Image and video hosting by TinyPic

Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal.Ik ben zelf afgevaardigde van een jeugdploeg en wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters
Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.

Image and video hosting by TinyPic

31-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog nooit zoveel refs tekort

 Kris Bellon

De bond organiseert morgen een Referee Day.Howard Webb,die de WK-finale floot (Spanje-Nederland),komt in Brussel voor 200 jonge refs een lezing geven.De bond wil zo proberen de grote uitstroom te stoppen."Het rekruteren is niet het probleem",zegt Kris Bellon,manager van het scheidsrechtersdepartement bij de bond."Vorig jaar hadden we nog nooit zoveel scheidsrechters die nieuw waren maar er stoppen er nog meer.In de hoogste reeksen krijgen we het wel rond,maar in de lagere afdelingen knappen velen af op de foute schoonvader die aan de zijlijn staat te roepen of de boze oma".En dus zit de bond met een probleem."Half september hadden we in Oost-Vlaanderen voor acht procent van de wedstrijden geen arbiters,terwijl dat vroeger 4,8 procent was.Toen hebben we de alarmbel geluid.We hebben nu iets meer scheidsrechters,maar omdat er meer matchen zijn komen we niet toe.Daarom gaan we workshops organiseren waarin die jonge mensen hun bekommernissen kwijt kunnen.en we hebben een enquête gemaakt om bij hen te informeren hoe we beter kunnen rekruteren".Vergelijking: in 1989 hadden we om en bij de 7499 scheidsrechters.In 2012 nog om en bij de 5937 scheidsrechters.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luc Wouters :ref zijn helpt je in het leven.


Met kop en schouders stak hij er boven uit bij de laatste verkiezingen;waar geen enkele van z'n tegenstanders meer dan duizend voorkeurstemmen haalde ging Wouters vlot boven de tweeduizend.2605 om precies te zijn.Over politiek hebben we het nu niet maar wel over abitrage in crisis want nooit waren er zoveel scheidsrechters te kort in België.Maar beginnen deden we bij het begin."Ik was net zoals mijn klasgenoten gebeten door de voetbalmicrobe",vertelt Wouters."Op provincaal vlak kon ik mee, toch was ik technisch eerder beperkt.Mijn vader was al scheidsrechter in de jeugdreeksen.Hij moedigde me aan om het ook eens te proberen.En eens gestart rond m'n zestiende, was het een nieuwe microbe die me niet meer losliet."

Arbitreren een microbe?dat moet je eens uitleggen.
Omdat je deel kan uitmaken van het voetbalspel,toch de belangrijkste bijzaak in de wereld.Je begint niet te arbitreren met de gedachte dat je naar eerste nationale wil,al had ik wel de ambitie om altijd een stapje hoger te zetten.Vrij snel sta je dan tussen jongens die ouder zijn en moet je tegen hen zeggen welke richting het uitmoet.Als je van hen respect kan afdwingen, win je enorm aan maturiteit.Dat helpt je in je latere leven.

Kon je er evenveel voldoening uithalen als uit zelf voetbal spelen?
Absoluut, in het begin was het moeilijker.Ik trainde wel bij mijn club,maar in het weekend gingen mijn leeftijdsgenoten in groep naar een wedstrijd en nadien op stap.Dat is raar.Ik hoorde er niet echt meer bij.Ik had mijn wedstrijden waar ik alleen naartoe ging.

En hoe zat het dan met je puberteit-want dat wil je toch zeggen meisjes en feestjes?
Als je iets goed wil doen moet je dingen kunnen opofferen.Natuurlijk wil je ook wel eens op stap gaan en een pintje drinken, maar dan moet je wel vroeger naar huis.Eigenlijk kweek je ook een deel dicipline.Allemaal dingen die in je beroepsleven van pas kunnen komen.En als ik dan zie wat ik er in heel m'n carrriére voor terug gekregen heb,is dat veel meer dan ik heb moeten missen.Ik floot al wedstrijden in Egypte voor 80 000 man.Ik zat in Kazachstan en Saoedi-Arabië.Landen waarvan ik nooit had gedacht dat ik er ooit zou terecht komen.Door de arbitrage ontdek je een deel van de wereld.

Je startte 26 jaar geleden.Heb je het zien veranderen?
Ja, af en toe ga ik nog eens naar jeugdwedstrijden kijken.Het respect is ver zoek,al kan je dat naar de hele samenleving doortrekken.Als je hoort wat er zoal naar de scheidsrechter geroepen wordt én de tegenstander...Op sommige mensen zouden ze een camera moeten zetten en nadien nog eens laten zien.Weet je wat het is: in een stadion van 30 000 toeschouwers hoor je geroezemoes.Wat ze roepen is onduidelijk.Maar sta morgen eens te arbitreren voor 20 man,dan hoor je echt alles"vuile zwarte",is iets van alle tijden,maar hoe ze nu te keergaan.....

Begrijp je dat er heel wat scheidsrechters afhaken?
Ja, want kritiek raakt iedereen,maar je moet het kunnen verwerken.Door ervaring leer je daar vlotter mee om te gaan.En als je op je zestiende staat te fluiten voor twintig man,bouw je een dikkere huid op.Wie tot het hoogste niveau kan doordringen heeft al heel wat watertjes doorzwommen en is daar tegen gehard.In eerste nationale krijg je natuurlijk ook die media over je heen.Vroeg of laat komt die dag,bij mij ook.Vorig jaar floot ik Lierse-Standard.Op de beelden zag ik achteraf dat ik een duidelijke strafschop voor Lierse niet had gefloten,maar dat wel had gedaan voor Standard,terwijl de fout lichter was.Dat zorgde ervoor dat de balans van de wedstrijd weg was.Dan moet je durven zeggen dat de kritiek terecht was.Jammer genoeg trekt juist die kritiek de aandacht,maar toch halen we heel veel voldoening uit een wedstrijd.Als je wordt aangeduid voor belangrijke wedstrijden....daar doe je het toch voor? Om toppers te fluiten en die goed te laten verlopen.

Voel je soms al tijdens de wedstrijd dat je verkeerd zit? of heb je daar beelden voor nodig?
Dat voel je vrij snel.vorig seizoen tijdens Bergen-Gent ging de bal over de doellijn maar hij zat in een hoek zodat wij hem niet konden zien.Toen de doelman opstond keek ik in z'n ogen en wist ik dat ik fout zat door het doelpunt niet toe te kennen.Weinigen hebben ons dat kwalijk genomen omdat je het niet kon vaststellen.Dan is er natuurlijk weer die schreeuw om hulpmiddelen.Zelf heb ik het kantelmoment meegemaakt.Het tijdperk waarin nog niet alle wedstrijden integraal werden uitgezonden.Dat er twee of drie camera's waren in plaats van acht zoals nu.Voor de jongens die nu de stap van tweede naar eerste zetten, is dit enorm wennen.

Wat is het lelijkste dat je zelf al hebt moeten horen?

Het zal niet zo erg geweest zijn want ik kan me niets voor de geest halen.

In de politiek gaat het er misschien harder aan toe?
Beide zijn hard.Het zijn twee werelden waar de media heel erg focussen.Eigenlijk komt het me langs beide kanten van pas,dat ik al gehard ben door te beginnen arbitreren op mijn zestiende.Ik kan me erover zetten.

Heeft het feit dat je scheidsrechter bent geen negatieve impact op je politieke carrière?
Neen, ik zou zelfs het omgekeerde durven zeggen.Je komt bijna wekelijks op tv,wat toch voor enige herkenbaarheid zorgt.En het zal me wel wat stemmen gekost hebben maar dat wordt weer gecompenseerd door mensen die waardering hebben voor de job.De oppositie heeft wel geprobeerd om het tegen me uit te spelen."De burgemeester is er nooit,hij is altijd weg voor het voetbal".Maar de uitslag bewijst dat de mensen vertrouwen hebben in hun burgemeester.Je zou denken dat scheidsrechters vaak negatief in de aandacht komen maar blijkbaar appriciëren mensen het toch.

Als ik het lijstje van de scheidsrechters in eerste klasse zo bekijk dan zie ik een paar ingenieurs, een bankdirecteur, een student geneeskunde.Dat zijn toch niet de  minste jobs?
Dat wordt juist de uitdaging voor de toekomst.Wie durft er z'n job opzij zetten voor een carrière in de arbitrage waar de toekomst onzeker is.Als je prestaties niet naar behoren zijn of je krijgt een blessure,dan stort alles in elkaar.Sommige refs worden geblokkeerd,omdat ze niets kunnen regelen met hun werkgever.Ik heb me die vraag nooit moeten stellen omdat ik m'n uren grotendeels zelf kan kiezen.veel van mijn collega burgemeesters die een gemeente als Lummen runnen hebben er nog een job bij.Dankzij de arbitrage kan ik hier elke dag aanwezig zijn.Op dat vlak is de combinatie ideaal.Ik heb dus nooit moeten kiezen.Maar willen we nog op grote toernooien geraken dan zullen er knopen moeten worden doorgehakt.Wie wil doorgroeien naar de top kan er geen gewone job bij doen.Dan is de vraag of wij als Belgen,nog mee willen draaien in die wereld.Ik ben er niet van overtuigd dat dat nog zal lukken,spijtig genoeg.In andere voetballanden als Spanje en Italië heb je al proffesionele  scheidsrechters.Al begrijp ik wel dat het een zware afweging is.Ga er maar eens staan op je 26ste,als je net afgestudeerd bent als ingenieur.

Eigenlijk gaat het dan over:willen we dit betalen?
Inderdaad,de bond is op alle vlakken aan het nadenken hoe de toekomst er zal uitzien.Als je professionals wil,moet je daar iets tegenover stellen.De fysieke en mentale begeleiding is al top.Daar kan je niets meer verbeteren.Het grote verschil zit hem in de rust die je kan nemen.Doe maar een wedstrijd op zondag om half negen aan de andere kant van het land.De volgende dag wordt je wel verwacht op je werk om negen uur of vroeger.En wat na 45? Is er een opvangnet?Want na hun 45ste kan je niet plots tegen scheidsrechters zeggen dat ze dan maar hun plan moeten trekken.

Dat is een mooi betoog.Dan rest ons eigenlijk nog maar één vraag.Mocht je nu zestien zijn,zou je er dan opnieuw aan beginnen?
Absoluut,daar moet ik niet over nadenken!

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Uit de krant
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ref Van Den Driessche juicht zelf bij doelpunt
Van Den Driessche op het veld en in de kleedkamer: ‘Ik was zo zenuwachtig dat ik niet kon eten.’

Pol Van Den Driessche, omstreden politicus en sinds kort jeugdscheidsrechter, heeft gisteren zijn eerste voetbalmatch gefloten. Wij zagen een correcte scheidsrechter aan het werk, die wel nog moet leren om niet te juichen bij een doelpunt.

‘Is dat Pol Van Den Driessche?’, vroeg een aandachtige toeschouwer zich hardop af naast het veld van de West-Vlaamse provinciale ploeg VV Jong Male. En inderdaad: keurig in het pak, met het fluitje in de mond en de kaarten op zak floot de voormalige journalist en kandidaat-burgemeester van Brugge voor ­N-VA, die zich na beschuldigingen van ongewenste seksuele intimiteiten terugtrok uit de actieve politiek, gisteravond om 19 uur zijn eerste jeugdwedstrijd op gang. Even later legde hij het spel al stil voor handspel.

De vriendschappelijke wedstrijd werd speciaal voor de groentjes onder de West-Vlaamse scheidsrechters gespeeld. Een ‘peter’ liep de volle twintig minuten mee naast Van Den Driessche, die daarna werd afgelost door een andere beginneling.

Die nieuwe ref liep een beetje onwennig over het veld. ‘Ik vind het vooral moeilijk om de juiste positie op het veld te kiezen’, gaf de bestuurder en woordvoerder van Cercle Brugge achteraf toe. ‘Ik heb de neiging om naar de bal toe te lopen, terwijl dat net niet mag. Ik heb ook één duidelijke buitenspelval niet gezien.’

Misschien is het toch ook not done om luidkeels Ja! te roepen als een spelertje scoort? ‘Dat mag inderdaad niet meer gebeuren. Maar het was echt een mooi doelpunt.’

Volgens zijn lesgevers was zijn fluitsignaal ‘zeer goed’. ‘En dat zorgt voor de helft van je gezag als scheidsrechter.’ Waarop Van Den Driessche toegaf dat hij ’s middags thuis in de living geoefend had. ‘Je had de katten moeten zien springen!’

Een normale jeugdwedstrijd duurt twee keer een halfuur. ‘Ik vraag me wel af of mijn conditie daar goed genoeg voor is. Ik weet nu al dat ik naar dat kwartiertje rust zal verlangen.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
30-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) Urs Meier verwacht dat nog meer Europese refs zullen stoppen

 Urs Meier

Gewezen Zwitserse scheidsrechtersbaas Urs Meier is geschokt dat vier van de twaalf top scheidsrechters zullen stoppen na dit seizoen.Hij waarschuwt de FA dat er nog meer problemen gaan komen in de toekomst als de FA niets onderneemt.Zwitserland is niet het enige land dat zich zorgen maakt over hun scheidsrechters en de toekomst, zegt Urs Meier.Afgelopen maand kondigde Damien Carrel (30), Cyril Zimmermann (36) Daniel Wermelinger (41) and Ludovic Gremaud (32) aan dat ze zouden stoppen.Zij stoppen na dit seizoen door gebrek aan respect en financiële steun.

"Ik ben geschokt ",zegt Meier vooral omdat twee van hen nog jonge scheidsrechters zijn.Carrell, één van hen was genomineerd om FIFA referee te worden.Het is niet gebruikelijk,maar zij hadden geen tijd meer voor de arbitrage.

Urs Meier schrijft op z'n website het volgende:"toen ik scheidsrechterbaas was (ben een jaar geleden gestopt)  zag ik altijd hetzelfde probleem met mijn scheidsrechters.Het Zwitsers scheidsrechter systeem heeft een professionele of semi-professionele organisatie nodig met betere mogelijkheden om te trainen en hogere premies voor de scheidsrechters, zodat ze kunnen stoppen met werken en meer tijd kunnen spenderen aan de arbitrage.De FA zal iets moeten doen want anders zullen er nog meer problemen komen in de toekomst en gaan er nog meer jonge refs overwegen om te stoppen".

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
29-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) Chelsea beschuldigt ref van 'ongepast taalgebruik'
 Mark Clattenburg

Chelsea verloor zondagnamiddag de topper tegen Manchester United met 2-3. Scheidsrechter Mark Clattenburg was de gebeten hond bij de thuisploeg, na twee rode kaarten voor Chelsea en een buitenspeldoelpunt van Manchester United.

"We hebben een klacht ingediend bij de wedstrijdafgevaardigde van de Premier League, die de klacht zal doorspelen naar de Engelse voetbalbond", klonk het bij de woordvoerder van Chelsea. "Het taalgebruik van de scheidsrechter tegen twee van onze spelers was ongepast. Meer commentaar wensen we over de zaak niet te geven."

Chelsea eindigde zondag met negen na een rode kaart voor Branislav Ivanovic en Fernando Torres. Vooral die laatste kaart zette kwaad bloed bij de Londenaars. De Spanjaard kreeg zijn tweede gele kaart immers na een vermeende fopduik. Ook over het laatste doelpunt was Chelsea niet te spreken, Javier Hernandez scoorde de 2-3 vanuit buitenspelpositie.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Buitenland
26-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Introductievideo UEFA 5de en 6de man
De UEFA heeft een dvd onder haar 53 lidstaten verspreid waarin de rol van de vijfde en zesde official verder belicht wordt. Pierluigi Collina legt aan de hand van videobeelden van het afgelopen EK en de Champions League uit waar de officials nou voor bedoeld zijn en waarom de invoering van de extra officials door de UEFA als een succes gezien wordt. Opvallend genoeg wordt ook de pijnlijke blunder van István Vad, die een schot van Marko Deviç de doellijn niet zag passeren in de wedstrijd Oekraïne - Engeland op het EK nog even aangehaald. Verder wordt Howard Webb nog aan het woord gelaten over wat hij van de officials op de doellijn vindt.

Link:
http://www.uefa.com/uefa/footballfirst/matchorganisation/refereeing/news/newsid=1880799.html 

Categorie:Algemeen
25-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pol Van Den Driessche goed op weg om scheidsrechter te worden


Hij was al journalist en politicus, en nu heeft Pol Van Den Driesche een nieuwe ambitie: hij wil scheidsrechter worden. De droom lijkt dichter dan ooit, nu hij met grootste onderscheiding geslaagd is voor het scheidsrechterxamen.

'Net geslaagd voor scheidsrechtersexamen. 68/70! Binnenkort op de Vlaamse velden', verscheen vandaag op de Facebook-pagina van de mediaspecialist van de N-VA.

Van Den Driessche, die zich na beschuldigingen van ongewenste seksuele inimiteiten terugtrok uit de actieve politiek, is bestuurder en woordvoerder van Cercle Brugge. Hij liet eerder al verstaan dat het zijn droom is om een jeugdmatch tussen Club Brugge en Cercle te mogen fluiten.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
24-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter zet oefenpartij stop na scheldpartij
Scheidsrechter Van Reeth heeft gisteravond de oefenwedstrijd tussen Westerlo en Beerschot stopgezet na 85 minuten. Hij was de verwijten aan zijn adres beu.

Het leek een rustige oefenwedstrijd te worden tussen Beerschot en een B-elftal van Beerschot, maar het ontaardde in een scheldpartij schrijft Gazet Van Antwerpen.

Vooral Westerlotrainer Frank Dauwen en zijn assistent Barry Hulshoff spaarden hun opmerkingen aan het adres van de scheidsrechter niet. Die vroeg hen plaats te nemen achter de omheining maar ze weigerden. Daarop had de scheidsrechter er genoeg van en besliste de wedstrijd stop te zetten.

'De maat was vol na een nieuwe scheldpartij', aldus Van Reeth
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechters Het Noorden vieren vijftigste verjaardag in Assenede


Op 17 oktober 1962 werd met toestemming van de PSC, gestart met de oprichting van de vriendenkring Het Noorden. Op de eerste bijeenkomst waren er 6 leden die onder leiding van Fernand Verhoeven, de eerste stappen zetten.
De eerste link naar Assenede kwam er door Robert Baeyens, kapper in het dorp. Omdat zijn zaaltje te klein werd verhuisde Het Noorden naar Doornzele waar het met de hulp van toenmalig dokter Davé zijn intrek nam.

Marcel Standaert werd voorzitter en de groep vond Lucien Ongenae bereid om er als secretaris te fungeren. De man moest later noodgedwongen zijn functie neerleggen, maar bleef als een rode draad door de VK geweven. Tot op de dag van daag is Lucien een van de meest fanatieke aanhangers van Het Noorden. Julien Mestdagh en Henri Haverhals waren figuren van het eerste uur.

Zij zagen voorzitters komen en gaan: Roger Van Aelbroeck, Jos Van der Linden, wijlen Raymond Van de Cotte, Luc Helderweirdt, Urbain Boone en Stefaan Smet.

Meermaals verhuisde de VK van lokatie. Doornzele, Café Central in Ertvelde, Het landbouwershuis in Assenede, ’t Morgenzonnetje in Ertvele, De Vagebond in Sleidinge en Zaal ’t Singel in Lembeke. Allemaal cafés waar we enkele jaren verbleven en onze vergaderingen organiseerden. Nu is men te gast in de De Lustigen Boer.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beerschot krijgt boete na gezangen aan adres Gumienny
Beerschot moest vandaag voor de Geschillencommissie van de KBVB verschijnen naar aanleiding van het gedrag van de supporters tegenover scheidsrechter Serge Gumienny. De Antwerpse club moet een boete van 2480 euro betalen.

Op vijf oktober kwam Gent op bezoek bij Beerschot. Scheidsrechter van dienst was Serge Gumienny en die werd zwaar op de korrel genomen. Zijn moeder werd beledigd en daarop liet Gumienny afroepen dat de wedstrijd zou stilgelegd worden indien de jongens van Het Kiel zouden verder gaan.

De Geschillencommissie heeft nu beslist dat de club een boete van 2480 euro moet betalen voor de gezangen. Daarbij werd rekening gehouden met vorige incidenten.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) 36 rode kaarten in één wedstrijd

De scheidsrechter gaf 36 rode kaarten in één wedstrijd

Bij een voetbalwedstrijd tussen twee juniorenteams in Paraguay heeft de scheidsrechter 36 rode kaarten uitgedeeld.Vlak voor het einde van de wedstrijd probeerde de leidsman na een vechtpartij twee spelers het veld uit te sturen, maar de jongens negeerden hun rode kaarten en gingen door met vechten.
Vervolgens bemoeiden alle spelers en wisselspelers zich met het voorval, waardoor een enorme vechtpartij ontstond.
De scheidsrechter en zijn lijnrechters vluchtten in paniek de kleedkamer in en konden daardoor de situatie niet meer beoordelen.
Op het wedstrijdformulier vulden ze daarom voor alle 36 spelers én reservespelers een rode kaart in.
De beide coaches waren niet te spreken over deze oplossing van de scheidsrechter.
Zij waren van mening dat hij op het veld had moeten blijven en had moeten proberen de vechtpartij te stoppen.
Vanwege de rode kaarten zijn nu alle spelers van de twee ploegen geschorst. De tuchtcommissie van de Paraguayaanse voetbalbond gaat de zaak onderzoeken.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Buitenland
23-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk camera's op doellijn voetbalDe invoering van elektronische controle op de doellijn in het voetbal is opnieuw een stapje dichter gekomen. Ofwel met behulp van camera's ofwel met een magnetische strip zal binnenkort met zekerheid kunnen worden bepaald of een bal al dan niet over de doellijn is. De ultieme test volgt in december wanneer op het WK voor clubs in Japan met doellijntechnologie zal worden gewerkt.

Hawk-Eye en GoalRef, de twee organisaties waarmee de FIFA samenwerkt bij de introductie van doellijntechnologie, mogen hun systemen wereldwijd introduceren in het voetbal. Dat moet een einde maken aan de vaak terugkerende discussie of een bal al dan niet volledig de doellijn heeft overschreden.

Hawk-Eye is een systeem waarbij gebruik wordt gemaakt van camera's en is al bekend uit het tennis. GoalRef werkt op basis van een magnetische chip en een speciale bal.

Beide systemen zijn door de FIFA uitgebreid getest tijdens wedstrijden en in labo's tussen oktober 2011 en juni 2012. Dé lakmoesproef volgt in december wanneer op het WK voor clubs in Japan met doellijntechnologie zal worden gewerkt.

De FIFA wijst er wel op dat, eens een systeem in een stadion is geïnstalleerd, het eerst nog een ultieme test moet ondergaan. Die test zal worden uitgevoerd door een onafhankelijk instituut. Pas daarna kan het licht definitief op groen.
 
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
22-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Howard Webb op 1 november te gast bij KBVBDe befaamde Engelse scheidsrechter Howard Webb is op 1 november te gast op de administratieve zetel van de KBVB en dit naar aanleiding van de Referee Day.

Webb komt aan 200 jonge scheidsrechters met maximum één jaar ervaring vertellen over zijn ervaringen als internationaal scheidsrechter.

Die dag lanceert de KBVB in samenwerking met sponsor ING ook de campagne ‘I like referees’. Met deze campagne wil de KBVB zoveel mogelijk ‘likes’ verzamelen aan het adres van de scheidsrechters. Dit als steunbetuiging voor de scheidsrechters maar tevens als oproep naar de spelers, trainers en supporters dat scheidsrechters onontbeerlijk zijn voor het voetbal. ‘Zonder scheidsrechters geen voetbal’, is de boodschap.

Het aantal ‘likes’ zal bekend gemaakt worden op het einde van de actie bij de aftrap van Standard-Club Brugge van de 21e speeldag in de Jupiler Proleague.

Programma:

13:30 : Ontvangst+lichte lunch

14:00 : Introductie door Robert Jeurissen (voorzitter CSC).

14:05 : De fysieke voorbereiding van scheidsrechters (Werner Helsen)

14:45 : Hoe een defibrillator te gebruiken? (Bart Vertenten).

15:00 : Referee Experience (Howard Webb)

16:00 : pauze (mogelijkheid tot interview met Howard Webb)

16:30 : Workshops over rekrutering en behoud van scheidsrechters.

18:00 : drink

19:00 : einde

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meldpunt agressie (handtastelijkheden op scheidsrechter)
Provinciaal comité,Provincie Oost- Vlaanderen "Meldpunt agressie (handtastelijkheden op scheidsrechter)"

Vanaf heden is er een nieuwe procedure van toepassing in het geval van agressie (handtastelijkheden) tegen de scheidsrechter.

In een dergelijk geval dient de scheidsrechter ten laatste de 1ste werkdag voor 12u na het geval van agressie een scheidsrechtersverslag op te maken en door te mailen naar een nieuw e-mailadres/meldpunt:

- Oost-Vlaanderen: agressieOVL@voetbalfederatievlaanderen.be

Wij verzoeken onze scheidsrechters dan ook vanaf heden deze nieuwe procedure toe te passen.
Sportleven (week 42 17/10)

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Info scheidsrechters
21-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Boonen (57) een dove (assistent-) ref
Paul Boonen

De 57- jarige Paul Boonen is wellicht uniek in het voetbalwereldje.Ondanks zijn handicap-hij is doof-is hij toch scheidsrechter in de schoot van de KBVB."Een drietal jaar geleden schreef ik mij in om een cursus te volgen", begint Boonen zijn verhaal."Voetbal is mijn passie en ik wou bewijzen dat het zelfs met een handicap mogelijk is om een actieve en verantwoordelijk rol op te nemen.De bond steunde mijn kandidatuur en ik slaagde zonder problemen in het examen.Een paar weken later kreeg ik mijn eerste wedstrijdaanduiding."Voor de spelers en de begeleiders was het aanvankelijk even wennen maar tot nu toe viel het heel erg mee.De reacties zijn erg postitief en ik voel mij volledig aanvaard.Voor elke wedstrijd dring ik er bij de spelers op aan om elkaar te respecteren, in alle omstandigeheden sportief te blijven en geen misbruik te maken van mijn handicap.De spelers merken dat ik streng maar rechtvaardig ben en houden zich aan de afspraken.Af en toe gebeurt het dat ik een gele kaart moet trekken, maar de rode bleven tot nog toe altijd op zak.Ook de afgevaardigden en de supporters gedragen zich doorgaans voorbeeldig en ze weten te appriciëren dat ik mij op een positieve manier wil inzetten voor het jeugdvoetbal.Dit seizoen fluit ik de scholieren maar ik ambieer om door te stoten naar de reserven of zelfs seniors.Dat kan enkel bij een positief verslag van de opleider.Misschien ligt het aan mijn leeftijd maar dit seizoen heb ik nog niemand gezien van de bond.Op zondagmiddag ben ik ook assistent-scheidsrechter.Mede door het tekort aan beschikbare assistenten word ik elke week aangeduid om ergens in de provincie een match ik goede banen te helpen leiden.Er worden dan duidelijke afspraken gemaakt met de ref.Het is heel leuk om met andere collega's samen te werken.Daarnaast ben ik ook nog jeugdtrainer bij KSV Temse.Dit jaar heb ik de U9 onder mijn hoede.De communicatie met m'n spelertjes verloopt heel vlot en ze pikken alles goed op.Elke vrijdagavond speel ik bij de veteranen.Helaas rest er te weinig tijd om mijn zoon Stef, die bij de U12 speelt, aan het werk te zien."

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Uit de krant
20-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanwezig op Lierse - Charleroi 20/10/2012 (0-1)
Scheidsrechter : Van De Velde Joeri
Ass: De Belder Gino en Cuyt Sven
4de off: Vinche Philippe
 
 
   

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Aanwezig
18-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van een scheidsrechter blijf je af, zo eenvoudig is dat
Jurgen Devoldere

De West-Vlaamse arbiters zijn het beu.Sinds de start van het nieuwe voetbalseizoen worden ze om de haverklap lastig gevallen door agressieve spelers en dus weigerden ze afgelopen zondag hun match te fluiten."Het is voor ons tenslotte ook maar een hobby", getuigt Jurgen Devoldere.

Jurgen Devoldere (39) uit Ingelmunster kent het klappen van de zweep.Hij is al 15 jaar scheidsrechter.Hij leidt de wedstrijden van de eerste ploegen, in provinciale reeksen.Devoldere heeft een soort van natuurlijk gezag.Met hem valt niet te lachen, dat is duidelijk."Ik heb al die jaren ook geen enkel probleem gehad op het voetbalveld" vertelt hij" tot 4 weken geleden, toen ging het ook bij mij mis en dat had ik helemaal niet verwacht."
Eigenlijk is het te gek voor woorden.Ik floot in derde provinciale Kortemark-Ploegsteert.Het was helemaal niet spannend, het stond al 5-0.toen gaf ik een strafschop aan de thuisploeg en het werd 6-0.Een afgelopen wedstrijd dus.Maar een speler van Ploegsteert kookte over.hij vloog uit en vond mijn beslissingen onterecht.Nadat ik hem een gele kaart had gegeven was hij nog niet gekalmeerd.Het liep uit de hand.Hij duwde me ruw, ik lag opeens tegen de grond.Nu kan ik wel tegen een stootje maar dat had ik echt niet zien aankomen.Ik besefte meteen dat ik de wedstrijd moest stilleggen.Het is heel eenvoudig, van de scheidsrechter blijf je af.Anders weet je niet waar het eindigt.Stoppen was de boodschap.Ik liet iedereen naar binnen gaan,voor mij hield het daar op,ik stond perplex want ik had nog nooit problemen gehad.Bovendien paart ik veel met de spelers, de meesten kennen me al jaren.De West Vlaamse scheidsrechters trekken aan de alarmbel.De competitie is nog niet zo lang bezig en dit jaar hebben we al meer gevallen van agressie tegen scheidsrechters dan het volledige voorbije jaar.Een collega is zelfs na een klap tegen het hoofd een week werkonbekwaam.Supporters zijn wel mondiger geworden,maar zij mogen roepen vind ik.Maar spelers worden alsmaar agressiever omdat er financiële belangen mee gemoeid zijn.Een gewone match levert al snel een 2 a 3 honderd euro op.Die gasten willen niet verliezen en werken hun frustraties uit op de scheidsrechter.Maar ze vergeten dat het voor ons een hobby is.Laat ik het zo stellen: geen enkele speler trekt z'n schoenen aan voor de vergoeding die een scheidsrechter krijgt.Wij krijgen afhankelijk van de reeks 22 en 29 euro.Dat is niet veel hé.Waarom ik het doe? omdat ik het graag doe zeker....Ik laat me niet kapotmaken door enkelingen.Ik fluit minstens één match per week van juli tot eind mei.Daarnaast train ik verschillende keren per week.2 keer per jaar worden we fysiek gestest en één keer per jaar moeten we slagen in een theoretisch examen.Hoe we jongeren  nog warm kunnen maken voor scheidsrechter te zijn is een goede vraag.Van de jongeren die er nu nog aan beginnen ben je er binnen het jaar al de helft kwijt.Een jonge gast van 15 wil het wel eens proberen.Voor z'n eerste match komt mama en papa kijken, oma en opa,de hele wedstrijd wordt hij beschimpt, spelers roepen en tieren.Wat zegt de familie achteraf? Jongen, zou jij geen andere hobby zoeken? 5 op de 10 doen dat dan ook.Ja, en we zijn het echt wel beu.Omdat onze acties zoveel weerklank krijgen zijn ze in Brussel ook wakker geschoten.Ze weten ook wel dat een voetbalmatch zonder scheidsrechter niet mogelijk is.We willen toch allemaal naar een leuke voetbalmatch gaan kijken? Op den duur wordt zo'n match de spiegel van de maatschappij.Mensen hebben geen zin meer om te luisteren, om te communiceren.En dan worden ze agressief.Maar omdat het er  nu eenmaal zo aan toe gaat, vind ik het geen reden om dit zomaar toe te laten.Hoe het dan afgelopen is met die speler van ploegsteert? hij werd 15 maanden geschorst.Maar ik heb helemaal niets meer van hem gehoord.Hij was zelfs niet op de zitting aanwezig.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Uit de krant
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hart onder de riem

Jongere of zelfs oudere personen vinden die bereid zijn een beginnende cursus voor voetbalscheidsrechter te volgen is op vandaag geen sinecure. Of toch ? Misschien nog eraan beginnen maar na enkele weken of maanden als effectieve scheidsrechter er de brui aan geven is evenzeer een realiteit. Hoe komt het?

Op het veld worden deze scheidsrechters vooral geconfronteerd met allerlei ongepaste of laakbare uitlatingen van trainers en supporters. Vele van deze (al) te jonge scheidsrechters zijn nog niet bestand om met dergelijke uitlatingen om te gaan.

De voldoening vinden die ze gehoopt hadden slaat om in aversie met geringere voldoening en dit met alle twijfels van dien. Hun aanvankelijke positieve motivatie wordt binnen de kortste keren omgezet in een ontslag.

Hoeveel scheidsrechters worden op jeugdniveau onmiddellijk na de wedstrijd aan hun lot overgelaten: geen bonnetje, geen drankje, geen klein gesprekje………..en daar sta je dan, wat te doen? De demotivatie slaat toe: voor een aantal jongeren eerst een tocht met de fiets naar je wedstrijd, dan tweemaal 30’ bekritiseerd worden, om na de wedstrijd nog nauwelijks iemand te zien, om dan terug met je fiets huiswaarts te trekken. Waarom zou je dit nog moeten doen?

Gesprekken met clubbestuurders leren ons dat zij aan de supporters niets kunnen doen, integendeel ze hebben ze nodig voor hun inkomsten en kantine, voor de omzet. Op die manier wordt alles netjes verschoven en blijft alles zoals het is. De zwarte piet schuift gewoon van de een naar de ander door!

Niet alleen op jeugdniveau loopt het de spuigaten uit, ook op Provinciaal niveau worden scheidsrechters verbaal en fysiek toegetakeld. Daar speelt het geld en dus ook het prestige een belangrijke rol. Ook het element “gezag” wordt niet alleen door onze maatschappij maar ook binnen de lijnen van een voetbalveld minder en minder geaccepteerd en getolereerd. Iedereen heeft toch het recht van……..spreken, om zijn mening te uiten, om te mogen ventileren. Een fenomeen niet alleen eigen aan het voetbalgebeuren.

Waar gaat dit allemaal naartoe?

Een scheidsrechter die voor een appel en een ei (in vergelijking met spelers en trainers) zijn zondagnamiddag in functie van het voetbalgebeuren doorbrengt (en meer en meer en op zaterdag én op zondag). Voetbal is een feest beweren sommigen maar is dit nog wel zo?

Kunnen spelers, trainers en supporters nog altijd niet accepteren dat een scheidsrechter ook maar een mens is die net als een speler en trainer fouten kan maken (maar dan in vergelijking véél minder).

Kunnen de clubs ook nog altijd niet begrijpen dat jonge scheidsrechters ook het vak moeten leren en ervaring opdoen!

