Inhoud blog
  • bij de scouts van Kigoma
  • Scouting Sunrise vanuit Gitega
  • International gathering for peace
  • Een nieuwe eeuw scouting, ook in Gitega
  • Van Buka naar Buja
  • Bukavu 'la boue'
  • 3d Bukavu
  • een korte zangstonde
  • de grote sachem steekt het jamboree-kampvuur aan!
  • a singe
  • na de jamboree-mis
  • dassenroof
  • interview voor TV-Kivu
  • beklimming van de hoogste berg van Nyangezi
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Rafiki Project
    Hét Afrikaproject van Scouts en Gidsen Vlaanderen.
    25-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.a singe
    Jep, zelfs al wat mashi geleerd, een taaltje van in Oost-Congo,

    Nog een schrijfsel van mijnentwege met het goede nieuws dat de jins van Zingem toegekomen zijn in Butare bij onze scoutsvrienden aldaar. Ze overnachten bij de broeders van liefde daar en worden daar heel goed gesoigneerd...
    Na een leuke en vermoeiende jamboree in de 'rimboe' (dixit Joris), en een heel goeie totemisatie van de jins zijn we na veel onderhandelen weggeraakt uit Nyangezi. Al zingend het rode stof trotserend aangekomen bij l'ITFM , een scoutsgroep uit Bukavu, alwaar vooral Joris zijn voeten genoten van een douche... Welruikend als we waren, ruikend naar Afrika, (tis te zeggen een mengeling van Maniok, foefoe, zweet, stof, tent en verlepte zonnecreme) konden we het allemaal wel goed gebruiken!
    Een aangename avond en klein beetje nacht met een heerlijke maaltijd klaargemaakt door Emmanuel (grl van Fundi Maendeleo) en een afscheids primus, konden we overnachten in hun lokalen.
    Vroeg op om ons busje te nemen richting grens, met de nodige formaliteiten, maar in vergelijking met vorig jaar zeer vlot, en de 'grens' overgestapt. Een warm en ietwat emotioneel afscheid genomen van de jins die hun busje inkropen samen met de 'albino' (naam die congolezen aan Rudy gaven), al bericht gekregen dat ze het goed stellen!

    groetjes van Merlan, Bram, JJ, Emmanuel, Labrador, Mezange, Verlaine,...

    Jins Zingem, kom wel thuis en n'oubliez-jamais é!! tsjak tsjak!!
    jullie hemden zijn prachtig...

    Tijs

    25-07-2007 om 18:57 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.na de jamboree-mis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-07-2007 om 18:56 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dassenroof
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-07-2007 om 18:54 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.interview voor TV-Kivu
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-07-2007 om 18:53 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beklimming van de hoogste berg van Nyangezi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-07-2007 om 18:50 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.locatie van de Jamboree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-07-2007 om 18:48 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Belgische delegatie op Jamboree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    25-07-2007 om 18:40 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bukavu le vert
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Zo werd de 2de grootste stad van Zuid-Kivu in betere koloniale tijden genoemd, gelegen op de bosgroene oevers aan het wondermooie Kivu-meer. Dit beeld vind je ook terug op bovenstaande foto, maar beter zou zijn Bukavu 'la poussière', of ook (omschreven door 1 van de locals) Bukavu 'la poubelle'. Gisteren na een helse busrit, opgeluisterd door nederlandstalige engelenzang, een platte band (met 5 ipv 6 banden rijden lukt ook) en ook veel stof, terug aangekomen bij de scouts Fundimandeleo, alwaar we in de klaslokalen van de technische school konden slapen.
    Vandaag was het fijn douchen bij de broeders van liefde van de school (warm water, zonder schreeuwende Danny), de visa's verlengd, de stad ingetrokken en (gestructureerd, dat kunnen ze wel goed, die congolezen) vergaderd met 2 lokale scoutsgroepen over de formation van morgen.   

    Terwijl we dit schrijven, zijn Jasper en Danny zichzelf een 'coupe brousse' aan het laten knippen (foto's volgen nog). Zo meteen voor het eerst sinds Kigali uit eten, niet dat we nog niet goed gegeten hebben, maar een geitenbrochette zal er wel goed ingaan na al die foufou, rijst en bonen...

    Henk et Mathias

    25-07-2007 om 18:14 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kampverslag

    Jaaa, we leven nog! Eindelijk toegang tot het internet na zes dagen brousse!

    Gisteren zijn we teruggekeerd uit Nyangezi richting Bukavu (Congo). Slechts 25 km van elkaar gelegen, in tijd meer dan 8 uur. In Afrika werken ze immers met 'les heures élastiques' ...

    De eerste dag van de Jamboree, 20 juli, werd elk van ons gepromoveerd tot 'chef'! Joepi! We hielpen meteen met de programmatie, want een kampvoorbereiding à l'africaine is un programme très flexible... Het eten op kamp werd voor velen onder ons een zeer heikel punt: foufou, foufou, bouilli, bouilli, soja, rijst en soms wat vis. Vooral de Jasper zagen we met het uur vermageren... Tijs mocht aantreden in de finale van de voetbalcompetitie. Wonder boven wonder heeft zijn ploeg gewonnen. Nog meer zinsverbijsterend is dat Tijs 1 goal gescoord heeft en de assist gegeven van de 2de bij een 2-0 overwinning.

    De tweede dag beklommen we met alle Belgen (De Jins van Zingem zaten er ook) en subkamp één en twee de hoogste berg in de buurt. Weliswaar elk op z'n manier: wij met bergschoenen, de zwarten met slippers of zelfs zonder schoenen. Op de top (tussen de 2500 en 2800m) mocht de geograaf onder ons, Wim, plots een geologische uitleg doen. Gelukkig kan hij goed uit zijn nek kletsen. 's Middags moesten wij opeens vorming geven aan 500 man. Gelukkig wisten we het een uur op voorhand... We dompelden de Afrikaanse scouts onder in onze werking, de centenaire, basispijlers, ...

    Op de heilige dag van de week kan natuurlijk een mis niet ontbreken. Uiteraard kwamen we met vertraging aan en merkten we dat de kerken hier nog wel vollopen (en dat al voor de derde keer die dag). Wij mochten op het einde van de mis rond het altaar pronken. Kwestie dat de 1000 gelovigen ons goed zagen staan. De mis was prachtig: veel gezang en muziek. 's Middags hebben we zoals gewoonlijk enkele uren gewacht... deze keer op het eten, andere keren op de bus, het aantreden, de vorming, ... Wachten dat is zowat onze hoofdactiviteit aan het worden. En we doen het goed, al zeggen we het zelf: met gezang, babbels, spelletjes, ... doden we de tijd. Enkele van ons kregen een interview door de Congolese televisie. Onze vrienden beweerden ten stelligste dat het de nationale pers was, zelfs in België te volgen. Wij vermoeden eerder een lokale inslag. Het dagverloop werd bruut onderbroken door de passage van 10 gemaskerde en gewapende militairen. Maak je geen zorgen, het was de gouverneur, weliswaar niet gemaskeerd, eerder in chique pak. Hij beloofde ons een cadeau... Dat kregen we een dag later: cola, fanta, bier en rijst. De Congolezen kwamen zowaar gek!

    Op maandag waren we opnieuw aan slag. De jongste leden werden getrakteerd op een portie Belgische rasechte scoutsspelen. De leiding kreeg vorming over onze werking, takindeling, ... De jongste leden waren extreem enthousiast. Zelden leden van 15 jaar zo gedreven zakdoekje leggen zien spelen. Wij waren zeer tevreden. Sommige leiding daarentegen viel eerder in slaap. 's Middags was volledig voorzien voor de slotceremonie. Een slaapwekkende vertoning van ongeveer 3 uur. Het eerste anderhalf uur speeches en parades. Het laatste 1.5 uur was iets aangenamer met dans en gezang van elke delegatie. 's Avonds het grote kampvuur: zingen, lachen, ... in het Nederlands, Swahili, Frans, ... Een mooie afsluiter van een zeer beklijvende Jamboree.

    25-07-2007 om 17:56 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grands lacs unis et forts?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze titel was één van de zinnetjes uit het jamboreelied dat zelfs wij na een didactisch verantwoorde sessie door chef de formation Innocent woord voor woord konden meezingen. Rwanda, Burundi en Congo na de genocide en burgeroorlog verzameld op 1 jamboree, samen spelen, samen eten, samen zingen, samen gewekt worden door te vroege vogels (Debout debout les amis, le jour a chassé la nuit)...Een mooie filosofie, en zelfs wij waren ervan overtuigd dat dit leek te lukken. Maar de realiteit was dat er onderhuids nog veel spanningen waren die wij door onze beperkte noties van het swahili, lingala en machi moeilijk konden inschatten.

    De enige Rwandese groep uit Butare vertrok tot onze verassing 2 dagen eerder van de jamboree. Dit ondanks enkele tevergeefse pogingen langs onze kant, maar het kwaad was al geschied. Pesterijen lagen aan de basis van hun vertrek, waarbij o.a. tijdens een vormingsmoment over het milieu de schuld van de ontbossing van de heuvels aan de overkant van het kampterrein op het conto van de Rwandezen werd geschreven. Jammer dat dit zo verlopen is, vooral omdat we voor deze akabegroep de dasringen verkocht hebben, maar het drukte onze neus op de feiten van wat hier nog niet zolang geleden allemaal gebeurd is. Er is nog een lange weg af te leggen...  

    Henk et Mathias

    25-07-2007 om 17:49 geschreven door dimitri  


    24-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Korte impressie kamp in Nyangezi
    Alles gaat goed met onze Vlaamse Scouts in Congo. Ze hebben net Belgische spelletjes gespeeld en vorming gegeven. Het was zeer goed. Gisterenavond was het kampvuur en het einde van het kamp. Ze hebben zowaar zelfs 3 films op groot scherm gezien, een prestatie als je weet wat er materieel kan daar midden in de brousse van Nyangezi. De organisatie was ook beter dan vorig jaar, er waren kampdassen, een kookploeg, electriciteit en een kamplied met Belgische inbreng. Blijkbaar heeft de organisatie heel wat bijgeleerd t.o.v. de try-out vorig jaar. Vandaag vertrekken ze dan in principe terug naar Bukavu. In Bukavu zoeken ze nog naar een andere groep om nieuwe contacten te kunnen leggen.

    24-07-2007 om 13:37 geschreven door rennie  


    20-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen op de Jamboree!!
    Zojuist een berichtje gekregen dat alle belgen veilig en wel aangekomen zijn in het bucolische Nyangezi, waar de tweede jamboree van de Grote Meren plaats vindt. Alles verloopt blijkbaar prima en de sfeer is uitstekend. Een fantastisch uitgangspunt dus om het grote Congolese avontuur aan te vatten en te genieten van het toppunt van internationale samenwerking. Haal aldaar jullie beste Swahili boven!!

    20-07-2007 om 19:14 geschreven door stijn  


    18-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het nationale voetbalstadion
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-07-2007 om 11:52 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bikke bikke bik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    18-07-2007 om 11:47 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog wat foto's
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een fotootje van ons madammen. Ze zien er nog altijd goed uit.

    18-07-2007 om 11:42 geschreven door dimitri  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jambo !!!!!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hey Belgenland,

    Met  een anderhalf uur vertraging kwamen we aan in Kigali op Afrikaanse bodem. We werden heel vriendelijk onthaald door Corneille en mochten direct onze voetjes onder tafel schuiven voor een heerlijke maaltijd. Het Centre Jesus Christe is een superdeluxe oord in vergelijking met wat ons nog te wachten staat. Vorig jaar hebben we dergelijke luxe nooit gekend.

    We hebben er de Jins van Harelbeke ontmoet en ze deze morgen uitgezwaaid. Ze hebben een fantastische tijd beleefd en keren met spijt in het hart terug. Volgepakt met souvenirs. Hou je al maar klaar in Belgie.

    Deze morgen zijn we op verkenning in de buurt van het Centre Jesus Christe dat vlakbij het nationale voetbalstadion is gelegen. Deze namiddag trekken we de stad in en gaan we het herdenkingsmonument van de genocide bezoeken.

    Onze 2 madammen staan hun mannetje. Alles nog dik in orde. Geen zieken, goed eten, lange nachtrust, geweldige sfeer, ...geen diarree. Mathias heeft gisteren de immuniteitsamulet gekregen dus die kan zich vandaag uitleven zonder zorgen. Met eenparigheid van stemmen is er beslist dat we vandaag sandalen mogen aandoen. Danny en Luc vragen een minuut stilte om het verlies van respectievelijk hun  nieuwe pet en zonnecreme. Luc was wel zo stoem om zijn zonnecreme in de handbagage te steken. Die werd dan ook vakkundig verwijderd door de security in Zaventem.

    Morgen trekken we naar Bukavu. We hebben al wilde geruchten gehoord over Rudy.

    Groetjes,
    De rafiki bende.

    18-07-2007 om 11:34 geschreven door dimitri  


    17-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Loodsen Harelbeke terug in Rwanda
    De loodsen van Harelbeke zijn terug in Rwanda. Hun Congo-avontuur blijkt heel goed geweest te zijn. Vanuit Rwanda vertrekken ze terug naar huis. Ondertussen wacht Rudy op de jins van Zichem in Bukavu.

    17-07-2007 om 17:38 geschreven door rennie  


    15-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jins van Zichem zijn aangekomen in Burundi
    We kregen het bericht dat ook de jins van Zichem goed zijn aangekomen op Afrikaanse bodem. Er waren wat problemen met hun tickets, maar na heel wat onderhandelen zijn ze toch veilig gearriveerd in Bujumbura. Je kan reeds het een en ander lezen op hun blog http://www.bloggen.be/rafikizingem/.

    15-07-2007 om 19:41 geschreven door rennie  


    13-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Situatie in Congo - Bukavu geruststellend
    In tegenstelling tot hetgeen eerst werd verteld is de situatie in Bukavu zeer rustig.
    Alle Rafiki reizigers zullen dus deze toffe provinciestad in Congo bezoeken.
    De scouts van Fundi Maendeleo verwachten hen... 

    13-07-2007 om 11:28 geschreven door stijn  


    11-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blog jins Zingem
    Dit weekend vertrekken ook de jins van Zingem richting Bujumbura. Zij zullen waarschijnlijk wel met veel interesse de eerste berichten hebben gelezen van de loodsen van Harelbeke die nu reeds in Congo vertoeven. Je kan de avonturen van de jins van Zichem ook volgen via hun blog http://www.bloggen.be/rafikizingem/

    11-07-2007 om 16:53 geschreven door rennie  




    E-mail Rafiki

    Wil je Rafiki een mailtje sturen, dan kan dat hier


    Rafiki Linklijst
  • scouts en gidsen Vlaanderen
  • Toile Scoute des Grands Lacs
  • Congoforum
  • Lied
  • Rafiki op Scoutpedia
  • Blog loodsen Harelbeke
  • Blog jins Zingem


  • Hou deze blog in de gaten, heel de maand juli Rafiki-reis informatie
    Gastenboek Rafiki
  • Aan het rafiki-team en een beetje in het bijzonder aan Dimitri
  • Yo!
  • Jasper Godderis - De spaghetti staat klaar
  • nog post voor An
  • elk ne goeiedag

    Plaats hier je berichtje als je je ding kwijt wil over Rafiki of als je een bericht wil achterlaten voor de reizigers ginder



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs