Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal. Ik wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters




Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 



Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 



Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.



Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974



Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.



Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.



Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”



Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.
12-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe werkt GoalRef-doellijntechnologie?
Over enkele maanden beslist de FIFA welke technologie scheidsrechters in de toekomst zal bijstaan bij het nemen van belangrijke zwart-witbeslissingen. De keuze gaat tussen het Hawkeye-systeem en de GoalRef-doellijntechnologie.

Hawkeye is ondertussen bekend van in het tennis: een op de lijnen gerichte highspeed camera analyseert haarfijn de baan van de bal. Door de beweging op het juiste moment te bevriezen, kun je uitsluitsel krijgen of de bal al dan niet volledig over de doellijn is gegaan.

Het andere systeem, de GoalRef-doellijntechnologie, is minder bekend.

GoalRef legt in de buurt van de doelgebieden magnetische velden, die als het ware een gordijn van radiogolven spant tussen de doelpalen. Zodra de bal de doellijn overschrijdt, wordt dat magnetisch veld verstoord.

Een chip in de bal stuurt op dat ogenblik een radiosignaal door naar het horloge van de scheidsrechter die dus met een blik op de klok een doelpunt zal toekennen of niet.

De GoalRef is het resultaat van de samenwerking tussen het Deense Select, dat de chips in/en de ballen voor z'n rekening neemt, en het Duitse bedrijf Fraunhofer.

Dat bedrijf is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de FitnessSHIRT-technologie, waarbij sensoren in een shirt worden verwerkt om zo tijdens de training en/of wedstrijd gegevens te verzamelen over hartslag en ademhaling.

Hetzelfde bedrijf heeft ook de RedFIR-technologie ontwikkeld, waarmee het mogelijk wordt om wedstrijden tot in detail te analyseren. Minuscule zendertjes in de scheenlappen en de bal registreren alle bewegingen van de bal en spelers.

De positie van de spelers en de bal wordt berekend op basis van de vertraging waarmee het radiosignaal de diverse antennes van de ontvangers, die rond het veld staan opgesteld, bereikt. Door die in kaart te brengen, kun je eindeloze analyses maken over de afstand die een speler aflegt, het balbezit, het aantal passes - goeie en slechte...

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips hoe je omgaat met de scheidsrechter
Je hebt als trainer-coach te maken met veel andere betrokkenen bij een wedstrijd dan alleen je spelers. Hoe werk je het beste samen met de (verschillende soorten) scheidsrechters?

1. Denk aan je voorbeeldrol. Jouw houding is belangrijk voor het team. Zorg voor een positieve, ontspannen uitstraling, heb contact met de spelers. Aan jou is af te lezen hoe spelers bij omstreden beslissingen zullen reageren;

2. Maak afspraken. De scheidsrechter heeft altijd gelijk, ook als hij geen gelijk heeft. Geen discussie, accepteren! Bespreek wat je doet bij ongewenst gedrag; de scheidsrechter ziet niet alles.

3. Ken de regels. Spelers accepteren beslissingen soms moeilijk omdat ze de spelregels niet goed kennen. Neem deze met hen door. Laat de belangrijkste veranderingen aan de orde komen tijdens trainingen en wedstrijdbesprekingen. De club kan een spelregelwedstrijd organiseren, zodat ze spelenderwijs leren

4. Kweek begrip. Leg uit hoe moeilijk het is om scheidsrechter te zijn en dat hij, net als spelers, ook fouten mag maken. Organiseer op de vereniging een quiz over toepassing van de spelregels - dan ontstaat snel respect voor de scheids.

5. Laat je niet gek maken. Hoe onterecht een beslissing soms ook is, concentreer je op het voetballen van je spelers, negeer de scheids. Niets mooier om hem na afloop een vriendelijke (geen triomfantelijke) hand te geven en te bedanken voor de leuke wedstrijd.

6. Strategische positie. Sta aan dezelfde kant van het veld als de begeleiders van de tegenpartij. Zo heb je snel contact als dat nodig is.

7. Thuisfluiter? niet elke clubscheidsrechter is een thuisfluiter. Voor kinderen moet duidelijk zijn dat de scheidsrechter de spelregels bewaakt en dat ze zijn beslissingen accepteren.

8. Een echte thuisfluiter. Spreek in de rust de scheidsrechter aan, op een respectvolle manier. Gaat hij er na de rust mee door, dien dan na afloop een klacht in bij de bestuurskamer. Of er wat mee gedaan wordt, hangt af van de club. Afhankelijk van de ernst speel je het aan het bestuur van je eigen club door. Het is aan hen of een signaal aan de KBVB wordt gegeven.


R.E.S.P.E.C.T


 


Categorie:Nieuws
09-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama's op de vuist door beslissingen van scheidsrechter
De politie moest woensdagavond met twee combi's uitrukken omdat twee mama's slaags raakten aan de zijlijn van een oefenwedstrijd van de jonge voetballertjes op Ten Hove in Kermt. De vrouwen bleken het niet eens over de beslissingen van de scheidsrechter. Die besloot om de wedstrijd door het tumult af te breken. Het avondje van de jonge spelertjes werd meteen verpest door de kemphanen.Twee ploegen en de hondenbrigade van de Hasseltse politie moesten tussenbeide komen om de gemoederen te bedaren. De politie bleef een tijdje ter plaatse, tot de hooligans afgekoeld bleken. Niemand werd opgepakt.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
03-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doellijntechnologie
Het is nog niet duidelijk of de Wereldvoetbalbond FIFA doellijntechnologie zal introduceren.Van de acht systemen die door de IFAB (International Football Association Board) zijn onderzocht, zijn er twee weerhouden om verder te laten testen. In principe wordt in juli de knoop doorgehakt.

De twee systemen die verder zullen worden getest, zijn het Britse Hawk-Eye (bekend van het tennis) en het Duitse GoalRef (dat met een magnetische chip en een speciale bal functioneert).

Op 2 juli zou tijdens een IFAB-meeting in Kiev duidelijk moeten worden of er volgend seizoen op de internationale velden wordt getest met doellijntechnologie.

R.E.S.P.E.C.T


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Protesteren tegen ref heeft meestal geen zin.

De Noorse voetbalbond wil een regel invoeren waarbij alleen de twee aanvoerders nog mogen discussiëren met de scheidsrechter. De andere twintig spelers krijgen meteen geel bij een inbreuk. De Noorse trainer van AA Gent, Trond Sollied, geeft zijn mening aan onze redactie.
Trond Sollied heeft die regel ook opgevangen. “Maar ik weet er het fijne niet van. Momenteel is er een driedaagse bijeenkomst van clubleiders in Noorwegen, waar nieuwe ideeën worden gelanceerd.”

“Ik vind dat protesteren bij de scheidsrechter meestal geen zin heeft. In het handbal levert protest ook meteen geel op. Maar ik vind dat er toch ruimte moet zijn voor emoties. Een eerste reactie moet sowieso altijd kunnen”, besluit Sollied.

In Noorwegen wil men dat alleen de aanvoerders nog discussiëren met de arbiters. Wie toch praat of klaagt bij de scheidsrechter, krijgt meteen geel. Die regel wordt wellicht vanaf komend seizoen toegepast.

De Noorse bond is van mening dat het voetbal voor alles moet staan wat positief is in de Noorse samenleving. “Dat is een heel belangrijke stap in de richting die we uitwillen: de vrede promoten”, klinkt het bij de bond.
R.E.S.P.E.C.T


02-03-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praten tegen de ref is onmiddelijk geel


In Noorwegen is men het gemekker op het voetbalveld tegen de scheidsrechter grondig beu. Het land wil vanaf volgend jaar een wel héél erg opmerkelijke regel invoeren: enkel de aanvoerders zullen nog iets tegen de scheidsrechter mogen zeggen. Als de andere spelers met de ref discussiëren, krijgen ze meteen een gele kaart onder de neus geduwd.

'Het Noorse voetbal moet voor alles staan wat positief is in de Noorse samenleving. Dit is een heel belangrijke stap in de richting die we uitwillen: de vrede promoten. We werken hiervoor samen met het het Nobelprijs-centrum voor de Vrede', verklaart de Noorse bond het plan.

R.E.S.P.E.C.T


29-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vanishing spray,handig hulpmiddel voor scheidsrechters

Nadat de zogeheten 'Vanishing Spray' al werd getest in Noord- en Zuid-Amerika, heeft nu ook de voetballiefhebber zich uitgesproken over het hulpmiddel.Uit een wereldwijde poll bleek met een ruime meerderheid van de stemmen 72% voor de Vanishing Spray te zijn en dus stemden voor het gebruik van het hulpmiddel.

De Vanishing Spray is voor scheidsrechter een handig attribuut om duidelijk te maken op welke afstand de tegenpartij moet staan bij een vrije trap. De scheidsrechter brengt met een spuitbus een lijn aan, die een minuut weer verdwijnt zodat de lijnen elkaar niet dwars zitten. Tijdens de Copa America in 2011 werd dit hulpmiddel al uitvoerig getest.

Bij de eerstvolgende bijeenkomst van de International Football Assiciation Board (IFAB) zal het gebruik van de spray besproken worden. Naast het het genoemde hulpmiddel staan ook onderwerpen als doellijn-technologie en extra assistent-scheidsrechters op de agenda op 3 maart in Surrey, Engeland.

Het IFAB is een orgaan dat is opgezet door de FIFA en de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Het is tevens de enige instantie die regels in het voetbal kan aanpassen.

14,11% is van mening dat het hulpmiddel eerst nog beter getest moet worden, alvorens het wereldwijd in gebruik wordt genomen. 13%  is tegen het gebruik van de Vanishing Spray.

R.E.S.P.E.C.T



28-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportcomité stelt zaak rond naar grensrechter gegooid bierkarton uit

Eersteklasser Lierse is dinsdag voor het Sportcomité van de Belgische Voetbalbond (KBVB) verschenen naar aanleiding van het bierkarton dat een grensrechter had getroffen tijdens het competitieduel van de 25e speeldag tussen de Pallieters en Zulte Waregem (2-1). De zaak werd uitgesteld naar dinsdag 13 maart.

Op zaterdag 11 februari gooide een supporter vanuit de tribunes een bierkarton richting grensrechter Michele Scatoricha, die daardoor tegen de grond ging. Het was Lierse zelf dat dinsdag uitstel vroeg, omdat het zo klacht kan neerleggen tegen de ’gooier’ in kwestie. Die kon pas op zondag 26 februari geïdentificeerd worden.

Zowel het Sportcomité als het bondsparket, dat een boete van 2480 euro eiste tegen Lierse, aanvaardden de vraag van de Pallieters.

R.E.S.P.E.C.T


27-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Platini wil geen camera's in doel
Al vaak zijn er stemmen opgegaan om camera's in het doel te plaatsen. UEFA-baas Michel Platini is er alvast geen voorstander van.

De wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt momenteel of die doellijntechnologie met camera's kan worden toegepast op het WK 2014 in Brazilië. Maar Platini houdt het liever op doellijnrechters, zoals er nu ook tijdens Champions League en Europa League-wedstrijden zijn.

Platini zei in het Duitse Welt Am Sonntag dat doellijncamera's overbodig zijn. "Soms gaan scheidsrechters wel eens in de fout, maar een fout zoals op het vorige WK, tijdens de wedstrijd tussen Engeland en Duitsland, zie je zelden. In principe zou je dan ook offsidecamera's moeten gebruiken, maar het is altijd beter om mensen te laten fases beoordelen dan ingewikkelde technologie te gaan gebruiken."

R.E.S.P.E.C.T

24-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Initiatief scheidsrechter Ivan De Groote


GAVERE - De supportersclub Blue White Indians uit Gavere trekt op zaterdag 25 februari naar de voetbalmatch van AA Gent tegen RAEC Bergen met extra supporters in de bus. Scheidsrechter Ivan De Groote (56) is de initiatiefnemer. Een veertigtal mensen met een handicap zullen de match op AA Gent mee volgen. .

Scheidsrechter Ivan vertelt: ,,Ik mocht als jonge gast geen voetbal spelen van mijn ouders. Toch sloot ik mij aan bij het ter ziele gegane Racing Vurste als scheidsrechter. Eerst moest ik een theoretisch examen afleggen gevolgd door een proefwedstrijd met controle. Nu krijgt een jonge scheidsrechter een peter aangeduid die hem coacht.''

Bijzonder is dat Ivan over elke wedstrijd notities bijhield. Buiten de datum van de wedstrijd en de einduitslag ook zijn vergoeding. Hij bewaarde zijn schriftjes in oude koekendozen.Op 4 november 1972 floot hij zijn eerste wedstrijd. Ivan zegt: ,,In 1972 kreeg ik 160 frank per match, nu ongeveer 25 euro per wedstrijd. Ik fluit als provinciaal scheidsrechter zowel jeugd als de eerste ploegen en de jongste jaren ook vrouwenvoetbal. Vroeger floot ik in sommige weekends vier wedstrijden. Ik reed toen met de fiets zodat ik geen probleem had met mijn conditie.''

,,In een wedstrijd floot ik een gele kaart tegen een speler, de zoon van de eigenaar van een dorpscafé in Vurste. De banden van mijn brommer werden plat gezet maar de speler zelf hielp ze terug op te pompen. Op Standaard Wetteren werd er eens gevochten tussen de spelers en het bestuur. De rijkswacht werd toen opgevorderd en ik werd in veiligheid gebracht.''

Onderscheiding
Ivan is er trots op dat hij nog nooit naar de groene tafel moest gaan, waar straffen worden uitgesproken. Van stoppen is voor Ivan nog geen sprake. In 1997 kreeg Ivan de Bonds-Erepenning van de KBVB waardoor hij levenslang gratis toegang heeft tot alle wedstrijden.In 1999 kreeg hij een burgerlijke onderscheiding, de Gouden Palm der Kroonorde door Koning Albert II.

,,Voor de verloning moet je het niet doen, wel een deel voor de kick en de vele sociale contacten. Het is een engagement. Psychologisch doorzicht is belangrijk. Spelers mogen wel hun mening kwijt maar ik probeer hen raad te geven en zolang mogelijk de kaart op zak te houden.

R.E.S.P.E.C.T


21-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winnaar sportverdienstelijk persoon:Tom Ottevaere

Op vrijdag 17 februari werden in het CC Het spoor de sportlaureaten gehuldigd.

Winnaar in de categorie Sportverdienstelijke persoon werd:

Ottevaere Tom
(scheidsrechter voetbal)

Tom Ottevaere behaalde als scheidsrechter in 2011 promotie naar eerste nationale en

behoort zo tot het selecte groepje van 28 scheidsrechters in de hoogste voetbalklasse.

Om tot dit niveau te komen moet je beschikken over een uitstekende fysiek, grondige

kennis van de spelregels en moet je capaciteiten hebben om de druk aan te kunnen en

de wedstrijd onder controle te kunnen houden.

Tom heeft al een lange weg afgelegd op provinciaal en nationaal niveau en ziet dit nu

beloond met het hoogste niveau. Hij traint wekelijks in Leuven met de elite en is als

scheidsrechter aangesloten bij SW Harelbeke.

R.E.S.P.E.C.T

 



Categorie:Belgische refs
20-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herinnert u....





Herinnert u nog speeldag 17 (10-12-2011)?Wedstrijd OH Leuven-Zulte Waregem (2-2)Toen floot Ref.Gözübüyük (NL) deze wedstrijd.Hij was toen de jongste scheidsrechter die een wedstrijd floot in de eerste klasse van het Belgisch voetbal.
Gözübüyük vertelt......

,,Ik ben begonnen met fluiten toen ik twaalf was en fluit sinds mijn vijftien- of zestiende voor de KNVB. Dat betekent dat je van de KNVB officiële wedstrijden krijgt om te mogen fluiten. Eerst floot ik bij het jeugdvoetbal en rond mijn zeventien-, achttiende heb ik de stap gemaakt naar het seniorenvoetbal. Zo snel kan het dus gaan..

,,Als je jong bent en als je talent hebt, kan snel promoveren. Nu nog sneller dan vroeger. Maar wel stap voor stap. Ik heb alle groepen doorlopen en heb niets overgeslagen. Beter een jaar langer ervaring dan dat je heel snel terugvalt.

,,We werken bij de KNVB Academie hard aan onze opleidingen. Dit proberen we ook op een professionele manier te doen.We proberen zo goed mogelijk mee te denken over de ontwikkeling van nieuwe en bestaande opleidingen van de KNVB.

Tot slot wil ik zeggen: Ga vooral door met fluiten. Laat je niet gek maken, ook niet bij een tegenslag. En natuurlijk het belangrijkste: heb plezier in wat je doet en straal dat ook uit!"

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
18-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lijnrechter Michele Scatorchia
PICT0573  Michel Scatorchia (rechts)

De beelden van de wedstrijd tussen Lierse en Zulte Waregem zijn door meer dan een miljoen mensen bekeken, maar aan het voetbal lag dat niet: lijnrechter Michele Scatorchia ging met veel misbaar tegen de grond toen hij geraakt werd door... een kartonnen bekerhoudertje. ‘Het ziet er lachwekkend uit, maar het deed écht pijn.'

‘Ik heb mijn eigen naam deze week eens ingetypt op Google, maar heb het na twee minuten weer weggeklikt. Ik had er me twee weken mee kunnen bezig houden, zo vaak kwam het filmpje terug. Maar dan had ik me nog slechter gevoeld, want iedereen zit ermee te lachen. Ik begrijp dat wel, het ziet er nu eenmaal lachwekkend uit. Zeker omdat Wesley Sonck er zo arrogant over doet. Maar het was een aanslag: ik hou er een lichte hersenschudding aan over.'

De Italiaanse Limburger Michele Scatorchia deed de wedstrijd nog uit, maar maandag begon de pijn. ‘Ik heb woensdag samen met de dokter naar de beelden gekeken en die zei me dat ik eventjes bewusteloos moet zijn geweest. Ik moet nu pijnstillers en spierontspanners nemen en ben minstens twee weken lang arbeidsongeschikt.'

‘Normaal gezien doe ik het laden en lossen van vrachtwagens. Je zou denken dat het met zo'n stukje karton niet mogelijk is om iemand hard te raken, want door die gaten zwabbert dat in de lucht. Maar als je dat rechtdoor gooit, met de punt, dan kan het wel hard aankomen.'

Gevolgen voor carrière

Niet alleen het bekerhoudertje, ook de reacties kwamen hard aan. ‘Mijn collega's moesten er eerst ook mee lachen, maar beseften dat het ernstig was toen ik niet meer kwam opdagen op het werk.'

‘Mijn familie steunt me wel: een nicht van mij heeft zich in Italië zelfs gemengd in een discussie op een website om mij te verdedigen tegen iedereen die me uitlacht. Ze maken er een spelletje van, maar het was een aanslag.'

Scatorchia neemt de lijnrechtersvlag deze maand op doktersvoorschrift niet meer ter hand. Zelfs voor daarna is hij niet zeker. ‘Als er een speler was geraakt, zou iedereen er schande van spreken. Als er iemand zonder reden op straat een klap krijgt, is iedereen boos. Maar omdat het een scheidsrechter is, vinden ze het wel kunnen.'

‘Kartonneke, kartonneke, riepen ze in de tribune tijdens de match. Normaal trek ik me daar niets van aan, maar ik weet niet of ik me nog wel zal kunnen concentreren als ze dat volgende keer weer doen. Ik ben bang voor de gevolgen die dit heeft voor mijn carrière.'

R.E.S.P.E.C.T



Categorie:Nieuws
17-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lijnrechter Schelstraete is terug.



Chris Schelstraete,de 37-jarige  lijnrechter die op zaterdag 26 november net voor de partij tussen Tubeke en Brussels zijn polsen probeerde over te snijden,treedt dit weekend wederop.Hij is aangeduid als 2de assistent-scheidsrechter bij de partij tussen 2de klassers sportkring St-Niklaas en Tubeke.Normaal gezien zou hij vorig weekeinde al gevlagd hebben in derde nationale,maar door de koudegolf werd het duel tussen Ath en Deinze uitgesteld.Enkele dagen na het voorval excuseerde Chris zich in de krant,Het Laatste Nieuws,voor wat hij familie,vrienden,collega's,spelers,bestuurslui en supporters van Tubeke en Brussels had aangedaan.Intussen werkte hij hard aan zijn herstel.Sportpsycholoog Jef brouwers trok de lijnrechter,die aangesloten is bij derdeprovincialer Zeveren sportief,helemaal over de streep.Hij is klaar om z'n job als lijnrechter weer op te nemen.Maar een interview naar aanleiding van dit wederoptreden zag hij niet zitten."Jef Brouwers heeft me afgeraden om naar aanleiding van deze comeback in het voetbal de pers te woord te staan",verduidelijkt Chris Schelstraete.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
16-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blokken
U heeft het misschien al eens zien staan.....
Een cijfer achteraan de naam van een scheidsrechter.bv: REF:SOIL GUY(4)
Wat betekent nu dat cijfer 4?
----------------------------------
Dit is een onkostenvergoeding afhankelijk van de verplaatsing die men maakt.
Dit is dus een systeem om de vergoeding te bepalen de zogenaamde "blokken"
België wordt dus ingedeeld in hokjes waarvan de horizontale en verticale afstand zo'n 5 km bedraagt.Ieder blokje krijgt dan een code.Bv: Lokeren 1930
Per blok krijgt de scheidsrechter een vergoeding van 2,5€.
Er is een minimumvergoeding van 2 blokken wat neerkomt op een bedrag van 5€
Hoe wordt het bloknummer berekend?
----------------------------------------------
Iedere voetbalclub heeft een bloknummer.
Deze wordt aangegeven bij de aanduidingen van de wedstrijden (KBVB) bv: LOKEREN(1930)
1930 is dus het bloknummer.
De scheidsrechter van dienst maakt nu een verplaatsing naar Stekene met bloknummer : STEKENE(1631)
*Men neemt de absolute waarde van het verschil van de eerste 2 cijfers van elk getal.
In dit geval:19-16= 3 blokken
*Men neemt de absolute waarde van het verschil van de laatste 2 cijfers van elk getal.
In dit geval:30-31= -1= + 1 blok.
Som van de 2 waardes komt dan uit op een totaal van 4 blokken voor het maken van deze verplaatsing(of zo'n 10€)

R.E.S.P.E.C.T





Categorie:Info scheidsrechters
08-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank De Bleeckere,4de beste ref van het decennium.
In de erelijst van de beste scheidsrechter van 2011 prijkte Frank De Bleeckere op een mooie 5de plaats, maar onze Belgische Frank was zo mogelijk nog trotser op z'n 10de plaats in de rangschikking die de laatste 25 jaar omspande, omdat die een beeld geeft van z'n volledige carrière.

Nu is ook de rangschikking opgemaakt van de laatste tien jaar - het eerste decennium van de nieuwe eeuw, zeg maar. Daarin staat onze ex-topref op een prima 4de plaats.

De top 3 bestaat uit de Duitser Markus Merk, de Uruguyaan Jorge Luis Larrionda en de Colombiaan Oscar Julian Ruiz. Zij waren respectievelijk 2de, 7de en 5de beste scheidsrechter van de laatste 25 jaar.

1. Markus Merk
2. Jorge Luis Larrionda
3. Oscar Julian Ruiz
4. Frank De Bleeckere
5. Massimo Busacca
L'ubos Michel
7. Pierluigi Collina
8. Roberto Rosetti
9. Kim Milton Nielsen
10. Howard Webb

Als je diezelfde lijst dan nog eens legt naast die van de beste scheidsrechter van vorig jaar, dan zie je dat Merk daar niet in voorkomt - uiteraard, hij stopte in 2008. Howard Webb sloot 2011 af als 2de beste van het jaar, na de Hongaar Viktor Kassai, die 21ste was over een heel decennium gerekend.
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
01-02-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereiding is het halve werk.

Yunus Kayis (scheidsrechter in Nederland vertelt....)

Fluiten is leuk, op welk niveau dan ook. Of je nu pupillen, junioren, ‘het negende’, zaalvoetbal of betaald voetbal fluit; bij elke wedstrijd gaat het ergens om. Zonder scheids geen wedstrijd. Iedere week staan duizenden arbiters met plezier op het veld. Als ontspanning of om de absolute top te bereiken. Op Voetbal.nl vertellen drie getalenteerde arbiters en één assistent-scheidsrechter in toerbeurt over hun gebeurtenissen. Deze week: scheidsrechter Yunus Kayis.
,,Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt voor de meeste beroepen en ook als scheidsrechter zijnde is een goede voorbereiding essentieel.
Meestal hoor je een week van tevoren welke wedstrijd je mag fluiten. Je zoekt dan gelijk informatie op over beide clubs, zoals de tenuekleuren en de stand op de ranglijst. Niet dat je je daardoor mag laten beïnvloeden, maar je weet dan wel wat je mag verwachten. Wordt het een bikkelharde strijd of is het een duel om des keizers baard?

Belangrijk is om je assistenten één of twee dagen voor aanvang van het duel even op te bellen, om onder andere de ontmoetingsplek af te spreken. Het is een gewoonte om gezamenlijk het complex te betreden. Dat is wel zo netjes. Je bent tenslotte die dag één team. Ook spreken we onderling af in wat voor kleur tenue we het veld betreden. Speelt één van de clubs in het geel, dan draag jij als arbitrage uiteraard niet dezelfde kleur. Voor de zekerheid neem ik altijd alle kleuren tenues mee.

Op de wedstrijddag vertrek ik ruim op tijd van huis. Als het een lange rit is, kan je onderweg nog even je benen strekken of een drankje doen bij een benzinestation. Eenmaal aangekomen in de bestuurskamer van de thuisspelende ploeg, begin je met het controleren van het wedstrijdformulier en de spelerspassen. Drie kwartier voor het begin van de wedstrijd begin je met de warming-up en als dat klaar is haal je de spelers op om vervolgens te beginnen met de wedstrijd. En dan is er nog maar één ding wat je moet doen als scheidsrechter: vlammen!”

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Buitenland
27-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frank De Bleeckere in top 10 beste scheidsrechters van de laatste 25 jaar

Frank De Bleeckere is als tiende beste scheidsrechter van de laatste 25 jaar (1987-2011) op de internationale voetbalvelden geëindigd. De Italiaanse topref Pierluigi Collina staat helemaal bovenaan de lijst, die werd opgesteld door de IFFHS (internationale vereniging voor voetbalstatistici en historici).

De top tien bevat zes scheidsrechters, onder wie De Bleeckere, die nooit de prijs voor beste scheidsrechter van het jaar wonnen. De IFFHS benadrukt dan ook dat deze mensen werden beloond voor hun goede resultaten over een lange periode.

Naast Collina, die 191 punten vergaarde, wordt de top drie aangevuld met de Duitser Markus Merk (184 punten) en de Deen Kim Milton Nielsen (159 punten). Frank De Bleeckere kon 98 punten sprokkelen. Andere Belgen in de lijst zijn Alex Ponnet (31e) en Michel Piraux (147e).

De Bleeckere werd in januari door de IFFHS nog uitgeroepen tot vijfde beste scheidsrechter van 2011. Voor De Bleeckere was het het vierde jaar op rij dat hij bij de beste vijf eindigde in het referendum. In 2010 werd hij vierde, een jaar eerder vijfde en in 2008 eindigde hij zelfs op de derde plaats. Op 17 december 2011 floot hij zijn laatste wedstrijd, Zulte Waregem-Bergen.

R.E.S.P.E.C.T



Categorie:Algemeen
24-01-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter Colemonts heeft een gebroken neus.
Tijdens de match tussen KV Kortrijk en RSC Anderlecht van afgelopen weekeinde kreeg scheidsrechter Laurent Colemonts een bal van Kortrijk-aanvaller Ernest Webnje Nfor in zijn gezicht. De bal van Nfor kwam snoeihard recht in het gelaat van de arbiter die avond. Hij begon onmiddellijk hevig te bloeden.

De diagnose blijkt nu een gebroken neus en twee blauwe ogen te zijn. De verzorgers van Kortrijk zorgden dat het bloeden stopte en dat de scheidsrechter, die al sinds 2007 wedstrijden op het hoogste niveau leidt, de match verder kon fluiten. Nfor deed dit niet met opzet en verontschuldigde zich direct bij de scheids.

"Gelukkig moet ik niet geopereerd worden. Ik ben ook niet arbeidsongeschikt bevonden, dus moet ik geen forfait geven voor de match Club Brugge-Lokeren", zei de arbiter na het doktersbezoek tegen Het Nieuwsblad. Anderlecht won overigens van Kortrijk met 0-1. 


R.E.S.P.E.C.T

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter Erik Lambrechts heeft de smaak te pakken.
Erik Lambrechts floot een uitstekende eerste wedstrijd in de Jupiler Pro League. Tijdens Lokeren-Lierse liet hij zich nauwelijks op een fout betrappen, wat zeer goede kritieken opleverde. De fluitenier kijkt reeds uit naar zijn volgende opdracht.

De 27-jarige scheidsrechter uit de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo is pas 27 jaar, maar toch vond de Belgische scheidsrechterscommissie hem rijp genoeg om in eerste klasse aan te treden. Hij was amper zeventien tijdens zijn eerste jeugdwedstrijd en trok als een wervelwind door de provinciale reeksen van Brabant.

Na twee seizoenen bevordering, anderhalf jaar derde nationale en één seizoen tweede klasse, leidde hij op Daknam dus zijn eerste treffen in de hoogste afdeling. "Alles verliep naar wens, want er doken weinig moeilijkheden op", blikt de beloftevolle spelleider terug. "Hopelijk krijg ik nu snel mijn tweede aanduiding, want ik heb de smaak te pakken", verzekert hij. 

R.E.S.P.E.C.T



Foto

Foto



Interessante links
  • UEFA
  • Voetballinks
  • KNVB
  • Refereeingworld Laws of the game
  • Footballrefereeing
  • Dutchreferee
  • FIFA
  • COVS

  • Voetbalkrant
  • Voetbalmarkt
  • KBVB
  • Afgelastingen
  • E-kickoff

    Archief per maand
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 04-2019
  • 07-2018
  • 01-2018
  • 09-2017
  • 07-2017
  • 04-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 03-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 04-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 01-2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Vriendenkringen
  • KBSV (BOOM)
  • KSOLEO (LIER)
  • WASO (WAASLAND)
  • KSOVA (ANTWERPEN)
  • KKSVWO (WESTERLO)
  • KMSV (MECHELEN)
  • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
  • VRIENDENRING TIELT

  • KVSGG (GENT)
  • KSVG (MOL)
  • GEWEST BREE
  • KKSVHO (HERENTALS)
  • KVSMO (MENEN)
  • KSVN (NOORDERGAUW)
  • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
  • BREMFLUITERS (GENK)
  • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

  • KVSK (KORTRIJK)
  • KVSGO (GISTEL)
  • SVDVW (WESTKUST)
  • KBVS (BRUGGE)
  • GEWEST BERINGEN
  • KZLSV (TONGEREN)
  • NWB (BRABANT)
  • KVSD Demerstreek
  • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
  • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

  • VKTS (TIENEN)
  • KVSOO (OOSTENDE)
  • SVK (PAJOTTENLAND)
  • WETTHRA








    Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
    (klik op onderstaand logo)

    Foto


    Wim Smet/Peter Vervecken,
    training bij K.S.O.V.A














    Alexis Ponnet

    Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

    "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

    Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

    Knock-out
    Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

    "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

    "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

    Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

    Achttiende
    Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

    "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

    Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

    Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
    te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
    waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

    "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
    commissie van de Pro League, en
    wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

    (Sinds 11/5/2010 is
    Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
    wegens onvrede met de gang van zaken)







    Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
    geel.
    Sinds 2010 ook rood en oranje.
    Sponser is ING
    ING België

    http://youtu.be/
    FUogmJb3ndc


    http://youtu.be/
    OI94P8rVQWo

    De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
    In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
     het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
    KNVB in samenwerking met Perry Sport.
    In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
    Adidas

    Basisuitrusting
    1 scheidsrechterstrui

    2scheidsrechtersbroek    
    3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
    5 een munt voor de toss
    6 horloge (cronometer)
    7 schrijfgerief
    8 rode en gele kaart
    9 scheidsrechterskaartjes
    10 scheidsrechtersfluitje
    11 sporttas

    Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
    scheidsrechtersfluitje.

    -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
     het spel stil wil leggen

    -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

    -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

      





    De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
    Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

               
    Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

    Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

    Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

    Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
    Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

     Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

    Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

    ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

    Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

    Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

    Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
    Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

    Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

    Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

    Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987




    Frans Van Den Wijngaerd (
    Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
    ongetwijfeld de opvallendste was.

    Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


      

    John Langenus
     
    (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

    John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
    lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
    Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
    werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
    secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

    Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

    In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

    Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

    John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter



    Professor Werner
    Helsen
    begeleidt
    topscheidsrechters

    Professor Helsen is zelf
    een niet onaardig
     voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
     door onder anderen
    Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
    de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
    een iets lager nivo te
    gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
    omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
    Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
    uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

    Hartslagmeter








    Veto: Wat moeten we precies verstaan
    onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

    Werner Helsen:
    Misschien eerst
    eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
    «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
    mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
    «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
    Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
    Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
    voor het WK?

    Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

    Diagonalen

    Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
    Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
    «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
    Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
    Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
    Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
    Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
    en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
    dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

    Talenkennis

    Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
    Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
    «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»








    Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
    van de club mogen gaan
    winkelen. Wat is er volgens
    u waar van die
    indianenverhalen?

    Helsen: «Ik kan alleen maar
    zeggen dat de Fifa en de Uefa
    al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
    Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»







    Veto
    : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
    Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

    "Topsport is hard en
    dat geldt ook voor scheidsrechters"


    Hoeveel verdient een scheidsrechter?
    Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

    Opleiding van 15 dagen

    De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

    De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

    "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

    Een goed betaalde hobby, geen beroep
    Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

    "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

    8.000 euro per jaar

    De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

    De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

    "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

    Bruto premies voor scheidsrechters

    Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
    -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
    -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
    -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

    Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
    de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
    -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
    -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

    Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
    optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
    de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

    "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

    3.000 euro voor Franse scheids-rechter

    Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.



    Paul Allaerts
    9/7/1964 (Mol)
    ul
     
    Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.



    Claude Bourdouxhe 27/6/1967

    Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
    Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


    Peter Vervecken 9/12/1967
    Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
    Gestopt als scheidsrechter mei 2014


    Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

    Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
    Stopte als scheidsrechter in juni 2013.



    Sam Loeman
    20/2/1980

    Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
    Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
    Stopt als scheidsrechter mei 2014




    Alphonse Constantin 17/5/1949

    Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
    Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

    Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.




    Guy Goethals 26/12/1952

    Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
    RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

    Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

    Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.








    Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...

    Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs