Image and video hosting by TinyPic

Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal.Ik ben zelf afgevaardigde van een jeugdploeg en wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters
Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.

Image and video hosting by TinyPic

30-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van Den Wijngaert: hebben een Europese topref nodig.

Er was bij Club Brugge nogal wat te doen om de scheidsrechterlijke beslissingen na de match in Gent. Zo werd een doelpunt van Akpala afgekeurd en één van Coulibaly uit buitenspel toegekend. Ex-topref Frans Van Den Wijngaert pleit voor een Europese topscheidsrechter.
"In een match als Gent-Club, waarin het erop of eronder is, hebben we een topper nodig met uitstraling in Europa. Maar op dit moment hebben we die niet", aldus de voormalige scheidsrechter. "Vroeger leed de arbitrage ook onder zulke beslissingen, maar ik heb het gevoel dat de arbitrage nu iets te wensen overlaat. En dat we zwaardere kanonnen kunnen gebruiken", klinkt het kritisch.

In zijn tijd was de top breder. "We hadden altijd vijf à zes toprefs die echt bekwaam waren in Europa en die de arbitrage in België konden dragen. Jonge elementen kregen de tijd om zich in eerste klasse te ontplooien. Enkele jaren geleden heeft men de knop omgedraaid. Elke ref moest absoluut elke match in eerste aankunnen. In theorie is dat ook zo, maar de praktijk is anders. Jammer dat Allaerts en De Bleeckere gestopt zijn. Ze hadden nog jaren meegekund. De oplossing? Ex-toprefs de kans geven om hun ervaring door te geven en de jongeren sterker te maken."

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
29-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeurissen, we hebben niet te klagen over de refs

De commotie na Gent-Club Brugge noopt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen om de verdediging van zijn refs op zich te nemen. "We moeten werken met de middelen en de personen die we hebben", zegt Jeurissen aan Sporza. "Ik denk dat we op dit ogenblik geen reden tot klagen hebben. We hebben in een korte tijd een enorme verjonging moeten invoeren, die ons van bovenuit werd opgedrongen door de UEFA en de FIFA.""In België hebben we wel de leeftijdsregel afgeschaft. Allaerts en De Bleeckere hadden perfect kunnen blijven, maar zij beslisten om te stoppen. Ik vind dat jongeren als Delferière en Boucaut prima prestaties neerzetten, ook in topmatchen."


Klik op onderstaande link voor een luisterfragment
http://www.sporza.be/cm/1.1287116?view=popupPlayer 

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fans vallen scheidsrechter aan in derde provinciale
Vlak voor het einde van een voetbalwedstrijd in derde provinciale tussen Jupille en Warsage zijn vandaag incidenten uitgebroken. Boze supporters hebben daarbij de scheidsrechter aangevallen.

Enkele minuten voor het einde van de match kreeg Jupille een strafschop. Daardoor bracht de ploeg de stand op 3-3 en werd Jupille op die manier kampioen.

Dat was het sein voor verschillende supporters van Warsage om het terrein te bestormen. De 'fans' stortten zich op de scheidsrechter en molesteerden hem. De ref moest naar de kleedkamers vluchten.

De politie werd opgetrommeld om de gemoederen te bedaren. De scheidsrechter werd uit het stadion begeleid.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OH Leuven--Cercle Brugge 28/4/2012 (3-2)
Present op OH Leuven: (OH Leuven--Cercle Brugge 28/4/2012)
Scheidsrechter:Serge Gumienny
Ass:Mark Simons en Vandecouter Philippe
4de off:Tom Ottevaere

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Aanwezig
27-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanaf 10 mei eerste tests met doellijntechnologie
Tussen 10 mei en begin juni zullen er via diverse manieren (trainingen, laboratorium en wedstrijden) tests gebeuren met doellijntechnologie. Dat maakte de FIFA bekend.

Op basis van de resultaten van de tests zal de International Football Association Board tijdens een speciale zitting op 2 juli in het Oekraïense Kiev een definitief besluit nemen over het gebruik van doellijntechnologie.

Het Zwitserse EMPA (Federal Laboratories for Materials Testing and Research) zal twee systemen testen op hun betrouwbaarheid, precisie en kracht. De twee geselecteerde systemen zijn enerzijds de Hawk-Eye, een Brits systeem dat gebruik maakt van camera’s, en anderzijds het Duitse systeem GoalRef, dat via een chip in de bal kan aantonen of een bal al dan niet over de lijn is gegaan. In de labotests wordt onder andere onderzocht welke invloed gsm’s en bepaalde weersomstandigheden hebben op de werking van de GoalRef-chip .

Hawk-Eye


Het Hawk-Eye systeem wordt momenteel al gebruikt in tenniswedstrijden en zal voor de eerste keer in een voetbalmatch gebruikt worden tijdens de finale van een regionale beker in Engeland. De tweede testwedstrijd wordt later bekendgemaakt. Het GoalRef-systeem zal mogelijk tijdens twee wedstrijden in de Deense competitie getest worden. Eventueel wordt het Duitse systeem ook nog getest tijdens een competitiewedstrijd of een vriendschappelijke interland.

In de testwedstrijden zal het systeem niet gebruikt worden door de scheidsrechters, maar door waarnemers van het EMPA.
R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
25-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lijnrechters in het oog van de storm,professor Werner Helsen geeft raad
Serge Gumienny,Jérôme Efong Nzolo,Sam Loeman,......Elk van onze toprefs stond al in het oog van de storm met twijfelachtige beslissingen,maar de voorbije weken was het de beurt aan hun assisten.Supporters,trainers en spelers waren na een aantal wedstrijden in alle staten omwille van die éne fout beoordeelde fase,ook voor de lijnrechters is het nochtans de bedoeling opvallend onopvallend te blijven.
Afgelopen weekend was er weer opnieuw zo'n dibieuze buitenspelfase.Carlos Bacca glipte voorbij de Anderlecht defensie maar de vlag van Walter Vromans ging de lucht in."Ach,kritiek zal er altijd zijn",zegt Dirk Gilon,zelf een lijnrechter in de Jupiler Pro League."Het is niet prettig als je onder vuur ligt maar we leren dit te relativeren.Ik lig er s'avonds niet wakker van.Het is niet dat we die fouten opzettelijk maken".De druk is ongelooflijke groot voor het arbitrale trio.Een fase die verkeerd wordt ingeschat kan een club miljoenen kosten."Tijdens de match valt dat wel mee,we zijn heel geconcentreerd op onze taak en door de oortjes horen we bijna niets van wat er geroepen wordt".Druk is niet het enige wat de taak van lijnrechters bemoeilijkt.De mannen langs de zijlijn kunnen slechts op één manier beslissen,met hun ogen.Via de televisie-uitzending krijgen we dan de herhalingen vanuit alle hoeken.
Professor Werner Helsen van de KU Leuven helpt de lijnrechters met specifieke trainingssessies een juiste oordeel te vellen bij buitenspelsituaties."Er is zoiets als een buitenspel-illusie"vertelt Helsen."Onze ogen zijn simpel gezegd niet snel genoeg om de situatie te volgen en te beoordelen".De trainingen van de bewegingsdeskundigen gaan door op het veld,net zoals een wedstrijd."De lijnrechters beoordelen één buitenspelsituatie en dan bekijken we meteen op de videobeelden of ze het bij het rechte eind hadden" vertelt Helsen."Zo leren ze verkeerde waarnemingen corrigeren".Ondanks de intensieve trainingen zullen er nog steeds twijfelgevallen voorkomen."We leren dan aan om dan niet te vlaggen", vertelt Gilon."De kans om een fout te maken is kleiner wanneer je de  vlag beneden houdt".Zo krijgt de aanvaller dus het voordeel,dat staat ook zo in de regelementen van de KBVB.Fouten zullen evenwel een onderdeel van het spel blijven."Maar niemand zal bewust een foute beslissing nemen",zegt Helsen.Voor de lijnrechters blijft het een leerproces doorheen hun hele carriére."We moeten leren uit de fouten die we af en toe maken",aldus Gilon."Maar het doel blijft om zo onopvallend mogelijk door te komen".

R.E.S.P.E.C.T

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bleeckere wordt niet vergetenDe spelers van Beerschot brachten gisteren na de ochtendtraining hun stem uit voor de Profvoetballer van het Jaar. Stijn Stijnen was vanwege een blessure afwezig, maar aanvoerder Wim De Decker en Sherjil MacDonald gaven hun jonge ploegmaats het voorbeeld.Verscheidene spelers vroegen of ze als Scheidsrechter van het Jaar hun stem nog konden uitbrengen op Frank De Bleeckere. Uiteraard, want hij leidde in het eerste deel van de competitie nog heel wat matchen.
In mei 2011 werd FDB voor de 6de keer "als scheidsrechter van het jaar" verkozen door 340 profvoetballers.De trofee werd overhandigd in Brussel door de Profliga

De puntentelling zag er toen als volgt uit:

Frank De bleeckere:611 ptn.

Jérôme efong Nzolo 249 ptn.

Johan Verbist 136 ptn.

Tim Pots 128 ptn.

Luc Wouters 125 ptn.


R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
23-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tim Pots supportert in The Crucible.


Zeg nu nog dat snooker voor voetbal moet onderdoen. Vrijdag leidde Tim Pots Dender-Charleroi in tweede klasse, zondag zat de Oost-Vlaamse scheidsrechter op de tribune van de 'Crucible' voor het grote WK-debuut van Luca Brecel. Via de Vlaamse promotor Pieter Malfliet was Pots een van de weinige Belgen die een kaartje kon bemachtigen voor de snookerhoogmis in Sheffield.

'Bijna liep het fout want ik had in de krant gelezen dat de wedstrijd om 11 uur begon terwijl het in Groot-Brittannië dan nog maar 10 uur is', doet Pots zijn verhaal. 'We zaten gezellig te ontbijten met Ken Doherty en Dennis Taylor toen die ons zeiden dat we bijna te laat waren voor de wedstrijd van Brecel.'

Het gezelschap haastte zich naar het 'Crucible'-theater. Daar liep het bijna opnieuw mis. 'We kregen kaartjes voor de verkeerde kant van de zaal. We zaten bij Gould-Gilbert in plaats van bij Maguire-Brecel.'

Op het nippertje konden Pots en co. hun kaarten ruilen. Ondertussen filmde hij de intrede van de 'Belgian Bullet' op zijn smartphone.

'Clandestien want gsm's en draadloze computers zijn strikt verboden in de zaal', zegt Pots. 'De Britten zijn toch zo strikt op hun regels. Dit lijkt Wimbledon wel.'

Niettemin was de opname gelukt. Nadien volgde nog een ontmoeting met Brecel. Als de 'Belgian Bullet' over twintig jaar zijn blijde WK-intrede nog eens wil terugzien, weet hij op wie hij een beroep kan doen.

R.E.S.P.E.C.T


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter knock-out geslagen
Een 39-jarige scheidsrechter uit het Limburgse Brunssum is dit weekend bewusteloos geslagen. De man floot in zijn woonplaats een amateurwedstrijd tussen Brunssum 5 en Amstenrade 4. Vlak na het eindsignaal werd hij aangevallen door een voetballer van de uitpartij. De dader is een 25-jarige man uit Heerlen. De politie heeft hem opgepakt, maar tast nog in het duister over zijn motief. De scheidsrechter is door de vuistslag een paar minuten knock-out geweest en heeft een gebroken kaak.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwelijke lijnrechter blijft in eerste klasse.

Bergen--Lokeren was een wedstrijd met weinig op het spel,behalve voor anne Cheron.De 37-jarige lijnrechter uit Eghezée volgde zaterdag haar zesde wedstrijd in de Jupiler League,meteen de laatste match voor haar stageperiode.We zien haar zeker nog terug in de toekomst,want haar evaluatie was positief.Begin februari viel Anne Cheron nog op toen ze tijdens de wedstrijd Cercle-Mechelen toen ze ref Van De Velde erop attent maakte dat Cordaro geduwd had,waarop de Mechelspeler geel kreeg.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
22-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even in 2de nationale


Onze enige vrouwelijke scheidsrechter Tina Tyteca werd aan het begin van het seizoen vast assistent-scheidsrechter. Vorig weekend beleefde ze iets die wel degelijk een berichtje waard is op onze website.
Tina ging kijken naar de wedstrijd van haar goeie vriend Chris Schelstraete. Deze assistent vlagt in 2de nationale en werd vorig weekend aangeduid voor de wedstrijd Wetteren – Eupen. Toen bleek dat de andere assistent-scheidsrechter niet kwam opdagen, maar ziek had afgezegd en vergeten te vervangen werd door het CSC, spoorden ze Tina aan om zijn plaats in te nemen. Tina weigerde eerst omdat ze een belangrijk nazicht had de dag er op, maar uiteindelijk zei ze toch volmondig “ja”. Zo vlagde onze Tina dus vorige zaterdag een ganse wedstrijd in 2de nationale, en deed dat meer dan behoorlijk. Een unieke prestatie waar men alleen maar fier op kan zijn! Een ervaring die men nooit meer kan afnemen!
De dag erop moest Tina dan het veld op in Varsenare-Koekelare. Tina had daar dan belangrijke nazicht van de grote PSC-assistentenbaas Patrick De Meulenaere. Hij zag op deze wedstrijd dat ze het goed deed en was dan ook tevreden. Een geslaagd weekend voor Tina Tyteca. Intussen was dhr. De Meulenaere eveneens al op de hoogte van Tina’s prestatie de dag voorzien. Hoe rap de “tam-tam” kan gaan… Maar als men in 2e nationale eens kan vlaggen, mag dat wel geweten zijn!
(bron:refswestkust)

R.E.S.P.E.C.T

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psc Limburg:kanditaten hogere afdeling

De Provinciale Scheidsrechterscommissie Limburg maakte de kandidaten hogere afdelingen bekend.

Van links naar rechts de scheidsrechters Dennis Steegen, Raf Eerdekens (assistent), Robby Celis en Bert Put.

 
R.E.S.P.E.C.T


21-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jong talent op komst


Na Tim Pots en Christof Dierick is er volgend jong talent op komst nl.Bart Vertenten (student geneeskunde) uit Beveren.Hij floot vorig weekend 14/4 Oostende --Eupen en dit weekend Roeselare--Woluwe.

R.E.S.P.E.C.T

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Intervieuw met JE Nzolo (door KVOostende TV)


R.E.S.P.E.C.T

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waasland-Beveren--Oostende 14/4/2012


vorige week 14/4,floot JE Nzolo de wedstrijd Waasland-Beveren--Oostende in 2de klasse.
In deze wedstrijd had Nzolo de steun van Walter Vromans (de voormalige vaste assistent van Frank De Bleeckere)
Na de wedstrijd stond NZolo ons even vriendelijk te woord.In samenspraak met de scheidsrechterscommissie kreeg hij enkele weken rust."Mede door de mediaaandacht wordt de druk alsmaar zwaarder.Niemand is zonder fouten maar bij ons wordt dit dan zovele malen vergroot en herhaald.Om gek van te worden".Besluit is dat de druk op spelleiders de laatste jaren enorm is toegenomen.Bovendien wordt er door het spelen van de play-offs en eindrondes alsmaar meer fysieke inspanningen vereist van de arbiters.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer loon voor scheidsrechters?

Op de vergadering van de Pro League werd het voorstel besproken om de lonen van de scheidsrechters met circa vijftien procent op te trekken aangezien die sinds de verhoging van de tv-gelden onveranderd bleven.

Voorzitter Ivan De Witte: 'De Pro League vraagt dat daar iets tegenover staat in de tijdsbesteding van de refs. Dat ze met andere worden nog professioneler gaan werken.

'Wij doen nu al meer dan andere landen. Wij komen elke week samen. Ik wacht feedback van de Pro League af', zegt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen. Ook over de bekerformule is nog niets beslist. Een kandidaat-voorzitter van de Pro League werd nog niet voorgedragen. (kvu)

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
20-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter zijn.....

 

Een voetballer is een voetballer en een scheidsrechter is een scheidsrechter. Scheidsrechteren is geen sport, maar je hebt er wel een echte sportbeleving voor nodig.

Arbeid-rust verhouding
Als je goed wil fluiten en hogerop wil komen, moet je er veel voor doen en voor laten. Je moet goed letten op je arbeid-rust verhouding, zeker als je kijkt naar het programma van scheidsrechters die ook internationaal actief zijn. Dat is vergelijkbaar met het schema van een voetballer in een Champions League. En veel scheidsrechters hebben er bovendien nog een baan naast, al is het soms voor een beperkt aantal uren.

Eigen verantwoordelijkheid
Hoewel je geen sport beoefent, moet je wel goed en met regelmaat trainen. Je hebt immers een functie waarbij je veel en intensief fysiek actief bent. Bij een wedstrijd op topniveau zit je als scheidsrechter gemiddeld op 85 procent (of hoger) van je maximale hartslag. Ook bij wedstrijden op een lager niveau wordt er een behoorlijke prestatie van je lichaam gevraagd.

Specifieke training
Als scheidsrechter ben je verantwoordelijk voor je eigen fitheid. Je moet dan ook weten wat er van je gevraagd wordt en hoe je je daarop kunt voorbereiden. De een doet dit in de sportschool, de ander op het veld. Een derde volgt weer een trainingsprogramma bij een looptrainer. In de wedstrijd moet je starten en stoppen, versnellen, wenden en keren. Deze bewegingsactiviteiten vragen een specifieke training, die je niet op een loopband kunt doen.

Gezond gewicht
Als scheidsrechter hoef je niet het vetpercentage te hebben dat een topatleet heeft. Maar een gezond (!) gewicht, is zeker belangrijk. Zeker als je weet dat de kans op blessures fors toeneemt naarmate je ouder wordt en overgewicht hebt. Fitheid heeft overigens ook te maken met hoe je eruit ziet. Als jij met 15 kilo overgewicht het veld op stapt, heb je alle schijn tegen. Vooral bij beslissingen die je neemt op grote afstand...

R.E.S.P.E.C.T


 


Categorie:Info scheidsrechters
18-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sam Loeman

Scheidsrechter SamLoeman (Haaltert) debuteerde in januari 2009 met de wedstrijd Moeskroen--Tubeke.Sam is leerkracht lichamelijke opvoeding en z'n grote voorbeeld is Frank De Bleeckere.Eind maart 2012 was Loeman als gastspreker present op de ledenvergadering bij de Kon. W.A.S.O. (Kon.Wase Algemene scheidsrechters overeenkomst)
Onderstaand vind u de uiteenzetting van scheidsrechter Sam Loeman van die avond (23/3/2012)

“Ik mag wel spreken dat ik in mijn eerste jaren als scheidsrechter een blitzcarrière heb gerealiseerd”, begon Loeman het gesprek. “Op mijn 15e floot ik mijn eerste miniemenwedstrijd, administratief werd er door de voetbalbond echter 16 jaar genoteerd. Zelf heb ik tot 18 jaar gevoetbald bij o.a. Lebeke-Aalst – waar ik een groot voetballer was – maar gezien mijn carrière als ref zulke vlotte vooruitgang kende en ik op 18 jaar al in eerste provinciale stond, diende er een keuze gemaakt te worden. Die viel op de arbitrage en zo trad ik definitief in de voetsporen van mijn vader.”

“Op 20-jarige leeftijd werd mij uiteindelijk op basis van zeer goede rapporten een promotie naar nationale reeksen gegund. In vier seizoenen vierde nationale heb ik het zeer moeilijk gehad. Ik was een jonge snotter die in die reeks toekwam. Ik durf te stellen dat de aanpassing moeilijker leek dan gedacht. Je begint daar immers van nul en moet het week na week opnieuw bewijzen. Ik twijfelde of ik het wel zou halen om naar derde klasse te gaan.”

“De promotie naar derde kwam er dan toch. Na twee seizoenen derde dwong ik een nieuwe promotie naar tweede klasse af. Daar heb ik ook twee seizoenen gearbitreerd alvorens ik naar ’s lands hoogste voetbalklasse kon gaan. Mijn eerste jaar in de Jupiler League was toch even wennen. Al die aandacht van de media voor elke wedstrijd; alles wordt uit alle mogelijke hoeken gefilmd en door iedereen gezien. Het is dan zeker niet opportuun om een wedstrijd tot een goed einde te brengen. Nu sta ik vier jaar in eerste nationale en sta dit seizoen bij de A-scheidsrechters geklasseerd.”

“De laatste jaren heb ik meer afstand van de spelers genomen terwijl ik vroeger toch iets meer praatte voor aanvang van de wedstrijd. Dat laat een benadering om een wedstrijd naar iemands voordeel te doen uitdraaien achterwege. Met zulke opvatting zal je dan een goed figuur in de wedstrijd kunnen slaan en kan er je ook niets aangewreven worden.”

“Het leek mij het verstandigste om na de bewuste elleboogstoot van Wasilewski aan Delorge – die niet door mij en assistenten werd gezien – om maandag mijn GSM een dagje af te zetten”, vervolgt Loeman het gesprek. “Liefst 35 gemiste oproepen kon ik dinsdag vaststellen. Het leek alsof ik de schuldige was terwijl men beter Wasilewski aan het woord zou gelaten hebben. Ik voel me niet aangevallen maar ben wel ontgoocheld”, klonk Sam laconiek.

“De opleider was heel tevreden over mijn prestatie maar toch kreeg ik slechte punten”, gaat Loeman verder. “Ik heb de elleboogstoot van Wasilewski niet gezien. In eer en geweten laat ik weten dat ik voor een contact tussen Mbokani (Anderlecht) en Euvrard (STVV) gefloten heb! Persoonlijk ben ik geen echte voorstander om in het vervolg meer camerabeelden te gaan gebruiken. Dat breekt dan de ‘goede’ arbitrage volledig af. We zijn geen robotten en trachten als scheidsrechter zo goed mogelijk ons best te doen. Och ja, je moet er mee kunnen omgaan en nu probeer ik elke rapportering meer te relativeren. Je moet na zulk voorval goed opgevangen worden. Enkele goede vrienden en collega’s, mijn vrouw en een vrouwelijke mental-coach – die ook actief is in het paardrijden bij de dressuurruiters – hebben mij voldoende ondersteuning gegeven en mij door dit dipje geholpen.”

“Het is belangrijk dat je het mentale aspect niet verloren laat gaan; anders verdwaal je ergens op een verkeerd spoor. Het grootste verschil is hoe de mensen naar U kijken. Gewoonweg verder proberen van mezelf te blijven en dit is wel moeilijk. Voor mij is arbitrage een uitgelopen hobby geworden want ik werk nog en sta in het lager onderwijs als leerkracht Lichamelijke Opvoeding. We hebben een heel apart vak te vervullen. Een perfecte taak als man in het zwart uitvoeren; dat moet in U zitten en je moet er ook de gave voor hebben. Tegenslagen en kritiek moet je in een carrière kunnen bolwerken.”

“In vergelijking met mijn beginperiode krijgen de jonge scheidsrechters vanuit de provincie nu een betere begeleiding. Beloftendag, cursussen en trainingen; je moet er wat voor doen om een zeker niveau te kunnen bereiken. Hier wordt ook vanuit Brussel op aangedrongen. Het is alleen jammer vast te stellen dat stagiairs in de jongste categorieën zoveel kritiek in de wedstrijd te slikken krijgen. Toen ik onlangs naar mijn achterneef ging kijken, schaamde ik mij echter welke woorden er uit de mond van sommige ouders komen t.o.v. de ref . Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een tekort aan (nieuwe) scheidsrechters is en dat sommigen er na korte tijd de brui aan geven. Geef ook aan hen wat meer RESPECT en dan zal elke wedstrijd goed geleid kunnen worden.

“Ik heb vooral meer positieve ervaringen in mijn carrière meegemaakt”, stelt Loeman. “Vooral de voorrondewedstrijden van de Europa en Champions League Reykjavik-Rozenborg en Sporting Lissabon-Lazio Roma als vierde official van Serge Gumienny draag ik mee en vond ik persoonlijk tot op heden de beste momenten uit mijn carrière. De eerste druk op mijn schouders heb ik vorig seizoen gevoeld toen ik een halfuur voor aanvang van de wedstrijd Sint-Truiden – KV Mechelen besliste om de wedstrijd af te gelasten omdat het terrein er te bevroren bij lag tot grote woede echter van ex-STVV-voorzitter Duchatelet.”

“Op twee incidenten na – modder in het aangezicht op Bonanza en vuistslag in Oudenaarde – kijk ik tevreden terug op mijn huidige carrière. Ik klaag niet over mijn aanduidingen en blijf met plezier arbitreren. Wat de toekomst mij in de arbitrage gaat bieden, weet ik niet echt. Ik ben misschien iets te oud om nog international te worden gezien o.a. Wim Smet, Alexandre Boucaut en Jonathan Lardot deze promotie wel al verkregen hebben. Ergens blijf ik daar wel naar ambiëren maar ik dien realistisch te blijven, besloot Sam Loeman het gesprek.


Opvallende uitspraken – zonder er namen bij te plaatsen – die tijdens dit gesprek vielen te noteren, waren de volgende :
* Je kan een scheidsrechter beoordelen maar niet veroordelen. Je ziet veel meer als opleider.
* De arbitrage zit in de hoek waar de klappen vallen. Is dit een toeval?
* Het is al sinds 2005 geleden dat de Belgische refs mediatraining gekregen hebben.
* De mentale weerbaarheid in een eerste seizoen is zeer belangrijk en bepaalt verder de richting en mogelijkheden. We moeten dit in de toekomst nog beter optimaliseren.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ref Rafati:

Vijf maanden na zijn mislukte zelfmoordpoging praat scheidsrechter Babak Rafati voor het eerst met de Duitse pers. "Ik ben blij dat ik het heb overleefd."(U vindt daarover een artikel (zelfmoordpoging scheidsrechter) van toen in "inhoud blog" rechts op deze blog)
Op 19 november werd Babak Rafati aangetroffen op een hotelkamer in Keulen. Twee uur later zou hij de wedstrijd tussen FC Köln en Mainz fluiten. Zijn twee assistenten vonden hem en dat heeft achteraf zijn leven gered. “Ik ben blij dat ik het heb overleefd”, zegt hij.“Ik bevond me in een schijnbaar uitzichtloze situatie. Het was de speling van het lot dat ze me op tijd hebben gevonden en me de juiste hulp hebben gegeven.” De 41-jarige Rafati ondergaat sindsdien een therapie.“Maar ik zal niet meer terugkeren als scheidsrechter in de Bundesliga. Ik wil me eerst op iets leuks richten. Dit jaar ga ik trouwen met mijn vriendin Rudabeh.”

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
17-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even naar onze buren :Explosieve groei jeugdscheidsrechters
Het gaat goed met de Nederlandse jeugdarbitrage. Samen met 21 andere cursisten mocht Wouter Brouwer (15) zijn diploma voor de BOS-opleiding in ontvangst nemen. Daarmee wordt de groep KNVB-scheidsrechters in district West II nog groter. Alleen de afgelopen twee seizoen al nam het aantal jeugdarbiters met 150 toe. Opvallend was, dat veertig procent daarvan 21 jaar of jonger was.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Video
15-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heist--Roeselare 14/4/2012
Present op Heist-Roeselare 14/4/2012 (Uitslag 2-2)
Scheidsrechter:Verbist Johan
Ass:Stallaert Dirk en Carmeliet Jozef
R.E.S.P.E.C.TCategorie:Aanwezig
14-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Druk stijgt, dus worden de arbiters weer belaagd
In het huidige seizoen was er tot voor enkele weken een opmerkelijke vaststelling: er werd amper of niet gezeurd over de scheidsrechters. De refs en hun assistenten maakten nog altijd fouten maar de clubleiders, trainers, spelers en zelfs supporters leken eindelijk begrip te kunnen opbrengen voor het gegeven dat deze mensen onmisbaar zijn voor een voetbalwedstrijd. Dat ze de bijzonder moeilijke taak hebben in een fractie van een seconde te moeten zien wat er gebeurt en tezelfdertijd ook nog eens de juiste beslissing dienen te nemen.

Nu het er echt om te doen is in de play-offs wordt er zoals vanouds weer gescholden en gevloekt op de refs. Nu de stress weer in het gezicht van de spelers is gekropen, de trainers de indruk wekken dat ze het meest opgejaagde bestaan van de hele mensheid leiden en zelfs bij verstandige clubleiders de rede, de controle en het analytisch vermogen het glansrijk van de emotie verliezen, zijn de scheidsrechters weer een schietschijf geworden.

Nochtans zijn niet alle clichés versleten. Op het einde van het seizoen hangt de balans in evenwicht. Soms ben je de pineut, soms profiteer je. Standard-Club Brugge was daarvan donderdag nog het beste bewijs. In de eerste helft verdiende Standard een strafschop maar kreeg hem niet. Na de rust volgde een licht toegekende penalty, deze keer wel in het voordeel van Standard. Beide ploegen zagen onterecht een buitenspel afgevlagd. Foute beslissingen, maar keurig in evenwicht waardoor aan de rechtschapenheid of integriteit van de ref niet kon worden getwijfeld. Toch had Standard het na afloop alleen maar over het eigen berokkende nadeel terwijl ze bij Club Brugge naar de ref wezen als beïnvloeder van het resultaat in het blauw-zwarte nadeel.

Let wel: de refs en hun assistenten zijn niet boven alle kritiek verheven. Tijdens deze play-offs lijken ze na een relatief rustig seizoen net als de spelers aan vermoeidheidsverschijnselen te lijden. Met foute beslissingen tot gevolg. Op dit moment worden de gepensioneerde arbiters Frank De Bleeckere, Paul Allaerts en de geblesseerde Johan Verbist gemist. Die worden niet zomaar vervangen.

Zo slecht als sommige spelers, trainers en clubleiders willen laten uitschijnen, is het nu ook weer niet. Ze kunnen best naar zichzelf kijken. In de negen wedstrijden in de Play-off1 die we tot hiertoe zagen, oversteeg het niveau van de meeste spelers en de trainers dat van de scheidsrechters zeker niet.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
13-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank De Bleeckere komt voor de zomer opnieuw scheidsrechters uit Qatar trainenEind juni arriveren in Knokke-Heist weer aspirant scheidsrechters uit Qatar. Ze komen in de badstad hun opleiding vervolledigen. Een en ander kadert in de voorbereiding van het wereldkampioenschap voetbal dat in 2022 in Qatar georganiseerd wordt. Op 1 juli beginnen 70 scheidsrechters aan hun twee weken durende cursus in Knokke-Heist. Dat had eigenlijk een paar dagen vroeger moeten gebeuren, maar op de valreep moest ook nog de stage van AA Gent geaccommodeerd worden op sportvelden in de badstad. De opleiding van de Qatarese voetbalscheidsen zal ook dit keer verzorgd worden door Frank De Bleeckere. Die verblijft
op dit moment trouwens in Qatar. Naast conditietraining en reglementenkennis worden aspirant-scheidsrechters uit het golfstaatje in de badstad ook op arbitrage-technisch en psychologisch vlak bijgeschaafd. Tijdens hun stage en opleiding verblijven zowel de spelers van AA Gent als de Qatarese scheidsrechters in het Pavillon du Zoute.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grensrechter geblesseerd

Peter Hermans

Een kwartier voor tijd (wedstrijd Standard--Club 12/4/2012) moest grensrechter Peter Hermans naar de kant.Hij dook de kleedkamer al hinkend in.Een knieblessure leek hem parten te spelen.De wedstrijd lag enkele minuten stil,waarna 4de ref Tim Pots als lijnrechter insprong.Het was even wennen voor Pots,want z'n laatste wedstrijd als lijnrechter was op 23/3/2003 tijdens SK Ronse--Dessel Sport in 2de klasse.Sindsdien was hij alleen als scheidsrechter actief,in 185 matchen op precies te zijn.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
12-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vraag en antwoord over scheidsrechters en belastingen.
(vraag gesteld door een luisteraar op radio 2)

Vrijwilligers die in hun vrije tijd scheidsrechter zijn, krijgen hiervoor een onkostenvergoeding die tot een bepaald bedrag vrijgesteld is van belasting. Boven deze grens moet een scheidsrechtersvergoeding wel aangegeven worden. Wat doe je met scheidsrechters die boven deze dagvergoeding uitkomen? Kunnen zij nog beschouwd worden als vrijwilliger? En wat met gepensioneerden, bruggepensioneerden, werklozen, enz.. Graag antwoord want niemand kan hier blijkbaar iets to the point over vertellen.

Frida Deceunynck, financieel journaliste:

Veel vrijwillige scheidsrechters vallen inderdaad tussen twee stoelen. Ze verdienen net iets te veel om vrijwilliger te zijn, maar te weinig om echt als een professionele scheidsrechter beschouwd te kunnen worden. Fiscaal is dat inderdaad een probleem.Om als vrijwilliger beschouwd te worden mag je maximum 31,44 euro per dag ontvangen als scheidsrechter, en maximum 1.257,51 euro per jaar. Dat komt overeen met ongeveer 40 matchen per jaar à 31 euro.Dit mag gecombineerd worden met een transportkostenvergoeding voor max. 2.000 km per jaar, of ongeveer 40 km per weekend.Blijf je hieronder dan moeten geen fiscale fiches opgemaakt worden en moet je ook niets aangeven op je belastingaangifte. Alles volledig vrijgesteld. Maar scheidsrechters die elk weekend een match fluiten of soms twee matchen per weekend komen al snel boven deze grens.

 Wat dan? Moeten ze de ontvangen vergoedingen dan aangeven?

Inderdaad, dan worden ze als bezoldigde scheidsrechters beschouwd en moeten ze hun volledige inkomen als scheidsrechter aangeven, vanaf de eerste euro. Hoeveel belasting ze daarop betalen, hangt af van wat ze nog aan andere beroepsinkomsten hebben. Er zijn twee categorieën:

 • Mensen die gaan werken en ook nog een ander inkomen hebben en die daarnaast nog iets bijverdienen als scheidsrechter: als die andere inkomsten over een volledig jaar bekeken hoger zijn dan hun inkomen als scheidsrechter, dan geldt er een zogenaamde ‘gunstregeling’. Maar zo gunstig is die nu ook weer niet. Tot een bedrag van 17.390 euro worden de scheidsrechterinkomsten dan afzonderlijk belast tegen 33 procent belasting. D. w. z.: een derde van het inkomen is voor de fiscus. Verdienen ze meer dan dit bedrag, dan wordt het overige deel gezamenlijk met de andere inkomsten mee belast tegen het progressief tarief van de inkomstenbelasting.

Hoe dat zit voor gepensioneerden, bruggepensioneerden of werklozen. Dat zijn dan scheidsrechters zonder andere beroepsinkomsten, neem ik aan. Hoe zit het voor hen?

 • Als het scheidsrechtersinkomen groter is dan het ‘gewone’ beroepsinkomen, dan behoren ze inderdaad tot de tweede categorie. Dat kunnen bijvoorbeeld werklozen, gepensioneerden en bruggepensioneerden zijn. In dat geval worden al hun inkomsten gezamenlijk belast, zoals gewone inkomsten. Als ze echt helemaal niets anders verdienen, dan zal de belasting op hun scheidsrechtersinkomen nog meevallen, maar als ze bijvoorbeeld al 10.000 euro aan gewone inkomsten hebben, kan de belasting op hun scheidsrechtersinkomen behoorlijk oplopen.

 Kort samengevat komt het er dus op neer dat scheidsrechters die meer dan 1.257 euro per jaar ontvangen of meer dan 31,44 euro per match meteen 33 procent belasting betalen op hun scheidsrechtersvergoedingen?

Dit klopt niet helemaal maar in vele gevallen zal het inderdaad zo zijn. Dat is vooral een probleem voor scheidsrechters die het fluiten van matchen zien als hobby voor in het weekend, maar die daarmee net iets te veel verdienen om als vrijwilliger vrijgesteld te zijn van belasting. Zij vallen tussen twee stoelen, en zo zijn er heel veel in ons land. De sportsector is al jaren vragende partij om hiervoor een gepast fiscaal en sociaal statuut te krijgen, maar de ministers hebben blijkbaar andere prioriteiten. Het resultaat is dat deze mensen in een zwart circuit dreigen terecht te komen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 Hoe je dit probleem concreet kan oplossen, kan ik niet zeggen. Misschien een paar matchen minder fluiten, of zo, maar als je voor één match meer dan 31,44 euro krijgt is dat natuurlijk geen oplossing. Ik zou willen adviseren om eens naar de website www.dynamoproject.be van de Vlaamse sportfederatie te surfen. Daar zal je heel wat concrete informatie vinden.  Je kan ook altijd telefonisch contact opnemen met de Vlaamse sportfederatie om je situatie te bespreken. De Federatie is te bereiken op 09243 12 90

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Info scheidsrechters
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechters
Klik op onderstaande link (eventjes geduld ...)


http://www.vuvox.com/collage/detail/0260ec0a05
 

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
11-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVERZICHT. Alle Scheidsrechters van het Jaar op een rijtjeSinds 1984 wordt elk jaar de beste scheidsrechter van het land verkozen. Marcel Van Langenhove is recordhouder met acht zeges op rij.
Historiek

2011 , Frank De Bleeckere , Belg
2010 , Frank De Bleeckere , Belg
2009 , Jérôme Efong Nzolo , Belg
2008 , Jérôme Efong Nzolo , Belg
2007 , Jérôme Efong Nzolo , Belg
2006 , Paul Allaerts , Belg
2005 , Paul Allaerts , Belg
2004 , Johan Verbist , Belg
2003 , Frank De Bleeckere , Belg
2002 , Frank De Bleeckere , Belg
2001 , Frank De Bleeckere , Belg
2000 , Frank De Bleeckere , Belg
1999 , Frans Van Den Wijngaert , Belg
1998 , Frans Van Den Wijngaert , Belg
1997 , Frans Van Den Wijngaert , Belg
1996 , Guy Goethals , Belg
1995 , Guy Goethals , Belg
1994 , Guy Goethals , Belg
1993 , Alphonse Constantin , Belg
1992 , Alphonse Constantin , Belg
1991 , Marcel Van Langenhove , Belg
1990 , Marcel Van Langenhove , Belg
1989 , Marcel Van Langenhove , Belg
1988 , Marcel Van Langenhove , Belg
1987 , Marcel Van Langenhove , Belg
1986 , Marcel Van Langenhove , Belg
1985 , Marcel Van Langenhove , Belg
1984 , Marcel Van Langenhove , Belg

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
10-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeurissen:"rust voor Nzolo en Gumienny is terecht".

Niet alleen Claude Bourdouxhe maar ook scheidsrechtersbaas Jeurissen kreeg onder uit de zak van Trond Solied.De Noor vond de beslissing om ref Nzolo en Gumienny (de nummers 1 en 2 ) afgelopen weekend vrijaf te geven geen goed idee.
"Ik blijf erbij dat ik een goede beslissing heb genomen,zegt Jeurissen.Bourdouxhe is bovendien geen nieuweling.Hij hoort bij onze top en is ervaren genoeg voor een match als Genk-Gent.Ik meen mij trouwens te herinneren dat Gent vorige week een probleem had met Nzolo en nu vindt men plots dat hij een topper is en niet gemist kan worden.Zo is het altijd wat.Als een ploeg verliest,is de ref altijd de eerste op wie geschoten wordt.Dat doet men in ons land iets te gemakkelijk,vind ik".

R.E.S.P.E.C.T


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Even naar onze noorderburen: 27 ernstige geweldsincidenten in Brabants amateurvoetbal

EINDHOVEN - Massale vechtpartijen, karatetrappen en molestatie van scheidsrechters. Dit seizoen telde de KNVB al 27 ernstige geweldsincidenten in het amateurvoetbal in Brabant. Ondanks de zware straffen lijkt er geen eind aan te komen.

"Het was een bizarre wedstrijd", vertelt scheidsrechter Jack de Kroon uit Eindhoven. Twee rode kaarten in de eerste tien minuten en in de laatste minuut ging het helemaal mis na een derde rode kaart. "Spelers en toeschouwers gingen door het lint. Ik ben geslagen en door de politie van het sportpark begeleid."
'Ik voelde me pas veilig toen de politie op de deur van het scheidsrechterlokaal klopte." De Kroon is al 35 jaar scheidsrechter in het amateurvoetbal en had nog nooit zoiets meegemaakt. "Het was heel heftig. Het afgelopen seizoen was het al bijna 30 keer raak op het voetbalveld bij amateurwedstrijden. De KNVB wil het wangedrag harder aanpakken en straft de raddraaiers strenger en sneller.
De Kroon stopt niet. "De week erna floot ik weer een wedstrijd en ik voelde me niet op mijn gemak. Na vijf minuten was het voorbij, het liep lekker. Ik kreeg mijn zelfvertrouwen weer terug. Ik wil nog jaren blijven fluiten want ik hou van het spel."

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Buitenland
08-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oeps....gemist maar daarom niet minder belangrijk.Duffelcoat trofee voor Johan Verbist
Op 14 januari  2012 werden de Duffelse sporttrofeeën uitgereikt. De winnaar van de Duffelcoat trofee, Johan Verbist, moest toen een match fluiten en kon dus niet aanwezig zijn.

Schepen van sport, Patrik Van Herck, en de sportraad, wilden deze trofee toch persoonlijk overhandigen en dit gebeurde op zondag 29 januari,dit omwille van zijn prachtige internationale scheidsrechtersloopbaan.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.100 jaar scheidsrechtersvereniging K.S.O.V.A (Antwerpen)
 Klik op onderstaande link voor het fragment

http://www.atv.be/item/scheidsrechters
Op de ledenvergadering van 30/3 was Tim Pots gastspreker

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genk-Gent (7/4/2012)
Present op Genk-Gent (7/4/2012) Scheidsrechter:Bourdouxhe claude
Ass:Gilon Dirk en Dans Jean-Marie.
4de off:Lambrechts Erik.
R.E.S.P.E.C.TCategorie:Aanwezig
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect
“Geweld eindigt waar respect begint”

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
07-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo moet het dus niet......Uitgesloten speler verkoopt ref vuistslagen en wordt in de boeien geslagen

In de Braziliaanse competitie is een speler na een uitsluiting compleet over de rooie gegaan. Als een gek spurtte de voetballer van Iranduba naar de spelleider en ramde die met een reeks rake vuistslagen in elkaar. Zijn medespelers en een trainer moesten de op hol geslagen speler weghalen van bij de ref. De politie nam meteen de drastische maatregel om de dader in de boeien te slaan.
Categorie:Video
04-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding

Sportpsycholoog Jef Brouwers: "Zelfanalyse is het eerste werk"

 
Als je een belangrijke wedstrijd fluit, lijkt het soms wel alsof de hele wereld meekijkt. Hoe ga je om met de mentale druk die dat met zich meebrengt? De Vlaamse sportpsycholoog Jef Brouwers (64) begeleidt Belgische voetbalscheidsrechters en helpt hen het beste uit zichzelf te halen. “Ik ben altijd bezig met de verbetering van de prestaties van mensen.”

Brouwers vertrekt bij zijn begeleiding altijd vanuit de behoefte van de scheidsrechters zelf. Die scheidsrechters nemen echter niet zelf contact met Brouwers op; vanuit de scheidsrechtersorganisatie  wordt hij gevraagd op centrale bijeenkomsten te komen spreken.
Tijdens de bijeenkomsten of plenaire sessies wordt vaak één bepaald onderwerp aan de kaak gesteld. Hoe moet ik omgaan met druk en hoe kan ik de subjectiviteit uit mijn fluiten weren? Hoe zorg ik voor consistentie? Hoe bereid ik me zo goed mogelijk voor op een wedstrijd? Hoe ga ik om met macht?

Zelfanalyse
Voordat Brouwers individueel met een scheidsrechter aan het werk gaat, bekijkt hij altijd zijn wedstrijden en maakt hij een verslag. Daarnaast laat hij zijn cliënten verschillende testen maken, assessments uitvoeren en analyseert hij hun denkstijlen, gedrag en persoonlijkheid. Hierbij benadrukt hij het belang van zelfanalyse. “Zelfanalyse is het eerste werk bij het mentaal weerbaar maken van scheidsrechters.”

Mentale druk
De noodzaak tot mentale weerbaarheid en de behoefte aan mentale begeleiding is uiteraard niet alleen kenmerkend voor arbiters. Wel heeft die behoefte volgens Brouwers te maken met de complexiteit van je positie en bij het vak van scheidsrechter zijn er nu eenmaal heel veel mensen die een mening over je hebben. De mentale druk wordt onder meer veroorzaakt door het feit dat er in de hogere regionen bij wedstrijden altijd een beoordelaar aanwezig is die een verslag opstelt en punten toekent. Aan het eind van het seizoen maken die punten het verschil tussen een contractverlenging of -verbreking. Daarnaast zijn er uiteraard de media en de personen in en om het veld.

Gezag
Wordt de druk nog verder aangewakkerd door de al dan niet fysieke bedreigingen waar veel scheidsrechters helaas mee te maken krijgen? “Dreiging is van alle tijden. Wel is het zo dat gezag zich tegenwoordig steeds meer moet verantwoorden. Gezag wordt niet meer zo maar per definitie geaccepteerd. Dat zelfs in de hoogste regionen van het voetbal scheldpartijen voorkomen, is schokkend.”

Verstand en regels
Hoe kan je als scheidsrechter het beste met dit soort incidenten omgaan? Trui uittrekken? Gele kaart. Elleboogstoot? Rode kaart. Op het moment dat je in functie bent moet je gewoon op bepaalde regels terug kunnen vallen. En je moet je dingen nooit persoonlijk aantrekken. Bij het fluiten is het belangrijk dat je op het juiste moment je verstand gebruikt, maar ook dat je leert je verstand uit te schakelen en terug te vallen op regels zonder dat je eigen interpretatie ertussen komt. Daar besteden we ook veel aandacht aan in onze sessies, want dat is iets waar veel scheidsrechters mee worstelen.”

Mentale kracht
Dat laatste is meteen ook Brouwers eerste tip om mentaal sterk in het veld te staan. “Blijf bij wat je ziet. Ik zeg altijd: er zijn twee teams, zwart en wit en de spelers hebben een rugnummer. De naam staat alleen maar op het shirt voor de merchandise. Je moet altijd zorgen dat je objectiviteit niet beïnvloed wordt.” Daarnaast is het belangrijk je bij de start van de wedstrijd gelijk sterk te positioneren. “Je moet laten zien: met mij wordt niet gesold.” Een derde tip tenslotte is dat je “connectie moet creëren”. Brouwers maakt hier de vergelijking met pianisten. “Er zijn mensen die piano kunnen spelen en je hebt virtuozen.” Zo is het ook in de arbitrage; er zijn mensen die technisch goed kunnen fluiten en er zijn mensen die daarnaast net dat beetje extra weten te geven.

Zelfreflectie
En dan is er dus het belang van de zelfreflectie. Brouwers komt er nogmaals op terug. Je moet je eigen wedstrijden terugkijken, liefst meerdere keren. Vaak kan je achteraf goed vaststellen: op dat moment is de problematiek begonnen. “Dat moment ligt vaak ver voor de kritieke beslissing.” Een belangrijke valkuil voor veel scheidsrechters is het gevaar van compensatie. “Stel, je hebt een penalty fout gefloten. Dat kan gebeuren, iedereen maakt fouten. Dan moet je daarna extra goed opletten dat je die beslissing niet gaat compenseren. Al gebeurt dat vaak onbewust.

Mentale coach
“Er zijn veel scheidsrechters die zeggen: ik lees de kranten niet meer, ze hebben altijd wel wat te klagen. Dat is het domste dat je kunt doen. Je moet altijd alles lezen wat er over je gezegd wordt en een kritische houding aannemen. Wat staat er en hoe kan ik dat gebruiken? Een mentale coach kan je daar vervolgens bij helpen.”
Zelf is Brouwers ook jarenlang actief geweest als scheidsrechter en ook hij had en heeft altijd een mentale coach gehad. “Als ik in het veld sta, sta ik daar niet als psycholoog. Dan sta ik daar ook gewoon als mens. Met dezelfde subjectiviteit, dezelfde ideeën en dezelfde misconcepties als ieder ander.”

Stoppen
Het hebben van een mentale coach kan je carrière dus zeker positief beïnvloeden. Toch kent Brouwers, die verder geen namen wil noemen, genoeg scheidsrechters die de druk niet aankonden en met het vak gestopt zijn. Adviseert hij zelf wel eens iemand om te stoppen? “Absoluut! Laatst had ik nog een sessie over wat het betekent om topscheidsrechter te zijn. Hoe verdeel je je tijd tussen je baan, die veel beginnende scheidsrechters er nog naast hebben, je familie en het fluiten? Als je scheidsrechter wilt worden in het hoogste vlak, is er vaak weinig anders over dan scheidsrechter zijn. Die keuze moet je willen maken en je familie zal daarmee akkoord moeten gaan. Wat dat betreft hebben voetballers het makkelijker dan de arbitrage. De piek voor voetballers ligt tussen hun twintigste en dertigste levensjaar, bij scheidsrechters tussen de dertig en 45. Dan heb of wil je vaak toch ook graag een gezin. Na deze sessie zijn twee van de zes deelnemers afgevallen.”

Zelf denkt Brouwers, die inmiddels al ruim veertig jaar in het vak zit, nog lang niet aan stoppen. “Ik houd me bezig met de verbetering van de prestatie van mensen. Daar ga ik mee door tot ik erbij neerval!”

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Info scheidsrechters
03-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gumienny en Nzolo even op rust

Belgische scheidsrechters op strafbankje

De volgende twee speeldagen van Play-off 1 komen noch Serge Gumienny noch Jérôme Efong Nzolo in actie. Beide scheidsrechters lagen de laatste tijd onder vuur en krijgen even rust. Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen geeft toe dat ze met een dipje kampen, maar blijft zijn topreferees steunen.
De namen van de refs die de komende twee speeldagen van Play-off1 in goeie banen moeten leiden werden gisteren bekendgemaakt. Joeri Van de Velde fluit vrijdag Standard-Anderlecht. Een dag later is Claude Bourdouxhe de scheidsrechter bij RC Genk-AA Gent, op zondag moet Sebastien Delferière het duel KV Kortrijk-Club Brugge onder controle houden. Op woensdag 11april is Christof Dierick de ref bij AA Gent-Anderlecht en Peter Vervecken bij RC Genk-Kortrijk. Volgende week donderdag fluit Luc Wouters Standard-Club Brugge.

Opvallende afwezigen op deze lijst zijn Jérôme Efong Nzolo en Serge Gumienny, de nummer één en twee van de Belgische refs. Scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen steekt niet weg dat de twee topscheidsrechters door een dipje gaan. ‘Gumienny gaat inderdaad door een moeilijke periode', geeft Jeurissen toe. ‘We hebben er vorige week nog een gesprek over gehad en hij zei me toen dat hij de knop had omgedraaid. Voor hem heb ik wel een wedstrijd ingepland op 14april. Nzolo is aan een goed seizoen bezig, maar na de bekerfinale denkt men daar natuurlijk anders over. Daar zat hij blijkbaar zelf nog mee, want ook dit weekend leverde hij niet de prestatie af die we van hem verwachten.'

Jeurissen neemt beide refs in bescherming. ‘Iedereen heeft eens recht op een mindere prestatie. In deze fase van de play-offs kan ik hen ook even rust gunnen. Stel dat ik Gumienny nu op Standard-Anderlecht had gezet en dat het opnieuw mis zou lopen (de vorige editie van deze affiche in februari vergat Gumienny Juhasz rood te geven en vlagde Tchité onbegrijpelijk af voor buitenspel, nvdr.), zou ik de rest van Play-off1 twee ploegen hebben waar ik hem niet meer kan opzetten. Sowieso is het best om niet met hen aan Play-off1 te starten. Dat hebben we vorig seizoen ook met De Bleeckere gedaan. Je moet je beste paarden sparen tot de ultieme strijd. Donderdag zit ik weer samen met hen. Het is nu niet aangewezen om hen op de vingers te tikken. het is onze taak om hen te steunen in een moeilijke periode. We weten dan ook wat ze waard zijn.'

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressie langs de zijlijn (dinsdag 3 april in Telefacts op VTM)

Kris Bellon

Dinsdag 3 april - Elk weekend is het ergens in Vlaanderen wel van dat. Voetbalvaders die hun emoties niet in de hand kunnen houden en fanatieke supporters die scheidsrechters de huid volschelden of erger nog: bedreigen met fysiek geweld. "Voor de complimenten moet je geen scheidsrechter worden. En voor het geld ook niet”, vertelt Marnic Claes. Hij is 27 en al 7 jaar scheidsrechter. “Ik parkeer mijn wagen ergens op een kilometer van het veld, waar ik moet fluiten. Uit voorzorg”, zegt hij. Na 20 minuten trekt Marnic rood en is het hek van de dam. “Jij hoort thuis in het zothuis! Stukske ellendeling, klootzak!”. De scheldpartijen houden aan tot na de wedstrijd. Op weg naar de kleedkamer krijgt Marnic de grofste verwensingen naar het hoofd geslingerd.

De verbale agressie langs de zijlijn neemt dusdanige proporties aan, dat de voetbalbond nu ook mentale begeleiding geeft aan scheidsrechters in de provinciale klassen. “Elk jaar vinden we 700 nieuwe scheidsrechters, maar er haken er elk jaar ook net iets meer dan 700 af. Vooral de jongeren geven er sneller de brui aan, omdat ze de druk niet aankunnen”, zegt Kris Bellon, die in opdracht van de voetbalbond mentale begeleiding geeft aan scheidsrechters.

Telefacts stond aan de zijlijn en registreerde…


Categorie:Algemeen
02-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter fluit penalty voor 1 op de 3 schwalbes
Bij 1 op de 3 schwalbes fluit de scheidsrechter penalty. Een speler heeft dus weinig te verliezen bij een fopduik, in het slechtste geval riskeert hij een gele kaart.

Via een Australische studie is aangetoond wat velen al vermoeden; een schwalbe levert vaak een voordeel op of met andere woorden de bal gaat ten onrechte op de stip..

Dr. Robbie Wilson van de universiteit van Queensland onderzocht 60 competitiewedstrijden in Spanje, Duitsland, Italië, Frankrijk, Australië en in Nederland. In zijn studie maakte hij een onderscheid tussen 'een terechte val', 'contact maar overdreven gevallen' en 'overduidelijke schwalbe'.

Uit de studie blijkt dat bij 33 procent van de fopduiken de bal op de stip gaat. Wilson stelt voor om aan de hand van videobeelden de spelers die een schwalbe uitvoeren achteraf toch te bestraffen met een gelo of zelfs rode kaart als afschrikwekend affect.

Onlangs luidde ook manager Tony Pulis van het Engelse Stoke City nog de noodklok. 'Wat ik heb gezien in het buitenland, en in sommige gevallen in Engeland, is het een groeiende ziekte. Spelers worden niet eens aangeraakt of ze gaan al naar de grond. Het zorgt ervoor dat de scheidsrechters behoorlijk onder druk komen te staan.'
R.E.S.P.E.C.T


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Westerlo--STVV (31/3/2012)Scheidsrechter Alexandre Boucaut had tijdens de eerste PO3-wedstrijd in Westerlo aardig zijn werk. De referee gaf na afloop tekst en uitleg bij de uitsluiting van Bruno Gregory Christ

Nadat ref Boucaut genoodzaakt was Ibrahima Sidibe uit te sluiten, toonde hij ook Gregory Christ de rode kaart. De STVV-middenvelder knalde uit frustratie de bal keihard in de tribunes.

"Christ was in staat om te moorden", zei Boucaut na afloop tegen HN. "Er zaten veel kinderen in die zijtribune. Hij had zomaar een kind kunnen vermoorden", overdreef de scheidsrechter van dienst.

"Een dergelijke reactie noem ik een totaal gebrek aan respect", voegde hij eraan toe.
R.E.S.P.E.C.T


01-04-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NZOLO van hot naar her

Scheidsrechter Jérome Efong Nzolo kreeg veel kritiek te slikken voor zijn prestatie in de bekerfinale tussen Lokeren en KV Kortrijk. Nzolo heeft weinig tijd gehad om er even stil bij te kunnen staan. Donderdag floot hij een topmatch in Saoedi-Arabië. Twee dagen later moest hij AA Gent-Standard leiden.

Trainers en spelers hangen (te) vaak aan de klaagmuur over een drukke wedstrijdkalender. In die zin had de scheidsrechterscommissie er wellicht ook beter aan gedaan Nzolo wat rust te gunnen. Op donderdagavond een wedstrijd fluiten in Saoedi-Arabië, een dag later een vlucht van ruim acht uren, en nog een dag later een duel in play-off 1 fluiten... Dat is om problemen vragen.

Maakte Nzolo een goede beurt in AA Gent-Standard? Neen. De Buffalo's scoorden een keer (3-0) na een buitenspelfase, Nzolo keurde een strafschop in het voordeel van Gent niet toe, en hij zag ook een duidelijke fout op Mémé Tchité door de vingers. Tel daar nog wat andere omstreden beslissingen bij!

Scheidsrechters maken fout, het zijn mensen. Rekening houden met hun agenda kan geen kwaad. De KBVB had er, wat ons betreft, beter aan gedaan Nzolo pas op zondag een wedstrijd te laten leiden.
R.E.S.P.E.C.T
Foto

Foto

Foto

Klik op het ROM logo om naar het digitaal platform (forum) te gaan en u vraag te stellen aan de scheidsrechter van u keuze


Serge Gumienny, peter van het
R.O.M - project


Categorieën
 • Aanduidingen (28)
 • Aanwezig (18)
 • Algemeen (119)
 • Belgische refs (127)
 • Buitenland (51)
 • Info scheidsrechters (26)
 • Nieuws (174)
 • Uit de krant (31)
 • Video (44) • Interessante links
 • Fluitje van een cent.
 • UEFA
 • Voetballinks
 • KNVB
 • Sportleven
 • Refereeingworld Laws of the game
 • Footballrefereeing
 • Dutchreferee
 • FIFA
 • COVS

 • Voetbalkrant
 • Jeugdscheidsrechter.nl
 • Voetbalmarkt
 • KBVB
 • Afgelastingen
 • E-kickoff

 • Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 01-2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Vriendenkringen
 • KBSV (BOOM)
 • KSOLEO (LIER)
 • WASO (WAASLAND)
 • KSOVA (ANTWERPEN)
 • KKSVWO (WESTERLO)
 • KMSV (MECHELEN)
 • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
 • KMSV( MAASLAND)
 • VRIENDENRING TIELT
 • VLAAMSE ARDENNEN

 • HET NOORDEN
 • KVSGG (GENT)
 • KSVG (MOL)
 • GEWEST BREE
 • KKSVHO (HERENTALS)
 • KVSMO (MENEN)
 • KSVN (NOORDERGAUW)
 • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
 • BREMFLUITERS (GENK)
 • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

 • KVSK (KORTRIJK)
 • KVSGO (GISTEL)
 • SVDVW (WESTKUST)
 • KBVS (BRUGGE)
 • GEWEST BERINGEN
 • KZLSV (TONGEREN)
 • NWB (BRABANT)
 • KVSD Demerstreek
 • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
 • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

 • VKTS (TIENEN)
 • KLSV (LEUVEN)
 • KVSOO (OOSTENDE)
 • SVK (PAJOTTENLAND)
 • WETTHRA

 • Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
  (klik op onderstaand logo)

  Foto


  Wim Smet/Peter Vervecken,
  training bij K.S.O.V.A

  Videocorner
  ----------------

  Kritiek op scheidsrechters
  gaat veel te ver!

  Tim Pots en sportpsycholoog
  Jef Brouwers
  22/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1160345


  Ref Gumienny"
  minder en minder
  mensen willen
  ref worden"
  27/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1163968


  De Bleeckere:
  "besefte het in
  de kleedkamer"
  18/12/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1179376

  Scheidsrechter
  Luc Wouters.
  30/10/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1144585   
   
           Francis Rion

  Geboren in Dahlem op 10 juni 1933 en voormalig Belgisch voetbalscheidsrechter.
  Hij was internationaal scheidsrechter tot 1981

  Alexis Ponnet

  Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

  "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

  Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

  Knock-out
  Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

  "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

  "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

  Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

  Achttiende
  Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

  "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

  Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

  Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
  te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
  waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

  "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
  commissie van de Pro League, en
  wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

  (Sinds 11/5/2010 is
  Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
  wegens onvrede met de gang van zaken)  Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
  geel.
  Sinds 2010 ook rood en oranje.
  Sponser is ING
  ING België

  http://youtu.be/
  FUogmJb3ndc


  http://youtu.be/
  OI94P8rVQWo

  De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
  In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
   het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
  KNVB in samenwerking met Perry Sport.
  In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
  Adidas

  Basisuitrusting
  1 scheidsrechterstrui

  2scheidsrechtersbroek    
  3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
  5 een munt voor de toss
  6 horloge (cronometer)
  7 schrijfgerief
  8 rode en gele kaart
  9 scheidsrechterskaartjes
  10 scheidsrechtersfluitje
  11 sporttas

  Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
  scheidsrechtersfluitje.

  -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
   het spel stil wil leggen

  -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

  -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

    

  De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
  Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

             
  Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

  Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

  Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

  Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
  Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

   Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

  ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

  Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

  Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
  Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

  Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

  Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

  Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987
  Frans Van Den Wijngaerd (
  Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
  ongetwijfeld de opvallendste was.

  Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


    

  John Langenus
   
  (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

  John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
  lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
  Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
  werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
  secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

  Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

  In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

  Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

  John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter  Professor Werner
  Helsen
  begeleidt
  topscheidsrechters

  Professor Helsen is zelf
  een niet onaardig
   voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
   door onder anderen
  Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
  de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
  een iets lager nivo te
  gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
  omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
  Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
  uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

  Hartslagmeter
  Veto: Wat moeten we precies verstaan
  onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

  Werner Helsen:
  Misschien eerst
  eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
  «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
  mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
  «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
  Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
  Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
  voor het WK?

  Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

  Diagonalen

  Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
  Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
  «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
  Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
  Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
  Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
  Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
  en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
  dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

  Talenkennis

  Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
  Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
  «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»
  Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
  van de club mogen gaan
  winkelen. Wat is er volgens
  u waar van die
  indianenverhalen?

  Helsen: «Ik kan alleen maar
  zeggen dat de Fifa en de Uefa
  al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
  Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»  Veto
  : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
  Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

  "Topsport is hard en
  dat geldt ook voor scheidsrechters"


  Hoeveel verdient een scheidsrechter?
  Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

  Opleiding van 15 dagen

  De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

  De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

  "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

  Een goed betaalde hobby, geen beroep
  Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

  "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

  8.000 euro per jaar

  De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

  De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

  "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

  Bruto premies voor scheidsrechters

  Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
  -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
  -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
  -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

  Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
  de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
  -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
  -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

  Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
  optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
  de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

  "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

  3.000 euro voor Franse scheids-rechter

  Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.  Paul Allaerts
  9/7/1964 (Mol)
  ul
   
  Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.  Claude Bourdouxhe 27/6/1967

  Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
  Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


  Peter Vervecken 9/12/1967
  Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
  Gestopt als scheidsrechter mei 2014


  Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

  Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
  Stopte als scheidsrechter in juni 2013.  Sam Loeman
  20/2/1980

  Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
  Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
  Stopt als scheidsrechter mei 2014


  Stéphane Breda 
  6/9/1969

  De 40-jarige scheidsrechter maakte promotie op zijn werk en vindt de combinatie met het scheidsrechterschap te zwaar.

  De scheidsrechter werkt voor een socialistische vakbond waar hij werd gepromoveerd tot secretaris van de metaalindustrie in de regio Verviers. Breda vond de job naar eigen zeggen te tijdsrovend om nog te combineren met het scheidsrechterschap.

  Breda kan terugblikken op 10 jaar in nationale.Hij maakte deel uit van de 18 Belgische scheidsrechters in Categorie A en was aangesloten bij U.E. Dolhain.
  Breda is gestopt in mei 2010  Alphonse Constantin 17/5/1949

  Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
  Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

  Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.
  Guy Goethals 26/12/1952

  Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
  RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

  Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

  Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.


  Franky Van der Elst scheldt op scheidsrechter Laurent Colemonts tijdens de wedstrijd Sint-Truiden - Beerschot


  Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...


  Actie Racisme  


  laatste toegevoegde foto

  Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!