Image and video hosting by TinyPic

Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal.Ik ben zelf afgevaardigde van een jeugdploeg en wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters
Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.

Image and video hosting by TinyPic

29-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterstage scheidsrechters

Van 2 tot 6 februari nemen 127 UEFA scheidsrechters (mannen en vrouwen)  deel aan de winterstage in Lisabon (Portugal)

Op deze seminar wordt gerichte training gegeven en worden de spelregels (onder meer vrije trappen en penalty incidenten) onder de loep genomen.

De scheidsrechters worden begroet en krijgen verdere instructies door het hoofd van de EUFA scheidsrechters: Pierluigi Collina.Zullen ook aanwezig zijn : Hugh Dallas, Vlado Sajn,Emilio Garcia, Bo Karlsson en Dagmar Damkova.Zoals gewoonlijk zal Werner Helsen instaan voor de fitness richtlijnen.

De scheidsrechters zullen opgesplitst worden in 2 groepen. De eerste groep meerdendeel Elite en First Elite (van 3-6/2) De 2de groep zijn de scheidsrechters in third group, die nieuw zijn of internationaal starten. (van 2-6/2)

Uit België nemen deel: Serge Gumienny, Sebastien Delferiere, Erik Lambrechts, Bart Vertenten en Lois Otte

 

Martin Atkinson (ENG), Olegário Benquerenca (POR), Felix Brych (GER), Cüneyt Cakir (TUR), Mark Clattenburg (ENG), William Collum (SCO), Jonas Eriksson (SWE), David Fernández Borbalán (ESP), Viktor Kassai (HUN), Pavel Královec (CZE), Björn Kuipers (NED), Stéphane Lannoy (FRA), Milorad Mažić (SRB), Svein Oddvar Moen (NOR), Pedro Proenca (POR), Nicola Rizzoli (ITA), Gianluca Rocchi (ITA), Damir Skomina (SVN), Wolfgang Stark (GER), Paolo Tagliavento (ITA), Craig Thomson (SCO), Alberto Undiano (ESP), Carlos Velasco Carballo (ESP), Howard Webb (ENG)

Yevhen Aranovskyi (UKR), Firat Aydinus (TUR), Deniz Aytekin (GER), Luca Banti (ITA), Ivan Bebek (CRO), Serhiy Boiko (UKR), Ruddy Buquet (FRA), Sébastien Delferiere (BEL), Aleksei Eskov (RUS), Antony Gautier (FRA), Mattias Gestranius (FIN), Manuel Gräfe (GER), Serge Gumienny (BEL), Tom Hagen (NOR), Kenn Hansen (DEN), Ovidiu Hategan (ROU), Stefan Johannesson (SWE), Matej Jug (SVN), Sergei Karasev (RUS), Aleksei Kulbakov (BLR), Harald Lechner (AUT), Szymon Marciniak (POL), Antonio Mateu Lahoz (ESP), Paolo Mazzoleni (ITA), Steven McLean (SCO), Bas Nijhuis (NED), Michael Oliver (ENG), Daniele Orsato (ITA), Halis Özkahya (TUR), Anastassios Sidiropoulos (GRE), Artur Soares Dias (POR), Aleksandar Stavrev (MKD), Marijo Strahonja (CRO), Martin Strömbergsson (SWE), Alexandru Tudor (ROU), Clément Turpin (FRA), István Vad (HUN), Pol van Boekel (NED), Slavko Vinčič (SVN), Alon Yefet (ISR), Miroslav Zelinka (CZE), Felix Zwayer (GER)

Jana Adamková (CZE), Teodora Albon (ROU), Christine Baitinger (GER), Cristina Dorcioman (ROU), Gyöngy Gaál (HUN), Kirsi Heikkinen (FIN), Riem Hussein (GER), Katalin Kulcsár (HUN), Pernilla Larsson (SWE), Thalia Mitsi (GRE), Kateryna Monzul (UKR), Jenny Palmqvist (SWE), Morag Pirie (SCO), Silvia Tea Spinelli (ITA), Esther Staubli (SUI), Bibiana Steinhaus (GER), Carina Vitulano (ITA)

Zaven Hovhannisyan (ARM), Manuel Schüttengruber (AUT), Erik Lambrechts (BEL), Bart Vertenten (BEL), Edin Jakupovic (BIH), Tsvetan Krastev (BUL), Fran Jovic (CRO), Tihomir Pejin (CRO), Zbynek Proske (CZE), Jens Maae (DEN), Anders Poulsen (DEN), Jesús Gil Manzano (ESP), Alejandro José Hernández Hernández (ESP), Ville Nevalainen (FIN), Benoît Bastien (FRA), Benoît Millot (FRA), Bastian Dankert (GER), Tobias Stieler GER), Paul McLaughlin (IRL), Roy Reinshreiber (ISR), Marco Guida (ITA), Davide Massa (ITA), Alexandru Tean (MDA), Bartosz Frankowski (POL), Tomasz Musial (POL), Sergei Ivanov (RUS), Paul Robertson (SCO), Bojan Pandzic (SWE)

Julia-Stefanie Baier (AUT), Farida Lutfaliyeva (AZE), Lois Otte (BEL), Galiya Echeva (BUL), Ivana Martincic (CRO), Eliska Kralovec-Kramlova (CZE), Ifeoma Kulmala (FIN), Eleni Antoniou (GRE), Valentina Garoffolo (ITA), Justina Lavrenovaite (LTU), Viola Raudzina (LVA), Irena Velevackoska (MKD), Henrikke Nervik (NOR), Kseniya Goryacheva (RUS), Aleksandra Cesen (SVN), Liudmyla Telbukh (UKR)


Categorie:Nieuws
23-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Collega-scheidsrechters kondigen minuut stilte aan voor Frank Ameel
Uit respect voor de overleden collega scheidsrechter, Frank Ameel, zullen de scheidsrechters zondag voor elke wedstrijd binnen de provincie West Vlaanderen een minuut stilte houden. Frank Ameel beroofde zich dit afgelopen weekend van het leven.

Tevens zullen wij, scheidsrechters en assistent- scheidsrechters, allemaal in het zwart aantreden. Gelieve daar als ploeg rekening mee te houden.Alvast bedankt voor jullie medewerking. Zo klinkt het bij Wim Verscheure, collega-scheidsrechter van Frank Ameel.

Frank was ook lid van de scheidsrechter vereniging "KVSMO Menen" U kan het rouwbericht oa terug vinden:

http://www.refswestkust.be/


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buitenland: Bibiana Steinhaus
Der DFB hat Bibiana Steinhaus zum fuenften Mal zur Schiedsrichterin des Jahres gekuert
Bibiana Steinhaus is door voetbalexperts en team coaches uit 70 landen verkozen tot beste wereld scheidsrechter van het jaar 2013.De Nedersaksische won de verkiezing van statistiek en voetbalhistorie met een totaal van 112 ptn. Ruim voor de Zweedse Jenny Palmqvist met 57ptn.
De 34 jarige is ook de eerste Duitse vrouw die 2 wedstrijden mag fluiten in de Bundesliga mannen. Daarnaast wordt ze regelmatig ingezet als 4de off in de Bundesliga

Stemmingsresultaat
1 Bibiana Steinhaus (Duitsland) 112 punten 
2 Jenny Palmqvist (Zweden) 57 punten 
3 Esther Staubli (Zwitserland) 55 punten 
4 Carina Vitulano (Italië) 48 punten 
5 Kateryna Monzul (Oekraïne) 37 punten 
6 Kirsi Heikkinen (Finland) 31 punten 
7 Dorcioman Cristina (Roemenië) 30 punten 
Teodora Albon (Roemenië) 3 punten 
Pernilla Larsson (Zweden) 2 punten 
Amy Fearn (Engeland) 2 punten

(bron:DFB)

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
22-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oranje kaart?
 

Jerome Champagne, die kandidaat is om voorzitter van de FIFA te worden, stelt voor om naast de gele en rode kaart ook een oranje kaart in te voeren. Met die kaart zouden scheidsrechters spelers naar een 'penalty box' kunnen verwijzen.

De kaart zou toelaten dat spelers twee à drie minuten uit het veld gehaald kunnen worden, maar daarna verder kunnen spelen. Een scheidsrechter zou de oranje kaart kunnen trekken bij fouten die in 'the heat of the moment' begaan worden. Zo zou een speler, die al een gele kaart kreeg voor een overtreding en erna in al zijn enthousiasme zijn truitje uittrekt bij het maken van een goal, even naar de 'penalty box' verwezen kunnen worden. 

Voormalige scheidsrechters zijn verdeeld over het voorstel van Champagne. Zo denkt George Courtney dat de oranje kaart met tijdelijke uitsluiting wel zou werken. Courtney, die wedstrijden floot tijdens het WK van 1986 in Mexico en 1990 in Italië, vermoedt dat de internationale raad het voorstel wel zal overwegen. "Zware fouten moeten nog steeds bestraft worden met een rode kaart, maar die oranje kaart kan misschien wel voor andere overtredingen getrokken worden." Er zijn ook tegenstanders van het voorstel onder de oud-arbiters. Roger Milford vindt dat de nieuwe kaart voetbal "te dictatoriaal" zou maken.

Naast de oranje kaart heeft Jerome Champagne ook nog andere voorstellen, als hij Sepp Blatter als FIFA-voorzitter zou opvolgen. Zo pleit de 55-jarige Fransman onder andere voor quota voor buitenlandse spelers en een drievoudige bestraffing voor een speler die op ongehoorde wijze een goal binnen de zestien meter voorkomt (penalty, rode kaart en schorsing). Enkel de kapiteins van de ploeg zouden de dialoog met de scheidsrechter mogen aangaan over genomen beslissingen. En Champagne wil ook dat de kandidaat-voorzitters debatten voeren die live uitgezonden worden en dat er meer transparantie komt over de salarissen van de FIFA-voorzitter en andere officials.

Champagne onthulde zijn voorstellen tijdens een persconferentie in Londen. "We hebben een andere FIFA nodig: een democratischere en meer gerespecteerde FIFA, die zich beter gedraagt en ook meer doet", aldus de Fransman.

Champagne gaf ook toe dat het wel moeilijk zou worden het FIFA-voorzitterschap binnen te halen, mocht de huidige voorzitter Sepp Blatter (78) voor een vijfde termijn gaan. "Ik weet niet of de heer Blatter zal deelnemen aan de verkiezingen of niet. Maar uit beleefdheid heb ik hem natuurlijk op de hoogte gebracht dat ik dat wel zou doen."

Sinds hij in 1998 verkozen werd tot FIFA-voorzitter, werd Blatter al drie keer herverkozen. Tot nog toe heeft Blatter niets gelost over zijn mogelijke deelname aan de verkiezingen.

Champagne kan wel op de steun van voetballegende Pele rekenen. "Ik kan niet wegblijven van een debat dat zo belangrijk is voor de toekomst van voetbal. Daarom steun ik Champagne en zijn visie", zei Pele tijdens een opgenomen boodschap, die tijdens de persconferentie werd uitgezonden.

(Bron: DM)

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitbereiding


 

117

Het is even stil geweest omtrent het ROM - project.Dit betekent echter niet dat we hebben stilgezeten. Op het programma staan voor februari 3 infosessies gepland. We zijn halfweg met het opbrengen van de ROM logo's op onze spelersuitrustingen en er komen 2 nieuwe clubrefs onze 9 andere vervoegen.

Ons ROM - project strekt zich ondertussen uit naar andere landen.

Zo ontmoette ik een jonge scheidsrechter uit Duitsland waar ik geregeld mee converseer over de arbitrage. Hij is zo positief over het project dat hij op zijn weblog een heel groot artikel heeft geplaatst.Mag ik jullie uitnodigen om het artikel te lezen.(Blog is geschreven in het Engels.)

http://footballrefereeing.blogspot.be/2014/01/an-example-of-referee-development.html#.Ut_YsxDb-M8

Voetbalclubs of scheidsrechter verenigingen die interesse hebben in het ROM-project of een infosessie wensen kunnen mailen naar:

De Kerf Sandra:  roomandekerf@hotmail.com  

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Nieuws
19-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luister even mee naar Kevin Blom
Kevin Blom (39) is scheidsrechter in de Eredivisie en in de Jupiler League, en fluit ook op internationaal niveau. ,,Er gaat er veel meer goed dan fout. Daar mogen we ons wel eens meer op focussen; het spelplezier en de sportiviteit. Ook in de sportiviteit tussen spelers en scheidsrechter, want die is er wel degelijk.''Categorie:Aanduidingen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lijnrechter onwel: MUG landt op voetbalterrein

Lijnrechter Erwin Casier (54) uit Zarren beleefde gisteren een akelige ervaring. Tijdens de rust van de voetbalwedstrijd Hooglede-Lendelede werd hij plots onwel. De MUG-helikopter werd opgeroepen en landde tijdens de rust op het terrein. "Ik wil zo snel mogelijk terug op het veld staan", vertelt Erwin van op zijn ziekenhuisbed. Mogelijk kreeg Erwin een lichte hartaanval, maar dat wordt nog onderzocht.

Hooglede-Lendelede, gisterennamiddag in tweede provinciale B, was van bij het begin een geladen wedstrijd. "Ik voelde me al niet goed, maar omdat er zoveel spanning op het terrein hing, kreeg ik het merkelijk lastiger", vertelt de 54-jarige Erwin. "Ik voelde dat het wat minder ging, maar ik heb de eerste helft op de tanden gebeten en volgehouden. Toen ik bij de rust de kleedkamer instapte, werd het me evenwel te veel. Ik kreeg steken in de borst, werd kortademig, begon te hyperventileren en voelde me misselijk. Mijn collega's hebben niet getwijfeld en meteen de hulpdiensten erbij geroepen."

Cardiogram

Omdat er niet direct een MUG-ziekenwagen beschikbaar was, werd de MUG-helikopter van Brugge erbij gehaald om Erwin Casier zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te vliegen. Toen de helikopter net was geland, bleek er dan toch een Mug-ziekenwagen beschikbaar en werd Erwin Casier naar het Heilig-Hartziekenhuis in Roeselare gereden. "Het is sowieso al niet leuk om zoiets mee te maken, laat staan voor al dat volk. Ik heb intussen al enkele testen in het ziekenhuis achter de rug en gelukkig valt alles mee. Volgens mij heb ik geen hartaanval gehad. Straks wordt nog een cardiogram genomen en morgen doe ik een looptest. Ik hoop dat ik zo snel mogelijk opnieuw op het veld sta", zegt Casier.

 6-0

Erwins collega's hebben ondertussen al geïnformeerd naar zijn medische toestand, net als zijn kinderen. "Ik ben blij dat ik hen kan vertellen dat alles goed meevalt", zegt Erwin Casier, die nog snel even informeert naar de uitslag van de wedstrijd. "Tiens, Hooglede heeft gewonnen met 6-0, dat had ik niet verwacht. Er zijn verscheidene verrassende dingen gebeurd vandaag, merk ik", glimlacht Erwin.

(bron: HLN)

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
15-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Refs WK 2014

De FIFA heeft de namen van de 25 scheidsrechters bekendgemaakt die in Brazilië actief zullen zijn. Daarbij geen landgenoten. Een verrassing is dat niet omdat de Belgische refs sinds het afscheid van Frank De Bleeckere in een overgangsfase zitten.

In totaal werden 25 trio's en acht 'support duo's' aangeduid. Ze komen uit 43 landen. Na het afhaken van Frank De Bleeckere, ref op de WK's van 2006 en 2010, is er in Brazilië zoals verwacht geen Belgische vertegenwoordiging meer. De scheidsrechters zijn afkomstig uit Europa (9), Zuid-Amerika (5), Azië (4), Afrika (3), CONCACAF (3) en Oceanië (1).

 Namens Europa zijn de nominaties voor de Duitser Felix Brych, de (gecontesteerde) Turk Cüneyt Cakir, de Zweed Jonas Eriksson, de Nederlander Björn Kuipers, de Serviër Milorad Mazic, de Portugees Pedro Proença Olivieira Alves Garcia, de Italiaan Nicola Rizzoli, de Spanjaard Carlos Velasco Carballo en de Engelsman Howard Webb, die de vorige WK-finale in Zuid-Afrika leidde (Spanje-Nederland). De Noor Svein Oddvar Moen is invaller.

In bijlage de lijst van de 25 referees.

R.E.S.P.E.C.T

Bijlagen:
FIFA World Cup referees.pdf (111.9 KB)   


Categorie:Nieuws
13-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EUFA Respect Fair Play

fiarplay.jpg

De UEFA maakte vandaag de tussentijdse lijst bekend van het Respect Fair Play klassement

Onze Noorderburen staan halverwege het seizoen op de zesde plaats. De eerste drie ploegen van de lijst krijgen aan het eind van het seizoen een extra Europa League-ticket. Momenteel nemen Finland, Noorwegen en Zweden die posities in. 

De UEFA kijkt bij het opmaken van het klassement onder meer naar het aantal gele en rode kaarten van de clubs en het respect voor de scheidsrechter. Ook wordt het gedrag van de fans meegenomen.

De ranglijst wordt opgemaakt door de sportiviteit van teams die representatief zijn van een voetbalbond. De wedstrijden waarover de ranglijst is opgemaakt zijn de wedstrijden gespeeld door de representatieve teams in een UEFA competitie tussen 1 juni van het ene jaar tot 31 mei van het volgende jaar. Deze representatieve teams zijn clubs en nationale elftallen (zowel mannen als vrouwen en jeugd). 

De teams worden op de volgende punten beoordeeld.

Gele en rode kaarten: Dit is het meest objectieve aandachtspunt: er worden vooraf 10 punten gegeven en voor een gele kaart wordt er een punt afgetrokken en voor een rode (of twee keer geel) 3.

Positief spel: maximaal 10 punten, minimaal 1.

Respect voor de tegenstander (b.v. bal terugspelen naar een tegenstander bij een ingooi): maximaal 5, minimaal 1.

Respect voor de scheidsrechter: maximaal 5, minimaal 1.

Gedrag van trainer, assistent-trainer, verzorger, etc. : maximaal 5, minimaal 1

Gedrag fans (bij een behoorlijk aantal): maximaal 5, minimaal 1.

Het totaal aantal punten moet gedeeld worden door een tiende van het maximum: dit levert het cijfer voor de wedstrijd op.

België staat momenteel 18 op de lijst.

 

U vind de volledige lijst in bijlage.

 

R.E.S.P.E.C.T

Bijlagen:
UEFA respect Fair Play.pdf (40.1 KB)   


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter worden!
De cursussen voor kandidaat scheidsrechters in de verschillende gewesten zijn momenteel achter de rug, zijn in volle gang of moeten weldra nog komen.
We vonden op de website van de vriendenkring Hastrui (Hasselt/ Sint -Truiden) een knap informatief filmpje over "scheidsrechter worden"
Onderstaand het fragment. Bezoek ook even de website van vriendenkring Hastrui op: http://hastrui.weebly.com/


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foutenmarge verkleinen
R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Uit de krant
11-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Promotie voor refs Delferière en Vertenten bij UEFA

Scheidsrechters Sebastien Delferière en Bart Vertenten hebben onlangs promotie gemaakt bij de Europese Voetbalbond (UEFA). Vandaag gaven ze daar op de winterstage van de Belgische elitescheidsrechters in Knokke tekst en uitleg over.

Delferière begon 2014 met een knaller. Hij kreeg te horen dat hij van de UEFA in de 'first category' mag overstappen, dat is de op een na hoogste divisie voor refs, net onder de elitegroep. "Dat betekent dat ik volgend seizoen een drietal wedstrijden in de Europa League zal fluiten. Fluiten als hoofdref op het EK voor beloften behoort nu ook tot de mogelijkheden", klinkt het. Delferière kijkt evenwel niet te ver vooruit. "De Champions League? Nu moet ik eerst bevestigen, en daarna zien we wel"

Vertenten mag zich dan weer opmaken voor de 'third category' (de laagste divisie) van de UEFA. "Sinds eind vorige maand weet ik officieel dat ik er bij hoor. Van 2 tot 6 februari ga ik met alle andere nieuwelingen op stage in Lissabon. Deze zomer zal ik waarschijnlijk een voorronde mogen fluiten in de Europa League", zegt de 25-jarige ref, die pas afgestudeerd is als arts. "Ik ben me nu ook aan het specialiseren in de radiologie, dus beide jobs combineren zal veel van me vragen. Maar ik zie het als een mooie uitdaging."

Hugh Dallas, Referee Officer bij de Europese voetbalbond UEFA, was zaterdag een van de aanwezigen op de persconferentie van de winterstage van de Belgische elitescheidsrechters. "België heeft heel wat talent, en dat zien we bij de UEFA maar al te graag", zei de Schotse voormalige topref, die onder meer op het WK 1998 en het WK 2002 aan de slag was. Dallas is mee op stage met de Belgische refs en toonde dat hij goed op de hoogte is van wat er reilt en zeilt. "Nu ook Sebastien Delferière gepromoveerd is, hebben jullie twee refs in de 'first category' (waar ook Serge Gumienny toe behoort, red.) van de UEFA, dat zien we graag gebeuren. Delferière heeft potentieel om het internationaal te maken".

Ook over Bart Vertenten was Dallas enthousiast. De 25-jarige arts is sinds kort international bij de 'third category' van UEFA. "Hij moet zowat een van de jongste internationale refs ooit zijn. Wij juichen dat toe"

Dallas had het ook even over de AAR's (additional assistant referees) die in de play-offs opnieuw achter de doellijn zullen plaatsnemen. "Het lijkt alsof ze weinig doen, maar niets is minder waar", zei hij. "Door hun eigen taken verlichten ze de taak van de lijnrechter, zodat die zich kan focussen op buitenspel. Op het EK 2012, waar AAR's aan de slag waren, was de foutenmarge op buitenspel amper 3%. Dat is heel, heel erg laag."


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arbiters in vaste teams in play-offs
Er zal in de play-offs van huidig Jupiler Pro League-seizoen en in de Cofidis Cup gewerkt worden met 'referee teams'. Dat heeft Talent & Elite Referee Manager Frank De Bleeckere vandaag aangekondigd op de winterstage van de Belgische elitescheidsrechters in Knokke.

Elke twee speeldagen krijgen de teams, die bestaan uit zes spelleiders, een individuele training op maat van de matchen die ze zullen fluiten. Ook wordt er net als vorig seizoen gewerkt met zogenaamde 'AAR's' (additional assistent referee) achter de doellij

Tactische sessies

"We zijn steeds op zoek naar manieren om de foutenmarge te verkleinen", zei De Bleeckere zaterdag. "Dat willen we doen door echt met teams van scheidsrechters te beginnen werken. Met vier refs is het al niet simpel om op mekaar in te spelen, laat staan met zes. De 'referee teams' zullen om de twee speeldagen een training krijgen in Tubeke, zodat ze steeds up to date zijn". De refs zullen onder meer tactische sessies krijgen. "Als ref moet je weten hoe een bepaalde ploeg speelt, zodat je daar in de wedstrijd op kan anticiperen."

Sportief directeur van de KBVB Paul Allaerts wil tegen 2016 ook graag de eerste professionele scheidsrechters in het Belgisch voetbal. "Daar werken we naartoe. We willen een nieuwe generatie refs opleiden, die in dat systeem zullen groeien, zodat ze op termijn wedstrijden fluiten als hoofdjob. Daar is voor Frank (De Bleeckere) uiteraard ook een belangrijke taak weggelegd. Ik ben ervan overtuigd dat er tegen 2016 een paar jonge talenten op die manier zullen staan."(bron: HLN)
R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterstage
3 daagse winterstage te Knokke. 10, 11 en 12 januari 2014Categorie:Belgische refs
10-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.stage Knokke
Vandaag start de eerste dag van de 3 daagse winterstage van onze refs uit hoogste afdelingen.
Onze refs arriveren (vrijdag 10/1)  om 13u in Knokke gevolgd door een eerste training om 15u.
Speciale gast tijdens de stage is Hugh Dallas voormalig Schots scheidsrechter.

Hugh DallasHugh Dallas.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
08-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WK 2010
Met het WK 2014 in aantocht een blik op het vorige WK 2010.
Mogen we jullie meenemen achter de schermen van Match64
De finale Nederland - Spanje en exclusieve interviews met de refs.
Bekijk de docu op onderstaande linkR.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WK Brazilië 2014
Brazil 2014

Open FIFA lijst van deelnemende scheidsrechters en assistent scheidsrechters voor het WK in Brazilië.
Op 14 januari 2014 beslist FIFA welke refs er zullen fluiten op het WK.(zie bijlage open lijst)


De kledij voor de scheidsrechters op het WK  is van ADIDAS en kent 4 kleuren: 
geel, blauw, rood en donkerblauw/zwart. (zie link onderstaand)

http://www.refereeworld.com/catalog/index.php?cPath=80015&osCsid=21cebe4e4d9949c7b0fcb022a7403d80

adidas Referee's Shirt REFEREE 14, navy, short-sleevedadidas Referee's Shorts REFEREE 14, navyadidas Referee's Socks REFEREE 14, navy / orange

Via de link http://www.dutchreferee.com/  kan u een zo'n outfit winnen. Dit is een prijsvraag waarbij mensen de scheidsrechters voor het WK moeten voorspellen.

Neem gerust een kijkje op  http://www.dutchreferee.com/predict-2014-world-cup-referees/  en waag je kans!

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Howard Webb
Volgens het IFFHS(**) is Howard Webb de beste scheidsrechter van 2013.Door z'n scherpte, duidelijkheid en brijant gezag werd de 42 jarige Engelse scheidsrechter uitgeroepen tot de betere met 102 punten.De Italiaan Nicola Rizzoli werd tweede met 82 punten.

 1. Howard Webb 102

 2. Nicola Rizzoli 82

 3. Viktor Kassai, 53

 4. Felix Brych, 42

 5. Cüneyt Çakır, 40

 6. Bjorn Kuipers, 38

 7. Pedro Proenca, 35

 8. Ravşan Irmatov, 29

 9. Velasco Carballo, 22

10. Gianluca Rocchi, 17

Volgens het IFFHS(**) is Howard Webb de beste scheidsrechter van 2013.Door z'n scherpte, duidelijkheid en brijant gezag werd de 42 jarige engelse scheidsrechter uitgeroepen tot de betere met 102 punten.De Italiaan Nicolas Rizzoli werd tweede met 82 punten.

(**)De International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) is een door de FIFA erkende organisatie die records en statistieken bijhoudt op het gebied van voetbal. De IFFHS is gevestigd in Bonn. 

R.E.S.P.E.C.T.Categorie:Nieuws
05-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter krijgt muntstuk en bierflesje tegen zich in eerste provinciale

Zondag liep het tijdens de topmatch tussen Zelzate en Sparta Petegem in de eerste provinciale Oost-Vlaanderen goed uit de hand. Scheidsrechter Bart Tuytschaever kreeg namelijk een muntstuk tegen zijn hoofd en er werd een bierflesje tegen zijn kuit gegooid

Nadat Petegem mede door twee strafschoppen terug was gekomen tot een 4-4 gelijkspel na een 3-1 achterstand ging het mis. In de blessuretijd kreeg Zelzate-speler Sam van Moorhem een rode kaart. Bij het naderen van de plek des onheil gooide een supporter die het niet eens was met de rode kaart een bierflesje tegen de kuit van Tuytschaever. "Toen de man zich neerzette om te kijken wat er precies gebeurd was, kreeg hij ook een muntstuk tegen zijn hoofd", aldus Petegem-speler Davy Joye. 

Tuytschaever bleef na het incident op de grond liggen en assistent Christophe Snoeck besloot het duel direct te staken in 94ste minuut. "Onze verzorger en clubarts hebben zich ontfermd over de scheidsrechter", zo vertelde een teleurgestelde Gerdy Haes, de voorzitter van Zelzate. Tuytschaever stond na afloop Het Nieuwsblad nog wel te woord. "Ik ben er echt van aangedaan en heb er een heel slecht gevoel bij. Ik ga vragen om enkele weken rust te krijgen", aldus de arbiter, die in de tien jaar dat hij fluit nog niet eerder met zo'n incident te maken kreeg.

(Bron: Voetbalnieuws)

R.E.S.P.E.C.T

 


Categorie:Nieuws
04-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ref Amelie Vanhees is uiterst ambitieus
HOUTHALEN-HELCHTEREN - Dat voetbal geen vrouwensport zou zijn, is al lang achterhaald. Ook in het scheidsrechtersgeld komen nu de vrouwen aan de macht. Met Amelie Vanhees (23) uit Houthalen-Helchteren kreeg de Limburgse afdeling in oktober de eerste vrouw die een wedstrijd mocht fluiten in tweede provinciale, en die ook met brio slaagde. 
Amelie is zo ambitieus en vastberaden dat ze haar uiterste best doet om snel door te stoten naar de nationaal reeksen. ‘Als vijfjarige kon ik al geen bal zien liggen of ik moest er mijn voet tegenzetten. Mijn ouders lieten me begaan en zo mocht ik meespelen met de jongens van FC Helson en FC Lillonia.’ ‘Nadien sloot ik aan bij DV Zonhoven. Die club had een A-, B- en C-elftal, maar ik had nooit een vaste plaats. Uiteindelijk werd ik dat moe en besloot ik scheidsrechter te worden, want voetbal bleef mijn sport’, vertelt Amelie. ‘Eerst heb je een lange theoretische weg af te leggen, maar ik meen dat mijn ervaring in het voetbal me een flink stuk op weg hielp. Na elf jaar competitievoetbal weet je wel hoe het spelletje in mekaar steekt.
Je staat er in die fase gelukkig niet alleen voor. Ik heb veel te danken aan mijn peter Guido Indeherberge, die me met raad en daad bijstaat. Door zijn toedoen sloot ik als ref aan bij SK Meldert en ik had daar nog geen moment spijt van.’ ‘Hij volgt me van bij mijn eerste wedstrijden en hielp me doorheen de moeilijkste momenten. Zonder zijn steun was ik op deze korte termijn nooit zo ver geraakt. Ik ben aan mijn zesde seizoen bezig, maar mijn ambitie reikt verder dan tweede provinciale.’ ‘Ik ben ambitieus ingesteld en sta stevig in mijn schoenen. Als ik één droom in vervulling zou willen zien gaan, is dat in het buitenland fluiten. 
De piramide aan de top is bij de vrouwen veel kleiner, dat kan in mijn voordeel zijn.’ ‘Het grootste obstakel zijn de agressieve houding van spelers, seksistische opmerkingen aan de zijlijn, ook het gezinsleven. Wat mezelf betreft, ik trek me van al die heisa weinig aan. Bij de aftrap draai ik de knop om en volg het spel op de voet.’ ‘Ik laat niet met me lachen, de agressie moet stoppen. Er is bij velen een gebrek aan respect en discipline. Daar kunnen, nee moéten ouders, trainers en clubbesturen een rol in spelen. Ook de bond moet strenger optreden.’ ‘Als bakker heb ik veel tijd om dat te verwerken, want ik werk geregeld een hele nacht door en ga soms zonder één moment slaap een wedstrijd fluiten. Zolang ik plezier heb in het spelletje, ga ik ermee door.’
(bron: Nieuwblad)
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
03-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIFA scheidsrechters en assistent scheidsrechters 2014

Foto: Voor de geïnteresseerden heeft FIFA de nieuwe lijst van scheidsrechters en assistent-scheidsrechters 2014 bekend gemaakt.
Zie link: http://www.fifa.com/aboutfifa/footballdevelopment/technicalsupport/refereeing/men.html

Voor de geïnteresseerden heeft FIFA de nieuwe lijst van scheidsrechters en assistent-scheidsrechters bekend gemaakt.

Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blatter vind schwalbes verschrikkelijk irritant

 Sepp Blatter

Als het aan Sepp Blatter ligt, mogen scheidsrechters schwalbes en het simuleren van blessures hard aanpakken. De baas van de FIFA stoort zich aan het gedrag van sommige spelers.

In een column op de officiële website van de wereldvoetbalbond geeft hij uiting aan zijn frustraties. "De instructies zijn duidelijk: als een speler op de grond ligt, is de tegenpartij niet verplicht om de bal buiten te spelen. De scheidsrechter grijpt alleen in als hij denkt dat er sprake is van een serieuze blessure."

Blatter heeft wel een oplossing voor het gedrag van de zogenaamd zwaar geblesseerde spelers. "De scheidsrechter kan in dat geval wachten tot het numerieke nadeel uitwerking heeft gehad op het veld. Zie het als een tijdstraf; het zorgt ervoor dat de acteurs een keer extra zullen nadenken."

De Zwitser wil niets weten van het 'slimme spel' dat gespeeld wordt als een speler een blessure simuleert. "De langste onderbrekingen in een wedstrijd worden tegenwoordig veroorzaakt door fopduiken, simulatie en het voordoen van een blessures. Hoewel het ongelooflijk oneerlijk is en het er in een herhaling dwaas uitziet, zijn er ook mensen die het slim noemen. Ik vind het verschrikkelijk irritant."

(Bron: Elfvoetbal)

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cursus scheidsrechter

Foto: ::::::REMINDER:::::Nieuwe cursussen kandidaat scheidsrechters (prov. Oost- Vlaanderen) op 10 en 11 januari 2014 (week 48/Oost-Vl./Prov. Scheidsrechters commissie/Cursus voor kandidaat-scheidsrechters)
http://static.belgianfootball.be/project/publiek/vssl/html/frame_nlfoot.html
http://users.telenet.be/svkpajottenland/voor%20refs.html
http://www.kksvwo.be/2013/12/19/beginnelingencursus-januari-2014/
http://www.waso.be/
http://www.ksoleo.be/K.Soleo/soleo/index.html

::::::REMINDER:::::Nieuwe cursussen kandidaat scheidsrechters (prov. Oost- Vlaanderen) op 10 en 11 januari 2014 (week 48/Oost-Vl./Prov. Scheidsrechters commissie/Cursus voor kandidaat-scheidsrechters)


http://static.belgianfootball.be/project/publiek/vssl/html/frame_nlfoot.html

http://users.telenet.be/svkpajottenland/voor%20refs.html  

http://www.kksvwo.be/2013/12/19/beginnelingencursus-januari-2014/

http://www.waso.be/

http://www.ksoleo.be/K.Soleo/soleo/index.html

http://www.scheidsrechtersgewestberingen.be/

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
02-01-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stephanie Forde

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Uit de krant


Foto

Foto

Foto

Klik op het ROM logo om naar het digitaal platform (forum) te gaan en u vraag te stellen aan de scheidsrechter van u keuze


Serge Gumienny, peter van het
R.O.M - project


Categorieën
 • Aanduidingen (28)
 • Aanwezig (18)
 • Algemeen (119)
 • Belgische refs (127)
 • Buitenland (51)
 • Info scheidsrechters (26)
 • Nieuws (174)
 • Uit de krant (31)
 • Video (44) • Interessante links
 • Fluitje van een cent.
 • UEFA
 • Voetballinks
 • KNVB
 • Sportleven
 • Refereeingworld Laws of the game
 • Footballrefereeing
 • Dutchreferee
 • FIFA
 • COVS

 • Voetbalkrant
 • Jeugdscheidsrechter.nl
 • Voetbalmarkt
 • KBVB
 • Afgelastingen
 • E-kickoff

 • Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 01-2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Vriendenkringen
 • KBSV (BOOM)
 • KSOLEO (LIER)
 • WASO (WAASLAND)
 • KSOVA (ANTWERPEN)
 • KKSVWO (WESTERLO)
 • KMSV (MECHELEN)
 • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
 • KMSV( MAASLAND)
 • VRIENDENRING TIELT
 • VLAAMSE ARDENNEN

 • HET NOORDEN
 • KVSGG (GENT)
 • KSVG (MOL)
 • GEWEST BREE
 • KKSVHO (HERENTALS)
 • KVSMO (MENEN)
 • KSVN (NOORDERGAUW)
 • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
 • BREMFLUITERS (GENK)
 • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

 • KVSK (KORTRIJK)
 • KVSGO (GISTEL)
 • SVDVW (WESTKUST)
 • KBVS (BRUGGE)
 • GEWEST BERINGEN
 • KZLSV (TONGEREN)
 • NWB (BRABANT)
 • KVSD Demerstreek
 • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
 • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

 • VKTS (TIENEN)
 • KLSV (LEUVEN)
 • KVSOO (OOSTENDE)
 • SVK (PAJOTTENLAND)
 • WETTHRA

 • Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
  (klik op onderstaand logo)

  Foto


  Wim Smet/Peter Vervecken,
  training bij K.S.O.V.A

  Videocorner
  ----------------

  Kritiek op scheidsrechters
  gaat veel te ver!

  Tim Pots en sportpsycholoog
  Jef Brouwers
  22/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1160345


  Ref Gumienny"
  minder en minder
  mensen willen
  ref worden"
  27/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1163968


  De Bleeckere:
  "besefte het in
  de kleedkamer"
  18/12/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1179376

  Scheidsrechter
  Luc Wouters.
  30/10/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1144585   
   
           Francis Rion

  Geboren in Dahlem op 10 juni 1933 en voormalig Belgisch voetbalscheidsrechter.
  Hij was internationaal scheidsrechter tot 1981

  Alexis Ponnet

  Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

  "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

  Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

  Knock-out
  Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

  "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

  "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

  Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

  Achttiende
  Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

  "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

  Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

  Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
  te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
  waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

  "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
  commissie van de Pro League, en
  wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

  (Sinds 11/5/2010 is
  Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
  wegens onvrede met de gang van zaken)  Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
  geel.
  Sinds 2010 ook rood en oranje.
  Sponser is ING
  ING België

  http://youtu.be/
  FUogmJb3ndc


  http://youtu.be/
  OI94P8rVQWo

  De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
  In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
   het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
  KNVB in samenwerking met Perry Sport.
  In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
  Adidas

  Basisuitrusting
  1 scheidsrechterstrui

  2scheidsrechtersbroek    
  3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
  5 een munt voor de toss
  6 horloge (cronometer)
  7 schrijfgerief
  8 rode en gele kaart
  9 scheidsrechterskaartjes
  10 scheidsrechtersfluitje
  11 sporttas

  Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
  scheidsrechtersfluitje.

  -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
   het spel stil wil leggen

  -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

  -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

    

  De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
  Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

             
  Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

  Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

  Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

  Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
  Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

   Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

  ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

  Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

  Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
  Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

  Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

  Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

  Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987
  Frans Van Den Wijngaerd (
  Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
  ongetwijfeld de opvallendste was.

  Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


    

  John Langenus
   
  (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

  John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
  lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
  Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
  werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
  secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

  Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

  In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

  Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

  John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter  Professor Werner
  Helsen
  begeleidt
  topscheidsrechters

  Professor Helsen is zelf
  een niet onaardig
   voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
   door onder anderen
  Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
  de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
  een iets lager nivo te
  gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
  omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
  Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
  uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

  Hartslagmeter
  Veto: Wat moeten we precies verstaan
  onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

  Werner Helsen:
  Misschien eerst
  eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
  «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
  mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
  «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
  Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
  Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
  voor het WK?

  Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

  Diagonalen

  Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
  Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
  «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
  Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
  Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
  Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
  Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
  en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
  dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

  Talenkennis

  Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
  Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
  «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»
  Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
  van de club mogen gaan
  winkelen. Wat is er volgens
  u waar van die
  indianenverhalen?

  Helsen: «Ik kan alleen maar
  zeggen dat de Fifa en de Uefa
  al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
  Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»  Veto
  : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
  Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

  "Topsport is hard en
  dat geldt ook voor scheidsrechters"


  Hoeveel verdient een scheidsrechter?
  Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

  Opleiding van 15 dagen

  De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

  De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

  "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

  Een goed betaalde hobby, geen beroep
  Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

  "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

  8.000 euro per jaar

  De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

  De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

  "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

  Bruto premies voor scheidsrechters

  Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
  -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
  -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
  -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

  Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
  de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
  -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
  -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

  Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
  optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
  de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

  "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

  3.000 euro voor Franse scheids-rechter

  Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.  Paul Allaerts
  9/7/1964 (Mol)
  ul
   
  Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.  Claude Bourdouxhe 27/6/1967

  Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
  Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


  Peter Vervecken 9/12/1967
  Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
  Gestopt als scheidsrechter mei 2014


  Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

  Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
  Stopte als scheidsrechter in juni 2013.  Sam Loeman
  20/2/1980

  Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
  Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
  Stopt als scheidsrechter mei 2014


  Stéphane Breda 
  6/9/1969

  De 40-jarige scheidsrechter maakte promotie op zijn werk en vindt de combinatie met het scheidsrechterschap te zwaar.

  De scheidsrechter werkt voor een socialistische vakbond waar hij werd gepromoveerd tot secretaris van de metaalindustrie in de regio Verviers. Breda vond de job naar eigen zeggen te tijdsrovend om nog te combineren met het scheidsrechterschap.

  Breda kan terugblikken op 10 jaar in nationale.Hij maakte deel uit van de 18 Belgische scheidsrechters in Categorie A en was aangesloten bij U.E. Dolhain.
  Breda is gestopt in mei 2010  Alphonse Constantin 17/5/1949

  Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
  Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

  Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.
  Guy Goethals 26/12/1952

  Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
  RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

  Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

  Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.


  Franky Van der Elst scheldt op scheidsrechter Laurent Colemonts tijdens de wedstrijd Sint-Truiden - Beerschot


  Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...


  Actie Racisme  


  laatste toegevoegde foto

  Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!