Image and video hosting by TinyPic

Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal.Ik ben zelf afgevaardigde van een jeugdploeg en wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters
Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.

Image and video hosting by TinyPic

31-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeurissen: 'Doellijntechnologie op WK 2014'

    Tijdens de oefeninterland Engeland - België wordt geëxperimenteerd met doellijntechnologie.
 


“Ik vind het een goede zaak dat de scheidsrechters in de toekomst extra hulpmiddelen krijgen”, zegt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechterscommissie, in Sport/Voetbalmagazine.

“Zolang de eigenheid van het voetbal niet wordt aangetast is het een uitstekend extraatje. Ik kijk dan ook enorm uit naar de dag dat het systeem op punt staat. Momenteel worden nog twee systemen uitgetest, een met het hawk eye en een met een soort magnetisch veld.”

“Begin juli wordt op wereldvlak overigens beslist met welk systeem men verdergaat. Volgens mij is het de bedoeling om op het WK 2014 het hulpmiddel te introduceren. Als ik zie hoe ver men nu al staat, lijkt me dat ook haalbaar.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank DB scheidsrechter van dienst op de Telenet Celebrity Golf Challenge.
 
In de marge van de Telenet Trophy en op de Royal Golf Club in Tervuren was er voor het eerst de Telenet Celebrity Golf Challenge. Kim Clijsters vormde een duo met Jean-Michel Saive, Astrid Bryan met Geert De Vlieger en Ingrid Berghmans met Gaston Roelants. Marlène de Wouters was de presentatrice en
Frank De Bleeckere de scheidsrechter van dienst.
Clijsters/Saive waren de eerste winnaars van Telenet Celebrity Golf Challenge. Kim schonk haar 1.000 euro aan SOS kinderdorpen en Jean-Michel Saive aan ASBL Les Coccinelles.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
30-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) volledige steun
FIFA Congress supports professionalisation of refereeing

De 62e FIFA Congres gehouden op afgelopen vrijdag(25/5/2012) in Boedapest verleent zijn volledige steun aan de professionalisering van de scheidsrechter.

FIFA heeft een belofte gemaakt om het niveau van de elite scheidsrechter, vooral via de professionalisering van de voorbereiding voor
's werelds top scheidsrechters op de weg naar de 2014 FIFA World Cup verder te verbeteren.

"Het is van cruciaal belang om niet alleen scheidsrechters te hebben met een professionele aanpak, maar we moeten ook de juiste omgeving en een professionele structuur maken. We moeten de scheidsrechters beschermen en steunen,"zei FIFA voorzitter Joseph S. Blatter.

Het doel is niet alleen de beste scheidsrechters te  hebben voor de FIFA World Cup in Brazilië, maar om een professioneel voorbereidingsplan te ontwikkelen vergelijkbaar met dat van de voetbalspelers in hun clubs en nationale teams om dit te kunnen uitvoeren op het hoogste niveau wanneer het meest van belang is.

Een globale structuur is opgezet met regionale instructeurs voor een continue opvolging van de dagelijkse training van scheidsrechters op nationaal en internationaal niveau.

Op hetzelfde moment,zal de ontwikkeling van scheidsrechters uit heel de wereld in focus blijven. Het scheidsrechters bijstand programma (RAP), waarmee de cursussen worden gehouden bijna op een dagelijkse basis over de hele wereld, zorgt ervoor dat de scheidsrechters in alle aangesloten verenigingen voldoende voorbereiding hebben. Dit is geldig voor zowel mannelijke als vrouwelijke scheidsrechters, op alle niveaus.

R.E.S.P.E.C.T

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ref Martens: In het begin moest ik knokken.

 Wat zijn de verschillen tussen mannen- en vrouwenvoetbal? Hoe moet een ref omgaan met negatieve reacties?
 Leen Martens, een van de drie internationale vrouwelijke scheidsrechters die ons land telt.

Hoe ben je in de voetbalwereld terechtgekomen?
“Mijn papa was trainer van een lokaal voetbalploegje. Ik ben dus als klein meisje opgegroeid in het
voetbalmilieu. Op mijn vijftiende heb ik een scheidsrechterscursus gevolgd nadat ik de ervaringen
hoorde van mijn schoonbroer. Ik leidde mijn eerste wedstrijd toen ik zestien was.”

Je fluit zowel wedstrijden van mannen als van vrouwen. Wat zijn de grootste verschillen?
“Vroeger waren de matchen van vrouwen wat trager, maar die zijn nu aan een grote opmars bezig. Ik vind dat de speelsters fysiek en technisch sterker zijn.”

“In het begin moest ik knokken om respect af te dwingen tijdens mannenwedstrijden, maar dat betert eens ze weten wie je bent en tot wat je in staat bent.”

Hoe ga je om met negatieve reacties?
“Iedere scheidsrechter krijgt te maken met negatieve reacties. Supporters zien graag hun ploeg winnen en zoeken bij verlies een excuus. Bij vrouwelijke arbiters zijn die reacties soms seksistisch getint, maar dat moet je kunnen plaatsen.”

Vanaf volgend seizoen is de BeNeLiga bij de vrouwen een feit. Wat vind je van die formule?
“Dat zal de speelsters een enorme boost geven om op een beter en hoger niveau te presteren. Ik denk dat ze in Nederland toch nog een trapje hoger staan, dus dat kan het niveau van de Belgische speelsters alleen maar opkrikken.”

“Ik denk dat zoiets ook mogelijk moet zijn in het mannenvoetbal. Twee kleine landen die samen in één competitie spelen kan alleen maar meer kwaliteitsvoetbal opleveren.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke arbiters?
“Die zijn er niet volgens mij. We proberen allemaal het reglement zo goed mogelijk na te leven. Dat is misschien een vraag die je beter aan spelers kan stellen.”

Zou je graag nog meer vrouwelijke collega-scheidsrechters op het veld zien verschijnen?
“Zeker en vast. We worden nu wel al aanvaard, maar hoe meer vrouwen, hoe makkelijker we geaccepteerd worden. Het is ook leuk om met meerdere meisjes te trainen. Onze groep hangt goed aan elkaar. Op het veld sta je er alleen voor en dan doet het deugd om achteraf je hart te luchten bij iemand die weet waarover je praat.”

Wat wil je nog bereiken in je loopbaan?
“Ik fluit nu al drie seizoenen in derde nationale. Ik ben toch al fier op wat ik heb bereikt. Natuurlijk is er ambitie om nog hogerop te geraken."

“Ik hoop nog lang door te kunnen gaan als scheidsrechter. Het geeft enorm veel voldoening wanneer ik na de match van alle 22 spelers een hand krijg. Dat wil zeggen dat ik mijn job goed heb gedaan. Ook de internationale wedstrijden zijn heel erg leuk om te beleven.”

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
29-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) wist u?How To Be A Top Ref

Je moet met de kleinsten beginnen. Dat weten ze ook in Engeland. Wist u dat de scheidsrechters uit de Premier League een website hebben om de jongeren beter op te voeden. Met deze site hopen zij in de toekomst minder problemen te krijgen op het veld. Het gebeurt vaak dat spelers over de schreef gaan tegenover de scheidsrechter.

De site moet de kinderen de regels uitleggen, maar duidelijk maken hoe ze een team moeten vormen en hun emoties moeten uiten. Met deze webpagina willen de scheidsrechter jonge talenten de boodschap geven dat ze door moeten gaan met het spel in plaats van eindeloos te discussiëren met de scheidsrechter.

De website is opgedeeld in vijf segmenten: Get on, Who needs refs?, Kick off, On the ball en Teacher's corner.
Klik op onderstaande link om de website te volgen.

http://kids.getonwiththegame.com/who-needs-refs/how-to-be-a-top-ref/


R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Info scheidsrechters
25-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spelers luisterden niet!
BRUSSEL - Geweld tegen scheidsrechters wordt door het gerecht strenger bestraft. ROBIN SLEVEN (22) deelde in de klappen. Hij hangt zijn fluitje aan de haak. 'De agressie loopt de spuigaten uit.'
'Mijn moeder gaat al enkele jaren niet meer kijken, mijn vader wel, maar hij houdt een oogje in het zeil. Er kan altijd iets gebeuren', zegt Robin Sleven (22) uit Hechtel, Limburg.

Zeven jaar is hij scheidsrechter. 'Ik was amper zestien toen ik begon.' Maar volgend seizoen fluit hij niet meer. 'De beledigingen, de scheldpartijen, de bedreigingen, elk weekend opnieuw. Dat ben ik beu.'

Zoals Robin geven veel jonge scheidsrechters er de brui aan. Soms tot twintig procent van de nieuwelingen haakt af, zegt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen. Hij is dan ook blij dat geweld tegen scheidsrechters door het gerecht voortaan strenger zal worden bestraft (DS 24 mei). 'Maar er moet ook meer aan preventie worden gedaan, campagnes voeren', vindt Robin. 'Zwaar fysiek geweld blijft gelukkig een uitzondering. Maar de jongste jaren loopt de agressie de spuigaten uit.'

'Van de supporters had ik niet veel last. Wat zij riepen, trok ik mij niet aan. Maar naarmate ik in de hogere reeksen moest fluiten, werden de spelers alsmaar agressiever. In de juniorenreeks waren de spelers even oud als ik. En bij de reserves, waar ik drie jaar heb gefloten, pikten de spelers het al helemaal niet dat ze naar een jonge gast moesten luisteren. Toen zijn de bedreigingen geëscaleerd.'

'Vooral tijdens de rust en na de match werd ik geïntimideerd. Ze kwamen op de deur van mijn kleedkamer bonken en stampen. Soms moest mijn vader me na de match via sms waarschuwen dat ze me stonden op te wachten en dat ik hulp moest roepen.'

'Vorig jaar gaf een speler een vuistslag in mijn rug. Ik was een week arbeidsongeschikt. Hij werd voor drie jaar geschorst. Van mij mocht het levenslang zijn. Na dat incident werden de bedreigingen nog erger. Toen heb ik beslist om te stoppen.'

Hoewel, helemaal stoppen doet Robin niet. 'Ik word grensrechter. Zo kom ik minder direct in contact met de spelers op het veld en hoef ik ook niet de laatste beslissing te nemen. Hopelijk gaat dat beter. Want ik blijf van het spelletje houden.'

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressief gedrag tegenover scheidsrechters wordt zwaarder bestraft
De Franstalige socialistische partij PS diende enkele weken terug een wetsvoorstel in om agressie tegen scheidsrechters zwaarder te bestraffen. Woensdag kwam dat voorstel aan bod in de Kamercommissie van Binnenlandse Zaken en werd unaniem goedgekeurd.

De PS wilde de scheidsrechter op gelijke hoogte stellen als personen die werken van openbaar belang uitoefenen. Onder andere brandweerlieden en ambulanciers hebben dit statuut. Nu wordt er een aparte groep gemaakt voor scheidsrechters en hun assistenten.

Het voorstel houdt in dat de minimumstraf voor de agressievelingen verdubbeld wordt en in geval van opsluiting de straf met één jaar wordt verhoogd. Dit voorstel is van toepassing voor alle scheidsrechters die officieel vermeld staan op het wedstrijdblad van de sportieve manifestatie. Het voorstel moet nu nog enkel voorgeschoteld worden op de plenaire vergadering.

De PS wil drastische veranderingen invoeren inzake de sfeer bij sportwedstrijden. Zo willen ze onder andere mogelijk maken dat de afrasteringen en scheidingen tussen het thuispubliek en de bezoekende supporters verdwijnen, want dit zou volgens hen te gevaarlijk zijn wanneer er paniek ontstaat op de tribunes

Robert Jeurissen licht toe. (klik op onderstaande link)

http://www.sporza.be/cm/1.1308798?view=popupPlayer

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
24-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doellijntechnologie getest tijdens oefeninterland Engeland-België
Op 2 juni zal tijdens de vriendschappelijke interland tussen België en Engeland in het Wembley-stadion een nieuwe test met doellijntechnologie gebeuren.

Er zal gebruik gemaakt worden van het Hawk Eye-systeem dat momenteel al onder andere in het tennis wordt ingeschakeld.

Het systeem werd voor het eerst gebruikt op 16 mei tijdens de finale van een regionale beker in het St. Mary's Stadium in het Engelse Southampton. Tijdens de oefeninterland tussen België en Engeland zal het systeem wel niet 'live' gebruikt worden, zodat alleen een Zwitserse waarnemer en een FIFA-vertegenwoordiger kunnen bekijken of een bal al dan niet over de lijn is gegaan bij een discutabele fase.

'We willen de Engelse voetbalbond bedanken om deze tests, die deel uitmaken van de tweede testfase rond doellijntechnologie, tijdens een officiële wedstrijd mogelijk te maken', verklaarde een woordvoerder van de FIFA.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dopingtest??

Wereldvoetbalbond FIFA overweegt om ook scheidsrechters in het internationale topvoetbal te testen op doping.

"Scheidsrechters horen nu eenmaal bij de sport. Ze zouden daardoor onder hetzelfde dopingregime kunnen vallen als de voetballers", liet official Jiri Dvorak vandaag weten op de tweede dag van het medische FIFA-congres in Boedapest.

Volgens Dvorak heeft de FIFA momenteel geen indicatie dat er sprake is van dopinggebruik bij de arbitrage. "Maar we zullen er toch een keer naar moeten kijken. Scheidsrechters zijn een verwaarloosde populatie.''

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Info scheidsrechters
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland ) Duitse scheidsrechter Babak Rafati stopt


De Duitser Babak Rafati zet een punt achter zijn carrière als scheidsrechter, zo maakte de Duitse voetbalbond bekend. Rafati (41) ondernam in november vorig jaar een zelfmoordpoging, enkele uren voor hij een match in de Bundesliga moest fluiten.

Ik betreur ten zeerste dat we één van onze beste scheidsrechters verliezen, maar ik kan zijn beslissing wel goed begrijpen, reageerde Karl Rothmund, vicevoorzitter van de Duitse Voetbalbond.

Op 19 november vorig jaar, enkele uren voor het duel tussen Keulen en Mainz, werd Rafati in zijn hotelkamer gevonden met doorgesneden polsen. Hij kon gered worden, en achteraf bleek een depressie en de hoge prestatiedruk als referee de oorzaak van zijn wanhoopsdaad. In zes jaar floot Rafati 84 Bundesligaduels.

R.E.S.P.E.C.T
 


Categorie:Buitenland
19-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(Buitenland )Duitse topscheidsrechter dient klacht in tegen voetballer


De Duitse scheidsrechter Wolfgang Stark heeft klacht ingediend tegen een speler van Hertha Berlijn na een incident na de play off-match tegen Fortuna Düsseldorf.
Stark, op het komende EK één van de 12 scheidsrechters, zei dat vier of vijf spelers van Berlijn na de match zijn kleedkamer bestormden. "Kobiashvili sloeg met zijn vuist in mijn richting", aldus de referee, die naar eigen zeggen kon wegduiken en daarna een klap op zijn achterhoofd voelde. Een andere speler greep hem bij de arm, terwijl ploegmaten hem uitscholden. "Ik ben nog nooit zo behandeld. Ik was bang na de wedstrijd en moest op mijn lip bijten om niet te beginnen wenen", aldus Stark.

Beroep
De scheidsrechter verscheen vandaag als kroongetuige voor het tribunaal van de Duitse voetbalbond DFB. Dat onderzoekt de wedstrijd omdat Hertha woensdag beroep aantekende tegen de uitslag. Het duel eindigde op 2-2, waardoor Hertha, dat de heenmatch met 1-2 had verloren, degradeert uit de Bundesliga. De match moest net voor affluiten echter twintig minuten stilgelegd worden, omdat feestvierende Fortuna-supporters het veld waren opgelopen.

Maandag doet de DFB uitspraak in de zaak. Daarnaast onderzoekt de bond ook het gedrag van Hertha-spelers Levan Kobiashvili, Christian Lell, Thomas Kraft en Andre Mijatovic.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Buitenland
18-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vierde officialOfficieel heeft de vierde official de volgende taken:

- Hij of zij voert de wissels door.
- Hij of zij is het aanspreekpunt voor de trainers van beide elftallen.
- Hij of zij geeft in de eerste- en tweede helft de extra tijd aan.
- Hij of zij staat via een headset in contact met de hoofdscheidsrechter en houdt via die weg contact met de scheidsrechter.

Noodzakelijk?
De vraag is of de vierde official ondanks de bovenstaande taken wel noodzakelijk is om een wedstrijd goed te laten verlopen. Vaak is de vierde official het mikpunt van kritiek bij trainers, die hun frustraties over de arbitrage moeten afreageren.

Conclusie
de vierde official is noodzakelijk, maar misschien niet op het veld. Het beste zou zijn als je de vierde man op de tribune zou zetten.Hierdoor zouden trainers ook geen mogelijkheid meer hebben om te kunnen klagen over de arbitrage. Want waarom is dat ook nodig? Trainers hebben zich bij de leiding neer te leggen. Het helemaal afschaffen van de vierde official is onmogelijk, aangezien er wel iemand moet zijn die bijvoorbeeld de wissels doorvoert of de reguliere speeltijd opneemt. De oplossing om van al het gezeur bij de vierde man af te zijn is door hem simpelweg op de eerste rij van de tribune te zetten, waardoor hij indien nodig zo op het speelveld kan komen.

R.E.S.P.E.C.T

 


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(buitenland) Scheidsrechters maken meer fouten bij extreme hitte


Bij extreme temperaturen worden tijdens voetbalwedstrijden meer fouten gemaakt door scheidsrechters. Met het wereldkampioenschap in Qatar in 2022 kan dit voor problemen zorgen, blijkt uit onderzoek.
Over het besluit van voetbalorganisatie FIFA om het wereldkampioenschap in het kleine oliestaatje in het Midden Oosten te houden was al veel kritiek. Dit onderzoek zal daar alleen maar aan bijdragen. Onderzoekers van de Bedfordshire Universiteit presenteerden hun ondervindingen aan het voetbalorgaan UEFA, die het onderzoek sponsorden, op een bijeenkomst in Genève deze week.


Airconditioning
Organisatoren hopen het probleem op te lossen door de stadions in Qatar van de beste airconditioning te voorzien. Maar volgens onderzoeker Joh Brewer, die het onderzoek leidde, maakt dit niet veel uit: 'De voetbalvelden zullen nog steeds in de open lucht zijn. Er wordt gevreesd dat de temperatuur ondanks de airconditioning tijdens de wedstrijden rond de 30 graden C zal zijn.'

Met een gemiddelde zomertemperatuur van 40 graden C voldoet het land ruimschoots aan de voorwaarden die woorden gesteld in het onderzoek. Eerder werd er al gesuggereerd om het toernooi in de winter te laten plaatshebben, om de hoge temperaturen te vermijden.

Onderzoek
Onderzoeker Brewer liet deelnemers in een afgeschermde situaties beoordelen om zo hun rol als scheidsrechter na te bootsen. Bij temperaturen van 30 graden C maakten scheidsrechters gemiddeld 20 tot 25 procent meer verkeerde beslissingen dan in normalte temperaturen.

'We moeten kijken naar manieren om de scheidsrechters te helpen met de omstandigheden waar ze mee te maken krijgen. Er kan voor gepleit worden dat dit de inzet van technologie als hulpmiddel tot gevolg kan hebben.'

EK 2012
Oekraïne, waar het nederlands elftal de groepswedstrijden zal spelen tijdens het Europees kampioenschap, heeft een gematigd landklimaat. Met een gemiddelde temperatuur van 27 graden celcius in de zomermaanden is er een grote kans dat de 30 graden bereikt kan worden, net als in het onderzoek.

R.E.S.P.E.C.T.

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Present op Cercle-Gent (17/5/212)
Present op Cercle Brugge-Gent 17/5/2012 (uitslag 1-5)
Scheidsrechter: Wouters Luc
Ass: Vromans Walter en Meers Christof
4de off: Van De Velde Joeri


Categorie:Aanwezig
17-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Danny Ceyssens


Eén voor allen, allen voor één! Dit kan je wel als het motto van de Limburgse scheidsrechters beschouwen. Zo dacht ook Danny Ceyssens, een 50-jarige scheidsrechter uit Heusden-Zolder, toen hij begon met de organisatie van een groot en welbelovend project. Op zijn eentje begon hij op dinsdagen trainingen te organiseren voor alle Limburgs refs. Zijn doel? Ervoor zorgen dat alle scheidsrechters fysiek sterk staan én dat ze samen over bepaalde wedstrijdfases kunnen discussiëren. Nadat dit een groot succes werd en er al snel meer dan 50 personen elke dinsdagavond van 19.00 tot 20.30 uur meetrainden kwam Danny met zijn volgend idee op de proppen. Hij wou iedereen van dezelfde gloednieuwe trainingsoutfit voorzien.

Zo begon hij met de opstart van zijn fuif: De Foute Ceyssens Party. Al snel beloofde dit feest een groot succes te worden. Mede dankzij de perfecte afwisseling van muziek en de verscheidenheid aan dranken zorgde de Limburgse Scheidsrechters via mond-tot-mondreclame ervoor dat de zaal van de Uitkijktoren in Koersel al snel uit zijn voegen barstte. Ook dit jaar was dat het geval. Op donderdag 10 november vorig jaar kwamen meer dan 500 fuifbeesten vanuit de hele provincie afgezakt naar Koersel om er mee te swingen op de beats. Deze fuif, die georganiseerd wordt ten voordele van de Limburgse Scheidsrechters, bleek een enorm succes. Organisator Danny Ceyssens: "Ook volgend jaar ben ik van plan een Foute Party te organiseren. Ik hoop dan het dan nog fouter wordt én dat er nog meer volk zal afkomen."

Ook de nieuwe scheidsrechters van het scheidsrechtersgewest Beringen en een paar spelers van de twee scholierenploegen die Danny Ceyssens inschreef voor de cursus waren aanwezig. Zowel jong als oud hadden een onvergetelijke avond.

"Ik hoop dit nog lang te kunnen doen", besluit Danny Ceyssens. Hij zorgt ervoor dat hij met zo'n evenementen jong en oud samenbrengt. Dit zowel voor scheidsrechters als voor spelers van verschillende Limburgse clubs.
Iedereen die eens een training wil meemaken, mag zich gerust aanmelden op dinsdagavond aan de Basvelden in Zonhoven. Ook voor diegene die scheidsrechter willen worden kunnen hier contact opnemen met de verschillende Limburgse scheidsrechtersverenigingen. Ben je meer geïnteresseerd in een foute fuif? Neem dan zeker volgend jaar de dag voor 11 november vrijaf!
http://www.scheidsrechtersdannyceyssens.be/Basvelden/Intro.html 
R.E.S.P.E.C.T


16-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIFA test doellijntechnologie in Engelse amateurwedstrijd


Vanavond wordt er voor het eerst in een officiële voetbalwedstrijd met doellijntechnologie gewerkt. Het Hawk-Eye computersysteem, dat functioneert met een camera en al ingeburgerd is in het tennis, zal getest worden tijdens de wedstrijd tussen de Engelse amateurploegen Totten en Eastleigh in de Hampshire FA Cup. Dat maakte de FIFA bekend.

Het concurrerende GoalRef-systeem, dat gebruik maakt van een chip in de bal en een magnetisch veld, zal voor het eerst getest worden tijdens twee wedstrijden in Denemarken, op 20 en 23 mei.

Volgens de FIFA gaat het nog maar om testfases. Mocht er discussie ontstaan rond de vraag of een bal al dan niet over de doellijn is beland, kunnen scheidsrechters beroep doen op de technologie om hun beslissing al dan niet te bekrachtigen.

Scepsis

De wereldvoetbalbond stond lang sceptisch tegen het gebruik van de technologie, maar veranderde na enkele incidenten van koers. Zo scoorde de Engelsman Frank Lampard tegen Duitsland op het WK 2010, maar had geen enkele official dat gezien.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
15-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Verbaal geweld weg van het voetbalveld'


U herinnert zich misschien nog Serdar Gözübüyük? De Nederlander floot eind 2011 in onze Belgische competitie de wedstrijd Leuven--Zulte Waregem.Hij debuteerde in Nederland op amper 24- jarige leeftijd op het hoogste niveau.
Topscheidsrechter Serdar Gözübüyük was onlangs gastspreker op de thema-avond 'Verbaal geweld weg van het voetbalveld.'

De lezing van de 26-jarige Haarlemmer sluit naadloos aan bij het thema van de avond. Als scheidsrechter heeft hij maar al te vaak te maken met onsportiviteit en respectloos gedrag. Hij krijgt soms de vreselijkste ziektes toegewenst en niet alleen van het voetbalpubliek. Ook de profvoetballers en trainers maken zich daar schuldig aan.

Gözübüyük heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt en staat inmiddels als jongste scheidsrechter ooit op de internationale FIFA ranglijst. Hij weet de aanwezigen in de volle FC Castricum kantine te boeien. "Veel protesten tegen de scheidsrechter ontstaan omdat men de spelregels niet kent. Irritaties ontstaan vaak omdat de spelers de regels niet kennen. Als spelers en trainers zorgen dat ze de spelregels wel goed kennen, dan ontstaat er meer begrip en daardoor uiteindelijk ook meer respect voor de beslissingen".

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
14-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevierde leden Molse Scheidsrechtersvereniging
Op zijn jaarlijkse banket vorige maand zette de Molse Scheidsrechtersveniging enkele van zijn leden in de bloemetjes : André Boeckx voor 20 jaar verantwoordelijk directielid te Mol, Luk Nuyts voor 25 jaar lid, René Heylen voor 30 jaar lid en Gaston Rens voor 45 jaar lid. Tinneke Verspreet is al sinds de oprichting van onze vereniging op post en dat is al sinds 1944.

Gevierde leden Molse Scheidsrechtersvereniging

Vlnr : secretaris Jozef Mariën, voorzitter Dave Van Duppen, Gaston en Monique
Rens, José en André Boeckx, Tinneke Verspreet, Martine en Luk Nuyts en Frieda en Rene Heylen
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank De bleeckere gaat Belgische scheidsrechters opleiden


Ex-scheidsrechter Frank De Bleeckere stelt zijn ervaring ten dienste van de Belgische arbitrage en wordt attaché van de directiecommissie betaald voetbal.

Frank De Bleeckere (45) zal mee instaan voor het opleiden van de scheidsrechters van eerste tot vierde nationale en het examineren van jonge talenten. Op die manier zal hij met hen zijn jarenlange internationale ervaring kunnen delen. Hij treedt in functie vanaf 1 juli 2012 .

De Bleeckere krijft dus een actieve rol binnen het CSC,iets waar hij ook op gehoopt had nadat hij in december zijn fluitje aan de haak hing."Dit ligt in het verlengde van wat ik altijd gedaan heb.Ik start nu mijn tweede carriére" reageerde De Bleeckere.één waarbij hij op de wekelijkse trainingen te Leuven niet meer tussen z'n vroegere collega's zal lopen maar hen wel zal observeren langs de zijlijn."In mijn hart zal ik altijd een ref blijven maar ik kan de scheidsrechters door mijn internationlae ervaring iets bijbrengen.Er zijn op dit moment heel veel jonge refs en ik denk dat alle hulp welkom is.Ik weet wat refs voelen en nodig hebben.Zo kan een schouderklopje al heel veel deugd doen".
Schouderklopjes die de refs dit seizoen in de reguliere competitie en de lijnrechters in de play-offs goed konden gebruiken.
"Bij een fout verliest het hele arbitrage.Het mentale aspect is bij refs heel belangrijk.Ergens zal ik ook voor psycholoog spelen.Met vragen en problemen moeten ze bij mij als vertrouwenspersoon terecht kunnen.Ik zal er dan ook volledig voor gaan".De Bleeckere gaat niet fulltime aan de slag,maar zal wel ingezet worden als een soort van freelancer.Bij de scheidsrechters van eerste,tweede , derde en vierde klasse.Daarnaast gaat hij ook nog eens jonge talenten opvolgen."Ik maak me echter niet de illusie dat ik op mijn eentje al onmiddelijk rendement zal halen.Ik moet zelf eerst nog bijleren in deze nieuwe job.Eerst zal ik heel veel luisteren en daarna pas langzaam aan mijn eigen accenten invoeren.Het doel is onze refs te helpen weer op inetrnationaal niveau te krijgen.Daar zal zeker een aantal jaren overgaan."Of ik mij mede schuldig zal voelen als er een ref een zware fout maakt?"zegt De Bleeckere."Bij iedere fout verliest het arbitrage, maar het is uiteraard wel de bedoeling om die fouten tot een absoluut minimum te beperken.Het belangrijkste is dat we met deze vernieuwing de arbitrage weer voor een stuk gaan professsionaliseren.

Frank DB was al één van de zestien FIFA-adviseurs die internationale FIFA-scheidsrechters opvolgen, en hij gaat dus vanaf 1 juli aan de slag voor de Belgische bond.Die zal  hem bovendien ook voordragen bij de EUFA om daar te gaan werken."Ik zal daar één van de 'observers' (die Europese UEFA-scheidsrechters opvolgen red.) worden" aldus De Bleeckere."Op die manier ben ik dus op drie vlakken actief en dat kan ons arbitrage alleen maar vooruit helpen"." zo kan ik de refs naar voor schuiven om ook op internationaal niveau weer mee te doen".Sinds het afhaken van De Bleeckere heeft België geen elite-internationale ref meer.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
11-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo wordt Hawk-Eye in het voetbal getest


De FIFA neemt pas binnen twee maanden een beslissing over de doellijntechnologie in competitiewedstrijden, de testen van de twee overgebleven opties zijn in de tweede fase beland. En hoewel je zou denken dat het testen pure Science Fiction zou zijn, lijkt het eigenlijk meer op een etalage van een sportwinkel. De experimenten van de Sony Corp werden uitgevoerd in het stadion van de Premier League-club Southampton. Het is het Hawk-Eye systeem dat al wordt gebruikt in het tennis en... cricket. Hierbij wordt de bal gevolgd door verscheidene camera's. Het andere systeem is de GoalRef, dat zal worden getest in het Deens wedstrijden, maakt gebruik van een magnetisch veld met een speciale bal. 
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reactie FDB na titel scheidsrechter van het jaar
Amper een half jaar na zijn pensionering wordt er al met nostalgie over Frank De Bleeckere gesproken. Het geknoei tijdens de playoffs versnelt het idealiseringsproces. De titel Scheidsrechter van het Jaar is daar een logisch uitvloeisel van.
Zelf zegt Frank De Bleeckere verrast te zijn door de onderscheiding. 'In het voetbal vergeten ze snel en het is toch al een half jaar geleden dat ik ben gestopt.' Maar hij weet natuurlijk de klepel wel hangen. 'Ik denk dat de spelers mij een hommage wilden geven.'

Allicht, maar dan moet er wel sprake zijn van appreciatie?
'Ik heb in België heel lang aan de top gestaan en ik had een mooie internationale carrière. Twee WK's, twee EK's, 47 Champions League-matchen, dat is toch wat.'

Tijdens de play-offs lag de arbitrage weer onder vuur.
'Ik kan niet zeggen dat ik elke match volg, maar ik kijk wel naar de samenvattingen. In mijn hart ben ik nog steeds een scheidsrechter. Het doet me pijn dat mijn collega's worden bekritiseerd. Maar het hoort erbij. Voetbal is big business. Het wordt zeer goed in beeld gebracht en alle fouten worden blootgelegd. De scheidsrechters moeten nu mentaal worden begeleid zodat ze het allemaal een plaats kunnen geven.'

U hebt wel een lacune nagelaten.
'We hadden gehoopt dat Serge Gumienny mij zou opvolgen. Maar dat is niet gebeurd. En dan zit je met een leegte want je moet een nieuwe generatie creëren. Jongeren hebben tijd nodig. Maar die krijg je niet in het voetbal. Ik heb het ook meegemaakt. Club Brugge-Anderlecht. Voor mij was dat het keerpunt. Ik ben beginnen samenwerken met psycholoog Jef Brouwers, met Werner Helsen en mijn assistenten. We hebben een team gevormd en zijn er sterker uitgekomen.'

Zijn er nu vaste teams?
'Neen. Ik heb het ooit voorgesteld op een stage, zeven tot acht jaar geleden. Vijftig procent van de scheidsrechters was er niet voor te vinden. Ik vermoed dat ze daar ondertussen anders over denken. Ik ben voorstander, want je kweekt automatismen. Die oortjes zijn fantastisch, maar het werkt maar als je sluitende afspraken hebt over de communicatie. En dat moet groeien. Het enige waar je moet voor uitkijken is gewenning. Twee uur voor de match hield ik altijd mijn briefing. Om iedereen bij de les te houden. Mezelf inbegrepen.'

Hoe doen ze het in het buitenland?
FIFA en EUFA eisen voor hun tornooien vaste teams?
Zouden jonge scheidsrechters ook baat hebben bij vaste teams?
'Als jonge ref is het heel belangrijk dat je gecoacht wordt. Ik had in het begin evenveel problemen als iemand anders. Maar de dag nadien ging ik met mijn vader praten, iemand die het allemaal had meegemaakt en die ik kon vertrouwen. Dat is heel belangrijk, personal coaching. En een second opinion. Mijn vader speelde daarbij een belangrijke rol, maar ook mijn vaste assistenten. We belden drie, vier keer per week met elkaar. We gingen samen trainen bovenop de groepstrainingen. Omdat we niks aan het toeval wilden overlaten.'

De voetbaloverheden trekken de kaart van de jeugd,maar is die verjonging niet radicaal?Essentieel voor de relatie speler/scheidsrechter is vertrouwen en dat moet toch ook xorden opgebouwd?
'De jongeren worden voor de leeuwen gegooid. Maar ik vind dat goed, want zo leer je snel. En op Belgisch niveau zullen ze hun streng wel trekken. Internationaal is dat een ander verhaal. Daar moeten ze nog een hele weg afleggen om de elite te bereiken.'

Is het niet vreemd dat uw opvolging staat of valt met één man?
'Vergeet niet dat België een klein voetballand is. Na de generatie Ponnet/Van Langenhove/Constantin/Goethals/Van Den Wijngaert was er ook een gat. En dan duurt het even voor er weer scheidsrechters bij de internationale elite raken. Dat is jammer, want het laat zich gevoelen in België. Allaerts en ikzelf hebben ons land tien jaar verdedigd in Europa. Je zit in een positieve flow. En je neemt de andere scheidsrechters mee. Nu is die flow weg. Het zou een ander verhaal zijn mocht Gumienny elite zijn.'

Tijdens de play-offs weerklonk ook weer de roep om meer technologische hulpmiddelen.
'Ik ben honderd procent voorstander, maar alleen bij zwart/wit fases. Op de doellijn bijvoorbeeld. Doellijntechnologie zit er zeker aan te komen. Een camera voor spelsituaties, vind ik moeilijker. Omdat je dan met een beoordeling zit. Neem een handspel in het strafschopgebied. Het mag vanuit alle hoeken gefilmd zijn, laat het aan tien mensen zien en je zal nooit tien keer dezelfde mening hebben. Wat is het nut van een camera als je toch met discussie blijft zitten? Veel mensen willen van arbitrage een exacte wetenschap maken, maar dat is het niet.'

Slotvraag: wat doet u nog, want u staat ongelooflijk scherp?
'Ik ben nog geen kilo bijgekomen. Ik train nog evenveel als vroeger. Wel niet meer met dezelfde intensiteit. En ik heb mij ook een racefiets gekocht voor in de zomer. Dat trainen is een verslaving. Ik voel me niet goed als ik niet train. En wat mijn andere bezigheden betreft: volgende week begin ik als pr-verantwoordelijke bij Willy Naessens (industriebouw en zwembaden, red.). En in het voetbaldomein: ik ben een van de zestien adviseurs voor Fifa. Wellicht worden we ingeschakeld voor de beoordeling van de refs op het WK 2014 in Rio. Maar er zitten nog andere dingen in de pijplijn waar je binnenkort meer zal van horen.'


Heeft de KBVB u nog niet gecontacteerd om mee te denken over de arbitrage in België?
'Uiteraard is er gesproken. En die gesprekken dateren niet van gisteren. Ik heb mijn ideeën over arbitrage. Maar je moet wachten op het juiste moment.'

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pro League: ‘We eisen meer professionalisering bij refs'
De Pro League, de verzameling van eersteklassers, mengt zich ook in de discussie rond de scheidsrechters en hun assistenten die geen beste beurt maakten in de play-offs.

‘Wij zijn niet verwonderd over de keuze voor Frank De Bleeckere die al een half jaar is gestopt en niet meer dan een handvol wedstrijden in eerste klasse floot dit seizoen', aldus directeur-generaal Ludwig Sneyers. ‘Het zegt veel over de rest van de scheidsrechters. In ons laatste onderhoud met Robert Jeurissen, de voorzitter van de scheidsrechterscommissie, hebben we duidelijk gemaakt dat ze dringend werk moeten maken van een professionalisering. De scheidsrechters vroegen opslag maar daar moet iets tegenoverstaan. Ze moeten met een plan komen. Hun netwerk van controleurs moet worden herzien want dat is verouderd.'

‘Ze moeten denken aan hun uitstraling. Wij wachten nu op hun voorstellen tot professionalisering. We zitten immers in een overgangsperiode. Het jonge aanwezige talent moet vertrouwen krijgen, maar vooral professioneel begeleid en opgeleid.'
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
10-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank De Bleeckere is voor de zevende keer Scheidsrechter van het Jaar


Frank De Bleeckere kreeg zijn trofee van Ludwig Sneyers van de Pro League en voormalig topscheidsrechter Marcel Van Langenhove
Frank De Bleeckere kreeg zijn trofee van Ludwig Sneyers van de Pro League en
voormalig topscheidsrechter Marcel Van Langenhove  


Frank De Bleeckere is door de spelers uit de hoogste voetbalklasse verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar, zo is bekendgemaakt.
Voor De Bleeckere, die dit seizoen afscheid nam van het voetbal, is het de zevende keer dat hij de trofee wint. Alleen Marcel Van Langenhove, die de trofee uitreikte aan De Bleeckere, doet met acht onderscheidingen beter. Frank De Bleeckere haalde het met 659 punten voor Jerome Efong Nzolo (425 ptn) en Sebastien Delferiere (287 ptn). De 45-jarige De Bleeckere zette in december van vorig jaar een punt achter zijn indrukwekkende carrière met onder meer twee WK's (2006 en 2010), een EK (2008) en een rist Europacupwedstrijden. Morgen wordt de Doelman van het Jaar bekendgemaakt, zondag is het de beurt aan de Profvoetballer van het Jaar. Gisteren kreeg Hein Vanhaezebrouck (Kortrijk) de trofee als Trainer van het Jaar. De verkiezing is een organisatie van de Pro League in samenwerking met mediapartners Het Nieuwsblad en L'Avenir.

1. Frank De Bleeckere 659 punten
2. Jerome Efong Nzolo 425 punten
3. Sebastien Delferiere 287 punten
4. Johan Verbist 186 punten
5. Tim Pots 147 punten
6. Laurent Colemonts 139 punten
7. Joeri Vandevelde 137 punten
8. Serge Gumienny 125 punten
9. Alexandre Boucaut 119 punten
10. Luc Wouters 110 punten

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studenten op het veld als scheidsrechter
Studenten van de lerarenopleiding aan de Katholieke Hogeschool van West-Vlaanderen kunnen als keuzevak een opleiding tot scheidsrechter volgen. Dat is eigenlijk een pedagogisch project, want ze zien heel wat gelijkenissen tussen een wedstrijd leiden en voor de klas staan. Wie het keuzevak volgt, krijgt eerst een theoriecursus en moet daarna ook tien jeugdwedstrijden leiden.


Categorie:Video
09-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wie van de drie?

Donderdag 10 mei 2012 wordt de scheidsrechter van het jaar bekend gemaakt? Maar wie van de drie wordt het?

1. Jérôme Efong Nzolo

Nzolo (37) is gekend vanwege zijn eeuwige glimlach. Problemen op het veld? Nzolo lost ze allemaal op met de glimlach. Zo maakte hij zijn intrede in de hoogste klasse en zo is hij nog altijd gekend. Misschien dat hij daarmee de spelers charmeerde. Maar wat denkt hij zelf? Wat is volgens hem zijn sterkste punt?
‘Ik zou het echt niet weten. Het zijn de spelers die stemmen, je zou het beter aan hen vragen. Ik veronderstel dat ze mij op de één of andere manier appreciëren. En uiteraard doet dat plezier. Want de spelers zijn tenslotte de hoofdacteurs van de Jupiler Pro League, het stuk waarin we allemaal een rol spelen.’

2. Frank De Bleeckere

Frank De Bleeckere is een monument van ons scheidsrechterskorps dat ongeveer alles gefloten heeft, op een wereldbekerfinale na. Eind vorig jaar, op zijn 45ste, hing hij het fluitje aan de wilgen.
‘Daarom ben ik oprecht verrast door mijn nominatie’, aldus De Bleeckere. ‘In het voetbal ben je snel vergeten en ik ben toch al een half jaar gestopt. Ik veronderstel dat wie op mij gestemd heeft dat in de eerste plaats als een soort hommage bedoelde.’

3. Sebastien Delferière

Met zijn 30 jaar is Sebastien Delferière de benjamin onder de genomineerden. ‘Dit is nog maar mijn derde seizoen in eerste klasse en dan worden uitverkozen naast twee vaste waarden als Frank en Jerôme, ik voel me vereerd. En ik ben verrast, want er waren veel kandidaten voor die derde plaats.’
Delferière stelt zich wat te bescheiden op, want hij geldt als één van de aankomende talenten van ons scheidsrechterskorps. Wat, meent hij zelf, is zijn sterke punt?
‘Ik praat veel met de spelers. En ik vermoed dat ze die stijl wel kunnen hebben. Ik spreek liever dan meteen een gele kaart te tonen. Pas op, als er een kaart moet worden getrokken, zal ik geen seconde aarzelen om dat te doen. Maar ik vind dat je heel veel kan oplossen door de communicatie open te houden.’

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hervormingen...
"We zijn in de play-offs een beetje in de steek gelaten door de lijnrechters.Er komen hervormingen", aldus Jeurissen.
Het volledige of een deel van het scheidsrechterskorps professionaliseren acht Jeurissen moeilijk haalbaar."Het is evident dat de refs dan beter zouden  fluiten, maar die stap is helemaal niet evident".Niet alleen omdat het een kwestie is van budgetten vrijmaken maar vooral omdat ik weinig refs zie die de keuze willen maken om fulltime ref te zijn.De meesten hebben in hun gewone leven ook nog een meer dan behoorlijke job.Niet simpel omdat zomaar op te geven,zeker niet omdat je als ref maar tot een bepaalde leeftijd kan meegaan.We zijn in het korps aan het verjongen en binnen een paar jaar zie ik die jonge gasten daar wél toe bereidt.Ondertussen pleit ik ervoor om de refs beter te vergoeden.Daar gaan ze niet beter van fluiten maar zo kunnen we wel meer van hun eisen en op die manier de kwaliteiten trchten te verbeteren.

Dat er een probleem is kan ook Jeurissen niet ontkennen.De scheidsrechters hebben het in de play-offs vol stress zeer goed gedaan maar we zijn een beetje in de steek gelaten door de lijnrechters.Zij hebben fouten gemaakt die we ons niet kunnen permiteren.Vreemd trouwens dat ze er nu zoveel naast vlaggen want vorig jaar hadden we er geen probleem mee.Dus gaat Jeurissen op zoek naar een antwoord."Ik heb alle beslissingen van de play-offs opgevraagd en die zullen we grondig analiseren.Daar zullen dan de conclusies worden uitgetrokken naar de lijnrechters toe.Sowieso gaan we de groep en de werking hervormen.Vanaf volgend seizoen komen er 22 in plaats van 14 assistenten naar de wekelijkse groepstraining in Leuven".

Ook individueel zullen de assistentscheidsrechters hulp krijgen om buitenspelfases beter te beoordelen.Het grote probleem blijkt dat er altijd te vroeg wordt gevlagd.Dus zijn we op zoek naar methodes om daar beter op te trainen en automatismen te kweken.In de praktijk blijkt dit moeilijk dus heeft Werner Helsen nu een systeem ontwikkeld waardoor ze nu ook thuis kunnen oefenen op simulatie.Via pc en tv kunnen ze vier sessies van 80 buitenspelfases beoordelen.We hebben dit al getest met lijnrechters uit tweede en derde klasse.Blijkt dat er een serieuze progressie gemaakt wordt na de derde en de vierde sessie.Vanaf volgend seizoen gaan ook de lijnrechters in eerste daarmee aan de slag.

Vaste trio's, daar stelt Jeurissen zich een grote vraag bij en weet ik niet of we daarmee zullen verdergaan.De UEFA en FIFA maken daar wel gebruik van maar zij kunnen putten uit een veel grotere voorraad goede refs.We hebben nu eenmaal geen vijftig Frank De Bleeckeres of vijftig Peter Hermansen.Wij werken met een deel van vaste trio's,maar we moeten ons dan afvragen of de lijnrechters zich dan niet te veel op hun gemak voelen.In die zin dat ze misschien te veel op elkaar vertrouwen en zich misschien niet meer zo goed kunnen voorbereiden.Vergelijk het met een piloot van een vliegtuig.Het is niet omdat het vliegtuig wel in orde zal zijn dat hij niet elke keer een check-up moet doen.Zo moeten ook refs en assistenten
zich voortdurend in vraag stellen.
Ook de bond onderneemt actie."Er wordt op dit moment hard gewerkt aan maatregelen om het arbitrage naar omhoog te brengen",aldus Stefan Van Loock."Wat die maatregelen zijn  kan ik voorlopig niet zeggen maar volgende week houden we een persconferentie om ons project uit de doeken te doen.Afwachten wat dat geeft,maar het geeft duidelijk aan dat ze ook bij de bond beseffen dat er iets moet gebeuren om arbitrale fouten die daaruit voorvloeien zoveel mogelijk uit te sluiten.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
07-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter van het jaar
Het Nieuwsblad en L'Avenir hebben vandaag de genomineerden bekend gemaakt voor: Profvoetballer van het jaar,trainer van het jaar,doelman van het jaar en scheidsrechter van het jaar.
Voor de categorie scheidsrechter van het jaar zijn dit:

Frank De Bleeckere

Sebastién Delferière

Jérôme Efong Nzolo

Op woensdag 9 mei wordt de Trainer van het Jaar bekendgemaakt, op donderdag 10 mei de Scheidsrechter van het Jaar, op vrijdag 11 mei de Doelman van het Jaar en op zondag 13 mei de hoofdprijs: de Profvoetballer van het Jaar.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FOK interviewt Collina

 Pierluigi Collina

Voor de mensen die nog niet weten wie Collina is; hij is voormalig scheidsrechter en werd in zijn tijd als één van de beste arbiters ter wereld gezien. Het laatste grote optreden van de Italiaan was in 2004 tijdens het EK voetbal. In dat jaar werd hij namelijk 45 jaar; de maximum leeftijd voor een arbiter.

De Italiaanse voetbalbond (FICG) weigerde echter al afscheid van Collina te nemen en besloot hem nog een jaar in de Serie A te laten fluiten. Dit duurde echter niet lang, aangezien de Italiaan er op 29 augustus 2005 helemaal mee stopte. De aanleiding voor dit besluit was zijn overplaatsing naar de Serie B. De FICG nam deze maatregel, omdat Collina in zee was gegaan met Opel, dat tevens als hoofdsponsor van AC Milan fungeert.

In zijn actieve carrière als scheidsrechter werd Collina door de International Federation of Football History & Statistics (IFFHS) zes keer uitgeroepen tot beste scheidsrechter ter wereld.

 FOK heeft een unieke kans gekregen om deze oud-scheidsrechter het hemd van zijn lijf te vragen. Op uitnodiging van Snickers verblijft de kale Italiaan namelijk in ons land (Ned) en heeft vrijdagochtend 4 mei tijd vrijgemaakt om vragen van FOK! te beantwoorden.

In de afgelopen dagen hebben we alle vragen verzameld en bekeken. Aan de hand daarvan hebben we een selectie gemaakt, welke vragen gesteld zullen worden. Uiteraard verklappen we niet welke vragen geselecteerd zijn.Het interview verschijnt in de loop van volgende week.

Onderstaand videofragment  Collina :2002 FIFA World Cup Argentina vs England, Japan vs Turkey, Brazil vs Germany


R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
06-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even over de grens

Bjorn Kuipers

De Nederlandse scheidsrechter Bjorn Kuipers komt niet in aanmerking voor een Europese finale. De UEFA heeft hem als kandidaat laten vallen na zijn arbitrage tijdens Barcelona – AC Milan, in de kwartfinales van de Champions League.
Volgens de Telegraaf moet Kuipers boeten voor zijn opmerkingen na de wedstrijd in Spanje. In een interview met het ANP vertelde hij tevreden zijn over het optreden in Nou Camp. ,,We hebben een prima teamprestatie neergezet’’. De arbiter uit Oldenzaal verklapte ook dat hij telefonisch tal van complimenten had ontvangen.
De Telegraaf weet te melden dat de UEFA dit soort openhartige opmerkingen van Kuipers niet tolereert en hem daarom uitsluit voor een Europese finale. Insiders weten wel beter. De Nederlander gaf Barcelona twee strafschoppen, waarvan de laatste niet strookte met de spelregels. Zowel AC Milan als de nog altijd machtige Italiaanse media overlaadden Kuipers met bakken kritiek. Pierlugi Collina, ook een Italiaan en voorzitter van de scheidsrechtersbond bij de UEFA, schrapte daarop de naam van Kuipers op de lijst met kandidaten.
Ook na CSKA Moskou – Real Madrid was er veel verzet tegen het fluiten van de Nederlandse arbiter. Volgens Jose Mourinho, trainer van de Spanjaarden, had Kuipers nooit de Russische gelijkmaker mogen toestaan. De 1-1 van Wernbloom kon alleen ontstaan na een duidelijk zichtbare overtreding op Ronaldo.
Kuipers mag van de UEFA geen commentaar geven op deze berichten. Hij is geselecteerd voor het EK en heeft daarom een spreekverbod.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Buitenland
03-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat bij onweer?


Gisteren,woensdag 2 mei,is de wedstrijd tussen PSV en ADO den Haag kort na de rust stil gelegd vanwege het onweer.Het spel werd hervat na een kwartier.

Hoe moet je als scheidsrechter bij een veldvoetbalwedstrijd handelen in geval van onweer? In grote lijnen gaat het hierbij om de volgende zes stappen.

1. Wanneer vooraf bekend is dat er onweer kan komen, vraag dan beide assistent-scheidsrechters alert te zijn op eventuele onweersontwikkeling.

2. Onweer wordt gevaarlijk voor spelers, toeschouwers en andere aanwezigen als de tijd die verloopt tussen het zien van de bliksemflits en de daaropvolgende donder, minder is dan tien seconden. Dit betekent dan dat het onweer zich globaal op drie kilometer afstand bevindt. Aangezien onweer zich snel kan verplaatsen, is het dan tijd maatregelen te treffen.Dit is een vuistregel en gaat niet altijd op. Onweer kan zich soms plotseling aankondigen, al gaat er meestal wel een dreigende weersontwikkeling aan vooraf. Blijf alert op dergelijke ontwikkelingen.

3. Is het tijdsverschil tussen het zien van de bliksem en het horen van de donder minder dan tien seconden, onderbreek de wedstrijd dan onmiddellijk.

4. Spelers, scheidsrechter en assistent-scheidsrechters trekken zich dan terug in de kleedgebouwen.

5. Meld de reden van de (tijdelijke) onderbreking van de wedstrijd aan beide aanvoerders. Vervolgens verzoekt het bestuur van de ontvangende vereniging (via de geluidsinstallatie) de toeschouwers een schuilplaats in de gebouwen, auto’s of bussen te zoeken. Ook een overdekte tribune biedt een redelijke bescherming.

6. De wedstrijd kun je maximaal dertig minuten onderbreken. Staak daarna de wedstrijd definitief. Eerder definitief staken is ook mogelijk als bijvoorbeeld door enorme neerslag het veld onbespeelbaar is geworden. Het definitief staken binnen dertig minuten behoort wel een uitzondering te zijn.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Info scheidsrechters
02-05-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spelersprotest en opstootjes zullen worden bestraft op Euro 2012


Spelers die op het komende EK voetbal in Polen en Oekraïne protesteren bij scheidsrechterlijke beslissingen mogen zich aan sancties verwachten. Zo waarschuwde Pierluigi Collina, de scheidsrechtersverantwoordelijke bij de UEFA.

'Respect op het veld is vanzelfsprekend, zo ook respect voor de beslissingen van de scheidsrechters', aldus de voormalige Italiaanse topscheidsrechter. 'De spelers zullen gebrieft worden over het feit dat protest tegen scheidsrechterlijke beslissingen bestraft zal worden. Ook de scheidsrechters weten nu dat ze gele kaarten mogen trekken indien ze belaagd worden door klagende spelers', vervolgde Collina.

'Geen vechtende spelers'
Collina liet ook weten dat opstootjes tussen spelers onderling bestraft zullen worden op het EK in Polen en Oekraïne. 'Taferelen met vechtende spelers willen we te allen tijde vermijden op het veld. Spelers weten dat er ten minste twee gele kaarten volgen voor de spelers die een vechtpartij starten op het veld. Zulke sancties zijn niet nieuw.'

In totaal werden er door de UEFA tachtig scheidsrechters geselecteerd voor het EK, waarvan twaalf hoofdscheidsrechters. Zij zullen zich in Warschau een week lang op het EK voorbereiden. In de Poolse hoofdstad zullen ze fysieke tests ondergaan en enkele theoretische en praktische arbitrageworkshops volgen.
Onderstaand foto van de  hoofdscheidsrechters op het EK met o.a:de Fransman Stephane Lannoy, de Engelsman Howard Webb, de Duitser Wolfgang Stark, de Zweed Jonas Eriksson, de Turk Cuneyt Cakir,.....


Categorie:Algemeen


Foto

Foto

Foto

Klik op het ROM logo om naar het digitaal platform (forum) te gaan en u vraag te stellen aan de scheidsrechter van u keuze


Serge Gumienny, peter van het
R.O.M - project


Categorieën
 • Aanduidingen (28)
 • Aanwezig (18)
 • Algemeen (119)
 • Belgische refs (127)
 • Buitenland (51)
 • Info scheidsrechters (26)
 • Nieuws (174)
 • Uit de krant (31)
 • Video (44) • Interessante links
 • Fluitje van een cent.
 • UEFA
 • Voetballinks
 • KNVB
 • Sportleven
 • Refereeingworld Laws of the game
 • Footballrefereeing
 • Dutchreferee
 • FIFA
 • COVS

 • Voetbalkrant
 • Jeugdscheidsrechter.nl
 • Voetbalmarkt
 • KBVB
 • Afgelastingen
 • E-kickoff

 • Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 01-2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Vriendenkringen
 • KBSV (BOOM)
 • KSOLEO (LIER)
 • WASO (WAASLAND)
 • KSOVA (ANTWERPEN)
 • KKSVWO (WESTERLO)
 • KMSV (MECHELEN)
 • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
 • KMSV( MAASLAND)
 • VRIENDENRING TIELT
 • VLAAMSE ARDENNEN

 • HET NOORDEN
 • KVSGG (GENT)
 • KSVG (MOL)
 • GEWEST BREE
 • KKSVHO (HERENTALS)
 • KVSMO (MENEN)
 • KSVN (NOORDERGAUW)
 • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
 • BREMFLUITERS (GENK)
 • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

 • KVSK (KORTRIJK)
 • KVSGO (GISTEL)
 • SVDVW (WESTKUST)
 • KBVS (BRUGGE)
 • GEWEST BERINGEN
 • KZLSV (TONGEREN)
 • NWB (BRABANT)
 • KVSD Demerstreek
 • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
 • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

 • VKTS (TIENEN)
 • KLSV (LEUVEN)
 • KVSOO (OOSTENDE)
 • SVK (PAJOTTENLAND)
 • WETTHRA

 • Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
  (klik op onderstaand logo)

  Foto


  Wim Smet/Peter Vervecken,
  training bij K.S.O.V.A

  Videocorner
  ----------------

  Kritiek op scheidsrechters
  gaat veel te ver!

  Tim Pots en sportpsycholoog
  Jef Brouwers
  22/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1160345


  Ref Gumienny"
  minder en minder
  mensen willen
  ref worden"
  27/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1163968


  De Bleeckere:
  "besefte het in
  de kleedkamer"
  18/12/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1179376

  Scheidsrechter
  Luc Wouters.
  30/10/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1144585   
   
           Francis Rion

  Geboren in Dahlem op 10 juni 1933 en voormalig Belgisch voetbalscheidsrechter.
  Hij was internationaal scheidsrechter tot 1981

  Alexis Ponnet

  Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

  "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

  Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

  Knock-out
  Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

  "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

  "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

  Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

  Achttiende
  Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

  "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

  Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

  Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
  te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
  waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

  "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
  commissie van de Pro League, en
  wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

  (Sinds 11/5/2010 is
  Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
  wegens onvrede met de gang van zaken)  Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
  geel.
  Sinds 2010 ook rood en oranje.
  Sponser is ING
  ING België

  http://youtu.be/
  FUogmJb3ndc


  http://youtu.be/
  OI94P8rVQWo

  De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
  In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
   het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
  KNVB in samenwerking met Perry Sport.
  In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
  Adidas

  Basisuitrusting
  1 scheidsrechterstrui

  2scheidsrechtersbroek    
  3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
  5 een munt voor de toss
  6 horloge (cronometer)
  7 schrijfgerief
  8 rode en gele kaart
  9 scheidsrechterskaartjes
  10 scheidsrechtersfluitje
  11 sporttas

  Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
  scheidsrechtersfluitje.

  -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
   het spel stil wil leggen

  -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

  -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

    

  De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
  Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

             
  Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

  Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

  Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

  Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
  Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

   Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

  ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

  Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

  Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
  Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

  Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

  Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

  Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987
  Frans Van Den Wijngaerd (
  Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
  ongetwijfeld de opvallendste was.

  Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


    

  John Langenus
   
  (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

  John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
  lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
  Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
  werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
  secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

  Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

  In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

  Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

  John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter  Professor Werner
  Helsen
  begeleidt
  topscheidsrechters

  Professor Helsen is zelf
  een niet onaardig
   voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
   door onder anderen
  Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
  de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
  een iets lager nivo te
  gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
  omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
  Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
  uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

  Hartslagmeter
  Veto: Wat moeten we precies verstaan
  onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

  Werner Helsen:
  Misschien eerst
  eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
  «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
  mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
  «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
  Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
  Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
  voor het WK?

  Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

  Diagonalen

  Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
  Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
  «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
  Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
  Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
  Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
  Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
  en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
  dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

  Talenkennis

  Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
  Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
  «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»
  Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
  van de club mogen gaan
  winkelen. Wat is er volgens
  u waar van die
  indianenverhalen?

  Helsen: «Ik kan alleen maar
  zeggen dat de Fifa en de Uefa
  al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
  Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»  Veto
  : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
  Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

  "Topsport is hard en
  dat geldt ook voor scheidsrechters"


  Hoeveel verdient een scheidsrechter?
  Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

  Opleiding van 15 dagen

  De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

  De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

  "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

  Een goed betaalde hobby, geen beroep
  Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

  "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

  8.000 euro per jaar

  De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

  De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

  "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

  Bruto premies voor scheidsrechters

  Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
  -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
  -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
  -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

  Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
  de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
  -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
  -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

  Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
  optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
  de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

  "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

  3.000 euro voor Franse scheids-rechter

  Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.  Paul Allaerts
  9/7/1964 (Mol)
  ul
   
  Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.  Claude Bourdouxhe 27/6/1967

  Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
  Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


  Peter Vervecken 9/12/1967
  Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
  Gestopt als scheidsrechter mei 2014


  Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

  Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
  Stopte als scheidsrechter in juni 2013.  Sam Loeman
  20/2/1980

  Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
  Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
  Stopt als scheidsrechter mei 2014


  Stéphane Breda 
  6/9/1969

  De 40-jarige scheidsrechter maakte promotie op zijn werk en vindt de combinatie met het scheidsrechterschap te zwaar.

  De scheidsrechter werkt voor een socialistische vakbond waar hij werd gepromoveerd tot secretaris van de metaalindustrie in de regio Verviers. Breda vond de job naar eigen zeggen te tijdsrovend om nog te combineren met het scheidsrechterschap.

  Breda kan terugblikken op 10 jaar in nationale.Hij maakte deel uit van de 18 Belgische scheidsrechters in Categorie A en was aangesloten bij U.E. Dolhain.
  Breda is gestopt in mei 2010  Alphonse Constantin 17/5/1949

  Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
  Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

  Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.
  Guy Goethals 26/12/1952

  Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
  RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

  Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

  Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.


  Franky Van der Elst scheldt op scheidsrechter Laurent Colemonts tijdens de wedstrijd Sint-Truiden - Beerschot


  Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...


  Actie Racisme  


  laatste toegevoegde foto

  Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!