Image and video hosting by TinyPic

Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal.Ik ben zelf afgevaardigde van een jeugdploeg en wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters
Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.

Image and video hosting by TinyPic

30-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wederzijds respect verhogen


Om het wederzijds respect te verhogen zullen de spelers van de eerste elftallen heren en dames vanaf januari 2013 voor de aanvang van de wedstrijd elkaar, de scheidsrechter en de assistenten de hand schudden.
Bij jeugdelftallen zal dit gebeuren tussen de scheidsrechter en de afgevaardigden en oefenmeesters van beide ploegen.

( E-kickoff)
R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Algemeen
28-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ex-scheidsrechter Geert Meesschaert

 Geert Meesschaert: ‘Volgend jaar neem ik zeker opnieuw weer deel in Oostende.'       

OOSTENDE
- Het 12-12-12-project van de Oostendse ex-scheidsrechter Geert Meesschaert was afgelopen jaar een hoogtepunt. Meesschaert (51) liep maar liefst twaalf marathons voor een goed doel.

Geert Meesschaert begon aan zijn lange reeks in Antwerpen en eindigde in Lissabon. Ook als scheidsrechter in eerste klasse (periode 1997 - 2006) was Meesschaert al een karakterman. Hij haalde destijds het nieuws omdat hij zich weigerde neer te leggen bij zijn pensioen als ref.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het belang van lichaamstaal voor scheidsrechters

David Elleray

Begin 2013 wordt voor de vierde keer de scheidsrechtersstage van de Belgische A-referees in Knokke-Heist georganiseerd. Op 4, 5 en 6 januari zullen zo’n 50 topscheidsrechters present zijn in het Pavillon Het Zoute in de Oosthoek. Ook Frank De Bleeckere zal tijdens de stage weer z’n steentje bijdragen. Op het programma diverse trainingen op de sportvelden in de badstad en een bosloop. Belangrijk onderdeel van de stage worden de workshops van David Elleray. Hij is de voorzitter van het scheidsrechterscomité van de Britse Football Association. Hij zal het hebben over het belang van “concentratie, het ‘bewust zijn’ en geloofwaardigheid” voor een scheidsrechter ten einde beter te presteren en respect te krijgen. Nieuw daarbij is het gebruik van “lichaamstaal” door scheidsrechters om met spelers te communiceren alvorens men tot verbale waarschuwing of gele en rode kaarten z’n toevlucht moet nemen. Lichaamstaal wordt volgens de BBC trouwens steeds belangrijker omdat heel wat internationale spelers de taal van de scheidsrechter niet begrijpen.
 
R.E.S.P.E.C.TCategorie:Nieuws
27-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bleeckere en Van Langenhove: scheidsrechters op rust


Een jaar geleden hing Frank De Bleeckere zijn fluit aan de haak (17/12/2011), binnenkort gaat hij aan de slag bij Uefa. Samen met die andere topscheidsrechter, Marcel Van Langenhove, zat hij in de sofa bij Café Corsari
(zie onderstaande link voor het videofragment)

http://www.een.be/programmas/cafe-corsari/de-bleeckere-en-van-langenhove-scheidsrechters-op-rust

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank De Bleeckere in Ternatse Sportshow-18 januari 2013-

Frank De Bleeckere, ex-internationale scheidsrechter, komt als centrale gast naar de Ternatse sportshow. Het gemeentebestuur en de sportraad Ternat organiseren deze sportshow om 20u. “Onze sportshow is een cocktail interessante gasten, special acts en kwaliteitsvolle muziek uit eigen regio”, zegt sportfunctionaris Kris Bruylandt. “Ternatenaren die een verdienstelijke sportprestatie in 2012 leverden mogen zich nog steeds aanmelden. Voor hen voorzien we een speciaal plaatsje in onze show”, aldus Bruylandt

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
25-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nood aan respect in het voetbal
De afgelopen maanden kregen voetbalscheidsrechters het hard te verduren. Een 16-jarige scheidsrechter werd zwaar toegetakeld en afgevoerd naar het ziekenhuis. Vaak zijn vooral jonge scheidsrechters het doelwit van geweld.

David en Stefan zijn twee jonge scheidsrechters uit Antwerpen. David is gestopt omwille van incidenten. Voor Stefan blijft het een passie. “Ik ben scheidsrechter geworden om na mijn voetbalcarrière betrokken te blijven bij het voetbal. Bovendien verdien je er als student nog een centje mee bij”, zegt David.
“Ik ben van kleins af aan gepassioneerd door voetbal”, zegt Stefan. “In 2008 ben ik scheidsrechter geworden via de ‘Word scheidsrechter’-campagne van de KBVB.” Toch verlopen wedstrijden niet elk weekend van een leien dakje. “Voor trainers, afgevaardigden en supporters ben je de boeman. Vooral bij een nederlaag”, zegt David. Bij Stefan ligt dat iets anders: “Het geeft voldoening als je weet dat je een goede wedstrijd hebt gefloten.”

Kritiek

Scheidsrechters krijgen veel kritiek te verwerken. Zowat elke beslissing wordt in twijfel getrokken. “Na een tijd kan je dat relativeren en hoor je niet meer wat er precies wordt gezegd”, vertelt Stefan. David deelt die mening: “Op de duur kan je die kritiek plaatsen. Je mag het vooral niet persoonlijk nemen.” Maar die kritiek is wel de reden waarom vele jonge scheidsrechters na enkele maanden afhaken.

Geweld

Het toenemende geweld zal niet voor een positieve ommekeer zorgen. “Tot hiertoe ben ik gespaard gebleven van fysiek geweld”, zegt Stefan. David is er echter al wel mee in aanraking gekomen. “De kleedkamers werden ooit omsingeld door dreigende supporters met stuk geslagen bierglazen. Ze hadden het gemunt op een collega. We hebben de terreinen onder politiebegeleiding verlaten. Hoewel ik niets met het incident te maken had, was dat voor mij de doorslaggevende factor om ermee te stoppen”, vertelt David.
Toch zouden zowel David als Stefan jongeren aanraden om scheidsrechter te worden. “Het is een hobby waarin je leiding kunt geven. Het brengt je veel mensenkennis bij en je werkt mee aan de mooiste sport ter wereld,” zegt Stefan.

Maatschappelijk probleem

De agressie is niet enkel toegenomen in het voetbal, ook op maatschappelijk vlak vormt het een probleem. “Mensen worden mondiger en aanvaarden steeds minder gezag”, vindt Stefan. “Sla de krant open en je leest dagelijks over zinloos geweld op onschuldige burgers. Bovendien wordt gezag in het algemeen minder aanvaard. Dan zijn jonge scheidsrechters een gemakkelijk doelwit!”, zegt Lucien H., voorzitter van de Kempische Scheidsrechtervereniging.

Actie

Volgens Lucien moeten clubs, trainers en afgevaardigden dringend actie ondernemen. “Zij moeten hun supporters wijzen op het belang van respect en waardering voor de scheidsrechter. Een scheidsrechter kan zich vergissen, maar zeker niet zo dikwijls als spelers slechte passes geven of doelkansen missen!”
“Ook ouders en grootouders moeten zich dringend bezinnen over de manier waarop zij hun kinderen en kleinkinderen aanmoedigen. Het is hoogtijd dat ze zelf respect leren hebben voor scheidsrechter én tegenstanders. Zij hebben de verdomde plicht om hun kinderen een positieve opvoeding en de juiste waarden mee te geven. Het voetbal, de sport in het algemeen, en op termijn de hele gemeenschap, zullen er wel bij varen”, besluit Lucien.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
23-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UEFA scheidsrechters categorie 2013

UEFA scheidsrechters categorie 2013
* in rang verhoogd (1 categorie omhoog)
** in rang verlaagd (1 categorie omlaag)
*** in rang verlaagd (van ELITE naar FIRST)
Vetgedrukt = nieuwe FIFA scheidsrechter (2013)

Mannen
Elite Group:

Martin Atkinson (ENG), Olegário Benquerenca (POR), Felix Brych (GER), Cüneyt Cakir (TUR), Mark Clattenburg (ENG), William Collum (SCO), Jonas Eriksson (SWE), Viktor Kassai (HUN), Pavel Královec (CZE)*, Björn Kuipers (NED), Stéphane Lannoy (FRA), Svein Oddvar Moen (NOR), Pedro Proenca (POR), Nicola Rizzoli (ITA), Gianluca Rocchi (ITA), Damir Skomina (SVN), Wolfgang Stark (GER), Paolo Tagliavento (ITA), Craig Thomson (SCO), Alberto Undiano (ESP), Carlos Velasco Carballo (ESP), Howard Webb (ENG)

Elite Development Group:

Firat Aydinus (TUR), Deniz Aytekin (GER)*, Ivan Bebek (CRO)*, David Fernández Borbalán (ESP), Antony Gautier (FRA)*, Manuel Gräfe (GER), Tom Harald Hagen (NOR), Ovidiu Alin Hategan (ROU)*, Milorad Mazic (SRB), Bas Nijhuis (NED), Daniele Orsato (ITA), Peter Rasmussen (DEN), Aleksandar Stavrev (MKD), Marijo Strahonja (CRO), István Vad (HUN)

First Group:

Pavel Balaj (ROU), Luca Banti (ITA), Vladislav Bezborodov (RUS), Kevin Blom (NED), Serhiy Boiko (UKR)*, Marcin Borski (POL)**, Tony Chapron (FRA)**, Carlos Clos Gómez (ESP), Mark Courtney (NIR), Antonio Damato (ITA), Mike Dean (ENG), Simon Evans (WAL), Fredy Fautrel (FRA), Pawel Gil (POL), Hüseyin Göcek (TUR), Duarte Gomes (POR), Serge Gumienny (BEL), Martin Hansson (SWE), Kristinn Jakobsson (ISL), Stefan Johannesson (SWE), Matej Jug (SVN), Hannes Kaasik (EST), Anastassios Kakos (GRE), Sergei Karasev (RUS), Alan Kelly (IRL), Michael Koukoulakis (GRE), Libor Kovarik (CZE), Ivan Kruzliak (SVK)*, Aleksei Kulbakov (BLR), Liran Liany (ISR)*, Robert Madden (SCO), Danny Makkelie (NED)*, Szymon Marciniak (POL)*, Andre Marriner (ENG), Antonio Mateu Lahoz (ESP), Gediminas Mazeika (LTU), Florian Meyer (GER)***, Aleksei Nikolaev (RUS), Michael Oliver (ENG)*, Robert Schörgenhofer (AUT), Manuel De Sousa (POR), Daniel Stalhammar (SWE), Stephan Studer (SUI), Fernando Teixeira Vitienes (ESP), Stanislav Todorov (BUL), Leontios Trattou (CYP), Alexandru Tudor (ROU), Clément Turpin (FRA)*, Pol van Boekel (NED), Alon Yefet (ISR), Bülent Yildirim (TUR), Felix Zwayer (GER)*

Second Group:

Emir Aleckovic (BIH), Sandor Andó-Szabó (HUN), Ievgenii Aranovski (UKR), Tony Asumaa (FIN)**, Ionut Marius Avram (ROU), Alain Bieri (SUI)*, Tamás Bognar (HUN), Marco Borg (MLT), Ruddy Buquet (FRA), Kevin Clancy (SCO)*, Andrea de Marco (ITA), Carlos Del Cerro Grande (ESP), Sébastien Delferiere (BEL), Oleksandr Derdo (UKR)*, Christian Dingert (GER), Neil Doyle (IRL), Oliver Drachta (AUT), Laurent Duhamel (FRA)**, Nerijus Dunauskas (LTU), René Eisner (AUT), Said Ennjimi (FRA)**, Aleksei Eskov (RUS), Javier Estrada Fernández (ESP), Mihaly Fabian (HUN), Marco Fritz (GER), Mattias Gestranius (FIN), Vlado Glodjovic (SRB), Serdar Gözübüyük (NED)*, Eli Hacmon (ISR), Kenn Hansen (DEN), Arnold Hunter (NIR)*, Ken Henry Johnsen (NOR), Jakob Kehlet (DEN), Aleksandar Kostadinov (BUL), István Kovacs (ROU), Artyom Kuchin (KAZ), Maksim Layushkin (RUS)**, Harald Lechner (AUT), Michael Lerjeus (SWE), Richard Liesveld (NED), Robert Malek (POL)**, Menashe Masiah (ISR)**, Paolo Mazzoleni (ITA), Steven McLean (SCO), Dimitar Meckarovski (MKD), Vitaly Meshkov (RUS)*, Antti Munukka (FIN), Euan Norris (SCO)**, Halis Özkahya (TUR), Marios Panayi (CYP), Lee Probert (ENG)**, Pavle Radovanovic (MNE), Nicolas Rainville (FRA), Artur Ribeiro Soares Dias (POR), Anar Salmanov (AZE), Eitan Shmuelevitz (ISR)*, Anastassios Sidiripoulos (GRE), Hubert Siejewicz (POL), Ilias Spathas (GRE), Ivaylo Stoyanov (BUL)*, Martin Strömbergsson (SWE), Padraigh Sutton (IRL)*, Anthony Taylor (ENG), Kristo Tohver (EST), Stavros Tritsonis (GRE)*, Richard Trutz (SVK), Jan Valasek (SVK), Paolo Valeri (ITA), Ognjen Valjic (BIH)*, Slavko Vincic (SVN), Ante Vucemilovic-simunovic jr (CRO), Tobias Welz (GER), Carlos Xistra (POR), Nikolay Yordanov (BUL), Miroslav Zelinka (CZE)

Third Group:

Anatoliy Abdula (UKR), Aliyar Aghayev (AZE), Alexandr Aliyev (KAZ), Sascha Amhof (SUI), Ioannis Anastasiou (CYP), Dennis Antamo (FIN), Aleksandrs Anufrijevs (LVA), Petr Ardeleanu (CZE), Thorvaldur Arnason (ISL), Andranik Arsenyan (ARM), Kevin Azzopardi (MLT), Suren Baliyan (ARM), Damir Batinic (CRO), John Beaton (SCO), Mauro Bergonzi (ITA)**, Sven Bindels (LUX), Alexandre Boucaut (BEL), Johnny Casanova (SMR), Lars Christoffersen (DEN)**, Sebastian Coltescu (ROU), Raymond Crangle (NIR), Nikola Dabanovic (MNE), Sergiu Derenov (MDA), Vasilis Dimitriou (CYP), Vadims Direktorenko (LVA), Svein-Erik Edvartsen (NOR), Jérome Efong Nzolo (BEL)**, Andreas Ekberg (SWE), Hugo Ferreira Miguel (POR), Aleksander Gauzer (KAZ), Athanassios Giachos (GRE), Orel Grinfeld (ISR), Gerhard Grobelnik (AUT), Danilo Grujic (SRB), Leonardo Guidi (SMR), Tornike Gvantseladze (GEO), Dag Vidar Hafsas (NOR), Markus Hameter (AUT), Nikolaj Hänni (SUI), Tore Hansen (NOR), Alexander Harkam (AUT), Rahim Hasanov (AZE), Thoroddur Hjaltalin (ISL), Adrien Jacottet (SUI), Dejan Jakimovski (MKD), Jari Järvinen (FIN), Lorenc Jemini (ALB)**, Michael Johansen (DEN), Gunnar Jónsson (ISL), Enea Jorgji (ALB), Bosko Jovanetic (SRB)**, Georgi Kabakov (BUL), Mete Kalkavan (TUR), Jovan Kaludjerovic (MNE), Vladimir Kazmenko (RUS), Thorsten Kinhöfer (GER)**, Stephan Klossner (SUI), Laurent Kopriwa (LUX), Yaroslav Kozyk (UKR), Peter Kralovic (SVK), Sergei Lapochkin (RUS), Jonathan Lardot (BEL), Bryn David Markham-Jones (WAL), Radek Matejek (CZE), Yuriy Mozharovskyy (UKR), César Muniz Fernández (ESP)**, Dumitru Muntean (MDA), Ádám Németh (HUN), Christos Nicolaides (CYP), Andreas Pappas (GRE), Bardhyl Pashaj (ALB), Radu Marian Petrescu (ROU), Elmir Pilav (BIH), Clayton Pisani (MLT), Nikola Popov (BUL), Radek Prihoda (CZE)**, Igor Pristovnik (CRO), Pawel Raczkowski (POL), Petur Reinert (FAR), Chris Reisch (LUX), Robert Rogers (IRL), Eiko Saar (EST), Alan Sant (MLT), Joao Santos Capela (POR), Marco Santos Ferreira (POR), Igor Satchi (MDA), Dzianis Shcharbakou (BLR), Lasha Silagava (GEO), Baris Simsek (TUR), Sergejus Slyva (LTU), Wim Smet (BEL), Mervyn Smyth (NIR), Daniel Stefanski (POL), Andris Treimanis (LVA), Siarhei Tsynkevich (BLR), Michael Tykgaard (DEN), George Vadachkoria (GEO), Mikhail Vilkov (RUS), Ignasi Villamayor (AND), Anatoliy Vishnichenko (UKR), Vladimir Vnuk (SVK), Domagoj Vuckov (CRO), Milenko Vukadinovic (SRB), Mark Whitby (WAL)**, Luc Wouters (BEL), Mitja Zganec (SVN), Anatolii Zhabchenko (UKR)

Vrouwen
Elite Group:

Jana Adamkova (CZE), Teodora Albon (ROU), Christine Baitinger (GER), Cristina Dorcioman (ROU), Gyöngyi Gaál (HUN), Kirsi Heikkinen (FIN), Alexandra Ihringova (ENG), Katalin Kulcsar (HUN), Efthalia Mitsi (GRE), Kateryna Monzul (UKR), Jenny Palmqvist (SWE), Christina Pedersen (NOR), Silvia Tea Spinelli (ITA), Esther Staubli (SUI), Bibiana Steinhaus (GER), Carina Vitulano (ITA)

Elite Development Group:

Esther Azzopardi (MLT), Riem Hussein (GER), Pernilla Larsson (SWE), Morag Pirie (SCO), Anastasia Pustovoitova (RUS)

First Group:

Linn Andersson (SWE), Sandra Braz Bastos (POR), Petra Chuda (SVK), Rhona Daly (IRL), Amy Fearn (ENG), Stéphanie Frappart (FRA), Dilan Gökcek (TUR), Knarik Grigoryan (ARM), Tanja Hausott (former Schett, AUT), Sofia Karagiorgi (CYP), Elia Maria Martínez Martínez (ESP), Yuliya Medvedeva (KAZ), Monika Mularczyk (POL), Paloma Quintero Siles (ESP), Karolina Radzik-Johan (POL), Severine Zinck (FRA)

Second Group:

Lilach Asulin (ISR), Sabine Bonnin (FRA), Marija Damjanovic (CRO), Sjoukje De Jong (NED), Simona Ghisletta (SUI), Florence Guillemin (FRA), Mihaela Gurdon Basimanovic (CRO), Zuzana Kovacova (SVK), Eleni Lampadariou (GRE), Lina Lehtovaara (FIN), Marina Mamaeva (RUS), Leen Martens (BEL), Betina Norman (DEN), Sara Persson (SWE), Aneliya Sinabova (BUL), Sharon Sluyts (BEL), Marte Sørø (NOR), Hilal Tosun Ayer (TUR), Eszter Urban (HUN), Olga Zadinova (CZE)

Third Group:

Barbara Bollenberger (AUT), Konstantina Boumpouri (GRE), Paula Brady (IRL), Vesna Budimir (CRO), Cristina Bujor (ROU), Svetlana Ceban (MDA), Virginie Derouaux (BEL), Tania Fernandes Morais (LUX), Marta Frías Acedo (ESP), Sarah Garratt (ENG), Irina Gavrilova (KAZ), Beatriz Gil Gozalo (ESP), Désirée Grundbacher (SUI), Sabayel Gurbanova (AZE), Kristina Husballe (DEN), Vjolca Izeiri (MKD), Ana Jovanovic (SRB), Evgenia Kaskantiri (GRE), Dilek Kocbay (TUR), Marija Kurtes (GER), Gordana Kuzmanovic (SRB), Monica Larsen (NOR), Biljana Lukic (SRB), Dimitrina Milkova (BUL), Elvira Nurmustafina (KAZ), Hannelore Onsea (BEL), Melis Ozcigdem (TUR), Vivian Peeters (NED), Ruzanna Petrosyan (ARM), Iryna Petrova (UKR), Graziella Pirriatore (ITA), Agnieszka Plaskocinska (POL), Ivana Projkovska (MKD), Silvia Andreia Rosa Domingos (POR), Nelli Stepanyan (ARM), Zuzana Strpkova (SVK), Tanja Subotic (SVN), Marianne Svendsen (DEN), Irina Tereshchenko (RUS), Irina Turovskaya (BLR), Ivana Vlaic (BIH), Justyna Zajac (POL), Donka Zheleca-Terzieva (BUL), Kateryna Tora (UKR)
R.E.S.P.E.C.TCategorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanwezig op Cercle Brugge - Waasland Beveren (uitslag 2-2)
22/12/2012 (20u00)
Scheidsrechter : Serge Gumienny
Ass : Yves De Neve en Mark Simons
4de off : Christof Dierick

   
  
 

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Aanwezig
21-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Actie ING ‘I Like Referees’ verlengd
Als gevolg van de afgelasting van diverse wedstrijden de voorbije weekends en de incidenten die de voorbije weken hebben plaatsgevonden, hebben de KBVB en ING in gezamenlijk overleg beslist om deze actie als steun aan de scheidsrechters te verlengen.

Op onze website zal u spoedig opnieuw interviews met scheidsrechters op verschillende niveaus kunnen aantreffen.

Deze campagne werd gelanceerd op 1 november 2012 op de KBVB in aanwezigheid van de Engelse topreferee Howard Webb (nummer 1 in de wereld) die er met talrijke jonge kandidaat scheidsrechters zijn ervaringen deelde.(bron KBVB)


R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
20-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Allaerts Technisch Directeur Arbitrage bij de KBVB


De KBVB is bijzonder trots de komst aan te kondigen van gewezen topscheidsrechter Paul Allaerts als Technisch Directeur Arbitrage van de Belgische Voetbalbond.

Paul Allaerts zal vanaf januari 2013 het topmanagement van de KBVB versterken en wordt samen met zijn team verantwoordelijk voor de verdere professionalisering en ondersteuning van arbitrage in België.

De problematiek van de scheidsrechters, zowel in het amateur-als in het profvoetbal, kwam recent heel nadrukkelijk in de media.

In het amateurvoetbal staan de scheidsrechters onder zware druk. Terwijl we enorme inspanningen doen om de instroom van nieuwe dynamische scheidsrechters te creëren, blijft ook de drop out van nieuwe scheidsrechters groot. We willen scheidsrechters nog beter ondersteunen en weerbaarder maken om op een eigentijdse manier een antwoord te bieden aan de evoluties van onze sport en onze maatschappij.

In het professioneel voetbal willen we door talentdetectie, doorgedreven opleidingstrajecten en coaching de scheidsrechters verder ontwikkelen als tactisch, technisch, fysiek en mentaal sterke topatleten. Zo kunnen we op nationaal vlak topkwaliteit bieden en tegelijkertijd de allerbesten ondersteunen om op internationaal niveau een rol te spelen.

Om een optimale integratie van beleid en selectie te verzekeren zal Paul Allaerts ook toetreden tot het bureau van de Centrale Scheidsrechters Commissie onder de leiding van Robert Jeurissen.Hij zal er een adviserende rol opnemen. De CSC blijft uiteraard het onafhankelijke evaluatie- en selectieorgaan voor de aanduidingen van scheidsrechters op nationaal vlak.

Paul Allaerts (Technisch Directeur Arbitrage): Het is als een droom die uitkomt nu ik mijn werk en passie in één job kan combineren. Ik ga alvast eerst mijn tijd nemen om te observeren, het werk van Kris Bellon in het referee department verder ontwikkelen binnen de beleidsvisie van de bond (basis en top, groeien en winnen), luisteren bij de clubs, scheidsrechters aan de top en aan de basis. Mijn bevindingen zal ik altijd afstemmen met de CSC, pas nadien zal ik keuzes maken en uitvoeren.

Steven Martens (secretaris-generaal KBVB): Ik ben blij dat we een nieuwe stap zetten in de professionalisering van onze organisatie en dat voor de ontwikkeling van één van onze belangrijkste doelgroepen, de scheidsrechters. Zij zijn eigenlijk 'de voetbalbond op het veld' en we willen hen optimaal ondersteunen. Met Paul halen we iemand in huis die twee erg belangrijke kwaliteiten verenigt. Enerzijds is hij natuurlijk een enorme ervaringsdeskundige, zowel als internationaal topscheidsrechter en als talent coach bij UEFA. Anderzijds brengt hij zijn management skills en ervaring in een groot bedrijf mee. De combinatie van de twee maakt van hem een enorme aanwinst voor ons team.


R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer vrouwelijke scheidsrechters nodig (Bene League)

Een mooi voorbeeld is Shona Shukrula. De pas 21-jarige vrouwelijke scheidsrechter fluit inmiddels al vijf jaar, ook bij de mannen, en gaat nu door het land om voorlichting te geven aan jonge meiden. Elke week leidt ze een bijeenkomst voor meiden die al wel voetballen, maar nog niet fluiten. Ze hoopt dat meer meiden en vrouwen het leuk gaan vinden om als scheidsrechter een wedstrijd te gaan leiden. "Ik merk wel dat er meisjes zijn die het spannend vinden, vooral de eerste keer, maar juist vrouwelijke scheidsrechters hebben het naar mijn idee makkelijker op het veld. Ik krijg veel positieve reacties en ik ben in de vijf jaar dat ik dit doe, slechts één keer onbeschoft toegesproken. Vrouwen dwingen respect af en bewaren de vrede. Daarom vind ik dat er veel meer vrouwelijke scheidsrechters zouden moeten zijn. En een voordeel is dat de kans dat je doorbreekt voor een meisje veel groter is!"
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
19-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook De Bleeckere luidt noodklok tegen agressieDe voormalig Belgische topscheidsrecher Frank de Bleeckere maakt zich zorgen over de toenemende agressie op en rond voetbalvelden. In een interview met het Belgiche Sporza pleit hij voor zwaardere sancties voor mensen die agressief gedrag vertonen.

"Het is een internationaal probleem. De waarden en normen vervagen", zegt de in 2011 gestopte scheidsrechter over de toenemende agressie tegen de arbitrage. "Vooral bij de jeugd en op provinciaal niveau is er een groot probleem. Het respect verdwijnt. Clubs, spelers, trainers en supporters zouden moeten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Scheidsrechter zijn is een fantastische hobby, maar veel mensen haken af. Ik ben voor zware sancties tegen agressie. De voetbalbond moet streng optreden."

In Nederland kreeg de discussie over agressie tegen arbitrage een nieuwe dimensie toen grensrechter Richard Nieuwenhuizen doodgeschopt werd door junioren. Als gevolg daarvan stond het betaald voetbal een weekend in het teken van onderling respect.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topref Howard Web: 'Zelfs met 70.000 toeschouwers voel ik me soms eenzaam'


 
Naar aanleiding van Referee Day sprak Sport/Voetbalmagazine met de internationale topref Howard Webb over de moeilijkheden die jonge scheidsrechters overal ter wereld ondervinden.

Luc Wouters, scheidsrechter in de Jupiler Pro League, vertelde het onlangs nog: het moeilijkste zijn de beginjaren, wanneer je voor twintig man staat te fluiten en alles hoort wat er geroepen wordt.

Webb: “Dat is ook zo. Zeker omdat je in die beginperiode niet veel ervaring hebt en je nog vaak fouten maakt. Dat maakt je kwetsbaar. Als jonge scheidsrechters fysiek aangevallen worden (zoals de jongste weken in Nederland en België gebeurde, nvdr), raak je een pak kandidaten kwijt.”

“Ik hoorde van de KBVB dat er zich jaarlijks zo’n 800 nieuwe rekruten aanmelden, maar dat bijna de helft kort daarna weer afhaakt. Omdat ze denken: laat maar, ik kies wel voor een makkelijker bestaan.”

Eenzaam

De eenzaamheid van het scheidsrechtersbestaan wordt volgens de Engelse topref het meest onderschat.

“Nu nog, wanneer ik in een stadion met 70.000 toeschouwers sta, voel ik me soms erg eenzaam. In het topvoetbal heb je gelukkig een communicatiesysteem waardoor je kan spreken met je assistenten, zij fungeren als klankbord en daardoor voel je je gesteund. Erg belangrijk. De jonge refs op de afgelegen veldjes hebben die middelen niet.”

Kapitein

Webb, die in 2010 zowel de finale van de Champions League als de finale van het WK in Zuid-Afrika leidde, geeft ten slotte nog enkele tips mee over hoe je best met spelers omgaat.

Webb: “Er moet toch een duidelijke lijn zijn tussen de officials en de spelers. Anderzijds is communicatie tussen beide partijen even belangrijk. Als je met de spelers goed overeenkomt, kan je dan tenminste uitleggen waarom je een bepaalde beslissing nam.”

“Het hangt ook wat van de wedstrijd af. Er zijn momenten dat je de dialoog kunt zoeken en jezelf openstellen, maar soms moet je echt leiding nemen en baas spelen. Als je in woelige wateren verkeert, moet je de kapitein op het schip zijn. En soms zijn er andere matchen dat je op rustige wateren vaart en gezellig een kopje koffie kan drinken met de passagiers.”

De Bleeckere

Webb is, net als ex-scheidsrechter Pierluigi Collina, wel geholpen door een uiterlijk dat persoonlijkheid en gezag uitstraalt. Al relativeert de Brit die factor. “Het kan wel helpen als je er streng uitziet, maar het betekent niet dat je niet succesvol kan zijn zonder die imposante look. Wat je zegt met je ogen en je persoonlijkheid speelt een veel grotere rol.”

“Neem Frank De Bleeckere: geen imposante verschijning, maar hij had als scheidsrechter iets sereen over zich. Spelers vertrouwden hem. Maar meer nog dan groot en sterk, moet je conditioneel fit zijn. Alleen al daarmee dwing je respect af bij de spelers. Je moet hen tonen dat je op hun niveau zit en op dat veld hoort. En als je korter bij de acties zit, geloven de spelers je ook meer.”
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
18-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(Nederland) Scheids Gözübüyük toont ‘respect’-band aan Maaskant.

Scheidsrechter Gözübüyük toont een 'respect'-bandje aan FC Groningen trainer Robert Maaskant.

In de wedstrijd tussen VVV en FC Groningen zaterdag werd trainer Robert Maaskant boos op scheidsrechter Serdar Gözübüyük, die oordeelde dat speler Género Zeefuik een overtreding maakte. Daarop haalde Gözübüyük een bandje uit z’n zak: RESPECT. De actie zorgde voor heftige reacties. Het verdeelt voetbalkijkers in twee kampen: die van emotie, en die van respect.R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
17-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressie tegen scheidsrechters (Tim Pots)
Agressie scheidsrechters: gesprek met Tim Pots In Nederland is een lijnrechter overleden nadat een groepje jonge spelers hem hardhandig had aangepakt. Na de voetbalwedstrijd liepen de gemoederen hoog op, met zware agressie dus op de lijnrechter. Het doet denken aan een gelijkaardig incident enkele weken geleden bij een jeugdwedstrijd in Geraardsbergen. De scheidsrechter werd in elkaar geslagen door een speler, nadat er een ovetrededing werd gefloten. Is er sprake van een tendens? Of zijn het geïsoleerde gevallen? Bij ons zit scheidsrechter Tim Pots.
 


R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressieve voetballer duwt scheidsrechter tegen de grond


Scheidsrechter Kevin Stadius.

MUNKZWALM/DE PINTE - Gisteren 16/12 was er nog maar eens een geval van agressie tegen een scheidsrechter. In een wedstrijd in tweede provinciale legde arbiter Kevin Stadius (30) uit Belzele (Evergem) het spel stil nadat een speler hem tegen de grond had geduwd.

De wedstrijd tussen de Oost-Vlaamse clubs JV De Pinte en SK Munkzwalm verliep nochtans lang rustig. ‘Eén gele kaart voor de thuisploeg en twee gele voor Munkzwalm', zegt Stadius. ‘Problemen kun je dat niet noemen. Tot ik in de 86ste minuut een strafschop floot voor De Pinte. Op dat moment was het 4-2 voor De Pinte, bepalend was die penalty dus helemaal niet. En toch stapte een van de spelers van Munkzwalm roepend naar me toe. Hij gooide mij verwijten naar het hoofd en duwde me tegen mijn borstkas. Het was zo hard dat ik achterover viel en mijn rug bezeerde. Voor mij was het genoeg geweest. De laatste weken en maanden zijn er voldoende dramatische voorbeelden geweest van agressie.'

Kevin Stadius is al scheidsrechter van zijn zestiende. ‘In al die tijd maakte ik dit nog nooit mee. Ik heb een verslag gemaakt voor de Voetbalbond, zij zullen oordelen welke straf hij krijgt.'
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
15-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect voor refs

Sandra De Kerf, scheidsrechter Brent Staessens en voorzitter van VK Tielrode Wim Van Puyvelde (vlnr.) met het ROM-project.

De laatste tijd krijgen we steeds meer meldingen van geweld op scheidsrechters. Bij VK Tielrode blijft men niet bij de pakken zitten. ‘Zonder scheidsrechter geen voetbal' klinkt het. Nog voor de aanvang van het seizoen werd gestart met een heus ‘ROM-project'.

Waarvoor staat de benaming ‘ROM-project'?

Sandra De Kerf: ‘ROM staat voor Respect, Overtuiging, Motivering. Dit is voor ons als club belangrijk. We willen dat iedereen respect heeft voor elkaar en in het bijzonder voor de scheidsrechter. Wij hebben hiervoor een meldpunt geïntegreerd in onze webstek. Op die manier proberen we brandjes te voorkomen of alleszins tijdig in de kiem te smoren.'

Jullie doen ook aan werving van jonge scheidsrechters?

‘Dat is onze tweede pijler. Wij proberen onze eigen jeugdspelers te stimuleren om binnen de club de rol van scheidsrechter op te nemen. Op die manier laten ze ook zien dat ze begaan zijn met de club en zetten ze hun eigen ploeggenoten ook aan tot meer respect voor de scheidsrechter.'

Het project loopt nu een viertal maanden. Wat zijn de eerste vaststellingen?

‘Het is duidelijk merkbaar dat onze spelers/scheidsrechters zelf meer respect hebben voor de scheidsrechters, maar ook daarbuiten heeft het een positief effect. Dat is althans wat ouders ons melden. Het stemt ons hoopvol, aangezien we op die korte termijn al negen spelers hebben die ook scheidsrechter zijn.'

Werken jullie samen met anderen?

We hebben al contact gehad met de Wase scheidsrechtersvereniging en ook zij staan achter ons initiatief. Brent Staessens is zelf een jonge scheidsrechter en er is afgesproken dat hij ons zal begeleiden. We hopen ook dat andere clubs ons voorbeeld zullen volgen.‘
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakker dwingt respect af als scheidsrechter

Bakker-scheidsrechter Jan Dierickx-Visschers mocht zijn visie recent toelichten bij zijn collega's.

IZEGEM
- Na het tumult op en rond het voetbalveld de afgelopen weken, pleit bakker-scheidsrechter Jan Dierickx-Visschers voor een minimum aan respect op en rond het veld.

Bakker Jan Dierickx-Visschers was onlangs te gast op een bijeenkomst van de vriendenkring van de Kortrijkse scheidsrechters. Hij gaf er zijn eigen visie op de positie van de scheidsrechter.

Binnen het voetbalwereldje heeft de 53-jarige bakker al heel wat watertjes doorzwommen. De jongste jaren maakt hij furore als scheidsrechter, maar hij was al keeper, speler, trainer en vader van een voetballer. Bij KFC Izegem was hij tien jaar lang verantwoordelijk voor het onthaal van de scheidsrechters. ‘Ik heb veel gehoord, gezien en geleerd. Achteraf gaven ze vaak uitleg bij hun beslissingen', vertelt Jan.

Kapiteins opwaarderen

Op zijn 49ste pas werd de bakker zelf scheidsrechter. Collega's bewonderen hoe goed hij spelers, entourage en publiek in toom kan houden. ‘Alles begint bij jezelf', zegt hij. ‘Je moet fysiek in orde zijn en je moet het reglement door en door kennen. Maar er kan nog veel verbeterd worden.'

Jan pleit voor een onafhankelijk comité dat straffen kan opleggen, desnoods aan de hele club. Hij wil meteen ook de rol van de ploegkapitein opwaarderen. ‘Zij moeten een aanspreekpunt zijn voor als de spelers in de fout gaan, maar ook om eventueel het publiek tot de orde te roepen.'

Op het veld is de bakker geen doetje. ‘Ik duld geen verwijten. Voor sommige ouders zou het beter zijn om competities voor kinderen onder de tien jaar af te schaffen. Dan zouden de kinderen zich rustig kunnen ontwikkelen. Kwaliteit komt sowieso bovendrijven.'

Altijd eerst begroeten

Ondertussen gaat Jan graag de dialoog aan. ‘Spelers zijn mondiger geworden. Onmiddellijk kaarten uitdelen werkt als een rode lap op een stier. Uitleg geven is de beste oplossing: toegeven dat je beslissing best fout kan zijn, maar dat het jouw beslissing is.'

Spelers mogen van Jan niet het veld oplopen zonder hem te begroeten. Dan is het ijs gebroken. ‘Ik vind heus het warm water niet uit, maar als er in het voetbal nu niet wordt ingegrepen, zullen steeds minder mensen zich geroepen voelen om scheidsrechter te worden en op die manier daalt de kans om goede arbiters op te leiden.'
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud-topscheidsrechter Fred Delcourt (83) overleden


Fred Delcourt,voormalig  Belgisch topref en voorzitter van de CSC, is overleden.De Oost -vlaming werd 83 jaar oud.Delcourt debuteerde als referee in eerste klasse in 1962.Bij zijn afscheid, 16 jaar later, had hij bijna 500 topklassewedstrijden geleid, inclusief tweemaal de finale van de Belgische beker.Het hoogtepunt van zijn carière was zijn aanduiding voor de replay van de finale van de Europacup in 1974 in Brussel tussen Bayern München en Atlético Madrid.In 1982 werd hij voorzitter van de CSC.De uitvaartdienst van Delcourt vindt plaats op woensdag om 11u00 in de Sint-Georgius en Sint-Godelievekerk in Sleidinge.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
13-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Campagne Ilikereferees

Steun onze scheidsrechters

https://campaigns.ing.be/ilikereferees/ 


Pieter Van Dermeulen en Robert Jeurissen waren te gast in sporza over deze actie "I like referees" en de afgelopen staakactie in West- Vlaanderen.Bekijk het fragment op onderstaande link:

http://www.sporza.be/permalink/1.1473413


R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
12-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag van de damesscheidsrechter

Martens Leen 

Vorige zaterdag vond de 'dag van de damesscheidsrechters' plaats. In het bondsgebouw te Brugge stond er heel wat op het programma.
Hoe gaan jonge scheidsrechters om met agressie op en naast het voetbalveld?
En wat motiveert hen om toch scheidsrechter te worden?
We legden ons oor te luister op de dag van de damesscheidsrechters in Brugge.

Zie link onderstaand
http://www.focus-wtv.tv/video/dag-van-de-damesscheidsrechter

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michel Platini blijft gekant tegen doellijntechnologie


UEFA-voorzitter Michel Platini blijft zich verzetten tegen de invoering van technologische hulpmiddelen in het voetbal. Dat verklaarde hij op een persbijeenkomst in het Maleisische Kuala Lumpur. De Fransman is van mening dat de doellijntechnologie veel te duur is.

"Het kost 50 miljoen euro op vijf jaar tijd om doellijntechnologie te introduceren in de competities. Dat geld geef ik veel liever uit aan de ontwikkeling van het voetbal zelf", stelde Platini. "Als er een scheidsrechter achter doel staat, als hij een meter van de lijn staat en als hij een goede bril heeft, kan hij toch zien of de bal de lijn al dan niet heeft overschreden", klonk het bij de UEFA-voorzitter, die zijn aversie tegen technologische hulpmiddelen nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Platini blijft voorstander van een arbitrage met vijf refs: één scheidsrechter, twee lijnrechters en twee bijkomende scheidsrechters aan de doellijnen. Dat systeem wordt momenteel in de UEFA-competities gebruikt.

Hawk-Eye
Eind vorige maand raakte bekend dat de Wereldvoetbalbond FIFA contracten afgesloten had met Hawk-Eye en GoalRef, twee ontwikkelaars van doellijntechnologie. De twee systemen worden momenteel getest tijdens het WK voor clubs in Japan (6-16 december). GoalRef werkt op basis van een magnetische chip en een speciale bal, en wordt getest in het stadion van Yokohama. Hawk-Eye, dat werkt met camera's en al bekend is van het tennis, wordt gehanteerd in het stadion van Toyota. Ook op de Confederatiebeker van 2013 en het WK van 2014 in Brazilië zal doellijntechnologie gebruikt worden.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KSK Heist bestraft voor uithaal naar scheidsrechter
ksk heist bestraft voor uithaal naar scheidsrechter

Tweedeklasser KSK Heist is dinsdag door de Geschillencommissie van de Belgische voetbalbond gestraft naar aanleiding van enkele incidenten met de scheidsrechter tijdens de wedstrijd tegen Moeskroen-Péruwelz op 24 november.

Speler Bram Criel werd voor twee speeldagen geschorst en moet een boete van 200 euro betalen wegens "een ernstig gebrek aan respect" voor de scheidsrechter. Hij mist de confrontaties met Boussu-Dour en Tubeke.

Assistent-trainer Hugo Van Doninck mag tussen 1 en 7 januari 2013 niet in de neutrale zone komen. Opvallend, want dan ligt de competitie stil. Hij moet ook een boete van 100 euro betalen, waarvan 50 euro effectief.

Afgevaardigde Luc Vetters wordt uit de neutrale zone geweerd tussen 1 en 14 januari 2013 en moet 200 euro boete betalen. De straf voor Vetters is zwaarder omdat het niet de eerste keer is dat hij zijn boekje te buiten gaat.

Tenslotte moet ook de club 400 euro boete betalen, omdat enkele fans de assistent-scheidsrechter op een bierdouche trakteerden
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
10-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Videocampagne tegen agressie op voetbalveld
   Luc Verdood, Marc Roosens en scheidsrechter Jerome Efong Nzolo binden de strijd aan met verbaal en fysiek geweld.
     Luc Verdood, Marc Roosens en scheidsrechter Jerome Efong Nzolo

Niet enkel in Nederland is er veel te doen rond de agressie op en naast de voetbalvelden, ook bij ons maken steeds meer
mensen zich zorgen. Het provinciaal comité Brabant van de Belgische voetbalbond begint daarom met een opmerkelijke videocampagne.(zie link)

Categorie:Video
09-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.12.000 mensen houden stille tocht voor overleden grensrechterIn Nederland hebben zondagmiddag naar schatting 12.000 mensen deelgenomen aan de stille tocht voor de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Dat meldde de Nederlandse gemeente Almere, waar de stille tocht werd gehouden.

Na toespraken van onder meer Alain, de zoon van de door mishandeling overleden grensrechter, burgemeester Annemarie Jorritsma en KNVB-voorzitter Michael van Praag zette de mensenmassa zich in beweging. Vanaf de parkeerplaats van Almere City FC stapten de deelnemers 2,7 kilometer naar de club SC Buitenboys. Aan die club was Nieuwenhuizen verbonden.

Vele sympathisanten droegen wit-blauw gestreepte shirts, de kleuren van SC Buitenboys. De gemeente had opgeroepen geen spandoeken mee te nemen, en daaraan bleken de mensen gehoor gegeven te hebben. Er liepen veel kinderen mee in de optocht. Veel mensen droegen fakkels, lampjes of lantaarns mee. Ook de Nederlandse minister van Sport Edith Schippers was aanwezig.

De familie van Nieuwenhuizen liep samen met genodigden vooraan in de stoet. Een team van de club droeg, ook vooraan in de stoet, een spandoek mee met daarop de tekst ‘zonder respect, geen voetbal'.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
07-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijf jaar schorsing voor speler die ref in elkaar sloeg


De voetbalbond heeft de 17-jarige voetballer die de 16-jarige scheidsrechter Lothar Van Impe uit Aspelare in elkaar had geslagen vijf jaar geschorst.

Lothar Van Impe (16) werd eind november gewond aan het hoofd toen een dolgedraaide Ben D.M. (17) tijdens de wedstrijd tussen Wilskracht Idegem en Kerksken wild om zich heen begon te slaan. Van Impe liep onder meer een hersenschudding op en zakte op het terrein in elkaar. Hij werd voor verzorging naar het Geraardsbergse ziekenhuis ASZ vervoerd.

Wilskracht Idegem, de club van de voetballer die de ref aanviel, stelde zich burgerlijke partij tegen de agressieve speler, die intussen ook uit de club is gezet.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KV Turnhout zet stewards in bij jeugdwedstrijden

Voetbalclub KV Turnhout heeft geen last van agressie tijdens wedstrijden. De club zet daarvoor al jaren stewards is. Opvallends is dat die stewards ook worden ingezet voor jeugdwedstrijden, een uniek initiatief. ‘En dat heeft zijn nut al bewezen', zegt jeugdvoorzitter en veiligheidsverantwoordelijke Luc Devolder.

Het geweld tegen scheidsrechters en assistenten neemt toe. Ook bij de jeugd is het een fenomeen dat steeds vaker de kop opsteekt. Soms gaan ouders wild tekeer tegen scheidsrechters, maar ook de jeugdspelers zelf gebruiken steeds vaker verbaal of zelfs fysiek geweld. Afgelopen weekend werd in Nederland nog een assistent-scheidsrechter doodgeschopt door drie jongeren. Maar ook in ons land komen er geregeld zulke agressieve daden bij jeugdvoetballers voor. Vorige week nog werd een Oost-Vlaamse scheidsrechter in het ziekenhuis geslagen door een jeugdspeler.

Bij de Turnhoutse voetbalclub KV Turnhout heeft men de afgelopen jaren geen last meer van verbale en/of fysieke agressie tijdens jeugdwedstrijden. ‘We werken al twee jaar samen met de school Heilig Graf in Turnhout', zegt Luc Devolder van KV Turnhout. ‘Deze school heeft in het zevende jaar de opleiding Integrale Veiligheid. Leerlingen van die richting moeten bij ons in de rol van steward kruipen tijdens vijf stagewedstrijden. Een van deze wedstrijden wordt ook georganiseerd in het jeugdvoetbal. De bedoeling is dat de leerling-stewards de wedstrijden observeren en alles rapporteren wat er gebeurt.'

Elke zaterdagvoormiddag worden zo'n tien jeugdwedstrijden in Turnhout gespeeld. Door het hoge aantal studenten op het Heilig Graf kunnen er elke zaterdag ongeveer vier stewards worden ingezet. ‘Veel jeugdclubs die bij ons komen voetballen, moeten wel even wennen aan de leerling-stewards', zegt Devolder. ‘Het feit dat ze een oranje vestje dragen en dat ze voortdurend nota's maken doet veel jeugdspelers toch even nadenken over hun gedrag. Dat ons project succes heeft blijkt uit de cijfers van de afgelopen seizoenen. Er was geen enkel geval van fysieke agressie en ook verbale agressie komt zo goed als niet meer voor.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
05-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbalbond vraagt ook op onze velden minuut stilte voor Nederlandse lijnrechterDe Belgische Voetbalbond (KBVB) vraagt naar aanleiding van het overlijden van de Nederlandse lijnrechter Richard Nieuwenhuizen om één minuut stilte in acht te nemen voor aanvang van alle wedstrijden van komend weekend.

"Het voorval is verschrikkelijk en is naast een algemeen maatschappelijk fenomeen ook symptomatisch voor wat zich al te vaak op en naast onze voetbalvelden afspeelt. Dergelijk respectloos gedrag kan en mag niet getolereerd worden en heeft niets meer met vrijetijdsbesteding en competitiesport te maken", klinkt het bij de KBVB. "We willen dan ook samenwerken met onze 2.200 clubs en zo alle voetbalmensen sensibiliseren om onze sport te beoefenen met respect voor de scheidsrechters".

"We vragen jullie om dit weekend vóór elke wedstrijd (van jeugd tot eerste elftal) één minuut stilte in acht te nemen als steun voor de familie van het slachtoffer. Laat ons deze minuut ook gebruiken om even stil te staan bij het gegeven of er op deze manier nog verder kan gevoetbald worden telkens wanneer je een beslissing van de scheidsrechter in twijfel trekt", klinkt het.

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed maandagavond in het bijzijn van zijn familie aan de gevolgen van de mishandeling. De assistent-scheidsrechter vlagde zondag bij de wedstrijd van SC Buitenboys B3 tegen sv Nieuw Sloten B1 uit Amsterdam. Hij werd geschopt en geslagen en zette het op een lopen. De jongens haalden het slachtoffer in en mishandelden hem opnieuw. De verwondingen, waaronder ernstig hersenletsel, zijn hem uiteindelijk fataal geworden.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter blijft baas bij doellijntechnologieDe scheidsrechter blijft de baas op het veld. Hij mag zelfs de doellijntechnologie naast zich neerleggen. "De arbiter is de belangrijkste persoon. Hij heeft het laatste woord", aldus Jerome Valcke, de secretaris-generaal van de wereldvoetbalbond FIFA.

De veelbesproken doellijntechnologie doet deze week zijn intrede in het internationale voetbal. De systemen Hawk Eye (zeven camera's) en GoalRef (magnetische velden) worden gebruikt bij het WK voor clubteams in Japan.

Het is de bedoeling dat een van de twee systemen ook zal worden gebruikt bij de Confederations Cup volgend jaar in Brazilië en het WK voetbal in 2012 in datzelfde land.

De scheidsrechters testen in Japan de systemen 90 minuten voor aanvang van de wedstrijd uit. Ze dragen aan de pols een armband waarop de signalen van HawkEye en GoalRef zichtbaar zijn. "Als de scheidsrechter twijfel heeft en het gebruikte systeem kan zijn twijfel niet wegnemen, kan hij zeggen: sorry, ik geloof niet dat ik het systeem kan vertrouwen", aldus Valcke, die wel repte van een bijzonder moment. "Het is de eerste keer dat de technologie in officiële wedstrijden wordt gebruikt."

De FIFA besluit op zijn laatst eind maart met welk van de twee systemen de bond verdergaat.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meldpunt voor scheidsrechters tegen agressie
meldpunt voor scheidsrechters tegen agressie

Voetbalscheidsrechters die het slachtoffer worden van agressie, kunnen dat vanaf nu doormailen naar een meldpunt/e-mailadres. Voor elke provincie is er een ander meldpunt.

Het is de bedoeling dat de voetbalbond zo sneller tot preventieve schorsingen kan overgaan. Anders kunnen de daders nog weken voetballen voor ze gesanctioneerd worden. Het meldpunt werd al georganiseerd in Oost-Vlaanderen, waar de refs na enkele gevallen van agressie in oktober in staking gingen. “Er zijn vanaf nu e-mailadressen in de negen provincies en eentje in Brussel voor de nationale reeksen om gevallen van agressie tegen scheidsrechters te melden, liefst binnen de 24 uur”, legt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen uit.

“Het is de bedoeling dat zo een rapport onmiddellijk bij een disciplinaire commissie terechtkomt, die dan ook direct een preventieve schorsing kan uitspreken. Vroeger werd iemand die een scheidsrechter aanraakte, geschorst in afwachting dat de zaak werd behandeld. We moeten onderzoeken of we die regel weer kunnen invoeren.”

De drie voetballers uit Amsterdam die zondagnacht werden ingerekend nadat ze een Nederlandse grensrechter doodtrapten, worden officieel verdacht van doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging. Het trio verschijnt donderdag voor de rechter-commissaris.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Info scheidsrechters
04-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechtersbaas Jeurissen: "Ik ben in shock"


De dood van een lijnrechter in Nederland doet ook in ons land heel wat stof opwaaien. "Het geweld tegen scheidsrechters is de uiting van een breed maatschappelijk probleem", vindt Robert Jeurissen, de baas van de scheidsrechters in ons land.Jeurissen was van zijn melk, toen hij gisteravond het overlijden van de assistent-ref in Nederland vernam. "Dit geloof je toch niet? Dit is buiten alle proportie, onbeschrijflijk eigenlijk. Ik ben in shock", zegt Jeurissen aan Sporza.

"Het geweld tegen scheidsrechters en misschien tegen iedereen met een uniform, zoals ook een buschauffeur, is een groot maatschappelijk probleem aan het worden. Niet alleen in België. Autoriteit wordt gewoon niet meer aanvaard."

Jeurissen benadrukt dat het geweld bij ons vooral tijdens jeugdwedstrijden plaatsvindt. "Jonge refs moeten vaak op hun 15e of 16e beginnen, willen ze de top bereiken. Ze hebben vaak de persoonlijkheid nog niet om zich te verweren."

"Dikwijls komt dat verbale en soms lichamelijke geweld overgewaaid van buiten het veld. Van ouders en omstanders. Geweldpleging tegen refs moet zwaar aangepakt worden met een maandenlange of zelfs jarenlange schorsing."

In het rugby mag alleen de aanvoerder tegen de scheidsrechter spreken. Zou dat iets zijn voor het voetbal? "Verbaal geweld zijn scheidsrechters gewoon. Voetbal is voor velen een uitlaatklep en dat begrijpen scheidsrechters ook. Dus lijkt me dat moeilijk. Maar verder mag het nooit gaan, uiteraard."

http://www.sporza.be/cm/1.1496896?view=popupPlayer 
R.E.S.P.E.C.T


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Supporters grijpen scheidsrechters bij de keel


Ook in Limburg ging het het afgelopen weekend weer behoorlijk mis tijdens een voetbalwedstrijd. In Opgrimbie (Maasmechelen) grepen supporters van Grimbie 69 de 21-jarige scheidsrechter Yannick Broos (rechts) en zijn assistent Guido Indeherge (linkss) bij de keel na een rommelige fase. Dat meldt Het Belang van Limburg.
Grimbie 69 had zich na een 0-3-achterstand tegen leider Genk VV teruggeknokt tot 3-3, maar in blessuretijd gingen de bezoekers alsnog met de drie punten aan de haal.

Na een discutabele vrije trap volgde een rommelige fase, waaruit de 3-4 viel. Tot grote ergernis van de thuisploeg, die na het laatste fluitsignaal massaal de ref belaagde.

Toen de twee zich naar de kleedkamer wilden begeven, werd de toegang tot de trap geblokkeerd door misnoegde spelers en supporters. Vervolgens probeerden ze de ref terug naar beneden te trekken en trapten ze het gevallen horloge van diens assisent stuk.

Zowel de club als de betrokken spelers en bestuursleden riskeren nu een zware sanctie.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse lijnrechter overleden na geweld tijdens jeugdvoetbalwedstrijd
 

De 41-jarige Nederlandse grensrechter die zondag werd gemolesteerd door jongens van 15 en 16, is maandag overleden aan de gevolgen van de mishandeling. Dat heeft een woordvoerder van de politie Utrecht gezegd. De grensrechter werd onder meer tegen zijn hoofd getrapt en is een paar uur hierna onwel geworden en naar het ziekenhuis afgevoerd.

De assistent-scheidsrechter vlagde zondag bij de wedstrijd van SC Buitenboys B3 (Almere) tegen sv Nieuw Sloten B1 (Amsterdam). Hij werd geschopt en geslagen en zette het op een lopen. De jongens haalden het slachtoffer in en mishandelden hem opnieuw. De toestand van de grensrechter van Buitenboys is sindsdien kritiek geweest. De verwondingen, waaronder ernstig hersenletsel, zijn hem uiteindelijk maandag in de loop van de middag fataal geworden. Er zitten momenteel drie verdachten van 15 en 16 jaar uit Amsterdam vast. Zij werden maandagochtend opgepakt. Het rechercheonderzoek naar het grove geweld op het Amsterdamse voetbalveld is nog in volle gang. De politie denkt mogelijk nog meer jongens op te pakken. "Dit heeft niets meer met sport te maken en kan op geen enkele wijze getolereerd worden. We hebben vorig jaar een aantal maatregelen genomen in het actieplan veilig sportklimaat en de voetbalbond en justitie pakken dit soort gedrag daarom nu ook keihard aan", reageerde de Nederlandse minister van Sport Edith Schippers). "Ik leef mee met de grensrechter, en diens familie. Het is werkelijk verschrikkelijk dat zoiets kan gebeuren op de Nederlandse sportvelden."

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
03-12-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse grensrechter in kritieke toestand na schopincident


Enkele jeugdvoetballers van sc Nieuw Sloten hebben gisteren in het Nederlandse Almere een grensrechter zwaar aangepakt. De man werd geschopt en geslagen. Zijn toestand is zorgwekkend. Dat bevestigt Marcel Oost van SC Buitenboys uit Almere. De amateurvoetballers zijn per direct uit de club gezet en er zijn drie aanhoudingen verricht.

Dat schrijft het bestuur van de Amsterdamse voetbalvereniging sv Nieuw Sloten op de website. Het bestuur van de Amsterdamse club heeft het team eveneens uit de competitie gehaald. De club geeft de namen van de raddraaiers door aan de KNVB. 'Dit soort zaken hoort niet op de voetbalvelden thuis. We moeten er alles aan doen om deze excessen uit te bannen', staat verder te lezen op de site.

Arrestaties
De politie in Amsterdam heeft drie jeugdspelers van 15 en 16 jaar van Nieuw Sloten aangehouden die ervan worden verdacht de grensrechter te hebben mishandeld bij een wedstrijd tegen een elftal van Buitenboys uit Almere. De molestatie vond plaats tijdens een wedstrijd van Nieuw Sloten B1 tegen Buitenboys B3, elftallen waarvan de spelers 15 en 16 jaar zijn. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De grensrechter moest enige uren na het incident worden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens een politiewoordvoerder werd hij daar kunstmatig in slaap gehouden. De vlaggenist ligt met zware verwondingen in het ziekenhuis en zijn situatie is volgens de politie 'kritiek'.

Zorgwekkend
Het bestuur van SC Buitenboys uit Almere heeft geschokt gereageerd op de mishandeling. 'Dit geweld is buiten alle proporties. We hebben zoiets nog nooit meegemaakt. Hier zal echt iets aan gedaan moeten worden', liet voorzitter Marcel Oost vandaag op Radio 1 weten. Volgens de preses is de toestand van de grensrechter zorgwekkend. 'Het gaat heel slecht met hem. Meer kan ik er niet over zeggen, uit respect voor zijn familie. Dat is niet aan mij.'

Oost was zelf niet bij de thuiswedstrijd van B3 tegen B1 van Nieuw Sloten aanwezig. 'Ik heb begrepen dat er de hele wedstrijd al een grimmige sfeer hing. Maar hoe het na afloop zo vreselijk uit de hand heeft kunnen lopen, weten we nog niet. Alles is heel snel gegaan.'

Het bestuur van SC Buitenboys heeft gisteravond van de clubleiding van Nieuw Sloten schriftelijke excuses ontvangen voor het geweld tegen de grensrechter. 'We hebben aangifte gedaan bij de politie en de familie van de grensrechter heeft dat ook gedaan', zei Oost.

Geweld terugdringen
Verschrikkelijk voor het slachtoffer, verschrikkelijk voor het voetbal in Nederland. Dat was de eerste reactie van de KNVB. 'We doen er de laatste jaren alles aan om het geweld op de amateurvelden terug te dringen', liet een woordvoerder weten. 'In dat proces hebben we flinke stappen vooruit gedaan. Maar tegen figuren die zomaar ineens doorslaan op een voetbalveld omdat iets of iemand hen niet zint, valt niet veel te beginnen.'

De KNVB legde alleen al vorig jaar 74 leden een levenslange schorsing op wegens ernstig wangedrag. 'Dat hakt er bij de betrokken personen behoorlijk in. Als je nooit meer op een voetbalveld mag komen en/of nooit meer mag voetballen bij een club is dat een heel zware sanctie. Maar je hoort er niemand over klagen. Niemand zit te wachten op een paar gekken die hun hoofd verliezen en het imago van het voetbal verzieken.'

Moeilijke leeftijd
De KNVB is volgens de zegsman nog niet helemaal van alle feiten van het incident op de hoogte gebracht. 'Wat we nu weten, weten we van de politie. Het is triest dat er zulke jonge gasten bij betrokken zijn. Maar de cijfers wijzen ook uit dat de meeste incidenten in het jeugdvoetbal juist bij de B-junioren voorkomen. Dat is kennelijk toch een moeilijke leeftijd waarop sommige spelers roekeloos zijn.'

De harde maatregelen die het bestuur van Nieuw Sloten heeft genomen - royement van minimaal drie verdachten en terugtrekking van B1 uit de competitie - zijn in lijn met de huidige reglementen van de KNVB. 'Maar preventief beleid is natuurlijk nog beter. Gelukkig hebben al heel veel clubs in Nederland een eigen huishoudelijk reglement waarin is vastgelegd hoe men zich bij de vereniging dient te gedragen. Dat werkt over het algemeen goed, al word je wel even stil als je hoort wat er allemaal in Almere is misgegaan.'
R.E.S.P.E.C.T


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist u?......Afgelopen weekend (1/12/2012) stond in eerste klasse de wedstrijd Club Brugge - KV Mechelen op het programma.
Scheidsrechter Serge Gumienny had de leiding over deze wedstrijd. 
De ref floot namelijk zijn vijftigste wedstrijd van Club Brugge. 

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs


Foto

Foto

Foto

Klik op het ROM logo om naar het digitaal platform (forum) te gaan en u vraag te stellen aan de scheidsrechter van u keuze


Serge Gumienny, peter van het
R.O.M - project


Categorieën
 • Aanduidingen (28)
 • Aanwezig (18)
 • Algemeen (119)
 • Belgische refs (127)
 • Buitenland (51)
 • Info scheidsrechters (26)
 • Nieuws (174)
 • Uit de krant (31)
 • Video (44) • Interessante links
 • Fluitje van een cent.
 • UEFA
 • Voetballinks
 • KNVB
 • Sportleven
 • Refereeingworld Laws of the game
 • Footballrefereeing
 • Dutchreferee
 • FIFA
 • COVS

 • Voetbalkrant
 • Jeugdscheidsrechter.nl
 • Voetbalmarkt
 • KBVB
 • Afgelastingen
 • E-kickoff

 • Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 01-2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Vriendenkringen
 • KBSV (BOOM)
 • KSOLEO (LIER)
 • WASO (WAASLAND)
 • KSOVA (ANTWERPEN)
 • KKSVWO (WESTERLO)
 • KMSV (MECHELEN)
 • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
 • KMSV( MAASLAND)
 • VRIENDENRING TIELT
 • VLAAMSE ARDENNEN

 • HET NOORDEN
 • KVSGG (GENT)
 • KSVG (MOL)
 • GEWEST BREE
 • KKSVHO (HERENTALS)
 • KVSMO (MENEN)
 • KSVN (NOORDERGAUW)
 • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
 • BREMFLUITERS (GENK)
 • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

 • KVSK (KORTRIJK)
 • KVSGO (GISTEL)
 • SVDVW (WESTKUST)
 • KBVS (BRUGGE)
 • GEWEST BERINGEN
 • KZLSV (TONGEREN)
 • NWB (BRABANT)
 • KVSD Demerstreek
 • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
 • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

 • VKTS (TIENEN)
 • KLSV (LEUVEN)
 • KVSOO (OOSTENDE)
 • SVK (PAJOTTENLAND)
 • WETTHRA

 • Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
  (klik op onderstaand logo)

  Foto


  Wim Smet/Peter Vervecken,
  training bij K.S.O.V.A

  Videocorner
  ----------------

  Kritiek op scheidsrechters
  gaat veel te ver!

  Tim Pots en sportpsycholoog
  Jef Brouwers
  22/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1160345


  Ref Gumienny"
  minder en minder
  mensen willen
  ref worden"
  27/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1163968


  De Bleeckere:
  "besefte het in
  de kleedkamer"
  18/12/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1179376

  Scheidsrechter
  Luc Wouters.
  30/10/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1144585   
   
           Francis Rion

  Geboren in Dahlem op 10 juni 1933 en voormalig Belgisch voetbalscheidsrechter.
  Hij was internationaal scheidsrechter tot 1981

  Alexis Ponnet

  Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

  "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

  Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

  Knock-out
  Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

  "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

  "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

  Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

  Achttiende
  Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

  "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

  Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

  Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
  te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
  waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

  "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
  commissie van de Pro League, en
  wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

  (Sinds 11/5/2010 is
  Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
  wegens onvrede met de gang van zaken)  Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
  geel.
  Sinds 2010 ook rood en oranje.
  Sponser is ING
  ING België

  http://youtu.be/
  FUogmJb3ndc


  http://youtu.be/
  OI94P8rVQWo

  De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
  In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
   het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
  KNVB in samenwerking met Perry Sport.
  In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
  Adidas

  Basisuitrusting
  1 scheidsrechterstrui

  2scheidsrechtersbroek    
  3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
  5 een munt voor de toss
  6 horloge (cronometer)
  7 schrijfgerief
  8 rode en gele kaart
  9 scheidsrechterskaartjes
  10 scheidsrechtersfluitje
  11 sporttas

  Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
  scheidsrechtersfluitje.

  -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
   het spel stil wil leggen

  -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

  -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

    

  De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
  Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

             
  Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

  Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

  Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

  Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
  Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

   Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

  ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

  Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

  Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
  Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

  Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

  Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

  Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987
  Frans Van Den Wijngaerd (
  Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
  ongetwijfeld de opvallendste was.

  Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


    

  John Langenus
   
  (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

  John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
  lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
  Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
  werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
  secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

  Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

  In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

  Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

  John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter  Professor Werner
  Helsen
  begeleidt
  topscheidsrechters

  Professor Helsen is zelf
  een niet onaardig
   voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
   door onder anderen
  Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
  de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
  een iets lager nivo te
  gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
  omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
  Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
  uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

  Hartslagmeter
  Veto: Wat moeten we precies verstaan
  onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

  Werner Helsen:
  Misschien eerst
  eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
  «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
  mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
  «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
  Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
  Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
  voor het WK?

  Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

  Diagonalen

  Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
  Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
  «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
  Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
  Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
  Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
  Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
  en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
  dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

  Talenkennis

  Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
  Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
  «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»
  Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
  van de club mogen gaan
  winkelen. Wat is er volgens
  u waar van die
  indianenverhalen?

  Helsen: «Ik kan alleen maar
  zeggen dat de Fifa en de Uefa
  al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
  Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»  Veto
  : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
  Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

  "Topsport is hard en
  dat geldt ook voor scheidsrechters"


  Hoeveel verdient een scheidsrechter?
  Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

  Opleiding van 15 dagen

  De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

  De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

  "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

  Een goed betaalde hobby, geen beroep
  Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

  "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

  8.000 euro per jaar

  De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

  De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

  "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

  Bruto premies voor scheidsrechters

  Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
  -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
  -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
  -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

  Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
  de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
  -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
  -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

  Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
  optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
  de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

  "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

  3.000 euro voor Franse scheids-rechter

  Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.  Paul Allaerts
  9/7/1964 (Mol)
  ul
   
  Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.  Claude Bourdouxhe 27/6/1967

  Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
  Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


  Peter Vervecken 9/12/1967
  Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
  Gestopt als scheidsrechter mei 2014


  Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

  Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
  Stopte als scheidsrechter in juni 2013.  Sam Loeman
  20/2/1980

  Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
  Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
  Stopt als scheidsrechter mei 2014


  Stéphane Breda 
  6/9/1969

  De 40-jarige scheidsrechter maakte promotie op zijn werk en vindt de combinatie met het scheidsrechterschap te zwaar.

  De scheidsrechter werkt voor een socialistische vakbond waar hij werd gepromoveerd tot secretaris van de metaalindustrie in de regio Verviers. Breda vond de job naar eigen zeggen te tijdsrovend om nog te combineren met het scheidsrechterschap.

  Breda kan terugblikken op 10 jaar in nationale.Hij maakte deel uit van de 18 Belgische scheidsrechters in Categorie A en was aangesloten bij U.E. Dolhain.
  Breda is gestopt in mei 2010  Alphonse Constantin 17/5/1949

  Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
  Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

  Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.
  Guy Goethals 26/12/1952

  Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
  RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

  Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

  Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.


  Franky Van der Elst scheldt op scheidsrechter Laurent Colemonts tijdens de wedstrijd Sint-Truiden - Beerschot


  Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...


  Actie Racisme  


  laatste toegevoegde foto

  Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!