Kunnen deze heren nog altijd niet accepteren dat vele scheidsrechters dit ook maar als een hobby doen?

Wie zijn de verantwoordelijkheden die wel degelijk een halt kunnen toeroepen aan dit toch wel belangrijk fenomeen?

Er worden al te veel paraplu’s opengetrokken waardoor alles maar bij het oude blijft.

Is het niet erg dat binnen een PSC een cel mentale coaching moet opgericht worden om de scheidsrechter méér en méér een stevig(er) basis tot weerbaarheid aan te reiken?

Zo kunnen we blijven doorgaan met het oprichten van cellen…………………..een scheidsrechter die ten (on)rechte zijn trui uittrekt omwille van het “te veel” , hoe moet je daarmee omgaan ? Zijn dit allemaal geen belangrijke signalen van: het wordt stilaan “te veel”.

Ik vermoed dat stilaan de maat voor vele scheidsrechters té vol wordt; grenzen van het fatsoen worden al te veel overschreden.

Maatregelen die zich verder opdringen zijn: (op Provinciaal niveau)
*spelers die zich al te veel bezondigen aan uit de hand lopende verbaliteiten : verplichtend een cursus scheidsrechter laten volgen, gevolgd door een aantal wedstrijdleidingen bij jeugdploegen.
*supporters die op een totaal ongepaste wijze en dit op frekwente basis de scheidsrechter de huid vol schelden de gele kaart te tonen (door het bestuur) om bij verdere recidieven terreintoegang voor wedstrijden te ontzeggen.
*spelers die de ref lichamelijk toetakelen onmiddellijk uit de vereniging ontslaan.
*supporters die op het terrein komen om de scheidsrechter aan te vallen, laat staan te slaan met onmiddellijke ingang de toestand tot het terrein te ontzeggen.
*bestuursleden die op een laakbare wijze de scheidsrechter benaderen worden een aantal wedstrijden de toegang tot wedstrijden ontzegd.

Ondanks de inspanningen die het PC doet nog veel sterkere straffen en vooral ook financiële straffen uitspreken.

Dat een scheidsrechter vaak de zwarte pineut is na een wedstrijd is iets waar een falende ploeg of falende speler zich perfect achter kan verstoppen. Deze heren voetballers beseffen nog altijd niet dat voetbal maar mogelijk is met een scheidsrechter. Jonge scheidsrechters moeten de kans krijgen om het vak, de stiel te leren en leren kan alleen maar met vallen en opstaan. Deze stiel leer je niet zozeer van achter een bureautje maar op het veld, met matchen, met ervaring op te doen. Kiezen voor scheidsrechter is niet kiezen voor de gemakkelijkste hobby! Méér respect, grotere waardering en meer menselijkheid zouden basiselementen moeten zijn in elke sport maar zeker ook in het voetbal. De maat geraakt stilaan vol, iedereen moet dit beseffen, iedereen moet dit weten zo niet wordt het meer en meer problematisch. Elke scheidsrechter, in welke reeks hij ook fluit verdient méér respect dan dit op heden het geval is. Voor het geld moet hij het nog altijd niet doen want ook op dat vlak wordt er serieus achterop gehuppeld. Vele scheidsrechters doen het nog altijd omdat ze het graag doen maar hoelang blijft dit nog duren? Ik vrees dat het stilaan iets als een tijdbom wordt. Vele verantwoordelijken zijn zich precies nog niet bewust van de hectische toestand maar zoals vaak gaan er eerst nog ernstiger dingen moeten gebeuren om dan te zeggen “hoe is het mogelijk”!

Deze toestanden van agressiviteit horen niet thuis op een voetbalveld en kunnen nooit maar dan ook nooit verbloemd noch getolereerd worden. Verantwoordelijken : doe er iets aan want scheidsrechters worden het stilaan beu en moe ! Verdere acties kunnen niet uitblijven en dan………………….

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
17-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) Lijnrechter vraagt Messi tijdens de rust mee op de fotoOpmerkelijke gebeurtenis tijdens de rust van het WK-kwalificatieduel tussen Argentinië en Chili: de lijnrechter vraagt Lionel Messi of hij met hem op de foto mag. De wereldster van FC Barcelona lijkt enigszins verbaasd dat een official hem dat vraagt maar poseert toch vlug met de gelukkige man alvorens naar de kleedkamers te gaan.

Messi wordt door zijn miljoenen fans te pas en te onpas mee op de foto gevraagd maar deze moet toch uniek zijn. De Argentijn gunde de Paraguayaan echter zijn 'moment de gloire' zonder verpinken.

De wedstrijd eindigde op 2-1 in het voordeel van Argentinië, met doelpunten van Higuain en Messi voor rust en de Chileense eerredder pas in de extra tijd. Van onpartijdigheid gesproken...

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Video
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleinste Duitse scheidsrechter


CEM Yazirlioglu wordt beschouwd als kleinste scheidsrechter van Duitsland (1,38 meter).De scheidsrechter stelt hoge eisen aan zichzelf. "Ik fluit nu al drie jaar in de Kreisliga." "Ik ben zeer ambitieuze en zou graag fluiten in de Regionalliga of Oberliga," zei Yazirlioglu.Op een hoger niveau, meer professionele voorwaarden, meer kijkers, meer respect voor de scheidsrechter - en met name meer aandacht. In het Berlijnse district heeft de kleine man al veel aan erkenning gewonnen. Hoewel sommige spelers bij het gezicht van kleine scheidsrechter aanvankelijk sceptisch zijn, wint Yazirlioglu telkens opnieuw weer aan populariteit "

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
16-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schelden op de scheidsrechter mag ook niet via Twitter


Vroeger mocht je als ouder nog ouderwets schelden lang de lijn als je zoon voetbal speelde. Nu dat niet meer mag, wordt er naar alternatieven gezocht.

De Britse ‘kwaliteitskrant’ Mirror meldt dat de – voor mij onbekende – radioster Terry Christian is verbannen van het voetbalveld van zijn zoon na het bekritiseren van de scheidsrechter via Twitter.

De inhoud van de tweet was volgens mij niet heftig. Terry Christian schreef:

It was like watching Mean Machine or Escape to Victory. My lad was elbowed in the face and stamped on.

Daarna schrijft de radiopresentator:

I put up one tweet after the game… and all of a sudden I get told the FA have said I should stay away from training and matches.

Terry Christian meent dat hij de waarheid heeft verteld, maar toch gestraft wordt. Christian heeft medelijden met de scheidsrechter, want die is volgens hem onder druk gezet.

Een woordvoerder van de club Queensgate heeft verklaard dat zij "de hoogste normen van gedrag van spelers en supporters verwachten.

De FA (Football Association) voert de campagne ‘Respect’ en die is gericht op het verbeteren van het gedrag van ouders langs de zijlijn. Heeft de FA ook richtlijnen voor online schelden op de scheids?

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) Scheidsrechter belaagd
CURACAO – Een scheidsrechter op Bonaire is zaterdagnacht op een sportveld bij de Kaminda di Lac mishandeld. Een getuige vertelde aan de politie dat twee mannen de scheidsrechter hadden belaagd. Het slachtoffer werd geduwd waardoor hij viel en kreeg vervolgens een trap tegen zijn hoofd.

De scheidsrechter liep letsel op en werd overgebracht naar het ziekenhuis voor medische behandeling. Als verdachten werden de 30-jarige J.M.C. en 33-jarige R.A.M. aangehouden. Na verhoor werd de verdachte J.M.C. heengezonden. De andere verdachte bleef ter beschikking van de justitie.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Burgemeester-scheidsrechter wint het pleit
 

Een zeer goede score voor de CD&V van burgemeester en scheidsrechter Luc Wouters met elf zetels (+1).
Wouters kan beginnen aan zijn tweede ambtstermijn

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
15-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder van een scheidsrechter
Ik kan goed begrijpen dat de scheidsrechters in de provinciale reeksen willen staken.De kritiek die ze te verwerken krijgen,wordt match na match erger.Soms komen er zelfs aantastelijkheden en bedreigingen aan te pas.Als moeder van een scheidsrechter heb ik daar een gedicht over geschreven.

Ik sta aan de kant van 't veld
neutraal,alleen,onbekend
ik kijk naar 't spel,
maar wie er scoort is voor mij niet van tel.
Geroep, gejuich, gefluit
m'n ene oor in, 't andere uit
ik ben geen supporter die hier staat
ik wacht enkel tot het fluitje gaat
De arbiter snelt heen en weer op het plein
van her naar der, hij moet ter plaatse zijn
een tackle, een fout, een gore opmerking
er is niets in 't spel dat hem ontging.
De ene maal is de scheids een God
vijf minuten later een echte vod
goed arbiter,fout arbiter, zeveraar
ga terug vanwaar je komt, niemandal
je kunt niet eens shotten tegen een bal.
De scheids heeft net stoppen in zijn oren
ik doe alsof het mij ook niet kan storen
maar binnenin doet het soms pijn
om moeder van een scheidsrechter te zijn.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
10-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbalbond steunt staking van West-Vlaamse refsDe Koninklijke Belgische Voetbalbond en de Voetbalfederatie Vlaanderen hebben beslist de staking van de West-Vlaamse scheidsrechters te steunen. Dat meldt de KBVB op zijn website. Komend weekend zullen er in West-Vlaanderen dus geen wedstrijden gespeeld worden in eerste tot vierde provinciale.

De actie was een beslissing van de verschillende vriendenkringen van West-Vlaamse scheidsrechters. Hiermee wilden ze protesteren tegen een aantal recente gevallen van agressie. De wedstrijd Beernem-Middelkerke van afgelopen weekend in derde provinciale B was voor de West-Vlaamse refs de druppel. Tijdens een schermutseling werd de scheidsrechter op de grond geduwd.

De steun van de KBVB betekent in de praktijk dat alle wedstrijden van komend weekend naar een latere datum zullen worden uitgesteld. Het Provinciaal Comité in West-Vlaanderen moet deze beslissing wel nog goedkeuren. De wedstrijden bij de vrouwen, de reserven en de jeugd gaan wel gewoon door.

Daarnaast kondigde de voetbalbond aan een meldpunt te willen oprichten voor scheidsrechters die het slachtoffer worden van agressie. Zo kunnen er sneller preventieve schorsingen worden opgelegd. Nu duurt het meestal een aantal weken vooraleer een uitgesloten speler effectief aan de kant moet blijven. De KBVB kondigt nog meer maatregelen aan om de toenemende agressie in te dijken.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luc Coulier: 'Wij fluiten niet om op ons bakkes te krijgen'
De West-Vlaamse scheidsrechters staken dit weekend om te protesteren tegen het groeiende geweld tegen arbiters in de provinciale reeksen. 'Ik ben al lang immuun voor de grofste beledigingen, maar als ze je op het veld neerslaan, houdt het voor mij op', zegt scheidsrechter Luc Coulier, die vorige week werd neergeslagen.

'Het was net na het einde van de wedstrijd van Proven tegen Beselare, in derde provinciale', zegt Luc Coulier (56), al 31 jaar scheidsrechter. 'Plots kwam een speler op me afgestapt en gaf me een slag. Hier, dat heb je wel verdiend, zei hij me. Ik had in de loop van de match een tackle op hem niet gezien. Ik had me daar tijdens de match nog voor geëxcuseerd, maar dat was blijkbaar niet genoeg. Dat je op het veld wordt aangevallen, heb ik in die meer dan dertig jaar nooit eerder meegemaakt. Het gaat echt helemaal de verkeerde kant op met ons voetbal: het respect is verdwenen.'

Met twintig

Coulier is één van de meer dan twintig scheidsrechters in West-Vlaanderen (zie kaderstuk) die de afgelopen weken te maken kregen met fysieke agressie. Om te protesteren tegen dat geweld, hebben ze beslist om dit weekend te staken.

'Ik weet niet of dat iets zal uithalen', zegt Coulier. 'Maar we willen vooral een signaal geven: de voetbalbond denkt dat er niets aan de hand is, dat het om futiliteiten gaat. Maar ik oefen mijn hobby alvast niet uit om op mijn bakkes te krijgen. Als het zo voortgaat, wil straks niemand nog scheidsrechter zijn. Ook het argument dat het vooral bij jonge scheidsrechters gebeurt die te weinig gezag uitstralen, klopt niet. Iedereen krijgt er mee te maken.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
09-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.West-Vlaanderen zoekt gelegenheidsscheidsrechters om staking op te vangenDe kans lijkt erg groot dat er komend weekend niet wordt gevoetbald in de provinciale reeksen van West-Vlaanderen nu de scheidsrechters hebben beslist te zullen staken uit protest tegen de stijgende agressie op en naast de velden. Het provinciaal Comité zoekt wel nog naar oplossingen om de wedstrijden toch te kunnen laten doorgaan maar die lijken weinig waarschijnlijk.

Enige optie om de wedstrijden dit weekend toch te laten doorgaan, is immers werken met gelegenheidsscheidsrechters. De vraag is natuurlijk wie daar in de gegeven omstandigheden voor staat te springen...

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wij laten ref Dierick niet vallen.....


Oud- arbiter Paul Allaerts was scheidsrechtercontroleur van dienst tijdens Club Brugge- Genk.Ref Dierick maakte zondag niet zo'n goede beurt en zorgde daarmee voor heel wat wrevel op het veld."Ik kan niet vertellen wat Paul Allaerts in zijn rapport heeft geschreven, want dat is interne keuken, maar wij hebben natuurlijk ook gezien wat iedereen heeft gezien",vertelt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen."Het is duidelijk dat Dierick een offday had.Wij beoordelen scheidsrechters nooit op één fase, maar hier waren meerdere beslissingen totaal verkeerd."Jeurissen wil donderdag een gesprek met z'n ref.Hij wil horen hoe hij zelf over z'n wedstrijd denkt en wil vooral weten waarom het fout is gelopen."Ik vermoed dat het een kwestie van zelfvertrouwen is", zegt Jeurissen."Hij heeft al een aantal moeilijke matchen gehad en ik vrees dat de situatie op hem gaan wegen is,maar om daar zeker van te zijn wil ik hemzelf spreken. Daarna moeten we zoeken wat voor hem de beste oplossing is." Jeurissen wil z'n ref een helpende hand toereiken.Hij is niet van plan om Dierick te straffen of terug te zetten naar lagere afdeling."Wij moeten onze refs uit de put helpen.Het kan nooit de bedoeling zijn dat we hen er nog dieper induwen", zegt hij."Misschien is het verstandig om Dierick even in de luwte te houden en kunnen we hem een reeks zogenaamde "kleinere" matchen" laten fluiten.Op die manier kan hij misschien terug opnieuw vertrouwen opdoen.Ik denk niet dat we hem op dit moment een plezier doen hem een nieuwe topper te geven.Of het probleem daarmee opgelost geraakt, is een open vraag.Aan de kwaliteit van Dierick wil Jeurissen niet twijfelen.Voor hem hoort deze ref thuis in eerste klasse."Dierick draait al een paar jaren mee in eerste klasse en heeft het in het verleden heel goed gedaan.We hebben altijd al op hem kunnen rekenen en we zullen hem in de toekomst nog nodig hebben.Daarom laten we hem niet vallen.Gun hem tijd en je zal zien dat het goed komt.Maar Dierick zelf zal er wel voor moeten knokken.Net als elke topsporter kan hij als ref even een dipje hebben, maar hij zal er alles aan moeten doen om terug te keren."
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Refs gaan staken

Germain Van Oost (links) zondag tijdens Beernem-Middelkerke (3B) toen alles nog goed ging. Vlak na de pauze zette de ­scheidsrechter de partij stop.

Germain Van Oost (links) zondag tijdens Beernem-Middelkerke (3B) toen alles nog goed ging.
Vlak na de pauze zette de ­scheidsrechter de partij stop.

De werkgroep van de West-Vlaamse refs van lagere afdelingen, onder leiding van nationaal scheidsrechter Pieter Vandermeulen, kwam gisteren in spoedberaad bijeen. Ze pleegden ook overleg met de diverse voorzitters van de vriendenkring en besloten om over te gaan tot een algemene staking. Dat heeft als gevolg dat komend weekend geen enkele wedstrijd van de eerste ploegen van eerste tot en met vierde provinciale zal kunnen gespeeld worden.

Vorig weekend was er al een protestactie van de scheidsrechters tegen agressie en toch moesten er in het West-Vlaamse voetbal opnieuw twee duels worden stilgelegd. De refs worden radeloos. ‘Er is een structureel probleem en er wordt geen gezag meer aanvaard’, zo luidt het.

Her en der krijgt het PC het verwijt dat de uitgesproken straffen niet streng genoeg zijn. ‘Onlangs kreeg iemand nog 15 maanden schorsing voor een aanval op een ref’, verdedigt PC-voorzitter Willy Ozeel zich. ‘We beslissen altijd in eer en geweten.’

Ozeel is van oordeel dat het probleem ruimer moet bekeken worden en van maatschappelijke aard is.

‘Vroeger gebeurde er ook wel eens iets, maar nu is het bijna wekelijks bingo. Er wordt geen gezag meer aanvaard.’

Clubs niet streng genoeg

Als PSC-voorzitter is Luc Matthys de baas van de West-Vlaamse refs. ‘Ik word stilaan radeloos over het geweld - verbaal en in daden - tegenover scheidsrechters. Ik kon mij dan ook helemaal vinden in de actie van de refs, maar wat heeft het opgeleverd? Dit is een structureel probleem. Nooit eerder hadden we zoveel dossiers te behandelen en er kwamen er nu weer vier nieuwe bij. Vanuit de clubs komt er echter geen enkel signaal. Ik heb de indruk dat de clubs niet streng genoeg zijn voor hun spelers. Een speler die zwaar in de fout gaat, kunnen zij toch aan de deur zetten? Maar blijkbaar zijn ze bang van de spelers of bang om er tekort te hebben. De clubs kunnen hun steentje bijdragen door zelf initiatief en maatregelen te nemen. We hebben een schrijnend tekort aan refs. Er loopt een cursus met 65 kandidaten, maar de club brachten er daar amper twee van aan. Dat is echt onbegrijpelijk.En wat doen jonge kandidaat-refs van 15 jaar denk je als ze op maandag lezen over agressie tegen scheidsrechters?’

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Nieuws
08-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed dat refs fouten toegeven
Robert Jeurissen wil niet ingaan op individuele beslissingen van de scheidsrechters: “Ik ga de scheidsrechters niet beoordelen. Dat is voor de leden van de commissie die ter plaatse waren. Ik ga dus niet zeggen dat bijvoorbeeld meneer Dierick slecht gefloten heeft. Anders gaan onze waarnemers het gevoel hebben dat ze daar voor niets zitten.”

Twee scheidsrechters, Gumienny (de afgekeurde goal van Beerschot) en Dierick (onterecht rood voor Anele) gaven hun fouten toe.
Vindt u dat een goede zaak?

“Ja, dat is juist wat iedereen vraagt. Vroeger gaven we nooit commentaar, noch de commissie, noch de scheidsrechter zelf. Op vraag van de media en de Pro League hebben wij uiteindelijk beslist dat het in sommige omstandigheden goed is dat een scheidsrechter uitleg geeft over bepaalde beslissingen. De scheidsrechters hebben daar ook mediatraining voor gekregen.”

“Het is niet de bedoeling dat ze elk weekend allemaal aan een micro gaan staan. Als een scheidsrechter het echt nodig acht, hebben wij daar geen enkel probleem mee. Het maakt de scheids ‘menselijker’ en het voorkomt een deel commentaar en speculatie achteraf.”

Na de wedstrijd tussen Club Brugge en Genk vond Mario Been dat Belgische scheidsrechters te snel rood trekken. Vindt u die commentaar terecht?

“Blijkbaar is die niet terecht. Als ik de commentatoren en de kranten mag geloven hadden er nog vijf of zes rode kaarten meer mogen vallen. Ik kan Mario Been natuurlijk begrijpen, in het geval van zijn speler was het duidelijk geen rood. Ik vind dat ref Dierick correct geweest is in het toegeven van zijn fout. Het een foute beoordeling maar als je de ref zijn positie bekijkt en je ziet de actie van de speler, kan ik de ref zijn uitleg begrijpen.” Dierick dacht dat Anele met twee voeten vooruit tackelde.

“De fouten worden ook nog steeds gemaakt door de spelers. De basis ligt bij de spelers, die de eerste fout maken. Dan kan de scheidsrechter natuurlijk nog een verkeerde beoordeling maken. Als ik zie welke fouten sommige spelers vandaag de dag nog maken, en dan heb ik het niet specifiek over Brugge – Genk, stel ik me ook vragen.”

In de wedstrijd van Anderlecht op Standard vond coach van den Brom dat Silvio Proto gevaar liep. Hebben de scheidsrechters instructies omtrent brandende projectielen op het veld?

“Daar zijn zwart op wit geen specifieke instructies voor. De scheidsrechter moet uiteraard waken over de veiligheid van de spelers. Als de spelers in gevaar zijn moet hij de wedstrijd stopzetten, als hij daarna de partij niet meer kan hervatten, moet hij die staken. Van het ogenblik dat een vuurpijl een speler zou raken, moet de match uiteraard gestaakt worden. Het is heel moeilijk om daar een procedure op te plakken. Soms heb je tien vuurpijlen die niemand raken en soms heb je in een rustige match één onverlaat die iets gooit maar wel raak treft.”

Roland Juhasz vond dat risicomatchen zoals Standard – Anderlecht beter door een buitenlandse scheids gefloten worden. Die scheids zou dan minder beïnvloed zijn door het verleden. Is dit een optie voor u?

“Op zich heeft Juhasz daar een punt. Een internationale scheidsrechter komt zonder ‘bagage’ naar die wedstrijd. Ik kan me wel vinden in die opmerking. Langs de andere kant geven we zo een erg slecht signaal richting onze scheidsrechters. Als alle topmatchen door buitenlanders zouden gefloten worden, lijkt het alsof onze refs niet capabel genoeg zijn. Het is al gebeurd dat een Nederlandse scheids hier een topper fluit, binnenkort gaat ook een ref van bij ons PSV fluiten. Alle topmatchen door buitenlanders te laten fluiten lijkt me echt geen goed idee.”

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ref Dierick: Ik kan niet gelukkig zijn...

Christof Dierick.Christophe dierick

Afgelopen zondag (7/10/2012) stond de topper Club Brugge - Genk (1-1) op het menu.
Vorige week kreeg Ref Christophe Dierick nog heel Nederland over zich heen, nu zal het wel België zijn,
besloot hij gelaten...
Dierick gaf mee niet gelukkig te zijn met zijn prestatie, maar had niet het gevoel de controle over te wedstrijd kwijt te zijn.
Bij de rode kaart voor Anele nam Dierick z'n verantwoordelijkheid: "Was dus duidelijk geen rood.Op het veld kwam Anele volgens mij met beide voeten vooruit, de beelden gaven me echter ongelijk.Geel was voldoende".Fase Buffel/Blondel had ik de reactie van Blondel niet gezien, op basis van de beelden zag ik dat die totaal verkeerd was.Fase Odjidja /Buffel had ik niet goed gezien en kon deze dus ook niet beoordelen.

Ref Christophe Dierick aan het woord na de wedstrijd (zie onderstaande link)
http://www.sporza.be/permalink/1.1444270

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Christophe Delacour


Een tijdje geleden dat we scheidsrechter Chrisophe Delacour aan het werk zagen.Afgelopen weekend was hij terug op post bij de wedstrijd Zulte waregem - Cercle Brugge (3-1). Ref Delacour keerde terug na een blessure aan de achillespees.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeurissen: Wijs om wedstrijd niet te staken.
 Robert Jeurissen

Afgelopen weekend heerste er bij Anderlecht commotie rond de twee onderbrekingen door rookbommen vanuit de tribunes, waarbij Proto zich bedreigd voelde.Reglementair had ref Boucaut het recht om de wedstrijd te laten doorgaan, aldus Jeurissen."pas als het totaal van de onderbrekingen meer dan een half uur duurt, moet hij de wedstrijd staken.Dit was dus niet het geval.De ref mag zelf beslissen om een match te staken.Hij moet rekening houden met twee principes.Hij moet er alles aan doen om de match tot een goed einde te brengen maar moet ook rekening houden met de veiligheid van de spelers.Dan kan hij de match stoppen.Ik denk dat het wijs was om de match niet definitief te staken.

R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Nieuws
06-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nationale opleidingsdag voor jonge scheidsrechters

Nationale opleidingsdag voor jonge scheidsrechters

Het Referee Department organiseert op zaterdag 6 oktober een opleidingsdag voor talentvolle scheidsrechters.

In samenwerking met de Centrale Scheidsrechterscommissie organiseert het Referee Department van de KBVB een opleidingsdag voor provinciale talentvolle scheidsrechters.

Het evenement vindt plaats in de gebouwen van de KUL in Leuven (10u - 16u30) en omvat een doorgedreven opleiding voor scheidsrechters en assistent-scheidsrechters op fysisch en technisch vlak. Verder staat ook een bijscholingscursus voor alle provinciale physical coaches op het programma en een opleiding voor alle mental coaches binnen het kader van de retentiepolitiek.

Meer informatie: Kris Bellon, Referee Department Manager (kb@footbel.com).

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
04-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) Jonas Eriksson in 1987
Filmpje waarin tegenwoordig FIFA-scheidsrechter Jonas Eriksson een bekende Zweedse schrijver interviewt.
Eriksson was toen (in 1987) pas 12 jaar en jeugdreporter voor het journaal.
De ref was één van de 12 scheidsrechters op het afgelopen EK 2012.
 


R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(NED) Scheidsrechter trekt “witte” kaart bij Vitesse D.-Geinoord
Scheidsrechter Jan Stange uit Zevenbergen had zaterdag bij het duel in de 1e klasse B tussen Vitesse Delft en Geinoord een primeur in het voetballen. In de eerste helft toonde hij op sportpark Tanthof-Zuid een “witte” kaart.

De speler van Geinoord stond aanvankelijk wat vreemd te kijken, maar begreep dat hij geel had gekregen. Scheidsrechter Stange liet in de rust weten, dat hij per abuis de 'verkeerde' (?) kaart had getoond.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Buitenland
02-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Competitietoppers dit weekend


Christof Dierick.

Christof Dierick (33) is aangeduid om zondag om 14.30 uur de competitietopper
Club Brugge-RC Genk in goede banen te leiden.Alexandre Boucaut (32) is zondag om 18 uur de scheidsrechter bij die andere topper Standard-Anderlecht.

R.E.S.P.E.C.T


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.UEFA stuurt topref naar Brussel

 Victor Kassai

De UEFA stuurt een absolute topref naar Anderlecht voor de wedstrijd tegen Malaga van morgenavond.Het gaat om de 36- jarige Viktor Kassai, die ondermeer actief was op het voorbije EK in Polen en Oekraïne.Daar leidde hij Spanje-Italië (1-1) in goede banen, maar in Engeland-Oekranië (1-0) liep het mis toen hij een duidelijke goal van Devic niet toekende.Kassai moest daarop het EK verlaten.In het voorjaar leidde hij nog de halve finale van de Champions League tussen Real Madrid en Bayern München (2-1), in 2011 had hij zelfs de leiding over de finale tussen Barcelona en Manchester United (3-1).één Eén keer eerder floot Kassai een wedstrijd voor Anderlecht.Dat gebeurde op 3 augustus 2005.Neftchi Baku- Anderlecht eindigde toen in de tweede voorronde van de Champions League op 1-0.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
01-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pol Van Den Driesche wordt scheidsrechter


Cercle Brugge- en NVA boegbeeld Pol Van Den Driesche (52) zit niet alleen middenin de verkiezingscampagne, hij volgt ook nog een KBVB opleiding als voetbalscheidsrechter."Een vriend vertelde mij dat de voetbalbond kampt met een gebrek aan kandidaten.Ik zag dat wel zitten.Nog enkele lessen en dan moet ik examen afleggen.Ik hoop nadien wedstrijden bij de miniemen te leiden.Verder zal ik het op mijn leeftijd niet schoppen, heeft men uitgelegd.Maar dat stoort me niet.Ik leer zeer veel tijdens de cursussen."

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen


Foto

Foto

Foto

Klik op het ROM logo om naar het digitaal platform (forum) te gaan en u vraag te stellen aan de scheidsrechter van u keuze


Serge Gumienny, peter van het
R.O.M - project


Categorieën
 • Aanduidingen (28)
 • Aanwezig (18)
 • Algemeen (119)
 • Belgische refs (127)
 • Buitenland (51)
 • Info scheidsrechters (26)
 • Nieuws (174)
 • Uit de krant (31)
 • Video (44) • Interessante links
 • Fluitje van een cent.
 • UEFA
 • Voetballinks
 • KNVB
 • Sportleven
 • Refereeingworld Laws of the game
 • Footballrefereeing
 • Dutchreferee
 • FIFA
 • COVS

 • Voetbalkrant
 • Jeugdscheidsrechter.nl
 • Voetbalmarkt
 • KBVB
 • Afgelastingen
 • E-kickoff

 • Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 01-2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Vriendenkringen
 • KBSV (BOOM)
 • KSOLEO (LIER)
 • WASO (WAASLAND)
 • KSOVA (ANTWERPEN)
 • KKSVWO (WESTERLO)
 • KMSV (MECHELEN)
 • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
 • KMSV( MAASLAND)
 • VRIENDENRING TIELT
 • VLAAMSE ARDENNEN

 • HET NOORDEN
 • KVSGG (GENT)
 • KSVG (MOL)
 • GEWEST BREE
 • KKSVHO (HERENTALS)
 • KVSMO (MENEN)
 • KSVN (NOORDERGAUW)
 • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
 • BREMFLUITERS (GENK)
 • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

 • KVSK (KORTRIJK)
 • KVSGO (GISTEL)
 • SVDVW (WESTKUST)
 • KBVS (BRUGGE)
 • GEWEST BERINGEN
 • KZLSV (TONGEREN)
 • NWB (BRABANT)
 • KVSD Demerstreek
 • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
 • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

 • VKTS (TIENEN)
 • KLSV (LEUVEN)
 • KVSOO (OOSTENDE)
 • SVK (PAJOTTENLAND)
 • WETTHRA

 • Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
  (klik op onderstaand logo)

  Foto


  Wim Smet/Peter Vervecken,
  training bij K.S.O.V.A

  Videocorner
  ----------------

  Kritiek op scheidsrechters
  gaat veel te ver!

  Tim Pots en sportpsycholoog
  Jef Brouwers
  22/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1160345


  Ref Gumienny"
  minder en minder
  mensen willen
  ref worden"
  27/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1163968


  De Bleeckere:
  "besefte het in
  de kleedkamer"
  18/12/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1179376

  Scheidsrechter
  Luc Wouters.
  30/10/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1144585   
   
           Francis Rion

  Geboren in Dahlem op 10 juni 1933 en voormalig Belgisch voetbalscheidsrechter.
  Hij was internationaal scheidsrechter tot 1981

  Alexis Ponnet

  Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

  "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

  Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

  Knock-out
  Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

  "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

  "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

  Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

  Achttiende
  Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

  "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

  Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

  Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
  te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
  waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

  "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
  commissie van de Pro League, en
  wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

  (Sinds 11/5/2010 is
  Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
  wegens onvrede met de gang van zaken)  Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
  geel.
  Sinds 2010 ook rood en oranje.
  Sponser is ING
  ING België

  http://youtu.be/
  FUogmJb3ndc


  http://youtu.be/
  OI94P8rVQWo

  De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
  In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
   het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
  KNVB in samenwerking met Perry Sport.
  In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
  Adidas

  Basisuitrusting
  1 scheidsrechterstrui

  2scheidsrechtersbroek    
  3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
  5 een munt voor de toss
  6 horloge (cronometer)
  7 schrijfgerief
  8 rode en gele kaart
  9 scheidsrechterskaartjes
  10 scheidsrechtersfluitje
  11 sporttas

  Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
  scheidsrechtersfluitje.

  -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
   het spel stil wil leggen

  -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

  -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

    

  De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
  Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

             
  Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

  Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

  Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

  Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
  Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

   Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

  ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

  Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

  Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
  Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

  Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

  Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

  Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987
  Frans Van Den Wijngaerd (
  Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
  ongetwijfeld de opvallendste was.

  Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


    

  John Langenus
   
  (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

  John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
  lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
  Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
  werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
  secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

  Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

  In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

  Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

  John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter  Professor Werner
  Helsen
  begeleidt
  topscheidsrechters

  Professor Helsen is zelf
  een niet onaardig
   voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
   door onder anderen
  Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
  de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
  een iets lager nivo te
  gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
  omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
  Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
  uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

  Hartslagmeter
  Veto: Wat moeten we precies verstaan
  onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

  Werner Helsen:
  Misschien eerst
  eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
  «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
  mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
  «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
  Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
  Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
  voor het WK?

  Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

  Diagonalen

  Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
  Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
  «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
  Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
  Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
  Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
  Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
  en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
  dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

  Talenkennis

  Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
  Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
  «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»
  Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
  van de club mogen gaan
  winkelen. Wat is er volgens
  u waar van die
  indianenverhalen?

  Helsen: «Ik kan alleen maar
  zeggen dat de Fifa en de Uefa
  al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
  Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»  Veto
  : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
  Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

  "Topsport is hard en
  dat geldt ook voor scheidsrechters"


  Hoeveel verdient een scheidsrechter?
  Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

  Opleiding van 15 dagen

  De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

  De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

  "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

  Een goed betaalde hobby, geen beroep
  Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

  "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

  8.000 euro per jaar

  De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

  De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

  "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

  Bruto premies voor scheidsrechters

  Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
  -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
  -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
  -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

  Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
  de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
  -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
  -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

  Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
  optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
  de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

  "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

  3.000 euro voor Franse scheids-rechter

  Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.  Paul Allaerts
  9/7/1964 (Mol)
  ul
   
  Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.  Claude Bourdouxhe 27/6/1967

  Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
  Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


  Peter Vervecken 9/12/1967
  Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
  Gestopt als scheidsrechter mei 2014


  Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

  Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
  Stopte als scheidsrechter in juni 2013.  Sam Loeman
  20/2/1980

  Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
  Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
  Stopt als scheidsrechter mei 2014


  Stéphane Breda 
  6/9/1969

  De 40-jarige scheidsrechter maakte promotie op zijn werk en vindt de combinatie met het scheidsrechterschap te zwaar.

  De scheidsrechter werkt voor een socialistische vakbond waar hij werd gepromoveerd tot secretaris van de metaalindustrie in de regio Verviers. Breda vond de job naar eigen zeggen te tijdsrovend om nog te combineren met het scheidsrechterschap.

  Breda kan terugblikken op 10 jaar in nationale.Hij maakte deel uit van de 18 Belgische scheidsrechters in Categorie A en was aangesloten bij U.E. Dolhain.
  Breda is gestopt in mei 2010  Alphonse Constantin 17/5/1949

  Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
  Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

  Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.
  Guy Goethals 26/12/1952

  Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
  RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

  Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

  Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.


  Franky Van der Elst scheldt op scheidsrechter Laurent Colemonts tijdens de wedstrijd Sint-Truiden - Beerschot


  Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...


  Actie Racisme  


  laatste toegevoegde foto

  Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!