Inhoud blog
  • Kom naar het lezersfeest en red uw gazet!
  • Journalisten lanceren petitie voor kritischere cultuurverslaggeving
  • Het Grote Lezersfeest
  • Ook jobs geschrapt bij Le Soir
  • Persfotografie bij Corelio: Kroniek van een aangekondigde dood
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Red De Morgen
    Meer open geesten zien meer
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kom naar het lezersfeest en red uw gazet!
    Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar eindelijk kunnen we u - niet zonder enige trots - ons lezersfeest presenteren. Kijk (binnenkort) op www.reddemorgen.be en dans mee voor het behoud van kwaliteit. Met ons, maar ook met Arno, Mauro, Tom Barman, Axelle Red en een resem andere artiesten. www.reddemorgen.be

    10-02-2009 om 12:02 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Journalisten lanceren petitie voor kritischere cultuurverslaggeving
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Met de slogan 'Press for more' lanceren verschillende cultuurjournalisten maandagavond in Hasselt, bij de uitreiking van de Vlaamse Cultuurprijzen, een petitie die de hoofdredacties van de kwaliteitsmedia oproept de verschillende cultuurvormen evenwichtiger te gaan behandelen en "even kritisch en kwaliteitsvol in beeld te brengen". Dat zegt theaterrecensent Wouter Hillaert, een van de initiatiefnemers van de actie, maandag.
    Voor de start van het avondprogramma zullen de journalisten een flyer met hun grieven uitdelen, zegt Hillaert, die als freelancer aan De Morgen verbonden is. "Verschillende genomineerden zullen tijdens de uitreiking van de Cultuurprijzen een pin dragen met daarop de slogan van de actie, 'Press for more'. Op de receptie achteraf zullen we dan de eerste handtekeningen onder onze petitie laten zetten", zegt hij.
    De journalisten klagen aan dat de diversiteit van het Vlaamse cultuurveld te weinig aan bod komt in de kwaliteitsmedia. Ook krijgen de lezers minder gedegen informatie en mogen journalisten hun expertise steeds minder inzetten. Daarnaast komt het persoonlijke verhaal van de artiest in de plaats van de interpretatie van zijn of haar werk, en worden de recensies te kort. Concreet wordt de hoofdredacties gevraagd "meer en minder populaire cultuurvormen weer evenwichtiger te behandelen en even kritisch en kwaliteitsvol in beeld te brengen". Ook moet er weer meer gefocust worden op "reflectie en duiding, waaruit expertise spreekt, naast vooraankondigende interviews en nieuwsartikels".
    Na maandag zullen de organisatoren van de actie zoveel mogelijk cultuurorganisaties trachten te bereiken, om zo de actie tot bij de "gewone man" te krijgen, legt Hillaert uit. "Die organisaties kunnen dan bijvoorbeeld na een voorstelling onze papieren petitie uitdelen of een link op hun website plaatsen. De eerste reacties uit de sector zijn in ieder geval positief."
    Begin mei wordt de actie afgesloten met een "actiedag" in de Vooruit in Gent, tussenin zullen nog andere initiatieven georganiseerd worden.

    De onlinepetitie van Press for more is terug te vinden op www.pressformore.be

    02-02-2009 om 00:00 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    13-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Grote Lezersfeest
    De redactie van De Morgen stampt momenteel een benefiet uit de grond. Onthoud alvast 20 februari, KVS, fuif, concerten. Meer info volgt later.

    13-01-2009 om 18:26 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (15 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook jobs geschrapt bij Le Soir
    Door het besparingsplan bij Rossel & Cie staan er 52 banen op de tocht, waarvan 22 arbeiders en 30 bedienden en/of journalisten. Dat heeft de Franstalige, socialistische bediendenvakbond SETCa (BBTK) bekendgemaakt na de bijzondere ondernemingsraad bij de mediagroep. Rossel, dat onder meer Le Soir uitgeeft, wil 6 miljoen euro besparen.
    Rossel groepeert Le Soir, Le Soir Magazine, Rossel Interactive Media (RIM) en Références. Het aantal ontslagen komt neer op 10 procent van het personeel, de procedure-Renault moet dus opgestart worden, zegt de vakbond.
    De SETCa herinnerde er dinsdag aan dat de directie al in september 2008 een besparingsplan had gelanceerd, waarbij 12 arbeiders zouden ontslagen worden. De vakbond betreurt het tevens dat de directie dinsdag tijdens de bijzondere ondernemingsraad nog eens 40 ontslagen aankondigde. Tijdens een personeelsvergadering hebben de werknemers zich dinsdag duidelijk tegen de nieuwe herstructurering uitgesproken, zegt de vakbond.
    Rossel voert het besparingsplan door wegens de dalende advertentie-inkomsten. Daardoor heeft de directie van de mediagroep haar prognoses voor 2009 al moeten herzien. Rossel benadrukt dat ook de mediasector geconfronteerd wordt met de gevolgen van de financiële en economische crisis. Daardoor dalen de advertentie-inkomsten en stijgen de kosten.

    13-01-2009 om 17:31 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    08-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Persfotografie bij Corelio: Kroniek van een aangekondigde dood
    Een opgemerkte spreker op de actie van journalistenbond VVJ was Johan Van Cutsem, namens de freelancefotografen van de Coreliokranten (De Standaard en De Morgen). Hun werk wordt sinds kort doodleuk overgenomen door journalisten. Een goede samenvatting van zijn betoog is de tekst die hij kort voordien in De Journalist publiceerde.

    Dinsdag 2 december, 19.11 uur
    Bij alle schrijvende medewerkers van Het Nieuwsblad komt een mailtje toe. Daarin stelt de hoofdredactie dat ze heeft beslist de aanlevering van algemeen regionaal nieuws te herzien en dit met ingang van 1 januari 2009. Dat is blijkbaar goed nieuws want even verder schrijft Peter Vandermeersch: “Met digitale fototoestellen beeldmateriaal versturen via internet is voor iedereen haalbaar en basistechnieken voor fotografie zijn voor iedereen toegankelijk. Door deze nieuwe werkwijze kan de freelancemedewerker zijn vergoeding verhogen: voor een publicatie van een foto op een regionale pagina wordt 16 euro betaald.”

    Dinsdag 2 december, 19.52 uur
    Blijkbaar daagt het de hoofdredactie dat ze misschien toch ook de fotografen moet verwittigen. Een aantal fotografen wordt telefonisch op de hoogte gebracht, de anderen moeten het stellen met een aangepaste mail. De denigrerende zinsnede die hoger is aangehaald, wordt geschrapt en vervangen door: “De hoofdredactie van Het Nieuwsblad begrijpt dat voor de betrokkenen een moeilijke tijd aanbreekt, maar de marktomstandigheden dwingen om nu te handelen”. Vandermeersch heeft het in zijn mail aan de fotografen tot slot nog over “investeren in productverbetering” (sic!).
    De schrijvende medewerkers hebben in hun mail recht op dubbel zoveel tekst en uitleg. Een paar letterlijke citaten: “We rekenen op de schrijvende medewerker om voor beeldmateriaal te zorgen bij artikels”; “Sommigen zullen moeten investeren in een digitaal fototoestel. Weet dat deze investering zich op korte termijn terugverdient. Bijvoorbeeld een Nikon S560 (richtprijs 199 euro) is geschikt.”; “Er worden vanaf februari bondige infosessies georganiseerd waarbij de medewerkers zeer concrete tips worden aangereikt om de beeldkwaliteit te garanderen.”

    Dinsdag 9 december, 9 uur
    Tientallen fotografen en schrijvende freelancers van Het Nieuwsblad leggen uit protest tegen de maatregel het werk neer. Sommige edities liggen volledig stil. Na sterke druk vanuit Groot-Bijgaarden – soms gaat het om onverholen bedreigingen – wordt het werk ’s avonds gedeeltelijk hervat.

    Dinsdag 9 december, 17.30 uur
    Een twintigtal fotografen, werkzaam voor verschillende dagbladen en agentschappen, vat post aan het kabinet van minister-president Kris Peeters. Peeters wordt honderduit gefotografeerd als hij een delegatie van VVJ en mediavakbonden ontvangt. De Vlaamse premier trekt ruim anderhalf uur uit voor het gesprek en zegt dat als de kwaliteit in het gedrang komt we aan hem een bondgenoot hebben. Ook de mogelijke uitbreiding van het kunstenaarsstatuut naar freelancefotografen wordt aangekaart. Peeters kondigt nog aan op zeer korte termijn met alle betrokkenen aan tafel te gaan zitten omtrent de toekomst van de Vlaamse pers.

    Woensdag 10 december, 20 uur
    De freelancefotografen van Corelio verzamelen in Drongen en bespreken de situatie. Er wordt besloten Corelio om een geste te vragen: drie maanden uitstel van de dramatische beslissing. Het beoogde uitstel moet enerzijds het initiatief van Kris Peeters alle kansen geven en anderzijds de getroffen fotografen toelaten andere afnemers te zoeken of zich te heroriënteren. Later op de avond beginnen ze met het aanschrijven van lokale besturen. Hen wordt gevraagd hun bezorgdheid om het evidente verlies aan kwaliteit van de regionale (foto)verslaggeving te willen uiten.

    Vrijdag 12 december, 10 uur
    Een uitgebreide delegatie ontmoet Toon van den Meijdenberg, financieel manager van Het Nieuwsblad en De Standaard, uit haar ongenoegen en vraagt om een bevriezing van de huidige situatie tot eind maart. Van den Meijdenberg schermt met passages uit het freelancecontract dat elke Coreliofotograaf moet tekenen, en stelt dat het contract niet opgezegd wordt waardoor er geen sprake kan zijn van enige opzeggingstermijn of dito vergoeding. Hij voegt daar fijntjes aan toe dat het contract ook nooit enige werkvolume heeft gegarandeerd.
    Uit het gesprek blijkt duidelijk dat Corelio de regiofotografen koudweg wil dumpen, tenzij ze bereid zijn aan dezelfde voorwaarden (16 euro in plaats van de huidige 31,40 euro per foto) te werken als de schrijvende medewerkers en bovendien bereid zijn zelf stukjes te schrijven bij hun foto’s. Van den Meijdenberg belooft na het weekend uitsluitsel te geven over het gevraagde uitstel.

    Maandag 15 december, 17.30 uur
    Corelio laat weten dat alle plannen onverminderd doorgevoerd worden en dat er geen enkel uitstel mogelijk is. De freelancefotografen sturen uit protest halve foto’s in, ter waarde van 16 euro. De andere helft van de foto’s volgt een uur later. Ze tonen daarmee aan dat een halvering van de prijs een halvering van de kwaliteit betekent.

    Dinsdag 16 december, 9.30 uur
    De fotografen starten via www.ipetitions.com/petition/reddepers een internetpetitie op.

    Vrijdag 19 december, 8u30
    De petitie is een succes. Meer dan 1.900 handtekeningen zijn ondertussen verzameld en honderden steunbetuigingen genoteerd. Lezers, journalisten en politici drukken hun bezorgdheid om het verlies van kwaliteit uit.

    08-01-2009 om 00:00 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onafhankelijk bloedbad
    Journalisten van verschillende media (onder meer De Standaard, Het Nieuwsblad, Knack, VTM, VRT, een Franstalige delegatie van de journalistenbond) kwamen deze middag bijeen in een afgeladen volle KVS-Box, vlak bij de redactielokalen van De Morgen. Zoals u weet, is het immers niet alleen bij De Morgen dat besparingen, herstructuringen en wat dies meer zij dreigen. De redactie van De Morgen had voordien unaniem voor deelname aan de actie van de VVJ, de journalistenbond, gestemd en was dus ruim vertegenwoordigd, onder een banier die de gevoelens bij het personeel perfect verwoordt: De Morgen, onafhankelijk bloedbad.

    Bert Bultinck, voorzitter van de redactieraad, las de volgende tekst voor.

    Goedemiddag collega's,

    Hoewel ik voordien jaren heb gefreelancet, is het nog geen drie jaar dat ik full time in de Vlaamse media werk. Het is dan ook met enige voorzichtigheid dat ik uitspraken en beschouwingen over de toestand van die media wil doen. Maar ik sta hier omdat ik met hart en ziel wil blijven gaan voor het medium waar ik voor werk, net zoals jullie zich met al jullie vezels inzetten voor jullie medium.

    Voorzichtigheid, dus: zeker. En toch. Something is rotten in medialand. Onze media zijn bedreigd, alle hart en ziel en vezels ten spijt. Journalisten die al een heel leven in de media werken weten het. Stagiairs weten het. Freelancers weten het. Mediawatchers weten het.  Politici weten het. En vooral: de lezers, de luisteraars, de kijkers weten het. Nee, de verkoopcijfers zijn niet overal slecht. De lezers, luisteraars en kijkers blijven lezen, luisteren en kijken, en niet zelden met plezier. Maar het vertrouwen in de pers heeft een duik genomen die ons allemaal, binnen maar ook buiten de media, zorgen zou moeten baren.

    Na de ontzuiling werd de pers op bepaalde domeinen beter, onafhankelijker, en zeker sexier. Noem het zelfs: professioneler. Maar na de ontzuiling veranderde ook de ideologie en het engagement van de mensen die de media richting gaven.

    'De ideologie van de markt', 'de dictatuur van de cijfers': u kent de gemakkelijke slogans die een veel genuanceerder verhaal verbergen. Want u weet dat ook vandaag onze directies en hun hoofdredacteurs niet blindelings hun lezersonderzoeken opvolgen. Maar u weet ook er een evenwicht moet zijn tussen journalistiek en marketing, en u weet ook dat dat evenwicht bedreigd is, en in sommige gevallen al heel ver te zoeken is.

    De Morgen is een van de titels die het hardst wordt getroffen in de besparingswoede die de jongste weken en maanden een spoor van vernieling door het Vlaamse medialandschap trekt. De aangekondigde 26 ontslagen, een kwart van het totaal aantal werknemers, zullen de krant in het hart raken. De redactionele onafhankelijkheid, de journalistieke autonomie en de kritische functie van onze krant zullen fundamenteel aangetast worden.

    Dat is niet alleen slecht nieuws voor de 26 ongelukkigen, maar ook voor het Vlaamse krantenlandschap. Want als het druppelt op de Arduinkaai, dan regent het in Groot-Bijgaarden, op de Medialaan, op de Reyerslaan of op Linkeroever. Ook bij andere kranten, ook bij radio en tv, vallen klappen, en het zijn geen lichte klappen. Als voorzitter van de redactieraad van De Morgen weet ik dat de redactie zich zal blijven verzetten tegen een dergelijke brutale ingreep. Jullie aanwezigheid hier is een steun voor ons, net zoals wij hopen dat onze aanwezigheid jullie steunt in de strijd voor een hoogkwalitatieve Vlaamse pers, waar kritische nieuwsgaring het hoogste goed moet blijven.

    Een voormalig hoofdredacteur van de krant waar ik voor werk, een hoofdredacteur die niet alleen commercieel succes wist te boeken, maar tegelijk ook een van de beste pennen van heel Vlaanderen is, zei ooit: "In 1968 was ik 8". Welnu, in 1968 waren velen van ons nog niet geboren. Dat ze ons dus niet langer de karikatuur van de wereldvreemde idealisten opdringen. Dat ze niet doen alsof wij niet weten dat voor niets de zon opgaat. Dat ze niet doen alsof wij reclame een vieze ziekte vinden. Maar dat ze ons nog wel het personeel geven, en de tijd en de ruimte, om de artikels te maken en de programma's in te blikken die de media een goede naam bezorgen.

    De karikatuur van de degelijke, ernstige, kritische kortom: goede journalist als zure, esoterische, intellectuele, moeilijke, ja zelfs masturbatoire werknemer heeft geen bestaansrecht meer. Dat perfide verhaal is, om een beroemde zin van George Orwell te parafraseren, de laars die ons nu al jarenlang onophoudelijk in het gezicht schopt. Het is de achterklap die elke roep om kwaliteit diskwalificeert. Die vervalsing van de kwaliteitsjournalistiek, beste collega's, zetten we vandaag bij het huisvuil.

    Dat velen van ons in '68 nog niet geboren waren, betekent ook dat we een woord als "solidariteit" met omzichtigheid benaderen. Wie na 68 geboren is, weet dat solidariteit het sterkste is als ze geschraagd wordt door gedeelde belangen. Die gedeelde belangen zijn er vandaag. Ze zijn de reden waarom wij hier zijn.

    Tegelijk is solidariteit meer dan gedeeld en welbegrepen eigenbelang. Dat wij hier allemaal tesamen komen betekent dat ons geloof in de media nog niet weg is. Dat er nog iets te redden valt. En dat we alles zullen doen om de kwaliteit van onze media te behouden.

    Ik  hoop van harte dat er naar ons pleidooi geluisterd wordt. Ik dank u voor uw aanwezigheid.

    08-01-2009 om 00:00 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    11-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De crisis heeft er geen bal mee te maken

    In De Tijd laat mediaprofessor Karin Raeymaeckers van de UGent vandaag haar licht schijnen over de problemen in de mediasector. Ze gelooft niet dat de economische crisis zo zwaar is dat bij sommige kranten tot een kwart van de journalisten moet verdwijnen. De uitgevers gebruiken die gewoon als excuus om hun redacties fundamenteel te herschikken.


    'Uitgevers gebruiken crisis als excuus'

    Professor Karin Raeymaeckers laat haar licht schijnen over de problemen in de mediasector


    (tijd) - Karin Raeymaeckers, mediaprofessor aan de Universiteit Gent, kijkt argwanend naar de besparingsrondes in de krantensector. Ze gelooft niet dat de economische crisis zo zwaar is dat bij sommige kranten tot een kwart van de journalisten moet verdwijnen. 'De grote persbedrijven willen niet langer drie redacties voor drie titels. We gaan naar een situatie waarbij één redactie artikels aanlevert voor drie merken.'
    Karin Raeymaeckers is een van de weinige mediadeskundigen in Vlaanderen. Ze is professor aan de universiteit van Gent, waar ze verschillende vakken doceert in het domein van de gedrukte media en mediabeleid. Samen met haar voorgangster en media-autoriteit Els De Bens is Raeymaeckers auteur van het standaardwerk 'De pers in België'. De telefoon van Raeymaeckers staat de jongste dagen roodgloeiend, na de aankondiging van 60 ontslagen bij de uitgeversgroep Corelio en 26 ontslagen bij de krant De Morgen.

    Wat moeten we denken van de ontslagrondes bij Corelio en De Morgen?

    Karin Raeymaeckers: 'De besparingen zijn ernstig, maar het is niet de eerste maal dat de Vlaamse mediabedrijven een golf ontslagen aankondigen. Denken we maar aan het beruchte Pegasus-plan van de toenmalige VUM, nu Corelio, in 2001.'

    'Opvallend is dat een ontslaggolf vaak gevolgd wordt door een periode van aanwervingen. De VUM heeft bij de eeuwwisseling vooral haar oudere, dure werknemers aan de deur gezet. Nadien ging men jonge krachten zonder veel ervaring aanwerven. Vaak zonder journalistenstatuut. Er werken niet veel minder mensen bij de groep, wel goedkopere krachten.'

    Toen de ontslagen werden aangekondigd, had u onmiddellijk grote vragen bij de timing. Denkt u dat de acties georkestreerd zijn?
    Raeymaeckers: 'Dat durf ik niet te zeggen. Ik denk wel dat de economische crisis, die nu als reden voor de herstructurering wordt aangehaald, louter dient als excuus voor een grondige hertekening van de redacties. Een plan dat al langer op tafel lag. Ik vraag me af waarom de uitgevers de conjunctuurdip niet uitzweten.'

    De terugval van de reclame-inkomsten is dus maar een tijdelijk fenomeen?
    Raeymaeckers: 'Onlangs was ik op een congres waar mediaprofessor Jeremy Tunstall een lezing gaf. Hij toonde cijfers over de verwachte evolutie van de reclamemarkt. De cijfers tonen een duidelijke knik in 2009 maar dat zou in 2010 alweer bijna volledig goedgemaakt worden. Ook de Vlaamse uitgevers weten dat, maar ze maken van deze conjuncturele dip gebruik om hun redacties lichter te maken. De huidige toestand verklaart niet waarom bij De Morgen een vierde van de journalisten moet verdwijnen. Die actie strookt niet met de realiteit.'
    'Voor alle duidelijkheid: Corelio en De Persgroep zijn geen bedrijven in financiële ademnood. Kijk naar de vergevorderde plannen van Christian Van Thillo (CEO van De Persgroep) om de noodlijdende Nederlandse krant Algemeen Dagblad op te kopen. Zoiets doe je niet als je zelf noodlijdend bent.'

    Waar willen mediabedrijven naartoe met hun redacties?
    Raeymaeckers: 'Ik vrees dat we in de grote uitgeversgroepen, genre Corelio, Roularta en De Persgroep, evolueren naar het Amerikaanse systeem. Daar heb je niet langer drie redacties voor drie kranten, maar één redactie die artikels maakt voor drie merken, drie titels. Neem het voorbeeld van De Persgroep. De merken De Morgen, Het Laatste Nieuws en De Tijd zouden in een dergelijk systeem blijven bestaan en worden gevuld met artikels die gemaakt worden door één redactie, in bijvoorbeeld Kobbegem. In die ene redactie zou je wel nog bepaalde 'kennissegmenten' hebben, zoals een economieredactie voor De Tijd en een buitenlandcel voor De Morgen. Zij moeten voor de 'smoel' van de krant blijven zorgen. Als je ervan uitgaat dat De Morgen geen economie- en sportredactie nodig heeft, zijn er nu inderdaad te veel mensen.'

    Het lijkt verregaand.
    Raeymaeckers: 'Kijk wat er nu gebeurt: Het Laatste Nieuws levert sportnieuws aan De Morgen, De Tijd verdeelt economisch nieuws. Vijf jaar geleden leek zoiets onmogelijk, maar intussen is het wel geaccepteerd. Wie zegt dat dat het einde van het proces is? Of beter nog, kijk over de grens. Grote groepen als Gruner + Jahr doen het ook al. Van vier tijdschriften met elk een redactie ging men naar één redactie met vier titels.'

    Wat is daarop tegen?
    Raeymaeckers: 'Een krant heeft eigenheid nodig. De verschillende artikels moeten een geheel vormen dat voldoende afwijkt van wat de andere kranten brengen. Een democratie heeft een palet aan meningen nodig. De kwaliteit van de Vlaamse kranten is nu al fors afgegleden.'

    U vreest dus voor de kwaliteit van de berichtgeving in de kranten?
    Raeymaeckers: 'Als je dat betwijfelt, kijk naar de buitenlandberichtgeving. Hoeveel kranten hebben nog hun eigen buitenlandcorrespondent? De investeringen lopen in het geheel terug. Zelfs de regioberichtgeving boet aan kwaliteit in, nu steeds meer met vrijwilligers gewerkt wordt.'
    'Beweren dat je met minder mensen meer kwaliteit zal brengen, slaat nergens op. Zeker omdat je net de oudste en duurste journalisten op straat zet. Die mensen waren over het algemeen ook het meest kritisch voor hun eigen directie. Het zijn die personen die zich verzetten tegen het maken van eenheidsworst.'

    Minder kwaliteit brengen terwijl de concurrentie met het internet en gratis media steeds groter wordt. Zagen media de tak af waar ze zelf op zitten?
    Raeymaeckers: 'Minder kwaliteit vertaalt zich inderdaad na een tijdje in minder lezers. In tijden van economische crisis gaan consumenten meer nadenken bij de aankoop van mediaproducten.'
    'Waarschijnlijk denken onze uitgevers dat ze in de kleine Vlaamse markt met hun kranten en sites belangrijk genoeg zijn om de rest weg te concurreren. Vroeger hielden mediabedrijven te weinig rekening met hun lezers, nu te veel. Hoe kan je anders verklaren waarom Corelio zijn regioberichtgeving, toch hun sterke punt, gratis op het net zet? Daar kan ik niet bij.'

    Zijn er in Vlaanderen niet te veel krantentitels voor een kleine markt?
    Raeymaeckers: 'Heel veel unieke kranten hebben we niet. Het Volk is verdwenen en De Nieuwe Gazet is louter een 'kopblad' van Het Laatste Nieuws. Ik zie niet in welke titels nog kunnen verdwijnen zonder een verdere verschraling van het aanbod.'

    Welke kranten hebben de beste papieren om de strijd met het internet te doorstaan?
    Raeymaeckers: 'De CIM-cijfers tonen aan dat de kranten die een duidelijk profiel hebben, het best standhouden bij de lezer. Dan denk ik bijvoorbeeld aan De Morgen, hoewel daar nu mensen moeten vertrekken, maar dat heeft niets te zien met het lezersaantal. Ook De Standaard en Het Laatste Nieuws doen het goed. Vandaag is daar ook De Tijd bij, die een nichekrant blijft. Als het voor dergelijke kranten nodig is in een grotere groep op te gaan, heb ik daar geen enkel probleem mee.'

    Bladen als Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen gaan meer problemen tegemoet?
    Raeymaeckers: 'Gazet van Antwerpen mist een duidelijk profiel. Niet iedereen in Antwerpen heeft een regionaal gevoel. Dit in tegenstelling tot de Limburgers, een gevoel waar de krant wel door iedereen gelezen wordt. Maar goed, Concentra zal die titel niet laten verdwijnen.'
    'Bij Het Nieuwsblad stel ik me meer vragen. De Standaard en zijn populaire zusterkrant wisselen steeds meer stukken uit. De Standaard wordt breder en trekt zo de toplaag van de lezers van Het Nieuwsblad aan.'

    U klinkt niet hoopvol voor de toekomst van de pers?
    Raeymaeckers: 'Niemand heeft een oplossing voor het wegdeemsteren van de jonge generaties. Educatieprogramma's als Kranten in de Klas zijn hard nodig om de jongeren vertrouwd te maken met het product.'
    'Ik denk niet dat websites de kranten zullen verdrukken, louter omdat die als ouderwets aangezien worden. De krant is niet verloren als ze kan zorgen voor voldoende meerwaarde. De taak van een dagblad bestaat erin een selectie van het nieuws te maken en dat nieuws in perspectief te plaatsen, te analyseren. Dat is helaas niet makkelijk en vergt veel investeringen. Maar het is daarvoor dat een lezer betaalt. Snappen uitgevers dat niet, dan zie ik de toekomst somber in.'
    Dieter SNOECK

    11-12-2008 om 11:13 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    09-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werkonderbreking bij De Morgen
    Bij de krant De Morgen hebben de journalisten dinsdag kortstondig het werk neergelegd als protest tegen het geplande ontslag van 26 collega's. Er zijn geen gevolgen voor de krant van woensdag.
    "Een groot deel van het personeel heeft gestaakt tussen 15 en 16 uur", aldus Bert Bultinck, voorzitter van de redactieraad. "We eisen dat het collectief ontslag wordt ingetrokken."
    De redactie pleegde overleg met de directie, maar dat leverde nog geen officieel resultaat op. De redactieraad sluit niet uit dat er de komende dagen en weken nog acties volgen. "Dat hangt van de reactie van de directie af", zegt Bultinck. Voorlopig willen de journalisten de lezer echter niet raken en een volwaardige krant blijven afleveren.
    Vorige week werd duidelijk dat er bij De Morgen 26 banen verdwijnen met een collectief ontslag. Op de redactie sneuvelen zestien plaatsen en bij de ondersteunende diensten tien.

    09-12-2008 om 19:45 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Acties bij Corelio

    Corelio: freelance regiomedewerkers Het Nieuwsblad leggen werk neer 


    Bij Het Nieuwsblad hebben de freelance reporters en fotografen van sommige edities dinsdag het werk neergelegd. Zo wordt er vooral actie gevoerd door de medewerkers in Limburg en de regio Leuven. Het initiatief gaat uit van de freelance fotografen. Zij protesteren tegen de geplande tariefverlaging en afdankingen bij uitgeverij Corelio die hen treffen.
    Om 17.30 uur worden enkele van de bewuste fotografen gehoord op het kabinet van Vlaams minister van Media Kris Peeters (CD&V).
    Bij het Nieuwsblad luidt het dat er voor diverse edities problemen zijn. Zo is de staking bij de medewerkers van editie Limburg "zo goed als algemeen", valt te horen bij de redactie. Alle freelance regiofotografen voeren er actie. Later volgen alle schrijvende medewerkers.
    Op de redactie valt ook te horen dat ook in de regio Leuven actie wordt gevoerd. Daar zou 60 tot 70 procent van de schrijvende medewerkers de actie volgen. Ook in Oost- en West-Vlaanderen zouden er acties zijn, bijvoorbeeld voor de edities Kortrijk en Denderland.
    Freelance fotograaf Johan Van Cutsem bevestigt de acties. "Er zijn een paar edities waar fotografen niet werken en ook schrijvende journalisten hebben het werk neergelegd", luidt het. Van Cutsem bevestigt dat er niet of amper gewerkt wordt voor de edities Limburg en Leuven-Hageland van Het Nieuwsblad. "In de rest van het land gaat het om enkelingen". Van Cutsem voegt eraan toe dat "er bijzonder veel angst is bij de mensen" wegens de saneringsplannen.
    Bij Corelio staan 60 banen op de tocht, onder wie 15 journalisten in vaste loondienst. Om te besparen reduceert de mediagroep ook het tarief voor regionale foto's tot 16 euro - "minder dan de prijs die in 1989 door hen betaald werd", aldus Van Cutsem - en wordt beroep gedaan op schrijvende medewerkers om foto's te maken. Nu betaalt Corelio volgens de fotograaf ongeveer 31 euro per foto. Per regio telt Het Nieuwsblad drie tot vier freelance fotografen, aldus Van Cutsem.
    Vakbondssecretaris Lode Verschingel van de christelijke bediendenvakbond LBC bevestigt de acties. "In de regio Limburg staakt iedereen, zowel bij woord als beeld. In Vlaams-Brabant is "de grote helft tot twee derde" (van de freelancers, rond 15.00 uur) in staking", aldus de vakbondsman.
    Hoofdredacteur Michel Vandersmissen van Het Nieuwsblad "heeft alle begrip voor actievoerende fotografen", maar zegt dat het "geen makkelijk besluit was". Volgens hem was er geen andere mogelijkheid dan de bewuste maatregelen, anders moesten meer redacteurs in vaste loondienst ontslagen worden. Volgens Vandersmissen is het evenwel geen nieuw gegeven dat schrijvende medewerkers ook zelf foto's maken.
    "We proberen onze streng te trekken om onze lezers een volwaardige krant aan te bieden", aldus Vandersmissen. Volgens vakbondsman Verschingel worden voor de twee regio's momenteel noodedities voorbereid.
    Tegen zes uur meldt de hoofdredactie dat iedereen terug aan het werk is en er morgen een normale editie in de winkels zal liggen.

    09-12-2008 om 19:44 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al 5.600 groepsleden voor Red De Morgen op Facebook
    De Facebook-groep 'Red de redactie van De Morgen (en de rest) telt na enkele dagen al 5.600 leden. Iedereen met een Facebook-account kan zichzelf daarvoor nog steeds inschrijven.

    09-12-2008 om 12:19 geschreven door redactie De Morgen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)


    Archief per week
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs