Wij reizen om te leren.

22-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Goedgemutste Greet-route

Fietsknooppunten: 78-34-12-10-11-35-32-33-31-30-03-04-40-58-13-56-54-96-78.

 

Deze route is officieel 52 kilometer lang. Ze vertrekt bij knooppunt 78, op de hoek 'Hof van Delftlaan' en de 'Sint Lucaslaan' te Ekeren Donk. Vervolgens brengt de rit ons door Brasschaat, Schoten, Antwerpen, en opnieuw door Ekeren om daar te eindigen. Greet Van den Sande, waarnaar deze route is vernoemd, was een lieftallige jonge vrouw die de strijd aanging met haar ziekte. Drie jaar geleden kreeg Greet borstkanker. Een heelkundige ingreep drong zich op. Na de nodige chemo herstelde ze volkomen. Daar waren de chirurgen toch vast van overtuigd. Maar toch… Ze liet de moed niet zakken en stortte zich op haar werk en haar passie: fotografie. Blijkbaar ontsnapte er een minuscule kleine kankercel aan de geneeskrachtige behandeling. Deze cel zette zich na een tijdje vast in Greets hoofd. De cel groeide en werd een tumor. Weer moest de jonge vrouw onder het mes. Maar het kwaad was geschiedt. Er was al een uitzaaiing gebeurt. Ze bleef er tegen vechten zo lang ze kon. Maar het mocht niet baten. Veerle en Danny kwamen regelmatig op bezoek bij ons. We vroegen telkens hoe het met haar nichtje gesteld was. Met een brok in de keel schetste Veerle dan de huidige situatie. Met horten en stoten liet ze weten dat het niet goed meer kwam. Een ijzingwekkende lange stilte volgde dan. Het was moeilijk om over het onderwerp verder te praten. Nog moeilijker om een ander onderwerp aan te snijden… Oudjaar 2015 trok Greet bij haar ouders in. Ze werd er tot de laatste dag omringt door familie en vrienden. Ze werd er verpleegd, met heel veel liefde en zorg van haar ouders Chris en Roger. Ook de mensen van Coda Hospice namen de zorg over om de ouders te ontlasten. Bij palliatieve zorg ligt de focus niet langer op genezing, maar op kwaliteit en comfort. Gelukkig maar. Hoe waardevol de laatste weken ook mogen zijn, het vergt moed en doorzettingsvermogen om een naaste zo te zien aftakelen. Greet Van den Sande, geboren te Brasschaat op 18 juni 1978, overleed in haar ouderlijke woning op 04 februari 2016.  Ze was slechts 37 jaar oud.

 

Familie en vrienden noemden haar: 'Bevlogen, bezield, nieuwsgierig, spontaan, zonder kapsones, moedig, oog voor detail en voor schoonheid, ruimdenkend, goedlachs, bekommerd, sociaal, creatief, lief, geliefd, behulpzaam', …. Op deze manier kunnen haar dierbaren nog uren doorgaan. Doch…, woorden schieten tekort. De nabestaanden blijven niet bij de pakken zitten en slaan de handen in elkaar. Samen met Greets collega's van 'Toerisme Provincie Antwerpen' wordt een fietsroute uitgestippeld, ter ere van Greet. Onderweg zijn er vijf stopplaatsen voorzien die een speciale betekenis hadden in haar leven. Vijf plaatsen om even halt te houden. Even stil staan bij haar leven, bij haar ouders, vrienden, collega's en kennissen. Stil staan bij alle mooie herinneringen die haar dierbaren meedragen in hun hart. Voor altijd.

 

Om de fietsnetwerken in goede staat te houden, doet Toerisme Provincie Antwerpen beroep op een enthousiaste groep vrijwilligers, de 'fietspeters en -meters'. Zij controleren regelmatig een afgebakend deel van het netwerk, signaleren zwerfvuil en wegenwerken, brengen ontbrekende of beschadigde bewegwijzering in kaart, en zijn, kortom, onze ogen en oren op het terrein. Ook Greets ouders, Chris en Roger, waren snel overtuigd om meter en peter te worden van een stukje fietsknooppuntennetwerk.

 

Wij, Rina en Luc, starten deze tocht bij knooppunt 96, op het eind van de Donkweg, naast het natuurdomein 'De Oude Landen' en de fietsostrade. Het nieuwe fietspad is aangelegd tussen het viaduct A12 in Antwerpen en het station van Ekeren. Het werd op 26 juni 2012 plechtig opengesteld en meet in totaal 2,3 kilometer. Bij dit knooppunt houden we halt bij het grote bijenhotel met de stralende A. Talloze wilde bijen zwermen er rondom om. Ik nader voorzichtig het 'hotel' om een close-up foto te maken. Ons Rina is er niet gerust in. Maar er is geen gevaar, bijen doen niets als ze zich niet bedreigd voelen. Het is prachtig om te zien hoe de werkers de uitgeboorde gangen in- en uit kruipen. Daarna vliegen ze het natuurgebied in om de nectar van de eerste lentebloemen te verzamelen. Een infobord geeft meer uitleg: 'In een bijenhotel laten 'wilde' of solitaire bijen stuifmeel en eitjes achter om zich voort te planten. Bijen hebben er elk hun hotelkamertje (een buisje van enkele millimeters groot) en leven alleen, dus niet in een kolonie. Een wild bloemenmengsel werd uitgezaaid om de bijen van nectar te voorzien. Het aanbod bestaat uit een buffet van nectar en stuifmeel. Wilgen, klokjes, rolklaver en klimop zijn maar enkele van de soorten op het menu. Zo zorgen de bijen voor de bestuiving van heel wat planten en bloemen. Tijdens de eerste warme lentedagen van maart verschijnen de metselbijen. Zij delen de nestgang op in verschillende kamers, gescheiden door muurtjes van klei of leem. Behangersbijen verschijnen pas in mei. Zij bekleden hun gangen met stukjes blad. De kleine zwarte tronkenbijtjes voelen zich pas in hun element in de zomerse hitte en blijven doorwerken tot eind september'.

 

We slaan linksaf op de fietsostrade. Rechts bevind zich de spoorweg (lijn 12) van Antwerpen naar Essen. Links zijn er de vele volkstuintjes. De eerste plantjes zijn geplant en gezaaid. Andere perken liggen omgeploegd te wachten om beplant te worden. Het is weliswaar nog maar begin maart maar op de één of andere manier belooft de mooie blauwe ochtendhemel er een warme dag van te maken. In de nog kale, kleurloze tuintjes probeert een merel de eerste strofen van zijn zangkunst te laten horen. De groene knoppen aan de bomen staan op springen. Nog een week en alles kleurt groen. Langs het fietspad werd een perk met 'paasbloemen' aangelegd. De verschillende kleuren, wit, oranje en geel oogt mooi van ver. Als we naderen zien we dat de meeste narcissen reeds verwelkt zijn. We nemen nog een laatste foto van het bloemenveld en richten onze aandacht aan het vogelinfobord: 'Vele planten en dieren kunnen enkel overleven in natuurgebieden. Tegenwoordig liggen deze groene gebieden geïsoleerd in een grotendeels bebouwde omgeving. Door het uitgebreide wegennet slagen vele soorten er niet meer in zich vlot te verplaatsen tussen deze natuurgebieden. Kleine landschapselementen zoals dit bosje, op de achtergrond, zorgen voor de noodzakelijke verbinding tussen de natuurgebieden en vormen zo 'kleine stapstenen' binnen grotere gehelen. Dit bessenbos is aangeplant voor onze lokale vogels. Vogels zoals de merel, zanglijster, roodborst, pimpelmees en koolmees vertoeven maar al te graag in zulke bosjes, want ze bieden hen zowel voedsel, schuilmogelijkheid als nestgelegenheid'.

 

Onze eerste klimming wordt het viaduct van de Veltwijcklaan. Ter compensatie rijden we supersnel naar beneden. Toch wat afremmen voor de dwarsstraat. Over de parking van 'Hof de Bist' slaan we rechtsaf. De 'Weegbreelaan' in. We genieten van de kleurige voortuintjes. Het Chinees klokje is rond deze periode een felle blikvanger. De ijzersterke plant bloeit in de felst mogelijke, gele kleuren op. Ook de 'Magnolia' of de 'Beverboom' schittert in het zonlicht. In de volksmond wordt hij ten onrechte 'Tulpenboom' genoemd. Hoe hij ook noemt, wij genieten althans van de mooie bloemen. Wie ervan wil genieten moet niet te lang wachten. De bloemen hebben al vlug te lijden van regen en wind. In de kruin, van de boom, zit op een kale tak een merel. Rustig en ongestoord fluit hij zijn deuntje. Het overstemt haast het voorbij razende verkeer.

 

Een paar minuten later rijden we door de 'Gerardus Stijnenlaan'. Hier is nog een landelijk gebied. Een kleine groep spreeuwen strijkt neer op de omgeploegde weilanden. Tegelijkertijd vliegen ze weer op, om even verder zigzaggend weer neer te strijken. Rechts van ons is nog een oude gemetste stenen omheining van een vierkant boerderij. De heemkundige kring heeft er twee uitvergrote foto's op canvas bevestigd. Een tractor en oplegger met hoog opgestapeld hooi wordt naar een schuur gebracht. Links van de muur zien we de achterzijde van de voormalige 'Sint Lucaskliniek'. Het gebouw werd in zijn ere hersteld en er werd het vredegerecht in gehuisvest. Ook in de 'Sint Lucaslaan' heeft de Koninklijke heemkunde van Merksem een canvasfoto bevestigd. Puur nostalgie.

Aan knooppunt 78 is de eerste blikvanger. De eerste stopplaats met een speciale betekenis. Hier start officieel de 'De Goedgemutste Greet-route': 'Greet wordt geboren op 18 juni 1978 en is daarom een tweeling. Volgens de astrologie blinken tweelingen onder andere uit in nieuwsgierigheid en het vertellen van verhalen. Twee eigenschappen die Greet combineert in haar passie voor fotografie. In natuurgebieden zoals de 'Oude Landen', of de Kalmthoutse Heide, creëert Greet met haar camera sprookjes waarin dieren en planten ongemerkt de hoofdrol spelen. Ze doet dit onder het label 'GreetThings'. Het geeft haar een gevoel van onmetelijke vrijheid wanneer ze waakzaam wachtend eindelijk die eenzame vogel in haar lens kan vangen'.

 

Bij knooppunt 34 zijn we in Brasschaat. We hebben vijf kilometer gefietst. We rijden in de Baillet – Latourlei. Langs beide zijden groeien hoge statige bomen. Ze hebben nog geen bladeren, maar de knoppen ogen al flink groen. Tussendoor laat de vink zich regelmatig horen. Je moet de oren spitsen om boven het gezang van de vogel andere zangers te horen. We genieten van de mooie villa's met rieten daken, of van de moderne gebouwen met veel glasramen. Als we de eerste rotonde naderen zien we de witte Magnolia bomen staan met hun sierlijke witte bloemen. Het lijkt alsof het net gesneeuwd heeft. De bomen stellen nauwelijks eisen aan de grond waarin ze bloeien. Een mooi decor voor een fotoreportage. Sommige tuinen in de buurt zijn overwoekerd door de rododendron. Deze heester is winterhard en heeft daarom zijn groene bladeren behouden. De plant doet het uitstekend in een wilde tuin met veel licht.

 

In het midden van de volgende rotonde staat een groot monument dat herinnert aan de beide Wereldoorlogen. 'Ridders Oord' is het onderschrift, en ook nog 'Door 't Voorbeeld overwinnen'. Bij knooppunt 12 vinden we het monument van Baillet-Latour, hoog bovenop twee verschillende sokkels. Opzij werd een aluminium plaatje bevestigd met de woorden: 'Raf Thys 2014. Ferdinand de Baillet-Latour. °1850 +1925, Graaf Ferdinand de Baillet-Latour was burgemeester van Brasschaat van 1902 tot 1908 en gouverneur van Antwerpen van 1908 tot 1912. Vanuit een grote sociale bewogenheid realiseerde hij vele projecten die tot op vandaag het leven van mensen uit alle lagen van de bevolking verbeterden'.

 

Als we knooppunt 10 volgen rijden we door het centrum van Brasschaat. Bij elke boom worden we verwelkomt door het gezang van de vink. Hij behoort tot de vlijtigste zangers van bos, park en tuin. In een grote villatuin staat een hoge en brede Japanse kerselaar of sierkers. Hij valt op door zijn schitterende grote roze bloemen die in grote trossen aan de takken bloeien. De boom vraagt weinig snoei en onderhoud. In de buurt van knooppunt 10 houden we voor de tweede maal halt bij een 'Blikvanger' van de 'De Goedgemutste Greet-route': 'In een huisje, in de buurt, groeit Greet op. Omringd door een grote, warme familie. Met trots praat ze dikwijls over familie uitstappen en reizen met het gezin, telkens in haar zelf opgeknapte avonturenbusje. Deze warmte straalt ze uit naar iedereen die ze ontmoet, of het nu vluchtig in de wandelgangen is, of tijdens een dieper gesprek. Ook in haar job als Routedokter behandelt Greet elke melding met evenveel zorg en toewijding'.

 

Aan de 'Lage Kaart' moeten we linksaf, wij rijden even rechtsaf tot bij het monument van kunstschilder Hendrik Luyten. Geboren in Roermond op 21 mei 1859. Hij vestigde zich in België en stond vooral bekend voor zijn impressionistische werken. Hij stierf in Brasschaat op 21 januari 1945. Verderop houden we halt bij cremerie 'Cocorico'. Sinds juni 2013 wordt in het voormalige postkantoor een ijssalon uitgebaat. Van heinde en ver komen de mensen aan een ijsje likken. Ook vandaag, op deze zonovergoten dag zijn alle stoelen en banken op het Hendrik Luytenplein bezet.

Voor knooppunt 11 vinden we 'Blikvanger' nummer 3: 'Groene vingers. Greet houdt van verse bio groenten, en kweekt ze zelfs eigenhandig in haar moestuintje. Van aardbeien tot zucchini (courgette), van Belgisch witloof tot zuiders groen. Alles groeit welig onder haar vaardige vingers. Overschotjes brengt ze steevast mee naar het werk, om het vitamine peil van vriend en collega een gezonde boost te geven'.

 

Op de Miksebaan of de N121 moeten we linksaf. We rijden het domein van het kasteel van Brasschaat binnen. We hebben bijna 16 km afgelegd. Het kasteel van Brasschaat, links van ons, staat volledig in de steigers. Het gebouw wordt al decennia lang door de gemeente verhuurd. De laatste bewoners en uitbaters van het restaurant konden de huurprijs niet meer betalen en legden in februari 2016 de boeken neer. De huidige bewoners willen het kasteel opnieuw laagdrempelig maken. Het Peerdsbos en het gemeentepark van Brasschaat zijn samen, sinds 2008, een Vlaamse ankerplaats. Vanaf hier wordt het drukker. Wandelaars en fietsers slalommen zich hier over de asfaltwegen een weg naar hun bestemming. Het is extra oppassen voor kinderen. Sommigen rijden voor de eerste maal op een kleine fiets en kennen het gevaar niet. Ouders haasten zich achter hun peuter of kleuter die de eerste stapjes alleen waagt. Aan de rotonde, met in het midden de obelisk, nemen we een korte halte voor enkele foto's. Deze gedenknaald was een geschenk van graaf Georges Reusens aan zijn broer Armand, die tussen 1872 en 1901 burgemeester was van Brasschaat. Het park maakte toen deel uit van het domein van de familie. De obelisk werd in 1884 gebouwd. Daarna rijden we tot bij de melkerij van het Peerdsbos. Normaal moeten we linksaf, naar knooppunt 31. Maar hier houd het op. Dit wordt ons eindpunt voor vandaag. De overige 35 kilometer is voor een andere keer. We gaan nog gezellig iets drinken in de voormalige boerderij die tot 1920 actief was. De huidige gebouwen dateren van circa 1630. Ouders en grootouders genieten van een hapje en een drankje terwijl de kinderen in de grote speeltuin ravotten. Ook bij de 'jeneverhut' kan je iets drinken terwijl je kroost een partijtje minigolf speelt. Elke stoel of bank is bezet. Dat is hier niet verwonderlijk. Het is hier telkens aanschuiven en wachten op een plaatsje. Tot schrijfs.













22-04-2016 om 13:34 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
07-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jozef De Weerdtstraat

Genoemd na besluit van het schepencollege van 10 december 1956. Jozef De Weerdt werd geboren te Antwerpen op 21 mei 1868 en overleed te Ekeren op 24 februari 1942. Hij was burgemeester te Ekeren van 1918 tot 1938.

 

Er is de afgelopen maanden al heel wat commotie geweest rond de Jozef De Weerdtstraat. En het einde is nog niet in zicht. Eerst krijgen ze te horen dat de wekelijkse markt van de Driehoekstraat moet verhuizen naar het Kristus Koningplein. Op zich is dat geen probleem. Een markt behoort nu eenmaal op een plein te staan. Maar de uitloop van de markt komt in de Jozef De Weerdtstraat en daar kunnen de buurtbewoners niet mee lachen. – “De straat is er niet voor geschikt” vertellen ze. Of: – “Al die zware vrachtwagens van de marktkramers kunnen hier niet keren of draaien” zegt een ander. Een eerste infoavond voor de bewoners van de Jozef De Weerdtstraat vind al plaats in november 2014. Spijtig genoeg komen er slechts zes mensen opdagen. Een andere bron vermeld zelfs: 'slechts vier bewoners kwamen opdagen'. Misschien een teken van gelatenheid. Of sommigen willen niet vechten tegen de bierkaai?

 

De straat heeft ondertussen een facelift gekregen. De voetpaden langs beide zijden werden versmalt. Nu kunnen de auto's elkaar kruisen zonder dat er verkeersagressie ontstaat.

Op Facebook verneem ik dat er een actiecomité opgericht werd. Vergaderingen komen er met het districtsbestuur, en een meeting met het stadsbestuur brengt misschien soelaas. Plannen worden grondig bestudeert, afspraken worden gemaakt en weer verworpen. 

Het zijn niet allemaal tegenstanders van de wekelijkse markt in de straat. Ik ontmoet Ria, op de hoek Jozef De Weerdtstraat/August Scheyvaertslaan. Op mijn vraag of zij ermee akkoord gaat dat hier de wekelijkste markt komt te staan haalt ze gelaten haar schouders op. – “Ik heb er geen problemen mee. Het zal op woensdag druk zijn, dat wel. En vanaf zes uur wat lawaai zeker? Het zal altijd voor iemand goed of slecht zijn. Voor mij is de markt in ieder geval kortbij”.

 

Ik wandel langs de pare zijde richting Kristus Koningplein. Tientallen bordjes met de duidelijke tekst: “Zonder Marktstraat” werden voor de ramen bevestigd. Niet elk huis heeft zo'n bordje, maar dat wil niet zeggen dat de bewoners niet solidair zijn. Begin dit jaar (2016) werden jonge bomen aangeplant. Op een paar bomen na mag de straat gerust 'laan' worden genoemd. Voorbij de bocht is het eerste elektriciteitskastje geplaatst tegen de gevel van pand nummer 34. Hier is de praktijk van Luc Van Tulder. Dokter in de algemene geneeskunde en General Practitioner, wat zoveel wil zeggen als: “geneesheer voor acute en chronische ziekten”. Naast een dokterspraktijk is er eveneens een Logopedie van Manu de Waal gevestigd. Een afdeling 'De letterweg', dat zich richt op onder andere een behandeling van lees- en spellingproblemen.

Voor de in- en uitrit van supermarktketen Aldi is de weg nog afgesloten. We zijn half januari 2016. Geen enkele auto kan de parking in of uit. Momenteel worden de laatste stenen gelegd van de verhoogde berm. Als het weer mee zit is het beslist klaar voor het weekend. Dan is het wachten op de eerste marktkramers. Volgens Willie is dat voor maart, nog anderhalve maand dus. Willie woont met zijn gezin in de August Scheyvaertslaan en heeft totaal geen probleem met de wekelijkse markt in deze straat. Al begrijpt hij wel de frustratie van de bewoners. – “Vanaf dinsdagavond moeten alle auto's uit de straat zijn. Waar moeten al die auto's naartoe? Bij ons in de straat is geen optie. Onze straat (August  Scheyvaertslaan) staat ook vol geparkeerd. Er is volgens mij maar één mogelijkheid en dat is parkeren bij het Veltwijckpark. Maar is daar genoeg plek? Hier in de Jozef De Weerdtstraat staan meer dan honderd auto's!” Zelf gaat Willie nooit over de markt, vertelt hij nog voor hij afscheid neemt en verder stapt.

 

Langs de overzijde wandel ik terug langs de onpare zijde.

– Op nummer 7 woont Kathleen Philips, met een manuele kinesitherapie praktijk.

Ook aan deze zijde staan op regelmatige afstand enkele kasten die de marktkramers moeten voorzien van elektriciteit. De één werd tegen de gevel geplaatst, de andere tegen de boordsteen.

– De nummers 15 tot 19 is de ingang van de O.L. Vrouw van Lourdes kleuterschool. Een jonge man wil me te woord staan. Op zichzelf heeft hij geen probleem met de markt. Hij is slechts bezorgt dat de veiligheid van het kleuterschooltje in het gedrang komt. – “Hebben ze dat dan niet bestudeert?” vraag ik bezorgt. Hij denkt het niet, maar als ik vraag of hij op de vergaderingen aanwezig was antwoordt hij negatief. Met zoiets zullen ze toch wel rekening houden zeker, denk ik nog voor we ieders onze weg vervolgen. Achter een raam werd een A4 pagina gekleefd met de volgende tekst: “Districtsbestuur, als jullie de JDW-straat niet deftig willen aanpakken, mag de markt voor ons part inpakken”. Bij sommigen zit het probleem dus echt diep. Even verder nog een ander blad voor een raam: “Deze straat werd veroordeeld tot 25 jaar 'puttekes' vullen, bedankt districtsbestuur”.

– Tussen de nummers 57 en 61 is een braakliggend stuk grond te koop.

– Ook tussen 61 en 65 kan een woning worden opgetrokken.

 

Woensdag 24 februari 2016. Markt in de Driehoekstraat. Voor de laatste maal wandelen, kuieren en slenteren er marktbezoekers tussen de kramen. Sinds mensenheugenis heeft de wekelijkse markt hier in de Driehoekstraat gestaan. Decennia lang 'de' ontmoetingsplaats van vele Ekerenaars en sympathisanten uit de naburige dorpen. Wie herkent het niet? Iemand ontmoeten op de markt is vanzelfsprekend. In het midden van de weg komen ze elkaar tegen, en er ontstaan gesprekken die wel enige tijd kunnen duren. Ze hebben totaal geen weet dat ze de doorgang blokkeren voor de andere marktbezoekers. Buurtbewoners uit de Driehoekstraat halen opgelucht adem. Nooit meer zoeken naar een plaats om hun voertuig te parkeren. Het probleem verhuist naar de nieuwe locatie van de markt. Niet alle kramen staan vandaag opgesteld. Hebben ze afgehaakt of zijn ze verhinderd? Misschien zijn het 'losse' marktkramers: zoals de kaartenverkoopster die voor de winkelketen 'Blokker' staat. Ze heeft wel een vaste plek aangevraagd maar dat kan nog even duren. Er zijn nog zoveel wachtende voor u.

 

Op Facebook van 29 februari 2016 werd een foto geplaatst door het 'Jozef De Weerdtstraat Community'. De vereniging verwelkomt op deze manier de markt in de straat. De foto vertoont een roos en een vlinder. Onderaan lezen we tekst: “Maar de roos heeft ook doorns, we stay vigilant”. De organisatie plaatste er de volgende tekst bij: “Na een verbeten strijd om de markt uit onze straat te bannen, reiken we u, marktkramers, de hand. Tijdens de ganse periode was u spijtig genoeg de grote afwezige! Wij hopen dan ook dat u, door dit gebaar, onze bewoners en onze straat met respect zal behandelen en 'op zijn minst' u houdt aan uw verplichtingen die door de wet zijn opgelegd!”

 

Woensdag 2 maart 2016. Vandaag wordt in Ekeren geschiedenis geschreven. Vanaf vandaag staat de wekelijkse markt op het Kristus Koningplein en tot halverwege de Jozef De Weerdtstraat. Voor de markt worden winkeltasjes uitgedeeld aan de voorbijgangers. Het zijn winkeltassen van Ekeren Winkeldorp met een bijhorende ‘winkelactie spaarkaart’. We hebben het niet gezien. Als we de markt weer verlaten is er van een bedeling niets meer te zien. Niet elke plaats op het marktplein is benut. Er zijn nog drie plaatsen vrij. We horen van een marktkramer dat er enkele marktkramers terug naar huis zijn gereden door de hevige regenbui van vanmorgen. De rest van de kramen staan wel dicht op elkaar. Het zal wel in orde zijn. De brandweer is ter plaatse en keurt alles met argusogen. Bij mooi weer, als het drukker wordt, wordt het hier drummen. Als mensen hier in het wandelpad met elkaar willen keuvelen loopt alles vast. De luifels van de over elkaar staande kramen komen tegen elkaar in het midden van het pad. Als het regent blijven de bezoekers tenminste droog. Als de zon tijdens de zomermaanden op zijn hoogste punt staat lopen de mensen in de schaduw van de luifels.

In de Jozef De Weerdtstraat, de Zonder Marktstraat, is meer plek tussen de kramen. Ook hier zijn nog enkele vrije plekken. De kaartenverkoopster is vandaag niet van de partij. Vanmorgen vroeg werd één auto weggesleept. Vergeten werk waarschijnlijk? De wettelijke afstand tot de huisgevels werd ingekort tot 1 meter. Spijtig voor de bewoners op het gelijkvloers. Tot 13:00u leven de bewoners in de schaduw van een marktkraam. Tijdens de bijeenkomst van 26 oktober 2015 werd beslist om zoveel als mogelijk rekening te houden met de vraag van de omwonenden om geen grote kramen: zoals vis- en kippenkramen in de straten te plaatsen. Die kramen staan op het Kristus Koningplein. Zo hebben de bewoners van de Jozef De Weerdtstraat geen geurhinder en zal ook de lawaaioverlast beperkt blijven. Voor de in- en uitgang van de kleuterschool staan geen marktkramen. Op deze manier komt de veiligheid niet in het gedrang. Het laatste kraam, vandaag toch, staat voor huisnummer 32. De groenten wagen van Fons Peeters en zijn familie is ook aanwezig in de straat. Het is de enige marktkramer die zijn cliënteel verrast met een fris fruitig drankje. Een appelsapje als welkomstdrankje voor hun nieuwste stek. Ze verkopen als eerste bakjes met geurige primula's. De mooie kleuren blauw, geel, witte en roze bloemen zullen binnenkort overal staan schitteren in voortuintjes en op de vensterbanken. Een gevoel van de nakende lente overvalt ons. Tot schrijfs.

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Facebook 'Jozef De Weerdtstraat'/’Zonder Marktstraat’.

07-03-2016 om 06:07 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
15-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolvenbosch

Zondag 13 september 2015. Vandaag, Open Monumentendag, wordt het privédomein ‘Wolvenbos’, van wijlen baron Kronacker opengesteld voor het publiek. De weerberichten beloven niets goed voor vandaag. Regen over het hele land. Het is nochtans droog als we richting Kapellen rijden. Vooraan, rechts, voorbij de hoge gietijzeren poort staat de voormalige portierswoning die verhuurd is aan de ex-boswachter van het domein. Hij is net buiten en heet ons welkom. Tegenover de woning bevinden zich de voormalige paardenstallen die momenteel gebruikt worden als garage. Op de zolder van de stallen sliepen vroeger de paardenverzorgers. Achter de stallen werd een watertoren gebouwd die het kasteel van drinkbaar water voorzag. Nu wordt de toren niet meer gebruikt. Uitzonderlijk mogen we op het domein parkeren. Te voet gaan we tot bij de splitsing. Achter een draadomheining is een klein dierenpark aangelegd. Bokken en geiten liggen te herkauwen in een flauw waterzonnetje. Een honderd meter verder staan kramen opgesteld. Een info- en een drinkbarkraam met tafels en stoelen staan uitnodigend te wachten. Een springkasteel werd voor de kinderen opgesteld zodat de ouders rustig van een 'Wolfbier' kunnen genieten.

 

We volgen onze gids tot aan het dierenpark. Er komen steeds meer en meer mensen bij. Gewoonlijk neemt de gids slechts 15 mensen mee. Nu zijn het er meer dan het dubbele. Hij spreekt zacht. Je moet aandachtig luisteren en zeker niet te ver af staan. Iemand maakt hem er op attent, maar hij praat niet luider. Als hij halt houd om iets te vertellen wacht hij niet altijd tot de groep rondom hem staat. Vooral ouderen en mama's met kindjes blijven wat achterop en kunnen niet altijd mee volgen wat onze gids vertelt. Bon, soit. De gids vertelt: – 'Dit domein noemt 'Wolvenbosch'. Hoe het aan zijn naam kwam hebben we niet kunnen achterhalen. Waarschijnlijk vertoefden hier vroeger veel wolven. Het behoort tot de familie Kronacker. Het kasteel staat momenteel te koop. Al drie jaar zelfs. Moest iemand interesse hebben?' Niemand biedt zich aan. 'Kronacker is niet de eerste eigenaar van dit domein’. Verteld de gids verder. ‘Voor hem waren er nog twee. De familie Lievens, Fester en als laatste dus Kronacker. De Familie Lievens bouwden als eersten een bescheiden villa op het domein in 1920. Een hoge muur werd opgetrokken voor de privacy en zo creëerden ze een micro klimaat. Daar maakte de familie gebruik van en legden een groentetuin aan die aan de dagelijks behoefde kon voorzien'. Nu bloeien er op de perken nog mooie najaarsbloemen. Kleine bomen zorgen voor schaduwrijke plekjes.

 

Vervolgens stappen we langs vijf onzichtbare bunkers die gebouwd werden voor 1914 door het Belgische leger. De bunkers steken bijna volledig onder de grond. Ze zijn overwoekerd met grond,  gras, struiken en zelfs bomen. Als onze gids niets over de bunkers had gezegd hadden we er zo voorbij gelopen. We wandelen langs weiden met grazende paarden. Houten beelden worden her en der op het domein tentoongesteld. Het bos is verwilderd. De vroegere wandelpaden groeien stilaan dicht. De rododendron begint aan een offensief. Enkele jaren geleden wandelde de barones nog over de wandelpaden. Zij werd geboren in Engeland in december 1917. Ze huwde met baron Kronacker, een zakenman, die van 1944 tot 1947 minister was en in 1994 overleed. De barones stierf op 93 jarige leeftijd in november 2011.

 

Het voormalige vliegveldje, achteraan op het domein, werd aangelegd door de familie Fester in 1930. Hier landen en stegen vliegtuigjes op tot 1953. Even later staan we voor de ingang van het grote kasteel dat werd gebouwd door de Antwerpse architect Paul Smekens tussen 1919 en 1921. Het werd de verblijfsplaats van de familie Fester-Good. Baron Paul Kronacker en zijn zussen kochten op 25 februari 1952 het gehele domein over. Het kasteel staat momenteel leeg. Uitgezonderd de conciërge die nog toezicht houd en onderhoudswerken uitvoert. Ook vormt het kasteel het decor voor de reeks op één: 'Voor wat hoort wat'.

 

Om af te sluiten luisteren we naar het strijkkwartet Opus 4 dat een ode brengt aan het kasteel en zijn enorm domein. Tijdens deze portie ‘wolvenmuziek’ drinken we een Wolf-bier. Ze hebben 3 soorten: goudblond bier met 7,4% alcohol, bordeaux van 8,5% en de Wolf 9 is amberkleurig met 9% alcohol. Tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten. Foto’s: Rina Meurs.







15-02-2016 om 09:39 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beenhouwerstraat, Pastorijveld, ...enz.

Beenhouwerstraat

 

De straat noemde tot 1866 Processieweg. Het gemeentebestuur besliste dan om de naam te veranderen naar aanleiding van de toenmalige beenhouwerszaak die daar gevestigd was.

Tijdens WOII werden boven Ekeren zware bommen en verschillende brandbommen gedropt. Het is 16 september 1940, twee uur 's nachts, vier zware bommen worden in de Pastorijveld en in de Beenhouwerstraat geworpen. Er zijn geen doden, maar de huizen in de nabijheid hebben allen verbrijzelde ramen.

 

– Nummer 9 is een gewoon rijhuis. Hier bouwde Lin Verheyen een praktijk op met 'Psycho- en Creatieve Therapie'. Ook 'Klankmassage' wordt vermeld.

– Op de hoek, nummer 41, was omstreeks 1910 een kruidenier gevestigd. Boven de inkomdeur werd speciaal een raam dichtgemetseld om er een reclamepaneel te bevestigen. Het opschrift luidde: “F. Peeters – Janssens. Bakker en winkelier”. Hoelang de winkel er was is niet geweten. In 1983 was dan kruidenier Donckers aan de beurt. Hij bediende zijn cliënteel tot en met 1986. Nu is het pand een woning.

 

– Op nummer 4b, was een tijdlang Nail & Body Health gevestigd. Een nagelstudio waar je verzorgt wordt door Sandra. Luc was verantwoordelijk voor sportmassage en hersteltraining. Een plaats om te ontstressen of uit te rusten.

 

 

Pastorijveld

 

De naam is een oud toponiem dat in 1608 vermeld staat als 'Pastoryelandt' bij 't Hagelcruys.

 

– Het nummer 25 is een 'Thuiszorgwinkel'. Sinds januari 2008 verkopen Walter Penders en Lieve Jonkers medisch materiaal, kwalitatieve hulpmiddelen en verzorgingsmateriaal. 

– Op nummer 27 vinden we in 1980 'Coiffure Anne', gespecialiseerd in permanente. Na 16u op afspraak. Ze runde hier haar zaak tot 2002.

 

– In rijhuis nummer 46 woonde een tijd lang 'De Witte Danny'. Hij was verkoper en plaatser van vloer- en muurtegels in de jaren negentig van de twintigste eeuw.

 

Ook Pastorijveld ontsnapt niet aan de bouwwoede. Het laatste stuk onbebouwde grond wordt verkocht door bouwwerken Versnel. Er worden 8 ééngezinswoningen opgetrokken.

 

Vuurkruisenstraat

 

Deze naam werd verkregen vanaf 10 december 1956. Vernoemd naar een bepaalde groepering van oud-strijders die in het bezit zijn van een 'vuurkruis'. Ze werden uitgereikt aan de frontsoldaten tijdens WOI.

 

– Op nummer 7 bevond zich in 2008 de enige winkel in de straat. Kapsalon 'Peggy' met een laat avond service tot 20.00 uur. In 2012 verhuist Peggy naar Leo Baekelandstraat 55 waar ze nu (2015) nog steeds een vertrouwd cliënteel heeft.

 

Waterstraat

 

Na besluit van het schepencollege van 7 juli 1966 wordt dit gedeelte 'Waterstraat' genoemd. De straatnaam hield verband met de slechte toestand van de weg en bestond al nog voor de omgeving 'Bunt' bebouwd werd.

 

– In nummer 4 was voor 1977 H. Van de Leur & Co bvba gevestigd. Een handelaar in centrale verwarming.

– Het nummer 10 is een mooie villa met de naam 'Zonneweelde'.

– Op nummer 12 staat vanaf maart 1971 zaal 'De Geesten'. Voor feesten en evenementen of een koffietafel bij uitvaarten. De zandweg ernaast leidt naar de scouts lokalen en 'Tel 18'. Tel 18 is een jeugdhuis waar jongeren welkom zijn vanaf 16 jaar. Er worden fuiven, filmavonden en optredens georganiseerd. De medewerkers zijn een groep vrijwilligers.

– Het nummer 16 is de pastorij, gebouwd in 1958. Men kan er terecht met alle vragen in verband met parochiale aangelegenheden zoals catechese, vieringen… enz. Naast de pastorij werd ook een stenen kapelletje gemetseld. Eerlang hing er een houten kruis, maar de tand des tijds besliste het kruis eraf te halen. Rest enkel een donkere afdruk.

– Achter de mooie afsluiting staat er nog een mooiere villa, gebouwd in 1896.

– De  villa met nummer 26 wordt momenteel gerenoveerd.

 

Bremboslei

 

Een nieuwe straat sedert 1965. Dit was vroeger een zandige vlakte die men 'De Gheest' noemde. Er groeide slechts brem en kreupelhout. De tennisclub 'TC De Sigaar' is nog steeds een druk bezochte chalet van Stad Antwerpen. Ze bevindt zich over de uitrit van de sporthal.

 

– Op het nummer 3 startte 'Kenize' in 1992 een 'Schoonheidsinstituut' voor gelaats- en lichaamsverzorging in deze woning. Kort daarna verhuisde het instituut naar de Oosterlinckhoflaan.

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Facebookvrienden, Onroerend Erfgoed Ekeren en  Jaarboekjes Bierpruvers.







01-02-2016 om 16:02 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lange- en Korte Sterrestraat...enz.

Lange Sterrestraat

 

De omgeving rondom de Lange- en Korte Sterrestraat heette vroeger 'De Bosschen', naar de vele eikenbomen die er groeiden. De plaats waar wegen of paden in het bos samen liepen, werd 'De Ster' genoemd, naar de vorm die het wegencomplex vertoonde. Vanuit deze benaming ontstond later de benaming Sterrestraat voor zowel de Lange als de Korte Sterrestraat.

 

– Op de hoek Lange Sterrestraat/Kloosterstraat bevindt zich momenteel Coiffure Jirina. De ingang is langs de Lange Sterrestraat.

– Op het nummer 19 was vooreerst een kruidenierszaak gevestigd die in die tijd tegelijkertijd apotheker en/of kruidendokter was. Na WOII komen er nieuwe producten op de markt. Doch zit er bij de bevolking de schrik nog volop in. Sommige artikelen zijn nog op de bon te verkrijgen. Bij bepaalde artikelen wordt er nog volop gehamsterd. Tot groot jolijt van de kruidenier. Jaren later, na een renovatie ingreep komt hier het kapsalon van Marie-Louise. De kinderen studeren af en bouwen een eigen gezin op. Marie-Louise stopt met de kapperszaak en volgt haar man naar Spanje waar ze samen een klein hotelletje uitbaatten. Het pand in de Lange Sterrestraat wordt nu al enkele jaren bewoond door een gezin. Aan de voorgevel werd niets veranderd.

– Nummer 25. Begin jaren zeventig, van vorige eeuw, was dit pand van 'De Vos en Zn' met  onder andere: raamgarniering, behangen, verf en toebehoren, ...etc. Zijn sterkste troef was: vloerbekleding meten, maken en plaatsen. Na 1987 verhuist de zaak naar het Geestenspoor. Sinds 1988 is het 'Ekers Aquarium' hier ondergebracht.

– Op het nummer 27 werd decennia lang café 'De Ster' uitgebaat, 'bij Theo en Jeanne Parmentier'. Ernaast beschikten ze over een zaal voor vergaderingen en feesten. Het café heeft ook tijdelijk gediend als doplokaal, tijdens de renovatiewerken aan de 'oude gendarmerie' in de Veltwijcklaan. Vanaf 1992 was er een zeehengelclub gevestigd in het café. Heel het pand kreeg na de sluiting een facelift. Uitgezonderd het pannendak is alles gerestaureerd en gerenoveerd. De inkomdeur is niet meer op de hoek. Het is een grote woning geworden.

– Het pand nummer 39 was een brood en banketbakkerij van voor de jaren zeventig, van vorige eeuw, uitgebaat door L. Maas, met specialiteit boerenbrood enkel op donderdag. In 1984 veranderde de naam in 'Verstreken'. Van zodra deze bakker stopt werd het pand te koop gezet. Eind november 2015 staat het pand nog steeds te koop.

– Ter hoogte van nummer 53 had Verbaenen zijn atelier. Achter de bruine poort werd geboord, gefreesd en gezaagd. Verbaenen zelf woonde in de Moretuslei.

– De nummers 53-55-57 is een nieuwbouwcomplex dat werd opgetrokken in opdracht van huisarts dokter De Waele. Boven de praktijk werden appartementen gebouwd. Vooreerst stond hier een groot winkelpand van Verbaenen. Een kruidenierszaak met aanzien. Dokter de Waele had in het begin van zijn carrière de praktijk in de Korte Sterrestraat nummer 7, op het eerste verdiep. Hij was toen al gespecialiseerd in acupunctuur en de praktijk werd te klein. Hij kocht het pand van Verbaenen en vestigde daar zijn praktijk. Tijdens de afbraakwerken en de oprichting van de nieuwe  praktijk verhuisde de huisarts naar de nieuwbouw op de hoek Lange en Korte Sterrestraat.

 

– Nummer 40. Al in de vroege jaren zestig, van de twintigste eeuw, was in dit pand ‘algemene voeding’ gevestigd met de naam 'Leunis', uitgebaat door Alice Lauwers, echtgenote van John Leunis. Een grote winkel met dagverse groenten en fruit. Daarnaast vond men hier droge voeding, zoals bieren, frisdranken, koekjes… Het aanbod was zo divers dat men steeds vond wat men wou. Het winkelpand werd in de jaren van 1990 gerenoveerd door de oudste kleindochter van Alice en John tot een familiale woning.

– Op de hoek Lange Sterrestraat/ Korte Sterrestraat, nummer 60, was vooreerst de kruidenierszaak van 'Collet' geweest. Daarna, rond 1970-'75, was er wassalon 'De Ster' gevestigd. Het was rond de jaren van 1960 een ware trend. De was- en droog problemen van onze vrouwen verdwenen als sneeuw voor de zon. In dit wassalon stonden wasmachines, centrifuges en een droger. In een mum van tijd was alles schoon en kast droog. De eigenaar verkocht het pand en de aannemer maakte het met de grond gelijk. Een groot rood appartementsblok kwam in de plaats. Op het gelijkvloers had dokter De Waele tijdelijk zijn praktijk tijdens de opbouw van het appartementencomplex aan de overzijde.

– Nummer 70 is een gewoon huis in de rij. In dit huis opende Britt in 1990 haar eerste kapsalon.  De zaken gingen goed. In 1996 verhuisde het kapsalon naar Kloosterstraat 35.

– In nummer 72 huisde een legende. De Kolenboer of Firma Raus, Jeans en alle textielwaren. Bekend tot in ‘Boemerskonte’, werd wel eens gezegd. Fernand Raus startte met het leveren van kolen aan huis. Hij bleef dan in de volksmond ‘De Kolenboer’ noemen. Raus was niet de enige leverancier in het dorp en dat begon de familie te voelen. Het hoekpand begon met de verkoop van Jeans broeken. De drie zussen Maria, Josée en Lisette hadden de leiding in de winkel maar toch werd heel de familie bij de zaak betrokken en het lukte. Als je in het dorp rondwandelde en er hield een auto naast je stil mocht je gerust zijn. De inzittende vroegen naar ‘De Kolenboer’. 37 jaar later, in 2005 houdt de familie het voor gezien. Het is genoeg geweest. In het pand wordt er vakkundig gerestaureerd en gerenoveerd. Het resultaat mag gezien worden en Johan De Wilde bvba trekt hier vanaf 2013 in. Sanitair en verwarming, zonneboilers en renovaties van badkamers. Nu bevind de zaak zich op de Kapelsesteenweg 117 te Ekeren.

 

 

 

Korte Sterrestraat

 

– In pand nummer 7 komt 'Vidal electronics' in 1986 met hi-fi meubels en disco materiaal op maat gemaakt. Op het eerste verdiep had Dokter De Waele in de jaren tachtig, van vorige eeuw, zijn praktijk. Later zou hij naar de Lange Sterrestraat verhuizen.

– Het smalle pand met nummer 12 heeft vroeger een klein kaaswinkeltje geweest bij 'Frans Verresen'. Aan de voorgevel is het nog duidelijk te zien. De tegels glimmen nog zoals voorheen. Vooral at men in de vroege jaren van 1960 Hollandse Gouda’s en Brie van eigen bodem. Kaas in vaste vorm met een zurige karamelsmaak.

 

Kouter

 

Na goedkeuring van het schepencollege op 26 maart 1970 wordt deze straat Kouter genoemd. Kouter betekend 'bebouwd land' en komt hier tot zijn recht in deze nieuwe wijk.

 

– Op nummer 28 was 't Ekers Bloemenhofke gevestigd. Vanaf 1991 tot zeker 1993 was hier bij Bette-Vingerhoed een Groothandel in bloemen, exotische planten en snijbloemen.

 

Konijnenberg

 

De 'nieuwe' straat, sinds 11 december 1963, werd genoemd naar het oude toponiem 'Conijnenberch' in 1599. De oude onbewoonbare hoeve Van den Bril werd gesloopt. Ze stond tegenover het 'Moretushof', nu de 'Antwerp International School'.

 

– Op nummer 53 hadden we tot circa 1987 dagbladhandel 'Mikie' of 't Konijntje. Begonnen met rookwaren en dagbladen, maar uiteindelijk uitgegroeid tot een heuse mini-supermarkt met alles erop en eraan.

 

– Nummer 24 werd in 2014 'Beautycilious' op het eerste verdiep. In dit appartement kan je terecht voor alle klassieke verzorging zoals pedicure, manicure gelnagels, gelaatsverzorging… zelfs aan huis.

 

Statiestraat

 

De straatbenaming vond haar oorsprong in het nabijgelegen spoorwegstation bij het begin van de straat langs de Veltwijcklaan. De spoorlijn verbindt Antwerpen met Roosendaal. De Statiestraat is langs één zijde bebouwd en bezit enkele grote, prachtige villa's en landhuizen die gebouwd werden eind 19de- en begin 20ste-eeuw.

 

– Het nummer 5 is een landhuis dat gebouwd werd rond 1900.

– Nummer 6 is eveneens een landhuis van begin 1900.

– Nummer 7 noemt 'Avondrust'

– Nummer 8 'Lentelust' is een verkooppunt van bloemen en planten uit eigen kweek die decoratief worden tentoongesteld. Een 'Lust' voor het oog.

– Nummer 9 is dan weer een villa die eveneens van 1900 is met prachtige boogramen en decoratieve gevels. Omgeven door een oase van groen.

– De nummers 16 tot 25 is “Residentie ter Borcht” een appartementsblok van vijf verdiepingen hoog.

– Het nummer 27 was van in 1920 een houtzagerij met de naam: 'Cardinaels-Verstraeten'. Vanaf 1947 werd de houtzagerij overgenomen door Arnold Groven uit Limburg. De naam veranderde in 'De Toekomst'. Nadien werden de terreinen ontruimd en in gebruik genomen door wegenbouwfirma 'Van As'. Eind 2015 staan er reeds enkele nieuwe woningen op het terrein.

– De nummers 28 - 29 bevinden zich op de hoek De Noteschelp/Statiestraat. Dit gebouw is de voormalige herberg 'De Noteschelp' dat werd opgetrokken in 1901 in opdracht van Antoon Van de Weyngaert. Vanaf 1902 tot 1908 was deze herberg het eindpunt van de paardentram die vertrok aan het station. Na 1919 werd de herberg stopgezet en werd het pand een woonhuis van een verkoper van bakkersgerei. De voorzijde is afgeschermd door een hoge haag.

 

De Noteschelp

 

Een straat zonder winkels maar ik kan het niet nalaten er enkele woorden over te vertellen. De straat is ontstaan rond het jaar 1900 voor de opbouw van enkele villa’s. Aan de overzijde (pare kant) staan moderne woningen die eind van de twintigste eeuw werden opgetrokken. Ook nu, in de 21ste eeuw wordt er duchtig gebouwd. Er is dus niet alleen in de Statiestraat enorm veel nieuwbouw bijgekomen. Er werden recent twee nieuwe straten aangelegd. De eerste noemt 'De Schomme'. Wat zoveel betekend als “verwilderd terrein, begroeid met buntgras en onkruid”. In deze nieuwe straat staan al enkele nieuwe huizen. De volgende nieuwe doodlopende straat is 'De Kleine Geest'. Genoemd naar een “hoger gelegen onvruchtbare zandgrond”. Hier is alles nog kaal. Links van de nieuwe straat stond 'Villa Berkenhof', gebouwd rond 1900 met een prachtige veranda als aanbouw en omgeven door statige bomen. De gronden van De Noteschelp behoorden toe aan wegenbouw 'Van As'. Eind november 2015 werd het gebouw in de vroege morgen gesloopt. De bandensporen van een bulldozer zijn nog zichtbaar. Zelfs een tussenkomst van Ekers Onroerend Erfgoed mocht niet baten. Van de villa rest slechts een eenzaam wit kruis dat geplaatst werd door de buurtbewoners op de omgewoelde aarde. Het opschrift luidt: “Berkenhof 1900 – 2015”.

Een ander mooi vrijstaand landhuis steekt boven de beplanting uit. De villa werd gebouwd omstreeks 1903 als ‘Villa Britania’.

Eind juli, begin augustus 2014 werd de spoorwegbrug door de buurtbewoners opgefrist in een kleurrijk koraalrif. Alle graffiti werd mooi overschilderd met kleurige visjes en planten.

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Polderheem 2012. Ekers Onroerend Erfgoed.  Facebookvrienden en jaarboekjes carnavalstoet Bierpruvers.







25-01-2016 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
18-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kloosterstraat pare nummers

Langs het zebrapad dwarsen we de straat, slaan links af en wandelen langs de pare zijde van de Kloosterstraat.

– Op de hoek Kloosterstraat/Bilderdijk was, in een voormalig pand, een kruidenierszaak gevestigd. Sinds enkele jaren is het een moderne nieuwbouw met appartementen geworden.

– In het pand (150) was Etaleur Collet recent nog zaakvoerster. Het is een gewoon huis in de rij. Achter de beide ramen kon je steeds genieten van mooie en warme etalagekunst. Voorheen was hier een kolenleverancier gevestigd. Een in- en uitrit was langs de Bilderdijk.

– In de vroege jaren van de 20ste eeuw was op het nummer 146 café Proost gevestigd. Naderhand kwam er een discotheek. In het jaar 1975 was er Timiama gevestigd. In 1991 werd de naam veranderd in ‘Donkere Wolk’ tot en met 1992. De donkere wolken scheurden uiteen en men veranderde de naam in:  ’t Galjoen. (2015).

– De zij inrit van supermarkt Colruyt bevindt zich op nummer 122.

– Op het huisnummer 112 was een bakkerij gevestigd met de naam 'Paul'.

– Aan nummer 108, was in 1981-84 op dit adres een schoenmakerszaak ‘ Den Dijk’ gevestigd van de familie Crauwels/Roosenboom. Later kwam er een afhaal chinees. Het is een gewoon rijhuis en niet aan de voorgevel te zien dat hier handel werd gedreven.

– In nummer 102 was ooit bakkerij 'La Paloma' gevestigd met als specialiteit: marsepein. Of het ooit een volwaardige bakkerij was is niet geweten. Het lijkt alsof hier alleen een distributie en administratiekantoor gevestigd was. In november 2015 opent ‘Auto Center Ekeren’ zijn deuren. De uitbaters beloven kwaliteit te leveren aan voordelig tarief. Voor een check-up, onderhoud of een herstelling. Zonder afspraak.

– Op de parking van Van Ende stond lang een frituurwagen die uitgebaat werd door Anita van 1989 tot 2007. Zij bewoonde het naastliggende pand nummer 100. De dochters Sas en Linda namen het in 1998 van haar over. Het frituur is al enkele jaren uit het straatbeeld verdwenen.

– Achteraan werd door Jef Van Ende en Johan De Bie van 1980 tot 1993 Selfmade Ekeren opgericht. De zaak werd onlangs overgenomen en noemt nu ‘HandyHome’.

– Supermarkt AD Delhaize bevindt zich momenteel op het nummer 90. Hier was voorheen Meubelen Van Ende en daarna supermarkt Van Ende gevestigd met in 1987-89 ‘De Vleesmeesters’.

– Nummer 86? Achter het kapsalon bevond zich vroeger feestzaal-restaurant Mistral. Danny, onze oudste zoon, herinnerd zich nog dat na het restaurant hier een vogelkeuring plaats vond. Delhaize gebruikt de ruimte nu voor opslag van goederen.

– De Cliënt op nummer 84 is een kapsalon dat al jaren een vertrouwd beeld in deze straat is. Hier was nog de Ekerse Videotheek gevestigd.

– Tussen de apotheek en kapsalon 'De Cliënt' bevindt zich de school 'Moretus'. Eduard Moretus zorgt voor een stuk bouwland langs de weg naar Hoevenen. Met de school wordt gestart op 27 september 1838 met 4 leerlingen en 3 zusters. De zusters die les geven waren van de congregatie van Sint-Vincentius a Paulo uit Gijzegem. De school wordt al snel te klein en moet uitbreiden. De zoon, Alexis Moretus, is de nieuwe grote financier van de uitbreiding. Op 10 november 1995 neemt de school afscheid van de twee laatste zusters van het O.L. Vrouweninstituut. Zuster Claire en Aurelia gaan op rust in het klooster van hun orde te Gijzegem. In het jaar 2005 gaat het O.L.V. van Lourdesinstituut samen met de Lambertusschool en wordt omgedoopt tot Moretus.

– Het gebouw met nummer 80 werd gebouwd in 1913, volgens de muurankers in de gevel, op de plaats waar maalderij “De Schepper” was. Achter de woning stond van 1845 tot 1905 een windmolen. Drukkerij Taverniers pvba had hier zijn winkel met  schoolbenodigdheden. Achteraan was de drukkerij gevestigd. Ons Rina haar jongste broer, Leo, heeft hier zijn eerste stappen gezet als 'leerjongen'. Het is lang geleden, maar hij kan het zich nog goed herinneren. Als hij erover praat lijkt het alsof alles gisteren is gebeurd. De apotheek in het pand is van recentere datum.

 

– In nummer 74 en 76 is het handelspand van de Merksemse Rijschool.

– Het nummer 72 was voorheen nachtwinkel Lyaz pvba. Vanaf 1997 was dit pand een immobiliënkantoor van Immo De Laet. In 2006 verhuist hij naar het hoekhuis in de Dorpstraat. Vanaf 2006 is er een Thai restaurant gevestigd. Enkele tafels en stoelen staan ter beschikking, maar je kan de gerechten ook mee naar huis nemen.

– In nummer 68 was rond 1990 Pagadder gevestigd. In 1991, is er sprake van Big Bijou: verkoop van oorbellen, colliers en armbanden. Ook stola’s, ringen en ‘kinder bijouterie’. In 1992-93, komt hier Consensio, een bureau om kapitalisatiebonnen te verlengen. In 1997-99 is het de beurt aan het Spaarkrediet, vanaf het millenniumjaar 2000 is het Centea bank.

– Ernaast in nummer 66 is ooit een kledingwinkel van Nini geweest, van 1977 tot 1985. Van 1986 tot 1989 wordt het ‘Maddy’s Mode' dat uitgebaat werd door G. Aerts-Jubert. Een zaak met als specialiteit: rokken en broeken tot maat 54. Tijdens de jaren schakelt het echtpaar over naar Belgische en Duitse mode tot en met maatje 56. Sinds enkele jaren is dit pand een rijwoning. Een groot bord van een immobiliënkantoor voor het raam laat duidelijk weten dat het pand net verkocht is.

– In 1996 vinden we ‘Maddy’s Mode’ terug als sponsor in de jaarboekjes van de carnavalstoet, maar dan in pand nummer 64. De fastfoodketens hebben hun tol geëist: tot 2001 werd er dameskleding verkocht tot maatje 58. Als laatste heeft een nachtwinkel hier onderdak gevonden. De rolluik is naar beneden. Er komt een nieuwe huurder in.

– In het nummer 62 was nog het Ekers Fotocenter gevestigd van Jos Brocatus. (1977-94). Alle grote merken van pocketcamera tot professioneel materiaal was hier voorradig. Van 1995 tot 1999 komt Foto Katleen in dit pand. Ze beloofd het ganse jaar door gratis dubbele foto’s of vergroting. Het pand is nu een woning.

– Het winkelpand nummer 60, op de hoek met de Molenstraat, was vroeger een platenzaak met de naam: 'Mi-Be-Mol' van 1977 tot 1987. Nu is al enkele jaren hier restaurant Gino gevestigd vanaf 1994. De pita en pizzeriazaak vierde in 2014 zijn 20 jarig bestaan.

– De nummers 56 en 58, op de hoek met de Molenstraat, is een appartementsblok van Jan Thijs. Hij handelde in onroerende goederen. Achter de garage, in de Driehoekstraat, verhuurd hij nog altijd garageboxen. Daar hadden wij in de jaren tachtig onze garage voor onze eerste auto.

– Welk huisnummer het nu juist was is niet meer geweten. In nummer 54 of 52 heeft kunstschilder Petrus Valckx (1920-1996) nog zijn schilderijen tentoongesteld. In het jaar 1960 ongeveer.

 

– Nog een voormalig winkelpand op nummer 54 dat omgebouwd werd tot familiewoning. Er was voorheen een sportkledingwinkel gevestigd. Hier was in 1993 tot 2007 ‘Arabesk’ gevestigd, een kledingzaak met vrijetijds- en sportkledij voor het hele gezin.

– In het pandnummer 52 had Van Dijck-Joos (1977-97) een zaak in Electro. In 1999 was ‘Knokker’ aan de beurt. Een zaak met doopsuiker, geboortelijsten en kleding voor kinderen tot 4 jaar. In 2011 werd het pand nog een bijhuis van Van Dijck. Voor de vitrine stonden inbouwtoestellen tentoongesteld. Nadien vestigde hier een Schoenmakerij met Sleuteldienst. Deze zaak was voorheen in de Driehoekstraat gevestigd. Wegens onteigening of einde huurceel verhuisde de zaak hiernaar toe.

– In het nummer 50 was tot 1975 fonoplaten ‘Mi-Be Mol’ gevestigd. Hij verhuisde naar winkelpand nummer 60. In 1984 tot 1993 was hier restaurant ‘Oud Ekeren’ gevestigd. In 2013 werd dit even de thuishaven van J &R Team; met artisanale pralines, snoep schepijs en nog veel meer. Thans 2015 is in nummer 50 een Lunchroom-IJssalon gevestigd. Voorheen was hier onder andere 'Race Paddock' gevestigd. Een zaak met schaalmodellen, boeken en DVD's. Men kon hier tevens bereide broodjes kopen. Ook nachtwinkel 'Sawera' vond hier tijdelijk een onderkomen. Naast de zaak bevindt zich feestzaal 't Rood dak, dat vroeger nog Coop noemde. Nu is er af en toe een Repair Café gevestigd, waar vrijwilligers kapotte spullen repareren tijdens een gezellige babbel. De herstellingen zijn gratis.

– Ook nummer 46 is een gerenoveerd winkelpand waar iets van afslanken in heeft gehuisvest. In 1977 tot 1984 werd hier een kinderkledingzaak uitgebaat met de naam ‘Benjamin’. In 1985 tot 1988 wordt het kinderkleding Pagadder. In 1994 tot en met 1998 komt Ricardo’s met zijn herenkleding in dit pand. Kwaliteitskleding binnen ieders handbereik.

– In nummer 44 van de Kloosterstraat was in 1987 Elysée. Boetiek Yentil vanaf 1990 tot 1997. In 2006 tot 2008 was het de beurt aan ‘Den Ekerse pijl’, alles voor Dartliefhebber, ook borduren van textiel. Na een 'advies-slank-fit' zaak, werd het pand gerenoveerd tot een gezellige woning.

– Voor het nummer 42 staat een stelling met zeildoek. Tot en met 1995 was hier lingerie J. Rombouts gevestigd. Een breukmeester die werkte voor alle ziekenkassen. Daarna 1998 tot het einde van de eeuw was Lingerie Bodyline hier gevestigd. Een winkel met exclusieve topmerken, maat 70a tot 140g. Achteraan was 'Ekers Zonnebankcentra' gevestigd.

– Nummer 40 is momenteel een leegstaand pand. Hier was voorheen 'Het Knopke' gevestigd, die verhuisden naar nummer 4 in de straat. Daarvoor was banketbakker St Jozef hier gevestigd van 1977 tot 2007

– Nummer 38 was ooit Trico Bello. In 1995 tot en met 1997 kwam hier een naai- en breimachine winkel met breischool.

– Het nummer 36. Rond het jaar 1977 tot 1992 was Keurslager Schellekens op dit adres ingeschreven. Alles werd ten huize vervaardigd door gediplomeerde vaklui. Daarna bediende Keurslager Heynen-De Leus van 1993 tot en met 2008 hun cliënteel in dit winkelpand. In het pand bevindt zich nu 'Wassalon de Parel'.

 – Op nummer 34 was begin jaren 1970 'Meubelen Valckx' hier gevestigd. Ook noemde dit pand: 'Parfumerie Ladyface' van 1977 tot 1996. Een schoonheidssalon voor dames. Kapsalon Britt is   sinds 1996 een vertrouwd beeld in de Kloosterstraat. Na een tijdje in de Lange Sterrestraat een kapsalon te hebben uitgebaat kwam ze in dit pand terecht.  

– Op nummer 32 was ‘Coiffure René’ gevestigd vanaf 1977 tot en met 1979. Naderhand bevond zich hier een kapperszaak van Lutgarde. Nadat zij in de Moretuslei haar kapperszaak opende werd het pand in de Kloosterstraat veranderd. Vanaf 1990 tot 1996 werd de winkel over genomen door Jef Lenaerts: een zaak met groenten, fruit, wijnen en verse kruiden. In 1998 lezen we ’t Krommeke op de vitrine. Naast groenten en fruit verkoopt men ook noten en gedroogde vruchten. Thans is de het pand 30-32 vanaf 2010 ingericht voor dagbladhandel Rewers PP. Op de vitrine lezen we: 'totale uitverkoop'. In oktober 2015 sluit hij voorgoed de deur. De benedenverdieping wordt thans te huur aangeboden.

– In Kloosterstraat 30 kon je alle dagen terecht bij Frituur ‘Tilly’. Van voor 1977 tot 1988. Koude schotels en kip aan ’t spit waren de specialiteiten. In 1989 tot 2007 werd het Yellow Snack.

– Het nummer 28 was in de vroegere jaren een schoonheidscentrum ‘Lady Face’, in 1974.

– Achter de gevel van nummer 24 was in 1995-1996 het ‘Zonnecenter’ gevestigd met 'privé sauna en snelbruiners'. Ook badmode en lingerie. In 1997 tot 2000 kwam ECU Travel in het pand, voor al uw reizen. Daarna nam Van Dijck ook dit pand over om de zaak uit te breiden.

– Het nummer 22 was voorheen een reisbureau met de naam 'Spillemaeckers' gevestigd. Volgens een facebookvriend zat in nummer 22a kleermaker Jef Hendrickx en nummer 22b was een verkooppunt van naaimachines. Nostalgische momenten. Hier heeft Van Dijck-Joos zich gevestigd. Een zaak met elektro, hi-fi en stereo van 1997 tot op heden.

– Nummer 18. Het pand dateert van 1900. In die tijd werd er een café uitgebaat. Er waren heel veel cafés in Ekeren die tijd. Te veel van het goeie. Dat kon niet blijven duren. In 1978 noemde de winkel nog ‘Gabriëls’, een winkel met textiel en kleding. Ons Rina heeft hier ongeveer dertig jaar geleden, (1981) toen het een babywinkel was met de naam ‘Bambi’, een dekentje en duwwagentje gekocht voor onze jongste zoon Edwin. Kaaswinkel Alpenhoorn opende voor het eerst haar deuren op 1/10/1994. Info van Tamara Heynen, waarvoor dank.

– Ook nummer 16 is nu een leegstaand winkelpand. In 1977 tot 1992 was hier nog zetelgarnierder van Bolders-Strybos gevestigd. Ook ‘Trialco and Sercom international’ heeft hier handel gedreven. Een zaak die handelt met elektrotechnische bouwelementen. Nu wordt alleen het uitstalraam gebruikt door bakkerij Bossuyt om zijn artikelen te showen.

– Het pand, nummer 14, staat leeg.

– Het nummer 12 in de Kloosterstraat is momenteel een kapsalon (2015) ‘Nieuwe Stijl’ voor Heren en kinderen. Dit was vroeger, samen met het nummer 14 eveneens garage Mooens pvba. Een Mazda verdeler waar we begin jaren tachtig, van vorige eeuw, onze eerste auto kochten 1980-09.

– Rechts naast de bank, op het nummer 10, bevindt zich het bekendste winkelpand van Ekeren. Algemene IJzerwarenhandel Goosens met als specialiteit: gereedschappen van voor 1977.

– In nummer 8. In de jaren stillekes was hier fotolabo De Strecker gevestigd. In dit labo deed Paula, echtgenote van ons Rina haar oudste broer Hubert, haar best de beste foto’s uit te kiezen voor de klanten. Ook was hier Copco Travel gevestigd, voordat hij naar de Dorpstraat verhuisde. In 1979 had begrafenissen en crematies C. Haast hier een zaak gehad tot 1984. Hij verzorgde alle transporten in binnen en buitenland. In 1991-94 , kwam FamiBank in dit pand voor persoonlijke leningen en andere bankverrichtingen. In 1995 wordt het Citibank. Leningen snel en voordelig. In 1998 wordt het een Ippa Bank. Alle verzekeringen, leningen en financieringen. In 2000 en tot op heden is hier AXA Bank en verzekeringen gevestigd met als directeur de heer De Coster.

– Het winkelpand nummer 6 was in 1985 tot 1992 Phildar hier gevestigd. Daarna was tot 2002 de zaak eigendom van Heirman die er een schoenwinkel uitbaatte. In 2003 tot 2007 kwam Tearoom Den IJsberg in dit winkelpand, met pannenkoeken, verse wafels, roomijs en belegde broodjes.

Als laatste werd het gelijkvloers verhuurd aan Carluccio. Sinds zijn Pizzeria-Trattoria sloot staat het pand al geruime tijd leeg.

– In het winkelpand nummer 4 werd er door de vrouw van Jef De Hoon boetiek 'Lef' open gehouden met de toen bekende merken, da’s lef hebben. Dat was van 1986 tot 2002. Ze organiseerden elk jaar een modeshow in het Ekers Hof. Daarna was kledingwinkel Oceane pvba aan de beurt in 2006 en 2007. Vervolgens werd de zaak 'Het Knopke' genoemd. Een handwerkwinkel met wol in verschillende kleuren. Daarna vond hier het Cultuur Centrum van Ekeren tijdelijk onderdak voordat ze naar het Hof de Bist, in de Veltwijcklaan, verhuizen.

– Op nummer 2, naast de inrit van het 'Godshuis'. “Tijdens mijn jeugdjaren zag het er hier allemaal anders uit”, weet ons Rina te vertellen. “Het was een gezamenlijke overdekte ingang voor drie winkels: het winkelpand van Zeeman was 'De Wolmolen' in 1979. De ingang bevond zich links, rechtdoor was de ingang van een kleine cremerie zaak. Rechts was nog een winkeltje, maar ik weet niet meer wat ze daar toen verkochten. Dan is Atlas Stock in 1996 gekomen, een winkel met huishoudartikelen. Vervolgens werd het pand in 1999 overgenomen door Phildar. Sinds enkele jaren is er de Zeeman gevestigd.

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Alle Facebookvrienden en speciale dank aan Luc Somers - Erik Bontinck en de jaarboekjes van De Bierpruvers.







18-01-2016 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)
>> Reageer (0)
11-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kloosterstraat onpare nummers

Kloosterstraat onpare nummers

 

De straat kreeg haar naam naar de toenmalige oprichting van het kloosterhuis van de Zusters van St-Vincentius a Paulo uit Gijzegem, de vroegere Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesinstituut.

De  staatsbaan werd met kasseien geplaveid rond 1850. In 1887 wordt de eerste tramlijn gelegd. De tram verdwijnt uit de Kloosterstraat in 1966 en de sporen verdwijnen in 1975.

Soms zal je merken dat de huisnummers niet overeenstemmen. Waarschijnlijk door vernummering eind jaren zestig van vorige eeuw. Een excuus om fouten te maken.

We starten onze zoektocht naar verdwenen winkels vanaf de Dorpstraat langs de onpare nummers en wandelen noordwaarts richting viaduct Leugenberg. Aan de lichten dwarsen we de straat en keren langs de pare nummers terug naar de Dorpstraat.

 

– In pand nummer 1, op de hoek, Driehoekstraat/Kloosterstraat, was tot 1977 de herberg 'Het vliegend wiel’ van Jan Kanora gevestigd. Na de nodige renovatie werd vanaf 1979 tot 1990 hier de bank J. Van Breda open gehouden. Vervolgens was er een computerwinkel gevestigd die op politiebevel zijn deuren moest sluiten. Vastgoed Hecerna bouwde eveneens hier later een zaak op. Daarna kwam immobiliënkantoor Century 21 tijdelijk in dit pand, tot de zaak verhuisde naar de Markt. Nu is in het winkelpand vanaf 2011 Inpa Computers gevestigd. Een webshop voor pc, laptop, tablet en smartphone. Zelfs online kan besteld worden. In de winkel sta je tegenover een ervaren deskundige.

– Op nummer 3 was 'Begrafenissen H. Holemans' gehuisvest. Achter de hoek was vroeger pand nummer 5. Er bevond zich een klein café met de toepasselijke naam: ‘In den Driehoek’. We spreken hier over de jaren twintig en dertig van vorige eeuw. Het café vond geen overnemer meer en moest verkocht worden. Holemans was er als de kippen bij. Kocht de zaak en liet het pand renoveren. Het huisnummer verdween. Langs een driedelige deur kon je daarna binnen in een rouwzaal. Na 70 jaar geschiedenis stopte de zaak zonder overname in september 2013.

– Op het huisnummer 7 was het voormalige cafépand 'Taxi' gevestigd vanaf 1977. Van 1989 tot en met 1993 nam kledingzaak Ricardo's de zaak over. De zaak werd genoemd naar het toenmalige Miami Vice personage. In 1999 was hier nog de bescheiden ‘Antiekhandel’ van Patrick Wyllinck gevestigd. Een groothandelszaak met eigen fabricatie in Tsjechië. In het jaar 2000 kwam 'M.J. Reizen' in het pand. Een reisagent voor alle touroperators zoals Sunsnacks en Jet Air. Nu is het een gerenoveerde woning.

– In pand nummer 9 was vooreerst drogisterij Hoet en Co gevestigd (1980). Daarna kwam Colorama pvba tot 2006. Een speciaalzaak in verven en behang vanaf 98,- BF voor een rol. Heel het gebouw werd met de grond gelijk gemaakt en er werd een nieuwbouw opgetrokken. Op het gelijkvloers is een winkelpand voorzien en er kwam 't Ooievaarke, een winkel in babyartikelen. Vanaf 2015 wordt het pand uitgebaat als kapsalon 'Image' voor dames.

– Het winkelpand ernaast, nummer 11, was vanaf 1996 tot 1999 een Cera bank. Dan kwam VDAB 'De Werkwinkel Ekeren'. Het loket waar werkzoekenden terecht konden met vragen over werk. Nu is er het consultatiebureau 'De Voorzorg' in ondergebracht, in samenwerking met Kind & Gezin.

 

– Huisnummer 13 herbergt thans VCLB 'De Wissel-Antwerpen Medische kringloop. Voorheen was hier schoenen Lenaerts gevestigd.

– In nummer 17 was de voormalige Volvo garage van ‘Mooens en zonen pvba’ van 1980 tot 1988. In de begin periode verkocht hij naast Daf auto's ook LPG, diesel en benzine. Na renovatie- en verbouwingswerken kwam er in 1989 tot 2005 'Car Top NV'. Onderhoud Volvo en verkoop van tweedehandswagens met waarborg. Naderhand werd het pand overgedragen aan 'Bul-Construct’, een zaak die ramen, deuren en sectionale poorten aan de man bracht. Nu is het een   tweedehandsboetiek geworden met de naam 'Pastin'.

– Het pand van Electro Gielens vinden we hier al voor 1977. Het is gelegen op nummer 19 tot en met 21. Eerst handelde Gielen uitsluitend in haardvuren op het nummer 21. In nummer 19 was de voormalige cinema Corso gevestigd. Hier heeft menig Ekerenaar, begin jaren '70, nog één van de laatste films gezien voor men definitief de deuren sloot. Nu is het de overdekte parking van de zaak Electro Gielens.

– Het nummer 23 is een leegstaand handelspand. In 1977 tot en met 1986 bevond zich in dit pand ‘Droogkuis De Vos’. Het bedrijf waar kleding en textiele stoffen grondig worden gereinigd en gewassen. Het deskundig personeel is ervaren om delicate kleding te strijken, te persen en indien het moet zal het netjes en piekfijn verstevigd worden.

– Het pand met nummer 29 is een rijhuis waar in 2001 fotografie Marc Adriaenssens was gevestigd, met specialiteit: huwelijksreportages. Voor een blijvende herinnering aan de mooiste dag in het leven van een bruidspaar. Glamour en romantiek wordt voor eeuwig vastgelegd tijdens de foto-shoot. Een dag waarop bruid en bruidegom stralen van geluk mag gezien worden.

– Lang geleden zou, in nummer 33, een winkel zijn geweest met de naam 'PRO', vanaf 1977, een winkel met geschenken en seizoenartikelen. In de zomer werden er tuin- en klein meubelen aangeboden. Ook elektrische huishoudapparaten, keukengerief...etc. gingen vlotjes over de toonbank. De moeder van Jeannine Somers was er gerant. Het All Fitness Center dat een tijd uitgebaat werd door Lily De Block, is vanaf 1991 een vertrouwde zaak van Ekeren.

– In het pand nummer 35 naast de Fitness zou Parfumerie Ladyface handel gedreven hebben voor ze verderop kapsalon René over nam. Tot 1991 was hier ‘De Kaashoeve’ van Maria De Bruyn gevestigd. In haar zaak vond je een grote keuze in zachte- en harde kazen en fijne charcuterie.

– Het nummer 37. Begin jaren tachtig stond hier nog een pand met café ‘Stoplicht’. Daarna, in 1990 kwam ’t Ekers Winkeltje tot 1996 met verkoop van verschillende varia ’s, geschenken, cosmetica, huishoudartikelen en darts gerei. Het kleine winkeltje werd afgebroken voor een parking.

– Kloosterstraat 39 is de school 'Dreihoek' die met de jaren uitgegroeid is tot een kleine campus. In 1995 verdwijnt de kleine parking wegens de uitbreiding van de school. Sinds september 2015 werd een nieuwbouw ingehuldigd voor de kleuters, op de plaats waar de parking was.

– Op nummer 53 verkocht men vakkleding en textiel tot 1979. In 1981 vindt men hier Poot Stoop. In 1995 was er zelfs sprake van een Pita Huis. De panden 53 en 55 werden afgebroken om plaats te maken voor de kleuterklasjes van de school.

 

– Nummer 57, op de hoek met de Blarenstraat, stond tot 1978 ‘Café ’t Kloosterke’. Ook deze zaak verdween van de aardbodem. Na afbraak werd een moderne woning gebouwd van drie verdiepingen hoog, met acht appartementen.

– Op de andere hoek met de Blarenstraat, nummer 59, staat café Duivenbond, genoemd vanaf 1976, maar bestaat al veel langer. Vanaf dat jaar dan kon je terecht bij Jean en Gaby tot 1991. Daarna namen Myriam en Peter het café over tot 1993. Als laatste werd het ‘bij Rikke en Myriam’. Het is al een hele tijd gesloten na een brand. De ramen zijn nog steeds geschilderd met wensen voor kerst en nieuwjaar van een jaar of twee geleden. We kunnen binnen gluren via een openstaand raam. Alle muren zijn met Gyprocplaten afgewerkt. De naden zijn grondig geplamuurd. Het is wachten op de schilder. In december 2015 zijn de ramen ontdaan van de kerst en nieuwjaarswensen.

– In nummer 63 kwam tot 1978 Coiffure Hilda Adriaenssens. Daarna werd het in 1979 nog een dameskapsalon ‘Hilin’. Iedere woensdag was tienerdienst met -15%. In 1990 nam Bondoline de winkel over. Vanaf dat jaar kan je terecht voor doopsuiker, snoep, pralines en Antwerpse handjes.

– Op nummer 65 was vanaf 1977 tot en met 1992 ‘Boetiek Sabine’ gevestigd. Daarna nam Bondoline de winkel over en breidde op die manier haar zaak uit.

– In nummer 67 kwam vanaf 1977 tot 1979 ‘Nieuwkuis Lamot’. Hier was voorheen Cromheeke Tuinaanleg gevestigd. Daarna kwam Werner Hertoghs van 1990 tot 2009 zich hier vestigen. Een zaak met rookwaren en dagbladen tot hij verhuisde naar handelspand 32. Als laatste kwam hier A&G Solutions in 2015. Een zaak die schoonmaak aanbiedt.

 

– Het nummer 71 was van ‘Boekhandel Herbosch’ tijdens de periode 1977 tot 1979.

– Van huisnummer 69 tot en met 75 is in 2013 een nieuwbouw opgetrokken zonder handelspand. Hier was voorheen Pandava gevestigd. Een bescheiden zaak die startte in huisnummer 71 en steeds verder uitbreidde naar de naastgelegen panden. Pandava verhuisde in 2009 naar Hoevenen in de Hoge Weg. In het hoekpand met nummer 77 kon je ooit wafels en pannenkoeken eten bij Crêperie 'Denise'. Naast een grote keus van ijscoupes en warme wafels, verkocht Denise ook  warme en koude snacks. ‘Kwaliteit is ons reclame’ kon je op de folders lezen van 1980-86.

--Nummer 73, was in 1974 een winkel van algemene voeding ‘bij de Pol’ gevestigd. In 1977 tot 1979 was hier  ‘Denise’ de uitbaatster. Daarna nam Pandava dit pand over van 1980 t/m 2009.

– In nummer 75 baatten Elisa Sabbe-Hermans hier hun schoenenzaak uit met de naam ‘Elise’. Van 1977 tot en met 1991

– In het hoekpand, nummer 77, werd gestart met een voedingswinkel. Volgens Facebook vrienden was dat 1977 en 1978. Verdere gegevens ontbreken. Vanaf 1980 kon je hier wafels en pannenkoeken smullen bij ‘Cremerie Denise’ tot 1994. Een Grieks restaurant nam de zaak over.  Sinds 2003 is het pand restaurant Giovanni's, pita en pizza. 

– Het winkelpand, hoek Kloosterstraat/ Lange Sterrestraat met nummer 79, heeft in eerste instantie een kinderwinkel geweest met de klinkende naam 'Kinderdroom'. Nadat de verkoop van kinderwagens en kinderstoeltjes minderde werd de zaak gesloten. Na enkele renovaties werd de zaak van Kapper Danny Backe in 1979 ingehuldigd. Daarna nam een andere kapper zijn zaak over, 'Kapsalon Jacomo' in 1994 en 1995 . Nu huist hier sinds 2009 kapperszaak 'Jirina'. De ingang is in de Lange Sterrestraat. De kortelings gerenoveerde appartementen, boven de kapperszaak, hebben hun ingang in Kloosterstraat 79.

– In winkelpand nummer 81 heeft voor zover wij weten apotheker Engels-Brabants gestaan tot 1983. De apotheek verhuisde naar de overkant in nummer 80. Sindsdien staat het pand leeg en te huur.

– In nummer 83 kon je in 1977 terecht bij bloemensierkunst ‘Azalea’ tot 1984 met een specialiteit van bruidsruikers en grafkransen. Ook Marijn de Jong heeft hier winkel gehouden tot hij verhuisde naar de Markt. Momenteel kan je hier terecht voor Kinesitherapie en medische voetverzorging.

– Winkelpand nummer 85 was bekend tot ver buiten de grenzen van Ekeren. De 'François' werd hij tot op het laatst nog genoemd alhoewel zoon (Charel) en echtgenote achter de toog stonden. Een elektronische kassa heeft er nooit gestaan. Ze maakten de rekening steeds met potlood op stukjes papier. In de week was het vooral de schoolgaande jeugd die het winkeltje ‘terroriseerden’ voor snoepgoed. Op zondag dan stonden mensen in rijen tot buiten aan te schuiven voor verse charcuterie. Het ging in één moeite door want naast de François heeft altijd een bakkerij geweest. Na stopzetting van hun zaak werd het pand gerenoveerd en kwam er de Webfabriek CVBA in. Nu zijn er verschillende burelen in gevestigd.

 

– Het pand ernaast, nummer 87, is een bakkerij. Er zijn ondertussen veel uitbaters de revue gepasseerd. Ik denk aan: “Banketbakkerij Phillipsen (1977-85), Wouters pvba 1986-07, Bakkerij Van Hooydonck 2008-2013 en sinds 2014 noemt de zaak ’t Bakkerke.

– In nummer 91 was voorheen naaibenodigdheden Verwimp gevestigd, tot 1979. Tot Pandora de zaak overnam van 1980 tot 1996. Een zaak die met de jaren uitbreidde naar het nummer 89, het naastgelegen pand. In 2009 werd de winkel omgetoverd tot een snack-praatcafé 'Jump-Inn' tot 2011. Vervolgens werd het pand overgenomen en veranderde de naam in 'Place.2.be'. Verkoop van belegde broodjes, dranken, koffie…etc. Het mocht niet baten. Voor de grote vitrine hangt een bouwaanvraag. Een aannemer zal het gebouw afbreken, tegelijkertijd met het hoekpand ernaast. Nadien wordt een appartementsgebouw opgetrokken met 6 woongelegenheden en  een handelspand op de benedenverdieping.

– Op het nummer 93, op de hoek met de Moretuslei, bevindt zich momenteel een T-shirt drukker. De uitbater mocht nog 6 maanden over dit pand beschikken. Het logo van de vorige huurder, van dit pand, ACV is nog duidelijk zichtbaar boven de uitstalramen. In dit winkelpand verkocht Cado-Disc voorheen zijn CD's, vinylplaten en cassetten. Ooit was hier café Stardust gevestigd vanaf 1965. Eerst werd het uitgebaat door de heer en mevrouw Van Werf. In de jaren tachtig werd je nog bediend ‘bij Nini’.

Ik krijg een schrijven van Marc De Mulder met de melding dat zijn vader daar het café openhield. Maar... en nu citeer ik Marc: “… doordat mijn vader bokser was geweest noemden ze hem ‘De Kid’. Het bleef hun café tot 1978. Daarna werd het overgenomen door Mon de goochelaar”.

In het weekend hoorde men tot ver in de omtrek de discobar spelen. Alles verdwijnt, helaas, ook dit pand wordt met de grond gelijk gemaakt voor een appartementsblok.

 

– We staan voor het hoekpand met de Moretuslei, nummer 95. Tot 1978 was het hier Franco-Belge, een drogisterij. Hier was nog een schilder-behangerswinkel van Claessens of Niemans gevestigd. Volgens ons Rina moet hier nog een kapperszaak gevestigd zijn geweest. Snackbar 'Handgesmeerd' bvba was hier nadien gevestigd. Daarna volgde in 2009 een ander broodjeszaak 'Delicious'. Het pand stond een tijd leeg maar nu wordt het uitgebaat door Rookstop. Hier wordt je geholpen om te stoppen met roken met laserstralen.

– Nummer 97 is al jaren ingenomen door 'Assugal'. Een verzekeringskantoor.

– In pand nummer 99 woonde Gontier P, een schilder en behangwerker.

– Naast de ruime woning met nummer 107 is een inrit die leidt naar de werkplaatsen van de voormalige Aerogo Europe nv – Transportsystemen. Hier was vroeger bouwondernemer Claessens gevestigd. Hij bewoonde het pand nummer 107. Hij was verdeler van bouwmaterialen. Met haar vader heeft ons Rina hier vaak zand en cement komen kopen voor de afwerking van hun nieuwe woning in de Boerendijk. Sinds half september 2015 is men begonnen met de afbraakwerken van de achterliggende loodsen en werkplaatsen voor de nieuwe Aldi met slagerij. Het is spijtig dat ook het geboortehuis van Hendrik Kanora moet verdwijnen. Ikzelf heb begin jaren tachtig een gedenkplaat tegen de gevel geplaatst. Hopelijk komt er een nieuw verguld bord tegen de gevel te hangen waar het geboortehuis heeft gestaan.

– De woning, nummer 109, wordt afgebroken voor de nieuwbouw van Aldi. Voorheen was hier een kapperszaak gevestigd ‘Coiffure Thys’ 1989-90. Ook was hier tijdelijk de onafhankelijke ziekenkas (OZ) in ondergebracht, tot deze naar het Kristus Koningplein verhuist.

– In het pand nummer 111 werd jaren handel gedreven in bloemen en planten door Govaerts Dirk van 1993 tot 2003.

– Op nummer 113 was voorheen boetiek ‘Abbey Road’ tot 1979. In 1984 kwam het Ekers Videofilm Verhuur in de plaats. Enkele jaren later, in 1990, was er sprake van ’t Gazetje in dit pand. Vanaf 1992 tot 1996 , staat er dan ’t Baguetje’ op de vitrine. Een nieuwe broodjeszaak die op haar beurt naar de Dorpstraat verhuist.

– De woning met huisnummer 119 met de grote poort ernaast behoorde toe aan een melkboer. Hij deed zijn ronde nog met een triporteur. Waar is de tijd?

– In het pand 123 was van 2000 tot 2012 Peter Driesens bvba gevestigd. Hij was zaakvoerder en installateur Centrale Verwarming.

– Op het nummer 127 werd een mooi statig kasteeltje gebouwd rond 1897. Het staat wat achterin en heeft een voortuintje. Het noemde vroeger Villa Les Hirondelles en het is Cultureel Erfgoed. Boven de garage is een glazen gaanderij dat het huis verbind met een smal bijgebouw ernaast.

– Het nummer 139 herbergde vier jaar lang ‘Jeans Club’ met vrijetijdskleding. Van 1978 tot en met 1982.

– Op de nummers 149 en 151 is Art-Deco gevestigd. Een firma van belettering en digital printing.

– Het nummer 153 is een leegstaande woning of pand waar onlangs 'Rookstop' zijn waren aanbood voor de zaak verhuisde naar nummer 155.

– Ook in het pand ernaast (155) heeft Rookstop gehuisvest geweest. Nadat het hoekpand op nummer 95 vrij kwam verhuisde hij daarnaar toe. In de jaren stillekes was hier café 'Den Dijkmolle' gevestigd. In 1983 en ’84 huurde café ‘Den Baron’ het pand. In 1995 vinden we dan hier restaurant La Pasta gevestigd met een Frans/Italiaanse keuken, tot 1998 . Nu is het pand verhuurd aan Extramadura, een verzekeringskantoor (2015).

– In het hoekhuis (157) werd vanaf het begin bier getapt. Eerst noemde het etablissement café 'Den Dijk'. Daarna werd het café ‘Happy Corner’ in 1979 en ’80. Daarna stond Mon en Francine achter de tapkast tot 1982. De naam veranderde in café ‘Hoekske’, maar dan zijn we al 1992. In 1994 tot 1996 veranderde weer de naam en noemde het hier café ‘Maritime’. Als laatste werd het café 't Promilleke genoemd: bij Marice en Ludo. In 2007 sloot voorgoed het etablissement. Nu is het een gerenoveerd pand en opgewaardeerd tot gezinswoning.

 







11-01-2016 om 09:53 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
>> Reageer (1)
04-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bilderdijkstraat, NSBstraat, ...enz.

Bilderdijkstraat

 

In 1929 werd deze straat de grens tussen Antwerpen en Ekeren. De vroegere Dijkstraat was onbewoond langs de zijde van Antwerpen. In 1941 werd de naam Bilderdijk veranderd in Bilderdijkstraat.

Aan de Ekerse kant volgen de huisnummers elkaar op in numerieke volgorde. De woningen aan de Antwerpse zijde van de straat hebben onpare nummers. De Bilderdijkstraat gaat slechts tot nummer 19, tot de Gebroeders Leemansstraat. Daarna neemt de Stad Antwerpen over met de straat 'Schoonbroek'. Op het eeuwig groene grasplein, naast het viaduct naar de Leugenberg, heeft rond 1980-1985 een frituurwagen gestaan. Verdere gegevens ontbreken.

 

– Op nummer 1b was, nog voor 1970, een hengelsportwinkel 'In den Haak' gevestigd met aquaria en visgerei. In 1984 werd de zaak gestopt en kwam 'frituur puntzak'. Elke vrijdag werden er voor €1 puntzakken met frieten verkocht. Een drukte van jewelste. Nu noemt het pand 'Aan Tafel', een frituur en snackbar met nog steeds dezelfde puntzak vol frieten voor €1. Ook broodjes en snacks zijn te verkrijgen.

– Ter hoogte van de nummers 13 en 14 is de in- en uitrit van supermarktketen Colruyt.

 

Gebroeders Leemansstraat

 

Genoemd vanaf 1 september 1931. Ze werd vroeger Korte Dijkstraat genoemd. De nieuwe straatnaam werd gegeven ter ere van de drie gebroeders Leemans die sneuvelden tijdens WOI. Leemans Jaak, geboren te Ekeren op 18 januari 1891 en overleden te Hoogstade op 2 juni 1915. Leemans Frans Ludovicus Jos werd geboren op 30 april 1895 en overleed eveneens te Hoogstade op 3 juni 1915. Leemans Constant Ludovicus werd ook te Ekeren geboren op 28 februari 1893 en overleed in het Militair Hospitaal te Montpellier op 15 mei 1917.

 

De straat werd geplaatst op verzoek van Joyce Caluwé. Er zijn echter geen winkels. Na plaatsing op mijn blog krijg ik via facebook een melding van Marc De Mulder met de volgende info: ‘Als je via Bilderdijkstraat deze straat inkomt, was er aan de rechterzijde een herstelplaats voor fietsen en bromfietsen. Dat moet het derde of vierde huis zijn geweest. Het pand had de naam: ‘De Strop’.

 

Februari 2017. Nadat Peggy Cambré mijn Blog opnieuw deelde op facebook kreeg ik nieuwe informatie aangaande enkele straten. Ik citeer niet letterlijk wat Guido Laureyssens schrijft, maar dit zijn de feiten: ‘Van mijn geboorte tot in 1955 heb ik samen met mijn ouders in deze straat gewoond  (huisnummer 67). Om verder te gaan op de info van Marc De Mulder aangaande het pand ‘De Strop’... De Strop (Frans Verschaeren) was havenarbeider en baatte samen met Irma, zijn echtgenote en klein Stropke de zoon Leo, ook de herstelplaats voor fietsen en bromfietsen uit. Zoon Leo was een zeer goed wielrenner tot bij de liefhebbers. Door omstandigheden stopte hij met koersen en werd eveneens havenarbeider. De echtgenote van De Strop, Irma, sprong zelf mee op de koersfiets in haar jonge jaren en deed aan catchen in haar vrije tijd. Ik kan je verzekeren dat je daar geen ‘patat’ van wou krijgen. Zo heeft ze op een keer een demonstratie gegeven met twee vrijwilligers in de werkplaats. Ze was toen al de vijftig gepasseerd, jawadde. De Strop was een echte stielman in zijn herstelplaats. Alle dagen, zowel winter als zomer, was het vollen bak in zijn werkplaats. Tot het noodlot toesloeg. Frans, Kamiel zijn broer en  buurjongen Edward Verbaenen gingen vissen op de Oosterschelde en zijn alle drie verdronken tijdens een opkomende storm. De broers werden eerst gevonden maar voor Edward zijn er enkele weken overweg gegaan. Leo heeft dan de zaak een aantal jaren verder gezet. Weer sloeg het noodlot toe. Leo kreeg een zwaar ongeval ter hoogte van de Bistkapel in de Veltwijcklaan. In het pikdonker liepen drie vrouwen naar de overzijde van de straat. Balans: 2 dodelijke slachtoffers en één zwaargewonde. Leo was enkele jaren gehuwd en had naast het ouderlijke huis een nieuwbouw opgetrokken. Aan de haven was Leo een clarkchauffeur. Zonder erg reed hij onder een hijskraan door die ijzer verplaatste. Een kabel brak en Leo werd verpletterd onder tonnen ijzer. Het noodlot had hier zwaar huisgehouden’. 

Spijtig genoeg herinnerd Guido zich geen jaartallen meer. Toch bedankt Guido Laureyssens!

 

NSB Straat

 

De straat behoorde vroeger tot de Kloosterstraat en werd daarom in de volksmond 'Klein Kloosterstraat' genoemd. De NSB straat werd geboren op 19 juni 1957. NSB is de afkorting van 'Nationale Strijdersbond', een groepering van oudgedienden van beide wereldoorlogen. De onpare zijde is bebouwd met woningen. Langs de pare zijde staan enkel garageboxen en afsluitingen van tuintjes.

Ik plaats deze straat op verzoek van Peggy Cambré. Ook hier geen winkels te bespeuren. Maar …

 

– Op het nummer 5 was tussen het jaar 2000 en 2002 één handelaar in de straat. Een zaak van Van Kiel Martin met ramen en deuren in PVC en ALU.

 

 

Oorderseweg

 

Deze straat was vanouds de weg die leidde naar Oorderen, langs de Ekerse Dijk, vooraleer er een eigenlijke straat kwam, was hier een dreef in de richting van het Ursel- of Schoonbroekhof, dat tijdens de 17de-eeuw het eigendom en het buitenverblijf was van kunstschilder P.P. Rubens.

 

– De hoeve, op nummer 7 werd gebouwd door de weduwe van P.P. Rubens 'Helena Fourment' in 1644. Het werd een pachthoeve met veel grond om te bewerken. De hoeve werd in 1923 verkocht en in 1934 verhuisden de eigenaars naar Kloosterstraat 5, waar ze café 'In den Driehoek' overnamen. De zaak werd overgenomen door H. Holemans en gerenoveerd tot een rouwzaal. De laatste eigenaars, van de hoeve, zijn Walter Elst, een bekende kunstschilder. Walter huwde met An van De Sompel die in de jaren 1992 tot 2003 in de verbouwde stallen een computerwinkel uitbaatte.

– Nummer 21 is een gewoon rijhuis waar Eric Johnson een praktijk heeft in kinesitherapie.

– Tussen de nummers 43 en 49 staan de twee laatste loten bouwgrond te koop. Niets ontsnapt aan de bouwwoede van de mens.

– Het mooie landhuis nummer 59 is de praktijkwoning van Ann Bernaers. Dokter in de genees- heel- en verloskunde.

– Ter hoogte van nummer 83 staat wat achteruit gebouwd het nieuwe 'Schindebad'. De officiële opening vond plaats op 27 juni 2009. Achteraan is een ruime cafetaria met inkijkramen naar het zwembad dat sinds kort (voorjaar 2015) een nieuwe uitbater heeft. Het zwembadcomplex bestaat uit een wedstrijd- en een instructiebad. Het geautomatiseerde kassasysteem zorgt voor een vlotte doorstroming van de bezoekers. Het voormalige 'Schindebad' voldeed niet aan de strenge Vlaamse milieunormen en werd nadien afgebroken. Op de plaats staan enkele kinderspeeltuigen. 

– Op nummer 127 kwam dameskapper Gaston Hoeykens van 1978 tot '79 een zaak opbouwen. Hoeykens verhuist nog datzelfde jaar naar de Schutstraat. Vanaf 1980 komt hier 'Natuurvoeding 't Kruidentuintje'. Nu is het een gerenoveerde woning.

– In nummer 129 vestigt M. Snelders zich in dit pand en start een timmer- en schrijnwerkerij van 1978 tot en met 1985.

In New York City wordt op 8 december 1980 muzikant John Lennon neergeschoten door Mark David Chapman. Lennon overlijdt even later op weg naar het ziekenhuis.

– Het nummer 171 is vanaf 1971 tot 2013 een dagbladhandel, uitbaat door Boudewijns met wenskaarten, carnavalsartikelen... etc.

 

– Het complex nummer 8 is de pas gerenoveerde school die in 1908 werd geopend vanaf het middelbare. Het onderricht werd toegewezen aan de broeders van de Christelijke scholen en zij doopten het gebouw met de naam: 'Sint-Lambertusgesticht'. Op 11 april 1942, tijdens de woelige oorlogsjaren, komt de 25 jarige knaap Aloïs Notteboom (beter bekend als broeder Vital) naar Ekeren om in het Sint-Lambertusinstituut les te geven. Op 1 april 1976, na veertig jaar les geven, gaat broeder Vital met pensioen. Door zijn gouden stem zingt hij nog enkele jaren in het gemengd koor 'Con Amore'. Sinds 2005 noemt de school 'Moretus Ekeren'. De basisschool noemt nog steeds 'Sint Lambertus'. Naast het voormalige klooster is de 'Ekers Theaterzaal' gevestigd.

– In nummer 14/1 zijn de 'Gebroeders Simons', aannemers alle bouwwerken een zaak gestart vanaf 1977 tot 1994. René Simons vierde het 50 jarig bestaan van zijn zaak in 1993.

– Nummer 50. Een rijhuis waar Hild Meylemans haar praktijk uitoefent in 'Psychotherapie'. Individueel of in groepsverband.

– Het pand nummer 84 is een gewoon huis in de rij. Maar er is toch een handelszaak met de klinkende naam “BLPro” bvba. Verkoop Pc's-Laptops- hard- en software en onderhoud. Alles wat maar met PC te maken heeft vind je hier. Van 2006 tot 2010.

– De nummers 120 tot 124 herbergt een zaak met de klinkende naam: ‘Pattisserie Bossuyt’ met zijn specialiteit: ijscreme en pralines. Op 1 september 1965 vestigde Lieven Bossuyt zich in deze straat. Hij behaalde talrijke Europese prijzen met zijn smakelijke creaties. In 197O opende Bossuyt een tweede zaak, eerst aan de kerk op Markt 10/4 en sinds 1993 in Dorpstraat 17. Op zondag 30 augustus 2015 vierde de Meester bakker Bossuyt feest in het Ekers Hof. Elke bezoeker werd getrakteerd op taart en versnaperingen.

– Wat verder, op nummer 152 is de apotheek van Liesbeth Cuypers gevestigd. Zelfs online kan medicatie bestelt worden.

– Het volgende pand, nummer 154, is een pizzeria zaak van Verdi. Warm, vers, en lekker is de slogan. Oorspronkelijk adres op Schoonbroek 72, maar de ingang is in de Oorderseweg.

 

Akker

 

Voorheen was dit de Akkerstraat. Genoemd naar de vele akkerlanden die hier waren voor 1930. In 1931 werd de straat Akker genoemd.

 

– Op nummer 96 wordt 'Café Telstar' voor het eerst vermeld in 1963 met als uitbaatster Cecile Vekens. Van 1976 tot 1978 namen 'Francine en Ronny' de zaak over. In 1978 wordt vissersclub 'Telstar Ekeren' gesticht. Van 1979 tot 1988 konden de vissers terecht bij 'Marcia en Ronny'. In 1989 veranderde de naam in “De Nieuwe Telstar” met als uitbaters 'Patje Schelfhout en Stef Draguet. Patje verliet al vlug de zaak en Peggy vervoegde de zaak tot 1994. Even werd het “Danscafé De Nieuwe Telstar” bij 'Stef en Marianne' tot 1997. 37 jaar later is de vissersclub nog steeds actief in 'Herberg Den Telstar'. De huidige uitbater is Theyri Verresen.

– Ter hoogte van de nummers 22 tot en met 32 is een breed stuk braakgrond van de laatste landbouwer uit het Groot Hagelkruis. Het staat vol met verroeste landbouwmachines, veevoeder, houten paletten en aanhangwagens.

 

– De nummers 53 en 55 is een recent opgetrokken nieuwbouwcomplex met 5 appartementen. Nog slechts één woning op het gelijkvloers staat te koop.

– Nummer 49 is een rijhuis met een honden trimsalon, 'Bull's-eye'.

– De mooie woning achter nummer 41 is een zaak van 'Ghitec'. Algemene elektriciteitswerken in nieuwbouw of renovatie.

– Het nummer 7 is bewoond door Kegeleers bvba. Een vloer en tegelwerker.

 

Alfons Jeurissenstraat

 

De straat noemde vroeger: Brilstraat. In 1936 werd de straat Alfons Jeurissenstraat genoemd. Alfons Jeurissen was een Vlaamse schrijver van Kempische verhalen, geboren te Hasselt op 19 mei 1874 en overleden te Ekeren op 18 juni 1925. Hij woonde in één van de huizen naast het Reisagentschap De Keyser op het Kristus Koningplein vlakbij de 'Brilstraat'. Hij schreef onder meer; 'Broeder Bertus', 'Heikleuters', 'Op de vlakte', 'Van levenden en doden' en 'Heksendans'.

 

– De school in de straat, op nummer 11 en 13, werd in gebruik genomen vanaf 1878 als gemeenteschool (Rijksschool). Ze werd uitgebreid met een verdiep in 1929. De school heeft ook enkele jaren dienst gedaan als muziekschool. Daarna volgden jaren van leegstand. Op 09/02/1998 wordt de school verkocht aan het O.L. Vrouw van Lourdesinstituut. In 2001 werd het scholencomplex volledig gerenoveerd, maar de woning vooraan bij de straat, werd afgebroken. De lagere school verhuist naar hier terwijl het middelbaar onderwijs in de Kloosterstraat blijft. De school heeft nog twee ingangen. Eén naast het politiebureel en verderop hebben de kleuters een aparte ingang langs de Jozef De Weerdtstraat. 

 

– In pand nummer 17 was in de jaren 1974 'Algemene voeding Beyers' gevestigd. In 1977 nam voeding 'Vleugels' het winkelpand over.

– De nummers 19 en 21 zijn al decennia lang van garage Madereel. Hij werd in 1968 concessiehouder van Fiat, met herstellingen door geschoold personeel. In 1990 nam zoon, Wilfried Flamand, de zaak over en breidde de zaak uit met de verkoop van Lancia en Alfa Romeo. (2015).

– Achter de gevel van nummer 25 vinden we een psycholoog met de naam 'Johan Engelen'.

– Het nummer 41 is de voormalige notariswoning van Herman De Bie. Het gebouw werd rond 1925 opgetrokken.

 

 

– Het pand met nummer 30 heeft ook al een lange geschiedenis achter de rug. En het is nog niet voorbij. Rond de jaren van 1970 vindt men op deze plek garage Veraghtert. Verkoper van 'Apal Buggy, en 'Alfa Romeo'. In 1979 wordt de naam veranderd in garage 'Driesprong' een Dacia en Daihatsu verdeler met alle herstellingen. In 1994, na een grondige renovatie komt hier 'Frituur Melrose'. Na de verhuis naar de hoek met de Leerhoeklaan komt hier een vestiging van Mobistar. Leveringen van alle GSM toestellen. In oktober 2015 zijn er renovatiewerken aan de gang. Er hangen al neon lichtreclames aan de gevels met opschrift “Ekeren snack”. De zaak opent de deuren half december. En we zagen dat het goed was.

--Pand nummer 4 is een gewoon huis in de rij. Het gebouw is ouder dan het lijkt. In het ‘Jaarboek 7  Heemkring Ekeren’ uitgebracht in 1989, lees ik een artikel uit het weekblad “Polder en Kempen”.  Het persbericht is een bloemlezing uit de oorlogsjaren 1939 – 1940. Op dit adres bevond zich het bureel van A. Van Looy. Eigenaar van een autobus die vanaf zondag 6 maart 1938 alle dagen van Ekeren, via Luchtbal, naar Antwerpen reed. De bus was volgens de reclame die hij zelf maakte: ‘snel, regelmatig, veilig en goedkoop’. Alle inlichtingen waren op het bureel te verkrijgen. Passagiers die iets op de bus vergeten waren konden hier eveneens terecht. Spijtig genoeg stopte de heer Van Looy het jaar daarop met de ‘autobusdienst’. De echte reden is niet geweten. Er hing een papiertje in de bus waarin de uitbaters te kennen gaven dat zij ‘… om door de bevolking voldoende gekende redenen hunne uitbating staken vanaf 1 februari 1939’. Had het iets te maken met de opeising van voertuigen voor de nakende oorlog?

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Het Laatste Nieuws. Ekers Onroerend Erfgoed, Heemkring Ekeren, jaarboekjes carnavalstoet van de Bierpruvers en Facebookvrienden.





04-01-2016 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driehoekstraat

Driehoekstraat

 

Het toponiem “den Drijhoeck aende Plaetse” werd reeds vermeld in 1720; wellicht is men de straat gaan noemen naar de plaats waar drie straten samen komen op het eind van de Dorpstraat.

 

– Het nummer 1, in deze straat, was geruime tijd de rijwielenhandel van 'Jan Kanora'. Ondertussen is de naam Kanora al meer dan 80 jaar een vaste waarde in ons dorp. Zoon Ludo nam ongeveer 22 jaar geleden de fakkel over van zijn vader en koopt pand nummer 3 om de winkel te vergroten. Tot met nummer 5 waren de ateliers van Kanora gevestigd. Ludo laat een nieuwbouw optrekken aan de overzijde in Dorpstraat 35. In 1989 wordt het winkelpand van Jan Kanora ‘Breiboetiek Flash’. Een vertrouwde winkel in breimachines met gratis cassette cursus. In 1992 wordt het pand 'Instinct' genoemd. Een dames- en herenkledingzaak. Droogkuis ‘Van Osta’ heeft in dit pand tijdelijk een droogkuiswinkel uitgebaat. Vervolgens verhuist de zaak naar de Markt. Vanaf 2011 wordt de zaak gerund door een fotograaf en krijgt het pand de toepasselijke naam 'De Fotoshop'.

– Op het nummer 13 was in de jaren van 1960, misschien zelfs ervoor ook nog, een meubelzaak gevestigd van de familie Wuyts. Begin 1970 werd, na renovatie, een kapsalon voor dames op dit adres ingehuldigd. Het is niet te lezen op de vitrine maar de zaak noemt 'Black & White' met als uitbaatster Fanny Deckx. Een kapsalon opstarten doe je niet zomaar. Er komt veel meer bij kijken. Die ene klant is niet de andere. De eerste wil kwaliteit, service en deskundigheid. De andere wil aandacht, een luisterend oor en een kop koffie.

– Op de nummers 15 tot 17 werden sinds enkele jaren een nieuwbouwcomplex opgetrokken.

In de helft van de twintigste eeuw stond hier nog een boerderij van de familie Hendrickx. De vrouw besloot om de dorstige te laven en richtte er een bescheiden café op. De hoeve werd begin 1960 afgebroken. Vervolgens kwam hier een schutting waarachter taxi's stonden geparkeerd. De wagens behoorden bij ‘Café Taxi’ in Kloosterstraat nr 7.

– Het winkelpand nummer 21 werd eerlang verpacht aan een modiste die alleen dameshoeden te koop aanbood. De etalage is niet groot maar werd regelmatig door de uitbaatster vernieuwd. Jonge dames stonden soms te drummen om een blik op te vangen van de grote prachtige hoeden. Vele dames hebben op dit adres hun trouw-, rouw-, of kerkhoed gevonden. De tijd waarin de dames door de straten paradeerden met een vrolijke, bonte en deftige hoed behoort voorgoed tot het verleden.

Enkele jaren later werd de winkel uitgebaat door een bloemenverkoopster. De stoep werd gebruikt om de waren uit te stallen. Een zonnescherm zorgde voor de nodige schaduw of beschutting tijdens een regenbui. Wandelaars hielden halt om te genieten van de kleurige, geurige bloemen en planten. Binnen was er niet zoveel plaats, als je daar ging afrekenen gaf je je ogen de kost aan de vele decoratieve snuisterijen tegen de muur. Toen we laatst passeerden stond de winkeldeur open en konden we ongegeneerd een blik werpen op het interieur. Alle muren waren gestript, de zoldering was uitgebroken en we konden de nok van het dak zien. Grote en nuttige veranderingen. Zou er nog een winkel komen?

– Op nummer 29 was al in 1974 'Snelschoenmakerij Driehoek' gevestigd. Een schoenmaker kan de dag van vandaag veel meer dan je denkt. Het hoofdberoep blijft schoenlapper. Maar daarnaast maakt hij naamborden en nummerplaten. Hij hersteld lederen handtassen en maakt sleutels bij. De winkel puilt uit van de accessoires. In 1980 verhuist de zaak naar nummer 69. Het winkelpand nummer 29 staat al enkele jaren leeg. Noch te koop of te huur. Op leegstaande of verwaarloosde panden betaald de eigenaar een boete aan de Vlaamse regering.

 

– Winkelpand nummer 31 is al sinds 1975 van ‘Kunstbloemen Camelia'. Vervaardigd uit synthetische zijde worden deze kunstukken met een oog voor detail gecreëerd. De schoonheid van de natuur als voorbeeld in een interieur.    

– Pand nummer 35 was in 1978 van 'Dameskapper Marcel'. Hij werkte steeds op afspraak en was  toen al op maandagen open. Een unicum. Hij bleef tot 1998.

– In nummer 37 werd, in de jaren 50 van vorige eeuw, een speelgoedwinkeltje uitgebaat. In 1987 wordt dit pand 'Antiek Patrick'. Verkoop van oude Franse, Duitse en Ardeense meubelen.

– De school in nummer 39 is ontstaan in 1879 als de gemeentelijke jongensschool. De omgeving was toen die tijd nog volledig onbebouwd en de school ontstond te midden van een eikenbos.

– Nummer 43. Op deze plaats stond voor de huidige bibliotheek twee winkelpanden. Een graanwinkel en klompenmaker die werden gesloopt voor het optrekken van de Openbare Bibliotheek. De officiële opening was op 5 januari 1963. De bib werd al snel te klein en eind jaren 1960 werd gestart met de verbouwing. De inboedel verhuisde naar Veltwijcklaan 134 in een woning die pas was aangekocht door het gemeentebestuur. Op 20 juni 1970 werd de nieuwe bibliotheek ingehuldigd.

– In het nummer 45, werd van 1975 tot 1979 wol en handwerk verkocht  door de uitbaters Smits – Van Tilborg. Daarna nam Linders 'Huis Alice' ook dit pand over om uit te breiden.

– De nummers 45 en 47 werd decennia lang open gehouden door de familie Linders. Op het reclame paneel boven de ramen wordt melding gemaakt van 1926. Eerst op nummer 45 werden schoenen verkocht. Na de uitbreiding met pand 47 kwamen de sportartikelen voor grote en kleine maten erbij tot 2014. Op een briefje achter de vitrine wordt nog reclame gemaakt voor 'Pedicure Linders Monique’. Ze komt bij u thuis of geeft nog een voetverzorging hier ter plaatse.

– In nummer 49 was café Lindenboom gevestigd van voor 1975 tot 1995. De zaal voor feesten en uitvaarten werd gratis ter beschikking gesteld. Na renovatie, in 1995 kwam 'De Krak' hier met een koopjesmagazijn van stockverkoop. In 2014 loopt het huurcontract ten einde en moet De Krak eruit. In 2015 liggen nog steeds spullen van de Krak in het pand. De zaak staat opnieuw te huur.

– Het nummer 59 was een tijd ‘Frituur Driehoek’. Dat was van 1989 tot 1998. De uitbater bied smaakvolle frietjes, een uitgebreid assortiment aan snacks en fris gekoelde dranken aan.

– In het nummer 63 was vanaf de jaren zestig tot eind jaren tachtig, van vorige eeuw,  de 'Ekerse zaadhandel' bij Alfons Van den Bogaert gevestigd. Er was steeds een uitgebreid assortiment van voeding te vinden voor alle huis- en tuindieren. Een plek voor tuin- en dierenliefhebbers. Als zoonlief de zaak overneemt verhuist hij naar Hoevenen waar hij de zaak kan uitbreiden, en met succes. Oxfam Wereldwinkel nam dan hier tijdelijk haar intrek voor ze naar het Groot Hagelkruis verhuisden. Heel wat producenten in het Zuiden krijgen geen eerlijke kans op de wereldmarkt. Daardoor leven ze vaak in armoede. Oxfam Wereldwinkels bestrijdt dit onrecht. De laatste uitbater, op nummer 63, was een zaak in 'Algemene Renovatiewerken' van ABC bvba. Na de goedkeuring van de offerte gaat een vakkundig team van start. En extra ruimte aanbouwen of een kleine aanpassing? Geen moeite met de renovatieploeg.

– Pand nummer 65 werd na WOII een lederwarenzaak van de familie Laureyssens. De zaak ging over van vader op zoon. Tot het jaar 2000 verkocht J. Laureyssens koffers en handtassen in leder. Steeds paraat om professioneel advies te geven. Er lag een groot assortiment van portefeuilles, paraplu’s en schoudertassen.

– In nummer 67 was tot 1953 een snoepwinkeltje dat uitgebaat werd door de ouders van Gaby Truyen. Het gezellige snoepgoedwinkeltje met de houten kasten tegen de muur. De ontelbare glazen potten op de schabben netjes naast elkaar. Al dat lekkers, al die felle kleuren. Kinderen keken met open mond en je zag ze denken: - ‘is dat allemaal snoep? Lust ik dat wel? Wat zal ik nemen? Op de toog, meer op ooghoogte, nog meer van die glazen bokalen met zoethout, ulevellen, nougat, druivensuiker, chocolade, dropveter, kauwgom, … enz.

– Winkelpand nummer 69 werd vanaf 1980 eigendom van ‘Roelofs’. ‘Snelschoenmakerij Driehoek' vestigde zich hier met sleuteldienst en alle onderhoudsproducten. Ook dit pand staat sinds kort leeg. Het moet ook afgebroken worden. De schoenmakerij verhuisde naar de Kloosterstraat.

– Het hoekpand nummer 73 in de straat werd in de jaren 1970 een kruidenierzaak met de naam 'Smash'. Vanaf 1979 werd het stockhuis 'Sigo'. Als laatst in 1981 kwam 'Alcolor'. Een speciaalzaak in verven, behang en binnenhuisinrichting. In 2013 is het voorgoed gedaan.

De winkelpanden met de nummers 63 tot en met 73 staan leeg. Ze werden opgekocht door glazenmaker Danny Lauryssens. Deze panden worden met de grond gelijk gemaakt. Wat er in de plaats komt is het voorjaar 2016 nog niet geweten. 

 

--Pand nummer 75 bestaat niet meer, maar tijdens de jaren 1950 – 1960 was hier nog een schrijnwerkerij gevestigd. 

– Ernaast is nummer 77 waar vooreerst een textielwinkeltje was waar men ondergoed en slaapkledij verkocht. We kennen allemaal nog ‘Vishandel bij de Jos' tot het jaar 1980 ongeveer. Na de Jos kwam Vishandel – Traiteur 'De Wit' tot 2004. Thuisbezorging van koude schotels, verse vis en schaaldieren.  Het winkelpand werd enkele jaren geleden gerenoveerd tot een gezinswoning.

– Het huisnummer 79 was altijd al van Vlyminckx. Een boetiek met kwalitatieve kledij voor haar en hem. Casual of feestkledij met betaalbare topmerken. 

– In het nummer 81 was sinds begin 1970 een zaak in elektriciteit, huishoudartikelen en geschenken in tin van Roelans-Vervloet. De zaak stopt in 1988.

– Winkelpand nummer 83 is tot 1994 een kinderkledingzaak geweest van Benito met een grote keus in eerste communiekleding. Eind 1978 kwam er een nieuwe eigenaar in de zaak. Enkele vierkante rode tegels zijn van de moderne voorgevel gevallen. Sinds enkele jaren lijkt het alsof de benedenverdieping leeg staat.

– Nummer 87 was decennia lang een krantenwinkel. Eerst bediende Maria Reusen haar klanten die voor ze naar hun werk vertrokken nog vlug een krant of tabak kwamen kopen. Later nam Liliane de zaak over. Rookwaren, snoepgoed en een depot van lotto en toto. In 1996 sluit de winkel en wordt de zaak gerenoveerd tot woning. De zoon van Liliane bleef nog een tijd het gerenoveerde pand bewonen.

– In het pand nummer 89 was rond 1960 al sprake van café 'Den Akkordionist'. In het begin van 1980 veranderd de naam in café 'Lambeth Walk' met lokaal van 'FC Lambethboys' en vogelpikclub 'De Optimisten'. Tot 1995 kon je terecht 'bij Betty en Dré'. Het jaar daarop werd het café 'Den Dreihoek' genoemd. De eerste uitbaters waren Ria Wouters en Ronny Somers tot 1999. De volgende biertappers waren Marie-Louise en Tavi tot 2008. Als laatste uitbater van café 'Den Dreihoek' was Katia achter de toonbank te vinden. Na maanden van leegstand wordt het pand in september 2015 café 'Infinity Lounge'. De mooi gerestaureerde zaak is zes dagen per week geopend vanaf 16:00u.

– In het hoekpand Korte Sterrestraat/Driehoekstraat nummer 91, werd voor het eerst gesproken van een paardenbeenhouwerij tot eind jaren zestig. Terwijl het echtpaar in de winkel stond bracht dochterlief de bestellingen rond per fiets. In die tijd was de paardenslager populair omdat het vlees van paarden goedkoper was dan bij de gewone slagers. Naderhand werd het pand gerenoveerd en kwam apotheek Van Soetendael in de plaats. Vanaf 2001 wordt het 'Apotheek F. De Loecker'. Net zoals de huisarts is een apotheker de dag van vandaag een belangrijk persoon in de gezondheidszorg. Het zijn niet meer de pillendraaiers van weleer maar verantwoordelijke specialisten bij uitstek van geneesmiddelen.

– Nummer 93 is een breed pand waar de familie Vidal een meubelzaak uitbaatten. De oudste zoon nam de zaak over maar verhuisde naar een grotere locatie op Schoonbroek. Vervolgens werd in de Driehoekstraat, rond 1992, de zaak 'Modieus' genoemd. Een zaak met naaibenodigdheden en geschenkartikelen. In 2006 vinden we 'TTF Verwarming’ in het pand. Materiaal voor zelfbouwers en installateurs.

– Achter de gevel van nummer 95 was rond 1960 de zelfbediening 'bij de Puit' gevestigd. Later nam de zoon de zaak over en veranderde de naam in J. Maes – Pollet. Voeding, diepvriesproducten, groenten en fruit met als specialiteit: fruitkorven. ‘Maes-Pollet’ zet zijn activiteiten verder verderop in de straat. In 1986 neemt dagbladhandel Vinck hier zijn intrek. In 1992 komt hier Mc Crecor dagbladwinkel, een zaak met eveneens knuffeldieren en fantasieartikelen. In 1998-99 is 'Megapolis' aan de beurt. Daarna werd dit een verkooppunt van Video, CD en DVD 'Videoland'. Nu is hier schoenen ‘De Meyer' gevestigd. Schoenen… je kan niet zonder. Door het rijke aanbod is het moeilijk kiezen. Merkschoenen zijn in en een fashion lover vindt steeds zijn schoenen in verschillende stijlen en prijzen. Naast de schoenen heeft de winkel over het algemeen een reeks prachtige accessoires die je look van kop tot teen vervolledigt.

 

– In nummer 97 was eveneens rond 1960 de zaak gevestigd van Geudens. Met verkoop van elektrische toestellen, TV en HI-FI. In 1997 komt er 'Haarstudio Kris' in het pand. Kort daarop neemt Videoland dit pand over en breidt zijn zaak uit naar dit adres. Na de sluiting wordt het pand een verkooppunt met snoep- en drankautomaat. De toestellen worden gratis ter beschikking ingezet. Alle combinaties zijn mogelijk en uiteraard zijn de prijzen aan de kasten instelbaar. Daarnaast zijn de meeste toestellen voorzien van een spaarstand die wel tot 35% energiebesparend zijn. Een team van automatenverzorgers staan steeds paraat.

– Nummer 99 werd een zaak van Jill Fashion in 1989. Verdere gegevens ontbreken.

– In pand nummer 103 was vlak na WOII de uitbater gestart met de verkoop van dranken. Van frisdranken, bieren en sterke dranken. Vervolgens werd in het pand het naaiwinkeltje ‘Huis Miranda’ open gehouden. Een gevestigde waarde voor die tijd. Men vond er steeds een uitgebreid gamma aan naai- en breigaren, knopen, wol, naalden… te veel om op te noemen. Ook kleine herstellingen werden met de grootste zorg uitgevoerd. In 1994 komt 'Frituur Oriënt' met Chinese specialiteiten om mee te nemen in dit pand.

– Op het nummer 109 was tot 1976 Kapper/parfumerie Van Wesenbeek gevestigd. In 1977 werd de winkel 'Ekeren sport' geopend met verkoop van alle sportartikelen, bekers, medailles en plaketten. Uitgebaat door de kleinzoon van  de bekende familie Pauwels die een schoenenzaak uitbaatten in de Dorpstraat. In 1983 hangt aan de gevel een neon lichtreclame van Golden Town, een Chinees restaurant, alleen om mee te nemen. De Chinese keukens werden door migratie over de hele wereld verspreid. De uitbaters hebben zich aangepast aan de verschillende grondstoffen en smaken van de lokale bevolking.

– Nummer 113 was duidelijk vroeger ook een winkelpand. Hier was het kachelwinkeltje van ‘Fons Frut’ gevestigd. Uit goede bron verneem ik dat Fons zelfs een bekwame loodgieter was.

– Ook nummer 127, hoek Bosstraat/Driehoekstraat is nog duidelijk een voormalig winkelpand. Het was van na WOII dat er een bloemenwinkel werd uitgebaat. Al jaren is de rolluik neergelaten tot op een 30 à 40 cm van het raamtablet. Slechts wat mini cactussen, kabouters en wat snuisterijen doen vermoeden dat het pand nog bewoond is. De voormalige inkom is afgesloten door een hekje.

– Het kleine smalle huisje, nummer 133, heeft geen verdiep en lijkt onbewoond. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was hier een bescheiden kruidenierswinkeltje. Ze verkochten voornamelijk snoep.

– In nummer 135 werd eerst een winkel uitgebaat met huishoudartikelen. Een voormalige drogisterij zeg maar. Na de sluiting kwam er een verdeler van oliën en vetten. Met de vele garages in de buurt was het een bloeiende verdienste. Nu is het al decennia lang een Turks restaurant met de naam 'Bosphorus'. De Turkse keuken is vooral bekend om zijn kebabs. Een restaurant heeft echter nog meer Turkse specialiteiten op de menukaart staan. Vooral liefhebbers van vlees en vis, maar zeker ook voor vegetariërs stillen hier hun honger. Lang tafelen is een Turkse traditie.

--In nummer 137 woonde een zelfstandige visboer. Het was en is geen winkelpand. Hij verkocht de verse vis van deur tot deur. Met paard en kar deed hij zijn ronde in het centrum van Ekeren.

 

--Het huis met nummer 145 heeft een zijpoortje waarlangs, in de jaren vijftig van vorige eeuw, de fietsen werden binnengebracht voor reparatie. Hier, achter de woning was de fietswinkel en atelier van Sander Staes. Enkele jaren geleden was op dit adres nog een Kinesiste actief. Ruimte genoeg.

-- Nummer 151 is een huis in de rij maar was vroeger een kleine kruidenierszaak met vooral  verkoop van kolen. De uitbaters stonden met bloemen van Camelia op de wekelijkse markt.

--Naast nummer 163, naast Van de Leur, was een atelier die verhuurt werd aan kunstschilder Collignon en een fotograaf waarvan ik de naam schuldig moet blijven.

– Nummer 193 is 'Studio Naturel' gevestigd met als specialisatie ‘Pedicure’. Het vak is meer dan alleen maar knippen en lakken van nagels. De meeste klachten gaan over eelt en likdoorns of pijnlijke ingegroeide nagels.

--Nummer 195. Een gewoon huis in de rij. Hier was na WOII de woonplaats van ‘melkboer’ Pierre Geeraerts. Een groothandelaar of melkerij leverde gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk op dit adres. De ‘Perre’ laadde een stootkar vol met melkflessen, eieren, boter en platte kaas. Daarna werd alles bij de klanten afgeleverd. Na zijn ronde stalde hij zijn kar in de Kloosterstraat. Met dank aan Agnes Geeraerts.

--Naast het huis met nummer 201 kwam een taxi maatschappij het een tijd proberen in late jaren van 1950. Taxi Van Mol was vooral gespecialiseerd in verhuur van ceremoniewagens voor huwelijken. Vervolgens nam dochterlief het pand over en trouwde met Jos Van de Velde. Jos  distribueerde melk tot bij de bevolking. Nog een melkboer. De verkoop zat in de lift en er waren leveranciers te kort. Alles werd toen nog met de handkar geleverd. Jos was een uitzondering. Hij bezat een paard om voor zijn kar te spannen.

– In nummer 223 vinden we eerst de meubelzaak van ‘Bruyninckx. De drie broers maakten de meubels op maat in het ruime atelier achteraan de woning. Vervolgens kwam Van Gansen Motors. De firma breidt uit en verhuist naar Leugenberg. Nu vindt men hier Paint @ Home bvba, een zaak voor professionele- en vrijetijdsschilders. Verven en toebehoren vanaf 2012.

– Even een stuk terug in de tijd. Nog voor het spoorwegviaduct en voor de begraafplaats. Vanaf Boerendijk tot aan hoeve ‘Linders’ was hier alles landbouwgrond. Hectaren groot. De laatste zelfstandige burgemeester van Oosterweel, Jozef van Look, kocht eind 19de-eeuw alle gronden op. Jozef van Look werd geboren op 16/04/1861, en tevens de grootvader van Agnes Geeraerts uit nummer 195. Vervolgens werd een deel overgekocht door de spoorweg voor een goederenlijn. Kort daarop, in 1909, kocht de gemeente een paar hectaren grond voor de nieuwe begraafplaats. Jozef van Look gaf opdracht om naast de begraafplaats een café te bouwen voor de knecht. Jozef van Look stierf in Oosterweel op 22/06/1949 op de leeftijd van 88 jaar. Zijn grafmonument werd in 1965 overgebracht naar het Schoonselhof. De laatste uitbaters van het café waren de ouders van Helene of Rene. Zij waren op hun beurt de uitbaters van het frietkraam dat eerlang op het Kristus Koningplein stond. Voor de uitbreiding van de begraafplaats werd het café van Brouwerij 'De Palm' onteigend. Eigendom van de familie Rottiers-De Boeck. De huurder en uitbater Jozef Van Hees werden schadeloos gesteld. De begraafplaats, aangelegd in 1910, is ter vervanging van het kerkhof rond de St-Lambertuskerk. De monumentale hoofdingang met smeedijzeren hekwerk werd laatst nog gerestaureerd.

 

– Aan de overzijde, nummer 274, is het voormalige gemeentemagazijn 'De Vinck'. Hier zijn wij, ex collega Paul Verschueren en ik, als jonge knapen op 1 april 1976 onze carrière gestart als ongeschoold werkman. Naast het magazijn heeft jaren de groene barak gestaan van de boogschutters: ‘De Dry Akers’. De Koninklijke Doelmaatschappij werd in 1846 opgericht en vond sinds februari 2013 een nieuwe locatie in de Bist 41D.

– Het complex achter nummer 270 is van ‘Proftech en De Bruyn’ nv met koelinstallaties. We vinden ze de dag van vandaag terug in de supermarkten. Individueel of volledig samengebouwd tot een grotere installatie. Een servicedienst staat 7/7 klaar voor eventuele pech. Onderhoud is geen luxe.

– Op nummer 268 is nog steeds de steenkapperij van de gebroeders De Hert gevestigd. Een infobord vermeld dat er gedeelten te huur worden aangeboden.

De speeltuin van 'Den Bunt' is naast het goederenspoor gelegen. De speeltuigen zijn echt aan vernieuwing toe.

– In een rijhuis, nummer 216, is de praktijk gevestigd van dierenarts dokter Sven Franck . Over het algemeen behandeld een dierenarts huisdieren zoals katten, honden, konijnen of vogeltjes. Een dierenarts die gericht is op landbouwdieren zoals paarden, koeien, schapen of geiten noemen we meestal een veearts.

--Het nummer 200 is een gewoon huis in de rij waarin Jos van Looveren woonde. In de jaren na 1950 deed hij zijn ronde als ‘visboer’ met paard en kar. Later kocht hij een auto en kon hij zijn ronde uitbreiden naar Sint-Mariaburg en Ekeren Donk.

– In het nummer 192, een gewoon rijhuis, was rond 1977 tot 1979 J. Geysen-Lambrechts Vervoer gevestigd. Het goederenvervoer gebeurt al sinds 1856 met een vrachtwagen op stoom. Nu staan we op de snelwegen vaak stil in de file tussen de tientallen grote angstaanjagende trucks met containers, of tankauto’s, lawaaierige koelwagens en/of veewagens. Het einde is nog niet in zicht.

--In het rijhuis met nummer 190 heeft het echtpaar Pierre Priecie en Agnes Geeraerts gewoond na hun trouwdag. Agnes was de kleindochter van Jozef van Look. Pierre was toen zelfstandig leurder met onderhoudsproducten van ‘Frag’. Hij deed deze job van 1966 tot en met 1973. De producten kwamen van Frankrijk en een zekere Agnes leverde de waren af bij Pierre thuis.

--In rijhuis met nummer 188 moet nog een kruidenierszaak geweest zijn van ‘Geldolf’.

– Op het nummer 186 staan sinds 2013 gerenoveerde duplexappartementen. Ze werden oorspronkelijk gebouwd in 1970.

– Het nieuwbouwcomplex met nummer 182/2 is het notariskantoor van Eric De Bie. Een zandweg ernaast leidt naar de muziekacademie.

 

 

Op 20 januari 2003 wordt begonnen met de aanleg van de rotonde op het kruispunt Driehoekstraat/Boerendijk/Jaak Vanhaesendonckstraat.

 

– Pand nummer 180, is de voormalige beenhouwerij Mertens. Op de zijgevel is de naam moeilijk leesbaar door het veeltallige groen dat er groeit. Na de sluiting van de beenhouwerij kwam begin 1990 Poelier Cor Hofkens in dit pand. Ook niet voor lang. De grote supermarkten verkochten eveneens wild en gevogelte. Zelfs goedkoper dan een poelier. De kleine man ging failliet. Het gordijn van de vitrine is thans opzij geschoven. Het interieur is nog gedeeltelijk aanwezig. De witte tegels tegen de muur lijken alsof ze gisteren net werden geplaatst. De hoge weegschaal staat op een antieke kast tegen de muur. Rechts, tegen een andere muur, staat een open kast waar conserven, verschillende soorten kazen, melkflessen en bereide schotels uitgestald waren. Nu zijn de schabben volgestouwd met grote en kleine boeken. Tijdens de kerstdagen wordt de vitrine rijkelijk versiert met sfeerlichtjes en snuisterijen. Nostalgisch.

– In nummer 170, een gewoon rijhuis, laat een papiertje voor het raam weten dat op dit adres 'Elektro De Cnodder P.’ gehuisvest is.

– Op nummer 168 werd rond het jaar 1970 tot 1980 café 'De Bossen' uitgebaat.

– Het nummer 164 was eveneens een winkel van Beenhouwerij Mertens in 1975. De uitbater is de zoon van beenhouwerij Mertens van pandnummer 180. Vanaf 1981 werd het 'Vishandel Neptunus' met bereide visschotels. In 2015 is hier 'Het Diensteneiland bvba' gekomen voor poetshulp en strijkservice. De poetshulp zijn goed opgeleide en betrouwbare werksters. Zij worden op hun beurt ondersteund door een team van consulenten.

– Niet echt een winkel op nummer 156 maar toch broodnodig in onze samenleving. In de woning, is de tandartsenpraktijk van Eric Degeeter.

– In de grote hoge inrijpoort van nummer 152 was na WOII een ijsventer gevestigd. Bij gebrek aan een koelkast waren de mensen verplicht om ijs te kopen en in de kelder te leggen om hun waren fris te houden. Men leverde voornamelijk aan cafés. De uitbater was een familielid van Holemans. Later werd het pand een plaats waar uien en aardappelen werden geleverd. Na een grondige wasbeurt werd alles gepeld, geschild, versneden en verpakt in plastieken zakken. Zo vinden we foto’s op FB ‘Ge zijt van Ekeren als ge…’, geplaatst door Danny Lauryssens. Op deze foto’s, uit de oude doos, staan vier vrouwelijke werknemers van de firma Lauryssens. De dame links is wijlen Paulette Lauryssens, moeder van Peggy Taeymans Parmentier. De tweede dame is Diane en de laatste is Mariette Vandenbosch. Studenten die een centje wilden bijverdienen mochten steeds komen helpen. De volgende foto’s tonen ons studenten die een centje willen bijverdienen en bij de firma een handje komen toesteken. We zien Sandra Driessens en haar vriendin naarstig uien pellen. Op de volgende foto vinden we eveneens Sandra, dit keer naast haar broer Peter, vergezelt  met Yves en Serge Smeesters. De volgende dag werd alles terug opgeladen en geleverd aan restaurants, frituren en grote evenementen. De uienschoonmaakbedrijf was eigendom van de ouders van Danny Lauryssens. Een nicht van Danny runde de zaak hier. In 1991 werd het pand verhuurt aan ‘Drankencentrale met Café Service’. Daarna komt er een verhuurbedrijf van bouw- en tuinmachines. De toepasselijke naam was 'Rent-o-ven'. Momenteel is er geen bedrijvigheid meer.

– Pand nummer 140 was café 'Harmonicaïst' in de vroege jaren van 1960. Schoonbroer Hubert wist nog te vertellen dat Nelly d’Hondt hier regelmatig optrad. De Ekerse blonde begeleidde zichzelf op haar accordeon. De eerste bekende uitbaatster van het etablissement was Leentje die de zaak draaiende hield, van 1983 t/m 1985, met vogelpikclub 'we zullen zien'. Van 1986 tot 1990 hield Robert de zaak open. In 1991 werd het etablissement uitgebaat door Krol en Rita. In 1992 kwam 'Marlene en Robert' het proberen. Later werd het café nog 'The Kid' genoemd maar in 1999 veranderde het pand nogmaals van naam. Men koos unaniem voor: 'Café Happy Days'. In 2003 was het voorgoed gedaan. Het pand kwam leeg te staan en begon te verkommeren. Het jaar daarop begon men met de afbraak. Nu, 2015, staat er een gloednieuwe woning met handelspand. Het gebouw is nog niet bewoond.

– Na de Lange Sterrestraat verhuist Verbaenen Aluminium en IJzerconstructie in 1986 naar dit atelier op nummer 138 tot 2004. Tijd om met pensioen te gaan.

– Op nummer 120 was eerlang supermarkt ‘Boss’ gevestigd. Daarna werd het ‘Priba’. Vervolgens kwam ‘Unic’ als grootsupermarkt dat gerund werd door drie broers. Onze zoon Edwin wist nog te vertellen dat er rechts, opzij van de parkingoprit, drie benzinepompen stonden. Af en toe gingen we er tanken. Unic Ekeren en Unic Hoevenen was van ‘de Fons’. Unic Luchtbal werd beheerd door een tweede broer, dat naderhand omgevormd werd door de bekende bowling. Een derde broer vestigde een Unic in Berendrecht. Na overname werd dat een Delhaize. Terug in Ekeren dan werd ‘Unic’ overgenomen door 'GB Partner'. Een tijd lang, ongeveer zes maanden, werd de zaak overgenomen door ‘Starck’. Tijdens het millennium veranderd de naam in 'Lidl' met beenhouwerij 'De Vleesmeester'. Sinds april 2013 heropende supermarktketen Lidl haar vernieuwde winkel na zes weken van renovatie. Vooral de parking kende een sterke uitbreiding. Links, naast pand nummer 134, zijn nog 40 extra parkeerplaatsen bijgekomen.

 

– Vanaf de Lidl tot aan de parking met het Geestenspoor werden na 1918 de sociale woningen gebouwd door de gemeentelijke overheid.

– In het pand nummer 52 was vroeger een fotograaf gevestigd. Van portretfotografie tot portofolio, of van fotoshoot tot een canvas print.

– Pand nummer 44 was ooit garage ‘Caron’ geweest met verdeler Renault tot 1978. Daarna werd het garage ‘Autolux' van Pallemans Ludo. Alle herstellingen werden hier gedaan tot 1983. In 1984 tot 1991 neemt Eric Jansen de zaak over maar behoudt dezelfde naam. In 2002 tot en met 2010 komt Brandstoffen Edgar Joosen deze garage overnemen om zijn vrachtwagen en materiaal in te stockeren. Achter de garage zijn verschillende garageboxen.

– Het nummer 40 was reeds in 1975 van Hasaerts juwelen en uurwerken. Einde 2014 wordt de winkel uitgebaat door een jonge Ekerse goudsmid en juwelier met een bekende naam 'Schenkels Juwelier'. Hij is de ontwerper van o.a. 'Antwerpen schittert'.

– Het nummer 36 is gewoon een huis in de rij. Er is sinds de herfst van 2015 de nagelstudio van 'La Lima' gevestigd. Altijd mooi verzorgd door Ekeren paraderen met French Manicure. De gelnagels worden afgestemd op uw persoonlijke wensen. Ook kunst- en harsnagels zijn te verkrijgen.

– Het nummer 34 was in 1976 een private spaarkas van AV. De BAC spaar en bankservice volgde in 1979. In 1994 tot het jaar 2000 start hier Bacob, een bankkantoor om ‘met enthousiasme te bankieren’. Daarna komt Leonidas het proberen op deze locatie. Ze verhuisden naar de Dorpstraat om hun cliënteel nog beter te dienen. Het laatst was hier 'Snuffeltje' gevestigd. Een kledingwinkel voor kinderen met houten speelgoed en geboortecadeaus. Nu eind 2015 staat het pand te koop.

– Winkelpand nummer 32 is tot 1976 van de Antwerpse Volksspaarkas. In 2007 neemt een Bonbonbank het hier over. Een zaak met pralines en snoep. Sinds kort wordt hier 'Work @ Home' uitgebaat. Een zaak van dienstverlening met dienstencheques.

– Nummer 30 is een rijhuis. Vanaf dit pand runt Van Tichelen zijn zaak 'Algemene Karweiwerken' met 'Platte daken en dakgoten'.

– Het nummer 28 was vooreerst ‘Huize Maria’. Een huis voor armen en hulpbehoevenden. Begin jaren van 1970 kwam Garage Verschueren in het pand. Een verdeler van Toyota, met een toonzaal in het Geestenspoor 17/1. Vanaf 1990 komt 'Lingerie Vivy' in dit pand met nachtkleding, hartverwarmend ondergoed, verleidelijk en sexy lingerie. Ook luxueuze badmode is hier te koop.

– Het nummer 26 was vorige eeuw een ijssalon geweest. Het Gemeentekrediet heeft dit pand een tijd gehuurd. Een stuk gemakkelijker, dan moesten de mensen niet helemaal tot de Frans Harrewijnlan wandelen. In 2001 tot en met 2002 werd het een Bacob Bank. Nu is het een AXA-bank met verzekeringen AFG.

– De nummers 24 en 26 vormen samen Kadett & Kadeeke. In 1994 tot 1998 vond men hier de toffe mode van baby tot tiener.

– In pand nummer 22 is een Chinese keuken met meeneem gerechten gevestigd.

– Nummer 20 was een zaak van Hofkens Cor, met wild en gevogelte, voor 1970. Vanaf 1980 komt er 'Druïde', een natuur- en dieetvoeding in het pand. In 1986 vestigt Superette Maes zich in deze winkel. Vanaf 2006 vindt men hier de superketen Blokker. Een zaak van betaalbare huishoudelijke artikelen voor geschenken en interieur vestigt zich op de nummers 18 en 20.

– Het nummer 14/1 was decennia lang een werf van Willy Huyskens. Tot 2005 verkocht de houthandelaar eerste keus Noors- en inlands hout en verder ook alle bouwmaterialen. Na de nieuwbouw baatten de familie De Koker-Pittoors de Beobank pvba uit. Een reclamebord in de inrijpoort maakt bekent dat hier weldra een verkooppunt komt van elektrische fietsen. De zoon van Ludo Kanora maakt op zijn site bekend dat: - “Na meer dan 100 jaar ervaring in de fietsenbranche beslist de 4de generatie om zich te specialiseren in bedrijfsfietsen met prima service en snelle levering”.

– Op nummer 14 is ook al decennia lang een begrip in het dorp. Op dit punt is café 'Den Aker' gevestigd. Voor 1975 is niet geweten wie de uitbaters waren. Vanaf dat jaar was de klant welkom bij 'Leo en Anita' tot en met 1983. Er werd gezorgd voor een Ekerse biljart academie en achteraan is een feestzaal met enkele dartborden. De volgende uitbaters bieden zich aan in 1984. 'Linda en Luc' houden de zaak open tot het millenniumjaar 2000. Nu is het 'Babs en Oli' die hun klanten verwennen.

 

– De handelszaak op nummer 12 is altijd een bakkerij geweest. Eerst was er ‘Bakkerij Huybrechts. Daarna kwam er brood en banketbakkerij van Spanoghe. Hij verkoopt nog steeds warme broodjes en pistolets.

– Op het nummer 10 had Jan Kanora in 1975 al een BMW garage tot 1989. Daarna wordt er duchtig gerenoveerd en komt op dit adres speelgoedwinkel Kitty waar men ook in beperkte mate vuurwerk kan kopen.

– In nummer 8 was tot 1977 optiek 'De Bruyn' gevestigd. Daarna verhuist de zaak naar de Dorpstraat. In 1984 tot 1990 komt de Famibank in dit pand. Van 1996 tot 2001 is hier B & D gevestigd. Een zaak van Lederwaren: handtassen, paraplu's, handschoenen en reistassen. Een paar jaar geleden was dit een dierenzaak 'Beestig winkeltje'. Nu kan je je gehoor laten testen in de 'De Hoorwinkel'   

– Nummer 6 was in 1979 heel even Olde-Wolbers met alle elektriciteitswerken. In 1980-84 was een breiwol en handwerkwinkel bij 'Melissa'. In 1992 is het aan 'Argenta' die hier het pand 'groen' kleurt. Eind 1999 verhuist Argenta naar de Dorpstraat. Het laatst werd hier nog Elektro Haven uitgebaat. Een winkel die elektriciens uitzond. Een groot infobord vertelt dat binnenkort dit pand wordt gerenoveerd tot een prachtig appartementsblok met 2 slaapkamers. In november 2015 begint de aannemer met de afbraakwerken van het pand.

– In nummer 4 was van 1974 tot eind 1975 bierhandel 'Van der Molen' gevestigd.

– In het nummer 2 was tot 1968 cinema Luxor gevestigd. Op 16 januari 1940 werd in de cinemazaal het blijspel opgevoerd “Tante Jutta uit Calcutta” ten voordele van het pakket van de Ekerse soldaat. (Bron: Ekeren in de Tweede Wereldoorlog). Bij de aanvang van een film en ook achteraf stond een frituurbarak bij de ingang. De uitbaatster, Bertha, deed in die tijd gouden zaken. Een puntzak friet met mayonaise koste die dagen, rond 1964, 5 Belgische franken. (Met dank aan Josee Van de Ven). Na de sluiting van de bioscoop werd er enorm gerestaureerd en vestigde hier zich Superette Borms. Ook een 'doe-het-zelfzaak Gamma' bouwmarkt vond hier onderdak van 1976 t/m 1980. Momenteel is Aldi hier gevestigd. Na een reorganisatie besliste het management om de ingang in de Driehoekstraat te sluiten. De supermarkt is uitsluitend bereikbaar langs de Jozef de Weerdtstraat.

 

Bron: Geschiedenis van het onderwijs te Ekeren, 1938, door Frans Bresseleers en Hendrik Kanora. Jaarboek 13 van 1995. Heemkring Ekeren. Jaarboekjes Bierpruvers en Facebookvrienden en met speciale dank aan Agnes Geeraerts en Pierre Priecie uit Kapellen.









28-12-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.A. Scheyvaertslaan, Kannekenslaan, ...enz.

August Scheyvaertslaan

 

De straat werd aangelegd in 1928 en noemde 'Beukendreef'. De nieuwe naam werd gegeven ter ere van August Scheyvaerts. Hij werd geboren te Mechelen op 19 januari 1857. Hij werd burgemeester te Ekeren in 1894 tot aan zijn dood, tijdens WOI, op 31 maart 1918.

De meeste woningen in de straat bezaten een ondergrondse garage. Op enkele na zijn ze dicht gemetseld omdat ze bij hevige regenval en na elk onweer onder water stonden. De bewoners maakten er een oprit van en stallen hun wagen nu voor hun woning.

 

– In de woning van nummer 21 was al in 1974 de 'Ekerse Rijschool' gevestigd. Daarna kwam 'Van Velzen' in 1983, een campingshop. In 1988 was het de beurt aan 'Interlas'. Tot 1989 vestigde hij zich op dit adres voor verkoop en verhuur van lasapparatuur.

– Op nummer 67 woonde Wim De Schutter. Vanaf 2003 kon men bij hem terecht voor elektriciteitswerken en sanitaire installaties.

– Het nummer 83 was altijd al een bakkerij geweest. In 1975 was hier bakkerij Lauwers. 't Warme Bakkertje nam het over in 1980 met patisserie, confiserie en ijscrème. Speciaal brood voor kaastafels. Vanaf april 2007 verwelkomen we 'Bakkerij Tim Mariman' met hun tweede zaak. De familie Mariman startte hun eerste zaak te Kapellen in 2002 met alle dagen verse broodjes en alle soorten brood was ovenvers te verkrijgen. In 2011 startte Tim een derde zaak in Heide-Kalmthout.

 

– Achter een garagepoort op nummer 40 was rond 1976 Dansschool Stoop gevestigd. Vanaf 1991 tot het millenniumjaar 2000 wordt het 'Dansschool Konings'. Het dansen ging daarna verder in de Slijkweg 5 te Stabroek.

– Eveneens op nummer 40 was in 1979 de constructiewerkhuizen van Burgelman gevestigd. Vanaf 1988 tot en met 1995 vinden we de werkhuizen van Renya. Er is geen zaak meer te bekennen.

– Op de hoek met de Jozef De Weerdtstraat, nummer 66, hangt ter hoogte van het eerste verdiep een Mariabeeld. Aangebracht tijdens WOII.

– In het grote hoekpand, nummer 124, was tot 1980 rookwaren Verbraeken-De Crom gevestigd. Daarna kwam tot 1993 Valkenborg in dit pand met pralines uit eigen werkhuis, uitgebreide keuze in aanstekers zoals Ronson en Silvermatch. Alle merken sigaren en sigaretten. In 1994 neemt 'Elke' de zaak over. (2015)

 

Kannekenslaan

 

De straat kreeg deze naam ter ere van Antoon Kannekens. Hij werd geboren op 13 augustus 1760, en stierf te Ekeren op 30 juli 1834. Hij was burgemeester in Ekeren van 1823 tot 1830. Hij woonde sedert 1822 op het 'Hof van Veltwijck'.

 

Tussen de nummers 4 en 8 bevind zich een oprit naar de achterliggende garageboxen. Ooit was hier een 'kolenboer' gevestigd die nog zijn ronde deed met paard en kar. Het kolossale dier was een echte Brabander, je hoorde de kolenmarchand al van ver komen aanrijden. De karrenwielen ratelden op de kasseien.

– Nummer 12 is een gewoon huis in de rij. Op dit adres woonde, 1986-87, Jansen Johan. Hij was inkoper en verkoper van tweedehandsgoederen. Een specialist in het 'logen van oude meubelen.

– Op het nummer 16 was vanaf 1977 tot 1980 een culinaire aannemer van feesten, huwelijken en recepties met de naam 'Traiteur Staal' gevestigd.

– Het nummer 28 was een dameskledingzaak 'Iris' met als specialiteit grote maten. De zaak werd uitgebaat van 1959 tot en met 1996 door de moeder van Linda Debeukelaer. Nu is het een garagebox geworden.

 

Blarenstraat

 

De vroegere Nieuwstraat wordt in 1931 Blarenstraat genoemd naar de bladeren van het gewas dat er weelderig groeiden in de omgeving. In het verre verleden werd het hier 'De Bosschen' genoemd.

 

– Op nummer 3 is het een bescheiden papier achter het raam geplakt dat de voorbijganger erop attent maakt dat op dit adres de logopedisten Boiy Denise en Rabaut Irmgard wonen.

– Het nummer 19 is het statige gebouw gevestigd met op de gevel het opschrift “Gemeentelijke Bad- en Turninrichting” van rond 1959. Op de benedenverdieping vinden we in de voormalige badinrichting het consultatiebureau Kind en Gezin. Het eerste verdiep is nog steeds de turnzaal met toestellen. De turn en dansclub 'Deugd en Moed' traint hier enkele uren per week. Het logo van de gemeente is, ter hoogte van het eerste verdiep, in de voorgevel ingewerkt.

– De nummers 73-75 waren van Frituur 'bij Maria' met kip aan 't spit. Tegelijkertijd baatte ze een  eethuis uit met de naam 'De Blaren'. Een dagschotel kostte toen fr 150, dat was tussen 1980 en 1986. Na de sluiting van het frituur en eethuis nam Colorama de panden over om zijn zaak uit te breiden.

 

– Het nummer 16 heeft al decennia lang neergelaten rolluiken. Toch is het nog duidelijk dat hier een winkel werd uitgebaat. Een vriendelijke buurvrouw vertelt ons dat rond het jaar 1975 hier een winkel was die 'stoven' verkocht. Uitbater A. Schoepen was tevens aannemer van centrale verwarming.

– Nummer 18 is thans een gerenoveerde woning, maar ook hier was in de jaren zestig, van vorige eeuw, een kachelwinkel gevestigd.

– In de nummers 42, 44a, 44b en 46 was tot 1990 een glasbedrijf gevestigd. In het boek “Ekeren in de Tweede Wereldoorlog van Frans Bresseleers” lezen we en ik citeer: “27 augustus 1944, Overval. Tijdens de afgelopen nacht werd een overval gepleegd bij 'Van Lent' glazenmaker in de Blarenstraat”.

In 1979 staat kleinzoon Danny Laureyssens reeds geboekt als uitbater van het glasbedrijf tot 1990. Hij breidde zijn zaak uit en verhuisde naar de Leugenberg.

– Op nummer 48 was café Perlak tot 1991 een begrip. Van 1984 tot 1987 werden de klanten bediend door Gladys en Michel. Daarna was het de beurt aan Daisy en Marc tot 1990. De laatste jaren hielden Sandra en Jozef het pand draaiende. Na verbouwingswerken is de post van de Veltwijcklaan 11 naar hier verhuist.

 

 

 Ferdinand Pauwelsstraat 

 

De benaming werd in 1930 gegeven ter ere van de beroemde kunstschilder Ferdinand Pauwels. Geboren te Ekeren op 13 april 1830. Als hovenierszoon woonde hij in zijn jeugdjaren op het 'Zand', nu Veltwijcklaan genoemd, in de nabijheid van het Veltwijckhof. Ferdinand werd leraar aan de kunstschool te Weimar en daarna directeur aan het Koninklijk Academie te Dresden in Duitsland. Hij werd vooral bekend door zijn muurschilderingen in de verwoeste Lakenhalle te Ieper. Op 28 maart 1904 sterft Ferdinand Pauwels te Dresden.

 

– Van pand nummer 1 is slechts geweten dat er coiffure 'Tijsmans' was van 1977 tot 1979.

– Vlak voor de 'Snooker Time', in nummer 4/1 was van 1987 tot en met 1990 een groenten en fruithal.

– Pand met nummer 4 was al in 1974 een kruidenier met voedingswaren onder de naam 'Gys'. Daarna was het de beurt aan E. D' Hoore. In 1977 startte hij een eliteslagerij met zelfbediening van algemene voeding. Specialiteit van fondue en barbecue. In 1984 wordt dit pand een zelfbediening van 'Techno' met een kroonslagerij, 'bij Jef en Godelieve'. Er is ook nog even sprake geweest van superette 'De Centra'. In 1988 wordt er gerenoveerd en komt hier 'Snooker Time'.

– Tussen de huisnummers 24 en 30 is de oprit naar de parking van de Lidl.

– Huisnummer 42 is de praktijkzaak van twee dierenartsen. Dr Van Tilburg en Dr T. Bouillon. Deze laatste kennen we nog vanuit de Kattenberg.

 

– Op nummer 102 prijkt de muziekschool van Ekeren die wordt beschouwd als de grootste academie van de Antwerpse Scholengroep. De eerste steenlegging vond plaats op 9 mei 1981. Te midden van een nieuwe wijk wordt dan in 1982 dit complex in gebruik genomen. De academie bezit een eigen concertzaal, een grote foyer en een grote parking.

 

 

Geestenspoor

 

De straat wordt genoemd naar het oude toponiem “de Gheest” van 1559. De oude Gheest of Geest is een 'zandige hoogte of landtong'. Deze strekte zich veel verder uit dan het huidige Geestenspoor: hij omvatte de streek van de 'Markt, Hagelkruis, Het zand (Veltwijcklaan) en (de) Bist, kortom heel de hoge landtong die omzoomd lag door het Waterland of het overstroomde Scheldegebied. In 1900 bestonden er vele particuliere wegen in Ekeren. De Geestendreef was er zo één. In 1922 kocht het gemeentebestuur de dreef aan van de familie Osy de Zegwaart. Na de nodige aanpassingswerken werd de modderige dreef een volwaardige straat.

Tijdens WOII noemde men deze wijk nog 'de Geesten'. Ik citeer uit het boek: 'Ekeren in de Tweede Wereldoorlog' van Frans Bresseleers en Hendrik Kanora. “28 juli 1940, in de nabijheid der villa van de rijksveearts Kenens in de Geesten ontploft een handgranaat waarmee enige kinderen aan 't spelen waren. Een 12 jarige knaap wordt vreselijk verminkt en gedood. Vier knapen lopen erge verwondingen op”.

 

– Op nummer 16 en 18 was in 1974 beenhouwerij 'D'Hoore' gevestigd. Hij verhuisde een paar jaar later naar de Ferdinand Pauwelsstraat. Dan was het in 1977 de beurt aan 'Jan Kerschot' met een fijnkostslagerij. 1ste kwaliteit vleeswaren en koude schotels op bestelling. (2015)

– Pand nummer 30 is een mooie villa die gebouwd werd in 1898 voor August Van Nijlen, na afbraak van enkele kleine vervallen woningen. De eigenaar verkocht de woning al vlug in 1908 omdat er te weinig kamers waren voor een gezin met negen kinderen en het personeel. De Belgische staat kocht de villa en verhuurde het als buitenverblijf aan notabelen. In 1922 huurde rijksveearts Emile Kenens de villa. Het beviel hem zo goed dat hij overging tot de aankoop van de woning op 24 maart 1927. Tijdens Wereldoorlog II sloeg het noodlot toe. Op 18 september 1940 kwam bij een bombardement een bom op de villa terecht. Hierbij werd de rechtervleugel geheel vernield. In 1941 ging men de villa terug opbouwen en kreeg het de naam 'De Geesten'. Dierenarts Emile Kenens verbleef de laatste jaren van zijn leven in het Godshuis. Daar overleed hij op 24 augustus 1978. Hij werd 93 jaar oud. Dochter Paule bleef in de villa wonen tot april 1994. Inmiddels was villa 'De Geesten' verkocht aan Dirk Van Gassen, zoon van fiscaal adviseur Alfons Van Gassen uit de Ferdinand Pauwelsstraat. Samen met zijn echtgenote Zita Kerstens renoveren ze de woning en bewoond de familie de villa vanaf 1994.

– Het nummer 30/3 is al decennia lang een boekhandel van A. Verbraecken-Huybrechts met boeken, schoolgerief en rookwaren. Vanaf 1994 tot 2008 krijgt de zaak de naam 'Kroniek' met een boek- en dagbladhandel. In 2009 neemt Kim de dagbladhandel over. (2015)

– Naast de boek- en weekbladhandel, nummer 30/4, was de voormalige apotheek gevestigd die verhuisde naar de overzijde, hoek Geestenspoor/Oosterlinckhoflaan. Na de apotheek kwam er een beveiligingswinkel in het pand. Nu is het een moderne woning.

– Nummer 68 is niet echt een winkel maar een huis in de rij. Het is de verblijfplaats van Frank Jansen met tuinaanleg en onderhoud sinds 1986. (2015)

 

– Het nummer 17/1 is het winkelpand waar de firma 'J. De Vos' naar toe verhuisde in 1988 met raamgarniering, vloer- en muurbekleding en geschenkartikelen. Peter De Vos nam de zaak over in 2003. 'Interieur J.T.' nam dan op zijn beurt de zaak over in 2009 met verf en toebehoren, raamdecoratie en parketvloeren met stijladvies. (2015)

– De nummers 55 en 57 zijn gewoon twee huizen in de rij. Ze hebben enkele jaren gediend als leslokaal tijdens de opbouw van de nieuwe school, De Waterval, in de Veltwijcklaan.

– Het nummer 71-73 is het 'Zorgbedrijf Hof De Beuken' gevestigd met 'Serviceflats Geestenspoor' en 'Dienstencentrum Blankenberg'. Waarom Blankenberg? Tot in de 17de-eeuw stond er een 'Hof van Blanckenberghe' op de hoek Kloosterstraat/Bilderdijk. Het hof wordt in 1592 vermeld als: “een huysinghe van plaisantie geheeten Blanckenberghe”. Het Blankenberghof werd zwaar geteisterd tijdens het beleg van Antwerpen in 1585. In 1665 bestond het hof niet meer, maar het toponiem Blankenberg blijft voortleven.

Het naast gelegen Hof de Beuken is een instelling voor bejaarden. De eerste steenlegging gebeurde op 14 oktober 1967. In 1970 was de officiële inhuldiging. Het werd beheerd door de toenmalige Commissie van Openbare Onderstand. Nu het OCMW.

 

Oosterlinckhoflaan

 

De straat kreeg deze naam sedert 31 januari 1956. genoemd naar het Oosterlinckhof, dat destijds op de hoek Veltwijcklaan en de huidige Oosterlinckhoflaan stond. In 1642 werd reeds het hof vermeld als: “een stede, genaempt den 't Ooste(r)linck”.

 

– De halfopen bebouwing met nummer 16 was de woning en praktijkruimte van dokter Van Bulck Helena.

– Op nummer 32 was, vanaf 1993, 'Schoonheidsinstituut 'Kenize' gevestigd met gelaats- en lichaamsverzorging, manicure, pedicure, en ook verkoop van juwelen en haarspelden. In april 2011 opent 'Metanoia' haar deuren op deze locatie. Een infrarood- en saunatherapiecentrum van zaakvoerder en pedagoge Katrijn Van Campen samen met psycholoog Steven Utsi.

– Op nummer 48 heeft Charry Gysen van dit pand een Apotheek 'Farmafleur' gemaakt nadat hij verhuist is vanuit het Geestenspoor nummer 30/4.

 

– In huisnummer 31 was van 1983 tot 1986 een zaak van de 'Gebroeders Van Brempt' met sanitair en centrale verwarming, steeds vergezeld met: 'altijd goede raad!'. De firma verhuist naar de Ekerseveldslaglaan te Schoonbroek.

– In pand nummer 51 was een firma opgestart in sanitaire installatie en centrale verwarming. Vanaf 1977 tot 1980 kon men terecht bij P. Thijssen.

 

 Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: 'Ekeren in de Tweede Wereldoorlog' van Frans Bresseleers en Hendrik Kanora. Jaarboek 12 van 1994. Heemkring Ekeren. Jaarboekjes Bierpruvers en Facebookvrienden en Stad Antwerpen.












21-12-2015 om 13:13 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
>> Reageer (1)
14-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dorpstraat, Kristus Koningplein

Dorpstraat

Zo genoemd omdat de straat leidt naar de kom van het dorp.

– Vooraan tegen de straat, op de plaats van het Kristus Koningplein, stond vanaf 1621, hoeve 'De Swane'. Ze werd vernietigd door een bominslag op 6 januari 1945. De boerderij werd nooit meer opgebouwd.

– Het grote hoekpand, nummer 9, was al in 1976 'Kapsalon Antoine'. Een heren en dameskapsalon met de allerlaatste nieuwigheden zoals: mini-vague, permanent en haar verven door geschoold personeel. Klantvriendelijkheid, kwaliteit en service stonden bovenaan op hun lijstje. Vanaf 1978 opende Antoine 'Salon Marie-Antoinette' op de eerste verdieping. In 2006 stopten ze met hun zaak en kochten een eigendom in de Bistkapellei. Immo De Laet nam het hoekpand over.

– Het pand nummer 11 was al café 'De Koperen' van voor 1970. Om de stamgasten te vermaken werden er spelen aangekocht: een tafelvoetbal, sjoelbak, dartbord, kaarten en een houten schaakspel. Een jukebox zorgde voor een gezellige noot. Vanaf 1976 tot 1983 werd de zaak van 'Stan en Meintje'. Zij zorgden ook voor het sportlokaal van FC Ekeren. Bij 'Pelckmans Viviane en Stan' kon je terecht tot 1987. In 1988 werd het 'bij Julia en Jos'. Als laatste hielden 'Jeannine en Marc' de zaak open tot 2010. Vanaf dat jaar is het café gesloten. Renovatiewerken zijn al een tijd bezig. Het pand wordt op het gelijkvloers een winkel.

– Op nummer 13 vestigde zich in 1974 tot 1975 Walt's Music, een zaak met fonoplaten. In 1977 tot en met 1990 kwam Walho's Foto Express, kleurenfoto's klaar op één dag en slechts 12 fr per foto. In 1991 neemt 'Foto Dali' de fakkel over en verhuist enkele maanden later naar het nummer 33 in de straat. Vanaf het jaar 2000 vinden we Argenta, uitbater Gino Smits, in dit pand.

– Het nummer 15 staat al enige tijd te huur.

– In winkelpand nummer 17 start vanaf 1974 'Gidalux' schoenen. In 1983 vestigt Boetiek Piccadilly zich hier met dames en herenkleding tot maat 56. De tijd dat dames en heren met een maatje meer binnen bleven is voorgoed verleden tijd. Nu kunnen ook die mensen zich meer modieus en elegant kleden. Ook verkoop van herenondergoed en zwemslips. In 1993, en tot op heden, vestigt zich hier de zoon van bakkerij-patisserie Bossuyt met een tweede zaak .

– Eerst vestigt zich in nummer 19, voor zover we weten, in 1970 lederwaren 'Vossen'. Ze beschikten over een damescollectie van leder met talloze modellen in verschillende kleuren. Handtassen, met uitgebreide collectie van modieuze merken. Verder ook portefeuilles, broekriemen, schrijfmappen en veel meer. In 1980 verkoopt Kitty hier speelgoed. De verkoop van Nintendo spelcomputer 'Game en Watch' zit vanaf dat jaar in de lift. Ook de 'Rubiks kubus zorgde toen voor een echte hype. Als de schoolvakantie nadert worden de rolschaatsen voor de vitrine tentoongesteld. Kitty verkoopt ook lederwaren en vuurwerk. Voor de feestneuzen hangen er een groot assortiment aan carnavalsartikelen. Kleding, maskers en versieringen. Vanaf 1990 tot 2002 komt zakenkantoor Koen De Bie nv dit pand uitbaten als makelaar in verzekeringen. In 2011 is er sprake van Bella Vita, een Pita, pasta en pizzazaak van Kubilay Narli. (2015)

– Op nummer 19/1 was een depot van de gebroeders Joosen. Kolenhandelaars van 1974 tot 2001. Kolen zijn nog steeds een goedkoper alternatief voor olie of gas. De meest gevraagde kolensoorten waren en zijn nog steeds: antraciet en cokes. Enkele jaren geleden was hier Finpoint, een bank en verzekeringskantoor gehuisvest. Thans staat het pand te huur.

– In pand met nummer 21 is een nachtwinkel gevestigd. El-Bat met groenten en fruit. De nachtwinkels maken ondertussen deel uit van onze samenleving. De openingsuren zijn voorzien vanaf 18:00u tot 07:00u.

– In nummer 23 kwam rond 1978 een An-Hyp, spaarkas en kredieten. In 1983 beloofde men de spaarder nog 11% intrest. Vanaf 2001 komt AXA Bank van Pacco Marco in dit pand. In 2003 is OMOB Bank hier gevestigd. Kasbons, Spaarrekeningen en leningen. Al enkele jaren is Navada een begrip in de Dorpstraat. 'For a total of beauty' is de slogan van de winkel met een enorme gamma aan lichaamsverzorging zoals onder andere: piercings en accessoires, juwelen en nog veel meer.

– Het nummer 25 heeft in 1998 een Citi Bank in dit pand. Vanaf 2004 neemt Jetaircenter Copco Travel: 'voor al uw reizen' de fakkel over. Deze zaak is een onafhankelijk reiskantoor dat bestaat sinds 1996 in Ekeren, Schilde en Kessel. Het kantoor werkt eveneens samen met Thomas Cook, Club Med… Naast deze touroperators biedt Copco Travel ook groepsreizen aan die begeleidt worden door iemand van het kantoor. (2015).

– In nummer 27 had 'Begrafenissen Holemans' vanaf 1974 tot 2012 zijn winkel met begraafplaats accessoires. Vanaf 1 augustus 2015 opent 'Frituur De Markt' hier een nieuwe zaak nadat hun kraam het Kristus Koningplein moest verlaten. 'Bij Lindsey' staat erop de vitrine te lezen.

– Nummer 27/1 was reeds in 1978 'Optiek De Bruyn' gevestigd. Met verkoop van brillen en contactlenzen, alsook anti allergische cosmetische producten tot 2006. Sinds 2015 is er een S'Styling damesmode en accessoires in het pand.

– Het nummer 29 was volgens kenners de zaak 'Bus Bakkerij' in 1976. Ik weet niet wat ik mij daarbij moet voorstellen. In 1984 was hier kleding 'Kadett' gevestigd. In 1994 tot 1997 is 'Vision' aan de beurt. Een zaak met uitsluitend herenkleding. Stilaan doet de betaalkaart zijn intrede. Deze zaak was er op voorzien. Al enkele jaren is dit een pand voor onafhankelijk en transparant advies 'De Leenmeester'.

– In het nummer 31 was vooreerst 'Shoepost' gevestigd. Daarna schrijven we geschiedenis. In dit winkelpand komt tijdens de lente van 1976 foto Dali. Na de sluiting in 2010 worden de panden terug apart verhuurd en komt boekhandel 'Club' eerst in het pand. Vervolgens wordt het de 'Standaard Boekhandel'.

– Nummer 33. In de jaren zestig was er sprake van café 'bij zwarte Maria' op deze plek. Begin jaren 70 van de twintigste eeuw kwam '3 Suisse' dat werd uitgebaat door Mevrouw Van Bergen-Slegers. Hopen wol en sokken gingen over de toonbank. In 1989 vinden we hier het 't Ekers Krokantje. Met alle dagen verse koeken, croissants en baguette. In 1992 neemt 'Foto Dali' dit pand over om zijn zaak uit te breiden. In de zomer van 2010 sluit na 34 jaar het familiebedrijf Dali haar deuren. De reden voor de sluiting van de fotozaak zijn de krimpende winstmarges van de laatste jaren. De panden worden terug gescheiden. Nu, 2015, noemt het hier 'Bet90' een winkelpand met sport weddenschappen.

– Op nummer 35 was tot 1987 café Royal gevestigd 'bij Jos en Tinneke'. Vanaf 1988 staat hier een modern nieuw pand waarin op het gelijkvloers en 1ste-verdiep Ludo Kanora zijn fiets- en bromfietswinkel en herstelplaats heeft.

– Op nummer 4 vinden we al in 1974 Bank Brussel Lambert. Vanaf 1988 tot op heden is hier Texty Life, de nieuwe kledingreiniger gevestigd. (2015)

– In nummer 6 was sinds de jaren 50 van vorige eeuw sprake van 'Drogisterij Lauwers'. Een winkel met onderhoudsproducten, make-up, juweeltjes, verf en behang. In 1995 sluit de zaak en tot op vandaag blijven de rolluiken gesloten. (2015)

– Pand nummer 10 was van 1990 tot 1992 een wetenschappelijke voetverzorging na afspraak van Chris Ghys. Op het nummer 24 vinden we ook zijn naam. We kunnen de twee panden niet aan elkaar hechten. In 2009 komt hier bistro 'Anders dan Anders'. Uitgebaat door Andy en Peter. Voor een drankje, een snack, wafels of pannenkoeken.

– Het nummer 12 was in 1974 'Vepe-Shoe Mode'. Kwaliteit en bediening waren de troeven. In 1984 werd het pand grondig gerenoveerd en An-Hyp bank vond zijn weg. In 1988 werd het een winkel met de klinkende naam 'Diro shoe', een schoen- en lederwarenzaak. In 1994 opend 'Optiek Warlop' hier zijn zaak met optometrie en kontaktlenzen.

– Op de gevel van nummer 14 is nog duidelijk te lezen 'De Regenmantel'. In deze zaak was confectie kleding van Van Dijck te koop. Ze wordt vernoemd van 1974 tot 2011. Nu een woning.

– Pand nummer 16 was in 1974 tot 1980 een handelszaak dat 'Cado Appermont' noemt, met verkoop van goud, zilver en uurwerken. Remy Appermont laat 'Cado' vallen in 1981 maar verkoopt nog uurwerken en juwelen. Specialist in hang- en staanklokken. Sinds half oktober '15 wordt er totale uitverkoop gehouden. Een prijsvermindering van 50% wordt aangeboden. De zaak sluit voorgoed de deuren.

– In pand nummer 18 vinden de bewoners rond 1974 'Bakkerij Gebroeders Lauwers'. Later, in 1993 is er sprake van 'Marc's gevogelte & Wild'. In 2004 is het de beurt aan 'Medisame Apotheek' bvba van K. Ghys.

– Op nummer 20 was eerlang een 'kiekenpoulier' gevestigd in het pand. In 1976 was het de beurt aan 'Phildar', breiwol en toebehoren tot 1983. Vervolgens kwam 'Alerco' schoenmakerij. Nu Pralines Leonidas. (2015)

– Het pand, nummer 22, is 'Topslager De Laet', de specialist voor fondu- en gourmet party's vanaf 1974 gevestigd. (2015).

– Ook op nummer 24 vinden we al vroeg een speciaalzaak van korsetterie, lingerie en strandkleding. Vivy bleef vanaf 1974 dit pand uitbaten. Ze verhuist naar de Driehoekstraat. Vanaf 1991 tot 1996 , wordt de winkel 'Salon Stauffer' met figuurcorrectie, zonnebank en modieuze orthopedische schoenen van eigenaar Chris Chys. Momenteel is hier 't Pittig Baguetje gevestigd. (2015)

– Een wolwinkeltje meer of minder. Moet kunnen. In nummer 26 was al in 1974 'Melissa' gevestigd. Met breiwol en alle benodigdheden. Vervolgens verschijnt Cor Hofkens in 1978. In 1989 is het nog 'Marc's wild en gevogelte'. Hij verhuist naar nummer 18. In 1994 komt 'Blitz' in de zaak met uitsluitend dameskleding aan knalprijzen. Ook 'De Lusthof' in 1997 vestigt zich in dit pand met groenten en fruit, omdat vers belangrijk is. In 2014 komt 'Retouche Ekeren' zich hier in dit bescheiden pand vestigen. Herstellen van kledingstukken, ook leder en bont.

– Op het nummer 26/1 krijg ik slechts 'J. Pauwels schoenen' van 1974 tot en met 1979.

– In de nummers 28-30 bevind zich vooreerst 'Supermarkt Van Ende'. 'De Vleesmeester' een ambachtelijke beenhouwer vervoegd de zaak in 1986. De nummers worden gesplitst. Het nummer 30 zijn nu allen appartementen.

– Het nummer 28 is rechts het Kruidvat en links is er 'Gezinszorg Villers' gevestigd.

– In 1992 tot 2000 zijn hier in nummer 28 Autocars 'De Zwerver' te vinden. Alles wat maar met reizen te maken heeft. Even wordt dit pand 'Rocks en Jewels' met modeaccessoires. In 2005 verschijnt dan Anja's handtassen en modegebonden accesoires in deze zaak. Ook verkoop van horloges, ringen, sieraden...etc. In 2007 vinden we 'Stich & Stone' op dit nummer. Momenteel vinden we een groenten en fruitwinkeltje 'De zoete kiwi' in pand met nummer 28. Een hele uitdaging voor de postbode. (2015)

– Het Sint-Vincentius of 'Godshuis' werd als private instelling in 1868 opgericht door pastoor-deken JB Caeymaecx. Het diende zowel als rusthuis als hospitaal voor bejaarden. Dit gebouw is in 1972 opgetrokken op de plaats van het voormalige Godshuis. Momenteel (2015) zijn er grote veranderingswerken bezig. Achteraan: Molenaarstraat en Frans Lenaertsstraat worden serviceflats gebouwd. Het einde is voorzien voor 2018.


Kristus Koningplein



Dit plein werd genoemd na besluit van het schepencollege op 10 december 1956. Het is tot stand gekomen na de volledige afbraak van de oude hoeve op de hoek Dorpstraat/Alfons Jeurissenstraat waar de hofstede 'De Swane' stond. De hoeve was gebouwd in 1621 en werd vernietigd door een V2 bominslag op 6 januari 1945. Tijdens graafwerken voor de fundering van de nieuwe appartementsblok 'Residentie Kristus Koning' met politiekantoor werden in november 2011 belangrijke archeologische vondsten ontdekt.

– De nummers 1 en 3 zijn sinds 1975 Kredietbank NV. Hun logo: 'ook in training, loop maar langs'. In 2004 veranderd de naam in KBC Bank en verzekeringen. (2015)

– In nummer 9 vinden we in 1995 Jacquemain Jan met DVV verzekeringen.

– Het nummer 15 behoord toe aan het nieuwe politiekantoor.

– Nummer 17 is een winkelpand dat te huur staat sinds de oprichting van het gebouw.

– Naast de ingang van nummer 19 staat eveneens een winkelruimte te huur. De ingang is naast de school in de Alfons Jeurissenstraat.

– Op nummer 10 was rond 1998 nog een videotheek met de naam 'Star Video Center' te vinden. In 2001 vestigt 't Fritmieke zich in dit pand, met snacks en burgers. (2015)

Tussen de nummers 10 en 8 werd een vergulde plaat tegen de gevel bevestigd met de woorden: “Alfons Jeurissen, Hasselt 19/05/1874, alhier overleden op 18/06/1925. Schrijver van Kempische verhalen. BBL 1986 Davidsfonds Ekeren.

– Het nummer 6 herbergde vooreerst de ASLK, rond 1974-'75. Vervolgens veranderde de naam in ING bank Antwerpen.

– Het nummer 4 was in 1974 'Keyser Tours'. Daarna kwam Autocars Sint-Lambertus pvba. Nadat de familiezaak verdween werd het pand afgebroken en een nieuw complex gebouwd. Momenteel is het Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ) hier gevestigd.

– Nummer 2b is een ruime winkel van Pearle opticiens met zaakvoerder Kevin Marin.

– In nummer 2a was 'Optiek Van Kets' in 1976 al gevestigd. De zaak had een ruime collectie van moderne, kleurrijke en funky modellen in een voor iedereen draagbaar gamma. Na de sluiting van de zaak werd de ijzeren rolluik neergelaten en nooit meer opgetrokken.

– Het frietkraam op het Kristus Koningplein, door elke Ekerenaar gekend, was van René en Hélène. Het mocht slechts open in het weekend en op woensdag tijdens de wekelijkse markt. Vanaf 1997 wordt het frituur overgenomen en noemt 'De Markt'. Ze maken reclame met zelf bereidt stoofvlees, satés en goulash. Voor de heraanleg van het plein moet het frietkraam verdwijnen. De zaak verhuist naar de Dorpstraat. Op 29 augustus 2015 vindt de plechtige opening plaats van het nieuwe Kristus Koningplein. Rode 'A' kramen staan rondom het plein opgesteld. De fonteinen spuiten 1,5 meter uit de grond de hoogte in. De temperatuur is aangenaam warm en de kinderen proberen tussen de waterstralen te lopen zonder nat te worden. Dat lukt niet echt en binnen de kortste keren zijn ze allen nat tot op hun huid. De schmink loopt van de lachende gezichtjes. Tot voor kort was dit plein een gewone parking. Er staan nu zitbanken en vanaf het voorjaar van 2016 komt hier op het plein, en in een deel van de Jozef De Weerdtstraat, de woensdagmarkt. 'De Lustige Gans' heeft een houten constructie opgesteld met spandoek. Op 14 februari 2016 wordt op het plein voor de 10de keer de kop van de gans getrokken. Het beeldje van 'De Bierpruver' werd op het plein geplaatst. Voorheen, vanaf 1990, stond het in een groen plantsoen in het Geestenspoor opgesteld, naast de parking van de Driehoekstraat.

De officiële opening gebeurt om 17:00 u, maar het feest gaat al van start vanaf 14:00 u met een reeks activiteiten zoals: een kindergrime, een ballon tovenaar en voor muziek wordt gezorgd door Dj Do Majeur & Monjazz. Eetkramen zorgen doorlopend voor de lekkerbekken, en met deze heerlijke temperaturen mag drinken zeker niet ontbreken. De tapwagen geeft 100 gratis flesjes bier weg. Over het nieuwe politiebureau staat een podium opgesteld met de nodige apparatuur. Vanaf 18:00 u worden optredens aangeboden van: 'In Volata', Humblo Flirt', Red D & Lady Linn. Merdan Taplak sluit dan de dag af.

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: 'Portret van Ekeren' van F. Bresseleers en H. Kanora, 1973. Jaarboekjes Bierpruvers, Facebookvrienden en Onroerend Erfgoed Ekeren.














14-12-2015 om 08:08 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
07-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veltwijcklaan, Lindenlei,

Veltwijcklaan

 

De straat noemde in het verleden ‘Hofstraat’. Ze kreeg haar huidige naam in 1931 die verwijst naar het ‘Hof van Veltwijck’ dat destijds een ‘Hof van Plaisantie’ of een lusthof was. Veltwijck was de oudste bekende bewoner van het hof en was mogelijk de bouwer van het kasteel in de helft van de zestiende eeuw. Vanaf 1930 werd Veltwijckhof het gemeentehuis van Ekeren.

--Op het nummer 1 staat het ‘Hof van Mertens’. Het gebouw werd opgetrokken voor de heer Clement Mertens in 1884. Langs de Veltwijcklaan was het domein afgesloten door ijzeren hekken. Boven de poort was de kasteelbenaming ‘De Gulden Poort’ aangebracht. Een tweede in- en uitgang was er in de Steenstraat. De gemeente Ekeren kocht het kasteel aan in 1920. Vanaf dan werd het gebruikt als gemeentehuis tot 1930. Daarna werd het ‘Hof van Mertens’ de zetel van het vredegerecht en vanaf 1970 deed het gebouw dienst als politiekantoor. Vanaf half april 2014 bevindt de politie zich in een nieuwbouwcomplex op het Kristus Koningplein. Een infobord vermeld dat Vespa het kasteel verkoopt. In de herfst van 2015 koopt een anoniem immobiliënkantoor uit Ekeren het kasteel op. Welke plannen er zijn wordt niet vermeld.

--Op het gelijkvloers van pand nummer 5 begon Joeri De Waele een uitvaartcentrum in 1998. Begrafenissen en crematies onder één enkele naam: ‘Funuralco bvba’. Joeri De Waele is de zoon van de bekende Ekerse huisarts Dokter Albert De Waele. Een paar jaar later verhuist Joeri naar de Steenstraat. Vanaf 2013 start ‘immo Sinjoor’ zijn vastgoedkantoor in dit pand.

--Nummer 9 is sinds 1998 een bloemenzaak met de naam ‘Potsierlijk’ met eveneens een verkoop van cadeaus. Het gebouw bevind zich vlak naast het voormalige postgebouw.

--De woning, nummer 11, dateert van 1910. Het werd gebouwd voor een gemeentesecretaris. Begin 1929 verhuist het postkantoor met personeel vanuit het Groot Hagelkruis 7 naar dit gebouw. Na de nodige renovaties is het een gezinswoning geworden. Boven de balkondeur van het eerste verdiep zien we nog steeds het logo van de posterijen.

--In pand nummer 13/1 woont momenteel Herman Spiessens. Een kinesist die mensen verzorgt en behandeld via bewegingen. Op het naamplaatje staat: ‘Kinesitherapie en Ostheopathie’.

--De oude rijkswachtkazerne, nummer 19, werd gebouwd in 1887 volgens de decoratieve muurankers op de voorgevel. Het spreekt voor zich dat het gebouw in de loop der jaren meermaals werd gerenoveerd en gerestaureerd. Hier was jaren het doplokaal gevestigd. Nadat op 15 december 2005 de stempelcontrole werd afgeschaft kreeg het gebouw tegen de straat een nieuwe facelift. In 2012 – 2013 werd het gehele complex totaal omgevormd tot jeugdcentrum.

Het is totaal niet meer te zien aan pand nummer 21. Hier was begin 1900 tot eind veertig, begin jaren vijftig van vorige eeuw een kruidenierszaak gevestigd van de familie De Bie.

--Het pand op nummer 23 is steeds een café geweest. Achter de gelagzaal was een vergaderruimte dat in vroegere tijden meermaals dienst deed als pastorie en zelfs als bakkerij. De naam van het etablissement veranderde gedurig. Zo werd het achtereenvolgens café ‘Au Courrier’, dan ‘Antverpia’, en als laatste en meest bekende naam was wel café ‘Den Boterham’. Genoemd door de nieuwe eigenaar die overkwam naar Ekeren-Centrum nadat hij zijn vorige zaak nabij Luithagen in Wilmarsdonk sloot. In de jaren zestig, van vorige eeuw, werden achteraan in het zaaltje tekenfilms gedraaid voor de jeugd. Vanaf 1988 tot en met 1994 kon men terecht bij ‘Manuella en Rudy’. Vervolgens namen Marco en Mieke Desmet – Torfs de zaak over tot 1997. Tot 2003 was het de beurt aan Gisele Van Steen om te tappen. Het café bleef in de volksmond steeds ‘Den Boterham’ noemen. Zelfs toen in 2005 de naam veranderde in café ‘Excited’. In 2008 veranderde de zaak voor de allerlaatste keer van naam. Het werd café ‘The New Kid’ genoemd tot de officiële sluiting in 2009. In dat jaar nog begint de aannemer met de sloopwerken van het zeventiende -eeuwse gebouw. Op de plaats staat nu een modern appartementsblok.

--Op nummer 27 prijkt het 16de-eeuwse kasteel ‘Hof van Veltwijck’. De Antwerpse poorter Aert van Veltwijck kocht het gebouw met domein 450 jaar geleden. In de loop der eeuwen werd het kasteel en de voorgebouwen verschillende malen gerenoveerd en aangepast aan de normen van de eigenaars. In het gebouw werden sinds 1930 een deel van de gemeentelijke en later de stadsdiensten gevestigd. Onder de overdekte gaanderij werd in die periode, 1930, een gedenkplaat aangebracht in witte hardsteen voor de Ekerse kunstschilder Ferdinand Pauwels. Dit jaar (2015) werden er verschillende festiviteiten georganiseerd om 450 jaar Veltwijckpark te vieren.

Tijdens mijn carrière aan de gemeente Ekeren en Stad Antwerpen hadden wij het genoegen om, af en toe, tijdens de zomermaanden de buitenzijde van het kasteel en voorgebouw op te schilderen. Ramen, luiken en deuren afkrabben, afbranden, schuren en vernissen. Pure nostalgie waar ik telkens mee geconfronteerd word tijdens een wandeling in het Veltwijckpark. In die tijd kwam moeder de vrouw, samen met kleinzoon Joey, dan al eens dag zeggen. Hij was toen drie geloof ik of toch bijna. Ik keek er steeds reikhalzend naar uit. Soms de enige momenten om Joey te zien. Meestal was hij net weg als ik thuis kwam of ik kon nog net ons kleinkind een zoentje geven in zijn autostoeltje voor ze weg reden, naar huis. Joey vond dat bezoek aan bompa ook leuk al begreep hij nog niet goed wat ik daar deed. Dat bezoek deed zich herhaalde malen voor zodat ons kleinkind mij meer aan het werk zag op het domein van het kasteel dan thuis in de zetel. Een jaar later wandelt Joey met nonkel Danny en huisvriend Filip naar het districtshuis van Ekeren. Ze willen Joey iets van geschiedenis bijbrengen en vragen hem: “Weet jij wat dit hier is Joey?” Filip gebaart met een zwaai van zijn arm dat het hele domein omvat. Het kind knikt met het kleine hoofd en antwoord zonder pinken: “Ja, hier woont Bompa!”. De vrienden zijn eerst stom verbaast en schateren het daarna uit als ze het antwoord begrijpen. Joey zag bompa bijna meer hier dan thuis.

--De in de volksmond genoemde villa ‘Geniets’ op nummer 31 is gebouwd in 1901 op de plaats van drie oude woningen die werden afgebroken. De opdrachtgever, barones de Borrekens, was tevens eigenares van kasteel Veltwijck. De barones verhuurde in 1903 de villa aan de familie René Van de Poel. In 1920 werd de villa bewoond door dokter Van Humbeek en hun dochter Maria. Sinds 1930 werd de gemeente Ekeren eigenaar en in 1933 kwam de pas afgestudeerde dokter Geniets inwonen bij de familie Van Humbeek. In 1937 verhuisde weduwe Van Humbeek en haar dochter naar de Zuster Nathaiestraat 39. Vanaf nu gaat het pand door als ‘Villa Geniets’. Dokter Geniets, getrouwd in 1935, bleef in de villa wonen tot 1940. Hij verhuisde naar Steenstraat 39 waar hij in 1993 overlijdt. Tijdens WOII werd vanuit de villa de bevoorrading van de bevolking georganiseerd. Tijdens de laatste eeuwwisseling was hier de zetel gevestigd voor sociale zaken en planologie. In het voorjaar van 2013 opent de vernieuwde ‘Villa Geniets’ officieel haar deuren.

(Op 13 juli 1930 wordt het allereerste Wereldkampioenschap voetbal in Uruguay georganiseerd. De wedstrijd Frankrijk – Mexico wordt gewonnen door Frankrijk met 4 – 1).

--Op nummer 33 was het clubhuis Germinal gevestigd met als uitbaters Edmonda en Freddy. Het chalet was gebouwd op terrein ‘A’ van het Veltwijckstadion. De voetbalploeg Germinal is ontstaan in 1920 en plaatste zich in een mum van tijd in eerste categorie. Na verloop van tijd, 1998, wordt het stadion niet meer gebruikt en moet gesloopt worden omdat het voor een deel in natuurgebied ligt. In 1999 noemt de ploeg: ‘Germinal – Beerschot Antwerpen’ en ze spelen op ’t Kiel. De hoofdtribune en het chalet werden reeds in 2009 met de grond gelijk gemaakt. De overige tribunes en staanplaatsen werden enige jaren ervoor al gesloopt. In 2011 wordt de clubnaam nogmaals gewijzigd in Germinal – Beerschot. De club houd op te bestaan door faillissement in 2013.

--Nummer 67 is een mooi herenhuis dat opgetrokken werd in de beginjaren van 1930.

--Pand, nummer 73, werd gebouwd in 1922 met witte en gele bakstenen in de gevel als decoratie. Van 1983 tot 1991 was de zaak gevestigd van Berpress. Ontstoppingen, reiniging en ontgroening.

--In het pand met nummer 75 verkocht men van 1978 tot en met 2012 ‘Luxe Tin’. De uitbaters beschikten over een ruime keuze van geschenken aan de hoogste kwaliteit en aan de uiterst laagste prijzen.

--Het pand met nummer 85 was, van 1978 tot en met 1995, garage Verachtert gevestigd. Een verdeler van Mitsubishi met drie jaar waarborg. In 2001 tot 2006 komt zwembadaanleg ‘Ponton Vof’ in dit pand tot ze naar Hoevenen verhuizen. ‘Lingerie in a box’ is hier al een tijd gevestigd. De winkel is niet alle dagen open. Slechts op maandag, woensdag, zaterdag en zondag kunnen klanten hier terecht.

--In het mooie pand met nummer 91 woont dermatoloog M. Eerdekens. Een arts die huidziekten als specialiteit heeft.

--Op nummer 97 werd een halfopen bebouwing neergezet in 1927. Een bordje vermeld L. Kuylen. Boven de inkomdeur is een bas-reliëf aangebracht van een molen.

--Ook nummer 99 is een noemenswaardige woning van 1927.

--Ter hoogte van nummer 107 staat de Bistkapel. Op deze plaats heropgebouwd in 1898 in opdracht van Alexis Moretus. De allereerste kapel dateert van begin 1600. Ze werd verwoest tijdens de Franse revolutie en in 1808 heropgebouwd bij de spooroverweg. Opdat de spoorweg moest verbreedt worden werd de Bistkapel naar deze plek verplaatst.

--Nummer 115 is een halfopen bebouwing van 1920 met een O.L. Vrouwenbeeld. Dat jaar, namelijk op 26 juli 1920, wordt Bob Davidse geboren. De Vlaamse Tv-presentator, beter bekend als ‘Nonkel Bob’, werd net geen 90 jaar. Hij overlijdt in februari 2010.

--Nummer 127 bevindt zich op de hoek met de Bistkapellei. Deze nieuwbouw is niet alleen een gezellige gezinswoning maar tevens een tandartspraktijk van Koen van den Broeck.

Vlak voor de Veltwijckbrug werd een rotonde aangelegd waarvan de werken werden aangevat op 2 februari 2004. Een maand later, 4 maart 2004, is er paniek in Ekeren. Door een gekantelde vrachtwagen, geladen met broom, komt een giftige gaswolk vrij en moeten meer dan 3000 bewoners tijdelijk hun woning verlaten.

 

--Naast de Veltwijckbrug komen we bij nummer 222, het stationsgebouw van Ekeren. Het eerste gebouw dateert van 1854. Het was een tijdelijk houten gebouwtje waar treinreizigers op en af stapten richting Nederland of Antwerpen. In 1882 werd dit mooie gebouw opgetrokken. Sinds 1997 zit het kunstcollectief ‘Tracé’ in het voormalige stationsgebouw. Het cultuurstation bestaat vandaag 18 jaar en biedt het hele jaar door een waaier aan workshops aan zoals: modeltekenen, schilderen, brons gieten, smeden…etc. te veel om op te noemen. Vanaf hier keren we terug richting centrum langs de pare zijde van de Veltwijcklaan.

--Ter hoogte van nummer 180 zien we nog een glimp van het landhuis dat werd gebouwd in 1832 door Edouard Moretus Plantin. Hij verkocht het domein in 1921 aan G. della Faille de Leverghem. Het hele domein is sinds 1967 van de Antwerp International School. Ze vierden in 2012 hun 45 jarig bestaan. De school is trots met haar 36 verschillende nationaliteiten.

--Op nummer 134 stond voorheen het huis dat de gemeente Ekeren aankocht in de jaren 60, van vorige eeuw, voor de administratieve diensten en planologie. De school ‘De Waterval’ kocht het pand en begon er les te geven vanaf 1 september 1995 onder het motto: “Ervaringsgerichte basisschool”. Op 12 september 2009 huldigt de school haar nieuwe gebouw in.

--De monumentale woning, nummer 130, is de voormalige ‘Villa Martha’. In 1891 gebouwd voor Maria van Gestel. Tijdens WOI werd de villa ingepalmd, of opgeëist, door de Ortskommandatur. In 1918 kocht notaris-burgemeester Jozef De Weerdt de woning. In 1959 werd de villa aangekocht door de COO, de vroegere OCMW. Nu is het een gemeenschappelijke woning met 8 plaatsen voor volwassenen voor wie het zelfstandig wonen niet mogelijk is.

Op de hoek met de Oosterlinckhoflaan staat de nog enige pilaar die toegang verleende tot het ‘Hof Oosterlinck’. Op de pilaar is een aandenken geplaatst met een afbeelding van het hof. De herdenkingsplaat wordt gesponsord door verschillende winkels van Ekeren.

--De herenwoning, nummer 118, noemt nog steeds ‘Villa France’. Het gebouw werd opgetrokken in 1892. In 1935 werden er renovatiewerken uitgevoerd en werd het hof omgevormd tot een meergezinswoning door J De Graef. In 1974 was ‘Rijschool Eeman’ hier tijdelijk gevestigd. De zaak verhuisde naar de August Scheyvaertslaan. Vanaf dan heeft dokter Arnold De Pape een praktijk als dierenarts in dit mooi gebouw.

--Het pand met nummer 116 werd eind 1935 gebouwd.

--Nummer 98 was in 1975 van ‘Van Loo’ containers.

--Tussen de nummers 94 en 98 stond eerlang een boerderij met koeien en varkens. In 1960 begon een zekere René De Schutter op deze plek met een kruidenierszaak. Al wat hij verkocht van vlees kwam van zijn boerderij. Van 1976 tot 1983 vond men hier ‘Maretrail BBC, burelen en directie van de werkhuizen in de Zomerweg aan de Haven. Daar wordt aan onderhoud, herstelling en verhuring gedaan van chassis en containers. Vanaf 1984 en tot op heden kunnen mensen hier terecht bij ‘Traiteur Delboo Rudi’. De naam ‘De Kabouter’ klinkt bekend in Ekeren.

--De nummers 90 en 92 zijn twee naast elkaar gebouwde woningen van een belastingconsulent met als zaakvoerder Wouters Philippe.

--Op nummer 78 vinden we, nog voor 1975, ‘Café Schuttershof’. In 1987 veranderd de naam in ‘Café Veltwijck 2000’.

--Achter de gevel van huisnummer 76 is een ‘Tandtechnisch Labo’ gevestigd.

--Het nummer 68 heeft een voortuin. De woning is een verzekeringskantoor van ADVIP. Voorheen was dit een KBC verzekeringskantoor.

--Het prachtige gebouw, die nu de nummers 60, 58 en 56 dragen, werd gebouwd in 1810. Het voormalige kasteel werd tijdens WOI gebruikt als schoolkolonie voor zwakke kinderen. In 1957 werd bij het gebouw een oude eik geveld met een omtrek van 7,20 meter en kreeg het kasteel de naam ‘Hof De Oude Eik’. In de 20ste eeuw werd het hof gerestaureerd, gerenoveerd en aangepast tot een meergezinswoning, waarvan één met commerciële functie. Er was een ‘Seca’ benzinestation van 1989 tot 1999.

--Tussen de nummers 56 en 48 komt een doodlopende straat met de naam ‘Germinalstraat’. Een straat met een rijk voetbalverleden. Bouwwerken Versnel bouwt hier weldra 12 woningen en 12 appartementen. Op het nummer 48 was vroeger, rond 1980, een bloemisterij met de naam ‘Rozentuin’ gevestigd. Later komt in de plaats van het tuincentrum, voor een gedeelte, restaurant en Grand-Café ‘Het District’. De historische voorgevel werd behouden en kreeg een modern industrieel aangebouwde serre dat sfeer geeft voor stijlvol tafelen. De horecazaak opent zijn deuren in 2009.

--Het nummer 36 was in 2013 een hoekpand van Mobistar. CLP is de naam en verkoopt alle GPS toestellen. Najaar 2015 wordt begonnen met renovatiewerken.

--Hoekpand nummer 18 is een verzekeringskantoor van DVV- en immo Matrix.

--Op nummer 10 is huis- en sportarts dokter Hans Wagemans gevestigd.

--Het nummer 6 is een winkelketen van de ‘Socialistische Mutualiteit De Voorzorg’. Een vakbondswinkel van het ABVV.

--De brede woning, nummer 4, is de huisartsenpraktijk van de heer en mevrouw dokter Op De Beek Guido en Pauline.

--Decennialang was op nummer 2 café ‘De Notenboom’ gevestigd. De bekendste uitbaters waren van 1970 tot 1992 Wils-Lambrechts. Van 1993 tot 1996 neemt Julien Kins en Chris De Groodt de zaak over. Vanaf 1997 komt Jeannine Verschueren naast Julien achter de tapkast staan. Op zondag 5 oktober 2014 nemen Jeannine en Jules, na 22 jaar, officieel afscheid als uitbaters van het café. De fakkel wordt doorgegeven aan Nick, een jongeman uit Kapelle, die speciaal overkomt naar Ekeren om het caféwerk verder te zetten.

 

De Waelse Dreef

 

Het grindpad loopt evenwijdig met de Veltwijcklaan en start in de Zuster Nathaliestraat bij een houten bareel. Links hangt het vernieuwde Mariakapelletje aan de stam van een boom dat in oktober 2012 ingezegend werd door pastoor Paul Verhulst. Het eerste kapelletje dateert van oktober 1943. ‘De Waelse Dreef’ werd genoemd naar Leopold De Wael, burgemeester van Antwerpen. Hij verbleef rond 1845 op het Veltwijckhof. Links, in de dreef, voorbij de ingang van het kasteel is de toegang van de ‘Koninklijke Wipmaatschappij De Hoop’. De vereniging werd opgericht op 1 oktober 1837 door notaris Adriaenssens. Aanvankelijk bedoeld voor de Ekerse notabelen en meer gegoede burgers. In 2008 werd tijdens een zware storm de mast omver geblazen. Deze werd vakkundig hersteld. Dit jaar, 2015, bestaat de maatschappij 178 jaar. ‘De Waelse Dreef’ eindigt bij de Lindenlei.

 

Lindenlei

 

De straat kreeg haar naam na besluit van het schepencollege van 27 december 1955. Vroeger noemde de straat: ‘Lindenstraat’. Genoemd naar de vele lindenbomen die hier groeiden. Ik begin met een citaat uit het dagboek van Frans Bresseleers: “Ekeren in de Tweede Wereldoorlog, 15 augustus 1943. De bewoners van de Lindenstraat (Lindenlei) hebben een klein kapelletje met beeldje van O.L. Vrouw geplaatst aan een boom op de hoek der Lindenstraat en de Waalsedreef. Dit gebeurde als dank, omdat er slechts één kindje gedood werd toen op 4 mei L.L. verscheidene zware bommen vielen in de omgeving van de Lindenstraat. Het beeldje werd heden processie-gewijs vanuit de kerk overgebracht. Dit is het eerste van 25 Mariakapellekes die tijdens het verder verloop van de oorlog in de Ekerse straten zullen geplaatst worden.” Elk jaar, zelfs nu nog, wordt in april het kapelletje versiert met bloemen voor de maand mei (Mariamaand). Ikzelf heb deze site enkele jaren mogen opschilderen tijdens mijn schilderscarrière bij de gemeente Ekeren en na de fusie bij de stad Antwerpen. De bloembak wordt nog alle jaren voorzien van kleurige voorjaarsbloemen.

--Het nummer 11 wordt, mijn inziens, onterecht het ‘Peperkoekenhuisje’ genoemd. Het huis werd gebouwd door Cois Storm. Hij versierde de gevel met allerlei mensen en dieren in bas-reliëf: zoals vogels, spinnen, paarden, een olifant en kameel. Maar ook een thema met beroepen: zoals smid, landbouwer en een mijnwerker. De kunstenaar stierf in zijn huisje op 85 jarige leeftijd. Daarna bleef het eigendom lang leeg en verwaarloost achter. Zeven jaar geleden kocht het echtpaar Van Eyck de woning.

--Achteraan nummer 33 was van 1977 tot en met 1983 bierhandel ‘De Polder’ gevestigd. Men kon hier alle soorten bieren en frisdranken verkrijgen, zelfs buitenlandse bieren.

--Op nummer 51 was een zaak gevestigd met de naam ‘Figelux bvba’. Iets voor elektriciens.

--Wie aanbelt bij nummer 59 komt terecht bij de muzikanten ‘Entre’acte Kwartet’.

--Nummer 63 was tijdens de jaren 1978 tot 1987 Stobbaerts-Van Herck gehuisvest. Een depot van Brouwerij Campina, het bier der Bierpruvers. In 1988 tot 1991 wordt de naam drankencentrale ‘De 3 Akers pvba’ op dit adres opgericht.

--Op nummer 65 woont Cruysweegs Philip waar men terecht kan voor alle schrijn- en timmerwerken.

 

--Nummer 66, vlak naast de ‘Oude Landen’, is een stadsgebouw dat leegstaat sinds juli 2013. Het is eraan te zien trouwens. Het gebouw werd opgetrokken door de gemeentearbeiders zelf in de helft van de jaren 60 van vorige eeuw. Ons Rina haar broer, Hubert, is er begonnen met een schilderscarrière in 1969. Ikzelf vervoegde hem in 1981. Menige collega’s hebben we zien komen en gaan. Ik denk aan Jan Haverhals, Fons Huybrechts, Willy Peeters, Ludo Van Dorst, Fons De Roeve, Hubert Meurs, Louis Putcuyps, Gust Janssens, Walter Venninckx, de gebroeders Marc en Hugo Duvivier, de vele Stanny’s, Guy, René, Camiel, Paul… enzovoort. Er zijn er nog wel meer die ik vergeten ben. In 2013 is het voorgoed gedaan. We moesten zo snel mogelijk verhuizen, want in september 2013 zouden hier de eerste kinderen les krijgen in de lagere school met de naam ‘Oude Landen’. Men moest echter het plan laten varen wegens de te hoge kosten om het gebouw aan te passen. In november 2015 zoekt men een geschikte aannemer die het gebouw moet herinrichten voor het technisch centrum van de Groendienst.

Tekst: Luc Verschooten. Foto’s: Rina Meurs. Bron: Jaarboek 10 Heemkring Ekeren 1992. Ekeren jaarboek 24 van 2006. Alle Facebookvrienden, de jaarboekjes van de Carnavalsvereniging Bierpruvers en Ekeren Onroerend Erfgoed.











07-12-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yuna traint
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Yuna traint

 

“ 't Is gebeurt” zou Erik Van Looy zeggen. Sinds augustus 2015 treedt onze kleindochter in de voetsporen van haar drie jaar oudere broer Joey. Elke vrijdag, even voor 18:00 uur, staat Yuna in voetbaltenue klaar bij de voetbalterreinen van Olsé Merksem in de Laaglandlaan 669 te Merksem. Yuna is samen met haar vriendjes en vriendinnetjes: Boj, Kyra, Lars, Lore, Mila, Mats, Nadir, Noeh, Redouan, Rik, Sten en Xander onderverdeeld in de leeftijdsgroep Pupillen D.  Marc en Luc De Belder nemen de training voor hun rekening op de linkerhelft van het B-plein.

Ouders en grootouders genieten met volle teugen van de 5 à 6 jarigen en motiveren de kinderen door ze af en toe aan te moedigen. Het doel is vooral dat de kinderen er plezier in blijven vinden zodat ze het volhouden. De moeilijkste periode moet nog komen. Koude, regen, wind en sneeuw. Bij extreme natuurelementen wordt de training afgeblazen. Dat spreekt voor zich.

 

De training is vooral gericht op balcontrole. Het leren bewegen zodat lichaam en bal één geheel vormt. De bal zo dicht mogelijk bij de voeten houden. Af en toe lijkt het alsof de les lichamelijke opvoeding plaats vindt. De pupillen moeten rennen, kruipen, springen… en dat maakt het voor ons, de omstaanders, zo leuk. Ze leren in duel te gaan. Om ter eerste bij de bal, draaien in alle richtingen, vallen en opstaan. Gericht luisteren is dan weer voor de mini-voetballertjes een hele opgave. Sommigen doen liever hun eigen zin. Daarom zorgen de trainers voor afwisseling. Zo voorkomen ze de verveling die eigen is aan jeugdige spelertjes.

 

Er zijn dit seizoen bijna evenveel meisjes als jongens. Luc en Marc laat ze dan tegen elkaar kampen. Met twee rond een kleurkegel lopen, om ter eerste naar de bal rennen en hem dan vervolgens proberen in het doel te shotten, is één van de duels tussen jongens en meisjes. Veelal winnen de jongens, maar de meisjes zijn competitief. Ze blijven 'vechten' tot het eind. Ik zie ons Yuna dan denken: 'wacht maar tot ik groter ben!'. Waar sommigen het moeilijk mee hebben is het opgooien en terug opvangen van de bal. Ze laten over het algemeen de bal te vroeg of te laat los zodat hij niet loodrecht naar beneden komt. Ze moeten dan ondertussen nog in de handen klappen, dat is nog een extra opgave. Ook de bal op een knie laten botsen is een moeilijke oefening voor sommige spelertjes. Het is vooral een kwestie van evenwicht.

 

De laatste vijf- of soms tien minuten zijn voorbehouden voor een partijtje voetbal. Daarover schrijven is heel moeilijk. Onze voetballertjes spelen nog niet in teamverband. Het is ieder voor zich. Soms is het een rommeltje van kleine jonge voetjes die tegen de bal stampen. Als de bal een kans krijgt om uit het kluwen te geraken lopen ze er allemaal achter en herhaald zich de samenscholing. Gelukkig hebben ze allen scheenlappen om. Tot hier toe zijn er geen slachtoffertjes gevallen. Het maakt voor de pupillen niet uit in welk doel ze shotten. Het belangrijkste is scoren. Toch? Tot Schrijfs. Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs.

30-11-2015 om 10:52 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
23-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenstraat, Schutstraat

Steenstraat

 

De Steenstraat is de oudst gekende straatbenaming van ons dorp. Reeds in het jaar 1473 vinden we 'Steenstrate' vermeld. In de 20ste-eeuw was er een toegangspoort in de Steenstraat die leidde naar het kasteel 'De Gulden Poort'. Dit kasteel staat nog steeds op de hoek Veltwijcklaan/ De Beukelaerlaan en deed tot 2014 dienst als politiebureel. De poort bevond zich vlak naast de hovenierswoning, van begin 1900, in huisnummer 60. Er bestond nog een andere poort in de Steenstraat. Deze verleende toegang naar het domein van het 'Hof van Oostende'. Ook dit kasteel was gebouwd ter hoogte van de De Beukelaerlaan. In 1518 verkocht de eigenaar van het 'Hof' een deel van de Heerlijkheid. Van het kasteel is spijtig genoeg geen spoor meer te vinden. De Steenstraat was de eerste straat die gekasseid was in 1830. Er waren tijdens WOI twee brouwerijen in de Steenstraat, volgens het boek 'In de schaduw van de Grote Oorlog door Roger Keukelinck van 1998'. Roger noemt slechts de namen en niet de panden waar ze ondergebracht waren: Brouwerij Scheyvaerts en brouwerij Andriessen.

 

– In nummer 1 was de Algemene verzekeringsmaatschappij Mercator gevestigd in 1980 en 1981. De Haes Rik was er directeur. Nu is hier de ingang van het appartementsblok 'De Vijf Linden' (2015)

Vanaf dit pand tot aan nummer 9 zijn het allemaal garageboxen. Wat verder staat de hoge elektriciteitscabine uit 1913. Links ervan is de kleine parking van het 'Ekers Hof'. Langs hier gebeuren de leveringen voor de grote 'Akerzaal'.

– In pand nummer 17 was tussen 1981 en 1986 Traiteur Staal & zoon gevestigd. Een aannemer van alle feestelijkheden met afgewerkte schotels. Nu een gewone woning.

– Lang hebben Ekerenaars op nummer 25 de Ekerse Vishandel gekend. Van 1976 tot en met 1992 kon men op dit adres terecht voor verse visgerechten. Daarna en tot op heden (2015) is Natuurpunt in het pand gekomen met het secretariaat en de natuurwinkel.

– Op het nummer 29 was 'Marijn De Jong' gekomen, vanaf Markt 1/1, met kleding voor mannen van 1981 tot en met 2002. In 2003 tot 2005 zien we de naam Willy De Jong verschijnen met moderne herenkleding, dames regenmantels en vesten. Vanaf 2007 wordt hier de naam 'Bazooka Fashion & Partijhandel' op de etalage geplakt. Ook droogkuis 'Van Osta' huurde dit pand een tijdje. In 2015 is deze zaak een dames- en herenkapsalon geworden met de naam 'Kerkuk'.

– Nummer 33 was van 1974 tot 1976, ‘Home Decor’ geschenken geweest. Daarna werd het 'Boetiek Choice' genoemd. Nu is het mooi gerenoveerd tot een woning.

 

– Op nummer 35 is C. Claessens uurwerken, juwelen en brillen gevestigd sinds 1974 t/m 2015. De ingang is echter in het Klein Hagelkruis. Claessens deelde zijn zaak vroeger met anderen.

– Op nummer 35 vinden we eerst 'Van Goethem W.', een vriendelijke fietshandelaar op de hoek met Klein Hagelkruis in de jaren 70 van vorige eeuw. Daarna, was vanaf 1990 tot 1992 Primeurs 'Goed Zeg' groenten en fruit gevestigd. In 1994 en '95 komt 'De Bosbes', eveneens een zaak in groenten en fruit uitbaten op deze plek.

– Ernaast is nummer 35/1. Hier begon Marina in 1992 een kapperszaak. Nu is het een gewoon huis.

– We vinden in woning met nummer 37 een reclamebureau van Axioma. (2015)

--Het herenhuis, nummer 39, werd gebouwd in 1803-1805 in opdracht van de notabele Ekerse familie Tillieux. De woning werd echter bekend opdat dokter Ulric Geniets deze woning bewoonde vanaf 1940 tot aan zijn dood in 1993.

– Het prachtige gebouw, nummer 41, is gebouwd van 1907 tot 1911.

Van 23 april 1910 tot 1 november 1910 werd in Brussel de 24ste wereldtentoonstelling geopend. 26 landen deden eraan mee. Door een brand op 14 en 15 augustus van dat jaar werden verschillende paviljoenen vernield.

– In nummer 43 vonden verschillende Ekerenaren binnenhuisinrichting Leon Abrath van 1976 tot 1982.

– Wat verder, in nummer 49 was coiffeur 'Salon Modern' van 1976 tot 1989. Daarna kwam Ekerse Haarstijl 'Daisy' de zaak overnemen in 1990 en 1991.

– Nummer 53 in de straat is gebouwd in 1836 voor de 'rentheffer' Antonius Harrewijn. Dit is nog één van de weinige woningen die nog resten uit de geschiedenis. Het gebouw werd herhaaldelijk gerestaureerd en gerenoveerd. Momenteel is hier de praktijk gevestigd van Tom Slangen. Een dokter in de verloskunde. Ook een vroedvrouw, een zekere M. Proost, heeft hier een praktijk.

 

– Pand nummer 61 is niet echt een winkel maar ik wil toch vermelden dat hier 'Foto Plusj-A. Condes' is gevestigd. Alle info over huwelijks- , bedrijfs- en pasfoto's zijn hier te verkrijgen. Het gebouw is van 1907.

– Tussen twee woningen, op nummer 69 en 71 is een boogpoort waarachter gebouwen staan van 1907 tot 1911. Hier was de voormalige brouwerij 'De Roos' gevestigd van 1815 tot 1920. Na de stopzetting deed het gebouw verder dienst als drankdepot waaronder brouwer 'Mathieu Vochten' in 1976. Een gouden jaar voor de drankleveranciers. Vanaf juni 1976 begon één van de uitzonderlijkste warmste lente- en zomermaanden uit de geschiedenis. In heel Vlaanderen werd het drinkwater gerantsoeneerd. Het was verboden de straat te poetsen en het werd afgeraden de auto te wassen. Het waren zware weken voor de arbeiders die buiten moesten werken, waaronder de  gemeentewerkmannen. We moesten 's morgens om zes uur beginnen tot 13u30 ’s middags wegens de extreme temperaturen.

– Op nummer 73/1 is vanaf 1981 het Chinees restaurant 'Diamant' te vinden. (2015).

– In nummer 75 was enkele jaren geleden een glazenwasserij gevestigd met de naam 'Aqua Cleaning Services bvba'.

– In pand nummer 83 was voor enkele jaren 'Dafra Cleaning' gevestigd. Glazenwassers die gespecialiseerd zijn in hoogtewerk en moeilijk bereikbare plaatsen.

– Nummer 85 is een hoekhuis. In dit winkelpand was 'Drogisterij Heyman' van 1977 tot en met 2011 gevestigd. Nu een familiale woning.

– Het nummer 89 was een café met vooreerst de naam 'Bushalte'. Wie de uitbaters waren van 1976 en 1977 moeten we schuldig blijven. Vanaf 1978 tot 1982 werd de zaak voortgezet door John en Denise. De zaak wordt gemoderniseerd en noemde ‘Café Bingo’ tot 1986. Verder is er niets van geweten. Nu is het een woning. Dit pand was één van de locaties voor de laatste aflevering van 'De Bunker'. De opnames vonden plaats op 12 januari 2015. 'De Bunker' was een nieuwe misdaadreeks die 10 weken lang voor spanning zorgde in de woonkamer. Momenteel wordt reeds het tweede seizoen opgenomen.

– Nummer 93, café ’t Rooske werd tijdens de jaren 1975 tot 1977 open gehouden door Marcellina. In 1978 kon men terecht bij Jef en tante Annie. Jaak en Jeannine namen in 1979 tot en met 1981 het café over. Vanaf 1982 tot 1989 lezen we ‘bij Emmy en Maurice’ op de etalage. Ze maken er een  vogelpikclub 't Rooske. Vanaf 1990 werd de zaak overgenomen door Sammy Lou. Op het laatst vinden we in 1991 nog ‘Louisa’ achter de tapkast.

 

– Bij huisnummer 103 moeten we even terug in de tijd. Ferdinand Thielemans werd geboren te Hingene op 1/9/1861 als zoon van de rentmeester der hertogelijke familie Van Ursel te Hingene. Ferdinand promoveerde tot dokter in de geneeskunde te Leuven in 1885 en vestigde zich kort nadien in ons dorp op het Hagelkruis. Na zijn huwelijk in 1895 bouwde hij in de Steenstraat, bij de inkom van Ekeren deze herenwoning. Hier woonde en werkte dokter Ferdinand Thielemans tot zijn dood in 1937.  De Kredietmaatschappij Arfin nam in de jaren zeventig het pand over en zorgde voor een goedkope autolening. ‘Arfin steekt u graag een handje toe’ was de slogan van het kantoor tot 2002. In welk jaar het was is niet geweten, maar hier was voor enkele jaren een aannemer gevestigd. Bouwbedrijf Swinnen was de naam. Vanaf 2012 is er kinderopvang 'De Wijsneusjes' met 35 opvangplaatsen gevestigd. Het is een gezellige plek waar kinderen en hun ouders met veel plezier komen. Het is nu, 2015, onduidelijk of het pand blijft bestaan. Een infopaneel vermeld dat er appartementen worden gebouwd.

Links naast het gebouw is de voormalige parking van Arfin. Het laatst was het de staanplaats van een taximaatschappij. Nu ligt de parking vol met gevelde boomstammen. Monstermachines brullen als ze de takken van de bomen snoeien.

 

– Op nummer 102, aan de overzijde vinden we het Q8 tankstation met Car Wash, eveneens van Verdonck. Binnen in de ‘Shop en Go’ is een Panos broodjeszaak dat eveneens 7/7 open is.

– De nummers 100 en 98 zijn van Garage Verdonck met werkhuis. Hij is officiële verdeler van Citroën met depannage dienst. Vermeld reeds in 1978.

– Het verbaast menige passanten dat op nummer 96 een bungalow in cottagestijl werd gebouwd. Dit stijlvolle droomhuisje werd ver van de straatzijde opgetrokken in 1928. Een van de weinige woningen in de straat met nog een mooie grote voortuin.

– In het winkelpand met nummer 90 was van 1975 Wasserij Notre-dame gevestigd. Een droog- en nieuwkuis zaak die bleef tot 1990. In 1991 en 1992 is 'Wasserij Verhoeven' op dit adres ingeschreven. Vanaf 2000 tot op heden vestigt 'Uitvaarten J. De Waele' zich in dit winkelpand. In De Beukelaerlaan 60 is het rouwcentrum gevestigd.

– De brede voorgevel van pand nummer 84 doen vermoeden dat hier een winkelpand was. Als je er voorbij wandelt zijn steeds de houten rolluiken gesloten. Een oud verweerd reclamebord vermeld dat hier een zaak was die video en TV's verkocht. Van merken zoals: Amstrad, Philips en Funke.

--In de woning met nummer 82 woont het echtpaar Gorissen-Van Hees. Ze hebben jaren het frituur uitgebaat op het Kristus Koningplein. (Met dank aan Annick Verbanck)

– Twee huizen verder, nummer 80, is de woning met voormalige praktijk van dokter E. Stuyck. De praktijk is inmiddels overgebracht naar De Beukelaerlaan 51 met de bekende naam: 'De Oude Landen'.

– In de woning met boogpoort, nummer 78, is de voormalige woning van dokter Stuyck.

 

– Tegen de huisgevel van, nummer 72, zijn drie beelden bevestigd. Ze dienden als blikvanger voor de zaak 'Foto PlusJ'. De fotograaf die hier zijn studio had vanaf 1974 maakte onder andere huwelijksreportages. In 2008 verhuisde de zaak naar nummer 61 in de straat.

– In deze nieuwbouw, op het nummer 70, was vooreerst Tandarts Wellens gevestigd. Volgens ons Rina had hij zijn praktijk eerst in nummer 74, twee huizen terug. Maar soit… Dokter Wellens verhuisde naar de Kapelsesteenweg 643 te Ekeren. Nu is het een moderne woning. Op het naamplaatje prijkt:  ‘Architectenbureau 'Plan+ en partners’.

We schrijven 12 oktober 2013. Onze popgroep Clouseau komt door een comeback single 'Vliegtuig' meteen op de eerste plaats terecht in de Ultratop 50. Het is de vierde nummer één hit na, 'Anne', 'Daar gaat ze' en 'Vonken en vuur'.

– Nummer 60 was dus de voormalige hovenierswoning van begin 1900. Het gelijkvloers was vroeger een winkelpand. Duidelijk te zien aan de twee brede vitrines en de inkomdeur ertussen in.

– Dit pand, nummer 30, werd mooi gerenoveerd. Hier was 'Florango' kwaliteitssnijbloemen gevestigd van 1977 tot 1981. De zaak verhuist naar de Kloosterstraat bij supermarkt Van Ende. Dat jaar, op 29 juli 1981 om precies te zijn, trouwt Prins Charles met zijn verloofde Lady Diana Spencer.

 

– Al van begin 1970 was er op de nummers 26 en 28 sprake van garage Van Gansen. De verdeler van Simca-Chrysler. Sinds 1999 heeft garage Van Gansen een betere bereikbare vestiging aan de Leugenberg.

François, een werknemer van Van Gansen, heeft er zijn laatste werkdag opzitten. Vanaf morgen heeft hij drie weken betaald verlof. Drie weken zalig niets doen. Luieren in 'den hof' met een goed boek van Pieter Aspe of Steven Spielberg. Hij stapt even verder zijn woning binnen en wordt onmiddellijk begroet door zijn drie kinderen van 3, 6 en 7 jaar oud. Ze klampen zich vast aan zijn benen zodat hij geen vin kan bewegen. Glimlachend kijkt hij naar zijn blonde lieftallige vrouw Ellen, die het tafereel van op afstand bekijkt. François bukt zich voorzichtig en aait de kindjes over hun hoofd. – “Vraag het nu maar Marieke!” spoort Ellen haar oudste dochter aan. – “Gaan wij samen naar Walibi papa?” vraagt Marieke heel stil en verlegen. François kijkt in de blauwe oogjes van het meisje. Haar blonde krullen zijn gegroeid tot op haar schouders. Ze is het evenbeeld van haar moeder. Haar één jaar jongere broer, Stany, kijkt smekend naar zijn vader met een knikkend hoofdje. Vader glimlacht. Het lijkt allemaal opgezet spel. Ze weten hoe ze hem moeten manipuleren. Ook zijn kleinste dochter, Sofieke', speelt mee. Ze gooit haar korte armpjes om zijn nek en kust hem enkele keren op het aangezicht. François krijgt een brok in z'n keel en probeert recht te staan. – “Oké… oké. Ik beloof dat we morgen naar Walibi rijden”. Op 26 juli 1975 opende te Waver het pretpark Walibi zijn deuren. Het attractiepark bestaat de dag van vandaag nog steeds.

– Op het nummer 24 is al decennia lang herenkapsalon Geerts François gevestigd. (2015).

– Voor zover wij weten was hoekpand, nummer 22, altijd al een bloemenzaak. In 1974 en dit tot 1978 was hier 'De Herdt' gevestigd. Het 'Ekers Bloemencenter' verzorgd nog steeds bloemstukken voor feestelijkheden en bruidsruikers, rouwkransen. Alles kan aan huis geleverd worden. (2015).

– Als laatste wil ik het voormalige oud politiebureel vernoemen in deze straat, op nummer 6. De tekst is nog steeds duidelijk te lezen in de gevel. Gebouwd in 1902 tot 1907 met ernaast de woning voor de toenmalige veldwachter. Dit is de achterzijde van het oudste gemeentehuis van Ekeren dat gebouwd werd op de Markt. Er was al jaren een garagepoort aangebracht, maar recent hebben ze de deur en raam uitgebroken en een tweede inrijpoort geplaatst.

 

 

Schutstraat

 

Genoemd na een besluit in het schepencollege van 27 februari 1964. Een jonge straatnaam die gegeven werd in aansluiting bij de 'Kattenberg'. Op de Kattenberg, of in de onmiddellijke omgeving, werd destijds het vee (Cattle) door de 'scuttere of schutter' (be) of (ge) schut in veiligheid gebracht tegen het gevaar voor verdrinking op het terrein dat soms dreigde te worden overstroomd.

 

In februari 2017 krijg ik nieuwe informatie van Guido Laureyssens over het pand waar hij woonde. Hij schrijft: ‘In 1972 kochten mijn echtgenote en ik het huis nummer vier van Jeanne Leemans die op de hoek van de Kattenberg en Schutstraat een kruidenierswinkel hadden uitgebaat waar nu het EVA-centrum gevestigd is. Begin november 1978 heeft dan Gaston Hoeykens dit van ons overgenomen en zijn kapperszaak van de Oorderseweg naar de Schutstraat overgebracht’.

 

Gaston Hoeykens liet het pand nummer 4 renoveren tot een dameskapperszaak. Hij bediende er zijn cliënteel van 1980 tot en met 2012. Na de sluiting van de zaak werd er een garagepoort geplaatst en dient de kapperszaak als autostaanplaats.

Gaston Hoeykens had eerst zijn kapperszaak in de Oorderseweg 127, tot het einde van 1978. 

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Guido Laureyssens, Facebookvrienden, de jaarboekjes van de Bierpruvers en Ekers Cultureel Erfgoed.







23-11-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons gezinnetje




22-11-2015 om 19:04 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Markt, Molenstraat

Markt

 

De al eeuwenoude benaming 'De Plaetse', van rond 1533, wordt later in de volksmond vervangen door de benaming 'Markt'. Genoemd naar de plaats waar de Ekerse jaarmarkt gehouden werd.

 

– Op de hoek Markt/ Kristus Koningplein, nr 1, stond de voormalige woning 'De Hert'. Hier woonde in 1914 dokter Jan De Keyser. Hij werd geboren te Boortmeerbeek op 9/4/1869 en overleed te Ekeren op 1/6/1955. Het pand vond geen nieuwe huurders meer en het kon zelfs niet meer aan de  ‘straatstenen’ verkocht worden. Het gevolg liet niet lang op zich wachten, verkrotting. Het gebouw werd afgebroken in 1969 en vervangen door een moderner complex voor de vroegere Algemene Spaar en Lijfrentekas (ASLK). Nieuwe kantoren met als slogan: 'De bank die je een voetje voor geeft in het leven'. In het nieuwe millennium wordt opnieuw het pand gemoderniseerd en men neemt er de naast gelegen winkel bij. De naam van de bank veranderd in BNP Paribas Fortis. (2015)

– Vroeger was hier nog nummer 1/1. Op deze plek was rond het jaar 1970 tot en met 1980 'Marijn De Jongh' gevestigd. Een zaak met uitgebreide keuze van kwaliteitskleding.

Op het eerste verdiep woonde in die tijd de familie Van der Eede. In de gezellige huiskamer zit het gezin naar het acht uur journaal te kijken. Het zwart wit scherm toont de nieuwslezer die recht voor zich uit kijkt in de camera en spreekt: – “Vandaag 4 april 1975 werd een Amerikaans softwarebedrijf opgericht met de naam 'Microsoft' door Bill Gates en Paul Allen.” Vader schudt onbegrijpend het hoofd: “Wat gaan we nog allemaal meemaken?” mompelt hij zacht voor zich uit. Meneer Van der Eede kon toen niet vermoeden dat Bill en Paul spoedig multimiljonair zouden worden.

Nadat Marijn De Jong verhuist naar de Steenstraat, neemt de bank ernaast dit pand over om uit te breiden.

– Ook nummer 3/1 bestond toen nog rond 1974. Toen was hier sprake van 'lederwaren Rita'. 'Sarah' nam van 1983 tot en met 1987 de zaak over met lederwaren, regenschermen en handtassen van bekende merken. In 1988 was het de beurt aan 'Lederlux' om zijn waren aan te bieden met koffers en beautycase, tot 1990. Ook dit pand verdwijnt en behoort tot de Fortis bank.

– Het pand met nummer 2, is het voormalige 'St.-Joris' huis, dat wordt bewoond door dokter Tom De Beukelaar. Een arts voor inwendige ziekten zoals longziekten.

 

– Het winkelpand met nummer 3 was een VCLB (Vrije Centra voor Leerlingenbegeleiding). Nadien komt de CM 'christelijke mutualiteit' in dit pand. In het kantoor kunnen mensen terecht voor informatie en advies over rechten en verplichtingen inzake ziekteverzekering. (2015)

– Hoekpand nummer 4 met café 'Derby' is al decennia lang een begrip op de Markt van Ekeren. Het werd gebouwd na afbraak van huis 'De Fortuin' in 1954. Oud-Ekerenaars spreken nog van café ‘Kennis’. Dat moet dan de vroege jaren dertig zijn geweest, begin 1900. Terug naar café ‘Derby’ dan. Menige uitbaters passeerden de revue, zoals 'bij Tinneke & Jos' die het café uitbaatten tot 1994. Daarna kwam Fernanda en Marc. Nu, 2015, zijn de nieuwe uitbaters 'bij Joy en Michel'. Ze maken er een gezellig café van dat een ontmoetingsplaats geworden is van de Thaise gemeenschap rond Ekeren.

– Op nummer 5 is een modern gebouw opgetrokken van recente datum.

Op het hoogste verdiep woonde, een paar jaar geleden, weduwnaar Breugelmans. Hij leest de krant terwijl hij het zich gezellig maakt in zijn clubzetel. Hij is vooral geïnteresseerd in persberichten over Italië. Vroeger, toen zijn Martha nog leefde, gingen ze vaak naar Italië op reis. Soms wel twee maal per jaar. Twee jaar geleden ging zijn Martha heen. Na een slepende ziekte is ze 's nachts ingeslapen en niet meer wakker geworden. Breugelmans zet zijn leesbril recht op z'n neus en leest het bericht: – “7 januari 1990. De toren van Pisa wordt om veiligheidsredenen gesloten voor het publiek”. De weduwnaar laat de krant zakken en sluit de ogen. Hij hoort de stem van Martha naast hem. Ze vraagt: – “Wanneer was dat weer dat die toren gebouwd werd?”.

– “In 1173, Martha, en kort daarop is de klokkentoren beginnen overhellen. De toren is bijna 56 meter hoog en vroeger hebben we nog samen de 297 treden beklommen. Helemaal tot boven. Weet je nog?”. Omdat hij geen antwoordt krijgt opent hij zijn ogen en knikt: – “Dat waren nog al eens tijden hé Martha?”. Mompelt hij nog en leest verder de krant.

 

– Vanaf nummer 7 zijn het gerenoveerde woningen met winkelpanden op het gelijkvloers en bovenaan sierlijke trapgeveltjes. Hier was tijdelijk 'Germinal Tax', vanaf 1980, gevestigd. Een taximaatschappij voor huwelijken en verre reizen, zelfs dag en nacht.

– In pand nummer 8 vinden we een winkeltje met brocante, decoraties en geschenken. Op de vitrines kleven de letters van 'Acanthus Country Living'. (2015)

– In winkelpand nummer 9 start in 1976 tot 1980 een Chinees restaurant 'Diamant'. Vervolgens komt er een snackbar –  ijssalon in de plaats met de naam: 't Harlekijntje. De specialiteit van 1982 tot 1984 waren Ekerse wafels. Van 1986 tot en met 1988 zien we 'Den Eikaard' bij Raf en Grace op de etalage verschijnen. Een taverne-restaurant met wafels, pannenkoeken en ijsroom. Specialiteit: steak eikaard. Het 'Ekers koffiehuis' komt vanaf 1989 tot 2006, bij Raf Valoné, een presentator van revue en modeshows. Nu, anno 2015, is hier immo 'Century 21' 'K.D. Concept' gevestigd. Hun slogan: 'Wij kunnen het vast goed met elkaar vinden'.

– Op nummer 10 staat nog steeds duidelijk de tekst te lezen in de voorgevel: 'Dit huis is genaamd 'De Noteboom'. De benaming is daar in de 20ste eeuw aangebracht door de toenmalige apotheker die de oude naam wilde behouden. De winkel is opgesplitst in twee winkelpanden. Achter de linker etalage was van 1970 tot 1985 het bijhuis van brood en banketbakkerij Bossuyt-Mannaerts gevestigd. Daarna en nog steeds is in dit pand wassalon 'Van Osta' gevestigd, met wassen, drogen en strijken. De winkel heeft recent een nieuwe uitbater.

--De rechterzijde, van nummer 10, was van 1994 tot en met 2000 'Hairfashion Inga'. Een zaak van Kristel Valckx, met een kind- en herenkapsalon. In 2001 wordt het Kapsalon Sabine. Zij verhuist in 2006 naar nummer 11 aan de overzijde in een ruimer winkelpand. Vanaf 2006 tot 2013 komt schoonheidsinstituut 'Beautylicious' in de zaak met manicure, handverzorging, pedicure, gelaatsverzorging...enz. ‘Het neusje van de schoonheid’ bleef echter niet lang. In 2014 verhuist de zaak naar Konijnenberg 24. Kort daarna komt een broodjeszaak met de naam 'Het Schelleke Kaas'. (2015)

 

Het standbeeld van Koning Leopold II werd op de Markt geplaatst in 1873 ter herinnering aan het kort bezoek van de vorst in Ekeren op 11 augustus 1869.

 

– In nummer 11, aan de overzijde van de Markt, vinden we vanaf 1977 de winkel 'F. Joris', kantoormachines en fotokopie-service herstellingen en onderhoud tot 1984. Daarna zien we in 1992 dat dit pand een kapperszaak is: 'Ekerse Haarstijl Daisy' lezen we op de vitrine. In 2006 komt kapsalon Sabine in dit winkelpand. Eveneens een kapperszaak voor dames, heren en kinderen. De kleintjes hebben een zitje met kinder-TV. (2015)

– Op nummer 12 vinden we Chinees Restaurant New Hong Kong vanaf 1992 tot en met 1999. Vervolgens wordt het restaurant 'Macau'. (2015)

– In het pand nummer 13, heeft Relinde Truijen van 1984 tot 1993 een snoepwinkeltje uitgebaat met de naam ‘Lambertijntje’. Negen jaar heeft ze kunnen genieten van kinderen die als het ware haar zaak kwamen binnengestormd om snoepgoed. Als ze even terugdenkt ziet ze nog steeds die gelukkige gezichtjes die net boven de toogbank uitkomen. Bedeesd vragen ze dan: 'Nen tuttefrut, alstublieft'. Het  Gemeentekrediet nam dit pand over in 1977, met als directeur Jo Thange. In 1981 verhuisde de bank naar een nieuwbouw in de Frans Harrewijnlaan. Dit pand is momenteel een woning.

In dat jaar, namelijk 27 januari 1981, gebeurt er een scheepsramp op de Javazee. In het ruim van een passagiersschip breekt brand uit waarin auto’s staan. Het schip zinkt en eist 443 doden.

– Huisnummer 14 bestaat niet meer. Blijkbaar heeft het huis rechts de woning overgekocht en een nieuwbouw opgetrokken. De toenmalige inkom is gerenoveerd in een blauwe garagepoort.

– Op het huisnummer 15 kwam vanaf 1977 tot 1984  een Spaarkrediet met de naam 'Assu-Ver', een verzekeringskantoor. Ook sparen en leningen. Nu is het een woning.

– Pand nummer 16 herbergt J. Eliaerts. Daarna verwelkomen we 'De Lindeboom' apotheek bij L. Van Schepdael. (2015).

– Winkelpand nummer 17 is geen onbekende in Ekeren en omgeving. Vanaf begin jaren 70, van vorige eeuw, is hier kookwinkel 'De Keyser' gevestigd. Met geschenken en huwelijkslijsten.

– Nummer 18 was omstreeks 1900 ‘Estaminet In den Valk'. Dan wordt de zaak vanaf 1966 een filiaal van de Generale Bankmaatschappij, en dat blijft ze tot het jaar 2000. Ook deze bank wordt Fortis Bank vanaf 2001. Vanaf 2012 tot op heden (2015) vinden we in dit pand een Italiaans restaurant met de naam: 'Pizzatalia'.

– Op nummer 19 was al café 'De Kroon' in 1898. We vinden in de programmaboekjes van de ‘Bierpruvers’ de eerste uitbater: ‘bij Jeanneke’. Eind jaren zeventig zijn het ‘Louis en Gaby’ die het café uitbaten met zaal voor feesten en uitvaarten. Van begin jaren tachtig tot eind 1999 kon je terecht bij Bert en Gerd. Vanaf 2003 verandert de naam in ‘Café Den Trol' en worden de dorstige gelaafd door Nadine en Eddy. (2015)

– Op het nummer 20 staat het oudste gemeentehuis van Ekeren. Gebouwd in 1861. Het werd jaren later het vredegerecht en vervolgens politiekantoor. Vanaf 1972 wordt het een ontvangkantoor van de belastingen. In de periode van 1990 staat het pand te koop en leeg. In 2001 wordt het gerenoveerd en kort daarop particulier verkocht.

 

Veel dorpelingen zijn opgegroeid met de antieke rode torenpostbus in de straat. Ze stond decennialang nabij de trappen van het voormalige gemeentehuis van Ekeren. De postbus verdween in mei 2013 voor restauratie. Op 24 januari 2014 kwam de brievenbus terug in de Frans Harrewijnlaan. Omdat het voor de postauto’s gemakkelijker parkeren is, om de bus te lichten, werd ze naast de kerk geplaatst.  

 

– De woning, nummer 21, was in 1912 herberg ‘In de Victoria’. Toen eigendom van Clementina Bordinckx en als herbergier Frans Thijs. Na het verdwijnen van deze drankgelegenheid werd het pand volledig gerenoveerd. Het kreeg een bas-reliëf op de voorgevel dat het logo is van een apotheker. Nu nog is de uitbater de bekende apotheek: 'Laporte' van Leopold Johan. Op de vitrines zijn plakletters aangebracht van 'Antwerp Shipping Pharmacy'.

– Het voormalige pand, nummer 22, was jaren een zondagsschool. Na verbouwingswerken trekt in 1905 drukkerij 'Van Hoof' in het pand. Tijdens WOII, op 19 november overlijdt Constant Van Hoof op de ouderdom van 68 jaar. Drie generaties lang blijft de drukkerij, tot half in de jaren negentig van vorige eeuw, op dit adres. Dan verhuist Hugo Van Hoof naar een nieuwbouwcomplex op de Kapelsesteenweg te Ekeren-Donk. Op 10 november 2004 wordt het pand gesloopt op de Markt. Een nieuw complex wordt opgetrokken met op het gelijkvloers een winkelruimte. Een haarkapper probeert het een tijd, maar de concurrentie is te groot. Nu is hier een filiaal van KBC verzekeringskantoren.

 

– Op het nummer 23 was rond 1910 een ‘coiffeur’ in het huisje gevestigd. Hoelang er werd gekapt of geknipt is niet geweten. Rond de jaren 1970 werd er dagbladhandel 'De Markt' gevestigd. Vanaf 1995 kan je in dit pand terecht voor: lotto, loterij, kranten, tijdschriften en rookwaren. Het district Ekeren kende op 13 maart 2014 de Ekerse Zilveren Glimlach toe aan de uitbaters van dagbladhandel 'De Markt'.

– Het café ernaast, nummer 24, op de hoek met de Dorpstraat, heeft al een bewogen leven achter zich. Moest het pand kunnen praten, zou het menige mensen versteld doen staan. Rond 1900 was hier sprake van café ‘F. De Bie'. Het pand zonder verdiep had een brede voorgevel met twee gescheiden ingangen. Het 'Estaminet', zoals men dat in die tijd noemde, deed dienst als tramstation. De linker ingang was voorbehouden voor reizigers van de stoomtram en diende als wachtkamer. Op de Markt werden rond 1885 twee tramsporen aangelegd. Op de Markt splitsen de sporen zich. Eén spoor komt van Hoevenen, rijdt door de Kloosterstraat en Dorpstraat tot op de Markt waar het station is. De tweede tramlijn komt van Wilmarsdonk-Lillo door het Groot Hagelkruis tot eveneens op de Markt. “Op 3 juni 1910 gebeurt er een zwaar verkeersongeval met de stoomtram. De stoomtram met 14 wagons komt vanuit Hoevenen en brengt werklieden van de polder en een wagon met melk naar de stad. Trambediende ‘De Bie’ regelt net de wissel. De melkwagon, die als voertuig aan de locomotief gekoppeld was ontspoorde het eerst en kwam tegen de hoek van herberg ‘De Bie’ terecht en brengt onherstelbare zware schade toe aan de gevel. De tweede wagon, die vol reizigers zat botste tegen de melkwagon zodat beiden in elkaar drongen. De wanden van de melkwagon barstten open, de reizigerswagon brak in twee en de inzittenden werden overhoop geworpen. De locomotief was uit de sporen gegaan en tegen de hoek van de woning van dokter De Keyser gebotst. Machinist Babtist Hennen en stoker Piet Kerschot hielpen zowel de inzittende als gekwetsten van het huis De Keyser”. Tot zover het bericht uit Gazet van Antwerpen van 6 juni 1910. Het pand van De Bie wordt nadien terug opgebouwd. Ditmaal met verdiep en met de nieuwe naam: 'Tramstatie'. In 1930 wordt Frans opgevolgd door zijn dochter Maria en haar man Corneel. Het tramspoor naar Wilmarsdonk verdwijnt in 1931.

In 1970 lezen we de naam ‘Gezellige Hoek’ op de vitrines met als uitbater Kees Verbaenen. Tot 1980 stonden Jeannine en Walter achter de tapkast. Walter was prins karnaval van 1974 tot 1975. In 1981 en ’82 namen Magda en Jean Paul de ‘Gezellige Hoek’ over. Vervolgens wordt het Estaminet ‘Café Palmhof’ bij Staf en Hilda Valckx tot 1985.

Het is druk in het café op 21 juli 1985. De Franse wielrenner Bernard Hinault wint voor de vijfde keer de ronde van Frankrijk. Het bier vloeit als water.

Frank Juliams neemt de zaak enkele jaren over. In 1991 is het de beurt aan Tony om te tappen, en dat doet hij tot en met 1996. De naam verandert in ‘Café Napsjaar' tot 2002. Dan komt café 'Den Troubadour', waar regelmatig dansavonden en dartswedstrijden werden gehouden. Een Ekers volkscafé met veel ambiance. In december 2013 werd de zaak failliet verklaard. Vanaf de inhuldiging van het vernieuwde Kristus Koningplein (2015) wordt het café opnieuw geopend en noemt 'De Markt'.

 

Molenstraat

 

De Molenstraat en de Molenaarstraat kregen hun benaming naar de windmolen die in de buurt gestaan heeft tot het begin van de 20ste-eeuw.

 

--Een ‘Bloglezer’, Michel Schelfhaut, laat mij weten dat in de straat het kleinste café van Ekeren bestaan heeft. Het werd uitgebaat door ‘Mit van de Pitte’. Het kleine café had een grote vogelpikclub met de naam ‘Uit of Eraan’.

 

-- Op 7 februari 2017 stuurt Guido Laureyssens mij nog meer prachtige informatie door omtrent deze straat. Het zijn wetenswaardigheden die hij kent van 1955 tot en met 1970. Hij schrijft: “Vertrekkend vanaf de hoek Kloosterstraat/ Molenstraat tot op de hoek van de Kattenberg had je aan de onpare zijde eerst de magazijnen van de kolenhandelaars, de gebroeders Verhoeven. Vervolgens had je café bij ‘Mit van de Pitte met het kleinste café van Ekeren (lees hierboven de info van Michel Schelfhaut). Op de hoek met de Molenaarstraat had je architect De Schutter en op de andere hoek was café ‘Celta’ dat werd uitgebaat door de ouders van Guido Laureyssens van 1955 tot eind 1962. Naast het café was een winkelpand van een loodgieter met de naam (Fons), in de volksmond ‘Boelke’ genaamd. Fons vertrok, na het overlijden van zijn vrouw Elvira, naar Amerika. Het winkelpand werd overgenomen door Remy Elst. Remy was bakkersgast in een zaak aan de Leugenberg. De loodgieterswinkel werd grondig gerenoveerd en omgevormd tot bakkerij”.

 

– Op het nummer 23 vinden we dus van 1974 tot en met 1992, brood en banketbakkerij R. Elst-Verschueren. In 1993 tot 2004, wordt het bakkerij 'Nobels', bij Benito en Marina. De specialiteit van toen. Alles vers. In 2006 tot 2014 neemt bakkerij Raes de zaak over. Bekend voor zijn lekkere pistolets. Eind 2014 staat de winkelruimte te koop. In november 2015 is het pand verkocht.

 

--Guido gaat verder langs de andere kant van de straat: “Aan de pare zijde van de Molenstraat had je in het middengedeelte een grote wasserij met de naam ‘Wasserij Moderne’. Door de grote concurrentie stopte de wasserij. De lokalen werden wat later overgenomen door BASF”. Voor zover ik weet is er achter de dubbele inrijpoort, nummer 24, nog steeds een tafeltennishal. De locatie van TTC BASF is: ‘voor elke beginner en gevorderde jeugdspeler een leuke plaats om te trainen’ zo verteld de site op de computer.

 

--Guido gaat verder door de straat: “Verder in de straat had je nog een sigarettenwinkel. Op de hoek was een klein bakkerijwinkeltje gevestigd dat bij de komst van bakkerij Elst stillaan verdween. Naast het bakkerswinkeltje lag een stuk grond van Stan Lambrechts die er een appartementsblok liet optrekken. Zoon John Lambrechts leeft de dag van vandaag nog en heeft in de Ekerse gemeenteraad gezeteld” denkt Guido nog over dit laatste. Bedankt Guido voor uw bijdrage.

 

Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Guido Laureyssens, Jaarboekjes Bierpruvers, Facebook en Blog vrienden, ‘De Nobele Donk’ van Frans Bresseleers 1965, Onroerend Erfgoed en Polderheem nr 4 van oktober tot december 2013.





16-11-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerendijk, Frans Harrewijnlaan, Kattenberg

Boerendijk

 

De 'Boerendijck' werd reeds vermeld in de 18de-eeuw. Het tweede deel van de naam (dijck) verwijst naar de Ekersedijk, die vroeger tot de rijksweg Hoevenen-Ekeren kwam, op het einde van de Kloosterstraat, waar hij uitliep tegen 'De Bossen'. Vermoedelijk komt de naam 'Boerendijk' voort uit het feit dat de uiteinden, tegen het hoogland, van een bepaald ogenblik af in gebruik werden gegeven aan landbouwers, die ze als weiland of akkerland gebruikten.

 

– Op de garagepoort van nummer 2a staat, Schildersbedrijf Eddy Blommaart. De zaak was al enkele jaren op dit adres gevestigd. Momenteel bevind de decoratieschilder zich in de Moerenhoutlaan.

– In de nummers 22-24, was achteraan op de werf, in 1975, bierhandel Van Alsenoy gevestigd. Met een open vrachtwagen werden frisdranken, water, verschillende bieren in horeca en bij de  mensen huis aan huis geleverd. De firma Vingerhoedts nam de handel over vanaf 1976. De bierhandel brengt niet genoeg meer op en het pand wordt overgenomen door P. De Coninck. Hij opent hier een zaak voor reparatie en vernieuwing van daken, rolluiken, zonnetenten, deuren en vliegenramen tussen 1984 en 1987. Vanaf 1988 is hier Mariaburg Autocars ondergebracht. Daarna  vinden we achteraan A.R.M. bvba. Een firma die gespecialiseerd is in industriële isolatieprojecten van A tot Z. Eind 2015-‘16 staan de loodsen achteraan te huur.

– Nummer 26-28, Hobby Service bvba, een doe-het-zelf zaak met depot 'indugas' werd reeds vermeld in 1974. Vanaf 1991 tot op heden (2015) noemt de zaak H.S. Alle schrijnwerkerij voor café & winkelinrichting. Ramen, deuren en veranda's.

– Het nummer 30 in Boerendijk is een gewoon huis met gevelversiering die aangebracht zijn door de huidige bewoner. Het nieuwe peperkoekenhuisje met zeepaardjes, zeesterren, waterschildpadden en vissen verfraaien het pand.

 

– Op het nummer 43 is 'Dameskapsalon Hilin' gevestigd. Een zaak met moderne haartechnieken en computer permanenten door Linda Baée. Ongeveer opgestart in deze straat in 1989 en tot op heden een bloeiende zaak. 2017.

– De elektriciteitscabine voor pand nummer 31 werd vermoedelijk gebouwd tussen 1940 en 1950.

– Het nummer 27 in de straat is een nieuwbouw waar vooreerst 'Villa Utopia' stond. Veel is er niet over bekend. Wat we wel weten is dat ze in de helft van 1968 werd afgebroken. Ons Rina heeft daar nog foto's van in een nostalgisch album. Bekijk de foto’s onderaan deze tekst. De grond werd gebruikt om enkele garages te bouwen. Maar ook deze werden afgebroken om de nieuwbouw op te trekken waar een kantoor van boekhouders en fiscalisten werd gevestigd. Daarna werden het de kantoren van Herbert Watson Forest Agencies. Vanaf half oktober verhuist het kantoor naar een nieuwbouw op de luchthaven van Antwerpen.

 

Frans Harrewijnlaan

 

De straatnaam werd gegeven ter ere van Frans Harrewijn, geboren te Ekeren op 13 maart 1796. Hij was burgemeester van Ekeren van 1848 tot aan zijn dood op 29 januari 1881.

 

– Op nummer 2 staat het bankgebouw dat in 1982 werd opgetrokken voor het Gemeentekrediet. Voor alle geldverrichtingen kon je terecht bij een vriendelijke en aangename directeur Jo Tanghe tot 1997.

Het is 6 maart 1987 als Marc van Thichelen achter zijn bureau een beetje voor zich zit uit te staren. Hij moet enkele dossiers inkijken, van voorname klanten, maar kan de moed ervoor niet vinden. Het nieuws begint op BRT 2. Hij draait de volumeknop iets meer open. Niet teveel want de muren zijn flinterdun en directeur Thange bevindt zich in het kantoor hiernaast. De reporter spreekt: ‘De Britse veerboot Herald of Free Enterprise is vlak voor de Belgische kust gekapseisd. Er werden tot nu toe 193 lichamen geborgen. Volgens getuigen zijn het voornamelijk Britten die bij het ongeval om het leven kwamen’. Marc zet de radio uit en neemt een dossier. Hij is blij dat hij kan werken, al zijn het dan vervloekte dossiers.

Nu (2015) is dit pand nog steeds een bank en verzekeringskantoor maar van Belfius met een spaarrekening + plus. Patrick Johnson is er directeur.

 

We schrijven 22 oktober 1943. De piloot, een Duitse onderofficier Helmut Pitman en zijn collega vliegen samen boven Ekeren. Hun Duits jachtvliegtuig, een Focke Wulf 190 A-4, was vanop hun thuisbasis Grimbergen opgestegen. Om 08:20u wordt de bevolking van Ekeren plots opgeschrikt door  aanhoudende knallende ontploffingen. Eens alles terug rustig, komen voorzichtig de nieuwsgierige mensen uit hun woningen terug de straat op. Achter de kerk stijgt een zware, blauw grijze rookkolom op. De top van de Sint-Lambertuskerk is verdwenen. Het toestel dat te laag over het dorp  scheerde vloog tegen de spits van de toren. Een vleugel van het vliegtuig brak af en kwam in een der nabijgelegen tuinen terecht. De rest stortte brandend neer, vijfhonderd meter verder in de Pastorijveld. De knallen die te horen waren, kwamen voort van de ontploffingen der benzine- en kogellading, die het toestel aan boord had. Het vliegtuig was midden in het smalle straatje te pletter gevallen en ontploft. Enkele huizen brandden totaal uit en er was veel schade aan enkele nabij gelegen huizen. Gelukkig zonder doden of gewonden. De piloot en zijn collega, hadden minder geluk. Zij verkoolden. Men schatte dat twee meter van de torenspits werd afgesneden. De haan stortte naar beneden en het zwarte kruis bleef met een arm in de toren haken.

Pas op 10 februari 1951 kreeg de toren zijn huidig uitzicht terug na plaatsing van kruis en haan.

 

Kattenberg

 

De straat is bekent rond 1871, toen noemde men het hier in de volksmond ‘Oorderse Voetweg’. De landweg met weide- en landbouwgronden noemde eigenlijk Kattenbergstraat. Na besluit van het schepencollege van 1 september 1931 werd de naam veranderd in Kattenberg. De straat bezit nog eenvoudige arbeidswoningen. Herkenbaar aan de huisjes die zonder verdiep werden gebouwd.

 

– De nummers 48 en 50 doen vermoeden dat dit in het verleden een boerderij was en gebouwd rond 1871-72.

– In het pand nummer 54 was in de jaren ’60, van vorige eeuw, een kruidenierszaak gevestigd die uitgebaat werd door Jeanne Leemans. Vanaf 1973 nam het Eva-Centrum het hoekpand over en is tot op vandaag (2017) een buurt winkel. Het pand is sterk uitgebreid naar de Schutstraat met een ontmoetingscentrum.

– Op nummer 68 was Zoepa gevestigd, 2003 tot 2005, van Nuyens Bob, met diepgevroren kwaliteit en verse soep. Van de zaak is niets meer te zien.

– In het grote hoekpand met nummer 164 was eind jaren zeventig, van vorige eeuw, café ‘Tivoli’ gevestigd. De uitbaters Vina en Deni deden dat samen tot in 1982. Daarna wordt Deni nog maar allen vermeld als uitbater tot en met 1995 of ’96. Een nieuw jaar, een nieuwe kans. Het café wordt opgefrist en noemt vanaf 1997 ‘Café ’t Duveltje’, bij Chrisje en Dirk. Een paar jaar later wordt het hoofdstuk ’café’ afgesloten en krijgt de winkelruimte een nieuw facelift. Voortaan is kapstudio Cacharelle in het vernieuwde pand gevestigd. Tot en met vandaag (2015) is het enkel op afspraak. Sarah komt net binnen en zet zich nog even op een stoel. De kapster moet nog even afrekenen met een klant en dan is het haar beurt. Ze wil net haar iPhone uitschakelen als ze de stem van de omroeper hoort: 'Dan draaien we nu, op speciaal verzoek van Jolande Kenis, het bestverkochte album van The Eagles: Hotel California. Uitgebracht in december 1976'. De intro zet in en Sarah glimlacht. In dat jaar was ze net twintig geworden. Kon ze nog maar terug naar die tijd en weten wat ze nu weet. Ze schakelt haar muziek uit en trekt de oortjes uit haar oren. Daarna neemt ze plaats op de kappersstoel.

 

– Niemand vermoed dat in huisnummer 15 een herberg gevestigd was in het begin van 1900.

– Op nummer 101 vinden we een 'Villa' die gebouwd werd tijdens het interbellum. Mogelijk in 1940.

 

Dit waren drie straten van Ekeren die niet echt veel winkels hebben, maar toch interessant waren. Met dank aan de vele Facebook vrienden: ‘Ge zijt van Ekeren als ge…’. Tekst: Luc Verschooten. Foto’s: Rina Meurs. Bron: Guido Laureyssens, programmaboekjes van de Bierpruvers en Onroerend Erfgoed.







09-11-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groot- en Klein Hagelkruis

Groot Hagelkruis

 

Groot Hagelkruis is een oud toponiem uit 1561 met vermelding 'thagelcruys'. Volgens de legende woedden eeuwen geleden geweldige hagelbuien in deze omgeving. Na een zware hagelbui smolt de sneeuw geleidelijk weg, maar op één plaats bleef de hagel liggen in de vorm van een kruis. De dorpelingen trokken processiegewijs naar het wonderkruis en de hevige hagelbuien hielden op.

 

– In de eerste winkelzaak, op nummer 1 van het Groot Hagelkruis, was rond 1973,  ‘Foto Gaston Ruttens' gevestigd. Hier kon je terecht voor alle fotowerken, tot 1995 ongeveer. Meer dan twintig jaar. Daarna en tot op vandaag (2015) werd dit pand 'Perfect Present', een lunchroom en geschenkenwinkel. Hier vind je moeiteloos dat perfecte geschenk, uitgebaat door Sylviane en Lou Roman, winnaars van de Zilveren Glimlach 2013.

--De nieuwbouw werd opgetrokken na afbraak van de panden 3 en 5. Nummer 5 was in de jaren zeventig, van vorige eeuw, nog de pastorij gevestigd. De plaats waar menig koppeltje hun ondertrouw heeft gedaan.

--Het huis nummer 7 lijkt op het eerste zicht nog hetzelfde als 100 jaar geleden. Tot eind 1928 was hier het postkantoor van Ekeren gevestigd. Daarna verhuisd het naar Veltwijcklaan 11. Eind 1938 word het pand verhuurd aan de pas afgestudeerde dokter Albert Huyskens. In 1957 verhuisde hij met zijn echtgenote Maria Philippo, naar de Alfons Jeurissenstraat. Na een carrière van 50 jaar als huisarts, stopt hij met zijn praktijk en overlijdt hij in april 1987. Het pand nummer 7 wordt in 1957, na de verhuis van dokter Huyskens, verhuurd aan E.H. Jozef Plateau. Vervolgens was het de beurt aan een ‘Kinesisten’ echtpaar ‘Eric De Croock-Carine Aerts. Het koppel bleef tot het begin van 1990 in het huis, maar verhuisden dan naar nummer 113 in dezelfde straat. Ze kochten daar de woning van de familie Verbaenen-Van Alsenoy. Vanaf dan wordt het pand een gezinswoning.

– Het pand nummer 9 is een gewoon huis, gelegen op de hoek van de Frans Lenaertsstraat. Hier was vanaf 1978 tot 1989 het verzekeringskantoor van Koen De Bie waar je terecht kon voor leningen en hypotheken.

Na plaatsing op mijn ‘Blog’ krijg ik via Facebook uitgebreide informatie van Dirk De Bie: “In 1920 wordt dit pand aangekocht door Eduard De Bie, grootvader van Dirk, en vestigt hier als bankier de eerste kredietbank van Ekeren. In die tijd een gewaagde onderneming. In de jaren 60, meer dan veertig jaar later, gaat Eduard op pensioen. Zijn zoon, Koen De Bie, neemt de verzekeringspolissen van zijn vader over en bouwt de zaak verder uit. Koen De Bie blijft dan in het pand wonen. In 1972 wordt het huis grondig gerenoveerd met een kantoor tot 1989. Dat jaar verhuist Koen De Bie naar een groot winkelpand in Dorpstraat 19”.

 

Onder het bladerdek van een boom staat het arduinen Hagelkruis op een sokkel. Het werd heropgericht in oktober 1981. Links van het Hagelkruis spelen de kleuters in de speeltuin van de  'Basisschool Sint Lambertus'. De kleine ukjes jubelen en kraaien van plezier. De jongens en meisjes van verschillende origine maken geen onderscheid tussen autochtonen en allochtonen.

 

– Het nummer 37, was een groot herenhuis dat toebehoorde aan de welstellende familie Michielsen. Na de dood van haar man trok weduwe Michielsen met haar zoon Marc een 100 meter verder in een wit geschilderde villa. Marc werd tandarts en bouwde links naast de woning een bloeiende praktijk uit. Helaas, hij overleed op vrij jonge leeftijd van 41 à 42 jaar. In 1983 tot en met 1987, begon Angelique in het voormalige herenhuis van de Michielsen een zaak. Op deze prachtige locatie werd alle textiel, voorkomend uit faillissementen, verzekeringen, enz… verkocht. Helaas, het huis werd afgebroken. Op de plaats vind je een groot groen tapijt.

Even verder, over de nummers 86 en 88, leidt een dreef naar het Hagelkruispark waar eind 2014 en begin 2015 een nieuwe speeltuin werd aangelegd.

– In nummer 95, kwam de zaak 'Piranha' pvba. De verhuur en verkoop van speedboten tussen 1978 en 1982 verliep redelijk goed. In 1990 en '91 wordt hier 't Botenhuis uitgebaat. Inkoop, verkoop en herstellingen van boten en motoren. Tussen 2001 en 2006 komt firma 'Dakrubbercentrale' NV van Bob Louman in deze nieuwbouw. 'De' plat dak specialist met naadloze rubberfolies, nieuw en renovatie. Ook voor terrassen en vijvers.

 

– In pand nummer 109, was café 't Zonneke gevestigd, bij Jeanine & Roger, vanaf 1975. Het Bock en Palmbier vloeide overvloedig. Op 29 maart van 1975 luisterden de stamgasten naar het laat avond journaal op de radio. Enkel de biljarters interesseerde het niet. Het getik stoorde de luisteraars en een ‘sssssst’ volgde dan uitdrukkelijk. De stem van de presentator was duidelijk te horen: ‘…en dan nu het sport. Vanmiddag werd de tiende editie gereden van de Amstel Gold Race in Nederland. De ééndaagse wielerwedstrijd voor profrenners werd gewonnen door onze landgenoot Eddy Merckx’.  Een daverend applaus barstte in het lokaal los. Een van de stamgasten hief zijn glas naar de toog en riep: ‘Tourneé generale, Roger!’

Op 1 april 1988 nemen Sam en Louisa het café over en behouden de naam ’t Zonneke. Op het raam werd in zeven haasten ‘Bij Sammylou’ geschilderd, verwijzend naar de beide voornamen van de uitbaters. In 1989 echter verlaat Sam al reeds de zaak en haar partner. Louisa heeft dan nog even de zaak verder gezet tot ze failliet werd verklaard. (Info van Sam Ongena). Vervolgens werd de zaak overgenomen tot 1995 door Maria en Omer om de stamgasten te vermaken. Vogelpikclub 'Altijd raak' trok enorm veel volk. De naam ’t Zonneke bleef steeds behouden. Ria nam de zaak over tussen 1996 en 2003. Daarna kwamen Irene en Roger voor een jaar of twee de zaak open houden. Als laatste werden Carina en Peter baas over het café. Dat was van 2008 tot 2009. Na het sluiten van de zaak werd het pand gerenoveerd tot woning. Slechts aan de beide vitrines is te zien dat hier ooit een café was. De naam 't Zonneke is nog niet verwijderd. (2015)

– Vanaf 1993 bouwde Karin, op nummer 113, een groots 'Schoonheidsinstituut' uit. Tot en met vandaag (2015) kan je hier terecht voor pedicure, manicure, zonnebank...etc.

– Eveneens op nummer 113, kwam 'Pajero' van 1995 tot 2006 het schoonheidsinstituut van Karin versterken met een sport- en ontspanningscentrum. Conditie- en krachttraining en familiesauna. Na 2006 nam Karin ook deze lokalen over om haar zaak uit te breiden.

 

– Het nummer 115, is een half vrijstaande woning met decoratieve puntgevel. Het pand werd gebouwd rond 1900. Het staat al jaren leeg en te verkommeren. De ramen boven staan open en verschillende vogels vliegen binnen en buiten. Het voortuintje is eveneens verwaarloosd. Een gietijzeren hek sluit alles af.

– Wat verder, in nummer 125, woont hoogstwaarschijnlijk de allerlaatste landbouwer en veeboer van het centrum. Het hoge herenhuis dateert van de eerste helft van de twintigste eeuw. Achteraan werd een stenen schuur gebouwd. Plaats genoeg om het hooi te stapelen en te bewaren.

– De villa of het landhuis, op het nummer 131, dateert uit de 19de-eeuw en heeft een ruime tuin. Een gedeelte is parking van 'Eetcafé Ballantines'. De garage naast de woning werd gebouwd in 1933. Luc Somers laat weten dat er tijdens de jaren tachtig, van vorige eeuw, een dancing was gevestigd. Dancing ‘Trialon’ herinnert hij zich nog, doch verdere info hebben we niet. Ongeveer tien jaar geleden vormt de benedenverdieping de 'Mini-creche' 't Bengeltje met 16 opvangplaatsen voor baby's en peuters van 0 tot 3 jaar.

– Op nummer 135 was een bescheiden postkantoor gevestigd. Wegens besparingen werd alles overgeplaatst naar het postkantoor op de Bist.

 

– Nummer 147 was begin jaren zeventig, van vorige eeuw, café ‘Sportgalm’. Het laatst werd deze zaak vernoemd in 1977, in het programmaboekje van de Bierpruvers. Nicole en Rudy openden hun delicatesse zaak 'Edelkost' in 1990. Tot en met 2008 kon je hier terecht voor charcuterie en een ruime keuze van Iglo diepvries producten. Na de sluiting werd het geen handelszaak meer.

– Op nummer 155 was vooreerst een kruidenierszaak gevestigd. De grutter, zoals men de kruidenier in die tijd noemde, verkocht in zijn winkel droge levensmiddelen zoals: keukenkruiden, specerijen, koffie, thee, cacao, tabak, stijfsel en zeep… om maar een beetje op te noemen. Door de opkomst van de supermarkten tijdens de jaren zeventig verdwenen stilaan de kruidenierszaken uit het straatbeeld. Dit bericht kwam van Sandra Jans.

Nadien kwam in dit pand een zaak waar bier getapt en frisdranken werden geserveerd. Het pand kreeg de naam ‘Café Plezanten Hoek’ tijdens de mooie jaren zeventig van vorige eeuw. Er werd rond het jaar 2000 gestart met 'Frituur 't Hoekske'. In 2003 wordt de naam veranderd in 't Frit-uurtje. Hun slogan: 'met vers stoofvlees en verse goulash'. (2015)

– De zaak op nummer 187 noemde voorheen 'Brasserie Restaurant Triton', vanaf 1984 tot 2013. Na de nodige aanpassingswerken wordt het Brasserie 'Sapore'. Toen we laatst er voorbij wandelden bemerkten we Gaston Berchmans in de zaak. Goede reclame voor Brasserie 'Sapore'. (2015)

 

-In het pand met nummer 164 bevond zich tijdens 1972 tot 1983 ‘Café Sportlokaal’.

– Op nummer 150, was eerlang bakkerij 'Bervoets-Gijsen' gevestigd met als specialiteit: volkoren brood, speculaas en pistolets. Alles vervaardigd met 1ste-rangs grondstoffen van 1980 tot en met 1986. Vanaf 1988 tot 1992 komt hier Brood en Banketbakkerij 'Janssens'. In 2003 is het de beurt aan Bakkerij Ceuppens, niet alleen voor brood en gebak, maar ook charcuterie is verkrijgbaar. Tot op vandaag (2015) staat er een broodautomaat ter beschikking.

– Het nummer 146-148 is een enorm groot complex waar vroeger ateliers of werkhuizen van Ed. Brandt en Co gevestigd waren. Een firma met kuiperij, ijzer- en messing gieterij, in dit pand werd duchtig gelast voor de scheepsbouw. In 1991 werden de magazijnen, kantoren en de conciërgewoning omgebouwd tot wijk- en dienstencentrum van het OCMW Antwerpen.

--Op nummer 130 woonde de heer Joris De Bruyn. We schrijven 18 juli 1941. Joris wordt wegens Duits vijandige gezindheid door de ‘Feldkommandantur 520’ te Antwerpen tot 9 maanden opsluiting veroordeeld. Hij wordt door de Duitsers naar de ‘Colonie’ te Merksplas overgebracht. Joris Marinus De Bruyn was weerstander sinds 1941 en maakte deel uit van de NKB.

– In het brede winkelpand met de nummers 86 en 88, was rijwielhandel 'Alfons Cycles' gevestigd. De zaak werd uitgebaat door De Herdt-Segers. Fons repareerde de fietsen in zijn herstelplaats van 1979 tot en met 1998. Vanaf februari 2015 wordt het nummer 88 een 'Open kunst Atelier'. Wie hier passeert wordt vermaakt met kunstige schilderijen voor de enorme vitrines. De kunststukken werden geschilderd door Jos Laureys. Echtgenote Renée is schrijfster. In deze woning wil het koppel de liefde voor kunst delen met alle geïnteresseerden.

 

 

– Het nummer 78 is een half open bebouwing. Een breed gerenoveerde woning met verdiep. Langs de straatkant zijn uitsluitend ramen. De ingang is via het steegje te bereiken. Hoe het pand eruit zag in de jaren zeventig van de twintigste eeuw is niet duidelijk. Vaststaat is dat er tussen 1974 en 1978 een winkelpand was met algemene voeding van 'Clementine'. Een zaak met, voor die tijd althans, een uitgebreid gamma aan voedingswaren zoals: zuivelproducten, conserven, bokalen met groenten...enz. Voor de kindjes: chocolade, snoep en koeken.

 

Frans en Maria plaatsen hun fietsen op de stoep tegen de gevel van hun woning. Het is een warme dag in juni en ze besluiten een fietstocht te maken. Ze kijken er enorm naar uit. De winter was te nat en te koud om te fietsen. Ze houden hun conditie wel op peil op hun home trainer, maar dat is toch niet hetzelfde. Frans sluit de woning goed af. Vanmorgen heeft hij de knooppunten op een bikepointer geschreven: 13-14-85-79-74-76-77-13, goed voor bijna 24 kilometer. Voor knooppunt 13 moeten ze eerst naar de Driehoekstraat. Ze laten eerst bus 77 van 'De Lijn' passeren en dan vertrekken ze richting centrum. In de woning ernaast gluurt Jozefien langs haar hagelwitte gordijnen naar het tweetal. Ze zucht en gaat dan weer in haar zetel zitten en kijkt verder naar de herhaling van thuis.

 

– Op het nummer 44 was Mariën aanbouwkeukens gevestigd vanaf 1974. Zijn slogan was: 'Vrijblijvende prijsopgave'. De eerste keukens waren nog erg eenvoudig, kasten van hout en/of formica, met legplanken en laden. Ook toen zorgde men voor een feilloze afwerking en een degelijke houtkwaliteit. Mariën sloot zijn zaak in 1991. In 1994 start 'Antigar bvba' hier een zaak in zetelgarniering, gordijnen en overgordijnen. Ook deze zaak is al enkele jaren gestopt. Achter de etalage staat nog een antiek stuk werktuig van de garnierder.

--Peter Brosens woonde in huisnummer 26 en wist te vertellen dat op het nummer 22, twee huizen verder, kunstschilder Roger Colignon heeft gewoond. Hij verhuisde naar Lange Sterrestraat 23. In 2013 exposeerde Roger zijn kunstwerken in het Trace Cultuurstation van Ekeren. De man is recentelijk komen te overlijden.

– Op de hoek Groot Hagelkruis/ Van de Wouwerstraat, nummer 18, was nog in de jaren 80 van de 20ste-eeuw drogisterij, 'De Winter', een handelszaak met verven, kruiden, cosmetica, oplosmiddelen en poetsgerief zoals: borstels en emmers.

 

Op een warme zomerse vrijdagavond komen drie jonge mannen vanuit de Van de Wouwerstraat gewandeld. Ze lachen en praten door elkaar en het lijkt alsof ze niet echt naar elkaar luisteren. Ze gaan café Arena binnen. Het is niet echt een jongeren café, maar ze zijn niet echt van plan lang te blijven. Deze kroeg is slechts een tussenstop. Hier willen ze enkele biertjes drinken en als het helemaal donker is willen ze naar het centrum van Antwerpen rijden. De uitgaansbuurt in die tijd.

– In winkelpand nummer 16 was vooreerst kruidenierszaak ‘Den Ballon’ gevestigd dat uitgebaat werd door ‘Sander’. De winkelruimte werd te klein en in de plaats kwam Café ‘Arena’. Hier werden van 1975 tot 1982 pintjes getapt door een uitgeweken Nederlander: Louis. Daarna namen An & Luc de zaak over  en stichten biljartclub 'Arena'. Na een grondige renovatie kwam vanaf 1991 t/m 2015 Elegance in dit pand. Een 'Dameskapsalon' van Leo Laurijssens.

– Het pand ernaast, nummer 14, was beter geschikt voor kruidenier ‘Sander’ en hij verhuisde zijn zaak, 'Den Ballon' naar hier.

 

– Op nummer 8, was enkele jaren 'een huis in de rij' vzw gevestigd. (1989-1992). Een hulporganisatie onder de categorie: gezondheid en welzijn. Waar je mensen in vertrouwen kan spreken, ongeacht je leeftijd of overtuiging. In 2013 kwam de Oxfam Wereldwinkel. De zaak brengt een wereld vol eerlijke handel. Je vindt voedingswaren, kunstnijverheid of cosmetica van eerlijke handelaars. (2015)

– Achter het nummer 6/1, prijkt het Ekers Hof, bij Lydie Van Thielen en Patrick Fischer. Het gebouw dateert van 1960 en kreeg een gezellige gelagzaal, biljarts en TV. Op het eerste verdiep bevind zich een stemmige feestzaal voor demonstraties en huwelijksfeesten. In deze ‘kleine’ zaal hebben ons Rina en ik onze eerste danspassen geleerd toen dansschool ‘Emka’ de zaal huurde. Later verhuisden ze naar de Ertbrandstraat te Kapellen. De grote Akerzaal achteraan is polyvalent en geschikt voor groepsfestiviteiten, bals en banketten. Op 25 januari 2013 opende het vernieuwde parochiecentrum 'Ekers Hof' haar deuren.

– Op het nummer 2 staat sinds 1877 de Maria- of Sint Lambertuskapel. Het interieur van de kapel werd prachtig verbouwd in 2004. Het gebouw is weliswaar geen winkel, maar toch de moeite waard voor enkele woorden. De C-koren van Ekeren, opgericht in 1968, houden nog steeds hun wekelijkse repetities in de kapel. Wie er ook passeert, blijft seconden lang staan luisteren voor hij of zij verder stapt. Wat ik niet meer weet, of de communicantjes van Ekeren nog steeds van hieruit naar de kerk wandelen, voor hun communiefeest.

 

Klein Hagelkruis

 

Het Klein Hagelkruis was destijds een kleine straat of een pad (‘t paddeke) in de wijk 'Hagelkruis'.

 

– Op nummer 16 was café 'Vereniging' van 1982 tot en met 1986. In dit etablissement kijken de stamgasten naar het scherm van een TV. Het is 27 september 1985. Er worden beelden getoond van een gewapende overval in Overijse. De bende van Nijvel heeft vandaag weer eens een brutale overval gepleegd op een warenhuis van Delhaize, en weer werden er mensen in koelen bloede vermoord. Waar gaat dat eindigen? 

– In 1980 begon Chris en Roger een frituur hier in de wijk. Vanaf 1982 tot 1987 was het de beurt aan Richarda. Hoogst waarschijnlijk gaat het hier om een rijdende frituur, een barak of caravan. In 1990 neemt Swa en Maria de zaak voor een jaar over en als laatste bakt Ariane ze bruin in 1992 tot en met 1997.

– Op de hoek met de Vuurkruisenstraat/Klein Hagelkruis was in de jaren zeventig, van vorige eeuw, een gezellig café. De naam is mij totaal ontgaan, maar hier kwamen de gemeentearbeiders tijdens hun ochtendbreak hun warme koffie drinken. Sommigen onder ons toch. Het zwarte goud stond te pruttelen op de ouderwetse houtkachel in het midden van de gelagzaal. Vooral tijdens de wintermaanden was het hier 's ochtends een gezellige drukte. Was de koffie op? Prompt zette de waardin er verse. Een fluitketel op de kachel en een blok hout erin. Je hoorde het gietijzeren mormel branden. De filtertrechter met papieren zakje werd op de koffiekan geplaatst met vijf schepjes gemalen koffie. Nadat de fluitketel iedereen doof maakte van het scherpe lawaai, goot ze het kokende water op de koffie. Meteen vult het lokaal zich met het aroma van verse koffie.

Later, in 1996, was hier een jaar lang 'The Maxx' gevestigd. Een zaak die stoffen en naaigerei verkocht. Ook kleding zoals: schoenen, regenjassen, speelgoed en tapijten. Nu staat hier een moderne nieuwbouw met appartementen.

– Het pand nummer 62 en 64 noemde men in de vorige eeuw ‘de Withoef’. Ze is wat achterin gelegen en werd in de 16de of 17de-eeuw gerenoveerd. Vanaf 1982 heeft de hoeve dienst gedaan als basis van de lokale radiozender, ‘radio Titanic’. Sinds 1998 is op deze locatie ‘Eetcafé Ballantines’ gevestigd met een gezellig tuinterras. Er is parking vooraan en een ruime parkeergelegenheid in het Groot Hagelkruis. (2015).

 

De onpare zijde van de straat bezit nog enkele arbeiderswoningen uit de 19de-eeuw, herkenbaar aan de kleine woningen zonder verdiep.

– Op nummer 23 vond men vanaf 1977 tot 1987 Clubslager Coppens V. met specialiteit: fondue, gourmet en koude schotels. Charcuterie uit eigen werkhuis.

--Op nummer 43 was tijdens de gouden jaren zeventig, van vorige eeuw, café ‘De Kraan’ gevestigd.

– Het hoekpand, met nummer 69, was café 'Groenenhoek' dat uitgebaat werd in de jaren zeventig door de familie Maes. Zoon Pol was in die tijd Belgisch kampioen tandem rijden op de piste. Freddy Helsen, zijn beste vriend, zat dan achterop. Met dank aan Marc De Mulder.

Begin jaren tachtig werd de zaak overgegeven, maar wie de zaak uitbaatte is niet geweten. De naam ‘Groenenhoek’ bleef behouden. Francine & Charles namen de kroeg over in 1984 en 1985. Ook Leentje probeerde het vanaf 1986. De zaak hield op met bestaan in 1997 en werd als opslagplaats gebruikt tot 2001. Daarna werd het pand gerenoveerd tot woning.

--Wat verder in de straat was, volgens Marc De Mulder, een kolenboer gevestigd. In de volksmond ‘bij Swa brood’ genoemd.

– Op nummer 71, een huis in de rij, startte in 1977 Anne met een kapsalon. In 1979 verhuist ze naar Pastorijveld om aldaar haar cliënteel nog beter te dienen.

 

Tot zover ‘Groot- en Klein Hagelkruis’. Tekst: Luc Verschooten. Foto’s: Rina Meurs. Bron: Ekeren tijdens WOII door FR. Bresseleers en H. Kanora van 1947. Met speciale dank aan de Bierpruvers. De programmaboekjes waren en zijn van onschatbare waarde. Met speciale dank aan Peter Brosens. Ook dank aan de vele facebook vrienden die mij met raad bijstaan. Opnieuw bijgewerkt: 05/12/2015.

 





02-11-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
26-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bosstraat, Jaak Vanhaesendonckstraat, Den Geer
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Bosstraat

 

De benaming Bosstraat houdt verband met de vroegere benaming van de omgeving 'De Bossen'.

 

– Op het nummer 6, hoekpand Bosstraat/Moretuslei, was in de jaren zestig van vorige eeuw café 'Tarantula' gevestigd. Een plek waar veel jeugd kwam die zich daar konden uitleven na een week op de schoolbanken gezeten te hebben. Bier drinken en naar rock en roll muziek luisteren waren de ingrediënten voor een leuke avond. De pret mocht niet lang duren. Een ander jongeren café, uit het dorp, stuurde de politie om de jongeren die nog geen achttien waren uit het café te halen. In  1984 t/m 1986 nam 'Café Pastel' het over. Gevolgd door het 'Batcafé'. Vanaf 1995 tot en met vandaag is hier café 'Art=Choc' gesetteld.

Het is woensdagmiddag 1 september en de markt loopt op z'n einde. Het terras zit overvol met marktbezoekers. De meeste klanten zitten ontspannend te genieten van de zomerzon bij een koel streekbiertje. Vanuit de gelagzaal komt Marie-Louise naar buiten gelopen terwijl ze haar schort uittrekt. Ze is al wat aan de late kant. Zo dadelijk komen haar twee dochters van school en dan wil ze thuis zijn. Tot vorig schooljaar bracht ze haar kinderen eigenhandig tot aan de schoolpoort, maar haar oudste is nu twaalf jaar en wil dat niet meer. Vanaf vandaag fietsen ze samen naar het Onze Lieve Vrouw van Lourdesinstituut. Het is niet ver langs de Moretuslei. Alleen de Kloosterstraat moet gekruist worden, maar daar staat een leerkracht de leerlingen op te wachten om veilig over te steken. Marie-Louise woont een paar huizen voorbij café 'Art=Choc'. 's Woensdags help ze vaak in het café en soms in het weekend als de meisjes bij de grootouders logeren of bij hun vader in Kapellen. Eens in haar woning dekt ze vlug de tafel en vat daarna post aan het raam om te kijken of haar twee kinderen er al aankomen. Aan de overzijde stopt een politiewagen, half op de stoep.

– “Dat moeten wij nu eens proberen, sé” mompelt Marie-Louise. Twee agenten stappen uit het voertuig en komen naar de overzijde van de straat.

– “Dat zal wel voor hiernaast zijn!” denkt ze verder. De jonkman naast Marie-Louise kampt met drugsproblemen en de politie komt daar geregeld over de vloer. De deurbel gaat. Verschrikt loopt ze naar de deur.

– “Mevrouw Wouters?” vraagt de vrouwelijke agente. Marie-Louise trekt haar ogen wijd open van de schrik.

– “Is er iets met mijn moeder?” is het eerste waar ze aan denkt.

–  “Neen, nee, wij komen niet voor uw ouders. Bent u de moeder van Sofie en Fanny?” vraagt de agente. Marie-Louise krijgt een krop in haar keel en er komt geen enkel geluid over haar lippen. Ze knikt slechts en wordt gewaar dat haar ogen vol tranen staan.

– “Er is niets ernstigs gebeurd Mevrouw Wouters. Uw oudste dochter is gevallen met haar fiets en met haar hoofd tegen het asfalt terecht gekomen. Ze draagt weliswaar een fietshelm, maar toch neemt de school haar verantwoordelijkheid en heeft uw dochter naar de kliniek gebracht voor onderzoek. Uw andere dochter wordt opgevangen in de school. Kan u misschien iemand sturen om haar af te halen? Dan nemen wij u mee naar het Jan Palfijn ziekenhuis in Merksem”.

Nog voor ze haar ouders belt neemt ze het besluit om vanaf morgen haar dochters terug zelf tot aan de schoolpoort te brengen. Nu is het nog goed afgelopen, maar het had anders gekund. Na haar telefoontje grijpt ze haar handtas en stapt achterin het politievoertuig. Als de agent doorrijd merkt ze dat de halve straat buiten staat.

– “Dit zal ik nog vaak moeten uitleggen” weet Marie-Louise.

 

– Het nummer 28 in de straat is een gewoon huis in de rij. Hier woonde vroeger Koen Claessen. Het tuintje, achteraan de woning, kwam tot tegen het zandweggetje of 't weggetje zoals ze dat hier noemen. Wie langs hier wandelde om Boerendijk of Moretuslei te bereiken zag Koen vaak in de tuin ravotten. Velen zullen de stem van zijn moeder nog horen die vanuit de keuken roept: 'komen eten!' Tijd voor het avondeten. Vlug haast hij zich nog tot aan de schutting. Hij groet de passanten en de mannen die schoffelen en onkruid wieden in de volkstuintjes. Daarachter kleurt het veld goudgeel. Hij werpt nog een laatste blik op het koren dat golft en deint door de wind. Een moment om bij weg te dromen of te mijmeren… misschien. Hier en daar groeit een klaproos als een bloedvlek op een blank tapijt. Koen zucht, morgen komt de boer oogsten. Morgen tijdens de schooluren wordt er gemaaid en  wordt het graan opgebonden op het veld. Dan is het gedaan met het mooie panorama uitzicht. Gedaan met dromen voor een heel jaar. Misschien kunnen we er nog verstoppertje spelen? Moeder roept weer.

 

– In huisnummer 40 woonde ons Rina tijdens haar prille jeugd. Het huis zag er toen wel lichtjes anders uit. In 1963 verhuisde ze met haar ouders, zus en broers naar een nieuwbouw in  Boerendijk 31.

 

– In het tweede gedeelte van de Bosstraat, over Boerendijk, was in nummer 74, Pedicure Rita Sleymer gevestigd, van het jaar 2000 tot 2006 ongeveer. Voor klachten over eelt, ingegroeide nagels of likdoorns?  De medische pedicure Rita wist altijd raad.

 

 Jaak Vanhaesendonckstraat

 

De Jaak Vanhaesendonckstraat kreeg haar naam in 1928 ter ere van de eerste gesneuvelde soldaat uit Ekeren tijdens de Eerste Wereldoorlog. Jaak Godfried Vanhaesendonck werd geboren te Antwerpen op 9 december 1892. Hij stierf te Ougrée (Luik) op 6 augustus 1914. Hij werd met 247 van zijn kameraden begraven op het kerkhof te Boncelles (Luik).

 

– In het winkelpand nummer 17 vestigt 'Bakkerij Boeykens-Delafaille' zich van voor 1970 tot en met 1986. Vanaf 1987 neemt bakkerij 'Van Israël-Bernard' de fakkel over tot 1992. In 1995 tot en met 2008 start 'Van Israël-Boeykens' met bakkerij 'Nostalgie'. Na 34 jaar sluit bakkerij Nostalgie zijn deuren. De onkosten worden te hoog. Ze werkten 15 à 17 uren per dag, omdat personeel onbetaalbaar is. De bakkerij is niet meer rendabel voor Maria Boeykens en haar man Walter Van Israël. Brood en Banketbakkerij 'Ceuppens' start in 2009 met de bakkerij als bijhuis en verkoopt tot op de dag van vandaag brood en toebehoren (2015).

 

 

 Den Geer

 

Den Geer (straat) kreeg haar naam op 13 oktober 1964. Ze is genoemd naar het oude toponiem 'den Geer op den Gheesten' van 1596. Een 'geer' is een punt uitlopend stuk land of strook grond.

 

– Op het nummer 21 bevind zich 'Sporthal 't Venneke', de eerste steenlegging vond plaats op 1 oktober 1977. Het cafétaria, op het eerste verdiep, wordt van 1979 tot en met 1989 uitgebaat door Theo en Anita. Vanaf 1990 is het de beurt aan Pierre en Jeannine Lantsoght-Kegels om het cafétaria draaiende te houden. In de kleine feestzaal of vergaderruimte, eveneens op het eerste verdiep, was tijdens de jaren '90, Schaakkring Centrum Ekeren gevestigd. Met een twintigtal leden speelden we elke vrijdag een match tegen elkaar. Ik herinner me nog goed het eerste spel dat ik moest spelen tegen de oudste en doorwinterde schaker die toen 80 lentes telde. Jos noemde hij, geloof ik. Mijn handen gloeiden en beefden van de spanning. Mijn hart sloeg tegen mijn ribben zodat het begon pijn te doen en last but not least, kreeg ik ook nog schele hoofdpijn. Ik deed mijn eerste zet en wou dat het spel al afgelopen was. Uiteraard verloor ik, maar ik bleef volharden en na enkele weken won ik mijn eerste match tegen Theo. We schrijven 10 oktober 1997. Voor de kenners zet ik de zetten even op een rij.

Wit: Luc

Zwart: Theo

1. d4, d5; 2. c4, dxc4; 3. Pc3, c6; 4. Pf3, f6; 5. e3, Pd7; 6. Lxc4, Ph6; 7. 0-0, a6; 8. e4, Pb6; 9. Lb3, Pg4; 10. De2, e5; 11. Td1, exd4; 12. h3, Lc5; 13. Ph4, d3; 14. Txd3, Pxf2; 15. Txd8, Kxd8; 16. Kf1, Te8; 17. Lc2, f5; 18. Lg5, Kc7; 19. Dh5, Te5; 20. Lf4, Kd6; 21. Pxf5, Lxf5; 22. Dxf5, Tae8; 23. Lxe5, Txe5; 24. Df8, Ke6; 25. Lb3, Kd7; 26. Dxg7, Te7; 27. Dg5, Pxe4; 28. Pxe4, Txe4; 29. Df5, zwart geeft op. Ik won met kloppend hart en met meer zelfvertrouwen.

In het jaar 2000 werd het cafétaria overgenomen door Frank & Lea. In de sporthal kan je uiteraard terecht voor allerhande soorten sportactiviteiten zoals: tennis, atletiek, badminton, basketbal, volleybal en zaalvoetbal. Tot schrijfs. Tekst en foto’s: Luc Verschooten.

 

26-10-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moretuslei, Boomstraat, Vic Heymanstraat



Enkele jaren geleden, op een koude zondagmorgen, slenteren we door de straten van ons dorp. De zon schijnt wel maar er staat een strakke schrale wind. In de Bosstraat staan we even stil voor het pand waar mijn echtgenote nog gewoond heeft tijdens haar prille jeugd, eind jaren 50 van vorige eeuw. Ons Rina is geboren en getogen te Ekeren. Met haar ouders, twee broers en zus woonden ze in dit pand tot 1963. Daarna verhuisden ze naar hun nieuwe woonst in de Boerendijk. Als we verder wandelen kan ze zich nog de enkele buurtwinkels herinneren die in de straat gevestigd waren. Rudy, een lid van 'Ge zijt van Ekeren als ge…', stuurde me het bericht: 'Vroeger was Ekeren een winkel- en café dorp'. En dat was ook zo. Op elke hoek van de straat, vooral in het centrum, vond je wel een winkel of kroeg. Soms is dat nog duidelijk te zien aan de gevels.


Langs de Driehoekstraat wandelen we verder. In deze straat zijn talrijke winkels verdwenen: de viswinkel, de krantenwinkel, superette Maes B, ...' om er maar enkelen te noemen. De Dorpstraat en de Kloosterstraat is nog erger, als ik me zo mag uitdrukken. Sinds enige jaren is het een komen en gaan van handelszaken. Het is altijd de vraag: -”Hoelang gaan ze blijven?”. “Wat komt er dan?”. Soms blijven we voor een huis in de rij staan en zegt ons Rina: -”Hier was nog een wasserij gevestigd. Maar dat is lang geleden”. Of: -”Hier was ook nog een winkeltje, maar ik weet niet meer van wat”. De tijd staat niet stil.


 


Al verschillende jaren interesseer ik me voor de geschiedenis van Ekeren. De boeken van Frans Bresseleers en Hendrik Kanora heb ik van voor naar achter en van achter naar voor gelezen. Ook Roger Keukelinck heb ik enorm bewonderd. Hij was de stichter van het documentatiecentrum 'de Antwerpse Noorderpolders’ en auteur van heemkundige boeken, waaronder: “Ekeren in de schaduw van de Grote Oorlog”. Uitgegeven in 1998. Roger Keukelinck stierf op 21 oktober 2004. Zelf wil ik al jaren iets over ons dorp schrijven, maar de keus is klein geworden. Waarom niet over de verdwenen winkels? Misschien wel. Misschien lukt dat wel mits enige opzoekingen in het documentatiecentrum van het Districtshuis. Ik maak een afspraak en word te woord gestaan door  Mandy en vrijwillig assistent Ad. Ze vinden het project goed maar ze kunnen me niet echt helpen. De verdwenen winkels zijn niet per straatnaam opgeborgen. Zolang ik de naam van het pand niet weet kan men de winkel niet opzoeken. Pech. Ze geven me de raad om oude telefoonboeken te raadplegen en veel ouderen te bezoeken. Wijze raad. Een gouden tip krijg ik van onze oudste zoon Danny. Op facebook is een gesloten gemeenschap met de reeds vernoemde naam: 'Ge zijt van Ekeren als ge…’. Ook onze jongste zoon, Edwin, is er lid van. Ik vraag hulp bij het zoeken naar verdwenen winkels en word enkele uren later overstelpt met berichtjes. Ondertussen heb ik meer dan 170 berichtjes gekregen. Dat doet mij enorm veel plezier. Bedankt Ekeren.


 


Ik begin dichtbij huis, in de Vic Heymanstraat. De straten van Ekeren werden reeds uitvoerig besproken in een boek van F. Bresseleers en H. Kanora van 1973 “Portret van Ekeren”. Ik geef slechts een korte inleiding van de straat:


– 'Vic Heyman was een Ekerse kunstschilder. Hij stierf op 82 jarige leeftijd in 1972. De Vic Heymanstraat is ontstaan na verkaveling aan het eind van de jaren 70. Bouwbedrijf Versnel bouwde er appartementsblokken met twee verdiepingen. Vijf bel-etagewoningen werden er tussen geplant. In het midden prijkt een groen plein dat voornamelijk wordt gebruikt door hondenliefhebbers. Het is een doodlopende straat, die weinig mensen kennen. Het is er rustig en stil. Er bevinden zich geen handelszaken en langs een fiets/wandelpad bereiken we de Moretuslei.


 


De Moretuslei kreeg haar naam ter ere van Jonkheer Alexis Moretus-Plantin. Geboren te Ekeren op 6 oktober 1844 en overleden te Nispen-Roosendaal op 8 oktober 1914. “Jonkerke Moretus”, zoals hij door de dorpsbewoners genoemd werd, was een weldoener van de gemeente. Hij woonde op het Moretushof in de Veltwijcklaan, waar nu de administratie van de Internationale School Antwerpen is gevestigd. Onder het asfalt liggen nog steeds de oude kasseien die werden aangelegd in 1944.


 


– Ik begin naast café Art=choc, gelegen op de hoek Bosstraat/ Moretuslei. Het pand  nummer 85, is een gewoon huis in de rij, dat met de jaren uitgegroeid is tot een moderne woning met klassieke voorgevel. Niemand kan vermoeden dat hier een uitstalraam was van een kleine bescheiden kruidenierszaak, uitgebaat door 'Angéle' in de jaren 60 van vorige eeuw. Ik kan me bijna levendig voorstellen wat je als klant zou zien als je het winkeltje binnenstapte: “De geur van koffie komt je onmiddellijk tegemoet van zodra je de deur opent. Het schelle geluid van de bel is tot ver in de straat te horen. Op de toonbank vooraan staat de bekende hoge weegschaal naast enkele open doosjes met snoepgoed voor de kinderen. Om ze zoet te houden als ze met mama komen winkelen. Glazen bokalen met appelmoes, met een briefje erop geplakt 'zelf gemaakt'. In de koeling liggen de grote gele ronde kazen. Er wacht Angéle een zware taak om ze in plakjes te snijden. Ze staat achter de toonbank, in een pas gewassen en gestreken witte schort, te wachten tot ze je kan bedienen. Achter haar staan de schabben vanop de vloer tot tegen het plafond propvol met potjes etenswaren en glazen flesjes. Alles mooi gerangschikt met de etiketten naar voor gericht. Melk, frisdranken, koffie, potjes confituur, conserven.... te veel om op te noemen.


 


- Een paar huisjes verder was er eveneens een kruidenierszaak. Het is begin jaren zestig van de twintigste eeuw. De uitbater is oud geworden en wil er mee stoppen. De concurrentie wordt te groot. Sinds het winkeltje naast de Tarantula open ging komt er niet zo heel veel volk meer over de vloer. Achter de balie staat dan nog een vriendelijke jonge dame die een snoepje geeft aan de kindjes als ze met mama komen winkelen. - Ach, zucht hij, misschien wordt het tijd om mijn stofjas aan de haak te hangen.


 


– Het hoekhuis, nummer 71, bij het zandweggetje was ooit 'Café Red Star'. Er was reeds sprake van het etablissement in de jaren zestig van vorige eeuw. In een programma boekje van ‘De Bierpruvers’ vinden we een laatste sponsering van 1993. Later is er geen sprake meer van het café. Nu is het een moderne gerestaureerde woning zonder verdiep. In de jaren 80 van vorige eeuw kwamen Sus en klein Pierke hier iets drinken na een dag hard labeur op het werk. Soms tot in de late uurtjes. In het weekend kwamen ze dan terug om te vogelpikken of te biljarten met andere stamgasten. Waar is de tijd?


 


– De panden van nummer 61 tot en met 53B zijn enkele ééngezinswoningen, gebouwd in de tweede helft van de jaren negentig, van vorige eeuw. Voorheen was dit weiland  van Antverpia. Er hebben op deze gronden nooit koeien, paarden of schapen staan grazen. Er waren groentetuintjes aangelegd, vooraan tegen de straat. Alle dagen zag je daar wel iemand tussen de groenten het onkruid wieden. Een praatje maken met de buurman of een toevallige voorbijganger. Een snoepwinkeltje stond pal naast de gronden. Alle dagen zag je wel kinderen met hun neus tegen het uitstalraam gedrukt staan. - ‘Als we centen hadden zouden we dit of dat kopen’ vertellen ze elkaar.  Dat was in de jaren vijftig van vorige eeuw. Aan de andere zijde van de tuintjes was er, volgens ons Rina, een voet- of fietspad ontstaan, dat voetgangers gecreëerd hadden. Zo kon men een heel stuk afsnijden en moest men niet omgaan om de Boerendijk te bereiken. Het pad is er nu nog, netjes geplaveid met klinkers.


 


– Het pand op het nummer 27 staat thans te koop.


 


- Over café Colibri woonde weduwe Wouters. Haar man is enkele jaren geleden bezweken aan stoflongen. Het werken in de steenkoolmijnen heeft zijn tol geëist. Ze zit momenteel voor haar raam te breien. Een dagelijkse bezigheid terwijl ze af en toe naar buiten kijkt. Ze glimlacht steeds naar een voorbijganger als ze iemand herkent. Manke Neel strompelt voorbij haar raam. Vlug kijkt ze naar haar breiwerk. De weduwe kent Neel al heel lang maar wil hem niet groeten. Ze heeft er wel medelijden mee. Hij kwam getraumatiseerd uit de oorlog. Het rechterbeen moest geamputeerd worden door koudvuur. Zijn vrouw verliet het echtelijk dak omdat ze de toestand niet meer aan kon en op de koop toe  verloor hij ook zijn werk. Nu strompelt hij recht naar het café. Hij drinkt om te vergeten.


 


– Tegenover Mieke Van Gorp was in de jaren 60 van vorige eeuw een klein kaaswinkeltje van de  'Willekens'. Familieleden bezitten een boerderij, net buiten het centrum van Ekeren. Ze verzorgen er koeien, schapen, geiten...etc. Van de melk wordt kaas gemaakt en geleverd aan verschillende winkels in Ekeren. Uiteraard zorgt de familie Willekens ook voor de verkoop.


 


– Ook naast café 'bij Peerke' was een kruidenierswinkel: 'bij Phil en Mariëtte Van Ballaert'. Het koppel denkt er sterk over na om met de zaak te stoppen. Het is onhoudbaar geworden. Ten eerste het lawaai van het café. Het was vannacht weer het zelfde. Luide muziek uit den jukebox, schuiven van tafels en stoelen, het breken van glas en dan natuurlijk geroep en getier van vechtjassen. De  politie werd erbij geroepen. Het lawaai verplaatst zich dan naar buiten. Ten tweede wordt de concurrentie te groot. Vooral de supermarkten rijzen als paddenstoelen uit de grond. Het is gewoon niet meer te doen.


 


– Ook in nummer 7 of 9 werd een kruidenierszaak uitgebaat. Meer details ontbreken.


 


- Langs het zebrapad bereik je de overzijde van de straat en sta je voor een kleurrijk kunstwerk.


De zijgevel werd in 1998 in graffiti gespoten als blikvanger voor de voormalige CD shop die hier vroeger op de hoek gevestigd was. Rond die tijd maakte Leopold 3 furore met: 'De koning van de lach'. Onze zoon Edwin was door de microbe gebeten. Samen met zijn mama was hij bijna bij elk optreden te gast. Ook Mama's jasje had toen de hit: 'Eén nacht alleen'. De CD's gingen vlot over de toonbank. Ook ouderen zag je in de winkel. Dat was voor een vinylplaat of CD van Will Tura: ‘Mijn winterroosje' of Helmut Lotti zijn: 'Bij jou alleen' had heel veel succes.


 


– In pand nummer 10 was eertijds een schoenmaker gevestigd. Drukke tijden voor de uitbater. Nieuwe schoenen kosten stukken van mensen. Vooral damesschoenen worden voor herstelling binnen gebracht. Afgebroken naaldhakken of versleten gespen zijn de meest voorkomende herstellingen voor de schoenmaker. Soms staat hij in het portiek van zijn zaak naar de voorbij wandelende mensen te kijken. Sommigen groet hij door zijn pet af te nemen. Anderen noemt hij bij naam. Een duwkar komt ratelend zijn kant uit. Het is de boerenkar van de groente- en fruitzaak 'den bloemkool' uit de straat. Hij houdt haar staande en koopt voor enkele centiemen een bos prei voor het avondeten.


 


– Ter hoogte van nummer 16 was ooit een kruidenierswinkeltje: 'bij Mieke Van Gorp'.


 


– Op huisnummer 20 was een fruit- en groentezaak ‘In Den Bloemkool’ van de familie Verdonck. Mevrouw Verdonck rijdt rond met een duwkar om groenten en fruit aan de man te brengen. In de volksmond is ze beter bekend met  de bijnaam: ‘Den Bloemkool'. Ze draait net de Boomstraat in. Magda, van 'schele sus', houdt haar staande om een praatje te maken. Eigenlijk om te roddelen, maar dat hoort ‘die van Den Bloemkool' even graag.


Van Ilse de Schutter krijg ik, via Facebook, heel nuttige informatie over haar grootouders die het fruit- en groentewinkeltje ‘Den Bloemkool’ uitbaatten. Ilse is verrast dat de mensen haar grootmoeder: ‘die van Den Bloemkool’ noemden. In haar herinnering noemden de mensen haar ‘Lies tomaat’.  Ilse woonde van bij haar geboorte samen met haar moeder bij haar grootouders in. Haar moeder zorgde voor haar en de winkel terwijl haar grootouders naar de vroegmarkt gingen om verse groenten en fruit op te halen. Nadien maakte haar grootmoeder de ronde met een open stootkar. De houten bakken met groenten en fruit werden niet te hoog opgestapeld. Met al die kasseien daverden de bakken bijna van de kar. Enkele jaren later werd dan een camionette aangekocht omdat de groenteronde groter en zwaarder werd. Haar grootvader nam het stuur. Ilse weet nog goed dat ze vaak mee vooraan in de wagen zat en de groenten en fruit tot bij de mensen bracht. Haar herinnering gaat nog terug toen ze in het centrum van Ekeren een bestelling gingen leveren waar een mandje met geld en een papiertje naar beneden werd gelaten. Fruit en groenten werden opgestapeld in het mandje en met het touw terug de hoogte in getrokken. Ilse vond dat een ‘grandioze!’ uitvinding.


Niet alles was ‘grandioos’… vertelt Ilse nog. Op zekere dag, toen ze weer mee op toer mocht, gebeurde er iets verschrikkelijks. Haar grootvader parkeert de camionette voor het huis van de familie Holemans. Haar grootmoeder stapt eerst uit en wil achteraan de laadklep van de lichte vrachtauto openen. Ondertussen rijdt haar grootvader achteruit zonder te kijken. Er volgt een klap en een vloek. Als Ilse dan snel uitstapt ziet ze verschrikt haar grootmoeder half onder het voertuig liggen. Een paar minuten later, als de grootste schrik verdwenen is, blijkt het ongeval nog mee te vallen. Maar sindsdien bleef de schrik er bij Ilse wel inzitten als ze nog eens mee op toer mocht.


In 1970 sluit het fruit- en groentewinkeltje voorgoed haar deuren. De concurrentie wordt te groot. Het doek valt net na de plechtige communie van Ilse en haar zus. Het feest wordt in de winkel gehouden. Plaats genoeg nu. Haar grootmoeder miste nadien het werken zo hard, dat ze jaren vrijwilligerswerk verrichte aan het groentekraam in de supermarkt. Dat bewondert Ilse nog altijd. Het is door de komst van deze supermarkt dat ze hun winkeltje moesten sluiten… en dan gaat ze er nog helpen! De beste herinnering aan hun winkeltje, heeft Ilse aan het uitdelen van koekjes bij het zingen van ‘nieuwejaarkezoete’ op oudejaarsdag. Ilse gaf steeds ‘3 mariekes’ aan elk kindje.


 


 


– Het café op de hoek met de Boomstraat/Moretuslei, nummer 28, bestaat al heel lang. Menig cafébaas- en bazin heeft hier de plak gezwaaid. Vier decennia geleden (1976), noemde het café: ‘Colibri’ bij Maria Hennen (grootmoeder van o.a. Linda Debeukelaer en Nico Van den Acker). Nico heeft er, zoals hij het zelf verwoord ‘z’n pamperjaren’ meegemaakt. De vogelpikclub ‘Drij in ’t gat’ bracht veel volk over de vloer eind 1970 en begin 1980. Vanaf 1981 nam Richard, één van haar negen kinderen,  de fakkel over. De naam van het café bleef hetzelfde tot eind 1995. Daarna noemde men het etablissement ‘De Limburg’ (1997-’99). 'Time Out' bij Claudia en Frans van 2001 t/m 2006. Een café waar Antwerp supporters zich konden inschrijven om gezamenlijk met de bus naar de match op verplaatsing te rijden. In 2008 en ’09 kwam Taschke en Patje het café open houden onder de naam ‘Corner’. ’t Goe Begin was er slechts één jaar (2010), elke vrijdag tussen 18 en 19 uur was het bekende bier aan 1 euro. Het café was er 7/7 open.  Het jaar daarop, 2011,  noemt het café 'Klokske rond'. Als je binnen kan, is het gezelligheid troef. Vanaf oktober 2015 wordt het interieur vernieuwd en krijgt het café een nieuwe naam: ’t Boerke. Nog even wachten op de officiële opening.


 


– In het hoekhuis Boomstraat/Moretuslei was kruidenier Valkx gevestigd. Het hoekpand is ruimer dan een huis in de rij. De grossier levert hier meer zakken suiker van 50kg en minstens drie grote vaten zout. Valkx verkocht in zijn winkel sigaretten en tabak, kruiden en specerijen. Het was een kleine superette maar hij bediende zijn klanten nog zelf.


 


- Willy Verbaenen woonde in nummer 36. Alle dagen zag je hem vertrekken richting Lange Sterrestraat. In het nummer 57 (Lange Sterrestraat) had Willy een atelier met las-,schaaf- en freeswerken in aluminium en ijzerconstructie, trappen en trapleuningen. Er was al sprake van het atelier in 1977.


 


– Een paar huizen verder, in nummer 52, terug in de Moretuslei situeerde zich herencoiffeur ‘Jos van der Westen’. (1976-’87). Hij had vooral veel werk voor het nieuwe schooljaar begon. Tijdens de grote vakantie laten de ouders het haar van hun zonen maar groeien. Nu is dat niet meer zo erg als vroeger, maar toen moest al het jongenshaar kort geknipt worden met kam en schaar. Nu is er de tondeuse. Dat scheelt een haar. Het liefst heeft hij ouderen op de stoel zitten. Deze klanten komen regelmatig en dus is er niet zoveel werk aan. Je kan een 'klapke' doen over van alles en nog wat. Tijd was nog geen money. Enkelen moesten ook nog geschoren worden. Dan werd er niet gepraat. Alhoewel hij zijn stiel kent, het blijft een bloedig risico. In 1988 veranderd de naam in 'Kapsalon LU Creatiff'. Kapster Ludgarde kwam naar Ekeren en opende haar eerste kapperszaak in de Kloosterstraat in het pand van frituur Tilly. Nadien kocht ze dit pand en richtte er haar kapsalon in. Ze heeft nog steeds enkele trouwe klanten. Als ze niet in haar kapperszaak staat wandelt ze rond met de hond van een bewoner uit de Lange Sterrestraat.


 


 


– Op de hoek met de Lange Sterrestraat staat het ABC wijkcentrum. In verschillende lokalen geven vrijwilligers het hele jaar door computerlessen en -workshops. Hier was vroeger het kaartlokaal voor senioren gevestigd. Het gaat er soms hard aan toe bij de kaarters. Er zitten dan ook enkele fanatiekelingen bij. Frans Vermeer stapt het lokaal binnen en krijgt meteen een rookwalm in het aangezicht. Hij kucht en duwt op het knopje van de ventilator. Dat vergeten ze hier als eens op te zetten. Frans komt biljarten met Freddy, die reeds zit te wachten. Hij heeft zich achter de kaarters gezet en mengt zich in de verschillende discussies. -'De beste stuurlui staan aan wal', denkt Frans. Freddy wil biljarten maar zijn vriend stelt voor om naar de 'Red Star' te gaan. Hier is te veel lawaai en te veel rook. Samen stappen ze naar buiten en gaan aan de overzijde van de straat het café binnen. Boven het kaartenhuisje, op het eerste verdiep, woonde toen conciërge Fons Huybrechts met zijn gezin. Ook dit verdiep werd ingepalmd door het ABC wijkcentrum. De resterende kaarters en biljarters moesten hun activiteiten verderzetten in het ontmoetingscentrum 'Blankenberg' in het Geestenspoor.


 


– De garage naast huisnummer 70 was de voormalige parking van “Den Kolenboer”, die een Jeanszaak had in de Lange Sterrestraat.


 


– In het verlengde van de Moretuslei was voedingswinkel 'De Welvaart' gevestigd, uitgebaat door de familie De Schutter. Na de kruidenierszaken deden de superettes hun intrede in de straat. In deze zaken kan je als klant zelf de boodschappen uit de rekken nemen. Met dit verschil, je neemt niet alleen wat je nodig hebt, je laadt in je winkelmand of kar wat je wil hebben. Betalen doe je aan de kassa, op het eind, voor je naar buiten gaat. Niet iedereen is ermee gediend en zij blijven bij hun kruidenierszaak.


 


Vele huisjes zijn gerenoveerd en gerestaureerd tot moderne woningen. Nog enkelen vertonen het uitzicht van toen ze voor het eerst gebouwd werden.


 


De Boomstraat kreeg haar naam in 1931. Voorheen noemde ze de Eikenstraat doordat de straat nabij de 'Bossen' lag waar vooral eiken groeiden. Ook in deze straat staat een pand te koop. De kleine straat heeft geen winkels.


– Op de hoek Boomstraat/ Lange Sterrestraat werd ooit café 'De Ster' uitgebaat door Jeanneke. Tijdens renovatiewerken aan de voormalige rijkswachtkazerne, in de Veltwijcklaan, werd het doplokaal naar hier overgeplaatst. Jeanneke verkocht jaren later haar zaak en men renoveerde het geheel tot een gezinswoning in de jaren 90. De deur op de hoek werd dichtgemetseld. De ingang is via de Lange Sterrestraat.


 


– Boomstraat 1 is een gewoon rijhuis in de straat. Naast de ingangsdeur werd een garagepoort geplaatst. Ooit was hier een kapsalon gevestigd. De groottante van Nadine Hendrickx baatte toen deze zaak uit.


 


– Aan de overzijde is het Ekers Aquarium. Een winkel die aquariumbezitters helpt en begeleidt bij de aanschaf en onderhoud van aquarium en vissen. Voorheen werden hier gordijnen en draperieën verkocht door familie De Vos.


 


Tot zover, de verdwenen winkels in deze straten. Deze lijst werd laatst bijgewerkt: 02/11/2015.


 


Bedankt aan alle Facebook vrienden die mij massaal berichtjes toestuurden en zo deze lijst mee tot stand brachten: Gerda, Tipsys, Yvonne, Kristel, Liliane, Rita, Patrick, Jolanda, Ria, Inge, Rik, Chantal, Franky, Kizi, Nicky, Jeannine, Marc, Koen, Sven, Stefan, Viviane, Rudy, Gerda, Danny, Tascha, Leanda, Marie Louise, Peter, Nadine, Francine, Maria, Annemie, Gerda, Marina, Linda, Joseé, Relinde, Jolien, Alfred, Liesbet, Kris, Hilde, Christiane, Saartje, Nicole, Roger, Lynsey, Michel, Joke, Kenny, Micheline, Cis, Monique, Stakke en Ellen. Bedankt Ilse de Schutter. Ik wil speciaal ‘De Bierpruvers’ danken voor de programmaboekjes die ik mag inkijken. Ze zijn van onschatbare waarde. Ze werden aan huis gebracht door Luc Somers en Erik Bontinck. Moest ik toch iemand vergeten zijn? Sorry! Een speciale dank aan Koen Palinckx, schepen van cultuur en erfgoed. Uiteraard gaat mijn dankbaarheid uit naar onze beide zonen Danny en Edwin. Zij hadden hun uitgaansleven in Ekeren en kennen vooral de cafés, dancings en frituurtjes nog zoals hun broekzakken. Ze zorgen steeds dat mijn computer optimaal werkt. Als laatste wil ik mijn echtgenote Rina Meurs bedanken voor de uren en uren dat ik bezig was met dit voor te bereiden en te schrijven. Ik kan steeds op haar medewerking rekenen en haar naam mag hier zeker niet ontbreken. Wordt zeker vervolgd. Tot schrijfs. Tekst: Luc Verschooten. Foto's: Rina Meurs. Bron: Facebook vrienden.


 


 



 





05-10-2015 om 00:00 geschreven door Luc Verschooten  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • Broekemwandeling
  • Meerhoutwandeling
  • Nieuwmoerwandeling
  • Herfstwandeling Neerijse
  • Lepelstraatroute
  • Tremeloroute
  • Ekerenroute
  • Mozesbrugwandeling
  • Putteroute
  • Pijnvenroute
  • Tielt-Wingeroute
  • Kapelle-op-den-Bosroute 2
  • Borgloonroute
  • Tulpenwandeling
  • Meldertwandeling
  • Vordenstein 2019
  • Lentewandeling 2019
  • Kluizenroute
  • Fietswaterbus
  • Retiewandeling
  • Spildoornwandeling
  • Kesselse Heidewandeling
  • Parkwandeling Ekeren
  • Bokrijkroute
  • De Grote Schijn
  • Tervurenwandeling
  • Vennenwandeling
  • China Light
  • Brouwerij De Koninck
  • Hobokense Polderwandeling
  • IJzerlaantochtje
  • Bazelroute
  • Bevrijdingswandeling Antwerpen
  • Tulpenwandeling
  • Beeltjes te Ieper
  • De Legende van Veltwijck
  • Waterbustrip
  • Willemstadroute
  • Vichteroute
  • Dieren in de binnenstad
  • Lottum
  • Loenhoutroute
  • Leuvenwandeling
  • Liberationroute
  • Van Moerkerke (Damme) naar Blankenberge
  • Van Assenede naar Moerkerke (Damme)
  • Van Hulst naar Assenede
  • Wandeling Hulst
  • Met de fiets naar de kust
  • Asroute
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Archief per maand
  • 11-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 03-2014
  • 02-2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    shelboys1969
    www.bloggen.be/shelboy
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    koureurken
    www.bloggen.be/koureur
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    wikkeshobbys
    www.bloggen.be/wikkesh
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    broedereverard
    www.bloggen.be/broeder
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    pikablog
    www.bloggen.be/pikablo
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    meer_inkomen
    www.bloggen.be/meer_in
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    ikke_lieve
    www.bloggen.be/ikke_li

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs