Inhoud blog
  • Groot Verslag Jachtluipaard
  • Meer Info over de pijlgifkikkers
  • Foto's
  • pijlgifkikkers
  • Red de jachtluipaarden!!!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    weg met de bedreiging
    red de pijlgifkikkers en de jachtluipaarden
    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red de jachtluipaarden!!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Jachtluipaard

    Het jachtluipaard, ofwel cheetah, is het snelste landdier ter wereld. hij kan in 3 seconden van 0km/uur naar 110km/uur en haalt soms snelheden van 110 tot wel 140 km/uur. Het jachtluipaard is compleet gebouwd op snelheid. Hij is klein, licht en slank. Jachtluipaarden zijn zeer aggressief. Bij gevechten tussen mannetjes gaat het vaak op leven en dood. Jachtluipaarden jagen vaak midden op de dag als de andere jagers liggen te slapen.

    Net als andere wilde katten is het jachtluipaard één van de meest bedreigde diersoorten.

    Het jachtluipaard gebruikt zijn snelheid voor het jagen want voor het sluipen zijn de poten te lang maar hij is niet alleen snel maar ook enorm sterk. De afstand die hij aflegt als hij achter zijn prooi loopt, is meestal maar 500 meter.
    Als het jachtluipaard zijn prooi heeft, wurgt hij die door het in de keel te bijten en sleurt het dan mee naar een veilige plek om het op te eten.

    Mannetjes en vrouwtjes leven ieders verschillend. Het vrouwtje verzorgt de jongen soms tot 20 maanden lang. Ze is niet aggressief tegen soortgenoten en haar territorium verdedigt ze niet.
    Mannetjes leven en jagen in groepjes van 5 en ze verdedigen allemaal samen hun territorium en bakenen het af met urine. Als er een aanvaller binnendringt wordt er gevochten en gaat de aanvaller soms dood.

    Jachtluipaarden eten verschillende soorten gazellen. Ook hazen, kleine antilopen, impala's, gnoekalveren, knaagdieren en af en toe zebra's.

    Ze worden bedreigd voor hun vachten omdat hun leefgebied wordt gebruikt voor het houden van vee, en de geringe genetische diversiteit maakt de populatie zeer kwetsbaar voor inteelt en ziekten en daarom zijn ze nu nog heel zeldzaam.


    Daarom moet u ons steunen zo dat wij er voor kunnen zorgen dat ze niet uitsterven!!!!!


    alvast bedankt!!!
                            WMDB
       

    07-02-2009 om 00:00 geschreven door Gifcheetah  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (19 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.pijlgifkikkers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen pijlgifkikkers

    Pijlgifkikkers wonen in Zuid-Amerika. Er zijn ongeveer 160 soorten pijlgifkikkers. 1 pijlgikikker kan wel 20000 muizen of 100 volwassen mensen doden. Daarom gebruikten de indianen het gif voor hun pijlen, speren en bijlen. Ze zijn ook maar 7 centimeter groot. Ze leggen hun eitjes ook op blaadjes en als ze uitkomen klimt de moeder in een boom en gooit ze in kleine waterplasjes. Maar je kunt ook niet zeggen dat ze veel eitjes leggen, want ze leggen maar 2-8 eitjes. Als het larven zijn, zuigen ze zich vast aan de vader zijn rug en gaan ze naar de oerwoudbodem. Daarna voedt de moeder ze nog enkele dagen maar dan hebben de jongen nog geen gif en dus zijn ze een makkelijke prooi. Maar ze sterven uit door bosbranden en dat willen wij voorkomen.


    alvast bedankt!
                          WMDB

    07-02-2009 om 00:00 geschreven door Gifcheetah  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

























    Als u wilt dat deze dieren zo kunnen leven help ons dan steun ons!!!!!


    Groetjes
                  WMDB

    09-02-2009 om 00:00 geschreven door Gifcheetah  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    12-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer Info over de pijlgifkikkers
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    De pijlgifkikker is een klein maar heel gevaarkijk dier. Klein is hij zeker, want de kleinste pijlgifkikkers worden maar 8,5 tot 12mm.
    Daarom is hij ook de kleinste viervoeter ter wereld. Maar er zijn ook nog grotere pijlgifkikkers, de grotere pijlgifkikker kan gemakkelijk 7cm groot worden. Al zijn ze misschien niet groot ze kunnen wel 10 keer hun eigen lengte springen. Als wij dat zouden kunnen, dan konden we gewoon over straat springen. Maar dat zou ook niet leuk zijn want met de Olympische Spelen zou de langste altijd winnen. Ik zal nu maar beginnen over het gif: het gif van 1 pijlgifkikker kan wel 100 volwassen mensen doden in 1 keer ofwel 20 000 ratten. Hier is alvast een tip voor als je er een tegen komt: als je gewoon stil blijft zitten ziet hij je niet Maar als je een klein beetje beweegt heeft hij je bijna gezien. Dat komt door zijn ogen, hij kan zonder zijn hoofd te bewegen bijna heel de omgeving zien. Dus ik  zou maar oppassen als ik jou was. En als je een echte pijlgifkikker wil zien dan kan je naar Blijdorp  gaan want daar kweken ze pijlgifkikkers. Je kan natuurlijk ook nog naar de jungle gaan, maar dan moet je wel snel zijn want ze zijn aan het uitsterven. maar als je ze over 10 jaar nog wilt zien moet je WMDB steunen. 

    Alvast bedankt
                           WMDB    

    12-02-2009 om 00:00 geschreven door Gifcheetah  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    30-12-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groot Verslag Jachtluipaard

    Jachtluipaard

     

    Uiterlijke kenmerken

     

    De jachtluipaard is zeer snel maar ook slank, flexibel en zeer gespierd. Hij heeft ook een lange staart en lange poten. Hij heeft een mooi licht gele vacht met kleine ronde zwarte vlekken, maar zijn buik en keel zijn bijna helemaal wit. De kop is vrij klein, met kleine en oren grote oranje ogen. Op het hoofd zijn de vlekken ook wat kleiner dan die op de rug en poten. Van het binnenste van de ooghoeken loopt er een zwarte streep naar de mond, de onderlippen zijn ook zwart en de oren zijn langs achter bijna helemaal wit met zwarte puntjes vanboven. Aan de staart is er ook nog iets speciaal: er staan geen vlekken op maar ringen en op het einde van de staart staat een zwarte ring. Wat er anders is aan jachtluipaarden tegenover andere katachtigen, is dat ze hun nagels niet helemaal kunnen intrekken. Een volwassen jachtluipaard weegt tussen de 35 en 65kg, maar gemiddeld weegt het 50kg. De lengte van het hoofd en het lichaam is 110 tot 150cm, de staart kan 65 tot 90cm lang worden. De schouderhoogte is gemiddeld 80cm.

     

     

     

    Leefgebied

     

    De jachtluipaard leeft in open droge, savannen. Hij leeft in savannen waar voldoende prooien zijn, en het terrein open genoeg is om te kunnen rennen. Als hij kan kiezen tussen een gebied met schuilplaatsen en zeer hoog gras, of een plaats met alleen een beetje gras, dan kiest hij voor de schuilplaatsen en het hoge gras want dan kan hij sluipen. Maar hij kan ook overleven op kale vlakten en kwam vroeger ook zelfs tot in de Sahara voor. Vroeger kwam hij in het grootste deel van Afrika voor( behalve diep in de Sahara en in de dichte regenwouden van west- en midden Afrika). Hij kwam ook voor in onderste van Azië. Nu leeft hij bijna niet meer in Azië behalve in enkele bedreigde gebieden. Ook in Afrika komt hij al minder voor, en leeft zelfs niet meer in zijn oorspronkelijke leefgebied.

     

     

     

    Jacht

     

     

    De jachtluipaard jaagt altijd overdag. Voor ze gaan jagen, verkennen ze eerst de omgeving van op een iets hogere plaats, bv. een hoopje rotsen, een omgevallen boom of een termietenheuvel. De jachtluipaard jaagt op kleine en middelgrote gazellen, maar ook op impala’s, springbokken, kobben en gnoekalveren. De jachtluipaard besluipt zijn prooi tot op een afstand van 10 tot 50m, en probeert dan zijn prooi te vangen met een korte sprint. De jachtluipaard is het snelste landdier ter wereld, hij kan binnen 3sec aan een snelheid geraken van 110 km/uur. De jachtluipaard zijn topsnelheid is 110 tot 120km/uur. Deze snelheid houdt hij slechts 500m vol. De jachtluipaard jaagt meestal niet aan deze snelheid maar aan een snelheid van 70 km/uur. Als de jachtluipaard op een gazelle jaagt zal de gazelle proberen te ontkomen door van links naar rechts te springen wat soms lukt, maar de jachtluipaard kan ook heel goed van richting veranderen. Als hij denkt dat hij dicht genoeg is steekt de jachtluipaard zijn voorpoot uit en trekt aan de achterpoot van zijn prooi, waardoor de prooi struikelt. De jachtluipaard wurgt dan zijn prooi door in zijn nek te bijten. De jachtluipaard kan 20min. lang in de keel van zijn prooi bijten, daarna  probeert zijn prooi direct op te eten, want hij moet oppassen voor grotere rovers zoals de leeuw en de hyena’s. Want die zullen zijn prooi proberen af te pakken als ze de kans krijgen. Maar ook gieren en jakhalzen zullen proberen mee te eten. De jachtluipaard jaagt ook nog op middelgrote vogels, hazen, zebra’s, en andere kleine zoogdieren. De jachtluipaard kan 14kg per maaltijd opeten, een groepje van 4 jachtluipaarden kan een hele impala opeten in 1 kwartier. Soms zal de jachtluipaard zelfs zijn prooi de boom in sleuren om het veilig op te kunnen eten. Maar meestal zal hij de prooi meenemen naar zijn schuilplaats en ze daar opeten. Na de jacht moet de jachtluipaard eerst 40min. uitrusten om op adem te komen, zou hij dit niet doen dan zal hij oververhit raken en kan hij zich erg verwonden.

     

     

     

     

     

        

    Voortplanting en sociaal gedrag

     

     

    Vrouwtjes paren meestal met mannetjes die dicht bij hun wonen, of met rondtrekkende mannetjes. De zwangerschap van een jachtluipaard duurt ongeveer 90 dagen, na die tijd worden er 2 tot 5 welpjes geboren. Meestal worden ze geboren in een schuilplaats zoals hoog gras of in het struikgewas, zodat roofdieren ze niet kunnen vinden. Het gebeurt geregeld dat leeuwen een welpje doodbijten, waarom ze dit doen is nog altijd een raadsel. Bij de geboorte zijn de welpen blind en hulpeloos. Na 4 tot 14 dagen gaan de ogen open. Na een maand eten ze hun eerste vlees. Jonge welpen hebben een bijna zwarte buik en een vuilwitte rug, en lange manen over de nek en de schouders. Deze manen verdwijnen na 2 jaar. Binnen 2 maand heeft de welp een meer volwassen vacht, en zijn vlekken heeft hij dan ook al. Vergeleken met volwassen jachtluipaarden zijn de welpjes erg goede klimmers. De welpen blijven 1 tot 2 jaar bij hun moeder, en na 2 jaar kunnen ze paren. Jachtluipaarden leven zowel alleen als met 2 of in kleine families. Geregeld blijven 2 of 3 broers voor een tijdje bij elkaar nadat ze hun moeder hebben verlaten. Samen verdedigen ze hun territorium dat zo’n 80km² kan zijn. Mannengroepjes doden meer dieren dan dieren die alleen leven. Meestal leven de jachtluipaarden alleen, dieren die alleen leven hebben meestal een veel groter woongebied van zo’n 1000km². Het territorium wordt afgebakend met urine, ontlasting en soms ook met krabsporen. Meestal staan deze krabsporen vlakbij observatieplekken of langs paden. Jachtluipaarden worden tot 16 jaar oud.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Bedreiging

     

     

    De jachtluipaarden zijn bedreigd voor hun vacht, van die vacht worden bontjassen, handtassen, vloerkleedjes, gordijnen, ……….. gemaakt. Maar dat is nog niet alles, hij wordt ook bedreigd door zijn leefgebied dat wordt vernield en wordt gebruikt voor het houden van vee en voor landbouw. Dat zorgt er dan voor dat er een zware ziekte voor jachtluipaarden in de lucht hangt, en daardoor sterven de jachtluipaarden uit. En ook omdat er dan niet genoeg ruimte meer is.

     

     

     

     

    Wat kunnen we doen?

     

     

    We kunnen goede doelen steunen die dan bijvoorbeeld een infoavond geven om de mensen te informeren hoe slecht het met de dieren gaat. Maar in het ergste geval kopen ze een speciale kleuren radar en helikopters om te zien wat er gebeurt. Een planteneter is groen, een amfibie is blauw, een persoon van jou vereniging ( of een andere vereniging) is geel (want hij draagt een speciale pas) en een persoon, waarschijnlijk een stroper, is een grote rode bol. En als er dan iemand binnen wil, bv. een gids, moet dan eerst een speciale pas huren en moet al zijn wapens inleveren. En als er dan een rode bol op het scherm komt, vliegen ze er met enkele helikopters naar toe en pakken ze hem op.

     

     

        

     

             

    Groetjes
                 WMDB     

    30-12-2009 om 18:37 geschreven door Gifcheetah  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)

    Archief per week
  • 28/12-03/01 2010
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs