Image and video hosting by TinyPic

Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal.Ik ben zelf afgevaardigde van een jeugdploeg en wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters
Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.

Image and video hosting by TinyPic

30-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe tests voor doellijntechnologie in Duitsland

GoalRef Technology system

De Wereldvoetbalbond FIFA heeft dinsdag in Duitsland opnieuw twee systemen voor doellijntechnologie getest. Begin maart 2013 wordt het gekozen systeem bekendgemaakt, zo meldde de FIFA in het Duitse dagblad Bild.

‘De doellijntechnologie zal intensief getest worden inzake prestatievermogen en doeltreffendheid', verklaarde de Wereldvoetbalbond. ‘In opdracht van de FIFA worden statische en dynamische tests uitgevoerd. Er vinden dag en nacht spelsimulaties plaats.'

De nieuwe tests hebben plaats in het stadion van Düsseldorf. Rook- en lichtmachines zorgen voor omstandigheden die zich tijdens wedstrijden kunnen voordoen.

Er zal gekozen worden uit twee systemen. GoalRef werkt op basis van een magnetische chip en een speciale bal. Hawk-Eye werkt met camera's en is al bekend van het tennis.

Beide systemen werden getest op het WK voor clubs in Japan (6-16 december 2012). Een van de twee moet gekozen worden op de volgende bijeenkomst van de Internationale Raad IFAB (1-3 maart). Het nieuwe systeem zal gebruikt worden op de Confederatiebeker in juni 2013 en op het WK van 2014, telkens in Brazilië.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
29-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cofidiscup: extra scheidsrechters

   

In het bekerduel tussen KV Kortrijk en Cercle Brugge van morgenvanavond worden, voor het eerst op onze Belgische velden, zes scheidsrechters ingezet. Er komen dus twee scheidsrechters bij die de twee grote rechthoeken in het oog zullen houden.

De twee extra refs worden al een tijdje ingezet in Europese wedstrijden. Nu zullen ze morgen voor het eerst in een nationale Belgische competitie opduiken. Later dit seizoen zullen ook Play-off 1 en 3 gebruik maken van de extra scheidsrechters.

De scheidsrechters moeten de doelmond in het oog houden en zullen de hoofdscheidsrechter bijstaan. Ze hebben een stok waarmee ze de aandacht van de scheidsrechter kunnen trekken.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
28-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Arijs
Jan Arijs is als 49-jarige nog steeds actief als scheidsrechter in eerste provinciale. Hij kan terugblikken op een carrière van 33 jaar. Daar doet hij graag nog enkele jaren bij, uit liefde voor de sport.

 
Scheidsrechter zijn is voor Jan meer dan een hobby, het is zijn passie...
Locatie opname (JV Kruibeke)

R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Video
25-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jérôme Efong Nzolo


Jérôme Efong Nzolo floot op 28 januari 2006 zijn eerste wedstrijd in eerste klasse, FC Brussels speelde toen tegen Sporting Lokeren. Twee jaar later volgde zijn eerste internationale match als scheidsrechter. Welke ambitie koestert deze 38-jarige bediende uit Charleroi?

"Of ik binnenkort in de Champions League mijn kans mag gaan? Die mogelijkheid bestaat, maar het is te vroeg om daar al echt rekening mee te houden", vertelt de goedlachse arbiter.

"In de Champions League fluiten is natuurlijk een doelstelling. Elke voetballer of scheidsrechter hoopt het hoogste niveau te kunnen bereiken. Het is een ambitie, geen obsessie. Ik heb nu al een mooie weg afgelegd en ben fier op wat ik al bereikt heb. Een wedstrijd fluiden in de groepsfase van de Champions League, dat zou natuurlijk wel wat zijn."

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Belgische refs
24-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fairplay Trofee (video)
Videofragment Fair play trofee Gouden Schoen. Uitgereikt door Alain Nieuwenhuizen.
Aan het woord Alain en onze scheidsrechters.
RESPECT VOOR SCHEIDSRECHTERS!!
 

Categorie:Video
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met dank aan mijn echtgenoot
Stephanie Forde: ‘In het fysieke luik van de testen had ik wel vertrouwen, in de provincie loop ik dezelfde tijden als de mannen.'  Stephanie Forde 

Geboren in Sint-Niklaas op 11 augustus 1985 .De naam Forde verraadt de Ierse roots van haar vader

Woont nu in Harelbeke.Gehuwd sinds 10 augustus 2012 met topscheidsrechter Tom Ottevaere

Werkt als boekhouder in het atheneum van Merksem en bij de KBVB in Tubeke

Scheidsrechter sinds 2000, maar veel vroeger actief bij de duiveltjes van White Boys Sint-Niklaas

Vast assistent-scheidsrechter sinds 2004

Stephanie Forde is terecht apetrots op haar gloednieuwe FIFA-badge. Het meisje dat vijftien jaar geleden al gebeten was door de scheidsrechtersmicrobe en toen de eerste stapjes zette bij de duiveltjes van White Boys, maakt een grote droom waar. Ze kan nu geselecteerd worden voor interlands bij de vrouwen.

Hoe behaal je die badge?

Stephanie Forde : ‘Eerst en vooral dien je geselecteerd te worden aan de hand van de wekelijkse prestaties. Nadien dien je te slagen in de naar FIFA-normen opgelegde testen. De plaatsen zijn beperkt, in België zijn er slechts vier vrouwelijke scheidsrechters en vier vrouwelijke assistentes.'

‘In het fysieke luik van de testen had ik wel vertrouwen, in de provincie loop ik dezelfde tijden als de mannen en die norm ligt iets hoger dan de eisen die aan de vrouwen gesteld worden, maar zonder intensieve training haal je geen van beide.'

In Oost-Vlaanderen kent iedereen die eerste provinciale en bevordering volgt, jou. Verandert dit iets aan je status?

‘Neen, die erkenning door de FIFA heeft geen directe invloed op mijn rangschikking in de mannencompetities. De grote verandering zit hem in het feit dat ik nu geselecteerd zal worden voor interlands. In 2009 was ik er al een keer dicht bij, maar toen raakte ik vier dagen voor de testen geblesseerd.'

‘Mijn internationale opdrachten zullen in de eerste plaats afhangen van de scheidsrechters. De FIFA duidt een Belgische scheidsrechter aan, die moet worden bijgestaan door twee assistentes, en daar kom ik in beeld. De traditionele vierde vrouw wordt nu nog geleverd door het gastland.'

Je volgde de liefde en woont nu in Harelbeke. Hoe combineer je dat met werken in Merksem en Tubeke?

‘Maandag en vrijdag werk ik in Antwerpen en dan zit ik wel heel vroeg in de wagen. Dinsdag en donderdag werk ik voor de voetbalbond in Tubeke. Daar hoort avond- en weekendwerk bij. Zo was ik onlangs mee op de stage van de elite scheidsrechters in Knokke om daar het nodige beeldmateriaal te leveren voor latere analyse. Het is vaak wat improviseren, maar het lukt wel.'

Je dankt uitdrukkelijk je man, ook scheidsrechter, voor het behalen van de badge. Wat was zijn inbreng?

‘Hij heeft mijn verkeerde loopstijl helemaal bijgestuurd en dat heeft mij onder de limiet doen afklokken, maar er is nog wat werk aan de winkel. Bovendien was hij mijn mentor om mij moreel op te peppen op de moeilijke momenten.'

Wordt er in het gezin Ottevaere-Forde over iets anders dan voetbal gesproken?

‘Het is uiteraard voor ons beiden belangrijk, maar we proberen dat te beperken. Makkelijk is het niet, want een groot deel van onze vriendenkring situeert zich in het voetbalmilieu. In de voetbalvrije weekends proberen we dat te compenseren met de nodige quality-time voor het gezin.'

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fair Play Trofee


Op 23 januari wordt naast de Gouden Schoen (en andere nevenprijzen) ook de ING Fair Play Trofee uitgereikt, waarbij de sportiefste speler van de Jupiler Pro League wordt bekroond met een award. De winnaar wordt verkozen door de scheidsrechters, logisch omdat zij uiteindelijk het dichtste bij de spelers staan.
Bergen-middenvelder Tom Van Imschoot heeft vanavond op de 59e editie van de Gouden Schoen in de VTM-gebouwen in Vilvoorde de Fair Play Trofee in ontvangst mogen nemen. De trofee voor de meest faire speler van afgelopen jaar op de Belgische voetbalvelden werd uitgereikt door de zoon van de overleden Nederlandse lijnrechter Richard Nieuwenhuizen.

   Voetbal centraal op de rode loper van de ...       

Tom Van Imschoot krijgt Fair Play Trofee op Gouden Schoen 2012

De Nederlandse veldrechter Richard Nieuwenhuizen overleed begin december in het Nederlandse Almere nadat hij mishandeld werd na afloop van een voetbalwedstrijd. "Ik mis mijn vader nog elke dag en ik hoop dat dit nooit meer zal gebeuren. Ik ben trots dat ik deze prijs mag uitreiken, omdat hij respect op en naast het veld eist. Elke voetballer heeft een voorbeeldfunctie", vertelde zijn zoon Alain. Op de erelijst volgt Van Imschoot doelman Olivier Renard op.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
21-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jordy Vermeire: jongste scheidsrechter in eerste provincialeZie onderstaande link voor artikel


R.E.S.P.E.C.T.

Bijlagen:
Jordy vermeire.pdf (921.3 KB)   


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anthony Letellier
De 18-jarige Anthony Letellier leidde twee jaar geleden zijn eerste wedstrijd als scheidsrechter. Het werd zijn passie… Elke week kijkt Anthony enorm uit naar zijn gloriemoment: met de wedstrijdbal in zijn handen en de spelers in zijn rug het veld opdraven.
 


R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Video
19-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KBVB reikt FIFA-badges uit aan Belgische refs

De KBVB heeft donderdag 18 januari de FIFA-badges 2013 uitgereikt aan de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters van het voetbal, futsal en beach soccer.

  
  
    R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
18-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Videozone
Scheidsrechters haken af door toenemende agressie (Lothar Van Impe)

http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/voetbal/MV_130117_koppen_scheidsrechters_agressie

6 scheidsrechters in Belgische wedstrijden

http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/voetbal/MV_130104_Meer_Scheidsrechters_Belgie

Jeurissen: "Starten vanaf halve finales Beker van België"

http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/sporten/voetbal/1.1518111

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
17-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressie bij scheidsrechters


 donderdag 17/01/2013 in KOPPEN om 20u40 op één
Agressie bij scheidsrechtersTwee maanden geleden werd voetbalscheidsrechter Lothar Van Impe in elkaar geslagen. Afgelopen weekend maakte hij zijn comeback. ”Ik ga mijn droom niet opbergen voor één idioot.” Ook FIFA wil de agressie tegen scheidsrechters inperken. Ze stuurt daarvoor David Elleray op pad, een ‘lichaamstaalexpert’.


R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
16-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bleeckere op drie na beste scheidsrechter van de 21ste eeuw


Frank De Bleeckere is door de Internationale Federatie voor Voetbalgeschiedenis en -statistieken (IFFHS) uitgeroepen tot op drie na beste scheidsrechter van de 21ste eeuw. De Duitser Markus Merk is volgens IFFHS de beste ref in de periode 2001-2012. De Bleeckere, vorig jaar gestopt als scheidsrechter, eindigde samen met de Brit Howard Webb na de Uruguayaan Jorge Luis Larrionda (2e) en de Colombiaan Óscar Julián Ruiz (3e).
Uitslag:

1. Markus Merk (Dui) 135
2. Jorge Larrionda (Uru) 108 
3. Oscar Ruiz (Col) 104
4. Frank De Bleeckere (BEL) 98
    Howard Webb (Eng) 98
5.
Massimo Busacca 96

Frank De Bleeckere stopte in 2011 als scheidsrechter. Hij maakte zijn debuut in de Belgische eerste klasse in 1994 en bouwde nadien een mooie carrière uit met de Wereldkampioenschappen in 2006 en 2010 als hoogtepunt. Ook in de UEFA Champions League en de UEFA Cup leidde Frank De Bleeckere heel wat prestigieuze wedstrijden.

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foot&More
 

Prof. Werner Helsen van de Faculteit Bewegings-wetenschappen KULeuven schrijft voor Foot&More (zie link)

http://www.footandmore.be/blog/prof-werner-helsen-van-de-faculteit-bewegings-wetenschappen-kuleuven-schrijft-voor-footmore 

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strafbare feiten jegens scheidsrechters


Geregeld verschijnen berichten in de media van uitzinnige spelers, begeleiders of supporters die, al dan niet in groep, de scheidsrechter van een sportmanifestatie te lijf gaan omwille van gecontesteerde beslissingen. Een nieuw artikel 410ter Sw. beoogt door middel van een strafverzwaring de scheidsrechters beter te beschermen tegen zulk laakbaar gedrag. De auteur bespreekt de parlementaire voorbereiding van dit artikel, wie beschermd wordt en welke feiten geviseerd worden. Ten slotte formuleert hij enkele bedenkingen bij deze strafrechtelijke wetgevende ingreep.

(Klik op onderstaande link voor samenvatting artikel)

Bijlagen:
Nieuw artikel samenvatting bescherming scheidsrechters.pdf (340.5 KB)   


Categorie:Info scheidsrechters
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pierluigi Collina legt Belgen nut van zes scheidsrechters uitEx-topscheidsrechter Pierluigi Collina was dinsdag (15/1) in Brussel om de Belgische voetbalbond (KBVB) te bedanken voor het inzetten van zes scheidsrechters vanaf de halve finales in de Beker van België, play-off 1 en play-off 3. ‘De UEFA is echt opgetogen door deze beslissing', zei de baas van de scheidsrechterscommissie van de Europese voetbalbond.

‘Dit plan zal wel aanpassingen vergen van scheidsrechters die niet actief zijn in Europa', gaf de Italiaan toe. ‘Maar ik ben er van overtuigd dat ze zullen slagen, gezien de opleiding die ze krijgen.'

‘Zij vertrekken niet van nul zoals het bij de UEFA het geval was toen ze het systeem in de Europa League van het seizoen 2009-2010 introduceerden. Wij vertrokken echt vanaf nul, en het ging onmiddellijk over grote wedstrijden. Sindsdien werden er meer dan duizend wedstrijden gespeeld met zes scheidsrechters, met goede resultaten. De nipte buitenspelfases, incidenten in het strafschopgebied en ballen die al dan niet over de lijn gingen, werden beter beoordeeld.'' ‘Ook het gedrag van de spelers ging erop vooruit, zij weten dat ze extra in de gaten worden gehouden. De scheidsrechters moeten ook blijven inzien dat hun assistenten zich soms in een betere positie bevinden. Nog al te vaak geeft de assistent een overtreding aan, maar fluit de scheidsrechter niet. Dat mag niet meer gebeuren', besloot Collina.

Gumienny: "Systeem werkt"


Scheidsrechter Serge Gumienny was ook van de partij. "Ik kan enkel bevestigen wat Collina heeft gezegd: het systeem met zes scheidsrechters werkt. Ik heb al een twintigtal wedstrijden gefloten met extra assistenten, maar zelf stond ik nog nooit achter het doel. Tijdens de play-offs kan ik die rol echter vervullen."

"Zes paar ogen zien alles gewoon beter. Mijn collega's zullen zich alleszins snel moeten aanpassen, gezien het belang van de wedstrijden. Het zal ook belangrijk zijn om van tevoren duidelijk te maken wie welke rol op zich neemt", besloot Gumienny.

Ook Pro League-voorzitter Ronny Verhelst was opgetogen. "Als men mij vraagt wat mijn taak is, antwoord ik dat ik het spel en spektakel van onze competitie wil verbeteren. Net daarom steunde ik het voorstel van de KBVB om als een van de eersten in Europa zes scheidsrechters te gebruiken in de beker en de competitie. Daarnaast tonen we onze wil om de vooruitgang van de Europese voetbalbond te steunen."

Frank De Bleeckere

De Belgische oud-scheidsrechter Frank De Bleeckere, momenteel technisch adviseur van de scheidsrechters bij de FIFA, zegt dat er op het WK 2014 technologische hulpmiddelen zullen gebruikt worden. ‘In Brazilië zullen de scheidsrechters geholpen worden door doellijntechnologie', stipt De Bleeckere aan. ‘In tegenstelling tot in onze competitie en de Europa League en Champions League zullen er wel maar vier scheidsrechters op het veld staan. De FIFA en de UEFA hanteren op dat vlak andere regels.'

In de Belgische competitie zal in de nabije toekomst nog geen plaats zijn voor doellijntechnologie. Vanaf dit seizoen krijgen de wedstrijden in Play-off 1, Play-off 3 en de halve finales van de beker wel zes scheidsrechters

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Video
15-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ref Dierick in blokken
Dierick ruilde het fluitje even voor de blokken van Ben Crabbé.

Dierick ruilde het fluitje even voor de blokken van Ben Crabbé.

Christophe Dierick, scheidsrechter in eerste klasse, was gisteren één van de kandidaten in Blokken. De ref deed zijn uiterste best maar bleek op sommige cruciale vragen niet te kunnen antwoorden.De 34- jarige scheidsrechter verloor van Nathalie met 660-400 en dus zien we hem vandaag niet meer terug. Ref Dierick zien we morgen wel terug (woensdag 16/1 om 20u00) bij de wedstrijdleiding van Genk - Zulte Waregem in de cofidiscup.

http://www.sporza.be/cm/sporza/videozone/v_opvallend/voetbal_opvallend/MV_130115_OPV_Dierick_Blokken 

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portugees logische winnaar Scheidsrechter van het Jaar 2012


Pedro Proenca is uitgeroepen tot Scheidsrechter van het Jaar 2012. De 42-jarige Portugees verzamelde liefst 174 punten bij de verkiezing.De financieel directeur werd daarmee door de bond van Statistici (IFFHS) beloond voor zijn goede optredens afgelopen jaar. Zo floot hij de finale van het EK in Kiev tussen Spanje en Italië en was hij daarnaast nog in drie duels actief: Spanje - Ierland, Zweden - Frankrijk en Engeland - Italië. Ook was hij de leidsman tijdens de finale van de Champions League tussen FC Bayern München en Chelsea.

Dit seizoen is Proenca ook regelmatig arbiter van dienst. Hij floot drie duels in de Champions League, waaronder Ajax - Borussia Dortmund, en was één keer de man in het zwart in de Europa League. In het eindklassement van de verkiezing bleef hij Cüneyt Cakir (73 punten) en Howard Webb (72 punten) ruimschoots voor.

Eindstand:
1. Pedro Proença Oliveira Alves Garcia (Portugal) 174
2. Cüneyt Çakır (Turkije) 73
3. Howard Melton Webb (Engeland) 72
4. Viktor Kassai (Hongarije) 50
5. Wolfgang Stark (Duitsland) 40
6. Ravshan Irmatov (Oezbekistan) 35
7. Damir Skomina (Slovenië) 26
8. Wilmar Roldán (Colombia) 20
9. Felix Brych (Duitsland) 15
10. Stéphane Lannoy (Frankrijk) 13
11. Nicola Rizzoli (Italië) 13
12. Milorad Mažić (Servië) 11
13. Carlos Valesco Carballo (Spanje) 8
14. Mark Clattenburg (Engeland) 6
15. Carlos Vera (Ecuador) 5

R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Algemeen
14-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winterstage scheidsrechters
Tussen 4 en 6 januari hebben onze scheidsrechters een winterstage afgewerkt in Knokke, waar zowel fysiek als tactisch de tweede seizoenshelft werd voorbereid.

De winterstage bracht de eliterefs twee dagen samen in Knokke, waar na een periode van rust met de feestdagen de violen terug gelijk werden gestemd. De eerste seizoenshelft werd geëvalueerd en de refs werden intensief klaargestoomd voor de tweede seizoenshelft.

De scheidsrechters kregen enkele fysieke oefeningen van Prof. Dr. Werner Helsen, Physical Coach bij onder meer UEFA en FIFA, maar ook theoretische sessies. Als speciale gastspreker was David Elleray, lid van het UEFA Refereeing Comité, aanwezig. Tactisch werd onder meer gefocust op het AAR-systeem, de werkwijze met aanvullende assistent-scheidsrechters.

Naast de eliterefs kregen ook de jonge beloftevolle scheidsrechters van de ‘development’ groep een intensief programma voorgeschoteld met een fysiek en een theoretisch luik.

Bekijk een impressie van de winterstage in onderstaand filmpje.R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Video
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In elkaar geslagen jonge ref maakt comeback


Lothar Van Impe, de 16- jarige scheidsrechter die bijna 2 maanden geleden in elkaar werd geslagen door een jonge voetballer, heeft zaterdag zijn comeback gemaakt in Aspelare.
Even voor de wedstrijd sprak hij een woordje met de spelers van beide teams.
" Ik wil jullie zoveel mogelijk laten voetballen.Jullie krijgen van een hand, maar wie mijn arm probeert te nemen loopt tegen een kaart aan", zei hij kordaat.In de 90 minuten die volgde trok Lothar terecht 4 gele kaarten.De wedstrijd van de reserven tussen eerste provinciale Dikkelvenne en St-Gillis Waas verliep zonder problemen.Meteen na het incident waarbij de tiener een zware hersenschudding en een kwetsuur aan de heup opliep, liet hij al horen dat hij z'n droom niet zou opgeven en in de voetsporen wil treden van Belgisch ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere.
R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Uit de krant
11-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4de ref in BeNe - LIGA vrouwen


Met het duel tussen Den Haag en Anderlecht gaat op woensdag 23/1 het tweede luik van de BeNe- LIGA voor vrouwen van start mét enkele nieuwigheden.Alle wedstrijden zowel in poule A als in poule B, krijgen een vierde ref.Bovendien zullen de scheidsrechtersbladen online worden ingevuld.Het is de bedoeling dat dit elektronisch systeem ook bij de mannen in nationale afdelingen wordt ingevoerd.Zaterdag krijgen de scheidsrechters die actief zijn in derde en vierde klasse, scholing over het online invullen van wedstrijdbladen.

De stichting Women’s BeNe League plant voorafgaand aan de wedstrijd een bestuursvergadering met o.a. François De Keersmaecker (Bondsvoorzitter KBVB), Michael Van Praag (Bondsvoorzitter KNVB), Steven Martens (secretaris-generaal KBVB) en Bert Van Oostveen (Directeur betaald voetbal KNVB). Ook de Europese voetbalbond UEFA zal aanwezig zijn en organiseert een workshop met diverse Europese landen.

De openingswedstrijd wordt geleid door de Nederlandse topscheidsrechter Kevin Blom (foto). Kevin Blom leidde reeds diverse Champions League-wedstrijden en behoort tot de elitegroep van UEFA. Hij krijgt voor dit duel assistentie van Nicolet Bakker, Fijke Hoogendijk en Shona Shukrula


R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
10-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) Ramos vijf matchen geschorst voor beledigen van scheidsrechter
ramos vijf matchen geschorst voor beledigen van scheidsrechter

De Spaanse voetbalbond (RFEF) heeft Real Madrid-speler Sergio Ramos vijf wedstrijden geschorst voor het beledigen van een scheidsrechter. Dat maakte de RFEF donderdag bekend.

De centrale verdediger werd woensdag in de 73ste minuut uitgesloten in de terugwedstrijd van de achtste finale van de Spaanse voetbalbeker tegen Celta Vigo. Real Madrid won de wedstrijd met 4-0 en stoot door naar de volgende ronde. De heenwedstrijd had Madrid met 2-1 verloren.

Ramos, Spaans international, kreeg een speeldag schorsing voor zijn uitsluiting en nog eens vier wedstrijden voor het beledigen van de scheidsrechter.

De verdediger, die woensdagavond de scheidsrechter zijn excuses aanbood, mist zo de heen-en terugwedstrijd van de kwartfinales in de Spaanse Beker (tegen Valencia) en de drie volgende competitiewedstrijden tegen Osasuna, Valencia en Getafe.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
08-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier voetballers levenslang geschorst na klappen aan scheidsrechter
vier voetballers levenslang geschorst na klappen aan scheidsrechter

Fasarmo, de bond voor amateursportverenigingen in Moeskroen, heeft maandag beslist om vier spelers van Zénith levenslang te schorsen. In december vielen ze de scheidsrechter aan na hun duel tegen Petit Coin.

Het hele voorval werd gefilmd door een aandachtige toeschouwer, die zelf ook enkele klappen kreeg. De club mag in competitie blijven, omdat het om een actie van enkelingen ging, maar kreeg wel een voorwaardelijke schorsing tot aan het einde van het seizoen.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
07-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voortaan ook verkiezing 'Beste Scheidsrechter van de Wereld'De FIFA gaat volgend jaar ook een verkiezing voor 'Beste Scheidsrechter van de Wereld' organiseren.
Dat maakte de wereldvoetbalbond zojuist bekend in Zürich, waar het jaarlijkse gala van de FIFA plaatsvindt.
 
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter denkt aan stoppen na duw door 16-jarige

De jeugdwedstrijd tussen Schelle en Turk Sport (Antwerpen Linkeroever) is gisteren na 87 minuten stilgelegd nadat de scheidsrechter een duw had gekregen van een 16-jarige speler. De 44-jarige scheidsrechter Jean Van Heghe denkt aan stoppen.

“In november kreeg ik al een kopstoot tijdens een wedstrijd. Op die manier is het plezier er af. Ik laat me niet gebrekkig slaan voor 35 euro per match”, zegt hij. De scheidsrechter stuurde gisteravond al een gepeperd verslag naar de Belgische Voetbalbond.

Van Heghe voelde onmiddellijk dat het geen gemakkelijke wedstrijd zou worden om te leiden. “Zowel de trainer, de spelers als het publiek riepen van alles naar mij in het Arabisch. Ik verstond niet wat ze riepen, maar ik voelde de agressie gewoon”, klinkt het.

'Racist'

Turk Sport stond na 87 minuten met 0-1 voor. Maar toen sloeg een verdediger de bal met zijn hand uit het doel. “Hij had al geel gekregen. Strafschop en rode kaart dus”, zegt Van Heghe. “Maar dat was niet naar de zin van de spelers van Turk Sport, die me al verscheidende keren hadden uitgemaakt voor racist. Ik liet het passeren, om geen olie op het vuur te gooien. Maar plots kwam de speler die ik had uitgesloten, neus tegen neus staan. Hij vroeg me of ik hem ging slaan. Daarop gaf hij me een flinke duw op mijn borst. Met zijn twee handen vooruit. Daarop heb ik de wedstrijd stilgelegd”, zegt de scheidsrechter.

Maar nog was de agressie niet voorbij. “Ik heb bescherming geëist tot aan mijn auto. Ik was bang dat ze me zouden aanvallen”, zegt hij. “Voor mij is dit een leuke hobby. Maar als ik met de daver op het lijf moet gaan fluiten, dan hoeft het niet meer voor mij. Het is vreselijk met wat voor een mentaliteit sommige spelers, ouders en trainers op of rond het veld staan.” Bij Turk Sport was gisteravond niemand bereikbaar voor commentaar.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter overleden tijdens wedstrijd
Bij een vetereanenwedstrijd van de lokale ploeg Rio Boys Uikhoven uit Maasmechelen is zatermiddag thuisscheidsrechter Roger Aelbers  (62) op het veld overleden.De man stuikte 10 min. voor het einde van de wedstrijd in elkaar.Enkele spelers pasten de reanimatie-technieken toe in afwachting van het MUG -team en de ambulanciers. Zij zetten de reanimatietechnieken verder maar hulp kon niet meer baten.De scheidsrechter overleed ter plaatse.Roger was naast scheidsrechter en lid van de veteranenploeg ook fervent supporter van KRC Genk en werkte jaren bij de gemeente van Maasmechelen.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
05-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechters delen hotel met finalistes Miss België


KNOKKE-HEIST
- Het komende weekend logeert naast de Miss België-finalistes ook het kruim van de voetbalscheidsrechters in het Knokse hotel Pavillon du Zoute.

Met de nakende finale van Miss België 2011 in het vooruitzicht logeren de zestien finalistes deze week in het bekende Pavillon du Zoute. Maar ook de Centrale Scheidsrechterscommissie komt er bezinnen over de komende tweede helft van de Belgische voetbalcompetitie. Voetbal en schoon vrouwvolk: het is sinds mensenheugenis een populair huwelijk. Toch worden beide geslachten vakkundig van elkaar gescheiden. Elk kreeg alvast een verdieping toegewezen.

Bezinnen

‘De mooiste vrouwen en de mooiste mannen van het land zullen er inderdaad onder hetzelfde dak slapen', grapt Robert Jeurissen. Als voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie hamert hij er wel op dat toeval aan de basis ligt van de aanwezigheid van beide groepen. ‘Jaarlijks komen we rond deze tijd samen. We zijn nu al een aantal jaar te gast in Pavillon du Zoute. We komen vooral om terug te blikken op de voorbije eerste seizoenshelft van de voetbalcompetitie. We bezinnen er over de komende helft en we zijn er ook om de fysieke conditie weer op peil te brengen, na de feestdagen', aldus Jeurissen.

Manieren houden

Toch lijkt het Miss Belgiëcomité alvast een oogje in het zeil te houden. ‘Ik ben er redelijk gerust in', verklaart voorzitster Darline Devos van het comité. De meisjes weten heus wel hoe ze zich moeten gedragen. We zijn trouwens de hele week druk bezig met de voorbereiding van de grote finale.' Ook over het caliber van de Belgische arbiters is Devos zeker van haar stuk. ‘Die scheidsrechters zijn ook allemaal niet van de jongste. Ik veronderstel dat die hun manieren wel zullen houden. Al kunnen er natuurlijk wel altijd een paar tussen zitten met andere bedoelingen. Er slapen altijd twee mensen van de organisatie in het hotel. Zo zijn we zeker dat de meisjes hun nodige slaap krijgen. Dan kunnen we dubbel zo hard feesten, na de finale', aldus de voorzitster. Het schoonheidsslaapje van 's lands mooisten lijkt alvast verzekerd.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
04-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 scheidsrechters per match in de play-offsIn de play-offs van de Jupiler Pro League en in de Cofidis Cup zullen in 2013 voor het eerst wedstrijden geleid worden door 6 scheidsrechters.

Het project kadert in de verdere professionalisering van de Belgische arbitrage en moet betere beslissingen opleveren, meer bepaald deze met betrekking tot cruciale situaties in en rond het strafschopgebied en buitenspel. Ook zullen de wedstrijdfases waarbij de bal al dan niet de doellijn gepasseerd is beter kunnen ingeschat worden.

Sinds de start van het seizoen 2009-2010 werkt de UEFA met 6 scheidsrechters in de Europa League. De hoofdscheidsrechter krijgt sindsdien assistentie van twee aanvullende assistent-scheidsrechters, die plaatsnemen achter de doellijn.

In het seizoen 2010-2011 kreeg ook de Champions League navolging en Euro 2012 was afgelopen zomer het eerste internationaal tornooi waarbij het systeem met 6 scheidsrechters werd gebruikt.

COLLINA KOMT TOELICHTING GEVEN


Op 15 januari 2013 zal voormalig Italiaans topscheidsrechter Pierluigi Collina op de bondszetel samen met KBVB en Pro League toelichting geven over het systeem waarbij gewerkt wordt met een vijfde en zesde aanvullende assistent scheidsrechter.

Collina is UEFA's Chief Refereeing Officer en kwam in augustus 2012 aan het hoofd van de Scheidsrechterscel van de Europese voetbalbond. Hij leidde in 1999 de Champions League-finale tussen Bayern München en Manchester United en in 2002 de WK-finale tussen Brazilië en Duitsland. In 2004 nam Collina afscheid van het Europese toneel en een jaar later stopte hij definitief.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
02-01-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid van Fred Delcourt


SLEIDINGE
- Liedjes van Will Tura begeleidden gisteren ex-internationaal scheidsrechter en bondstopman Alfred ‘Fred' Delcourt, naar zijn laatste rustplaats in Sleidinge. De man overleed op 12 december op 83-jarige ­leeftijd.

De Sint-Georgius en Sint-Godelievekerk van Sleidinge was gisterenmorgen goed vol gelopen voor de uitvaartplechtigheid van Fred ­Delcourt.

Vooraan in de kerk, vlak achter de familie, hadden heel wat coryfeeën van de Koninklijke Belgische Voetbalbond een plaatsje gevonden. Bondsvoorzitter Francois De Keersmaecker, verzegeld van zijn voorgangers Jan Peeters en Michel Dhooge waren er enkelen van, net als Robert Jeurissen, huidig voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC).

Onder hen ook voormalig (internationaal) scheidsrechters zoals Marcel Van ­Langenhove, Luc Huyge, Alex Ponnet en Frank De Bleeckere. Tevens waren heel wat provinciaal verantwoordelijken van de voetbalbond aanwezig.

Allen namen ze afscheid van een man die heel wat betekend heeft voor het Belgische scheidsrechterskorps.

Geboren en getogen in Watervliet

Delcourt schopte het als jongen van den buiten, geboren en getogen in het landelijke Watervliet, tot internationaal topscheidsrechter. ‘Voetbal en arbitrage waren een passie', vertelde de priester in zijn toespraak. ‘Fred heeft er mooie en grootse momenten in beleefd. Zijn aanwezigheid op het wereldkampioenschap moet er ongetwijfeld één van geweest zijn.'

Ook kleindochter Sylvie refereerde in haar afscheidswoord aan de mooie dagen op en rond het voetbalveld. ‘Opa, ik herinner me de ogenblikken dat we samen mijn huiswerk maakten. Je was nooit zomaar tevreden. Het werk moest af zijn. Zo was je ook op het voetbalveld. Ik weet nog dat we samen voor het eerst samen naar het Heizelstadion trokken en dat ik naast je naar het voetbal zat te kijken. Ik zie de glinsters nog in je ogen toen ik je kwam vertellen dat er een achterkleinkind op komst was. Je was een man met een grote wilskracht. Slaap nu maar zacht opa.'

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen


Foto

Foto

Foto

Klik op het ROM logo om naar het digitaal platform (forum) te gaan en u vraag te stellen aan de scheidsrechter van u keuze


Serge Gumienny, peter van het
R.O.M - project


Categorieën
 • Aanduidingen (28)
 • Aanwezig (18)
 • Algemeen (119)
 • Belgische refs (127)
 • Buitenland (51)
 • Info scheidsrechters (26)
 • Nieuws (174)
 • Uit de krant (31)
 • Video (44) • Interessante links
 • Fluitje van een cent.
 • UEFA
 • Voetballinks
 • KNVB
 • Sportleven
 • Refereeingworld Laws of the game
 • Footballrefereeing
 • Dutchreferee
 • FIFA
 • COVS

 • Voetbalkrant
 • Jeugdscheidsrechter.nl
 • Voetbalmarkt
 • KBVB
 • Afgelastingen
 • E-kickoff

 • Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 01-2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Vriendenkringen
 • KBSV (BOOM)
 • KSOLEO (LIER)
 • WASO (WAASLAND)
 • KSOVA (ANTWERPEN)
 • KKSVWO (WESTERLO)
 • KMSV (MECHELEN)
 • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
 • KMSV( MAASLAND)
 • VRIENDENRING TIELT
 • VLAAMSE ARDENNEN

 • HET NOORDEN
 • KVSGG (GENT)
 • KSVG (MOL)
 • GEWEST BREE
 • KKSVHO (HERENTALS)
 • KVSMO (MENEN)
 • KSVN (NOORDERGAUW)
 • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
 • BREMFLUITERS (GENK)
 • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

 • KVSK (KORTRIJK)
 • KVSGO (GISTEL)
 • SVDVW (WESTKUST)
 • KBVS (BRUGGE)
 • GEWEST BERINGEN
 • KZLSV (TONGEREN)
 • NWB (BRABANT)
 • KVSD Demerstreek
 • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
 • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

 • VKTS (TIENEN)
 • KLSV (LEUVEN)
 • KVSOO (OOSTENDE)
 • SVK (PAJOTTENLAND)
 • WETTHRA

 • Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
  (klik op onderstaand logo)

  Foto


  Wim Smet/Peter Vervecken,
  training bij K.S.O.V.A

  Videocorner
  ----------------

  Kritiek op scheidsrechters
  gaat veel te ver!

  Tim Pots en sportpsycholoog
  Jef Brouwers
  22/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1160345


  Ref Gumienny"
  minder en minder
  mensen willen
  ref worden"
  27/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1163968


  De Bleeckere:
  "besefte het in
  de kleedkamer"
  18/12/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1179376

  Scheidsrechter
  Luc Wouters.
  30/10/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1144585   
   
           Francis Rion

  Geboren in Dahlem op 10 juni 1933 en voormalig Belgisch voetbalscheidsrechter.
  Hij was internationaal scheidsrechter tot 1981

  Alexis Ponnet

  Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

  "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

  Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

  Knock-out
  Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

  "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

  "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

  Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

  Achttiende
  Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

  "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

  Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

  Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
  te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
  waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

  "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
  commissie van de Pro League, en
  wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

  (Sinds 11/5/2010 is
  Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
  wegens onvrede met de gang van zaken)  Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
  geel.
  Sinds 2010 ook rood en oranje.
  Sponser is ING
  ING België

  http://youtu.be/
  FUogmJb3ndc


  http://youtu.be/
  OI94P8rVQWo

  De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
  In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
   het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
  KNVB in samenwerking met Perry Sport.
  In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
  Adidas

  Basisuitrusting
  1 scheidsrechterstrui

  2scheidsrechtersbroek    
  3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
  5 een munt voor de toss
  6 horloge (cronometer)
  7 schrijfgerief
  8 rode en gele kaart
  9 scheidsrechterskaartjes
  10 scheidsrechtersfluitje
  11 sporttas

  Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
  scheidsrechtersfluitje.

  -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
   het spel stil wil leggen

  -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

  -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

    

  De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
  Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

             
  Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

  Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

  Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

  Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
  Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

   Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

  ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

  Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

  Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
  Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

  Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

  Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

  Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987
  Frans Van Den Wijngaerd (
  Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
  ongetwijfeld de opvallendste was.

  Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


    

  John Langenus
   
  (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

  John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
  lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
  Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
  werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
  secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

  Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

  In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

  Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

  John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter  Professor Werner
  Helsen
  begeleidt
  topscheidsrechters

  Professor Helsen is zelf
  een niet onaardig
   voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
   door onder anderen
  Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
  de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
  een iets lager nivo te
  gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
  omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
  Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
  uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

  Hartslagmeter
  Veto: Wat moeten we precies verstaan
  onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

  Werner Helsen:
  Misschien eerst
  eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
  «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
  mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
  «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
  Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
  Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
  voor het WK?

  Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

  Diagonalen

  Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
  Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
  «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
  Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
  Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
  Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
  Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
  en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
  dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

  Talenkennis

  Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
  Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
  «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»
  Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
  van de club mogen gaan
  winkelen. Wat is er volgens
  u waar van die
  indianenverhalen?

  Helsen: «Ik kan alleen maar
  zeggen dat de Fifa en de Uefa
  al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
  Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»  Veto
  : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
  Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

  "Topsport is hard en
  dat geldt ook voor scheidsrechters"


  Hoeveel verdient een scheidsrechter?
  Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

  Opleiding van 15 dagen

  De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

  De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

  "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

  Een goed betaalde hobby, geen beroep
  Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

  "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

  8.000 euro per jaar

  De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

  De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

  "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

  Bruto premies voor scheidsrechters

  Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
  -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
  -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
  -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

  Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
  de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
  -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
  -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

  Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
  optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
  de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

  "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

  3.000 euro voor Franse scheids-rechter

  Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.  Paul Allaerts
  9/7/1964 (Mol)
  ul
   
  Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.  Claude Bourdouxhe 27/6/1967

  Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
  Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


  Peter Vervecken 9/12/1967
  Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
  Gestopt als scheidsrechter mei 2014


  Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

  Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
  Stopte als scheidsrechter in juni 2013.  Sam Loeman
  20/2/1980

  Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
  Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
  Stopt als scheidsrechter mei 2014


  Stéphane Breda 
  6/9/1969

  De 40-jarige scheidsrechter maakte promotie op zijn werk en vindt de combinatie met het scheidsrechterschap te zwaar.

  De scheidsrechter werkt voor een socialistische vakbond waar hij werd gepromoveerd tot secretaris van de metaalindustrie in de regio Verviers. Breda vond de job naar eigen zeggen te tijdsrovend om nog te combineren met het scheidsrechterschap.

  Breda kan terugblikken op 10 jaar in nationale.Hij maakte deel uit van de 18 Belgische scheidsrechters in Categorie A en was aangesloten bij U.E. Dolhain.
  Breda is gestopt in mei 2010  Alphonse Constantin 17/5/1949

  Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
  Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

  Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.
  Guy Goethals 26/12/1952

  Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
  RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

  Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

  Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.


  Franky Van der Elst scheldt op scheidsrechter Laurent Colemonts tijdens de wedstrijd Sint-Truiden - Beerschot


  Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...


  Actie Racisme  


  laatste toegevoegde foto

  Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!