Inhoud blog
  • andere meesterwerken van Rembrandt
  • Wanneer leefde Rembrandt Van Rijn?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    rembrandtvanrijn

    14-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.andere meesterwerken van Rembrandt

    1627 De vlucht naar Egypte (Museum voor Schone Kunsten, Tours)
    1632 De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp (Mauritshuis, Den Haag)
    1662 De Staalmeesters (Rijksmuseum, Amsterdam)
    1664 Het Joodse Bruidje (Rijksmuseum, Amsterdam)
    1669 Terugkeer van de Verloren Zoon (Hermitage), Sint-Petersburg





    14-06-2013 om 09:23 geschreven door aron  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    17-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

     De Nachtwacht

    Rembrandt schilderde de De Nachtwacht of Het korporaalschap van Frans Banning Cocq en luitenant Willem Ruytenburgh maakt zich gereed, tussen 1640 en 1642. Het meesterwerk, dat waarschijnlijk rond 1796/1797 voor het eerst 'de Nachtwacht' genoemd [33] werd, was besteld voor de nieuwe Kloveniersdoelen, verzamelplaats voor de musketiers van de schutterij. Rembrandt nam afstand van de conventie om dergelijke schuttersstukken stijf en formeel af te beelden en het is dan ook meer een actiescène dan een opstelling. Hij toonde een deel van de burgerwacht van wijk II, afkomstig tussen de Damrak en de Nieuwendijk [34] als het vendel bij de poort staat opgesteld en wil optrekken met opgestoken lansen of pieken.

    Kapitein Frans Banning Cocq met rode sjerp geeft opdracht de mars in te zetten. Naast hem de in het geel geklede Willem van Ruytenburch met in de hand het een naar voren gerichte korte piek, of de sponton toebehorend aan de kapitein. De ingehuurde trommelaar Jacob Jorissen geheel links geeft een roffel.[35] Niet iedereen staat klaar. Sommige schutters zijn druk gesprek verwikkeld; zes personen zijn nog bezig met hun geweren. De in het rood geklede man links demonstreert het met kruit vullen van een musket; de man tussen de kapitein en de luitenant kijkt enigszins verschrikt na het afvuren; de man achter de linkerschouder van Ruytenburch blaast de resten weg van het niet ontplofte kruit uit de pan van zijn musket. De man boven het feestelijk geklede meisje met de mascotte (n.b. de klauwen van een kip) is de vaandrig van het vendel.

    In 1715 is het doek verkleind, zodat het op een nieuwe locatie tussen twee ramen paste in de krijgskamer van het stadhuis. Dankzij een replica uit 1650 is achterhaald wat er verloren is gegaan: drie bijfiguren zijn verdwenen, en de man met de helm links en de trommelslager rechts staan er nog slechts voor de helft op. Ook is er vooraan links minder lege ruimte, zodat het effect van beweging naar links vermindert, terwijl de hoofdfiguren nu vrijwel in het midden staan (Rembrandt bereikte meer dynamiek met hun oude positie meer op rechts).[bron?] Het werk meet nu nog 4,37 bij 3,63 meter ofwel 82% van de oorspronkelijke omvang.

    Hoewel het een scène bij daglicht is, hield Rembrandt het schilderij tamelijk donker om met lichteffecten de aandacht op bepaalde partijen te kunnen vestigen. Door verkleuring van het vernis werd het nog donkerder en kreeg het in de 18e eeuw als bijnaam de Nachtwacht. Rembrandt heeft het enorme doek waarschijnlijk in een galerij op de binnenplaats van zijn woning geschilderd. Sommige geportretteerden klaagden dat zij nauwelijks herkenbaar waren. Een andere schilder heeft rechts in de boog van de poort een medaillon met de namen van de 18 meebetalende geportretteerden overgeschilderd. Het naamschild werd pas in 1758 ontdekt.  

    17-05-2013 om 09:16 geschreven door aron  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    03-05-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer leefde Rembrandt Van Rijn?
    Rembrandt Van  Rijn werd geboren in 15 juli 1606 in de Weddesteeg in Leiden als negende kind van de molenaar Harmen Gerritsz.
    Zijn vader was molenaar van de standerdmolen die ongeveer 440 jaar geleden gebouwd werd.
    Rembrand bezocht de Latijnse school en werd op bijna 14 jaar ingeschreven in de universiteit van Leiden.
    Hij zat 12 jaar op de universiteit maar Rembrandt wou graag schilder worden. In 1619 ging hij in de leer bij de bekende Leidse schilder Jacob van Swanenburgh.Dat hield hij tot 1922 vol. In 1625 ging hij naar Amsterdam om in de leer te gaan bij de toen toonaangevende schilder
    Pieter Lastman, van wie hij leerde composities op te bouwen. Uit dat jaar dateert ook zijn oudst bekende schilderij. Vervolgens opende Rembrandt een atelier in Leiden, waar hij veel samenwerkte met zijn vriend, studiegenoot en collega Jan Lievens. In 1627 nam Rembrandt voor het eerst leerlingen aan, onder wie Gerrit Dou en Isaac de Jouderville. Een van de eerste Amsterdamse kopers van zijn werk was Joan Huydecoper van Maarsseveen.

    In 1631 was Rembrandt al zo bekend - Constantijn Huygens, secretaris van de stadhouder en kunstkenner was uitermate lovend over de trefzekerheid en levendigheid van de baardeloze jongeman[5] - dat hij verschillende opdrachten kreeg, onder meer van Nicolaes Tulp. Hij verhuisde naar Amsterdam en kocht zich mogelijk in bij de kunsthandelaar Hendrick van Uylenburgh, die een academie was gestart en hem nog meer opdrachten bezorgde onder zijn doopsgezinde clientèle. Rembrandt produceerde in een viertal jaren een nooit meer geëvenaard aantal portretten waaronder dat van de toneelschrijver en dichter Jan Harmensz. Krul en van Johannes Wtenbogaert.

    In 1634 trouwde Rembrandt met Hendricks nicht Saskia van Uylenburgh. Ze was geen boerin uit Waterland, zoals Arnold Houbraken veronderstelde, maar kwam uit een goede familie zoals door Wopke Eekhoff werd ontdekt:[6] haar vader Rombertus van Uylenburgh was ooit burgemeester van Leeuwarden; haar zwager was de Poolse theoloog Johannes Maccovius; haar nicht Hendrickje was getrouwd met de Friese schilder Wybrand de Geest; haar nicht Aeltje was getrouwd met Johannes Silvius, de predikant van de Oude kerk en getuige bij het huwelijk. Ook Aeltje kan Saskia, die in Sint Annaparochie woonde bij haar oudere zus Titia, met Rembrandt in contact hebben gebracht. Titia of Tietje was met de plaatselijke grietenijsecretaris getrouwd. Het huwelijk is in de Van Harenskerk voltrokken, zonder de aanwezigheid van Rembrandts familie.[7]

    03-05-2013 om 00:00 geschreven door aron  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 10/06-16/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 29/04-05/05 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs