"Over de totale omvormingskost van Donna naar MNM heb ik geen exacte cijfers", meldde Lieten aan de commissieleden. "Volgens de VRT is de kost te vergelijken met de restyling van andere zenders". De sp.a’ster voegde eraan toe dat de parlementsleden de cijfers kunnen opvragen via hun vertegenwoordigers in de raad van bestuur van de VRT.

Vooral dat laatste kon de parlementsleden van zowel meerderheid als oppositie allerminst bekoren. Carl Decaluwé merkte op dat er een strikte scheiding geldt tussen de raad van bestuur van de openbare omroep en de politiek. Bovendien, stelde hij, kennen de bestuursleden evenmin gedetailleerde cijfers. Als Lieten de cijfers blijft weigeren, dreigde hij ermee naar het Rekenhof te stappen.

Jurgen Verstrepen (LDD) trad hem bij en stelde voor om via parlementsvoorzitter Peumans een brief te sturen naar het Rekenhof om de cijfers bekend te maken. Sp.a was hier duidelijk niet mee akkoord, maar Verstrepen verklaarde dat hij het er niet bij zou laten.

Kersvers VRT-woordvoerster Brigitte Vermeersch, die voor de gelegenheid het debat volgde, verklaarde achteraf aan Belga de commotie niet goed te begrijpen. "Wij hebben altijd het principe gehanteerd om geen cijfers mee te delen over operationele projecten. Dat is nu niet anders", aldus Vermeersch.

De toekomst van radiozender MNM staat al langer ter discussie. Sinds het Centrum voor Informatie over de Media (CIM) in februari geüpdatet cijfers verspreidde waaruit bleek dat het marktaandeel van MNM gezakt is tot onder de 10 procent, laaide het debat weer op.

Volgens Bart Tommelein (Open Vld), die als voorbeeld aanhaalde dat MNM vorige week ruim reclame maakte voor de lancering van koffiegigant Starbucks in België, mag het niet de bedoeling zijn dat de VRT aan marktvervalsing doet door een commerciële zender in te richten. Hij citeerde meermaals de uitspraken van ex-VRT-woordvoerster Diane Waumans, namelijk dat de opdracht van MNM niet zou stroken met de missie van de VRT.

Haar opvolgster Vermeersch nuanceert die uitspraak door te stellen dat Waumans destijds zei dat de zender zich inderdaad op het randje van de opdracht bevond, maar dat het de bedoeling was en is om de meerwaarde van de frisse hitradio te versterken. Ook Mediaminister Lieten trok de meerwaarde van de zender dinsdag in de commissie niet in twijfel.