Image and video hosting by TinyPic

Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal.Ik ben zelf afgevaardigde van een jeugdploeg en wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters
Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.

Image and video hosting by TinyPic

29-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Een gele kaart geef je niet met een slap handje'
David Elleray © PSL photos David Ellary

De Belgische topscheidsrechters krijgen binnenkort lessen lichaamstaal, in de strijd tegen de toenemende agressie op het veld. ‘Gedecideerd een gele kaart geven, met autoriteit het muurtje zetten: je kan het echt leren', zegt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen.

De Belgische Voetbalbond heeft een nieuw wapen gevonden om te vermijden dat scheidsrechters nog uit alle hoeken worden belaagd tijdens voetbalwedstrijden: body language . Begin januari krijgen de topscheidsrechters uit eerste klasse drie dagen opleiding in Knokke. Voormalig topref David Elleray, de baas van het scheidsrechterscomité in Engeland, zal hen leren hoe ze hun lichaamstaal moeten verbeteren.

De workshops moeten helpen om de toenemende agressie tegen scheidsrechters in te dijken. Vorige maand brak in West-Vlaanderen nog een staking uit onder de scheidsrechters omdat steeds meer van hen het slachtoffer werden van geweld.

‘Je moet zekerheid uitstralen op het veld om de touwtjes in handen te houden', zegt Robert Jeurissen, de voorzitter van de Centrale scheidsrechterscommissie. ‘Hoe je je beweegt, de expressie op je gezicht, hoe je aangeeft dat een speler een fout heeft gemaakt: dat is allemaal erg belangrijk. Dat weten we natuurlijk al jaren, maar vroeger werd er gewoon van uitgegaan dat een scheidsrechter het had of niet. Terwijl je daar echt op kunt trainen. En we hebben heel wat jonge scheidsrechters tegenwoordig: daar is het aspect lichaamstaal vaak toch wel voor verbetering vatbaar.'

Een paar voorbeelden van hoe het niet moet? ‘Een gele kaart geven bijvoorbeeld: als je dat met een slap handje doet, dan maakt dat geen goede indruk', zegt Jeurissen. ‘Of het muurtje op de juiste afstand zetten bij een vrije trap: dan moet je echt kordaat en zelfverzekerd zijn, en je niet laten doen door de spelers. Of de manier waarop je over het veld loopt: dat moet je niet met een slechte houding doen, je moet fier rechtop lopen. En je moet expressie tonen als je met spelers omgaat. Zo kun je je beslissingen verkocht krijgen, zelfs als het soms foute zijn.'

De voormalige Italiaanse topscheidsrechter Pierluigi Collina is het voorbeeld, zegt Jeurissen. ‘Die kon met zijn lichaamstaal veel afdwingen, al had die natuurlijk ook zijn uiterlijk mee.'

Het uiteindelijke doel is dat de scheidsrechters meer respect krijgen van de spelers op het veld. ‘We beperken de workshops rond body language niet tot de 24 topscheidsrechters uit eerste klasse alleen', zegt Jeurissen. ‘De opleiding in Knokke duurt drie dagen, en op één van die dagen kunnen ook talenten die in tweede en derde klasse fluiten de uitleg krijgen van David Elleray.'

Voor scheidsrechters uit de lagere reeksen, die nog het vaakst van al het slachtoffer zijn van agressie, zijn geen lessen voorzien van Elleray himself . Maar ook zij krijgen tips rond lichaamstaal, zegt Jeurissen.

‘Wij houden vaak talentendagen voor de beste scheidsrechters uit de provincies, en ook daar worden sessies rond lichaamstaal gehouden', zegt Robert Jeurissen. ‘Een scheidsrechter heeft het vandaag de dag echt niet makkelijk, maar het is niet zo dat we hem op zondag totaal onvoorbereid op het veld laten komen. Wij investeren heel veel in een degelijke opleiding voor elk van hen.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
28-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pro League en Scheidsrechterscommissie eisen meer respect voor refs

RESPECT!
De raad van bestuur van de Pro League heeft beslist een charter op te stellen waarin een gedragscode wordt opgenomen naar scheidsrechters toe. Die komt er nadat Genk-coach Mario Been snoeihard uithaalde naar de Belgische arbitrage.

Het charter wordt van toepassing op de clubs van de Pro League, bestuurders, trainers en spelers. Een overleg met Robert Jeurissen, de voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie (CSC), vond hierover reeds plaats. Uit respect voor het beroep van de scheidsrechters vraagt de Pro League aan al haar leden om zich te onthouden van uitspraken met het oog op een sereen verloop van de Jupiler Pro League.

Het charter komt er na de scherpe uitspraken van Racing Genk-trainer Mario Been, zondagavond na afloop van de competitiewedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven (1-1). Been had na die wedstrijd scheidsrechter Christophe Delacour op de korrel genomen nadat die in minuut 93 een strafschop had toegekend aan OHL. De Nederlander zei onder meer dat ‘de scheidsrechter net niet juichte bij de penalty en dat de arbitrage in België een veel te grote invloed heeft op de uitslag van matchen'. Daarnaast noemde hij Delacours optreden ‘schrikbarend'.

De CSC verklaarde eerder al ‘dergelijke uitspraken niet ongemoeid te kunnen laten', waardoor de affaire mogelijk nog een staartje krijgt voor de Genk-coach. De scheidsrechtersbaas lichtte immers het bondsparket al in.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIFA wil doellijntechnologie uitgebreid testen tijdens WK voor clubs


Image: FIFA zet volgende stap in doellijntechnologie

De FIFA heeft contracten gesloten met Hawk-Eye en GoalRef, twee ontwikkelaars van doellijntechnologie, zo maakte de Wereldvoetbalbond dinsdag bekend. De twee systemen zullen verder getest worden tijdens het WK voor clubs in Japan (6-16 december), op voorwaarde dat een ultieme test voor start van dat WK positief is.

De FIFA had eerder al bekendgemaakt dat het met die twee bedrijven verder zou samenwerken rond doellijntechnologie en gaf hen vorige maand een FIFA-licentie. Die laat toe dat ze hun systemen wereldwijd introduceren.

GoalRef werkt op basis van een magnetische chip en een speciale bal, en zal getest worden in het stadion van Yokohama. Hawk-Eye, dat werkt met camera’s en al bekend is van het tennis, zal gehanteerd worden in het stadion van Toyota.

Eens de twee systemen in Japan geïnstalleerd zijn, moeten ze nog een laatste reeks testen doorstaan om er zeker van te zijn dat ze perfect werken in de stadions. Die tests zullen worden uitgevoerd door een onafhankelijk Zwitsers instituut (EMPA). Pas als die tests positief zijn, zal de FIFA groen licht geven voor het gebruik van de technologie tijdens de acht matchen van het WK voor clubs.

Voor elke match moeten officials telkens controleren of de systemen goed werken. De doellijntechnologie moet de scheidsrechter helpen, maar de scheidsrechter blijft wel baas op het veld, zo benadrukt de FIFA nog. Na de proeven op het WK voor clubs hoopt de FIFA doellijntechnologie te kunnen inzetten tijdens de Confederations Cup in 2013 en het WK in 2014
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
27-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klacht tegen Mario Been na uithaal scheidsrechter
 

Het 1-1 gelijkspel tegen OH Leuven krijgt voor Genk en Mario Been mogelijk nog een staartje voor het bondsparket.De scheidsrechterscommissie neemt het niet dat Been na de match de ref Christophe Delacour onder vuur nam en dient daarom klacht in."Het is tijd voor een signaal", zegt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen.
Mario been was zondagavond niet te spreken over de beslissing van scheidsrechter Delacour.Dat er in de toegevoegde tijd een penalty werd gefloten voor de Leuvenaars om op die manier nog punten mee te graaien in de Cristal Arena, zat de Nederlander bijzonder hoog.
"Aan die fase ging handspel vooraf", foeterde Been."Deze mensen hebben zoveel invloed op het voetbal dat het schrikwekkend wordt.Iedere keer kost het ons punten.Het enige wat nog ontbrak was dat de ref begon te juichen na het doelpunt".Vooral die laatste uitspraak zit ze bij de scheidsrechterscommissie hoog." Het is één zaak om de fouten van een ref te benadrukken, maar het is nog iets anders om publiekelijk zijn integriteit in vraag te stellen", zegt Jeurissen."Zoiets hoor je als trainer niet te doen.Iedere coach of bestuurder die ontevreden is, mag mij altijd bellen.Maar gooi dat ongenoegen toch niet meteen in de media.Dat helpt de zaak niet vooruit."Vandaag stuurt Jeurissen een klacht naar het bondsparket waarin hij vraagt om Been op het matje te roepen."Ik ben geen voorstander van zware boetes, zoals in Engeland", verduidelijkt de scheidsrechtersbaas."Maar ik vind wel dat er eindelijk eens een signaal mag gegeven worden".Vorig seizoen besliste de Belgische trainersvakbond nog dat er geen kritiek meer geuit zou worden op de scheidsrechters, maar dat voornemen wordt door sommige coaches in eerste klasse feestelijk genegeerd.

Robert Jeurissen aan het woord (zie onderstaande link)
http://www.sporza.be/cm/1.1491139?view=popupPlayer 

R.E.S.P.E.C.T

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vader jeugdspelertje Hoei mept scheidsrechter buiten bewustzijn
Het geweld tegen scheidsrechters lijkt maar niet te stoppen. Dit weekend werd er opnieuw een ref in elkaar geslagen tijdens een jeugdwedstrijd, dit keer bij een duel van de -15 tussen de Waalse clubs Bas-Oha en Hoei. De vader van een van de spelertjes van Hoei deelde een pak slaag uit, waarna de scheidsrechter, de ervaren Jean-Yves Ledent, het bewustzijn verloor. Het slachtoffer ligt nog steeds in het ziekenhuis. Twee weken geleden werd een ref van 16 nog zwaar aangepakt tijdens een jeugdwedstrijd tussen Idegem en Kerksken.

Het slachtoffer, een dertiger, doet zijn relaas in La Dernière Heure. "Alles verliep goed, tot de trainer van Hoei een beetje de pedalen verloor. Niets ergs, maar ik besloot toch om de wedstrijd te beëindigen. Ik stuurde de jongens naar de kleedkamers en vroeg aan de afgevaardigde van Bas-Oha om me te begeleiden en te beschermen. Net toen gebeurde het: een van de vaders stormde op me af en raakte me vol. Ik was naar verluidt meteen buiten bewustzijn." Ledent, al zes jaar scheidsrechter, is zinnens om klacht in te dienen tegen de dader. "Stoppen met fluiten? Neen, dat niet. Ik wil niet dat deze slechte ervaring het eindpunt wordt."

De dader is intussen al gestraft door beide clubs. Hij mag zich niet meer vertonen op de terreinen van Bas-Oha en ook bij Hoei is hij niet meer welkom. Mogelijk volgt er ook nog een straf van de voetbalbond en van de politie. De zoon van de herrieschopper, die niets met de zaak te maken had, reageerde verbijsterd op de taferelen.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Communicatie Engelse arbiters opgenomen


De communicatie tussen Engelse scheidsrechters en hun assistenten tijdens wedstrijden in de Premier League wordt voortaan opgenomen. De voetbalbond FA hoopt zo een herhaling van het incident rond arbiter Mark Clattenburg te voorkomen. Die werd beschuldigd van racisme tijdens een wedstrijd van Chelsea eind oktober, maar daar donderdag na een wekenlang onderzoek van vrijgesproken.

Volgens Mike Riley, de scheidsrechtersbaas in Engeland, zullen de opnames privé blijven. De Engelse arbitrage staat tijdens wedstrijden al via headsets in contact met elkaar. Die gesprekken werden echter nooit opgenomen.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
25-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanwezig op KV Mechelen - Waasland Beveren (0-1) 24/11/2012
Scheidsrechter : Luc Wouters
Ass : Gregory Crotteux, Cedric Waroux
4de off : Frederik Geldhof
 
 
                
  
R.E.S.P.E.C.TCategorie:Aanwezig
23-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geweld tegen de scheidsrechter?

Wekelijks worden er ruim 30.000 voetbalwedstrijden gespeeld waar spelers, trainers, maar ook (assistent-)scheidsrechters veel plezier aan beleven. Het overgrote deel van deze wedstrijden verloopt probleemloos. Helaas zijn er ook wedstrijden die - zowel op professioneel niveau als bij de amateurs - verpest worden door agressie. Meestal tussen de voetballers onderling, maar soms keert het geweld zich ook tegen de scheidsrechter.

Vanaf gisteren is het campagnefilmpje ( KNVB) in het kader van sportiviteit en respect te bekijken. ‘Hoe vaak piep jij?’ probeert het thema verbaal geweld op en rond het voetbalveld onder de aandacht te brengen. Het filmpje geldt als het startschot van deze bewustwordingcampagne. De overkoepelende slogan ‘Zonder respect geen voetbal’ staat de komende jaren centraal bij het bespreekbaar maken van het onderwerp sportiviteit en respect. Om dit onderwerp aandacht te geven licht de KNVB wisselend een thema uit. Het eerste thema dat centraal staat is dus verbaal geweld.

Laat het er niet bij zitten!R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FA spreekt scheidsrechter Clattenburg vrij van racisme
Mark Clattenburg is door de Engelse voetbalbond (FA) vrijgesproken van racisme. De scheidsrechter werd door Chelsea-speler John Obi Mikel beschuldigd van racistische uitlatingen tijdens de wedstrijd tegen Manchester United (2-3 verlies).

De politie startte na de wedstrijd een onderzoek, maar staakte dat. Ook de FA liet donderdagavond weten dat gebrek aan bewijs de reden is dat Clattenburg niet vervolgd zal worden.
Chelsea heeft al aangegeven zich neer te leggen bij het besluit van de FA.

Middenvelder Mikel gaat ook niet in beroep, maar heeft een persoonlijk verhoor aangevraagd. Daarin hoopt de Nigeriaan de situatie uit te leggen. De FA kondigde wel aan voortaan de communicatie van de arbiters en hun assistenten op te nemen. De opnames zullen discreet worden bewaard.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Buitenland
22-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter op de grond geduwd en in gezicht getrapt
Tijdens een amateurwedstrijd in Argentinië is een scheidsrechter wel heel zwaar aangepakt. Darius Funes werd in alle geharrewar niet alleen tegen de grond gewerkt, hij kreeg ook nog eens een trap in het gezicht te verwerken. Dader was Leandro Schiavi, de broer van Boca Juniors-ster Rolando.

Zijn stoppen sloegen door toen de man in het zwart hem op een tweede gele kaart trakteerde. Er volgde duw- en trekwerk van de spelers van Hurricane Arribenos, met als gevolg dat Funes tegen de vlakte ging.

Op dat moment was hij al stevig in het gezicht geraakt door de nummer vijf, maar Leandro vond het nog niet welletjes. Met een ordinaire schop trakteerde hij zichzelf ongetwijfeld op een lange schorsing.


R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
20-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bleeckere:De voormalige topscheidsrechter Frank De Bleeckere heeft zijn licht laten schijnen op de agressiviteit op de voetbalvelden. Enkele dagen geleden werd de 16-jarige Lothar Van Impe het ziekenhuis ingeslagen, nadat de stoppen bij een speler doorsloegen.

De Bleeckere heeft in zijn jeugd ook een gelijkaardig incident meegemaakt. Nadat hij een speler geel gaf, greep diens vader hem naar de keel. “Mijn pa, die ook scheidsrechter was, was er ook bij. Op zulke momenten is het belangrijk dat je een klankbord hebt, iemand met ervaring die het ook meegemaakt heeft en je gerust kan stellen”, aldus De Bleeckere in Reyers Laat.

De voormalige topref heeft de 16-jarige jongen opgebeld. “Ik wou hem even horen. Ik begrijp dat die jongen met heel veel vragen zit. En ik heb daar een twintigtal minuten mee gepraat. Ik heb op hem ingepraat, maar hij gaf mij een heel volwassen indruk”, verklaarde hij. “En zijn besluit staat vast: ze zullen hem niet klein krijgen.
Videofragment uit Reyers Laat Frank De Bleeckere en Jurgen Devoldere  (zie link onderstaand)

http://www.deredactie.be/permalink/1.1485310


R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.‘Zodra ik fysiek in orde ben, ga ik weer het veld op'

Lothar Van Impe kreeg gisteren te horen dat hij nog zeker een nacht langer in het ziekenhuis moest blijven.

Lothar Van Impe uit Aspelare, de scheidsrechter van 16 die zaterdag in Idegem werd neergeslagen door voetballer Ben D.M., moet zeker nog tot vandaag in het ziekenhuis blijven. Wilskracht Idegem, de club van de voetballer die de ref aanviel, zal zich burgerlijke partij stellen tegen de agressieve speler, die intussen ook uit de club is gezet.

Lothar Van Impe (16) werd zaterdag gewond aan het hoofd toen een dolgedraaide Ben D.M. (17) tijdens de wedstrijd tussen Wilskracht Idegem en Kerksken wild om zich heen begon te slaan. Van Impe liep onder meer een hersenschudding op en zakte op het terrein in elkaar. Hij werd voor verzorging naar het Geraardsbergse ziekenhuis ASZ vervoerd.

De jongen verblijft nog steeds in het ASZ. Hij werd er uitvoerig onderzocht door de artsen en moest onder meer een hersenscan ondergaan om de ernst van de hersenschudding te bepalen. Intussen laat Lothar, een beloftevolle ref, het incident bezinken. ‘Als ik fysiek weer in orde ben, ga ik opnieuw het veld op als scheidsrechter.'

Bij Wilskracht Idegem, de club van Ben D.M., is men intussen nog altijd heel zwaar onder de indruk van het voorval van zaterdag. ‘Dat een van onze spelers zo compleet door het lint zou gaan, dat hou je niet voor mogelijk', zegt clubsecretaris Jacques Debbaut. De man werd zaterdag overigens ook aangevallen toen hij de dolle voetballer meedeelde dat hij geschorst werd en zijn boeltje moest pakken. ‘Die kerel nam me bij mijn been vast en duwde het helemaal omhoog. Ik liep daarbij een spierscheur op en die verwonding is erger dan eerst gedacht. Ik hou het niet meer uit van de pijn en kan niet gaan zitten, ik trek dan ook naar het ziekenhuis om dit te laten onderzoeken.'

Intussen nam de club al contact op met de vader van de geslagen scheidsrechter. ‘En als de jongen aan de beterhand is gaan we hem een bezoek brengen.'

De uithaal van Ben D.M. naar de scheidsrechter blijft overigens niet zonder gevolgen. De politie kwam gisteren in het ASZ bij Lothar langs om een verklaring af te nemen. En deze week nog komt een delegatie van het Oost-Vlaamse comité van de Belgische Voetbalbond naar Idegem om het incident van zaterdag uitgebreid te onderzoeken. De club zal zich burgerlijke partij stellen tegenover de speler zodat die opdraait voor de kosten van zijn ontoelaatbare gedrag.
R.E.S.P.E.C.T 


Categorie:Nieuws
19-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(Buitenland) Scheidsrechter Clattenburg wil nog steeds niet fluiten


De in opspraak geraakte scheidsrechter Mark Clattenburg blijft voor het vierde weekeinde op rij aan de kant in de Premier League. Pas als ook de Engelse voetbalbond (FA) het onderzoek naar zijn vermeende racistische uitlatingen heeft afgerond en hem vervolgens zuivert van alle blaam, wil hij zich weer beschikbaar stellen. Dat meldden bronnen rond Clattenburg vandaag in Engeland.

De Britse politie staakte vorige week het onderzoek naar Clattenburg. De leidsman zou in het competitieduel tussen Chelsea en Manchester United eind vorige maand ongepaste taal hebben gebruikt tegenover John Obi Mikel van Chelsea. Het uitgebreide onderzoek van de FA loopt nog.

Officials van de FA zijn nog bezig met het verhoor van getuigen en andere betrokkenen, onder wie Mikel en Clattenburg zelf. Een onafhankelijke jurist zal de FA op basis van het rapport adviseren al dan niet de scheidsrechter in staat van beschuldiging te stellen. Clattenburg ontkent alle beschuldigingen.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al 2000 arbiters afgehaakt
Geweld tegen scheidsrechters komt alsmaar vaker voor.De afgelopen zes jaar haakten maar liefst 2000 van de 8000 erkende scheidsrechters af na verbale of fysieke agressie.Amper 1 maand geleden beslisten de West- Vlaamse refs nog om geen matchen meer te fluiten omwille van de aanhoudende agressie.Door het tekort aan arbiters worden in de lagere reeksen steeds meer matchen noodgedwongen zonder ref gespeeld.Geweld op het voetbalveld wordt sinds een jaar dubbel zo zwaar bestraft.Voor een slag riskeert de belager 12 maanden cel, bij verwondingen 3 maanden en bij blijvende arbeidsongeschiktheid 3 jaar.Toch blijft de agressie aanhouden, ook omdat de strafvermindering veeleer symbolisch is.Straffen onder de drie jaar worden in ons land niet uitgevoerd, waardoor de daders meestal de dans ontspringen.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
18-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lothar Van Impe (artikel ddt 24/11/2008)
ASPELARE - De amper twaalfjarige Lothar Van Impe uit Aspelare is verslingerd op de arbitrage en leidt elke week minstens één wedstrijd. De piepjonge arbiter kreeg op zijn Communiefeest het bezoek van niemand minder dan topscheidsrechter Frank De Bleeckere, de nummer één in België. ?

'Mijn ouders Johan Van Impe en Carine Berlenger noemden me Lothar naar het voorbeeld van Lothar Matthäus, de bekende middenvelder van Bayern München', vertelt Lothar.Op woensdag en vrijdag traint hij mee met de leeftijdsgenoten van SV Voorde, maar op zaterdag verzaakt Lothar aan de wedstrijden van de knapen omdat hij dan het scheidsrechtersfluitje hanteer bij de duiveltjes of de preminiemen.De jongeman koestert het geschenk dat zijn grote idool De Bleeckere hem overhandigde 'Ik kreeg de vaantjes van Fiorentina en Glasgow Rangers en ook de badges met clublogo van die ploegen nadat Frank die wedstrijd leidde. Hij schonk mij ook de gele en rode kaart uit die wedstrijd. Zelf deelde ik nog nooit een gele kaart uit. Ik roep de spelers wel bij mij om hen de levieten te lezen als dat nodig is, maar dat valt gelukkig best wel mee.'Lothar moet nog drie jaar wachten vooraleer hij de officiële scheidsrechterscursus mag volgen en dat stoort hem wel. 'Ik tel de dagen al af en zal zeker meteen deelnemen aan de eerste scheidsrechterscursus waar ik mag voor inschrijven. Later hoop ik dan ook in eerste klasse te mogen fluiten', klinkt het ambitieus.

R.E.S.P.E.C.T

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KBVB: 'Ontgoocheld in mensen die scheidsrechter aanvallen'Naar aanleiding van de zware agressie tegen een 16-jarige scheidsrechter tijdens een jeugdwedstrijd in Idegem meldt de KBVB ontgoocheld te zijn dat mensen de fysieke integriteit van de scheidsrechters durven aan te vallen.

Ook benadrukt de voetbalbond dat dit geval niet onder de klassieke noemer van incidenten te plaatsen valt. 'De KBVB stelt echter alles in het werk om dergelijke zaken te vermijden en de agressie tegen scheidsrechters structureel op te lossen. Helaas zijn geïsoleerde gevallen als deze nooit uit te sluiten.'

Scheidrechter Lothar Van Impe werd in de 70e minuut van de wedstrijd tussen de U19 van Idegem en Kerksen aangevallen door een 18-jarige speler van Idegem. 'In tegenstelling tot wat sommige media vermelden, zwaaide de scheidsrechter niet vlot met de kaarten', stelt de KBVB. 'Het ging om een heel sportieve wedstrijd, waarbij de scheidsrechter in de 70e minuut een eerste gele kaart toonde en dan nog wel aan een speler van Kerksken. Aangezien het spel stil lag, wilde de trainer van Idegem een vervanging doorvoeren. Op dat moment ging het licht uit bij de speler die vervangen ging worden. Zonder enige aanleiding werd de scheidsrechter geslagen en geschopt, waarbij hij het bewustzijn verloor. Toen de dader het terrein verliet, deelden ook toeschouwers in de klappen. Hierop is hij in spelersuitrusting gevlucht. Later werd hij opgepakt door de politie.'

Lothar Van Impe moet tot maandag in observatie in het ziekenhuis blijven, maar stelt het goed. Hij benadrukt dat hij zijn hobby hoe dan ook wil blijven uitoefenen.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter Lothar Van Impe in elkaar geslagen tijdens jeugdmatch

Lothar Van Impe in het ziekenhuis: ‘Hoe lager het niveau van de spelers, hoe lager hun respect voor de refs.'

LEDEGEM/NINOVE - Lothar Van Impe (16), een beloftevolle scheidsrechter uit Aspelare (Ninove), werd gisteren aangevallen en in het ziekenhuis geslagen tijdens een ­juniorenmatch in het Oost-Vlaamse Idegem, bij Geraardsbergen. De jonge ref werd opgenomen op de spoedafdeling. De dader werd opgepakt.

Een dikke maand geleden is het nog maar, dat de West-Vlaamse scheidsrechters het werk neerlegden uit protest tegen de agressie op scheidsrechters in het voetbal. Ze werden te vaak beledigd of zelfs fysiek aangevallen. Gisteren was het weer van dat, in het Oost-Vlaamse Idegem.

Bewustzijn verloren

Tijdens een wedstrijd voor jongens jonger dan 19 jaar, tussen Idegem en Kerksken (Haaltert), sloegen na 70 minuten de stoppen door bij de 18-jarige Idegemse voetballer Ben D.M. De jongeman was het niet eens met een beslissing van scheidsrechter Lothar Van Impe en ging die te lijf met enkele gerichte vuistslagen.

Bij het verlaten van het terrein viel de gefrustreerde dader ook nog een toeschouwer aan. En ook een Kerkskense supporter die de agressieveling probeerde te bedaren, deelde in de klappen.

Scheidrechter Van Impe staakte de wedstrijd, maar raakte even later buiten bewustzijn. De jongeman werd afgevoerd naar de spoedafdeling van het ASZ in Geraardsbergen. Daar bracht hij de nacht door ter observatie. De spoedarts stelde een hersenschudding vast.

Vanop zijn ziekbed liet de jonge scheidsrechter al weten dat hij ondanks het nare avontuur doorgaat met zijn hobby. ‘Ik floot een goede wedstrijd en heb mezelf niets te verwijten. Een goede scheidsrechter worden is mijn jeugddroom, en die laat ik niet kraken door één dwaas. Zondag (vandaag, nvdr) zou ik als lijnrechter fungeren in Herdersem. De dokters verboden me die wedstrijd. Jammer.'

Vrijdag floot Lothar nog de invallers van eerste provinciale. ‘Op dat niveau is het respect voor de scheidsrechter groot. Hoe lager het niveau van de spelers reikt, hoe lager het respect voor de refs.'

Jo Van Impe, vader van de onfortuinlijke scheidsrechter, reageert aangeslagen. ‘Ik voetbalde zelf bij Aspelare en Heldergem en maakte dit nooit mee op een voetbalveld. De dader blijkt een amateurbokser die al tal van gewelddaden op zijn kerfstok heeft en maakte een gefrustreerde indruk. Zulke mensen horen niet thuis op een voetbalveld.'

Dader gevat in station

De dader vluchtte na het incident naar het Idegemse station, dat vlak bij het voetbalstadion ligt. Daar werd hij door de politie opgepakt terwijl hij op het perron op een trein wachtte.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
17-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Idealisme of toekomst?


"Terwijl alles in de wereld om ons heen aan het digitaliseren is, lijkt het nog steeds moeilijk te geloven dat voetbalscheidsrechters een papieren notitieblok gebruiken om elke incident dat op het veld plaatsvindt te registreren. Zou het niet geweldig zijn als scheidsrechters één instrument kunnen gebruiken om notities te maken, fouten te markeren, live statistieken te rapporteren en zelfs een gele of rode kaart te tonen?" Met deze vooruitstrevende visie probeert Siine het conservatieve voetbalwereldje voor zich te winnen met een all-in-one smartphone-app voor de voetbalscheidsrechter. Een idealistische gedachte of toch de toekomst van scheidsrechters?

Een team van technici en voetbalexperts besloten om de gok te wagen en ontwikkelden een smartphone-app voor scheidsrechters: Referee Pro by Siine. Dat het hier niet om 'zomaar' een app' gaat is sinds gisteren wel duidelijk: voor het eerst in de voetbalhistorie had een professionele scheidsrechter niet een pen, papier en kaarten in zijn borstzak, maar een smartphone met de applicatie. Dit gebeurde tijdens de finale van de Mexican Indoor Football League, een wedstrijd waar honderden bezoekers op afkwamen en zelfs op de Mexicaanse TV werd uitgezonden.

Dit alles kon gerealiseerd worden door de ontwikkelaars achter de app: een samenwerking tussen Siine Ltd (een bedrijf bekend door zijn keyboards op smartphones en ondersteund door Skype oprichter Niklas Zennstrom) en enkele Mexicaanse voetbalprofessionals. Referee Pro is daarnaast zorgvuldig ontwikkeld met de assistentie van enkele hooggenoteerde professionele scheidsrechters, zodat de applicatie aan de officiële FIFA Richtlijnen en behoeften voldoet.

Het grootste voordeel van de smartphone-app is het feit dat er maar één instrument nodig is en de gegevens direct digitaal genoteerd worden. Dit maakt het makkelijker om de gegevens door te mailen naar een officiële instantie (zoals bijvoorbeeld de KNVB) en biedt de mogelijkheid om het ook live op bijvoorbeeld social media te delen. Zo is er al een optie toegevoegd om een Twitter-account toe te voegen, waardoor wissels, doelpunten en kaarten direct getweet worden. Een nadeel van de app is echter de gebondenheid aan een smartphone: zonder smartphone is het niet te gebruiken en de batterij moet vooraf aan de wedstrijd in ieder geval volledig opgeladen zijn (om misverstanden tijdens de wedstrijd te vermijden).

Naast arbiters uit het betaald voetbal wordt er tenslotte ook op scheidsrechters in het amateurvoetbal gefocust. Hiervoor ontwikkeld het bedrijf een consumenten-versie van de app, welke binnen enkele maanden uitgebracht zal worden voor zowel Android- als iPhone-gebruikers. Deze doelgroep lijkt mij persoonlijk ook het meeste reëel, aangezien de FIFA of UEFA niet snel af zal stappen van de traditionele gele- en rode kaart. Toch lijkt de applicatie door haar intrede in de Mexicaanse Indoor Football League en hulp van diverse professionals een klein kansje te maken. De vraag is alleen welke voetbalbonden volgen.. zonder de steun van enkele grote voetbalbonden is een digitale gele kaart voorlopig nog een utopie.R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blokken worden verhoogdIedere week hoor je de scheidsrechters en assistenten steen en been klagen dat de benzine en diesel zo duur zijn, en de blokken maar niet stijgen.Er is goed nieuws.
Vanaf volgend seizoen (01/07/2013) stijgen de blokken naar 3€!
Artikel uit sportleven 14/11 (zie onderstaande link)
http://static.belgianfootball.be/project/publiek/vssl/html/nl/2012/46/vuc-2012-10-22.pdf 

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Info scheidsrechters
14-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) Scheidsrechters afgezonderd tijdens Afrika Cup
De scheidsrechters tijdens de Afrika Cup van volgend jaar worden tijdens het toernooi in Zuid-Afrika weggehouden van het publiek.Dat heeft het organiserend comité (LOC) dinsdag gemeld. Het LOC hoopt op die manier het zogeheten match-fixing te voorkomen.
De arbiters worden onder beveiliging van het hotel naar de stadions en terug geëscorteerd. De overkoepelende Afrikaanse voetbalbond heeft de maatregelen goedgekeurd.Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika werden de scheidsrechter ook al in een apart hotel gestopt. Ook toen had niemand toegang tot dat hotel.De Afrika Cup begint op 19 januari. De finale is op 10 februari. De vorige editie werd gewonnen door Zambia, dat in de finale verrassend Ivoorkust versloeg.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
12-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetballer Rapid Leest 17 wedstrijden geschorst voor "duw aan ref"

voetballer glenn bouwmeester 17 wedstrijden geschorst

Rapid Leest zal het nog een tijdje zonder Glenn Bouwmeester moeten doen. De spits is geschorst tot 28 februari 2013, maar dat pikt de club niet.

"De scheidsrechter beweert dat hij in de match tegen Wavria een duw kreeg van Glenn, maar dat is helemaal niet waar. Zeventien matchen schorsing voor iets wat je niet gedaan hebt, dat kan niet", zegt Ludo Verschuren, de voorzitter van de tweedeprovincialer. "We gaan zeker in beroep."

Patrick Van Camp, de scheidsrechter die de bewuste wedstrijd van 14 oktober tussen Rapid Leest en Wavria leidde, is van plan om op de zitting van Brussel aanwezig te zijn om zijn versie van het verhaal te verdedigen.

"Feit is dat de speler in kwestie na zijn uitsluiting (twee keer geel, red.) hoofd tegen hoofd stond tegen mij. Hij dreigde ermee een kopstoot te geven en zei dat ik goed moest opletten. Door toedoen van twee medespelers is hij uiteindelijk weggegaan, maar ook toen bleef hij doorgaan met verbale agressie aan het adres van mijn eerste assistent. Als de speler in kwestie op de zitting gewoon had toegegeven dat zijn reactie buiten proportie was, dan zou de sanctie nooit zo zwaar geweest zijn."
R.E.S.P.E.C.T


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ref week werkonbekwaam

In derde provinciale B floot scheidsrechter Germain Van Oost (51) de wedstrijd Beernem-Middelkerke na 55 minuten af nadat hij een duw had gekregen van bezoeker Sonny Pauwels.

‘Pauwels had al geel gekregen en beging een lichte overtreding’, vertellen trainer Franklin Capitaine en manager Bob Deseyn van Middelkerke. ‘De ref vloog op Sonny af en duwde hem. Onze speler duwde terug en had dat natuurlijk niet mogen doen. Het was een lichte duw en hij weet dat hij fout was, maar het is absurd hoe theatraal die ref reageerde. Ik maakte nooit eerder zo’n komedie mee. We riepen er de politie bij en Pauwels legde een klacht neer.’

‘Of het nu een zachte of harde duw was, maakt niet uit, een speler mag een ref nooit een duw geven, punt uit’, aldus Beernem-voorzitter Strobbe. ‘De ref viel en moet volgens mij slecht neergekomen zijn, want we kregen hem moeilijk overeind. Romain Saelens van de KBVB was ook aanwezig en hij heeft alles goed gezien.’

Germain Van Oost zelf wilde niet echt ingaan op de feiten. ‘De politie is ter plaatse geweest en maakte een PV op. Het PC in Brugge zal wel de nodige sancties nemen. Onze protestactie werd goed onthaald en we kregen positieve reacties, tot een enkeling op het veld alles kapot maakte. Of ik komedie speelde? De dokter kwam ter plaatse en ik ben een week werkonbekwaam. Dat zegt genoeg, denk ik.’
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
08-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KNVB overtuigd van toegevoegde waarde van uitwisselen scheidsrechters
 Gijs De Jong

Gijs de Jong, manager competitiezaken bij de KNVB, is tevreden over de manier waarop de scheidsrechtersuitwisseling tussen Nederland en België verloopt. Afgelopen weekend was er kritiek van sc Heerenveen-trainer Marco van Basten op de uit België afkomstige arbiter Luc Wouters.

"De evaluaties van de afgelopen seizoenen zijn besproken in een klankbordgroep. Ook hier worden weleens kritische kanttekeningen gemaakt, maar men is overtuigd van de toegevoegde waarde van dit samenwerkingsverband", aldus De Jong De manager competitiezaken plaatst nog een extra kanttekening. "Het gaat om een gelimiteerd aantal wedstrijden, jaarlijkse twaalf op het hoogste niveau en acht op het tweede niveau."

Het doel van de KNVB en KBVB van de uitwisseling is de opleiding verbeteren. "Scheidsrechters doen op deze wijze ervaring op in een andere competitie en met andere waarnemers. Dat is zeer leerzaam." Zo ligt De Jong de extra waarde van de uitwisseling, die behalve arbitrage ook uit het uitwisselen van ervaringen bestaat, toe. "De bonden wisselen hun ervaringen met elkaar op het gebied van arbitrage uit en doen zo aan kennisdeling."

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbalscheidsrechter vs korfbalscheidsrechter
Elke sport heeft zo z'n eigen type scheidsrechter. Leuke taferelen krijg je als je twee scheidsrechters het tegen elkaar op laat nemen. In die tak van sport, waarin ze normaal niet actief zijn. Een filmpje over de Nederlandse voetbalscheidsrechter Pol van Boekel die in de huid kruipt van korfbalscheidsrechter Remon Landwier en visa versaR.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
06-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samenwerking niet op de helling
 Robert Jeurissen

Het scheidsrechterlijk uitwisselingsproject in de lage landen bestaat sinds 2004.Elk seizoen fluiten Belgische refs twaalf wedstrijden in de Nederlandse eredivisie.Omgekeerd leent Nederland ook twaalf keer per jaar een ref uit om een duel in de Belgische eerste klasse te leiden.Met af en toe wederzijdse wrevel.Recent kregen de Belgische refs nog de wind van voren in Nederland.O.a. Marco Van Basten was verbijsterd dat ref Wouters geen strafschop floot na een handsbal.De ref erkende z'n fout en erkende dit als zijnde een leermoment.Ook ref Christoff Dierick kwam een tijdje geleden onder vuur te liggen.scheidsrechtersbaas Jeurissen vindt de kritiek gratuit.Onze refs maken fouten maar de Nederlandse refs ook.Ik vraag me dan af wat die Nederlandse clubs dan doen als ze in Europa spelen,dan krijgen zij ook geen Nederlandse ref.Globaal zijn wij erg tevreden met die uitwisseling.Dat er af en toe een foutje gebeurt is jammer maar geen reden om dit project op de helling te zetten.Volgens Jeurissen helpt het project bij de opleiding van de refs.Voor jonge refs is het interessant om ervaring op te doen en om eens in een andere cultuur te fluiten.Meer ervaren refs kunnen we eens ontlasten door ze niet altijd naar dezelfde clubs in België te sturen.Zolang niet alle clubs in België of Nederland zeggen dat ze ermee stoppen,zie ik geen probleem om die uitwisseling voort te zetten.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.85 uur werkstraf wegens aanval op scheidsrechter

HARELBEKE - De 28-jarige Levi G. is veroordeeld tot 85 uur werkstraf of zes maanden cel omdat hij een scheidsrechter in oktober 2010 tijdens een bedrijfsvoetbalmatch een kopstoot gaf. Over een eventuele schadevergoeding aan de scheidsrechter werd nog niet gesproken. Het incident gebeurde drie minuten voor het einde van de match, toen Levi een tweede gele kaart kreeg. Daarop gaf hij de scheidsrechter een duw en een kopstoot. De scheidsrechter hield er een whiplash aan over en was twee maanden arbeidsongeschikt. Hij wenste niet te reageren op de uitspraak.

Levi blijft ontkennen dat hij de man een kopstoot gaf. Hij bekent wel dat hij de scheidsrechter duwde.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
05-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect voor topscheidsrechter Luc Wouters
extern respect voor topscheidsrechter luc wouters

Topscheidsrechter Luc Wouters was vorige maandag te gast op het driedaags voetbalkamp van Football & Education op de Basvelden in Zonhoven.
Hij bracht er een interactieve, educatieve bijdrage over het scheidsrechterzijn. 26 Jonge voetballertjes luisterden vol bewondering naar de reglementen, inspecteerden de hulpmaterialen van scheids- en lijnrechters en stelden tal van vragen over van alles en nog wat. Op het einde van de uiteenzetting was er niets dan respect voor onze internationale topreferee.

Zij beloofden plechtig dat ze nu meer respect en begrip zullen opbrengen voor de scheidsrechters want uit de interactieve quiz bleek dat scheidsrechters heel snel een beslissing moeten nemen en dat dit niet altijd even gemakkelijk is.
R.E.S.P.E.C.T 


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview Howard Webb 1/11/2012 KBVB te Brussel


R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
04-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belaagde ref Mark Clattenburg fluit ook komend weekend niet

 mark Clattenburg

De Engelse scheidsrechter Mark Clattenburg zal ook komend weekend geen duels in de Engelse voetbalcompetitie leiden. Dat maakte de Engelse Voetbalbond (FA) bekend.

Clattenburg ligt onder vuur nadat hij ruim een week geleden in de topper tussen Chelsea en Manchester United ongepaste taal gebruikt zou hebben tegen Chelsea-speler John Obi Mikel.

De club van Eden Hazard had de FA al snel na de met 2-3 verloren wedstrijd op de hoogte gebracht. Aanvankelijk werd ook de Spanjaard Juan Mata genoemd als 'slachtoffer' van het taalgebruik van de ref, maar 'voor die beschuldigingen hebben we onvoldoende bewij'", aldus een woordvoerder van de club vorige week.

Chelsea diende woensdag bij de FA overigens ook officieel klacht in. Volgens de Engelse pers gaat het om racistisch taalgebruik en zou de scheidsrechter Mikel uitgescholden hebben voor 'aap'.

De FA startte al een onderzoek, gevolgd door een onderzoek van de Metropolitan Police na een officiële klacht van de Society of Black Lawyers. De 37-jarige Clattenburg zei 'geschokt en geërgerd' te zijn door de beschuldigingen, die hij met klem ontkent.
R.E.S.P.E.C.T

02-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Howard Webb, een voorbeeld voor onze jonge Belgische scheidsrechters
 
 


Gedurende één uur sprak hij een 150-tal jonge Belgische scheidsrechters toe. Deze waren zéér onder de indruk van zijn voordracht over zijn passie, het “scheidsrechter zijn”. Howard Webb is dan ook perfect geplaatst om deze jonge talenten raad te geven, want hij leidde naast de FA Cup finale ook al de finale van de Champions League en één WK-finale.

Tot slot gaf hij onze jonge scheidsrechters nog deze 5 kernwoorden mee: passie, visie, vertrouwen, doorzettingsvermogen en moed.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
01-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanwezig op HO Leuven - Mechelen 31/10/2012
OH Leuven - Mechelen (3-1)
Scheidsrechter: Tim Pots
Ass: Laurent Castel en Messely Kris
4de off: Gunther Boelen.

   
 
 

R.E.S.P.E.C.TFoto

Foto

Foto

Klik op het ROM logo om naar het digitaal platform (forum) te gaan en u vraag te stellen aan de scheidsrechter van u keuze


Serge Gumienny, peter van het
R.O.M - project


Categorieën
 • Aanduidingen (28)
 • Aanwezig (18)
 • Algemeen (119)
 • Belgische refs (127)
 • Buitenland (51)
 • Info scheidsrechters (26)
 • Nieuws (174)
 • Uit de krant (31)
 • Video (44) • Interessante links
 • Fluitje van een cent.
 • UEFA
 • Voetballinks
 • KNVB
 • Sportleven
 • Refereeingworld Laws of the game
 • Footballrefereeing
 • Dutchreferee
 • FIFA
 • COVS

 • Voetbalkrant
 • Jeugdscheidsrechter.nl
 • Voetbalmarkt
 • KBVB
 • Afgelastingen
 • E-kickoff

 • Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 01-2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Vriendenkringen
 • KBSV (BOOM)
 • KSOLEO (LIER)
 • WASO (WAASLAND)
 • KSOVA (ANTWERPEN)
 • KKSVWO (WESTERLO)
 • KMSV (MECHELEN)
 • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
 • KMSV( MAASLAND)
 • VRIENDENRING TIELT
 • VLAAMSE ARDENNEN

 • HET NOORDEN
 • KVSGG (GENT)
 • KSVG (MOL)
 • GEWEST BREE
 • KKSVHO (HERENTALS)
 • KVSMO (MENEN)
 • KSVN (NOORDERGAUW)
 • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
 • BREMFLUITERS (GENK)
 • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

 • KVSK (KORTRIJK)
 • KVSGO (GISTEL)
 • SVDVW (WESTKUST)
 • KBVS (BRUGGE)
 • GEWEST BERINGEN
 • KZLSV (TONGEREN)
 • NWB (BRABANT)
 • KVSD Demerstreek
 • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
 • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

 • VKTS (TIENEN)
 • KLSV (LEUVEN)
 • KVSOO (OOSTENDE)
 • SVK (PAJOTTENLAND)
 • WETTHRA

 • Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
  (klik op onderstaand logo)

  Foto


  Wim Smet/Peter Vervecken,
  training bij K.S.O.V.A

  Videocorner
  ----------------

  Kritiek op scheidsrechters
  gaat veel te ver!

  Tim Pots en sportpsycholoog
  Jef Brouwers
  22/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1160345


  Ref Gumienny"
  minder en minder
  mensen willen
  ref worden"
  27/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1163968


  De Bleeckere:
  "besefte het in
  de kleedkamer"
  18/12/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1179376

  Scheidsrechter
  Luc Wouters.
  30/10/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1144585   
   
           Francis Rion

  Geboren in Dahlem op 10 juni 1933 en voormalig Belgisch voetbalscheidsrechter.
  Hij was internationaal scheidsrechter tot 1981

  Alexis Ponnet

  Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

  "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

  Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

  Knock-out
  Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

  "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

  "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

  Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

  Achttiende
  Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

  "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

  Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

  Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
  te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
  waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

  "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
  commissie van de Pro League, en
  wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

  (Sinds 11/5/2010 is
  Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
  wegens onvrede met de gang van zaken)  Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
  geel.
  Sinds 2010 ook rood en oranje.
  Sponser is ING
  ING België

  http://youtu.be/
  FUogmJb3ndc


  http://youtu.be/
  OI94P8rVQWo

  De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
  In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
   het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
  KNVB in samenwerking met Perry Sport.
  In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
  Adidas

  Basisuitrusting
  1 scheidsrechterstrui

  2scheidsrechtersbroek    
  3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
  5 een munt voor de toss
  6 horloge (cronometer)
  7 schrijfgerief
  8 rode en gele kaart
  9 scheidsrechterskaartjes
  10 scheidsrechtersfluitje
  11 sporttas

  Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
  scheidsrechtersfluitje.

  -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
   het spel stil wil leggen

  -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

  -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

    

  De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
  Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

             
  Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

  Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

  Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

  Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
  Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

   Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

  ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

  Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

  Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
  Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

  Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

  Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

  Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987
  Frans Van Den Wijngaerd (
  Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
  ongetwijfeld de opvallendste was.

  Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


    

  John Langenus
   
  (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

  John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
  lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
  Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
  werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
  secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

  Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

  In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

  Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

  John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter  Professor Werner
  Helsen
  begeleidt
  topscheidsrechters

  Professor Helsen is zelf
  een niet onaardig
   voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
   door onder anderen
  Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
  de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
  een iets lager nivo te
  gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
  omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
  Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
  uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

  Hartslagmeter
  Veto: Wat moeten we precies verstaan
  onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

  Werner Helsen:
  Misschien eerst
  eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
  «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
  mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
  «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
  Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
  Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
  voor het WK?

  Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

  Diagonalen

  Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
  Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
  «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
  Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
  Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
  Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
  Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
  en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
  dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

  Talenkennis

  Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
  Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
  «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»
  Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
  van de club mogen gaan
  winkelen. Wat is er volgens
  u waar van die
  indianenverhalen?

  Helsen: «Ik kan alleen maar
  zeggen dat de Fifa en de Uefa
  al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
  Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»  Veto
  : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
  Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

  "Topsport is hard en
  dat geldt ook voor scheidsrechters"


  Hoeveel verdient een scheidsrechter?
  Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

  Opleiding van 15 dagen

  De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

  De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

  "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

  Een goed betaalde hobby, geen beroep
  Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

  "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

  8.000 euro per jaar

  De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

  De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

  "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

  Bruto premies voor scheidsrechters

  Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
  -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
  -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
  -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

  Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
  de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
  -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
  -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

  Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
  optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
  de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

  "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

  3.000 euro voor Franse scheids-rechter

  Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.  Paul Allaerts
  9/7/1964 (Mol)
  ul
   
  Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.  Claude Bourdouxhe 27/6/1967

  Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
  Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


  Peter Vervecken 9/12/1967
  Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
  Gestopt als scheidsrechter mei 2014


  Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

  Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
  Stopte als scheidsrechter in juni 2013.  Sam Loeman
  20/2/1980

  Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
  Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
  Stopt als scheidsrechter mei 2014


  Stéphane Breda 
  6/9/1969

  De 40-jarige scheidsrechter maakte promotie op zijn werk en vindt de combinatie met het scheidsrechterschap te zwaar.

  De scheidsrechter werkt voor een socialistische vakbond waar hij werd gepromoveerd tot secretaris van de metaalindustrie in de regio Verviers. Breda vond de job naar eigen zeggen te tijdsrovend om nog te combineren met het scheidsrechterschap.

  Breda kan terugblikken op 10 jaar in nationale.Hij maakte deel uit van de 18 Belgische scheidsrechters in Categorie A en was aangesloten bij U.E. Dolhain.
  Breda is gestopt in mei 2010  Alphonse Constantin 17/5/1949

  Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
  Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

  Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.
  Guy Goethals 26/12/1952

  Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
  RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

  Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

  Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.


  Franky Van der Elst scheldt op scheidsrechter Laurent Colemonts tijdens de wedstrijd Sint-Truiden - Beerschot


  Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...


  Actie Racisme  


  laatste toegevoegde foto

  Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!