Image and video hosting by TinyPic

Beste bezoeker(s),door middel van deze blog wil ik u/jullie een beetje beter laten kennismaken met onze scheidsrechters.Maar al te vaak zijn zij de kop van jut in onze voetbalwedstrijden.Niet alleen in eerste klasse maar ook in lagere klasse en zeker niet te vergeten in het jeugdvoetbal.Ik ben zelf afgevaardigde van een jeugdploeg en wil op deze manier enige vorm van respect tonen aan deze mensen,jong of oud.U zal op deze blog heel veel zien over de arbitrage.Onder elk berichtje zal ook het woordje "R.E.S.P.E.C.T" staan omdat ik vind dat onze scheidsrechters veel meer respect verdienen,helaas is dit niet altijd het geval.
Foto
Onze scheidsrechters
Serge Gumienny
Sint-Truiden, 14/04/1972

Speelde als doelman tot en met de scholieren maar voelde al snel dat dat z'n ding niet was.Iemand had er hem op attent gemaakt om een korte opleiding als scheidsrechter te gaan volgen.
Daarna floot hij z'n eerste wedstrijdjes op een tornooi van Thor Waterschei.
Hij studeerde handelswetenschappen aan de Universiteit Hasselt maar de Limburger werd dus vooral bekend als scheidsrechter.
In
België leidde hij al verschillende topwedstrijden en ook in Europa
mag Gumienny soms aantreden. Na het stopzetten van de scheidsrechterscarriére van Frank De Bleeckere is hij onze Belgische nummer één.


Luc Wouters 14/11/1969

Is burgemeester van Lummen en tegelijkertijd ook voetbalscheidsrechter in de Belgische eerste klasse en bij internationale wedstrijden. Hij zegt zelf dat deze bezigheden best te combineren zijn.

Als scheidsrechter traint hij vier keer per week. Zo probeert hij fit te blijven en daar kan hij, naar eigen zeggen, ook zijn frustraties kwijt die het burgemeesterschap soms met zich mee brengen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam” is een slagzin die hij nu en dan gebruikt.Hij is als scheidsrechter begonnen toen hij zestien jaar was in navolging van zijn vader. Als voetballer merkte hij ook dat hij nooit op hoog niveau zou spelen. Hij had wel nooit gedacht om als scheidsrechter dit niveau te bereiken, maar het is hem toch gelukt.Ook burgemeester worden, was nooit echt zijn ambitie. Maar nu hij dit toch gerealiseerd heeft, oefent hij deze functie graag uit, want het geeft hem enorm voldoening als hij ermee iets bereikt en iets kan doen voor de inwoners van Lummen.


Joeri Van De Velde fluit Gent-Standard

Joeri Van De Velde
14/02/1971

Provincie: Antwerpen
Aangesloten club: SV Bornem
Een scheidsrechter die droomde als knaap van carriére te maken als doelwachter.Op16-jarige leeftijd kreeg hij een blessure,raakte aan de praat met een scheidsrechter en de microbe begon te bijten.


Alexandre Boucaut 10/8/1980


Sebastien Delferiére
2/7/1981


Is een Belgisch voetbalscheidsrechter die sinds 2011 tot de A-klasse van scheidsrechters in België behoort.

Hij begon in 2008 als scheidsrechter in de lagere provinciale reeksen, maar werd door zijn vader, die interim-voorzitter is bij de KBVB, na amper 1 seizoen hogerop geplaatst. Hij mocht zo in de Belgische Tweede Klasse zijn plaats in de B-klasse scheidsrechters innemen. Sedert 2011 is Delferière ook officieel lid van de A-klasse scheidsrechters in de Belgische Jupiler Pro League.

Delferière kwam een aantal keren in opspraak in de Belgische media na onder meer de wedstrijd tussen Sporting Lokeren en Standard Luik van 21 april 2011. In die bewuste wedstrijd bestrafte hij de linksachter Katuku Tshimanga van Lokeren met onterecht rood en werden meerdere beslissingen van de scheidsrechter achteraf als onterecht aangewezen in het sportprogramma Extra Time, waarin het Belgische eersteklassevoetbal van de voorafgaande speeldag onder de loep wordt genomen. Delferière straalt echter de rust zelve uit in zijn manier van arbitreren, volgens zijn vader David Delferière die interim-voorzitter is bij de KBVB

 Tim Pots 22/9/1974

Waarom wordt een vlotte jongen als Tim Pots eigenlijk scheidsrechter? Dat is toch allesbehalve een sexy job.
«Omdat ik het op de speelplaats niet kon verdragen dat de ploeg die het niet verdiende toch won, omdat ze de mannen met de grootste 'klep' hadden. Het is niet hip om op je zeventiende scheidsrechter te worden, daarom zal het raar klinken, maar toen ik zo oud was, waren Frank De Bleeckere, Alex Ponnet en Marcel Van Langenhove mijn idolen. Als ze op Beveren gefloten hadden, kwamen ze altijd eten op de tennisclub waar ik speelde. Ik zat dan aan de toog te kijken zoals een voetballertje zou zitten kijken als pakweg Gilles De Bilde zou binnenkomen.»
Je bent wel een beetje hetzelfde type als Frank De Bleeckere. Een vlotte glamourboy.
«Ik heb mijn retoriek ontwikkeld als preses van Politeia, de studentenvereniging van de Pol & Soc. Misschien ben ik wel de enige scheidsrechter die ooit een cantus heeft geleid. En ik zie er ook graag goed uit, dat is waar. Ik ben ijdel. Heel af en toe ga ik onder de zonnebank. Maar Frank, dat is nog iets anders. Hij is een godsgeschenk voor de recrutering. Hij is de Kim Clijsters van de arbitrage. Wereldtop. Door iedereen sympathiek gevonden. Een man met uitstraling.

Ambieer je een carrière als die van De Bleeckere?
«Dat zal moeilijk gaan. Volgens de Belgische normen ben ik al te oud om nog international te worden. Dat was een hele grote ontgoocheling want van de FIFA mag je 38 zijn. Eigenlijk ben ik dus al met prepensioen.

 Als je jezelf vergelijkt met een paar jaar geleden, ben je er dan veel op vooruitgegaan?
«Ja, omdat ik beter anticipeer. Vroeger was ik te veel gefixeerd op de bal, nu voel ik gemakkelijker aan wanneer het gevaarlijk wordt. De kans is nu veel kleiner dat mijn match uit de hand zal lopen. Als er twee spelers tegen elkaar hangen, fluit ik nu af. Naar links of rechts, dat maakt dan niet uit. Als je het niet doet, gebeurt het nog eens en nog eens en dan 'boem', moet je iemand uitsluiten. Ik heb trouwens ook geleerd dat de meeste schwalbes van de linksback komen. Die laten zich het meest vallen omdat de assistent aan hun kant loopt en ze hopen dat hij er wel zal intrappen.»
Laat je je intimideren? Stel, het staat 0-0. Fluit je een penalty in de 94ste minuut voor de bezoekers? Of denk je: 'we gaan het zo laten'?
«0-0 en 'alleman content', dat was vroeger in het tweepuntensysteem. Toen kon je dat misschien nog door de vingers zien, nu niet meer. Zie ik een penaltyfout: sorry, maar die fluit ik, ook al krijg ik daar dikke zever mee. Maar wordt er wat getrokken en geduwd bij een hoekschop in de negentigste minuut bij 0-0, dan moet je niet heiliger willen zijn dan de paus en de bal op de stip leggen. Dat is om ambras vragen. Dan treed je beter preventief op. Dat is wat wij manageability noemen. Het managen van je wedstrijd.»

De wedstrijd aanvoelen.
«Pas op, je match aanvoelen, dat kan alleen gaan om interpreteerbare zaken. Ik heb ooit een wedstrijd gefloten in tweede provinciale. Het stond 5-0 toen een speler er op de doellijn een bal uithaalde met de hand: penalty en uitsluiting. 22 spelers kwamen me vragen om geen rood te geven, de match was toch al gespeeld. Ik doe het niet. De mensen applaudiseren en zeggen: 'eindelijk een arbiter die de match aanvoelt'. Maar ik miste wel mijn promotie. Veel dingen moéten we fluiten. Kaart vragen. Bal tegen de grond gooien. Truitje uitdoen. Bij cafévoetbal kan je zeggen: 'niet meer doen vriend', maar wij niet. Mensen begrijpen dat niet, daarom communiceer je dat na de match. Ze willen nu eenmaal uniformiteit.»

 Laurent Colemonts 21/11/1972

is aangesloten bij Stade Brainois. In het dagelijkse leven is Colemonts regent L.O.Christof  Dierick
3/1/1979

Is een Oost-Vlaming uit Temse die les geeft in aardrijkskunde, economie en geschiedenis. Op zijn 11de werd hij geveld door een scheenbeenbreuk waardoor een carrière als profvoetballer
werd gedwarsboomd.

Tom Ottevaere 30/10/1979

debuteerde in 2011 in eerste klasse met Cercle Brugge --Bergen.
Tom Ottevaere is de zoon van Noël Ottevaere, de legendarische secretaris van het ter ziele gegane Racing Harelbeke. Noël was zelf een verdienstelijke ref maar haalde nooit de top. In zijn zoon Tom had hij nooit een scheidsrechter gezien.

'Pa vond mij te timide en dacht echt dat ik er niet voor gemaakt was', vertelt Tom Ottevaere. 'Bij de scholieren zat ik meestal op de bank in Harelbeke en ik had er geen zin meer in. Ik besloot toch de scheidsrechterscursus te gaan volgen en bij de jeugd te gaan fluiten. Het ging mij goed af, zelfs beter dan verwacht. Acht jaar geleden, ik was amper 23 jaar, promoveerde ik al naar de nationale reeksen.'

'In provinciale herinner ik mij vooral de match in tweede provinciale tussen BS Poperinge en Boezinge', blikt Ottevaere terug. 'Het was een beslissende match om over te gaan en ik floot een strafschop tegen de thuisploeg. Boezinge promoveerde en ik kreeg heel Poperinge over mij heen. In nationale vond ik vooral Antwerp-Brussels in tweede klasse plezant. Die supporters van Antwerp zijn super. Ook voor een ref is het beter en leuker om in een sfeervol stadion te fluiten.'


Jurgen Brinckman 12/7/1974Christof Virant 26/7/1979
Speelde bij Dilzen.
Geldhof Frederik

Frederik Geldhof 16/4/1976

volgde op 16-jarige leeftijd de cursus kandidaat-scheidsrechter in september 1992. De vriendenkring van Menen gaf hem peterschap onder leiding van Lieven Masil tijdens zijn eerste officiële wedstrijd, dit op 9 december 1992 (Aalbeke sport – SV Kortrijk). Al vlug bleek dat Frederik een talent was en toen hij 22 jaar was floot hij al in eerste provinciale. Toenmalig voorzitter Marc Cosaert deed nazicht tijdens zijn eerste wedstrijd, dit in november 1998 (VK Ieper – Koksijde). Op 8 april 2000 werd in Brugge beslist dat Frederik de stap naar nationale kon zetten, en op 24 september 2000 floot hij dan ook de wedstrijd Wilrijk – TK Meldert. Ook dit parcours verliep vlotjes en in februari 2002 volgde de stap naar 3e nationale (Wevelgem – Turnout met formatie van Dhr De Bleeckere Rene). Precies een jaar later mocht onze gastspreker Ingelmunter – Verbr. Geel fluiten.
Maar het hoogtepunt kwam in september 2005, toen hij met de mooie wedstrijd Lierse- Sint Truiden zijn debuut maakte in onze hoogste nationale reeks. (uitslag 1-0, nazichter Willy Goovaerts). Juist voor zijn eerste wedstrijd in eerste klasse werd Fredrik ook aangeduid om mee te reizen met de U17 (Nationale ploeg van Belgie) om een vierlandentornooi te leiden in Oostenrijk.
Internationaal kon Frederik als 4e official in september 2009 mee voor een kwalificatiewedtrijd voorrondes U21 Zweden – Hongarije. Dit was samen met dhr. Wouters Luc, Deneve Yves en Keyen.Jonathan Lardot.
31/1/1984
Bediende uit Ouffet.

'Het gaat om een uitzonderlijk talent', zegt scheidsrechterbaas Robert Jeurissen. 'Hij spreekt naast Frans ook goed Nederlands en Engels en kreeg steeds uitstekende beoordelingen. Hij combineert autoriteit met het aanvoelen van de wedstrijd en communicatie met de spelers.
We verliezen met Frank De Bleeckere  onze belangrijkste international en daarom moeten we de doorstroming versnellen. Jonathan Lardot heeft een communicatiefunctie in Luik. Zijn vader floot tot eerste provinciale. Hij werkte vier jaar in Vilvoorde en schaafde zo zijn Nederlands bij.

Visser Lawrence

Lawrence Visser
18/12/89

Maakte op 16/8/2014 op 24- jarige leeftijd zijn debuut in de JPL. Visser startte z'n carrière in 2005.Wim Smet 18/8/1982


Verbist Johan
13/4/1966.

Bediende en aangesloten bij KFC Duffel.Fluit geen internationale wedstrijden meer (Christof Dierick in z'n plaats)

Johan Verbist had niet de droom om scheidsrechter  te worden en werd dit op een rare manier. Hij speelde bij FC Duffel waar hij  door toeval de preminiemen moest
fluiten en dit het hele seizoen heeft gedaan.  Dankzij dit is hij cursus gaan volgen in Lier en bouwde een zeer mooie carrière  uit. “Hadden ze in die tijd niets gevraagd aan mij om te fluiten, was ik nu  waarschijnlijk geen
scheidsrechter geworden.”

U bent scheidsrechter geworden. Bent u daarom ook gestopt als voetballer?Johan Verbist: “Nee, ik ben daarom niet gestopt met voetballen. Zelfs mezelf helemaal zetten op het arbitreren deed ik niet omdat ik totaal niet wist waar ik zou uitkomen. Ik zag wel waar ik ging komen met het fluiten. Waarom ik dan wel gestopt ben als voetballer heeft een heel andere rede. In mijn periode dat ik dan nog voetbalde, was ik teveel geblesseerd. Lopen ging nog wel, maar vooral het trappen op een bal deed te veel pijn.”
Ik had totaal geen ambitie. Toen ik in ’83 begon was ik zeventien. Het scheidsrechterwereldje kende ik totaal niet. Ik was nog jong dus ik kreeg veel kansen om me te bewijzen en kreeg ook de kansen om hogerop te fluiten. Ik heb alle kansen die ik kreeg met beide handen gegrepen en hard gewerkt. Zo ben ik waarschijnlijk ver gekomen in het arbitreren.”
Het is nog redelijk snel gegaan. Zo kreeg ik in 1986 mijn eerste wedstrijd in vierde provinciale. Dat is drie jaar nadat ik begonnen was. Sommige hebben pas hun eerste wedstrijd in vierde als ze vier tot vijf jaar bezig zijn. Ook toen ik van provinciale naar nationale ging het redelijk snel. In 1990 floot ik mijn eerste wedstrijd in bevordering. In zeven jaar ben ik dus als 24-jarige in vierde nationale. Het ging daar een pak sneller dan de eerste ploegen in provinciale.”
U hebt al heel wat wedstrijden gefloten in uw leven. In welke club komt u het liefste?“Het heeft niets te maken met liefste komen. Natuurlijk hangt het voor een stuk af van hoe de ontvangst is. Er zijn ploegen waar de ontvangst beter is dan bij anderen, maar het is niet zo dat ik bij mijn aanduidingen denk van weer die ploeg. Ik heb elke ploeg even graag en het is niet de ploegen die tellen. Het enige dat op die moment telt is de wedstrijd zelf.”

Hoe beleefde u uw eerste wedstrijd in eerste klasse?(denkt heel diep na) “Mijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau dateert al van mei 1996. Het was een wedstrijd tussen Waregem en Sint-truiden. De wedstrijden in eerste klasse waren anders dan wedstrijden in tweede of derde nationale. Ze waren sneller als andere, maar vooral werd er gebruik gemaakt van camera’s die fases in beeld brachten. Vroeger was dat natuurlijk minder dan nu. Nu brengen ze alles van elke verschillende hoek. Voor mij was die eerste wedstrijd zeer belangrijk.”
Wat moet u doen om in eerste en Europees te geraken?“Je moet zien dat je in eigen land aan de top fluit. Zeker in eigen land in de top zeven fluiten, maar ook geluk hebben dat er plaats is voor jou in eerste klasse. Als er geen scheidsrechters stoppen in eerste klasse kan er ook geen arbiter naar eerste klasse gaan. Als je dan in eerste fluit en je moest je eerste internationale wedstrijd krijgen begin je terug van het begin. Je krijgt Europees terug een jeugdwedstrijd. Zo heb ik mijn eerste internationale wedstrijd in Italië op een tornooi gehad.”

Hebt u ooit een wedstrijd moeten stoppen?“Ik heb nooit een wedstrijd moeten stoppen. (denkt nog is na en bedenkt zich). Ho nee, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik nog nooit een wedstrijd heb moeten stoppen. Ik heb wel degelijk is één keer een wedstrijd moeten stoppen. Dit kwam doordat een trainer van één van de twee ploegen zijn speler naar de kant riep. Het waren kadetten en de trainer haalde hen er gewoon af. Waarom hij dat deed? Dat weet ik nog altijd niet en ik ga het ook niet meer vragen.”
Hoe zou u jonge kerels aanmoedigen om nog scheidsrechter te worden?“Het is voor die jongen veel moeilijker dan voor ons. Zij horen meer wat de supporters roepen. Een scheidsrechter in eerste klasse wordt niet gespaard, maar ook in de jeugdreeksen kan het soms erg zijn. Wij horen totaal niet wat de supporters naar ons roepen omdat wij met oortjes zitten en heel de tijd communiceren met elkaar. Beginnende hebben dat niet en horen meteen wat de supporters roepen, sommige kunnen dit niet hebben en stoppen meteen. Dat is dan een spijtige zaak.”

In Europese wedstrijden zien we scheidsrechters achter de doellijnen staan. Zou u deze behouden?“Ik heb dat ook al moeten doen en met de ervaring die ik daar aan heb overgehouden zou ik één van de twee met een camera zetten en in contact met de scheidsrechter."

Sinds juli 2016 is Johan
Coördinator arbitrage van het betaald voetbal.
Derycke Thierry
Bram Van Driessche
(Sint Denijs Westrem)
Maakt zijn debuut januari 2015 op 29-jarige leeftijd in de JPL. Hij voetbalde vroeger bij FC Destelbergen.

<

Erik Lambrechts

17/09/1984
uit Kessel-Lo (27)
Debuut eerste klasse:
21/1/2012
Lokeren--Lierse


Delacour Christophe
Christophe Delacour
18/3/1971


Vertenten Bart
13/05/1988
Debuut 1ste klasse:
Cercle brugge--Kortrijk 4/8/2012

Een broekie, zo zou
Johan Boskamp hem ongetwijfeld noemen, maar de jongeman uit Beveren-Waas heeft wel al bijna tien jaar ervaring.“Amper vijftien was ik, toen ik voor het eerst als scheidsrechter op het veld stond. Mijn broertje speelde bij de duiveltjes en ze zochten een scheidsrechter voor een match. Ik voetbalde toen zelf nog, maar zat
met een blessure: tegen een bal trappen kon niet, lopen nog wel.
"
"Ik heb die wedstrijd gefloten, dat beviel me en zo ben ik erin gerold. Daarna ben ik snel opgeklommen in de provinciale reeksen en op mijn 21ste ben ik in nationale begonnen.”

In tweede nationale heb je zelfs maar een
halfjaar gefloten. Verbaasd dat je zo
snel de stap naar
eerste mocht zetten?
“Een aangename
verrassing was het
zeker. Maar onlogisch
is het niet: de UEFA kiest er bewust
voor om jonge scheidsrechters kansen te geven op het hoogste niveau, en de
bond gaat daarin mee. Samen met mij is er
ook een jonge Waal begonnen in eerste klasse, Nicolas
Laforge.
Ik begrijp de rede-
nering: zo bouwen we sneller de ervaring op
die nodig is om door te groeien naar de echte top.”

Is de overstap meegevallen?
“Er zijn natuurlijk verschillen, zoals de oortjes waarmee scheidsrechter en grensrechters met elkaar in verbinding staan. Het is even zoeken hoe je zo’n hulpmiddel optimaal gebruikt. Maar het grootste verschil is de media-aandacht. In de aanloop naar mijn eerste match stond ik volop in de schijnwerpers als ‘de jongste scheidsrechter ooit in eerste’.
Gelukkig vergat ik die heisa automatisch zodra ik het veld opstapte. Ik was er ook goed op voorbereid door mijn coach, gewezen scheidsrechter Paul Allaerts.”

“Ik ben zelf tevreden
over mijn eerste wedstrijden.
In mijn tweede match, Beerschot-Charleroi,
was er wel discussie
toen een speler van Charleroi neerging in
de zestien en
ik geen penalty floot.
Het viel me op hoe verschillend Vlaamse
en Waalse journalisten die fase zagen.
Op RTBf zeiden ze:
il n’ y a rien du tout,
c’est de la simulation
, terwijl ik volgens
sommige Vlaamse kranten had moeten fluiten. Ach, leg een betwistbare fase voor
aan tien journalisten en
je krijgt zeven verschillende meningen.

Heb je op jouw leeftijd
wel genoeg autoriteit op het veld?
“Als
vijftienjarige moest ik
al elke week wedstrijden tussen volwassenen in goede banen leiden. Dat leeftijdsverschil is nu kleiner en de spelers aanvaarden mijn gezag. Arbitrage draait om leiderschap en daarin ben ik gegroeid. Je moet overtuigend overkomen en rust uitstralen. Niet meegaan in de euforie van het spel.”

Hoe ver reiken je
ambities: een internationale carrière zoals Frank De Bleeckere?
“Daar wil elke Belgische scheidsrechter voor tekenen, maar ik bekijk het stap per stap. Ik heb drie wedstrijden om mezelf te tonen en de scheidsrechterscom-
missie te overtuigen van mijn kwaliteiten. Daarna zien we wel. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen, zoals mijn studie.”

Je bent onlangs begonnen als coassistent op radiologie. Is dat te combineren met een druk trainingsschema? “Dat is een kwestie van afspraken maken met mijn diensthoofd.
Op donderdag heb ik een verplichte training en moet ik vroeger vertrekken. Maar dat compenseer ik dan bijvoorbeeld met een extra wachtdienst.
Ik ben erg blij met die steun. Ook van medestudenten heb ik trouwens leuke reacties gekregen toen ze me op tv gezien hadden.”

Komt je medische opleiding je van pas
op het veld?
“Goh, misschien kan ik de ernst van een blessure soms sneller inschatten dan andere scheidsrechters. Maar er is natuurlijk altijd een dokter aanwezig, dat is mijn rol niet op het veld.
Wel nuttig is de communicatietraining die studenten geneeskunde krijgen: sommige technieken kan je ook
bij spelers toepassen.”

En omgekeerd: heeft je hobby ook voordelen voor je studie en je carrière?
“Zeker weten. Onze rol op het veld kan je vergelijken met die van een bedrijfsleider. Je stapt het veld op met die 22 spelers en je moet ervoor zorgen dat de negentig minuten zo goed mogelijk verlopen. Dat betekent: bliksemsnel juiste inschattingen maken.En onpopulaire beslissingen durven nemen. Als scheidsrechter leer je ook omgaan met kritiek, en daarmee krijg je sowieso ook te maken in een bedrijf. Zonder overdrijven: arbitrage is een echte levensschool.”


Van Becelaere Dennis
11/05/1983

Laforge Nicolas
17/09/1984
Debuut eerste klasse
28/7/2012
Beerschot--Lokeren
Vrouwelijke scheidsrechters

Sharon sluyts
11/05/1982

Sharon Sluyts  werd scheidsrechter op jonge leeftijd: “Ik was altijd de eerste om commentaar op de scheidsrechter te geven omdat ik als keeper een goed overzicht had op het veld. Tot op het moment een scheidsrechter mij daarover aansprak, hij zei dat ik het zelf maar eens moest proberen als ik echt dacht dat ik het beter kon. Het is nu al 12 jaar geleden dat ik er aan begon omdat ik er van overtuigd was dat ik het beter zou doen dan de scheidsrechter die me toen aansprak.” Aldus Sluyts die tegenwoordig geldt als een van de betere vrouwelijke scheidsrechters in België. Maar ook zij moest leren omgaan met de vooroordelen over vrouwen in het voetbal: “In het begin kreeg ik er veel mee te maken omdat de mensen een man verwachten als ze op de scheidsrechter wachten. Gelukkig word je dat wel gewoon als je zoals ik al een aantal jaren wedstrijden leidt. De spelers en supporters kennen mij ondertussen als scheidsrechter en dus krijg ik er minder mee te maken. Het is ook zo dat naarmate het niveau beter wordt zowel de spelers als supporters er minder mee bezig zijn. Maar in principe kunnen vrouwen even goed arbitreren als mannen. Daar ben ik zeker van.”Hannelore Onsea 
12/10/1987


Derouaux Virginie
Virginie Derouaux


Lois Otte
Vrouwelijke lijnrechters

Ella DE VRIES

Ella De Vries

Waarom wil iemand überhaupt scheidsrechter in het voetbal worden? Dat vraag je je toch af als je coaches bezig hoort tijdens hun analyse na de match. De ref is niet zelden de pispaal. Toch hoopt Ella de Vries dat meer meisjes haar voetsporen zullen drukken. Want zo lastig is de job niet, als je haar mag geloven.
‘Je leert met de kritiek omgaan. Wat coaches en publiek roepen, gaat het ene oor in en het andere weer uit. Je moet je concentreren op wat er binnen de lijnen gebeurt. Ik heb me ook altijd opgetrokken aan de steun van collega’s. Je zal er scheidsrechters nooit op kunnen betrappen dat ze elkaar afvallen.’De passie voor de bal erfde Ella van haar vader, voetbalmakelaar Louis de Vries. Als kind ging ze vaak mee naar wedstrijden kijken. Daar heeft ze haar spelinzicht aan te

danken. ‘Eerst wou ik zelf gaan voetballen, maar mijn ouders zagen dat niet zo zitten, uit vrees voor blessures’, vertelt ze. ‘Maar omdat ik echt gebeten was door de sport, stelden ze voor om scheidsrechter te worden. Achteraf bekeken, ben ik daar wel blij om. Anders had ik misschien niet gestaan waar ik nu sta. Ik heb al een stuk van de wereld kunnen zien. Misschien had ik die kans als voetbalster wel nooit gekregen.’

De start was wel moeilijk, geeft ze toe. ‘In mijn eerste match had ik zoveel buitenspelfases gemist dat ik daar de tweede extra op ben gaan letten. Té fel blijkbaar, want ik floot buitenspel voor een spelertje dat nog op de eigen speelhelft stond. Missen is menselijk. Als een spits acht kansen de nek omwringt, maar toch twee keer scoort, is hij de held van de match. Maar als wij, die tijdens een wedstrijd heel wat beslissingen moeten nemen, één vergissing begaan, deugen we niet.

Ik denk wel dat ik iemand was die snel dingen oppikte. Maar omdat ik vrij introvert ben, duurde het elke keer wel even voor ik mij zeker genoeg voelde om een stapje hoger te zetten. Ik wou niet dat het té snel ging. Anderzijds kan je stellen dat ik, door scheidsrechter te worden, ben opgebloeid. Als 18-jarige zou ik bijvoorbeeld dichtgeklapt zijn tijdens een interview als dit. Niet alleen voor mijn conditie, maar ook voor mijn ontplooiing is het fluiten goed gebleken.’

Kreeg je, zeker in het begin, geregeld verbaasde reacties à la: ‘Oei, een vrouw als scheidsrechter!’?
Ja. Misschien wisten mensen niet goed hoe ze moesten reageren, hoewel ze mij zeker niet anders moeten bejegenen dan mannelijke collega’s. Soms voel je enig scepticisme: ‘Gaat die dat wel kunnen?’. Als mensen je dan achteraf feliciteren, is dat natuurlijk dubbel zo leuk.

Wat kreeg je zoal naar je hoofd geslingerd?
Bijvoorbeeld: ‘Zou je niet beter achter je kookpotten gaan staan?’ Toch denk ik dat je als vrouw niet noodzakelijk méér te verwerken krijgt. Zeker in de jeugdreeksen krijgt élke scheidsrechter aardig wat kritiek te slikken van ouders. Op het hoogste niveau is het zelfs iets eenvoudiger omdat je daar redelijk goed afgeschermd wordt.

Begin 2009 maakte je je debuut in de Jupiler League. Hoe ging dat?
Dat ik de eerste vrouw in de Jupiler League was, zorgde voor extra aandacht. Dat maakte me wel wat zenuwachtig, maar vanaf het moment dat ik op het veld stond, viel die nervositeit weg. Alles verliep rustig, zonder dat ik in beeld kwam, wat voor een scheidsrechter een goed teken is.

Hoeveel tijd kruipt er in de voorbereiding op de wedstrijden?
Véél tijd. Om fysiek én mentaal scherp te staan, heb je tot vier trainingen in de week nodig. Op dinsdag heb ik trainingen met de internationals, op donderdag provinciale trainingen. We krijgen dan niet enkel conditionele, maar ook technische en theoretische oefeningen. Tussendoor las ik nog enkele individuele looptrainingen in.

Van het scheidsrechtersbestaan kan je niet leven. Is de combinatie met een dagtaak niet zwaar?
Overdag ben ik leerkracht wiskunde op de Topsportschool in Wilrijk. Aan het hoofd van die school staat Frans Van den Wijngaert, die zelf scheidsrechter is geweest. Dat hij weet wat die job inhoudt, is onmiskenbaar een voordeel. Als ik wedstrijden in het buitenland heb, toont hij daar begrip voor.

Heb je ook nog een gezin?
Nee. Daar blijft te weinig tijd voor over. Ik zou ook geen van mijn twee jobs willen opgeven. Voor mij is het een bewuste keuze geweest om niet aan kinderen te beginnen. Ik heb vrouwelijke collega’s gekend die begonnen twijfelen wanneer ze de biologische klok voelden tikken. Het is niet evident om na een zwangerschap als scheidsrechter terug te keren op het hoogste niveau.

Hoe lang duurt het voor we een vrouwelijke ref een match in de Jupiler League zien leiden?
Dat is moeilijk te voorspellen. Je mag dat ook niet forceren. Anders loopt het toch fout.

Zou het iets voor jou zijn?
Nee, ik blijf assistent. Dat is mijn specialisatie. Dat ik als assistent iets meer in de luwte opereer, past meer bij mijn karakter. Ook fysiek leunt het beter bij mij aan: ik ben snel op korte afstanden.

Denk je dat vrouwen anders wedstrijden leiden dan mannen?
Het verschil zal miniem zijn. Hoe je fluit, hangt meer af van je persoonlijkheid. Het ene type praat meer met de spelers dan het andere bijvoorbeeld. Het enige onderscheid tussen seksen zit hem in de ambitie, denk ik. Een jonge mannelijke ref wil zo hoog mogelijk geraken; een meisje dat begint te fluiten, wil het zo goed mogelijk doen en ziet wel waar ze uitkomt. Dat is ook altijd mijn drive geweest: als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. En als je ernaar streeft om altijd beter te worden, komt een promotie vanzelf.

 

Lijnrechters

Huens Danny
   Meers Christophe
   Kristof Meers


Karel De Rocker
06/01/1982
Laurent CONOTTE
Conotte Laurent       

Frank BLEYEN

Frank Bleyen
14/1/1974
Jim CREMERS
Jimmy Cremers
Yves DE NEVE

Yves De Neve
11/6/1975
Hé scheids!!
RESPECT voor onze scheidsrechters
Een scheidsrechter is van cruciaal belang in het hedendaags voetbal. Hij is belangrijker dan vroeger! Zonder scheidsrechters kunnen we niet voetballen. Dat is al altijd zo geweest dus daar is er niets veranderd. Wat wel veranderd is, is de mentaliteit bij de spelers net als het niveau van de scheidsrechter dat hoger moet liggen dan vroeger. Het is een algemene trend in onze maatschappij dat men minder tot geen respect toont tegenover diegenen die de macht in handen hebben. Verder wordt er meer gestreden, gekampt. De wedstrijden zijn veel spannender en intenser. Een fout van de scheidsrechter wordt vandaag de dag veel minder geaccepteerd dan vroeger terwijl het juist nu veel moeilijker is dan jaren terug.

Image and video hosting by TinyPic

11-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechters worden ook in het jeugdvoetbal vaak belaagd

Twee op de drie scheidsrechters in het jeugdvoetbal geeft aan al met agressie door spelers te zijn geconfronteerd. Dat blijkt uit de thesis van Jens Kowalewski, master in de criminologie aan de KU Leuven.

Naast de terugkeer naar de schoolbanken luidt september ook de competitiestart in het jeugdvoetbal in. Samen met de tienduizenden spelers zullen ook zo’n 3.500 scheidsrechters opnieuw wekelijks de voetbalschoenen aanbinden. Helaas beleven die niet altijd plezier aan het spelletje. Zo blijkt uit een online enquête van criminoloog Kowalewski bij 253 scheidsrechters dat 66% van de refs in het jeugdvoetbal reeds te maken kreeg met verbale agressie door spelers. Daarnaast gaf 37,5% aan al eens bedreigd te zijn geweest, terwijl bijna één op de tien scheidsrechters zelfs fysiek werd belaagd.

Kowalewski ging via diepte-interviews met 14 personen, zowel scheidsrechters als jeugdvoetballers en -coördinatoren, op zoek naar oorzaken van de agressie tegenover de man met het fluitje.

“Een mogelijke verklaring is dat spelers zich zodanig inleven in de wedstrijd en laten meeslepen door de competitieve sfeer dat ze de regels uit het oog verliezen”, aldus de onderzoeker.

Het legt volgens Kowalewski ook meteen een belangrijk pijnpunt bloot: “Spelers ervaren vaak druk om goed te presteren en leggen zo minder nadruk op het beleven van plezier. Als alles in teken staat van het winnen, durft men daarvoor ver gaan, soms té ver.

Een andere oorzaak schuilt bij de (rol van de) scheidsrechter zelf, stelt Kowalewski. “Een scheidsrechter heeft een erg moeilijke opdracht. De ref moet in een korte tijdspanne een hele hoop beslissingen nemen, die steeds één partij zullen benadelen. Heeft men als scheidsrechter een gebrek aan uitstraling, autoriteit of ervaring, dan is men helaas sneller vatbaar om het slachtoffer te worden van agressie.”

Ook de wedstrijdomstandigheden blijken bepalend. Bij een wedstrijd met een hoge inzet, zoals een kampioenenmatch of een duel tussen rivaliserende clubs, is de kans groter dat de emoties hoog oplaaien, met agressie op én naast het voetbalplein tot gevolg. Kowalewski: “De rol van de toeschouwers is daarbij erg belangrijk. Zeker in het jeugdvoetbal zien we dat een verhitte sfeer langs de zijlijn het gedrag van de spelers op het veld negatief beïnvloedt.”

De supporters zijn maar één schakel in het raderwerk. Kowalewski ziet een belangrijke rol weggelegd voor de hele club: spelers, trainers, supporters, ouders en clubbestuurders. “Elk van deze personen heeft een visie op wat mag en niet mag op een voetbalveld. Die visies geven vorm aan de clubcultuur en bepalen zo de mate waarin agressie wordt getolereerd.”

Om agressie uit het jeugdvoetbal te bannen moet volgens Kowalewski dan ook iedereen, van speler en trainer tot supporter en bestuurder, zijn verantwoordelijkheid opnemen.

R.E.S.P.E.C.T. (Bron Metro)


Categorie:Nieuws
10-09-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Bleeckere gaat weer refs begeleiden voor KBVB: "Inhaalbeweging maken"


Ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere gaat 13 maanden na zijn ontslag bij de Belgische bond weer aan de slag in het "Glazen huis". De 50-jarige gaat onze top- en talentvolle refs vooral individueel begeleiden. "Ik wil weer een team bouwen, waarmee we mooie dingen kunnen realiseren. We hebben geen tijd te verliezen, België moet een inhaalbeweging maken."

De Bleeckere was op de Wereldbeker in Zuid-Afrika in 2010 de laatste Belgische arbiter op een groot toernooi. In december 2011 hing hij de fluit aan de haak. In 2012 ging hij voor de bond de jonge refs begeleiden, een jaar later volgden ook de toprefs.

De "Elite and Talent Referee Manager" pleitte voor een grotere professionalisering, maar in de zomer van 2015 volgde verrassend zijn ontslag. Om budgettaire redenen klonk het officieel, maar er zal ook wel politiek mee te maken gehad hebben.

"Het heeft me veel tijd gekost om het ontslag een plaats te geven, omdat het als een enorme verrassing kwam. Maar ik heb het kunnen verwerken", vertelde De Bleeckere.

"Arbitrage is mijn passie. Ik ben tevreden dat ik opnieuw met de scheidsrechters aan de slag kan gaan. Ik wil weer een team bouwen waarmee we mooie dingen kunnen realiseren. We hebben in ieder geval geen tijd te verliezen, België moet een inhaalbeweging maken."

De Bleeckere wil in zijn nieuwe project bij de bond met meer individuele begeleiding onze scheidsrechters naar de wereldtop loodsen. "De groepssessies blijven bestaan, maar moeten aangevuld worden met individuele coaching. Die benadering zien ook de scheidsrechters als een meerwaarde."

Elk weekend zal De Bleeckere een match van topscheidsrechters of een talentvolle ref in eerste nationale A en B ter plaatse bekijken. Nadien bekijkt hij ook de wedstrijdbeelden. Enkele dagen later zal hij dan samen met de betrokken ref de wedstrijd evalueren. "Ik zal leerrijke situaties aankaarten. Het betreft vooral finetuning, het is een ideaal leermoment."

Naast die individuele begeleiding zal De Bleeckere ook maandelijks een groepsessie houden met de Belgische refs in het trainingscentrum in Tubeke.

De Bleeckere tekent geen contract bij de KBVB, maar werkt per opdracht. Hij blijft ook werkzaam als merkambassadeur van Expoline, het Belgische bedrijf dat de vanishing spray produceert en internationaal verdeelt.

R.E.S.P.E.C.T (Bron: kbvb)


Categorie:Nieuws
24-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berchem start met scheidsrechtersopleidingen
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
20-08-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Boterberg fluit vanavond eerste wedstrijd in Eerste Klasse!Zaterdag 20 augustus 2016 wordt voor altijd de dag waarop Jan Boterberg, voor het eerst in de Jupiler Pro League een wedstrijd leidt. Samen met assistenten Peter Hermans en Jimmy Cremers fluit Jan de wedstrijd tussen Exelsior Moeskroen en Sint Truiden. Bovenstaand filmpje (2013- 2014) toont o.a Jan op training en actief – toen nog -in derde klasse
(R.E.S.P.E.C.T)

Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo keek de video-assistent van de scheidsrechter naar de LichtstadderbyEINDHOVEN - De KNVB werkt toe naar de inzet van een video-assistent die live meekijkt met de scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd. De eerste test was tijdens de Lichtstadderby, waarbij FC Eindhoven van PSV won met 1-0. De voetbalbond plaatste woensdag een video op Facebook waarin we mee kunnen kijken met de test.

De video-assistent staat constant in contact met de scheidsrechter op het veld. "De extra paar ogen leverde het arbitersteam van scheidsrechter Ed Janssen meteen een aantal bruikbare momenten op", aldus de KNVB.

Vanuit een busje buiten het stadion werd de Lichtstadderby in de gaten gehouden via videobeelden. Dan kunnen cruciale spelmomenten snel nader worden bekeken.

"Het is ontzettend uniek dat wij nu de toestemming hebben gekregen een live-test te mogen doen", aldus Mike van der Roest, namens de afdeling scheidsrechterszaken betaald voetbal van de KNVB. "We zijn er trots op dat we weer een stap hebben kunnen maken. In de nabije toekomst willen we verder testen. En daarna hopen we toestemming te krijgen om dit seizoen in de KNVB bekerwedstrijden live te mogen testen met een open verbinding."

Als alle tests succesvol verlopen, kan de International Football Association Board beslissen of een video-assistent standaard wordt ingezet.

(R.E.S.P.E.C.T.)
(Bron:KNVB)

Categorie:Video
22-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Referee Department - Nieuwe spelregels 2016-2017
(R.E.S.P.E.C.T)
(Bron: KBVB)

Categorie:Video
06-07-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Johan Verbist, nieuwe coördinator arbitrage Betaald Voetbal

Johan Verbist is de nieuwe coördinator arbitrage van het Betaald Voetbal.

De functie was vacant na het vertrek van Paul Allaerts.

Johan Verbist floot in 1996 zijn eerste wedstrijd in 1e nationale afdeling en besliste om afscheid te nemen als scheidsrechter na afloop van het seizoen 2015-2016.

Tot 2010 was hij tevens actief als internationaal scheidsrechter en in 2004 en 2014 werd hij verkozen tot Belgisch scheidsrechter van het jaar.

Johan Verbist reageert enthousiast: "Het is een echte eer voor mij deze kans te krijgen. Met alle medewerkers van het Departement Arbitrage gaan we onze ervaring gebruiken om onze scheidsrechters de mogelijkheid te bieden te werken in de beste omstandigheden met als doel hen progressie te zien maken opdat ze ook zouden kunnen schitteren op het hoogste internationale niveau."

(R.E.S.P.E.C.T)

(Bron: KBVB)


Categorie:Belgische refs
11-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Refs willen Frank De Bleeckere terug als baas

Exit Paul Allaerts: dat is een feit. Enter Frank De Bleeckere? Dat is een vraag. Maar wel één die héél snel beantwoord kan worden als het van de scheidsrechters afhangt. Zij zien in hun ex-baas de ideale opvolger als Directeur Arbitrage.

"Paul Allaerts heeft vandaag in overleg met de voetbalbond besloten dat hij afscheid neemt." Een obligate zin die wel meer wordt gebruikt als twee partijen een pijnlijke scheiding willen verdoezelen. Zo ook gisteren in het persbericht van de bond. De waarheid is dat Allaerts' positie niet meer houdbaar was. Kroniek van een aangekondigd ontslag dus.

Allaerts maakte in augustus vorig jaar een gedwongen 'position switch' van Sportief Directeur (sinds januari 2013) naar Directeur Arbitrage, amper een week nadat Frank De Bleeckere ontslagen werd als Elite & Talent Referee Manager. Om budgettaire redenen, luidde het officieel. Maar in de wandelgangen deed al snel de ronde dat Allaerts het postje van De Bleeckere had ingepikt om zijn eigen vel te redden. Zeker omdat binnen de Raad van Bestuur van de bond niet iedereen op de hoogte was van het ontslag van De Bleeckere.

"Een donderslag bij heldere hemel", reageerde de ex-topref toen aangeslagen. "Iedereen was tevreden en mijn evaluaties waren positief." Niet gelogen, want de scheidsrechters waren zeer te spreken over de aanpak van De Bleeckere, die hen met zijn enorme ervaring op Europees en zelfs wereldniveau beter maakte. Bovendien ontpopte hij zich tot een mentor waar refs op professioneel en persoonlijk vlak terechtkonden. Zeker toen bleek dat Allaerts het op een heel andere manier aanpakte, sloeg de sfeer helemaal om.

De refs waren vooral op de tenen getrapt door de verdere professionalisering zonder financiële compensatie, de zwaardere tests en de extra groepstrainingen. Kwam daar nog eens het gebrek aan communicatie bij, gecombineerd met het feit dat Allaerts zich naar verluidt niet dezelfde people manager toonde als De Bleeckere. Daar kon alleen maar miserie van komen. Wat ook gebeurde. Een delegatie met toprefs Serge Gumienny, Bart Vertenten en Sebastien Delferière organiseerde een paar meetings met Allaerts om de onvrede te uiten. Even leken de brokken gelijmd te kunnen worden. Tot ook de bond eindelijk tot de conclusie kwam dat de situatie zo niet kon blijven duren en Allaerts te kennen gaf dat het verhaal hier best eindigde.

Zo moeten de refs de voorbereiding op het nieuwe seizoen straks aanvatten zonder baas. "We willen dan ook zo snel mogelijk een vervanger", klinkt het bij Gumienny. "Liefst iemand die de arbitrage met zijn ervaring iets kan bijbrengen en ons kan helpen om ook op internationaal niveau weer aan te pikken." Hij noemt geen naam, maar de meest geschikte kandidaat voor dat profiel kan alleen maar Frank De Bleeckere zijn. "De Bleeckere? Hij heeft al genoeg bewezen dat hij ons iets kan bijbrengen." Duidelijk, vooral omdat de refs in De Bleeckere zelfs na zijn ontslag een vertrouwenspersoon bleven zien en absoluut vragende partij zijn voor een terugkeer.

Toen wij gisteren De Bleeckere, nu ambassadeur van de vanishing spray bij het Belgische bedrijf Expoline, vroegen of hij dat zou zien zitten, reageerde die afwachtend. "Dat is nu niet aan de orde, maar ik laat dat volledig open."

Volgens onze info zou hij bereid zijn terug te keren naar zijn eerste liefde. Al zou hij dan wel garanties moeten krijgen. De Bleeckere, op 1 juli 50, wil te allen prijze vermijden dat hem hetzelfde overkomt

als een jaar geleden. Buitengewerkt door mensen van wie hij het nooit verwachtte. Een blunder die de bond volgens de refs maar op één manier kan rechtzetten. Enter De Bleeckere?

(R.E.S.P.E.C.T)

(Bron: HLN)


Categorie:Belgische refs
10-06-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paul Allaerts stapt op als baas van onze scheidsrechters

Paul Allaerts neemt ontslag als scheidsrechtersbaas bij de Belgische voetbalbond (KBVB). Allaerts was sinds 2013 was bij de KBVB aan de slag, achtereenvolgens als sportief directeur en verantwoordelijke van het Referee Departement.

"Ik ben trots om mijn rol te hebben gespeeld in de professionalisering van de processen in de sportieve departementen van de KBVB en in de professionalisering van het elite scheidsrechterskorps. De prestaties van onze scheidsrechters in de afgelopen play-offs waren beter dan ooit en dat maakt me trots", blikt Allaerts terug.

De gewezen scheidsrechter zag zijn takenpakket het voorbije anderhalf jaar steeds meer ingekrompen worden. Wellicht heeft dat ertoe geleid dat hij de eer aan zichzelf hield en opstapt.

(R.E.S.P.E.C.T)

(Bron: HLN)


Categorie:Algemeen
10-04-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al 15 jaar lang een graag geziene scheidsrechter op de G-voetbalterreinen


VFV sprak met Henri Cuypers, een gepassioneerde ref.

Henri Cuypers is misschien wel één van de meest geliefde scheidsrechters in ons land. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn menselijke aanpak. Bij G-voetbalmatchen omhelzen de spelers na een doelpunt eerst Henri, daarna pas hun medespelers. Een positieve 'shock' als je weet wat scheidsrechters soms te verduren krijgen. Wij wisten hem na een G-voetbalmatch in Halen op een grijze zaterdagochtend te strikken voor een persoonlijk interview.

Hoe lang ben je al scheidsrechter?

Henri Cuypers: “Ik ben al 27 jaar scheidsrechter, waarvan 15 jaar ook bij het G-voetbal.”

Hoe ben je de scheidsrechterswereld binnengerold?

“Ik werkte vroeger in de steenkoolmijn van Zolder. De mijningenieur daar was de baas van de scheidsrechters in Limburg. Met die man kwam ik dan zo in contact. Toen zei ik hem dat als ik in de mijn zou stoppen, ik scheidsrechter zou worden. Op 40-jarige leeftijd ben ik dan met scheidsrechteren begonnen”

Heb je zelf ooit gevoetbald?

“Ik heb vroeger wel gevoetbald op provinciaal niveau. Eigenlijk was het nooit mijn droom om profvoetballer of scheidsrechter te worden. Omdat ik dan in mijn ‘zotte kop’ stak dat ik na mijn werk in de mijn scheidsrechter zou worden, ben ik er zo ingerold. Van die beslissing heb ik geen minuut spijt gehad.”

Op welke niveaus heb je gefloten in je carrière?

“Alles tot en met de tweede ploegen.”

Had je ooit ambities om hogerop te gaan fluiten?

“Nee, daarvoor ben ik er ook te laat mee begonnen. Op mijn veertigste ben ik pas begonnen, dat is te laat om carrière te maken.”

Waar haal je je plezier uit tijdens het scheidsrechteren? Waar doe je het voor?

“In de eerste plaats voor de beweging. Dan het contact met de mensen en het sportieve. Ik geniet ervan om die ‘mannen’ te zien voetballen.”

Je fluit reeds 15 jaar wedstrijden in het G-voetbal. Hoe ben je daar in gerold?

“Ik kende de mensen die werkten als opvoeder in het instituut in Wijchmaal voor minderbegaafde kinderen. Zij hielden tornooitjes met andere scholen, maar ze hadden altijd een gebrek aan scheidsrechters. Ze hebben mij dan gevraagd om daar te fluiten en ik had de microbe te pakken. Dat heb ik dan een jaar of 3, 4 gedaan. Toen is de voetbalbond begonnen met G-voetbal en ben ik mee op de kar gesprongen.”

 

 

Wat heeft je zo aangetrokken aan het G-voetbal?

“De voldoening en de dankbaarheid dat je van die mannen krijgt. Dat kan je niet beschrijven en is onbetaalbaar. In mijn beginperiode in het G-voetbal heb ik op vrijwillige basis gefloten en ik heb er geen minuut spijt van gehad dat ik er toen niet betaald voor werd."

Wat zijn de voornaamste verschillen in aanpak bij G-voetbalwedstrijden?

"Bij niveau 1 en 2 zijn er niet zoveel verschillen met andere ‘gewone’ wedstrijden. Bij niveau 3 en 4 moet je meer een opa, een papa of een collega van de spelers zijn. Je moet daar gewoon jezelf zijn als scheidsrechter en je zoals de spelers gedragen. Ik kom altijd een uur voor de wedstrijd aan. Dan praat ik eens met die mannen, maar zodra de wedstrijd begint gaat het er sportief aan toe. Na de wedstrijd ben ik weer ‘één van hen’."

Wat zijn de voornaamste verschillen met een ‘gewone’ voetbalwedstrijd?

“Hier (bij G-voetbal nvdr.) hoor je praktisch niets langs de zijlijn. In het jeugdvoetbal hoor je praktisch alles, of altijd iets. De trainers hebben bij G-voetbal ook veel meer vat op de jongens. Hier wordt niet geroepen op de trainer of de afgevaardigde. Je moet je ook anders inleven in die gastjes. Kijk: enkele weken geleden ging ik naar het carnaval van het instituut voor minderbegaafden van Wijchmaal. Vier G-spelers kwamen van boven hun carnavalswagen naar beneden. Ze zeiden mij: 'Henri, maandag is er een scheidsrechter geweest en dat was een valse. Die had gewone kleren aan, was pas heel laat aanwezig en is direct vertrokken.' Ik heb dat eens nagevraagd en het bleek dat die scheidsrechter zijn kleren was vergeten. Als je dat doet bij het G-voetbal dan kan ik mijzelf opvreten. Ze hebben die scheidsrechter dan vanuit de commissie opgebeld. Die zei dat hij zo ziek was dat hij zijn gewone, dikke kleren had aangehouden voor de match. Als je ziek bent moet je niet fluiten en zeker niet 10 minuten voor de match begint aankomen, want dat is geen stijl! Dat trekken die G-voetballers zich enorm aan.”

Haal je dan meer voldoening uit een G-voetbalwedstrijd?

"Het is erg om te zeggen, maar ik heb meer voldoening van een G-voetbalmatch. Pas op: ik geniet ook van gewone wedstrijden. Mensen zouden eens moeten komen kijken naar het G-voetbal om zelf te ervaren hoe het eraantoe gaat. Er zitten daar trouwens ook goede voetballers bij. Van de spelers krijg ik ook meer terug dan bij een gewone match.”

Merk je dat, in vergelijking met 15 jaar geleden, G-voetbal nu toch echt in de lift zit?

“Absoluut. In 2013 werd ik uitgenodigd om de Special Olympics in Nederland te doen. Dat was een geweldige ervaring in De Kuip in Rotterdam met mijn collega Lizette Derkoningen. Ik fluit ook al 10 jaar de Special Olympics in België en het niveau van het G-voetbal in Nederland is toch een pak lager dan hier.”

Zijn er dingen die je, met alle ervaring die je nu hebt, vroeger anders gedaan zou hebben op scheidsrechtersvlak?

"Ik ben nooit een kaartenman geweest. Ik spreek altijd veel met de spelers en heb al veel meer kunnen bereiken met te praten dan wat andere scheidsrechters proberen te bereiken met een kaart. Ik heb eens een wedstrijd gefloten op nationaal niveau. Tijdens de rust kwam een trainer tot bij mij om te zeggen dat ik veel te familiair omging met de spelers. Ik vertelde hem dat ik de spelers net als de trainers bij hun naam noem en ze dan verwittig dat ze moeten oppassen voor een kaart. Daarmee is het dan meestal opgelost.”

Heb je al eens een rode kaart moeten geven in het G-voetbal?

“In niveau 1 en 2 gaat het er som wel hard aan toe. Als het moet, dan trek ik ook een gele kaart. Een rode kaart heb ik in die 15 jaar dat ik G-voetbal fluit nog nooit moeten geven.”

Je bent een graag geziene scheidsrechter: heb je enig idee hoe dat komt?

“Ik denk dat dat komt omdat ik met die gasten persoonlijk en menselijk probeer om te gaan. Onlangs liep ik op de dijk van Blankenberge. Opeens kwam er iemand van 45 jaar die ‘Referee, referee’ riep naar mij. Ik had vijf jaar eerder eens een wedstrijd van hem op de Special Olypics gefloten. Hij kwam mij dan een knuffel geven op die drukke dijk in Blankenberge. Dan moet je je inleven en meedoen. Je mag zo iemand niet afduwen. Ik heb daar geen problemen mee.”

Wat zijn voor jou de mooie dingen die je zal onthouden van je scheidsrechterscarrière?

“Het G-voetbal, de Special Olympics, de Europese Olympics en talloze kleine wedstrijden.”

Zijn er ook dingen die je niet zal missen?

“Ik heb ooit eens tijdens een wedstrijd ‘kletsen’ gehad. Dat waren spelers van de eerste ploeg die naar de match van hun reserveploeg stonden te kijken. Zij zijn toen drie jaar geschorst. Dat voorval is nu 18 jaar geleden.”

Dat heeft u niet weerhouden om met veel plezier verder te fluiten?

“Daar moet je je overheen zetten. Met zo een dingen mentaal mee te nemen en op te kroppen kom je er niet.”

Je bent nu 67 jaar. Hoe lang wil je nog doorgaan met scheidsrechteren?

“Als ik niet meer kan volgen, dan stop ik automatisch. Die jongens verdienen ook iemand die het spel nog kan volgen en erbij betrokken wordt. Maar dan ga ik wel veel gaan kijken of wordt ik misschien wel trainer of afgevaardigde van zo een ploegje.”

R.E.S.P.E.C.T

(Bron: KBVB)

 

 


Categorie:Belgische refs
16-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ref onder druk
“Als scheidsrechter kan je weinig goed doen. Je neemt altijd een beslissing in het voordeel van de ene ploeg. En in het nadeel van de andere ploeg. Scheidsrechter zijn is niet hetzelfde als een zanger bijvoorbeeld, die zijn populair. Wij niet.” Scheidsrechters hebben het niet gemakkelijk. Ze worden nauwgezet gecontroleerd door supporters, trainers, spelers en voetbalanalisten van over heel het land. En toch moeten ze er zijn, want zonder scheidsrechters, geen wedstrijden. Hoe gaan ze om met die druk en waarom willen ze zo nodig tussen de leeuwen staan? Koppen volgde Serge Gumienny. Hij is al zestien jaar actief in de hoogste klasse van het Belgisch voetbal. Ook hij wordt regelmatig uitgejouwd en bespuwd.

(R.E.S.P.E.C.T)
(Bron: Koppen:één)

Categorie:Belgische refs
08-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reglementswijzingingen vanaf 01/06: beginnen aan de wedstrijd met amper twee wissels? Het kan in dit geval

Voetbal is een levend beestje. En net daarom worden de reglementen ook constant geëvalueerd. Vanaf juni moeten we er opnieuw enkele extra onthouden.

Het Laatste Nieuws liet al weten dat België zich kandidaat heeft gesteld om deel te nemen aan een experiment met de videoref. Het afgelopen weekend maakte nogmaals duidelijk dat het nodig is. Maar er komen nog enkele reglementswijzigingen aan.

De scheidsrechter krijgt de mogelijkheid om een rode kaart te geven voor de aftrap van een wedstrijd, bijvoorbeeld na een opstootje in de spelerstunnel. In dat geval start het elftal niet met tien, maar zijn er slechts twee wissels mogelijk.

Vandaag moet de aftrap in voorwaartse beweging worden genomen, dus een tikje op de helft van de Een geblesseerde speler moet niet langer buiten de lijnen worden verzorgd. Tenminste: als de blessure het gevolg is van een fout waarop een kaart volgde. Op die manier wordt het elftal niet langer benadeeld voor een fout van de tegenstander.

Een fout op een doorgebroken speler in de zestien moet niet langer bestraft worden met een rode kaart. Een geel karton én een strafschop zijn voldoende.

Een doelman moet op zijn lijn blijven staan bij het nemen van een strafschop. Komt de goalie toch naar voren? Dan krijgt hij prompt een gele kaart onder de neus.tegenstander. Die regel gaat de prullenmand in.

R.E.S.P.E.C.T

(Bron: voetbalkrant)


Categorie:Belgische refs
05-03-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Game of rules(R.E.S.P.E.C.T.)

Categorie:Video
15-02-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische voetbalbond wil testen met videorefs

De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft zich kandidaat gesteld om te experimenteren met een video-assistent, die tijdens wedstrijden over videobeelden beschikt. Dat bevestigden Paul Allaerts, hoofd van het Bureau Arbitrage, en Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League, vandaag aan Belga. "We wachten de richtlijnen van de Internationale Spelregelcommissie van de FIFA (IFAB) af", zegt Allaerts.

"De Belgische voetbalbond is al jaren geïnteresseerd in de evoluties in het voetbal, zeker met betrekking tot technologie. In samenspraak met de Pro League hebben we ons dan ook kandidaat gesteld om te testen met een videoref", zegt Allaerts.

De videoref zal tijdens de eventuele proefperiode niet in contact staan met de hoofdscheidsrechter op het veld. "Dat is op langere termijn wel de bedoeling, maar voorlopig zal de video-assistent geen invloed hebben op de wedstrijd", verduidelijkt Allaerts.

Tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van de IFAB op 5 maart in het Welshe Cardiff staat het gebruik van de video-assistent bovenaan de agenda. "Vooraleer we kunnen starten met online videorefs, die dus wel overleg plegen met de scheidsrechter tijdens de wedstrijden, moet de IFAB eerst meer duidelijkheid brengen. Wie neemt de beslissingen? Wanneer en in welke gevallen mag de video-assistent ingrijpen? Wie draagt de eindverantwoordelijkheid? De IFAB moet op bepaalde gebieden duidelijkheid brengen voor en reglementswijzigingen doorvoeren vooraleer we online kunnen werken", besluit Allaerts.

Totdat de IFAB de knoop definitief heeft doorgehakt is de KBVB, net als in Nederland en in Duitsland, kandidaat om te experimenteren met offline videoscheidsrechters.

(R.E.S.P.E.C.T)

(BRON: HLN)


Categorie:Belgische refs
30-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KNVB wil rol assistent-scheidsrechters veranderen om partijdigheid tegen te gaan

DEN HAAG - De KNVB wil de rol van assistent-scheidsrechters veranderen. Ze zijn nu de grootste bron van ergernis in het amateurvoetbal, omdat er te vaak sprake zou zijn van partijdigheid. In een proef wordt onderzocht wat er aan de rol van de assistenten moeten veranderen om hun inzet eerlijker te maken.

De oorzaak van de partijdigheid schuilt in de regel dat veel teams zelf een assistent-scheidsrechter moeten regelen. Dat is dan vaak iemand van het eigen team, waardoor er niet altijd eerlijk wordt 'gevlagd'. De assistent-scheidsrechter wordt ook wel de grensrechter genoemd. Hij of zij is verantwoordelijk voor het assisteren van de scheidsrechter. De voornaamste taken zijn het vlaggen bij een ingooi en bij buitenspel. Met name die laatste levert vaak ergernis op, omdat grensrechters daar doelpunten mee kunnen voorkomen

Om partijdigheid in de toekomst te voorkomen, heeft de KNVB drie alternatieven rollen voor de grensrechter voorgelegd aan amateurverenigingen. Ze bleken alledrie ongeveer even populair. Daarom worden de opties vanaf februari in de praktijk getest in geselecteerde competities. De eerste optie is om de assistent niet van kant te laten wisselen in de rust. Daardoor vlagt hij zowel een helft de verdediging van zijn team, als de aanval. De tweede optie is om de assistent-scheidsrechter niet meer te laten vlaggen voor buitenspel. Dat zal de scheidsrechter dan zelf inschatten. De derde optie is om  de assistent helemaal niet meer in te zetten en alle verantwoordelijk bij de scheidsrechter te leggen.

Koen Adriaanse van de KNVB hoopt dat de proef een succes wordt en dat de beste optie in alle competities ingevoerd kan worden. 'Eerst gaan we het uitgebreid testen op uitgebreide schaal. Maar we hopen dat zo iedereen zoveel mogelijk plezier in het voetballen kan houden.' Het is nog onbekend op welk termijn er een knoop wordt doorgehakt over de nieuwe rol van de assistent-scheidsrechter.

(R.E.S.P.E.C.T)

(Bron : KNVB)


Categorie:Nieuws
26-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Psycholoog geeft scheidsrechters tips: "Anders gaat het fout"


Psycholoog geeft scheidsrechters tips:

© 

Scheidsrechters krijgen het hard te verduren in ons land. Regelmatig is er wel een coach of speler die kritiek heeft op een van de Belgische arbiters. Straks zijn de Belgische scheidsrechters er alvast niet bij op het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Sportpsycholoog Jef Brouwers geeft hen enkele tips.

Brouwers is zelf een voormalige referee. Hij werd tijdens de afgelopen winterbreak naar de 'oefenstage' van de Belgische scheidsrechter in L’Alfàs del Pi gevlogen. Want in de maand december was er weer veel kritiek gekomen op het optreden van de Belgische scheidsrechter. 

In de jaren 80 was Brouwers zelf scheids, weliswaar op een lager niveau. "Ik was overtuigd dat ik nog een bijdrage kon leveren. Eerst als scheidsrechter, nadien als psycholoog", zegt de psycholoog, die op 33-jarige leeftijd stopte met voetballen, in Sport/Voetbal Magazine.

"Het devies in mijn tijd was: niet fluiten volgens het boekje, anders gaat het fout. Nu moet het andersom of het gaat fout. Onze maatschappij is zo geëvolueerd: autoriteit moet elke keer juist zitten of ze wordt bekritiseerd. Een scheidsrechter die bij het reglement blijft, vergroot zijn invloed. Veel meer dan men denkt: het reglement helpt iemand om een topscheidsrechter te worden. Niet of iemand charismatisch is."

In Spanje zag hij ook de wedstrijd tussen Espanyol en Barcelona op tv. "De scheidsrechter ging totaal de mist in. Er is een fase waarbij de keeper van Espanyol het been van Messi doormidden wil trappen. Er ontstaat een rel, die maar blijft duren omdat de scheidsrechter dan al helemaal weg is. Waarom? Omdat hij de wedstrijd was ingestapt met het idee dat hij die met zijn charisma en ervaring in goede banen zou leiden. Hij paste het reglement niet toe. Dan loopt het uit de hand."

 


Categorie:Belgische refs
25-01-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KNVB wil rol assistent-scheidsrechters veranderen om partijdigheid tegen te gaan

DEN HAAG - De KNVB wil de rol van assistent-scheidsrechters veranderen. Ze zijn nu de grootste bron van ergernis in het amateurvoetbal, omdat er te vaak sprake zou zijn van partijdigheid. In een proef wordt onderzocht wat er aan de rol van de assistenten moeten veranderen om hun inzet eerlijker te maken.

De oorzaak van de partijdigheid schuilt in de regel dat veel teams zelf een assistent-scheidsrechter moeten regelen. Dat is dan vaak iemand van het eigen team, waardoor er niet altijd eerlijk wordt 'gevlagd'. De assistent-scheidsrechter wordt ook wel de grensrechter genoemd. Hij of zij is verantwoordelijk voor het assisteren van de scheidsrechter. De voornaamste taken zijn het vlaggen bij een ingooi en bij buitenspel. Met name die laatste levert vaak ergernis op, omdat grensrechters daar doelpunten mee kunnen voorkomen.

Om partijdigheid in de toekomst te voorkomen, heeft de KNVB drie alternatieven rollen voor de grensrechter voorgelegd aan amateurverenigingen. Ze bleken alledrie ongeveer even populair. Daarom worden de opties vanaf februari in de praktijk getest in geselecteerde competities. De eerste optie is om de assistent niet van kant te laten wisselen in de rust. Daardoor vlagt hij zowel een helft de verdediging van zijn team, als de aanval. De tweede optie is om de assistent-scheidsrechter niet meer te laten vlaggen voor buitenspel. Dat zal de scheidsrechter dan zelf inschatten. De derde optie is om  de assistent helemaal niet meer in te zetten en alle verantwoordelijk bij de scheidsrechter te leggen.

Koen Adriaanse van de KNVB hoopt dat de proef een succes wordt en dat de beste optie in alle competities ingevoerd kan worden. 'Eerst gaan we het uitgebreid testen op uitgebreide schaal. Maar we hopen dat zo iedereen zoveel mogelijk plezier in het voetballen kan houden.' Het is nog onbekend op welk termijn er een knoop wordt doorgehakt over de nieuwe rol van de assistent-scheidsrechter.

R.E.S.P.E.C.T

(Bron:Omroep West)


Categorie:Nieuws
05-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DIRK GILON ZET LAATSTE PASJES ALS INTERNATIONAL


Soleo heeft heel wat talent in zijn rangen rondlopen. Met Johan Verbist hebben we onze bekendste ref rondlopen in onze hoogste voetbalklasse van het land. Maar ook op de lijn is onze vriendenkring vertegenwoordigd. Dirk Gilon is al jaren (sinds 2005) actief in de Jupiler Pro League en sinds 2007 is hij fiere drager van een FIFA badge.

Donderdag 10 december 2016 zal Dirk zijn 40ste en tevens laatste internationale wedstrijd doen als FIFA-lijnrechter.  In Turkije (Istanbul) zal hij het scheidsrechtersteam van Serge Gumienny bijstaan als 4de Official en dit in de wedstrijd FENERBAHCE – CELTIC GLASGOW (Groepsfase UEFA Europa League).

Dirk kan terugblikken op 8 mooie jaren als FIFA-lijnrechter.  Vanaf 01-01-2016 wordt zijn FIFA-plek ingevuld door een nieuwe jonge lijnrechter. Desalniettemin zal Dirk ook na 01-01-2016 actief blijven in onze Nationale reeksen.

We wensen Dirk alvast veel plezier in Turkije, geniet van deze onuitwisbare momenten!

Onze Kon. Soleo is met recht en rede fier op het parcours dat Dirk aflegde en zich zo vertegenwoordigd te zien op het Internationale toneel.

Een mooi hoofdstuk loopt dan wel op zijn einde, we zijn ervan overtuigd dat Dirk ook in 2016 zijn hobby met de meeste bezieling zal blijven voortzetten. Nogmaals proficiat en veel succes!

(Bron: Ksoleo)


Categorie:Belgische refs
16-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier nieuwe assistent-scheidsrechters gaan internationaal voor België
Vanaf 1 januari 2016 zullen vier nieuwe assistent-scheidsrechters en een nieuwe beach soccer-ref België vertegenwoordigen in internationale wedstrijden. Dat maakte de Belgische voetbalbond (KBVB) vandaag bekend in een persbericht. Bij de assistent-scheidsrechters worden Frank Bleyen, Dirk Gilon, Danny Huens en Kristof Meers vervangen door Jo De Weirdt, Frédéric Godelaine, Kevin Monteny en Nicolas Ponsar. Ook bij het beach soccer krijgen we één wijziging: Gary Christien vervangt Gunter Boelen. De nieuwe internationale refs kunnen vanaf 1 januari 2016 ingeschakeld worden voor internationale duels. In de overige categorieën vielen er geen wijzigingen te noteren onder de Belgische scheidsrechters. 

Hoofdscheidsrechters (mannen): 
Alexandre Boucaut 
Sébastien Delferière 
Serge Gumienny 
Nicolas Laforge 
Erik Lambrechts 
Jonathan Lardot 
Bart Vertenten 

Hoofdscheidsrechters (vrouwen): 
Virginie Derouaux 
Hannelore Onsea 
Lois Otte 
Sharon Sluyts 

Assistent-scheidsrechters (mannen): 
Laurent Conotte 
Jimmy Cremers 
Yves De Neve 
Karel De Rocker 
Jo De Weirdt (nieuw) 
Frédéric Godelaine (nieuw) 
Kevin Monteny (nieuw) 
Thibaud Nijssen 
Nicolas Ponsar (nieuw) 
Rien Vanyzere 

Assistent-scheidsrechters (vrouwen): 
Ella De Vries 
Stephanie Forde 
Bérengère Pierart 
Tina Tyteca 

Scheidsrechters Futsal (mannen): 
Gerd Bylois 
Pascal Lemal 
Stefan Vrijens 
Cédric Waroux 

Scheidsrechters Beach Soccer (mannen): 
Gary Christien (nieuw) 
Emmanuel Vocale
(R.E.S.P.E.C.T)
(Bron: HLN)

Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muyters gaat sportief gedrag jegens scheidsrechters financieel belonen
Philippe Muyters

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters gaat sportief gedrag jegens scheidsrechters financieel belonen. Dat wil hij doen door middel van subsidies voor sportfederaties die preventief optreden tegen agressie op het speelveld, zo verklaart Muyters dinsdagavond in het VIER-programma Karen & De Coster. De maatregel zou er komen in 2017. 
De eerste drie maanden van het huidige voetbalseizoen liepen er bij de voetbalbond 109 klachten binnen waarbij de scheidsrechter op één of andere manier werd bedreigd, zo blijkt uit cijfers die de redactie van Karen & De Coster mocht inkijken. Het gaat daarbij zowel om fysiek geweld als om andere vormen van agressie. In 18 gevallen was er sprake van verbale of fysieke bedreiging van de scheidsrechter, 13 klachten gingen over een agressieve benadering van de arbiter en in 10 gevallen werd geprobeerd om de scheidsrechter te slaan. Het grootste aantal klachten – 65 gevallen – ging over vulgair taalgebruik ten aanzien van de scheidsrechter. 
Tot slot waren er ook twee klachten wegens spuwen en één klacht wegens het gooien van een voorwerp naar de scheidsrechter. “We werken momenteel aan een nieuw decreet, met daarin een onderdeel waarin we aandacht hebben voor federaties die specifiek een beleid ontwikkelen tegen agressie op en naast het veld. Zij zullen een extra financiële steun krijgen”, aldus woordvoerder Thomas Pollet van de minister aan Belga. “We rekenen erop met het huidige budget meer te kunnen doen door het sportlandschap te rationaliseren, zodat er per sport minder erkende en gesubsidieerde bonden zullen zijn”, klonk het. Criteria, het exacte bedrag en de manier waarop dat concreet zal verlopen, worden nog uitgewerkt. “We mikken op 1 januari 2017 als startdatum van het decreet”, aldus nog Pollet.
(R.E.S.P.E.C.T)
(Bron : metro)

Categorie:Nieuws
07-09-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nzolo nieuwe job

De goedlachse ex-topref Jérôme Efong Nzolo (40) leeft en werkt niet langer in België. Hij is teruggekeerd naar zijn geboorteland Gabon waar hij een hoge post op het ministerie van sport bekleedt en de Africa Cup in 2017 mee zal helpen organiseren.

De nieuwe carrière van Nzolo in Gabon werpt een ander licht op zijn merkwaardig laatste jaar als topref in België. Tussen juli 2014 en februari 2015 faalde Nzolo drie keer op de fysieke scheidsrechterstesten, waardoor hij vorig seizoen geen wedstrijden meer in het nationale voetbal mocht fluiten. Enkele uren voor zijn vierde en laatste kans in april maakte hij zijn definitieve afscheid als topref bekend: "Ik wil wel benadrukken dat ik niet stop wegens fysieke redenen. Ik heb veel nagedacht over de balans in mijn leven en vond dat ik meer tijd en energie aan andere aspecten moet besteden", luidde het toen.

Nieuwe liefde

Die balans heeft Nzolo gevonden in Libreville, hoofdstad van Gabon, waar hij zich sinds april gevestigd heeft. Hij zegde zijn halftijdse job bij Adeps, de Waalse tegenhanger van de Vlaamse sportfederatie Bloso, in Charleroi op en volgde zijn nieuwe liefde Nina Tsounghat, met wie hij vorig jaar in juli in het huwelijk trad, naar Afrika. Tsounghat komt uit een invloedrijke familie in Gabon en bekleedt een hoge functie in het leger. Nzolo's twee kinderen Yanis (10) en Lila (8) blijven bij de mama uit het vorige huwelijk en lopen in België school.

(Bron: HLN)


Categorie:Belgische refs
16-08-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter Virant maakt dit weekend comeback

Christof Virant fluit dit weekend zijn eerste wedstrijd sinds hij slaagde voor zijn fysieke testen als scheidsrechter. De referee uit Dilsem-Stokkem leidt vrijdag de wedstrijd tussen WS Brussels en STVV in tweede klasse. Virant, die op 24 februari slaagde op de fysieke testen voor elite-scheidsrechters, fluit zijn eerste wedstrijd. Dat hij nu pas start, komt doordat hij last had van zijn hamstrings na het afleggen van de beslissende proef. Zelf gaf Virant na de testen aan dat hij hoopte minstens in tweede klasse te mogen starten. Scheidsrechters die niet slagen op de proeven, mogen hoogstens een wedstrijd uit 1e provinciale fluiten. Virant krijgt nu de kans om te bewijzen dat hij het niveau terug aankan met een wedstrijd tussen de leider in tweede klasse en WS Brussels, dat op de 14e plaats staat.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
28-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Raad van Bestuur niet op de hoogte van ontslag De Bleeckere"

Het plotse ontslag van Frank De Bleeckere bij de KBVB doet stof opwaaien. Volgens Johan Timmermans was de Raad van Bestuur van de bond niet op de hoogte van de beslissing. Ook voor De Bleeckere zelf was het nieuws een enorme verrassing. "Het is hard om hiermee om te gaan", zegt hij.

Frank De Bleeckere ontslagen bij bond door besparingen

Frank De Bleeckere kwam dinsdag compleet uit de lucht gevallen toen hij vernam dat hij ontslagen was. "Het was een totale verrassing voor mij, een donderslag bij heldere hemel", vertelt de voormalige topscheidsrechter aan VTM.

"Ik heb dezelfde uitleg gekregen als jullie en ik moet die aanvaarden, maar het is keihard. De evaluaties die er geweest zijn, waren allemaal positief. Ik heb nooit een signaal gekregen in deze richting, dan is het hard om hiermee om te gaan."

Maar niet alleen De Bleeckere is verrast. Ook bij de Raad van Bestuur van de voetbalbond wordt met verbazing gereageerd op het plotse ontslag van De Bleeckere. Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen en lid van de Raad van Bestuur, doet het verhaal bij Sporza.

"Ik heb pas gisteren vernomen dat er de intentie was om De Bleeckere dinsdag te ontslaan. Er werd daarvoor verwezen naar de laatste vergadering van de Raad van Bestuur. Ik was daar niet aanwezig, maar ik heb wel de verslagen gelezen en er stond niets in over een ontslag van De Bleeckere", zegt Timmermans.

"Volgens de bondsvoorzitter was er daarover een afzonderlijk verslag, maar daar was niemand van op de hoogte. Dat is pas maandagavond rondgestuurd naar alle leden."

"Voorzitter moet goeie wil tonen, want zo wordt het heel vermoeiend"

In het afzonderlijke verslag staat te lezen dat er met eenparigheid van stemmen beslist is om Frank De Bleeckere te ontslaan. Johan Timmermans is ontstemd met die gang van zaken.

"Niemand van het management van de Pro League was op de hoogte, terwijl Frank De Bleeckere toch iemand is die veel betekend heeft voor het Belgische voetbal. Bovendien doet hij de aanduidingen van de scheidsrechters in het profvoetbal. Dan is het toch normaal dat je ook overlegt met de Pro League?"

Nog frappanter: ook de leden die wel aanwezig waren op de bewuste Raad van Bestuur bleken van niets te weten. "Dat kan alleen maar betekenen dat er grote onzekerheid is over wat er nu precies beslist is. Ik heb vernomen dat het niet gepercipieerd werd als een unaniem ontslag en dat het überhaupt niet eens duidelijk was dat het om een ontslag ging."

"Ik kan me wel vinden in het feit dat er gesnoeid moet worden en dat er maatregelen moeten worden genomen, maar de manier waarop vind ik wel heel eigenaardig. De bondsvoorzitter wil niet terugkomen op deze beslissing, maar ik neem aan dat dit op de volgende Raad van Bestuur op 4 augustus nog wel besproken zal worden."

"Deze situatie toont aan dat men bij de bond nog altijd niet op de goeie weg is en dat er een gebrek aan communicatie is. Er is nood aan een veel professionelere aanpak. De bondsvoorzitter moet aantonen dat hij de goeie weg wilt inslaan, want op deze manier wordt het wel heel vermoeiend."

(R.e.s.p.e.c.t)


Categorie:Aanduidingen
18-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

De toprefs en -assistenten van het Betaald Voetbal waren op 27 juni en 17 juli aanwezig op het jaarlijks ‘Referee Seminar’.

De scheidsrechters werkten naast fysieke testen (6 x 40m + interval test, 10 rondes) ook een theoretische test af. Daarnaast stonden ook de instructies en modaliteiten voor het komende seizoen op het programma.

Het Referee Department van de KBVB stelt voor de start van de competitie de ‘Referee Instructions’ ook voor aan alle Jupiler Pro League-clubs. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het “beschermen” van spelers bij zware fouten (protecting the players). Ook worden, zoals vorig seizoen, de simulaties streng aangepakt (image of the game). FIFA communiceerde geen nieuwe reglementswijzigingen voor het seizoen 2015-2016.

De refs en assistenten krijgen wekelijks een individueel trainingsschema en waarbij ze individueel opgevolgd worden. Daarnaast zijn er tijdens het seizoen ook een reeks groepstrainingen. Daarbij wordt twee keer per maand in de eigen regio getraind. Zes keer per jaar is er een ‘Referee Day’ gepland.

Basic-Fit / Etixx

Vanaf dit seizoen kunnen onze topscheidsrechters en -assistenten gebruik maken van Basic-Fit (www.basic-fit.be). Daardoor kunnen ze steeds, ook in slechte weersomstandigheden, in ideale omstandigheden trainen.  Onze refs en assistenten krijgen voor hun trainingen ook ondersteuning van Etixx inzake voedingssupplementen.

 

Voorts is er ook een medisch netwerk uitgewerkt voor de scheidsrechters bij blessures. Dit kwam tot stand in samenwerking met Philippe Rosier (Health & Performance Manager KBVB)

De KBVB dankt ING en PATRICK voor hun trouwe sponsoring van de Belgische arbitrage. De scheidsrechters zijn klaar voor het nieuwe seizoen.


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Refs Jupiler Pro League krijgen nieuwe aandachtspunten

Geen Vanishing spray of andere nieuwig­heden dit voetbal­seizoen. 
De Referee Office maakte gisteren bekend dat er enkel een paar nieuwe ‘aandachtspunten’ het nieuwe seizoen zullen kleuren. Aandachtspunten die via een roadtrip langs de Belgische clubs al in de geheugens van de spelers werden in­geprent. 
Al kan ­herhaling bij monde van Talent & Elite Referee Manager Frank De Bleeckere nooit kwaad. 
Meer toezien op schwalbes ‘Heel vaak zie je dat spelers op bepalende wedstrijdmomenten de scheidsrechter willen misleiden’, zegt De Bleeckere. ‘Net dan moet de ref extra waakzaam zijn. 
Toen ik bij de clubs ben langsgeweest heb ik trouwens alle verdedigers duidelijk gemaakt dat ze niet kwaad moeten zijn op de scheidsrechter als hij een schwalbe verkeerd beoordeelt. De speler die de schwalbe inzette, die is de schuldige.’

(R.E.S.P.E.C.T)

Categorie:Algemeen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter van het jaar
Het vorige seizoen is ten einde, maar ondertussen bereiden alle clubs zich al voor op het aankomende seizoen. 
Toch werd er nog even tijd gevonden om naast de spelers ook de scheidsrechters eens in de bloemetjes te zetten. 
Zo werd de 'Scheidsrechter van het Jaar' gekozen. 
 De Pro League maakte de winnaar bekend. Dat meldt RTBF althans. 
De prestigieuze prijs ging naar Sebastien Delferière. Hij werd gekozen tot de beste scheidsrechter van het afgelopen seizoen. Hij bleef in de verkiezing Frederik Geldhof en Bart Vertenten voor. In het verleden ging de prijs enkele keren naar Jérôme Efong Nzolo, maar vorig seizoen was die prijs voor Johan Verbist. Het is de eerste keer dat Delferière deze prijs in ontvangst mocht nemen.

(R.E.S.P.E.C.T)

Categorie:Belgische refs
17-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeugdcoach schrijft open brief: "Zwijg tegen de ref"

Een jeugdcoach uit Rotselaar is het zat om elk weekend weer collega's en ploegafgevaardigden vuile woorden te horen roepen tegen de scheidsrechter. Pieter Bergé schreef een open brief en lanceerde een petitie. Al 400 mensen signeerden. "Schreeuwen en beledigen is niet nodig", zegt Bergé. "Het is toch niet erg om te verliezen. Kinderen kunnen héél goed verliezen."

Hij had de brief al een tijd geleden geschreven, maar wachtte op het juiste moment om ermee naar buiten te komen. Het incident van afgelopen weekend waarbij de jonge scheidsrechter Lothar Van Impe bewusteloos werd geslagen in een wedstrijd in vierde provinciale, was de spreekwoordelijke druppel. Er moet een einde komen aan agressie op en naast het veld, en scheidsrechters moeten in bescherming genomen worden, of ze nu bij jeugdspelers fluiten of in hogere afdelingen. Bergé opende ook een petitie met een oproep aan alle jeugd- en voetbalcoaches en ploegafgevaardigden om tijdens wedstrijden geen enkele commentaar meer te geven op de refs. Gisterenavond hadden al 400 mensen op de site http://petitie.be/petitie/ik-zwijg-tegen-de-ref/ zich akkoord verklaard met de oproep, daarnet waren dat er al 631.

(R.E.S.P.E.C.T)

 


Categorie:Aanduidingen
12-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Politie en parket onderzoeken aanval op jonge ref

Politie en parket zijn een onderzoek gestart naar de aanval op de jonge scheidsrechter Lothar Van Impe (19) gisteren in vierde reeks A van de provincie Oost-Vlaanderen.

In de 43e minuut werd de wedstrijd tussen Genc Turk Gent en VS Destelbergen gestaakt bij een 2-0 stand. Scheidsrechter met dienst Lothar Van Impe kreeg enkele rake klappen te verwerken van supporters en zakte in elkaar. Hij diende afgevoerd te worden naar het ziekenhuis.

Politie en parket startten een onderzoek. "Bij aankomst van de politie zondag werden alle identiteiten van de aanwezigen afgenomen", vertelt Isabelle De Tandt van het parket Oost-Vlaanderen afdeling Gent. "De politie voert nu een onderzoek en al dan niet nodig zullen de aanwezigen worden uitgenodigd worden voor een verhoor."

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
11-04-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jérôme Efong Nzolo stopt als scheidsrechter

De KBVB meldt dat Jérome Efong Nzolo stopt als scheidsrechter.

Hij besliste om persoonlijke redenen een einde te stellen aan zijn loopbaan.

De KBVB dankt Jérome Efong Nzolo voor de jarenlange en uitstekende samenwerking.

“Ik bedank Jérôme persoonlijk voor de wedstrijden die hij heeft geleid in binnen – en buitenland. Ik respecteer zijn beslissing en wens hem veel succes in de toekomst”, meldt Frank De Bleeckere, Elite & Talent Referee Manager van de KBVB.


Categorie:Belgische refs
06-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Game of rules


Categorie:Aanduidingen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KBVB zoekt extra refs voor PO's in tweede.

The Referee Office van de KBVB besliste een poosje geleden om tijdens alle play- off-wedstrijden zes refs in te zetten. Dat zorgt echter voor problemen, want er zijn er te weinig in eerste klasse. Paul Allaerts, Sports Director bij de Bond, vond een oplossing in tweede klasse.

Voor elke speeldag zijn er 24 refs en 24 assistenten nodig. Aangezien er maar 19 eersteklasserefs zijn, moet er gegraaid worden in de ton. "We hebben in tweede klasse scheidsrechters met voldoende ervaring in eerste klasse. Dat het om tweederangsrefs zou gaan, is een foutieve perceptie", zegt Allaerts in Het Nieuwsblad.

"Tim Pots en Jurgen Brinckman floten vorig seizoen nog in eerste. We zullen hen ook enkel inzetten als zesde ref achter het doel. Ik denk dat ze perfect geschikt zijn voor die job. Bovendien zijn we onze scheidsrechters al van in de winter aan het voorbereiden op deze taak."

Bovendien zullen sommige refs twee wedstrijden per weekend moeten fluiten. Volgens Allaerts was videotechnologie nog te duur en lost een extra paar ogen al veel op.

 


Categorie:Aanduidingen
05-03-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Robert Jeurissen stopt

De ex-voorzitter van de CSC (Centrale Scheidsrechterscommissie) neemt vandaag om persoonlijke redenen afscheid van de KBVB als manager van het Referee Office.

Robert Jeurissen debuteerde in 1973 als ref en was meer dan 37,5 jaar scheidsrechter. Zijn hoogtepunt was de bekerfinale tussen Club Brugge en Cercle Brugge in 1996.

Robert Jeurissen was lid van de CSC sinds 1 juli 1996 en werd op 1 juli 2007 voorzitter van deze instantie. Hij was ook gedurende vele jaren actief als UEFA Referee Observer.

Onder zijn voorzitterschap werd de arbitrage uitvoerig geprofessionaliseerd en stroomden steeds meer Belgische scheidsrechters door tot UEFA- en FIFA-niveau.

Paul Allaerts (Sports Director KBVB): “Robert Jeurissen heeft gedurende vele jaren uitstekend werk geleverd. De arbitrage was zijn passie en zijn betrokkenheid heeft duidelijk zijn vruchten afgeworpen, zowel op Belgisch als op internationaal niveau. Ik wens bovendien te benadrukken dat Robert Jeurissen de eerste was om een verjonging door te voeren bij onze scheidsrechters en daar plukken we vandaag de vruchten van.”

Robert Jeurissen: “Ik heb de arbitrage altijd met grote passie beleefd en ben trots op wat ik heb mogen doen en meemaken. Daarvoor wil ik iedereen binnen de KBVB bedanken, in het bijzonder de commissieleden, opleiders, scheidsrechters en assistenten waarmee ik in die lange periode heb samengewerkt.”


Categorie:Aanduidingen
24-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale refs ontvangen FIFA-badge 2015
View image on Twitter

De Belgische internationale scheidsrechters kregen op 22 januari hun FIFA-badge overhandigd op de Bondszetel.

FIFA lijst 2015 - Referees (7) in alfabetische volgorde:

Alexandre BOUCAUT

Sébastien DELFERIERE

Serge GUMIENNY

Nicolas LAFORGE

Erik LAMBRECHTS

Jonathan LARDOT

Bart VERTENTEN

FIFA lijst 2015 - Assistenten (10) in alfabetische volgorde:

 

Frank BLEYEN

Laurent CONOTTE

Jimmy CREMERS

Yves DE NEVE

Karel DE ROCKER

Dirk GILON

Danny HUENS

Kristof MEERS

Thibaud NIJSSEN

Rien VANYZERE

FIFA lijst 2015 - Dames Referees (4) in alfabetische volgorde:

 

Virginie DEROUAUX

Hannelore ONSEA

Lois OTTE

Sharon SLUYTS

FIFA lijst 2015 - Dames Assistenten (4) in alfabetische volgorde:

 

Ella DE VRIES

Stephanie FORDE

Bérengère PIERART

Tina TYTECA

FIFA lijst 2015 - Beach Soccer Heren (2) in alfabetische volgorde:

 

Gunter BOELEN

Emmanuel VOCALE

FIFA lijst 2015 - Futsal Heren (4) in alfabetische volgorde:

 

Gerd BYLOIS

Pascal LEMAL

Stefan VRIJENS

Cédric WAROUX

(Bron: KBVB)


Categorie:Belgische refs
23-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portugees Pedro Proença stopt als scheidsrechter

Pedro Proenca

Pedro Proença, die in 2012 de finale van zowel het EK als de Champions League leidde, stopt ermee als scheidsrechter. Dat kondigde de 44-jarige Portugees aan tijdens een persconferentie.

"De vermoeidheid begon me steeds meer parten te spelen", vertelde Proença op het hoofdkwartier van de Portugese Voetbalbond in Lissabon. "Scheidsrechter zijn, is zowel mentaal als fysiek een zware job. Voorts kan ik ook tevreden terugblikken. Ik heb alles bereikt wat ik maar kon bereiken als scheidsrechter."

Proença was ook actief op het afgelopen WK in Brazilië. De Portugees was lang in de running om de finale te fluiten, maar die eer ging uiteindelijk naar de Italiaan Nicola Rizzoli. In Brazilië floot hij onder meer de wedstrijd Nederland-Mexico in de tweede ronde.

In de Portugese eerste klasse floot Proença sinds 2000. In 2003 werd hij gepromoveerd tot internationale FIFA-scheidsrechter.

(Bron: HLN)


Categorie:Buitenland
12-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volgend seizoen zes refs bij elke competitiewedstrijd

 

"Vanaf de play-offs gaan we met teams van zes scheidsrechters aan de slag. Niet alleen in play-off I, maar ook in play-off II en III", zegt Frank De Bleeckere."

 Maar daar stopt het wellicht niet. Vanaf volgend seizoen wil de voetbalbond bij élke competitiewedstrijd zes scheidsrechters inschakelen. De KBVB vindt dat een betere optie dan de te dure doellijntechnologie. "We hebben het gebruik van doellijntechnologie onderzocht, maar dat kost 360.000 euro om één ding vast te stellen: bal over de lijn of niet", vult Paul Allaerts aan. "Dan ben je beter af met een vijfde en een zesde ref achter de doelen. Zij zien veel meer en beslissen mee dingen, die ze de scheidsrechter in het oor fluisteren."

Verder raakte bekend dat voor het eerst sinds lang twee Belgische scheidsrechters promotie hebben gemaakt bij FIFA. Jonathan Lardot en Alexandre Boucaut stappen over naar groep 2. Serge Gumienny en Sébastien Delférière blijven deel uitmaken van groep 1, maar bij de elitegroep van de 25 beste scheidsrechters heeft ons land voorlopig niemand.

Vanaf de competitiehervatting is er overigens een nieuw gezicht te zien bij de scheidsrechters. Bram Vandriessche (29) mag voortaan wedstrijden leiden in eerste klasse. De eerder gezakte Christof Virant, tot slot, mag vandaag zijn eerste wedstrijd van het seizoen leiden.

R.E.S.P.E.C.T

 


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bram Van Driessche debuteert

Bram Van Driessche (29) uit Sint-Denijs-Westrem zal na de huidige winterstop zijn debuut maken als hoofdscheidsrechter in onze hoogste voetbalklasse, de Jupiler Pro League.

Van Driessche, die zelf voetbalde tot bij de junioren van FC Destelbergen, zal het team van Frank De Bleeckere vervoegen, en maakt nu ook al deel uit van de groep scheidsrechters die nog tot 8 januari op stage is in het Spaanse La Manga. Daar krijgen de refs theoretische en praktische trainingen naast en op het voetbalveld. Ook worden er individuele gesprekken gevoerd. "Een volgende stap in de professionalisering van de Belgische arbitrage", beweerde de KBVB vorige maand nog.

Het Belgisch voetbal moest het de afgelopen seizoenshelft met twee refs minder doen, nadat Christof Virant en Jérôme Efong Nzolo niet slaagden op de fysieke proeven aan het begin van het seizoen. Zij mochten nu toch mee op stage om zich voor te bereiden op de volgende fysieke tests, die op 24 februari voorzien zijn. Slaagt Virant daar, dan kan hij weer aan de slag in eerste klasse. De bedoeling was dat Jérome Efong Nzolo ook mee naar La Manga zou reizen, maar die moest uiteindelijk om dwingende familiale reden afreizen naar Gabon. Ook Nzolo legt op 24 februari nieuwe tests af.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
10-01-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eliterefs op winterstage in La Manga


Permalink voor ingesloten afbeelding

De jaarlijkse winterstage voor de eliterefs vindt voor het eerst plaats in het buitenland, van 5 tot 8 januari 2015 in Spanje.

Om optimaal het slot van de competitie aan te vatten na de winterstop, met belangrijke wedstrijden voorafgaand aan de Play-Offs, de Play-Offs op zich en de ontknoping in de Cofidis Cup, werken onze scheidsrechters sinds enkele jaren een winterstage af. De scheidsrechters trekken voor het eerst naar het buitenland, meer bepaald naar La Manga in Spanje.

 Het programma bestaat uit technische sessies, outdoor en indoor trainingen en individuele gesprekken. De winterstage is een nieuwe stap vooruit in de verdere professionalisering van de Belgische arbitrage. 

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
29-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michel Platini wil een nieuw concept introduceren in de voetbalwereld. Naast de gele en de rode moet er ook een witte kaart komen.

Platini deed zijn plannen uit de doeken tijdens een conferentie in Dubai. "De witte kaart is een nieuw initiatief", liet hij zich ontvallen. "Het heeft te maken met het gedrag van voetballers. Simuleren, kritiek op de leiding, dat zijn zaken die liefhebbers van het spel niet accepteren."

Veldverwijzing

De introductie van een extra kaart zou de scheidsrechter de mogelijkheid geven om dergelijke misdragingen aan te pakken. "Gele kaarten blijven gewoon bestaan, maar het zou interessant zijn om er daarnaast nog een te hebben."

"Met deze witte kaart zouden scheidsrechters spelers voor een aantal minuten van het veld kunnen sturen, misschien vijf of tien minuten. Dit zou een manier zijn om de sport populairder te maken onder fans die dergelijk gedrag niet willen zien."

Buitenspel te moeilijk

Platini zei verder dat voetballer veel kan leren van andere sporten, zoals rugby. Bij die sport maakt men al gebruik van een dergelijke regeling. Verder kwam ook de buitenspelregel aan bod.

Die is in zijn huidige opzet te ingewikkeld, stelde Platini. "Er zijn verschillende soorten buitenspelregels. Het is moeilijk om de buitenspelregel eenvoudiger te maken. Maar we moeten zorgen dat ook de mensen thuis voor de televisie het buitenspel begrijpen."

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Aanduidingen
28-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische elitescheidsrechters mogen op stage naar Spanje

De Belgische elitescheidsrechters zullen binnen twee weken voor het eerst op winterstage naar het buitenland trekken. De KBVB laat dit vandaag weten op zijn website.

De eliterefs zullen van 5 tot en met 8 januari 2015 op stage vertrekken. "Om optimaal het slot van de competitie aan te vatten na de winterstop, met belangrijke wedstrijden voorafgaand aan de Play-Offs, de Play-Offs op zich en de ontknoping in de Cofidis Cup, werken onze scheidsrechters sinds enkele jaren een winterstage af. De scheidsrechters trekken voor het eerst naar het buitenland, meer bepaald naar La Manga in Spanje."

"Het programma bestaat uit technische sessies, outdoor en indoor trainingen en individuele gesprekken. De winterstage is een nieuwe stap vooruit in de verdere professionalisering van de Belgische arbitrage."

R.E.S.P.E.C.T.

(Bron : Nr 10)


Categorie:Nieuws
26-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Referee Office blikt terug op 2014:

De Belgische scheidsrechters kwamen de afgelopen weken zwaar onder vuur te liggen na enkele dubieuze beslissingen. Toch sluit de Referee Office het jaar 2014 met een positief gevoel af.

 "Het ging met ups en downs, maar ik denk dat we in totaliteit tevreden mogen zijn", blikt scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen bij Voetbalkrant.com terug. "Er zijn een paar jonge elementen doorgestroomd naar de top die nu enkele moeilijke wedstrijd achter de rug hebben." "Misschien leverde dat niet altijd hetzelfde succes op als met de ouderen die meer ervaring hebben, maar ik denk dat we op dat vlak op de goede weg zijn."

Niet altijd hetzelfde succes met de jongeren

De negatieve gebeurtenissen van de laatste weken hebben de algemene balans niet beïnvloed. "Dat heb je ieder jaar", aldus Jeurissen. "Ook een voetbalploeg kent een periode waarin het minder loopt. Het is aan ons om ze nu te ondersteunen."

De Referee Office wil in 2015 voortbouwen op de ingeslagen weg. "We werken verder aan coachingprojecten voor de nieuwkomers in eerste klasse, en de jongeren die zich manifesteren in de lagere reeksen. Ook onze analyses kunnen we nog grondiger maken."

Analyses nog grondiger maken

Niet alleen voor de clubs ligt het zwaartepunt in de play-offs, ook voor de arbiters. "De competitie begint op de 31ste speeldag", besluit Jeurissen. "Dan komen er tien moeilijke speeldagen om het kampioenschap aan. Dan wordt het heel belangrijk."

R.E.S.P.E.C.T.

 


Categorie:Nieuws
15-12-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Bij de eerste wedstrijden krijgt elke beginnende scheidsrechter een peter toegewezen. Dit is een ervaren scheidsrechter die de nieuwe scheidsrechter helpt bij het leiden van zijn eerste wedstrijden door hem te coachen, aanwijzingen te geven en verbeterpunten uit te leggen voor, tijdens en na de wedstrijd. Hierbij gaat het van de controle van de uitrusting van de spelers tot de looplijnen en bepaalde fasen aan te halen en te evalueren. Door geregelde nazichten van opleiders van de Provinciale Scheidsrechterscommissie is het mogelijk voor scheidsrechters telkens een hogere categorie fluiten, op voorwaarde dat je goede wedstrijden fluit en op elk vlak bewijst dat je in staat bent om wedstrijden van een hogere categorie te leiden.

Welke leeftijden fluit je nu?

Vaak komen er collega-scheidsrechters kijken naar mijn wedstrijden. Ook Luc Wouters en Jonathan Lardot komen soms kijken. Dit maakt het elke match opnieuw mogelijk om vorderingen te maken. Elke match kan ik wel iets bijleren en zijn er verbeterpunten voor de volgende wedstrijden. Eind november 2014 floot ik mijn eerste match in vierde provinciale.

Wat vind je zo leuk aan scheidsrechter te zijn?

Het is een hobby die een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt, maar dit is juist het mooie. Voor mij is scheidsrechter, en bijgevolg ook voetbal, een passie die toelaat mijn studie aan de Koninklijke Militaire School in Brussel even te vergeten en me volledig te focussen op het leiden van de wedstrijd. Scheidsrechter zijn is een combinatie van lopen (een goede fysieke conditie is vereist), het toepassen van de spelregels en zeker niet te vergeten: gezag uitoefenen en maturiteit uitstralen. Ook is er van het begin tot het einde van de wedstrijd een opperste concentratie vereist. Deze aspecten maken van scheidsrechter een zeer mooie hobby.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Aanduidingen
15-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechters dreigen met acties

Sébastien Delferière komt dit seizoen niet meer in actie

De sociale onrust bij Belgische Voetbalbond kan volgend weekend ook zijn gevolgen hebben op de grasmat. Dat liet alvast scheidsrechter en vakbondsafgevaardigde Sébastien Delferière aan Het Nieuwsblad weten.

"Bij de mensen die ontslagen kunnen worden, zijn ook mensen die voor de scheidsrechters werken. Sommige refs hebben mij gecontacteerd en gezegd dat ze solidair willen zijn. We gaan niet staken omdat we niet willen dat clubs, spelers en supporters gestraft worden voor de mistoestanden bij de bond. Maar als het personeel van de bond beslist tot actie over te gaan, zullen wij als scheidsrechters solidair zijn."

Woensdag staat er nog een ultiem overleg tussen beide partijen op het programma. Als dat niets oplevert, kan er worden beslist om over te gaan tot acties. Wedstrijden bewust later laten beginnen, zou daarbij een mogelijke actie kunnen zijn. 

(Bron: Het Nieuwsblad)

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Aanduidingen
11-11-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Applicatie maakt van iedereen een betere scheidsrechter


Met de steun van de Europese voetbalbond UEFA stellen bewegingswetenschappers van de KU Leuven de komende 4 jaar een applicatie op punt die scheidsrechters helpt bij het juister inschatten van spelfases. Gezien het bewezen succes wil men de aanpak ook uitbreiden naar andere beroepsgroepen die gebaat zijn bij snel beslissen.

Via de applicatie Perception 4 Perfection werken UEFA en de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen van de KU Leuven sinds 2012 aan de scheidsrechter van de toekomst. Levensechte filmpjes geven scheidsrechters op het oefenplatform de mogelijkheid om scherper te leren oordelen over al dan niet buitenspel, de bestraffing van overtredingen of de legitimiteit van doelpunten.

Oefenen met de applicatie maakt nu reeds deel uit van het huiswerk dat Europese (assistent)scheidsrechters, actief in Champions League en Europa League, van UEFA meekrijgen. Volgens prof. dr. Werner Helsen van de onderzoeksgroep Bewegingscontrole & Neuroplasticiteit (KU Leuven) moet het snel mogelijk worden om ook doellijn- en hoofdscheidsrechters via ‘distance learning’ (trainen vanop afstand) te sturen. Werner Helsen: “Ten eerste is de applicatie plaats- en tijdsonafhankelijk: individuele gebruikers kunnen, van waar ook, op elk moment van de dag én naar eigen voorkeur trainen. Bovendien biedt ze de mogelijkheid om de hoeveelheid en het soort feedback eenvoudig te manipuleren. Na een beslissing over een bepaalde spelsituatie wordt niet alleen onmiddellijk het juiste antwoord getoond, maar krijgen de scheidsrechters ook direct feedback en een duidelijke verantwoording waarom hun beslissing al dan niet juist was. Op deze manier wordt hun denkproces continu verfijnd, waardoor zowel de uniformiteit als de consistentie van hun beslissingen sterk toenemen.”

Een analyse van de data die de applicatie sinds 2012 vergaarde, toont aan dat de waarnemings- en beslissingsprocessen van scheidsrechters die regelmatig met Perception 4 Perfection oefenen er op korte tijd met gemiddeld 20 tot 25 procent op vooruitgaan*. “Hun vaardigheid om reële spelsituaties in te schatten gaat er met rasse scheden op vooruit, vandaar dat we dit systeem nog verder willen optimaliseren. We willen in de eerste plaats een persoonsgebonden aanpak van oefenen aanbieden: niet iedereen is gebaat bij voortdurende feedback, terwijl andere scheidsrechters er net bij floreren.”

Daarnaast benadrukt prof. dr. Helsen dat deze technologie ook bruikbaar is in andere sporttakken, en zelfs buiten de sportwereld. “Ze kan toegespitst worden op verschillende scenario’s waarin mensen dagelijks onder tijdsdruk belangrijke beslissingen moeten nemen, zoals in het verkeer, bij het optreden in gevaarsituaties of bij chirurgische interventies. Ook deze doelgroepen hebben duidelijk nood aan extra oefen- en leeropportuniteiten, wat de kans op succes in de reële situatie aanzienlijk vergroot.”

Om het specifieke voetbalproject ruimer te laten waaieren legde de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen contacten met de onderzoeksgroepen Experimentele Psychologie (prof. dr. Johan Wagemans) en Instructiepsychologie en -technologie (prof. dr. Jan Elen) van de KU Leuven.

(Bron KU Leuven)

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Aanduidingen
25-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetballertje (12) twee jaar geschorst na slagen aan ref
Voetballer (12) geeft scheidsrechter pak slaag

Een 12-jarig voetballertje uit het Limburgse Bree mag twee jaar geen match meer spelen omdat hij een tegenspelertje en de scheidsrechter geslagen heeft.

Tijdens de U13-wedstrijd tussen FC Opitter en SLW Maaseik eind september kregen twee spelertjes het met elkaar aan de stok. De één zou een zware tackle hebben uitgevoerd op de ander, waarna de twee elkaar in de haren vlogen. Toen scheidsrechter Davy Buelen (41) tussenbeide kwam, kreeg hij van de speler van Opitter twee slagen tegen de borst. "Zonder twijfelen heb ik een rode kaart getrokken en de tiener van het veld gestuurd", klinkt het.

De ouders van de geschorste Xander B. en de voorzitter van de club keuren de fout af, maar vinden de straf veel te zwaar voor een jongetje van 12.

Romain Appeltans, voorzitter van het Provinciaal Comité Limburg dat de straf uitsprak, noemt de zaak droevig - zelfs hallucinant. "Ik zit 25 jaar in het Comité en herinner me maar één minderjarige van 14 of 15 die ooit eens een arbiter geslagen heeft. Het geval van Opitter is het tweede en dus zeldzaam, maar ik heb wel het gevoel dat het toeneemt".

R.E.S.P.E.C.TCategorie:Aanduidingen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luister mee in de oortjes van Bart Vertenten


Categorie:Aanduidingen
12-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tina Tyteca

Tina Tyteca

 

Deze reportage is van mei 2014 maar daarom niet minder belangrijk om even nader kennis te maken met Tina Tyteca, één van onze vrouwelijke scheidsrechters. (zie link)

http://www.een.be/programmas/iedereen-beroemd/vrouwelijke-scheidsrechter


 

 

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Aanduidingen
11-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHEIDSRECHTERS VOLGEN SAMEN STAGE OP IEPERSE VOETBALVELDEN

De Qatarese delegatie samen met leden van de Vriendenkring van Scheidsrechters regio Ieper-Poperinge.

Momenteel zijn een 30-tal jonge voetbalscheidsrechters uit Qatar en omgeving op stage in Ieper. Ze trainen er samen met een technische en medische staf op de terreinen van KVK Westhoek Ieper-Poperinge.

De scheidsrechters fluiten in diverse Aziatische competities.

‘De samenwerking met Qatar is al enkele jaren oud. Vorig jaar waren hier ook een aantal van de jongste scheidsrechters op stage’, zegt Benny Sohier, ondervoorzitter van de Vriendenkring van scheidsrechters uit de regio Ieper-Poperinge en omliggende. Een en ander gebeurt onder begeleiding van Belgische oud-refs en Fifa-afgevaardigden. ‘Het is niet de eerste keer dat we vanuit de regio tot internationale samenwerking komen. Hier op de terreinen van KVK Westhoek wordt ook al enkele jaren het Christmas Truce Tornooi georganiseerd voor jeugdteams van grote Europese ploegen’, aldus Benny. Dat gaat terug tot het kerstbestand van de winter van 1914, toen de vijandelijke troepen hier in de regio in de kerstperiode even de wapens neerlegden en met mekaar verbroederden. Er werd toen zelfs een voetbalmatch tussen Duitse en Engelse soldaten georganiseerd.

De Qatarese scheidsrechters zijn hier twee weken op stage. Ze krijgen zowel fysieke training als technische training en algemene vorming. ‘Enkele van onze jonge scheidsrechters mogen af en toe ook eens meetrainen met hen. De integratie loopt vlot. KVK Westhoek levert ook jeugdploegen, die spelsituaties spelen, die dan opgenomen worden met tv-camera's en achteraf besproken en becommentarieerd worden. Op die manier leren de jonge arbiters bij.

‘Voor onze vriendenkring is het een eer dat wij hieraan kunnen meewerken. Onze vriendenkring telt momenteel 49 scheidsrechters, die op alle niveaus van de Belgische competitie fluiten en vlaggen. Eén van hen, Christophe Bailleul, is lijnrechter in eerste nationale’, verduidelijkt Benny Sohier. Eind augustus start de vriendenkring een nieuwe cursus voor scheidsrechters.

‘Er zijn al 11 inschrijvingen, maar er kunnen er zeker nog een aantal bij, want er is een tekort aan scheidsrechters in onze regio en in heel West-Vlaanderen’, aldus nog Benny Sohier.


Categorie:Nieuws
09-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een avondje stappen zit er vaak niet in

Er zijn er nog niet zoveel, maar ze zijn er wel. We hebben het over vrouwelijke scheids- en grensrechters (ook wel de assisten scheidsrechter genoemd hedentendage) in het, nog steeds vooral door mannen gedomineerde voetbalwereldje. Net als de vrouwelijke speelsters worden ze toch nog met argusogen bekeken, maar ook hier maken de dames hun opmars en is er een positieve flow.

Reporter Luc Calleeuw sprak met Tina Tyteca, een internationale Belgische grensrechter over haar beleving als scheidsrechter en assistent scheidsrechter en waarom zij gekozen heeft om deze hobby uit te oefenen!

Heb je zelf ooit gevoetbald Tina?

Tina Tyteca: "Zelf heb ik als kind veel gevoetbald thuis, vooral in de tuin, en later ook in clubverband, maar het was al vrij snel duidelijk dat ik nooit een sterspeelster zou worden".

En hoe kreeg je dan de voetbalmicrobe volledig te pakken?

Tina: "De liefde voor voetbal heb ik van kleins af aan van thuis uit meegekregen. Mijn vader en broer zijn fanatieke Club Brugge supporters, wat natuurlijk niet wil zeggen dat ik dat ook ben hé. Ik heb geen favoriete club. En als ik dan buiten mijn eigen matchen eens voetbal ga kijken, dan kijk ik meestal naar de scheidsrechter.

En hoe ben je dan scheidsrechter geworden?

Tina: "Vrij simpel. Ik keek veel naar voetbal en was er onbewust mee bezig toen ik nog echt een klein meisje was en op een gegeven moment wilde ik weten hoe die buitenspelregel nu effectief in elkaar zat en waarom er bepaalde beslissingen werden genomen.

Mijn vader en ik zijn dan uiteindelijk op een zondag aan de keukentafel beland met pen en papier en voilà, de interesse was gewekt. Ik leerde een aantal scheidsrechters kennen die actief waren binnen de arbitrage voor de KBVB en toen dacht ik van ja waarom zou ik het niet eens proberen, misschien is het wel iets voor mij".

En hoe gaat dat dan concreet in zijn werk?

Tina: "Ik heb eerst een scheidsrechters cursus gevolg en mijn eerste match gefloten toen ik 16 jaar was in Adinkerke, de miniemen. (In Nederland is dit Onder 9 – Onder 10 jaar)".

Herinner je jezelf nog veel van die wedstrijd?

Tina: "Ja, mijn eerste match is me wel bijgebleven. Ik denk dat ik niet meer wist wie er was begonnen, wie dus de eerste helft had afgetrapt. Ik wist ook totaal niet goed hoe en waar ik moest lopen en zo verder. Was best wel zenuwachtig, maar eind goed, al goed. Na mijn eerste match was het duidelijk dat scheidsrechteren dan toch niet zo simpel is als het lijkt. Mijn pa had me maximum 1 jaar gegeven als scheidsrechter, maar nu is het toch anders gelopen".

Had je toen een "Peter" (mentor) die je bij je eerste stappen in deze wereld begeleidde?

Tina: "Ja, Theo Pieters was mijn Peter (mentor in NL). Hij was toen nog actief als assistent-scheidsrechter in de provincie West-Vlaanderen en ik mag zeggen dat ik me geen betere “peter” dan hem had kunnen voorstellen. Hij is altijd rustig gebleven en heeft me geholpen om de momenten dat ik hem ook nodig had, wat heel belangrijk is. En dan bedoel ik niet enkel en alleen als beginnend scheidsrechter, maar ook wanneer je verder gaat. Ik vind bijvoorbeeld dat je geen goeie scheidsrechter bent, maar enkel kunt worden. We moeten allemaal fouten maken om eruit te leren en zo daarna beter te worden. Ook op fysisch vlak bijvoorbeeld. Ik ben absoluut nog niet op het niveau dat ik wil bereiken, maar ik realiseer me dat dat tijd neemt en ik feitelijk wel al progressie heb gemaakt. De weg is lang, maar dat vind ik niet erg. Er zijn een aantal mensen die de weg samen met mij afleggen en dat geeft me heel veel steun en moed om door te zetten.

Oorspronkelijk was mijn doel 4de provinciale bij de mannen. Ik wilde vooral fluiten op zondagnamiddag en daarna op een leuke manier het weekend kunnen afsluiten. In zeker zin is dat nog altijd zo maar dan een klein beetje anders".

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nzolo verliest ook statuut als FIFA-scheidsrechter

Nzolo

Nadat hij zijn plek in de Belgische competitie al voor even is kwijtgespeeld, verliest Jérôme Efong Nzolo (40) vanaf 1 januari 2015 ook zijn statuut als FIFA-scheidsrechter, een voorwaarde om internationale wedstrijden te mogen fluiten.

Nzolo zal worden vervangen door Nicolas Laforge, een 28-jarige labo-ingenieur uit Ronquières. De viervoudig scheidsrechter van het jaar krijgt pas op 25 februari opnieuw de kans zijn fysieke paraatheid te bewijzen.


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FIFA-lijst met scheidsrechters en assistenten

Op voorstel van het Referee Office heeft de KBVB de nieuwe FIFA-lijst met scheidsrechters en assistenten bekendgemaakt.

Jaarlijks maakt de KBVB op voorstel van haar Referee Office nieuwe FIFA-lijsten met scheidsrechters en assistenten bekend.

De huidige lijsten zijn van kracht tot en met 31 december 2014. Volgende nieuwe lijsten gelden vanaf 1 januari 2015:

FIFA lijst 2015 -  Referees (7) in alfabetische volgorde:

Alexandre BOUCAUT

Sébastien DELFERIERE

Serge GUMIENNY

Nicolas LAFORGE

Erik LAMBRECHTS

Jonathan LARDOT

Bart VERTENTEN

FIFA lijst 2015 – Assistenten (10) in alfabetische volgorde:

Frank BLEYEN

Laurent CONOTTE

Jimmy CREMERS

Yves DE NEVE

Karel DE ROCKER

Dirk GILON

Danny HUENS

Kristof MEERS

Thibaud NIJSSEN

Rien VANYZERE

FIFA lijst 2015 – Dames Referees (4) in alfabetische volgorde:

 Virginie DEROUAUX

Hannelore ONSEA

Lois OTTE

Sharon SLUYTS

FIFA lijst 2015 – Dames Assistenten (4) in alfabetische volgorde:

Ella DE VRIES

Stephanie FORDE

Bérengère PIERART

Tina TYTECA

FIFA lijst 2015 – Beach Soccer Heren (2) in alfabetische volgorde:

 Gunter BOELEN

Emmanuel VOCALE

FIFA lijst 2015 – Futsal Heren (4) in alfabetische volgorde:

Gerd BYLOIS

Pascal LEMAL

Stefan VRIJENS

Cédric WAROUX

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alle scheidsrechters krijgen straks cursus psychologie

Alle nieuwe voetbalscheidsrechters krijgen vanaf volgend seizoen een luik ‘psychologische begeleiding’ in hun basisopleiding. ‘We willen hen beter voorbereiden op wat hen te wachten staat aan agressie en vijandigheid’, zegt ex-scheidsrechter Jean-Baptiste Bultynck. Want volgens een studie van de KUL krijgen negen op de tien scheidsrechters met agressie te maken.

De basisopleiding ‘scheidsrechter worden’ krijgt vanaf volgend jaar voor het eerst een vaste component ‘psychologie en mentale begeleiding’. De Belgische Voetbalbond en de Voetbalfederatie Vlaanderen (VFV) willen zo de scheidsrechters beter wapenen om met stresssituaties en agressie om te gaan.

‘Wie nu scheidsrechter wil worden, leert bij wijze van spreken gewoon zijn reglementen uit het boekje’, zegt Jean-Baptist Bultynck, coördinator van alle scheidsrechterszaken binnen de VFV. ‘Wij willen mentale begeleiding nu verankeren in die opleiding. Want veel jonge scheidsrechters worden nu koud gepakt: plots krijgen ze te maken met agressie van spelers of van toeschouwers, met verwensingen of soms met fysiek geweld. Daardoor haken zeer veel jongeren snel af en dat willen we in de toekomst vermijden.’

De VFV nam contact op met onder meer psycholoog Jef Brouwers om die cursussen te helpen uitschrijven. ‘We gaan beelden bekijken om te zien in welke situaties spelers of toeschouwers agressief worden en we gaan scheidsrechters ook wijzen op hoe je met je eigen gedragingen stresssituaties kan vermijden. Hoe ga je als zestienjarige, beginnende scheidsrechter om met een woedende, vijftigjarige trainer? We hebben daar in het verleden al cursussen rond gegeven, maar nu willen we dat structureel in iedere opleiding steken.’

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Belgische refs
24-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijnend tekort aan refs

Tachtig procent van de Vlaamse sportfederaties beschikt niet altijd over voldoende scheidsrechters, juryleden of resultaatopnemers. Slechts de helft van de federaties beschikt over goed gekwalificeerde officials op alle niveaus. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Vlaamse Sportfederatie (VSF) vorig jaar liet uitvoeren.

De VSF lanceerde na deze opmerkelijke cijfers in het voorjaar een tevredenheidsbevraging bij 23 federaties en 3.571 officials. Uit de resultaten blijkt dat bijna tachtig procent van de officials mannen zijn. De officials zijn zeer trouw aan hun functie, want een op vijf is al meer dan tien jaar actief en zeventig procent denkt nog niet aan stoppen. De gemiddelde leeftijd ligt wel (te) hoog: bijna een op vijf is ouder dan zestig jaar.

Ondanks de kritiek die ze vaak te slikken krijgen, zijn de officials qua tevredenheid vrij positief (7,6 op 10). Ook blijkt bijna twee op drie tevreden over het niveau waarop hij/zij actief is. Bij rekrutering zijn vooral sociale drijfveren doorslaggevend. Op het vlak van opleiding is er dan weer een grote spreiding te merken, afhankelijk van de sport waarin de official actief is. 93 procent volgde een opleiding, twee derde is tevreden over de inhoud ervan. Ook op het vlak van bijscholing en begeleiding is er algemene tevredenheid. De communicatie met de federatie verloopt volgens de officials naar behoren. Evaluatie laat echter te wensen over: twintig procent van de ondervraagden zegt nooit beoordeeld te worden of heeft geen idee of hij/zij beoordeeld wordt.

Er duiken in de media vaak verhalen op over scheidsrechters die bedreigd worden en/of te maken krijgen met agressie. Ook uit het onderzoek blijkt dat respect voor de official een kritiek punt blijft: 38 procent van de officials geeft aan zich al eens onveilig of bedreigd te hebben gevoeld. Het gebrek aan respect komt vooral tot uiting op een verbale manier. De daders zijn vaak ouders en supporters: meer dan veertig procent van deze groep blijkt zich soms of vaak respectloos te gedragen. Bijzonder lastig voor de officials, die ongeveer vijf uur per week bezig zijn met de uitoefening van hun functie en vaak enkel op een kleine prestatie- en kilometervergoeding kunnen rekenen.

(bron: Nieuwsblad)

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Aanduidingen
23-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sportpark opleidingscentrum voor scheidsrechters

Het Aalterse Sportpark aan de Lindestraat wordt een regionaal trainingscentrum voor scheidsrechters uit Oost- en West-Vlaanderen. ‘In het verleden waren er provinciale trainingen in elke provincie’, zegt voormalig internationaal topscheidsrechter Frank De Bleeckere. ‘Bij de reorganisatie van de nationale arbitrage hebben we besloten om over te gaan naar regionale trainingen, in vier centra, waar de nationale scheidsrechters en assistenten achttien keer samenkomen om te trainen en sessies te volgen. We hebben voor een van de vier locaties voor Aalter gekozen vanwege de bereikbaarheid en de professionele accommodatie van het Sportpark.’

In de opleidingen draait alles rond uniformiteit. ‘In elk centrum krijgen de scheidsrechters dezelfde fysieke trainingen en sessies door instructeurs. Het fysieke deel wordt bijvoorbeeld geleid door het team van professor-dokter Werner Helsen, bewegingsprofessor aan de KU Leuven. Alle trainingen vinden ook in elk centrum op hetzelfde moment plaats. Elk team bestaat uit acht personen die zullen instaan voor achttien regionale trainingen per seizoen. Deze bijeenkomsten zullen worden bijgewoond door de scheidsrechters en assistenten van eerste, tweede, derde en vierde nationale’, zegt Frank De Bleeckere.

‘We tellen al een twintigtal leden’, zegt Aalternaar Franky Beuselinck, sinds 1991 een gepassioneerd radioamateur. Samen met enkele collega's richtte hij de Aalterse Radioamateurs op.

Elke tweede en vierde vrijdagavond komen ze samen in een lokaal in het plaatselijke jeugdhuis Kadans. ‘Het is de bedoeling dat we de aanwezigen telkens iets aanbieden. Zo komt gewezen Aalternaar en radioamateur Ghies Penny vertellen over zijn ervaringen in Uruguay.’

R.E.S.P.E.CT.

 

Gratis cursussen

 

De radioamateurs zijn daarnaast van plan om gratis cursussen aan te bieden voor mensen die interesse hebben om radioamateur te worden.

 

‘We zitten een beetje met een omgekeerde leeftijdspiramide met weinig instroom van jongeren. In Aalter valt dit nog mee, maar het mag natuurlijk altijd wat meer zijn. In feite is het ook een hobby die heel breed gaat. Je kan contacten leggen met mensen over de hele wereld, je kan zelf met satellieten in contact komen. Er zijn 340 landen en zo'n duizend eilanden waarmee je kan communiceren’, zegt Franky Beuselinck.


Categorie:Nieuws
21-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nzolo en Virant tot februari 2015 niet in officiële wedstrijden


De Belgische scheidsrechters Jérôme Efong Nzolo en Christof Virant mogen tot februari 2015 geen officiële wedstrijden leiden. Pas op 25 februari mogen zij opnieuw fysieke testen afleggen voor het 'Referee Office' van de KBVB. Dat maakte de Belgische voetbalbond vandaag bekend op haar website.

De Belgische topscheidsrechters legden in juli fysieke proeven af waarin ze moesten bewijzen dat ze klaar waren voor het nieuwe voetbalseizoen. Jérôme Efong Nzolo (toen net uit vakantie) en Christof Virant (die een blessure opliep tijdens de proeven) slaagden niet voor de tests. Ook bij hun 'herexamen' op maandag 8 september viel het duo door de mand. Daardoor konden ze voorlopig niet worden ingezet voor wedstrijden in het nationale voetbal. De zogenaamde 'Referee Office' van de KBVB besliste vandaag om Nzolo en Virant op te roepen om hun fysieke testen af te leggen op 25 februari 2015. Dat betekent dat ze dus al zeker tot die datum geen officiële wedstrijden zullen leiden.

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter staakt wedstrijd in tweede provinciale na bedreigingen

Er heeft zich wederom een vorm van supportersgeweld voorgedaan in ons land. In de Henegouwse tweede provinciale B moest een scheidsrechter door maar liefst drie combi's van de politie naar huis begeleid worden.

Het stond nog maar 0-0 toen de wedstrijd moest gestaakt worden. De scheidsrechter had twee spelers van de bezoekers van het veld gestuurd en moest dat bekopen. De sfeer ontaardde volledig.

"De sfeer was van in het begin bijzonder gespannen. Het was al enige tijd geleden dat beide ploegen elkaar bekampt hadden, maar sinds dit seizoen zitten we weer in dezelfde reeks. Ik kan u verzekeren dat als de titel niet op het spel staat we de terugmatch in Trivières zeker niet zullen afwerken", klonk het bij de voorzitter van Binche

R.E.S.P.E.C.T.

 


Categorie:Nieuws
31-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laws of the game 2014 - 2015

Laws of the game 2014 - 2015 (zie link)

bjornKuipersCover

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Nieuws
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Euro miniemntornooi Bierbeek

Het Euro miniementornooi in Bierbeek is reeds een tiental dagen achter de rug.Veel voetbalploegen waren present uit verschillende landen en dus ook veel scheidsrechters nodig.Zoals ieder jaar werd de finale gefloten door een referee uit 1ste nationale.De eer viel dit jaar te beurt aan Johan Verbist bijgestaan door Danny Huens en Dirk Gilon. Ook een vrouwelijke referee gespot, onze eigenste Lois Otte

Euro-Bierbeek is een Europees voetbaltornooi voor U13 ploegen, intussen toe aan zijn 29ste editie. Alle gegevens: http://www.eurobierbeek.org/


Categorie:Nieuws
11-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.West-Vlaanderen zoekt (dringend) scheidsrechters
Een voetbalwedstrijd zonder scheidsrechter: dat doemscenario is niet uitgesloten als er niet snel nieuwe refs bij komen.
Sire, er zijn geen scheidsrechters meer! 
De jeugd kan de borst maar beter nat maken en het fluitje uit de kast halen, want het West-Vlaamse voetbal komt in het gedrang. Gelukkig is Luc Matthijs een rustig man. Niet toevallig was de huidige voorzitter van het PSC West-Vlaanderen actief op een WK en dan moet je wel koelbloedig zijn. 
De cijfers die door zijn hoofd spoken en die hij probleemloos opsomt, stemmen echter tot nadenken. Ons West-Vlaamse voetbal is in gevaar door een nijpend gebrek aan scheidsrechters. En begin er maar aan als de man of vrouw in het zwart niet meer van de partij is... ‘Twee jaar geleden hadden we een break even en konden we het aantal scheidsrechters die stopten compenseren met de starters’, aldus Matthijs. ‘Vorig jaar telden we er vijf meer, maar nu bereikten we een dieptepunt met liefst dertig minder! Het probleem is echt structureel, we moeten dus een oplossing op lange termijn uitdokteren. Gelukkig zijn er nog oudere refs die bereid zijn om twee matchen per weekend te fluiten. 
Als ook die mensen nog wegvallen, komen we zestig refs tekort en kunnen we niet langer naar elke match een scheidsrechter sturen.’ ‘Probleem is dat de jeugd op zondagmorgen niet meer wil fluiten. Sommigen spelen zelf nog, maar de meesten willen uitslapen op zondag na een avondje uit. We proberen zoveel mogelijk mensen warm te maken en cursussen op te starten, maar het is dweilen met de kraan open. Elke club moet nu een verantwoordelijke voor de arbiters hebben en we verwachten daar ook wat effect van, maar er is natuurlijk meer nodig. De incidenten en de negatieve publiciteit werken ook niet bevorderlijk bij de recrutering van nieuwe kandidaten.’ Een put zonder vis ‘Kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk’, besluit Matthijs. ‘Ook in provinciale kunnen spelers een mooie premie verdienen, de belangen zijn dus groot. We kunnen niet om het even wie sturen. Ik heb echter al vaak in Brussel en aan mijnheer Jeurissen (scheidsrechtersbaas, red) gezegd dat we vissers zijn die de hele tijd zitten te vissen aan een put waar geen vis meer in zit. Geen kwantiteit meer en dus ook geen kwaliteit!’
R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
08-08-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Howard Webb heeft laatste match gefloten

Howard Webb heeft zijn loopbaan als scheidsrechter beëindigd. De 43-jarige Brit, die in zijn carrière onder meer de finale van het WK 2010 floot, krijgt een nieuwe functie bij de Engelse scheidsrechterscommissie.

Howard Webb (43) floot in 2003 zijn eerste match in de Premier League. Twee jaar later verscheen hij ook op het internationale toneel. Webb groeide uit tot een van de beste scheidsrechters ter wereld en was erbij op de WK's van 2010 en 2014 en de EK's van 2008 en 2012.

Scheidsrechter zijn heeft me zoveel gegeven. Het is belangrijk dat wedstrijdofficials die beloond zijn in het spel blijven en hun kennis doorgeven

Op het WK van 2010 in Zuid-Afrika floot Webb de finale tussen Spanje en Nederland. Twee maanden eerder had hij ook al de Champions League-finale tussen Bayern München en Inter Milaan voor zijn rekening genomen.

Webb krijgt nu een nieuwe rol bij de Engelse scheidsrechterscommissie PGMOL. Hij zal er aan de slag gaan als technisch directeur. "Na 25 fantastische jaren op het veld kijk ik erg uit naar dit nieuwe hoofdstuk", vertelt Webb.

"Ik had meer dan een decennium de beste zitjes voor de matchen in de Premier League. Ik mocht ook opdraven in negen UEFA- en FIFA-toernooien en heb finales van de Champions League en het WK mogen leiden."

"Scheidsrechter zijn heeft me zoveel gegeven. Het is belangrijk dat wedstrijdofficials die beloond zijn in het spel blijven en hun kennis doorgeven."

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
30-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter worden begint in café in Zillebeke
Volgende maand start Zillebeke een gratis scheidsrechtersopleiding. Er is een tekort aan voetbalscheidsrechters. West-Vlaanderen heeft een tekort aan scheidsrechters. 
Volgens de webstek van de Provinciale Scheidsrechterscommissie zijn er vandaag 646 scheidsrechters in West-Vlaanderen. Om in iedere match een scheidsrechter in te zetten — van jeugd tot eerste ploeg — zijn er 700 nodig. 
Het tekort wordt ieder jaar groter, ook in de regio Kortrijk. 
De West-Vlaamse Scheidsrechterscommissie telt een honderdtal leden, beduidend minder dan tien jaar geleden. Er zijn zelfs al arbiters die tot drie wedstrijden fluiten per weekend. 
Op 30 augustus start in café Het Kanon in Zillebeke een gratis scheidsrechtersopleiding. De reeks duurt acht weken en de lessen vinden telkens plaats op zaterdagvoormiddag. Daarna volgt een mondeling en schriftelijk examen. Na het slagen voor het examen beginnen de scheidsrechters aan het echte werk. Ze leiden dan een officiële match en worden met raad en daad bijgestaan door iemand van de Provinciale Scheidsrechterscommissie. 
Geïnteresseerden moeten minstens 15 jaar zijn en zich op zaterdagnamiddag vrij kunnen maken om matchen te leiden bij de U15. Inschrijven kan door te mailen naar secretariaatwest-land@outlook.com

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Nieuws
21-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lawrence Visser (24) is nieuwe jongste scheids in Jupiler Pro League

Op een persconferentie in Oudenaarde heeft het Referee Department van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) dinsdag onder meer het team van scheidsrechters voor het komende seizoen in de Jupiler Pro League bekendgemaakt. Daarbij is er één nieuwkomer: de 24-jarige stagiair Lawrence Visser.

Visser vloeit voort uit de talentenjacht die Talent & Elite Referee Manager Frank De Bleeckere de voorbije jaren in het Belgisch voetbal wilde inzetten. De 24-jarige Account Manager bij Belgacom begon pas acht jaar geleden te fluiten. ‘Het is inderdaad allemaal heel erg snel gegaan. Het is amper mijn negende seizoen als ref’, aldus Visser. ‘Maar ik denk dat ik er klaar voor ben. In tweede klasse was het natuurlijk minder intensief, maar het is aan mij om me op elke wedstrijd zo goed mogelijk voor te bereiden.’

Visser begint als stagiair aan het nieuwe seizoen, en zal ook de jongste ref in onze hoogste voetbalklasse worden. ‘Ik zal me zo goed mogelijk proberen aan te passen aan de vernieuwingen. In het begin wordt het wel wat zoeken’, aldus de belofte. ‘Maar goed, ik ben nog jong. Wie mijn voorbeeld is? Ik zag onlangs een lezing van Howard Webb, dat is wel iemand naar wie je als jonge ref kan opkijken. Ook op het voorbije WK zag ik heel wat goede scheidsrechters.’

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Belgische refs
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mutsen en ‘Vanishing Spray’ doen intrede in Belgisch voetbal

Permalink voor ingesloten afbeelding

Het Referee Department van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdagochtend een persconferentie gegeven om tekst en uitleg te verschaffen bij de nieuwigheden van het komende seizoen. Zo zullen de scheidsrechters gebruik kunnen maken van de bekende ‘vanishing spray’, en zullen spelers vanaf nu mutsen mogen dragen.

Behalve de mutsen, die spelers zullen mogen dragen op koude winterdagen, en de ‘vanishing spray’, een witte spuitbus waarmee refs de afstand van de muur bij een vrije trap kunnen markeren, is er de afgelopen maanden ook veel aandacht besteed aan de ‘opfrissing’ van verschillende richtlijnen. Die opfrissingen werden aan de clubs, spelers, trainers en staf van de Jupiler Pro League meegedeeld, op een infomoment na een scheidsrechterstraining.

Zo vraagt het Referee Department van de KBVB extra aandacht voor niet toegelaten vieringen bij een doelpunt. Bij het bedekken van het hoofd, bijvoorbeeld door het truitje omhoog te trekken, moet altijd geel getrokken worden. Hetzelfde geldt voor het volledig uittrekken van het truitje of het vieren van een doelpunt in de tribune bij de supporters.

Ook wordt de refs gevraagd om consequent op te treden bij protestsituaties, bijvoorbeeld waarbij met grote gebaren boos gereageerd wordt. Daarbij moet in geval van een speler geel getrokken worden, terwijl een coach naar de tribune verwezen wordt. Ook de buitenspelregels werden nog eens grondig herhaald, waarbij onderscheid gemaakt werd tussen het bewust of onbewust deviëren van de bal door de tegenpartij.

De Bleeckere: ‘Geen boodschappen op mutsen’

‘Het grote publiek heeft dankzij het WK in Brazilië al uitgebreid kunnen kennismaken met de vanishing spray’, zegt Frank De Bleeckere, Talent & Elite Referee Manager bij de KBVB. ’Ik denk ook dat België hier klaar voor is. We zullen samen met onze Franse collega’s de enigen zijn die het in Europa zullen gebruiken. In Zuid-Amerika doen ze het overigens al jaren. De vanishing spray zal wel enkel gebruikt worden in Jupiler Pro League-matchen.’

Ook mutsen zijn vanaf nu toegelaten op een voetbalveld. ’Dat is inderdaad een van de nieuwigheden voor komend seizoen’, zegt De Bleeckere. ‘Het moet wel gaan om een muts van eenvoudig model. Ook over de kleur van de muts bestaan regels: het moet ofwel zwart zijn, ofwel in dezelfde kleur als het shirt van de speler. Ook mogen er absoluut geen logo’s of boodschappen op vermeld staan.’

Belgische refs drijven fysieke en technische trainingen op

Het Referee Department maakte tijdens de persconferentie ook bekend dat de trainingen en wedstrijdvoorbereidingen voor de scheidsrechters komend seizoen intensiever zullen verlopen.

Zo is een nieuwigheidje de ‘regional referee training’. Het gaat om achttien trainingen voor alle scheidsrechters en assistent-scheidsrechters van de Jupiler Pro League, Proximus League, derde klasse en vierde klasse. De trainingen worden georganiseerd in vijf centra in België: Aalter, Blegny, Tongerlo, Longlier en Tubeke. In alle centra zullen dezelfde trainingen gegeven worden op dezelfde dagen.

De trainingen worden geregisseerd en opgesteld door bewegingsprofessor Werner Helsen, die al een tijdlang intensief met het Referee Department van de voetbalbond samenwerkt. Ook zal tijdens zes sessies de focus op het technische aspect gelegd worden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ‘instructors’ en ‘referee observers’. Zij zullen zorgen voor specifieke trainingen. Zo krijgen bijvoorbeeld de lijnrechters een andere training dan de hoofdscheidsrechters. Ook zullen er op de trainingen vaste teams van kinesisten aanwezig zijn.

Ook zijn er zes ‘referee days’ in Leuven, waarbij onder meer voor feedback en groepswerken gezorgd zal worden. Iedere ref krijgt ook een eigen trainingsprogramma mee met hartslagmeter. De gegevens moeten steeds ingevoerd worden via TOPSPORTLAB, zodat ze maandelijks geëvalueerd kunnen worden. “Op die manier hoopt de KBVB de refs topfit aan elke aftrap te krijgen”, klinkt het.

(Bron: Het Nieuwsblad)

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Algemeen
15-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter Luc Wouters:


Scheidsrechter Luc Wouters: "Strenger optreden dan op WK" R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Aanduidingen
13-07-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lardot moet Supercup in goede banen leiden
Jonathan Lardot is aangesteld als scheidsrechter voor de Supercup, waarin landskampioen RSC Anderlecht het zondagavond (18u) in het Constant Vanden Stockstadion opneemt tegen bekerwinnaar Lokeren. Dat maakte Thibault De Gendt, competitiedirecteur bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), vandaag bekend. Lardot is een dertigjarige Waalse scheidsrechter die al enkele jaren op het hoogste niveau actief is. Ondertussen heeft hij ook al Europese wedstrijden op de teller staan.

Categorie:Aanduidingen
28-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zilveren Fluit van 2013/2014 bekend
Zilveren Fluit van 2013/2014 bekend

Johan Verbist is verkozen tot beste scheidsrechter van het seizoen 2013/2014 in de Jupiler Pro League. De Antwerpenaar ontving vrijdag de Zilveren Fluit van de Pro League. De stemgerechtigden waren de zestien eersteklassers van vorig seizoen. Zij verkozen de ondertussen 48-jarige ref, aangesloten bij KFC Duffel, boven jongens als Jérome Efong Nzolo en Sébastien Delferière. Verbist had tot 2010 ook een internationale scheidsrechterscarrière. Zo floot hij negen interlands en heel wat kwalificatiewedstrijden uit de Europese competities. Voor Verbist is het de tweede keer dat hij de Zilveren Fluit wint. In 2004 volgde hij Frank De Bleeckere op. De bediende is sinds 1996 scheidsrechter in de Belgische eerste klasse.

R.E.S.P.E.C.T

Categorie:Belgische refs
27-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Vanishing spray' vanaf komend seizoen in Jupiler Pro League
'Vanishing spray' vanaf komend seizoen in Jupiler Pro League

Vanaf het komende voetbalseizoen 2014-2015 zal de 'vanishing spray' ook zijn intrede maken in de Jupiler Pro League. Dat heeft de Pro League, de belangenvereniging voor Belgische eersteklassers, vrijdagavond bekendgemaakt. 

Momenteel wordt het middel op het WK in Brazilië getest. De voorbije weken klonken al positieve geluiden over de spuitbus. De witte lijn houdt de muur bij een vrije trap op de juiste afstand en voorkomt allerlei discussies met de scheidsrechter.

"Het gebruik van dit hulpmiddel zal de scheidsrechters helpen in hun professionalisering. Wij juichen dit alleen maar toe", citeerde De Morgen Michel Dupont, voorzitter van de Pro League, na een vergadering.

Oorspronkelijk was gemeld dat de Pro League pas na afloop van het WK een beslissing zou nemen over de befaamde spray, maar die is nu toch al vandaag gevallen. 

R.E.S.P.E.C.TCategorie:Aanduidingen
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechters ontvangen getuigschrift
In de Vives-hogeschool in Torhout hebben de negen studenten die slaagden voor hun opleiding tot voetbal-, volleybal- en basketbalscheidsrechter hun getuigschrift in ontvangst genomen. Opmerkelijk is dat alvast één jongedame het getuigschrift van voetbalscheidsrechter op zak steekt: Athina Becquoye uit Poperinge.

R.E.S.P.E.C.T.

Categorie:Nieuws
26-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jeurissen: "Wellicht ook vanishing spray in België"
Als het van de scheidsrechterscommissie afhangt, dan zal de vanishing spray volgend jaar zijn intrede doen in de Jupiler Pro League. Dat zegt scheidsrectersbaas Robert Jeurissen. "De officiële beslissing volgt pas na het WK, maar het is zo goed als zeker dat we het "verdwijnschuim" gaan gebruiken."

De vanishing spray werd vlak voor het WK gelanceerd en bewees elke wedstrijd al zijn dienst. De muur blijft reglementair staan en zo wordt telkens opnieuw vermeden dat de wedstrijd langer dan nodig stil ligt. Dat is ook scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen (foto) niet ontgaan.

"Onze ex-topscheidsrechter Frank De Bleeckere zag in Brazilië dat zo'n busje het snelle, aanvallende voetbal alleen ten goede komt. Zo wordt er bij elke club immens veel getraind op stilstaande fases en dan is het ergerlijk dat het muurtje telkens dichter sluipt. Met de spray lossen we dit op", laat Jeurissen optekenen in Het Nieuwsblad.

Ook verschillende voetballers, trainers en scheidsrechters staan achter het idee. "Soms was het nemen van een vrije trap echt een lijdensweg", zegt scheidsrechter Tim Pots.

"De spray kost wel iets, maar dat valt goed mee. We moeten wel nog uitmaken of we die bussen zullen betalen via sponsoring of op een andere manier. Er is een bedrijf uit Limburg dat ons al wat stalen heeft geleverd, ze zullen dus niet moeten overkomen uit Zuid-Amerika", zegt Jeurissen.

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Nieuws
10-06-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laws of the game 2014 - 2015
http://www.fifa.com/mm/document/footballdevelopment/refereeing/02/36/01/11/lawsofthegameweben_neutral.pdf


R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Info scheidsrechters
31-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Howard Webb is krom met pijn en kan nauwelijks opstaan. Zweet stroomt uit zijn kin, druipt langs zijn armen en zijn benen. De 42-jarige scheidsrechter hapt naar lucht als de hitte in deze kleine kamer aan de Sheffield Hallam University Faculty of Health and Wellbeing stijgt.. We zijn 6000 mijl van de kust van Brazilië, maar in zijn geest, is Webb al op het WK. "Het is moeilijk, het is erg moeilijk," zegt hij. "De hitte en vochtigheid gaan de grootste uitdagingen in Brazilië zijn. Er zijn geen richtlijnen van de FIFA, om ons voor te bereiden op de omstandigheden, maar de afgelopen twee weken, duwde Webb zich aan de grenzen van zijn fysieke conditie. De kamer is ingesteld op 40C met 80% luchtvochtigheid en Webb begint de eerste 20 sprint, elk 150m in afstand. Het is wreed om naar te kijken, maar hij zou het niet anders willen. "Ik wil zo goed mogelijk voorbereidt zijn," zegt hij. In Manaus, waar Engeland hun eerste groepswedstrijd tegen Italië zal spelen, kan de vochtigheid oplopen tot 90% en temperaturen kunnen toenemen tot ongeveer 33C. Webb verbrandt ongeveer 2200 calorieën tijdens een Premier League wedstrijd. In Brazilië, zal dat cijfer springen naar meer dan 3.000. De wetenschappers van de Sheffield Hallam geloven dat Webb zal zweten gelijk aan ongeveer 10 pinten van vocht tijdens elke WK-wedstrijd. Net zoals bij de wedstrijd (Confederations cup)tussen Brazilië en Mexico,werd Webb samen met assistenten Mullarkey en Cann verrast door de intensiteit van de hitte. "Het was echt heel drukkend," herinnert hij zich. "Het zal heet en vochtig zijn in Brazilië en het zal ongetwijfeld ook invloed hebben op de spelers "

R.E.S.P.E.C.T.Categorie:Buitenland
27-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste voetbalscheidsrechters krijgen diploma
Aan de Howest in Brugge hebben de eerste zes professionele voetbalscheidsrechters vanmorgen hun diploma gekregen. Dat gebeurt dus net voor het WK. Zes studenten van de professionele bachelor Secundair Onderwijs, Lichamelijke opvoeding, hebben voor het eerst het keuzevak scheidsrechter KBVB gekozen en met vrucht het theoretisch examen en de stage afgelegd. Zij zijn nu officieel scheidsrechter bij de Belgische voetbalbond
Er werden zes diploma’s uitgereikt in de Brugse hogeschool.

Categorie:Nieuws
24-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Facebook
Volg "Hé scheids!!"op facebook

Categorie:Nieuws
22-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scheidsrechter Vervecken stopt, Pots moet naar tweede

Het scheidsrechterskorps in eerste klasse ondergaat volgend seizoen enkele wijzigingen. Peter Verve­cken (46) floot met OHL-Eupen gisteren zijn allerlaatste wedstrijd in eerste klasse. Tim Pots (39) degradeert na enkele slechte prestaties naar tweede klasse.

Peter Vervecken floot 21 jaar op nationaal niveau, waarvan 14 jaar in eerste klasse. Voor de expediteur van een bedrijf in geneesmiddelen in Arendonk is het genoeg geweest. Zijn beslissing was al langer genomen, hij maakte ze pas gisteren wereldkundig.

‘Ik kan het nog moeilijk opbrengen’, zegt de Kempenaar. ‘Frank De Bleeckere en Paul Allaerts (beiden ex-toprefs, nvdr.) zijn de arbitrage aan het professionaliseren. Het viel me steeds zwaarder die opofferingen te doen. De groepstrainingen gaan nog, maar de individuele trainingen wegen door.’

Voor Europees voetbal bedraagt de leeftijdsgrens voor een ref 45 jaar, in België is dat na diverse rechtszaken onbeperkt. Toch was er steeds minder plaats voor Vervecken. Hij floot slechts twee wedstrijden in Play-off 1.

‘Dat heeft er niets mee te maken. Ik heb nog bij zes wedstrijden in Play-off 1 als vijfde official naast het doel gestaan. Ik had trouwens mijn beslissing al enkele maanden geleden genomen.’

Ook Tim Pots (39) beleeft een dieptepunt. De account manager bij een informaticabedrijf floot dit seizoen tien wedstrijden in eerste klasse en ging volgens de scheidsrechterscommissie liefst zes keer in de fout. Twee keer daarvan met Bjorn Ruytinx in de hoofdrol. Hij gaf de OHL-speler geen rood voor zijn trappen op Carcela (Standard) en Diandy (Bergen). Mede daardoor degradeert hij.

‘Ik heb gehoord dat ik van alle refs in eerste klasse de minste punten heb verzameld’, zegt Pots. ‘Dan is degradatie onvermijdelijk. Ik heb te veel sleutelmomenten gemist. In het huidige puntensysteem is dat nefast. Niets aan te doen. Het werd voor mij steeds moeilijker om te voldoen aan de steeds strengere eisen: vier tot vijf keer per week trainen met de Polar (hartslagmeter, nvdr.). Dat besef ik. Daarom zal ik met evenveel plezier de wedstrijden in tweede klasse fluiten. Ik heb een uitstekende job en we evolueren steeds meer naar semi-professionalisme. Daar kan ik toch niet in meestappen.’

Ook Sam Loeman degradeert. Rond Nieuwjaar werden ook Jurgen Brinckman en Carlos-Manuel Alho-Guerrero naar een klasse lager gestuurd. De vier stagiairs Bart Vertenten, Denis Van Becelaere, Nicolas Laforge en Erik Lambrechts komen in de plaats.

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Belgische refs
08-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ref Delferière out voor rest van seizoen

Scheidsrechter Sébastien Delferière komt dit seizoen niet meer in actie in de Jupiler Pro League. De topref viel vrijdagavond tijdens Standard-Zulte Waregem al snel uit met een voetblessure en is minstens zes weken buiten strijd.

Delferière (32) moest zich vrijdag na een kwartier al laten vervangen door Alexandre Boucaut, die vier rode kaarten uitdeelde in de tumultueuze match. Via Twitter meldde Delferière, algemeen beschouwd als een van onze beste refs, dat een blessure van de bindweefselband in zijn voetzool hem van de velden houdt: "Het verdict is gevallen: scheur van de fascia plantaris, 6 tot 8 weken out. Veel succes aan mijn collega's voor het einde van het seizoen."

R.E.S.P.E.C.T


Categorie:Belgische refs
07-05-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KAA Gent ondersteunt Referee Ambassador-project

Referee Ambassadors KAA Gent

KAA Gent heeft in de Ghelamco Arena de aftrap gegeven van zijn “Referee-project”. De Buffalo’s werken voortaan met twee Referee Ambassadors.

 Referee Ambassadors KAA GentIn navolging van KV Kortrijk wordt KAA Gent de tweede club uit de Jupiler Pro League die voortaan zal werken met Referee Ambassadors. Zij zullen instaan voor de rekrutering en begeleiding van jonge scheidsrechters voor de wedstrijden van de onderbouw.

 Tien talentvolle refs tussen 15 en 19 jaar krijgen een interne opleiding en bij elke wedstrijd zal één van de Referee Ambassadors de jonge scheidsrechters coachen. De jongeren werden gerekruteerd via een aantal scholen in het Gentse.

 KAA Gent hoopt op die manier een oplossing te vinden voor het kwantitatieve en kwalitatieve tekort aan eigen scheidsrechters. De Buffalo’s ondersteunen met dit project ook de rekrutering van jonge beloftevolle refs voor de KBVB.

 De Referee Ambassadors zullen immers beloftevolle jongeren ook op weg zetten naar een loopbaan als officiële scheidsrechter. Daarom zullen ze nauw samenwerken met de Provinciale Scheidsrechterscommissies van Oost-Vlaanderen.

R.E.S.P.E.C.T.


Categorie:Nieuws


Foto

Foto

Foto

Klik op het ROM logo om naar het digitaal platform (forum) te gaan en u vraag te stellen aan de scheidsrechter van u keuze


Serge Gumienny, peter van het
R.O.M - project


Categorieën
 • Aanduidingen (28)
 • Aanwezig (18)
 • Algemeen (119)
 • Belgische refs (127)
 • Buitenland (51)
 • Info scheidsrechters (26)
 • Nieuws (174)
 • Uit de krant (31)
 • Video (44) • Interessante links
 • Fluitje van een cent.
 • UEFA
 • Voetballinks
 • KNVB
 • Sportleven
 • Refereeingworld Laws of the game
 • Footballrefereeing
 • Dutchreferee
 • FIFA
 • COVS

 • Voetbalkrant
 • Jeugdscheidsrechter.nl
 • Voetbalmarkt
 • KBVB
 • Afgelastingen
 • E-kickoff

 • Archief per maand
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 01-2011

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Vriendenkringen
 • KBSV (BOOM)
 • KSOLEO (LIER)
 • WASO (WAASLAND)
 • KSOVA (ANTWERPEN)
 • KKSVWO (WESTERLO)
 • KMSV (MECHELEN)
 • HASTRUI (HASSELT- ST.TRUIDEN)
 • KMSV( MAASLAND)
 • VRIENDENRING TIELT
 • VLAAMSE ARDENNEN

 • HET NOORDEN
 • KVSGG (GENT)
 • KSVG (MOL)
 • GEWEST BREE
 • KKSVHO (HERENTALS)
 • KVSMO (MENEN)
 • KSVN (NOORDERGAUW)
 • ALSO (AALST - DENDERMONDE)
 • BREMFLUITERS (GENK)
 • RODENBACHFLUITERS (ROESELARE

 • KVSK (KORTRIJK)
 • KVSGO (GISTEL)
 • SVDVW (WESTKUST)
 • KBVS (BRUGGE)
 • GEWEST BERINGEN
 • KZLSV (TONGEREN)
 • NWB (BRABANT)
 • KVSD Demerstreek
 • RGAB/KBSV (BRUSSEL)
 • SVBK (BRABANTSE KEMPEN)

 • VKTS (TIENEN)
 • KLSV (LEUVEN)
 • KVSOO (OOSTENDE)
 • SVK (PAJOTTENLAND)
 • WETTHRA

 • Bekijk voetbalstadions in België (uitgezonderd eerste klasse)  via"groundhopping"
  (klik op onderstaand logo)

  Foto


  Wim Smet/Peter Vervecken,
  training bij K.S.O.V.A

  Videocorner
  ----------------

  Kritiek op scheidsrechters
  gaat veel te ver!

  Tim Pots en sportpsycholoog
  Jef Brouwers
  22/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1160345


  Ref Gumienny"
  minder en minder
  mensen willen
  ref worden"
  27/11/2011
  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1163968


  De Bleeckere:
  "besefte het in
  de kleedkamer"
  18/12/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1179376

  Scheidsrechter
  Luc Wouters.
  30/10/2011

  http:
  //www.sporza.be/
  permalink/
  1.1144585   
   
           Francis Rion

  Geboren in Dahlem op 10 juni 1933 en voormalig Belgisch voetbalscheidsrechter.
  Hij was internationaal scheidsrechter tot 1981

  Alexis Ponnet

  Ponnet voetbalde als tiener bij Sint-Joost en Anderlecht. Na een zware knieblessure was zijn carrière voorbij. Zijn vader overtuigde hem cursussen te volgen en te beginnen fluiten in het ABSSA-amateurvoetbal. "Na een paar jaar in ABSSA ben ik gepromoveerd. Ik was toen 29. Stilaan ben ik doorgegroeid tot de eerste klasse."

  "Door mijn verleden als speler voelde ik het voetbal goed aan. Ik begreep dat sommige fouten niet vrijwillig waren. Ik was wel streng. Op het veld was ik de baas, ze moesten niet komen zagen ."

  Op 31-jarige leeftijd begon Ponnet in eerste klasse. Naast zijn scheidsrechterscarrière had hij thuis ook nog een drukkerij, tot vijf jaar geleden. "Het was moeilijk te combineren. In de jaren 1980 begonnen ze ook in de week te spelen. Om alles af te krijgen, werkte ik soms heel de nacht door. Ik heb toen een paar wedstrijden slecht gefloten, ik was echt moe."

  Knock-out
  Ponnet floot op zijn hoogtepunt de meeste toppers in eigen land. Een jaar nadat hij begonnen was in eerste klasse, werd hij opgeroepen voor een Europese wedstrijd. "Dat was even slikken. Het Luxemburgse Ettelbruck tegen het Bayern München van Beckenbauer, Müller en andere sterren. Een leuke binnenkomer."

  "Ik heb vijf Europese finales gefloten: twee supercups, twee Uefa-finales en één Champions League-finale. De finale in 1986 tussen Bayern München en Porto was toch wel speciaal (denk aan het hakje van Madjer, TS). " Niet al zijn herinneringen zijn even positief. Een wedstrijd tussen Saoedi-Arabië en Koeweit liep slecht af. "We zaten in de verlengingen en ik gaf een Saoedi een rode kaart. Ik draaide me om en een andere speler sloeg me gewoon knock-out."

  "Natuurlijk overheersen de goede herinneringen. In 1989 heb ik bijvoorbeeld een halve finale tussen AC Milan en Real Madrid gefloten. Milan, toen met sterspelers als Van Basten, Gullit en Baresi, heeft de Spanjaarden gewoon voetballes gegeven. Ze tikten de bal rond, het ging zo gemakkelijk."

  Ook op WK's was Ponnet van de partij: in 1982 in Spanje en in 1986 in Mexico. "In 1986 maakte ik kans om de finale te fluiten, maar omdat de Belgen het zo goed deden, 'mocht' ik naar huis. Als je land de kwartfinales haalt, lig je eruit."

  Achttiende
  Voor zijn prachtige carrière werd hij door de Internationale Federatie van Voetbalgeschiedenis en -statistieken onlangs verkozen tot achttiende beste scheidsrechter uit de geschiedenis. "Het is een ongelooflijke eer voor mij. Dat ze zich mij nog herinneren! Ik ben al twintig jaar gestopt."

  "Er staat maar één iemand uit mijn generatie hoger gerangschikt. En waarom ik daar sta? Tussen 1975 en '89 ben ik overal in de wereld geweest. We waren met een paar die al de topmatchen floten."

  Op vijftigjarige leeftijd moest Ponnet stoppen met fluiten, maar uit de arbitragewereld stapte hij niet. "Ik ben opgenomen in de scheidsrechterscom-missies van de Fifa, Uefa en de Belgische bond."

  Scheidsrechters liggen de laatste tijd zwaar onder vuur. Ponnet is blij dat hij niet in deze tijden hoeft
  te fluiten. "De arbiters kunnen zich nu niet meer verdedigen, met al die camera's. Gelukkig
  waren die er in mijn tijd niet; ik heb ook fouten begaan. Nu vertragen ze alles vanuit alle mogelijke hoeken. Oké, je moet de show laten zien, maar niet te veel."

  "Het klimaat is niet goed. Maar ik ben nu voorzitter van de ethische
  commissie van de Pro League, en
  wij gaan een beter beeld van het voetbal proberen te geven, want het Belgische voetbal gaat kapot."

  (Sinds 11/5/2010 is
  Ponnet uitgetreden uit de etische commisie
  wegens onvrede met de gang van zaken)  Kledij voor onze scheidsrechters:outfits in zwart,licht blauw en fluo
  geel.
  Sinds 2010 ook rood en oranje.
  Sponser is ING
  ING België

  http://youtu.be/
  FUogmJb3ndc


  http://youtu.be/
  OI94P8rVQWo

  De scheidsrechter draagt een uitrusting die zwart getint is. Vroeger was het uniform van een scheidsrechter meestal volledig zwart, maar steeds vaker is er meer kleur aanwezig in de uitrusting.
  In de hogere afdelingen van België dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk Patrick, in de lagere afdelingen mogen de scheidsrechters kiezen en worden er ook veel uitrustingen van Adidas gedragen. In Nederland is het officiële tenue van het merk Nike. In september 2007 is
   het officiële tenue ook voor amateur voetbal op de markt gebracht door
  KNVB in samenwerking met Perry Sport.
  In Europese wedstrijden dragen de scheidsrechters een uitrusting van het merk
  Adidas

  Basisuitrusting
  1 scheidsrechterstrui

  2scheidsrechtersbroek    
  3 scheidsrechterskousen 4 voetbalschoenen
  5 een munt voor de toss
  6 horloge (cronometer)
  7 schrijfgerief
  8 rode en gele kaart
  9 scheidsrechterskaartjes
  10 scheidsrechtersfluitje
  11 sporttas

  Bij een voetbalwedstrijd gebruikt de scheidsrechter ook een
  scheidsrechtersfluitje.

  -1x fluiten betekent dat de scheidsrechter een overtreding of andere fout heeft gezien en
   het spel stil wil leggen

  -2x fluiten betekent dat na 45 minuten plus blesuretijd de eerste helft van de wedstrijd afgelopen is

  -3x fluiten betekent dat na 90 minuten plus blesuretijd de hele wedstrijd afgelopen is

    

  De naam Marcel Van Langenhove zegt je niets ?
  Even het geheugen opfrissen. Hij was de beste voetbalscheidsrechter van zijn generatie (17 jaar eerste klasse, 14 jaar internationaal), een man die de spelers aanvoelde en die met diplomatie, humor en gevatheid een wedstrijd in rechte banen wist te leiden die in de media dagenlang als broederstrijd werd aangekondigd. Intussen is hij burgemeester van Wemmel, een gemeente met faciliteiten waar de aanpak die hij in het voetbal hanteerde hem ook hier goed van pas komt.

             
  Het voetbal was een stuk van je leven. Heb je er, ondanks de evolutie naar het professionalisme, nog altijd interesse voor?Marcel Van Langenhove: Het spelletje is veranderd en soms lijkt het eerder schaakbal met pionnen die spelen in functie van de tegenstrever. Maar mijn belangstelling blijft. Ik ben immers bij Anderlecht verantwoordelijk voor de opvang en de begeleiding van de scheidsrechters.

  Het geld speelt een (te) belangrijke rol in de sport. Ook het voetbal is daar het voorwerp van.Je was als scheidsrechter bekend om je psychologische en diplomatische aanpak. Was dat een soort natuurlijke autoriteit, een aangeboren talent ?Van Langenhove: Eigenlijk een soort feeling, dezelfde feeling waarmee men piano speelt of een zaak leidt of aan politiek doet. Praten betekent voorkomen. Preventief optreden sluit provocatie uit. Bovendien heb je een imago (denk maar eens aan de indringende ogen en het kale hoofd van de Italiaan Collina of de grijswitte haren van onze landgenoot Ponnet).

  Er zijn in het voetbal belhamels en sportievelingen. Had je dat snel door ? En hoe pakte je ze aan? Wellicht zijn bepaalde spelers je bijgebleven omdat ze opvielen door hun fairplay of hun talent.Van Langenhove: Wat sportiviteit betreft denk ik in de eerste plaats aan Jan Ceulemans en Erwin Vandenbergh. Die brachten rust waar onrust was. Over de meest talentrijke voetballer kan ik me moeilijk uitspreken. Elke generatie is anders. Zo wordt er momenteel sneller en meer gespeeld dan vroeger en wordt er van de spelers meer geëist. Ik denk aan Engeland waar van overwinteren geen sprake is

  Ik kan me voorstellen dat je je tijdens de wedstrijd amuseerde en dat je met plezier inging op een gebaar of een uitroep van een supporter
  Van Langenhove: Dat maakt deel uit van het spelletje en schept een band. De supporter van AA Gent die me toeriep samen een pint te gaan drinken kreeg van mij een instemmend gebaar en de vrouw in Beveren die me het ene jaar de huid volschold kon me het jaar daarop niet missen.

   Is er een wedstrijd en een moment die zijn blijven hangen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk niet, maar wat het meest plezier doet is dat je balvoordeel toekent en dat daaruit een doelpunt volgt.

  ZIJN SCHEIDSRECHTERS EEN TIKKELTJE GEK?

  Scheidsrechters zouden momenteel bijna supermensen moeten zijn. Moet je een tikje gek zijn om eraan te beginnen ?

  Van Langenhove: Eigenlijk wel, maar het blijft ook een hobby, gemengd met een dosis idealisme. We hebben echter een hele leerschool doorlopen, van kadetten tot internationale tornooien. Voor de wedstrijd is er spanning, maar die valt weg van zodra de match begint. En geloof me, soms is provinciaal niveau moeilijker dan pakweg Real Madrid - Inter Milaan.

  Je floot een aantal wedstrijden in de Europabeker en op het WK.
  Toen je - ik neem lukraak een paar voorbeelden - in Griekenland of in Zweden was, kreeg je dan de kans om iets van de stad of de sfeer op te snuiven?

  Van Langenhove: Was het Athene, dan nam ik de eerste vlucht om telkens weer de Akropolis te bekijken. Maar de tijd was kort. Het WK was anders en duurde een maand. Zo maakte ik kennis met Saoedi-Arabië, een belevenis vlak voor het uitbreken van de Golfoorlog. Japan viel op door zijn technische vooruitgang, het veiligheidsgevoel en zijn jachtige manier van leven in tegenstelling met Costa Rica waar de warmte heerst die het levensritme trager maakt. In Bahrein floot ik de broederstrijd Irak - Iran. In het land zelf was er geen sprake van fundamentalisme en de wedstrijd zelf verliep sportief, maar op de tribunes was het oorlog. De bekroning van mijn carrière was het WK 90 in Italië, waarbij beelden opduiken van de cultuurstad Firenze en de uiterst strenge veiligheidsmaatregelen door de carabinieri.

  Het snorretje van Marcel Van Langenhove dat hem op het voetbalveld zo herkenbaar maakte is weg, maar zijn hartelijkheid en zijn zin voor humor zijn er nog.

  Avec Marcel Van Langenhove. RSCA - FC Malines 28-11-1987
  Frans Van Den Wijngaerd (
  Antwerpen, 19 oktober 1950) is een gewezen Belgische voetbalscheidsrechter. Momenteel is hij hoofd van de Antwerpse topsportschool. Hij werd drie jaar op een rij verkozen tot Scheidsrechter van het Jaar.Frans Van Den Wijngaert was jaren lang de bekendste scheidsrechter van België. Net als zijn vader besloot hij op een dag om arbiter te worden. Gedurende de jaren '90 groeide Van Den Wijngaert zelfs uit tot een internationale topper. Hij floot in eigen land verscheidene belangrijke wedstrijden, waarvan de testwedstrijd uit 1985/86 tussen Club Brugge en Anderlecht
  ongetwijfeld de opvallendste was.

  Zelf heb ikI het wel altijd belangrijk gevonden telkens opnieuw te proberen mijn beste prestatie neer te zetten of ik nu ergens in een stadion met 100.000 man stond of hier een match van de cadetten aan het fluiten was. Er zal natuurlijk altijd kritiek zijn. Ook in onze tijd had je al Canal+ dat met acht camera’s rond het veld elke beweging nauwkeurig registreerde om je dan daarna op een eventuele fout te wijzen. En tja als je gelijk hebt, is iedereen je vriend, maar bij een misser sta je wel plots alleen en kent niemand je meer behalve de collega’s van het scheidsrechterscomité dan.


    

  John Langenus
   
  (Antwerpen, 8 december 18911 oktober 1952) was een Belgische voetbalscheidsrechter. Hij kan beschouwd worden als een van de baanbrekers voor de voetbalsport en -arbitrage in België. Hij floot meer dan 80 internationale matchen. Hij floot de eerste finale van het Wereldkampioenschap voetbal tussen Uruguay en Argentinië in 1930.

  John Langenus kwam uit een gegoede familie en speelde in het begin van de 20e eeuw al vanaf zeer jeugdige leeftijd voetbal. Een blessure
  lag aan de basis van zijn scheidsrechtersloop-baan. De
  Koninklijke Belgische Voetbalbond had in het begin van zijn bestaan nood aan spelleiders en Langenus werd aanvaard. Hij
  werd scheidsrechter als hobby, naast zijn baan als
  secretaris van de gouverneur van de provincie Antwerpen.

  Hij debuteerde in de provinciale jeugdreeksen van Antwerpen en van daaruit klom hij naar de hogere reeksen. Met zijn 1,90m was hij een grote gestalte die respect afdwong. Tijdens een wedstrijd Ukkel Sport tegen FC Brugge werd hij echter door een supporter zwaar aangepakt en hij belandde in het ziekenhuis, maar enkele dagen later stond hij weer op het veld.

  In 1920 begon Langenus in Parijs, met de match Frankrijk - Engeland voor militairen, zijn internationale carrière. Hij zou nadien nog tientallen interlands fluiten, waarbij zijn talenkennis zeer van pas kwam. Tijdens de eerste Wereldbeker voetbal in 1930 in Uruguay leidde hij in de hoofdstad Montevideo vier wedstrijden, waaronder de finale. Deze wedstrijd Uruguay- Argentinië, die op 4-2 eindigde zou één van de mooiste herinneringen blijven uit zijn succesrijke carrière. Na 1930 zou hij nog op twee grote toernooien fluiten: het Wereldkampioenschap voetbal 1934 in Italië en het Wereldkampioenschap voetbal 1938 in Frankrijk.

  Deze topscheidsrechter was ook journalist, die in buitenlandse bladen schreef. Hij bracht ook enkele boeken uit, die over zijn ervaringen en reizen als scheidsrechter handelen.

  John Langenus overleed in 1952, negen jaar na zijn pensionering als voetbalscheidsrechter  Professor Werner
  Helsen
  begeleidt
  topscheidsrechters

  Professor Helsen is zelf
  een niet onaardig
   voetballer geweest. Zo speelde hij in enkele nationale jeugdselekties, waar hij begeleid werd
   door onder anderen
  Raymond Goethals en Julien Labeau. Op zijn zestiende speelde hij bij
  de Uefa-junioren van Lokeren maar na twee operaties besloot hij op
  een iets lager nivo te
  gaan voetballen en kregen de studies de hoogste prioriteit. Toch werd hij nog kapitein van de nationale universitaire voetbalploeg waarmee hij heeft deelgenomen aan het WK in Mexico in 1982. Na enkele
  omzwervingen in tweede en derde nationale -- eerst als speler en nadien als coach -- houdt Helsen zich nu uitsluitend bezig met de begeleiding van scheidsrechters.
  Voor dit interview schuift de professor ons nog enkele transparanten onder de neus waaruit blijkt dat hij eenheidshoofd is van de onderzoekseenheid Motorisch Leren. Deze richt zich op de studie van kontrole-en leerprocessen bij het
  uitvoeren van vrijwillige, doelgerichte taken. Voorts doceert hij Bewegingsleer in de eerste kandidatuur Lichamelijke Opvoeding en Trainingsleer in de licenties binnen de studie-oriëntering 'Training en Coaching' met een bijzondere toepassing naar het optievak voetbal.

  Hartslagmeter
  Veto: Wat moeten we precies verstaan
  onder de "begeleiding van scheidsrechters"?

  Werner Helsen:
  Misschien eerst
  eventjes vertellen dat we voor die begeleiding op nationaal vlak gedeeltelijk samenwerken met de Belgische voetbalbond. De elitescheidsrechters uit de eerste klasse komen hier regelmatig trainen en laten zich hier ook testen. Op Europees vlak is alles begonnen toen de Uefa (Europese voetbalbond, ch/tv) ons in 1999 vroeg om iets te doen aan de begeleiding van hun scheidsrechters. Op die manier zijn we betrokken geraakt bij een aantal projekten. Zo komen een vijftigtal topscheidsrechters telkens in februari een week samen. Zij krijgen dan richtlijnen met het oog op de eindfaze van de Champions League en ze ontvangen er aangepaste trainingschema's.»
  «De samenwerking met de Uefa verliep zo vlot dat er intussen al enkele nieuwe projekten zijn ontstaan. Het Referee Talents Project is daar een
  mooi voorbeeld van. In dit projekt werken we met een dertigtal potentiële talenten uit heel Europa, waaronder trouwens ook de Belg Paul Allaerts. Ikzelf neem de fysieke voorbereiding van deze talenten voor mijn rekening. Iedere scheidsrechter is uitgerust met een hartslagmeter en ik stuur hen elke week een aangepast trainingschema door. Hun resultaten worden vervolgens via internet terug naar Leuven gestuurd. Op die manier kan ik dan hun trainingsprogramma individueel aanpassen.»
  «Vergeet niet dat een scheidsrechter vaak zwaardere inspanningen levert tijdens een wedstrijd dan een speler, hoewel ze gemiddeld tien tot vijftien jaar ouder zijn!
  Een scheidsrechter moet dus beter voorbereid zijn. Deze manier van werken heeft er onder meer toe geleid dat de Uefa voor een groot tornooi zijn scheidsrechters is gaan behandelen als een team zoals elk ander nationaal team.»
  Veto: Op welke basis worden de scheidsrechters geselekteerd
  voor het WK?

  Helsen: «Dat is heel simpel. Topsport is keihard en dat geldt ook voor de scheidsrechters. Ze worden dus puur op hun prestaties beoordeeld. Na elke wedstrijd krijgt een scheidsrechter een punt op tien. Halen ze de nodige skores niet, dan liggen ze er onherroepelijk uit. In principe mag er ook maar één scheidsrechter per land aan een WK deelnemen.»

  Diagonalen

  Veto: Viel het mee om met zo veel verschillende nationaliteiten te werken? Waren er stereotiepen te bemerken onder de scheidsrechters?
  Helsen: «Tot voor kort was ik gewoon enkel met Europese scheidsrechters te werken. Tijdens de confederatiebeker in juni 2001, een voorbereiding op het echte WK, bleken ook alle niet-Europese kontakten erg mee te vallen. Ik heb ondertussen wel Spaans moeten leren. Maar ik kan je verzekeren dat die verscheidenheid aan taal en kultuur telkens een fantastische ervaring is.»
  «Wat betreft de stereotiepen zie ik niet bepaald een verschil in het nemen van beslissingen maar wel in het volgen van hun diagonalen. Die diagonalen zijn vooraf uitgestippelde looplijnen die scheidsrechters moeten volgen om het spel optimaal te kunnen volgen. Het viel mij bijvoorbeeld op dat de scheidsrechters uit Zuid-Amerika vooral centraal blijven 'hangen'. We beogen echter een zo groot mogelijke uniformiteit in de scheidsrechterlijke beslissingen, onafgezien van de nationaliteit van de scheidsrechter of de wedstrijd die op dat moment gespeeld wordt.»
  Veto: Op fysiek vlak kan er getraind worden, maar hoe kan men oefenen op het nemen van scheidsrechterlijke beslissingen?
  Helsen: «Dat is een heel goede vraag. Wanneer spelers een partijtje voetbal spelen oefenen ze ook op het waarnemen, het nemen van beslissingen en het uitvoeren ervan. Ze leren het spel eigenlijk 'lezen'. Wat de fitnesstrainingen van de scheidsrechters betreft, kan ik er wel voor zorgen dat ze over een zo goed mogelijke konditie beschikken zodat ze op de juiste positie staan om een optimale beslissing te nemen. Op de training zijn er natuurlijk geen spelers die bijvoorbeeld een schwalbe maken. Op dat vlak valt er wel nog enige progressie te boeken. Bij de Fifa en de Uefa lost men dit op door de scheidsrechters videobeelden te laten zien. Er zijn ook heel duidelijke richtlijnen omtrent welke fouten geel verdienen, welke rood moeten krijgen enzovoort.»
  Veto: Wat vindt u dan van de technische hulpmiddeltjes die scheidsrechters helpen om de juiste beslissing te nemen? Hoort het gemor op de tribunes niet bij het voetbal?
  Helsen: «Wat dat betreft heb je eigenlijk twee stromingen. De eerste stroming wil vooral dat de scheidsrechters zo goed mogelijk opgeleid en begeleid worden. Een andere stroming vindt dat er hulpmiddelen nodig zijn om bijvoorbeeld te zien of de bal al dan niet over de doellijn was. Ik ben persoonlijk meer te vinden voor een kombinatie van beide: eerst maximaal investeren in een degelijke opleiding en begeleiding,
  en pas als dit niet volstaat, kunnen er eventueel technologische hulp-middelen ingeschakeld worden. Er zijn nog altijd spelers die een penalty missen. Wil dat daarom zeggen dat we die speler door een robot moeten vervangen? Ah nee, want
  dan gaat er inderdaad een deel van de sjarme van het voetbal verloren.»

  Talenkennis

  Veto: België heeft al drie WK's geen hoofdscheidsrechter mogen sturen en ook nu mag er 'slechts' een assistent gaan. Zijn onze mannen in het zwart echt zo slecht?
  Helsen: «Helemaal niet! Ik ben zelfs al heel tevreden dat er een assistent bij is. Kwa elitescheidsrechters is er in België inderdaad wel een lakune geweest, maar ik ben er zeker van dat Frank De Bleekere of Paul Allaerts op het volgende Europees Kampioenschap in Portugal 2004 van de partij zullen zijn.»
  «Je mag niet vergeten dat de lat voortdurend hoger wordt gelegd, niet alleen op het terrein maar ook daarbuiten. Daarmee bedoel ik dat een scheidsrechter na de wedstrijd ook nog wedstrijdofficial is. Zij vertegenwoordigen ofwel de Uefa ofwel de Fifa en daarvoor moeten zij over een serieuze persoonlijkheid en over een minimum aan talenkennis bezitten. Onze 'Referee Talents' van daarnet krijgen dus ook een serieus taaleksamen voorgeschoteld. Op dat vlak hebben onze scheidsrechters in het verleden hier wel eens gefaald.»
  Veto: Sommige scheidsrechters zouden voor een wedstrijd wel eens met de creditcard
  van de club mogen gaan
  winkelen. Wat is er volgens
  u waar van die
  indianenverhalen?

  Helsen: «Ik kan alleen maar
  zeggen dat de Fifa en de Uefa
  al het nodige doen om hun officials zo professioneel mogelijk voor te bereiden. Voor een wedstrijd in de Champions League bijvoorbeeld weten de scheidsrechters een drietal weken op voorhand dat ze bepaalde data moeten vrijhouden zonder te weten waar ze naar toe gaan. Pas twee of drie dagen voor de wedstrijd wordt hen gemeld welke partij ze moeten leiden. Ze worden ook heel goed betaald met de bedoeling de kans op beïnvloeding te verkleinen.
  Er zijn natuurlijk altijd wel journalisten die de integriteit van de scheidsrechters in twijfel trekken. Voor mij is dat onaanvaardbaar! Professionele verslaggevers die zoiets doen maken volgens mij een deontologische fout, want dat betekent dat ze niets afweten van hun vak.»  Veto
  : Wat vindt u er eigenlijk van dat de grote voetbaltornooien altijd tijdens de eksamens vallen? Merkt u dat aan de resultaten van uw studenten?
  Helsen: «We hebben onlangs nog een onderzoek gedaan naar geboortedata, omdat we gemerkt hadden dat spelertjes uit de nationale selekties bijna altijd geboren zijn in het begin van het jaar en niet op het einde. Zij halen dus voordeel uit hun fysieke sterkte. We hebben ook zo'n onderzoek gedaan naar de slaagkansen van studenten en ook daaruit bleek dat studenten die geboren worden in de lente meer kans hebben om te slagen. In datzelfde onderzoek heb ik gevraagd om na te gaan of studenten minder kans hebben om te slagen wanneer er een WK wordt georganiseerd maar dat bleek niet zo te zijn. Ik denk trouwens dat er dit jaar zowiezo minder zal gekeken worden omdat de uitzendingen vooral in de voormiddag vallen, op een ogenblik dat de studenten in Leuven eksamens moeten afleggen.

  "Topsport is hard en
  dat geldt ook voor scheidsrechters"


  Hoeveel verdient een scheidsrechter?
  Scheidsrechter zijn in België is geen echt beroep, maar eerder een goed betaalde hobby. Hoe hoger je op de ladder klimt, hoe hoger de premies die je ontvangt. Hoeveel verdient een scheidsrechter?

  Opleiding van 15 dagen

  De Belgische Voetbalbond is regelmatig op zoek naar nieuwe amateurscheidsrechters die wedstrijden tussen jongerenploegen of zelfs wedstrijden op het laagste niveau willen fluiten. "Het volstaat om je in te schrijven op de website van de Bond of via het secretariaat van één van onze provinciale afdelingen. Zo zijn er negen in België.

  De ingeschreven kandidaten worden daarna opgeroepen om een cursus te volgen over de spelregels van het voetbal. Die opleiding neemt twee à drie weken in beslag. In de opleiding wordt ook het schriftelijke benadrukt. Je moet namelijk in staat zijn een goed wedstrijdrapport op te maken", legt Robert Jeurissen, voorzitter van de Centrale Scheidsrechtercommissie, uit.

  "Als je slaagt voor de examens van de opleiding, mag je als stagiaire scheidsrechter - onder het waakzame oog van een oudere scheidsrechter - een wedstrijd fluiten bij de jongerenafdeling van de vierde provinciale." De weg naar eerste klasse is dan ingezet, maar blijft toch nog heel lang.

  Een goed betaalde hobby, geen beroep
  Op welk niveau ze ook fluiten, scheidsrechters kunnen altijd rekenen op een vergoeding. De Belgische topscheidsrechters mogen niet klagen over hun verdiensten. Maar over welke bedragen gaat het?

  "Eerst en vooral hebben scheidsrechters noch een professioneel noch een semi-professioneel statuut, het zijn en blijven hobbyisten. Akkoord, het is een hobby die goed betaald wordt. Maar ze moeten dan ook een ijzeren discipline aan de dag leggen en veel tijd vrijmaken. Zo zijn er bijvoorbeeld de technische sessies en trainingen die ze moeten volgen. En dan spreken we nog niet over de wedstrijden die ze in het weekend moeten fluiten", vertelt Robert Jeurissen.

  8.000 euro per jaar

  De scheidsrechters die in de Belgische eerste klasse werken, kunnen rekenen op een vast bedrag van maximum 8000 euro per jaar. Daar moet je wel nog de premie die hij bij iedere match ontvangt, bijtellen. Voor de premie wordt een onderscheid gemaakt tussen nationale en internationale scheidsrechters. Frank de Bleeckere bijvoorbeeld is een 'internationale', terwijl Jérôme Nzolo dat nog niet is.

  De internationale scheidsrechter ontvangt bij iedere wedstrijd een premie van 1500 euro, een nationale 900 euro. Het is moeilijk een gemiddeld maandloon te berekenen, omdat sommige scheidsrechters maar enkele keren per jaar fluiten, terwijl anderen misschien 15 wedstrijden leiden. Als we dit laatste als voorbeeld nemen, zou een nationale scheidsrechter die 15 wedstrijden fluit aan 13.500 euro bonussen verdienen. Als je daarbij het vaste bedrag van 8.000 euro telt, kom je aan 21.500 euro per jaar.

  "Deze bedragen zijn vastgelegd door de Administratie van Fiscale Zaken. Het gaat om een contract dat recht geeft op een fiscale fiche. De scheidsrechters zijn opgenomen in het CAO voor betaalde niet-professionele sportbeoefenaars", verklaart Jeurissen.

  Bruto premies voor scheidsrechters

  Basisbedrag 20€ voor een stagiair.
  -22€ voor een scheidsrechter van de categorie G en H
  -25€ voor een scheidsrechter van de categorie F
  -29€ voor een scheidsrechter van de categorie E

  Vergoedingen van de assistentscheidsrechters
  de scheidsrechters die resorteren onder de provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter optreden in een wedstrijd:
  -waaraan een eerste ploeg van een club uit bevordering deelneemt
  -van de reserven van 1ste nationale afdeling ontvangen een vergoeding van 29€

  Scheidsrechters die resorteren onder een provinciale scheidsrechterscommissie en die als assistentscheidsrechter
  optreden bij andere wedstrijden ontvangen een vergoeding van 22€
  de assistentscheidsrechter ontvangt een vergoeding van 22€ ongeacht de wedstrijd waarin hij optreedt

  "De Belgische Voetbalbond die samen met de Profliga verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze bedragen, hanteert een specifiek systeem voor het vergoeden van vervoersonkosten. Wat materiaal betreft, hebben we genoeg sponsors om die kosten te dekken", preciseert Jeurissen.

  3.000 euro voor Franse scheids-rechter

  Ter vergelijking, een Franse scheidsrechter die in eerste klasse fluit, kan rekenen op een premie van 3.000 euro per wedstrijd. Voor de gelukkigen die mogen meedraaien in de Italiaanse eerste klasse, bedraagt de premie 6.000 euro. Een wedstrijd fluiten in de Champions League levert dan weer een bonus van 4.500 euro op.  Paul Allaerts
  9/7/1964 (Mol)
  ul
   
  Is sinds 1985 voetbalscheidsrechter. In 1996 debuteerde hij op het hoogste niveau in de Belgische competitie. Hij floot ook Europese bekerwedstrijden. In het dagelijkse leven is hij IT-manager. In 2005 en 2006 werd hij door spelers en trainers tot Belgisch Scheidsrechter van het Jaar verkozen.De bekerfinale van 15 mei 2010 tussen Gent en Cercle Brugge was z'n laatste wedstrijd.Hij zet zijn ervaring nu ten dienste van het CSC.  Claude Bourdouxhe 27/6/1967

  Is een houtbewerker en floot z'n laatste wedstrijd op 11/4/2011 (hartproblemen)
  Na 2 hartoperaties was hij sinds september 2011 aan een comeback bezig.Na seizoen  2014 hing hij definitief het fluitje aan de haak.


  Peter Vervecken 9/12/1967
  Bediende en aangesloten bij verbroedering Arendonk
  Gestopt als scheidsrechter mei 2014


  Jean-Baptiste Bultynck 11/11/1968

  Werkzaam aan de universiteit van Leuven.
  Stopte als scheidsrechter in juni 2013.  Sam Loeman
  20/2/1980

  Woont in  het Oost-Vlaamse Haaltert en is leraar.
  Groot voorbeeld:Frank De Bleeckere.
  Stopt als scheidsrechter mei 2014


  Stéphane Breda 
  6/9/1969

  De 40-jarige scheidsrechter maakte promotie op zijn werk en vindt de combinatie met het scheidsrechterschap te zwaar.

  De scheidsrechter werkt voor een socialistische vakbond waar hij werd gepromoveerd tot secretaris van de metaalindustrie in de regio Verviers. Breda vond de job naar eigen zeggen te tijdsrovend om nog te combineren met het scheidsrechterschap.

  Breda kan terugblikken op 10 jaar in nationale.Hij maakte deel uit van de 18 Belgische scheidsrechters in Categorie A en was aangesloten bij U.E. Dolhain.
  Breda is gestopt in mei 2010  Alphonse Constantin 17/5/1949

  Alphonse Constantin was een scheidsrechter die in de
  Belgische eerste klasse wedstrijden floot. Hij was vooral actief eind jaren '80 en begin jaren '90. In 1992 werd hij voor de eerste keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar. Die trofee sleepte hij een jaar later voor de tweede keer op rij in de wacht. Constantin leidde ook verscheidene internationale wedstrijden, zoals de Europacup II-wedstrijd Avenir Beggen - Hamburger SV in 1987/88.

  Beroepsmatig was Constantin sinds 1978 als advocaat werkzaam in Luik. Later combineerde hij dat met een functie in het onderwijs. Van februari 2002 tot januari 2003 was hij eveneens de algemeen directeur van Standard Luik. Hij werd er opgevolgd door Pierre François, eveneens een advocaat. Nadien ging hij aan de slag bij voetbalclub UR Namur.
  Guy Goethals 26/12/1952

  Als jongeman zag hij hoe zijn vader successen boekte als coach van
  RSC Anderlecht (Raymond Goethals) In diezelfde periode zette hij zijn eerste stappen als scheidsrechter. Van het einde van de jaren tachtig tot midden jaren negentig behoorde Goethals als arbiter tot de top van het Belgisch voetbal. Hij floot ook meerdere internationale wedstrijden, zoals de kwartfinale van de Europacup I tussen FC Bayern München en FC Porto in 1990/91. Verder leidde hij ook wedstrijden op de EK-eindronden van 1992 en 1996.

  Op dat laatste EK moest Goethals samen met zijn assistenten Marc Van den Broeck en Stany Op De Beeck de wedstrijd tussen de twee voetbalgrootmachten Duitsland en Italië in goede banen leiden. De partij vond plaats op Old Trafford en eindigde op een scoreloos gelijkspel, waardoor Italië was uitgeschakeld. Het werd een geladen wedstrijd waarin Goethals al snel een strafschop moest fluiten. Italië zette de kans echter niet om in een doelpunt. Na net geen tachtig minuten spelen, gaf Goethals de Duitse verdediger Thomas Strunz diens tweede gele kaart na een stevige tackle. Maar ook met één man meer konden de Italianen niet winnen. Duitsland werd door het gelijkspel groepswinnaar en zou later het EK afsluiten als eindwinnaar. Het was tevens Goethals' laatste internationale wedstrijd.

  Na zijn carrière als scheidsrechter ging Goethals aan de slag bij het Centraal Scheidsrechters Comité (CSC). Momenteel observeert en beoordeelt hij in dienst van de UEFA scheidsrechters in internationale wedstrijden. Hij is advocaat van opleiding.


  Franky Van der Elst scheldt op scheidsrechter Laurent Colemonts tijdens de wedstrijd Sint-Truiden - Beerschot


  Club Brugge heeft op de tweede speeldag van ...


  Actie Racisme  


  laatste toegevoegde foto

  Club Brugge speelde een bewogen openingsmatch ...
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!