Inhoud blog
  • Bekijk de filmpjes
  • Contact
  • CIEPR
  • Fabrice Eulry
  • Elizabeth Sombart
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Résonnance België

    30-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bekijk de filmpjes
    Als je hem aan het werk ziet..... dan zegt je bij jezelf:dit wil ik meemaken.
    Het kan........... en tevens steunen jullie een goed doel

    https://www.youtube.com/watch?v=Z_eNmXV7BIA

    https://www.youtube.com/watch?v=hfVWWDw661k

    30-09-2015 om 09:13 geschreven door Résonnance België  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Contact
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Résonnance Belgie
    email:resonnance.belgie@gmail.com
    32 487 493 447

    29-09-2015 om 17:32 geschreven door Résonnance België  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CIEPR

    Internationaal Centrum voor de Studie van de Pedagogie Résonnance

    Fenomenologie van de klank en de houding

    Tevens is één van de hoofddoelen van De Stichting Résonnance het onderwijzen en ontwikkelen van een pedagogie, gebaseerd op de kennis van de muzikale fenomenologie gecombineerd met beheersing van het lichaam en de ademhaling. Concreet vertaalt de pedagogie zich als volgt:

    - De oprichting van pianoscholen voor iedereen, ongeacht de leeftijd, met de nadruk op gratis onderwijs zonder examens of competitiedruk;

    - De vrijwillige deelname van leraars en leerlingen aan de concerten die de Stichting organiseert in rusthuizen, ziekenhuizen, instellingen en gevangenissen.

    In de loop der jaren hebben talrijke muzikanten en Europese muzikale of wetenschappelijke instellingen een duurzame relatie opgebouwd met de Stichting en een grote waardering gekregen voor het unieke en vernieuwende karakter van De Pedagogie Résonnance: Fenomenologie van de klank en de houding.

    Daardoor konden er in verschillende Europese landen filialen van Stichting Résonnance opgericht worden in samenwerking met Europese universiteiten en conservatoria zoals de Universiteit Roma Tre, het Santa Cecilia Conservatorium in Rome, het Russische Rachmaninov Conservatorium van Parijs, de EPFL (Federale Polytechnische school van Lausanne), de Nationale Muziekuniversiteit van Boekarest, de Kunst Universiteit George Enescu van Lasi en het Nationaal Conservatorium van Beiroet.

    Naast andere projecten met academische milieus is er, in het centrum Résonnance Italië in Rome, de mogelijkheid om een opleiding te volgen naar de Pedagogie  Résonnance in het kader van de Master «Formatione musicale e dimensioni del contemporaneo» aan de Universiteit Roma Tre. De opleiding staat gelijk met 10 credits conform het Bolognaproces.

    Met de oprichting van CIEPR, wil de stichting een hoger opleidingsniveau promoten en verspreiden voor gevorderde muzikanten en daarnaast het onderzoek gelinkt aan de Fenomenologie van de klank en de houding stimuleren.

    CIEPR organiseert jaarlijks:

    -          Een tiental masterclasses voor piano, zang, kamermuziek, dirigeren en piano-improvisatie.

    -          Verschillende conferenties met internationaal erkende sprekers over thema’s en waarden gelinkt aan de Pedagogie Résonnance zoals gratis onderwijs en competitie.

    -          Talloze concerten voor het goede doel door studenten van de masterclass. Die concerten maken deel uit van de opleiding want daar kan alle theorie in ervaring worden gegoten.

    Voorbeelden van modules

    Fenomenologie van de klank

    De klank. De klank in relatie met stilte, vibraties van een klank, harmonieën, klankparameters, het potentieel van een klank volgens de fenomenologie van de muziek.

    De klank en de mens. De analogie tussen klank  en mens, de relatie van de mens tegenover klank, referentiesystemen.

    De octaaf en de kwint. Wat gebeurt er in het bewustzijn van de mens bij het horen van een octaaf, een kwint? Fenomenologische uitleg over wat er zich voordoet.

    De pulsatie. Wat gebeurt er in het bewustzijn van de mens bij het waarnemen van een pulsatie? Identificatie van de pulsatie, verandering van de pulsatie binnen een muziekstuk, de relatie van de pulsatie met het ritme, het register, de intensiteit.

    Basis articulatie. Identificatie van de articulatie: indeling van melodische parameters, ritme en harmonie binnen een articulatie.

    Twee klanken. Wat gebeurt er in het bewustzijn bij de waarneming van twee opeenvolgende of tegelijk gespeelde tonen? De psychologie van de intervallen, grote terts en kleine terts.

    Drie of meer klanken. Wat gebeurt er in het bewustzijn bij de waarneming van drie of meer opeenvolgende of tegelijk gespeelde tonen? De toonladder, de akkoorden.

    Opeenvolging van akkoorden. Wat gebeurt er in het bewustzijn bij de waarneming van een relatie van twee akkoorden? De cadans en de tonaliteit in het licht van de fenomenologie van de klank.

    De frasering. De frasering van een toonladder met de kennis van de psychologie van intervallen. Hoe zich oriënteren in de frasering in kleine en grote vormen.

    De muziekvormen. Studie van verschillende vormen in muziekstukken van het repertoire in relatie met het bewustzijn, met in het achterhoofd de wetenschap dat alle vormen ontstaan zijn uit onze affectieve wereld. Hoe bouw je een definitieve articulatie op om alle parameters in één eenheid te integreren?

    Fenomenologie van de houding voor pianisten

    Houding aan de piano

    De hand. Kennis van de eigen hand, de hand vorm geven, de ideale positie van de hand, hoe vorm je de oppervlakte voor je handpalm. Aanslag. Oefeningen en technieken.

    Het gewicht van de arm. De positie in zithouding, de souplesse van de schouder, de elleboog en de pols. Hoe word je je bewust van het gewicht van je arm. Oefeningen en versoepeling.

    De studie van de keuze van de vingerzetting in functie van de frasering. Hoe vingerzettingen aanpassen in functie van de fenomenologische benadering van de hand.

    Muzikale beweging in een oneindige acht (beweging van de pols). Integratie van het gewicht van de arm in de beweging, welke noten speel je in de beweging.

    De voeten. De klank doen ademen door het gebruik van de pedaal. Gebruik van de demper in coördinatie met de pedaal. Oefeningen en voorbeelden uit het repertoire.

    De adem in het spel van de pianist. De ademhaling. De innerlijke impuls van de spieren in relatie met de houding en de innerlijke impuls van de spieren in relatie met de pulsatie.

    Muzikale houding in relatie met frasering. De muzikale houding in relatie met het interval, de intensiteit, het tempo en de articulatie. Voorbeelden uit het repertoire.

    De voorbereiding van een muziekstuk. Hoe werk je aan een piano, hoe leer je vanbuiten, hoe bestrijd je plankenkoorts, zich bewust voorbereiden aan de piano, zich bewust worden van de emotie die de noten bij de uitvoerder kunnen losweken.

    Omgaan met plankenkoorts. Begrijpen en onder controle houden.

    Fenomenologie van de houding voor dirigenten

    Proporties in de houding

    De houding afstemmen op de muzikale frasering

                           

    Ook in België zullen vanaf 2016 masterclasses gehouden worden. De eerste masterclasses zullen plaats vinden in Luik. Het is uiteraard onze doelstelling dat ook de andere provincies aan bod komen. De verschillende muziekacademies en conservatoria kunnen op ons beroep doen, het volstaat contact te nemen met de Belgische stichting.

    Alle geinteresseerde academies, muziekscholen kunnen hun leraars en leerlingen laten inschrijven voor deze Master Classes

    29-09-2015 om 17:30 geschreven door Résonnance België  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fabrice Eulry

    Fabrice Eulry – Ondervoorzitter en Artistiek Directeur Résonnance België

    Bluespianist  - Leraar masterclass improvisatie

    Fabrice Eulry werd geboren op 4 september 1962. Zijn kindertijd bracht hij door in Tunesië, zijn jeugd in de buurt van Lyon en daarna in New Orleans om in 1990 te stranden in Parijs. Hij ontwikkelde zijn improvisatietalent met respect voor verschillende muzikale identiteiten, voor zowel de folklore als intellectuele muziek.

    Fabrice Eulry blinkt uit in zijn verscheidenheid aan stijlen en haalt zijn verbeelding uit alle akoestische, ritmische, melodische, gezongen en instrumentale muziek: van barok tot Russische romantiek, Duits of Frans, New Orleans jazz tot eenstemmige oriëntaalse klassieke muziek, van Amerikaanse swing tot boogiewoogie en niet te vergeten la chanson Française.

    Fabrice heeft een zwak voor de muziek van Scott Joplin, James Scott, Tom Turpin, Joseph Lamb, Zez Confrey, Billy Mayerl enz.

    De invloed van bepaalde muzikanten is duidelijk merkbaar in zijn speelstijl. Voorbeelden daarvan: Georges Gerschwin, Eroll Garner, Earl Hines, Pete Johnson, Jelly Roll Morton, Wilhelm Kempff, Teddy Wilson, Ramsey Lewis, Ray Charles, Yves Nat, Alfred Cortot enz.Fabrice Eulry probeert altijd om te discussiëren met zijn studenten over muziek met oog voor het respect voor de eigenheid van elke cultuur en elke periode.

    Soms combineert hij verschillende stijlen of zet ze naast elkaar in eenzelfde improvisatie.Hij behoudt echter een coherente en eenduidige opbouw vanuit een fenomenologisch standpunt, door zijn gevoelige waarneming van sonore relaties en een scherp bewustzijn van muzikale prioriteiten.

    De belangrijkste thema’s die hij behandelt zijn: de variatie, het verband tussen de partituur en het klavier, empirische improvisatie, analytische improvisatie, de combinatie van de twee vorige en de studie van de modale muziek.

    Fabrice Eulry heeft nog steeds het 24 uur marathon piano record op zijn palmares

    OP 10 SEPTEMBER 2015 treedt Fabrice op in de OLYMPIA. Een uniek gebeuren voor onze stichting en vooral voor deze unieke pianist.

    Neem zelfs eens een kijkje op zijn persoonlijke website: www.fabriceeulry.com







    29-09-2015 om 17:25 geschreven door Résonnance België  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elizabeth Sombart

    Elizabeth Sombart  - Oprichtster en voorzitster van Stichting Résonnance

    Voorzitster Résonnance België

    Pianiste -Oprichtster van CIEPR  - Lerares voor de Masterclasses voor piano

     Elizabeth werd geboren in Straatsburg en begint met pianoles als ze 7 jaar is. Op haar 11e gaat ze naar het conservatorium van haar geboortestad en geeft ze een eerste openbaar concert. Later wint ze de eerste prijs voor piano en voor kamermuziek en verlaat Frankrijk om haar kunsten te perfectioneren in Buenos Aires bij Bruno-Leonardo Gelber. Ze vervolledigt haar opleiding bij grootmeesters als Peter Feuchtwanger in Londen en daarna bij Hilde Langer-Rühl in Wenen waar ze haar verdiept in het gebruik van de ademhaling in het pianospel.

    De daarop volgende 10 jaar bestudeert ze muzikale fenomenologie bij Sergiu Celibidache aan de Universiteit van Mainz, waar ze de Pedagogie Résonnance ontwikkelt: de fenomenologie van de klank en de houding en beweging.

    Op het palmares van Elizabeth Sombart staan concerten over heel de wereld in de meest prestigieuze concertzalen als: Théâtre de Champs-Élysées in Parijs, Carnegie Hall in New York, Wigmore Hall in Londen, Concertgebouw van Amsterdam, Suntory Hall in Tokio, Victoria Hall in Genève en Sala Palau in Barcelona. Ze speelde kamermuziek met o.a. Augustin Dumay (viool), Patrick Gallois (fluit), Lluis Claret (cello) en Akiko Nakajima (sopraan). Ze speelde ook samen met het Nationaal Orkest van Lille, het Filharmonisch Orkest van Straatsburg, het Orkest van de Bruckner Akademie van München en het Symfonisch Orkest van de XXIe eeuw van Keulen.

    Elizabeth Sombart nam een aanzienlijke discografie en videografie op en gaf verschillende boeken uit. In 2006 kreeg Elizabeth Sombart in Frankrijk de Nationale Orde van Verdienste voor haar volledige werk en in 2008 de Franse Orde van Kunst en Letteren voor haar artistieke carrière.

    Naast haar activiteit als soliste, richtte Elizabeth Sombart in 1998 in Zwitserland de Stichting Résonnance op, die vandaag vestigingen heeft in 6 andere landen (Frankrijk, Italië, België, Roemenië, Spanje en Libanon). Doel van de Stichting is «de klassieke muziek brengen naar plaatsen waar ze niet gespeeld wordt» (ziekenhuizen, rusthuizen, instellingen voor minder validen, gevangenissen, bedrijven, enz.) in de geest van de Pedagogie Résonnance, onderwezen aan de CIEPR en in alle filialen van Résonnance.

    Al meer dan 25 jaar wijdt Elizabeth Sombart zich aan de vorming van pianisten in masterclasses aan de Stichting Résonnance, aan universiteiten en conservatoria in Zwitserland en daarbuiten (Parijs, Lausanne, Rome, Barcelona, Beiroet en Boekarest).







    29-09-2015 om 17:24 geschreven door Résonnance België  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Concerten Najaar

    We hebben al heel wat concerten op ons actief staan. Voor de komende (benefietconcerten) kan u nog steeds tickets kopen

    Elizabeth Sombart & Fabrice Eulry  “Classic Meets Boogie Woogie”

    15 oktober 2015-17 u Gratis concert voor alle minder-bedeelden,kinderen en volwassenen met beperking, oudere alleenstaanden, alle ocmw klienten en personeel en vrijwilligers van organisaties die zich inzetten voor het welzijn van anderen, dit in samenwerking met (W)arm-kracht en Stad Vilvoorde

    15 oktober 2015-20u30 Kerk OLV van Goede Hoop-Portaelsplein 1800 Vilvoorde

     Benefietconcert ten voordele van (W)arm-kracht vzw       VVK 15 €  Kassa 18 €       Beperkte VIP plaatsen 25 € (verplicht te reserveren)

    Info en reserveringen: warmkracht@gmail.com of resonnance.belgie@gmail.com storten op rekening nr. BE 65 3631 3785 2396

    16 oktober 2015- 14u  gratis concert voor alle bewoners en personeel van

    wzc De Lisdodde-Mechelen

    16 oktober 2015 – 20 u   Kerk Hofstade   Benefietconcert ten voordele van woonzorgcentra Releghem Zemst

    VVK 10 €  Kassa 12 €          Info en reserveringen: resonnance.belgie@gmail.com

    Tickets ook verkrijgbaar in het WZC Releghem  Lindestraat 60 – 1980 Zemst              Of storten op rekening nr. BE 65 3631 3785 2396

    17 oktober 2015 – 19 u  “FRIENDS of RESONNANCE for RESONNANCE”

    Concert gevolgd door Walking Diner (drank inbegrepen)  Kasteel Cleydael – Cleydaellaan 36 – 2630 Aartselaar. Uitgebreide Meet & Greet met Fabrice Eulry, Elizabeth Sombart, kennismaking met Resonnance Belgë

    70 € pp  (beperkte plaatsen – op voorhand reserveren noodzakelijk)  Info en reserveringen: resonnance.belgie@gmail.com

    storten op rekening nr. BE 65 3631 3785 2396

    Special Christmas Tour Fabrice Eulry

    3 december 2015 - 20 u Eglise de la Trinité

    4 december 2015 -20 u Fabrice Eulry Mechelen (op aanvraag KV)

    19 december 2015 – 19 u “In de Schuur bij Marc” Hallaarbaan 19 - 2520 Oelegem ten voordele van het opleidingsinstituut Résonnance

    Concert gevolgd door kerstbuffet  - 35 € pp (drank niet inbegrepen)   Info en reserveringen: resonnance.belgie@gmail.com

    storten op rekening nr. BE 65 3631 3785 2396









    29-09-2015 om 17:15 geschreven door Résonnance België  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Résonnance België

    Résonnance België heeft al heel wat (benefiet)concerten op zijn actief staan, sinds 2 jaar wordt er duchtig gewerkt aan de uitbreiding en de professionalisering van het Belgisch filiaal.

    In België hebben we het genoegen om samen te mogen werken met Fabrice Eulry als Ondervoorzitter en Artistiek Directeur van onze stichting.

    Toen voor de eerste keer, samen met Elizabeth Sombart, het concert: “Classic Meets Boogiewoogie” georganiseerd werd, kende dit een overweldigend succes. Ondertussen een wederkerend thema tijdens de benefietconcerten.

     Onze GRATIS optredens met Elizabeth Sombart en/of Fabrice Eulry - die plaats vinden  in woonzorgcentra, jeugdinstellingen, organisaties voor hulpbehoevenden,voor kinderen en volwassenen met beperkingen, gevangenissen enz. worden door de bewoners, personeelsleden en vrijwilligers van de diverse centra met warm applaus onthaalt

     Onze BENEFIETCONCERTEN  die tevens andere stimuleren om ook hun steentje bij te dragen aan alle behoeftigen van onze maatschappij kennen meer en meer succes.

     Aan diverse organisaties die zich inzetten voor het culturele,fysische en psychisch welzijn van iedereen verlenen wij gratis onze medewerking, door het organiseren van benefietconcerten, waarvan de opbrengst integraal naar het gekozen project gaat.

    Door ons dus financieel te steunen kunnen wij deze bepaalde doelgroepen verder ondersteunen.We werken uitsluitend met vrijwilligers, en als stichting zijn we volledig afhankelijk van de donaties en steun die bedrijven of particulieren ons geven.

    In het buitenland krijgen we al jaren deze steun; adellijke families, multinationals, bedrijven en particulieren, kunnen zich volledig terugvinden in de doelstellingen van Résonnance.

    Dank aan Kris Croonenberghs voor de foto's





    29-09-2015 om 17:12 geschreven door Résonnance België  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Elizabeth Sombart, Fabrice Eulry,Résonnance België
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen op een nieuwe blog van onze Stichting Résonnance België

    Fondation Résonnance opgericht in 1998 door Elizabeth Sombart zorgt ervoor dat muziek wordt gebracht op plaatsen waar het niet zo evident is, door het organiseren van gratis concerten in rusthuizen, ziekenhuizen, zorgcentra, centra voor jongeren en volwassenen met beperkingen,gevangenissen, organisaties die zich inzetten voor hulpbehoevenden, kansarmen enz. kunnen deze verschillende doelgroepen toch genieten van muziekconcerten.Jaarlijks zijn dit meer dan 500 concerten.

    Vertegenwoordigd in verschillende landen: Zwitserland, Frankrijk, Italie, Spanje, Roemenië,Libanon en België heeft onze stichting diverse doelen.

    Het is dus onze missie om een waardevolle bijdrage te leveren aan de wereld door mensen in staat te stellen hun leven te verbeteren en te verrijken door hen te laten genieten van onze muziek en concerten.

    29-09-2015 om 16:13 geschreven door Résonnance België  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:Elizabeth Sombart, Fabrice Eulry,Résonnance België


    Archief per week
  • 28/09-04/10 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs