

    Feestje in mineur

    Ook Radio Rivierenland - de regionale radio voor Klein-Brabant, Vaartland en de Rupelstreek - is niet meer terug te vinden in het nieuwe frequentieplan. “We zouden net ons éénjarig bestaan vieren, maar dat wordt een feestje in mineur”, zegt Marc Van Praet, die de zender samen met Geert Bollé opstartte. “We gaan ons zo snel mogelijk informeren, een nieuw dossier indienen en aan de minister vragen of we in tussentijd toch mogen blijven uitzenden via 104.9FM. We hebben een jaar lang hard gewerkt om een vast luisterpubliek op te bouwen. Met onze mobiele studio waren we op zo veel mogelijk grote evenementen in de regio aanwezig. Het zou frustrerend zijn om al die inzet verloren te zien gaan. Wat we natuurlijk ook kunnen overwegen is om als internetradio te blijven uitzenden tot we onze nieuwe licentie te pakken hebben.”

    02-12-2017, 12:41 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIG breidt uit, Delta verliest frequentie
    MIG breidt uit en daar zijn de radiomakers uitermate blij mee.
     Foto Frank EeckhoutMIG breidt uit en daar zijn de radiomakers uitermate blij mee. 
     Radio MIG gaat uitbreiden. De radiozender voor Geraardsbergen en Lierde zal binnenkort ook te beluisteren zijn in Ninove en Zottegem. 

    Daardoor verhoogt het aantal potentiële luisteraars van 30.000 naar 130.000. Met de schaalvergroting wordt MIG meteen de grootste regionale radio in de streek. “We kijken er enorm naar uit om aan de slag te gaan in Ninove en Zottegem”, zegt voorzitter Joachim De Leeuw.

    ”We hebben een heel erg sterke band met Geraardsbergen en omgeving. Het is onze bedoeling om ook snel het muzikale hart van de Ninovieters en Zottegemnaars te veroveren. We hopen dat onze mix van hedendaagse muziek en veel streeknieuws ook hen zal boeien.” MIG zendt vandaag uit via FM 104.9 in de regio van Geraardsbergen.


    In Ninove wordt FM 106.2 de nieuwe frequentie. Zottegem wordt FM 105.2. Dankzij de RDS-functie op elk radiotoestel zullen alle frequenties met elkaar worden verbonden, zodat het overschakelen tussen de verschillende frequenties automatisch gebeurt. Radio Delta, de tweede radiozender uit de Oudenbergstad, is haar frequentie kwijt.


    ”We voeren momenteel gesprekken om toch in de ether te blijven. Stoppen zou vooral een domper zijn voor al onze medewerkers”, reageert Dirk De Quick.


    (FEL)

    02-12-2017, 12:38 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Lichtaart: “We doen voort via internet”
    Gert Moris (vooraan) en Gerard Vissers.
     Foto VandervekenGert Moris (vooraan) en Gerard Vissers. 

    De toekenning van de nieuwe frequenties heeft ook enkele slachtoffers gemaakt. De opvallendste naam in de Kempen is wellicht Radio Lichtaart. De zender bestaat meer dan 35 jaar en nam anderhalf jaar geleden nog een nieuwe studio in gebruik.

    Het was huidig voorzitter Gust Flater die in 1981 mee op het idee kwam om een vrije radio op te starten. Omdat in de vergaderzaal toevallig een doosje smeerkaas op tafel stond, werd de zender Radio Philadelphia gedoopt. Midden jaren ’90 veranderde de naam in Radio Lichtaart. Sindsdien brengt de zender via 106.6 FM vooral Vlaamse schlagermuziek.


    Daar komt binnenkort verandering in. Radio Lichtaart krijgt geen frequentie meer. “Is dat zo? We hadden daar zelf nog niks van vernomen. Maar we hadden dit eigenlijk wel zien aankomen”, vertelt Flater.


    Radio Lichtaart, dat anderhalf jaar geleden verhuisde van de Herentalsesteenweg naar de Leistraat, wordt momenteel draaiende gehouden door een 25-tal medewerkers. Het mislopen van een frequentie betekent niet automatisch dat hun avontuur bij Radio Lichtaart stopt. “We blijven radio maken, maar zullen voortaan (alleen) via internet uitzenden”, zegt Gust Flater. “Veel mensen luisteren reeds radio via internet. Internetradio is de toekomst. Maar we beseffen wel dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Radio Lichtaart zal sowieso heel wat oudere luisteraars verliezen.”

    Plezier blijft

    Als luisteraars afhaken, zullen waarschijnlijk ook een aantal adverteerders volgen. “En het is best mogelijk dat ook enkele medewerkers niet willen blijven. Maar het plezier overleeft, daar ben ik zeker van.” (JVN)

    02-12-2017, 12:36 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Noorderkempen wordt dubbel zo groot
    Stefan De Wilde in zijn studio.
     Foto Ton WiggenraadStefan De Wilde in zijn studio. 
     De Vlaamse regering heeft Radio Noorderkempen uit Oud-Turnhout twee frequenties toegekend. Door die onverwachte meevaller kan de zender een enorm bereik krijgen, van Rijkevorsel tot Dessel. “Een andere mogelijkheid is dat we een tweede zender starten, met vooral oldies”, zegt programmadirecteur Stefan De Wilde. 

    In totaal 68 lokale radio’s in Vlaanderen krijgen van de Vlaamse regering een nieuwe erkenning met bijbehorende frequentie(s). Alle lokale radiozenders konden een dossier indienen, maar het bleef bang afwachten. Ook bij Radio Noorderkempen zat de schrik er in. Onterecht, zo blijkt. Als enige radiozender in de Kempen krijgt Radio Noorderkempen zelfs twee frequentiepakketten toegewezen. “Met dat eerste kunnen we sowieso al naar een verdubbeling van bereik gaan”, zegt programmadirecteur Stefan De Wilde. “Zo zullen we binnenkort ook te ontvangen zijn in Beerse, Rijkevorsel, Vlimmeren en Merksplas. Dat betekent een pak extra luisteraars.”

    Naar 30.000 luisteraars

    Maar de radiozender krijgt dus niet één, maar twee frequentiepakketten. Daardoor kunnen ze ook uitzenden in de omgeving Arendonk, Retie en Dessel.

    Oldies

    “Een enorme meevaller”, zegt De Wilde. “We gaan nu snel bekijken waarvoor we dat tweede frequentiepakket gaan gebruiken. Ofwel kunnen we het bereik van Radio Noorderkempen nog vergroten. Dat zou dan een zender worden die te beluisteren is van Rijkevorsel tot Dessel. We zouden dan van 13.000 naar 30.000 luisteraars kunnen springen. Maar we spelen ook met het idee om een tweede radiozender op te starten. In Arendonk, Retie en Dessel zouden we dan een nieuwe radiozender kunnen lanceren, met een ander concept. We denken dan aan een oldiesproject, dus met oudere muziek.”

    Stefan De Wilde wil op korte termijn die knoop doorhakken. Al gaat zijn aandacht in eerste instantie uit naar het eerste frequentiepakket. “Radio Noorderkempen moet zo snel mogelijk in de ether zijn in Beerse en omgeving. We hebben al een offerte laten maken voor een extra mast en apparatuur. We moeten die offerte nu alleen bevestigen, alles installeren en aanschakelen. Op 1 januari hopen we al meteen van start te gaan met die uitbreiding.”

    02-12-2017, 12:33 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslagenheid groot bij Radio Beiaard
    Maurits de Saeger in de studio van Radio Beiaard. De zender mag nog uitzenden tot 31 december.
     Foto Geert De RyckeMaurits de Saeger in de studio van Radio Beiaard. De zender mag nog uitzenden tot 31 december. 
     Radio Beiaard houdt op te bestaan. De Dendermondse lokale radio krijgt geen nieuwe erkenning van minister Sven Gatz (Open Vld). De nieuwe uitzendvoorwaarden voor regionale radiozenders doen de zender de das om. De verslagenheid bij de twintig vrijwilligers van Beiaard is enorm groot. 

    Minister van Cultuur Sven Gatz zorgt voor een grote hervorming van het radiolandschap in Vlaanderen. Bedoeling is om vrije radio’s een groter uitzendgebied te geven, om ze levensvatbaarder te houden. Per provincie zijn daarom ruimere frequentiegebieden uitgetekend. Om te mogen blijven uitzenden, moesten radiostations een nieuwe vergunning krijgen voor het grotere frequentiegebied. Zopas stemde de Vlaamse Regering in met een erkenningsgolf van 68 lokale radio’s. Maar lokale Radio Beiaard is daar niet bij.

    36 jaar in de ether

    “De teleurstelling is groot”, zegt Maurits De Saeger. “We hadden dit echt niet verwacht. Iedereen bij Beiaard was de voorbije maanden wel wat ongerust over de toekomst, maar tegelijk hadden we ook een sterk dossier ingediend om de frequentie aan ons toe te kennen. We geloofden daar echt in. We zijn zo verankerd in Dendermonde en hebben prima lokale contacten hebben. Dat was één van de criteria om een nieuwe erkennig te krijgen. Maar blijkbaar houdt de politiek daar allemaal geen rekening mee en is er daar weinig begrip voor wat zenders als de onze in een buurt betekenen.”

    Met Radio Beiaard verdwijnt een begrip in de regio. De zender was liefst 36 jaar lang in de ether. “Het begon allemaal op 8 augustus 1981, met vijf jonge mensen die op een zolder in de Blauwe Steenstraat radio maakten”, vertelt De Saeger. “Aanvankelijk heette de zender Radio Albatross, later werd dit Radio Beiaard. We groeiden uit tot één van de grootste radiozenders in de Denderstreek.”


    Nergens in Vlaanderen waren er overigens meer aanvragen dan voor de frequentie waar de Dendermondse Radio Beiaard op uitzendt. Zes vrije radio’s waren kandidaat om die over te nemen en zendgebied Dendermonde en Hamme binnen te rijven. Dat het uiteindelijk niet Radio Beiaard zelf geworden is die de erkennning krijgt, zorgt voor grote verslagenheid bij de twintig vrijwilligers die zich dag in dag uit voor hun radiozender inzetten.

    Ongeloof bij luisteraars

    Ook bij de luisteraars heerst ongeloof. “We hebben het nieuws via onze radio bekend gemaakt aan ons luisterpubliek”, zegt De Saeger. “Meteen daarna is het reacties beginnen regenen. Onze luisteraars lieten weten dat ze dit bijzonder betreuren. Bij Radio Beiaard maakten we radio voor een ietwat ouder publiek. Met de nieuwe regeling dreigt voor hen een zwart gat te ontstaan. We hopen dat de nieuwe zender daar op dat vlak toch wat aan tegemoet zal komen.”

    Radio Beiaard mag nu nog uitzenden tot en met 31 december. Vanaf 1 januari 2018 is het gedaan met deze Dendermondse radio. “We hopen wel dat voor onze vrijwilligers hier of daar toch nog een oplossing opduikt”, aldus De Saeger. “Misschien kunnen ze toch ergens aan de bak komen bij een andere zender. Zo hoeven ze hun passie om radio te maken niet op te bergen.”

    02-12-2017, 12:32 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Max moet noodgedwongen stoppen
    Wim Van Geert maakte altijd met een glimlach radio in zijn studio van Radio Max.
     Foto Joeri SeymortierWim Van Geert maakte altijd met een glimlach radio in zijn studio van Radio Max. 
     Radio Max Aalter moet op zondag 31 december noodgedwongen de stekker uit het stopcontact trekken. Wim Van Geert en zijn team krijgen geen nieuwe licentie om als lokale radio verder te doen. 

    Vlaams minister Sven Gatz maakte gisteren de lijst met lokale radio’s bekend, die vanaf 2018 nog een plaatsje krijgen op de FM-Band. Opvallend: Radio Max in Aalter is daar niet meer bij. Het levenswerk van radioman Wim Van Geert haalt nochtans zowat 80.000 luisteraars op weekbasis. Wim Van Geert en zijn ploeg vrijwilligers zijn er het hart van in. “Ik ben zeventien jaar geleden met vrije radio in Aalter gestart. Het voelt nu alsof mijn kind van 17 door de minister vermoord wordt”, zegt Wim Van Geert. “Het toekennen van de licenties is een loterij. Zeker als ik zie welke radiostations het wel gehaald hebben. Dit zou wel eens de doodsteek van de lokale radio kunnen worden. We mogen verder doen als internetradio, maar we weten echt nog niet of we daar wel zin in hebben. We doen voort tot aan de kerstperiode en dan is het gedaan met Radio Max.”

    Wim Van Geert had eerst TopRadio Aalter en startte twee jaar geleden nog zijn eigen Radio Max op. Dat deed hij net om meer zekerheid te hebben, want ook TopRadio is intussen de licentie kwijt. Behalve frontman Van Geert zijn er ook 29 dj’s en medewerkers hun hobby kwijt. “Dit is een slag in het gezicht”, zegt Andy Eeckhautte alias dj Onix. “Ik ben in 2007 gestart bij TopRadio Aalter en draaide nu bij Radio Max. Ik heb heel veel nieuwe en leuke mensen leren kennen. Niet te begrijpen dat dit zo moet eindigen.”


    In Aalter en Tielt gaat Radio Meter met de frequenties lopen. Ook de Vrije Eeklose Radio Omroep en Vrije Radio Neutraal mogen in het Meetjesland verder doen. “Ik ben verheugd dat Radio Meteor uit Tielt en Aalter de erkenning binnen heeft”, zegt frontman Johan Laroy. “Voorlopig zijn er nog geen plannen om ook in Aalter een vaste studio te hebben. Maar onze mobiele studio zal er maandelijks aanwezig zijn met live-uitzendingen. Op 17 december zenden we al uit van op de kerstmarkt in Aalter.”


    Radio Meteor zal in Aalter te beluisteren zijn op 105.0 FM. (JSA)

    02-12-2017, 12:30 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Minerva mag plaatjes blijven draaien op 98FM
    Voorzitter Frank Boekhoff van Radio Minerva.
     Foto De ScheirderVoorzitter Frank Boekhoff van Radio Minerva. 
     Radio Minerva haalt opgelucht adem. De populaire seniorenradio haalde de felbegeerde frequentie 98fm binnen en plant een groot feest. “Tot vandaag was ik er niet gerust in”, vertelt voorzitter Frank Boekhoff. 

    Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) kondigde enkele maanden geleden aan dat het radiolandschap hertekend zou worden. Volgens de minister was een hervorming nodig om Vlaanderen zoals de rest van Europa voor te bereiden op de komst van een digitaal radiolandschap via DAB+. Daarnaast wilde de minister luisteraars meer keuze bieden met extra commerciële en sterkere lokale radiozenders. Voor de lokale zenders betekende dat zij een nieuw dossier moesten samenstellen en moesten concurreren met elkaar voor het behoud van hun frequentie en uitzendrechten.

    In Antwerpen streden radio’s voor de felbegeerde 98FM. Een frequentie met een groot bereik en van goede kwaliteit. Uiteindelijk heeft Radio Minerva die binnengehaald. “Het zijn spannende weken geweest. We hebben enkel een aanvraag ingediend voor deze frequentie waar we al jaar en dag op uitzenden en plots krijg je dan concurrentie van drie andere radio’s. De mensen zeiden me wel dat ik me geen zorgen moest maken, maar ik was er tot op vandaag niet gerust in”, vertelt voorzitter Frank Boekhoff. Hij belooft een feest voor al zijn medewerkers en uiteraard voor de luisteraars.

    Centraal: opgelucht

    Waar winnaars zijn, zijn er natuurlijk ook verliezers. Al wil Daniël Renders van Radio Centraal zich geen verliezer noemen. Ook die wou frequentie 98FM. “In de eerste plaats ben ik opgelucht dat we een erkenning hebben gekregen. Dat we heel mooie punten scoorden op het vlak van onze programmatie is iets om zeker trots op te zijn.”(ADA)

    02-12-2017, 12:28 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extra frequentie en nieuwe studio op komst voor Radio Melinda

    De volgende negen jaren zal radio Melinda (Leffinge, nabij Middelkerke) verder blijven uitzenden als lokale radio voor de kuststreek. Wat meer is: er komt straks een tweede frequentie bij in Nieuwpoort en de zender van overwegend Vlaamstalige plaatjes verhuist weldra naar een nieuwe locatie en studio.

    Midden juli werd het erkenningsdossier van Radio Melinda beloond met een erkenning als lokale radio voor frequentiepakket 28 dat twee frequenties telt: de huidige 107.8 FM in Middelkerke en een bijkomende in Nieuwpoort  op 107.2 MHz (tot eind dit jaar in gebruik door VBRO).

    “De bestaande zendersite in Middelkerke blijft gewoon behouden”, zegt voorzitter Walter Schoutteet. De tweede extra frequentie – als gevolg van het nieuwe frequentieplan waarin zenders geclusterd werden – was niet echt nodig. “Maar we zijn er tevreden mee, op voorwaarde dat het betaalbaar blijft”.  Radio Melinda is nog op zoek naar een goede opstellingsplaats voor de zendmast in Nieuwpoort. Voorlopig is er hiervoor nog geen zendervergunning, liet de voorzitter Schouttet ons deze week nog weten.

    radio melindaDe geschiedenis van Radio Melinda begon in 1982 toen Gentiel Schoutteet en echtgenote Lisette Ryckeman de uitzendingen startten vanuit een boerderij in Snaaskerke.  De laatste 25 jaren werd uitgezonden vanuit een caravaan langs de Torhoutsesteenweg 4 in Leffinge die meer dan eens opdook in TV- programma’s.
    De oprichters mogen dan wel intussen overleden zijn, de radio zelf is nog springlevend.  Het nieuwe frequentieplan geeft de zender zuurstof want intussen raakte bekend dat Radio Melinda zijn studio – de vertrouwde caravan – verhuist naar een nieuwe lokaal in het gebouw van de carwash van neef Chris.

    Nieuwe studio

    “Voor de verbinding tussen de nieuwe studio en de twee zendersites wordt gekozen voor een straalverbinding. In de nieuwe studio zullen er elke dag van ’s morgens tot ’s avonds uitzendingen zijn: hoofdzakelijk live gebracht afgewisseld met programmatie door computer”, verduidelijkt de voorzitter. Radio Melinda heeft een 15-tal DJ’s die bij voorkeur live programma’s maken. Er wordt hoofdzakelijk gewerkt met een Nederlandstalig format.

    22-11-2017, 21:57 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRM trekt twee vergunningen in


    Tussen al het werk door om tijdig de 35 nieuwe zendvergunningen uit te schrijven, heeft de Vlaamse Regulator voor de Media toch nog even tijd gevonden om de erkenning in te trekken van twee radio’s: VZW Kiliaan (ClubFM) uit Lier en de Kuurnse Lokale Omroep (FamilyRadio).

    De onderzoekscel van de VRM stelde vast dat de VZW Kiliaan, houder van de Lierse frequentie 106.4 MHz (ClubFM), zonder aanvaardbare reden geen gebruik meer maakt van de toegewezen frequentie. VZW Kiliaan beschikte over een zendvergunning sedert 13 januari 2017 voor de zendlocatie aan de Mallekotstraat 67 in Lier. Gezien frequenties een schaars goed zijn – dat proberen ze ons toch altijd wijs te maken – wordt de erkenning ingetrokken.
    “Het bezit van een erkenning als particuliere lokale radio-omroeporganisatie zonder het effectief verzorgen van uitzendingen, staat een optimale invulling van het frequentieplan in de weg. Het gegeven dat de huidige erkenningen nog slechts tot 31 december 2017 gelden, doet hieraan geen afbreuk”, luidt het bij de VRM.

    Ook de erkenning van de VZW Kuurnse Lokale Omroep (FamilyRadio) wordt ingetrokken.  Hier ook hetzelfde verhaal: geen gebruik maken van de toegekende frequentie 104.9 MHz.   De VZW Kuurnse Lokale Omroep  had nochtans een mooie uitzendlocatie op de Watertoren in Kuurne, maar zond niet uit. De onderzoekers van de VRM stelden vast dat er zelfs geen antennes te zien waren bij hun controle in de zomer. Zeker tot het einde van het jaar zal er op deze frequentie niets meer te horen zijn, totdat de kersverse netwerkradio VBRO – die de nieuwe titularis wordt- met haar uitzendingen start.

    Het Eekloose ketenimperium van Christoph Moens verliest zo op één dag twee vergunningen. Niet dat het veel verschil maakt, want de beide stations waren niet meer in uitzending en in het kader van het nieuwe frequentieplan hadden de betrokken VZW’s geen nieuwe aanvraag ingediend.

    17-11-2017, 22:10 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijd tot 12 december om radio’s te erkennen

    Onder een aantal lokale radio’s heerst zenuwachtigheid omdat hun ingediend dossier nog steeds niet erkend is. Deze ongerustheid – alhoewel begrijpelijk gezien we op 60 dagen van de kick-off van het nieuwe frequentieplan zijn – is niet nodig. Volgens de erkenningsmodaliteiten heeft de minister tijd tot 12 december.

    Minister van Media Sven Gatz moet nog 88 (°) lokale radio-omroepen erkennen. Daarvoor kreeg hij volgens artikel 23 van de uitvoeringsbesluiten van 21 april 2017 (extract hieronder) 120 dagen de tijd te rekenen vanaf het moment dat die omroepen geïnformeerd werden over de ontvankelijkheid van hun ingediend erkenningsdossier. Die periode werd tijdens het zomerverlof onderbroken tussen 17 juli en 18 augustus. Een kleine rekensom leert dus dat de minister tot 12 december de tijd heeft. Hier kan misschien nog wel een dagje verschil op zitten, maar veel meer dan dat, zal het niet zijn.

    Mocht de minister binnen die periode geen beslissing nemen, wordt de erkenning voor de betrokken frequentie niet toegekend.

    We hebben als extra service voor de trouwe lezer van deze blog ‘Lokale Radio in Vlaanderen’ hieronder de tijdslijn van de erkenningsronde 2017 opgetekend.

    tijdslijn erkenningen

    Alle verdere speculatie is dus overbodig.  Wij gokken dat er ergens tussen midden en eind volgende maand witte rook uit de schoorsteen van Sven Gatz zal komen. Of er dan nog voldoende tijd overblijft om voor iedereen voor 1 januari 2018 de zendvergunning in orde te krijgen, dat is een andere vraag, maar dat ligt niet in de handen van de minister van media.

    Van zodra de volgende erkenningen bekend gemaakt worden, begint een andere timer te lopen. De Vzw’s die beloond worden met een erkenning, hebben dan 2 maanden de tijd om hun structuren en statuten op orde te zetten zodat ze voldoen aan de bepalingen van het decreet. Zo bepaalt cross-ownership dat een bestuurder van een VZW die erkend werd, niet mag zetelen in een andere VZW die een lokaal of netwerk frequentiepakket uitbaat. Een aantal radio’s hebben hierop niet gewacht en pasten al tijdens de indieningsperiode hun statuten aan.
    Voor de 35 reeds erkende omroepen is die deadline vorige maand al afgelopen, zij zouden nu volledig onafhankelijk moeten opereren.

    ©Lokale Radio in Vlaanderen

    • (°) 88 = 124 (pakketten) – 1 (Bruzz werd automatisch erkend) – 35 (eerste reeks van 14 juli)
    • Archief: Cross-owner ship en VZW structuren
    • Extract uit de uitvoeringsbepalingen (link: procedurebesluit)
      Art. 23. Binnen dertig dagen na het verstrijken van de datum om een dossier in te dienen zendt de minister aan alle kandidaten een aangetekende brief met de lijst van alle kandidaturen die de minister ontvankelijk heeft bevonden. De aangetekende brief wordt gestuurd naar de maatschappelijke zetel van de rechtspersoon.
      De minister erkent de lokale radio-omroeporganisaties binnen 120 dagen vanaf de datum van de in lid 1 bedoelde kennisgeving Als de minister binnen die periode geen beslissing neemt, wordt de erkenning voor de betrokken frequentie of het betrokken frequentiepakket niet toegekend.

    30-10-2017, 07:10 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    22-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezielers Radio Heikant blikken terug op glorietijd nu erkenning definitief ingetrokken is
    BERLAAR - 

    De Vlaamse Regulator voor de Media heeft de erkenning voor Radio Heikant ingetrokken. Dat is geen verrassing, want de werking van de lokale radio uit Berlaar-Heikant was al langer afgebouwd. Met de gangmakers uit die tijd blikken we nog één keer terug op bijna veertig jaar Heikantse radio. 

    De luisteraars zullen het voortaan zonder hun vertrouwde station moeten stellen op 105.3 FM. 

    22-10-2017, 09:22 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.


    Het erkenningsdossier van Radio Spes (105.0 MHz) werd door een vormfout niet ontvankelijk verklaard. Daarom moet de Brusselse ‘Radio van de Hoop’ na dertig jaar uit de ether verdwijnen. Toch is dat niet de enige reden, vertelt Hellen Mardaga van Kerknet. 

    Aan de basis van het stopzetten van de uitzendingen van radio Spes eind dit jaar, liggen verschillende factoren. “Het digitale medium – voor de kerk in Vlaanderen is dit Kerknet – vormt een beter platform voor de verspreiding van een hoopvolle boodschap dan de radio”, zegt Hellen Mardaga, persverantwoordelijke van het vicariaat Brussel. “Via kerknet kunnen we audio met video materiaal verspreiden en tegenwoordig heeft dit een veel groter bereik.”

    Dossier niet ontvankelijk

    Het erkenningsdossier van radio Spes, in juni tijdig ingediend, werd door een vormfout door de Vlaamse administratie van de Media niet ontvankelijk verklaard. “Daarnaast wisten we dat – indien we een vergunning hadden gekregen- we onze FM frequentie 105.0 MHz sowieso niet konden behouden”. De huidige frequentie van Spes werd in het nieuwe frequentieplan door de mediaminister geschrapt als lokale radio en toegewezen aan een commerciële netwerkradio 2 (VBRO). Er blijft in de hoofdstad van Vlaanderen slechts 1 frequentie (106.5 MHz)  over die via de lopende erkenningsprocedure binnen een paar weken zal toegekend worden.
    “Bovendien werd het draagvlak van Spes bij de mensen die aan die programma’s meewerken, steeds kleiner en kleiner omdat de Nederlandstalige pastoraal in Brussel ook steeds kleiner wordt”, verduidelijkt het vicariaat.

    logospesOmdat de huidige erkenning eind dit jaar afloopt en er geen nieuwe erkenning volgt, is Radio Spes verplicht te stoppen op 31 december 2017, na 30 dertig jaar. Onder impuls van mgr. De Hovre, richtten E.H. Frans Dircken en Lina Van Obergen Radio Spes op.  Op 27 maart 1987 ging de radio met eigen godsdienstige programma’s met een bezinnend  karakter vanuit de basiliek van Koekelberg voor het eerst de ether in.
    Wij stoppen volledig, maakt Hellen duidelijk. Een overstap naar DAB+ ? “Misschien later, we kunnen eventueel op dat moment nagaan of dat voor ons een zinvol medium kan zijn maar voorlopig doen we dit niet. Komt daarbij dat ons publiek – een hoofdzakelijk oudere generatie — een relatief duur nieuw radio toestel moet kopen om naar DAB+ te kunnen luisteren.”

    Afscheidsuitzending

    Vorige maand werd bekend dat Radio Maria geen vergunning kreeg als netwerkradio en eind dit jaar stopt het radioverhaal voor Spes: het wordt moeilijker in Vlaanderen om de boodschap van hoop en liefde via de ether te verspreiden. “Volledig akkoord! Voeg daaraan toe dat ook de TV-programma’s voor derden werden afgeschaft”.

    Eind dit jaar komt er nog een speciale afscheidsuitzending op Radio Spes. “Mevrouw van Oberghen, één van de twee medeoprichtsters, wil afsluiten met een positieve noot. Ze wil een afscheidsuitzending inplannen. De raad van bestuur dankt  intussen alle luisteraars, zij zullen ongetwijfeld hun radiozender missen”, besluit Hellen.


    11-10-2017, 19:33 Geschreven door koen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    27-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio BOO maakt zich al klaar voor 2018


    Momenteel staat de B in Radio BOO nog voor Bilzen, maar de handen van station manager Ludo Wijnen jeuken om vanaf 2018 het signaal van zijn station ook te verspreiden via steunzenders in Tongeren en Lanaken. Op die manier kan de lokale radio van Bilzen gans Zuidoost-Limburg bestrijken. Wie beweerde dat het nieuwe frequentieplan van media minister Sven Gatz geen kansen geeft aan lokale radio?

    Twee maanden geleden werd de kandidatuur van radio BOO, momenteel nog de stadsradio van de Demerstad Bilzen (Limburg), voor het frequentiepakket 31 ontvankelijk verklaard. Maar wat meer is: BOO was de enige kandidaat  en zal, als alles volgens plan verloopt, meer dan waarschijnlijk volgende maand erkend worden. “Dat wil zeggen dat BOO vanaf 1 januari 2018 niet alleen een zender zal hebben in Bilzen (105.1), maar ook in Lanaken (107.1) en in Tongeren (107.3)”, vertelt voorzitter Ludo Wijnen, ooit nog directeur van Radio Contact, aan de blog Lokale Radio in Vlaanderen.

    ludo_wijnen
    Voorzitter Ludo Wijnen

    Ook al is de erkenning nog niet officieel binnen, toch is de ploeg van BOO al druk bezig met de voorbereidingen voor 2018. Men is gestart met een zoektocht naar  gemotiveerde nieuwslezers, redactiemedewerkers en presentatoren. “Met een passie voor radio”, voegt Wijnen eraan toe. “We hebben momenteel drie medewerkers die het lokaal nieuws lezen, aangevuld met een redacteur. Maar omdat we vanaf 2018 ook lokaal nieuws willen brengen uit Tongeren en Lanaken, moet het team dringend uitgebreid worden om ook die regio’s te coveren”. Op termijn wil de radiobaas van BOO gaan naar een pool van 8 à 9 nieuwslezers.

    Tijdsein ontkoppelen

    Twee extra frequenties erbij, wil ook zeggen twee nieuwe uitzendlocaties. “De afspraken voor een extra zender in Tongeren zijn intussen gemaakt en voor Lanaken zijn de laatste gesprekken nog aan de gang met een andere lokale radio om mee op de bestaande uitzendmast te mogen”. Radio BOO zal – eenmaal operationeel –  het signaal voor de drie zenders dat vertrekt vanuit de studio op de tweede verdieping van het oud ziekenhuis van Bilzen, elk uur ontkoppelen. Er komen aparte tijdseinen en speciale berichten voor de betrokken steden. Daarvoor worden momenteel wijzigingen aangebracht aan het Carmen automatiseringssysteem.

    Nieuwe slogan

     

    radio boo
        Weldra in Tongeren en Lanaken

    Grote veranderingen aan het muziekformat zijn niet te verwachten bij radio BOO die bijna vier jaar in de ether is. “We zitten goed qua format, dat vanaf onze eerste uitzenddag succesvol bleek en op korte termijn heel wat luisteraars wist te overtuigen.”

     

    Wat wel wijzigt met het nieuwe frequentieplan, is de slogan. “We gaan ons nu volop toespitsen op Zuidoost-Limburg en zullen die verwijzing ook gebruiken in onze slogan: van de Maaskant tot het Haspengouw, dit is BOO”, besluit Ludo tevreden.

    27-09-2017, 22:36 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    14-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier en Vijf krijgen vrijdag wellicht dan toch radiozender




    Vier en Vijf krijgen vrijdag wellicht dan toch radiozender

    SBS Belgium, moederbedrijf van tv-zenders Vier en Vijf, krijgt morgen wellicht een radiolicentie van de Vlaamse regering. Het mediabedrijf kan dan als een van de vier nieuwe netwerkradio’s een vergunning aanvragen bij de Vlaamse Regulator voor de Media en ten vroegste volgend jaar beginnen uitzenden. SBS aast al een tijdje op een eigen radiozender, onontbeerlijk ter versterking van de tv-kanalen. Het bedrijf argumenteerde tot vorig jaar dat er op de FM-band nog meer dan plaats genoeg is, naast de VRT-zenders en de kanalen van Medialaan (QMusic en JOE FM). In de zomer van 2016 besloot de Vlaamse regering echter dat VRT en Medialaan hun duopolie als landelijke radiozenders behouden. Er werd onvoldoende ruimte gevonden in het pakket aan FM-frequenties. De regering riep wel een nieuw type radio in het leven: de netwerkradio. Die moet in de plaats komen van ketenradio’s als Topradio, die zich door de jaren heen hebben uitgebouwd door lokale frequenties op te kopen.

    Het nieuwe type commerciële radio mag in en rond de Vlaamse steden uitzenden en krijgt een licentie voor negen jaar. Ze zouden op die manier ongeveer de helft van de Vlaamse bevolking kunnen bereiken.

    Op de Vlaamse regeringstafel liggen morgen vier namen die een dergelijk station mogen uitbouwen. Het gaat in de eerste plaats om SBS, dat een generalistische radio mag opstarten. De Vrije Brugse Radio Omroep mag een station beginnen met Vlaamse en Nederlandstalige muziek. Ook B.G. Consulting, het bedrijf achter Stadsradio Vlaanderen, en CFM, bekend van Hit FM, mogen aan de slag. Dat laatste wordt wellicht een station dat zich richt tot vrouwen.

    Bij de zenders die achter het net vissen zijn onder meer Topradio en Radio Maria. Ook Ment, dat een digitale tv-zender rond Vlaamse muziek runt, krijgt geen radiozender.

    14-09-2017, 19:18 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIER mag eigen radiozender starten


     1Vier logo ©SBS Belgium

    SBS Belgium, de eigenaar van VIER, VIJF en ZES, krijgt een reeks frequenties om een eigen radiozender op te starten. Het dossier staat morgen op de agenda van de Vlaamse regering, die het licht normaal op groen zal zetten.

    SBS Belgium was was al lang vragende partij om een eigen radiozender te kunnen starten, maar de Vlaamse regering ketste vorig jaar hun vraag af om een landelijke radiozender te beginnen. De hervorming van het radiolandschap, zoals besteld door minister van Media Sven Gatz (Open VLD), bood nieuwe kansen. Die voorziet in vier nieuwe netwerkradio's die minstens de helft van Vlaanderen zullen dekken en in alle grote steden te horenzullen zijn.

    SHARE

    In Gent zal de radiozender een andere FM-frequentie hebben dan in bijvoorbeeld Antwerpen

    SBS Belgium diende een dossier in voor de eerste 'generalistische' netwerkradio en kwam daar na een onderzoek door de administratie als beste uit de bus. Het dossier werd deze week al goedgekeurd op het interkabinettenwerkgroep van de Vlaamse ministers en komt morgen op de Vlaamse regering. De verwachting is dat die dat gewoon goedkeurt. 

    Welk soort radiozender SBS wil maken en wanneer die zou starten, is nog niet bekend. Het nadeel van de netwerkradio is wel dat je overal in Vlaanderen met andere frequenties moet werken. In Gent zal de radiozender dus een andere FM-frequentie hebben dan in bijvoorbeeld Antwerpen. Dat probleem is wel van geen tel voor wie naar digitale radio luistert.

    De tweede netwerkradio zal normaal naar VBRO gaan. De Vrije Brugse Radio omroep zal een radio starten met een Vlaams en Nederlandstalig profiel. Ook Ment, dat nu op televisie al veel Vlaamse muziek uitzendt, was hiervoor kandidaat. De derde en vierde zijn voor Hit FM en Stadsradio Vlaanderen.

    14-09-2017, 18:58 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michel Vanderfeesten wil Dino Radio 'on air' brengen


    Michel Vanderfeesten, radiobaas van FM Goud, wil een tweede, aanvullend radiostation opstarten. - Foto Mine Dalemans
    Michel Vanderfeesten, radiobaas van FM Goud, wil een tweede, aanvullend radiostation opstarten. - Foto Mine Dalemans

    FM Goud is nog maar net verhuisd naar Opitter of daar is radiobaas Michel Vanderfeesten al opnieuw met een plan. Hij wil namelijk een tweede, aanvullend radiostation opstarten op de FM-band in Noord-Limburg. "Als de radiozender erkend wordt, is Dino Radio straks te horen op liefst drie frequenties", aldus de Perenaar.

    Vanderfeesten heeft samen met een enthousiaste ploeg vrijwilligers in de nieuwe erkenningsronde voor lokale radio's een aanvraag ingediend voor frequentiepakket 79. Binnen enkele weken wordt duidelijk of Dino Radio er mag komen. In dat geval is de radiozender te beluisteren vanuit Meeuwen-Gruitrode op FM 106.3, voor Peer en omgeving op FM 106.6 en voor regio Hechtel-Eksel op FM 107.3.

    "FM Goud blijft ook gewoon bestaan zoals het nu is, Dino Radio is een bijkomend product", verduidelijkt Vanderfeesten. "Ook met FM Goud heb ik trouwens twee clusters aangevraagd, zodat we straks mogelijk ook in Lommel en Kinrooi te horen zijn."

    Intensief gewerkt

    Volgens Vanderfeesten werd er meer dan twee jaar intensief gewerkt aan Dino Radio.

    "We zijn 'from scratch' begonnen en hebben het muzikale format continu bijgeschaafd tot wat het nu is: een prettige muziekmix met liedjes van de jaren vijftig tot het jaar 2000 die goed in het gehoor liggen. De focus ligt daarbij op de jaren '60 en '70. Met ook ieder uur minstens twee Nederlandstalige liedjes", aldus de radiobaas van FM Goud.

    Nieuwsbulletins

    Dino Radio moet het volgens hem het verschil maken door ook 'Lana' van Roy Orbison, 'Up into the Sky' van Sunny Side Up en 'Mooi om te zien' van Bart Kaëll te programmeren. Bovendien mikt hij met de zender ook op professionele nieuwsbulletins met nieuws uit heel Noord-Limburg en zendtijd voor verenigingen. Via www.dinoradio.be zal Dino Radio nog dit najaar starten. Voor de zomer van 2018 gaan - mits groen licht - de drie nieuwe frequenties 'on air'. 

    Bron:HLN

    06-09-2017, 12:13 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-09-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radioshow en minister catz verwelkomen scholieren in Dendermonde
    De iets oudere leerlingen van het Oscar Romerocollege in Dendermonde zijn vanmorgen verwelkomd door twee DJ's van Top Radio. Het radiostation zond een live ochtendprogramma uit vanop de speelplaats. En zoals het een echte ochtendshow betaamt, kwamen heel wat prominente gasten bij de presentatoren op de koffie. Voor heel wat leerlingen was het ongetwijfeld een welgekomen afleiding.

    Bron:TV-OOST 

    02-09-2017, 07:38 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    In Bissegem nabij Kortrijk zijn de voorbereidingen voor het project LONDON FM volop aan de gang. Een radiogebeuren te beluisteren wereldwijd via de website www.MiAmigo40.be en in de regio Kortrijk op 97.8 Mhz FM.
    In 2017 is het 50 jaar geleden dat de Engelse commerciële zeezenders zoals Radio London, Radio Caroline, Radio 227, Radio 390 het zwijgen werden opgelegd door de Britse overheid. Deze stations waren ook hier dagelijks vrij goed te ontvangen en werden ook sterk beluisterd in West-Vlaanderen. 
    Verder zijn die Britse radiostations voor de Benelux een voorbeeld geweest van hoe de radio in al zijn facetten zou evolueren. Hun format van toen klinkt nog elke dag opnieuw bij de huidige radio’s. De Engelse zeezenders hebben de basis gelegd voor het geluid en het format van de huidige radio.
    Daarom brengt men het geluid van toen nog even terug met de Engelse dj’s, de luisteraars van toen en natuurlijk de muziek uit die zeezenderperiode. Het LONDONDFM media-event haalt dus de Engelse radio naar Vlaanderen, naar regio Kortrijk. 
    Diverse DJ's van weleer werken mee aan dit evenement waaronder : Ray Clarck, John Dwyer, Roger Day, Bob Noakes , Richard Bound, Graham Gill, Tony Winter, Paul Dennis, Mandy Martin, Ferry Eden, Bart Serlie en vele anderen. 
    Een unieke kans om de vele fans van toen alsnog even laten kennismaken met die dj’s van wonderfull radio London, radio Caroline, radio 270, radio 390, radio BBMS of radio SWRE.
    Afstemmen kan van woensdag 30 augustus middernacht tot en met zondag 3 september 2017 om 18.00 uur.
    In de regio Kortrijk op 97.8 FM via een tijdelijke antenne en wereldwijd via de tijdelijke stream op www.MiAmigo40.be
    LONDON FM is een organisatie van vzw NORDICA in samenwerking met MI AMIGO 40. De uitzendingen worden verzorgd vanuit taverne Bijenhof in Bissegem.

    29-08-2017, 20:43 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsradio live vanop de Leuvense jaarbeurs


    Stadsradio Leuven (104.9 MHz) zendt de hele week live uit vanop de jaarbeurs in Leuven. Ook de volgende weekends plant het stadsradio netwerk nog tal van uitzendingen op locatie.

    Lokale radio’s moeten verbindend werken naar de bevolking, zo staat te lezen in het tientallen bladzijden tellende radiodecreet. Maar steeds minder brengen lokale informatie of regio-gebonden berichten. En het aantal radio’s dat nog effectief de boer opgaat en live uitzendt vanop locatie is nog kleiner. Maar er zijn uitzonderingen: de afgelopen dagen vonden we radio PROS op de Halfoogstfeesten in Denderhoutem, Radio MIG verzorgde uitzendingen op de kermis van Geraardsbergen en Radio Mol hield een stranduitzending aan het Zilvermeer in Mol.  Ook Stadsradio Leuven (104.9 MHz) maakt zich verdienstelijk op dat vlak door de hele week live uit te zenden vanop de jaarbeurs in Leuven, met 40.000 bezoekers Ã©Ã©n van de grootste beurzen van Vlaanderen.

    stadsradio_leuven“Nog tot 3 september verzorgt stadsradio Leuven de muziek tijdens de openingsuren van de beurs in de Brabanthal”, vertelt Geert Bollé, verantwoordelijke van de radio. “Live zitten we op antenne in Leuven zaterdag van 14 tot 20 uur, zondag van 11 tot 18 uur en tijdens de week lopen de live uitzendingen van 15 tot 20 uur”.  De programma’s worden aan elkaar gepraat door Geert Bollé, Frank De Laet, Katrien Delues en Jean Fauconnier. Er zijn interviews met Coco JR, Louis Tobback, Matthias Lens, Sammy Moore en standhouders.

    Mobiele studio

    Voor de live uitzending gebruikt Stadsradio een mengtafel, PC’s met radiohost en USB geluidskaart, draadloze en vaste micro’s, compellor om het geluidsniveau te regelen en een paar actieve boksen.  De verbinding naar de radiostudio gebeurt door een stream via Edcast.  De interviews worden ook opgenomen met digitale camera en daarna op de Facebook pagina gepubliceerd.

    Stadsradio beschikt over een eigen mobiele studio in een aanhangwagen. â€œDie mobiele studio werd een tweetal weken geleden nog door vandalen met graffiti bespoten, maar is nu terug proper gemaakt. Er moeten nog wel kleefletters op”, zegt Bollé.

    De mobiele studio staat de volgende weken ter beschikking voor de collega radiostations van het stadsradio netwerk. Stadsradio Tienen trekt naar de Grote Markt in Tienen voor de Vegap autoshow op 9 en 10 september. Op Pukema in Puurs zal Radio Rivierenland er gebruik van maken voor hun live uitzendingen op 15, 16 en 17 september.  Op 30 september vinden we de mobiele studio bij de opening van de nieuwe Londenbrug in Antwerpen.
    “De interesse is enorm en onze live uitzendingen hebben een groot succes, de boekingen voor volgend jaar zijn ook al goed op dreef”, besluit een tevreden Geert Bollé.

    Stadsradio Leuven: Website

    28-08-2017, 07:02 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Beiaard ongerust over toekomst


    Maurits De Saeger in de studio van Radio Beiaard. - Copyright : Geert De Rycke
    Maurits De Saeger in de studio van Radio Beiaard. - Copyright : Geert De Rycke

    De nieuwe uitzendvoorwaarden voor regionale radiozenders zorgen voor ongerustheid bij de vrijwilligers van Radio Beiaard. Nergens in Vlaanderen zijn er meer aanvragen dan om de huidige frequentie van Beiaard over te nemen. "We hopen dat het sterke dossier dat we indienden ervoor zorgt dat we toch kunnen blijven bestaan", klinkt het.

    NELE DOOMS
    In 1992 won Radio Beiaard de ros beiaard prijs. - Copyright : Geert De Rycke
    In 1992 won Radio Beiaard de ros beiaard prijs. - Copyright : Geert De Rycke

    Onder impuls van minister van Cultuur Sven Gatz heeft de Vlaamse overheid een nieuw plan uitgewerkt waarin de uitzendvoorwaarden voor regionale radiostations wordt vastgelegd. Het aantal regionale radio's in Vlaanderen wordt zo teruggedrongen van 300 tot 124. Bedoeling is om vrije radio's een groter uitzendgebied te geven, om ze levensvatbaarder te houden. Per provincie zijn daarom ruimere frequentiegebieden uitgetekend. Om te mogen blijven uitzenden, moet een radiostation een nieuwe vergunning krijgen voor het grotere frequentiegebied. De vergunningsaanvragen zijn nu lopende en daaruit blijkt dat nergens in Vlaanderen meer aanvragen zijn dan voor de frequentie waar nu de Dendermondse Radio Beiaard op uitzendt. Zes vrije radio's zijn kandidaat om die over te nemen en zo zendgebied Dendermonde en Hamme binnen te rijven. "Voor dit hele gebied mag er maar één zender overblijven", zegt Maurits De Saeger van Radio Beiaard. "Natuurlijk hopen we dat wij dat zijn, maar vooralsnog is dat koffiedik kijken. En dat zorgt voor ongerustheid over onze toekomst."

    "Willen doorgaan"

    Radio Beiaard is ondertussen al liefst 36 jaar bezig in Dendermonde. Een twintigtal vrijwilligers houdt de zender draaiende. "Natuurlijk gaan we hier allemaal heel graag mee verder", zegt De Saeger. "Tijdens een vergadering bleek iedereen unaniem voorstander om door te gaan met onze voltallige ploeg. Alleen ligt ons lot nu in handen van de minister en is het bang afwachten wat die beslist." De Saeger hoopt alvast wel dat het dossier dat Beiaard indiende voor de vergunningsaanvraag sterk genoeg doorweegt. "Net door onze lange voorgeschiedenis, kunnen we toch uitpakken met een stevig lokaal imago", zegt hij. "Wij hebben hier in Dendermonde prima lokale contacten en zijn als geen ander gebonden aan deze regio. Laat ons hopen dat de minister daar rekening mee houdt."

    Fikse uitdaging

    Dat zoveel gegadigden de frequentie van Radio Beiaard willen, heeft volgens de zender alles te maken met de hoge luistercijfers. "We zijn goed beluisterd en dat is natuurlijk een stevige basis, een goed elan om op door te gaan voor wie de vergunning in handen krijgt", zegt De Saeger. "Dat er ook voor de frequentie van de Dendermondse Radio Tros vijf aanvragen zijn, heeft allicht dezelfde reden. We staan allebei sterk in deze regio, ook al omdat we altijd uit elkaars vaarwater gebleven zijn. Tros mikt op de jeugd, wij op een ouder publiek en op die manier functioneren we al jaren goed naast elkaar."

    Radio Beiaard mag dan al hopen dat het zijn vergunning kan behouden, financieel gezien wordt het er voor de toekomst dan ook al niet simpeler op. "Een ruimer zendgebied betekent immers ook extra investeringen, onder andere in bijkomende zendinstallatie en straalverbinding. Ook de kosten van Sabam zullen hoger oplopen. Het wordt een hele puzzel om zo'n begroting rond te krijgen, maar we gaan ervoor." Het is voor de medewerkers van Radio Beiaard alvast nog afwachten tot het einde van het jaar om duidelijkheid te hebben voor de toekomst. De aanvragen voor vergunningen moeten ten laatste 14 december toegekend worden. Vanaf januari 2018 gaat de nieuwe regeling in voege.


    Bron:HLN

    16-08-2017, 13:22 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prakkiseren over AM, FM en DAB+


    Kwakkelweer, komkommertijd, de administratie media die pas volgende week terug erkenningsdossiers begint in te kijken. Er valt weinig radionieuws te rapen maar intussen moet deze radioblog wel gevoed blijven.

    Donkere onweerswolken pakken zich samen boven mijn terras als ik dit artikel neerpen. We houden het op Half Oogst niet droog. Ik moet terugdenken aan de zomer van 1974, toen ik op grootvaders boerderij mee de oogst hielp binnenhalen. Nou ja, helpen? Ik deed als jong broekje wat ik kon op het erf maar was meer geïnteresseerd in opa’s portatiefje dat de middengolf kon ontvangen met naast BRT1 en BRT2 ook radiopiraat Mi-Amigo. Als ik eraan terugdenk, word ik onder gedompeld in een bad van nostalgie. Veertig jaar later zijn alle Vlaamse zenders verbannen van de AM band. Enkel onze Waalse landgenoten hebben nog geld om de elektriciteitsrekening van de 621 KHz te betalen. FM is al jaren mainstream en DAB+ en luisteren via internet nog niet ingeburgerd in Vlaanderen. Alles peis en vree in de Vlaamse ether?

    Toch niet, er zijn grote veranderingen op komst. Nog ingrijpender dan het frequentieplan dat minister Gatz op 1 januari 2018 activeert. Twee jaar geleden bliezen de radio’s van de Medialaan warm noch koud als het ging om uitzendingen via DAB+. Qmusic of Joe hadden geen interesse om koploper te worden in de nieuwe manier van digitaal luisteren. De call for interest werd lauw ontvangen in Vlaanderen. Gelukkig dat Clubfm, Topradio, Hit FM, Maria – de verguisde ketenradio’s die met het nieuwe decreet weg moeten – wel oor hadden voor de nieuwste uitzendtechniek en twee jaar geleden een akkoord afsloten met Nordkring, de operator die sinds 2007 het monopolie heeft in Vlaanderen op DAB+ uitzendingen.

    DAB+ in een stroomversnelling

    Norkring maakte vorige week via een persbericht bekend dat vanaf september 2017 de radiozenders  Qmusic en Joe beschikbaar zullen zijn op hun DAB+ netwerk. De VRT is van plan twee maanden later dit voorbeeld te volgen. Bovendien zal Norkring haar DAB+ netwerk verder uitbreiden van de huidige  5 naar 20 steunzenders in september 2018.  Tegen de tijd dat de openbare en landelijk commerciële radio’s hun verplichting om op DAB+ uit te zenden, moeten nakomen, kan iedereen in  Vlaanderen perfect digitale radio in HD-kwaliteit ontvangen…. behalve de lokale radio’s.

     

    DABdekking_2017
    DAB+ dekking anno 2017 (bron: http://www.digitalradio.vlaanderen/dekking/)

    De huidige erkenningsronde zorgt voor een gevaarlijke bliksemafleider: dolblij waren de 35 lokale radio’s die de mediaminister vorige maand erkende.  Binnen de vier maanden komen er daar nog eens 88 gelukkigen bovenop. Hoera: een erkenning voor de volgende 9 jaar … op FM. Zouden de lokale radiomakers geen nattigheid gaan voelen nu ze weet krijgen van de plannen van Q music, Joe, Radio 2, Studio Brussel, MNM om – sneller dan gedacht – al na de zomer op DAB+ te gaan uitzenden? In een aantal Scandinavische landen zal FM binnen een paar jaar zelfs al volledig uitgeschakeld zijn. Wanneer in Vlaanderen de ‘switch off’ van de FM band zal gebeuren, hangt af van de snelheid waarmee DAB+ terrein wint, maar er wordt gemikt op 2022.  Ik ben ervan overtuigd dat tegen die periode het aanbod op DAB+ groter zal zijn dan op FM. Minder concurrentie voor de lokale radio’s op de FM band. Maar wat ben je ermee om nog op de analoge FM band uit te zenden als je luisteraars de digitale stap gezet hebben naar DAB+ en geen zin meer hebben hun toestel van band te wijzigen in ruil voor een niet-ruisvrije zender met beperkt zendbereik. Iemand?

     

    Regionale DAB+?

    Dat er in Vlaanderen nog steeds geen regionale DAB+ frequentieblokken toegekend zijn (Blokken 5A en 5D) en dat het niet zeker is dat dit binnenkort gaat wijzigen, kon je hier al lezen. Wat gaat de lang verhoopte licentie voor een lokale radio met zijn cluster van drie FM-zendertjes, in 2022 nog waard zijn – terwijl de vergunning nog loopt tot 2027? Dan zijn de 124 FM erkenningen die nu uitgedeeld worden, wel echt dode mussen.

    Wie gaat er straks nog luisteren naar FM?  Misschien een paar broekies die tijdens een regenachtige zomerdag op zolder het FM transistorradiootje van hun vader vinden.


    15-08-2017, 23:07 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio I.R.O. start volgend jaar met zusterstation in regio Brugge


    De enthousiaste radiomakers van I.R.O uit Izegem brengen binnen vijf maanden een nieuwe lokale radio in Oostkamp en Torhout in de ether. T.R.O., Torhoutse Radio Omroep, wordt een volwaardig nieuw tweede net en mikt op jongere luisteraars.

    Vandaag trekken we naar de stad Izegem (West-Vlaanderen), ten zuidoosten van Roeselare, die Filip Kowlier en Ulla Werbrouck tot haar meest bekende inwoners mag rekenen. En sinds meer dan 12 jaar de bakermat van radio I.R.O., die er uitzendt via 107.6 MHz. Tijdens de dag programmatie is er rock, alternatief, indie, hits en elektronische muziek en ’s avonds en in het weekend zijn er niche programma’s.

    “Al jaren zijn wij op zoek naar een goeie ontvangst in Roeselare, omdat dit voor ons de meest dichtbij zijnde centrumstad is”, zegt Maarten Veys, voorzitter van VZW Radio 2000-Exclusief, eigenaar van I.RO. “Een commercieel interessant en voldoende groot uitzendgebied is nefast voor de leefbaarheid van ons project. Daarom vonden we het zeer belangrijk vol te kunnen inzetten op het pakket Izegem/Roeselare”.
    Die cluster leek wel op het lijf geschreven van Maarten en zijn jeugdig radioteam. Maar hoe dit in de praktijk brengen, want er waren nog geïnteresseerde collega’s en concurrenten?

    Pakket Regio Reeds erkende VZW (radio)
    90 Izegem 105.6 / Meulebeke 106.9 Amerika (FM Gold)
    91 Izegem 107.6 / Roeselare 107.2 Radio 2000-Exclusief (IRO)
    114 Oostkamp 105.7 / Torhout 107.5 Radio 2000-Exclusief (TRO)

    Een klaptje gedaan

    In tegenstelling tot andere regio’s waar radio’s in het wilde weg (soms tot vier identieke) dossiers indienden en zo elkaar bekampen, zegevierde het gezonde West-Vlaams boerenverstand: een ‘klaptje’ doen met de concullega’s. “Gezien we een goeie relatie hebben met de collega’s van Radio Bingo en FM Gold, hebben we onder ons drieën  vooraf afspraken gemaakt over wie welke frequentie zou aanvragen. We zijn daar van in het begin van de erkenningsronde heel open over geweest in de hoop om alleen te staan bij onze aanvraag”.
    Slim bekeken! I.R.O ging alleen voor pakket 91 (Izegem/Roeselare), FM Gold duidde enkel pakket  90 (Izegem/Meulebeke) aan in hun dossier en Bingo koos ook maar voor één kavel: pakket 117 (Roeselare/Zonnebeke).  Op die manier kwamen de lokale radio’s niet in elkaars vaarwater zodat ze niet beiden hetzelfde pakket zouden aanvragen terwijl het andere ongebruikt zou blijven. Missie geslaagd:  zowel I.RO. als FM Gold werden midden juli erkend door de minister van Media omdat ze de enige waren voor de gekozen frequenties.  Enig  minpuntje voor Radio Bingo: “De komst van een nieuw project konden we niet voorzien. En dat gebeurde met het pakket Roeselare-Zonnebeke, waarop Bingo aangevraagd heeft. Daar is het nog even afwachten. Wij duimen alvast zodat onze Bingo vrienden straks ook hun pakket kunnen binnenhalen”, zegt Maarten.

    Tweede net in Torhout/Oostkamp

    Maarten_Veys
    Maarten Veys van IRO en TRO

    Hiermee stopt het goede nieuws niet voor I.R.O. Als kers op de taart mag VZW Radio 2000- Exclusief vanaf 2018 een tweede net in Torhout/Oostkamp in de ether brengen. “Met I.R.O. zijn we al enkele jaren actief in Torhout (via de frequentie van VZW Info FM, nvdr), hebben er voet aan de grond gekregen en een lokale werking uitgebouwd. Dan vonden we het ook logisch om Torhout niet te laten vallen, maar er voor  te gaan. Ons team ziet de nieuwe regels van het frequentieplan als een uitdaging en daarom hebben we ook ingezet met T.R.O.”, verduidelijkt Maarten.

    T.R.O. wordt een verlengde van I.R.O.: muziek, stijl en visie worden in de nieuwe radiotelg doorgetrokken, weliswaar met een volledig eigen programmatie. Men is al gestart met het samenstellen van de muziekdatabase en zal muziekgroepen uit de regio Torhout en Brugge in een hogere rotatie uitzenden dan zusterstation IRO. “Oostkamp is volledig nieuw voor ons, we gaan die regio nog wat moeten ontdekken”, glimlacht Maarten.

    “Op Oudejaarsavond zendertjes installeren”

    De uitbouw van het zenderpark gaat geen grote problemen stellen. “In Izegem en Torhout hebben we reeds bestaande installaties. In Roeselare werd een overeenkomst afgesloten met Radio Bingo, die op hun beurt – als ze straks het pakket binnenhalen –  onze zendinstallatie in Zonnebeke mogen  gebruiken”. Hierdoor worden – voor beide stations – grote investeringen vermeden.  In Oostkamp kan Maarten gebruik maken van de mast van Peter Warlop van RGR Oostkamp waarop vandaag reeds de 105.7 FM als tweede zender actief is (momenteel nog VBRO).  Voor het verdelen van de audio-streams wordt geopteerd voor IP/MPLS  verbindingen.
    “I.R.O. en T.R.O. zullen wellicht op 1 januari al opgestart worden of ten laatste in de eerste dagen van januari. Alhoewel ik nu al oudejaarsavond reserveer om zendertjes te installeren. Een gedroomde start van het nieuwe jaar voor een radiofreak!”, besluit een meer dan tevreden voorzitter.

    Of we tot slot nog wat reclame wilden maken voor het festival ‘Land of Love’ waarop IRO live uitzendt? Ja hoor. Op 26 augustus 2017 maken de jonge radiomakers live radio op het festivalterrein van Torhout met interviews van optredende artiesten en streaming van concerten vanop één van vijf podia. Gif moar goaze!

    Meer info over IRO: http://www.radio-iro.be/
    Minister Gatz erkent de eerste 35 lokale radio’s

    08-08-2017, 21:30 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luistert u al Bokrijk FM?


    Ex-radiopresentator en Tv-figuur Jurgen Verstrepen vergelijkt in een artikel op zijn persoonlijke blog het nieuwe radiolandschap in Vlaanderen met het Bokrijk op FM. “Lokale radio is vlakke radio zonder creativiteit”, zegt de vroegere presentator van ZwartWit die niet meer naar FM luistert, enkel naar internetradio.  Zeker dat je verder wil lezen?

    36 jaar geleden zette Jurgen Verstrepen (51) zijn eerste mediastappen op de FM band en vocht hij tegen het monopolie van de VRT.  Ondertussen veranderde er veel, schrijft hij op zijn weblog: “We kregen Q en 4FM en die zitten nu in één hand. Christian gelukkig. Nadien zijn er nog wat politieke aanpassingen  gekomen en werden de provincialen in 1 hand gezet bij Concentra met name Nostalgie. De sossen moesten ook iets krijgen na de liberalen.”

    Amateurisme

    In zijn vrank en vrij artikel vergelijkt de vroegere presentator op zenders als Metropolys en Topradio, het huidige radiolandschap als het Bokrijk van radio en geeft hij een sneer naar de lokale radio : “Nu, zovele jaren later overschouw ik het Bokrijk van radio in Vlaanderen op FM. Verder geraken ze hier niet. Een mengelmoes van amateurisme, vlakke radio, geen creativiteit en groot zendertje willen spelen met als vergoeding een tegoedbon bij de lokale uitstervende kruidenier“.

    220px-Jurgen-verstrepen-1354028813De oorzaak van dit alles ligt bij de politiek zegt Verstrepen (die zelf tien jaar lang volksvertegenwoordiger was en politiek actief voor o.a. Vlaams Belang en lijst Dedecker) : “Oude politieke krokodillen die niks begrepen van media zoals Eric van Rompuy (CD&V) bedachten lokale radio en de frequentieplannen van vandaag. Heden  zitten we nog steeds met dit onding opgescheept. 8 km zendbereik. Lokale info, lokale reclame enzovoort. Elk zichzelf respecterend radiomaker beseft en weet dat dit nooit leefbaar kan zijn”

    Ook geen goed woord over de nieuwe netwerkradio’s die straks in – de helft van – Vlaanderen zullen opduiken. Hij noemt ze ondingen. Alsof de digitale generatie die nu luistert via wifi, 4G, spotify, applemusic, youtube en streamings zal aanvaarden dat er hier en daar geen ontvangst is.

    Bakker van het volgende dorp

    Jurgens conclusie over het nieuwe frequentieplan van Gatz is overduidelijk: “We gaan DAB+ krijgen waar geen hond op zit te wachten, de lokale zendertjes mogen meerdere frequenties bundelen zodat de bakker van het volgende dorp ook kan luisteren, we krijgen netwerkradio’s met ‘we doen alsof landelijke dekking’ wat oude wijn in nieuwe zakken”

    Ondertussen luistert Verstrepen allang niet meer naar FM, maar digitaal, via zijn internetradio of tablet naar professionele radio’s als KISSFM, RTLRadio, BBCRadio1, Radio538. De vroegere Antwerpse politicus besluit – weliswaar met enig cynisme – toch hoopvol: “Radio in Vlaanderen heeft een hoog Bokrijk gehalte. Charmant. Weemoedig. En ook een beetje zielig….  maar met de nodige subsidies en parkwachters kan dit museum nog enige tijd verder leven.”

    Lees het volledige artikel op de blog van Verstrepen

    02-08-2017, 22:47 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    31-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Treedt FM Kortrijk in de voetsporen van Gemini?


    Enkele oud-medewerkers van Kortrijks populairste radio uit de jaren 80 – Radio Gemini – azen op een comeback.  Als hun dossier erkend wordt, zal vanaf 2018 het nieuwe project FM Kortrijk te horen zijn in de Groeningestad met een extra steunzender in Zwevegem. Tom Decouttere, één van de initiatiefnemers, laat voor deze weblog al in zijn kaarten kijken.

    Het nieuwe frequentieplan van minister van Media Sven Gatz voorziet voor de stad Kortrijk (77.000 inwoners) nog slechts twee lokale radio’s. Twee hoog vermogenzenders (92.7 / 1000 Watt en 104.4 / 500 Watt) en twee laagvermogen zenders die vandaag nog in handen zijn van lokale zenders  worden hen ontnomen en toegewezen aan elk van de vier nieuwe netwerkradio’s. De twee overblijvende Kortrijkse frequenties (105.3 MHZ en 106.4 MHz) werden geclusterd met een lokale radio uit een buurgemeente om tot een groter uitzendgebied te komen.

    Frequentie (MHz) Huidige radio Vanaf 2018
    88.4 TOP radio Netwerkradio 1
    104.9 Familyradio Netwerkradio 2
    92.7 Radio Maria Netwerkradio 3
    104.4 Club FM Netwerkradio 4
    105.3 VBRO lokale radio (pakket 101) geclusterd met Wevelgem
    106.4 Hit FM lokale radio (pakket 102) geclusterd met Zwevegem

    Via het frequentiepakket 102 (Kortrijk 106.4 MHz en Zwevegem 105.7) willen radiomakers Geert van Dijk, Tom Decouttere, Bruno Vandenbulcke en Johan Deboeverie hun nieuw project ‘FM Kortrijk’ op de Kortrijkzanen loslaten. Hun dossier – ingediend door de VZW Twinmedia met voorzitter Tom Decouttere – werd intussen ontvankelijk verklaard. Tom was bereid wat duiding te geven.

    Eén lokale radio in Kortrijk

    Waarom pakket 102?  “De reden ligt voor de hand. De lokale frequentie 105.3 MHZ in het andere pakket wordt sterk gestoord door France Info die op de naburige 105.2 MHZ met verschillende duizenden Watt richting Vlaanderen uitzendt. Zelfs in Brugge stoort deze Franse zender nog de Vlaamse lokale radio’s”, motiveert Tom zijn keuze voor pakket 102.

    Dat verklaart meteen de interesse van nog andere kandidaten voor pakket 102.  Ook VZW Gemini (tot eind mei dit jaar met Bruno Heyndrickx van Topradio als voorzitter)  en VZW WLO-Wevelgemse Lokale Omroep (met voorzitter Lilianse Salens) stelden zich naast Twinmedia kandidaat om via deze cluster te gaan uitzenden.  Voor het andere pakket (met daarin dus de vermaledijde frequentie 105.3 MHz) was er geen kandidaat. Hierdoor blijven deze Vlaamse frequenties de volgende jaren onbenut en zal de stad van burgemeester Van Quickenborne het moeten stellen met slechts één lokale radio.

    Ik confronteerde Tom met het feit dat, mocht hij een dossier ingediend hebben voor pakket 101, hij nu zeker was van de erkenning.  “Dat is correct. We wilden nog een poging doen, maar door de slechte frequentie en tijdsgebrek hebben we geen aanvraag gedaan voor pakket 101”.

    Wie van de drie?

    Twinmedia is niet aan haar proefstuk toe. Bij de vorige erkenningsronde in 2003 ondernam Tom al een poging om een lokale zender voor Kortrijk in de ether te brengen, maar de beoogde – en beste – frequentie (92.7 MHz) ging toen naar het Amerikaanse Be-One (het huidige Italiaanse Maria).

    tomdecoutereTom’s nieuwste radioproject is zeker niet kansloos omdat hij de kaart trekt van de lokale binding: “Twinmedia is de enige VZW zonder een keten-verleden. De twee andere kandidaten hebben zich niets aangetrokken van lokale verankering en jarenlang het signaal van een nationale ketenradio doorgestuurd. VZW Gemini werd in 1995 Topradio en VZW WLO was vroeger C-Danse en Contact2 en vandaag VBRO”, zegt de vastberaden Decouttere.

    De groep rond FM Kortrijk deed heel wat ervaring op met radio uitzendingen: vroeger als medewerkers bij Gemini en recentelijk bij diverse evenementenradio’s zoals Sinksenradio. “Maar dat was eerder als placeholder bedoeld, om onze aanwezigheid in de verf te zetten. Het echte doel is uiteraard een volwaardige FM radiostation te worden.”  En deze keer zit de kans er in voor Tom en de andere Gemini getrouwen …met FM Kortrijk als roepnaam. Niet Gemini? “Neen, we hebben geen plan om die naam nog te gebruiken na het debacle over het eigendomsrecht een paar jaar geleden toen we een revival wilden houden met Radio Gemini. Bruno Heyndrickx deponeerde het woordmerk van Gemini bij het Benelux merkenbureau zodat de naam beschermd is en hij alleen die naam kan claimen. Het beeldmerk (logo) was nog in handen van Twinmedia maar dat recht is intussen afgelopen”, verduidelijkt Tom.

    Alhoewel er nog nauwelijks gecommuniceerd is rond dit project, komen er toch al veel reacties op het nieuwe station. Mensen die vroeger bij Gemini programma gedaan hebben, klopten al aan bij Tom om terug ‘iets te doen voor FM Kortrijk’.

    Eerst Smooth jazz

    Men houdt er rekening mee dat pas in december geweten zal zijn wie de erkenning voor Kortrijk binnenhaalt. “Op een paar weken tijd kan je geen volwaardige zender uitbouwen. Daarom gaan we zorgen dat eerst de twee zenders opgestart raken”, stelt Tom. Voor de lokale frequentie in Zwevegem hoopt hij gebruik te kunnen maken van de zendinstallatie van Wasabi FM (radio056.be), die tijdens de erkeningsronde geen kandidaat meer was. Die radio stopt eind dit jaar en gaat verder via internatradio. “Voor de frequente in Kortrijk, die  vandaag in gebruik door Hit FM – moeten er nog onderhandelingen met de eigenaar VZW Intercity opgestart worden.”

    De eerste 100 dagen zal een smooth jazz geluid te horen zijn. Dit moet de mensen achter FM kortrijk de tijd geven om het definitieve format te kiezen. “Terwijl we de zenders on air-brengen zullen we met onze medewerkers beslissen voor welk format we gaan. Mogelijks wordt dat de succesvolle Mi-Amigo formule.” Intussen kan je via internet al de eerste klankenhoren van FM Kortijk via deze stream: http://fmkortrijk.be/flashradio2/index.html

    De studio van FM Kortrijk krijgt een plaatsje in het Bijenhof in deelgemeente Bissegem, de vroegere locatie van internetradio radio19. Voor de verbinding met de zendantennes zal een straalverbinding gebruikt worden. Tom heeft nog niet beslist of dit een vergunningsvrije wordt of niet.

    Stilzitten tot december als de minister eindelijk alle dossiers gewikt en gewogen heeft? Niet voor Tom. “Ik  bracht deze week via  mijn VPS server in het datacenter van Rijsel een test stream voor de mensen van London FM(°) on-line.  Maar het liefst gaat hij voor een volwaardig FM-station.  Binnen een paar maanden weten we meer.

    31-07-2017, 17:17 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio VRD krijgt extra zender in Hasselt


    Vandaag hoor je nog de Heilige Mis op de Hasseltse frequentie 106.1 MHz, ooit de golflengte van de legendarische zender Noordzee en later Hit Fm.  Na 35 jaar maakt lokale radio VRD uit Diepenbeek zich klaar om vanaf 2018 ook in de stad van de smaak met een extra zender te gaan uitzenden. 

    Toen het departement Cultuur, Jeugd & Media van de Vlaamse Overheid op 13 juli de lijst van ontvankelijke kandidaten voor het nieuwe frequentieplan bekend maakte en een dag later al de erkenning voor negen jaar toekende, weerklonken vreugdekreten aan de Paanhuisstraat in het Limburgse Diepenbeek. Een maand eerder had Radio VRD (106.5 Mhz) een erkenningsdossier ingediend voor pakket 54 (Diepenbeek 106.5 / Hasselt 106.1), een commercieel interessant gebied in het centrum van de bronsgroene provincie met een potentieel van meer dan 100.000 luisteraars.

    Enige kandidaat

    “Dat wij de enige kandidaat waren voor dit pakket was een verrassing. We hadden toch wel enkele tegenkandidaten verwacht”, vertelt Erwin Jacobs, voorzitter van Radio VRD aan de blog lokale Radio in Vlaanderen . “Nu wisten de tegenkandidaten ook wel dat Radio VRD een degelijk radiostation is met al meer dan 35 jaar werking en een grote groep medewerkers telt. Dus was de kans voor anderen klein om het pakket te veroveren.”

    vrd_leukste_limburgDe eerste versie van het frequentieplan zag er echter niet zo gunstig uit voor VRD. De huidige frequentie in Diepenbeek zat alleen in een pakket, terwijl de Hasseltse frequentie (106.1) geclusterd was met Kortessem (107.6). De wijziging van het pakket met de frequentie in Hasselt erbij, kwam er mede op vraag van VRD tijdens de consultatieronde begin dit jaar.

    Actiever naar de handelaars

    Of er veel gaat veranderen nu VRD ook mag gaan uitzenden op de gezegende frequentie  106.1 MHz, vandaag nog in gebruik door Radio Maria?  “Met Hasselt erbij wijzigt er niet veel, we waren namelijk al in Hasselt aanwezig. Kijk maar naar de live uitzendingen vanop Hasselt kermis, die we al een aantal jaren doen”, stelt Erwin ons gerust. “Wat er nu wel moet gebeuren is dat we actiever moeten werken naar de handelaars, wat ook zal gebeuren”.

    Over de plaatsing van de mast in Hasselt – nog in aanvraag – en de overdracht van de frequentie – nog in onderhandeling –  kon de voorzitter ons geen bijkomende informatie geven.

    “De programmatie zal hier en daar wat wijzigingen ondergaan, maar over het algemeen blijft Radio VRD, gewoon Radio VRD. Iedere dag bouwen we met een grote groep medewerkers Radio VRD verder uit met een eigen nieuwsdienst voor lokale informatie”, besluit een tevreden Erwin Jacobs.

    Wie de collega’s worden van VRD weten we pas binnen een paar maanden. Het tweede frequentiepakket in Hasselt (cluster 078 – Hasselt [107.2 FM] en Kortessem [107.6 FM]) werd aangevraagd door Radio Hasselt 1 (Stevoort) en Ariane  (Kortessem). Een van beide lokale radio’s zal afvallen.

    Radio VRD vind je op www.radiovrd.be, via Tunein en Radioline ofwel gewoon op je proximus TV.

    25-07-2017, 18:05 Geschreven door koen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grondwettelijk Hof verwerpt schorsingsverzoek


    Het Grondwettelijk Hof in Brussel verwerpt de vordering tot schorsing aangespannen door 110 lokale radio’s voornamelijk in samenwerkingsverband (oa. Club FM, Familyradio, …) tegen het mediadecreet.

    Het grondwettelijk hof heeft op woensdag 19 juli 2017 haar arrest bekend gemaakt in de zaak tot vernietiging en schorsing van een aantal artikelen van het nieuwe omroepdecreet.  Het Hof  heeft de vraag tot schorsing verworpen. Dit betekent dat de eind december 2016 gestemde mediawetgeving, het nieuwe frequentieplan en de lopende erkenningsronde voorlopig gewoon verder kunnen gaan.

    Ten strijde tegen Gatz

    In de maand april kon je hier lezen dat een honderdtal VZW’s met een procedure voor het Grondwettelijk Hof ten strijde trokken tegen het huidige frequentieplan van de minister Gatz.  Met hun verzoekschrift vroegen  ze de schorsing van het decreet. Klagers hekelden dat de minister de lokale frequenties afpakte en samenvoegde tot vier netwerkradio’s, een einde maakte aan de samenwerkingsverbanden en de zendvergunning van de landelijke zenders automatisch met vier jaar verlengde.

    De lijst van de radio’s die de klacht mee-ondertekenden vind je op de tweede bladzijde van het arrest.  Daartussen niet alleen de vier grote ‘ketenradio’s’, maar ook onafhankelijke radio’s waarvan sommigen vorige week zelfs hun nieuwe erkenning binnenhaalden.

    Debatten met vier partijen

    De debatten werden gehouden op 7 juni 2017 in aanwezigheid van de raadslieden van de verzoekende partijen (lees: de 110 radio’s) vertegenwoordigd door het Mechelse kantoor Sirius Legal en de Vlaamse regering, maar ook – en dat is toch wel verrassend – ook met advocaten van de NV Topradio en Medialaan (eigenaar van Q musc en Joe fm).

    De VTM radio’s vonden dat ze moesten tussenkomen in dit dossier omdat ze miljoenen euro’s geïnvesteerd hebben en meer dan 60 personeelsleden tewerk stellen. Bovendien vonden ze dat de 110 klagende lokale radio’s hun hoedanigheid als lid van een samenwerkingsverband evenwel niet aangetoond hadden in het verzoekschrift.  Hadden ze aan de Medialaan nattigheid gevoeld dat hun automatische licentieverlenging in het gedrang zou komen? Volgens NV Medialaan zou een  schorsing erg nadelig zijn voor de landelijke radio’s zodat ze hun investeringen om zowel op FM als DAB+ uit te zenden, zouden moeten stopzetten.

    En wat kwam Topradio daar doen? Zij voeren aan dat het inwilligen van het beroep tot vernietiging aanleiding zou geven tot grote rechtsonzekerheid.  Tijdens het verhoor gaven ze ook aan achter de beslissing te staan om de vergunning van de landelijke radio’s met 4 jaar te verlengen. Ze steunen dus hun collega ketenradio’s niet of niet meer.

    Als ik de tekst lees, heb ik de indruk dat dit niet het proces was van de ketenradio’s tegenover de Vlaamse regering, maar wel tegenover de Vlaamse regering én Topradio én VTM. Eén tegen drie! Die wedstrijd kan je nooit winnen…

    Meer argumenten kan je in het arrest nalezen.

    Link naar het arrest (19/7/2017)

    20-07-2017, 06:30 Geschreven door koen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste reeks 35 erkenningen levert slechts 2 nieuwe initiatieven op


    Van de 35 lokale radio’s die minister van Media Sven Gatz vorige week erkende, zijn er 13 in West-Vlaanderen, telkens 7 in Antwerpen en Limburg en 4 in Limburg en Oost-Vlaanderen. Er zijn ook twee nieuwe initiatieven.

    Het merendeel van de pas erkende radio’s zendt vandaag al een lokaal product uit en moet voor het bekomen van de zendvergunning enkel het technische luik in orde brengen. Een beperkt aantal maakt nog deel uit van een samenwerkingsverband en zal vanaf 1 januari een eigen onafhankelijke radio moeten uitbouwen: Vb. VMI Oostkamp behoort tot de RGR keten,  VRT Houtland geeft het signaal van VBRO door,  Radio West en Maasmechelen zijn club FM- telgen. De bekomen zendvergunning verpatsen aan een keten behoort tot het verleden! Deze radio’s kunnen nu al de adminitratieve voorbereidingen starten en krijgen zo voorsprong op hun collega’s die de pech hebben niet de enige aanvrager te zijn voor de ingediende cluster.

     

    Provincie Aantal erkende radio’s
    Antwerpen 7
    Limburg 7
    Oost-Vlaanderen 4
    Vlaams-Brabant 4
    West-Vlaanderen 13
    Eerste reeks erkenningen (7/2017) 35

    De eerste reeks van 35 stations hebben we per locatie en frequentie overgebracht op  deze kaart.

    Van de 35 erkende radio’s zijn er slechts 2 nieuwe initiatieven.

    Twee nieuwe initiatieven

    Terwijl er in grote steden door meerdere kandidaten gevochten wordt om een frequentie, was er slechts één geïnteresseerde voor het pakket Vilvoorde/Kampenhout. VZW Stadsradio Moetoen werd pas twee maand geleden opgericht en heeft nu al zijn erkenning op zak. De rechtspersoon VZW Stadsradio Moetoen werd opgericht op 18 mei 2017 door Geert Bollé uit Mechelen, die voorzitter is, Lauren Vancampenhoudt uit Keerbergen en Rudi Siebens uit  Vilvoorde. Bollé – die met andere rechtspersonen ook nog dossiers indiende voor andere pakketten – opteerde om voor Vilvoorde een nieuwe rechtspersoon op te richten. De huidige VZW Moetoen bestaat ook nog en is in handen van Christophe Moens, maar stelde zich niet kandidaat voor dit pakket omdat Moens de kaart trekt van de netwerkradio.

    De originele Radio Moetoen, de  vrije Vilvoordse radio die op 1 maart 1981 het levenslicht zag, was lange tijd te beluisteren op 102 MHz.  In 1987 trad Radio Moetoen toe tot het netwerk van Radio Contact, later Club FM.

    MoetoenOp de Facebook pagina van het  nieuwe Moetoen is sinds een paar dagen een aankondiging te horen dat men vanaf 1 januari start op de 105.7 MHz voor Vilvoorde. Men gebruikt hiervoor nog het oude logo en dito jingle. Moetoen is niet de eerste Vlaamse radiolegende die door Bollé wordt opgevist. Eerder gebeurde dat ook al met Antigoon in Antwerpen en Roeland in Gent.

    Pakket 93 Kampenhout 107.4 / Vilvoorde 105.7 Stadsradio
    Moetoen

     

    X-Ray FM

    De tweede nieuwkomer X-RAY, opgericht door voorzitter Bram Soete en secretaris Hannes Royens, bestaat reeds sinds maart 2004 zonder ooit erkend te zijn.  Ze deden mee met de erkenningsronde in 2004 voor lokaliteit Aalter, maar dat liep met een sisser af. Ondertussen werd de administratieve zetel verplaatst naar Izegem en nu hebben ze meer geluk want X-Ray werd erkend voor de frequentie 106.8 in Torhout.

    De eerste 35 erkenningen op Google maps.
    Minister Gatz erkent de eerste 35 lokale radio’s

    19-07-2017, 15:16 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RNK hoopt op extra zendbereik


    Stefan De Wilde in de studio van RNK. - Foto Wiggenraad
    Stefan De Wilde in de studio van RNK. - Foto Wiggenraad

    De toekomst van lokale radiozenders is onzeker door de invoering van de nieuwe frequentiepakketten. Eén van de oudste zenders in onze regio, Radio Noorderkempen, vreest volgend jaar een minder voordelig zendbereik te zullen hebben. "We hebben onze kandidatuur ingediend en hopen natuurlijk op de beste uitkomst." De zender mikt in 2018 op een extra zendfrequentie vanuit Beerse.

    DIRK VAN GORP

    Eind dit jaar vervallen alle radiovergunningen voor lokale radiozenders en zal het Vlaams departement Cultuur, Jeugd en Media nieuwe licenties toekennen. Daarvoor is minister Sven Gatz (Open Vld) bevoegd. Radiostations moeten om de zoveel jaar sowieso hun vergunning laten vernieuwen. Maar dit keer heeft Vlaanderen de procedure herzien en minister Sven Gatz zal frequentiepakketten toekennen aan de stations. Dat wil concreet zeggen dat een lokale zender bijvoorbeeld twee frequenties kan krijgen of geen enkele als de twee frequenties naar een andere zender zouden gaan. "Neem nu pakket 17, dat onze huidige frequentie 107.5 en dan 106.8 van Radio Actief omvat", verduidelijkt Stefan van Radio Noorderkempen. "Binnenkort worden de twee samengevoegd en bestaat de mogelijk dat één radiozender afvalt."

    35 jaar

    Radio Noorderkempen (RNK), die dit jaar zijn 35ste verjaardag viert, is één van de oudste lokale zenders in de Kempen. De radiomakers staan bekend als muziekkanaal en ze draaien de klok rond hedendaagse hits. Het levert hen gemiddeld 13.307 luisteraars per week op, waarvan elke luisteraar minstens twee uur luistert.

    RNK wil uiteraard ook na 2017 verdergaan met radiomaken en daarom heeft de lokale zender zich kandidaat gesteld voor verscheidene pakketten. De Oud-Turnhoutse zender diende een aanvraag in voor pakket 17 Arendonk en Oud-Turnhout, pakket 24 Oud-Turnhout en Beerse en pakket 94 Turnhout, Kasterlee en Ravels. "Egenlijk is pakket 24 het beste", meent Stefan. "De spreiding van die frequentiepakketten is niet altijd optimaal voor lokale radio's. Neem nu Oud-Turnhout en Arendonk. Er staat in beide gemeenten een mast die een zendbereik heeft van 12 kilometer. Maar die masten staan ongeveer 12 kilometer uit elkaar. Dus bereik je met het eerste pakket veel minder mensen. Omdat beide zendmasten elkaar overlappen."

    Drie kandidaten

    Het liefst wil de RNK-radioman pakket 24, waardoor hij een veel uitgebreider zendbereik heeft met interessante adverteerders. In Beerse zitten heel wat bedrijven, én nog meer potentiële luisteraars. "We mogen niet kiezen. Bovendien zijn er voor dat pakket drie kandidaten: TOS, OT en RNK", weet Stefan. "Het is afwachten wie het departement zal uitkiezen."

    Nog enkele maanden

    De aanvragen zijn intussen ingediend, maar de beslissing valt pas over enkele maanden. Zeker is al wel dat RNK niet langer alleen in Oud-Turnhout zou blijven. Als RNK pakket 24 krijgt, zendt het station vanaf 2018 uit op frequenties 106.2 en 107.8. En Noorderkempen zal dan ook een studio moeten openen in Beerse. "Een klein lokaal waar een soort van zendapparatuur instaat en een antenne om uit te zenden", verduidelijkt Stefan. "We zouden dan programma's blijven maken vanuit Oud-Turnhout, maar doorsturen en uitzenden in de gemeente Beerse. We hebben overigens al een optie genomen op een locatie in Beerse, maar we wachten eerst de beslissing van de cultuurminister af."



    bron:HLN

    19-07-2017, 12:16 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoe FM mag de komende 9 jaar blijven uitzenden


    Dirk Van Der Veken van Zoe FM is opgelucht dat er einde is gekomen aan de onzekerheid. - Klaas De Scheirder
    Dirk Van Der Veken van Zoe FM is opgelucht dat er einde is gekomen aan de onzekerheid. - Klaas De Scheirder

    Lokale radiozender Zoe FM uit Zoersel heeft uitstekend nieuws gekregen van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld). Zoe krijgt namelijk een nieuwe uitzendlicentie voor de komende negen jaar. "Dit is een opluchting. Nu kunnen we concreet werk maken van enkele plannen die we hadden", zegt Dirk Van Der Veken van Zoe.

    Minister Gatz is volop bezig met het radiolandschap te hertekenen. Van de 290 lokale radio's die er nu nog zijn in Vlaanderen zullen er vanaf 1 januari 2018 nog maar 123 hun frequentie kunnen behouden. Recent duidde de minister de eerste 35 zenders aan die in de ether kunnen blijven. Zoe FM - een zender die vooral muziek uit de tweede helft van vorige eeuw en streeknieuws brengt - is één van de gelukkigen.

    Betere ontvangst

    "We wisten dat we een sterk dossier hadden, maar het goede nieuws van het ministerie was toch nog altijd een opluchting", vertelt productmanager Dirk Van Der Veken. "Vanaf Nieuwjaar zenden we uit op 104.9 FM rond Halle-Zoersel en op 107.6 FM rond Brecht. Door de hervorming gaat op sommige plaatsen de ontvangst verbeteren. Voor ons komt er meteen ook een einde aan een periode van onzekerheid. Een aantal plannen en investeringen die we tot nu toe in de koelkast hadden zitten, kunnen we nu doordrukken. Zo komt er bijvoorbeeld aan de Ambachtslaan in Brecht een nieuw technisch filiaal."

    Verder gaat Zoe onder andere werk maken van de oprichting van twee extra themazenders, die weliswaar enkel online te beluisteren zullen zijn. "Zoe Vintage gaat vooral muziek uit de jaren '50 en '60 draaien, Zoe Eighties uit de jaren '80", legt Dirk Van Der Veken uit. "Zo hopen we nog meer luisteraars te kunnen bereiken en adverteerders te kunnen lokken." Zoe FM heeft vier voltijdse medewerkers in dienst en vijf op losse basis. De zender bestaat al sinds 1981 en is te beluisteren in heel de Voorkempen. (KDC)



    bron:HLN


    19-07-2017, 11:48 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evenementenzender herdenkt einde van de Engelse zeezenders


    Met een evenementenzender en een vijfdaagse beurs in Kortrijk herdenkt Miamigo40 het einde van de Engelse zeezenders, precies 50 jaar geleden.

    We zijn in volle zomerperiode en bij vele vijftigplussers duikt dan het zeezender-gevoel weer op.  2017 is trouwens een speciaal herdenkingsjaar voor de Engelse zenders, want 50 jaar geleden – op 14 augustus 1967 – maakte  de Britse wetgeving een einde aan de piratenradio’s die vanop zee uitzonden via de middengolf.

    Kent u nog de legendarische namen zoals Radio London en Caroline?

    Vlaanderen is deze Engelse zeepiraten niet vergeten. Vanaf woensdag 30 augustus tot en met zondag 3 september 2017 wordt in Taverne Bijenhof in deelgemeente Bissegem ( Kortrijk) een vijfdaags radio evenement georganiseerd onder de naam ‘London FM’. Het evenement is gericht op de Engelse zeezenders van 50 jaar geleden. Er wordt via een tijdelijke FM vergunning uitgezonden voor de regio Kortrijk op 97.8 MHz.  Daarnaast kan je al vanaf 1 augustus luisteren naar het station ‘LONDONFM’ via de webplayer van miamigo40.be, de organisator van deze vijfdaagse.

    Niet alleen luisteren, maar ook kijken

    Naast uitzendingen is er een zeezender beurs met schaalmodellen van zeeschepen. 2016-05-28-RadioDagGistel-004-1024x683Hans Hettelder, de specialist in deze materie, zal aanwezig zijn vanaf vrijdag 1 september met onder meer een replica van de MV Galaxy van Radio London (foto links). Verder krijg je ook studio apparatuur te zien zoals een Gates mixer (foto boven) en jinglemachines die in gebruik waren bij Radio London.

     Alle infohttp://miamigo40.be/nl/londonfm-news-2/

    19-07-2017, 08:58 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaamse Regulator Media trekt erkenningen in van twee radio’s


    De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de erkenningen van twee lokale radio’s ingetrokken: Radio Ham (uit het Limburgse Ham) en Kneistiradio (het vroegere Radio Paradijs uit het West-Vlaamse Knokke-Heist).

    De VRM kon moeilijk anders dan de erkenningen in te trekken omdat de rechtspersonen achter de radio ontbonden waren. De VZW Radio Ham had op 3 juli 2016 beslist  de vennootschap op eigen initiatief te ontbinden;  zo ook voor de VZW Reformat (Kneisti radio, het vroegere Radio Paradijs).

    Vermits de twee VZW’s geen verzoek gedaan hadden tot overdracht, kwamen de erkenningen (die in theorie nog liepen tot eind dit jaar) vroeger ten einde.

    Einde Kneistiradio

    KneistiPhilippe Maenhout, alias Bart Degraaf, van de Heistse lokale radio (Kneistiradio op 105.1 MHz) besliste als voorzitter van de vzw Reformat om op 3 mei 2017 in vereffening te gaan. In tegenstelling tot radio Ham – die al sinds eind vorig jaar vrijwillig gestopt was (link) – moest de Heistse zender maandagavond 17 juli verplicht uit de ether. Want de VRM had niet alleen de erkenning als lokale radio, maar ook de zendvergunning ingetrokken. De beslissing komt hard aan bij de luisteraars van de radio die sinds een viertal jaar uitzond als enige echte lokale radio voor Knokke-Heist en de opvolger was van Radio Paradijs.

    De etherstilte op de 105.1 MHz zal maar van tijdelijke aard zijn want vrijdag kon je hier al lezen dat VZW Magic erkend werd om vanaf 1 januari 2018 radio te gaan maken onder de naam Kunstradio via de frequenties 105.1 (Knokke-Heist) en 107.6 (Blankenberge).

    Pakket Lokaliteit en frequentie Naam VZW (radio)
    32 Blankenberge 107.6 / Knokke-Heist 105.1 Magic (Kustradio)

    Heropstart?

    De huidige Kneisti-medewerkers hadden na de faling van de VZW Reformat in mei beslist zelf een nieuw erkenningsdossier in te dienen en stelden zich kandidaat voor pakket 98 (met 1 frequentie 106.2 MHz voor Knokke-Heist). Het is nu nog wachten op een eventuele erkenning door het departement Media van de Vlaamse Overheid want er zijn momenteel twee ontvankelijke kandidaten voor het beoogde pakket.




    18-07-2017, 06:31 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Brouwer stopt dan toch


    Pedro De Smeijter en Eric De Temmerman zenden nog tot eind dit jaar uit. - Foto Ronny De Coster
    Pedro De Smeijter en Eric De Temmerman zenden nog tot eind dit jaar uit. - Foto Ronny De Coster

    De knoop is doorgehakt: Radio Brouwer in Oudenaarde stopt er eind dit jaar dan toch mee. "De stad heeft ons nog flink wat logistieke steun aangeboden, maar het zal tòch niet lukken. Voor amateurs als wij is het nieuwe frequentieplan van mediaminister Sven Gatz (Open Vld) de doodsteek. We trekken er met veel spijt de stekker uit", zegt Pedro De Smeijter.

    RONNY DE COSTER

    Vorig jaar vierde Radio Brouwer nog zijn 35ste verjaardag. Maar vandaag is de feeststemming halfweg de Volkegemberg compleet weg: de zwanenzang is ingezet: Brouwer haalt 2018 niet. In maart al sloegen de radiomakers alarm, nadat bekend raakte, dat de Vlaamse overheid onder de bevoegdheid van de Vlaamse minister voor Media Sven Gatz (Open Vld) een nieuw frequentieplan had uitgewerkt dat de

    uitzendvoorwaarden voor regionale radiostations reglementeert.

    In het plan is er sprake van zogenaamde 'frequentiepakketten'. Bepaalde radiostations mogen na de hernieuwing van hun zendvergunning gewoon verder doen, maar andere zenders worden verplicht om een groter zendgebied te bestrijken. Dat mogen ze niet doen door hun bestaande zendinstallatie op te drijven: ze zijn verplicht om in hun 'uitbreidingsgebied' een nieuwe zendmast te plaatsen.

    Voor Radio Brouwer betekent dat een zendmast bouwen aan de Hotond om Ronse en Kluisbergen te bestrijken. Geschatte kostprijs van die investering: 20.000 euro. "Dat geld hebben we niet en kunnen we ook niet verdienen met advertenties uit dat 'nieuwe' zendgebied. Radio Brouwer is geen bedrijf. Wij hebben geen mensen om reclame te ronselen, maar zijn pure amateurs. We worden verplicht tot een schaalvergroting die we helemaal niet willen en ook niet aankunnen", zegt voorzitter Pedro De Smeijter.

    Walburga

    Even leek het of de lokale radio tòch een doorstart zou nemen. Het stadsbestuur van Oudenaarde bood de zieltoegende radio flink wat steun aan.

    "Omdat we recent ook nog hadden te horen gekregen dat we ons radiohuis aan de Volkegemberg niet langer zouden kunnen gebruiken, wou de stad ons een ruimte in het Bisschoppenkwartier nabij de Sint-Walburgakerk ter beschikking stellen. En de Walburgatoren mochten we gebruiken om onze zendmast te installeren. We hebben dat even in overweging genomen, maar kwamen uiteindelijk toch tot het besef dat het niet zou lukken. Wij kunnen ons karakter van kleine, lokale radio niet veranderen. Die schaalvergroting zou financieel een gevaarlijk avontuur worden en bovendien, de ziel van de radio kan je niet veranderen. Het is beter dat we er de stekker uittrekken. Eind dit jaar is het gedaan. Jammer, want ons vijftien man sterke team had nog heel veel 'goesting' om verder te doen. Voor Oudenaarde. Maar de nieuwe wetgeving veegt ons van de kaart", besluit De Smeijter.



    bron:HLN

    17-07-2017, 21:48 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bart De Wever zette de ploat op


    Seniorenradio Minerva uit Antwerpen bestaat 35 jaar en hield op zondag 16 juli een speciaal marathonprogramma waarbij bekende Antwerpenaren een uur lang hun favoriete platen draaiden. Tussen 9 en 10 uur mocht burgemeester Bart De Wever zijn playlist presenteren.

    Bart de Wever kwam met de fiets naar het radiohuis van het jarige radiostation op Linkeroever om zijn favoriete ploaten aan en af te kondigen. “Ik heb er niet lang moeten over nadenken, het zal wel spontaan gaan zeker?”, liet hij aan het begin van zijn radio-uur bij Minerva weten aan de redactie van GVA.

    Franse chanson

    Wat zijn muzikale smaak betreft, veel Franstalige platen. De Wever vond het jammer dat de muziek in de taal van Molière in de verdrukking geraakt is. Op zijn lijstje Franse chansons ondermeer  van Gilbert Bécaud (L’important c’est la rose) en Joe Dassin (Et si tu n’existes pas).  Johny Cash (Hurt) is dan weer de muziek die de voorzitter van de grootste partij van Vlaanderen in de auto opzet als hij na een late – vaak niet goed verlopen – meeting van Brussel naar huis rijdt. Ook Queen en David Bowie (Under pressure) – twee iconen uit zijn jeugd die nu beide overleden zijn – ontbraken niet in zijn gelegenheidsprogramma.

    Het lijst van Bart bevatte een heel diverse muziekkeuze met nog werk van Billy Joel (Leningrad, de stad die hij in 1988 net voor de val van het Ijzeren Gordijn bezocht), Abba (Mama Mia), Rick Astley (Never gonna give you up)  en Tim van Wim De Craene dat op de doop van zijn oudste zoon gedraaid werd. Burgemeester De Wever kent zijn klassiekers want ook de Antwerpse Strangers ontbraken niet met ’t Strand van St. Anneke.

    Radio Minerva zendt uit via de hoog vermogen zender op 98.0 MHz en is samen met 3 andere radio’s kandidaat om ook na 1 januari 2018 via de huidige frequentie radio te blijven maken voor de 70.000 – voornamelijk oudere – luisteraars.

    Lees ook: http://www.gva.be/cnt/dmf20170714_02972117/deze-twaalf-antwerpenaren-draaien-morgen-plaatjes-voor-de-jarige-radio-minerva
    bron foto: GVA
     

    17-07-2017, 07:07 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gatz erkent eerste 35 lokale radio's
    Vlaams Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) heeft de eerste 35 lokale radio’s erkend. Zij kunnen nu bij de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) een zendvergunning aanvragen. Daarmee kunnen ze vanaf 1 januari 2018 uitzenden in het gebied waarvoor ze het frequentiepakket hebben verworven.

    Radio Tequila, Radio Gompel, Radio Mol, Stadsradio Halle, Kustradio, Trudo FM, Radio Zoe FM, VILLA BOTTA, Radio Beach, Radio Systeem, Radio VRD, Geel FM, GRK, Urgent.fm, ZRO, Victoria, Omroep Neteland, Radio Valencia, Grensland, Radio FM Gold, I.R.O., Radio Moetoen, Radio Monza, Radio Kompas, Westradio, Radio Maaskant, Jess FM, Melinda, T.R.O., VMI FM, Radio Paloma, Radio VRW, Radio Oost West, @FM en X-Ray FM: deze 35 lokale radio's kunnen bij de VRM een zendvergunning aanvragen om vanaf 1 januari uit te zenden, zo heeft minister Gatz bekendgemaakt.

    Daarmee zijn toch al enkele lokale radio's gerustgesteld. Minister Gatz werkt namelijk aan een hervorming van het radiolandschap. Vandaag bestaat het Vlaamse radiolandschap uit landelijke, ketenradio’s en lokale radio’s. Op 31 december 2017 lopen de radio zendvergunningen af en lokale radio’s moeten weer kandideren om een plekje in de ether te verwerven.

    Gatz broedt op een nieuw frequentieplan waarmee hij de vele lokale radio’s in Vlaanderen leefbaarder wil maken. Er zijn vandaag meer dan 290 lokale frequenties op de FM-band. Het is niet altijd makkelijk om als kleine radio met een klein lokaal doelpubliek voldoende reclame-inkomsten te halen om leefbaar te blijven.

    Daarom wil hij de lokale frequenties hergroeperen in frequentiepakketjes. Die kunnen een groter lokaal doelpubliek bedienen en breder reclame-inkomsten werven in dat grotere gebied. In totaal kwamen er 236 aanvraagdossiers binnen waarvan 222 voor lokale radio’s en 14 voor netwerkradio’s.

    “Het gaat om de lokale radio-omroepen die als enige kandidaat waren voor een welbepaald frequentiepakket", zegt Gatz over de eerste 35 zenders die hij heeft erkend. "Zij kunnen nu hun dossier voor de VRM klaarmaken en indienen om zo een zendvergunning te bekomen. Vanaf 1 januari 2018 kunnen radio’s met een zendvergunning de ether in.”

    De minister heeft in totaal 120 dagen de tijd om ook over de andere erkenningen een beslissing te nemen. Tegen het einde van dit jaar zou er duidelijkheid moeten zijn over alle dossiers.

    15-07-2017, 00:27 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minister Gatz erkent de eerste 35 lokale radio’s


    Minister Gatz heeft op vrijdag 14 juli 2017 de eerste 35 erkenningen als lokale radio-omroeporganisatie bij ministrieel besluit toegekend. Deze 35 radio’s  – ze waren de enige kandidaat voor het frequentiepakket – dienen nu contact op te nemen met de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) voor het aanvragen van een zendvergunning.

    Omdat de Vlaamse regulator voor de Media onmogelijk 124 dossiers kan verwerken op korte termijn, is beslist om de erkenningen in verschillende fases te laten verlopen.

    Gisteren schreven we reeds op deze blog over de 43 kandidaten die de enige kandidaat waren voor het aangevraagde pakket. 35 onder hen hadden geen andere aanvraag voor een ander lokale pakket ingediend. Zij worden nu al beloond – omdat ze niet gulzig waren om bijkomende pakketten te selecteren – met een erkenning. “Aan deze kandidaat-lokale radio-omroeporganisatie kan de erkenning nu reeds toegekend worden door de minister, gezien enerzijds het dossier ontvankelijk was en anderzijds een vergelijkende toets met andere kandidaat-omroepen overbodig was”, luidt het bij het departement CJM (cultuur, jeugd en media).

    Deze 35 radio-omroeporganisaties dienen nu contact op te nemen met de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) voor het aanvragen van een zendvergunning voor elke  frequentie uit het hen toegekende cluster.

    Bij individuele ministeriële besluiten worden de volgende erkenningen toegekend. De erkenning gaat in op 1 januari 2018.

    Pakket Lokaliteit Naam VZW (radio)
    6 Aalter 107.8 / Deinze 106.2 Jongeren en Muziek (Radio Tequila)
    22 Balen 105.6 Radio Gompel
    23 Balen 107.6 / Mol 105.2 Radio Mol
    25 Beersel 105.6 Stadsradio Halle
    32 Blankenberge 107.6 / Knokke-Heist 105.1 Magic (Kustradio)
    34 Borgloon 105.6 / Sint-Truiden 105.2 RST Actief (Trudo FM)
    38 Brecht 107.6 /   Zoersel 104.9 Omega (Radio Zoe FM)
    44 Brugge 106.4 / Torhout 107.9 VRT Houtland (Villa Botta)
    49 De Panne 107.6 / Nieuwpoort 106.1 Horizon (Radio Beach)
    52 Deinze 107.1 / Gent 105.7 Canteclaer (Radio Systeem)
    54 Diepenbeek 106.5 / Hasselt 106.1 VRD (Radio VRD)
    63 Geel 107.0 / Laakdal 107.8 Studio Mi-Amigo (Geel FM)
    65 Genk 107.4 GRK
    68 Gent 105.3 Urgent.fm
    70 Gent 107.3 / Zelzate 106.2 ZRO
    76 Halle 105.2 Radio Victoria
    86 Hoeilaart 105.8 / Overijse 107.8 Radio Liefkenshoek (Omroep Neteland)
    88 Hoogstraten 105.0 / Hoogstraten 105.8 Valencia
    89 Hoogstraten 105.4 Bahena (Grensland)
    90 Izegem 105.6 / Meulebeke 106.9 Amerika (FM Gold)
    91 Izegem 107.6 / Roeselare 107.2 Radio 2000 (IRO)
    93 Kampenhout 107.4 / Vilvoorde 105.7 Stadsradio Moetoen
    95 Kinrooi 106.5 / Maaseik 105.6 Radio Monza
    99 Koekelare 105.8 / Oostende 106.3 Kompas
    100 Koksijde 104.8 Radio West (Westradio)
    109 Maasmechelen 106.7 Scomiro (Radio Maaskant)
    110 Menen 89.9 Pallieter (Jess FM)
    111 Middelkerke 107.8 / Nieuwpoort 107.2 Melinda
    114 Oostkamp 105.7 / Torhout 107.5 Radio 2000 exclusief (TRO)
    115 Oostkamp 107.7 Verrassende Media Initiatieven (VMI FM)
    116 Ravels 106.0 Paloma
    119 Sint-Truiden 106.3 / Wellen 104.9 Wellen (Radio VRW)
    120 Tielt 106.5 / Wielsbeke 107.3 Molenland (Radio Oost West)
    123 Tongeren 106.6 AT-FM (@ fm)
    124 Torhout 106.8 X-RAY FM

    Minister van Media Gatz heeft in totaal 120 dagen (met verlenging van deze termijn tijdens de schorsingsperiode tussen 17 juli en 18 augustus 2017) de tijd om ook over de andere erkenningen een beslissing te nemen. Men verwacht voor het jaareinde alle dossiers afgerond te hebben.

    15-07-2017, 00:15 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    13-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontvankelijke kandidaten gekend

    Vandaag werden de ontvankelijke kandidaten voor een erkenning als lokale radio-omroeporganisatie en netwerkradio op de hoogte gebracht. Nu al blijkt dat sommigen zich vergist hebben en een verkeerde kavel hebben aangevraagd. Enkele kavels hebben geen kandidaat. Aan de andere kant zijn er kandidaten die als enige kandidaat zijn voor een kavel. Die zijn al zeker van hun plaatsje op FM vanaf 1 januari 2018. De overigen moeten wachten tot half december. Hier is de lijst: ontvankelijke kandidaten

    13-07-2017, 19:12 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontvankelijke kandidaten gekend


    De ontvankelijke kandidaten voor een erkenning als lokale en netwerk radio zijn vandaag via een aangetekend schrijven op de hoogte gebracht.

    Conform het procedurebesluit heeft minister Gatz, bevoegd voor media, vandaag 13 juli (net binnen de 30 dagen na het verstrijken van de datum om een dossier in te dienen) een aangetekende brief verstuurd naar alle kandidaten die een erkenningsdossier ingediend hebben.

    Radio’s die straks in de brief vaststellen dat ze de enige kandidaat zijn voor hun ingediend pakket, kunnen zich alvast beginnen voorbereiden op het nieuwe plan dat ingaat op 1 januari 2018. Voor de anderen – meerdere kandidaten voor een pakket – moet de administratie media de concurrerende dossiers nog extra analyseren en binnen de  vier maanden een winnaar aanduiden.

    Aan alle ontvankelijke kandidaten: alvast proficiat!

    I. Kandidaten Lokale radio

    Van de 124 beschikbare frequentiepakketten uit het nieuwe plan zijn er 43 ontvankelijke kandidaten die de enige waren in de lokaliteit. Zij kunnen een rustig verlof tegemoet gaan want zijn in principe al zeker van hun erkenning.  Voor de andere 81 pakketten zal pas binnen vier maanden een beslissing vallen nadat de kandidaten uitvoerig gewikt en gewogen werden aan de hand van de aanvullende kwalificatiecriteria van het ingediende dossier.

    5 kandidaten voor 1 pakket

    Bepaalde clusters zijn erg in trek zoals pakket 53 (Dendermonde 106.3 /  Hamme 105.2 ) waar maar liefst vijf radio’s meedingen: Libert, Impact, Orlando, RBS, ’t Ros en Weekend.

    Daarnaast is het ook spannend voor pakket 8 (Aarschot 107.2/ Heist op-den-Berg 106.1/ Hulshout 106.5 ) waar er 4 gegadigden zijn: B.O.R Begijnendijk (stadsradio Aarschot), RGR (Hulshout), Christina (Heist op den berg) en Radio Flash (Hove).  Ook pakket 11 (Antwerpen 98.0 met hoog vermogen) viel in de smaak van vier zenders: BG Consulting (Bollé), de huidige gebruiker Minerva, Radio Centraal en Radio Works. Net als pakket 108 (Londerzeel 105.3 /  Opwijk 87.8 ) waar Radio Enjoy, Sint-Jan, Tamara en Trod zich kandidaat stelden.

    Ook het pakket 105 in Leuven (106.0) is in trek. Naast de huidige titularis, de studentenradio Scorpio, zijn E-Media, RGR en Radio Uilenspiegel geïnteresserd.

    Ook spannend wordt het voor pakket 82  (Herentals 105.0 /  Kasterlee 105.9 / Lille 107.3) waar er vier partijen lokale radio willen maken: BOR Begijnendijk (Stadsradio), Kempen FM, Radio Capitool, Radio Lichtaart.

    Nog even op jullie tanden bijten!

    5 pakketten zonder kandidaat in provincie Antwerpen

    Van de 124 beschikbare frequentiepakketten zijn er 13 pakketten waarvoor geen interesse was en/of geen ontvankelijke kandidaten waren. Daartussen twee laag- vermogen zenders in Antwerpen  en 2 clusters in de Antwerpse Kempen. Het zal stil worden in Antwerpen. Voorlopig ook geen kandidaten voor 2 lokale radio’s in Brugge.

    Pakketten zonder kandidaat

    • Pakket 5: Aalter 107.4
    • Pakket 12: Antwerpen 105.4  (waarschijnlijk schrok men van de krachtige 10 Wat zender)
    • Pakket 14: Antwerpen 107.0  (het zal stil worden in de stad van Bart)
    • Pakket 43: Brugge 106.0
    • Pakket 45: Brugge 107.3
    • Pakket 51:  Deinze 105.1 /  Gavere 107.9 /  Nazareth 107.5
    • Pakket 57: Diksmuide 107.3 /  Kortemark 106.6
    • Pakket 60: Essen 105.5 /   Wuustwezel 107.2
    • Pakket 61: Essen 107.5/  Kalmthout 107.9 /  Wuustwezel 106.1
    • Pakket 62:  Evergem 106.9 /  Waarschoot 105.6
    • Pakket 84: Herentals 107.7 / Herenthout 107.4
    • Pakket 101: Kortrijk 105.3 / Menen 107.1
    • Pakket 113: Oostkamp  104.9

     

    II. Kandidaten voor netwerkradio

    Bij de kandidaten voor netwerkradio zijn er geen grote verrassingen: Stadsradio Vlaanderen van Geert Bollé en Club FM van Christophe Moens moeten het voor het generalistisch pakket (netwerk radio 1) opnemen tegen zware concurrent SBS. Geen Topradio bij de kandidaten van pakket 1: Bruno Heyndrickx kiest voor pakket 3. Bij netwerk 2 (Nederlandstalig) ook drie kandidaten: Family, Ment en VBRO. Ook radio Maria doet nog volop mee en stelt zich kandidaat voor pakket 3 en 4. En de dolfijn van Radio Contact duikt terug op bij Pakket 3.
    Een overzicht:

    Pakket 1 (generalistisch)

    • BG Consulting  (Stadsradio Vlaanderen)
    • Radio Club FM
    • SBS Media Belgium

    Pakket 2 (Vlaams/Nederlandstalig)

    • Familyradio
    • Ment
    • VBRO

    Pakket 3 (ander)

    • BG  Consulting (Stadsradio Vlaanderen)
    • CFM (Hit FM)
    • Top Radio
    • Radio Contact
    • Radio Maria

    Pakket 4 (ander)

    • BG Consulting (Stadsradio Vlaanderen)
    • Radio Club FM
    • Radio Maria

    13-07-2017, 19:05 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waalse vergunningen verlengd



    In Wallonië zijn de vergunningen van alle commerciële radio’s voor onbepaalde tijd verlengd. De huidige vergunningen werden in 2008 uitgereikt en zouden normaal op 20 juli aflopen. Deze verlenging komt er omdat het nieuw frequentieplan voor Wallonië niet klaar is. Een concrete termijn is er nu niet. In de vergunningen staat dat ze geldig zijn tot een dag voor de toekenning van de nieuwe vergunningen. Er is nog werk aan de winkel, want er moet nog een besluit genomen worden hoeveel FM-vergunningen één mediaconcern mag bezitten en hoe samenwerkingen met andere stations vormgegeven moeten  worden. Ook moet er nog een besluit worden genomen over een eventuele koppeling met DAB+ en hoe de resterende capaciteit verdeeld kan worden. Commerciële radiostations in Wallonië kunnen nu nog niet uitzenden via DAB+. Er is slechts één DAB+net in gebruik en deze is in handen van de publieke omroep RTBF. Hierop mogen, met uitzondering van korte testperiodes, geen commerciële radiostations uitzenden




    12-07-2017, 14:42 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    11-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het nieuwe frequentieplan klaar voor de gemeentefusies?


    Nu dat het aantal Vlaamse gemeenten dat vrijwillig fuseert aan het stijgen is, wilden wij wel eens weten hoe het zit in het nieuwe frequentieplan. Zal de nieuwe grotere fusiegemeente wel behoorlijk door een lokale zender kunnen bediend worden? 

    Het aantal  fusiedossiers van Vlaamse gemeenten in de pijplijn stijgt. Gisteren gaven Deinze en Nevele te kennen te willen fuseren. Als de fusie doorgaat wordt de nieuwe gemeente de tweede grootste van Oost-Vlaanderen, goed voor 43.000 inwoners. Dat het nieuwe frequentieplan (nog) geen rekening houdt met de reeds bevestigde en de gemaakte intenties tot  fuseren, is logisch. Het frequentieplan is intussen meer dan een half jaar oud terwijl de fusiegespreken nog volop bezig zijn. Toch kan het nuttig zijn te kijken welke lokale radiopakketten het beste luistercomfort geven in de nieuwe fusiegemeenten.

    Deinze-Nevele

    Frequentiepakket 6 bevat naast een zender in Deinze (106.2), ook een frequentie in Aalter ( 107.8). Met deze cluster kan je de nieuwe fusiegemeente Deinze/Nevele vrij goed bedienen.

    Ook pakket 51 heeft een frequentie in Deinze  (105.1), alsook zenders in Gavere (1079,9) en Nazareth (107.5).  Minpuntje, deze laatste twee zullen in huidige gemeente Nevele niet behoorlijk te ontvangen zijn.

    In pakket  52 zit Deinze (107.1) naast de grote Gentse broer 105.7.  Als men de 105.7 zover mogelijk naar het westen plaats, moet het mogelijk zijn om storingsvrij Nevele te bereiken, anders niet. Al vermoeden we dat als je moet kiezen tussen Nevele of de stad Gent, de keuze snel gemaakt zal zijn.

    Conclusie: enkel cluster 6 is future proof in het licht van de nakende gemeentefusie en kan zich vanaf 2019 profileren als dé zender van de nieuwe gemeente, ook al staat de steunzender niet in Nevele maar in buurdorp Aalter.

    Aalter-Knesselare

    Aalter_klEind mei hadden de gemeenteraden van Aalter en Knesselare ook al hun fusie goedgekeurd. Wat geeft dit op lokaal FM vlak?

    Het pakket 3 met de hoogvermogen- zender Aalter (1000 Watt op 104.7), Eeklo (106.3) en Maldegem is het beste pakket om in het nieuwe Aalter van Crembo beluisterbaar te zijn.

    Maar ook pakket 4 (Aalter en Tielt) en pakket 5 (Aalter 107,4) maken een kans alhoewel de 107.4 in het nieuwe plan nog maar 30 in plaats van 100 Watt mag uitzenden.

    Conclusie: ook hier is er een lokale zender die zowel in Aalter als in Knesselare zal te ontvangen zijn.

    Limburg

    We maken een sprong naar het oosten. oudsberbergenIn Limburg gaan Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek fuseren tot Oudsbergen. Welke radio zal in de grootste – qua oppervlakte – gemeente van Limburg te ontvangen zijn?

    Pakket 79 bestaande uit een frequentie in Hechtel-Eksel (107.3), Meeuwen (106.3) en Peer (106.6) kan vanaf 2019 de nieuwe fusiegemeente het best bedienen met de zender van Meeuwen-Gruitrode.

    We blijven nog even in de bronsgroene provincie want ook Overpelt (15.000 inwoners) en Neerpelt (17.000) gaan samen.

    Pakket 80 met Hechtel-Heksel (107.7) en Lommel (106.5) is niet meest ideale huwelijk om de nieuwe fusiegemeente Neerpelt/Overpelt te bedienen. Maar gezien er noch in Neerpelt, noch in Overpelt in het nieuwe frequentieplan een zender voorzien is, moet men roeien met de riemen die men heeft.

    Antwerpen

    We eindigen dit rondje fusies in de provincie Antwerpen, waar  Sint-Amands als kleine gemeente met 8.000 inwoners om financiële redenen een fusie aangaat met buurgemeente Puurs.

    Pakket 35 heeft een frequentie  in Bornem (107.6) en Willebroek (104.9) en heeft daardoor de beste ontvangst in de nieuwe fusiegemeente.

    Besluit: Ook al vertikte de Vlaamse Administratie voor de Media om als voorbereiding van het nieuwe frequentieplan een deftige socio-economische studie te toen om de meest optimale clusters samen te stellen, lijkt het toch mee te vallen in de vijf concrete gemeentefusies. Er zal in de nieuwe gemeente ten minste één lokale radio te beluisteren zijn. Dat is goed nieuws voor de burgemeesters, want zoals geweten werkt een lokale radio verbindend naar de gemeenschap.

    Dat er nog veel fusies uit de lucht gaan vallen, is weinig waarschijnlijk, want de deadline is bijna in zicht.  Stel je voor: nog in extremis een wijziging moeten doorvoeren aan het frequentieplan omdat er geen enkele lokale radio in de nieuwe fusiegemeente deftig te ontvangen zou zijn. En 9 jaar moeten wachten op een nieuw plan?

    11-07-2017, 21:26 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    07-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Victoria uit Halle heeft eigen app


    De Halse radiozender Radio Victoria (105.2 MHz) lanceerde een eigen (gratis) app. Daarmee kan iedereen – zowel in de streek van Halle en het Pajottenland als daarbuiten – de lokale zender beluisteren.

    “Bedoeling van onze eigen app is voornamelijk om naar de livestream te luisteren”, zegt Eddy Cordeyn van Radio Victoria. “Zo moet men geen gebruik meer maken van tuneIn of websites als belgiefm of andere externe apps.”

    Maar de Victoria app doet meer dan dat. “Je kan ook meteen de laatste facebook berichten van de radio raadplegen en je krijgt meldingen bij speciale uitzendingen. Radio Victoria zet in op live-uitzendingen en lokaal nieuws en dank zij de nieuwe app kunnen we nog beter onze luisteraars bereiken. Daarnaast geeft de app het laatst gedraaide nummer weer en kan je makkelijker meedoen met wedstrijden”, besluit Eddy.

    De app is zowel beschikbaar voor iPhone als voor Android. Men maakt gebruik van de basisontwikkeling van Nobex, terwijl de verdere aanpassingen in eigen beheer worden uitgevoerd.

    07-07-2017, 08:47 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    06-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Meteor wil terug echte Tieltse stadszender zijn


    Radio Meteor wil terug echte Tieltse stadszender zijn


    TIELT - 

    Johan Laroy (53) heeft grootse plannen met zijn internetradio Radio Meteor. Vanaf volgend jaar hoopt hij permanent in de ether te zijn en zo uit te groeien tot een volwaardige regionale zender voor zowel Tielt als Aalter.

    Radio Meteor, het geesteskind van Johan Laroy (53), heeft een dossier ingediend om vanaf volgend jaar op de frequentie 105.8 in Tielt en 105.0 in Aalter te mogen uitzenden. De radio startte in de jaren tachtig nog als een beruchte piraatzender in Aalter en bleef er tot de eeuwwisseling actief. 

    Sinds 2015 is de zender als internetradio weer actief voor Aalter en Tielt. Johan Laroy woont al tien jaar in de Europastad. “Sindsdien mochten we als evenementenradio al enkele dagen in de ether zijn”, zegt Johan. “Het kietelt om opnieuw permanent uit te zenden. De antennesites liggen al vast en we zijn in het bezit van alle benodigde apparatuur. De internetradio draait goed, maar je hebt veel minder luisteraars dan via de traditionele radio. Toch geloof ik dat internetradio de toekomst is, alleen moeten nog heel veel mensen de weg vinden naar deze radiozenders.”

    Als de vergunning goedgekeurd wordt, wil Johan van Meteor graag een volwaardige stadszender maken in Tielt en Aalter. “Ik voel dat mensen behoefte hebben aan een echte regionale stadsradio. Ik heb veel respect voor Radio Molenland bijvoorbeeld, maar die zendt voornamelijk uit vanuit Wingene. Ik heb mijn studio hier in Tielt, wat het toch iets specialer maakt”, zegt Johan. Hij hoopt vanaf 1 januari 2018 al in de ether te gaan.

    Europafeesten

    De radiozender kocht vorig jaar een mobiele studio aan waarmee ze op verschillende evenementen aanwezig wil zijn. Zo stond ze al op de TAC-rally en zal ze voor de tweede maal uitzenden vanop de Tieltse Europafeesten. In de Bruggestraat zal de mobiele radiostudio een aantal bekende artiesten over de vloer krijgen onder wie de groep Ertebrekers, Pat Krimson en Soulsisters. 

    Aan de mobiele studio zal ook het ‘Koen Crucke'-terras te vinden zijn. Dat werd vorige week door de gelijknamige acteur ingewijd. Tijdens de Tieltse Feesten wordt er uitgezonden van nu vrijdag om 10 uur tot en met zondag om 22 uur. Van 10 tot 16 juli gaan de uitzendingen verder vanuit de studio in de Montevalstraat in Tielt. Tijdens die periode is de radio te beluisteren via 99.6 FM.



    bron:HET NIEUWSBLAD

    06-07-2017, 17:50 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luisteraar Radio 2 West-Vlaanderen klaagt over slechte ontvangst


    Willy Twiesselmann  uit Roeselare is een trouwe luisteraar van Radio 2. Tot eind vorig jaar kon hij via de frequentie 100.1 MHz perfect luisteren naar de grootste radio van Vlaanderen die via de krachtige 50 000 Watt zender vanuit Egem de programma’s verdeelt voor West-Vlaanderen.

    “Maar sinds de verhuis van Egem naar Roeselare, stoort Radio Nostalgie de ontvangst van Radio 2 West-Vlaanderen”, vertelt Willy aan onze weblog ‘lokaleradioinvlaanderen‘. Radio Nostalgie zond vroeger uit vanop de 300-meters hoge mast in Pittem (Egem) met een vermogen van 3.000 Watt (98.2 MHz). Eind vorig jaar kreeg de commerciële omroep de toestemming om hun zender 15 kilometer te verhuizen naar Roeselare met een verhoging van het zendvermogen naar 15.000 Watt.

    “Ik heb de Vlaamse Regulator voor de Media over de storing ingelicht en ze hebben een peiling uitgevoerd”, gaat Willy verder. “De technicus gaf toe dat het signaal van Nostalgie sterk doorkwam –  de zendmast van Nostalgie staat op 3 kilometer  –  maar alles lag binnen het wettelijke.”  Volgens Willy is Radio 2 West-Vlaanderen in de streek van Roeselare te zwak te ontvangen. Heeft hij een punt?

    Daarom raadpleegden we het technisch verslag van de Vlaamse Regulator.  Uit de gemaakte bandscan (zie onderstaande grafiek) in  Willy’s straat (Jules Lagaelaan) lezen we af dat de veldsterkte van Nostalgie daar 85 dbµV bedraagt. Een meer dan pittig signaal, maar niet onlogisch gezien de korte afstand tussen de zendmast van Nostalgie aan de Meensesteenweg en de woonst van de klager.  Op diezelfde scan is ook de sterkte van Radio2 te zien: 50 dbµV, niet bepaald een comfortabel signaal voor een stad. En dan te weten dat Radio 2 met 50.000 Watt (rondstralend) uitzendt vanuit Egem, 15 kilometer verderop; de sterkte zou toch minstens 65 dBµV moeten zijn.

    bandscan_roeselare
    Grafiek: bandscan Roeselare (bron: Vlaamse Regulator voor de Media)

     

    “Luister Radio2 via TV”

    Een mogelijke verklaring voor de slechte ontvangst kan het gebruikte isolatiemateriaal van het appartementsgebouw zijn, slechte selectiviteit van het radiotoestel, het hoge uitzendvermogen van Nostalgie dat, ondanks de perfect wettelijk afgeregelde zender, het ontvangsttoestel van Willy negatief beïnvloedt, ….  Volstaat een scheiding van 1.9 MHz tussen Radio 2 en Nostalgie dan niet meer sinds de verhuis van Nostalgie naar Roeselare?  Niemand heeft voorlopig een oplossing. De technicus raadde aan om dan maar via de TV naar Radio 2 te luisteren.  “Ik hoop dat daar ooit eens iets wordt aan verholpen, maar veel geloof heb ik er niet in”, aldus Willy.

    De heer Twiesselman gaat nu een rondvraag doen bij buren om te weten te komen of die ook met hetzelfde probleem kampen. “Indien er ook anderen soortgelijke klacht hebben, mogen ze mij daarover contacteren, samen kunnen we misschien iets in beweging brengen”, klinkt het.  Je kan Willy bereiken via willy.twiesselmann at skynet.be.

    Of Willy intussen de goede raad van de technicus van de Vlaamse Regulator – via TV naar Radio 2 luisteren – opvolgt, weet ik jullie na mijn volgend gesprek te vertellen. Niet alleen West-Vlaanderen maar elke provinciale zender van Radio 2 is perfect digitaal te ontvangen via de Proximus decoder vanaf radiokanaal 801 en volgende.

    Tot slot een bedenking bij de ‘slechte’ ontvangst van Radio 2. Hoeveel lokale radio’s sukkelen niet met dit probleem? Op een goeie 4 à 5 kilometer van de zendmast zakt de veldsterkte van laagvermogen zenders als een pudding in elkaar en zien we waarden tussen 50 en 60 dbµV, wat misschien wel kan volstaan voor een landelijke omgeving, maar wat te weinig is in een stad zeker met hoogbouw. Oplossing: antennes hoger plaatsen in de mast (met risico dat je vermogen moet minderen), mast verhuizen naar een betere locatie, (in het geniep) een kleine steunzender op  dezelfde frequentie – synchroon- laten meedraaien, ….  Of misschien FM toch verlaten en heil zoeken in DAB+ of nieuwere technologieën via 5G



    05-07-2017, 09:00 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    03-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kom jij ons team versterken?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    03-07-2017, 20:38 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zommerzoe



    En jawel, 1 juli : vanaf vandaag zijn we er weer aan begonnen : de Zomerzoe.

    Bijlagen:
    IMG_2273.JPG (16.9 KB)   

    01-07-2017, 17:08 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    30-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe videoreeks op GvA: ontdek de nooit vertelde verhalen achter het fenomeen Radio Minerva

     

     Gazet van Antwerpen neemt je deze zomer mee achter de schermen van het fenomeen Radio Minerva. Wie zit er achter de micro, de knoppen, de draaitafels en … de bingo-tafels? Ontdek de nooit vertelde verhalen van Radio Minerva in onze negendelige videoreeks ‘Grijsgedraaid’. Elke week op vrijdag kan je een nieuwe aflevering bekijken op gva.be. 

    We beginnen deze reeks met het best beluisterde programma: Radio Minerva Service, elke dinsdagochtend van 10 uur tot 12 uur. Luisteraars kunnen in dit programma koopjes aanbieden. Deze worden met een kwinkslag en in het Antwerps aan elkaar gepraat door Eddy Van Balder en Jan Van Dam. De telefoon wordt opgenomen door Siene, de echtgenote van Eddy.

    Het programma werd bekend bij het grote publiek toen het gepresenteerd werd door Swa Theuns. Hij is met tegenzin moeten stoppen omdat zijn gezondheid het niet meer toeliet. Met pijn in het hart luistert hij nog iedere dinsdagochtend naar zijn programma.

    Bijlagen:
    http://www.gva.be/tag/radio-minerva   

    30-06-2017, 22:51 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog niet veel schot in digitalisering radiolandschap


    Pas in het najaar komt het Nederlandse consultancy bureau Jacky B met haar tussentijds rapport over de digitalisering van radio in Vlaanderen. Intussen bestuderen zij het gebruik van het frequentieblok 11A, de nog niet toegekende frequentieblokken 5A en 5D en de frequenties van de VRT voor DAB+ (Digital Audio Broadcasting), de digitale opvolger van FM.

    Volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (CD&V) wilde van media minister Sven Gatz (Open VLD) weten welke stappen er al genomen zijn om het radiolandschap in Vlaanderen te digitaliseren naar DAB+. Ze stelde hierover vandaag een vraag tot uitleg in de commissie Media. Conclusie: er is nog niet veel concreets en we staan nog nergens. Maar gezien dit misschien iets te kort door de bocht is, vind je hieronder het uitgebreide antwoord van de minister.

    Minister Gatz heeft een consultancy opdracht toegekend aan het bureau Jacky B. uit Amsterdam, het samenwerkingsverband tussen Jacqueline Bierhorst en Roel Schiphorst. Hun taak bestaat uit het geven van advies en het gradueel uitwerken van een plan om tot een succesvolle lancering van DAB+ te komen in 2018. Zo zouden er een aantal potentiële werkscenario’s geschetst zijn qua DAB+-dekking en een mogelijke invulling van de DAB+-multiplexen. Daarnaast heeft het consultancybureau Jacky B. ook nog bijkomende gespreksrondes gehad met diverse stakeholders.

    Technisch scenario uitwerken

    “Eerst dient een technisch scenario verder te worden uitgewerkt dat op relatief korte termijn haalbaar is, rekening houdend met de frequentievoorraad die Vlaanderen momenteel bezit voor DAB+ en een aantal randvoorwaarden, zoals de licentie van netwerkoperator Norkring die nog tot juni 2024 loopt. Bovendien komt het er niet enkel op neer om zomaar bepaalde dingen te lanceren. Dat moet ook goed worden onderbouwd”, motiveerde minister Gatz.

    Intussen is het wachten op een tussentijds rapport van dat Hollandse consultancy bureau. Gatz had gehoopt op een eerste gevalideerd  rapport voor de zomer, maar dat komt er nu pas ten vroegste in het najaar.

    Capaciteit frequentieblokken 11A, 5A en 5D

    “Wat het in kaart brengen van de huidige en toekomstige capaciteit betreft, met onder meer het gebruik van het frequentieblok 11A, dat op dit ogenblik onder licentie van Norkring is, van de nog niet toegekende frequentieblokken 5A en 5D en van de frequenties van de VRT voor DAB+, is er op de diverse multiplexen fijnmazig gekeken naar wat die capaciteit kan inhouden. Hoeveel is er gevuld, hoeveel nog beschikbaar? Wat zijn het aantal DAB+-kanalen, aan hoeveel kilobits per seconde er kan worden uitgezonden, enz…  Zowel de dekking in het huidige plan als in het potentiële scenario voor de multiplexen wordt verder bekeken”, legde de mediaminister uit.

    Binnen het huidige wettelijk kader, mogen radio-omroeporganisaties nu al hun omroepprogramma’s verspreiden via operator Norkring, die in Vlaanderen de digitale etheromroepfrequenties heeft verworven.  “Met het nieuwe radiodecreet hebben we de verplichting ingebouwd voor de landelijke radio-omroeporganisaties  om vanaf 1 september 2018 uit te zenden in DAB+. Een ander element is de mogelijkheid voor de Vlaamse Regering om in de toekomst de datum te bepalen van de verplichting voor netwerkomroeporganisaties om ook in DAB+ uit te zenden”, zei Sven Gatz.

    De nieuwe netwerkradio’s worden dus niet verplicht om op DAB+ uit te zenden? Ooit had ik nochtans andere dingen gehoord.

    Automobielindustrie mee betrekken

    Gatz voegde er ook aan toe dat, als spelers zoals een Q of Nostalgie elkaar vinden in de onderhandelingen over DAB+ en samen het technisch scenario vastleggen, hij niet zal tussenkomen. In het andere geval zal dat wel nodig zijn.

    “Als het technisch scenario vastgelegd is, gaan we rond de tafel zitten en kijken naar de bereidheid voor een ‘memory of understanding’ tussen de omroepen. Die memorie zal gaan over samenwerking op het gebied van marketing en communicatie en ten bate van de consumentenvoorlichting. Dan kan er een gezamenlijk plan van aanpak worden vastgelegd met een doorkijk op lange termijn, verder dan 2018. We zullen de automobielindustrie – zowel het bestaande als het nieuwe wagenpark – mee in het gesprek betrekken alsook de distributiesector  om ervoor te zorgen dat er voldoende DAB ontvangsttoestellen op de markt komen.”

    De minister repte met geen woord over het gebruik van DAB+ voor lokale radio. Evenmin waagde hij zich aan een voorspelling wat er kan gebeuren als ketenradio’s die vandaag al op DAB+ uitzenden (vb. Family, Maria) wegens het niet binnenhalen van een FM licentie door geldgebrek hun uitzendingen – als promotor van DAB+ – zouden moeten staken.
    Laat ons één ding niet vergeten: zonder Club Fm, Family en andere ketenradio’s zou het maar een saaie boel zijn op de Vlaamse DAB+ want de landelijke zenders zijn niet wild enthousiast.  Misschien dat het de DAB+ pioniers wat extra punten oplevert in hun ingediend erkenningsdossier.

    Wil DAB+ echt een succes worden in Vlaanderen, dan moet het aanbod aan zenders dringend omhoog. De verplichting van de Vlaamse regering om vanaf 1 september 2018 de nationale spelers digitaal te laten uitzenden, is de eerste stap in die richting.


    30-06-2017, 19:01 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Molenland wil uitbreiden


    Eric Verhenne (rechts onderaan) en zijn radioteam. - Foto Jan Gruyaert
    Eric Verhenne (rechts onderaan) en zijn radioteam. - Foto Jan Gruyaert

    In het nieuwe frequentieplan voor lokale radiozenders is er enkel nog plaats voor 'frequentiepakketten'. Radio Molenland FM heeft een aanvraag ingediend voor de regio Tielt, maar in datzelfde pakket neemt ze ook de oude frequentie van Club FM uit Wielsbeke en Waregem over. Als dat wordt goedgekeurd, dan volgt een naamsverandering naar Radio Oost West.

    VALENTIJN DUMOULEIN

    In het nieuwe plan is er geen plaats meer voor ketenradio's als Topradio, Club FM of Family Radio. In de loop der jaren verzamelden die zenders frequenties van lokale radio's die ermee ophielden, waardoor ze in een groter gebied te horen waren zonder dat ze toegespitst waren op een lokaal doelpubliek. Om lokale radio's wél nog een toekomst te geven, hergroepeert minister Gatz sommige frequenties voortaan in pakketten om hen op die manier een groter bereik en in principe dus een grotere commerciële slagkracht te geven.

    Radio Molenland FM, dat uitzendt vanuit Wingene en de ruime regio rond Tielt bereikt, heeft een aanvraag ingediend voor frequentiepakket 120. "Het gaat hier over onze huidige frequentie 106.6 FM in Tielt, maar ook over 107.3 FM in Wielsbeke/Waregem, waar op vandaag nog Club FM zit", vertelt voorzitter Eric Verhenne.

    Nieuwe naam

    "Gezien zij in het nieuwe plan niet meer verder mogen doen, komt die frequentie vrij. Bij erkenning dient hetzelfde signaal tezelfdertijd uitgezonden te worden op beide frequenties. Op die manier zou het uitzendgebied zich situeren vanaf Aalter tot en met de streek van Waregem. Een strook die zich geografisch ruwweg situeert in het oostelijke deel van West-Vlaanderen. We kiezen dan ook voor de nieuwe naam Radio Oost West. Molenland FM was niet langer houdbaar omdat die maar een deel van het zendgebied zou weergeven.

    De ligging van de studio blijft eveneens in Wingene, maar krijgen we erkenning, dan zullen we ook een fysieke locatie in Wielsbeke inpalmen.

    Op vandaag is Club FM er nog gehuisvest op de Markt, maar in feite gaat het om een doorstuurstation. Mogelijk nemen we die locatie over, maar evengoed zoeken we nog een nieuwe stek. Voorwaarde is wel dat we dus ook regionieuws uit Waregem en omstreken zullen moeten aanbieden, maar dat is geen probleem."

    Alle erkenningsaanvragen zijn ondertussen binnen.

    Tegen half juli weten de zenders of hun aanvraag ontvankelijk is en of er al dan niet kapers op de kust zijn voor dezelfde frequentie.



    Bron:HLN

    30-06-2017, 18:59 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herbert Bruynseels slaat nieuwe weg in na acht jaar bij Joe



    Zonder veel tamtam heeft Herbert Bruynseels (55) zondag de deur van Joe na acht jaar dichtgetrokken. Hij verlaat de zender op eigen initiatief en gaat aan de slag bij Adventech in Zaventem, een bedrijf dat gespecialiseerd is in 4x4 voertuigen en reizen met 4x4’s. “Het aanbod is te mooi om af te slaan. Ik ben 55, ik moet het nu doen, niet over tien of vijftien jaar.”


    Bruynseels was in 1988 de eerste presentator van het legendarische De Afrekening op Studio Brussel. Hij werkte ook jarenlang voor VTM. En toen Joe FM in 2009 startte, was de presentator erbij. Hij kwam van Q-Music, dat hij in 2001 had helpen opstarten.

    Door tdl

    28-06-2017, 23:07 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Scorpio verzamelde bijna 2000 handtekeningen


    Bij de meeste lokale radio’s  is het etherstilte wat betreft de communicatie voor welk pakket(ten) men zich kandidaat stelde. Dus moeten we nog drie weken geduld oefenen om meer te weten te komen,  tot media minister Gatz de lijst bekend maakt van alle ontvankelijke dossiers. Af en toe komt een radio toch (eerder) uit de kast.

    Het indienen van een erkenningsdossier was ook voor radio Scorpio (106.0 MHz Leuven) de laatste weken een cruciaal gebeuren. Want als de Leuvense studentenzender deze erkenning niet binnenhaalt, zou dat het einde betekenen van één van de laatste niet-commerciële radio’s in Vlaanderen. Dan verdwijnt Radio Scorpio na 37 jaar uitzenden. Scorpio is één van de oudste vrije radiozenders van België – eerste uitzending dateert van 18 augustus 1979 – die vandaag nog in de ether is.

    Steunbetuigingen

    De studentradio liet weten dat ze een lijvig dossier indienden om de erkenning binnen te halen voor één van de twee overblijvende frequenties.  Om de band met de lokale gemeenschap aan te tonen – een aanvullend kwalificatie criterium bij de erkenningsaanvraag – hield de studentradio een petitie onder de Leuvense studenten. Ze verzamelden bijna 2000 handtekeningen (incl. de steunbetuigingen die via het internet invulformulier binnenkwamen).   Ook Radio Centraal en Minerva hielden gelijkaardige acties en richtten zich tot hun luisteraars om zo een sterker dossier in te dienen  (noot: in de eerste versie van het uitvoeringsbesluit dat door de Vlaamse regering  eind december 2016 werd goedgekeurd, was de band met de lokale gemeenschap geen criterium meer, pas na de aanpassing begin dit jaar werd het terug opgenomen als onderdeel van het ‘format’ van de radio in artikel 5 van het uitvoeringsbesluit).

    Voor het eind van dit jaar zullen we weten of de actie van Scorpio voldoende indruk gemaakt heeft bij de administratie Media.

    Twee lokale radio’s voor 100.000 Leuvenaars

    In Leuven zijn er sinds het invoege gaan van het frquentieplan 2003 vijf ‘lokale’ radio’s actief (zie tabel). Vanaf 1.1.2018 worden er dat slechts twee  – en dat voor de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant met 100.000 inwoners. De overige drie (de betere)  frequenties gaan naar de nieuwe commerciële netwerkradio’s.

    Tabel: Radio frequenties in Leuven

    Frequentie (MHz) Vermogen (Watt) Huidige titularis Naam (2003) Radio (huidig) Bestemming (2018)
    102.6 2000 VZW Scoplia Mix FM Hit FM netwerk 3
    104.2 5000 VZW VRL Be One Maria netwerk 1
    104.9 100 VZW Radio Uilenspiegel Rob FM Stadsradio Leuven lokaal pakket 103
    105.6 100 VZW Radio Groot Rotselaar RGR2 Oldies RGR netwerk 4
    106.0 100 VZW Scorpio Scorpio Scorpio lokaal pakket 104
    foto: ROB fm

    26-06-2017, 21:22 Geschreven door koen  
    Reageren (1)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    25-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Radio Pallieter wil opnieuw in de ether







    LIER / NIJLEN - Dertien jaar na de laatste uitzending heeft vzw Radio Pallieter een nieuwe erkenning als lokale radio-omroeporganisatie ingediend.



    Radio Pallieter wil uitzenden vanop de bovenste verdieping van het Zimmermuseum op het Zimmerplein en vroeg een vergunning aan voor twee frequenties: FM 106.4 (Lier) en FM 105.3 (Nijlen). Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) heeft nu tot midden december de tijd om de vergunning toe te kennen of te weigeren.

    Radio Pallieter begon met uitzenden in 1981 vanuit een studio aan de Rivierstraat in Lier. Toen het station in 2004 naast een nieuwe erkenning greep, moest het noodgedwongen de uitzendingen stopzetten. Op initiatief van Jos D’Haens, de voorzitter van het Zimmertorencomité, volgt er vanaf 1 januari 2018 mogelijk een doorstart.


    Bron:GVA

    25-06-2017, 20:00 Geschreven door koen  
    Reageren (0)

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
    Archief per week
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017





     


    Over mijzelf
    Ik ben Koen Aerts
    Ik ben een man en woon in Lier () en mijn beroep is arbeider.
    Ik ben geboren op 17/01/1974 en ben nu dus 50 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Eurobiljetten ingeven op eurobilltracker .
    ik stuur ook Regioberichten door naar radio Rivierenland
    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Zoeken met Google



    Zoeken in blog



    Een interessant adres?

    Blog als favoriet !

    Categorieën

    Inhoud blog
  • Radio opsinjoor en radio reflex hebben zendlincentie beet
  • Radio M fm blijft ‘on air’
  • Radio Apollo definitief uit ether
  • MIG breidt uit, Delta verliest frequentie
  • Radio Lichtaart: “We doen voort via internet”

    Laatste commentaren
  • vermelden van de bron (lokaleradio)
        op Dossier radio Spes niet ontvankelijk: stekker gaat eruit.
  • bronvermelding (Lokale radio in Vlaanderen)
        op Grondwettelijk Hof verwerpt schorsingsverzoek
  • lokale radio in vlaanderen (Lokale radio in Vlaanderen)
        op Radio VRD krijgt extra zender in Hasselt
  • gebruik van mijn artikelen (lokale radio in vlaanderen)
        op Radio Scorpio verzamelde bijna 2000 handtekeningen


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs